Page 1

N o 6 MAJ 2018

PASSAGEN M AG A S I N E T O M BR A N DT S K L Æ D E FA BR I K

MADAM ROSENDAHL VINTAGE - NY BUTIK I BRANDTS PASSAGE S. 14 KOM MED IND BAG FACADEN S. 18 6 SPISESTEDER HVOR DU KAN NYDE DIN MORGENMAD S. 26 TAG DEL I SOMMERENS MANGE KUNST- OG KULTUROPLEVELSER S. 5, S. 8, S. 22 & S. 34

Mode / Gastronomi / Design / Oplevelser


Annonce

Pris pr. dag KR 350,-

Ud i naturen

- og få en på opleveren! Nu kan du leje kanoer ved Odense Aafart!

Lej din egen kano og gå på opdagelse i den smukke natur langs Odense Å. Kanoerne bliver leveret inkl. redningsveste og padler. Vi leverer langs hele Odense Å. Kontakt os og hør om mulighederne på: www.aafartenskanoudlejning.dk Tlf: 40 55 30 03

Kanoudlejning

2


Kære læser

VELKOMMEN

...til endnu en begivenhedsrig sommer i Brandts Klædefabrik Når jeg skriver ”Brandts Klædefabrik”, så tænker du måske på alle de lækre specialbutikker i Brandts Passage, museerne, restauranterne, festivalerne eller noget helt femte. Men Brandts Klædefabrik rummer meget mere end det. I dette nummer af Passagen kan du komme med bag facaden og få et indblik i, hvilke virksomheder og privatpersoner som også holder til her i Brandts Klædefabrik. Vi giver dig også en guide til seks spisesteder i Brandts Klædefabrik, hvor du kan spise din morgenmad i rolige og hyggelige rammer. I Brandts Klædefabrik finder du konstant nye kulturtilbud - og i år er ingen undtagelse. Eksempelvis er udstillingen om tegneserieskaberen Hergé, måske bedre­kendt som Tintins far, åbnet på Brandts - Museum for Kunst & Visuel Kultur, og den nye og permanente 90’er-udstilling er åbnet på Tidens Samling. Fra i år har vi som noget helt nyt startet et frivilligkorps, som vi kalder for Team Brandts. Dette team af frivillige består af passionerede mennesker med forskellige baggrunde og aldre, hvor de alle har det til fælles, at de brænder for at skabe en god stemning og højne niveauet ved afvikling af vores mange events.

Udgiver: Brandts Klædefabrik Brandts Passage 6-8

5000 Odense C Tlf: 66111143 Info@brandtsklaedefabrik.dk

Layout: Mouret.dk Foto: maros.dk

Igen i år indtager sommerens spændende events alle torve, kroge, pladser og passager i Brandts Klædefabrik. Uanset om du er til Harry Potter, H.C. Andersen eller hurtige biler, så er der med garanti noget for enhver smag. Du finder et udvalg af sommerens mange events i eventkalenderen på næste side.

Igen i år indtager sommerens spændende events alle torve, kroge, pladser og passager i Brandts Klædefabrik. Alle disse interessante historier og mere til kan du læse om i denne sommerudgave af Passagen. Brandts Klædefabrik rummer det hele – også dig. God læselyst! Passagemanager Eva Pasgaard

Tekst: Brandts Klædefabrik

Tryk: Rosendals Oplag: 37.500

3


Annonce

H.C. ANDERSEN FESTSPILLENE 2018 PRÆSENTERER

LILLE CLAUS OG STORE CLAUS FRILUFTSTEATRET – DEN FYNSKE LANDSBY, ODENSE

18. JULI TIL 11. AUGUST DAGLIGT KL. 16.00 FORMIDDAGSFORESTILLING DEN 8. AUGUST KL. 11.00 KØB DIN BILLET PÅ HCANDERSENFESTSPILLENE.DK ELLER VED INDGANGEN TIL LANDSBYEN BILLETPRISER (INKL. PROGRAM): VOKSNE: 130,- BØRN: 70,-

HUSK AT TEATERBILLETTEN GIVER ADGANG TIL DEN FYNSKE LANDSBY HELE DAGEN

4


COOL CAR RACE

Brandts Passage inviterer for første gang til Passagesalg. Her har du mulighed for at gøre et kup, når butikker og caféer i Brandts Passage sælger ud af tøj, inventar og produkter. Alt hvad der kan sælges til en god pris kommer ud på gaden til salg! Enkelte caféer og restauranter har også gode tilbud på mad og drikke.

Kom og oplev en masse hurtige, seje og ekstraordinære superbiler lørdag d. 26. maj. Hele Brandts Klædefabrik fyldes med hurtige biler, når velgørenhedsbegivenheden Cool Car Race ruller forbi. Der vil være mulighed for at støtte et godt formål samtidig med, at man kan opleve nogle af de største bilmærker som Ferrari, Lamborghini, Maserati, Bentley og Porsche på helt tæt hold.

17. maj kl. 11.00

26. maj kl. 9.00

LEGETØJSMARKED 9. juni kl. 10.00

Sommeren skydes for alvor i gang, når årets store udendørs legetøjsmarked løber af stablen lørdag d. 9. juni. Det er 7. år i træk, at legetøjsmarkedet finder sted midt på Amfipladsen, og i år fyldes pladsen med over 100 legetøjsboder. Der vil være rig mulighed for at gøre en god handel, når børn i alle aldre har hentet deres legetøj frem fra børneværelsets gemmer.

Læs mere og se flere events på brandtsklaedefabrik.dk

PASSAGESALG

Eventkalender

Events - Det sker i Brandts Klædefabrik

5


Events - Det sker i Brandts Klædefabrik

SPIS! ASPARGES – ASPARGESFROKOST

SOMMER I FARVERGÅRDEN

10. juni. Kl. 11.00, 12.30 og 14.00

Uge 27-29

Vær med til at fejre sommerens vidunder aspargesen, når SPIS! inviterer til Aspargesfrokost i Farvergården. Her giver nogle af Fyns førende gastronomiske restauranter

I de tre første uger af juni skinner sommeren igennem i Farvergården, hvor der udfoldes spændende aktiviteter og underholdning for børnefamilier. Farvergården forvandles til én stor legeplads og byder på en masse sjove aktiviteter for børn og barnlige sjæle. Kom forbi til kreative workshops, ansigtsmaling, en kæmpemæssig sandkasse og meget, meget mere.

deres bedste bud på en velsmagende anretning med de lækre, fynske asparges som hovedelement. Vi kan godt love, at dine smagsløg bliver forkælet.

JAM DAYS 1. – 4. august

På lune sommerdage i august kan du blive forført af autentiske og nærværende musikalske oplevelser med artister inden for de klassiske genrer som jazz, blues og folk. Jam Days har håndplukket både danske og internationale navne, kendte som ukendte, hvor fællesnævneren er deres udtalte glæde for de klassiske genrer. Vi garanterer mange udsøgte musikalske oplevelser, som helt sikkert vil pirre din musikalske nysgerrighed.

Sommeren er over Brandts Klædefabrik, og det betyder en masse fantastiske festivaler! Hvis du er til musik, gastronomi, eventyr eller magi, så sæt kryds i kalenderen og kom ned i Brandts-området til spændende aktiviteter og oplevelser.

ODENSE BLOMSTERFESTIVAL 16.-19. august

6

Under temaet Cycling – Recycling vil Odense Blomsterfestival traditionen tro pryde hele området i Brandts Klædefabrik med en masse smukke og farverige blomster i alverdens kreative opsætninger. Oplev et fantastisk blomsterparadis, som overgår selv de vildeste fantasier, når området klædes i blomster og spækkes med kunst, kultur og underholdning for hele familien.

H. C. ANDERSEN FESTIVALS Uge 34

I uge 34 kan du opleve den eventyrlige H.C. Andersen Festivals i Brandts Passage. I år forvandler vi Brandts Passage til et væld af fortryllende verdener, når bøger, større end mennesker, folder sig ud i Passagen. Hver af de gigantiske bøger repræsenterer ét af H.C. Andersens storslåede eventyr, som akkompagneres af både lyd, lys og sproglig fortælling. Når mørket falder på, vil enestående lyssætning føre dig længere ind i de fortryllende verdener. På Amfipladsen, vil der traditionen tro være koncerter og stemningsfuld atmosfære ved langborde og street-food-køkkener.


Events - Det sker i Brandts Klædefabrik

ØLLETS DAG

HARRY POTTER FESTIVAL

Kom og oplev Øllets dag som afholdes lørdag d. 1. september – lige en dag for ølelskeren! Til Øllets dag vil der være mulighed for at deltage i forskellige øl-aktiviteter – heriblandt bydes der på smagninger af de bedste øl fra en lang række af de danske bryggerier, og der vil være rig mulighed for at blive klogere på øllets smagfulde verden.

Kalder alle magikere og mugglere! I efterårsferien forvandles Brandts Passage til den rendyrkede troldmandsby, Hogsmeade. Her kan du blive fotograferet med mandrakere i drivhus 3, afværge onde dementorer og få en strudsefjer til at flyve med svævebesværgelsen ”wingardium leviosa” i fotostrædet. Du kan også besøge Waesleyfamiliens Vindelhus i den magiske verden og familien Dursleys hus, hvor Harry Potter voksede op. Kun fantasien sætter grænser, når du besøger den magiske passage.

1. september kl. 11.00

Uge 42

OFF - ODENSE FILMFESTIVAL Uge 35

Odense Internationale Film Festival er en kortfilmsfestival, der første gang så dagens lys i 1975, og den er således Danmarks ældste filmfestival. Det er derudover også Danmarks første Oscar-kvalificerende festival, hvor vinderne i konkurrenceprogrammerne sendes direkte til Oscar- komiteen. På denne festival er det kortfilmene, der er i fokus, og filmskabere­ fra hele verden indsender film i håbet om at blive udtaget til festivalens konkurrence­ programmer. Ugen byder også på foredrag, talks og (selvfølgelig) film for alle aldre, både inde i biografsale og ude på f.eks. Amfiscenen. Ugen afsluttes med et storstilet gallashow, hvor konkurrencevinderne offentliggøres.

7


Kunstneren Hergé

I disse dage kan man opleve tegneserieskaberen Hergé på Brandts - Museum for Kunst & Visuel Kultur. Det er lidt af en sensation at udstillingen, som rejser til forskellige museer rundt om i verden, er kommet til Odense. For det første, er det første gang at man i Danmark kan opleve en hel udstilling dedikeret til Hergé - manden bag den verdensberømte, belgiske reporter Tintin. For det andet, er det opsigtsvækkende at finde Hergé på et kunstmuseum, da tegneseriekunsten i mange år ikke blev regnet for en rigtig kunstart. Og Hergé betragtede da heller ikke sig selv som en decideret kunstner.

KÆRLIGHED TIL KUNSTEN

Andy Walhol © 2017 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by VISDA

Kunstneren Hergé Af Adam Brandt Salamon

8

Til trods for dette, var Hergé en ivrig kunstsamler, og han var især fascineret af Lichtenstein, Debuffet og Warhol, der endda lavede et portræt af Hergé, som kan ses på udstillingen. Hergé prøvede også selv kræfter med det abstrakte maleri og med reklamekunsten. Eksempler på dette kan også findes på udstillingen. Kærligheden til den abstrakte kunst står i skarp kontrast til Hergés tegneseriestil, der fik betegnelsen Ligne Claire (den klare streg), som udtrykker en realisme i billedet. Denne forenklede tegnestil blev enorm populær og er sidenhen blevet kopieret og har inspireret mange andre tegneserieskabere. Trods tegneseriens lidt blakkede ry, kæmpede Hergé for at gøre tegneseriekunsten mere anerkendt som kunstform, og man kan vel sige, at det nu er lykkes med denne verdensomspændende udstilling. Den viser blandt andet originaltegninger og skitser, og giver samtidig et indblik i de inspirationskilder, Hergé inkorporerede i sine eventyr om Tintin.


Kunstneren Hergé

Hergé © Hergé 2018

I albummene om Tintin er der f.eks. fyldt med kunst på væggene, og meget af den afrikanske og asiatiske kunst, som ses i henholdsvis ”Det knuste øre” og ”Den blå lotus” er inspireret af virkelige kunstgenstande. Hergé, der først sent i sit liv selv rejste, fandt inspiration i rejsebrochurer og avisudklip, og måske er dette også en af grundene til, at når Tintin tager på eventyr rundt omkring i verden, virker det så realistisk og virkelighedsnært.

DEN DANSKE TINTIN Hergé blev muligvis efter al sandsynlighed inspireret til eventyrerne om Tintin, da man

i 1928, blot ét år før ”Tintins Oplevelser” udkom for første gang, kunne læse i aviserne verden rundt, at den dengang 15-årige danske dreng Palle Huld havde vundet en konkurrence i dagbladet Politiken om at rejse jorden rundt. Han skulle gøre Jules Verne kunsten efter, måske endda endnu hurtigere end de berømte 80 dage. Sammenfaldene mellem Palle og Tintin er mange. De er begge spejdere, og alderen og den rødlige hårfarve har de også til fælles. Selvom det aldrig er blevet bekræftet, at Hergé kendte til Palle Hulds jordomrejse, så slår Tintineksperten Philippe Goddin fast, at det er ”sandsynligt”,

at Hergé lod sig inspirere af den danske dreng og hans rapporter hjem til Danmark fra det store udland. Alt dette og meget mere kan man opleve på udstillingen om Hergé, der ser tilbage på Hergés kreative og kunstneriske tilgang til skabelsen af tegneserierne, og samtidig giver et unikt og anderledes blik på Hergé som en meget kunstinteresseret mand.

9


Produktinspirationssider

4

2

3

KLAR TIL

1

6 5

en grøn sommer Foråret og den frodige natur er over os, planterne har slået rødder og blomsterne begynder at titte frem. Dette fejres med en masse inspiration til en naturlig, grøn og rustik sommer med udvalgte produkter fra Brandts Klædefabrik.

7

11

8

9 10 13

10

12


Produktinspirationssider 14

15

18

16 19

17

20

23

22

21

1. Allestedlund: Bregne, 69 kr. og potte fra Berg,

11. The Organic Club: Jurenka Face Cream, 385

Nielsen keramik skål, 500 kr. 18. Dina Vejling

359 kr 2. Brandts Butik: In The Gardens of

kr. og Jurenka Body Lotion, 190 kr. 12. Vivaldi:

– Dansk Kunsthåndværk: Studio Arhoj Money

Impressionism, 289 kr. 3. Brandts Butik: Sylvester

Stenström skjorte, 1299 kr. og Luisa Cerano bukser,

Bird, 400 kr. 19. Collage Art: Pure Culture pude

og Otillia hos kaninoerne, 198 kr. 4. Collage

1599 kr. 13. Vivaldi: BioNatura sandaler, 699 kr.

50x50cm, 300 kr. 20. BatteryStore: GP Safguard

Art: Pure Culture vase - 3 størrelser fra 80 kr. 5.

14. Collage Art: The Dybdahl Co. plakater - 30x40

RF2.1 sensorlampe, tilbudspris 281 kr. 21. Ingvard

Collage Art: Louise Dorph - A Simple Mess vase,

200 kr., 50x70 375 kr., 70x100 600 kr. og 112x158

Christensen: Wegner Y-stol, 5304 kr.

199 kr. 6. Allestedlund: Calathea, 129 kr. og potte

1200 kr. 15. Dina Vejling – Dansk Kunsthånd-

22. Ingvard Christensen: Bord By Your Side bord,

fra Berg, 149 kr 7. Vivaldi: Sence Copenhagen

værk: Rikke Elgaard keramik krukke, 950 kr.

1895 kr. 23. Collage Art Rug Solid tæpper i flere

halskæde, 599 kr. 8. KOLBÆK: Soaked In Luxury

16. Dina Vejling – Dansk Kunsthåndværk:

størrelse fra 200 kr. (lavet af rester fra tekstil­

trøje, 399 kr. 9. KOLBÆK: Reiko bukser, 199 kr.

Karin Blach Nielsen keramik fad, 1500 kr. 17. Dina

industrien i Indien).

10. KOLBÆK: Superga sko, 799 kr.

Vejling – Dansk Kunsthåndværk: Karin Blach

11


Madam Rosendahl Vintage

MADAM ROSENDAHL VINTAGE

En secondhandbutik udover det sædvanlige Af Nana Mathilde Bjødstrup Mortensen

I en af Brandts Passages solgule bygninger ligger den nyåbnede secondhandbutik Madam Rosendahl Vintage. Butikken sælger eksklusivt, brugt tøj til kvinder, hvor høj kvalitet og gode mærker bliver værdsat.

12

Når man træder ind i butikken, bliver man budt varmt velkommen af butikkens indehaver, Pauline Top Gade. Øjnene fanger med det samme de smukke kjoler og bluser, der sirligt er hængt på bøjle, så nysgerrige kvalitets- og mærkebevidste kunder let kan gå på opdagelse i junglen af eksklusive mærkevarer.

kyndig vejledning, så man er sikker på at komme hjem med den rette vare. - Jeg går meget op i, at kvaliteten herinde skal være høj. Selvfølgelig er tøjet brugt, men det skal ikke være nusset eller slidt, fortæller Pauline.

GAMMELT TØJ FÅR NYT LIV I butikken kan man finde high-end mærker, som ikke findes i andre butikker i Odense. I modsætning til nethandel kan man her komme ind i butikken og mærke tøjet og kvaliteten. Pauline står også klar med

I butikken vil man gerne bekæmpe brugog-smid-væk-kulturen og give nyt liv til tøj, sko og tasker, der bare har hængt hjemme i skabet og aldrig er blevet brugt.


Madam Rosendahl Vintage

”Der er rigtig mange kvinder, der har alt for meget ubrugt tøj i deres klædeskab, hvor tøjet måske er for godt til at blive givet væk. De kan derfor komme ind til mig og få det solgt og samtidig glæde andre”

”Mange har enten prøvet at sælge tøjet på nettet uden succes, eller de føler at det er for omstændeligt at sælge. Ved at jeg sælger tøjet for dem, bliver processen cirkulær, hvor tøjet dermed kan få nyt liv og blive genbrugt”, fortæller Pauline.

- Der er rigtig mange kvinder, der har alt for meget ubrugt tøj i deres klædeskab, hvor tøjet måske er for godt til at blive givet væk. De kan derfor komme ind til mig og få det solgt og samtidig glæde andre, fortæller Pauline. Butikken sælger kvinders brugte tøj, og når produktet er solgt, får de 50% af salgsprisen udbetalt. Pauline håndplukker selv de varer, der skal sælges. Hun går op i, at kvaliteten skal være i orden, mærkerne skal være eksklusive, og tøjet skal være trendy og samtidig klassisk.

- Jeg lægger meget vægt på, at man skal være tryg ved at aflevere sit tøj hos mig og vide, at det bliver solgt til en realistisk pris, fortsætter hun.

HARMONI MELLEM MADAM ROSENDAHL VINTAGE OG BRANDTS KLÆDEFABRIK Madam Rosendahl Vintage passer perfekt ind i Brandts Klædefabriks stemningsfulde atmosfære, da den personlige og hyggelige stemning i butikken lægger sig tæt op ad de andre beboere i Brandts Passage. Her er de smukt indrettede butikker, den personlige

vejledning, eksklusiviteten og kvaliteten også i højsædet. - Jeg er rigtig glad for, at Brandts Klædefabrik også gerne vil have mig ind, og at de tror på, at min butik også kan supplere Passagen, afslutter Pauline.

13


Annonce – En del af Brandts Klædefabrik

Om at skinne hele dagen Forleden sad jeg med resterne af min morgenmad og nød udsigten til min vindueskarm med krystalvasen af Wauw-design, Christian Bruuns unikke lille flaskevase brændt ved brændefyring, så røgen næsten står op af flaskehalsen endnu. Hanne Bertelsens urtepotte med de smukke glasurer, der spiller i solens lys, er prydet af en blomstrende orkidé og min skål, drejet af Gurli Elbækgaard, med resterne af morgenmaden skvulpende på bunden. At eje og bruge dansk kunsthåndværk, er som at spise glimmer til morgenmad og skinne hele dagen.

For 13 år siden åbnede jeg min forretning med dansk kunsthåndværk i centrum af Odense. Jeg rejser rundt efter det bedste af det bedste hos kunsthåndværkerne. Det bliver til mange og lange besøg hos keramikere, smykkekunstnere og glasformgivere. Jeg synes stadig, det er interessant at høre om, hvor idéerne til formgivningen kommer fra. Noget udspringer af hverdagshistorier eller et emne som f.eks. japansk folketro, mytologiske fortællinger eller samfundskritik. Andre er optaget af materialet eller søger et sublimt æstetisk udtryk. Det dybe kendskab til materialet og den håndværksmæssige kunnen, danner grundlaget for hvert værk, hvor der ikke bliver gået på kompromis for at nå frem til det endelige udtryk.

Unikalamper af Alikka Garder Petersen

Krystalvaser af Wauw-design

Urtepotter af Hanne Bertelsen

14


Annonce – En del af Brandts Klædefabrik

‘Lighten up’ af Rikke Lunnemann

Smykkekunstner Rikke Lunnemann har en serie smykker, der mimer en klassisk standerlampe og bærer titlen ’Lighten up’. Brocher, halskæder og øreringe i sølv. Lampen ’lyser’, fordi inderskærmen er belagt med bladguld. De kom til verden i forbindelse med en udstilling med temaet ’lys’.

Pinicskåle af Sia Mai

Keramiker Hanne Marie Leth Andersen fortæller historier fra kanten af farvestrålende badekar med mennesker og dyr i situationer, der understeges af finurlige titler. Glasformgiver Sia Mai arbejder ud fra devisen om, at alle produkter skal stables. Picnicskålene refererer i formgivningen til Trangia kogegrej, det vi altid har med på tur, så vi kan koge vand til kaffen. Keramisk formgiver Alikka Garder Petersen er optaget af det æstetiske udtryk i sine lamper. Hun har skabt en serie unikapendeler, som alligevel viste sig at fortælle noget om Alikkas færden i verden. Hun havde været på kunstnerophold i Japan og efter hun havde skabt lampen, opdagede hun den klare reference til Dim Sum beholderen. Hos os sælger og udstiller vi produkter der kan bruges i hverdagen og unikaværker som kunstgenstande. Vi har unikaværker af kunstnere, som museet Clay i Middelfart har i deres samling, og vi har også haft besøg af Statens Kunstfond, der har købt værker hos os. Kunsthåndværkernes produkter som vaser, skåle, krus, kander ect. er kunst til hverdagen, og det skal bruges. Det er ikke kun for at være morsom, at jeg starter dette lille skriv med at sige; At omgive sig med og bruge kunsthåndværk, er som at spise glimmer til morgenmad og skinne hele dagen. God appetit.

Se videoer, billeder og læs historier om kunstnerne på Instagram/Facebook. I løbet af kort tid har vi en webshop. www.dinavejling.dk

‘We are not gossiping, we are networking’ Hanne Marie Leth Andersen

Brandts Passage 28 5000 Odense C T + 45 2830 1405 www.dinavejling.dk dk@dinavejling.dk

15


Annonce – En del af Brandts Klædefabrik

GREEN INVESTMENT

GP Recyko genopladelige batterier med extra høj kapacitet. Erstatter engangsbatteriet helt. Pre-opladet og klar til brug. Smarte miljøvalg. Lav selvafladning – holder ladningen i et år (når det ikke anvendes).

Ta’ 3 betal for 2

Hurtig og Intelligent batterioplader inkl. 4 stk. 2600mAh. AA batterier. Ladetid ca 2 1/2 time. Oplader både AAA og AA.

Ta’ 3 betal for 2

4 stk. AAA 950mAh.

Kun 99,-

4 stk. AA 2600mAh.

Kun 129,-

Kun 275,-

Specialister i: •Idrætskirurgi •Håndkirurgi •Ortopædkirurgi •Ryg/nakke-kirurgi •Neurologi •Reumatologi •Gynækologi

•Fysioterapi •Plastikkirurgi •Karkirurgi •Mave-tarm-kirurgi •Urinvejssygdomme •Scanning og røntgen

Capio CFR Odense • Pantheonsgade 25 • 5000 Odense C • Tlf. 6548 7070 • capiocfr.dk

16


Annonce – En del af Brandts Klædefabrik

PH 5 KAMPAGNE PH 5 i valgfri farve. Før kr. 5.595,- Nu kr. 4.295,PH 5 Mini i valgfri farve Før kr. 3.995,- Nu kr. 2.995,Design: Poul Henningsen Kampagneperiode fra 1. maj til og med 9. juni 2018.

ESBJERG Storstrømsvej 2 VEJLE Ladegårdsvej 3 ODENSE Amfipladsen 9 LYNGBY Jernbanevej 8A

OPLEV DET STORE UDVALG FRA LOUIS POULSEN

VED BRANDTS KLÆDEFABRIK

NYHEDER OG TILBUD Web: ingvardchristensen.dk Facebook: @ingvardchristensen.dk Instagram: @ingvard_christensen

17


BRANDTS BAG FACADEN Brandts bag facaden

Af Nana Mathilde Bjødstrup Mortensen

Når du går en tur ned gennem Brandts Passage, er det let at genkende butikkerne, caféerne og kulturinstitutionerne med deres skiltning på facaderne og i vinduerne. Men har du nogensinde kigget op og undret dig over, hvad der gemmer sig i lokalerne ovenover butikkerne og caféerne? Brandts Klædefabrik indeholder faktisk meget mere end det, som du kan se fra gaden, da både private boliger og virksomheder holder til på 1., 2. og 3. sal. Du lægger måske ikke lige mærke til dem, når du går ned gennem gaderne, men de er der. Prøv bare at kigge op.

18

DESIGN, KREATIVITET OG EN GAMMEL ELEVATORSKAKT På 2. sal i Brandts Passage ligger design- og brandingbureauet Stupid Studio. De fortæller, at de er meget glade for at have kontor i Brandts Passage, da de er vilde med sjælen og historien i bygningerne. Når man træder ind i kontoret og kigger op, fanger ens øjne noget helt særligt - en gammel elevatorskakt. Dengang Brandts Klædefabrik fungerede som en klædefabrik, havde man her en elevator. Heldigvis er den gamle elevatorskakt stadig bevaret, og man bliver hver dag mindet om Brandts Klædefabriks historiske fortid. Denne anderledes udsmykning af kontoret passer perfekt ind i Stupid Studios kreative univers.


Brandts bag facaden

DE PERFEKTE RAMMER FOR ET KONTOR Har du lagt mærke til det store glasparti på 1. sal over Café Chino? Her kan du kigge ind til et par unge mennesker, der sidder og knokler ved deres computere. Inde bag glaspartiet holder virksomheden Abtion til. Abtion beskæftiger sig med softwareteknologi som bl.a. er udvikling af hjemmesider, apps og computerspil. Virksomheden startede med kun at have kontor i København, men i efteråret 2015 besluttede kollegaerne Bo og Jesper at udvide kontoret til Odense. De faldt med det samme for de lyse lokaler med den fantastiske beliggenhed og udsigten ud til det stemningsfulde område. - Det første år sad vi to her alene og hyggede os med udsigten, men heldigvis har vi i dag fået fyldt kontoret op, da vi nu er ti medarbejdere,­fortæller Bo Kønskov.

19


Brandts bag facaden

BRANDTS BAG FACADEN

DER BOR EN KUNSTNER I KLÆDEFABRIKKEN I en etværelses lejlighed på 1. sal i Brandts Passage bor Peter Wichmann. Peter arbejder med kunst, design, events og street art, og han har boet i lejligheden i to år. Spændende kunst pryder både loft og vægge i lejligheden, og hans indretning afspejler i den grad, hvad han arbejder med og brænder for. Peter elsker at bo i Brandts Klædefabrik, da stemningen og miljøet er med til at inspirere ham i sit kreative arbejde. - Jeg er vild med New Yorker-stilen i lejligheden, og så er det fedt at være så tæt på byen. Jeg elsker at være en del af Brandts Klædefabrik. Når jeg åbner vinduet, kan jeg mærke den gode stemning nede fra gaden og høre byen summe af liv, siger Peter.

20


Brandts bag facaden

EN KOMMUNIKATIONSAFDELING MED HØJT TIL LOFTET I samme bygning som Abtion ligger Brandts Klædefabriks kommunikationsafdeling på 3. sal. Kontoret har loft til kip med synlige bjælker og en skøn udsigt ud over gaden. Her holder passagemanageren Eva Pasgaard til sammen med et hold kommunikationspraktikanter. Det er kommunikationsafdelingen, der er med til at afholde og promovere events som Harry Potter Festival, Rosé Festival Odense, H.C. Andersen Festivals og Odense Blomsterfestival i Brandtsområdet. Kontoret er også med til at sætte fokus på de forskellige virksomheder i Brandts Klædefabrik på hjemmesiden, på sociale medier og i trykte medier. - På kontoret er der masser af plads til kreativ udfoldelse og gode idéer, så vi bedst muligt kan formidle alle de spændende ting, der sker her i Brandts Klædefabrik ud til odenseanerne. Det er eksempelvis os, der

laver dette magasin, som du sidder med i hånden. Fra kontoret får vi stemningen ind fra hele Brandtsområdet, da vi både har udsigt til Farvergården, Passagen og Amfiscenen. Det bliver ikke mere centralt. Vi er i midten af Brandts, lige i hjertet af Odense, fortæller Eva.

21


Tidens Samling, 90’er-stuen

90’erne PÅ MUSEUM Af Nana Mathilde Bjødstrup Mortensen

Tager du trappen op til 3. sal i Kulturmaskinen i Farvergården, finder du museet Tidens Samling. Lige fra det øjeblik du krydser dørtærsklen, bliver du hevet med ind i en tidslomme, der huser ni forskellige stuer, hvor hver stue er indrettet med originale genstande fra 1900-1990’erne. Her finder du møbler, dagligdagsting, tøj og andre tendenser fra det givne årti. Tidens Samling skiller sig ud fra andre museer ved, at det er et hands-on museum, hvor du må sætte dig i møblerne, åbne skufferne, kigge i bøgerne og prøve tøjet. Museet åbner i den grad op for fortællinger mellem generationer, og bringer erindringer og minder frem hos det voksne publikum.

22

LAVALAMPER OG KIRSEBÆRLAMINAT Museets nye 90’er-udstilling giver nu endnu en generation mulighed for at få genoplevet minderne. Museet havde sidste år 25 års jubilæum, og i den forbindelse bad de danskerne om at bidrage med tanker, idéer og typiske genstande fra 90’erne. Udstillingen er permanent, og den åbnede i februar i år. - 1990’erne er tilpas på afstand til, at man kan se, hvad der er historie, og hvad der er genkendeligt fra perioden. Med den nye 90’er-udstilling er det 20. århundrede blevet fuldendt her på museet, siger museumsdirektør Cæcilie Ning Hage.

I den nye udstilling kan du komme ind og opleve en stue, som den så ud i rigtig mange hjem i 1990’erne. Der har været mange reaktioner på den nye 90’er-stue, og mange gæster bliver nostalgisk mindet om de tendenser, der er fremhævet i udstillingen. Dette drejer sig bl.a. om lavalampen, kaffestellet, de massive reolsystemer i kirsebærlaminat og de svampemalede vægge. Museumsdirektøren var selv ung i 90’erne, og hun husker tydeligt det mix af tekstiler, der var i hjemmet. - I hjemmet havde man blandede tekstiler med forskellige, vilde mønstre. Tekstilerne var blandt andet flerfarvede, ternede, stribede og havde tryk med frugter og blomster.


Tidens Samling, 90’er-stuen

”1990’erne er tilpas på afstand til, at man kan se, hvad der er historie, og hvad der er genkendeligt fra perioden. Med den nye 90’er-udstilling er det 20. århundrede blevet fuldendt her på museet”

Jeg troede, at 80’erne var det grimmeste årti, men jeg har sandet, at for mig må det nok være 90’erne.

STOR UDVIKLING FREM TIL I DAG Selvom 1990’erne for nogen stadig er frisk i erindringen, så er der i den grad sket en udvikling frem til i dag. - Fordi tiderne og udviklingen går så stærkt, og tendenserne skifter så hurtigt, er en 90’er-stue relevant allerede nu. Tingene fra 90’erne virker håbløst gammeldags, når man ser dem i kontrast til i dag. Selvom 90’erne ikke virker så langt væk fra os, så har der været en stor udvikling, afslutter Cæcilie.

23


Annonce – En del af Brandts Klædefabrik

Talentudvikling • Filmproduktion • Filmvisninger

Vores motto er “Kultur kommer ikke af sig selv, Vi har fokus på den digitale visuelle fortælling, og er et springbræt for unge, der brænder for det kræver nogen har øvet sig.” film. Vi arbejder med talentet gennem coaching, økonomisk støtte og faciliteter.

Odense Filmværksted er et åbent kreativt værksted, hvor du kan komme ind fra gaden og prøve kræfter med filmmediet, virtual reality, Green Screen og meget mere.

• Pantheonsgade 5, 2 sal - 5000 Odense C

24

I samarbejde med andre kulturinstitutioner afholder vi filmvisninger og events rundt omkring i Odense.

• Man-Tor 8:30 - 16:00, Fredag 8:30 - 15:30 •


Annonce

PRÆSENTERER

GINTBERG

ROBINSAMSE

MAGASINET / FRA KR. 300

MAGASINET / FRA KR. 250

REDDER VERDEN 08/09/2018

+ LASSE VESTERGAARD

09/09/2018

EKSTRA SHOW

- FASSER PARTNER

MØLLER, MADSEN OG FROM - AKUSTISK

14/09/2018

11/10/2018

TOBIAS DYBVAD MAGASINET / FRA KR. 250

MAGASINET / FRA KR. 295

PLATT-FORM

INFERNAL

08/11/2018

09/11/2018

MAGASINET / FRA KR. 270

MAGASINET / FRA KR. 245

DODO

JULIES JUL

MAGASINET / FRA KR. 285

MAGASINET / FRA KR. 250

& THE DODOS

(JULIE BERTHELSEN)

10/11/2018

29/11/2018 køb på

WWW.LIVECULTURE.DK

POWERED BY

25


6 6 steder at starte dagen i Brandts Klædefabrik

steder at starte dagen i Brandts Klædefabrik Sommeren lurer lige rundt om hjørnet. Dagene er blevet længere, og solens stråler har indtaget Brandts Klædefabrik. Derfor har vi fundet seks spisesteder, der sikrer dig den bedste start på dagen.

KULTURMASKINENS CAFÉ (FRA KL. 11.00)

Skal du blot have en simpel og mindre tidskrævende omgang morgenmad, kan du hos Kulturmaskinens Café snuppe en af deres hjemmebagte boller med ost og marmelade. Dertil kan du vælge imellem deres store udvalg af kaffe og te, eller hvis du har en mere sød tand, kan du få en kop varm kakao til.

CAFÉ BIOGRAFEN (LØRDAG TIL SØNDAG KL. 10-14, I HVERDAGENE TIL KL 12)

KONDITORIET KAGEDÅSEN (FRA KL. 11.00) Hos Konditoriet Kagedåsen sættes de gamle dyder i højsædet, hvor du er sikret en god og gammeldaws morgenmad. Friske, hjemmebagte boller med hjemmelavet marmelade og lemon curd og dertil en lækker, hjemmelavet varm chokolade med håndpisket flødeskum. Så bliver det vist ikke bedre.

26

Udover en masse hygge serverer Café biografen også en lækker brunch. I hverdagene kan du vælge imellem to slags brunchanretninger; enten Monroe Brunch med alt der hører til en klassisk brunch eller den mere simple morgenmads­ anretning, der består af en lun grovbolle eller croissant med ost og marmelade. I weekenderne kan du gå amok i den store, populære brunchbuffet med et stort udvalg af forskellige retter, varme såvel som kolde, samt en iskold juice. Det bedste af det hele er, at du kan nyde alt dette udenfor på Amfipladsen i solens stråler.


6 steder at starte dagen i Brandts Klædefabrik

BRØD (FRA KL. 09.00) Hos BRØD anbefaler de en smurt bolle med et ekstra tykt lag smør og en god kop kaffe, te eller varm kakao til. Her er især deres Skagens­lapper et hit, da de minder om rundstykker med masser af knas, men samtidig giver følelsen af mæthed. Man kan med fordel slutte hele herligheden af med lidt selvforkælelse i form af en lækker brunsvigersnegl.

CAFÉ CHINOS (KL. 09.00-14.30) Ønsker du en lækker brunch lige efter dit hoved, kan du med fordel benytte dig af Café Chinos populære byg-selv-koncept, hvor du 100% selv vælger alle delene i din brunch. Størstedelen af udvalget er hjemmelavet, der bruges friske, økologiske æg til deres velsmagende scrambled eggs, og deres lækre pommes frittes er naturligvis også økologiske. Til dette kan du vælge at nyde en friskpresset juice eller kaffe ad libitum. Dertil har de et bredt udvalg af oste, og hver måned kommer en ny ost på menukortet i form af konceptet ’Ost på besøg’.

FREDO´S COFFEE RIGHT (FRA KL. 12.00) Hos Fredo´s er du altid garanteret en kaffe, der sidder lige i skabet og et stort udvalg af lækkerier. Deres morgentilbud med en valgfri kaffe og to skiver lækkert rugbrød med ost og smør sikrer dig en god, solid start på dagen. Skal du have et ekstra boost, kan du snuppe en af deres lækre og 100% økologiske juicer bestående enten af ren appelsin eller et mix af æble, citron, ingefær og gurkemeje.

27


Annonce – En del af Brandts KlÌdefabrik

- meget mere end gode film... 28


Annonce – En del af Brandts Klædefabrik

23.03.– 02.09.2018

© Robert Kayaert – SOFAM, 1958

HERGÉ For første gang i Danmark har du nu mulighed for at komme tæt på kunstneren Hergé – tegneseriens mester, der er bedst kendt for Tintins oplevelser. Udstillingen Hergé tegner et portræt af en kunstner, der udnyttede enhver chance for at lade sig inspirere af andre kunstformer.

Brandts Torv 1 5000 Odense C brandts.dk

BLIV MEDLEM

Kom tæt på kunsten med et Mit Brandts medlemskab. Du får fri entré i et år inkl. en gæst, invitationer til åbninger og særarrangementer og rabatter i Brandts Butik – og du får det hele for kun kr. 300,Se mere på shop.brandts.dk eller spørg i Brandts billetsalg.

29


Team Brandts

Gode, oplevelsesvĂŚrdige events og festivaler skaber ikke sig selv. Derfor har vi i Brandts KlĂŚdefabrik sammensat et hold af frivillige, som vi kalder Team Brandts

30


Team Brandts

TEAM BRANDTS Hvert år afholder vi i Brandts Klædefabrik en lang række events, og vi bestræber os på at opretholde et højt niveau hver gang. For at realisere dette har vi nu skabt et fællesskab af frivillige, som skal være med til at danne rammerne for de mange arrangementer og festivaler, som afholdes i området. Vi kalder dette for Team Brandts.

FRIVILLIGE KRÆFTER HØJNER KVALITETEN AF BEGIVENHEDERNE Team Brandts er et fællesskab bestående af frivillige i alle aldre, som interesserer sig for kultur og som brænder for at give en hånd med, så festivalerne bliver endnu bedre. De frivilliges kræfter bidrager til at udvikle og forbedre vilkårene for aktørerne og for de mange gæster ved store events og festivaler som eksempelvis H.C. Andersen Festivals, Harry Potter Festival og Blomsterfestivalen. Uden de frivillige ville det være rigtig svært at opretholde den gode stemning og høje kvalitet under begivenhederne.

FRIVILLIGHED OG FÆLLESSKAB Brandts Klædefabrik betyder noget helt særligt for mange mennesker, og det er derfor vigtigt, at man bliver en del af et større fællesskab, når man er frivillig i Team Brandts. Eva Pasgaard, som er passagemanager og initiativtageren til konceptet, glæder sig til at byde velkommen til de mange frivillige. - Der er virkelig mange, som har en helt speciel tilknytning til Brandts Klædefabrik, og som meget ofte deltager i vores mange festivaler og events. Med vores nye tiltag ønsker vi, at de frivillige skal inkluderes og indgå i et endnu tættere fællesskab med området, og vi ønsker at belønne deres arbejde med mindeværdige oplevelser og gode rabatter. - Der vil derfor hvert år blive afholdt et fællesarrangement med spisning for alle frivillige, hvor der vil være mulighed for at lære hinanden meget bedre at kende, fortæller Eva. Hvis dette lyder som noget for dig, så er du meget velkommen til at kontakte os på teambrandts@brandtsklaedefabrik.dk

31


Annonce – En del af Brandts Klædefabrik

– tøj til de fire årstider

Brandts Passage 17-21

32

5000 Odense C

Tlf. 66 13 76 00

www.Vivaldi-Odense.dk


Annonce – En del af Brandts Klædefabrik

Følg Os På

I Vivaldi står vi klar til at hjælpe dig til din helt personlige stil, så du får den stil og dine farver der passer dig. lad dig inspirere på vores facebookside Vivaldi-Odense. På gensyn

33


Blomster, liv, håb og kunst

BLOMSTER, LIV, HÅB

& KUNST Af Adam Brandt Salamon

Kulturhuset Kulturmaskinen­ er blevet renoveret og udsmykket af den anerkendte kunstner fra Odense, Nille Bech.

34

Kulturmaskinen, som blandt andet huser de kreative værksteder samt Store Sal, og som hvert år afholder et væld af kulturelle arrangementer, har længe trængt til et friskt pust i form af en renovering af foyeren dette er nu blevet til virkelighed. Tidligere blev foyeren ofte sammenlignet med et venteværelse hos tandlægen. Det er ikke længere tilfældet. Når man træder

ind i Kulturmaskinen, bliver man nu mødt af Nille Bechs store vægmalerier af kvinder med sprudlende blomster i håret. Udover foyeren har Nille Bech også dekoreret trappeopgangen, som blandt andet fører op til de kreative værksteder. Det er en tiltrængt fornyelse af kulturhuset, og jeg har derfor taget en snak med Nille om hendes tanker om værkerne og samspillet mellem kunst og kultur.


Blomster, liv, håb og kunst

KUNST OG KULTUR I SAMSPIL Det er allerede fra starten tydeligt, at Nille er meget bevidst om, at vi befinder os i et kulturhus, og at kunst og kultur skal gå hånd i hånd - at kunsten meget gerne skulle kunne inspirere den kunstneriske udfoldelse i huset. - Der er brug for et rum uden dom, hvor der er plads til at kunne reflektere. Når man træder ind ad døren, bliver man mødt af blomster, liv, håb og kunst, fortæller hun og uddyber. - Kunsten er afgørende i et samfund, hvor den er med til at prikke til en længsel, så vi kan få mere ånd. Kunsten er et sted, hvor vi kan reflektere og tvivle uden at fortvivle, og hvor vi kan spejle mønstre i os selv og vores samfund og stille undersøgende spørgsmål.

Nille ønsker at give et hint til de kreative værkstæder, og har derfor integreret materialer eller redskaber fra værkstederne i de kunstværker der pryder trappeopgangen. En af kvindernes hovedbeklædninger er f.eks. lavet ved hjælp af indiske trykklodser fra tekstilværkstedet. En anden af kvinderne bærer en lermosaikkjole af knuste potteskår – leret er hentet fra lerværkstedet. På den måde inspirerer værkerne de kreative sjæle, som hver dag besøger Kulturmaskinens værksteder til at tænke kreativt og måske bruge kunsten på en ny måde.

- Jeg vil gerne signalere at mælkebøtten er velkommen – den er uundværlig. Det er i mødet med kunsten, at man kan få civilisationen til at blomstre. Kulturmaskinen skal være som en rig blomsterhave, hvor blomsterne bestøver hinanden og skaber nye arter, fortæller hun. Om mælkebøttefrøene også er en reference til plantens evne til at kunne vokse igennem selv den hårdeste asfalt, vil jeg lade være op til den enkelte at fortolke. Sikkert er det dog, at Kulturmaskinen er blevet rigere på både blomster, liv, håb og kunst.

Maleriet ved indgangen til det mediegrafiske værksted viser, foruden en smuk kvinde, også to mælkebøttefrø med den karakteristiske hvide faldskærm, som er lavet i folie fra mediegrafisk værksted.

35


GAVEN ALLE ELSKER AT BYTTE

Når sommeren nærmer sig, og solen skinner over gader og stræder, er byen fuld af liv. Med et gavekort på lommen kan du nyde den gode stemning med en lækker brunch eller frokost på en af byens hyggelige caféer, holde en pause med lidt koldt i glasset eller en dejlig is i solen. Byen byder på mange spændende oplevelser og uendelige muligheder, uanset om du er på shoppetur eller på jagt efter kulturelle eventyr.

Køb gavekort til Citys butikker her: · Odense Cityforening · Superbrugsen · Føtex

Vintapperstræde 14, 1. sal, Vestergade 75, Vesterbro

… eller køb det på city-odense.dk

Odense Cityforening www.city-odense.dk

FØLG OS HER

brandtsklædefabrik

@brandtsklædefabrik

Brandts Klædefabrik - Passagen sommer 2018  

I dette nummer af magasinet Passagen du læse om Hergés nye udstilling på Brandts Museum for Kunst og Visuel Kultur, Nille Bechs malerier på...

Brandts Klædefabrik - Passagen sommer 2018  

I dette nummer af magasinet Passagen du læse om Hergés nye udstilling på Brandts Museum for Kunst og Visuel Kultur, Nille Bechs malerier på...