SG Gourmet #6 2017

Page 1

BLI BEDRE KJENT MED

HAANDBRYGGERIET

PBL-avtalen:

– FOR BARNAS BESTE PINCHO NATION

VERDENS FØRSTE APP-RESTAURANT

WWW.SG.NO

« Gjør det enkelt, – og sett frem en skål med sennep!» Foto: Trygve Indrelid

s. 25 Kokk og restauratør, Tore Namstad


SG Gourmet rett i postkassen! De gode forberedelsene Det er mye som skal klaffe i tiden før jul, spesielt for oss som driver med storhusholdning. – Men, det er jo dette vi er trent til og er gode på; å hele tiden legge til rette, vise service, stå på den ekstra milen, med smilet på lur. Vår oppgave er å gjøre den forventingsfulle førjulstiden til en fin tid for kundene og brukerne vi er her for å servere. Hovedtemaet i denne utgaven tar nettopp for seg dette; å gjøre de rette forberedelsene slik at førjulstiden skal bli smakfull og positiv for gjestene våre. Tre innflytelsesrike mennesker i bransjen gir oss sine beste tips og råd. I dette nummeret vil også vise frem en ny kunde, det spennende restaurantkonseptet Pincho Nation, der all mat og drikke bestilles via en app, noe som faktisk er helt nytt konsept i verdenssammenheng! Gode forberedelser og forutsigbare leveranser er også viktig for vår nye samarbeidspartner, Private Barnehagers Landsforbund. Vi gleder oss til det videre samarbeidet! – Med ønske om en fin, aktiv førjulstid!

Nå får de fleste av våre lesere SG Gourmet levert rett i postkassen. Vi håper med dette at enda flere kunder får glede av av magasinet vårt med mattips, nyheter og inspirasjonssaker! Om du ikke får magasinet, men ønsker å motta det, ta kontakt med marked@sg.no. Om du ikke ønsker å motta magasinet, skriv til marked@sg.no, så fjerner vi deg fra distribusjonslisten.

SG GOURMET Servicegrossistenes magasin om matglede, inspirasjon, bransjenytt og mattrender. SG Gourmet utkommer 6 ganger p.a og distribueres til Servicegrossistenes kunder, samarbeidspartnere og leverandører.

UTGIVER Servicegrossistene AS Postboks 504, 1327 Lysaker www.sg.no Redaktør Merete Raabe Frantsen – merete@sg.no

DESIGN OG PRODUKSJON Winkel AS www.winkel.no

Jan van der Burg Administrerende direktør,

GROSSISTER

Servicegrossistene

Agder Grossisten AS Arne Sjule AS Cater Drammen AS Cater Kongsvinger AS Cater Mysen AS D. Danielsen AS Encon AS Euro Supply Bergen AS Haugaland Storhusholdning AS Måkestad Engros AS Måkestad Engros Øst AS Måkestad Engros Larvik AS Nær Engros AS Nær Engros Levanger AS Nær Engros Trondheim AS Paul Nygaard AS Safari Engros AS Selboe & Aasebø AS ServiceNord Engros AS SG Møre avd. Sunnmøre Engros AS SG Møre avd. TP Engros AS

Art Director: Helene Ask Hunskaar Redaksjon: Helene Ask Hunskaar, Petter Utne Børrehaug Forsidefoto: MatPrat

37 09 79 90 75 19 88 88 32 23 12 00 62 88 84 30 69 89 88 99 51 64 88 00 56 52 09 20 55 39 46 60 52 73 64 66 55 14 10 30 63 82 21 21 33 14 00 40 74 22 61 00 74 08 55 60 73 95 73 00 75 11 14 30 57 75 77 50 77 84 04 22 77 00 22 40 81 53 00 38 81 53 00 38

firmapost@agdergro.no firmapost@sjule.no post.drammen@cater.no post.kongsvinger@cater.no firmapost.mysen@cater.no firmapost@d-danielsen.no postmaster@encon.no post@eurosupply.no firmapost@hshh.no firmapost@makestad.no ostlandet@makestad.no larvik@makestad.no namsos@narengros.no levanger@narengros.no trondheim@narengros.no firmapost@p-nygaard.no firmapost@safariengros.no firmapost@aasebo.no firmapost@servicenord.no firmapost-se@sgmore.no firmapost-tp@sgmore.no


Innhold

6

PBL-AVTALEN Private Barnehagers Landsforbund og Servicegrossistene jobber sammen for en bedre barnehagehverdag.

10 PINCHO NATION Velour og sirkus og matbestilling på app. Servicegrossistenes nye kunde frister med nytt restaurantkonsept.

12 COCA-COLA Vi har besøkt Coca-Colas enorme og imponerende brusfabrikk på Lørenskog.

16 HÅNDFASTE KVALITETER Grunnlagt i 2005, er Haandbryggeriet i Drammen et av de mer erfarne håndverksbryggeriene i Norge.

20 VINTERENS DRIKKE-NYHETER Vår egen kategoriansvarlige for drikkevarer, Martin Hallberg, gir deg denne vinterens nyheter.

24 TEMA: GJØR KLART FOR JULEGILDE Tre eksperter loser oss gjennom gode tips og innspill til forberedelsene til årets julemåltider.


Foto: Sentralen

NYHET!

«Pigwings»

Les mer på www.stykkevisogdelt.no

Nå kommer flere nye og spennende produkter! Igjen utvider vi konseptet Stykkevis&Delt med flere spennende stykningsdeler. I samarbeid med flere av Norges ledende kokker, har våre flinke kjøttskjærere arbeidet med å finne frem til nye, smakfulle kjøttstykker. Sjekk ut mer på vår nettside og lær mer om stykningsdeler, samtidig som du får tips om tilberedningsteknikker og inspirerende oppskrifter!

www.stykkevisogdelt.no

www.norturaproff.no

www.facebook.com/norturaproff


KALENDER 30. okt - 2. nov

Norsk Opplevelseskonferanse 2017 Svolvær, Norge www.innopp.no

3. - 5. nov

Norsk Rakfiskfestival 2017 Fagernes, Norge www.rakfisk.no

6. - 8. nov

World Travel Market 2017 London, England www.wtm.com

Kylling nuggets premium inngår i Vestfold Fugl sitt premium sortiment. Dette er saftige nuggets av høy kjøttkvalitet og cripsy deigpanering som blir gyldne og sprø i frityren. Den gode smaken og den sprø, deilige skorpen gjør hvert måltid med kyllingnuggets til en fest! Framstillingen av vår kokospanerte kylling gir et godt og saftig produkt. Kyllingen kan varmebehandles både i ovn og frityr, og kan for eksempel serveres på grillspyd, i salaten eller på tapasbordet.

EPD 4337085

18 - 22. nov

IGEHO 2017

KYLLING INDREFILET Kokospanert, grillet, singelfryst Forpakning: 2 x 2,5 kg pose

Basel, Sveits www.igeho.ch

17. - 19. nov

Fjellmatfestivalen 2017 Dagali, Norge www.fjellmatfestivalen.no

EPD 4337085 KYLLING NUGGETS Panert, stekt, singelfryst Forpakning: 2 x 2,5 kg pose

Den Stolte Hane, Vestfold Fugl vf@vestfoldfugl.no • www.vestfoldfugl.no

nov des 2017 nuggets kokospanert.indd 1

16.06.2017 10.02


Kundeportrett

PBL-avtalen

trygge leveranser til viktige kunder Private Barnehagers Landsforbund så et behov. Det hadde lenge vært en frustrasjon blant ansatte og barnehageledelser; planlegging og innkjøp av matvarer tar en for stor del av barnehagenes tid og ressurser. – Det måtte jo finnes en ordning der ute som kan være til hjelp?

En smartere barnehagehverdag Alle barnehager har behov for kolonialvarer. Fersk frukt og grønnsaker, brød, pålegg, kjøtt, fisk, juice og diverse drikkevarer - Hver dag! Noen barnehager løser dette selv med leveranser fra ulike matleverandører. Ellers er følgende et vanlig scenario i mange barnehager; én av de ansatte sendes på butikken i arbeidstiden for å gjøre dagens innkjøp, noen ganger med et kobbel av de eldste barna på slep, som skal 'lære' å planlegge innkjøp og handle i butikk. Noe læring blir det sikkert, og litt stas er det nok også for barna å få være med, men mye tid og viktig voksen-oppmerksomhet brukes til et ganske dagligdags gjøremål. Til sammen utgjør dette mye tid og ressurser i en allerede travel barnehagehverdag. Med en fast leveranseavtale, som for

eksempel i form av en avtale med en grossist, vil en barnehage kunne bruke denne tiden på noe annet, og fokusere mer på det de vil og bør ha fokus på i en av våre viktigste jobber. Dette var tanken Private Barnehagers Landsforbund hadde i bakhodet da de kontaktet Servicegrossistene. Utvikler seg sammen En avtale med Servicegrossistene ble signert på PBLs hovedkontor i Bodø tidligere i høst. Det er Private Barnehagers Landsforening som har fått i stand avtalen med Servicegrossistene, men det er opp til hver enkelt medlemsbarnehage å selv ta i bruk ordningen til sine innkjøp.Selv om avtalen med Servicegrossistene fortsatt er ganske ny, er det allerede noen barnehager som har begynt å få erfaring som kunde,

6

og mange er veldig fornøyde med tilbudet. Disse barnehagene forteller om sine gode erfaringer videre til andre barnehager, og en fin smitteeffekt er allerede i gang. Når Servicegrossistenes nye nettbutikk også kommer på plass i løpet av vinteren, blir det ennå lettere for den enkelte barnehage å få gjort bestillingene de trenger. Barnehagene som blir kunde av Servicegrossistene, vil få hjelp til å lage en plan for hva de trenger. Som en ganske ny kundegruppe for Servicegrossistene, vil også den enkelte barnehage kunne påvirke og stille krav til Servicegrossistene. Begge parter har for eksempel satt seg som mål å jobbe for et så plastfritt og giftfritt miljø for barna som mulig. Det at maten kommer direkte fra lokale grossister, og dermed i stor grad er kortreist, er også et stort pluss for barnehagene. »


Kundeportrett

Foto: Shutterstock

« En barnehage er en kresen aktør!» Daglig leder i PBL Medlemservice, Ole Reidar Sollund

Noen av dem som gjorde samarbeidet mulig: Fra venstre: Daglig leder i PBL Medlemservice, Ole Reidar Sollund, salgsdirektør i Servicegrossistene, Frode Olsen og administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen.

7


Kundeportrett

Private Barnehagers Landsforbunds hovedkontor i Bodø.

Leverandøren må innfri «For den enkelte barnehage er noe av det viktigste å ha en punktlig leverandør som holder avtaler og er forutsigbare», sier daglig leder i PBL Medlemsservice, Ole Reidar Sollund. «Det er også viktig at det ikke er avvik på viktige ting i leveransen. - Det blir veldig trist for både barn og voksne hvis sentrale varer mangler, og aktiviteter eller matretter de har gledet seg til, uteblir!», understreker han.

«En barnehage er en kresen aktør», fortsetter Ole Reidar. «Det er ofte en sterk foreldregruppe bak, og sammen med de ansatte, er det en stor gruppe engasjerte voksne som står på for at barna skal ha det bra. Det er også et stort mangfold barnehager som er medlemmer av Private Barnehagers Landsforbund. - Her er det alt fra små familiebarnehager til store barnehager med 120-130 barn. Med målet om full

barnehagedekning, blir kvaliteten i den enkelte barnehagene mer og mer viktig fremover. Enkelte barnehager opplever at de nærmest holder visninger for foreldrene, som skal ta det harde valget om hvor gullungen skal plasseres. En forutsigbar, stabil og god matleverandør er en viktig faktor for et velfungerende barnehagetilbud», understreker han. SG

Foto: Shutterstock

8


Foto: Shutterstock

Sunnhet og mattrygghet er i fokusområder i samarbeidsavtalen mellom Servicegrossistene og PBL.

PBL i tall I dag er PBL en av landets største arbeidsgiverorganisasjoner målt etter antall medlemsbedrifter med tariffavtaler. PBL har 1 940 medlemsbarnehager med om lag 27 000 ansatte. Det betyr at nærmere én av tre barnehager i Norge, uavhengig av om den er privat eller kommunal, er en PBL-barnehage. 1 755 av medlemsbarnehagene med 26 000 ansatte er direkte bundet av PBLs hovedavtale og hovedtariffavtale med arbeidstakerorganisasjonene. Øvrige medlemsbarnehager er bundet av andre avtaler med landsomfattende arbeidsgiverorganisasjon. PBL har medlemmer i 254 kommuner og i alle fylker, aller flest i Hordaland og Akershus. Den store oppslutningen fra barnehagene gjør PBL til den store og samlende organisasjonen for private barnehager i Norge. (Hentet fra pbl.no)


Kundeportrett

Pincho nation – brød og sirkus til folket Foto: Christian Albriktsen

Å endre funksjonen til et gammelt og tradisjonsbundet hus som Bedehuset, er ikke nødvendigvis helt enkelt. Etter bare et års drift, viser likevel antall gjester og omsetningen at Pål og teamet hans har klart å bevise at Larviks befolkning virkelig trengte Bedehuset restaurant.

10


Små retter med stor variasjon I en herlig blanding av sirkus, burlesk og nattklubb, befinner verdens første app-baserte restaurant seg. SG Gourmet var på åpningen, og vi hadde virkelig gledet oss til å se hva Pincho Nation var for noe. På plass i restauranten, rett ved Jernbanetorget i Oslo, ble vi tatt imot av et smilende korps av det som mest lignet sirkusdirektører. Vi ble henvist til bordet vårt, og vi hadde allerede lastet ned Pincho Nations app på telefonen. Appen er meget enkel i bruk, men vår egen sirkusdirektør spurte med en gang om vi trengte hjelp. – Da var det bare å rope ut! Idet vi åpner appen, ser vi med én gang at vi er i samme univers som selve restauranten. Kraftige rødfarger pyntet med gull, silke og velur, i kombinasjon med lekre bilder av matrettene, skjerpet virkelig appetitten. Her var det bare å sette i gang bestillingen! Vi la inn vårt bordnummer i appen og bestilte i vei. Etter få sekunder fikk vi beskjed om at drinkene våre ventet i baren, og ikke lenge etter var også maten klar til avhenting på kjøkkenet. På originale trefjøler ble de karakteristiske smårettene delikat stilt opp, og vi kunne ikke si annet enn det så meget innbydende ut. Selve menyen hos Pincho Nation er bygget opp rundt et bredt sortiment småretter med smaker fra hele verden. Vi bestilte hver fire små retter og en deilig crème brûlée til dessert. – Da ble vi gode og mette! – Og vi må ikke glemme å si; maten smakte aldeles nydelig. Et måltid med så mange gode og forskjellige smaker var en vinner! Vi var kanskje bittelitt skeptisk til idéen med å bruke mobilen som meny og bestillingsverktøy, men vi må innrømme at dette var gøy – og ikke minst godt! Vi kommer garantert tilbake til Pincho Nation, og anbefaler alle lesere av SG Gourmet å ta turen innom neste gang dere er i hovedstaden. SG

Kundeportrett Slik fungerer det: Alt foregår på appen: 1. Den første du får beskjed om når du kommer inn i restauranten, er å laste ned og åpne appen. Du blir henvist en sitteplass, og der sitter du og bestiller mat og drikke etter eget ønske fra appen.

2. Drikke henter du i baren, når du får beskjed om at drinken din er klar.

3. Maten henter du selv fra disken inn til kjøkkenet.

4. Servert på ei fjøl: Maten er plassert på lange planker eller brett, som du selv bærer til bordet ditt.

Rosa samvittighet I samarbeid med Servicegrossistene gir Pincho Nation inntektene fra sin rosa Crème Brûlée uavkortet til Brystkreftforeningen gjennom hele oktober måned. Foto: Pincho Nation

11


Leverandør

Coca-Cola

– tradisjon, innovasjon og bærekraft siden 1886 På Lørenskog utenfor Oslo besøker SG Gourmet den fantastiske brusfabrikken til Coca-Cola. Vi møter Baard Tveito, som forteller oss om de legendariske drikkevarene som siden 1926 har vært en naturlig del av nordmenns fest- og hyggestunder.

posisjon de har beholdt nesten helt fra produktet så dagens lys. Allerede i 1926 kom drikken til Norge, og i 1938 begynte Coca-Cola å produsere i Norge. I dag produseres fortsatt Coca-Cola i Norge, og sammen med Coca-Colas andre merkevarer; Fanta, Sprite, Urge, Tab X-tra og Bonaqua, produserer fabrikken på Lørenskog 200 millioner liter i året.

Baard Tveito, Coca-Cola European Partners Norge

En lokalprodusert verdenshit Da apotekeren John S. Pemberton fra Atlanta i USA i 1886 utviklet en helt spesiell sirup, som blandet med kullsyreholdig vann, skulle bli Coca-Cola, hadde han nok ingen anelse om hvilken suksess denne drikken skulle bli. Coca-Cola kunne ikke sammenlignes med noe annet, men mennesker over hele verden skulle bli helt oppslukt av smaken. I dag er Coca-Cola en av verdens sterkeste merkevarer, en

Ydmyk markedsleder Samlet er Coca-Cola uten tvil markedsleder i markedene de er representert i, men dette er ikke noe som tas for gitt. Baard Tveito, key account manager i Coca-Cola European Partners Norge, forteller at Coca-Colas sortiment er levende, og at det pågår en kontinuerlig innovasjon. «Vi tilpasser hele tiden sortimentet vårt til markedstrendene, og vårt store fokus på innovasjon er også med på å skape disse trendene», kan Baard fortelle. I tillegg til alltid å tilby et spennende varesortiment, har Coca-Cola også et stort salgs- og rådgiverkorps som alltid står parat for kundene. «Vi er nok den leverandøren med flest kundebesøk innen horeca», sier Baard. Coca-Cola

12

ligger med andre ord ikke på latsiden, men jobber målrettet med å beholde sin unike posisjon. En viktig støttespiller Som Coca-Cola-kunde blir du ikke bare et tall i en lang liste. Som kunde hos Coca-Cola vil du kunne dra nytte av bedriftens kunnskap og erfaring fra norsk og internasjonal serveringsbransje, og du vil få hjelp til å tenke strategisk og lage et best mulig drikkevaresortiment for akkurat din bedrift. Du vil også få hjelp til vareeksponering og presentasjon med fokus på best mulig inntjening og lønnsomhet. Drikkevarer er ofte en av margindriverne i horeca, og å ha fokus på dette, kan være avgjørende for lønnsomheten. Sukkerfritt leder an I dag står den sukkerholdige Coca-Cola Classic fortsatt størst i omsetningen til Coca-Cola her til lands. Classic er brusen du drikker når du skal unne deg noe ekstra og ønsker 'the real thing', men det er sukkerfrie drikkevarer som overtar mer og mer. Både


Leverandør

1. Coca-Cola European Partners Norge gjør seg klar for jul. 2. Imponerende fabrikk: Flere nivåer med helautomatiske produksjonslinjer. 2

«Vårt store fokus på innovasjon, er også med på å skape trender.» Baard Tveito, Coca-Cola European Partners Norge

internasjonalt og i Norge, er det stort fokus på reduksjon av sukker, og som en betydelig verdensaktør, har Coca-Cola meget stort fokus på helse og kosthold. Innovasjonen hos Coca-Cola drives av sukkerfrie drikkevarer, og nå er det ikke lenger slik at det snakkes om sukkerfrie alternativer. Nå er det sukkerfritt som er standarden. Både Coca-Cola og markedet ønsker sukkerfritt, og siden 1999 har sukkerforbruket i Norge gått ned nesten 40% (Kilde: Helsedirektoratet). Bærekraft først En viktig grunn til Coca-Colas suksess er at bedriften jobber hardt for kun å legge igjen positive spor. Hos Coca-Cola skal de over 700.000 ansatte verden over jobbe under trygge forhold og

gode betingelser. Når det kommer til bedriftens produksjonsanlegg, stilles det her helt egne krav til blant annet hms, energiforbruk, utslipp og vannkvalitet. Disse kravene er ofte mye strengere enn de lokale myndighetenes krav, men det skal sikre at du alltid kan kjøpe et CocaCola-produkt med god samvittighet. Et avgjørende element når det kommer til bærekraft er emballasjehåndteringen. Her er Coca-Cola en pionér i bransjen. I Norge forteller Baard at plastflaskene lages av en blanding av plantebasert olje, resirkulert plast og ny plast. Flaskene har en størrelse som et reagensrør når de ankommer brusfabrikken, og så blåses de opp til full størrelse rett før tapping. En lastebil i dag kan frakte mange ganger flere flasker enn tidligere. Baard forteller også at i Norge har vi en returandel på over 98%, noe som er meget bra. Det vil med andre ord si at omtrent alle brukte Coca-Cola flasker i Norge smeltes om og får et nytt liv. Selve hjertet SG Gourmet får også en omvisning i den enorme fabrikken. I en flere etasjers

13

produksjonslinje får vi se hvordan brusen blir til. Alt går automatisk, helt fra råvarene tilsettes og ferdig pakkede paller kommer ut i andre enden. Også et helautomatisk pallelager sørger for at unike strekkoder er alt som skal til for å ha 100% kontroll. Tomme palleplasser fylles opp, og ordrene plukkes automatisk og settes klar for distribusjon. Dette systemet gjør at pallelageret ikke trenger å ha avdelinger. Systemet vet hvor alle de unike pallene står, og riktig produkt plukkes til hver enkelt ordre. Det er virkelig gøy å være på Coca-Colas fabrikk, og dette var et spennende avbrekk i hverdagen. SG

Coca-Cola Etablert i USA i 1886 Tilgjengelig i Norge i 1926, og produsert i landet siden 1938 (til det norske markedet) Ledende leskedrikkleverandør på det norske markedet med merkevarer som; Coca-Cola, Fanta, Sprite, Urge, Tab X-tra, Bonaqua. Chaqwa, Kuli, Nestea, Powerade og Minute Maid markedsføres også av The Coca-Cola Company.


Flatbrød

Korni Flatbrød er den trofaste følgesvennen til tradisjonsmaten du serverer. Et klart førstevalg sammen med lapskaus, spekemat, skrei og mye mye mer.

PRODUKT

EPD

Flatbrød

VEKT

ANT. F-PAK

275 g

10


ANNONSE

PRODUKTNYTT Nå er et utvalg av Kristiania Gourmet`s produkter også tilgjengelig fra Servicegrossistene. Ta kontakt med din konsulent for å se hele produktutvalget.

ØKOLOGISK MUFFINS 45 G EPD 4480513, 4480497, 4480505

BRIOCHE HAMBURGERBRØD 85G EPD 4161113

PECANPAI GLUTEN- & LAKTOSEFRI EPD 4034153

PAVE GARDE CHASSE, SURDEIGSBRØD, 1900 G EPD 4108098

 22 30 77 40  postmaster@kb-as.no www.kristianiagourmet.no


Drikkeleverandør

Haandbryggeriet - ekte øl fra Drammen Da fire lidenskapelige hjemmebryggere på midten av 2000-tallet bestemte seg for virkelig å satse på hobbyen sin, var mikrobryggerimiljøet i Norge svært lite. Haandbryggeriet skulle bli en av de aller første profesjonelle mikrobryggerier. I en nedlagt strømpefabrikk i Drammen, ble det første ølet fra Haandbryggeriet brygget i mai 2005. I dag holder Haandbryggeriet til i et oppusset industrilokale. I de røffe lokalene skapes et håndverksøl som har skapt stor interesse både nasjonalt og internasjonalt.

Den rike øltradisjonen I Norge har vi tradisjonelt hatt en rik ølkultur med hjemmbrygging lovpålagt i Gulatingsloven. Et viktig del av Haandbryggeriets identitet har vært å ta frem igjen denne kulturen i moderne drakt. I forrige århundre drakk vi stort sett bayerøl. For de fleste nordmenn har en øl typisk vært en pils, nesten helt frem til i dag. På 2000-tallet vokste derimot antallet hjemmebryggere stort, og det var i dette miljøet vi skulle bli kjent med 'nye' typer øl. Dette var varianter som for eksempel porter, pale ale og blonde. Interessen for disse øltypene ble etter hvert også stor utenfor bryggemiljøet og det norske ølmarkedet begynte å bli klart for en liten revolusjon, også kommersielt. På midten av 2000-tallet ble det etablert flere mikrobryggerier

med utspring fra hjemmebryggermiljøet, og nye spennende øltyper ble tilgjengelig for et større publikum. I dag er det over 200 mikrobryggerier i Norge, og Haandbryggeriet var et av de som var med fra starten. I dag er øldrikkerne blitt mye mer bevisst på de ulike øltypenes egenskaper, og man har fått en tilnærming til ølet som mer går i den retning som vi har til vin. Vi leser mye om øl, og vi bruker ulikt øl til ulike formål. Flere restauranter tilbyr i dag egne ølpakker tilpasset den maten som serveres. Eksportøl Da SG Gourmet besøkte Haandbryggeriet, fikk vi en grundig innføring i bryggeriets historie av daglig leder Egil Hilde og Helge Holthedal og

16

Ole Richard Lund fra salgsavdelingen. Egil kunne fortelle at av alle ting, skulle eksport til USA de første årene stå for nesten 40% av omsetningen. «I USA var trenden med 'craft beer', det vi kaller håndverksøl, kommet mye lenger, og en dyktig, amerikansk distributør sørget for at ølet vårt ble tilgjengelig i alle de amerikanske statene», sier Egil. «I tillegg til at skandinavisk kultur og trender var veldig eksotisk og populært i USA, må nok ølet vårt også smakt godt!» fortsetter Egil og smiler. I dag har Haandbryggeriet kultstatus i USA og en trofast tilhengerskare. Ølfellesskap I dag brygger Haandbryggeriet ca. 45 sorter øl. Halvparten av sortene inngår i det faste sortimentet, og resten »


Drikkeleverandør

1. Noen av mennenskene bak: f.v: Daglig leder Egil Hilde og Helge Holtedal og Ole Richard Lund (salg). 2. Ordentlig øl må modnes skikkelig! Noen ølvarianter får ligge på eikefat etter brygging. 3. Stor satsning i store dunker. Kontroll og testing er en del av hverdagen på bryggeriet. 4. Menyen i bryggeriets egen pub.

2

3

4

17


Drikkeleverandør

2

« Det som kjennetegner ølentusiaster, er at de hele tiden er på jakt etter nye smaksopplevelser.»

1. Det velkjente varemerket til Haandbryggeriet. 2. På disse gamle akevitt fatene modnes 'Halvors jul'. (Les mer på neste side.)

Daglig leder i Haandbryggeriet, Egil Hilde

er sesongøl og spesialøl som hele tiden varierer. «Det som kjennetegner ølentusiaster, er at de hele tiden er på jakt etter nye smaksopplevelser», forteller Ole Richard. «Da må vi holde interessen oppe og hele tiden kunne tilby kundene våre spennende nyheter i tillegg til våre klassiske bestselgere. For litt siden var vi eksempelvis i gang med et nytt øl sammen med et russisk bryggeri fra St. Petersburg. Det ble et øl med innslag av blåbær, som vi tror kan bli et veldig interessant øl på markedet.» Helge kan videre fortelle at stemningen også blant norske mikrobryggerier er meget god, og at de mer er for kolleger enn konkurrenter å regne. Haandbryggeriet har laget en rekke ulike ølvarianter sammen med andre mikrobryggerier. Bare starten? Selv om det i dag er ca. 200 mikrobryggerier i Norge, forteller Egil at disse kun står for 4% av ølproduksjonen i Norge. Fortsatt er Norge en pilsdrikkende nasjon, men stadig flere får øynene opp

for den nye ølverdenen. «Vi er fortsatt i støpeskjeen som ølnasjon, og det tar nok noen år før mikrobryggerinæringen har stabilisert seg og vi kan få et bedre bilde av hvordan markedet fortsatt er. Jeg er uansett overbevist om at lager du et kvalitetsøl du kan selge til en riktig pris, vil du ha gode kort på hånden. Forbrukerne i dag er kvalitetsbevisste, og ikke minst øker kunnskapen hos menigmann meget raskt», avslutter Egil i det SG Gourmet skal få bli med ut i bryggerhallen for å studere det aller helligste, nemlig å se rent vann fra Glitre forvandles til gylne dråper. SG HAANDBRYGGERIETS ØLTIPS TIL JULEN: Haandbryggeriet AS Etablert i Drammen i 2005 Daglig leder: Egil Hilde

Nissefar (7%) Til kraftige retter eller alene. Dyp smak av røstet malt, sjokolade og kaffe. EPD: 4210167

Ansatte: 10 Produsent 45 typer håndverksøl Bestselgere: Fyr og Flamme, IPA Haand Wit, Belgian Wit, Dobbel Wit, Belgian Double Wit

Nissemor (6%) Til fet mat eller alene. Sødmefylt, smak av røstet malt, sjokolade og lette kryddertoner. EPD: 4210134

18


Drikkeleverandør

Kilder: forskning.no, drikkeglede.no, storenorske.no og intervju med Halvor Heuch.

en kort ølhistorie Juleølet gjennom historien Ølbrygging er en av de eldste juletradisjonene vi har i Norge. Å 'drikke jol' stammer egentlig fra førkristen tid, der man drakk ølet nærmest som en offerdrikk, til ære for de norrøne gudene og til minne om de døde. Etter kristendommens inntog, var fortsatt tradisjonen med den rituelle øldrikkingen så sterk at den var vanskelige å bryte. Løsningen ble å legge til en ny, symbolsk mening med øldrikkingen. Med den kristne Gulatingsloven ble det påbudt å brygge øl til drikkelag i forbindelse med julefeiringen, og husbonde og husfrue skulle drikke som takk til Krist og Sankta Maria, til godt år og fred. Selve ølbryggingsprosessen har også sterke ritualer knyttet til seg, og bryggingen var en av de mest høytidelige førjulstradisjoner i norske familier til langt ut på 1900-tallet.

ikke skulle tillate surrogater for malt i ølet, dette ble kalt 'Den Norske Renhetsloven'. Fra 1912 ble Norge med i en internasjonal bestemmelse om at alt øl kun skal brygges på byggmalt, humle, gjær og vann. Da renhetsloven ble opphevet i Norge i 1994, la dette til rette for import og produksjon av såkalt 'råfruktøl'. Nå kan vi bruke karbohydratkilder som ris, mais og sukker i ølproduksjonen, så sant minst 50 prosent av råvarene er malt. Mange norske bryggerier følger fortsatt renhetsloven frivilling, men opphevelsen har også ført til nærmest en eksplosjon av ølproduksjon i Norge. Oppbluss av mikrobryggerier Fra 1935 var Norge regionalt inndelt i bryggerisoner, der hvert bryggeri hadde sitt gitte distribusjonsområde. Da denne soneinndelingen opphørte i 1987, ble det mer konkurranse i bryggerimarkedet. Store bryggerier tok over de små, og man fikk færre, industrielle bryggerier. Dette åpnet igjen opp for mikrobryggeriene. Noen av de første var Nøgne Ø i Grimstad, Ægir Bryggeri i Flåm og Haandbryggeriet i Drammen.

Drikk med strenge krav På 1600-tallet forsto staten at de kunne tjene penger på ølhandelen, og innførte beskatning på all malt som skulle til brukes ølbrygging. I 1891 ble det bestemt at man heller

velsmakende juleøl-samarbeid Halvor Heuch og Haandbryggeriet Halvor Heuch har med sin lange fartstid som destillatør for Arcus, lenge vært talsperson for drikkevarer, og blir stadig valgt ut til testpaneler til smakstester, – også for juleøl. Da han ble kjent med dyktige Jens Maudal i Haandbryggeriet i Drammen, ble han begeistret. Jens laget øl etter modell fra England; overgjærede og ofte eikelagrede øltyper, øl etter Halvors smak. De inngikk et samarbeid som resulterte i juleølet 'Halvors Jul', første gang utgitt i 2013. Halvors ønske «Tradisjonelt skulle juleølet være brygget på mørkere malt og med en sterkere alkoholprosent enn ’vanlig’ butikkøl, som hadde 4,5 % alkohol», sier Halvor. «I tillegg er det ofte en forventning til juleølet at man skal ha med krydder og smaker som minner om jul; sitrus, allehånde og nellikspiker. Min erfaring er at nykommere ofte overaromatiserer juleølet. Få bryggerier har erfaring med langtidslagring av øl. Mange bryggerier begynner rett og slett for sent med bryggingen av sine juleøl, slik at disse krydderne ikke får tid nok til å gi et harmonisk øl. Ølet må få tid til å modne etter bryggingen. Juleølet 'Halvors Jul' blir først brygget på vanlig måte, men har etterpå fått ligge 3-4 måneder på eikefat og modnet seg. Naturlige smaker i treverket blir trukket ut av ølet, og gir det en antydning av nellikspiker og vanilje. En tilsetning av akevittkrydder, og ikke minst restene av det forrige brennevinet som fatet inneholdt, gir et velsmakende juleøl. Det blir passe krydret og godt balansert.» SG

19


Drikketips SG-internt

Vinternytt

– Et utvalg av vinterens spennende nyheter.

4

1 NON DOS

5

6

7

8

MACK

SOLERA

9 10

11

12

PODIUM WINES

1. Biokult Pet Nat 2016 EPD: 4791109 (Non Dos) En ren og naturlig Pet Nat fra Biokult i Østerrike. Lett rød-rosa farge. Forfriskende og sjarmerende aroma av blomster og bringebær. Saftig og lett, delikat og fruktig med en tørr og elegant finish. Perfekt til lette salater, salt fingermat og som aperitiff.

10. Giol Prosecco EPD: 2343127 (Solera) En fantastisk prosecco! Frisk og fruktig smak med preg av sitrus, gule epler, litt gule plommer, samt noe våt stein. Crispy med mellomstore bobler, lav/ingen sødme og medium syre. God balanse og medium til lang finish.

2. Carussin Asinoi Barbera d’Asti 2016 EPD: 1594134 (Non Dos) Klar og mørk rødfarge. Ung og frisk duft av kirsebær, med hint av jordlige toner. Saftig og bløt munnfølelse med saftige, modne bær, med streif av lær i finish. Fruktig med fin syre, og en tørr og behagelig avslutning. Perfekt til lam og sau, lette salater og krydret mat.

11. Tuscolana EPD: 4119079 (Podium Wines) En vel bevart hemmelighet fra Toscana. Dyp, rubinrød farge. En delikat bukett med duft av røde bær og lekre krydderurter. En fruktig og lett rødvin, men en lang og vedvarende avslutning. Passer godt til modne oster, rødt kjøtt og pastaretter. Kan gjerne nytes alene også. Perfekt som husets vin.

3. Castell in Villa Chianti Classico 2013 EPD: 1582709 (Non Dos) Pen rødblå farge. Dufter av friske kirsebær, lær og blomster. Saftig og delikat med fremtredende fruktighet og hint av urter. Fyldig og lett syrlig med lang og fast ettersmak. Perfekt til lam og vilt, fersk ost og fjærkre.

12.Wodqa EPD: 4649786 (Podium Wines) Wodqa er aldri (!) filtrert, men destillert sju ganger. Dens grunnleggende elementer er av så høy kvalitet, og destillasjonen er så grundig, at filtrering ikke er nødvendig - faktisk ville det virket mot sin hensikt. Det er ingen tilsetningsstoffer i denne vodkaen. Ingen sukker, sorbic syre eller sulfat. Inneholder ingen baycovin, meta-tartaric syre eller blue fining. Wodqa er en ekstremt ren ultra-premium vodka fra Østerrike, 'hjertet av moder jord'. Det er en vodka med den myke 'W' og den distinkte 'Q' som er et resultat av en bestemt leveregel: 'Q for quality!'

4. #1Sushiøl EPD: 4811261 (Mack) Fra Mack Mikrobryggeri kommer #1 Sushiøl som er en lys og frisk saison med grønn te. Ølet er brygget i samråd med Mathallen i Tromsø og sensorikere fra matforsikningsinstituttet Nofima. Et perfekt øl til sushi.

13. Prüm Solitär Riesling Trocken 2016 EPD: 4902458 (Haugen Gruppen) Dyp gul farge med grønne toner. Tørr med flott friskhet og mineralitet. Intens duft av grønne epler og pærer, med streif av blomster og honning. Smaksrik med en lang, frisk sitruspreget ettersmak. Passer til fisk og skalldyr, asiatisk mat og kalkun. Nydelig også til tradisjonell julemat som ribbe, pinnekjøtt og torsk.

5. Mack Spritzer EPD: 4795472 (Mack) Mack Spritzer er en vodkabasert drikk med en frisk smak av sitron. 6. Mack Ginger Beer Chili EPD: 4771424 (Mack) Mack Ginger Beer Chili er et ingefærøl med en spennende og krydret smak av chili. Servér den med isbiter og lime.

14. Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese «Alte Reben» GG 2011 EPD: 4909057 (Haugen Gruppen) Lys gyllen farge. Fruktig og mineralsk aroma som fremhever det blå skiferjordsmonnet som er typisk i Mosel-dalen. Elegant og meget rik vin med aromaer av aprikos og mineraler. Flott struktur og konsentrasjon. Ekstremt god lengde. Passer til fisk, skalldyr, hvitt kjøtt og asiatisk mat.

7. Lupi Reali Montepulciano d'Abruzzo EPD: 4040366 (Solera) Organisk velsmakende til knallpris! Dyp rød. Aroma preget av røde bær, litt urter og lakris. Smak: Saftig og umiddelbar, preg av røde bær og urter.

15. Paxton MV Organic Shiraz EPD: 4842449 (Haugen Gruppen) Dyp, mørk rød farge med lilla fargetoner. Delikate aromaer av bjørnebær og plommer tydelig preg av sjokolade. Rik, fyldig kropp, strukturert og godt balansert med mye mørke, kjøttfulle fruktsmaker. Passer til rødt kjøtt, smaksrikt vilt – gjerne med fløtebaserte sauser.

8+9: San Pellegrino Sparkling Fruit Beverages Glass-flaske: EPD: 1710466, boks: EPD: 4348009 (Solera) Smaken av Italiensk solnedgang! Sanpellegrino Sparkling Fruit Beverages er premium kullsyreholdig drikke med opp mot 20% fruktjuice, uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler, og med kun naturlige ingredienser. Sanpellegrino Sparkling Fruit beverages er et autentisk produkt, ofte foretrukket som et litt sunnere alternativ til brus. Idéen til produktene oppsto fra en gammel italiensk tradisjon med å blande kullsyreholdig vann og fruktjuice for å få en forfriskende drikk.

20


Drikketips Leverandør

SGs kategorisjef for alkoholholdige drikker, Martin Hallberg, gir deg tips om hva du bør ha i glasset denne sesongen.

13

14

15

HAUGEN GRUPPEN

16 ENGELSTAD SPIRITS

17

18

20

19

ARCUS

21

INTERBRANDS

16. Nansen Aquavit er tilbake! EPD: 226803 (Engelstad Spirits) Vi har børstet støv av oppskriften og relansert Nansen Aquavit. Etter over et års lagring på sherryfat, er den endelig klar for det norske markedet. Tidligere lå Nansen Aquavit hos Eurowine, men den er nå relansert hos Engelstad Spirits. Den tidligere versjonen av produktet var den første fatlagrede aquaviten som ikke kom fra Arcus. Nansen Aquavit destilleres idag med god hjelp fra den prisbelønnede destillatøren Stig Bareksten ved OSS Craft Destillery i Bergen. Dette er et ekte norsk håndverksprodukt. Norsk potetsprit smaksettes ved hjelp av nøye utvalgte krydder og urteekstrakt, sitrusoljer og anis. Nansen Aquavit blir lagret i over 12 måneder på first-fill Olorosso sherry fat, før den tappes på flaske.

22 RED & WHITE

23

24

25

PALMER GROUP

20. Kyrö Koskue Gin EPD: 4917845 (Interbrands) Finnene liker å klekke ut idéer mens de sitter i badstuen, og det var også her historien om dette destilleriet basert utelukkende på rug begynte i 2012. En av karene som deltok på dette avgjørende badstumøtet, hadde en idé om hvor destilleriet kunne plasseres: Finlands mest kjente ysteri hadde vært stengt i fem år og var klart for en pietetsfull overtagelse. Etter å ha holdt ut gjennom to år med byggeprosess og byråkrati, kunne de fryktløse rug-destillatørene endelig fyre opp under kjelene i 2014. 'In Rye We Trust' – og de gjør det ikke enkelt for seg selv, da rug er det aller vanskeligste kornet å destillere. Kyrö Distillery Company er verdens nordligste destilleri for gin og whisky, og de bruker ville urter høstet på den gamle slagmarken i Napue. De tror at gode ting skjer med ærlige entusiaster og denne dristige gjengen er glade i å gjøre ting på sin måte. Gutta kommer fra det arktiske Europa, og vet at godt selskap ikke bare er hyggelig, det er helt nødvendig.

17. 3 nye varianter av Shoot Shoot er en ny, frisk og leken serie shot med smaker av smågodteri. Shoot Fizzy Bubble Gum er et vodkabasert shot med tutti-frutti-smak. Produktet presenterer en balansert kombinasjon av ingredienser som gir en sprudlende, syrlig opplevelse, fulgt av en behagelig, lett sødme. EPD: 4907572 (Arcus)

21. Sour Fisk Watermelon EPD: 1594134 (Interbrands) Vodka, vann og sukker blandes sammen og aromaer mikses inn. Sour Fisk Watermelon smaker syrlig, forfriskende vannmelon. Drikkes som ren shot, mikses med din favorittbrus eller energidrikk.

Shoot Sour Cola Dummies er en vodkabasert shot med en forfriskende smak av syrlig cola. EPD: 4907580 (Arcus) Shoot Salty Liquorice Skulls er en vodkabasert shot laget med lakris og anis. EPD: 4907564 (Arcus)

22. Saint Jean de la Cavalerie Chardonnay BIB EPD: 4798997 (Red & White) Duft med touch av Middelhavets urter og en frisk eple-preget aroma med snev av eik og krydder. Rund, rik, harmonisk og lang på smak. Bruksområder: Aperitiff, fisk og skalldyr.

18. Gilde Juleaquavit 2017 EPD: 4650792 (Arcus) I 1988 lanserte destillatør Halvor Heuch den første blandingen Gilde Juleaquavit og satte startskuddet for Solera-metoden som holder stand den dag i dag. Gjennom metoden sørger Arcus for å spare en andel Juleaquavit hvert år. På den måten inneholder alle årganger edle, historiske dråper helt fra den første utgaven. Den unike blandingen av tre tiår med juleakevittproduksjon setter et helt spesielt preg på årets jubileumsutgave. I år gir Heuch stafettpinnen videre til Master Blender, Ivan Abrahamsen, og under feiringen vil du få høre begge to fortelle om Juleaquavitens spennende historie og utvikling de siste 30 årene. Historien om Gilde Juleaquavit er en historie om 30 år med kjærlighet til norsk matkultur.

23. Oslo Brewing Co. New Oslo IPA Batch #2 EPD: 4904462 (Palmer Group) En dobbel IPA, med mengder av fersken, aprikos, sitrus og mango på nesen. Ølet har en tydelig bitterhet og god fylde. Til kraftige og salte oster, som vellagret cheddar, 48 mnd. gouda, eller blåmuggost. Oslo Brewing Co. ble etablert av en gjeng venner i 2015, alle med forskjellig bakgrunn og ferdigheter. Det de har sammen er kjærligheten til Oslo, og sammen med bryggmester Sindre og venner, utvikler de øl de selv liker, der de prøver å ivareta Oslo sin energi.

19. Tito's Handmade Vodka EPD: 4917365 (Interbrands) Vodka fremstilles av baser som produserer gjærbare sukkerarter, hovedsakelig av mais, hvete, bygg, druer, soya og potet. Amerikanske Tito kom frem til at maisbasen var den beste til å forme hans produkt. Destillering av mais gjør at Tito's Handmade Vodka er naturlig glutenfri. Vannet som brukes i vodkaen er fra en lokal kilde. Generelt lages brennevin av to stills: Pot Stills og Column Stills. Column Stills er den teknologisk effektive måten. Tito ønsket å gjøre det på den gamle måten med Pot Stills-destillering. Da får man mer utbytte av smakene, en bedre balansert vodka og tydeligere preg av kompleksitet. Under destilleringen forkastes 'the heads and tails', som gir en uønsket smak av høyere/lavere alkohoer som propanol og methanol. Vodkaen lages i små batcher, og hver batch smakstestes nøye før tapping på flaske.

24. Guovssahas Nordlyset Akevihtta EPD: 4531760 (Palmer Group) Nordlyset Akevitt har en smak som er tilpasset til vilt, slik som reinkjøtt. Med godt preg av karve, einer, sitrus og krydder. For å sette ekstra spiss på akevitten, har det blitt tilsatt aroma fra einekvister fra Tana. 25. Marconte Barbera d'Asti 2015 EPD: 4804472 (Palmer Group) Kjølig, fruktdreven nese med kirsebærfrukt, hint av urter og lakris. Frisk og god syre som gjør den saftig, med moden (ikke grønn) tannin og preg av solmodne, mørke kirsebær i munnen. Den perfekte pizza- eller pastavinen, men Barbera er en 'allrounder' som p.g.a. sitt lave tannin- (garvestoff-) nivå, går fint uten mat, også. 21


Pizzatopping BOKS Pizzatopping er en revet blanding basert pĂĽ hvitost og vegetabilsk olje. Produktet er en osteerstatning hvor deler av fettinnholdet er erstattet med rapsolje. BOKS Pizzatopping har en meget god ostesmak, har gode smelte- og brunings egenskaper og egner seg godt til pizza og gratenger.

MEGET

PRISGUNSTIG

FRI FOR

palmeolje

TINEs art nr 5451

Produktnavn

EPD nr

Eankode

Antall i d-pak

BOKS Pizzatopping revet

4349569

7038010054518 (f.pk)

2 stk av 2,5 kg

2,5 kg

7038010545115 (d.pk)


SALATMESTERNS TILBEHØRSSALATER

Tar måltidet til nye høyder Rødbetsalat Waldorfsalat

Potetsalat Andre produkter: Påleggsalater Majoneser Dressinger Pizza/ kebab Tilbehørs- og middagssauser Ketchup & sennep Woksauser Sildeprodukter Sjømat

Produkt

Vekt

Waldorfsalat 3kg Waldorfsalat 4 x 900gr Rødbetsalat 3 kg Rødbetsalat 4 x 900gr Potetsalat 5 kg Potetsalat 4 x 900gr

Råvarene er alt!

SalatMestern AS Pancoveien 16, N-1624 Gressvik. Tlf: 69 36 10 30. E-post ordre@salatmestern.no

Epdnr

Varenr

189654 875005 163782 874164 163469 873612

2114 7009 2164 7014 0274 7002


Mattema

24


Mattema

gjør klart for Julegilde Hva er det med denne julematen som gjør av vi nordmenn saumfarer omgivelsene etter fermentert kål og det seigeste stykket på grisen når den tradisjonstunge julen nærmer seg? – Og hva forventes av maten vi får servert i jula?

Foto: MatPrat

25 25


Mattema

Tore Namstad (52) Kokk, restauratør og kokebokforfatter Restauratør/medeier av Kafe Oslo i Litteraturhuset, Kafé Løve i Det Norske Teatret, Stock i Foto: Trygve Indrelid

Bjørvika og kokk i Kjell Tores Mat. Mentor i Lærlingelauget Har gitt utbøkene: 'Menn som koker', 'Kok uten bok', 'Himmelsk fra havet: skalldyr, skjell, fisk'.

høytidsmat Hvordan ser en erfaren kokk på de norske julemattradisjonenene, og hva skal egentlig til for å servere et vellykket festmåltid? Kokk og restauratør Tore Namstad deler sine erfaringer med oss. Julebordsesong i endring «Vi merker at julebordsesongen nærmest er halvvert i forhold til noen år tilbake», påstår kokk og restauratør, Tore Namsatad. «I våre restauranter varer førjulssesongen nå fra midten av november til rundt den 20. desember. I de store byene, ser vi en tendens til at folk går ut mer jevnlig gjennom hele året. Blant restaurantene her i hovedstaden ser vi også en gradvis minkende interesse for tradisjonsmat når folk først skal ut og spise i førjulstiden. Danske eller franske juletradisjoner kan gjerne stå på menyen, som and med rødkål eller sesongferske østers», sier han. Tradisjoner og sikringskost «Alle land har høytider, og noe vi har felles, er at alle skal kunne lage

høytidsmat til familien sin uten å bli blakke», påstår Tore. «Kål, poteter, rotgrønnsaker og det seigeste stykket på grisen blir dermed festmat på norske bord. Det som er bra med den tradisjonelle, norske julematen er at alt er konservert og i utgangspunktet billig. All nordisk tradisjonsmat er jo i utgangspunktet også sikringskost for den lange og harde vinteren her i Nord; suppe, stek, og pudding kan være festmat, og i den norske julehøytiden, har krem og fet mat tradisjonelt vært viktig. – Vi har jo egentlig en fantastisk julemat i Norge», sier Tore begeistret; «kokt lammekjøtt og svinekjøtt, kokt torsk, kveite og hummer; – Glimrende råvarer! Et godt råd er derfor; Keep it simple! – Og sett heller frem en skål med sennep.»

26

Nøkkelen til god selskapsservering «Jo bedre forberedelser du har gjort, jo bedre blir tilgangen på god mat når sesongen virkelig slår til», mener kokken. «- Det gode med jula er jo nettopp å finne frem, småspise og kose seg med de godbitene vi selv har jobbet målrettet med å lage opp gjennom førjulstiden. Gi gjestene denne personlige, hjemmelagde følelsen. Det er også viktig å bevare en ro under selve serveringen. Et kaotisk kjøkken, stressede servitører og tilfeldig service, får sjelden gjesten til å slappe av. – Og det viktigste av alt når du skal drive selskapsservering i vinterhalvåret; sørg for at det er varmt i lokalet, fyr opp i peisen og sett levende lys på bordene. Si 'Hei, koser du deg?', og vis at du er raus og viser omtanke.»


Mattema

« Keep it simple;

– og sett frem en skål med sennep!» Kokk, mentor og kokebokforfatter Tore Namstad

27


Mattema Vi har bedt tre av våre bidragsytere det siste året om tips og råd til den viktige julematserveringen.

ek vare- sperten Rå

Kokken

Dest

illatøren

Foto : Trygve Indrelid

Tore Namstad Kokk, restauratør og kokebokforfatter. Driver flere serveringssteder i Oslo.

Eirik Bræk Kokk og matkultur-entusiast. Driver spesialbutikken 'Fenaknoken' i Oslo.

Halvor Heuch Drikke-ekspert og destillatør for Arcus.

FOrberedelser til ribbefesten T.N: Julens skattekammer «Ofte kan det være ganske stille på kjøkkenet i slutten av oktober. Det fører til en ypperlig mulighet; ekstra tid til å tilberede julesesongen. Medisterkaker, rødkål, surkål; mye er enkelt å lage fra bunnen av selv! Sett av en dag til å lage opp en stor surkåldunk og sett på eller stek opp et parti med dine egne medisterkaker og frys dem ned. – Billig, og slett ikke vanskelig, – og julematen du serverer får i tillegg en personlig historie. Sett det personlige budskapet i sentrum; informér gjesten din om den ekstra klypen med ingefær du har tilsatt medisterdeigen, eller at potetene du serverer er Pimpernell fra nabobygda.»

E.B: Godsaker til gjesten «Julaften er 'hellig', og forløpet frem til helligdagene, er restaurantbransjens tid. – Driver du et serveringssted eller catering; se på førjulstiden som en generalprøve til selve jula! Begynn å forberede julematen tidlig, smak deg frem og finjustér krydring, damping, kok, steam og andre forberedelser til kjøttmåltidet. – Og når det gjelder råvarer; sørg for kvalitetskjøtt, og ikke spar på fettet! Mange kokker sverger til frilandsgris, og det finnes også mange andre fine grisesorter i det ganske land, som er verdt å utforske. Vis gjesten at du har gjort en innsats for å finne det beste for nettopp dem.»

H.H: Jula skal nytes «Mitt største øyeblikk i jula er når jeg sitter på kjøkkenet og skjærer løs 4-5 firkanter av svoren og smaker på den med et lite glass Simmers Taffelakevitt. – Da må jeg ha en ordentlig sprø svor, og ribbekjøttet skal være fett!» «Selv om jeg vet mange sverger til lettere øltyper til fet mat som dette, har jeg en forkjærlighet for litt sterkere varianter. Her foretrekker jeg et overgjæret, lyst øl med noe bitterhet, og med litt mer humle, for å rense munnen for fett. Gå gjerne for en blond-variant med en alkoholprosent mellom 4,5 og 6,5 %Vol og som er godt humlet.

Foto: MatPrat

28


Mattema

Pinnekjøttmiddagen T.N: Kunnskap på kjøkkenet «Vi har egentlig fantastiske råvarer i Norge; høy kvalitet på konservert mat, og et av verdens beste lammekjøtt. Prøv å strebe etter å finne den høyeste kvaliteten på råvarene som du kan, skaff deg god kunnskap om dem. – Brenn for råvarene dine!»

« Prøv å strebe etter å finne den høyeste kvaliteten på råvarene som du kan, skaff deg god kunnskap om dem!» Tore Namstad

E.B: Følelser for ingrediensene «I gamle dager spiste man bare selve ribbena til dyret. Det er mer i senere tid vi har inkludert den mer kjøttfulle sadelen i pinnekjøtt-retten. Selv om dette ikke er en veldig storslått råvare, er det mange som bare må ha det til jul. Mitt tips er å rendyrke råvarene og finne det beste av det beste. Lytt til mennesker i nærmiljøet, let og smak deg frem. Spesielt er det viktig å tenke på lokale tradisjoner i juletider, en tid på året da mange ofte er sterkt knyttet til lokalsamfunnet sitt. Pinnekjøttet er også en rett der mange har sterke følelser til tilbehøret. Kommer det en kunde innom butikken min rett før jul, som er ute etter Vossakorv eller Vigramorr til pinnekjøttet sitt, da skjønner jeg at jeg har en ekte Vestlending på besøk!»

H.H: Utfordrer på smak «Pinnekjøttet har en ’tøffere’ smak enn svinekjøttet, spesielt det røkte pinnekjøttet som er vanlig å bruke på Vestlandet. Da må man ofte gå for spesialakevitter, spesielt utviklet til denne kjøttypen, og øltyper med høyt innhold av humle.»

«Gå for spesialakevitter og øltyper med høyt innhold av humle.» Halvor Heuch

Juletorsken T.N: Kunnskap og gode historier «Sørg for en solid kunnskap om råvarene og tilberedelsen av denne typen julemat. Julegjestester som er vant til denne retten, kan ha høye forventninger til måltidet. Noen steder er det også tradisjon at man drar juletorsken selv, så en god historie knyttet til råvarene, kan ha mye å si for gjestene.»

den søte avslutningen T.N: Små fristelser «Ingen bestiller stor og tung dessert etter en mektig middag med ribbe eller pinnekjøtt. Mitt tips er å lage ’tapasdessert’: Små porsjoner med noe søtt; en liten bit karmellpudding, en liten sjokolade, et lite stykke kake. Det gir serveringsstedet mersalg, og det er enkelt å servere. – Det aller beste, for både historien til gjesten og for bunnlinja, er jo selvfølgelig hvis karamellpuddingen eller kakestykket er laget på huset.»

E.B: Tradisjonen tro «Her er det store forskjeller på hva folk spiser til dessert til julematen, men til norsk julemat synes jeg det er lite som slår den tradisjonelle og unike multekremen!»

« Det er lite som slår den tradisjonelle multekremen!» Eirik Bræk

29

H.H: Mye godt i små doser «Til søte desserter passer det godt med et mørkere øl, gjerne et øl med litt julekrydder. – Til jul blir det nesten vulgært å sette frem halvlitere, så servér heller drikkevarene i små glass. Variér gjerne mellom flere mørke øltyper gjennom desserten.»


Mattema

T.N: Lyst, lett og akevitt «Vi spiser mye feit mat til jul, og ofte blir selve julemiddagen fortært i et ganske høyt tempo på julaften: Brennevinet blir da ofte ’nødvendig’ for mange. Det finnes likevel mange gode, alkoholfrie alternativer på markedet; mye god eplemost og ulike, friske drikkevarianter med rabarbra og bringebær. Det finnes også mye godt alkoholfritt øl og lettøl i hyllene. Skal du ha alkohol, er vanlig pils deilig til julemat. Mange typer spesialøl kan bli i kraftigste laget. Et tips kan være å heller ha et lettere øl og en akevitt ved siden av. – Og for ekstra matglade gjester; Servér gjerne to ulike typer god akevitt, det er deilig å sitte og sammenlikne smaker gjennom et langt og mettende måltid.»

jul og drikke E.B: Lett og julegodt «Alkoholfritt øl er min favoritt når alle smakene i julematen skal nytes til fulle – og så hører jo akevitten også med!»

« Alkoholfritt øl er min favoritt, – og så hører jo akevitten også med!» Eirik Bræk

H.H: Mindre inntak, flere smaker «En stadig tilbakevendende problemstilling er at det ofte er litt for mye alkohol knyttet opp mot julefeiringen. Servér ølet i mindre porsjoner, og sett heller frem flere typer gjennom måltidet. Når det gjelder akevitt, trenger man ikke å fylle opp med 4 cl hver gang. Små porsjoner på 2 cl holder lenge, – servér heller flere varianter.»

« Servér ølet i mindre porsjoner, og sett heller frem flere typer gjennom måltidet» Halvor Heuch

Lutefisk

Førsteklasses fisk; VM i lutefisk (Se mer på s. 36)

E.B: De fantastiske råvarene «Det er lite som slår lutefisk fra høykvalitets tørrfisk. Den beste lutefisken lutes i skiver, den er ikke er for mye lutet, og den er fast i kjøttet. Ellers trenger en god lutefiskmiddag bare litt enkelt tilbehør, som bacon og ertestuing. – Om en bare har en fantastisk fisk, trenger en ikke mye annet!»

H.H: Slår et slag for selvluting «Som lutefisk-entusiast, luter jeg fisken selv hjemme. Man må da vente til den rette nattetemperaturen er på plass, slik at dunken kan stå utendørs og vannet nesten fryser til is. Jeg lar ikke fisken stå med lut for lenge, den skal ha litt struktur/fasthet i kjøttet når den skal spises.» SG

Gilde-akevitten:

Gir stafettpinnen videre Halvor Heuch er mannen bak den velkjente Gildeakevitten, som har blitt utgitt i sin årlige variant gjennom 30 år. 2017-utgaven er den siste i rekken som blir sluppet under hans navn. Dette svarte han selv da vi stilte ham spørsmål om hvordan han selv tenker om et av signaturproduktene sine, som han nå frasier seg ansvaret for: «Det føles riktig å gi stafettpinnen videre til en veldig dyktig arvtaker. – Folk kan være trygge på at det blir ingen store overraskelser i føljetongen videre med den kjære akevitten! Da jeg startet å lage den i 1988, begynte det hele som et forsøk på 'hvordan lage brennevin'. Vi eksperimenterte oss frem med kryddere og blandinger. Akevitten hadde større forskjeller fra år til år i de aller første årgangene. Etter hvert fant jeg mer ut av hva folk liker, og den har blitt mer stabil på smak fra år til år etter hvert, men det er og vil fortsatt være forskjeller mellom årgangene.»

30


Mattema Mattema

DUKET FOR TRADISJON Er det én gang i året nordmenn spanderer på seg litt ekstra når de skal ut og spise, er det i juleborddtida. Stemningen er høy, og forventningene til den rette julefølelsen likeså. – Men hva skal egentlig til for å tilfredsstille kresne julegjester? Illustrasjon: Helene Ask Hunskaar

Førsteinntrykket teller Den norske julematen skal aldri være grå, men i seg selv er ikke medisterpølser og en ribbebit veldig fargerik. Med små grep kan julematen gjøres ekstra tiltalende; tilbehør som rødkål og tyttebær, eller friske, grønne innslag, som rosenkål eller et lite dryss persille, er med på å gi liv til tallerkenen.

For ekstra matglade gjester. Servér to ulike typer god akevitt til maten! – Det er deilig å sitte og sammenlikne smaker gjennom et langt og mettende måltid.

Informér gjesten Fortell om den ekstra klypen med ingefær du selv har tilsatt medisterdeigen. Skap maten selv, og gjør historien rundt unik! - Og om ikke kjøkkenet lager medisterkakene eller pølsene selv, sørg i hvert fall for å kunne fortelle litt om opprinnelsen og hvorfor du valgte å servere nettopp disse produktene!

Lag rørte tyttebær enkelt selv: Kjøp dem frosne, bland i litt sukker, og etter få sekunder i en food-processor, får du friske, rørte tyttebær, som er langt mer smakfullt enn syltetøyet du får kjøpt ferdig.

Ikke undervurdér den sprø svoren! Få det til å se ut som det bugner!

Den smarte førjulsstria

norske kvaliteter

Julebordsesongen er kortere enn før, og du har ikke råd til mindre besøk! Lag opp en god dose medisterkaker i rolige perioder, frys ned og gjør deg klarefor innrykks-sesongen. Når gjesten har besøkt stedet ditt og opplevd noe unikt og oppriktig, er sjansen større for at gjesten kommer innom igjen – en annen tid på året. – Og husk; med hjemmelaget mat, får du også bedre kontroll på bunnlinja!

Norsk pinnekjøtt har fra gammelt av blitt hengt til tørk på stabburet i september. De kjølige forholdene i et norsk stabbur ut over høsten er perfekt til å tørke lammekjøtt. På Vestlandet, spesielt i Voss-området, har forholdene ofte vært ganske fuktige i høstsesongen, og det å konservere kjøttet litt ekstra, ved røyking, har blitt en etablert tradisjon her. Visste du forresten at røyking på oreflis gir kjøttet en helt spesiell smak? Da utvikles nemlig nitritt naturlig i kjøttet og gir kjøttet et eget særpreg.

Kilder: MatPrat, forskning.no, intervju med Tore Namstad og Eirik Bræk

31 31

« Stikkord for god selskaps-servering: Tillit, respekt og omsorg for gjestene dine.» Kokk og restauratør, Tore Namstad


Mattema

1

2

Oppskrifter og bilder er hentet fra Opplysningskontoret for egg og kjøtt, matprat.no.

32


1

Mattema

Julemat

MEDISTERKAKER

2 RØD SAUERKRAUT MED RØDBETER Fermentering er en gammel, tradisjonsrik måte å konservere høstens avling på for bruk gjennom hele vinteren. Ved å tilsette rødbeter, får denne rødkålen en ekstra flott, rød farge, og blir et lekkert følge til for eksempel svineknoke og grove pølser, eller som tilbehør til ribba.

Medisterkaker er selvsagt tilbehør til juleribba, og er super som enkel førjulsmat. Denne oppskriften stammer fra MatPrat, men er tilpasset storkjøkken av kokk Tore Namstad.

Til 12 personer trenger du: • 1 1⁄2 kg medisterdeig • 2 ts salt • 1 ts potetmel • Litt pepper (smak til) • Litt malt muskat (smak til) • Litt malt ingefær (smak til) • 4 dl melk • Litt smør til steking

Til 12 porsjoner trenger du: • 2 kg rødkål • 6 rødbeter • ca. 6 cm frisk ingefær • 4 1/2 ss salt Dette gjør du:

Dette gjør du:

Fjern de ytterste bladene på kålhodet og del det i båter. Skjær vekk stilkfestet og kutt kålen i fine strimler. Bland revet rødbete med rødkålen, og finhakk eller riv ingefæren og bland den sammen med resten. Dryss over salt, og sett blandingen til side i 5-10 minutter. Hell vann over kålblandingen, bruk hansker og massér kålblandingen godt med hendene, slik at fibrene i kålen knuses og den begynner å avgi væske. Fyll kålblandingen på store, rene glass eller dunker. Bruk gjerne en tresleiv eller liknende slik at kålen pakkes tett. Fyll på væske til kålen er helt dekket, og det er 1-2 cm igjen til kanten på glasset. Sett på lokk. Sett dunken på kjøkkenbenken eller et annet lunt sted i minst 7 dager. Åpne lokket et par ganger i døgnet for å slippe ut litt av trykket som danner seg. Pass på at kålen hele tiden er dekket av væske. Tilsett litt mer vann ved behov. Etter 7 dager kan du smake på sauerkrauten. Liker du den mer fermentert, kan du la den fortsette å stå i romtemperatur. Oppbevar ferdig sauerkraut i kjøleskapet, der er den holdbar i minst to uker.

Det er viktig at alle råvarene har samme temperatur, og er så kalde som mulig. Tilsett salt og elt deigen for hånd eller i maskin til den blir seig. Spe med kald melk i flere omganger, og rør deigen godt mellom hver gang du sper. Tilsett potetmel og krydder når du har spedd inn 2/3 av melken. Rør godt, og fortsett å spe med resten av melken. Form runde kaker med skje, brun dem i smør i en middels varm stekepanne. Trekk dem ferdig i vann, kraft eller buljong.

Medisterkaker - slik Tore selv lager dem: 1 del medisterdeig 1/2 del farse Bland sammen med litt salt, slik at den blir seig. Tilsett vann eller eventuelt isbiter, for å gjøre deigen lettere å bearbeide, og smak til med krydder. Slik får du allergivennlige, magre og smakfulle medisterkaker.

Bruk gjerne denne oppskriften som en grunnoppskrift og prøv deg frem med andre smakstilsetninger og kombinasjoner.

33


Mattema Lokal mat

Matstreif 2017 Matstreif er Norges største nasjonale matfestival, og går årlig av stabelen i Oslo. Årets festival var den 13. i rekken, med over 200 000 besøkende. Det er Innovasjon Norge som er arrangør av Matstreif i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet. Det produseres fantastiske lokalmat- og drikkevarer i hele Norge, og Matstreif skal bidra til økt forståelse for sammenhengen mellom kunnskap, bærekraft og kvalitet i den norske matbransjen. Regjeringen har et mål om en lokalmatomsetning på 10 milliarder i 2025, og landbruks- og matminister Jon Georg Dale samlet en næringsdelegasjon som sammen jobber for å nå dette målet. Servicegrossistene er med i delegasjonen, og setter fokus på lokal mat også i storhusholdningsbransjen, ikke bare i dagligvarehandelen. Servicegrossistene har fullt fokus på lokal mat også i 2018. SG

2

3

4

5

6

7

1. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale i møte med nærings- delegasjonen i forbindelse med åpningen av Matstreif 2017. 2, 3 og 4: Ekte, norske råvarer, laget med tradisjon og omtanke.

7. Nye, norske produkter ble tildelt Spesialitet-merket under Matstreif. Fra venstre: Anne-Marte Røen og Anne Marthe Løken, Duga. Trond Vilhelm Lund, Rørosmeieriet, Lars-Erik Undrum, Villa Sole, Anne Birte Olsen og Hans Arild Grøndahl, Nyr. Statsråd Jon Georg Dale og Nina Sundqvist, Matmerk.

5 og 6: Mye spennende skjer under Matstreif! Her er bilder fra kåringen av Norsk Gardsost og NM i sjømathandel.

34


Lokal mat

VM i lutefisk 2017 Dommerne avgjør med blindsmaking; én og én rett blir satt frem, og dommerne skal sette karakter på fisken de har foran seg. Dommeren får fisken i både ubehandlet og behandlet utgave. Den ubehandlede fisken skal se flott og delikat ut, mens det behandlede fiskeproduktet blir bedømt på lukt, smak og konsistens.

SG Gourmet var til stede da aller første VM i Lutefisk ble avholdt i Mathallen i Oslo 12. oktober, med et stjernespekket dommerpanel og matkjenner Jørn Hoel som konferansier. - Men hvorfor VM? Er ikke lutefisk typisk norsk? I Norge er lutefisk en av våre aller mest tradisjonelle retter, men den spises også i en rekke andre land. Både i Sverige og Finland, og i Skandinavia-påvirkede områder i USA, drives det med produksjon av denne spesielle matvaren. Mathallen håper å starte et årlig arrangement for å skape en entusiasme og et økt marked for lutefisk. I årets konkurranse stilte totalt ti deltakere fra Norge og Sverige.

Vulkanfisk og Kulinarisk Akademi var ansvarlige for tilbereding under konkurransen, som ble tilberedt på følgende måte: Fisken deles i serveringsstykker og drysses med salt. Etter 30 minutter skylles fisken i kaldt vann, legges i langpanne og dekkes med folie. Til slutt bakes den i ovn ved 180 grader i ca. 30 minutter, til den er ferdig. SG

1. Ivrig diskusjon i dommerpanelet. f.v: Jørn Lie, Iselin Bogstrand, Øyvind Hjelle og Wenche Andersen. 2 og 3: Mange gode smaksprøver ble servert publikum.

2

4

3

4. Vinneren av verdens første VM i lutefisk ble Brødrene Andreassen AS fra Værøy.

Deltakere, 2017:

Dommere: Jørn Lie (Hoveddommer): Tidligere kokk og nå kaptein på kokkelandslaget, driver Det Gamle Raadhus i Olso. Wenche Andersen: TV2’s 'God morgen Norge'-kokk. Tom Victor Gausdal: Kjøkkensjef på Strand Restaurant. Driver Smalhans, Hitchhiker og Sentralen. Øyvind Hjelle: 9 år som Chef på legendariske Palace Grill, Oslo. Iselin Bogstrand: Matfaglig ansvarlig i Norges Sjømatråd. Master i samfunnsernæring.

– Ivan Lorentzen Fiskeforretning AS

– Taste of North AS

– Fiskonor

– Viking Seafood AS

– Brødrene Berg AS

– L Berg og Sønner AS

– Astrup Lofoten AS

– Edvard Johnsen

– Brødrene Andreassen AS

– Marenor (Svensk)

Vinneren 2017: Brødrene Andreassen AS fra Værøy

35


Relansering av DEN ORIGINALE SAFTA Lerum feirar jubileumsåret 2017 med å relansere alle originale saftprodukt med nye flasker og etikettar.

Husholdningssaft Blåbærsaft Rips & Bringebærsaft

8x0,7 l fl 8x0,7 l fl 8x0,7 l fl

Nytt EPD nr. 4842498 4842480 4842472

Sitron & Limesaft Husholdningssaft Appelsinsaft Husholdningssaft Naturleg Lett Husholdningssaft Naturleg Lett Husholdningssaft med solbær

8x0,7 l fl 6x1,35 l fl 6x1,35 l fl 6x1,35 l fl 6x1,75 l fl 6x1,75 l fl

4842464 4843827 4842720 4842738 4842845 4842829

Produkt

NYHEIT! 5 liter saft

Str.

Utgått EPD nr. 2692093 1810803 2608701 1997766 1543925 1810852 1159375 1072735

Lerum sin originale saft på 10 liter kanner vert no erstatta med 5 liter kanner. Praktisk og mykje lettare å handtere.

Produkt

Str.

Nytt EPD nr.

Husholdningssaft Lett Solbærsirup Appelsinsaft

5l 5l 5l

4839437 4840468 4839429

36

Utgått EPD nr. 10 liter 1159193 894469 1204130


S & B-N Reklamebyrå

30%

Høyere kvalitet & større sortiment!

ervice hos S tene is Gross 1. des -3 1. nov

Vi ønsker at vår kuleisserie skal være vår beste iskrem, med de beste råvarene og av den ypperste kvalitet, og samtidig oppfylle kravene i Euroglaces Code for Edible Ices. Vi har derfor oppgradert flere av våre klassikere med naturlige råvarer.

Bortfall av spiseisforskriften, 1. januar 2016, gjør at Euroglaces code for Edible Ices gjelder i Norge. Denne endringen innebærer blant annet at produktene ikke kan ha «kunstige aromaer» dersom produktet skal betegnes som for eksempel Vanilje fløteis. Brukes kunstig aroma, f. eks. Vanillin, må produktet benevnes Fløteis med vaniljesmak. Det samme gjelder pistasj eller andre smaker.

NØTTEBLANDING Vaniljeis med vaniljeekstrakt i harmoni med god blanding av ulike nøtter. Fløteis EPD: 4707485.

OREO Vaniljeis og biter av kakaokjeks med kremfyll med vaniljesmak. Fløteis EPD: 2493070

ter nøt av

Nøtt eb lan

iljeis med b Van lan di n

g

– ng i d

Under ser du et utvalg kuleisvarianter. Resten av vårt rikholdige kuleissortiment – samt herlig iskreminspirasjon – kan du oppleve på hennig-olsen.no.

NONSTOP Vaniljeis med dragerte linser av mørk sjokolade. Fløteis EPD: 2535292

37

DAIM IS Vaniljeis med melkesjokoladedragert mandelkrokan. Fløteis EPD: 2493047

COOKIE DOUGH Vaniljeis med kakedeigbiter og sjokoladesaus. Fløteis EPD: 2493088


Produktnytt

nytt til jul NY EMBALLASJE PÅ JULENS FAVORITTER

NYE PØLSER FRA PERS KJØKKEN

Smaken av Grimstad lanserer surkål og rødkål i praktiske 3-kilosposer som er enkle å håndtere, har mindre emballasje og gir lite avfall. Posene passer i halv gastro, og maten kan varmes i emballasjen. Alle varianter leveres i 3 x 3 kilo pr. D-pakk.

Pers Kjøkken AS utvider nå sortimentet og lanserer en serie med pølser. Pølsene er av topp kvalitet, de er allergenfrie og saltreduserte. I vår serie med spesialpølser har vi Bratwurst røkt med koriander, Bratwurst urøkt med karve, Lammepølse med salvie, Jægerpølse med ramsløk og grov Chorizo.

Finsnittet surkål EPD: 4645776

Grovkuttet surkål EPD: 4645750

Finsnittet rødkål EPD: 4645784

Grovkuttet rødkål EPD: 4645768

Pølsene er på 60 gram, og passer som lunchrett, som share meal, på frokostbuffeten, og ikke minst på grillen. I tillegg til spesialpølsene, har vi utviklet ei flott wienerpølse, samt julepølse og Vossakorv.

ØKOLOGISKE PREMIUM-SJOKOLADER

NY DISPENSER FRA TORK

Freia utvider sitt Premium-sortiment med to nye sjokoladeplater og lanserer for første gang økologisk sjokolade. Freia Premium Øko 70% og Freia Premium Øko 60% med Havsalt. Freia Premium Øko er en mørk sjokolade laget på Hispaniola-bønner fra små, karibiske gårder. Bønnene er produsert gjennom Cocoa Life, et program for en bærekraftig kakaoproduksjon. Programmet har som mål å skape endring innenfor fem hovedområder: moderne dyrkningsmetoder, lokalsamfunn, forbedre levevilkår, ungdom og miljø.

Tork Peakserve setter en ny standard for hvor mange håndtørk en dispenser kan inneholde, og sikrer en bedre opplevelse for dine gjester. Fyll opp når det passer deg med mer enn 600 gjester mellom hver påfylling. Du kan ta med dobbelt så mye, siden buntene er komprimert med 50%. Hver dispenser rommer 2100 håndtørk.

38


Produktnytt

NYE BOKSER FRA DUNI MEALSERVICE

PREMIUM PETIT MØRK

Funksjonalitet i sin reneste form. Viking-serien av kartongbokser er skapt av Dunis egne material- og designspesialister, og er elegante, funksjonelle og fleksible.

Freia Premium lanserer en konfekt av intens, mørk sjokolade fylt med deilig, mørkt sjokoladefyll, sprø maisflak og hel hasselnøtt. Hver bit er pakket inn og ligger i en elegant eske som kan passe som en liten gave, eller man kan spise selv når man vil ha en smak av hverdagsluksus.

Boks Viking Basic Slim Brick EPD: 4931671

Lokk til Viking Basic Block EPD: 4931721

Premium Petit Mørk 158 g EPD: 4839718

Lokk til Viking Basic Slim Brick Boks Viking Basic Cube høy EPD: 4931689 EPD: 4931598 Boks Viking Basic Brick EPD: 4931697

Boks Viking Basic Cube lav EPD: 4931739

Lokk til Viking Basic Brick EPD: 4931705

Lokk til Viking Basic Cube EPD: 4931747

Boks Viking Basic Block EPD: 4931713

LANTMÄNNEN UNIBAKE FORTSETTER SUKSESSEN Toastbread soft Rye&Seeds Manhattan er et amerikanskinspirert formbrød, mykt, saftig og meget smaksrikt. Brødet er bakt med sammalt hvete og rug og smaksatt med solsikkeog melonkjerner. Lavt saltinnhold og rik på fiber bidrar også til et brød som er i tiden. 580 g x 6 stk. Toastbread soft Rye&Seeds Manhattan: EPD: 4758892

39


Produktnytt

STOR FORSKJELL PÅ OREGANO OG OREGANO En undersøkelse gjort av Matkontrollen på TV2 viser at kvaliteten på det populære oregano-krydderet varierer veldig. Matkontrollen på TV2 undersøkte flere ulike oreganokrydder i sitt program, som ble sendt den 31. august 2017. Santa Maria er ikke overrasket over kvalitetsforskjellene undersøkelsene til TV2 fant. Et drøyt århundre med arbeid for å få frem de beste krydderne har vist betydningen av nære leverandørsamarbeid og en grundig kvalitetsrevisjon i flere trinn. Mer enn krydder i glassene? Hos Santa Maria er rensingen av råmaterialet selve nøkkelen til et sluttprodukt av høy kvalitet, nettopp for å sikre 100 prosent renhet. – Vi krever at råvaren har en renhet på minst 99 prosent rent produkt når det kommer til våre fabrikker. Deretter gjennomgår produktene flere trinn med nøye kontroll og rengjøring hos oss, for å sikre den siste prosenten, forklarer European Marketing Manager i Santa Maria, Christopher Westerberg. – I vårt laboratorium foretas en kontroll ved ankomst for å sikre at oreganoen er av riktig kvalitet. Først utføres en visuell inspeksjon. Deretter utføres en rekke tester for å sikre at produktet er trygt og inneholder riktig mengde flyktige oljer som er viktige for smaken. Før oreganoen pakkes, gjøres ytterligere en rensing i fem trinn for å fjerne det siste som ikke er av riktig kvalitet. Sluttproduktet skal selvfølgelig være 100 prosent oregano. Ingen plantevernmidler Santa Maria samler krydder fra en rekke land. Oreganoen kommer for eksempel fra Sør-Amerika. – Vår oregano er dyrket i høylandet i Peru og Chile. Det gir en fin grønn oregano, som på grunn av det rene miljøet ikke trenger å bli varmebehandlet eller sprayet med insektmidler, avslutter Westerberg.

NYHET! 33% Grønt

KYLLINGBOLLER + Grønt EPD: 4 855 839

33% Grønt

+Grønt produkter JÆDER Ådne Espeland AS leder et Innovasjonsprosjekt som har som formål å : - Redusere forbruk av rødt kjøtt - Øke inntak av grønnsaker - Bedre råstoffutnyttelse Selvsagt må også sluttproduktene smake bra!

KJØTTBOLLER + Grønt EPD: 4 596 557

Nå lanseres Kyllingboller med 33% grønnsaker 37% Grønt

PØLSE + Grønt EPD: 4 729 802

jaeder.no


ET LØNNSOMT MEDLEMSKAP Bli en del av storhusholdningsbransjens beste innkjøpssamarbeid! Gratis medlemskap gir deg: √ En enklere hverdag √ De beste leverandøravtalene til meget gode betingelser √ Personlig service og lokal forankring For nærmere informasjon og innmelding: Tlf. 24 12 67 00 firmapost@systemkjop.no systemkjop.no

– Redusert svinn, økt fortjeneste – Høy kvalitet, mer fornøyde gjester Foto: Synøve Dreyer/Norges Sjømatråd

LUTEFISKFILET – Frossenvare,10 kg krt. EPD: 116 1199 LUTEFISKLOINS – Frossenvare,10 kg krt. EPD: 483 9270

MOREMAT Edward Johnsen AS, Reksundvn.133, 6530 Averøy ∙ Tlf: + 47 71 51 74 20 ∙ e-post: firmapost@edwardjohnsen.no ∙ www.edwardjohnsen.no Kontaktperson Østlandet: Roar Eng ∙ Tlf: 930 33 123 ∙ E-post: reng@online.no


Så gjør vi så når vi brygger vårt øl! Tidlig en mandags morgen startet årets juleforberedelelser. Bryggerimesteren satte i gang med brygging av årets juleøl og fant frem vår beste byggmalt, humle og gjær. Nå er endelig ventetiden over og vi kan igjen tilby dere den perfekte følgesvenn til tradisjonsrik julemat og julehygge.

NO

RGE

S

EL

DS

T

E

Fyll opp glassene og nyt. God jul fra Norges Eldste Bryggeri!

JULEØL ★

Aass Juleøl Premium 6,5% vol. alk. leveres på fat og flaske.

Testvinner! Ø

TIBE Drammen

lakadem ie juleøltes ts t 2016

EPD 4096665 4081642 4081659 4081964 4081667 4096681

Produktnavn Aass Uten Juleøl Aass Juleøl 4,7% Aass Juleøl Premium 6,5% Aass Juleøl Premium 6,5% Aass Juleøl Vellagret 9% Aass Julebrus

AASS BRYGGERI AS

-

Postboks 1530

Enhet 0,33 flaske 0,33 flaske 0,33 flaske 30 liter fat 0,33 flaske 0,33 flaske -

Følg med

! Kanskje A a s snissen k ommer tidlig i å r?

3007 Drammen

-

Tlf.: 32 26 60 00

-

aass@aass.no

-

aass.no


Perfekt til

Fem nye

frukt- og bærpuréer

kaker, fromasjer, iskrem, sorbet, smoothie, drinker, og mye mer.

90-100% frukt og bær – ingen tilsetningsstoffer Fruktpuréene inneholder 100% frukt. Bærpuréene inneholder 90% bær og 10% sukker. Alle puréene er varmebehandlet på en måte som forlenger holdbarheten og bevarer den naturlig friske fargen og gode smaken. Kommer i frosne og praktiske 1-kilos bokser.

Puré Jordbær EPD nr: 4850897

Puré Pasjonsfrukt EPD nr: 4851275

Puré Bringebær EPD nr: 4852281

Kontakt: Ingvar Ursfjord - KAM Storhusholdning Mobil: 411 04 246 | E-post: ingvar.ursfjord@idun.no

Bez nazwy-2 1

Puré Mango

EPD nr: 4850939

Puré Kokos

EPD nr: 4850798

Se vårt store sortiment på idun.no/produkter/storhusholdning

11/09/2017 14:04:30


Hva er din

julefavoritt?

Premium Petit Mørk 12 x 158 g

EPD

04839718

Daim Sylinder 2 x 2,5 kg

Freia Twist Sylinder 4 x 1,5 kg

Toblerone Tiny mix Sylinder 4 x 0,9 kg

Freia mix Sjokolade Box 1 x 224 sjokolader

EPD

EPD

EPD

EPD

02619898

04516209

04300307

01702596

Freia Premium Konfekteske, Dark Mini 12 x 240 g

Freia Gode Ønsker 4 x 500 g

Freia Kong Haakon 6 x 450 g

Freia Kong Haakon 1 x 1 kg

EPD

EPD

EPD

EPD

01087915

04256269

01913250

01913631

Mondelez Norge AS Johan Throne Holsts plass 1, P.O. Box 6658 Rodeløkka, 0502 Oslo Norway Tel. +47 22 04 40 22, www.mdlznordic.com