Page 32

In deze aflevering geen technische verhandeling over hoe je zou moeten spelen.

Dit keer een gedetailleerde uitleg over de Nationale Petanque Competitie (NPC). De bondsvergadering van 28 mei heeft het ‘Reglement NPC’ vastgesteld. Het is nu afwachten hoeveel verenigingen inschrijven voor de vierde/vijfde divisie en met hoeveel equipes. Nog even een korte samenvatting van de opbouw van de NPC.

Het is een piramidale opbouw, d.w.z. de Topdivisie met daaronder twee 2e divisies (A en B) en volgend niveau een verdubbeling van het aantal poules. Zo zou de vierde divisie uit acht poules moeten bestaan, maar daar de indeling van de teams in een divisies mede bepaald wordt door de reisafstanden, kan het zijn dat er in delen van het land een vijfde divisie is terwijl in de vierde divisie geen acht poules zijn. Elke poule bestaat uit acht teams, die een hele competitie spelen. Dat is zeven keer uit en zeven keer thuis. Het is een competitie tussen verenigingen. Een verenigingsteam bestaat uit minimaal zes en maximaal negen spelers. De ontmoeting tussen twee verenigingsteams bestaat uit drie speelronden. De eerste speelronde bestaat uit drie doublettenpartijen, gevolgd door twee triplettenpartijen en tot slot weer drie doublettenpartijen. In totaal dus acht partijen en het is mogelijk dat er 4-4 gespeeld wordt. Een gelijke stand dus en dan krijgen beide verenigingen één wedstrijdpunt. Een overwinning (5-3, 6-2, 7-1 of 8-0) levert twee wedstrijdpunten op. Per speelronde spelen dus zes spelers. Bij aanvang van de ontmoeting levert de teamcaptain of coach de opstelling voor de eerste speelronde bij de scheidsrechter in. De samenstelling van het team mag tussen de speelronden gewijzigd worden. Tijdens een partij mag niet van spelers gewisseld worden. Als een speler of speelster driemaal in bijvoorbeeld team 1 gespeeld heeft, dan mag hij/zij niet meer in team 2 of lager spelen. De competitie wordt in principe op zaterdag gespeeld, aanvangstijd 12.00 uur.

Nu hebben wij geen overdekte accommodatie en in december een ontmoeting buiten spelen kan best vervelend zijn. Dus hebben we de mogelijkheid onderzocht om bij een andere vereniging in de buurt onderdak te vinden. Die zijn er zeker wel. Natuurlijk zullen we ook proberen het competitieschema zodanig te laten opstellen dat we in oktober en maart/april veel thuiswedstrijden spelen.

Bulderbaan wil ook één of twee teams aanmelden, afhankelijk van een bijeenkomst die op 21 juni wordt gehouden. Andere verenigingen uit onze omgeving die zich al aangemeld hebben zijn: De Spaanse Ruiter, Les Boules Fleuries (2), Les Bohémiens en Les Pointeurs. Wat verder weg zijn het Purmer Boules, Les Mille Iles, Nieuwerkerk en Boule Plaisir. Daar komen zeker nog verenigingen bij. Op 9 juni was er in Velzen een voorlichtingsavond voor de verenigingen uit onze afdeling. Op 21 juni hielden wij weer een bespreking met onze kandidaat spelers.

Er is echter nog één belangrijk puntje. Bij thuiswedstrijden zullen we moeten zorgen voor een scheidsrechter en die hebben we niet in de eigen gelederen. Zou het niet een goed idee zijn als twee of drie leden van Bulderbaan een scheidsrechterscursus gaan volgen? Oorspronkelijke tekst: Henk van Rekum met toestemming (ook voor aanpassingen) en dank overgenomen uit BUT-info #6 (mei 2016)

Mooie jonge mensen zijn ongelukjes van de natuur, mooie oude mensen zijn kunstwerken. (Eleanor Roosevelt, 1884-1962)

33

Profile for Bram Otte

Boelspriet 227 digitaal  

Clubblad van Jeu de Boules Vereniging Bulderbaan Amstelveen; The Netherlands

Boelspriet 227 digitaal  

Clubblad van Jeu de Boules Vereniging Bulderbaan Amstelveen; The Netherlands

Profile for bramotte
Advertisement