Page 1

BRAM

|Bram Kuijper| Fontys id. nummer 259610| 2012| |Academy for Creative Industries|

|Televisie, trends en studenten|

- Bram Kuijper

We komen te weten wat Bram doet en denkt

- Draadstaal vs. Neonletters Waarom was Draadstaal wel een succes en NeonLetters niet

- Studenten in de crisis

We vragen een student hoe hij de crisis door komt


IN

HOUD

Bram ‘Vragenvuur’ met Bram Kuijper Trend: Internet humor Recensie: Draadstaal vs NeonLetters Hot Networkz Studenten in de crisis AWKWARD!


Vragenvuur Vertel een iets over jezelf

Werk je, en zo ja, wat doe je?

“Ik ben Bram Kuijper. Ik ben geboren op 13 juni 1994 in Helmond. Hier ben ik gemaakt, geboren en getogen. Met mijn vader, moeder en twee oudere zussen deel ik het huis. Na dertien jaar in Helmond op school te hebben gezeten ben ik Tilburg gaan ontdekken. Ik ben namelijk na mijn vijf jaar durende Havo opleiding gaan studeren in Tilburg. Hier studeer ik International Event Music and Entertainment Studies (IEMES). Ik zit nu in het eerste jaar en sta er goed voor.”

“Momenteel werk ik als promotor voor regionale dagbladen. Het bedrijf waar ik voor werk is ‘Hot Networkz’ en is gevestigd in Eindhoven. Er werken alleen studenten van zestien tot zesentwintig jaar. Omdat de leeftijden dichtbij elkaar liggen zijn er veel de zelfde interesses zoals stappen. Dit zorgt voor een hechte groep.”

Vertel eens iets meer over je familie “Zoals ik zei, ik woon samen met mijn ouders en twee oudere zussen. Ik heb nou niet een zo genoemde normale familie. We zijn allemaal figuren apart. Iedereen heeft wel iets raars of beter gezegd iets bijzonders. Mijn vader komt uit Amsterdam en het is ook goed te horen dat hij daar trots op is. Mijn moeder, de schoonmaakfreak en twee zussen zijn allebei erg bezig met gezond leven. Ze studeren beide voor diëtiste en corrigeren mij altijd, als ik iets ongezonds eet, over het aantal calorieën dat er in zit. Uiteindelijk is het leven met die Amsterdammer, schoonmaakfreak en twee calorietellers erg leuk” Wat vind je zo leuk aan je opleiding? “Het is erg creatieve opleiding waar ik goed mijn ei in kwijt kan. Hier kan ik mijn ding doen op mijn eigen mannier. De mannier van lesgeven bevalt me wel. Er is veel vrijheid en je creativiteit wordt veel gebruikt. Ook het gebouw. IEMES deelt samen met een Lifestyle-opleiding een gebouw. Het gebouw is anders dan andere gebouwen. Veel kleuren en organische vormen zijn er in het gebouw te vinden en er is nonstop muziek te horen. Dit maakt een ideale omgeving om zo creatief en goed mogelijk te functioneren.”


Vragenvuur

Wat doe je voor de rest in je vrije tijd? “Áls ik vrije tijd heb dan besteed ik deze graag aan leuke dingen. Uitstapjes met vrienden, voetballen of stappen. Allemaal dingen die ik graag doe, alleen laat school en werk dit niet toe. Omdat ik studeer heb ik niet altijd tijd voor deze leuke dingen te doen en daarom kan ik soms zijn dan ik sommige vrienden een aantal weken niet kan zien, wat natuurlijk jammer is.”

Wat zijn je drie belangrijkste kernwaarden? “Daar komt optimisme zeker op nummer één. Ik probeer in alles het leuke en mooie te zien en wanneer het even tegen zit probeer het om te buigen naar iets positiefs. Ik help graag mensen en ik wil ze graag laten inzien dat het makkelijker is om ergens positief naar te kijken i.p.v. ergens negatief naar te kijken. Op nummer twee komt plezier. Je leeft maar één keer en dan moet je het beste eruit halen. Plezier valt ook weer samen met optimisme. Waarom zou je overal somber naar kijken, terwijl ook gewoon plezier kunt maken? Het leven is ook veel leuker als je als je plezier maakt. Als derde kernwaarde op mijn lijstje heb ik eerlijkheid. Heel simpel gezegd: eerlijk duurt het langst. Ik ben wel iemand die meteen zegt wat ik vind. Ik heb geleerd dat je dingen wel kunt verbergen maar uiteindelijk is het beter om alles maar meteen eerlijk te vertellen.”


Internet humor Terwijl we vroeger met een goede mop genoegen namen, willen we tegenwoordig de hele dag door vermaakt worden. Humor is een van deze vormen van entertainment. Door de opkomst van internet, de computer en mobiele telefoon is dit een stuk toegankelijker geworden en kunnen we steeds meer van deze vorm van vermaak gebruik maken. Internet humor is een vorm van entertainment die de laatste jaren enorm is enorm is gegroeid. Sites zoals 9gag, Dumpert, Skoften maar ook Youtube zijn sinds jaren heel populair, vooral onder de jongere generatie (vanaf twaalf jaar ongeveer). Deze vorm van humor is vooral de laatste tijd steeds groter geworden en er blijven maar van deze dergelijke sites ontstaan. Het is duidelijk een trend van deze tijd en heeft een bepaalde soort humor die een toch een grote doelgroep bereikt. De verschillende sites hebben allemaal weer een eigen vorm van deze internet humor. De ene site werkt met filmpje, de andere met plaatjes en weer een ander met tekst. 9gag is momenteel wel de grootste site. Dit is een site waar iedereen foto’s en plaatjes op kan zetten. Deze plaatjes en foto’s zijn weer onder te verdelen in een aantal categorieën. Zo zijn er gewoon grappige foto’s, stripjes (comics), photoshops, en meme’s. Grappige foto’s spreekt voor zich. Dit zijn foto’s die mensen hebben gemaakt waar bedoeld of onbedoeld iets grappigs opgebeurd. In strips (comics) worden situaties na gespeeld die, of mensen hebben meegemaakt, of hele herkenbare dingen in vertelt. Deze strips worden meestal overdreven slecht getekend waardoor het er nog grappiger uit ziet uiteindelijk. Dan zijn er gephotoshopte foto’s. Hierin worden normale foto’s met meestal bekende mensen of dieren veranderd in het in heel iets anders, wat voor een heel komisch effect zorgt. Als laatst zijn er nog de meme’s. Dit zijn samen met de strips de meest populaire vorm van deze soort humor. Meme’s zijn simpelweg steeds terugkerende plaatjes. Deze plaatjes komen terug in steeds net iets andere vormen, met andere teksten of ze zijn gephotoshopt. Deze hebben meestal een bepaalde periode waarin ze heel hip zijn, maar daarna zijn ze (in negen van de tien gevallen) nooit meer terug te zien. Iedereen kan hier elke moment van zijn of haar computer of mobiele telefoon bij, wat maakt dat je wanneer je wilt vermaakt kunt worden. Internet humor is een soort humor die veel wordt gecombineerd met recente gebeurtenissen. Dit kunnen financiële, politieke of andere recente gebeurtenissen zijn. Dit zorgt uiteindelijk ervoor dat er telkens korte periodes zijn waarin een onderwerp erg populair is.


Internet humor

Voorbeeld Photoshop

Voorbeeld comic

Voorbeeld meme

Voorbeeld grappige foto


Neonletters VS Draadstaal “Simone, kan je zien dat ik geplast heb?”. Zo begint de laatste sketch van de aflevering. Het satirische televisieprogramma ‘ NeonLetters’ van Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van der Ven dat sinds 2010 op de buis te zien is, kan ‘Draadstaal’ niet overtreffen. ‘Neonletters’ dat gezien wordt als het vervolg van ‘Draadstaal’ voldoet niet aan de verwachtingen. De typetje, de sketches en de verhalen zijn alle drie minder goed dan die van ‘Draadstaal’. Twee roddelende Rotterdamse tutjes zijn niet goed genoeg voor het publiek. Wat we willen zien zijn die schaamtevolle en pijnlijke sketches die aan de rand van, kan net wel, kan net niet, zitten. ‘Draadstaal’ dat vanaf 2007 tot eind 2009 op de televisie te zien was, bracht vernieuwing. De diversiteit van de typetjes waren precies goed afgewogen. De ene keer een onbeschofte familie die zeiden wat ze dachten en de andere keer twee nette dames op het kantoor die telkens weer in een ongemakkelijke situatie terecht kwamen. Toen er in eind 2009 een werd verteld dat ‘Draadstaal’ er mee ging stoppen, waren de fans geschokt. Maar toen er in juni 2010 bekend werd gemaakt dat er een nieuwe serie van de twee acteur was het publiek weer blij. Nieuwe typetjes moesten voor weer iets nieuws zorgen, dus de verwachtingen waren hoog. Al snel werd duidelijk dat ‘NeonLetters’, ‘ ‘Draadstaal’ kon evenaren. Waar je bij ‘Draadstaal’ misschien één sketch per aflevering wat minder vond, is het nu andersom. ‘NeonLetters’ heeft één goede sketch per aflevering. ‘The AgainMan’ die aan het eind van elke aflevering het weer van de dag ervoor presenteert, maakt het een en ander goed voor de trouwe kijker. Wanneer ‘NeonLetters’ het zelfde niveau al ‘Draadstaal wilt bereiken, zouden ze of de oude typetjes terug laten komen, of iets compleet nieuws.


Hot

Networkz In het centrum van Eindhoven staat het hoofdkantoor van Hot Networkz. Op het eerste oog lijkt het helemaal niet op een kantoor, maar zodra je binnen komt wel. Via de trap omhoog kom je in de hal uit. Aan de inrichting en troep is het is goed te zien dat er veel studenten werken. In het kantoor zijn duidelijk twee kanten van elkaar te onderscheiden. Links zit de personeelskant en rechts de financiële- en communicatiekant. Via het kantoor van de van de personeelskant loop je richting twee grote deuren. Aan de andere kant van deze deuren bevindt het balkon zich, waar een barbecue, banken en twee grote picknicktafels staan. Op drukke dagen (meestal zaterdags) en wanneer het mooi weer is, zijn hier zeker zo een dertig à veertig man personeel te vinden. Hot Networkz heeft vestigingen door heel het land. o.a. Eindhoven, Alkmaar, Enschede, Haarlem, Utrecht en Leeuwarden. Hot Networkz is een bedrijf dat voor de promotie en verkoop van kranten en tijdschriften zorgt. Dit wordt vooral door middel van direct sales gedaan, wat inhoud dat er promotors op straat (meestal een centrum van een stad of een supermarkt) direct de klant benadert. De promotor moet via zijn of haar ‘pitch’ (verkooppraatje), mensen inschrijven voor een abonnement van de krant of het tijdschrift. Hot Networkz zorgt voor de promotie van regionale dagbladen (bijvoorbeeld het Brabants Dagblad), Telegraaf, Algemeen Dagblad, Voetbal International en Veronica in de regio onder de rivieren (en Gelderland).

Werken als promotor is erg populair bij studenten omdat het ten eerste goed verdient en ten tweede omdat het perfect te combineren is met de studie. Met de slogan ‘Jij verdient beter’ willen ze dit overbrengen. Wanneer je goed kan verkopen kun je er een aardig zakcentje aan overhouden. De betalingsregeling is namelijk anders dan bijvoorbeeld van die van een supermarkt. Er wordt niet gewerkt met een standaard uurloon maar met provisies. Dit houdt in dat wanneer een promotor iemand inschrijft voor een abonnement, hij of zij een bepaald bedrag krijgt. Dit bedrag hangt af van de lengte van het abonnement. Er zijn kwartaal, halfjaar en jaarabonnementen. Hoe langer de periode, hoe groter het bedrag wat de promotor er voor krijgt. Dit betekent dus dat wanneer je goed kunt verkopen, je ook goed kunt verdienen.


Hot

Networkz De tweede rede waarom het een ideaal bijbaantje voor een student is, is omdat het heel goed te combineren is met de studie. Studenten kunnen een week van te voren aangeven wanneer ze kunnen werken. Dit kan alleen op zaterdag zijn, maar ook nog een extra dag door de weeks. Zaterdag is de populairste dag. Dit komt omdat iedereen dan vrij is en omdat er over het algemeen het best op zaterdag wordt verkocht. Zaterdagen zijn namelijk de drukste dagen voor stadcentra en supermarkten. Er kan elke dag van de week gewerkt worden, en aangezien veel studenten een extra dag in de week vrij zijn is dit ideaal. Promotors staan nooit alleen op straat. Ze gaan per team naar de locatie toe. Het team bestaat uit drie promotors en een captain. Het is de taak van de captain om de promotors op locatie neer te zetten, te motiveren en in de gaten houden of alles loopt zoals het hoort te lopen. Elke zaterdag is er altijd een klein feestje aan het eind van de dag. Alle teams rijden om vijf uur richting het kantoor waar ze alle overgebleven kranten weggooien en de spullen opruimen. Met lekker weer gaat de barbecue aan en is er voor iedereen een drankje.


Het financiële studentenleven

Wat merk ik als student nou van de eurocrisis? Dat vroeg ik me laatst af. Lijd ik er onder, of het ik er juist profijt van? Na even na denken was ik er al snel uit, ik heb er lijd er onder. Als buitenstaande zou je bij de kosten van een student al snel aan uitgaan, drank en de kosten van je kamer denken, maar nee hoor wij studenten hebben het qua kosten veel zwaarder. Elke dag voor je zelf koken, schoolboeken, collegegeld, al deze dingen kosten jammer genoeg ook geld, en met de eurocrisis hebben ze het er ons niet makkelijker op gemaakt. Het financiële studentenleven is hard. Moet je goedkoop bier gaan drinken aan het einde van de maand omdat je krap bij kas zit, kan je een hele week niet uit omdat je studiefinanciering nog niet binnen is en sta je aan de kassa om die krat bier af te rekenen, zegt dat pinapparaat ‘geen saldo’ omdat je collegegeld voor je gevoel voor de derde keer die maand is afgeschreven.

Half lauw rijstprutje Al die bankmeneertjes die de hele dag, strak in pak, intelligent naar een scherm met cijfertjes zitten te staren, hebben het zwaar? Nee, ik, ik als student heb het zwaar. Wij zijn niet om vijf uur ’s middags klaar en kunnen thuis meteen aanschuiven. Nee, wij zijn, als we geluk hebben, om vijf uur klaar met school, en kunnen dan met windkracht vierendertig tegen de wind in fietsend, naar ons koude studenten kamertje van drie bij vier meter. En als ik dan in dat hondenhok van me thuis kom, en erachter kom dat mijn huisgenoot heeft besloten om alle ramen van het hele huis open te zetten, omdat ze haar macaroni die ze van thuis heeft meegenomen wist aan te branden, dan moet ik ook nog mijn eigen rijstprutje van drie dagen geleden, half lauw naar binnen zien te werken. Maar ja ik heb er zelf voor gekozen om te gaan studeren, hoor ik dan vaak. Maar wat moet ik anders in tijden van crisis, gaan werken? Gaan werken terwijl half Nederland op zoek is naar een baan? Nee, laat mij dan maar elke avond dat half koude rijstprutje van vorige week dinsdag op eten. Er zijn altijd mensen die het slechter hebben dan ik, denk ik dan maar altijd.


Interview medestudent Mitch Trommelen, 21 jaar Studeert, woont en werkt in Tilburg Hobby’s: stappen, uitslapen en gamen Hoe komt een student de crisis door?

Drie weken Bavaria en één week euroshopper pils “Ik ben Mitch Trommelen, 21 jaar en student aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Ik ben dit jaar begonnen aan mijn nieuwe studie; International Event Music and Entertainment Studies (Communicatie-IEMES). Als student zijnde heb ik een ander inkomsten- en uitgavenpatroon dan de gemiddelde Nederlander.” “Nadat ik voor mijn Vwo-diploma was geslaagd ben ik sociologie gaan studeren, waar ik na twee jaar mee ben gestopt. Toentertijd heb ik in een café elke vrijdag en zaterdag achter de bar gewerkt, en dat beviel me erg goed. Toen ik stopte met mijn studie sociologie ben ik fulltime gaan werken in de outdoor- en wintersportzaak Sportief Tilburg. Ik verdien daar ongeveer 7,50 euro per uur. Na één jaar hier te hebben gewerkt heb ik mijn opleiding weer opgepakt, en nu volg ik inmiddels een jaar de studie CO-IEMES. Omdat ik nu weer studeer werk ik parttime tussen de tien en vijftien uur per week, nog steeds bij Sportief Tilburg. Mijn andere bron van inkomsten is mijn studiefinanciering. Omdat ik een uitwonende student ben en een aanvullende beurs heb, is dit ongeveer 500 euro per maand.

“Ik wil natuurlijk ook een beetje modieus blijven door af en toe nieuwe kleding te kopen“

Nu ik in Tilburg studeer en werk woon ik sinds dit schooljaar op kamers. Dit is ook meteen mijn grootste kostenpost, namelijk 285 euro per maand. Maar dit is natuurlijk niet mijn enige uitgave. Ik geef plusminus 50 euro per week uit aan boodschappen, elke maand 45 euro aan mijn mobiele telefoonabonnement, en gemiddeld tussen 150 en 200 euro per maand aan uitgaan en bijvoorbeeld concerten. Dan zijn er nog de ziektekostenverzekering, het jaarlijkse collegegeld en ik wil natuurlijk ook een beetje modieus blijven door af en toe nieuwe kleding te kopen.

“Ik koop euroshopper pils in plaats van een Amerk” Aan het einde van de maand kom ik vaak precies uit met mijn inkomsten en uitgaven. Dat komt omdat wanneer ik van tevoren merk dat ik het eind van de maand niet ga redden, goed let op mijn uitgaven. Dit doe ik door bijvoorbeeld goedkopere producten te kopen als ik boodschappen doe, en koop ik bijvoorbeeld euroshopper pils in plaats van een A-merk. Ook ga ik dan een keertje minder stappen. Natuurlijk houd ik ook wel eens wat over aan het eind van de maand, maar aangezien ik niet zo’n fanatieke spaarder ben, spendeer ik dit meestal aan een goed avondje stappen, of ik verwen mezelf met een extraatje zoals een concert- of festivalkaartje. In de vakanties zorg ik ervoor dat ik veel uren kan maken op mijn werk. Deze verdiensten zet ik wel apart op mijn spaarrekening. Mijn spaarrekening is er voor grotere aankopen, zoals een vakantie of mijn laptop, en voor het geval ik écht in geldnood kom.”


AWKWARD! ‘AWKWARD!’ is een show die door een jonge, populaire presentator en/of presentatrice wordt gepresenteerd. Er worden ook nog drie bekende mensen als gast uitgenodigd. In de show die op donderdagavond rond negen uur wordt uitgezonden worden de beste video’s, foto’s, plaatjes en comics behandeld. Het beste van internet zal hier worden vertoond.

Er zijn drie rondes. In de eerste ronde worden de beste comic van die week laten zijn. Het publiek kan via de stemkastjes stemmen op hun favoriet. Uiteindelijk moeten de bekende mensen raden welke onder het publiek het populairst was. De gene die dit goed raadt krijgt een punt. In ronde twee gebeurt het zelfde maar dan foto’s en plaatjes. Aan het einde van deze ronde is er ook weer een punt te verdelen. De derde en laatste rond is gaat anders. De populairste filmpjes van die week worden afgespeeld, en de taak van de bekende mensen is om deze na te spelen met de attributen die ze toegereikt krijgen. Uit eindelijk zijn er twee punten te verdienen. Na de derde ronde krijgt de winnaar een trofee, en de verliezer een opdracht. Deze opdracht is vies, gênant of pijnlijk. Uiteindelijk is het doel om zoveel mogelijk hits op het internet te krijgen. Dit kan onder andere gemeten worden door het aantal ‘views’ op Youtube. Aan het eind van het seizoen krijgt de verliezer die de meeste views de ‘Awkward-award’.


magazine  

dsdssmdm, ,s,sdsd,djwj

magazine  

dsdssmdm, ,s,sdsd,djwj

Advertisement