Page 1

trend report 14 JUNI 2012

contra trends summiery / kwalitijd /

26 pagina’s

trendwatching


26

05

19

Summiery / 04 06 07 13 14

Coolhunts Wat is er cool?

What

Trendthesis

16 17

When

21 26

Wat zijn de consuequenties van de trend?

Future

Wat is de kans voor het bedrijf om op de trend in te spelen?

Where

Waar speelt de trend zich af?

Who

Welke groep houdt zich al bezig met de trend?

27

Why

When

Waardoor wordt de trend gedreven?

Where

Kwalitijd /

28

Who

18

Coolhunts

29

Future

20

What

30

Literatuurlijst

Waar speelt de trend zich af?

Welke groep houdt zich al bezig met de trend?

Why

Waardoor wordt de trend gedreven?

Wat is er cool?

Trendthesis

Wat zijn de consuequenties van de trend?

Wat is de kans voor het bedrijf om op de trend in te spelen? Wat is de kans voor het bedrijf om op de trend in te spelen?


inleiding/ Beste lezer, Dit trendrapport is samengesteld voor uitgeverij Sanoma door drie studenten van de opleding Communicatie International Event, Music & Entertainment Studies aan het Fontys Academy for Creative Industries. Sanoma Sanoma is het mediabedrijf in Nederland dat samen met dochters SBS Broadcasting, Hemels Customer Media en Mood for Magazines het breedste en meest gevarieerde portfolio in Nederland heeft. Met meer dan 100 sterke merken onder zich hebben ze een stevige marktpositie in alle onderdelen van de mediabranche: publiekstijdschriften, televisiezenders, events, customer media, e-commerce, sites en apps. Denk aan merken als: AutoWeek, Donald Duck, Delicious., Flow, Grazia, Kieskeurig, Libelle, LINDA., Margriet, Net5, NU.nl, SBS6, SchoolBANK, Startpagina, Tina, Viva, vtwonen en Veronica. Ze maken deel uit van een groter geheel. De Sanoma Group: een media- en educatiebedrijf dat informatie en entertainment verzorgt voor miljoenen mensen in een groot aantal Europese landen. Doelgroep Sanoma is er voor een hele brede doelgroep. Van de kleintjes die net hun eerste lettertjes leren lezen, tot opa en oma die bijna geen letter meer kunnen lezen. Sanoma is er ook voor hen die meer ondersteuning of een aanpassing nodig hebben.

Ambitie En dit alles onder het motto: Get the World. Want samen met de klanten en partners creëren zij kwalitatief hoogstaande, relevante en boeiende content die het voor iedereen mogelijk maakt van het leven te genieten, zich te oriënteren en/ of te ontwikkelen. Daar waar vraag naar is: inspireren, informeren en verbinden. Ze streven ernaar het sterkste mediabedrijf van Nederland te blijven. Sanoma daalt harder dan de markt. Het Oplage Instituut (HOI) telt een daling van 4,9 procent in de totale markt van betaalde publiekstijdschriften. In 2012 kwam de oplage uit op 17,3 miljoen exemplaren, in 2011 waren dat er nog 18,2 miljoen. Een verschil van 883.000 tijdschriften. Sanoma daalt harder dan de markt. In 2011 wist de tijdschriftengigant nog 3,74 miljoen exemplaren te vermarkten, in 2012 waren dat er 3,47 miljoen: ruim 274 duizend stuks minder (min 7,3 procent). Inspelen op trends Bedrijven kunnen alleen blijven bestaan als ze inspelen op wat er in de wereld gebeurt en wat de klant wilt. Want ook de wereld verandert in hoog tempo. Klanten willen zelf bepalen welke informatie, producten en diensten ze tot zich willen nemen. Ze zijn hierin kieskeurig, maar willen niks ‘belangrijks’ missen. Door goed te onderzoeken wie de hedendaagse klant is en wat deze klant wilt, kom je achter de beweegredenen, voorkeuren en interesses. Dit zorgt voor gepersonaliseerde verkoop, wat weer leidt tot meer verkoop en zo omzetverhoging. In de hedendaagse tijd gaat het niet zo goed met de uitgeversbranche, ze overleven het alleen als ze innovatiever worden en blijven inspelen op de trends. Voor het voortbestaan van Sanoma is het dus belangrijk om op bepaalde trends in te spelen om zo de doelgroep te behouden en nieuwe markten aan te boren.

trendreport Vragen en feedback: Telefoon: 06-16391982

Anke Halters

Trendwatcher Summiery

Gaby van Brunschot

Trendwatcher Kwalitijd

Bram Kastelijns

Trendwatcher en Vormgever

Email: b.kastelijns@student.fontys.nl g.vanbrunschot@student.fontys.nl a.halters@student.fontys.nl


Cool Hunts / QR supermarkt in metrostations In het station metrostation Seolleung in Seoul kunnen reizigers tijdens het reizen of wachten de QR-codes van de gewenste artikelen scannen. De bestellingen worden via mobiel internet naar hun lokale supermarkt gestuurd. Die leveren gedurende zeven uren per dag om het uur de bestellingen in de buurt uit. Ruim 35000 producten, waaronder ook kleding en elektronica, zijn beschikbaar. (Erwin Boogert, 2012) Ook in Nederland wordt dit fenomeen toegepast. Nog op kleine schaal in onder andere dagbladen, abri’s en bushokjes, maar de verwachting is dat dit de aankomende jaren snel zal groeien en uitbreiden. (Dutch cowboys, 2012)

DE CONSUMENT IS VERWEND. ZE NEMEN NIET MEER MET MINDER GENOEGEN

4

48 hour projecten Het 48 hour filmproject is een contest die internationaal wordt uitgevoerd. Verschillende professionele filmteams strijden om de beste film award en hiermee rechtstreeks een plek te bemachtigen op het filmfestival in Hollywood. Er zijn ook twaalf ‘subawards’ zoals: beste acteur, beste actrice, beste productie, beste cinematografie, beste gebruik van genre enzovoorts. 48 uur voor de deadline krijgt ieder team een verplicht genre, karakter, voorwerp en zin. Met deze vier elementen moet er binnen 48 uur een korte film worden gemaakt van tussen de vier en zeven minuten.

Vine De nieuwe app Vine is een applicatie voor tablet en smartphone waarmee de gebruiker een video van maximaal 6 seconden op verschillende Social Media platformen kan delen en insluiten. Vine wordt omschreven als een app waarin je je leven kunt delen in bewegende beelden. Deze app maakt het mogelijk op een eenvoudige en leuke manier korte, mooie en herhalende video’s aan vrienden en familie te laten zien. (Wikipedia, 2013) (Roberto Baldwin, 2013) (Emily Price, 2013) Pinnen zonder pincode onder de 25 euro Deze nieuwe manier van pinnen wordt op korte termijn in steeds meer winkels mogelijk. Het betalen zonder pincode kan vooralsnog alleen bij bedragen tot 25 euro. Het pasje hoeft slechts voor een apparaat te worden gehouden en het bedrag wordt direct van de rekening afgeschreven. Er hoeft dus niet, zoals bij het chippen, een bepaald bedrag van te voren te worden gestort op het pasje. Een stuk sneller dus. (T. de Vries, 2013) Deze coolhunts laten zien dat consumenten op zoek zijn naar vernieuwing en hier hoge eisen aan stellen. Dit wel relevant voor zichzelf en in een zo kort mogelijk tijdsbestek, want we hebben al tijd tekort. We kunnen de consument ook wel verwend noemen. Ze nemen niet meer met minder genoegen.


Het nieuwe boodschappen doen.

TRENDREPORT

5


snelheid relevantie kwaliteit

what / Trendthesis De voorlopige trend die we zien is: “In onze drukke en snelle samenleving, waarin de tijd schaars is, wil de consument in korte tijd veel ‘informatie en (korte) updates’ tot zich nemen die relevant en kwalitatief van aard zijn.” Deze trend noemen wij ‘Summiery’. Dat is een samenstelling van de Engels vertaling van samenvatting en het woord summier.

6


Theo Huibers van saxion: Mijn mening: jaarlijks tonen wij aan dat er trends zijn die uitgevers maar lastig kunnen vastpakken… Maar waar ze wel vol achteraan hollen. #durfeenkeuzetemaken

where /

(Twitter, 2012)

Waar speelt de trend zich af? Als gevolg van voorgaande coolhunts is er een ‘hunch’ ontstaan. In de coolhunts zijn er een aantal patronen gevonden die vorm en sturing geven aan de coolhunts. De kernbegrippen die hier bij passen zijn: Snel(heid), Kwaliteit en Relevant(ie). Om de ‘hunch’ te bevestigen en te controleren is er een analyse op bepaalde vlakken uitgevoerd.Er is gebruikt gemaakt van Google Trend, de Twitter trendmap en de ‘Three Times Rule’. Dit zijn drie manifestaties binnen de eigen uitgeversbranche en drie manifestaties in andere branches/domeinen. TRENDREPORT

7


Google Trends / Trend ‘snel’ (24 mei 2013) Stijging. Ook verwachte verdere stijging. (Google Trends, 2013)

Trend ‘kwaliteit’ (24 mei 2013) Lichte daling, maar verwachte stabiele schommeling. (Google Trends, 2013)

Trend ‘relevant’ (24 mei 2013) Lichte stijging met verwachte verdere lichte stijging. (Google Trends, 2013)

Trend ‘kort’, (24 mei 2013) Stijging met verwachte verdere stijging. (Google Trends, 2013)

We zien in vrijwel alle trendwoorden een stijging, of een in ieder geval stabiele schommeling. Dit betekent dat we steeds meer googlen op deze woorden en dat deze woorden hedendaags een grote rol spelen in ons leven. Bij de trendafbeeldingen is ook een verwachting te zien (de stippellijnen). Bij een verdere stijging van de lijn betekent dit dat verwacht wordt, dat de trends nog groter zullen gaan worden. 8


Three Times Rule / Als je waardevolle content weet te verzamelen en op een gebruiksvriendelijke manier weet te serveren, is de rol van de uitgever nog lang niet over.

Als je waardevolle content weet te verzamelen en op een gebruiksvriendelijke manier weet te serveren, is de rol van de uitgever nog lang niet over. Tenminste, als je werkelijk kijkt naar de waarde van de content en de waarde van een kennislaag (metadata) voor die specifieke doelgroep. Deze kansen ontstaan zodra je loslaat dat alleen de uitgever die content mag creĂŤren en gaat samenwerken met andere kenniswerkers. Bedrijven zijn uitgevers zonder dat ze het weten en metadata (data over data, zijn buitengewoon belangrijk om content terug te vinden. Je kunt met alleen metadata een business opzetten.) wordt steeds meer geld waard. (Edwin de Kuiper, 2012) Uitgeverijen spelen niet snel genoeg in op de gaande ontwikkelingen. Het ontbreken van een visie op Social Media-gebied helpt ook niet in dit verhaal. Uitgevers negeren de feedback en de respons van hun eigen consumenten. De band tussen uitgever en lezer is al fragiel en deze band zal de komende jaren alleen maar minder gaan worden als op deze manier wordt doorgegaan. De starheid en de arrogante houding ten opzichte van het bepalen van de markt, in combinatie met het slimme marketingprincipe van Apple en Google zal fataal gaan worden voor de Nederlandse uitgever. (Bas Vermond, 2010) TRENDREPORT

9


ThreeTimes Rule / Een aantal manifestaties en ontwikkelingen binnen de eigen uitgeversbranche.

1 Uitgeverij Fosfor Fosfor is een nieuwe, digitale uitgeverij gespecialiseerd in journalistiek en literaire non-fictie. Fosfor geeft boeken die niet meer leverbaar zijn een tweede leven door ze uit te geven als e-boek. We publiceren ook nieuw werk. Zo introduceert Fosfor na de zomer de longform in Nederland: journalistieke ‘novellen’ van rond de tienduizend woorden die speciaal voor tablets zijn gemaakt. Tot slot: Fosfor hanteert een nieuw uitgeefmodel, waarbij onkosten en opbrengsten op 50-50 basis worden gedeeld tussen auteur en uitgever. (Fosfor, 2013)

2 De ontwikkeling van e-readers en e-books Potentiële e-booklezers gebruiken ebooks om verschillende redenen. De belangrijkste reden om e-books te gaan lezen is dat men gemakkelijk meer boeken mee kan nemen als men onderweg is. Verwacht wordt dat het aantal e-booktitels zal toenemen, dit is ook een overweging om e-books gaan te lezen. Hierna volgen: meer ruimte in huis, minder duur dan papie-

10

ren boeken, sneller en gemakkelijker boeken kopen, meer mogelijkheden en lezen van een scherm wordt steeds prettiger vergeleken met papier. Er zijn ook al e-books die gelezen kunnen worden via streaming. Verrijkte e-books vormen een nieuw genre e-books die zijn voorzien van extra mogelijkheden. Het gaat dan om e-books die verrijkt zijn met bijv. audio-fragmenten, slideshows, video’s en 360 graden foto’s. (SIOB, 2013)

3 Integraal lesmateriaal op tablet valt tegen. Een markt die eeuwig hongerig blijft naar nieuwe content is het onderwijs. Voor uitgevers kan deze markt een oase in woestijntijden als deze zijn. Binnen deze markt is nog geld, en afnemers bestellen doorgaans in aardige aantallen tegelijk, of nemen een abonnement op je content. De hoeveelheid lesmateriaal geschikt voor tablets, valt op dit moment flink tegen. Maar de voordelen van een tablet zijn: licht in gewicht, gemakkelijk op te bergen of mee te nemen, snel op te starten, prettig om mee te werken voor leerlingen en leraren vanwege alle touch screen-functionaliteiten, heeft multimediale mogelijkheden (foto’s, filmpjes, audio) en voor de docent is het fijn dat hij niet tegen allemaal schermen aankijkt. Scholen roepen voor het leren omgaan met nieuwe leermiddelen daarom ook steeds vaker

de hulp in van de uitgeverijen die ze aanbieden. Een gat in de markt dus voor de uitgeverijen. Zij hebben niet alleen genoeg lesmateriaal voorhanden, maar ook verstand van het in totaalpakketten aanbieden ervan. Daarnaast beschikt een uitgeverij over een gestandaardiseerd contentmanagementproces waardoor een totaalconcept op de tablet snel te voeden is met actueel lesmateriaal. (Edwin de Kuiper, 2013)

4 Ontwikkelingen in uitgeversland De trend is dat uitgeverijen steeds meer over hun oorspronkelijke kaders (moeten) kijken op zoek naar nieuwe concepten en markten. Aan de andere kant zien we ook steeds meer concurrentie van branchevreemde partijen. Google, Facebook, Groupon, etc zijn ondertussen de grootste ‘uitgeverijen’ zonder zelf content te produceren. Dit is een prachtig bedrijfsmodel. Belangrijk is constante innovatie. Gesteld wordt dat de échte innovaties niet van grote bedrijven komen, maar van de jonge honden die flexibel kunnen inspringen op de vragen uit de markt. Voor de grotere uitgeverijen zijn de tips: 1. op zoek te gaan naar gezonde partnerships (binnen en buiten de branche), 2. jonge, ondernemende mensen in dienst te nemen, hen de ruimte te geven en 3. vooral de aandacht en focus te richten op de bedrijfsdoelen. (Arjan Hooiveld, 2011)


Innovaties van Sanoma Sanoma Digital, uitgever Kieskeurig.nl, lanceert een nieuwe vergelijkingssite. Met Makkie.nl, willen ze een tweede doelgroep kooplustige nieuwsgierigen gaan bereiken. Makkie.nl richt zich, in tegenstelling tot Kieskeurig.nl, minder op harde specificaties en meer op praktijkadvies. Zo kom je sneller bij de juiste informatie die je zoekt. (Jannemiek Starkenburg, 2010)

Investeren in innovaties en initiatieven van anderen. SanomaVentures wil door deelneming een aantal veelbelovende digitale start-ups een stevige en strategische duw in de rug geven door ze te begeleiden en toegang te bieden tot haar mediabereik, ervaring en kennis. (Sanoma, 2013) Ook investeren in het platform van de Ipad. Deze optimaliseren voor tijdschriften en apps van Sanoma. (Elger van der Wel, 2010)

Conclusie De uitgeverij is één van de sectoren in deze dynamische wereld die zich constant opnieuw moet bewijzen en waarvoor geldt dat stilstand achteruitgang betekent. Voor sommige soorten uitgeverijen zijn deze veranderingen drastischer dan voor andere. Zo is de vakuitgeverij van de toekomst misschien wel een dienstenleverancier geworden, die nauwelijks nog papieren producten levert en zal de wetenschappelijke uitgeverij misschien wel alleen nog databanken exploiteren. Daar staat tegenover dat de algemene uitgeverij zeker nog veel fictie en non-fictie boeken zal publiceren en uitgevers van kranten ook niet snel zullen verdwijnen. Wel zijn alle uitgevers op zoek naar mogelijkheden geld te verdienen met nieuwe publicatievormen en daarom is één ding zeker: werken in

de uitgeverij betekent werken in een innovatieve wereld, waarbij zowel ontwikkelingen in de markt als tech-nologische ontwikkelingen de uitgeverij beïnvloeden, waarbij de twee ontwikkelingen elkaar ook weer beïnvloeden. De consument heeft een toenemende invloed op de aanbieders van producten en diensten. Die invloed is een gevolg van de toenemende concurrentie tussen aanbieders onderling (er is een ruim aanbod van producten), verzadigingsverschijnselen (de consument is verwend) en de toegenomen welvaart (de consument heeft meer geld te besteden). Men stelt wel dat vroeger één aanbieder veel klanten had en dat het nu zo is dat één klant veel aanbieders heeft. (Wegwijzer in de uitgeverij, 2013)

De uitgeverij is één van de sectoren in deze dynamische wereld die zich constant opnieuw moet bewijzen TRENDREPORT

11


Drie manifestaties in andere domeinen en branches

1 McDonalds gaat voor kwaliteit Van de term ‘junkfood’ naar de term ‘fastfood’. Fastfood, snel eten want onze tijd is schaars. De lading van het woord wordt anders. Mcdonalds gaat voor een kwalitatievere en gezonder aanpak. Er wordt volop gepromoot met dat de hamburgerschijven zouden bestaan uit 100% rundvlees, zonder toegevoegde kleur- geur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. (Youtube, 2013) (McDonalds, 2013)

2 De auto als winkelwagen Op steeds meer plekken in Nederland wordt deze service door Albert Heijn aangeboden. Het behoeft geen minimum aankoopbedrag en je betaalt dezelfde prijzen als in de winkel. Je hoeft zelf de boodschappen niet meer te doen. Je plaatst online je bestelling vanuit je luie stoel voor 12.00 uur de ene dag, en je kunt de boodschappen de volgende dag na 08.00 ophalen. De boodschappen worden voor je bij elkaar gezocht en in de auto gezet. Een snelle manier van boodschappen doen, want het ophalen van deze boodschappen kost jou maar een paar minuten. (AH, 2013) 12

3 Korte Films Korte films zijn hedendaags enorm populair, denk aan korte films voor filmfestivals, en Youtube die nog steeds groei ondervindt of commercials die worden gegoten in de vorm van een korte film. Financieel gezien is het niet aantrekkelijk, maar wedstrijden zijn in dit genre meer van toepassing. Internationaal gezien heeft dit aanzien en wordt veel publiek gewonnen. Zowel jongeren, studenten en ouderen worden hierbij betrokken. Online zijn de werken meestal terug te vinden. Regisseurs kunnen experimenteren om te zien wat werkt: zo worden nieuwe beeldtalen ontwikkeld die later ook toepasbaar zijn op films en series. Met zowel vorm als inhoud kun je heel veel uitproberen, zo zijn er films waar alleen letters in voorkomen en regisseurs die alleen gezichten portretteren. Daarbij kun je ook nieuwe acteurs beproeven en verhalen vertellen die niet interessant zouden zijn voor een lange film. Een eenzame man die koffie drinkt kan prachtig zijn in een korte film, maar om anderhalf uur tegen hem aan te kijken? Bovendien is het voor een acteur heel leuk om met extreme personages te klooien in een kort tijdsbestek. Omdat er maar weinig geld voor is, moet je wel heel snel draaien. Met een speelfilm heb je een veel grotere pot materiaal, in de montage kan nog heel veel worden veranderd. Bij de kortere vorm moet het meteen raak zijn, die worden vaak in hoogstens een week opgenomen. (Timo Pisart, 2010)


who / De fase van de trend bevindt zich waarschijnlijk in de late majority, het speelt namelijk al een belangrijke rol in onze samenleving. Bijna iedereen houdt zich al bezig met deze trend en deze ontwikkeling zal alleen maar toenemen door vernieuwing en innovatie. De grootste groep waarin de trend zich afspeelt is ‘Generatie Y’.

Generatie Y

Generatie Y wordt ook wel de Millenniumgeneratie of Googlegeneratie genoemd en omvat de groep mensen die geboren is tussen circa 1976 en 1994. Y is opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed. Kenmerkend is de vertroetelende aandacht die ze kreeg van haar opvoeders. Het gevolg daarvan is een zelfverzekerde, optimistische generatie die gewend is haar zin te krijgen. Ze werken in eerste instantie voor het geld maar hechten daarnaast sterk aan uitdaging, sfeer en waardering. Generatie Y kan niet zonder internet. De jongeren zijn opgegroeid tijdens de opkomst van Google en inmiddels heeft het web 2.0 ervoor gezorgd dat we leven in een 24/7 informatiemaatschappij. Er wordt inmiddels al gewaarschuwd voor ‘infobesitas’, maar gelukkig is Y hier wel tegen opgewassen: multitasken is haar tweede natuur. Y is gewend aan snelle communicatie en doet dit het liefst via sms of sociale

netwerken. Generatie Y wil authentiek zijn en ziet merken liever als een persoonlijkheid. En die persoonlijkheid moet als het even kan ook nog bij haar eigen merkwaarden aansluiten. Opgegroeid in een tijd van bloeiende economie en weinig oorlog, heeft generatie Y de ruimte gehad om vooral secundaire levensbehoeften te ontwikkelen. Zo is een gezonde work/life balance van groot belang. Hard werken is belangrijk, maar het moet wel leuk blijven. Salaris is niet altijd meer prioriteit bij vinden van een baan; sfeer, collega’s en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is minstens zo belangrijk. Ook hechten jongeren meer dan ooit waarde aan een maatschappelijke betrokkenheid en ecologisch verantwoord leven. Generatie Y werkt hard, maar stelt haar vrijheid bijzonder op prijs. Inmiddels is gebleken dat veel jongeren uitblinken in multitasken en dat werk en privé bij hen vaak door elkaar loopt. (Studentenwerk, 2013)

generatie y kan niet zonder internet

TRENDREPORT

13


why / Bij de DESTEP-analyse wordt er gekeken naar ontwikkelingen in de maatschappij die invloed hebben op onze trend. Normaal gesproken bestaat de analyse uit Demografische, Economische, Sociaal-culturele, Technologische, Ecologische en Politiek-juridische factoren. Deze factoren zou je ook overkoepelende of mentaliteitstrends kunnen noemen. De factoren die van toepassing zijn op de trend worden behandeld.

Economie

De economische crisis blijft momenteel aanhouden en dat brengt een aantal gevolgen met zich mee. Door de economische crisis moet de gemiddelde persoon zijn/ haar geld twee keer omdraaien voor het uitgegeven wordt. Gepensioneerden en zij die aanspraak moeten maken op sociale voorzieningen hebben het zwaar. Werkenden zijn economisch weerbaarder en worden in principe minder hard door een crisis getroffen, maar lopen het risico dat ze hun baan kwijtraken. Daarnaast zijn veel lonen aan banden gelegd, maar worden producten en diensten duurder. (EuropaNu, 2013) 14

Technologie

Social Media speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de mens. Facebook en Twitter zijn al aardig ge誰ntegreerd in ons dagelijks systeem. Snel updates ontvangen van je familie en vrienden, je blijft constant op de hoogte. De toepassingen worden steeds gemakkelijker en sneller in het gebruik. Steeds meer nieuwe Social Media doen hun intrede. Denk aan Pinterest, Path en Vine. (Dutch cowboys, 2012)


Er worden hoge verwachtingen aan ons gesteld

Sociaal-cultureel

In een harde wereld als de onze, worden hoge verwachtingen aan je gesteld. We worden de hele dag op de hoogte gehouden door korte updates op onze steeds smartere en uitgebreidere telefoons, die ons vertellen waar onze vrienden zijn of hoe het op nu.nl met de wereld aan toe is. Ook op het werk wordt van je verwacht dat je net dat stapje voorloopt om innovatief te blijven, om mee te gaan met trends en ontwikkelingen. Omdat er zo enorm veel updates de gehele dag op ons afgevuurd worden, verwachten we ervan dat ze persoonsgericht, niet te lang , relevant voor bepaalde momenten en snel tot ons te nemen zijn. (Hoofdkraan, g.j) Customizen is op dit moment al even een bekend begrip. Volgens het algemeen Nederlands woordenboek: een product aanpassen aan de individuele wensen van een klant. Dit gebeurt op grote schaal. De generatie is jong die opgroeit met het internet en de nieuwste technologieĂŤn. Nu in 2013 is het overgrote deel van de producten op de markt customizable en heeft de klant een leidende rol in het bedenken en uitwerken van nieuwe producten. Was dit eerst alleen mogelijk binnen bepaalde grenzen, liggen deze nu compleet open. Een klant bindt zich nu eenmaal sneller aan een product of dienst waar hij iets van zichzelf in kwijt kan of wat helemaal voor hem/haar op maat gemaakt is. (Marjolijn van Heemstra, 2008)

Technologie

De ontwikkeling van het aantal applicaties groeit nog steeds in een rap tempo. Steeds meer applicaties worden breed gebruikt. Voor denk aan dagelijkse taken, maar ook als medisch hulpmiddel. Specifieke apps zorgen voor een snelle vondst van wat gezocht werd. Het zoeken naar een taxi of het boeken van een hotel zijn in een aantal klikken geregeld, het volgen van grote evenementen als de Olympische Spelen of het doen van betalingen zijn ook gemakkelijk bij te houden. Bijna alle apps zijn nu nog gericht op de consument, maar stilletjes aan zijn bedrijven hier ook mee bezig deze te integreren in het bedrijf, denk aan urenregistratie via zo’n app etc. Verwacht wordt dat deze enterprise apps op een nieuw platform gelanceerd gaan worden. (Marco Leeuwerink, 2013) (Bart Schouw, 2013)

Technologie

Nederland staat in de top van Europese landen betreft de mate van online winkelen. In 2011 gebruikte negenenzestig procent van de Nederlandse consumenten tussen 16-75 jaar internet voor hun aankoop (Akkermans, 2012). Gedurende de periode 2006-2011 is het bedrag van de Nederlandse online shoppers gegroeid met meer dan twintig procent (Akkermans, 2012). Dit online winkelen is nog steeds groeiende. Deze groei biedt retailers online mogelijkheden om zakelijke activiteiten uit te breiden. (Vera Meurs, 2013) De innovatie op het gebied van mobiele telefoons heeft zijn grens nog lang niet bereikt. Groeiende intelligentie in meten en monitoren en verregaande integratie met de wereld om ons heen staat de telefoon de komende tijd nog te wachten. (Karina Meerman, 2013) TRENDREPORT

15


Het leven van de late majority

when / Hoe ziet het leven van de late majority eruit? 16

De late majority vormt het staartje van de adoptiecurve. De late majority gaat wat met de trend doen als iedereen dat al heeft gedaan, omdat zij zich gedwongen voelen het product aan te schaffen door een zo te noemen ‘toenemende druk van de samenleving’. Als de voorgangers de producten of diensten als succesvol hebben bevonden, zullen ook zij de producten of diensten gaan gebruiken. Omdat we al zo ver zijn gevorderd in de adoptiecurve kunnen we beter verder in de toekomst kijken betreffende een toekomstscenario. Wij geloven namelijk wel dat de trend nog lang zo zal doorzetten en de komende tijd nog niet zomaar zal afzwakken.

Toekomstscenario In de toekomst wil iedereen up to date gehouden worden. Alle informatie is tot onze beschikking, maar selecteren we zelf wat relevantie informatie voor ons als individueel is. Dit op een dunne, ultrasnelle en werkelijkwaar alles kunnende smartphone waar we al deze updates op ontvangen en waar we ook alles mee kunnen regelen in huis en daarbuiten. Zal augmented reality groots zijn en loopt iedereen rond met een ‘world changing’ Google Glass. Lezen we boeken en tijdschriften met deze bril of op onze nieuwste tablet, die ook dan iedereen bezit en die tegen die tijd ook alle mogelijke functies bezit. Zijn al onze spullen gepersonaliseerd en uniek en loopt ook iedereen rond in unieke zelfontworpen kleding. Kopen we geen boodschappen meer in de winkel, maar bestellen we deze online en laten we het thuisbezorgen of halen hem waar noodzakelijk op een afgesproken plaats af. We werken door heel Nederland als ‘Urban Nomads’ op flexwerkplekken en we bestellen steeds vaker eten online, maar verwachten hiervan dat het ook gezond en van hoge kwaliteit is.


future / Doelgroep Omdat Sanoma een heel diverse doelgroep heeft, is het lastig een advies voor de gehele doelgroep te geven. Daarom is het een verstandig idee om met deze kans bijvoorbeeld alleen maar in te spelen op de (jong) volwassenen met een leeftijd van ongeveer 18 tot 35 jaar.

Maak-a-Zine De kans die wij voor Sanoma hebben bedacht om in te spelen op de trend Summiery is een persoonlijk magazine. Een Maak-aZine, ontspanning in de vorm van zelf geselecteerde informatie. Een service waarbij de klant zelf online een tijdschrift samen kan stellen met zelf gekozen artikelen uit alle mogelijke verschillende tijdschriften en media die zijn aangesloten bij Sanoma. Samen vormen deze ĂŠĂŠn tijdschrift die dan voor je klaarstaat op pc, tablet en smartphone en in de verdere toekomst ook voor de Google Glass. Ook handig voor onderweg dus!

service waarbij de klant online een tijdschrijft kan samenstellen TRENDREPORT

17


Cool Hunts / The rebirth of cool De wederopstanding van vinylplaten en polaroid camera’s. Oude LP-platen worden massaal weer van de zolder afgehaald. Tegenwoordig is het weer ‘cool’ om naar deze platen te luisteren. (digitaltrends.com, 2013). Niet alleen de platen van jaren geleden zijn weer in trek, ook de polaroid camera is terug van weggeweest (Trouw, 2009). Poster In de binnenstad van Tilburg kwamen we deze poster tegen waarop staat: ‘Online shoppen is zooo 2012!’ Waar onder aan de poster ook nog staat: ‘Koester je buurt’. Hieruit blijkt dat het voor de winkeliers van groot belang is dat consumenten naar hun winkels blijven komen in plaats van online te winkelen. Wanneer winkelend Nederland vaker online gaat bestellen en zich steeds minder in de stad begeeft, is de toekomst voor veel winkels in Nederland onzeker.

DE polaroid camera IS terug van weg geweest

18

Schorem Haarsnijder en Barbier Kapperszaak in Rotterdam Door de Braun Body Cruiser en het Gillette Mach 11 zal het wekelijkse bezoek aan de barbier misschien niet terugkomen, maar Schorem haarsnijder en barbier hopen het nostalgische gevoel wel terug te kunnen brengen, door zowel traditionele als moderne knip- en scheertechnieken te gebruiken. De barbier, waaraan de behaarde man zijn verhaal kwijt kan of terecht kan met belangrijke vragen over vrouwen, zaken, stijl en alle andere zaken waar de moderne gentleman mee zit. De barbier, waar hij ontspant met een inspirerend magazine en een kop koffie, zonder maar een seconde de angst te hoeven hebben gestoord te worden door een vrouw. Vanaf het moment dat je binnenstapt staat een bezoek aan Schorem garant voor een nostalgisch gevoel door onder andere het interieur. (schorembarbier. nl/krant, g.j.).


Een nostalgisch gevoel

TRENDREPORT

19


vintage ontspanning kwaliteit back to basic

what / Trendthesis “Mensen worden gek van alle updates die ze krijgen in het dagelijkse leven. Consumenten willen terug naar hoe het vroeger was, zonder alle onnodige extra’s. Nostalgie en terug naar de basis zijn begrippen die we steeds vaker terug zien bij de wensen van de consument. Daarnaast verlangt de consument naar kwaliteit en wil daar de tijd voor nemen. Mensen zijn hiervoor bereid meer uit te geven omdat ze weten dat het een kwalitatief goed, maar simpel product/dienst is. Het is een feit dat tijd geld kost, maar juist nu tijdens de crisis wordt het verlangen naar meer tijd voor jezelf alsmaar groter. Even een pas op de plaats waarbij je de tijd neemt om te ontspannen en jezelf te verwennen” (telegraaf, 2013). We hebben deze trend ‘Kwalitijd’ genoemend, een samenstelling van kwaliteit en tijd. Mensen hebben namelijk behoefte aan quality time. Deze trend is een tegentrend van Summiery. 20


Martijn lofvers Uitgevers moeten terug naar basis, nadenken over bestaansrecht. Supply Chain Media heeft hoger doel! (Twitter, 2013)

Mediafacts: De uitgever van de toekomst zal een zeer beweeglijk en associatief denkend mens moeten zijn

where /

(Twitter, 2012)

Waar speelt de trend zich af? Als gevolg van voorgaande coolhunts is er een ‘hunch’ ontstaan. In de coolhunts zijn er een aantal patronen gevonden die vorm en sturing geven aan de coolhunts. De kernbegrippen die hier bij passen zijn: Vintage, Ontspanning, Kwaliteit en Back to Basic. Om de ‘hunch’ te bevestigen en te controleren is er een analyse op bepaalde vlakken uitgevoerd.Er is gebruikt gemaakt van Google Trend, de Twitter trendmap en de ‘Three Times Rule’. Dit zijn drie manifestaties binnen de eigen uitgeversbranche en drie manifestaties in andere branches/ domeinen. TRENDREPORT

21


Google Trends / Trend ‘vintagel’ (25 mei 2013) Stijging. Ook verwachte verdere stijging. (Google Trends, 2013)

Trend ‘basic’ (25 mei 2013) Heel licht stijgende lijn met schommelingen (Google Trends, 2013)

Trend ‘kwaliteit (25 mei 2013) Stagnatie (Google Trends, 2013)

Trend ‘ontspanning’, (25 mei 2013) Licht stijgende lijn met een hevige schommeling (Google Trends, 2013)

We zien in vrijwel alle trendwoorden een stijging, of een in ieder geval stabiele schommeling. Dit betekent dat we steeds meer googlen op deze woorden en dat deze woorden hedendaags een grote rol spelen in ons leven. Bij de trendafbeeldingen is ook een verwachting te zien (de stippellijnen). Bij een verdere stijging van de lijn betekent dit dat verwacht wordt, dat de trends nog groter zullen gaan worden. 22


1 De uitgeefbranche moet terug naar de ‘oude stiel’

Om ook in ‘het tijdperk van Facebook en Twitter’ relevant te zijn, doen (kranten)uitgevers er goed aan even pas op de plaats te maken en zich weer eens af te vragen waarom zij op aarde zijn. Welke unieke content bied ik aan en waarom zijn mensen bereid daarvoor te betalen? Een goed voorbeeld hebben ze gelukkig al. Het Financieele Dagblad (FD) probeert antwoord te geven op deze vragen. ‘Het FD is de meest inhoudelijke krant van Nederland.’ Met die woorden presenteerde FD-hoofdredacteur Jan Bonjer onlangs de vernieuwde krant. Of hij gelijk heeft laten we in dit artikel even in het midden, maar feit is wel dat Het Financieele Dagblad zijn veranderingen vanuit duidelijke keuzes heeft gemaakt. Het FD wil bepalender zijn in de nieuwsgaring en -duiding binnen het financieel-economische domein. De manier waarop de krant dat wil doen, bestaat uit vijf kernwaarden: betrouwbaar baken, nieuws in context, relevante berichtgeving, blik

Three Times Rule / vooruit en fungeren als ontmoetingsplek. Door zich op deze manier duidelijk te profileren onderscheidt de financiële krant zich van andere media, die de neiging hebben steeds meer op elkaar te gaan lijken. Doordat kranten en tijd schriften zich namelijk laten opja-gen door de populaire discussies die zichtbaar zijn op Twitter en Facebook, vergeten ze de reden waarom zij ooit zijn opgericht. Volgens ons moet de branche terug naar de oude stiel, naar de basis waarvandaan ze ooit zijn vertrokken (Inct. nl, 2013)

Een aantal manifestaties en ontwikkelingen binnen de eigen uitgeversbranche. TRENDREPORT

23


2 De uitgeefbranche moet terug naar de ‘oude stiel’

Het versterken van (zakelijke) sociale contacten staat in de dienstverlening van Office Talent altijd centraal. Juist in dit digitale tijdperk wordt het haarfijn kennen van je relaties en het goed onderhouden van persoonlijke contacten extra gewaardeerd. Wij herkennen de door Bakas gesignaleerde tegentrend dan ook

tanja veldhoen (Officetalent.nl, 2013)

24

Volgens Zwagerman zijn de uitgevers het verleerd om content te verkopen, om de consument tot aankoop te verleiden. Dat is jammer, want de consument is wel bereid om te betalen. Dat denkt ook René van Zanten, directeur van het Stimuleringsfonds. “Ik wil jullie geen Rutte-complex aanpraten, maar ik ben wel erg optimistisch over de sector en de innovatie. De vraag naar nieuws is niet minder geworden en ik denk dat de consument er ook voor wil betalen. In dit congres staat centraal hoe die vraag en het online aanbod elkaar ontmoeten” (persinnovatie.nl, 2013)

3 Uitgevers moeten voorop lopen met ideeënvorming, maar niet met innovatie “Innovatie is heel belangrijk voor een uitgeverij. Het vak is enorm veranderd. De huidige verandering binnen het boekenvak is niet van een orde van grootte als de uitvinding van de boekdrukkunst, maar we komen behoorlijk dichtbij. Er gebeurt momenteel zo gigantisch veel in de markt, dat dit twee stromingen in het boekenvak veroorzaakt. Of uitgevers zetten de

hakken in het zand of ze gaan enorm mee in deze stroming, bang om de boot te missen. Non-fictie zal het zwaarst getroffen gaan worden door digitalisering, vooral business to business (B2B). Hier draait het meer om opzoeken van kennis dan de beleving ervan. Bij literatuur draait het om de beleving, de emotie van het lezen. Met een boek heb je meer een band dan met een e-book, een boek ruikt, je voelt het en het wordt eigen. Er is momenteel ook een te groot aanbod van boeken, de digitalisering zal gaan zorgen voor een verdere oververzadiging van de boekenmarkt. Daarom is het verstandig om altijd te werken met pilots en experimenten in plaats van het afwijzen van een nieuwe trend. Een uitgeverij weet pas of een nieuwe ontwikkeling iets is, door het te doen. Pas daarna kan men bepalen of het iets blijvends is voor de organisatie of niet. “Wij hebben geen haast met het uitbrengen van onze e-books, we lopen in de pas qua kennis maar niet qua aanbod” (Frankwatching, 2010). de hulp in van de uitgeverijen die ze aanbieden. Een gat in de markt dus voor de uitgeverijen. Zij hebben niet alleen genoeg lesmateriaal voorhanden, maar ook verstand van het in totaalpakketten aanbieden ervan. Daarnaast beschikt een uitgeverij over een gestandaardiseerd contentmanagementproces waardoor een totaalconcept op de tablet snel te voeden is met actueel lesmateriaal. (Edwin de Kuiper, 2013)


Drie manifestaties in andere domeinen en branches

1 Groupon Groupon biedt elke dag een unieke online aanbieding. Als een vooraf bepaald aantal mensen zich binnen 24 uur voor deze aanbieding inschrijft, krijgen alle deelnemers een voucher toegestuurd. Omdat een groot aantal mensen meedoet, kan Groupon zeer hoge kortingen aanbieden en doorgeven aan de deelnemers (Groupon, g.j.). Lang uit eten in sterrenrestaurants wordt nu betaalbaar gemaakt door organisaties als bijvoorbeeld groupon en groupdeal. Zo krijgt de consument de kans om in tijden van de economische crisis toch te kiezen voor de kwaliteit waar ze naar verlangen.

2 Restaurant zonder keuken Bavaria lanceert in samenwerking met thuisbezorgd.nl in onze hoofdstad het eerste ‘restaurant zonder keuken’. Vanaf half februari is het mogelijk om in een ontspannen restaurant setting een keuze te maken uit een menu samengesteld op basis van de best gewaardeerde Thuisbezorgd-restaurants. Met dit initiatief wordt het voor het eerst mogelijk om tegelijkertijd te genieten van bijvoorbeeld de Italiaanse, Japanse, Thaise of Turkse keuken. Het restaurant zonder keuken wordt voorzien van een zogenaamde scooterlane. Op deze speciaal aangelegde baan (soort loopband) door het restaurant rijden de bezorgscooters af en aan om de gezelschappen tegelijkertijd van eenieders favoriete maaltijd te voorzien. Zo wordt online bezorgen weer terug gebracht naar een restaurant (Dutchcowboys 2013).

3 Back to Basic, maar met comfort Eén van de belangrijkste reistrends voor 2012 is de rustige en natuurlijke vakantie, maar dan wel van alle gemakken voorzien. Een echte beleving is daarbij heel belangrijk: de consument wil volgend jaar ‘rijker’ terugkeren van zijn of haar reis. Vanwege een druk bestaan, is vrije tijd een schaars goed geworden en hangt er veel af van de vijf weken vakantie die de meeste Nederlanders per jaar kunnen opnemen (Tourpress, 2011). TRENDREPORT

25


who / Early Adopters

De trend bevindt zich waarschijnlijk in de fase van de early adoptors. Early adopters zijn de enthousiaste eerste volgers van de innovators en gaan graag een nieuwe uitdaging aan, omdat hun acceptatiegraad heel hoog is. Social prestige is hun grootste drijfveer en ze hebben een hoge sociale status. Deze groep jonge mensen heeft vaak meer tijd en geld te besteden en ze zijn goed geïnformeerd. Ook hebben ze veel zelfvertrouwen (Rogers, 1962). De early adopters zijn van grote invloed op de trend. Zij zorgen er namelijk voor dat de innovatie wordt getest en de fouten eruit worden gehaald. Deze kan dan nog worden aangepast zodat wanneer het de grote massa bereikt, het optimaal werkt en de doelgroep in haar behoefte kan voorzien (Mahajan, Muller and Bass, 1990). De groep die volgens ons al actief bezig is met deze

hipsters verafschuwen de massa

26

Hipsters

Hipsters vormen een subcultuur van mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 20 en 30 jaar. Zij zijn onafhankelijk, progressief, creatief en intelligent. Het ‘hipsterisme’ is een state of mind en gaat meestal gepaard met mode statements. Hipsters verafschuwen de grote massa, dragen vaak vintage kleding en zien eruit alsof hun uiterlijk ze geen moeite heeft gekost. De meeste hipsters hebben vaak een baan in de muziek, kunst of mode industrie. Hipsters zijn vaak pioneers en leiders van de laatste culturele trends en idealen.


het verlangen naar nostalgie en authenteiciteit

why / Bij de DESTEP-analyse wordt er gekeken naar ontwikkelingen in de maatschappij die invloed hebben op onze trend. Normaal gesproken bestaat de analyse uit Demografische, Economische, Sociaal-culturele, Technologische, Ecologische en Politiek-juridische factoren. Deze factoren zou je ook overkoepelende of mentaliteitstrends kunnen noemen. De factoren die van toepassing zijn op de trend worden behandeld.

Economie

Meer dan veertig procent van de Europese shoppers is somber over zijn financiële situatie. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Shopping in tough times’ van SymphonyIRI, dat werd gepubliceerd in de nieuwste RetailTrends. Omdat verwacht wordt dat de recessie aanhoudt en de persoonlijke situatie verslechtert, passen zij hun aankoopgedrag daar op aan (retailnews, mei 2013). De aanhoudende economische crisis, de stijgende werkloosheid en de BTW-verhoging in Nederland, zorgen ervoor dat mensen minder geld uit kunnen en willen geven. Hierdoor gaan consumenten oude spullen weer hergebruiken en zijn nostalgie en retro producten erg in trek. Uit nostalgie is het verlangen naar vintage aangewakkerd. Mensen willen minder, maar goedgemaakte spullen (fashionunit, 2012).

Ecologie

Consumenten vinden het steeds belangrijker dat producten maatschappelijk verantwoord zijn geproduceerd en van goede afkomst zijn. Momenteel zie je de aandacht voor ‘alles om je heen’ weer steeds meer in het dagelijkse leven terugkomen. Consumenten gaan steeds bewuster leven. Biologisch eten, maatschappelijk verantwoord ondernemen en yoga zijn het gesprek van de dag (puurtafelen.nl, 2012).

Sociaal-cultureel

Terwijl de wereld aan het digitaliseren is, is voor het eerst het woord ‘ontdigitaliseren’ opgedoken. De bekende Nederlandse trendwatcher Adiedj Bakas gebruikte de term in zijn recent verschenen trendrapport voor 2012 (officetalent.nl). Nederland heeft behoefte te ontdigitaliseren. Mensen willen niet alleen ontdigitaliseren omdat internettoepassingen veel tijd kosten, ze maken zich ook zorgen over hun privacy en om internetfraude, een probleem dat wereldwijd inmiddels voor miljarden euro’s schade veroorzaakt (Taalbank, 2012). Hoe sneller de wereld verandert, en hoe complexer de leefomgeving van mensen wordt, hoe groter ook het verlangen naar overzichtelijkheid, naar herkenbaarheid, kleinschaligheid en naar eenvoud van vroeger. Het verlangen naar nostalgie en authenticiteit zijn pogingen om de grote veranderingen die zich voordoen te vertragen (Trends in Nederland, 2008) TRENDREPORT

27


Vintage kleding, vinyl platen en oude ford mustangs worden weer helemaal hip.

Het leven van de late majority

when / Hoe ziet het leven van de late majority eruit? 28

De late majority vormt het staartje van de massa die de trend bereikt. Zij gaan pas wat met de trend doen als iedereen dat al heeft gedaan en de producten die eraan gerelateerd zijn al een volwassenheidsfase hebben bereikt. Wanneer zij inhaken op de trend, zijn de innovators en early adopters allang weer met een andere trend bezig. De consumenten die tot de late majority behoren zullen zich pas op hun gemak voelen als ze zien dat het hun voorgangers goed is afgegaan toen zij producten of diensten gerelateerd aan de trend gebruikten. Dan pas zullen ze de stap wagen om zelf ook een, aan de trend back to basic gerelateerd, product of dienst te gaan gebruiken.

Toekomstscenario Als de hunch ons heeft bereikt zullen we proberen de technologie te ontwijken, alleen het hoog nodige willen we dan tot ons nemen. We zorgen ervoor dat we elke dag op de een of andere manier even tijd nemen voor onszelf: Me-time. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een tijdschrift te lezen, een yoga les te volgen, in de tuin te werken of een spiritueel boek te lezen. Qua voedsel zal er ook een hoop veranderen. De consument wil weten waar diens producten vandaan komen en hoe het is gemaakt. Zo zullen we niet meer naar de McDonalds gaan, maar kiezen voor een kwalitatieve en biologische, zelfgemaakte maaltijd. Niet alleen het eten dat we consumeren zal veranderen als de trend ons heeft bereikt, ook andere producten zoals kleding, muziek apparatuur en auto’s. Vintage kleding, vinyl platen en oude ford mustangs worden weer helemaal hip.


future / Omdat Sanoma een heel diverse doelgroep heeft, is het lastig een advies voor de gehele doelgroep te geven. Daarom is het een verstandig idee om met deze kans bijvoorbeeld alleen maar in te spelen op de jongvolwassenen, wat een van de kenmerken van de early adoptors is. Vanuit daar kan er gekeken worden naar andere groepen. De kans die wij voor Sanoma hebben bedacht om in te spelen op de trend tijd voor jezelf nemen, terug naar de basis is een lounge. Deze lounges zullen door heel Nederland worden geplaatst op plekken waar de doelgroep regelmatig te vinden is. De doelgroep die wij willen aanspreken zijn jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar. Zij zijn de toekomst van Sanoma en moeten zorgen dat het bedrijf kan blijven voortbestaan. Vooral in deze doelgroep is veel gedigitaliseerd en is alles tijdgebonden. Juist in deze doelgroep is tijd schaars en is de vraag naar tijd voor zichzelf erg groot. Door de drukte van alle dag zoals: werk, studie, vriendengroepen, social media, blijft er weinig tijd over voor zichzelf. Sano

ma kan de lounge plaatsen op op plekken als: het terras, het strand, de bibliotheek, universiteiten en hogescholen. De inrichting van deze chillplek is nog niet bekend, maar we gaan voor een huiskamersetting met een ontspannen sfeer. Door een lounge te aan te bieden waar de doelgroep rustig een tijdschrift naar keuze kan lezen, creĂŤert Sanoma een plek waar zij even de tijd voor zichzelf nemen en ervoor kunnen kiezen een stapje terug te doen in de hectiek van alledag. Zo komt het tijdschrift pas echt tot zijn recht en wordt het lezen van een tijdschrift weer een ware beleving. Net zoals vroeger bladert de doelgroep een tijdschrift daadwerkelijk weer door, in plaats van het digitaal te lezen op internet. De lounges worden voorzien van fijne banken en fauteuils zodat lezers het zich gemakkelijk kunnen maken en net doen alsof ze thuis zijn. Net zoals thuis, maar dan zonder de alledaagse afleidingen zoals taken die nog gedaan moeten worden, zeurende ouders, laptops en mobiele telefoons. De lounge is namelijk een telefoon vrije zone.

De vraag naar tijd voor jezelf is heel erg groot TRENDREPORT

29


literatuurlijst / Albert Heijn (2013). Nieuw, Albert Heijn Pick Up Point. http://www.ah.nl/appie/over/pick-up-points Geraadpleegd op 7 mei 2013. Arjan Hooiveld (2013). Verslag InCTformatie: congres over ontwikkelingen in uitgeversland. http://www.publishr.nl/2011/04/verslag-inctformatie-congres-over-ontwikkelingen-in-uitgeversland/ Geraadpleegd op 3 juni 2013 Bart Schouw (2013). App-markt verdubbelt in de komende jaren. http://www.blogit.nl/app-markt-verdubbelt-in-de-komende-jaren Geraadpleegd op 24 mei 2013. Bas Vermond, (2010) Einde in zicht voor Nederlandse uitgevershttp://www.frankwatching.com/archive/2010/03/25/einde-in-zicht-voornederlandse-uitgevers/ Geraadpleegd op 3 juni 2013 Boek Marketing, Charles Koning, 2007, uitgeverij Thema Zaltbommel http://books.google.nl/books?id=WHU31isq0H4C&pg=PT31&lpg=PT31&dq=rogers+adoptiecurve&source=bl&ots=WH5r1ieW6d&sig=v oRa6H4V9az1pnPD15Aqho_A_Qw&hl=nl&sa=X&ei=01e3UfueAsbJ0QW2iYDoAw&ved=0CEgQ6AEwBg CBS (2013), bescheiden krimp economie http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-034-pb.htm Computerworld.nl (2012), Facebook verdwijnt in 2020 http://computerworld.nl/mobility/75552--facebook-verdwijnt-in-2020Digitaltrends.com (2013), The rebirth of cool: is vinyl ready for a second wind, or just a fad? http://www.digitaltrends.com/home-theater/the-turntable-strikes-back/ Dutchcowboys.nl (2013), ‘Bavaria start samen met thuisbezorgd.nl proef met ‘restaurant zonder keuken’ http://www.dutchcowboys.nl/online/27074 Dutch cowboys (2012). Heeft e-mail eigenlijk nog wel een toekomst naast social media? http://www.dutchcowboys.nl/email/26517?utm_source=Dutchcowboys&utm_medium=Twitter Geraadpleegd op 24 mei 2013. Dutch cowboys (2012). QR Code winkels grote hit in 2013. http://www.qtag.nl/nieuws/item/71/QR+Code+winkels+grootste+hit+in+2013 Geraadpleegd op 24 januari 2013. Edwin de Kuiper (2013), Integraal lesmateriaal op tablet valt tegen. http://www.nieuw-initiatief.nl/contentmanagement/blijf-als-uitgever-gezond-neem-een-tablet Geraadpleegd op 3 juni 2013. Edwin de Kuiper (2012), Kansen voor uitgevers in 2013. http://www.nieuw-initiatief.nl/contentmanagement/kansen-voor-uitgeversin-2013. Geraadpleegd op 3 juni 2013 Elger van der Wel (2010). Sanoma investeert ‘paar ton’ in ontwikkeling voor iPad. http://www.ipadclub.nl/2795/sanoma-investeert-paarton-in-ontwikkeling-voor-ipad/ Geraadpleegd op 11 juni 2013. Emily Price (2013). Hands On With Twitter’s Social Video App, Vine. http://mashable.com/2013/01/24/hands-on-with-vine/ Geraadpleegd op 3 juni 2013. Erwin Boogert (2012). Tesco breidt Koreaans QR-shoppen uit. http://www.emerce.nl/nieuws/tesco-breidt-koreaans-qrshoppen-uit Geraadpleegd op 24 januari 2013. EuropaNu (2013). Economische crisis. http://www.europa-nu.nl/id/vhrtcvh0wnip/economische_crisis Geraadpleegd op 11 juni 2013 Fosfor (2013). Home. http://www.uitgeverij-fosfor.nl/, Geraadpleegd op maandag 3 juni. Frankwatching (2010), uitgevers moeten voorop lopen met ideeënvorming maar niet met innovatie http://www.frankwatching.com/archive/2010/11/18/%E2%80%9Cuitgevers-moeten-voorop-lopen-met-ideeenvorming-maar-niet-metinnovatie-%E2%80%9D/ Funkyfish (2007). Productlevenscyclus en de adoptiecurve. http://zakelijk.infonu.nl/marketing/1396-productlevenscyclus-en-de-adoptiecurve.html, Geraadpleegd op 11 juni 2013. Google trends (2013). Google trends. http://www.google.nl/trends/ Geraadpleegd op 24 mei 2013. Google trends (2013), Trend ‘vintage’ zaterdag 25 mei 2013 http://www.google.nl/trends/explore?q=vintage#q=vintage&geo=NL&cmpt=q Google trends (2013), Trend ‘ontspannen’ zaterdag 25 mei 2013 http://www.google.nl/trends/explore?q=vintage#q=ontspannen&geo=NL&cmpt=q Google trends (2013), Trend ‘kwaliteit’ zaterdag 25 mei 2013 http://www.google.nl/trends/explore?q=vintage#q=kwaliteit&geo=NL&cmpt=q Google trends (2013), Trend ‘back to basic’ zaterdag 25 mei 2013 http://www.google.nl/trends/explore?q=vintage#q=back%20to%20basic&geo=NL&cmpt=q

30


Groupon.nl (g.j.) http://groupon.localoffers.nl/ Hoofdkraan (jaartal onbekend). Blijf alert en up-to-date. http://www.hoofdkraan.nl/informatie/freelancers/Werkomgeving/Blijf-alert-enup-to-date Geraadpleegd op 11 juni 2013. Inct.nl (2013), de uitgeefbranche moet terug naar de oude stiel http://www.inct.nl/nl/artikel/2082/de-uitgeefbranche-moet-terug-naar-de-oude-stiel.html Jannemiek Starkenburg (2010). Sanoma ziet nieuwe doelgroep voor vergelijkingssite. http://www.emerce.nl/nieuws/sanoma-ziet-nieuwe-doelgroep-voor-vergelijkingssite Geraadpleegd op 11 juni 2013. Karina Meerman (2013). Smartphones als middel voor innovatie, niet als doel. http://www.dutchcowboys.nl/mobile/28155 Geraadpleegd op 11 juni 2013. Mahajan, Muller and Bass (1990) as reproduced in Rogers, E.M.(2003) p210 Managersonline.nl (2013), hogere werkdruk en meer stress, maar ook meer tevredenheid http://www.managersonline.nl/nieuws/13531/hogere-werkdruk-en-meer-stress,-maar-ook-meer-tevredenheid-.html Marco Leeuwerink (2013). De smartphone verandert steeds meer in een medisch hulpmiddel. http://www.extendlimits.nl/nieuws/artikel/app_voor_doven_en_slechthorenden Geraadpleegd op 24 mei 2013. Marjolijn van Heemstra (2008). Customizen wordt mainstream http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1195313/2008/10/20/Customizen-wordt-mainstream.dhtml Geraadpleegd op 24 mei 2013. McDonalds (2013). VOEDSELKWALITEIT. http://www.mcdonalds.nl/over-mcdonalds/kwaliteit/voedselkwaliteit Geraadpleegd op 24 mei 2013. Mediamotor (2011). Sanoma in 2011. http://www.mediamonitor.nl/content.jsp?objectid=13039 Geraadpleegd op 11 juni 2013. Nu.nl (2012), ‘Nederland nog jaren in crisis’ http://www.nu.nl/economie/2791556/nederland-nog-jaren-in-crisis.html Officetalent.nl (g.j.), ‘ontdigitalisering’ maakt persoonlijk contact belangrijker http://www.officetalent.nl/nieuws/93-ontdigitalisering-maakt-persoonlijk-contact-belangrijker.html Persinnovatie.nl (2013), uitgevers moeten lezers meer verleiden http://www.persinnovatie.nl/12014/nl/uitgevers-moeten-lezers-meer-verleiden Jolien Scholte, 30 mei 2013 Retailnews.nl (2013), crisis brengt shoppers back to basic http://www.retailnews.nl/rubrieken/research/research/37399/crisis-brengt-shoppers-back-to-basic.html Roberto Baldwin (2013). Now You Can Embed 6 Seconds of Vine Heaven. http://www.wired.com/gadgetlab/2013/03/now-you-can-embed-6-seconds-of-vine-heaven/ Geraadpleegd op 3 juni 2013. Rogers, diffusion of innovations, 1962 Sanoma (2013). Sanomaventures. http://www.sanoma.nl/pagina/artikel/sanomaventures/ Geraadpleegd op 11 juni 2013. Sanoma (2013). Sanoma in het kort. http://www.sanoma.nl/pagina/artikel/sanoma-in-het-kort/ Geraadpleegd op 11 juni 2013. Schorembarbier.nl (2013), het geschoren woord http://www.schorembarbier.nl/krant/hetgeschorenwoord_1.pdf SIOB (2013). E-books en e-readers. http://www.siob.nl/bibliotheekmonitor/trends-media-informatie/boeken/e-books-en-e-readers/item95 Geraadpleegd op 3 juni 2013. Studentenwerk (2013).Kenmerken generatie Y, geraadpleegd op 8 juni 2012, http://www.studentenwerk.nl/werkgevers/generatie-ykenmerken-y Taalbank (2012), ontdigitaliseren - woord van de dag http://www.weideblik.com/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1143%3Aontdigitaliseren&catid=18%3Awoord-van-d e-dag&Itemid=26 Timo Pisart (2010). Waldemar Torenstra: ‘Met korte films kun je ontzettend freaken.’ http://www.ans-online.nl/interview/waldemar-torenstra-met-korte-films-kun-je-ontzettend-freaken Geraadpleegd op 24 mei 2013. Tourpress.nl (2011), back to basic met luxe randje http://www.tourpress.nl/nieuws/7/Overig/21456/Reistrend-2012_-back-to-basic-met-luxe-randje- , Trouw (2009), Enschede brereidt wedergeboorte van Polaroidfoto voor http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1167958/2009/06/19/Enschede-bereidt-wedergeboorte-van-Polaroidfoto-voor. dhtml Twitter (2012). Twitter.com Geraadpleegd op 24 mei 2013. T. de Vries (2013). Pinnen voortaan zonder code. http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2013/05/pinnen-voortaan-zonder-code Geraadpleegd op 21 mei 2013. Vera Meurs (2013). How to Improve Online B2C Sales? http://essay.utwente.nl/62921/1/Meurs_BA_MB.pdf, Vera Meurs, UV Twente, 21 February 2013, Geraadpleegd op maandag 3 juni 2013. Wegwijzer in de uitgeverij (2013). Hoofdstuk 6 Trends en ontwikkelingen in de uitgeverij. http://www.uitgeverijbedrijf.nl/Document/Wegwijzer%20H6.pdf Geraadpleegd op 3 juni 2013. Wikipedia (2013). Vine (software). http://en.wikipedia.org/wiki/Vine_(app) Geraadpleegd op 24 januari 2013. Youtube (2013). McDonald’s - Kwaliteit en Voeding. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4UOQoHoSlEA Geraadpleegd op 26 maart 2013.

TRENDREPORT

31


trend report 14 JUNI 2012

anke halters gaby van brunschot bram kastelijns co2C Rudolf juliet

Trendreport Gaby Anke Bram  

Trendreport gemaakt voor Sanoma door studenten van CO2C Gaby van Brunschot, Anke Halters en Bram Kastelijns. Docent: Rudolf Juliet.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you