Bra miljöteknik 2018 Vatten och avlopp

Page 1

BRA MILJÖTEKNIK VAT T E N & AV L O P P

EN TIDNING FRÅN:

VÅ R E N 2 0 1 8

AQUVO – nytt vattenfilter på marknaden!

Kretsloppstänk hos korna på Resö På Resö Highland föds korna upp ekologiskt. Vi besöker gården som försöker tänka kretslopp, i både stort och smått. › sid 10

Trygga framtiden med rätt avlopp Alternativen på avloppsmarknaden är många, inte minst nu när efterfrågan är stor. Vi hjälper dig att undå fällorna.

Nytt filter ger

› sid 8

Besök vårens utställningar! Ska du byta avlopp? Då ska du besöka någon av våra utställningar! Läs mer på baksidan av denna tidining och på första sidan i del 2. › sista sidan

Koppla av – med ett bra serviceavtal

Rent vatten hos Gill sid 4

Väderöarna – en unik övärld

Ingen rening trots nytt avlopp

Ett serviceavtal är en extra trygghet för dig och din vatten- eller avlopps­ produkt.

Kring Väderöarna i Bohuslän finns några av våra mest artrika vatten. Det ställer särskilda krav på avfallshanteringen, inte minst sommartid när besökarna är många.

Dormsjö samfällighetsförening bytte avlopp men fick en chock: de nya reningsverken fungerade inte alls. Läs om lågprisvalet som blev en kostsam historia.

› sid 6

› sid 7

› sid 12

BIOVAC MINIRENINGSVERK ®

UTVECKLAT I NORDEN FÖR NORDISKT KLIMAT

HITTA DIN NÄRMASTE ÅTERFÖRSÄLJARE PÅ WWW.BIOVAC.SE

SVENSK GENERALAGENT


2

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

ledare

start

Tillsammans gör vi skillnad! Idag pratar vi mycket om miljön och hur viktigt det är att vi värnar om den och att vi lever på ett sätt som gynnar den. För de allra flesta av oss är det vårt ansvar och därmed en självklarhet. Vi gör alla mycket i vardagen även om vi inte tänker på det, vi källsorterar, tänker på vad vi äter, mer grönt och mindre kött. Vi släcker lampor i rum vi inte är i, när vi handlar ligger det oss nära tillhands att välja ekologiskt och närodlat.   Listan kan göras lång och sammanfattas med att alla gör sitt bästa (alla kan göra något, ingen kan göra allt). Allt vi gör är insatser som vi hoppas ska påverka hur framtiden kommer att se ut och som gör att våra marker och den omgivning som är runt oss kommer att hålla under lång tid framöver. Som fastig­ hetsägare bör det vara en självklarhet att både ha koll det vatten vi dricker och det vi släpper ut. Ibland behöver vi hjälp för att göra vårt bästa, vi har inte kunskap om allting själva därför behöver vi fakta och kunskap och det finns att få hos oss på Bra Miljöteknik.   Som kvinna och mamma till fyra härliga barn är det lika viktigt för mig, nästan ännu viktigare, att vi ska värna om vårt rena klara vatten som vi använder och som är en livsnödvändighet för oss varje dag. Jag vill att mina barn ska växa upp i en miljö där man fritt kan bada i hav och sjöar, där fiskar och växter kan leva gott, jag vill kunna hälla upp ett rent glas vatten direkt ur kranen till middagen.   På Bra Miljöteknik har vi framtiden i fokus och våra produkter har vi handplockat för att de klarar att prestera i det klimatet och med de påfrestningarna som finns i vår natur/omgivning idag. Våra ledord är: kvalitet, driftsäkerhet och tillgänglighet. Det ihop med en rikstäckande serviceorganisation gör att vi känner trygghet.   Vi hjälper er att hitta den bästa lösningen, där vi tillsammans tar ansvar för att vattnet vi använder också blir renat innan det släpps ut i naturen igen. Ansvar för att vattnet som våra barn dricker och badar i ska vara rent även i framtiden.

Besök oss på Elmia 25-27 september! I höst finns Bra Miljöteknik återigen på VA-mässan på Elmia i Jönköping. I vår monter hittar du produkter för både vatten- och avloppsrening. Mässan vänder sig mot konsulter, VA-planerare och entreprenörer och därför kommer vi i första hand presentera våra större produkter som riktar sig till samfälligheter och kommuner. Nytt för i år är vårt samarbete med Peab och hur vi tillsammans kan erbjuda trygga lösningar för slutkunden. VA-mässa pågår 25-27 september 2018.

LOUISE SKAARNES VD, Bra Miljöteknik

Succé för stora reningsverk! En nyhet 2016 var Biovacs lansering av nedgrävda reningsverk i stort format. Sortimentet utökades med anläggningar för upp till 480 p.e (cirka 100 hushåll). Drygt ett år senare kan vi konstatera att satsningen har blivit en succé. De nya reningsverken fyllde en lucka på marknaden och skapar möjligheter för kommuner och samfälligheter att lösa avloppsfrågan på ett kostnadseffektivt och diskret sätt. En av de första leveranserna gick till Tierp där kommunen installerade en anläggning för 50 hushåll.

BRA MILJÖTEKNIK - VATTEN & AVLOPP 2018 En tidning från Bra Miljöteknik Sverige AB Kurödsvägen 9, 451 55 Uddevalla Telefon: 0522-13 000 E-post: info@bramiljo.se

Produktion: Megawatt Reklambyrå AB Tryck: V-TAB


3

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

Aquvo – dricksvattenrening för den kvalitetsmedvetne Aquvo är Bra Miljötekniks helt nya sortiment av filter för dricksvattenrening som vi introducerar under 2018. Vi har valt ut vattenfilter av hög kvalitet från några av världens främsta tillverkare och delat in dem i två segment: Aquvo nordic och Aquvo polar. Som tillval finns möjligheten

att övervaka vattenreningen i din smart­ phone via wifi. Utöver konventionella filter kommer vi även tillhandahålla avsaltningsanläggningar och UV-filter.   Besök www.aquvo.se för att se alla produkter och läsa mer om Aquvo.

Foto: istockphoto

Ny e-handelsplats för vatten och avlopp!

Havs- och vattenmyndigheten har under flera år arbetat med ett nytt lagförslag gällande enskilda avlopp. När det slutgiltiga förslaget gick ut på remiss möttes det av stort motstånd hos flera remiss­ instanser.   En del av kritiken bestod i att förslaget var alltför tekniksty­ rande samt att lagförslagets effekter för miljö och fastig­ hetsägare inte var tillräckligt utredda. Miljödepartementet meddelade under hösten 2017 att man lägger ner förslaget och att sedan tidigare gällande ”Allmäna råd för enskilda av­ lopp” ska gälla även i fortsätt­ ningen.

Vi blir fler! Efterfrågan på Bra Miljötek­ niks produkter är fortsatt stor och därför har vi under det gågna året haft det stora nöjet att anställa ytterligare perso­ ner vid vårt huvudkontor. Och fler lär det bli:   – Under 2018 gör vi sats­ ningar på nya produkter vilket sannolikt kommer innebära ytterligare nyrekryteringar. Vårt mål är att alltid ge våra kunder och entreprenörer högsta möjliga kompetens och tillgänglighet, berättar VD Louise Skaarnes.

Missa inte att besöka vår nya webbutik: www.miljobutiken.se! Där hittar du samtliga våra produkter inom vatten och avlopp och kan handla allt från förbrukningsvaror till ett komplett reningsverk! Oavsett om du är privatperson eller företagare kan du snabbt och enkelt göra din beställning direkt på nätet. Inom en snar framtid hoppas vi även kunna utöka sortimentet med fler miljösmarta produkter, bland annat inom energi. Håll utkik på www.miljobutiken.se

Samarbetet mellan Peab och Bra Miljöteknik fortsätter Peab och Bra Miljöteknik har sedan tidigare ett samarbete där man gemensamt uppfört reningsverk till kommunala verksamhetsområden. Under 2017 stod det klart att Peab fått i uppdrag att färdigställa ett nytt reningsverk för Strömstads kommun. Reningsverket och pumpstation för området levereras återigen av Bra Miljöteknik och ordern är värd nästan 10 miljoner kronor. Samarbetet företagen emellan ger kommunen en trygg helhetslösning med spetskompetens inom alla områden.   Genom samarbetet kan Peab och Bra Miljöteknik erbjuda reningsverk för upp till 30 000 p.e vilket motsvarar ungefär 6 000 hushåll. Den 25-27 september i år deltar de båda fö­ retagen på VA-mässan på Elmia i Jönköping för att berätta mer om vilka möjligheter samarbetet innebär för kommu­ ner och större samfälligheter.

Omstritt lagförslag nedlagt

Biovac i Arga snickaren Bra Miljöteknik medverkade i den gågna säsongen av Arga snicka­ ren med Adam Alsing som sänds i Kanal 5. I avsnittet besöker vi en fastighet med havererat avlopp: slamavskiljningen fungerar inte och markbädden har tätnat. Ägaren har dessutom ett hot om vite riktat mot sig eftersom orenat avloppsvatten rinner rakt ut i väg­ diket. Bra Miljöteknik levererade reningsverket Biovac FD 5 N PEH och en av våra duktiga entreprenörer utförde installationen. Pro­ grammet sändes i Kanal 5 den 20 december. Det 12:e avsnittet av förra säsongens Arga Snickaren finns att se på www.dplay.se.

Många besökte oss på Maskinexpo Det var full fart i montern när Bra Miljöteknik ställde ut på Maskinexpo i maj 2017. Många nya entreprenörer anmälde sig till någon av våra utbildningar och det fina vädret bidrog till en riktigt lyckad mässa.   Tack till alla som besökte oss, vi hoppas att vi ses igen under året som kommer!


4

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

När Gill håller upp två glas, det ena med kranvatten och det andra med flaskvatten, är skillnaden tydlig. Vattnet från den egna kranen är svagt brunfärgat.

Huset har renoverats varsamt och alla rum går i ljusa toner.

Äntligen fräscht vatten hemma hos Gill När Gill Sjöberg såg huset första gången uppstod kärlek. Hon slog till och började genast renovera för att skapa sitt drömhem. Att kranvattnet var svagt brunfärgat och hade en viss bismak var det enda smolket i bägaren…

D

et är nu fyra år sedan Gill Sjöberg stod där med nyckeln i hand och en hänförande utsikt över Stigfjorden framför sig. Samtidigt var det en tuff period. Två år tidigare hade hennes älskade man Egil hastigt gått bort. Livet hade vänts upp och ner.   – Vi bodde tillsammans ute på Vrångö i 30 år. Jag var van att ha havet och de karga klipporna runtomkring mig. Men nu var det dags för förändring, vilket förstås var ett sätt att bearbeta sorgen. Jag tänkte att jag måste

göra något med livet innan jag dör, berättar hon och ler.   Längtan efter ett eget hus var stor och till slut hittade Gill det hon sökte: Ett charmigt ställe, mitt i en lantlig idyll på norra delen av Tjörn.   – Jämfört med Vrångö känns det inte som en ö. Ändå är havet alldeles nära. Jag älskar lugnet och stillheten här.   – Och det allra bästa är att jag har bilen alldeles utanför! Ingen färja och lastmoped som allt ska packas av och på innan det ska lastas vidare in i bilen eller huset, säger Gill, och förklarar att just dessa moment var extra

utmanande under alla år som hennes tre numera vuxna barn bodde hemma.

I DE LJUSA RUMMEN SYNS vackra, smakfulla detaljer överallt. Moderna uttryck varvat med de gamla stockarna, bakugnen och den vedeldade spisen från början av förra seklet. En mix som skapar en personlig prägel, och gör det svårt att föreställa sig Gill i något annat hem. Det här är hon.   Men så var det det här med vattnet. Så fort Gill hade


5

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

Polar 30FEA har digital avläsning direkt på filtret, men går även att få med wifi-anslutning.

FAKTA GILLS NYA VATTENFILTER Modellen som installerats hos Gill heter Polar 30FEA. Det är ett miljövänligt filter som inte kräver några tillsatser av kemikalier. Systemet sköter och spolar sig självt. Så här fungerar det: Filtertanken förses med luft via en ventil. Luften gör att järn och mangan som finns i råvattnet oxiderar och fångas upp av en filtermassa. Samtidigt oxideras illaluktande svavelväte bort. Resultatet blir ett rent, klart och doftfritt vatten.   Polarfiltret går att få med wifi. Det gör att du via mobilen eller datorn kan se din vattenförbrukning och när det är dags för service.

NYTT VATTENFILTER PÅ DEN SVENSKA MARKNADEN Aquvo är Bra Miljötekniks varumärke för vatten­ behandling av dricksvatten. Här finns ett komplett sortiment av noggrant utvalda produkter för dig som har egen brunn eller ett kommunalt vatten som behöver efterbehandlas. Med produkter av absolut högsta kvalitet från marknadsledande leve­ rantörer, vår kunskap och erfarenhet, samt en rikstäckande serviceorgani­ sation, garanterar vi ett smart och tryggt val för ditt dricks­ vatten. Vårt mål är att erbjuda en tilltalande design med en användarvänlig och väl fungerande teknik, till ett konkurrens­ kraftigt pris.   Man kan inte avgöra vattenkvaliteten ge­ nom att smaka på det. Har du t.ex för höga halter av radon, bly, arsenik eller kadmium påverkas hälsan negativt på lång sikt. Livsmedelsverket rekommen­ derar den som har egen brunn att analysera sitt vatten vart tredje år.   Vi erbjuder vattenanalyser tillsammans med ackrediterade laboratorier till marknadens lägsta priser. Vattenanalysen bedöms och kommenteras av laboratoriets personal och inte som i många andra fall av företag som själv utför analyserna samt också tillhandahåller vattenbehandlingsutrustningen. Vid avsteg från Livsmedelsverkets gränsvärden erbjuder vi naturligtvis ett kostnadsfritt förslag på vatten­ behandling.

Lars-Erik Lind Försäljningsansvarig dricksvattenrening, Bra Miljöteknik

Från sitt kök har Gill en vacker utsikt över Stigfjorden.

flyttat in fick hon klart för sig att hon hade en egen, borrad brun. Och att vattnet som kom från kranarna hade en svagt brun nyans och smakade lite åt ruttna ägg-­hållet.   Hon går ut i köket och häller upp ett glas med kranvatten för att visa. Ett annat glas fyller hon med köpt vatten från affären. Nyansskillnaden är tydlig.   Det som ändå har irriterat henne mest är att det ständigt blivit missfärgningar i det nyrenoverade badrummet – både i toalettstolen och i duschen. Dessutom har vissa vita kläder skiftat i gult efter att de tvättats.   – Jag tvättade nyligen ett nytt, vitt täcke. Nu är det gulflammigt och ser bara solkigt ut. Det känns verkligen jättetråkigt, suckar Gill.

– Vattnet var inte ohälsosamt att dricka, men inte särskilt trevligt att leva med förstås. Och kanske inte så nyttigt i längden, förklarar Andreas som jobbar för Bra Miljöteknik.

JUST DÅ ORKADE INTE GILL TA tag i vattenproblemet. Det var så mycket annat som skulle fixas och åtgärdas först. Men nu har det äntligen blivit dags att göra slag i saken.  Nere i källaren hjälper Andreas VVS-killen, tillsammans installerar de ett miljövänligt Aquvo-­ filter från modellserien Polar.  Filtret kopplas in på vatten­ ledningen. Den får sin plats bredvid varmvattenberedaren, och båda göms diskret bakom ett snyggt tygskynke som Gill har sytt. Här får inga apparater störa den mysiga vinkällaren, som omges av husgrundens tjocka granitväggar. Att det nya vattenfiltret är lättskött är förstås också en stor fördel.   – Det känns otroligt skönt att få detta gjort. Tänk att äntligen få fräscht vatten som kommer ur kranarna! säger Gill Sjöberg.

Tänk att äntligen få fräscht vatten som kommer ur kranarna!”

MITT UNDER RENOVERINGSARBETET kom ett erbjudande om att testa vattenkvalitén. Gill tog kontakt med säljaren Andreas Herlitz, och han hjälpte henne att ta vattenprover.   Resultatet visade att det fanns ganska mycket järn och en fluoridhalt som låg nära gränsvärdet för vad som är okej. Bismaken visade sig komma från svavelväte, vilket är vanligt i vatten från borrade brunnar.

DRICK DITT EGET VATTEN! Trots att vi har så fint kranvatten i Sverige köper vi 25 liter flaskvatten per person och år. Visst är det onödigt! Flaskvatten kostar över 200 gånger mer än kranvatten och kräver en förpackning av miljöbelas­ tande plast. Transporten av en liter förpackat vatten ger upphov till mer än tusen gånger större koldioxid­ utsläpp än samma mängd kranvatten som distribu­ eras via ledningar. Undersökningar visar också att flaskvatten kan ha dålig mikrobiologisk kvalitet, det vill säga innehålla för mycket bakterier. Det finns även förpackat vatten på marknaden som kan innehålla så höga halter av till exempel fluor och/eller natrium att de överskrider Livsmedelsverkets rekommendationer.   Allt vatten smakar bäst kylt. Sommartid kanske vattnet i kranen är lite varmare än vad du föredrar. Tappa gärna upp vatten i en karaff och ställ i kyl­ skåpet så har du kallt vatten under dagen. Smaksätta vattnet kan du till exempel göra med några skivor citron, apelsin, gurka, vattenmelon, jordgubbe eller färska örter som mynta eller citronmeliss. Prova dig fram med färska, naturliga ingredienser!


6

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

Foto: istockphoto

AVLOPP UTAN ÖVERRASKNINGAR Tryggheten är viktig när vi fattar beslut om stora investeringar. Vad händer om något går sönder och vi behöver hjälp? Avloppet är ju en basal funktion som vi inte kan vara utan någon längre tid, det måste bara fungera. Då är det skönt att veta att det finns någon att ringa om olyckan är framme. Någon som dessutom kommer ut och löser problemet.   Biovacs reningsverk har funnits på markna­ den sedan 1982. Vi vet därför av erfarenhet att produkterna har en hög driftsäkerhet som både vi och våra kunder kan känna oss trygga med.   Därför kan vi också erbjuda ett serviceavtal utöver det vanliga. Vår Kostnadskontroll är ett unikt service­ avtal som täcker det mesta som kan hända under reningsverkets första 15 år. Det innebär i korthet att du, vid ett eventuellt fel i reningsverket, endast betalar en egenavgift för att få felet åtgärdat. Kost­ nadskontrollen gäller oavsett om felet är orsakat av en trasig komponent eller felaktigt handhavande. Vid komponentfel täcks såväl resa, arbete som nya komponenter av egenavgiften. Dessutom ingår alla slitagedelar.   Med kostnadskontrollen blir en redan bra produkt ännu bättre. Rätt service och underhåll gör nämligen ett Biovac minireningsverk näst intill outslitligt. Alla vitala delar sitter enkelt åtkomliga för inspektion och kan enkelt bytas ut vid behov. Tryggt idag, och tryggt för många år framöver!

Ni har bestämt er, det ska äntligen bli ordning och reda på vattenkvalitén. När det nya Aquvo-filtret väl är på plats återstår bara en viktig sak: Ett bra serviceavtal. – FÖRUTOM VÅRA KVALITETSFILTER är det servicen som skiljer oss från många andra leverantörer, förklarar Lars-Erik Lind, försäljningsansvarig för vattenrening hos Bra Miljöteknik.   – Även om det krävs minimalt med underhåll av ditt Aquvo vattenfilter, så bör man regelbundet se till att systemet fungerar som det ska. Efter en längre tids användning behöver till exempel filterautomatiken rengöras. Samtidigt är det bra att kontrollera att inga värden har förändrats – att vattnet fortfarande håller hög kvalité. Allt detta ingår om du har ett serviceavtal hos oss.   Lars-Erik påpekar att ett serviceavtal innebär en trygghet, både när det gäller service och för ekonomin. Man vet precis vad man får och undviker eventuella överraskningar. I PRAKTIKEN INNEBÄR SERVICEAVTALET att du en gång om året får besök av en servicetekniker. Du slipper själv ha koll på när det är dags att boka servicen – det sköter Bra Miljöteknik.   Servicen är en garanti för att du och din familj alltid ska kunna njuta av rent och hälsosamt kranvatten. Och slippa oroa er för om vattenreningen fungerar som den ska eller inte.

RIKSTÄCKANDE SERVICEORGANISATION Bra Miljöteknik har en rikstäckande serviceorganisa­ tion som utför tillsyn och underhåll på våra kunders avlopp och vattenfilter. Utöver planerat underhåll finns de tillgängliga för att vara på plats inom 24 timmar vid akuta driftstörningar

BÄTTRE PRIS FÖR DIG SOM ÄR BIOVAC-KUND Har du redan ett Biovac avloppsreningsverk? Då får du 20 procents rabatt om du tecknar ett serviceavtal vid köp av ett Aquvo vattenfilter.   Vatten och avlopp går ju som vi vet hand i hand. De flesta av våra kunder har också både egen brunn och enskilt avlopp, vilket gör att Aquvo vattenfilter och Biovacs avloppsreningsverk kompletterar varan­ dra på ett bra sätt.   De två systemen kräver båda viss tillsyn och service för att de ska fungera optimalt och hålla i längden. Därför lönar det sig om du köpt båda av oss på Bra Miljöteknik.

Foto: istockphoto

Låt oss ha koll på din vattenrening – så kan du koppla av

SÖKES: UNDERHÅLLSFRIA VATTEN- OCH AVLOPPSPRODUKTER Så gott som alla tekniska produkter kräver någon form av underhåll för att fungera över tid. En bil be­ höver till exempel nya slitagedelar ibland och andra komponenter måste kontrolleras med jämna mellan­ rum för att säkerställa korrekt funktion. Samma sak gäller produkter för avlopps- och vattenrening. Så om någon utlovar ett ”underhållsfritt avlopp” eller ett vattenfilter som aldrig behöver service finns det anledning att bli misstänksam. Det finns nämligen inga underhållsfria produkter för vatten- och avloppsrening!


Mitt emellan himmel och hav Om man blickar ut från Fjällbacka skärgård avtecknar sig Väderöarna mot horisonten som ett pärlband.   I denna avskilda övärld finns en unik natur som kräver varsamt skydd från människans påverkan. Så gott det går. Utmaningen ligger nämligen i att tusentals besökare tar sig ut hit varje år.

FÖRR I TIDEN BODDE LOTSARNA på Storön med sina familjer. De gamla trähusen vittnar om en svunnen tid när det var ett betydligt större äventyr att leva på behörigt avstånd från civilisationen i land.   Då som nu sätter människan sina spår. Framför allt nuförtiden. Under sommarens allra finaste dagar blir det lätt fullproppat med båtar i den lilla gästhamnen – över 350 stycken kan ”knö” här under en dag. Plus alla besökare som kommer med turbåtarna. Då är även boendet i värdshuset och restaurangen ständigt fullbokade.   Allt detta betyder en kraftig belastning på den sköra miljön, inte minst då alla ska gå på toaletten eller ha färskt vatten att dricka.

FÖR ATT KLARA JUST DUSCH- och toalett­ besöken behövde man ett avloppssystem som fungerar bra året runt. Som kan växla från hög belastning på sommaren till väldigt liten under vinterhalvåret. Dessutom måste avfallshanteringen vara skonsam mot miljön.   För fyra år sedan var det dags för Statens Fastighetsverk (SFV) som förvaltar byggnaderna på ön, att bygga ett helt nytt servicehus i gästhamnen. Då valde man att installera ett reningsverk

VÄDERÖARNA I KORTHET:

Foto: Tomas Lundälv, Lisbeth Jonsson / Länsstyrelsen

DET ÄR INGEN SLUMP att de heter just Väder­ öarna. Här har man i alla tider varit utlämnad åt vädrets makter, och en stilla dag kan snabbt förbytas till skummande vågor och en kraftigt piskande vind. Kanske är dessa kontraster en del av förklaringen till att det är så lockande att åka hit?   En annan del ligger förstås i den vackra naturen. Karga klippor med små lugna vikar, ett klart vatten med ett fascinerande liv under ytan. Och lite av känslan att man är mitt ute i ingenstans.   – Det som särskilt sticker ut är det levande korallrevet som ligger öster om Storön, i ett trålskyddsområde. Här finns en unik artrikedom – det är en riktig biologisk hot-spot, säger Anders Tysklind, chef för Kosterhavets nationalpark som även förvaltar Väderöarnas naturreservat.

• Övärlden består av mer än 300 öar, kobbar och skär. • Omkring 6 000 marina arter lever i det omgivande havet. • Här finns en stor knubbsälskoloni. • Öster om Storön ligger ett av endast två levande korallrev i Sverige. Det andra finns i Kosterhavets nationalpark. • Gästhamn och bebyggelse hittar du på Storön och Ramnö. • SMHI har en väderstation placerad bredvid lotsutkiken på Ramnö. • Hit kan du åka året runt med turbåt. I värdshuset finns både boende och restaurang. Mer info: vaderoarna.com från Biovac som uppfyller alla de speciella kraven.   – I reningsverket från Biovac renas avsloppsvattnet genom vad vi kallar aktiv slam-metoden. Efter processen återstår bara rent vatten och slam, förklarar Andreas Herlitz från Bra Miljöteknik som levererat anläggningen.   – Vattnet rinner ut i havet och återgår till sitt eviga kretslopp. Och slammet, som består av biologiskt avfall, kan komposteras på ön och användas som jordförbättrande medel, fortsätter han.

ANDERS TYSKLIND FRÅN Kosterhavets national­ park är nöjd med valet av reningsverk. Han har tidigare varit bland annat VA-chef och miljöchef i Strömstads kommun. Därför är han väl insatt i hur olika avloppsreningsverk fungerar.   – I en så känslig miljö som vi har på Väderöarna är det extra viktigt att man väljer metoder som är så naturliga som möjligt. Då är Biovac ett system som passar väldigt bra, säger Anders Tysklind.

I vattnen kring Väderöarna finns många ovanliga arter, Röd Sjösol är en av dem. Den karakteristiska utkiken på Ramnö är ett minne av lotsverksamheten på Väderöarna.


8

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

Foto: istockphoto

DITT AVLOPP PÅVERKAR ÄVEN DRICKSVATTNET Vatten är vårt viktigaste livsmedel och alla som har egen brunn är förstås måna om att både tillgången och kvaliteten på deras vatten ska vara god. Vad många inte tänker på är att en vanlig källa till föroreningar i brunnen är det egna avloppet. Felaktig konstruktion på avloppet kan nämligen leda till att bakterier läcker ut och sprider sig till grundvattnet. I värsta fall förorenas inte bara den egna brunnen utan även grannarnas, för bakterier bryr sig tyvärr inte om tomtgränser och staket. Kortfattat kan man säga att passiva avlopp som utnyttjar marken som reningsfilter löper större risk att förorena dricks­ vattnet. Du undviker problemen genom att välja rätt avloppsteknik och se till att installationen sker på rätt sätt.

Foto: istockphoto

En vanlig källa till föro­reningar i brunnen är det egna avloppet.”

Foto: istockphoto

Rätt avlopp tryggar framtiden Alternativen på avloppsmarknaden är många. Vi hjälper dig att undvika de vanligaste fällorna. AVLOPP HAR BLIVIT EN HET POTATIS på många håll i

BEPRÖVAD ELLER FÖRÅLDRAD? Vi förbrukar betydligt mer vatten idag jämfört med för 50 år sedan. Detsamma gäller rengöringsmedel: vi använder fler produkter och de flesta är både starkare och effektivare än tidigare. De ändrade förutsättningarna ställer så klart nya krav på våra avloppsanläggningar.   Tyvärr förekommer det fortfarande att man ny­ installerar avlopp som bygger på teknik och förut­ sättningar som gällde på 1960-talet. Vissa kallar det beprövad teknik, vi skulle snarare säga föråldrad. Ett bra avlopp klarar nämligen inte bara dagens behov utan är även rustat för att möta framtidens förändrade villkor.

Sverige under de senaste åren. Med syfte att skydda våra sjöar och vattendrag från övergödning och skadliga utsläpp har kommunerna inlett en inventering av Sveriges många ålderstigna enskilda avlopp. Många är de som blivit tvungna att byta och ofta är valet av ny avlopps­ anläggning inte alldeles enkelt.   Det faktum att många behöver byta avlopp har dessutom gjort att alternativen på marknaden blivit ännu fler. Flera nya produkter har lanserats som alla försöker överträffa varandra i vilken som är mest miljövänlig, kräver minst skötsel och är billigast. Så vad ska man tänka på för att inte gå på en nit?   ATT INSTALLERA ETT NYTT AVLOPP på rätt sätt kräver kunskap. Det räcker inte att vara en duktig grävmaskinist, entreprenören måste även ha god kunskap om produkten som ska installeras. Historiskt har det tyvärr förekommit fusk med exempelvis markbäddar som kopplas

om för att aldrig tätna eller slutna tankar som förses med hål för att inte behöva tömmas så ofta.   Välj en entreprenör som vet vad han eller hon sysslar med och som inte tar några genvägar för att spara ett par slantar. Det kan även vara en bra idé att dokumentera entreprenaden under arbetets gång.

Jämför gärna priser men glöm inte bort kvaliteten när du ska välja avlopp.”

DET ÄR INTE SJÄLVKLART ATT EN produkt som är billig i inköp är den mest ekonomiska i ett längre perspektiv. Även om inköpspriset kan vara lite högre är det som regel en fördel att välja en produkt från en etablerad tillverkare. Sannolikheten att aktören helt skulle försvinna


9

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

Två typer av reningsteknik:

Passiv rening Passiv rening innebär att vattnets föroreningar filtreras bort, vanligtvis i en så kallad infiltration eller markbädd. Principen går ut på att avlopps­ vattnet filtreras genom jord- och sandlager som antingen anläggs i en bädd eller finns naturligt i marken. När avloppsvattnet passerar mark­ lagren filtreras näringsämnen och föroreningar bort och det renade vattnet fortsätter ner till grundvattnet. En markbädd förses som regel med ett tätskikt i botten och ett utlopp för det renade vattnet.

Plus + Kräver mycket lite skötsel Minus - Kort livslängd - Risk för läckage - Utrymmeskrävande

NYTT AVLOPP VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ: • Vilka reningskrav ställs på fastigheten? • Var ligger din och dina grannars dricksvattentäkt? • Var kan den nya anläggningen placeras? • Hur är markens egenskaper? • Vilken nivå har grundvattnet i marken?

från marknaden är liten vilket gör att reservdelar och kunnig personal finns tillgängligt när du behöver det. Dessutom kan stora aktörer ofta erbjuda bättre villkor för till exempel garanti och serviceavtal.

SVERIGE OCH NORDEN ÄR SPECIELLT på det sättet att vi har fyra årstider med ganska skiftande temperatur och nederbördsmängd. Sträng kyla, kondens eller mycket regn är förhållanden som en avloppsanläggning måste klara, men som kan vara en utmaning för produkter som är framtagna i andra delar av världen med helt annat klimat. Alltså: jämför gärna priser men glöm inte bort kvaliteten när du ska välja avlopp.   Det finns många anledningar till att man inte vill byta avlopp oftare än nödvändigt. Därför kan det vara smart att satsa på något som håller länge, och som går att reparera ifall någon komponent skulle gå sönder.   En långsiktig lösning är även en faktor som höjer värdet på huset. Du vill inte skrämma bort en eventuell spekulant på grund av en suspekt avloppslösning med tveksam funktion.

Aktiv rening Aktiv rening innebär att avloppsvattnet renas genom en mikrobiell process. När luft tillförs till avloppslammet så stimuleras tillväxten av bakterier och dessa bakterier medverkar till att rena vattnet. Renings­ processen sker i en sluten enhet med in- och utlopp och benäms ofta minireningsverk. Ibland följs processen av ett fosforfilter eller så tillförs flockningsmedel för att binda fosforn till avloppsvattnet. Ett välskött minireningsverk av hög kvalitet har lång livslängd.

Plus + Reningen sker i en övervakad och kontrollerad process + Kompakt Minus - Kräver visst underhåll


10

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

Kretsloppstänk på ekogården Gunnar är ingenjören som sadlade om och lämnade storstaden för att ta över familjegården på landet. På gården präglas verksamheten av kretsloppstänk, i allt från djurhållningen till avloppet. SOLEN SKINER MEN DET ÄR KALLT och blåsigt när vi kliver ur bilen på Resö Highland, en gård belägen på Resö i norra Bohuslän. Snön är nästan borta, men våren känns fortfarande långt borta. I ett av husen på gården bor Gunnar Philipson med sin fru Sara och deras tre söner. Här bedriver de ekologisk uppfödning av Highland Cattle, en nötkreaturras med ursprung i Skottland. Vi är dock inte här för att titta på korna i första hand, utan för att bli visade gårdens reningsverk med tillhörande damm.   Gunnar möter oss på gårdsplanen och visar oss ner till den ockragula byggnad som inrymmer reningsverket. Samtliga gårdens fyra hushåll är kopplade hit. Gunnar beskriver hur han gick grundligt tillväga när avloppet skulle bytas. Han tittade på befintliga reningsverk och besökte till och med en fabrik. Gunnar ville att verket skulle ha så kallad satsvis rening, och han bestämde sig tillslut för Biovac FD 20 p.e, ett inomhusreningsverk med kapacitet för fyra hushåll.

KOMMUNEN VILLE FÖRST ATT GUNNAR skulle anlägga en markbädd för avlopps­ reningen. Den skulle i så fall placeras på åkern nedanför gården, men till det sa Gunnar blankt nej.   – Man ska verkligen värna om den lilla åkermark som finns kvar i Bohuslän, den är något av det mest värdefulla vi har. Jag vet inte hur många tomter som har avstyckats från åkermark bara här på lilla Resö.   När kommunen fick klart för sig att Gunnar istället ville bygga ett reningsverk krävde man någon form av efterpolering. Och efter flera turer fick han igenom sitt önskemål om att anlägga den damm som nu fungerar som efterpolering för det renade vattnet.

GENOM VARIERANDE VATTENDJUP OCH SMÅ vikar tillåts vattnet cirkulera i dammen.   – Dammen blev som ett reningsverk i sig, och inte bara för oss, husen runt omkring leder också ner sitt renade avloppsvatten hit, berättar Gunnar och förklarar hur dammen fungerar:   – Vegetationen i dammen, som kaveldun, vass och andra vattenväxter hjälper till att rena vattnet tillsammans med bakterier och mikroorganismer. Den fungerar också som en fälla för fosfor och kväve som sedimenterar på botten.   Dammen har även gynnat djurlivet, både fisk och fågel AVLOPP I KRETSLOPP Genom att använda dammvatten trivs i vattnet, och som till bevattning återförs en del av gödningsämnena till bonus har man fått en skridjordbruks­marken. skobana på vintern, populärt bland barnen i området.   Planen framöver är att använda damm­vattnet för bevattning.   – Vi får nästan aldrig något regn här sommartid. Genom att använda damm­vattnet


11

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

åsikt

Ett helkaklat badrum går före vatten och avlopp I DAG PÅGÅR MYCKET PAJKASTNING och siffervridande för att få fram vem som är den stora syndabocken vad det gäller att förorena våra vatten med fosfor och kväve. Det är lätt att fastna i dessa diskussioner om vem och vad som ska göras när EU ställer krav på att vi åtgärdar våra vatten.   Men hur vi än vänder och vrider på statistiken kan vi konstatera att belastningen av näringsämnen per person med enskilt avlopp är mycket större än vad den är per ansluten person från kommunala avloppsreningsverk till recipienterna.   Kom ihåg att det allra viktigaste med att se till så att ditt boende har en fungerande avloppsrening är ändå hälsoskyddsfrågan och att du annars förorenar närmiljön. Om din avloppsanläggning inte renar ditt avloppsvatten på ett tillfredsställande sätt så är risken stor att du och andra människor blir sjuka när ni dricker vattnet från din och närliggande brunnar, och när ni badar i er badsjö eller havsvik.

RENINGSVERKET tar hand om avloppsvattnet från alla fyra husen på gården. Gunnar ser fördelar med att ha en inomhusanläggning: om något skulle krångla är det lätt att komma åt alla delar och arbetsmiljön är bra.

MER ÄN EN MILJON MÄNNISKOR I SVERIGE får sitt dagliga dricksvatten från privata brunnar. Ytterligare drygt en miljon fritidshus tar sitt dricksvatten ur privata brunnar. Den stora merparten av dessa utgörs av små egna brunnar för en fastighet.   För drygt tio år sedan genomförde Socialstyrelsen i samarbete med Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) ett nationellt tillsynsprojekt med dricksvatten från enskilda brunnar*. Det visade sig att nästan 35 % av de grävda brunnarna hade vatten som inte var tjänligt att dricka. Bland bergborrade brunnar hade 10 % otjänligt vatten. Enbart cirka 20 % av alla prover var tjänliga. För höga halter av mikroorga­ nismer, till exempel bakterier, var den vanligaste orsaken till att vattnet klassades som otjänligt. Mikroorganis­ merna kommer oftast från små enskilda avlopp, jordbruk eller djurhållning.   Vatten i enskilda brunnar kan också innehålla andra skadliga ämnen. En del av dessa ämnen kan finnas naturligt i vattnet och gör det olämpligt att dricka. Sådana ämnen kan till exempel vara uran, arsenik, radon och fluorid. En annan orsak till föro­ rening av brunnar är bekämpningsmedel från jordbruket och trädgårdsskötsel. Göds­ ling och enskilda avlopp kan också orsaka problem med till exempel nitrit i brunnar.   Det är viktigt att du kontrollerar ditt vatten regelbundet så att du vet hur det förhåller sig med drickbarheten. Flera av föroreningarna kan renas bort med olika filtertekniker och många kvalitetsproblem kan man komma till rätta med genom att underhålla och täta sin brunn mot inläckage.

NÖTDJUREN på Resö Highland är av rasen Highland Cattle som ursprungligen kommer från Skottland.

för bevattning kan vi återföra de göd­ ningsämnen som finns kvar i vattnet till åkermarken.

NÄR GUNNAR BERÄTTAR om dammen märks det att en amibtion om kretsloppstänk präglar familjens liv och verksamhet på gården.   – Man vill inte göra sitt avtryck på jorden större än nödvändigt. Allt cirkulerar i ett stort kretslopp, så allt det vi släpper ut, det ska vi ju dricka upp sen, säger Gunnar och ger ett exempel:   – Det är inte så smart att stå och spola av båten intill sin dricksvattentäkt. INNAN VI ÅKER HEM måste vi för-

FAKTA SATSVIS RENING

stås titta på korna också. Gården har i dagsläget omkring 50 djur, ett lagom Satsvis rening innebär att reningsantal för att hinna med lantbruket vid verket renar en bestämd mängd sidan av jobb och familj. Korna på avloppsvatten varje gång. Det skiljer Resö Highland är gräsuppfödda vilket sig mot genomströmingsteknik då innebär att de varken får kraftfoder vattnet istället renas i ett kontinueller spannmål, de äter bara gräs från erligt flöde. Såhär resonerar Gunnar gårdens marker. kring sitt val av satsvis rening:   – Gräsuppfödda djur får en bättre – Man vill ha ett stabilt reningsbalans på fettsyrorna omega-3 och resultat. Genomströmningsteknik omega-6, förklarar Gunnar. fungerar bara optimalt vid ett visst   Köttet från Resö Highland säljs via flöde, det var avgörande för mig. Gröna gårdar som är ett västsvenskt nätverk av gårdar med småskalig uppfödning av just gräsuppfödda djur.   Så har det blivit dags för oss att lämna Resö Highland för den här gången, inspirerade av Sara och Gunnars strävan om en hållbar livsföring på gården. Gunnar samman­ fattar med några ord som skulle kunna avfärdas som en klyscha, men som samtidigt är helt sanna:   – I det lilla, och med små åtgärder, kan man göra mycket själv för att rädda världen!

Varför tror man att en avlopps­anläggning har en oändlig livslängd när man samtidigt regelbundet byter bilar och bygger om badrum?

I SVERIGE FINNS IDAG MINST 180 000 AVLOPP som saknar rening eller som bara har en enklare rening efter slamavskiljningen**. Dessa avlopp kan därför betraktas som olagliga. De utgör en fjärdedel, eller kanske till och med en tredjedel, av alla små enskilda avlopp i Sverige. Om du har ett sådant avlopp så bryter du klart och tydligt mot regler, i miljölagstiftningen, som infördes 1969 och som gäller än idag.   Kommunerna måste styra sin tillsyn mot att komma åt de fastigheter som har sämst avloppsrening. Detta är viktigt både ur rättvisesynpunkt och för att få största möjliga miljö- och hälsonytta för varje satsad krona.   Med de klimatförändringar som vi står inför idag måste även enskilda vatten och avloppsanläggningar anpassas och förbättras med tanke på skyfall, översvämnings­ risker och låg grundvattentillgång. Detta måste du ha koll på själv som fastighets­ ägare. HUR MÅNGA KRONOR LÄGGER FASTIGHETSÄGARE per år på att få ett bra dricks­ vatten och en väl fungerande rening av avloppet? Varför vill man tro att en avlopps­anläggning eller dricks­ vattenbrunn har en oändlig livslängd när man samtidigt regelbundet byter bilar, byter ut vitvaror, byter upp­ värmningssystem och bygger om badrum?

MARIA HÜBINETTE Miljövetare

* Socialstyrelsen ”Dricksvatten från enskilda vattentäkter Ett nationellt tillsynsprojekt 2007” ** SMED


12

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

John Egeberg och Dormsjö samfällighetsförening har fått uppleva baksidan av lågprisalternativen på avloppsmarknaden. Det tjeckiska reningsverket fick grävas upp igen efter bara två år.

Nya avloppet renade inte alls När de nya reningsverken var installerade visade det sig att reningen var nästan obefintlig. Dormsjö samfällighetsförening har fått erfara vad importerade reningsverk av låg kvalitet kan innebära. VI BEFINNER OSS I DORMSJÖ utanför Garpenberg i Hedemora kommun. Här bor John Egeberg i ett hus vackert beläget vid stranden av sjön Dormen. När vi är på besök pågår arbete nere vid strandkanten. Det är Varggropens Bygg som är i färd med att gräva ner ett av de två reningsverk från Biovac som ska rena avloppsvattnet från fastigheterna i Dormsjö samfällighetsförening.   Här hade historien kunnat ta sin början men vi måste gå tillbaka till 2015 för att få hela bilden. Då beslutade samfälligheten att rena avloppsvattnet i egen regi. Fram tills dess hade man via pumpstationer forslat sitt avloppsvatten till ett närbeläget reningsverk, men nu ville man alltså ha sin egen anläggning.

MAN TOG IN OFFERTER FRÅN OLIKA aktörer på marknaden, jämförde egenskaper och kontrollerade att de offererade anläggningarna var certifierade. I slutändan var det dock priset som fick avgöra, och billigast var ett reningsverk tillverkat i Tjeckien men marknadsfört i Sverige under svenskt namn. Man beställde två enheter och i maj 2015 fick samfälligheten utsläppstillstånd för de nya reningsverken av kommunen.   I september samma år var installationen klar och så

långt var allt frid och fröjd. Men när man efter några månaders drift skulle ta de första vattenproven förstod man snart att allt inte stod rätt till, provet visade att reningsverken inte renade vattnet alls. Leverantören kontaktades och gjorde flera försök att få anläggningarna att fungera. Men upprepade provtagningar visade på dålig eller obefintlig rening.

I MAJ 2017 KOM TILLSLUT ETT föreläggande från kommunen med förbud att släppa ut avloppsvatten från de nya reningsverken. Med stöd av miljöbalken förenades förbudet med ett vite om 50 000 kr. I det här läget inleddes en process för att göra upp med leverantören och byta ut de tjeckiska reningsverken.   Denna gång föll valet på Biovac som ironiskt nog fanns med bland offerterna i första vändan men som valdes bort den gången. Avtal för reningsverk och entreprenad tecknades med Varggropens Bygg i Borlänge, en av alla lokala återförsäljare runt om i landet som är certifierade av Bra Miljöteknik, generalagent för Biovac i Sverige. När denna tidning trycks har de nya reningsverken varit i drift i nästan 6 månader, och första servicen är utförd utan några anmärkningar i protokollet!

Johns tips inför avloppsbytet: - Ta referenser från andra med erfarenhet om hur avloppsanläggningen fungerar i verkligheten. Att det finns en certifiering är uppenbarligen inte tillräckligt för att förvissa sig om en tillfredställande funktion.

Expertens råd: – Det är lätt att hitta billiga avloppslösningar ute i Europa och många ser sin chans att tjäna pengar på en marknad med stark tillväxt. Men ofta saknas nödvän­ dig kunskap om avloppsbiologi och reningsverkens funktion. I vårt klimat krävs det anläggningar som är byggda för att klara av de temperaturer som råder här.   – När en leverantör säger att reningsverket inte kräver någon service ska man dra öronen åt sig. Det handlar om okunskap, en avloppsanläggning behöver kontroll och justeringar för att rena på avsedd nivå under dess livslängd. Vid val av avloppslösning är det därför viktigt att välja en leverantör som erbjuder service och som har en inställelsegaranti som täcker ditt område.

Magnus Eklund Försäljningsansvarig Biovac, Bra Miljöteknik


13

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

Fler som valt Biovac SBR

Naturum Laponia, Lappland Mitt i den lappländska vildmarken, i nationalparken Stora Sjöfallet, ligger Naturum Laponia. Naturumet är ett besökscentrum i området och en naturlig utgångspunkt för vandring och turskidåkning. Här renas avloppet av ett reningsverk från Biovac.

BIOVAC SBR

Rent vatten direkt på plats! Det kan vara kostsamt ansluta avlägsna områden till det kommunala avloppsnätet. Då kan lösningen istället vara att bygga ett reningsverk på plats, precis som man gör i Strömstad. FYRPLATSER, NATURRESERVAT, SLOTT och offshore­ anläggningar. Det är några av de spännande och otillgängliga platser där avloppsvatnet renas av ett reningsverk från Biovac. Och det är ingen slump att Biovacs anläggningnar finns på dessa otillgängliga platser. De lämpar sig nämligen särskilt väl när avståndet till kommunala ledningsnät är för långt och reningen istället måste ske direkt på plats.   Men långt ifrån alla reningsverk hamnar på så spektakulära platser som nämnts ovan, tvärtom. Den stora merparten av Biovacs SBR-anläggningar (samlingsnamn för Biovacs sortiment av större reningsverk) är placerade i anslutning till gårdar eller samlad bebyggelse och drivs antingen av kommunen eller av en samfällighet.   Ett av de senaste i raden håller just nu på att byggas i Strömstads kommun. Här, i Flåghult, pensioneras en gammal uttjänt reningsanläggning och ersätts med ett Biovac SBR 0410.   Jerry Johansson som är VA-chef i Strömstad ser tydliga fördelar med det nya reningsverket:   – Det gamla reningsverket var underdimensionerat och eftersatt i underhåll. Nu får vi en lättskött anläggning med lång livslängd där vi kommer ha full kontroll på avloppsvattnet, tjugofyra timmar om dygnet.

fyra milen fram och tillbaka till Flåghult. Om något skulle fela går larmet direkt till kommunens jour.   En annan fördel är att anläggningens kapacitet går att anpassa efter rådande behov. Driftskostnaderna kan därmed hållas nere Jerry Johansson, VA-chef på och reningsprocessen Strömstads kommun. kan optimeras. Dessutom finns ett sparkapital i form av en viss överkapacitet som kan utnyttjas om fler väljer att bosätta sig i Flåghult i framtiden.   – Den flexibiliteten är en jättefördel, säger Jerry Johansson.

FÖR ATT KOMMUNEN SKA SLIPPA övervaka flera system

och kvaliteten på anläggningarna.   Ambitionen är att samarbetet företagen emellan ska fortsätta även i framtiden. I september presenterar man sitt gemensamma erbjudande på VA-mässan i Jönköping där företagen ställer ut tillsammans.

kopplas driftstyrningen i det nya reningsverket samman med Strömstads befintliga övervakningssystem för avlopp. Det gör att kommunens tekniker kan ha full kontroll på reningsverket utan att behöva åka de dryga

Väderöarna, Bohuslän Den gamla lotsstationen Väderöarna är ett av Bohusläns mest populära besöksmål sommartid. Väderöarna består av drygt 350 öar och vattnen tillhör Sveriges mest artrika. Området är sedan 2011 ett marint naturreservat. I gästhamnen finns dusch och toalett som renas av ett Biovac SBR 0205.

DET ÄR PEAB SOM ÄR totalentreprenör för projektet i Flåghult. Såhär förklarar Christer Andersson, arbetschef på Peab i Göteborg, valet av Bra Miljöteknik/Biovac som samarbetspartner i projektet:    – Biovac är en produkt som funnits på marknaden länge. Det gör att vi känner oss trygga med reningstekniken

Stora Uttervik, Nyköping För 25 år sedan levererade Biovac ett reningsverk till samfälligheten i Stora Uttervik utanför Nyköping. Under åren har anläggningens kapacitet byggts ut till dagens 450 personer. Med sin flexibilitet klarar reningsverket av den varierande belastningen som råder i området och är därmed ett lysande exempel på hur flexibla Biovacs reningsverk är.


14

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

SÅ FUNKAR RENINGSVERKET Tekniskt, krångligt och känsligt. Många tror att reningsverk är avancerade konstruktioner som kräver ständig övervakning. Tvärtom bygger modern reningsteknik på några enkla principer som erbjuder maximal kontroll över reningsresultatet. Till skillnad från många andra reningstekniker tillämpar minireningsverket en aktiv process vid rening av avloppsvatten. Det kan jämföras med passiv reningsteknik, till exempel en markbädd, där avloppsvattnet istället filtreras för att renas från föroreningar. Aktiv reningsteknik erbjuder helt andra möjligheter att styra och övervaka reningsprocessen jämfört med en passiv anläggning. Om det renade vattnet av någon anledning inte skulle hålla tillräckligt bra kvalitet kan den aktiva processen justeras för optimal reningseffekt. Hur ser då den aktiva processen i ett reningsverk ut? Idag finns två olika metoder som tillämpas i reningsverk: genomströmningsteknik och statsvis rening.  Den principiella skillnaden mellan de olika metoderna är att genomströmningstekniken renar avloppsvatten i ett kontinuerligt flöde i den takt vatten strömmar till reningsverket. Om ett badkar på 300 liter vatten töms kommer reningsverket att rena de 300 litrarna när vattnet når anläggningen. Detta innebär att ett reningsverk med genomströmningsteknik står overksamt när inget avloppsvatten strömmar till.   Vid satsvis rening renas istället en förutbestämd mängd, en sats, vid varje tillfälle. För ett vanligt hushåll brukar en sats vara 200 liter avloppsvatten. När badkaret töms strömmar vattnet in i reningsverkets mottagningstank. Det vatten som inte rymms när

1. VILOLÄGE I reaktorn finns alltid en viss mängd aktivt slam. Om inget avloppsvat­ ten finns att rena står anläggning­ en i väntfas med periodisk luftning av det aktiva slammet. Vid längre frånvaro än två dygn går anläggningen ner i dvala, vilket innebär en mer sparsam luftning för att upprätthålla livet i det aktiva slammet så länge som möjligt.

2. UPPFYLLNING När det finns tillräcklig mängd avloppsvatten i anläggningen pum­ pas detta till reaktorn som startar reaktionsfasen. Reningsverkets mottagningsdel fungerar nu som buffert för nytt avloppsvatten under den tid det tar för reaktorn att genomföra en renings­ cykel.

3. REAKTIONSFAS

reningsverket startar en reningscykel buffras i mottagningstanken för att istället renas med nästa sats. Genom att rena vattnet satsvis kan reningsprocessen optimeras och kontrolleras så att en hög reningsgrad uppnås.

SATSVIS & GENOMSTRÖMNING DETTA ÄR SKILLNADEN: Satsvis rening Vid satsvis rening hamnar avloppsvattnet först i reningsverkets mottagningstank där det grovavskiljs. Vattnet förs sedan vidare till en bufferttank där det samlas tills det finns tillräckligt med vatten att rena, för ett hushåll är en vanlig mängd 200 liter. Från buffertdelen pumpas vattnet över till reaktorkammaren. Här sker själva reningen av avloppsvattnet ostört från nytt inkommande vatten. När en sats med avloppsvatten pumpats in tillsätts stora mängder med luft. Luften fungerar som en turbo åt de bakterier och mikroorganismer som finns naturligt i avloppsvattnet och som förbrukar näringsämnena i vattnet. I slutet av luftningsprocessen tillsätts flockningsmedlet som binder fosfor ur avloppsvattnet och bildar slam. Tack vare att det tillsätts i slutet av luftningen störs inte bakteriernas reningsprocess och mängden flockningsmedel kan minimeras.   När luftningen och reningen av fosfor är klar går processen över till sedimentering. Under denna tid sjunker slampartiklarna till botten. I slampartiklarna finns den stora mängden bakterier samt den fosfor som flockningsmedlet har bundit till sig. När slammet sedimenterat finns det renade avloppsvattnet, klarfasen, högst upp i reaktorkammaren och kan pumpas ut från reningsverket. Överskottsslam pumpas till ett

SATSVIS RENING STEG FÖR STEG:

slamlager och kvar finns nu endast den bakteriekultur som ska rena nästa sats med avloppsvatten som kommer in till reningsverket. Genomströmningsteknik I ett reningsverk med genomströmningsteknik inleds reningen med att avloppsvattnet slamavskiljs. Det sker genom att vattnet rinner eller pumpas mellan olika kamrar inne i reningsverket. Därefter förs vattnet vidare till en kammare för att luftas.   Det finns två sätt att rena fosfor i ett reningsverk med genomströmningsteknik. Antingen sker det genom att flockningsmedel tillsätts, vanligen i samband med att vattnet luftas. Det andra sättet är att låta vattnet passera en s.k. kalkfälla. Hit kommer vattnet i så fall efter avslutad luftning. Genom sitt höga pH-värde binder kalken fosforet som finns i avloppsvattnet. Efterhand som pH-nivån i kalken sjunker behöver kalksäcken bytas ut. Detta görs som regel med kranbil eftersom säcken normalt väger flera hundra kg.   Kostnaden för att rena fosfor blir generellt hög vid genomströmningsteknik. Hanteringen av kalkfällan är en fördyrande omständighet. Dessutom kräver genomströmningsteknik relativt hög dosering av flockningsmedel.

När reaktorn är full blandas avlopps­ vattnet med det aktiva slammet genom att luft tillförs till reaktorn. Syresättningen stimulerar tillväxten av bakterier och mikroorganismer vilket renar avloppsvattnet. Den vat­ tenlösliga fosforn ansamlas i slutet av processen genom att flockningsmedel doseras ut och binder fosforn till slammet.

4. SEDIMENTERING Under denna fas avstannar luft­ ningen för att uppnå ett lugnt och stabilt sedimenteringsförhållande. Det biologiska slammet sjunker till botten på reaktorn.

5. SLAMUTTAG Efter avslutad rening har mängden slam i reaktorn ökat. Överskottet pumpas till ett slamlager som töms med jämna mellan­rum, oftast genom slamsugning. Om anlägg­ ningen är utrustad med slamtork kan slammet komposteras av anläggnings­ ägaren själv.

6. UTLOPPSFAS När överskottsslammet är borttaget och kvarvarande aktivt slam har se­ dimenterat dräneras det renade avloppsvattnet till utloppet. Finns det nytt orenat avlopps­ vatten i anläggningen startar uppfyllningsfasen igen, annars övergår den till väntfasen.


15

BRA MILJÖTEKNIK • VATTEN & AVLOPP • 2018

FLER ÅTERFÖRSÄLJARE SKA MÖTA EFTERFRÅGAN Behovet av bra produkter för vatten och avlopp är stort just nu. Det märks, inte minst, på den ständigt ökande efterfrågan på Bra Miljötekniks produkter. Vårt mål är att med hög tillgänglighet och noga utvalda produkter alltid ha kundens behov i fokus.   Som ett led i det har vi valt att inte sälja våra produkter genom grossister. Istället har vi lokala återförsäljare runt om i landet, företagare med lokal förankring som finns nära kunden.

MARKBASERAD RENING – EN TICKANDE MILJÖBOMB? DET ÄR INTE MER ÄN 50 ÅR SEDAN som det blev förbjudet att släppa ut orenat avloppsvatten i Sverige. Att rena avlopp är med andra ord en relativt ny företeelse. Då, när förbudet infördes, byggdes stora kommunala reningsverk för tätorterna medan man på landsbygden förordade infiltration och markbädd.   En infiltration är egentligen bara en form av kvittbildning och reningsresultatet beror helt på markens beskaffenhet och avståndet till grundvattnet. Markbäddens reningsegenskaper är berorende av materialens sammansättning och entreprenörens noggrannhet.   Båda kan ur reningssynpunkt jämföras med ett batteri. När batteriet är fulladdat spelar det inte någon roll hur länge batteriladdaren står på, överskottet av energi läcker vidare. Så är det också med infiltrationer och markbäddar. När materialen är mättade läcker resten ut. Det innebär att man inte kan lämna kvar en gammal markbädd i marken och anlägga en ny intill. Den gamla bädden kommer helt enkelt läcka ut de näringsämnen som den samlat på sig under åren. I SVERIGE FINNS HUNDRATUSENTALS av dessa gamla markbäddar och infiltrationer. De kan alltså utgöra en

tickande miljöbomb. När nu bytet av avlopp pågår för fullt runt om i landet är det därför viktigt att de nya avloppen har så liten påvårkan på miljön som möjligt. Inte minst i tätbebyggda områden och i närheten av sjöar och hav.

EN DÅLIG AVLOPPSLÖSNING PÅVERKAR ditt närområde. Den påverkar sjöar och grundvattnet kring din fastighet. Infiltrationer hotar grundvattnet, det som sedan blir vårt dricksvatten. Markbaserad rening kan hota sjöar, fisk och bad.   Forskningen inom området markbaserad rening ger en splittrad bild. De rapporter som finns är dock överens om att det behövs mer forskning för att kunna bedöma hur mycket markbaserad rening faktiskt renar och vilka faktorer som påverkar livslängden på anläggningarna. Man är dessutom överens om att riskerna för påverkan på grundvattnet är stora.   Så när du ska välja avloppsteknik, fundera igenom hur situationen ser ut på din fastighet med närhet till grundvatten, markens beskaffenhet och så vidare. Och tänk på att avloppets livslängd i stor grad beror på hur hushållet sköter om sin anläggning.

Rent vatten, är det så självklart? Vattnet i ditt hem eller fritidshus ska vara rent, gott och nyttigt. Det borde vara självklart, men så är det inte alltid. Särskilt inte för dig som har egen brunn. Men det finns ett enkelt sätt att säkra ditt vatten. Genom att installera ett Aquvo vattenfilter och anpassa det efter just dina behov, kan du känna dig trygg varje gång du tar ett glas vatten att dricka.

www.aquvo.se

För att kunna bibehålla den höga servicenivå som vi eftersträvar kommer återförsäljarnätet att stärkas markant de närmsta åren. Målet är att knyta till oss kvalitetsmedvetna företag med samma höga ambi­ tioner som vi själva har. Genom våra utbildningar ser vi till att våra återförsäljare har den kunskap som krävs, oavsett om de arbetar med produkter för vattenrening eller avlopp. Alla våra utbildningar är kostnadsfria och redan till hösten är det dags för nya kurstillfällen. Som återförsäljare för Bra Miljöteknik har du alltid en personlig kontaktperson hos oss. Kontaktpersonen finns till för dig och kan snabbt svara på dina frågor, oavsett om det gäller produkter, priser eller om du bara vill ha lite snabba råd.   En anmälan till vår grundutbildning är första steget mot ett långsiktigt och nära samarbete. Välkommen att höra av dig till oss!

Terje Skaarnes Marknadsansvarig, Bra Miljöteknik


BESÖK EN

BIOVAC® SBR

UTSTÄLLNING NÄRA DIG! AVLOPPSRENING FÖR

SAMLAD BEBYGGELSE

Under våren håller vi utställningar i ditt område! Vi svarar på dina frågor om vatten och avlopp och du har möjlighet att titta närmare på reningsverk från Biovac® och vattenfilter från Aquvo. Du hittar alla utställningstillfällen i ditt område nedan.

BIOVAC SBR OVAN MARK

BIOVAC SBR NEDGRÄVD

Biovac® SBR reningsverk är våra stora flexibla avloppsanläggningar för upp till 30 000 PE som möter kunderna krav på kapacitet, funktionalitet och lönsamhet. Smart och ekonomiskt alternativ till att ansluta småhus mot kommunalt avloppsnät. Ingreppen i landskapet blir mindre och anslutningsavgiften kan reduceras rejält. Lämpar sig bra för placering i extrema och skyddsvärda miljöer där avloppsreningen måste ske på plats enligt högt ställda krav. För placering både under och ovan mark. Våra nedgrävda anläggningar är de största i sitt segment och erbjuder oslagbar kapacitet på en liten yta. Vi erbjuder fjärrövervakning och 24-timmars serviceåtagande på plats. Produktutveckling, tillverkning och slutmontering av komponenter sker i Norge. Försäljning och installation sköts av Bra Miljöteknik med huvudkontor i Uddevalla. Återförsäljarnät och serviceorganisation i stora delar av Sverige. Vi erbjuder totalentreprenad.

WWW.BIOVAC.SE www.biovac.se

SVENSK GENERALAGENT www.aquvo.se