Page 1

MUSIK/RESOR/KONST/FILM/TEATER/LITTERATUR/NÖJE/MAT&VIN

KULTUR&NÖJE I NORRBOTTEN NR 8 • OKTOBERNUMRET WWW.KULTUROCHNOJE.SE

KONST

OGRAM · PR

er· KULT tob

ENS HUS R U

pt och Ok Se

Sofia Breimo

Norrbottenssalong 2012

MAT & VIN

BOTTENVIKENS GULD

Niki and the Dove MUSIK

LITTERATUR

HUR LEDER MAN SIG SJÄLV I KRIS?

INTERVJU

Johan Glans:

”Jag blir mer och mer mig själv”

• Julfest • Nöjesweekend • Konferens

Premiär

16/11

Överraskande och oförglömlig helkväll!

0911-327 20 VÄ L KOM M E N TI L L N O R R A SV E R IGE S G L IT TR I GASTE J U LS H OW !

Nöjespaket fr.

1295:-

/p. inkl. äventyrsbad, show, festbuffé, logi och frukostbuffé.

Stor festbuffé med mängder av för-, varm- & efterrätter!

0 9 1 1 - 3 2 7 0 0 I W W W. P I T E - H AV S B A D . S E

Färgsprakande julshow med allt från Jackson 5 till Madonna.

Boka plats nu!


INNEHÅLL

Sociala medier gör oss alla till vardagskonstnärer

04 LITTERATUR 08 DANS 11 RESA 19 NÖJE 22 MUSIK

19 JOHAN GLANS

Det har på sistone varit mycket diskussion och debatt om sociala medier, där det med en ganska negativ klang tagits upp hur vi i dessa skapar en falsk bild av oss själva. Det har redogjorts kring hur vi fotograferar perfekt arrangerade bilder på våra luncher bara för att sedan lägga ut dem på Instagram och kring hur våra statusuppdateringar på Facebook ständigt kryddas med superlativer och en positiv inställning.

Intervju med Johan Glans som är högaktuell med egna stand up-showen “World tour of Skandinavien” som snart landar i Piteå och Luleå.

20 TV-SERIE SPECIAL Kultur & Nöje har listat några av våra mest älskade och hyllade serier genom tiderna - att upptäcka eller återupptäcka lagom till höstmörkret.

24 BOTTENVIKENS GULD Bottenvikens guld - från havet till tallriken.

26 NIKI AND THE DOVE

19

Läs om bejublade popduon Niki and the Dove som snart besöker Sverige.

Det är ett fenomen i sig, absolut, men vi glömmer lätt bort hur mycket en välarrangerad bild av en lunch exempelvis kan lära en entusiastisk amatörfotograf. Eller hur mycket underfundiga och genomtänkta statusuppdateringar fungerar som daglig träning för den med skrivlust. Jag kan bara konstatera att jag antagligen inte hade varit den person som jag är idag om det inte vore för att jag började blogga flitigt redan då jag var 13. Jag kan med glädje också se hur många av mina närmsta vänner, som aldrig ens haft ett litet intresse för bild och form, nu publicerar vackert komponerade foton från sina dagliga morgonpromenader – foton som skulle inspirera även den bäste fotograf. Sociala medier gör oss alla till vardagskonstnärer och enligt min mening så är det helt fantastiskt att ha möjligheten att få se på livet och världen genom någon annans kameralins eller skrivna ord. Det gör världen så mycket större på något sätt. Så, fortsätt blogga, fortsätt skriva underfundiga statusuppdateringar, fortsätt fotografera lunchen – och gör det utan hämningar! Ur allt som skapas med glädje kommer något gott.

LINNÉA IVARSSON linnea@bramedier.se

Linnéa Ivarsson

06 KULTUR&NÖJE NR 8 2012. REDAKTÖR Linnéa Ivarsson, linnea@bramedier.se ANSVARIG UTGIVARE Alexander Hagman ANNONSBOKNING Jonna Valikainen, jonna@bramedier.se, 076-838 25 83 MEDARBETARE I DETTA NUMMER Daniel Holmgren, Mattias Gunéll, Anna Mikaelsson, Rickard Kårström, Katarina Winsa, Anna Lönnhager, Pierre Törnkvist, Cecilia Kjellander, Elina Blombäck och Lars Söderberg TRYCK MittMedia Print DISTRIBUTION Posten AB UPPLAGA 100 000 exemplar per nummer KONTAKT Bra Medier i Norrbotten AB, Storgatan 36, 0920-23 22 50

GÖR DIN BOKNING ID AG — GÄ RN A PÅ VÅ R W EBBSID A!

månadens tips! aNSiktSBEHaNdliNg lyx

NU i Nya större lokalEr!

Vill du minimera fina linjer och få fastare hud i ansiktet? Behandlingen startar med en ultraljudsbehandling av ansiktet. Här startar vi igång nybildningen av kollagen, vilket innebär att vid en kur får du ett visst ansiktslyft. Nästa steg är en kraftfull peeling som jobbar mer i de översta lagren av huden med cellförnyelse och lyster och minimerar fina linjer. En fantastisk kombination för aktiv hudföryngring. Efter detta läggs en anti-age mask och sedan masserar vi in Caviar serum och avlutar behandlingen med lyxig 24 h creme från Caviar of Switzerland. Pris: 1195 kr.

UMEÅ: skolgatan 80, tel 090 - 14 15 22 | LULEÅ: smedjegatan 10, tel 0920 - 420 430

www.spaofsweden.se


LITTERATUR LENA LEIERTH

Hur leder man sig själv i kris? TEXT: CECILIA K JELLANDER FOTO: SANDRA LEIERTH

Ett av Lena Leierths favoritcitat är Peter Marshalls ”När vi längtar efter ett liv utan svårigheter, påminn oss då om att ekar växer sig starka i motvind och att diamanter framställs under tryck.”

Lena Leierth är aktuell med boken Kropp & Själ från A-Ö, en handbok i livet, som är ett samarbete mellan Lena, fotografen och formgivaren Sandra Leierth (Lenas dotter), Luleå, samt konstnären Marta Clausén, Arvidsjaur. Boken har över sjuttio olika teman och till varje tema finns en konstbild och ett passande citat. Sandra Leierth har fotograferat detaljer i Marta Clauséns konst och anpassat dem till bokens uttryck.

utveckling ledde henne vidare till utbildning, inom mental träning, till avslappningsoch andningspedagog samt helhetsterapeut.

-Vi har gjort en bok som ska användas, och inte ställas i bokhyllan, ler Lena. Alla har tid att slå upp en sida och läsa mina korta texter.

- Att andas rätt, med magen, och inte ytligt, är det första steget till att kommunicera med sin egen kropp, säger Lena Leierth. Det handlar också om att bli medveten om vad vi fokuserar på. Istället för att fokusera på något som ett problem, kan vi istället tänka ”vad kan jag göra åt detta?” Det undermedvetna styr mer än vi tror. Ett annat viktigt steg är gränssättning; att stanna upp och känna efter, ”vad är bra för mig?”

Efter en bilolycka 1993 tvingades Lena Leierth byta sitt yrkesliv, med en nystartad blomsterhandel, mot rehabilitering.

Nu föreläser Lena bland annat i olika sammanhang och har arbetat fram ett samtalsmaterial till boken.

-”Hur gör man? Hur leder man sig själv i kris?”, var frågor jag ställde mig, minns Lena.

- Jag vill förenkla innehållet, för att nå fram till så många som möjligt, men utan att ta bort budskapet. Det är lätt att fastna i en viss situation och jag vill ge människor möjlighet att hitta andra, nya, vägar.

Rehabiliteringen lärde henne att lyssna inåt och att andas. Intresset för personlig

4

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


Har du ont i nacken? Vi hjälper dig med rygg, nacke och ledbesvär. Du hittar oss på Prästgårdsgatan 43a i Piteå.

Peter Westerlund Leg. Naprapat

Tel: 0911 - 130 07 Mob: 070 - 577 22 82 Adress: Prästgårdsgatan 43a, Piteå

MAID HEMSERVICE FYLLER FEM ÅR! Detta firar vi med en ny hemsida full av fina erbjudanden! WWW.MAIDHEMSERVICE.SE TELEFON: 020-45 45 00 LULEÅ

-

PITEÅ

-

BODEN

-

SKELLEFTEÅ

-

GÄVLE

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

5


MUSIK BO KASPERS ORKESTER

Du borde tycka om mig De svenska kungarna av vuxenpop, Bo Kaspers Orkester, är snart både skiv- och turnéaktuella. Den nya singeln Världens ände släpptes i slutet av augusti, skivan Du borde tycka om mig kommer i slutet av oktober och den 16:e november spelar de på Kulturens hus i Luleå. Kultur & Nöje pratade med orkesterns basist, Michael Malmgren, om karriären och om hur det är att vara folklig. TEXT: LARS SÖDERBERG FOTO: PRESSBILD

Bo Kaspers Orkester, som förra året firade 20 år som grupp, släpper inom kort sitt tionde album, Du borde tycka om mig. ”Förra plattan, New Orleans, var varm och träig. Den nya skivan är lite mer 80-talsretro”, förklarar basisten Michael Malmgren med eftertanke i rösten. ”Vi var ute efter någon form av mörk Depeche Mode-känsla först men resultatet blev mer modern retro.”

hänga med i svängarna.”

Skivan producerades av ingen mindre än Christian Walz (Veronica Maggio m.fl.), men samarbetet var ingen dans på rosor. ”Han kom in och vände upp och ned på alla våra idéer. Christian är väldigt petig, noggrann och envis och det är ju vi i bandet också så vi gick i klinch direkt. Men allt ordnade sig till slut och vi är otroligt nöjda med skivan”, menar Michael.

Skivan Du borde tycka om mig har precis gått till tryck och Michael berättar att Bo Kaspers Orkester, trots download- och streamingtrenderna på nätet, slår ett slag för den fysiska formen av album. ”Vi gillar ju det där med omslag, konvolut och texter som man kan ta fram och läsa. Det här omslaget var dessutom en riktig pärs att göra i och med att vi tog bilderna under vatten”, fortsätter Michael och pustar ut.

Bo Kaspers Orkester har med sin snälla jazzpop blivit ett sorts soundtrack till parmiddagar, mysiga hemmakvällar och Svensson-semester. Skiva för skiva har bandet blivit mer och mer ett med det svenska folket och detta är något som orkestermedlemmarna är väldigt glada över. ”Vi är jättestolta över att ha kommit dit vi har kommit. Att vara folklig är ju något bra. Vissa tycker säkert att vi inte är lika hippa och smala längre”, säger Michael och fortsätter med att förklara att bandet gillar att hoppa mellan genrer och stilar på sina olika album. ”Ska man spela tillsammans i 20 år så måste man utvecklas. Det ligger i vår identitet och lyssnarna verkar ju vilja

6

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

På tal om soundtrack till just parmiddagar, så har bandet ännu inga planer på att ge sig in i vinbranschen, något som annars blivit så populärt bland band som Kent, Lasse Stefanz och Rolling Stones. ”Det vore kanske droppen om vi presenterade ett eget vin till parmiddagen”, skrattar Michael.

Den 9:e november åker Bo Kaspers Orkester ut på Skandinavien-turné med den nya skivan i bagaget. Den 16:e november spelar de på Kulturens Hus i Luleå och självklart är det lite speciellt att spela i en av hemstäderna. ”Jag själv är ju från Södertälje men vi gillar alla att spela i städerna som vi kommer ifrån”, säger Michael. ”Det är alltid extra nervöst att lira inför släkt, vänner och hemmapublik. Och vi har ju en speciell koppling till Luleå i och med att det var där som vi alla träffades för första gången.”


Mat på riktigt! Nu har Luleå fått en ny stjärna på restauranghimlen. På CG’s lagar vi mat enligt en enkel tradition med riktigt bra råvaror. Vårt fokus är grillat kött, men givetvis har vi även fina fiskar och skaldjur på menyn. Även vinet spelar huvudroll på CG’s. Vi blandar sagolika prestigeviner med prisvärda nykomlingar. Prova ett glas gott till våra ostar och charkuterier. Öppnar inom kort.

www.restaurangcg.se

proudly presents ”90 MINUTERS GAPSKRATT” Gävle Dagblad

”HYSTERISKT ROLIG TVÅMANSSHOW” Allehanda

”ROLIGT, OFÖRUTSÄGBART OCH MED EN LITEN GNUTTA ELAKHET”, betyg 5 Helsingborgs Dagblad GP

Vi söker en mediasäljare Bra Medier AB expanderar och söker nu en erfaren mediasäljare. Tjänsten inleds med att du går vid sidan av medarbetare med stor erfarenhet från branschen. Vi tror att du har ett gott affärssinne, ett väl förankrat nätverk och älskar att sälja. Vi tror att du ser fram emot en spännande resa tillsammans med oss. Vi söker dig som är starkt driven av ditt resultatansvar.

Du som söker har... ... ett stort affärssinne, utvecklat nätverk och hög säljförmåga … stor social förmåga samt tycker om att förhandla … kul när du arbetar självständigt i en intensiv miljö … väl dokumenterade meriter som säljare Du vill arbeta hos oss för att... … du får en mycket bra ersättning efter resultat … du får möjlighet att utvecklas parallellt med företagets expansion … du får arbeta på ett centralt beläget kontor i centrala Luleå (Smedjan) … du gillar att ha kul på och efter jobbet

Känner du igen dig i ovan är du välkommen att skicka in ett mail till jobb@bramedier.se. Skriv ett kortfattat personligt brev och bifoga meritlista med referenser.

20.10 Luleå Kulturens Hus LiveNation.se, Ticnet.se, 077-170 70 70 samt Ticnet-ombud. Köp dina biljetter på

www.umbilicalbrothers.com

Bra Medier i Norrbotten AB är ett växande mediaföretag som äger och utvecklar massmedier. I portföljen finns gratismagasinet Nöjestidningen, nöjesportalen Innankrogen.se samt tabloidtidningen Kultur & Nöje i Norrbotten. Bra Medier har sitt kontor i centrala Luleå (Smedjan) med anställda även i Piteå, Kalix och Boden.

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

7


DANS ARCTIC DANCE CIRCLE

Arctic Dance Circle

KONST

Karin Sundvalls kostymer Karin Sundvall har i drygt 25 år jobbat som kostymör/kostymtecknare för TV, film och teater. Karin kommer från Älvsbyn men bor och verkar i Stockholm. Nu är hon aktuell med en utställning där hennes kostymer, dräkter, skisser, hattar, skor, tygprover och bilder från olika produktioner är i fokus.

TEXT: ANNA MIKAELSSON FOTO: PRESSBILDER

I utställningen visas arbetsprocessen från manus till färdig kostym samt filmklipp och bilder från olika produktioner. Karin har bland annat gjort kläder till Macbeth, isteatern i Jukkasjärvi och Marilyn Monroe. Bland filmerna kan nämnas Jägarna, Grabben i graven bredvid, Varg och Kautokeinoupproret. Hon har även gjort scenkostymer till bl.a. Jerry Williams. I ett separat rum kommer även Karin Sundvalls egna fria, nya skapelser med textil, metall, ståltråd och björkris att visas.

KARIN SUNDVALLS KOSTYMER Vernissage: Lördag 20 oktober kl 12.00 Utställningstid: Lördag 20 oktober - onsdag 05 december Dans- och rörelserelaterad scenkonst (performance, installationer, nycirkus m.m.) har fått ett uppsving under de senaste decennierna. De gränsöverskridande konstformerna verkar tilltala vår bildskärmsgeneration. Kanske är det det visuella intrycket kombinerat med det oförutsägbara som kittlar. I de nordligaste regionerna av Sverige, Norge och Finland har det bl.a. resulterat i ökade satsningar på dansundervisning samt skapats fler scener och festivaler där ny scenkonst visas. I bakvattnet av detta har Artic Dance Circle skapats i ett interregionalt projekt som leds av Dansväxthuset Skellefteå. Andra projektpartner är Dans i Nord (Piteå), JoJo Tanssiin Keskus (Uleåborg, Finland) och Pyhäsalmi Tanssi Ry (Pyhäsalmi, Finland) samt Dansarena Nord (Hammerfest, Norge). Tanken med projektet är att skapa egna produktioner där samarbetet kan skapa ny inspiration och nya idéer för unga dansoch scenkonstnärer. Artic Dance Circle har för närvarande tagit fram en föreställning som heter Neighbourhood, och gör med den en omfattande turné (med totalt 20 föreställningar samt workshops) i Finland, Sverige och Norge under hösten 2012. Den 4:e oktober gör Neighbourhood ett nedslag i Kulturens

8

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

hus. Föreställningen inleds med två koreografier om spänningen med att möta nya personer i grannskapet. Det är ett verk koreograferat av Ingun Bjørnsgaard och ett andra verk koreograferat av Ida Wigdel. Här belyses grannskapsproblematiken i betydelsen hur vi förhåller oss till vårt eget grannskap, mellan nationer och institutioner: Hur hanterar vi våra ofrivilliga möten? Hur hanterar vi våra klumpiga försök att förstå varandra och vår pinsamma tystnad? Publiken bjuds också på ett verk som heter Eana, som är samiskans ord för terräng, av koreografen Ingun Bjornsgarad. Hon vill med verket öppna ett fönster mot ett nytt landskap för att kunna se vad som finns dolt och begravet inom oss själva.

Konsthallen i Kulturens hus Luleå

Producenterna bakom publiksuccérna ”Pengarna eller livet” och ”Liket som visste för mycket” presenterar

obert Dröse En FARS av R

CaRIna lIdbom

Janne ”Loffe” Carlsson

SE ARCTIC DANCE CIRCLE

JoakIM (aRn) fIGGe Sanna nÄTTErQVIsT norlInG EKman STefan aLeXanDeR lJUnGQVIsT sToCKs

Torsdag den 4 oktober Kulturens hus Luleå

lördag 15 dECEMBEr 19.30 • KulturEns hus. lulEå

extraförestäLLning P.g.a av PubLiktrycket

!

Biljetterna bokas hos Kulturens Hus 0920-45 59 00 & Ticnet.se, 077 170 70 70 samt Ticnetombud. www.drosenorberg.se


KONST PERFORMANCE

Norrbottenssalong 2012 Det var sex år sedan sist en jurybedömd Norrbottenssalong gick av stapeln. Nu är det dags igen och de utvalda verken kommer att visas både på Norrbottens Museum och i Konsthallen på Kulturens hus. Inbjudna att ansöka var personer födda eller boende i Norrbotten samt de som anser sig vara norrbottningar ”i själ och hjärta”. Temat var fritt och alla tekniker och material accepterades. Man fick söka med max tre konstverk som inte visats offentligt förut. En av de utvalda konstnärerna är performancekonstnären Sofia Breimo, numera bosatt i Luleå. Kultur & Nöje träffade henne för att tala lite kring hennes deltagande i Norrbottenssalongen. TEXT: ANNA MIK AELSSON FOTO: KRISTOFFER STRANDBERG

Sofia kommer att ställa ut med ett interaktivt verk som hon kallar för Klago-mål. Verket består av en telefon där besökare får ringa in sina klagomål. - Tanken är att man ska få ringa in och gnälla av sig. Det kan vara om allt möjligt: skvaller, skitsnack, saker man vill klaga på. Jag tycker det är intressant med detta ständiga klagande vi ägnar oss åt. Aldrig är vi nöjda! Hur kommer detta sig? De insamlade klagomålen kommer jag sedan att göra en liveperformance på i konsthallen någon gång i slutet på utställningen. Jag har funderat mycket på det där om hur man som performancekonstnär ska kunna ha något fysiskt, på plats, att ställa ut. Oftast handlar performance om liveuppträdande, men jag tycker det blir en intressant kombination i det här verket; interaktiviteten med de som tar del av verket och min tolkning i form av en performance grundad på det besökarna gör med verket. Ansökan till Norrbottenssalongen lämnade hon in ganska sent, men direkt hon fick höra talas om den visste hon att det var en utställning hon ville vara med på. - Jag tyckte om att den även vände sig till personer som ansåg sig vara norrbottningar i själ och hjärta, och inte

bara personer som fysiskt bor eller har bott i Norrbotten. Det tillför ytterligare en dimension, tycker jag. Jag är själv uppvuxen i Stockholm och flyttade till Norrbotten för att gå på Svefis kurs Performance Art i Haparanda, men också för att jag tycker om Norrbotten och känner att det här är ett ställe jag vill bo på. Det är det här med närheten till naturen och det lugn som finns i Norrbotten. Medan vi pratar berör Sofia ofta kontrasten mellan staden och naturen. Varför denna ständiga produktion? Vad är det vi producerar egentligen – jämfört med det meditativa tillstånd och det lugn som naturen kan tillföra? Under nästa år kommer hon att arbeta med en utställning hon kallar I Hike; ett interaktivt och levande konstprojekt där själva traditionen att gå på vandring är det centrala temat. Utställningen kommer hon att utveckla på Imagine Residency i Australien och i Finnmark Fylkeskommunes Gjesteatelier, Norge. - Jag vill utforska hur de olika kulturerna ser på just begreppet ”gå på vandring” – se om det finns några likheter och olikheter. I just det här projektet kommer jag att bo en månad i Australien och sedan i Norge.

Sofia Breimos val av konstform grundar sig i intresset för interaktionen mellan konsten och publiken; vad som faktiskt händer och uppkommer i den korrelationen. Hon vill ge varje person en egen erfarenhet och att publiken ska gå hem lättad, berörd eller kanske förvånad. Hon eftersträvar känslan av att hon tillfört något nytt och att publiken ska känna sig omhändertagen. Och vad är väl omhändertagande, om inte att lyssna på människors klagomål?

NORRBOTTENSSALONG 2012 Totalt 168 konstnärer ansökte med sam man-lagt 490 verk. Juryn valde till slut ut 81 konstverk av 52 konstnärer, ca hälften boende i Norrbotten och resten i övriga Sverige och Köpenhamn. Vernissage i Konsthallen Kulturens hus: lördag 20 oktober kl 12.00 Vernissage Norrbottens Museum: lördag 20 oktober kl 14.00 Utställningstid: lördag 20 oktober - söndag 02 december

Performance. Levande konst. Konst som uppstår på plats.

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

9


MUSIK ILLAPU

Illapu gör exklusivt

Sverigebesök De brukar kallas Chiles mest folkliga artister, bandet Illapu, och kan pryda sitt CV med konserter över hela Latinamerika, Carnegie Hall i New York och Olympiateatern i Paris. Bandet startades 1971 av två brödrapar från Antofagasta i norra Chile och har sedan starten baserat sin musik på andisk folkmusik. I höst gör de ett exklusivt Sverigebesök med endast tre konserttillfällen, varav ett i Luleå.

CHALLENGE PITEÅ Mustasch spelade på Challenge i Piteå och Rickard Kårström var på plats och förevigade kvällen.

llskap

el Edström med sä

Ludvig Boman, Jo

TEXT: ANNA MIKAELSON FOTO: PRESSBILD

Samuel Blomqvist och Rickard

Joakim Eriksson

Sedan starten har Illapu utvecklat sin musik från att spela renodlad andisk folklore, med grund i de bolivianska rytmerna, till att senare bredda sin musik och räknas till Nueva Canción-rörelsen. Illapus musik av idag är en unik kombination av de latinska rötterna och andra musikaliska inslag som exempelvis jazz och karibiska toner. Deras musik är glad och utforskande, med texter som handlar om kärlek, livet, rättvisa och aktuella sociala frågor. Gruppen var något yngre och mindre etablerad än artister såsom Inti-illimani och Victor Jara, och kom därför lindrigare undan vid statskuppen 1973. Illapu fortsatte att vinna popularitet och 1976 fick man en stor radiohit i såväl Argentina som i Chile med sången Candombe para José. Deras karaktäristiska stämsång, skickliga instrumentalisering och medryckande rytmer blev gruppens kännetecken.

10

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

Efter en Europavistelse 1981 vägrades gruppen inresa tillbaka till Chile. En exilperiod i Frankrike och México inleddes, innan man 1988 fick möjlighet att återvända inför den stundande folkomröstning som skulle avgöra Chiles framtida statsskick. Gruppen möttes av masspublik redan på flygplatsen och 60 000 personer såg deras comeback-konsert på Parque La Bandera.

Kårström

med sällskap

Joachim Olovsson, Peter Öbe

rg och Per Sundström

SE ILLAPU Illapu spelar i Luleå på Kulturens hus Onsdag 31 Oktober Kl. 19.30

Andreas Nilsson och Mik

ael Carlsson

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se


MÅNADENS RESMÅL SYDNEY

Sydney - strändernas stad

Världsberömda Bondi beach

Se soluppgången i någon av Sydneys alla små pittoreska båthamnar. På bild: en soluppgång i Sydneys charmiga stadsdel Kirribilli.

TEXT OCH FOTO: LINNÉA IVARSSON

Belägen vid Stilla Havet, med flera milslånga stränder, 240 soldagar om året och en fantastisk natur som omger staden, så är Sydney lätt att förälska sig i. Sydneyfantasten och Melbournebon Kathryn Burt guidar Kultur & Nöje genom en av världens bästa städer, och listar de främsta platserna för hugade resenärer. (Kuriosa: det lyxiga resemagasinet Condé Nast Traveller har utsett Sydney till “Världens bästa stad” hela 7 år i rad.)

Sydneys mest kända stränder. Här finns de bästa surfvågorna.

Till Sydney kommer alla typer av resenärer; det finns något för såväl backpackers som för lyxresenärer och man vill alltid stanna kvar i Sydney lite längre än vad det från början var tänkt, oavsett om staden är en port in till övriga Australien eller om man tillbringar hela Australienvistelsen i Sydney.

en tredjedel av Sydneys befolkning är födda utomlands gör även att den internationella stämningen i staden genomsyrar tillvaron och gör den öppen för de nya människor och kulturer som ständigt besöker staden. Trots att Sydney ligger på andra sidan jordklotet så är det lätt att känna sig hemma och finna vänner.

Shopping Sydney är känd för sina utomhusmarknader; de på Bondi och Paddington är fantastiska.

Varför, kan man undra? Kanske beror det på att få andra städer bjuder in till att egentligen göra ingenting på det mest fartfyllda sätt. Kollektivtrafiken är lättnavigerad och tar dig till stadens oändliga små guldkorn (varav ett är den lummiga och nästan lite parisiska stadsdelen Kirribilli alldeles vid Milson’s point – bara den spektakulära panoramavyn över Sydneys stadssiluett är väl värt besöket).

”Första gången jag besökte Sydney på riktigt, så blev jag helt hänförd av Sydney Harbour Bridge, och då jag är uppväxt i Adelaide och bor i Melbourne så var det en riktig lyx att kunna ta en färja var jag ville, när jag ville, från Circular Quay. Det är väldigt ovanligt i Australien”, berättar Kathlyn Burt för Kultur & Nöje när frågan om vad det är med Sydney hon gillar kommer upp. Hon tillägger: ”Varje stadsdel är helt unik i Sydney – det är verkligen kontrasternas stad.”

Färjorna går billigt och ofta från Circular Quay vid Sydneys hamn, där båtar, turister, lokalinvånare, land och hav möts i en salig blandning. Staden omringas av nationalparker och det är nästan lättare att komma nära djurlivet här än i en djurpark. Att så mycket som

Kultur & Nöje har tillsammans med Kathryn Burt listat några av Sydneys måsten. Stränder Manly, Tamarama, Bondi och Maroubra Beach är

Watson’s Bay är platsen för den som vill vara riktigt australiensk. Hit åker man och gör precis som sydneyborna själva; äter fish and chips på stranden från Doyles. Freshwater beach ligger norr om Manly. Här är surfvågorna lite lugnare och stranden anses vara Sydneys vackraste. Utflykter Besök Blue Mountains, för storslagna naturscener, och är du djurintresserad bör du ta färjan till Taronga Zoo.

Den bästa vintageshoppingen hittar du på Newtown’s King Street och på Crowns Street i Surry Hills. I Surry Hills hittar du de charmigaste shoppingstråken i hela Sydney. Uteliv Stadsdelen The Rocks är den bästa stadsdelen att göra en ”Pub crawl” i. Här hittar du stadens äldsta och flesta pubar, och en avslappnad och skön stämning. Missa inte Ivy bar i hjärtat av Sydney – en dekadent poolbar med högklassiga drinkar. En upplevelse både för dig, och din plånbok. Exklusiv och supertrendig. Operabaren vid Sydneys Operahus bör besökas av alla som besöker Sydney. Utsikten över Circular Quay och trädgården sammanfattas med ett enda ord: magi.

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

11


BLIXTEN & CO PRESENTERAR

LifeLine entertainment presenterar

BO KASPERS ORKESTER

LILLA GRAND KALIX EN SHOW OM DET PERFEKTA BOENDET AV & MED FREDRIK LINDSTRÖM & HENRIK SCHYFFERT

Katarina Winsa var ute och fotograferade en kväll på Lilla Grand Hotell i Kalix.

” Det är hela tiden extremt roligt och går extremt fort.” Norrbottens-Kuriren

”Ihop är de oslagbara. En hysteriskt kul skrattfest.” Aftonbladet

SNART NÄRA DIG

Kulturens hus, luleå Fredag 16 november 19.00 Biljetter: Kulturens hus 0920-45 59 00, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se.

www.lifeline.se

SUCCÉN TILLBAKA!

”Lindström & Schyffert är en humorduo gjord i himlen.” Expressen

COOP ARENA, LULEÅ FREDAG 9/11

Fredrik Mattias Stenman,

hansson

Förare, Andreas Jo

Biljetter: Ticnet.se 077-170 70 70 Kulturens Hus 0920-45 59 00, blixten.se

Sweet sixteen Vi fyller tonåring! Och det vill vi fira tillsammans med alla tonåringar mellan 15 och 19 år. Du får en riktigt bra deal – årskort för 299 kr per månad* och vi bjuder på halva medlemsavgiften (ord. pris 600 kr). Träna på två gym till priset av ett, med 4 500 gruppträningstillfällen per år!

Moa Bjerner, Kristina Nilsson och Johan Segerlund

För info, nyheter och happenings: www.inpuls.nu Tel: 0920-22 79 00 | info@inpuls.nu

Kvällsöppet till 21

25/10

YOURS.SE FOTO:

* Administrativ avgift på 199 kr tillkommer. Kortet är bundet i 1 år.

” Bandet “Esbjörns combo , Esbjörn Häggström Erik Sundberg, Tyler Voelz

I samband med invigningen av Luleå Ljusfestival den 25 oktober har Luleå City kvällsöppet. Passa på att uppdatera vintergarderoben, fika och umgås. Varmt välkommen!

Daniel Nilsson

3 gallerior, 300 butiker, 50 restauranger & fik, bio, teater, konserter och sport. Enjoy. Madelen Einarsen, Kristopher Sjöberg Kaj Snijder och Juni Stenberg

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

12

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


OLIVERS LULEÅ Anna Lönnhager besökte Olivers i Luleå och fångade några glada luleåbor på bild!

Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning serverat i en exklusiv och sportig miljö.

SVERIGES BÄSTA LÄKTARPLATS! drik Öhlin

car Tanemar och Fre

Os Petter Andersson,

Sugen på sport? Eller på mat? Hos oss får du alltid den

vinnande

kombinationen. Ät en god middag i glada vänners lag, se Luleå

Hockey vinna eller någon annan kul match eller tävling på storbildsskärm. Det finns inte heller någon bättre läktarplats att ta dina kunder till! Boka din stol på: 0920-22 90 80

Åke Saari

Måndag till fredag: Öppet från 16.00. Lördag: Öppet från 12.00. Söndag: Öppet från 15.00. Fredag after Work, 20% off på menyn till 18.00.

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Storgatan 28, Luleå Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se

my Phillips

Ann Eirin och Jim

Lena Lindberg

Jonas Öqvist

Luleås nöjesmetropol Glöm inte bort att boka bord till vår stekheta After Work. Festligt och fullproppat. Detta går alldeles utmärkt att göra i samband med ett lunchbesök. Då kan du också förbereda kvällen med att kolla in vår smakfulla á la carte-meny. Framåt natten kan du sedan dansa och nattklubbsmingla dig trött och lycklig. Välkommen! Boka bord på: 0920-22 72 72

Lunch: Måndag-fredag 10.45-13.30 Fredagar: Nattklubb 21-03. Ålder 23 år. Lördagar: Nattklubb 21-03. Ålder 25 år. Bordsbokning: 0920-22 72 72. info@olivers.mu

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

13


Vi digitaliserar dina drÜmmar. Timelab är ett fÜretag frün Luleü som ofta bygger webbsidor üt nügra av världens stÜrsta varumärken. Kontakta oss fÜr att hÜra hur vi kan Üka omsättningen även fÜr ditt fÜretag.

Kungsgatan 34a, LuleĂĽ 0920 - 24 87 00 www.timelab.se

BehÜver ni stÜd i karriären? Över 4000 band och artister väljer Studiefrämjandet Musik

y n v e Raldrig

19-21 O

 

vara fĂĽr man glad...

KTOBE

R koslut med fo andra s kus pü aker so hälsa o m ch f ü r dig att Välkom mü bra men at . t büde prova p och ins ü pireras !

Ett vec

text/regi Rasmus Lindberg musik/sĂĽngtexter Martin Sundbom

ons-lĂśr 19.00

Hope - hon är den sista som Üverger dig

av och med Charlotte

Lindmark • 18 okt-10 nov 19.00

Biljetter Norrbottensteatern 0920-24 34 00 • Kulturens Hus • ticnet.se Hela hÜstprogrammet - www.norrbottensteatern.se

14

KULTUR & NĂ–JE I NORRBOTTEN

G Ă… G ATA N I P I T E Ă…

Ă–PPETTIDER: MĂ…NDAG-FREDAG 10-19

LĂ–RDAG 10-16

SĂ–NDAG 12-16

W W W. G A L L E R I A N P I T E A . S E


NÖJE MICHAEL GILL

MÅNADENS SPELTIPS

Michael Gill är en av Sveriges främsta speljournalister som synts i många av landets bästa spelpublikationer. Här och nu med krönika och speltips i Kultur & Nöje. Mark of the Ninja (Xbox 360)

Inget utan sina rötter. (Counter-Strike) och andras (Dota 2).

Det amerikanska spelföretaget Valve är, om inte det allra viktigaste för spelbranschen genom tiderna, så åtminstone topp tre. Med spel som Half-Life 1 och 2, Portal, Team Fortress 2, Counter-Strike och kommande Defense of the Ancients 2 har de förfinat, revolutionerat och skapat hela genrer. Med den digitala distributionstjänsten Steam gjorde de sig själva helt oberoende av förläggare och tog PCplattformen till framtiden långt innan konkurrenterna ens kunde fantisera om molnbaserad lagring. Valve har haft örat mot rälsen i alla år och plockat upp studentprojekt (Portal) och framgångsrikt modifierade versioner av både sina egna spel

Men det finns två saker Valve inte verkar kunna göra – trots upprepade försök. Det ena är att bygga vidare på den succé som Counter-Strike blev. Det andra är att göra en remake på Half-Life.

Klei växlar ner tempot efter actionfesten Shank och satsar istället på fasadklättring och spännande ninjasmyg i Mark of the Ninja. Det är ett fantastiskt snyggt spel som slår an många känslosträngar hos oss som växte upp på 80-talet. För det finns ju inga problem som inte går att lösa med kaststjärnor, änterhakar och giftpilar.

Counter-Strike: Global Offensive är Valves senaste försök att uppdatera det e-sportsfokuserade lagspelet CounterStrike. Det känns otroligt daterat, och betydligt mer som en remake av Counter-Strike: Source (som inte var särskilt bra det heller) än något annat. Kanske kan det bli bra med tiden, men jag fruktar att spelets enbart kommer kommas ihåg som det spel som delade ut dödsstöten för det traditionella Counter-Strike-communityt. Black Mesa är ett bra exempel på hur fan-utvecklade projekt kan bli. I nästan åtta år har ett 40-tal fans arbetat med en nyversion av Half-Life. Originalet släpptes 1998, och Valve själva släppte en uppdaterad version 2004 – en version som möttes av hård kritik. Black Mesa är en fantastisk nyversion som lyfter det vackra i originalet, och som fixar det som var trasigt. Kanske handlar det om att Valve inte prioriterar projekten utan istället lägger ut dem på entreprenad till mindre kompetenta utvecklare. Jag är övertygad om att det blivit bättre om det skötts in house. Men samtidigt är frågan om vissa saker inte måste ha en stark gräsrotsprägel för att kunna bli riktigt bra? Fan-utvecklade Counter-Strikeprojektet Promod, till exempel, hade kunnat bli hur bra som helst, bara utvecklarna haft lite mer tid och resurser. Kanske är det så att också de viktigaste spelföretagen inte vore någonting utan sina gräsrötter?

Navarra

Pro Evolution Soccer 2013 (Playstation 3)

”Det vackra spelet” har åter hittat tillbaka till den japanska Konamistudion, ansvarig för Pro Evolution Soccer-serien. Efter år av styltiga hafsverk är 2013-versionen det vassaste sedan Playstation 2 var det hetaste på marknaden. Bollkänsla och -fysik, kontroll och presentation – allt är bättre. Konkurrerande FIFA 13 får det hårt i år.

Körledarkonvent 5-7 oktober

Modern folkmusik med lekfullhet och allvar

Norrbotten NEO möter Erik Westbergs Vokalensemble Studio Acusticum Fredag 5 okt kl 19.30

Arctic Light och Espri

ANJA STORELV BAND

”SAMISK MUSIK MED HELA VÄRLDEN SOM INSPIRATION” Arjeplog kyrka lör 6 okt kl 16.00 Hakkas Bygdegård sön 7 okt kl 14.00 Jokkmokk Laponia Porten lör 10 nov kl 18.00 Mattila Bygdegård sön 11 nov kl 16.00

MARILYN MAZUR LUNCH

BITEN!

Vitlök ssopp a, brö dryck d, och ka ffe. Insläp p fr OBS! in ån 11.30 get insl äpp efter 1 2.00.

LUNCHBITEN Luleå Kulturens hus Torsdag 11 okt kl 12.00

& NORRBOTTEN BIG BAND UNDER LEDNING AV HÅKAN BROSTRÖM

Haparanda Folkets hus fre 19 okt kl 19.00 Luleå Kulturens hus lör 20 okt kl 19.00 Örebro Musikhögskolans konsertsal sön 21 okt kl 18.00

ARCTIC LIGHT - Song of Hope

Arvidsjaur Medborgarhuset Sön 30 sept kl 15.00 Gällivare Kyrka Tis 2 okt kl 19.00

Studio Acusticum Lördag 6 okt kl 16.15

Piteå Kammaropera & MusikTeaterVerket ger

Råttfångaren musikteater i tre delar

Piteå Studio Acusticum Torsdag 25 okt kl 19.00 Sundsvalls Teater Lördag 27 okt kl 16.00

Norrbottens Ungdomssymfoniker

Östersund Storsjöteatern Söndag 28 okt kl 19.00

Studio Acusticum Söndag 28 okt kl 13.00

Umeå NorrlandsOperan Tisdag 30 okt kl 19.00

Dialogseminarium II Jämställt musikliv i Norrbotten

Lycksele Medborgarhuset Aspen Onsdag 31 okt kl 19.00 Haparanda Folkets Hus Fredag 2 nov kl 19.00

Framnäs Folkhögskola, Piteå Torsdag 15 nov kl 16.30-20.00

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

15


MUSIK NIFELHEIM Nifelheim, eller ”den dimhöljda världen”, beskrivs i den nordiska mytologin som den mörka och obehagliga köldens rike. Efter att Lokes dotter Hel fötts kastades hon ner i Nifelheim för att härska över de döda. Nifelheim är också en av de bäst bevarade hemligheterna inom svensk hårdrock.

BISTRO NORRLAND LULEÅ Smedjan firade sitt 10års-jubileum på Bistro Norrland i Luleå. Al Pitcher stod på scenen och stämningen var på topp. Mycket nöje!

h Al Pitcher

Emma Aludden oc

Elin, Ida och Emma var ute och minglade!

nner!

nditori med vä

Börje Olssons ko

FOTO: PRESSBILD TEXT: PIERRE TÖRNK VIST

Döden är allt! Detta obskyra blackmetalband har aldrig varit aktuellt för den stora massan och spelade heller inte live under en lång period. Bandets kärna består av Tyrant och Hellbutcher – i ett helt annat sammanhang kända som Erik och Per, eller ”bröderna hårdrock” som SVT kallade dem en gång i tiden. Bandet debuterade 1993 med kassetten Unholy Death, en demo som gav eko i underjorden och lade grunden för debutalbumet Nifelheim som släpptes året efter. Genom åren har bandet släppt musik i en, med blackmetalmått mätt, hyfsad takt. Senaste albumet Envoy of Lucifer gavs ut 2007. I en intervju i Vice Magazine får de frågan om hur Nifelheim föddes. Tyrant svarar: ”Nifelheim föddes i slutet av 80-talet, i samma ögonblick som den sanna hårdrocken dog. Vi bestämde oss för att starta ett ordentligt, brutalt jävla band som kunde

16

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

hålla fanan uppe.” I samma intervju berättar han sedan om Nifelheims mål. ”Armageddon! Slutet på allt. När allt dör, inte bara världen, utan precis allt. Döden är allt, livet är ingenting.”

Emma Lundström med vän

NIFELHEIM Nifelheim spelar tillsammans med Torture Division i Luleå, på Kulturens hus ”Halloweenfest” fredag 2 november.

Maria Bohman och Malin

Johansson

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se


MUSIK NORRBOTTEN BIG BAND/MARILYN MAZUR

NORRBOTTEN BIG BAND UTFORSKAR SLAGVERKAREN MARILYN MAZURS MAGISKA VÄRLD TEXT: PIERRE MARTIN FOTO: NICOLA FASANO

Hon hör till den lilla skara genom-äkta musiker som kan få döda instrument att sjunga. Man känner omedelbart igen hennes musikaliska röst, som är en genuin avbild av hennes personlighet. Hon har en närmast övernaturlig förmåga att få publiken att häpna. Med sina instrument får Mazur golvet att vibrera av puls, och luften i rummet får närmast en doft av hennes tankar. Det finns något för varje sinne i Mazurs värld. Inte minst den visuella upplevelsen är enastående! Där på scenen, mitt i hennes verkstad av slagverk, strålar hon av leklusta och målmedvetenhet. Den musik hon själv skapat verkar lika outforskad som första gången hon spelade den. Marilyn Mazur är född i USA, men uppväxt i Danmark. När Miles Davis rekryterade Mazur till sitt band var hon drygt trettio år och redan en etablerad musiker i Danmark. Dessutom hade hon hunnit med en karriär som klassisk dansare. Under 2010 års Swedish Jazz Celebration i Luleå besökte hon festivalen med sitt svensk-danska band Marilyn Mazur Group. I somras släppte en annan av Mazurs internationella grupper, Marilyn Mazur Celestial Circle, sitt första album på tyska ECM records. Musiken som kommer att spelas under den stundande turnén är skriven av både Marilyn Mazur och av Håkan Broström, som också leder Norrbotten Big Band. Det blir otraditionell storbands-musik för ett kollektiv som består av två stora världsartister; Marilyn Mazur och Norrbotten Big Band.

TURNÉPLAN

en

l

til

m

m ko

l

Program

20.10-2.12

Norrbottenssalong 2012 Luleå Konsthall & Norrbottens museum

Onsdag 17.10 kl 12

Jubileumsutställningen handlar om vilken roll slöjden kan spela i samhället och i människors liv

Kring finska kriget 1808-09 När Sverige förlorade Finland

Felicia Fahlander 28.10-10.3 2013

Lekmiljöer © Fanny Felicia Svanberg

Vernissage söndag 28.10 kl 13 Se program på webben

Örebro Musikhögskolan 21 okt kl 20.00

Söndag 14.10 kl 17-19 deltagare PAiN - Performance Art in Norrbotten Middagsföreställning.

Hemslöjden 130 år! till 9.12

På upptäcktsfärd med

Luleå Kulturens hus 20 okt kl 19.00

Utställningar Jurybedömd salong samarr:

N

Haparanda Folkets hus 19 okt kl 19.00

En konsert med Marilyn Mazur är en helhetsupplevelse. Hon hör hemma i den absoluta eliten av kreativa konstnärer. Under flera år turnerade hon med Miles Davis och det samarbetet blev avstampet för en karriär bland de musikaliska halvgudarna.

Ti Ut sd st or r -fr äll ed nin bo tte 10 ga -1 r, l 6, ek ns lö mil rd jö m us -s er, ön d buti eu 12 k m -1 & k 6, af fri é en tré

Nu är det dags för ännu ett spännande möte mellan Norrbotten Big Band och en erkänd musiker; denna gång slagverkaren och kompositören Marilyn Mazur. Tillsammans ger de sig ut på turné i Norrbotten för att bjuda in publiken till en magisk rytmisk värld.

Förr i tiden- tidigt 1900-tal Sjalljo - samisk lekmiljö För barn 7-14 år

Tio träffar på Norrbottens museum, start 28.11 Anmälan senast 12.11 till Eva Öhrling 0920-24 35 02

Max 20

Onsdag 24.10 kl 19-21 Höstglöd Musik, dramatik och ordakrobatik. Entré 50 kr. Lördag 27.10 kl 12-16

Stickkafé

Lördag 20.10 Vernissage:

Norrbottenssalong 2012 Kl 12 Luleå Konsthall Kl 14 Norrbottens museum Konstnärerna deltar

- länets arkivcentrum

Boka besök tel 0920-24 35 80 www.norrbottensminne.se Torsdag 4.10 kl 17-20

Lunchföreläsning

Soppa, bröd, kaffe 60 kr

Norrbottens minne

Arkivkväll, tema fåglar Söndag 30.9 kl 13-16 Vi gör ansiktsmasker med Viktoria Lestander

Kl 18.30 Ur en fågelskådares perspektiv. Elsa Rensfeldt berättar

Ornitologiska nätverket Strandskatorna .......................................................

Söndag 7.10 kl 13-16 Slöjd för barn med Kristel Plesner

Norrbottens museum

Tisdag 23.10 kl 18.30-21.30

Söndag 14.10 kl 14 ”Trädgårdsskoj” Musiksaga

Arkeologi - Bebyggelse - Registrering Arkiv - Bibliotek - Bildarkiv - Samlingar

Seminarium: Om finansiärers medverkan i skapandeprocessen. Moderator Peppe Bergström

Söndag 21.10 kl 13-16 Slöjd för barn med Eva Öhrling

Vem finansierar konsten?

Info www.konstmuseetinorr.se

Onsdag 24.10 kl 18

Visning Norrbottenssalong

med Dagbarnvårdarnas musikgrupp

- Björkskatan, 0920-24 35 02

Torsdag 4.10 kl 17-18.30

Öppet hus i Bildarkiv och Föremålssamlingar

Söndag 28.10 kl 13-16

Utställningstorget visar målningar av Gunnar Nordberg på temat ”På upptäcksfärd med Felica Fahlander” skogsbruk och flottning Utställning för barn öppnar!

Storgatan 2, Luleå. Info 0920-24 35 02. Med reservation för tillägg och ändringar. Läs mer på www.norrbottensmuseum.se

Höstvägen 7, Björkskatan Luleå

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

17


Vi fixar catering till festen!

HÖSTBUFFÉ

189 kr/person 1 sept - 30 nov

PERSILJE- OCH VITLÖKSMARINERAD FLÄSKFILÉ MED LINGONSKY • VÄSTERBOTTENSOST-GRATINERAD LAXFILÉ • MANGOGLACERAD KYCKLINGFILÉ • KALL LIME- OCH DILLSÅS • CHILIBEARNAISE • HÖSTSALLAD MED TORKADE TRANBÄR, ROSTADE PUMPAFRÖN OCH APELSINDRESSING • POTATISGRATÄNG • SMÖR, HEMBAKAT BRÖD MINST 10 PERSONER · LEVERANSAVGIFT 150 KR

. Höstbuffén inkl ed m a tt co vaniljpanna r bä e marinerad

219 kr

www.kalaskulan.se · 0920-22 88 18 Vi har fullständiga alkoholrättigheter på catering

Vad vill du lära dig? Ring Kristina och berätta! 0920 - 47 76 12 kristina.henriksson@folkuniversitetet.se

folkuniversitetet.se

en

v nä

Behöver du en rörmokare?

ka Vi lpa : hjä med ten e till ta arbme

Vi kan allt som rör rör!

även r ö f t Vi u bb! o j a t aku on: f e l e t Jour 8 25 83 24 070 -

0920 - 14 777

18

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

MIXMONTAGE.SE

r u Ak rgvä Be drum te Ba mby Sta lopp Av k Kö m. m.


NÖJE INTERVJU

Johan Glans:

”Jag blir mer och mer mig själv” Han är aktuell med stand up-turnén World tour of Skandinavien och när Kultur & Nöje pratar med Johan Glans har han precis turnerat klart i Finland och Norge och är pirrig inför att ställa sig på scenen i Danmark och Island. Den 10 oktober har turnén Sverigepremiär. Därefter följer 38 föreställningar över hela landet - bland annat i Luleå på Kulturens hus samt i Piteå på Acusticum. TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: PRESSBILD/JOHANNA ANKARCRONA

”Turnén har gått riktigt bra i Norge och Finland”, säger Johan Glans glatt när Kultur & Nöje frågar och förklarar blygsamt: ”men det var inte så himla svårt. De flesta som köpte biljetter i Finland var finlandssvenskar och i Oslo hade jag hunnit bli misstänksam, så jag bad alla som var på plats räcka upp handen om de var svenskar. Det var ju mer än 70 procent som gjorde det då, så den stora utmaningen kommer nu. Island och Danmark. Herregud, jag är faktiskt nervös! Jag har aldrig satt min fot på Island förr. Jag gjorde en World tour of Skåne för fyra år sedan. Tanken har faktiskt slagit mig att World tour of Skandinavien är storhetsvansinne”, säger Johan Glans med ett skratt och fortsätter berätta om själva turnén.

”Det är en renodlad stand up-turné. Det finns inget riktigt tema utan jag tar upp allt från skolkatalogen till barnkalas och hur det är att åka hiss med främlingar i Skandinavien. På en sådan här turné så märker man verkligen att det är mer som förenar än skiljer oss nordiska grannländer från varandra.” Efter två hektiska år som skådespelare, i teatersuccén Spamalot och långfilmen Kvarteret Skatan reser till Laholm, återvänder alltså Johan Glans till sin favoritplats: en scen med en mikrofon och klassisk stand up på menyn. ”Stand up är så självklart för mig. Innan min scendebut 1994 så hade jag länge längtat efter att få skriva och uppträda. Det är så häftigt med en stand up-turné också – det växer fram nya vinklar och skämt på vägen. Idag är jag även i en position då precis allt bara är upp till mig. Det är helt upp till mig att vara förberedd och leverera. Men det är också upp till mig att ändra i framträdandet – blir jag less på något parti så förändrar jag och utvecklar. Det är inspirerande”, förklarar han. Hur tycker han att han har utvecklats, då, som komiker, sedan scendebuten 1994? ”Jag kommer ihåg att jag var väldigt Woody Allen-inspirerad i början”, berättar han. ”Jag spelade mycket mer neurotisk än jag egentligen är och sådant. Jag spelade mycket på folks nojor och fobier. Idag är jag mycket lugnare på scen. Jag blir mer och mer mig själv. Jag är mer trygg i mig själv idag.” På frågan om vad som är Johans Glans starka, respektive svaga, sidor, så väljer han att svara som privatperson, snarare än som komiker. ”Jag är slarvig och dålig på administrativa grejer. Jag är dålig på att svara i telefon och på att höra av mig till folk. Mina starka sidor är att jag har ett bra tålamod med saker och ting. Med människor. Sedan så... har jag väl sinne för humor också. Tur är väl det, för jag hade aldrig fått ett normalt jobb.”

WORLD TOUR OF SKANDINAVIEN Onsdag den 14 november kl 19:30 i Stora Salen, Kulturens hus, Luleå Torsdag den 15 november kl 19:30 i Stora Salen, Studio Acusticum, Piteå

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

19


NÖJE TV Lagom till hösten och den kommande vintern listar Kultur & Nöje 10 av de mest sevärda tv-serierna att upptäcka - och återupptäcka.

Mad men

Game of thrones

The Wire

Flerfaldigt Emmy- och Golden Globe-belönade Mad Men utspelar sig i 1960-talets New York där reklammakarna går under epitetet “Mad Men” - ett gäng självälskande karriärister som inte skyr några medel för att komma till toppen av reklamvärldens crème de la crème. Bakom den snygga fasaden döljer sig missbruk, otrohet, depression, sexism och oönskade graviditeter och inställningen är att med rätt reklamslogan går allt att sälja. Berättartempot är långsamt men desto mer intelligent och skådespelarinsatserna är smått fantastiska. Mad men är en av de absolut stiligaste dramaserierna du kan förälska dig i.

Game of Thrones fick inte mindre än elva Emmy-nomineringar inför årets Emmy-gala, att en av nomineringarna är ”Outstanding Drama Series” förvånar inte. Game of Thrones är ett fiktivt historiskt drama, där varje detalj är övertygande. Serien är baserad på den hyllade romanserien Sagan om is och eld av författaren Goerge R.R. Martin. Den utspelar sig på den uppdiktade kontinenten Westeros även kallad ”De sju konungarikena”, där vi får följa sju ädla familjers kamp om tronen. Serien anses som en av fantasygenrens bästa produktioner, och det är lätt att finna sig totalt uppslukad av varje avsnitt. Oavsett om man är en inbiten fantasyfantast eller inte.

Glöm LA och solig västkust. The Wire är så långt ifrån romantiserad nördgangster-tv (läs Sons Of Anarchy) som man kan möjligen kan komma. Serien utspelar sig i ruffiga och kalla Baltimore där knarket passerar mellan frusna fingrar på langare och knarkare som gör allt för att klättra i gangsterhierarkin. Vi får följa smuggelverksamheten i hamnen, karriärshetsen på nyhetsredaktionen, den alkoholiserade och notoriskt otrogna kriminalkommisarien, det korrupta stadshuset och maktkampen i fackorganisationen. Allt ihoplindat genom ett välskrivet manus och en sällan skådad fingertoppskänsla vad gäller foto.

För dig: som älskar 60-tal, mode och högklassigt drama.

För dig: som älskar historia och fantasy.

Regissör: Matthew Weiner

Regissör: Brian Kirk, Daniel Minahan

Regissör: Brad Anderson

För dig: som litar på IMDB.COM som rankat detta som världens bästa tv-serie genom tiderna.

Lilyhammer

True Blood

Girls

Humor, kulturkrockar och värme i kalla Lillehammer: Lilyhammer är en norsk-amerikansk dramaserie som handlar om karaktären Frank Tagliano som är en före detta medlem av New York-maffian. Efter att han vittnat mot sin tidigare chef, blir Tagliano förflyttad till Lillehammer i Norge via FBIs vittnesskydds-program. Där börjar han sitt nya liv där under namnet Giovanni Henriksen. Övergången från att ha varit en fruktad och respekterad maffiamedlem i New York till att bli en arbetslös invandrare i Norge är inte lätt och Frank tar till sina gamla maffiametoder för att komma upp sig.

True Blood handlar om invånarna i den fiktiva hålan Bon Temps i Louisiana. Efter att ha levt tusentals år i hemlighet så har all världens vampyrer “kommit ut” och lever sida vid sida med människor efter att en japansk forskare lyckats framställa ett syntetiskt blodalternativ som säljs under varumärket “True Blood”. Men vad händer när vampyrer förälskar sig i människor och är det bara vampyrer som levt i det dolda? True blood är en omtalad nutidsklassiker som bygger på Southern Vampire Mysteries, en bokserie av romaner av författaren Charlaine Harrs. Det är skruvat och ibland på gränsen till splatter, men alltid med glimten i ögat. Antingen så älskar du eller hatar True Blood.

Nya tv-serien Girls har jämförts med Sex and the city men istället för att visa upp ett drömliv i världsmetropol-en New York som alla vill uppnå, handlar Girls mer om hur det verkligen är. Fyra unga tjejer, utan pengar eller karriär i dagens New York. Lena Dunham har skrivit, regisserar och spelar huvudrollen i serien som varit en av de mest omtalade tv-serierna på senaste. Snabba 25-minutersavsnitt som antagligen kommer få fortsatt mycket uppmärksamhet i såväl media som hemma i våra vardagsrum.

För dig: med humor och en förkärlek till det övernaturliga.

För dig: som vill se mindre av Manhattan och mer av Brooklyn.

Regissör: Geir Henning Hopland

För dig: som vill se ett annorlunda drama med humor..

20

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

Regissör: Alan Ball

Regissör: Lena Dunham


KRÖNIKA Alexander Rozental är leg. psykolog på Psykologifabriken och har ett intresse av förstå vardagliga fenomen utifrån ett psykologiskt perspektiv.

Det gör lite ont varje gång en säsong går mot sitt slut.

Entourage

Det gör lite ont varje gång en säsong går mot sitt slut. Efter att ha följt Sookie, Bill och Eric i True Blood under tre månader, känns det tomt när serien gör ett uppehåll. Plötsligt står jag inför situationen att inte veta vad jag ska följa härnäst. Orkar jag plöja igenom dvdboxen med Mad Men? Är The Wire verkligen något för mig? Att fylla tomrummet som har uppstått efter True Blood är svårt, och att ersätta den med något nytt tar emot.

Sopranos kretsar kring maffiabossen Tony Soprano och den fiktiva, italienska maffiafamiljen Soprano i New Jersey. Serien börjar med att Tony Soprano, efter åratal av stress över sina maffiaaffärer slutligen får panikattacker och börjar gå i terapisessioner hos psykologen Dr. Jennifer Melfi, med det som utgångspunkt har Sopranos många psykologiska aspekter; drömmar, existentiell ångest och filosofi är återkommande ämnen. Serien hade premiär 1999 och sändes i sex säsonger fram till 2007. Sopranos är en hyllad klassiker som blivit belönad med åtskilliga priser, bland annat 18 Emmy-priser och fem Golden Globe-priser.

Serien kretsar kring filmstjärnan Vincent Chase som flankerad av sina barndomsvänner glassar genom ett soligt, härligt men också snårigt och karriärlystet hollywood. Den obrydde Vince går oftast mot strömmen och trots vilda protester från hans stormande agent, kammar Vince ändå hem filmroll efter filmroll och tjänar bara mer och mer pengar. Miljonerna som sedan väller in spenderas sedan oavbrutet av honom och kompisgänget på kvinnor, vin, lyxvillor och bilar. Och så rullar det på i avsnitt efter avsnitt. Serien sägs basera sig lätt på skådespelaren Mark Wahlbergs erfarenheter som en nykomling i hollywood. Serien är en tillbakalutad dramakomedi med hög måbra-faktor som gör serien otroligt beroendeframkallande.

Att serier spelar en viktig roll i människors liv märks idag både på våra vanor och på våra samtalsämnen. Det är numera helt okej att tillbringa kvällarna framför de senaste avsnitten av Game of Thrones, eller att ta en öl med polarna enbart för att diskutera Entourage. Alltmer kretsar idag kring vad som händer i seriernas värld, och vi längtar ofta hem för att kura ner oss i soffan med ett avsnitt av vår favoritserie. Att den amerikanska kabelkanalen HBO även etablerar sig i Sverige innebär att vi kommer att få tillgång till serier som tidigare har kommit hit först efter en lång fördröjning. Det finns med andra ord ingenting som tyder på att vår fascination för denna typ av underhållning kommer att minska – snarare tvärtom.

För dig: som älskar Scarface, Gudfadern och episka draman.

För dig: som vill bli beroende av ett härligt feel good-drama.

The Sopranos Regissör: David Chase

Regissör: Craig Zisk

Somliga är snabba på att framställa serier som en verklighetsflykt till en tillvaro mer spännande än den egna. Personligen tycker jag att sådana förklaringar missar vilken betydelsefull roll serier spelar i våra liv. De berör händelser och frågor som lär oss något utan att vi själva behöva uppleva det som utspelar sig. Svek, intriger och dramatik berättar för oss hur det är att vara människa, precis som teater, böcker och sagor har gjort under tusentals år. Genom att följa en serie blir vi helt enkelt bättre på att förstå vår egen omvärld, sociala samspel, och vad som är rätt och fel. Rent psykologiskt är det dessutom inte konstigt att en känsla av olust uppstår när en säsong tar slut. Plötsligt är de individer vi har identifierat oss med ute ur våra liv, något som kan få oss att känna samma slags tomhet som uppstår i vardagen. Att förhålla sig till att favoritserien inte längre förgyller kvällarna kan därför vara jobbigt, och att hitta en ersättare är sällan lätt. För min egen del har jag försökt att byta ut vampyrerna i True Blood mot en annan kallblodig mördare vid namn Dexter. Dessvärre har det varit svårt för mig att känna samma intresse som jag hade för Sookie, Bill och Eric på deras äventyr i den amerikanska södern. Sökandet efter en ny favoritserie fortsätter.

Sex and the city

Sons of anarchy

Sex and the city är en hyllning till New York och kvinnlig vänskap. Varje avsnitt har ett tema, som berättas ur huvudpersonen Carries synvinkel. Kultförklarade karaktären Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) har en kolumn i den fiktiva tidningen The New York Star, och hennes dagar går ut på att träffa folk – för att hitta inspiration till hennes krönika. Man får följa Carrie och hennes vänner Miranda, Charlotte och Samantha genom relationer, på fester, på dejter, i tjejsnacket också förstås, med en Cosmopolitan på New Yorks hetaste nattklubbar. (Sex and the city gjorde Cosmopolitan till en av världens mest kända drinkar).

Sons of Anarchy kretsar kring familjen Teller-Morrow, medlemmar i motorcykelklubben Sons of Anarchy och handlingen är centrerad kring Jackson “Jax” Teller som är klubbens vicepresident. Sons of anarchy handlar främst om den kriminella världen i den fiktiva staden Charming i norra Kalifornien och det är stundtals våldsamt och serien kantas av våld, rasism, död och missbruk. Men det är framförallt relationer som man får följa och antagligen är det väl uppbyggda dramat och spänningen som upptstår mellan Jax verklighet och hans tvivel om vad som egentligen är rätt eller fel, som har gjort Sons of anarchy till en av dagens mest populära tv-serier.

Regissör: Darren Star

För dig: som älskar mode och ett härligt feel good-drama.

Regissör: Kurt Sutter

För dig: som gillar ett lite mer lättsmält actiondrama.

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

21


MUSIK ANNA VON HAUSSWOLFF

All bra musik bör lyssnas på något

Det är något sprött och skimrande, men samtidigt monumentalt och mörkt över Anna von Hausswolffs nya album Ceremony. Som om låtarna vill berätta en saga om nödvändigheten i livets mörka, och hur det skirt vackra i livet blir tydligare i kontrasten till det. All bra musik bör lyssnas på något extra varv sägs det, och så är också fallet med Annas skiva. I lyssnandet växer den nästintill gotiska ljudbilden och stiger uppåt tillsammans med sången på sin alldeles egna himmelsfärd. TEXT: ANNA MIKAELSSON FOTO: PRESSBILD

Det sägs att det är en tjuv som indirekt ligger bakom det nya soundet på Annas skiva. Hennes MP3spelare blev stulen och hon blev tvungen att ladda ner ny musik. I musikletandet snubblande Anna över drone metal, och hon blev fascinerad över den tidlösa helhetsupplevelse som den repetitiva ljudbilden skapade; en ljudbild där tonerna och det instrumentella fick stort utrymme. Hon har av en enig kritikerkår blivit en av årets absolut mest hyllade svenska artister och fick sitt genombrott under 2009 års Way Out West-festival då hon fyllde Annedalskyrkan trots att hon ännu inte hunnit släppa något album. Den 13:e oktober spelar hon på Kulturens hus, och med anledning av det kontaktade vi henne.

22

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

Hej Anna, vad gör du just nu? - Jag har precis kommit hem från en sånglektion med Klaus Møller, en dansk sångpedagog, och nu sitter jag med en kopp te och svarar på frågor.

hjälp på vägen av kunniga människor och jag var väl förberedd. Jag hade också lyssnat mycket på en skiva inspelad i Annedalskyrkan, med deras egen organist Bo Urban Nordgren, och det hjälpte mig att bilda mig en uppfattning om hur orgeln låter och vad den kan.

På ditt nya album använder du kyrkorgel som huvudinstrument. Hur kommer det sig att du valde det?

Titeln på ditt album, Ceremony, låter spännande. Kan du berätta lite mer om den?

- Det började med att jag upptäckte min St.Petersorgel på synten. Det var ett ljud jag beundrade, och sedan växte det till att jag började fascinera mig väldigt mycket för kyrkorglar och alla deras olika ljud och kroppskaraktärer. Sedan fick jag en fix idé om att göra en hel skiva med kyrkorgel. Jag hade ju aldrig spelat på en riktig kyrkorgel egentligen, innan jag skulle börja spela in Ceremony, men jag fick

- Jo, det finns så mycket som gör mig mörkrädd idag; klimatpolitik, industriell utveckling, krig och så vidare, och Ceremony fungerar som en liten påminnelse för mig om att det fortfarande finns saker värda att fira. På Ceremony firar jag framförallt min morfar som gick bort för två år sedan, men jag firar också naturen runt omkring mig och vår samexistens. I slutändan blev det en musikalisk ritual och resa genom livet


extra varv

HAVREMAGASINET BODEN Thomas Byberg gästade After Workpremiären på Havremagasinet i Boden.

och allt vad det innebär. Om man jämför ditt nya album med Singing from the grave, så träder en ny ljudbild fram; varje ton får sväva och ta plats. Hur kommer det sig att du valde den utvecklingen? - I Singing from the grave fokuserade jag väldigt mycket på själva uttrycket av sångstämman och texten, men i Ceremony har jag lagt mer tyngd på arrangemangen och melodierna, helheten. Orgeln är ett blåsinstrument och kan så oerhört mycket, den kan skifta från en svag viskning till ett väsande buller och jag tyckte den kompletterade min stämma på ett fint sätt; två luftbärande instrument med oändliga möjligheter. Nu behövde jag inte lägga all fokus på rösten utan kunde istället vila i instrumentets styrka och kraft och låta rösten vandra fritt och avslappnat.

Joakim Lindblom

och Patrik Nilsson

Albumet är inspelat på en lite ovanlig inspelningsplats, Annedalskyrkan i Göteborg. Vad var tanken med det? - Anledningen till att vi hamnade i Annedalskyrkan var mest att vi hade väldigt bra koll på orgeln där. Johannes Leyman, min producent Filip Leymans far, har gjort tidigare inspelningar av orgeln så vi visste med all säkerhet att den lät bra även på inspelning. Dessutom så kunde Johannes hjälpa oss i val av mickar och stativ. Ett plus var att jag själv uppträtt i kyrkan vid två tillfällen och visste att det är en inspirerande plats att arbeta på, även utan den mäktiga orgeln.

Anette Olsson och Charlotta Nordström

Även om albumet många gånger spelar upp ganska mörka, spröda och mystiska historier, så finns där även låtar som hoppfullt talar om liv. Är det ett medvetet val av dig? - För mig handlar det mest om att skapa dynamik och variation. Av egen erfarenhet så vet jag att det ibland kan vara svårt och tråkigt att ta sig igenom en skiva som helt och hållet består av becksvart mörker och misär. Det kan vara lärorikt och inspirerande, dock, men det var inte riktigt så jag ville arbeta med Ceremony. Jag ville skapa en helhet med mycket variation och förändring, samtidigt som jag ville att den skulle vara ärlig och rak i sina texter och kompositioner. Ibland har jag bara skrivit vad som fallit mig in, och ibland har jag tänkt ut konceptet på förhand.

på turné i höst!

Luleå, Kulturens hus 15 nov Boka biljetter nu!

Kvällens trubadur, Patrik Lindahl

Biljetter: Kulturens hus 0920-45 59 00 ticnet.se 077-170 70 70, BliXten.se

Slutligen, hur kommer Anna von Hausswolff att låta live? Kommer vi att sakna kyrkorgeln? Johan Boström och Pelle Brännström

- Det roliga med Ceremony är att den är inspelad på ett instrument som är omöjligt att kopiera live. Alla kyrkorglar låter olika; de är olika uppbyggda, de består av olika material, och de står i olika slags rum. Anna von Hausswolff Live kommer inte låta som på skivan, utan här spelar jag på en annan orgel, en c2 nord-orgel med två klaviaturer, och med ett grymt band. Orgeln låter fantastisk i konsertsammanhang och jag har gjort mitt yttersta för att hitta de mest passande ljuden. Det är självklart en utmaning då ljudbilden är tjockare och mer komplicerad, men bandets jobb blir att bära fram essensen i låtarna. Jag hoppas väl på att folk kommer kunna vila i ljudlandskapen och gå från konserten med ett leende på läpparna.

Kulturens Hus, Luleå Torsdag 29 november 19.00 Biljetter: Kulturens hus 0920-45 59 00, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se. lifeline.se

jonasgardell.se

Janne och Ulla-Karin Rönnbäck

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

23


MAT & VIN BOTTENVIKENS GULD

Från havet till tallriken

Från Haparandas norra skärgård till strax söder om Piteå skapar färskvattenflödet från Norrlandsälvarna världens största bräckvattenskärgård. Här ger siklöjan ifrån sig den exklusiva och djupt gulröda kaviar som kallas Kalixlöjrom. TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: ELINA BLOMBÄCK

Lastning av dagens fångst i Storön, Kalix

Vid klockan ett på natten ringer väckarklockan. Medan båten blir varm kokas kaffet, som piggar upp. Med hjälp av ett ekolod, så navigerar sig fiskarna fram med båtarna till fiskelyckan som är tillåten att utmanas från och med klockan 06 på morgonen och fram till 16 på dagarna. På Lördag och Söndag är dock fiske förbjudet. Den till synes oansenliga lilla silverglänsande siklöjan fiskas på relativt grunt vatten inomskärs under lekperioden, som infaller mellan den 20:e september och den sista oktober. Fisket sker av licensierade yrkesfiskare med moderna häcktrålare. Man drar trålen mellan två båtar, så det blir som en stor håv som fisken fångas i. Mellan varven drar man upp trålen och tömmer fisken i stora bingar som man förvarar på båten och väl i hamn lyfter man med hjälp av en kran iland bingarna och transporterar dem till beredningen. Kent Karlsson, fiskare i Kalix, beskriver en helt vanlig dag till sjöss under fisket. ”Båten går 2,2 knop (ca 4km/h) under trålning. Man fördriver tiden genom att dricka kaffe – skittråkigt, på ren svenska. Det händer inte mycket på en dag förutom att man får se upp för stenar så att trålen inte går sönder. Dagens höjdpunkt är när man äntligen får ta upp fisken och se hur mycket det är. Hur framställer man då rommen? ”Fiskefångsten kommer från båtarna i hamnen till beredningen i stora bingar. Väl på plats i beredningen öser man

upp fisken på bord och gallrar sedan ut honorna. Det krävs ett tränat öga för att kunna skilja dem åt i början av fisket. Några veckor in i fisket har romkornen blivit större och det är lättare att gallra. Hanarna och annan fisk (abborre, strömming, nors) åker i en korg och honorna i en annan.”

av EU:s två olika typer av geografiska ursprungsskydd och innebär att råvaran i fråga måste komma från ett visst område och att produktionen måste ske där. Både råvaror och produktion måste helt och hållet eller till stor del vara beroende av platsens unika miljö.

”De som jobbar med sköljningen har det mest fysiska jobbet under fisket och samlar upp alla korgar med honorna i vatten så att fjällen inte följer med i rommen när de sedan ska klämmas. Sedan slussas honorna vidare till borden där andra personer, som jobbar med att rensa siklöjan, sitter. Med vana händer utvinner de ungefär 1-2 teskedar rom från varje löja”, förklarar Kent Karlsson.

Skyddet för Kalixlöjrom motiveras bland annat med att den enbart kan utvinnas ur siklöja i Bottenvikens bräckta vatten där vattnets kemi ger löjrommen dess unika egenskaper. Fisket ute till havs och beredningen av fisken på land måste således ske inom området, som motsvarar kommunerna Haparanda, Kalix, Luleå och Piteå. Det finns även ett krav på att Kalixlöjrommen ska vara kvalitetssäkrad och infryst inom 24 timmar från att fångsten landats samt att produkten ska vara spårbar ända ner till den enskilde fiskaren.

Totalt finns det trettiofem fiskare med trål-tillstånd mellan Haparanda och Piteå och tre licensierade löjromsproducenter som erhållit sigill-märkning för sin Kalixlöjrom. Dessa tre är BD Fisk i Luleå, Guldhaven AB i Pålänge samt Persson Fisk i Öjebyn. Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är det starkaste

Det var 2010 som Kalixlöjrommen fick skyddad ursprungsmärkning och produkten är idag lika välkänd och älskad som parmaskinkan och parmesanosten, som också är ursprungsmärkta.

Årets kalixlöjrom Nu till försäljning!

Din skgrossist från Norrland! Adress: Besiktningsvägen 10, 973 45 Luleå.Tel: 0920 - 24 53 90. www.bddsk.se

24

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


MAT & VIN RECEPT Kalixlöjrom med klassiska tillbehör går idag att beställa på de flesta välrenommerade á la carte-restaurangerna och visst är det så, att få saker går upp mot en klick crème fraîche, en toast, en citronskiva, finhackad rödlök och en dillkvist. Men smakupplevelserna med denna unika råvara är oändliga. Kultur & Nöje inleder några recept som inspirerar med att citera smakoraklet och champagne-experten Richard Juhlin som säger att det som främst skiljer Kalixlöjrom från annan rom är ”den extrema renheten och förfiningen med en liknande typ av mineralitet som man hittar i en bra champagne”.

Gräslökspannacotta toppad med Kalixlöjrom

Potatis- och lökpaj med löjrom 4 port

Gräslökspannacotta toppad med löjrom ca 8 portioner

Kall laxtårta toppad med löjrom 12 bitar

3 kokta potatisar, ca 250 g 1 gul lök 30 g smör 2 stora eller 4 små ark filodeg 1 dl mörk öl 1 dl vispgrädde 1 ägg 75 g riven prästost salt och peppar 100 g löjrom 4 citronklyftor

2 gelatinblad 2 1/2 dl mellangrädde 1 1/2 dl matyoghurt 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 dl hackad gräslök 50 g löjrom eller stenbitsrom

50 g smör 4 gelatinblad 200 g kallrökt lax 1/2 dl hackad gräslök 500 g Kesella/kvarg 2 dl lätt crème fraiche 1 pressad vitlöksklyfta 2 krm stött svart- och rosépeppar 100 g löjrom

Sätt ugnen på 200º. Skär potatisen i skivor. Skala, dela och skär löken i skivor. Stek löken i hälften av smöret tills den fått färg. Häll på ölen och låt den koka in. Blanda grädde, ägg och ost. Smaka av med salt och peppar. Skär filodegen i 12 eller 16 bitar så att de passar i 4 portionsformar. Smält resten av smöret. Pensla filodegsarken och lägg dem i 4 portionsformar, 3 eller 4 lager i varje form. Fördela lök och potatis i formarna och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med löjrom och citron. Garnera ev med dill.

Låt gelatinet ligga i kallt vatten i ca 5 min. Koka upp grädden i en kastrull. Ta den från värmen. Lyft upp gelatinet ur vattnet och rör ner det i grädden så att det smälter. Blanda i matyoghurt, salt, peppar och gräslök. Häll smeten i 8 dubbla engångsmazarinformar. Låt dem stelna i kylen i minst 4 timmar eller över natten. Lägg på löjrommen och servera.

Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Tryck ut på botten i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Ställ i kyl. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min. Finhacka laxen. Blanda lax, gräslök, kvarg, crème fraiche, vitlök och peppar. Smält gelatinet på svag värme och rör ner i smeten. Häll smeten i formen och låt stelna i kyl minst 4 tim. Bred över rommen och garnera med gräslök vid servering.

Recept från ARLA Foto: Linnéa Ivarsson

ållning julbord & gnistrande underh l. på fyrstjärniga hotell valhal premiär lördag 24 nov. bokning och mer info på www.hotellvalhall.com alt. 0923-159 00

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

25


MUSIK NIKI AND THE DOVE

Niki and The Dove Det är något filmiskt och jublande stort över Niki & The Doves elektroniska pop, som om varje låt är en resa in i ett magiskt landskap där skör bräcklighet exploderar i nästintill plågsam eufori.

TEXT: ANNA MIKAELSON FOTO: PRESSBILD

När bandmedlemmarna Gustaf Karlöf och Malin Dahlström gav ut sin första singel DJ, Ease my mind på legendariska London-labeln Moshi Moshi, var hypen total. Den klassiska musikbibeln NME uttryckte sig såhär om singeln: ”DJ, Ease My Mind is an anthem so pristine it’s giving Robyn and Lykke Li sleepless nights”. Med det nya albumet Instinct har bandet bl.a. nominerats för BBCs ”Sound of 2012”, och om det var någon som tvivlade på att bandet skulle klara av att leva upp till hypen, så finns nog inga tvivel kvar. Alla tolv låtar är lika genomdränkta av Niki & the Doves magiska ljudbilder, och hur välskrivet det än verkar vara hävdar duon att själva soundet är av underordnad betydelse. ” Vi har inte en plan när vi gör musik”, säger Karlöf i en intervju, ”Vi siktar på att faktiskt

kanske förlora lite kontroll på låten – att låta musiken ta sin egen väg. Vi vill inte låsa in oss.” De möttes för första gången 1999 i Göteborg där de skapade musik för teaterscenen tillsammans, och känslan för dramatik genomsyrar fortfarande deras låtskrivande och liveshower. Bandet bjuder ofta in dansare från bekantskapskretsen att vara med på scen. Således är ingen Niki & the Dove-show den andra lik, men varje spelning bäddar in publiken i en mystisk magisk värld. Bandets ena halva, Gustaf Karlöf, har i en intervju uttalat sig om den mystik som bandet omgivits av: ”Vi lever i ett samhälle där folk tar för givet att man ska få veta allting: Därför kan det ibland vara roligt att leka med identiteter. Jag tror vi behöver lite mystik i vardagen. Vi mår nog bra av att inte ha grepp om tillvaron alla gånger”.

feeling

Efter en bejublad turné i England gör nu Niki & The Dove ett snabbt nedslag i Sverige innan det är dags för en omfattande USA-turné. Den 3 oktober kan ni låta er förtrollas av duon i Luleå. Med sig har de Noonie Bao som support – bara det!

NIKI AND THE DOVE Lördag 3 November kl 19.30 Kulturens hus, Luleå

flavour

fabulous vardagar 10 -19, lördag 10 -16, söndag 12 -16 luleå city | smedjangalleria.se

26

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


Hur mycket är ditt guld värt? SERIÖS VÄRDERING! Det är svårt att själv veta hur mycket ens guld är värt. Ett par mindre guldföremål blir ofta tusenlappar. Hos oss får du alltid se vågen och är med när vi utför den kemiska analysen. Du kan ställa frågor och om du all förmodan inte är nöjd tar du med dig föremålen hem igen. Vi värderar föremålen helt utan kostnad. PRISGARANTI! Hos oss får du ett bra pris direkt utan en massa avgifter, kuponger, krångliga kampanjer eller budgivning. Vi skall betala bäst för guld i Norrbotten. Gör en smartare affär du också, jämför med oss och tjäna tusenlappar. GULD & SILVER: Vi återvinner alla föremål av guld och silver till exempel smycken, medaljer, tandguld och klockor. Trasiga smycken eller udda örhängen spelar ingen roll, vi återvinner oavsett skick, form eller mängd! GULDSTÄMPLAR:

Kattfotsstämpel

Guldhalt i tusendelar

Karatstämpel

CCM-stämpel

MYNT: Har du mynt du vill återvinna ber vi dig sortera dem efter finhalten silver, det går snabbare för oss och vi kan erbjuda dig ett ännu bättre pris! Besök oss i någon av våra butiker eller på våra resor för en kostnadsfri värdering!

LULEÅ: Köpmangatan 53 A Måndag 10-17, Torsdag 10-17, Fredag 10-16 samt Lördag 11-14

0920 - 151 51

Stationsgatan 49, Luleå (Mitt emot ICA Supermarket) Nu kan du även boka din tid online på www.lockrop.net! Vi finns även på Facebook: www.facebook.se/lockrop

www.guldåtervinning.se

Välkommen till Möbelhuset!

ÅR

Betongvägen 11 / Storheden Nu med iPod/iPhone dockningsstation!

16.990:-

Comfort dubbeldivan

Dubeldivan med Ipod/Iphone dockningsstation och högtalare i armstödet, pocketfjädring i sitsen samt med memory foam! Mått: 347 cm. Cortina tyg.

Line byrå 6-lådig. Högglansvit.

Ord 2.490:-

1.290:Ice byrå 5-lådig. Högglansvit.

1982-2012

Tillfälligt parti

Möbelhuset på Facebook

Speglar

SHarp i högglans vit 60x60 cm

Ord pris 625:-

395:Ord pris 935:-

60x90 cm

495:-

60x120 cm

Ord pris 1.095:-

695:-

60x160 cm

Ord pris 1.395:-

795:-

Ord 3.070:-

1.490:-

Besök www.mobelhuset.nu för fler erbjudanden samt för att se övrigt sortiment.

Vardagar 10-18. Lördagar 10-16 • Söndagar 12-16. Gällivare 0970-128 00

Kiruna 0980-151 70

Luleå 0920-25 04 60

OUTLET Piteå Norrfjärden 0911-20 00 20

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

27


Vi är idag Luleås största lunchguide Och nu har vi börjat sprida oss över Norrbotten.

www.hittalunchen.se

Kultur & Nöje Oktobernumret  

Bra och goda nyheter i Norrbotten!

Kultur & Nöje Oktobernumret  

Bra och goda nyheter i Norrbotten!

Advertisement