Page 1

MUSIK/RESOR/KONST/FILM/TEATER/LITTERATUR/NÖJE/MAT&DRYCK

Julbordsspecial

er mb e c

ENS HUS R U

OGRAM · PR

· KULT

KULTUR&NÖJE I NORRBOTTEN NR 9 • NOVEMBERNUMRET WWW.KULTUROCHNOJE.SE

DESIGN & ARKITEKTUR

Nordmark & Nordmark

be vem r & De No

MÅNADENS RESMÅL

INTERVJU

Eva Dahlgren

Soliga Andalucien MAT & VIN

Birgitta Rasmusson

Det Birgitta inte vet om kafferep är inte värt att veta MUSIK

Timo Räisänen • Julfest • Nöjesweekend • Konferens

Premiär

16/11

Överraskande och oförglömlig helkväll!

0911-327 20 VÄ L KOM M E N TI L L N O R R A SV E R IGE S G L IT TR I GASTE J U LS H OW !

Nöjespaket fr.

1295:-

/p. inkl. äventyrsbad, show, festbuffé, logi och frukostbuffé.

Stor festbuffé med mängder av för-, varm- & efterrätter!

0 9 1 1 - 3 2 7 0 0 I W W W. P I T E - H AV S B A D . S E

Färgsprakande julshow med allt från Jackson 5 till Madonna.

Boka plats nu!


När började vi umgås så mycket med tekniken?

INNEHÅLL 04 LITTERATUR 05 MUSIK 07 FOTO 10 RESA 24 MAT & DRYCK

Antingen är man inne i en period då man läser. Eller så läser man inte – läser på riktigt, alltså. Läsningen är en vana som upprätthålls av de inre resorna, glädjen, kunskapen och det lugnet som den skänker när man väl kommit in i den. Hur uppstår den då? För mig, och jag misstänker att det gäller många andra, har just läsningen många gånger triggats igång av kombinationen av tristess och tillgänglighet.

05 TIMO RÄISÄNEN Kultur & Nöje har intervjuat Timo Räisänen som kommer till Luleå och gör en spelning den 1 December.

09 FESTIVAL I PITEÅ Helgen 16-17 november slår Pitefolk Världsmusikfestival upp portarna för sin publik på Acusticum i Piteå.

19 VEM ÄR DU I SOLSIDAN? Alexander Rozental går igenom den starka igenkänningsfaktor som vi upplever i populära tv-serien Solsidan.

19

21 EVA DAHLGREN Intervju med Eva Dahlgren som är aktuell med en ny turné.

På kort tid har den där tristessen, där det enda ljudet man hör är en väggklockas jämna och lugnande tickande, helt eliminerats av vår nya ständiga följeslagare: teknikens under. Visst är det fantastiskt att kunna läsa tidningar och böcker digitalt? Ja, som komplement kanske. Men helt ärligt, så är det ju så att digital läsning många gånger kombineras med sms:ande, sociala medier och diverse spel. Läsningen har förflyttats, och den tristess som ger upphov till riktigt läsande har försvunnit. Tråkigt nog skulle jag vilja påstå att detta även gäller vår samvaro och tillvaro tillsammans med varandra. Vi fyller det rogivande tomrummet med digitalt stök. Hela mitt vuxna liv (som jag i sammanhanget bör påpeka inte sträcker sig längre tillbaka än till mitten av 00-talet, någon gång) känns det som att ”egentid” varit det mest återkommande ordet, när man pratat om välmående och livskvalitet. Men vad gör vi av denna egentid? Missförstå mig nu inte. Egentid och framförallt det inre lugn som krävs för, och kommer ur, av att vara själv är jätteviktig. Paradoxalt nog så väljer vi dock nästan alltid att vara tillgängliga online på vår egentid. Har jag fel? Vad göra åt detta, då? Lite mer tidningspapper, tristess, urladdade mobiler, riktiga böcker och kafferep som på den gamla goda tiden hade inte skadat. Mitt tips är detta: gå på en konst- eller fotoutställning, bjud på fika eller gå på en magisk spelning (och mobilfilma inte under giget)! Månadens nummer guidar dig till all denna analoga harmoni. Trevlig läsning!

LINNÉA IVARSSON linnea@bramedier.se

21

Linnéa Ivarsson

KULTUR&NÖJE NR 9 2012. REDAKTÖR Linnéa Ivarsson, linnea@bramedier.se ANSVARIG UTGIVARE Alexander Hagman ANNONSBOKNING Jonna Valikainen, jonna@bramedier.se, 076-838 25 83 MEDARBETARE I DETTA NUMMER Daniel Holmgren, Mattias Gunéll, Anna Mikaelsson, Rickard Kårström, Anna Lönnhager, Pierre Törnkvist, Michael Gill, Elina Blombäck och Lars Söderberg TRYCK MittMedia Print DISTRIBUTION Posten AB UPPLAGA 100 000 exemplar per nummer KONTAKT Bra Medier i Norrbotten AB, Storgatan 36, 0920-23 22 50

ÖPPEt HUS

månadens tips!

GÖ R DIN BO KN ING IDA G — GÄ RN A PÅ VÅ R WE BB SID A!

8/11

akne-fri HY med djuprenGÖrande enzYmbeHandlinG En behandling för dig med svårare akne eller för dig som vill påskynda processen till en aknefri hy. Ger ett fantastiskt gott resultat för både inflammerad och icke inflammerad akne. Enzymterapi öppnar tilltäppta porer och verkar reglerande för den aknebenägna huden.

850 kr

UMEÅ: V. norrlandsgatan 22, tel 090 - 14 15 22 | LULEÅ: smedjegatan 10, tel 0920 - 420 430

www.spaofsweden.se


LITTERATUR BIBLIOTEK

MUSIK JAZZ

Med bloggen som arbetsredskap

Come on katten, det svänger ju

TEXT: ANNA MIKAELSSON

TEXT: LARS SÖDERBERG FOTO: PRESSBILD Lördagen den 15:e december kommer Lilla salen i Kulturens hus fyllas av knäppande fingrar, studsande fötter och nickande huvuden. Detta, då det svängiga Norrbotten Big Band blir ännu svängigare tillsammans med pianisten Joey Calderazzo och trumslagaren Jeff ”Tain” Watts. Storband, hardbop och virvlande solon är på menyn. Jeff ”Tain” Watts är en av jazzvärldens mest inflytelserika och eftertraktade trumslagare och har spelat med alla ifrån Kenny Garrett till Michael Brecker. Jeff har dessutom blivit utsedd till årets bästa trumslagare två gånger i Modern Drummer Magazine och har spelat på flertalet Grammy-nominerade jazzalbum. Pianisten Joey Calderazzo är en av den amerikanska jazzelitens ”go to guys” och har lirat med tungviktare så som Jack DeJohnette, John Patitucci och Dave Holland.

Biblioteket i Råneå ligger i samma lokaler som Medborgarkontoret. De jobbar nära varandra och samarbetet gör att det rör sig mycket folk i lokalerna. Detta skapar en inspirerande plats där många nationaliteter möts och i det uppstår ofta spännande situationer. Bibliotekspersonalen arbetar också med bloggen som arbetsredskap. Lena Krååk har bloggat längst. Hon startade sin blogg tillsammans med Ulrika Persson, på den tid de båda arbetade i Råneå. Ulrika fick så småningom jobb på Gammelstads bibliotek och bloggen fick namnet ”Råneå möter Gammelstad”. Kultur & Nöje träffade Lena och Martina Rasch på Råneå biliotek för att prata lite mer om vad bloggen kan tillföra biblioteksverksamheten. Lena berättar om sitt arbete med bloggen som verktyg. ”När jag och Ulrica startade upp bloggen 2010 så kände vi att vi ville ha ett annat forum som var lite friare. Vi ville skriva utan de ramar som kanske finns på andra biblioteksportaler. Vi ville förmedla verksamheten här i Råneå som vi tycker är väldigt dynamisk; mötet med våra besökare, samverkan med Medborgarkontoret, vad kan hända här under en dag. Vidga perspektivet litegrann, och inte bara berätta om litteraturen. Jag utgår mycket från vad jag tycker är intressant när jag läser bloggar, och jag gillar det personliga

4

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

perspektivet. Därför blir det ofta personliga betraktelser utifrån min vardag på jobbet.” Martina kände sig aldrig främmande i formatet. Hon hade redan en privat bokblogg, sedan 2007, så när hon började arbeta i Råneå tog det inte länge innan hon startade en verksamhetsblogg. ”Jag tyckte att det inte fanns så mycket för barn och ungdomar. Vår Facebooksida och hemsida är exempelvis mer inriktade mot vuxna. Min verksamhetsblogg skiljer sig lite från Lena och Ulrikas. Jag skriver mest om litteraturen – nya böcker som kommer in, boktips och sådär – så för mig är det litteraturen som står i centrum. Sedan är det ju svårt att veta hur bloggen landar hos folk, och vem som läser, men den har runt 150 besökare i månaden i alla fall.” I dagens samhälle är det ovanligt att låta tankar och reflektioner få ta plats, och i digitala medier är det ännu ovanligare. Både Lena och Martina pratar om bloggarna som ett tillfälle att dela med sig av vad som egentligen händer på ett bibliotek, och att dela de kunskaper de har på ett sätt som faktiskt får utrymme och som har mer fria former. Läs bloggarna här: Motesplatsranea.blogspot.com och ranebarn.wordpress.com

Gillar du jazz så får du inte missa detta.


TIMO RÄISÄNEN

Dags för Timo-magi Det är en sen vårkväll 2005 på Kulturcentrum Ebeneser. Caféet är fullsatt av en förväntansfull publik. Dämpad belysning, levande ljus och ett gemytligt prat genomsyrar lokalen. Och så: strålkastarlampor mot caféscenen och på kliver Timo Räisänen med band. Från allra första stund är det ett högt tempo på scenen, och det dröjer inte länge innan bandet till och med får nyfikna förbipasserande att dansa utanför skyltfönstren. Det är inte för inte Timo brukar kallas för ett göteborgskt lyckopiller eller att han tilldelades pris för årets bästa liveakt 2008. Han fullkomligt övermannar publiken med sin berusande energi.

LOTUS BODEN Robin Juntti Karlsson var ute och fotograferade en kväll på Lotus i Boden.

elina Nilsson Lina Åström och Ev

TEXT: ANNA MIKAELSSON FOTO: PRESSBILD

Lina Thomelius och Elin Millbe

rg

rg, , Fredrik Västerbe Magnus Sveder Magnus Lundberg och Linn Vikman

Nu är det dags för lite Timo-magi igen för Norrbotten. Den 1 december tar han över scenen i Lilla salen på Kulturens hus. Han har en ny skiva i bagaget efter två års tystnad, och Kultur & Nöje tyckte det var på sin plats att prata lite musik med honom.

my var mer tillbakalutad och nu är jag på tårna igen. Endeavour är den mest genomarbetade plattan hittills. Jag har aldrig tidigare varit så noggrann eller haft så kul i låtskrivar- och produktionsprocessen som den här gången.”

Han inleder med lite vardagsrealism. ”Jag håller på och förbereder mig på turnén, repar och styr upp detaljer, men nu har jag precis avslutat en brottningsmatch med min tvååring. Jag vann, men det var med nöd och näppe. Jag är helt slut och han fortsätter bara attackera. Sjukt jobbigt.”

”Can it be so that I´m falling in love again”, sjunger Timo på skivans andra låt, med samma titel som skivan. Låten är kanske skivans mest upplyftande låt. ”Det är jävligt häftigt med kärlek”, säger han och själv är han för tillfället mest förtjust i den låten. ”Det är ett grymt saxofonsolo i den låten. Det är en tjej som heter Emma Essinger som spelar. Hon kom till studion en regnig dag i Stockholm.”

Snart kommer vi dock in på musiken. Den nya skivan heter Endeavor, och spelades in under våren tillsammans med producenten Pelle Gunnerfeldt, som bland annat producerat för The Hives, Moneybrother och Sahara Hotnights. Timo säger själv att det är en bra skiva, den bästa hittills, tror han. ”Den gjordes efter ett långt uppehåll där jag funderat och samlat lust, så den är en explosion av tankar och känslor. ”Endeavour” betyder strävan eller ansträngning, något jag tycker är viktigt att aktivt tillföra i alla aspekter av livet. Skivan är i allra högsta grad ett resultat av det.” Om man jämför med hans tidigare skiva The Anatomy of Timo Räisänen, som är mer melankolisk, så verkar Endeavour mer livfull, hoppfull. ”Anato-

Viktor Heimonen Hanna Lennerö och Niklas Dines

Musiken har alltid varit ett starkt inslag i Timos liv. Redan som femåring insåg han att han kunde göra melodier, och sedan dess har inget annat funnits, uttrycker han. Idag vill han att hans musik ska fungera som ett självkommunkationshjälpmedel. ”Jag vill att min musik ska kännas. Vad folk känner är sekundärt, bara de känner något och funderar och helst reagerar.” Den 1 december kommer han till Kulturens hus och gör en spelning. Han avslutar intervjun med en hälsning till publiken. ”Lyssna på skivan och kom och var med på festen! Ni kommer att tacka er själva. Jag lever för att spela live!”

l Vasquez

Tom Gavelin och Danie

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

5


ARKITEKTUR & DESIGN NORDMARK & NORDMARK

Hyllar Nordiska paviljongen med en Ocularofon Från den 29 augusti fram till den 25 november i år deltar arkitektfirman Nordmark & Nordmark som en av utställarna till den nordiska paviljongen på arkitekturbiennalen i Venedig. Kultur & Nöje passade på att träffa dessa spännande kreatörer för att ta reda på lite mer om deras bidrag till Nordiska paviljongen och om vad de har siktet inställt på härnäst. TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: LINNÉA IVARSSON SAMT NORDMARK & NORDMARK

”Att delta på arkitekturbiennalen i Venedig är en milstolpe”, förklarar Josefina Nordmark, ägare till, och arkitekt på, Nordmark & Nordmark. Jenny Nordmark, arkitekt (och syster till Josefina) berättar vidare om bidraget som väckt såväl förvåning som intresse på Nordiska paviljongen i Venedig.

Nordmark skapade en Ocularofon. Det är en ljusoch ljudförstärkare som man antingen kan välja att använda som megafon eller att titta genom. När man tittar genom den, så skapar den en inramning av sin omgivning och förstärker helt enkelt vald vy man tittar mot.

”Utställningen är en hyllning till den nordiska paviljongen som är ritad av Sverre Fehn för 50 år sedan. Trettiotvå finska, svenska och norska arkitekter bjöds in att delta med ett platsspecifikt objekt och fick som mest utnyttja 60 x 60 x 60 centimeter. Vi på Nordmark &

Det är dock inte bara Venedigbiennalen som Nordmark & Nordmark är aktuella med. När Kultur & Nöje är på plats är det fullt fokus på deras medverkan och tävlan som enda svenska arkitektkontor (med konkurrens från arkitekter från Finland, Norge, Schweiz och

LifeLine entertainment presenterar

BO KASPERS ORKESTER

SNART NÄRA DIG

Kulturens hus, luleå Fredag 16 november 19.00 Biljetter: Kulturens hus 0920-45 59 00, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se.

6

www.lifeline.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

Japan) om vem som får uppdraget att rita Gunhild Stensmyrs projekt Konsthall Tornedalen. Den 22 oktober lämnade de inbjudna arkitekterna in sina respektive förslag och den 5 november träffas för första gången juryn som ska bestämma vem som vinner. ”Det är fantastiskt roligt att få vara med i det sammanhanget och att vinna vore så klart riktigt kul,”, säger Josefina Nordmark.


KONST FOTOGRAFI

NYTT KÖK! Passa på att höja värdet på din bostad, samt få ett nytt fräscht kök! Ring mig så berättar jag mer. Er ansvarige säljare

THOMAS STRÖMBERG 076 - 116 20 11

Detta ingår: MONTERING NYA MJUKSTÄNGANDE LUCKOR NYA MJUKSTÄNGANDE LÅDOR NYA HANDTAG RÄNTEFRI DELBETALNING

Iakttagelser från en fjällbäck. Vilka sanningar döljer sig i en liten fjällbäck? Vad kan bäcken berätta om man ger sig tid att betrakta dess flöde och lyssna till dess brus? De frågorna ställde sig Hans Månsson, fotograf och journalist, och svaren sökte han med sin kamera då han under fyra årstider dokumenterade en tjugo meter lång sträcka av en liten anonym bäck i den jämtländska fjällvärlden.

www.harjedalskok.se

TEXT: ANNA MIKAELSSON FOTO: HANS MÅNSSON

Fotoprojektet resulterade i en utställning, som kom att kallas Vattenvärld – iakttagelser från en fjällbäck, och en bok med texter av författaren och miljödebattören Stefan Edman. I boken skriver Edman bland annat att fjällbäcken, ”denna rännil av Atlanten, är en underbar plats för reflektion. Vänligt kluckande tar den oss med på en resa i tiden, bakåt till vårt ursprung och framåt mot de stora utmaningar som väntar mänskligheten, inte minst rent vatten åt alla.”

Kulturens Hus, Luleå Torsdag 29 november 19.00 Biljetter: Kulturens hus 0920-45 59 00, Ticnet 077-170 70 70, www.ticnet.se. lifeline.se

jonasgardell.se

Hans Månssons fotografier är i överlag närstudier av vattnets väg i just den fjällbäcken. Bilderna är förstorade och laminerade i plexiglas, vilket förstärker känslan av liv i vattnet; närvaron av bäcken blir intensiv och i dess porlande speglas omgivningen. ”Vad är det som styr när en bäck finner sitt lopp? Är det slumpen som gör att den skär genom moränen på ena sidan stenen och inte på den andra? Söker bäcken

en harmonisk rytm i sina trappor av fall och avsatser? Jag följde en bäck neröver för att se om det fanns något svar.” Så berättar Hans om hur han tänkte när fotoprojektet var i sin linda. ”Det finns i bäcken ett för ögat osynligt gränsland, där naturens ständigt förändrade närvaro kan ge sig till känna bland ettor och nollor.”

VERNISSAGE VATTENVÄRLD Lördag 8 December Kl. 12.00 Konsthallen, Kulturens hus, Luleå

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

7


KONST BRODERI

En förnimmelse av något som vill låta sig sägas TEXT: ANNA MIKAELSSON FOTO: CHRISTOFFER ARO

Victoria Andersson broderar med tunn tråd konstverk som sakta, under många timmars arbete, tar sin form och sitt uttryck. Oftast börjar det med en lös idé, en förnimmelse av något som vill låta sig sägas. Hennes broderier tar heller inga vanliga vägar utan utvecklar sig till relativt otraditionella motiv för tekniken, såsom jägare, hockey, ljudvågor och snö. Broderierna porträtterar handlingar, minnen, arv och ursprung, men är också uttalanden starkt förankrade i en tid som är både här, i nuet, och i framtiden. Victoria kommer från Kiruna, men är numera bosatt i Luleå och snart är hon aktuell med en utställning i Konsthallen på Kulturens hus i Luleå. När Kultur & Nöje ringer upp Victoria befinner hon sig på en avlägsen plats. Hon är på resa i Kina tillsammans med konstnärskollegorna Gun Andersson, Britta Marakatt-Labba och Agneta Andersson. Där är de aktuella med en utställning som går under namnet Swedish Textile Art Exhibition på TCG Nordica som är ett Kinesisk-svenskt kulturcentrum beläget i Kunming. ”Det kändes ursprungligen som en helt galen idé att ställa ut i Kina”, säger hon. ”Det här kommer aldrig att gå, tänkte vi, men efter en hel del jobb med att söka finansiering så blev det faktiskt verklighet. Och här är vi nu.” Efter en intensiv vecka i Kunming med välbesökt utställning, workshops och föreläsningar om broderi som konstform, har hon hunnit med att resa runt lite i Kina. ”Kina har en sådan fantastiskt inspirerande kultur! Vi har varit i Shanghai och Peking för att titta närmare på bland annat kinesiskt broderi och sidentillverkning.” Vi frågar henne om varför hon valt just tekniken att

8

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

brodera med tunn tråd. ”Tidigare tecknade jag, bland annat med kol, men mina verk blev bara större och större och någonstans kände jag att hela teckningsprocessen gick för fort för mig. Då jag började med broderi upptäckte jag att tekniken passade mig väldigt bra. Det är själva arbetsprocessen som tilltalar. Jag hinner tänka; takten verken växer fram med synkar bra med mina tankar. Sedan tycker jag att det tillför innehållet någonting annat än om man tecknar. Det är spännande att inte riktigt veta vad som ska ta form. Även om jag har en skiss, en ursprungsidé, så växer ofta bilden fram av sig själv och kan ibland ta helt andra vägar än de jag tänkt.” Hon berättar sedan med ett skratt att även hennes broderier bara blir större och större – en del till och med så långa som två meter. Jag frågar henne vilket som är det största verk hon har gjort, och Victoria svarar lite oväntat att det är en skulptur i stål som hon har gjort till Haparanda stad. Vad gäller broderierna så är nog lite över två meter det största. Ett sådant konstverk kan ta upp till ett och halvt år att göra, men så lägger

hon ofta de enskilda broderierna åt sidan i perioder och jobbar parallellt med andra konstverk. Det är sju år sedan sist Victoria hade en separatutställning och nu är det dags igen i Luleå. ”Det blir en utställning som är ganska typisk mig. Utställningen är under produktion och det blir en fortsättning på mina tidigare arbeten. Mer än så vill jag nog inte säga just nu.”

VIKTORIA ANDERSSON Vernissage: lördag 08 december kl 12.00 Utställningstid: Lördag 08 december Söndag 20 januari Konsthallen, Kulturens hus Luleå


MUSIK VÄRLDSMUSIKFESTIVAL

Pitefolk Världsmusikfestival på sitt tredje år TEXT: DAN ENGMAN FOTO: PRESSBILDER

Att folkmusiken är på gång är otvetydigt. Se bara på Kalle Moraeus populära TV-show, som genomsyras av folkmusikaliska tongångar, alldeles oavsett vilka artister som gästar Kalle.

och hennes största hit är ”Jämtländsk brudmarsch”. Med sin Hammondorgel och sin musikalitet, karaktäriserad av nyskapande i kombination av nya uttryck av gammal folkmusik, har hon uppmärksammats med tre guldskivor för Huvva - svensk folkmusik på beat (1971), Trollskog - mer svensk folkmusik på beat (1972) och Bergtagen (1973).

Helgen 16-17 november får diggare av folklig musik i olika former sitt lystmäte då tredje upplagan av Pitefolk Världsmusikfestival slår upp portarna för sin publik och sina artister. En målsättning som arrangörerna Pitebygdens Musikförbund och Framnäs Folkhögskola har, är att tvätta bort knätofsstämpeln och visa att folkmusik kan vara så mycket mer. Mängder av svenska och internationella artister, samt workshops i olika musik- och dansstilar, är metoden för detta.

Hon har nyligen avslutat inspelningen av ett nytt album med en egen tolkning av Jan Johanssons epokgörande album Jazz på svenska, med stämningsfulla folklåtar på Hammondorgel.

Utan att vara det minsta kvoterad har årets festival en kvinnlig prägel. Det är tjejer som frontar alla akter. En särställning får väl Merit Hemmingsson sägas ha, Hammondorgelns ”Grand Old Lady”. Hon har en karriär bakom sig – en karriär som inte verkar ha något slut. Merit Hemmingson kommer från Jämtland och blev känd i slutet av 1960-talet för sina upphottade arrangemang av folkmusiklåtar. Hennes första storhetstid var på 1970-talet

Merit spelar fredagen den 16/11 på Pitefolk Världsmusikfestival.

PITEFOLK VÄRLDSMUSIKFESTIVAL Fre och Lör den 16- och 17 November Studio Acusticum

timelab.se

Årets upplaga bjuder på många intressanta och spännande akter: Orgeldrottningen och Jan Johanssonstipendiaten Merit Hemmingsson kommer. Det gör även spelglada Polka Chicks från Helsingfors, som spelar fartiga låtar från vårt östra grannland. Gun Olofsson, tidigare i folkmusikgruppen Jord, kommer med ett nytt band med sina tornedalsbaserade låtar. Från Sápmi kommer Ulla Pirttijävi

med elektrotransjojk. Andra som dyker upp är nästa stora band i country/bluegrasspopen, Chickpeas Band från Piteå, hårdsvängande ekvilibristiska dragspelaren Teija Niku & Grupa Balkan från Helsingfors, förtrollande fina Henry Girls från grevskapet Donegal på Irland, som spelar och sjunger egna och traditionella irländska låtar, samt svenska folkpopbandet LYY. Och då nämner man bara några av årets artister.

JULKONSERT MED

ROGER PONTARE SJUNGER IN JULEN MED ACKOMPANJEMANG OCH

21/12

NS LTURE PÅ KU LULEÅ HUS,

ARCTIC VOICES! Plats: Kulturens Hus, Luleå | Datum: 21:a december | Tid: 19.00 | Pris: 395:- + förköpsavgift Förköp finns i receptionen på Kulturens Hus

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

9


LÖJROMSGALA KALIX I Hotell Valhalls regi anordnades en löjromsgala i samband med årets löjromspremiär. Kultur & Nöjes mingelfotograf Elina Blombäck var på plats och förevigade aftonen.

MÅNADENS RESMÅL ANDALUCIEN

Andalucien

För dig som drömmer om ll Frohm

Ulf Olofsson och Kje

Behagliga hamnstaden Cádiz

Evelina Englén och Therese Gustavsson

Kristiina Lampinen, Ida Bergeskans och Tatjana

Zaletaeva

Birgitta Johansson, Ingrid Hellman, Ingrid Nordlund, och Annika Andersson

Klippstaden Ronda

Enligt turistbyråer har Andalusien 325 solskensdagar om året och medeltemperaturen är 18 grader. Längst i söder ligger välkända Costa del Sol med tillrättalagda semesterorter och ett trettiotal golfbanor, som lär tillhöra Europas bästa. Men det är inte dit vi ska i det här numret av Kultur & Nöje – istället ska vi resa runt i regionen, som är den del av Spanien där förmodligen alla våra fantasier om landet förverkligas. TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: SHUT TERSTOCK

Anders Nordqvist och Ronny Keskitalo

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

10

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

Billigast och enklast tar du dig till Andalusien med flyg till Málaga (något som är lätt att hitta billigt), för att sedan därifrån åka tåg till Sevilla. Det tar 2-3 timmar och kostar 150-200 svenska kronor. Tågresan i sig är värd sin lilla tid och peng – enbart för de fantastiska vyerna som man reser igenom!

flamencons Sevilla är en intim stad. Jämfört med till exempel Barcelona, känns Sevilla som en mycket mindre stad än vad den egentligen är, när man rör sig inne i stadskärnan. Där ligger precis allt inom gångavstånd – och nästan uteslutande i smala och kullerstensbeklädda gränder.

Vi börjar alltså i Sevilla, Andalusiens huvudort, och oavsett vad man har för åsikt om tjurfäktning så är det här dess förlovade stad, och även Flamencons (eller, för att vara helt korrekt, Sevillanas, som är en variant av Flamenco). Tjurfäktningens och

Sevilla är en stad man känner lugnet och pulsen i. mañana mañana-tempot styr de heta dagarna samtidigt som sevillaborna älskar att festa långt in mot morgonen. Tänk på att inte gå ut på nattklubbar för tidigt. Här fylls klubbarna sällan upp innan två


m det ”riktiga” Spanien

Fantastiska vyer från klippan i brittiska kronkolonin Gibraltar.

Vy över Sevilla

på natten. För att ha en så genuin och bra vistelse som möjligt i Spanien, och framförallt i Andalusien som är lite mer konservativt när det kommer till de spanska sederna, så är det lika bra att lära sig följande tider: lunchen äts omkring 14-15, middagen serveras vid 21-22 (som tidigast) och under siestan töms gator och allt stänger, så det är lika bra att du njuter av en tupplur du också. Sevilla och Andalusien överlag är perfekt för dig som vill äta gott och gillar rustik och enkel mat. Förutom paellor som är att döda för så är det tapas som gäller. Här om någonstans tillbringar du med fördel de flesta kvällarna genom att göra en “El Tapeo” - en restaurangrunda där du går runt på olika restauranger och barer och tar en tapas här och en tapas där. En ”bit” kostar ungefär 20 kronor och i Sevilla är de bästa tapasområdena Triana, Los Remedios och La Macarena. Förutom de otaliga pittoreska byarna som man kan besöka på måfå runt om i Andalusien – byar och små städer, som tagna ur självaste essensen av drömmen om Spanien, med vitkalkade stenhus och där hundar och hästar går lösa tillsammans – så finns det dock några alldeles speciella guldkorn som du inte ska missa. Vi börjar med klippstaden Ronda, som för övrigt

var Hemingways favorit. Den är belägen 50 meter från ett bergstup, med tre broar som binder samman de båda klipphalvor som staden tycks ha växt upp från. De båda klipphalvorna är samtidigt två stadsdelar: den gamla staden Ciudad och den mer moderna Mercadillo. Kommentarer är överflödiga – det är vackert så det nästan gör lite ont. Sedan har vi Cádiz, som sägs vara en av Europas äldsta städer, grundad av feniciska sjöfarare för mer än tre tusen år sedan. Staden är ett favoritresmål för spanjorerna själva – mycket tack vare den helt fantastiska sandstranden, det faktum att det förmodligen är här du hittar Spaniens godaste skaldjurstapas samt att staden är vackert belägen på en lång och smal halvö som sträcker sig rakt ut i Atlanten. I Cádiz håller även Spaniens mest berömda karneval till. Den går av stapeln i februari varje år, och är en perfekt anledning för en resa mitt i vintermörkret. Vi har såklart även Gibraltar, som är ett brittiskt ”översjöiskt territorium”. Det må vara en turistfälla, men det är en helt fantastisk sådan. På huvudstråken i Gibraltar känns det nästan som ett litet mini-London, med engelska pubar och dyra pund. Den främsta upplevelsen med att komma hit är dock en tur upp till toppen av gibraltarklippan. Där får du se försvarstunnlar från

1700-talet, St Michaels Cave (en naturlig grotta med en stor konsertlokal), de halvtama och berömda berberaporna (en svanslös art av släktet makaker) och en utsikt över vattnet där du ser Marocko. Och på tal om Marocko: Bland andra FRS (Ferrys Rápidos del Sur) driver höghastighetsfärjetrafik mellan Tarifa i Andalusien och Tanger i Marocko. På 35 minuter erbjuder de den snabbaste övergången i Gibraltarsundet – och helt plötsligt har man besökt Afrika också! Det finns färdiga en- och flerdagsturer att ordna på plats. Det finns så mycket mer att rekommendera i Andalusien. Doñana nationalpark är ett drömresmål för naturintresserade och Córdoba är en stad att ta till hjärtat, för att nämna lite mer. Framför allt är det dock atmosfären, dygnsrytmen, apelsinträden, maten och den alltigenom genuina känslan som genomsyrar denna del av Spanien, som är det fantastiska! Det är vad som gör Andalusien till ett alldeles ypperligt resmål för unga, äldre, studenter och barnfamiljer och till något som passar den som reser själv eller i grupp.

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

11


HOTELL VALHALL KALIX Elina Blombäck var ute och fotograferade en kväll på Hotell Valhall i Kalix.

ck

h Viktoria Strömbä

Samma pris. Dag som natt. När du åker buss med Luleå Lokaltrafik kostar en resa alltid lika lite. Oavsett vart du ska inom vårt linjenät och när på dygnet du reser. Du kan även använda ditt periodkort eller gymnasiekort med obegränsat antal resor på nattbussen.

Frappuccino • Acne Pistol • Frutti di mare • Juicy tubes • Dust it • iPad • ”Att vara med henne är som att springa upp för en sommaräng utan att bli det minsta trött” av Alex Schulman • Nike free run • Vouge • Zumba • Billabong • Uggs • Moster Fia • Cheap Monday • neuLash • Cocoa Body Butter • Onepiece • HellyHansen • Yoga • LF Basket • Lola by Marc Jacobs • Cupcakes • Sushi • Mojito • Kånken • Orkidé • Northland Basket • Battlefield 3 • Grand de luxe-mål • Mission impossible 4 • Chai Latte • Levis • Axcents of Scandinavia • WeSC • Luleå Hockey • Vagabond

Katarina Winsa med vän YOURS.SE FOTO:

YOURS.SE FOTO:

Amanda Hjerpe oc

Ida Lindvall och Emma

Rydberg

Martina Strömbäck och Victor Tallus

CIT Y 3 gallerior, 300 butiker, 50 restauranger & fik, bio, teater, konserter och sport. Enjoy.

Adam Nordgren, Erik Lundbäck, och Gustav Lundholm

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

12

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


OLIVERS LULEÅ Anna Lönnhager dansade in på Olivers med kameran i högsta hugg för att fånga några glada gäster på bild!

PREMIÄR!

h Malin Jonsson

Maria Eriksson oc

Onsdagen 31 oktober öppnar vi portarna till en helt ny restaurang i Luleå. På Cg lagar vi mat enligt enkel tradition med riktigt bra råvaror. Hos oss kan du äta fantastiskt kött, himmelska charkuterier och fina ostar, men även goda fiskrätter. Givetvis har vi även en magisk vinlista. Boka ditt besök på 0920-200 700 Ps. Följ oss på facebook.com/restaurangcg så får du veta mer! Erik Widebro och Peter Lund

W

Sara Sandström

W

W

.

R

E

S

T

A

U

R

A

N

G

C

G

.

S

E

én

och Malin Sund

Jessica Larsson och Victor Per

sson

Linn Kangas, Ellen Berntson och Andrea Metzger

F Ö R K Ö P D I N B I L J E T T P Å D I VA

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

13


Har du ont i nacken? Vi hjälper dig med rygg, nacke och ledbesvär. Du hittar oss på Prästgårdsgatan 43a i Piteå.

Peter Westerlund Leg. Naprapat

KNAKELIBRAK PRODUKTION PRESENTERAR

BILJETTER

25 FEBRUARI - 10 MARS

355KR

2013

timelab.se

Tel: 0911 - 130 07 Mob: 070 - 577 22 82 Adress: Prästgårdsgatan 43a, Piteå

+ SERVICEAVGIFT

STUDENTER HALVA PRISET

SNART SMÄLLER DET! Den 23:e november kommer nya numret av nöjestidningen.

ÖZZ NÛJEN

BEHRAD ROUZBEH DANIEL SLOSS (SCO)

SORAN ISMAIL

ANN WESTIN

ÄPP e TSL 5 JET GEN 2 00 L I B . SDAR KL 9 R O T E OB OKT

TISDAG 5 MARS // LULEÅ KULTURENS HUS WWW.RAWCOMEDY.SE

14

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


BESKÅDAT THE BAND

Richard Kårström besökte Pite Havsbads show “The Band” och summerar upplevelsen i Kultur & Nöje.

The Band - mer än bara en show TEXT OCH FOTO: RICHARD KÅRSTRÖM

Okej, jag erkänner att jag i kön in till showen drabbades av en svag skepticism, när en kumbaya-liknande minikör ville få oss och 200 andra att sjunga med för att lätta upp stämningen (det vill säga den irritation som uppstår i 99,74% av de fall då man väntar). ”What the fuck am I doing here?”, liksom. Jag lovar er att jag fick äta upp detta säkert 50 gånger under kvällen. Kvar fanns ångesten som vissa får då de motvilligt råkar gilla en Twilight-film.

Teman i form av flower power, reggae, brittisk pop, 80-talsrock, svenska dansband med flera framförs genom tidstypiska låtar av dåtidens stora artister. ”Låtar som Livin’ on a Prayer” med Bon Jovi, ”Sweet Dreams” med Eurythmics, ”No Woman No Cry” med Bob Marley och ”Cry Baby” med Janis Joplin markerar dessa teman, och de framförs i form av solida och färgsprakande akter. Detta går hand i hand med tidsoch musiktypisk rekvisita som sitter som en smäck.

The Band är en färgsprakande, högljudd och frispråkig show som levereras varje helg av en konstellation bestående av tio personer från hela Sverige – personer som alla visar upp den genuina spelglädje man faktiskt bara hittar hos folk som brinner för det de gör.

Under den sju set långa showen bjuds det även på buffé med tillhörande efterrätt, tätt åtföljt av välbehövliga pauser för bordsmingel och barbeställningar. Värt att nämna är att buffén med efterrätt håller samma mått som showen!

Showen i sig är väldigt interaktiv. Du befinner dig bokstavligen, ett flertal tillfällen under kvällens gång, mitt i showen – antingen dansandes eller sjungandes (vilket är två av kvällens huvudregler, som klargörs väldigt tidigt).

När showen tar slut, till mångas förtret, finns även alternativet att stanna kvar på inomhuskrogen tjugo meter bort, för att testa lyckan på dansgolvet, eller att umgås med vänner i baren.

åldrar, som gemensamt delar intresset för musik och som är ute efter en upplevelse utöver det vanliga. Det är helt enkelt en grym show i musikens tecken och en tribut till dess stora artister, som vi haft turen att få uppleva. Plus: Det är en grym show för dig som vill skratta, äta fenomenal buffé och få återuppleva dåtidens stora musikaliska eror. Det var dessutom kul att de förlöjligade dansbands-eran och bjöd hela lokalen på ett skratt – det finns faktiskt inget jag avskyr mer än dansband. Minus: Ibland kan du behöva hörselproppar i öronen. Ljudnivån kändes – även för en gammal hörselskadad krigare som mig. Jag delar ut fyra av fem Richards.

The Band rekommenderas varmt till människor i alla

feeling

flavour

fabulous vardagar 10 -19, lördag 10 -16, söndag 12 -16 luleå city | smedjangalleria.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

15


MUSIK JUNG

JUNG

KALLES KROG PITEÅ Caroline Lindgren var ute på Kalles krog i Piteå och minglade med kameran en kväll.

”Soul och pop i en romantisk blandning”. Så beskriver David Lindgren Zacharias, den ena halvan av duon Jung (där den andra är Aron Tideström), sin nya skiva. ”Musiken påminner lite mer om hur det var från början när vi började göra musik. På den tiden gjorde vi lite mer raka poplåtar, om man jämför med den lite svängigare soulen som fanns på förra skivan. ”Jung är, förutom den nya skivan, även aktuella med en spelning på Kulturens hus den 10 november. David Sandström

Gustav Magnusson, Martin, Josefine Bodin och Mikael Liljekvist

Petter Carlsson

och Anna-Maria

Forsman

TEXT: ANNA MIKAELSSON FOTO: PRESSBILD Bergnäsbron heter Jungs nya skiva. Det är en titel som nog varenda luleåbo kan relatera till. ”Både jag och Aron är uppvuxna på Bergnäset, och det är något speciellt med att gå över den där bron. Trots att den är relativt kort känns det ändå som en evighet att ta sig över den. Man har hunnit tänka många tankar om livet på den bron – det blir ett slags meditativt tillstånd.” David berättar att den nya skivan egentligen låg nästan helt klar för fem år sedan, men att den då inte kändes riktigt färdig och därför aldrig gavs ut. Det kom så mycket annat i vägen, som exempelvis BD Pop som både Aron och David var med och startade upp. ”Många av låtarna på skivan har till och med tjugo år på nacken. Vi har gjort om dem en del, men på sätt och vis känns det som om cirkeln är sluten med den här skivan. Det är en stor del gamla idéer sammanfogat med nya idéer, och det funkar eftersom låtmaterialet är ganska tidlöst. Den är inspelad med mestadels lokala musiker och vi har

16

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

använt oss av klassiska sättningar. Är det akustisk gitarr så ville vi att det skulle låta akustisk gitarr. Vi har också jobbat med små element, använt oss av konstiga afrikanska instrument i bakgrunden och så. Trots att det gamla låtmaterialet hela tiden har varit fokus, känns det ändå som att den här skivan är mer mogen och rak än tidigare produktioner.” Spelningen på Kulturens hus blir den enda de gör i Luleå under hösten. ”Det är några spelningar inplanerade i Stockholm också, men vi ville göra något unikt här så det är en liten tanke bakom. Det kommer att bli en finstämt intim kväll, men också svängigt. Med oss har vi Olle Nyman (The New Man). Han gästar dels på en av våra låtar, men han startar även kvällen. Han ska göra något speciellt för kvällen är det tänkt. Man vet aldrig vad som händer med honom – han har en stor del konstnärlighet i sig. Det kommer att bli en drömkväll, fantastiskt kul!”, avslutar David innan vi skiljs åt.

Mikael Rönnbäck

Jacke Häll

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se


3/11 - Challenge goes Halloween Halloweenfest på Piteås största nattklubb! Halva entren för de som kommer utklädda.

16/11 - Releasefest Ruff Riders 8 Extrem-skoterfilmen Ruffriders 8 kommer till stan på sin releasetour!

23/11 - LIVE! Corroded Rockbandet Corroded kommer och spelar live!

14/12 - LIVE! Randy The Band Punkbandet Randy är tillbaka efter några tysta år.

Mer info finns på www.challengebar.se Challenge Sportsbar - Uddmansgatan 4 Piteå - 0911-880100

Zäng continental

160/180 x 200 cm. Komplett med latex bäddmadrass och alu-ben. Finns även i 120x200 cm:

Kampanj!

6.995:-

9.990:-

Missa inte det här! DU FÅR FÅTÖLJEN UTAN EXTRA KOSTNAD NÄR DU KÖPER MAJEZTY ZÄNG Värde ca 3.000 kr.

21.900:Zäng Majezty continental

160/180 x 200 cm. Finns i lila, grå, svart och beige. Trippelpocket. Komplett med latex bäddmadrass och alu-ben.

Besök www.mobelhuset.nu för fler erbjudanden samt för att se övrigt sortiment.

Nu!

Svensk kvalitet!

Modellen Majezty är en svensktillverkad kvalitetsäng och finns i flera färger. Huvudgavel och förvaringslåda finns som tillval.

Möbelhuset täcke 900 g + kudde på köpet per liggplats! (värde 595:-)

Vardagar 10-18. Lördagar 10-16 • Söndagar 12-16. Gällivare 0970-128 00

Kiruna 0980-151 70

Luleå 0920-25 04 60

OUTLET Piteå Norrfjärden 0911-20 00 20

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

17


LIBERATION A PROCESS REVI EW

SAMTIDSKONST FRÅN REVOLUTIONENS EGYPTEN MARWA ADEL, AMMAR ABO BAKR, KHALED HAFEZ, MAHMOUD REFAT, AHMED EL SHAER

JOHN THORGREN, PORTRÄTT

27 OKT – 5 JAN VERNISSAGE LÖR 25 OKT KL 12.00 ARTIST TALK! Samtal med konstnärerna från LIBERATION Fredag 26 oktober kl 19.00 i Cafe’ Magasinet

Konstmuseet i Norr är ett samarbete mellan Norrbottens läns landsting, Kiruna kommun, Bodens kommun och Luleå kommun

HAVRE MAGASINET

I samarbete med Egyptens Kulturdepartement och Kulturråd

BODENS KONSTCENTRUM Öppet ons - sön 12 - 17 · Open Wed – Sun 12 – 17

0920 - 151 51

Stationsgatan 49, Luleå (Mitt emot ICA Supermarket) Nu kan du även boka din tid online på www.lockrop.net! Vi finns även på Facebook: www.facebook.se/lockrop

Norrbottensv 18, Boden · 0921 - 930 41 · www.havremagasinet.se

GOODIEBAG INSPIRATION

18

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


NÖJE TV Alexander Rozental är leg. psykolog på Psykologifabriken och har ett intresse för att förstå vardagliga fenomen utifrån ett psykologiskt perspektiv. I detta nummer av Kultur & Nöje tar han sig en närmare titt på tv-succén Solsidan.

Vem är du i Solsidan? TEXT: ALEXANDER ROZENTAHL FOTO: PRESSBILDER/T V4

Hösten har kommit med besked, och med den tv-kanalernas ordinarie programtablå. Efter flera månader med repriser är det äntligen dags för säsongens storsatsningar, och ett av de program tittarna har längtat efter mest är utan tvekan Solsidan – humorserien om vardagslivet i det fashionabla Saltsjöbaden utanför Stockholm. Hur kommer det sig då att programmet blivit en sådan succé? Svaret ligger sannolikt i den starka igenkänning vi upplever med dess karaktärer.

Den rollfigur som mest får utstå spott och spe är Ove. Han representerar den personlighet vi alla har svårast att umgås med – vännen som gärna kommer oinbjuden, som aldrig visar tacksamhet, och som är snål när

det gäller att ge något tillbaka. Precis som i Solsidan brukar vardagens Ove vara en barndomsvän vars beteende vi stör oss på men inte riktigt har vågat påtala. Som barn hade vi kanske överseende med personens små egenheter, men i vuxen ålder börjar vi bli alltmer irriterade på dennes sätt att vara. Det är också då vi börjar fundera på vad som förenar oss, och på vad en vänskap egentligen betyder. Att vänner glider ifrån varandra på detta sätt kan uppfattas som något tråkigt, men är egentligen en helt naturlig del av livets gång. Inom psykologin ses det som ett sätt för människor att kunna koncentrera sig på de mål och aktiviteter som är mest betydelsefulla. När vi är unga och har hela livet framför oss är vi mindre kräsna gällande vilka sociala relationer vi ägnar vår tid åt. Vi föredrar då många lösa vänskapskontakter för att kunna bli så stimulerade som möjligt. I takt med att vi åldras blir vi däremot alltmer

Ni fixar festen, vi levererar maten! Vi ordnar all slags catering av mat, smörgåstårtor, smörgåsar eller prova våra populära wraps! Se gärna våra menyer på www.restaurangaurorum.se eller så komponerar vi ihop ett förslag efter era egna önskemål.

www.restaurangaurorum.se

Välkomna in till oss på Restaurang Aurorum (Aurourm Science Park)

selektiva beträffande vilka personer vi umgås med. Fokus hamnar istället på andra saker, som exempelvis vilket känslomässigt utbyte vi får av varandra. Barndomsvänner som inte längre skänker oss glädje och mening faller helt enkelt bort till förmån för nya och mer givande kontakter. Precis som i Solsidan har vi alltså alla vår egen Ove i bekantskapskretsen. Hur vi förhåller oss till honom beror på vad vi väljer att värdesätta i våra relationer. Vissa vänner faller bort när vi blir äldre, medan andra förblir oss nära genom hela livet. Alla utvecklas vi olika, och det är därför naturligt att våra barndomsvänner inte längre upplevs på samma sätt när vi blir äldre. I Alex fall, i Solsidan, har Ove fortfarande en central roll i hans liv, trots de stora skillnader som finns dem emellan. Frågan är hur vi själva väljer att handskas med vår egen Ove, och om han kan få vara en del av våra liv även om vi har utvecklats olika.

timelab.se

Om du undersöker din egen bekantskapskrets hittar du förmodligen en motsvarighet till varje rollfigur i serien, men i något mindre extrem tappning. Alex är personen du kan lita på, men som är något tafatt och som kan jämföra sig lite för mycket med andra. Anna är den i gänget som gärna berättar vad hon tycker, men som lätt kan uppfattas som gnällig. Fredrik är killen alla jämför sig med, men som egentligen utstrålar en stark osäkerhet kring hur han bör vara, och Mickan är vännen med starkt driv, men som ofta kan upplevas dryg och påträngande. Alla har vi dem runtomkring oss, och precis som i serien handlar våra vänskapsrelationer om att kunna förhålla oss till varandras olika sidor.

G INOM CATERIN CH BODEN O A E L LU

LUNCH E MAN-FR 11 - 14! (Gratis

g)

parkerin

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

19


MUSIK INTERVJU

Folkkära Eva TEXT: LARS SÖDERBERG FOTO: PRESSBILDER

Eva Dahlgren är en av de mest prisbelönta och hyllande svenska artisterna i modern tid. Fem år har gått sedan hon senast turnerade och nu är hon ute på vägarna igen, denna gång med turnén Eva Dahlgren live 23 sånger. ”Jag var rädd för att vara lite rostig men allt har gått jättebra”, berättar en nöjd och avslappnad Eva Dahlgren efter premiären i Finland. Med tretton studioalbum, nio Grammisar, tre Rockbjörnar och en låtskatt som hyllas av gammal som ung kan det verka som om att det inte finns så mycket kvar att göra, vinna

20

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


Dahlgren eller erövra för en svensk singer-songwriter. Eva Dahlgren menar dock att det snarare är svårt att välja mellan alla projekt som hon är involverad i. ”Jag får prioritera och det brukar vanligtvis betyda att jag väljer det som är roligast”, menar Eva och fortsätter med att berätta om hennes senaste skivsläpp Demo 10. Materialet på skivan är demoversioner av tio låtar som bland annat kom att utgöra skivan Petroleum och Tång från 2007. ”Jag ville ge lyssnarna en inblick under ytan med Demo 10”, förklarar hon. ”Det är ju oftast bara musiker som ska spela på skivor som får höra demoversioner av låtar men jag ville bjuda mina lyssnare på skisserna också.” Det är åren i New York och stadens konstgallerier som inspirerat Eva Dahlgren till att släppa demoskivan. ”Det är alltid otroligt inspirerande att se skissen som är förlagan till det slutgiltiga verket, berättar Eva. Hade någon föreslagit att jag skulle släppa en demo som en skiva för 10 år sedan, så hade jag totalvägrat. Idag har jag mer distans och mina lyssnare vet vad jag går för.”

Eva. ”Många har ju följt mig genom åren och nu har det dessutom börjat dyka upp en generation med barnvagnar på mina konserter. Jag har kanske gått lite i arv”, suckar hon med ett leende på läpparna. Ålderssnacket till trots liknar Eva Dahlgren turnélivet med att åka tidsmaskin. ”Jag får så otroligt mycket energi. Det är fantastiskt att vara ute och spela igen och turnépremiären i Finland leder alltid till en härlig start på turnén.” För den oinvigde kan det vara roligt att veta att Eva Dahlgren alltid har sina turnépremiärer i Finland som en form av hommage till tiden som nybörjare. ”Det var alltid mycket lättare att få spelningar i Finland än i Sverige på den tiden”, förklarar hon. Så är dock inte fallet för Eva Dahlgren idag och den 15:e november spelar hon i stora salen på Kulturens hus i Luleå.

Vissa band och musikgenrer har fans som ser ut på ett speciellt sätt. Klassiska stereotyper finns att hitta inom till exempel hårdrocken eller synten. Men hur ser då egentligen en Eva Dahlgren-lyssnare ut? ”De ser bara äldre och äldre ut”, skrattar

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

21


timelab.se

Annonserar du på rätt ställe, till rätt pris? Denna tidning kommer ut till samtliga hushåll i Luleå, Piteå, Boden och Kalix med en upplaga på ca 100.000 exemplar. Ring vår mediasäljare Jonna Valikainen på direktnummer:

076 - 838 25 83

redan idag för att få fart på dina affärer.

NYHE T! Nu er bjud

er även instic vi tidnin k i gen.

en

timelab.se

v nä

ka Vi lpa : hjä med ten e till ta arbme

Har du läckage? Ring Mix Montage! en v ä r ö Vi utf bb! o j a t aku on: f e l e t Jour 8 25 83 24 070 -

0920 - 14 777

22

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

MIXMONTAGE.SE

u r Ak lvvä rme Go rgvä Be drum Ba lopp Av k Kö m. m.


NÖJE KORSORD Premiär för Kultur & Nöjes egna korsord. Facit till korsordet presenteras i nästa nummer av Kultur & Nöje som kommer ut Fredag den 30 November.

HAN FÅR OFTA KNÄPPER UTANFÖR FILMARBETSTID STJÄRNA DE LJUDER FÖR DE TRÖTTA

KATASTROFFILM MED B. WILLIS

2

FJÄDERFÄ

LISTIG

VIKINGAR

TALADE VARMT FÖR EN I KÖLN DJURLIKET I MITTEN AV MILIRIKET

3 KAN VARA DUR ELLER MOLL KAN DOPPAS I KOPP

INNAN EU NYBÖRJARE

1 LENA MEN INTE TJEJEN

BLIR KANSKE LEK MED ELD

GÅR VID PÅ GOTFARA LANDSTAK BARRTRÄDEN PARKERA

EN DAG ÄR SOM GICK TRETTON TILL HIS- IBLAND TORIEN

TILLTALADE FIRAR 31 AUG

SES MED STAV PÅ LED

BLEV VÄL JUBILAREN? SMÅGRÄLA

OFTAST ETNA GLÄDER

FÖRSÅG MED KANT MARKER

ALEXANDER LUCAS OCH CAROLA

PARTIVÄN MED BERT SOUTH DAKOTA

JUMBOPLATS PROPELLER

HURSA? PLATTFORM HEJLIKT GEIST TRÄNAR

KVÄVE VATTENDRAG BEDRIFT SVIKTA KAN HOPPFULLA HOPP

ORANGEFÄRGADE

HADE EFFEKT

FLÖDA EN YOKO VARA BÖJT ÅTRÄD

5 GER LÖN FÖR MÖDAN FÅTT PATINA RYSSJA

FLYGER ÖVER ÖAR I VÄST

TROFAST

VÄRMER VID TÄLTPLATSER ITU

FÖRMODLIGEN VILL EJ FRIARE FÅ

BÄR BLÅ BÄR MYCKET SVAGT I PARTITUR

DET VIKTIGASTE

ORD OCH INGA VISOR

HERRE I KENT

SYNS PÅ RAM

FRAMFÖRA EKA

SVANTE DREJENSTAM 2012

SOM BEKANT BANKETT

4. Denna musiker är aktuell med en spelning på Kulturens Hus i Luleå. Vad heter han? 6. Han är tidigare känd som medlem i Håkan Hellströms kompband. Vilket instrument spelade han där?

Ti Ut sd st or r -fr äll ed nin bo tte 10 ga -1 r, l 6, ek ns lö mil rd jö m us -s er, ön d buti eu 12 k m -1 & k 6, af fri é en tré

GODIS FÖR PIFF OCH PUFF

l

til

Utställningar

m

Norrbottenssalong 2012

l

Jurybedömd salong visas till 2.12

Luleå Konsthall & Norrbottens museum

Hemslöjden 130 år! till 9.12

Om vilken roll slöjden kan spela i samhället och i människors liv. Visning onsdag 21.11 kl 18

N

H E L A

5. Han föddes 1979 i ........

LEVER PÅ SIN SKUTA

m ko

HUDSPRICKOR

LIKGILTIG DEN BÄR KOTTAR

HÄR GÅR RÖMPPÄVIIKKO GÅR I HÅR

ELDRESTEN BLODKÄRL

en

DE FÖRVÄXLAS LÄTT MED BLÅBÄR

VERKTYGEN

SMÄLL ÄR VIKTIGT I RETORIK

PROGRAMVARA DEMONEN

6

SEPARERADE REDS SÅS

ÄR

ÅK SOM ÅKTE TILL KINA

KAFFEGREPP KRIMINALHUSS

ÄR VISS VEGAN DISPYT

©MEDIAKRYSS

PÅSTÅENDET PÅ GÅNG

MOTSATSEN TILL LÖNNMÖRDARE

EFTER ALLA AVDRAG

4 VILL FÅNGEN FN I NY

LAVA

1. Staden bjuder på både hisnande vyer och Spaniens äldsta tjurfäktningsarena. 2. Staden är belägen ca. 700 meter över havet och tillhör provinsen ..... 3. Provinsen ligger i den mest befolkade och näst största av Spaniens sjutton autonoma regioner. Vad heter regionen?

STOPPA BLODFLÖDET PARADIS

DE ÄR INGET VIDARE I ENA ÄNDEN

DEN HÄNGS IBLAND I LYA USA FÖR UT OFFENTLIGT

FÖR PRISTAGARE

Kring finska kriget 1808-09 När Sverige förlorade Finland

Lekmiljöer

Förr i tiden- tidigt 1900-tal Sjalljo - samisk lekmiljö För barn 7-14 år 28.10-10.3 2013

På upptäcktsfärd med Felicia Fahlander Vernissage söndag 28.10 kl 13

Program

Onsdag 14.11 kl 12

Lördag 27.10 kl 12-16

Stickkafé

28.10 kl 13

”På upptäcksfärd med Felica Fahlander”

Lunchföreläsning & sopplunch Kl 12-13 Törefors masugn 1857-1887 - om masugnens

tillkomst & avveckling. Mattias Strand, teknikhistoriker, föreläser. Kl 11.30-13 Sopplunch 60 kr

Utställningen öppnar Tisdag 30.10 kl 15-19 Halloweenkafé för stora & små Söndag 4.11 kl 14 ”Det spökar” Musiksaga med

Lördag 17.11 kl 14

”Att måla en fresk i Italien” Mats Risberg visar bilder och berättar om sitt arbete. Samarr: Italienska föreningen i Luleå, Luleå Humanistiska Förening, Studieförbundet Bilda.

Dagbarnvårdarnas musikgrupp

Lördag 10.11 kl 12.15

Norrbottenssalong 2012

visas på Norrbottens museum

Tio träffar på Norrbottens museum, start 28.11 11. 11.11 kl 13-16 Anmälan senast 12.11 till Slöjd för barn med slöjdinspiratör Eva Öhrling 0920-24 35 02 Eva Öhrling Samarr med Studieförbundet Bilda

18.11 kl 13-16

Norrbottens minne - länets arkivcentrum

Boka besök tel 0920-24 35 80 www.norrbottensminne.se Lördag 10.11 kl 11-15

Arkivens dag, tema framtiden Öppet hus med arkivvisningar, föredrag och utställningar

.......................................................

Norrbottens museum - Björkskatan, 0920-24 35 02 Arkeologi - Bebyggelse - Registrering Arkiv - Bibliotek - Bildarkiv - Samlingar

Slöjd för barn med slöjdinspiratör

Lördag 10.11 kl 11-15

Eva Öhrling Samarr med Studieförbundet Bilda

Öppet hus i Bildarkiv och Föremålssamlingar

Onsdag 21.11 kl 19-21 Höstglöd Musik, dramatik och ordakrobatik. Entré 50 kr.

Utställningstorget visar målningar av Gunnar Nordberg på temat skogsbruk och flottning

Storgatan 2, Luleå. Info 0920-24 35 02. Med reservation för tillägg och ändringar. Läs mer på www.norrbottensmuseum.se

Höstvägen 7, Björkskatan Luleå

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

23


MAT & DRYCK BIRGITTA RASMUSSON

Det Birgitta inte Birgitta Rasmusson är utbildad lanthushållslärare, journalist och före detta chef för ICA Provkök, som lades ner 2005. Där arbetade hon med tester och utveckling av nya matlagningsmetoder och framförallt med kokböcker. Mest känd är hon för att ha varit ansvarig för de senaste upplagorna av Sveriges mest kända bakbok; den rödrutiga Sju sorters kakor. Nu är hon aktuell som jurymedlem i Hela Sverige bakar på TV 7 och med anledning av det ringde Kultur & Nöje upp henne för att prata om Sveriges trevligaste vana: kafferepet. TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: PRESSBILDER

”Bakning har fått en andra chans. Nu har vi blivit fullkomligt överösta med matlagningsprogram ett bra tag. Bakning är en konst och en tradition och det engagerar Sverige. Inte minst kafferepet, som inte går att finna i samma tappning just någon annanstans i världen”, säger Birgitta Rasmusson, 73, under vårt samtal. Att prata med Birgitta Rasmusson är som att resa till svunna eror. Vi skrattar gott åt tider då det till och med var viktigt att hänga med i trenderna beträffande bordsdukar som man hade under kafferepet. Och åt hur färg och form i ljus och porslin gick i mode och åt vikten av att hålla koll på vilka etikettsregler som gällde när man ställde till med kafferep. Men vårt samtal känns inte mossigt – snarare som att öppna en nästan bortglömd skattkista av kunskap och historia som företräder dagens självklara ”Vill du ha en kopp kaffe?” På frågan om var all kunskap och passion för bakning kommer från så berättar Birgitta om uppväxten i ett lantbrukarhem i Bohuslän, där det dagliga kafferepet var en regel utan undantag. ”Sju sorters kakor skulle det vara, minst! Jag minns en av grannfruarna som slog på stort och serverade sjutton sorter

Norrbottens Kammarorkester

DIALOGSEMINARIUM II - Jämställt musikliv i norrbotten

Piteå Framnäs Folkhögskola Torsdag 15 november Kl 16.30-20.00

ANJA STORELV BAND

”SAMISK MUSIK MED HELA VÄRLDEN SOM INSPIRATION” Jokkmokk Laponia Porten Lör 10 nov kl 18.00 Mattila Bygdegård Sön 11 nov kl 16.00

24

Anmäl dig via www.norrbottensmusiken.se senast onsdag 7 november!

Nicholas Mulroy, tenor Kristofer Öberg, horn Dirigent Petter Sundkvist

GRATI S SEMIN ARIU Vi bjud enklar er på en em under attallrik kvällen!

Skellefteå Anderstorpssalen Ons 21 nov kl 19.00

M

Piteå Studio Acusticum Tors 22 nov kl 19.00 Luleå Kulturens hus Fre 23 nov kl 19.00

Gå gärna med i vår Facebookgrupp, Jämställt musikliv i Norrbotten!

Emil, Pippi, Karlsson & Co

Piteå Kammaropera & MusikTeaterVerket ger

GEORG RIEDEL, SARAH RIEDEL, JENS LINDVALL

Råttfångaren

UNDER LEDNING AV ÖRJAN FAHLSTRÖM

Umeå NorrlandsOperan Tis 30 okt kl 19.00

NORRBOTTEN BIG BAND

musikteater i tre delar

Överkalix Folkets Hus lör 17 nov kl 15.00

Lycksele Medborgarhuset Aspen Ons 31 okt kl 19.00

Piteå Christinasalen sön 18 nov kl 14.00

Haparanda Folkets Hus Fre 2 nov kl 19.00

(familjeföreställning) (familjeföreställning)

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

NORRBOTTEN

OLIVIAS POESIORKESTER

WINTER FRAGMENTS Gällivare Kyrka mån 12 nov kl 19.00 Älvsby Folkhögskola tis 13 nov kl 19.00

Luleå Kulturens hus - LUNCHBITEN Tis 27 nov kl 12.00 Piteå Krokodil Ons 28 nov kl 19.00 (familjeföreställning)

Jag vill ha ett husdjur mamma! Boden Folkets Hus Lör 17 nov kl 13.00 (familjeföreställning)

norrbottensmusiken.se

4- 6 å

r


e vet om kafferep är inte värt att veta

Att Sverige har en lång historia, tradition och förkärlek till kakor märks inte minst på försäljningen av Sju sorters kakor som har sålts i närmare fyra miljoner exemplar

efter att den kom ut för första gången 1945. Birgitta Rasmusson har varit ansvarig för de sju senaste utgåvorna och det går inte att låta bli att fråga henne om vilka kakor hon helst skulle se ingå på ett kafferep idag. ”Det var en rolig fråga! Jag skulle gärna se Jitterbuggare, som är en spröd kaka med maräng och mördeg. Namnet kommer från Jitterbug som var populärt att dansa under 30- och 40-talen, då receptet uppstod. Jag tycker även att Märtas skurna chokladkakor är läckra och sedan tycker jag gott man kan göra något lite mer elegant som till exempel små Punschnäbbar.” På frågan om vilken favorittårtan är, så säger sig Birgitta ha en personlig förkärlek för mandeltårtor och framförallt Oscar II-tårta, som är en klassiskt elegant mandeltårta med smörkräm.

småkakorna för att sedan avsluta med tårta. Innan vi börjar avrunda den långa pratstunden – för det blir långa samtal när man pratar om ett ämne som någon har ett sådant intresse och djupt rotad kunskap om som Birgitta – så poängterar hon vikten av att komma ihåg att alla våra älskade och klassiska kakor nästan uteslutande bär med sig en alldeles egen historia och sägen. ”Det är inte bara recept. Det finns alltid en historia också!” Någonstans där finner man nog svaret till varför Sju sorters kakor är den mest sålda boken i Sverige näst efter Bibeln.

Vi fortsätter prata om själva kafferepet och Birgitta berättar om turordningen vid ett riktigt kafferep. Man börjar med ”grovdoppet”, det vill säga bullarna. Begreppet syftar på att man börjar med det man ”bottnar” med och blir lite mätt av. Efter grovdoppet går man vidare till de mjuka kakorna och därefter äter man

timelab.se

en gång! Det pratade man länge och väl om”, berättar Birgitta med ett skratt och fortsätter. ”Sedan försvann kafferepen under 70-talet någon gång. Man började dricka te ur stora designkoppar från Finland och det släpptes på reglerna och traditionen. Men nu ser man att det kommer tillbaka mer och mer. Kanske inte själva kafferepet, i just den bemärkelsen, men kakorna, bakningen, kunskapen och konsten. Såväl 90-talet som början av det här decenniet har präglats av framförallt brödbak och länge har det varit modernt med den lite grövre och rustika bakningen. Konditorierna har nästan bakat lite fulare med flit bara för att få den rätta känslan. Att väldekorerade cupcakes och macarons varit två av de mest genomslagskraftiga trenderna inom bakning den senaste tiden, tyder dock på att vi börjar hitta tillbaka till själva hantverket, där den vackra utsidan ska göra lika mycket intryck som själva smaken.”

E D N A R T IS N G H C O D JULBOR ! L L A H L A V L L E T O H Å UNDERHÅLLNING P KAT U D P P U R Å T S T E D R O B L JU ALLA DAGAR fr.o.m. 24 NOVEMBER!

Pris er från 29 5 :-

TEL: 0923-159 00 WWW.HOTELLVALHALL.COM KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

25


NÖJE SPELGUIDEN Michael Gill är en av Sveriges främsta speljournalister som synts i många av landets bästa spelpublikationer. Här och nu med krönika och speltips i Kultur & Nöje.

Håll i er nu, för den här krönikan är själva definitionen av begreppet “i-landsproblem”. Det är nämligen så att dygnet har för få timmar. Under ingen annan årstid är det så uppenbart som nu. Nästan varje vecka under oktober och november släpps stortitlarna så tätt att den genomsnittlige spelaren knappt hinner dra efter andan mellan djupdykningarna i rymdäventyr, framtidsdystopier och historiskt halvkorrekta epos. Du kan stå i en skog, kasta en sten åt valfritt håll och ändå träffa ett spel som snittar 80+ på metacritic. Och det säger sig självt att i den här höstfloden av toppspel, så kommer ett par titlar att dränkas och aldrig se den breda massa de faktiskt förtjänar. Problemet är alltså en slags tvåstegsraket: de bra spelen är så många att risken är att du missar de allra bästa. Jag tänkte hjälpa er komma till rätta med det problemet genom att tipsa om två pärlor som riskerar att helt försvinna: The Last Express (till iOS) och FTL (som spelas på PC). The Last Express är kanske ett av spelhistoriens mest oförtjänt bortglömda någonsin. Jordan Mechner, mannen bakom den klassiska Prince of Persia-serien, kunde med CD-Rom-tekniken äntligen göra spelet han alltid drömt om. I grund och botten är det en deckargåta ombord på Orientexpressen, precis innan första världskriget bryter ut. Utvecklingen av spelet blev ett enormt projekt

och kostade ett mångmiljonbelopp som aldrig var i närheten av att betalas tillbaka när spelet väl lanserades. Det skrevs ett 800 sidor långt manus, skådespelare filmades och digitaliserades och utvecklarna flög till Aten för att fota en av de sista trätågvagnar som fortfarande var intakta från tiden innan de båda världskrigen. Om The Last Express är ett enormt projekt som var för långt före sin tid, är FTL ett som riskerar krypa under radarn för att det är för litet. FTL, eller Faster Than Light, är en liten pärla där du styr ett rymdskepp på flykt undan en armada av fientlig natur. Med otroligt små medel lyckas indieföretaget Subset Games fullständigt fånga spelaren i en spännande resa genom en rad solsystem. Spelet ses nästan uteslutande uppifrån, i en slags genomskärning av det rymdskepp som spelaren styr. Här måste skeppets alla undersystem kontrolleras, besättningen detaljstyras - och så måste det hela tiden försvaras mot angripare. Dygnet verkar dessvärre ha exakt lika många timmar som innan, men nu vet du åtminstone vad du kan fylla eventuell dötid med. Eller spara till nästa gång du får tråkigt.

MÅNADENS SPELTIPS

26

Walking Dead (iOS/Mac/PC/PS3/Xbox 360)

XCom: Enemy Unknown (PC/PS3/Xbox 360)

För alla PC-spelande 90-talsnostalgiker kommer nyversionen av Enemy Unknown som det varmaste och härligaste av antidoter mot höstrusk och -depressioner. Världsrymden anfaller och en internationell, och otroligt hemlig, superorganisation sätter genast igång med att bygga upp försvaret.

Äventyrsspecialisterna på Telltale Games har gjort avsnittsbaserat peka och klicka-historia av Walking Dead, den där fantastiska zombieserietidningen som blev till halvkackig tvserie. Och som de gjort det. De fyra första avsnitten är redan släppta, det femte beräknas landa någon gång i november, och en andra säsong är bekräftad. Spela det här!

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


Hjälp! Vi behĂśver en digital designer. Timelab bygger webb ĂĽt nĂĽgra av världens starkaste varumärken. Vi växer och nu sĂśker vi dig med ett brinnande intresse fĂśr form och färg, i bild, pĂĽ skärm och i print. FĂśr att sĂśka jobbet, skickar du ett mail till jobb@timelab.se med en lista Ăśver referensarbeten (webb eller print). Det är viktigt att referenserna är digitala och direktĂĽtkomliga genom länkar i mailet. OBS! GlĂśm ej att märka brevet “Digital Designerâ€?

Norrlandsoperan

The Elephant man Tor-fre 8-9 nov 19.00

�Revyn - aldrig für man vara glad...� pü turnÊ, üter i Luleü 15 nov

Kungsgatan 34a, LuleĂĽ 0920 - 24 87 00 www.timelab.se

Dansgästspel • Hope • 4 x Den starkare wwww.norrbottensteatern.se

Biljetter Norrbottensteatern 0920-24 34 00 • Kulturens Hus • ticnet.se Hela hÜstprogrammet - www.norrbottensteatern.se   Â?Â?Â? Â? ­ Â?Â?­ € 

   

      

 €

„„Â

‚ƒ�

                                                

KULTUR & NĂ–JE I NORRBOTTEN

27


timelab.se

Vi är idag Luleås största lunchguide Och nu har vi börjat sprida oss över Norrbotten. BO tt g ds brayt kycklingoscpheutneydressin n e i r e g F n n ri a a m m & urt Yogh s med ris ra Serve fri n Glute

mn

a Ha Södcorn g n a a staur lé med b

Re

fi ör h sm ckling ås ylt oc lld ky rs Ostfy i humme ed lingons lé m Fiskfi ed fläsk) Palt (m

rat t & Psandwiches a M afé cias &

C

cca ka fo 23 oli sallader a er k li o 5 tarätt a pas 4 olik

De ps RAW wra giska

Ekolo asta ar p i 8 bit Färsk raw sush ly Simp

rs lé laxfilé Olivtee kfi nerad kt fläs tgrati nsos Hels rbotte Väste pa p Lökso

orf

Wald

tter

rä Buffé kinesiska a 8 olik pizzor a 2 olik

www.hittalunchen.se

s)

ampu

UC li (LT

Kultur och Nöje  

Bra och goda nyheter i Norrbotten

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you