Page 1

MUSIK/RESOR/KONST/FILM/TEATER/LITTERATUR/NÖJE/MAT&DRYCK

ENS HUS R U

ARI U N

INTERVJU

Vera Vinter

Aktuell med debutalbumet ”Idyll”

OGRAM · PR

· KULT

KULTUR&NÖJE I NORRBOTTEN NR 10 • DECEMBERNUMRET WWW.KULTUROCHNOJE.SE

MAT & DRYCK

Bli ölkunnig

med Jonas D. Burénius

BE CEM R & JA DE

DESIGN

DesignLabland MÅNADENS RESMÅL

Att rymma till New York Av Åsa Petersen SVENSK PROGGS GUDFADER

Mikael Wiehe Guldkantat nyårsfirande under kristallkronorna med lyxig nyårssupé, toastmaster och glittrande show. Välkommen. Nyårspaket fr. 1395:-/p.

inkl. äventyrsbad, välkomstdrink, 4-rätters middag med 1 glas vin/ öl/alkoholfritt, show, fyrverkerier, logi och förstärkt frukostbuffé.

Familjepaket 3890:-/familj*

inkl. äventyrsbad, välkomstdrink, 4-rätters middag med 1 glas vin/öl/ alkoholfritt, show, fyrverkerier, logi i familjerum och förstärkt frukostbuffé. * Gäller 2 vuxna + 2 barn

31/12

N YÅ RS M EN Y LÖJ ROM SKR USTAD LJU MM EN HU MM ERS OPP A med västerbottensoststick CH ÂTE AU BRI AN D med blåmögelost & Madeir asås, serveras med örtrostad kulp otatis VAN ILJPAN NA COT TA med champagnegelé, toppat med chokladlöv

BOKNING: 0911-327 00 I WWW.PITE-HAVSBAD.SE

GOTT NYTT ÅR I NÖJESPALATSETINNEHÅLL

Ett första år med Kultur & Nöje

04 LITTERATUR 07 DESIGN 10 RESA 14 KULTUR 25 MAT & DRYCK

I november 2011 gav vi på Bra Medier ut den allra första upplagan av Kultur & Nöje. Med det här numret firar vi med andra ord ett år som en av Sveriges största gratistidningar inom området kultur och nöje. En gång i månaden kommer vi ut, med en upplaga på 100 000 exemplar, till samtliga hushåll i Boden, Kalix, Luleå och Piteå. Kultur & Nöje finns även på Luleå Airport, Kulturens hus, Acusticum och andra välbesökta platser runt om i länet.

08 SHARING WATERS Sauna meets Hamam i den spännande utställningen “Sharing Waters”.

10 MÅNADENS RESMÅL Direktrapport från drömmarnas stad New York av Åsa Petersen.

17 MUSIKPANELEN Nytt i Kultur & Nöje - Musikpanelen tipsar om hetaste låtarna just nu.

19 LINNEA HENRIKSSON Intervju med Linnea Henriksson som i år släppte sitt solodebutalbum “Till mina älskade och älskare” och som just nu är ute på en turné som bland annat landar i Piteå på Acusticum.

19

I min allra första krönika skrev jag att ”jag hoppas vår passion och känslan av vår vision genomsyrar hela detta första nummer av Kultur & Nöje”. Idag hoppas jag att vår passion och känsla tydligt har genomsyrat det arbete vi lagt ned, och den utveckling som det resulterat i, under året som gått. Vi är ett fåtal personer som står bakom att den här tidningen har kunnat bli verklighet. Vi kommer från olika bakgrunder och branscher och har olika intressen och utbildning, men en sak har vi gemensamt: en vision om att stärka Norrbotten som varumärke, en vision om att lyfta fram Norrbotten, en vision om att stärka banden mellan såväl kommuner som deras invånare. Att få se en tidning växa fram, att få vara med och faktiskt göra en tidning från scratch, är bland det roligaste, märkligaste och mest utmanande jobb som jag förmodligen någonsin kommer att ha. Men den största utmaningen kommer alltid ligga här och nu: att fortsätta hålla på den kvalité som vi står för, att fortsätta utvecklas, att fortsätta bredda oss och bidra genom att verka som ett starkt och effektivt forum för Norrbottens kulturliv. Så länge vi ser det som en utmaning och jobbar och verkar därefter, så hoppas jag att det kommer kännas i helhetsupplevelsen av tidningen. Under året som gått har vi genom intervjuer upptäckt många av Sveriges framtida stjärnor och fått lära känna de redan välbekanta ansiktena lite bättre. Störst för mig var att få intervjua en av mina idoler, Plura Jonsson. Nu i december har Kultur & Nöje ett litet juluppehåll och kommer tillbaka fredag den 25 januari 2013. Jag ser fram emot att få upptäcka vad nästa år har att bjuda på, men just nu tänker jag bara vara stolt och tacksam över året som gått.

LINNÉA IVARSSON linnea@bramedier.se

08

Linnéa Ivarsson

KULTUR&NÖJE NR 10 2012. REDAKTÖR Linnéa Ivarsson, linnea@bramedier.se ANSVARIG UTGIVARE Alexander Hagman ANNONSBOKNING Jonna Valikainen, jonna@bramedier.se, 076-838 25 83 MEDARBETARE I DETTA NUMMER Daniel Holmgren, Mattias Gunéll, Anna Mikaelsson, Jonas D. Burénius, Caroline Lindgren, Anna Lönnhager, Pierre Törnkvist, Åsa Petersen, Michael Gill, Elina Blombäck och Lars Söderberg TRYCK MittMedia Print DISTRIBUTION Posten AB UPPLAGA 100 000 exemplar per nummer KONTAKT Bra Medier i Norrbotten AB, Storgatan 36, 0920-23 22 50

PlaSTikkirurgi med diN TryggheT i fokuS Boka tid redan idag för en kostnadsfri konsultation inför estetiska behandlingar både med och utan kirurgi UMEÅ: V. Norrlandsgatan 22, Tel 090 - 14 15 22 | LULEÅ: Smedjegatan 10, Tel 0920 - 420 430

www.spaofsweden.se


LITTERATUR ILLUSTRATION Kultur & Nöje har intervjuat Fanny Felicia Svanberg som i höst, tillsammans med författaren Peo Rask och Black Island Books, är aktuell med den tredje bilderboken om Felicia Fahlander. För ett år sedan lämnade hon Luleå och Norrbotten för Helsingfors och sina finska rötter.

En minut med Pär Hulkoff från Raubtier Raubtier är den norrländska metalexporten som skördat stora framgångar hos den skandinaviska publiken sedan starten 2007. Kultur & Nöje ringde upp Hulkoff för att prata litegrann inför det stundande giget på Norrmalmia i Piteå.

”Jag attraheras av det ickeperfekta och folk med karaktär” TEXT: CECILIA K JELLANDER FOTO: PEO RASK

”Jag tänker inte medvetet på att jag har en speciell stil när jag illustrerar. Det händer att jag får frågor om varför jag gör så fula människor, men jag attraheras av det ickeperfekta och folk med karaktär.” I den senaste boken, Felicia Fahlander och Harry gruvgubbe, har huvudpersonen Felicia förflyttat sig från fabriksområdet och badhuset, som var miljöer i de två första böckerna, och ner i gruvan.

en vandringsutställning för allmänheten, med start på Norrbottens museum i Luleå i slutet av oktober. Utställningen visas fram till den 10:e mars. ”Det känns roligt och jag hoppas att besökarna ska uppskatta utställningen.” I den senaste boken kombinerar Fanny Felicia måleriteknik med collage. ”Jag målade mer förr, så jag har hittat tillbaka till det nu.” Sedan förra hösten bor hon i Helsingfors för att komma närmare sina finska rötter. Mormor är från norra Finland. När den första boken kom ut bodde Fanny Felicia i Göteborg, när andra boken kom ut bodde hon i Nordnorge och nu bor hon i Helsingfors. Är hon en nyfiken eller rastlös själ? ”Lite rastlös kanske, men jag tar också möjligheterna som kommer i min väg, och då hamnar man på olika ställen”, förklarar Fanny Felicia. ”Jag har fått min första riktiga lägenhet, är sambo och trivs väldigt bra. Helsingfors är min nya fasta punkt.”

Felicia Fahlander och Harry gruvgubbe ”Jag är någon sorts industriromantiker”, säger Fanny Felicia. ”Efter uppväxten i Svartöstan hittar jag inspiration i den miljön.” Hon lovordar samarbetet med Peo Rask och ser fram emot någon form av fortsättning. Närmast kommer material från den första och den tredje boken att bli

4

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

I kombination med illustrationsuppdrag arbetar hon på ett bageri med café. ”Det låter säkert jätteroligt att göra barnböcker, men det är ju ett jobb också. När jag kör fast dricker jag kaffe och tar djupa andetag innan jag fortsätter igen”, ler Fanny Felicia, som hoppas kunna ägna sig helhjärtat åt illustrationsuppdrag i framtiden.

TEXT: DANIEL HOLMGREN FOTO: PRESSBILD/ROBERT SVENSSON

Nämen tjenare Hulkoff, hur är läget med den gamle krigaren? - Läget är väl, än så länge, under kontroll. Det har varit fullt upp på sistone. Ni har under de senare åren varit väldigt aktiva och gjort succé på de större livescenerna runt om i Skandinavien. Hur ser intresset utomlands ut? - Ja, det har varit goda tider för oss, och som du säger så har den Skandinaviska publiken varit godhjärtad. Vi har dock inte lanserat något material nere i Europa. Vi planerar att eventuellt släppa en ”Europe-edition” som blir sammansatt ungefär som en Greatest Hits-skiva. Den 7:e december lirar ni på Norrmalmia i Piteå tillsammans med Sabaton och Dynazty. Vad kan vi vänta oss av kvällen? - Det enda jag kan garantera rörande den 7:e december, är att Rovdjuret kommer att ryta speciellt våldsamt för hemmapubliken. Sedan är ju våra turnékamrater uppskattade liveakter, så jag rekommenderar denna kväll varmt! Har ni något annat fläskigt på gång under den närmaste tiden? - Det som händer härnäst, är lanseringen av Bourbon Boys debutskiva Shotguns, trucks and cattle. Det blir släpp i januari, följt av turnerande i Skandinavien och Tyskland innan festivalsommaren. Man måste kompensera allt headbangande med lite country-twang ibland. Några sista ord till publiken? - Jag vill hälsa följande till alla Norrbottens rockare: Kom till Norrmalmia och visa var stålet kommer ifrån!


­

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

5


Ö G O N LÄk AR E PÅ PLATS! Kostnadsfri konsultation.

ÖPPET HUS

1-2 DECEMBER

Vi korrigerar alla dina synfel – även brytningsfel och ålderssynthet

Vi bjud er på kaffe och tilltugg.

Vi utför ögonlaser- och RLE-operationer för att korrigera alla synfel, även ålderssynthet. Välkommen att boka in en tid hos oss där du alltid får en kostnadsfri undersökning och konsultation av en legitimerad ögonläkare. Visst vet du att du kan göra bruttolöneavdrag för synfelskorrigering via ditt jobb? Det är kostnadsneutralt för arbetsgivaren och skattefritt för dig, det innebär att du sparar mellan 30 till 55 procent på din operation. Boka in en tid redan idag för ditt första steg mot ett liv utan glasögon och linser!

UMEÅ: SKOLGATAN 73 A – Telefon 090-14 24 00 LULEÅ: STORGATAN 45 – Telefon 0920-420 420 Ö-vik: STORGATAN 19 B – Telefon 0660-28 11 28

www.koskela.se 6

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


DESIGN DESIGNLABLAND

Längst till vänster: Jewels of Swedish Lapland Foto: Sanna Dahlén. Make Up/Hårstyling: Carro Alm Modell: Maria Lawino Johnson Armband/Norrskenschoklad: Simon Laiti Hemmagastronomi Mitten: Skogsgudinnan Foto: Sanna Dahlén Designer: Mimmi Björklund Modell: Frida Sandström Längst till höger: Gruvgudinnan Foto: Sanna Dahlén Designer: Klara Nordström Modell: Hei Edström

DesignLabland - laboratoriumet för norrbottnisk design Inom EU-projektet DesignLabland får unga kreativa designers hjälp med att utveckla sin affärsidé. Under de närmsta månaderna kommer Kultur & Nöje lära känna några av dessa unga kreatörer i en reportageserie om just deras passion och relation till projektet. TEXT: LINNÉA IVARSSON

DesignLablands uppdrag är att skapa kreativa win-win case mellan företag/organisationer och unga kreatörer – något som i sin tur ska skapa positiv PR för hela länet. Ambitionen är ökad tillväxt och attraktivitet i länet via passionerade norrbottniska designkreatörer. ”Vi är ingen designbyrå utan ska fungera som ett nätverk som kopplar ihop och stöttar olika talanger”, förklarar projektledaren Sara Json Lindmark för Kultur & Nöje. DesignLabland är ett treårigt (20112013) EU-projekt som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Länsstyrelsen i Norrbotten, Norrbottens Läns Landsting och Luleå kommun. Projektägare är DesignLabland ekonomisk förening. Kreatörerna man jobbar med är allt från fotografer till stylister, möbeloch modedesigners, grafiska formgivare, producenter, tekniker, filmare, koreografer och modeller. ”Duktiga kreatörer och design behövs överallt i samhället, men det är inte alltid så lätt att veta hur man ska komma ut och faktiskt jobba

med sin passion. Att starta eget, skapa ett kontaktnät och hitta uppdrag är ingen självklarhet”, berättar Sara Json Lindmark. ”Där kommer DesignLabland in.” Med ledorden ”action by passion” hjälper även DesignLabland till med att ta fram och arbeta på ett innovativt sätt med design. När Kultur & Nöje är på plats på DesignLablands kontor, beläget högst upp i gallerian Shopping i Luleå - i en miljö som bäst kan beskrivas som en inspirerande moodboard, där fotografier, textilier och design tycks blandas i ett kreativt kaos - så visar Sara Json Lindmark bland annat upp en uppsydd klänning i ett grönskimrande tyg. ”Det här är ett bra exempel på hur vi jobbar. Tyget är tryckt och baserat på ett fotografi av norrsken som Torbjörn Svalbro i Gällivare har tagit.” Just nu och under hösten 2012 har några av DesignLablands kreatörer jobbat med workshopserien ”Mötas?” som kommer att fortsätta 2013 ut. I ”Mötas?” har man analyserat och visualiserat tankar kring när,

var och hur vi vill mötas i samhället. Medverkande är Linda Backman (Creative Director), Nordmark & Nordmark (arkitektur), Viktor Wäppling (landskapsarkitekt på Tyréns) och Klara Nordström (designer / stylist/performance artist). DesignLabland ger även ut sitt eget digitala magasin som fungerar som en broschyr för kreatörernas kunskaper. DesignLablands senaste publikation, nummer 10, har temat ”E-healthy design” och behandlar DesignLablands arbete som designansvariga för Norrbottensmontern på årets Vitalismässa (Sveriges största E-hälsomässa) som 10-årsjubilerade på Svenska Mässan i Göteborg i år. Med start i Kultur & Nöjes januarinummer nästa år så kommer vi i en reportageserie få lära känna några av de unga talanger som DesignLabland jobbar med.

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

7


KONST SHARING WATERS

Sauna meets Hamam ”Någon har sagt att en fisk inte är medveten om att den simmar i vattnet. Precis som fisken vet jag lika lite om vad som är mitt verkliga jag och vad min kultur har format mig till.” Så säger Maria Ängqvist Klyvare, en av konstnärerna bakom utställningen Sharing Waters – Sauna Meets Hamam. TEXT: ANNA MIKAELSSON FOTO: PRESSBILDER/SHARING WATERS

I utställningen har fyra kvinnliga konstnärer från olika badkulturer skapat varsitt konstverk utifrån sina personliga reflektioner kring badtraditioner. Deras verk spänner över såväl det existentiella som det kulturella. Med Sharing Waters vill man sätta fokus på badhusets viktiga funktion som allmän mötesplats i en värld som blir allt mer globaliserad, och där vi lämnar många av våra kulturella rötter bakom oss. Den allmänna mötesplatsen fyller en viktig funktion menar man. Där kan vi mötas förutsättningslöst och där kan vi utmana våra förutfattade meningar. Konstnärerna som deltar är Gülsün Karamustafa från Istanbul, Buthayna Ali från Damaskus, Heta Kuchka från Helsingfors och Maria Ängquist Klyvare från Stockholm.

en främling och utsatt för stor nyfikenhet. Men i ett badhus, utan kläder, kände jag trots det en outtalad känsla av gemenskap. Jag mötte senare samma känsla i en Ottomansk hamam packad med turister i Istanbul, och i en bastu i ett publikt utomhusbadhus intill Öresunds strand. Som arkitekt och människa blev jag oerhört fascinerad av dessa platser och deras association till återhämtning under okonventionella former. Platser med en stark känsla av gemenskap, där människor kan slappna av för sig själva eller i sällskap med andra. Platser man ofta associerar med känslan av välbefinnande och hälsa. Är det möjligt att skapa sådana platser i en stressig och alienerad stadsmiljö, där intresset för historiska publika bad anses tillhöra en passerad tid?”

Kurator Ulla Castrup berättar om en erfarenhet av att besöka ett badhus på sin resa i Japan. ”Som en västerlänning på den japanska landsbygden var man alltid

Varför just badhus, kan man fråga sig. Vad är det bad och en specifik badkultur representerar? Vad riskerar vi att förlora om allmänna bad försvinner? Sharing Waters

8

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

vill med konstutställningen även fungera som en plattform för samtal med fokus kring badhusets viktiga funktion som allmän mötesplats. Utställningen har visats i Istanbul och ska senare vidare till Finland och förhoppningsvis Syrien. Lördag den 15 december landar utställningen i Konsthallen, Kulturens hus, Luleå.

SHARING WATERS Utställningstid: lördag 15 december söndag 20 januari Symposium 8 januari 2013 kl 19.00 i Konsthallens Ateljé.


INTERVJU VERA VINTER

Om stad och land Vera Vinter är född och uppväxt i byn Stora Lappträsk, två och en halv mil utanför Kalix. Med stillsamt storslagen musik i debutalbumet Idyll berättar hon om livet där, om resan till staden och om avståndet tillbaka. Under hösten har vi kunnat höra henne i Musikguiden i P3, sett henne på SVTs Gokväll och i TV4 Nyhetsmorgon. Just nu är hon ute och turnerar och supportar bland annat Timo Räisänen den 1 December på Kulturens hus i Luleå. Vi har intervjuat Norrbottens senaste musikexport, som spås en lysande framtid som artist. TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: PRESSBILD

Vad kan du säga om din debutskiva, Idyll? Den är till exempel släppt på Sony – stort för en debutant! - Idyll är tio sånger om stad och land. Landsbygden är ursprunget och staden katalysatorn. Men låtarna handlar inte om en perfekt idyll utan snarare om saknaden av den och om en längtan efter en sorgfri tillvaro som en gång fanns. Barndomsminnen och avståndet mellan där man är och dit man vill komma. Hur har arbetet med att ta fram den sett ut och hur länge har du burit med dig låtarna som Idyll innefattar? - Jag har alltid skrivit låtar men det var först efter att jag fått en samlingsbox med Allan Edwalls musik som jag började skriva texter på svenska. Då kände jag att jag hittade hem musikaliskt. De flesta av dina texter verkar behandla ditt ursprung och din hemort, Stora Lappträsk. Vad har du att säga om det? - Plattan består ungefär av hälften stad och andra hälften land. Jag tror inte jag hade skrivit de här sångerna om jag inte vuxit upp i Stora Lappträsk men kanske inte heller om jag aldrig fått uppleva avståndet tillbaka från Stockholm. Distansen till något man tycker mycket om kan ju få saker att klarna tills de till slut blir självklara. Så har det varit för mig. Ur vad föddes ditt musikaliska intresse? När började du skapa musik?

Snabbt om Vera Vinter Född: 1981, Stora Lappträsk. Bor: Stockholm Gör: Låtskrivare och artist Läser om igen: Pär Lagerkvists ”Aftonland” Lyssnar på om och om igen: Joni Mitchell och Emmy-Lou Beskriver själv sin musik som: Fem gårdar på rad, tranornas sång om våren, frusna sjöar och tystnad överallt. Om Vera själv får rekommendera ett album blir det: Allan Edwalls ”Grovdoppa”. För att texter är råa, vackra och humoristiska på samma gång. Kultur & Nöjes favoritspår på ”Idyll”: Paris

- Det fanns mycket musik hemma när jag växte upp. Min pappa spelade gitarr och sjöng: The Byrds, Jimi Hendrix, Bob Dylan, The Beatles. Jag fick följa med och sjunga någon sång ibland på hembygdsfester. När jag fyllde 16 år fick jag en egen gitarr i present av pappa. Trots att det alltid funnits instrument hemma blev det väldigt speciellt att få en egen gitarr. Det var då jag började skriva låtar och det har jag gjort sedan dess. I pressmeddelanden om dig beskrivs ditt genombrott som “Historien som börjar med att Bo Sundström, från Bo Kaspers Orkester, fick upp ögonen för Veras poetiska musik, får nu sin fortsättning i album och turné”. Kan du berätta mer om det? - Jag hade en spelning på Bryggarsalen vid Odenplan i Stockholm och Bo Sundström råkade vara där. Han gillade vad han hörde och tipsade sitt skivbolag, Sony, om mig. Är det något särskilt du känner att du vill förmedla med din musik? Det känns som att det är mycket känslor du behandlar med ditt uttryck. - Jag blir själv väldigt inspirerad av målad konst och fotografi. Jag har en favoritfotograf som heter Sune Jonsson (1930–2009). Hans bok Och tiden blir ett förunderligt ting (2007) – där han skildrar sitt Västerbotten – hade vi i studion när vi spelade in, som kompass och vägvisare. Och jag hittade både plåttakstrummor och sågklingor i bilderna som blev kvar och fastnade på skivan. Så det jag vill uppnå med min musik är nog det jag själv känner när jag tittar på Sune Jonssons bilder; att beröra och väcka minnen, bilder och drömmar till liv hos den som lyssnar. Hur ser du på framtiden? - Just nu försöker jag njuta av att mitt album äntligen har släppts och att jag ska spela en hel del live i vinter. Jag gillar det konkreta med livespelningar. Det blir nästan som när man skrev låten hemma i soffan eller vid köksbordet. Fast inför publik då.

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

9


HOTELL VALHALL KALIX Elina Blombäck förevigade Samir Sandbergs och Robert Lundqvists “The Dancing Moose” på Valhall Nightclub.

MÅNADENS RESMÅL NEW YORK

Att rymma till Pittoreska kvarter i Nolita (North of Little Italy)

Emelie Nevanperä

och Nils Bergdahl

Johanna Wallin med sällskap

Elin Juntti och Katharina Gustavsson

Oscar Jonsson med sällskap

Det är min första natt i New York. Jag är jetlaggad och läser Artighetsreglerna, romanen av Amor Towles. Just här på Lower East Side, men 1938, säger en äldre man till en ung kvinna: – Nackdelen med att vara född i New York, är att man inte har något New York att rymma iväg till. TEXT OCH FOTO: ÅSA PE TERSEN Jag vet inte om jag rymmer till New York. Men jag måste åka hit, minst en gång om året. För att få vara ifred och för att få smaka på världen. Så jag kanske rymmer ändå. Det är okej. New York är den bästa flyktdestination jag kan tänka mig.

John Johansson och Urban Sandberg

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

10

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

Jag har aldrig varit någon annanstans i USA, så ibland säger jag att jag aldrig har varit i Amerika. New York är nämligen inte typiskt amerikanskt. Om internationalism skulle definieras med en plats,

skulle det bli Manhattan. Här lever många olika språk och kulturer sida vid sida. I FN-skrapan möts världens nationer. Det finns många klassiska saker att göra i New York. Mina första gånger i staden kom jag så klart hem med bilder på Empire State Building och Frihetsgudinnan. Allt det där som New York-turisten ser för första gången men ändå har sett hundra gånger förr, i filmer och tv-serier.


l New York Tunnelbanan. Enkel och vacker

Guggenheim. Modern konst och slående arkitektur. Just nu visas Picasso i svart och vitt

Red Rooster. Marcus Samuelssons restaurangpärla i Harlem.

En kaffe i väntan på bord på Balthazar. Fransk klassiker på Spring Street i Soho.

Kate Spade New York. Som en godisaffär med väskor, skor, klänningar och smycken.

Frukost på Bread på Spring Street. Restaurang, café och bar i ett. Lokal konst på väggarna.

La Esquina, mexikansk favorit på Kenmare Street i SoHo. Missa inte deras fish tacos.

Med åren har jag fått en mer vardaglig relation till New York. Det började våren 2008. Jag skulle bara stanna en weekend men blev svårt sjuk och lades in på New York University Hospital. I sjukhussalen träffade jag en familj från Upper West Side. De blev mina vänner för livet. Medan jag tillfrisknade lärde jag känna staden på ett djupare plan. Den har för evigt en del av mitt hjärta. Jag älskar områdena på nedre Manhattan som i höstas drabbades hårt av stormen Sandy. När jag nu promenerar mellan Lower East Side, SoHo, Little Italy och TriBeCa märks inget av förödelsen. Men strömmen har kommit tillbaka bara någon vecka tidigare. Man skulle kunna jämföra dessa kvarter med Södermalm i Stockholm. Klassiska arbetarstadsdelar som numera hyser unga, hippa konstnärer och artister. Men jag behöver bara gå runt hörnet från mitt hotell så är jag i det riktiga China Town. En man kommer gående med en flådd gris slängd över axeln. New York är, trots Midtowns alla skyskrapor, en stad som utforskas bäst från marken. På trottoarerna

och i tunnelbanan finns stolta New Yorkers som gärna tipsar om just sina pärlor. Förra hösten, när mina föräldrar följde med mig till New York, åkte vi klassisk gul taxi mellan Upper West Side och SoHo. Chauffören kunde inte hålla sig från att ge oss en guidad tur. Han visade alla kända landsmärken och kryddade dem med personliga berättelser. Mina pärlor i New York kan sammanfattas konst, mode, böcker och mat. Jag besöker alltid Guggenheim och Museum of Modern Art, som hyser världens främsta moderna konstnärer. Just nu visar Guggenheim Picassos svartvita målningar, medan MoMA bjuder på Edvard Munch’s Skriket i pastell. Även Luleåfödda Karin Mamma Andersson hänger på MoMA. Shoppingen är naturligtvis oändlig. Jag missar aldrig New York-märkena Rag & Bone och Kate Spade. Rag & Bone står för rockig denim. Kate Spade säljer sockersöta väskor, skor och klänningar.

Bäst av allt är ändå att besöka bokhandlaren Barnes & Noble, som finns på många ställen i stan. Här är det helt okej att ta en bok ur en hylla, slå sig ner med en kopp kaffe i fiket och läsa från pärm till pärm. Perfekt en regnig eftermiddag. I New York finns så klart mat från hela världen. Min favorit just nu är mexikanska La Esquina i SoHo. Missa inte deras heta fish tacos. Red Rooster i Harlem, som drivs av den svenske kocken Marcus Samuelsson, är lika omistligt. Här möter amerikansk comfort food svensk matlagningstradition. Baren är en enastående fest. New York är, på många sätt, en sensationell stad. Men det är inte sensationerna som egentligen griper mig. Bäst av allt är att kliva upp en morgon och gå till ett litet fik (som Bread i Soho) för att äta frukost. Ta med datorn eller en bok och bara sitta, utan att det är något mer med det. Här är det ingen som känner igen dig, men heller ingen som ifrågasätter att du är där. Människorna är så många och så olika att alla människor ryms.

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

11


OLIVERS LULEÅ Anna Lönnhager var ute med kameran en lördagkväll när det var Huskollektivet @ Olivers!

Jul på Peabtravet Tjejkväll 13 december kl. 17.30 Tjejkväll och V5 med modevisning, utlottning av goodiebags, glöggmingel, lyxig julmiddag inkl. entré och program. Glöggmingel, varmrätt och efterrätt, 4 olika sorters dessert med jultema, kaffe. Pris 295:- inkl. starköl/cider/vin.

Travfest med julbord 21 december kl. 14.00 Travfest och V5 med Julbord. Pris 350:- inkl entré och program. Se meny på www.peabtravet.se

Travfest årsfinal 30 december kl. 14.00

För mer info. www.peabtravet.se

YOURS.SE FOTO:

Travfest med trerätters meny. Pris 450:- inkl entré och program.

Skyltsöndag öppet mellan klockan 12 och 16

2/12 Fira in julen och 1:a advent i Luleå City. Tomten finns på plats med sina renar. Kom och åk i tomtens släde och glöm inte att ta med dig din önskelista och ge till tomten. Handla julklappar, fika och upplev härlig julstämning. Varmt välkommen!

3 gallerior, 300 butiker, 50 restauranger & fik, bio, teater, konserter och sport. Enjoy. Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

12

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning serverade i en exklusiv och sportig miljö.

G&od Jul Gott Nytt År önskar vi på Allstar

Fredag 21/12

16–03

Lördag 22/12

12–03 After shopping och hemvändarförfesten fortsätter.

Söndag 23/12

Förfest med Sundsvall – LF Basket.

Fredag 28/12

15–03 Julfesten fortsätter med Luleå – Modo.

Lördag 29/12

12–03 Nyårsuppladdning!

Söndag 30/12

15–01 Uppladdningen fortsätter med Brynäs – Luleå Hockey.

15–01 Klassisk julvaka.

Måndag 24/12 20–03 Ho, ho, ho. Tomtekväll.

Måndag 31/12 Stängt Nyårsfest på Olivers.

Tisdag 25/12

15–03 Hemvändarfesten! Förköp*

Tisdag 1/1

15–23 Sköna tisdag.

Onsdag 26/12

15–03 Hemvändarfesten del II med Växjö Lakers – Luleå Hockey.

Fredag 4/1

16–03 Fredagsmys!

Lördag 5/1

18-03

Torsdag 27/12 15–02 Before Basket, LF Basket – Borås, och mellandagsmys.

Trettondagsparty med Färjestad – Luleå.

* Förköp på DIVA i Smedjan

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Storgatan 28, Luleå Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se Måndag-tisdag 16-23, Onsdag-torsdag 16-00, Fredag 16-03, Lördag 12-03, Söndag 15-23. Fredag After Work, 20% off på menyn till 18.00.

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Storgatan 28, Luleå Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se


KULTUR FRILUFTSMUSÉET HÄGNAN

Spökvandring på agendan Kultur & Nöje besökte friluftsmuséet Hägnan i Luleå och gick en spökvandring. TEXT: ANNA MIK AELSSON FOTO: PRESSBILD

Det är sen oktoberkväll och ett gäng arbetskamrater står samlade på friluftsmuseet Hägnans parkering. Det ligger förväntan och en viss nervositet i luften och stjärnorna omfamnar det som känns som den mörkaste av höstkvällar. Spökvandring står på agendan, och det är inte för inte som vi deltagare sneglar över axeln då och då innan allt drar igång. För kan man vara säker på att det inte redan börjat? Vi ser brinnande facklor vid horisonten, och är det inte något som fladdrar spöklikt vitt på stigen där borta? Spökvandringarna bygger på verkliga historiska händelser samt spökberättelser ur folkmun, och det ger vandringen ytterligare en dimension. När vi möter bödeln på vår färd i de mörka och dunkla omgivningarna bland Hägnans gamla gårdar, så är det inte bara hjärtats snabba slag som hänför, utan även vetskapen om att bödlar var en realitet för inte alls så länge sedan. Knarrande dörrar, svagt upplysta fönster och plötsliga

uppdykanden av vålnader, maror och gastar gör att man lyssnar på vartenda ord som våra ledsagare på vandringen har att berätta. Orsaken till spökvandringarnas uppkomst är Beatrice Norbergs brinnande intresse för folktro. Beatrice arbetar som museipedagog på friluftsmuseet Hägnan. ”Vi har länge haft dramatiserade kulturhistoriska vandringar på Hägnan, men det här temat är nytt sedan i fjol. Genom att vi dramatiserar sägner och historier blir upplevelsen en annan. Det tilltalar våra känslor och sinnen på ett sätt som gör att vi kommer ihåg vad som berättades.” Tanken är att spökvandringarna ska vara en återkommande programpunkt på Hägnan, men att historierna och skrönorna ska bytas ut för varje säsong så att upplevelsen blir ny för de som redan gått en gång förut. Vandringarna har blivit populära och har varit i princip

10:e SUCCÉÅRET!

”Det är jätteroligt att de har blivit så uppskattade! Spökvandringarna är ju också en del av ett större projekt, ”Det hemsökta Norrbotten”, som jag är projektledare för. Tanken är att vi ska ta fram material till en bok som ska handla om spöken och folktro. Just nu är vi i uppstartskedet, men vi siktar mot att förutom boken även kunna erbjuda spökvandringar i byarna runtom i Norrbotten. Då är det viktigt att vandringen bygger på lokala sägner som finns i just den byn.” Det blir många lättade skratt efter att vi har klivit ut från portalen som ska ta oss tillbaka till vår värld, för hur stursk man än är går det inte att komma ifrån att Hägnans spöken både skrämmer och berör. Och slutade snegla över axeln – ja, det gjorde vi nog inte förrän dagsljuset tittade fram dagen efter.

timelab.se

Julius Production i samarbete med AB Yvel och Image presenterar

fullbokade sedan start. Beatrice uppskattar att ca 1300 personer har deltagit i spökvandringarna hittills.

Lådkampanj! Vi bjuder på lådfronterna. Maxhöjd: 360mm. Maxbredd: 600mm.

Repertoar ur den världsberömda TV-konserten från Wien. Framförd av 35 musiker och sångsolister i världsklass från

SCHÖNBRUNN SLOTTSFILHARMONIKER Sångare: Mara Mastalir, Michael Havlicek Dirigent: Guido Mancusi

Kontakta mig för ett kostnadsfritt hembesök!

Thomas Strömberg 076 - 1162011

Info: www.nyarskonserten.se

14

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

TTER

R 3 5 5 KT E R + SE R V

IC E AV

G IF T

N S T U D E R IS E T P H A LVA

DANIEL SLOSS (SCO) ANN WESTIN BEHRAD ROUZBEH .. OZZ NÛJEN MÅRTEN ANDERSSON SORAN ISMAIL

SEX KOMIKER. EN TURNÉ. INGA HÄMNINGAR.

LULEÅ–KULTURENS HUS Fredag 18 januari kl 19.30 Biljetter: Telefon: 0920-45 59 00 Ticnet: 077-170 70 70, www.ticnet.se

BILJE

LULEÅ TISDAG 5 MARS – KULTURENS HUS – www.harjedalskok.se WWW.RAWPATURNE.SE


Julklappskaos? lugn, du behöver inte känna dig stressad. vi har öPPet till 17 alla lördagar fram till julafton. välkommen.

32 butiker, kafé och konditori under ett tak. P-hus med gratis Parkering söndagar. luleå cit y. smedjangalleria.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

15


NÖJE THOMAS NIEMI Han är designer, dj, klubbarrangör och grundare av klädmärket Happy People. Han är en mångsysslare med rötterna i Norrbotten och Luleå och som alltid har något nytt projekt i rullning. Kultur & Nöje ställde några snabba frågor till Thomas Niemi och tog reda på vad som är aktuellt för honom just nu.

CHALLENGE PITEÅ Caroline Lindgren var ute med kameran och minglade på Challenge i Piteå.

TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: ERIK CARLSSON

Ellen Hedman och

Andrea Risberg

Petter Alm och Hanna Nilsson

”Jag har valt att fortsätta att profilera mig som det Norrländska märket även om basen nu är i Stockholm. Den norrländska själen förvinner inte för det” Joakim Lidman

Mange Hellberg är ett synnerligen kritikerrosat projekt. Berätta om din roll där. - Jag involverades ganska tidigt i projektet och till en början hade jag rollen som manager, stylist och allmän uppstyrare och kapten av skeppet. Detta har senare gått vidare till att jag även börjat skriva musik och texter och numera också spelar och sjunger i bandet, vilket är hur kul som helst! Du kommer ha en Pop Up Store för Happy People i Smedjan i Luleå mellan den 29 november och den 1 december. Vad är nytt med Happy People? - Nu, då markbutiken inte längre finns, så har jag haft en större frihet att göra det jag vill och jag har valt att endast sälja Happy People via vår egen webshop. Jag har även valt att inte göra kollektioner och att istället släppa nya styles då jag känner för det. Nu i höstas var det då dags igen. - Jag har valt att fortsätta att profilera mig som det Norrländska märket även om basen nu är i Stockholm. Den norrländska själen förvinner inte för det. Därav valet att komma tillbaka till Luleå och erbjuda alla kunder som supportat HP sedan starten att ha möjlighet att köpa kläderna ”live” igen. Kom och besök vår Pop Up Store i Bra Mediers lokal i Smedjan! Jag har även byggt upp ett bra team av

16

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

och Ann-Louise

Merilä

människor som jag jobbar med och supportar i den mån jag kan. Bland andra MMA-fightern Niklas Bäckström från Luleå och Piteårapparen Kalle Gracias. De är stolta Norrländska killar som jag som jag respekterar och som vågar satsa på sina drömmar, oavsett jantelag eller geografisk placering. Kläderna och designen är som vanligt en reflektion av mig och mina intressen. Vad händer på klubbfronten? För Happy Peoples del så har vi i år haft två lyckade event i Stockholm, med grymma gäster och artister. Och nu då jag kommer tillbaka till där det hela startade, så blir det inget undantag. Det blir en Happy People-fest på Kafelino, i gammal klassisk anda, med fet musik, grymma gäster och en jävla massa Happy People!

Jakob Widman, Fredrika Wallon

och Emelie Wallon

Du kommer även bidra med låttips i Kultur & Nöjes Musikpanel - vilka är de fem låtarna just nu?

Kendrick Lamar - m.A.A.d City Mange Hellberg - Christer P (Lallare) Näääk ft. Nimo - Vi Är Kvar Här Major Lazer ft. Amber Coffman - Get Free Romain Virgo - Cry tears for you

id Nilsson

Joakim Christoffersson och Dav

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se


MUSIK MUSIKPANELEN

Musikpanelen Kultur & Nöjes musikpanel består av några av Sveriges mest framstående dj:s, artister, musikbloggare, producenter och klubbarrangörer. Här är ett axplock av deras favoritmusik just nu.

Alexander Rosso

Tony Zoulias

Robban Becirovic

Martin Anderssom

DJ, producent och arrangör med försmak för det elektroniska. Medlem i svenska DJ-duon Cocotaxi.

En av Sveriges mest meriterade DJs, klubbarrangör och tidigare musikchef på ZTV.

Chefredaktör Close-up Magazine.

DJ och driver Sveriges största musikblogg Discobelle samt skivbolaget Discobelle Records.

Oavsett årstid, målgrupp eller klubb så strävar jag alltid efter maximal bas. Det är, trots olika genrer, den gemensamma nämnaren här.

Man kan avsluta året genom att konstatera att svensk hiphop mår otroligt bra och svänger som tusan.

Jag vet att ni redan har becksvarta eftermiddagar uppe i norrbotten, Här har ni låtar att avnjuta hela decembermörkret ut.

Min topp 5 just nu med allt från svenske rapparen Stor till bångstyriga franska kollektivet Club Cheval.

David Heartbreak vs Toddla T - PUM PUM (ft Mr Lexx)

Stor (ft. Linda Pira) - Rom & Kush

Neurosis - Honor found in decay

Stor (ft. Linda Pira) - Rom & Kush

Näääk - Nycklarna till staden

Bad Religion: ”True north” (cd)

The-Dream - AK47

Kendrick Lemar - Backseat Freestyle

Hoosam - Om du frågar mig

Always war - We are the flood

Kriget - Don’t Worry It Will Be Over Soon

Copia Doble Systema - Suelta La Voz ft Pepita (Joelito RMX)

Nimo med Ison & Fille - Står för min Toffer - Kebabrulle

Incantation - Vanquish in vengeance Converge - All we love we leave behind

Tomas Barfod (ft. Nina Kinert) November Skies (Jerome LOL remix) Club Cheval – Decisions

Frikstailers - Guacha Murlo - Patang

Fredrika Johansson

Anders Rensfeldt

Marcus Price

Daniel Holmgren

Producent för P3 Live och verksamhetsledare på UpSweden.

”Mördar-Anders” producent och artist i Movits!

Artist, DJ och producent med rötterna i hiphop och grime.

Låtskrivare, artist och gitarrist i Raised Fist.

Det sjuder i det lokala musiklivet: livescenen - oavsett om det är lokala eller nationella band lever och debatten kring festivalernas framtid är livlig. Så skippa förfesten eller sportbarerna nästa gång till förmån för en musikupplevelse.

Är i skrivandets stund på turné där vi bland annat lyssnar på:

Här wi gå!

Här är några godbitar som passar festen, gymmet såväl som fredagsmyset.

Zacke ft. David Björkén - En Skata Flög

RL Grime - Trap On Acid

The New Man - Star O’ Mine

Melé - Beamer featuring Kano

David Guetta ft. Sia Furler - She Wolf (Falling To Pieces)

Penga Per - Svenska Riksdaler

Meshuggah - Future Breed Machine

Lune - Made of Steel

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - That’s What’s Up

Cashmere Cat - Mirror Maru

Noonie Bao - Bodywork Lover

Chords - Into The Night

Vera Vinter - Överallt

C2C - Down The Road

UMO Jazz Orchestra meets Magnum Coltrane Price - Nekoti Rock

Simon & Gurfunkel - The Sound Of Silence

SBTRKT - Wildfire (feat. Little Dragon) Ansiktet - För stor

Nero - Guilt Tool - Sober

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

17


er

än

timelab.se

M

ba

ra

sp

or

t!

Bowling & Nightclub

Eleonora Laura Västra Varvsgatan 25 0920 - 22 85 80 bokning.lulea@olearys.se

Exklusiva underkläder Storgatan 48, 972 31 Luleå 0920 - 158 58

SVERIGES TELEVISION I SAMARBETE MED LIVE NATION OCH BLIXTEN & CO PRESENTERAR

SKELLEFTEÅ SKELLEFTEÅ KRAFT ARENA FRE 15 FEB GENREP LÖR 16 FEB MATINÉGENREP LÖR 16 FEB DELTÄVLING 3 BILJETTER:

ticnet.se 077-170 70 70, Ticnetombud, sj.se/upplevelser, 0771-75 75 75 el i SJ Resebutik samt Skellefteå Turistbyrå 0910-45 25 15. För VIP-paket 08-665 01 65 el vip@livenation.se. För hotellerbjudanden elite.se MELODIFESTIVALTURNÉNS SPONSORER

COCA-COLA DELICATO GEVALIA METRO MIO OLW SAMSUNG SANTA MARIA SJ VOLVO CARS

18

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

OFFICIELL LEVERANTÖR


MUSIK INTERVJU

Linnea Henriksson: ”Jag har ätit upp mycket fördomar” TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: PRESSBILD/IRMELIE KREKIN

Hon var med i Idol 2010 och har ruskat om jazzvärlden med sitt band Prylf. I maj 2012 släpptes solodebutalbumet Till mina älskade och älskare och just nu är hon mitt uppe i sin Sverigeturné som bland annat innefattar en spelning på Studio Acusticum i Piteå den 15 december. Kultur & Nöje ringde upp Linnea Henriksson.

Tiden i Idol beskriver Linnea Henriksson som en väldigt lärorik skola. ”Man har liksom två minuter i veckan på sig att visa vem man är, live, för hela svenska folket. Det är en låtsasvärld, och jag njöt av den. Det är otroligt viktigt att man förstår vem man är som person och artist när man deltar i en sådan produktion. För mig har det bara varit positivt. Jag hade kanske aldrig fått de kontakter jag så länge suktat efter, om det inte vore för Idol. Jag var skeptisk mot konceptet först, men jag har ätit upp mycket fördomar.”

! T T O G V O S L, Å K S , ID LT Å M G LI K A SM STÖRSTA MÖJLIGA JULNÖJE PÅ VALHALL I KALIX! BOKA NÖJESPAKET MED HOTELL PÅ 0923-159 00

timelab.se

”Jag har nog inte förstått det själv än, det kanske kommer till jul”, förklarar Linnea Henriksson med ett skratt när hon försöker summera tiden efter genombrottet med debutalbumet Till mina älskade och älskare. Under sommaren som gått har man inte kunnat undgå hiten ”Lyckligare nu”, som är ett av spåren på albumet.”Jag är så glad över att ”Lyckligare nu” hittat ut så pass mycket som den faktiskt gjort. Alla har nog upplevt något som inte riktigt varit bra, där det varit positivt att komma ifrån. Det är nog en sådan där låt som alla kan behöva ibland”, säger Linnea Henriksson till Kultur & Nöje.

Att helt plötsligt vara ”Linnea Henriksson” med en egen skiva och med egen musik, som dessutom för första gången skrivs på svenska, är speciellt för Linnea Henriksson. ”Det är mer naket än att vara en tjej i ett band. Det känns som att det är jag mot världen samtidigt som jag fått ett väldigt starkt band till mina lyssnare. Tidigare skrev jag musik i terapeutiskt syfte. Idag känns det som att det är för något större. Dessutom är det intressant att skapa och sjunga musik på svenska. Det blir ett ärligare sound när man använder ord och uttryck som man använder till vardags.”

Boka nu!

9 00 0923 - 15

TEL: 0923-159 00 WWW.HOTELLVALHALL.COM KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

19


timelab.se

JULKONSERT MED

ROGER PONTARE SJUNGER IN JULEN MED ACKOMPANJEMANG OCH ARCTIC VOICES!

21/12

S TUREN L U K PÅ LULEÅ HUS,

Plats: Kulturens Hus, Luleå | Datum: 21:a december | Tid: 19.00 | Pris: 395:- + förköpsavgift Förköp finns i receptionen på Kulturens Hus eller på www.ticnet.se

20

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


MUSIK INTERVJU

Svensk proggs gudfader Svensk proggs gudfader, Mikael Wiehe, är i dagarna aktuell med ny skiva. Dessutom är han inbokad för att spela på Kulturens hus i Luleå den 14:e februari. Kultur & Nöje passade på att avbryta den ständigt aktuelle åsiktsmaskinen mitt i låtskrivandet, för att prata om allt ifrån ålderdom till Twitter-hashtags. TEXT: LARS SÖDERBERG FOTO: PRESSBILD

Mikael Wiehes nya platta heter En gammal man, men trots sin 50 år långa karriär ser han ingen anledning att lägga varken gitarren eller palestinasjalen på hyllan. ”Jag älskar att skriva, spela in och framföra min musik. Jag började faktiskt som jazzmusiker när jag var 17 år. Nu har kroppen hängt med i snart 67 år, men mitt uttrycksbehov är lika stort som förr. Den största skillnaden mellan den yngre och äldre Wiehe är väl att jag är mycket snyggare nu för tiden”, skrattar Mikael. En gammal man är kanske inte lika politiskt uppe på barrikaderna som tidigare Wiehealbum, men Mikael tycker ändå att det märks var han står om man läser texterna. ”Allt kan inte handla om politik och skilsmässor. Jag är fortfarande en politisk engagerad agitator och artist men den här gången ville jag bara göra en glad och gungig platta”, förklarar han och fortsätter med att berätta om vad som inspirerade till den dansanta bluesen på skivan. ”En av mina vänner spelade låten ”No banker left behind” av Ry Cooder för mig och jag tänkte att så kan man ju faktiskt också lira!” Under 2011 fick det svenska folket bekanta sig med Mikael på ett djupare plan via TVprogrammet Så mycket bättre. Borta var samhällsmegafonen och istället satt någon form av känslig mysgubbe i TV-rutan. ”Det var rätt skönt att få tvätta bort lite av den där Herr Magister-bilden som jag tror många hade av mig tidigare”, berättar Mikael.

jag blir, desto yngre blir bandet. Men det gör inget, jag står för erfarenheten och mina medmusiker står för energin”, menar Wiehe underfundigt. Woody Guthries låt ”This land is your land” finns tolkad av Mikael Wiehe under titeln “Det här är mitt land”. Den senaste tidens händelser gällande Sverigedemokraterna och vem som har rätt att kalla sig svensk har så klart debatterats rejält på Twitter och hashtaggen ”#dethärärmittland” har använts flitigt för att uttrycka tillhörighet till Sverige oavsett ursprung. ”Jaså det visste jag inte”, kommenterar Mikael. ”Jag använder inte Twitter, men är det så att låttiteln används som antirasistisk propaganda, så är det så klart jättebra.” När frågan om hur det är att vara politisk musiker i dagens samhälle dyker upp under intervjun, så märks det verkligen att Mikael Wiehe, gammal man eller ej, inte har någon lust att kasta in handduken. ”Jag är pigg, glad och har skitkul. Det är kanske svårare att vara rebellisk idag och jag är nog inte lika mycket på hugget, men jag gör vad jag kan och kommer som alltid fortsätta att sprida mina åsikter. Dock måste jag variera konfekten då och då för att inte tröttna på mig själv. Som med allt annat måste det vara både skoj och allvar, annars går det inte”, avslutar Wiehe och återgår till sitt låtskrivande.

På köpet fick en helt ny generation upptäcka Mikael Wiehes låtskatt och generationsbytet smittade även av sig lite på artistens kompband. ”Jag brukar skoja om att mitt band har en medelålder på 25 år och att ju äldre

2012

OLIVIAS POESIORKESTER

2013 KÖP ABONNEMANG FÖR 2013!

Luleå Kulturens hus - LUNCHBITEN Tisdag 27 november kl 12.00

Abonnemang finns för Jazzserien (Norrbotten Big Band) och den Klassiska serien (Norrbottens Kammarorkester och NorrlandsOperan).

Piteå Krokodil (familjeföreställning) Onsdag 28 november kl 19.00

www.kulturenshus.com

2 01 3 SHOWCASE

NORRBOTTEN

LULEÅ

er, Ar tister och grupp kolla hit!

KULTURENS HUS

16-17 FEBRUARI

WINTER FRAGMENTS Korpilombolo Kyrka tis 11 dec kl 18.00 B Tommy Andersson - The Secrets of Eros Beställningsverk av Norrbotten NEO

A Vivaldi/Norrbotten NEO - Winter solist Christian Svarfvar

Tristan Murail - Winter Fragments W. A. Mozart - The Kegelstatt Trio Madeleine Isaksson – Isär Beställningsverk av Norrbotten NEO

Haparanda Folkets Hus Torsdag 13 december kl 19.00 Piteå Studio Acusticum Black Box Fredag 14 december kl 19.00 OBS! Lokalen Luleå Kulturens hus Lördag 15 december kl 19.00

Norrbottensmusiken bjuder in till en Showcase där VI söker DIG, artist eller grupp, som är bosatt eller har anknytning till länet och som vill ta chansen att visa upp en produktion eller prata om en idé som du tror skulle kunna passa in i vårt programutbud för barn och ungdom 2014.

NORRBOTTEN

ANGELIQUE KIDJO & NORRBOTTEN BIG BAND KOMPASS

Piteå Studio Acusticum fre 25 jan kl 12.30 Luleå Kulturens hus sön 27 jan kl 18.00 Haparanda mån 28 jan kl 19.00 Stockholm Musikaliska tis 29 jan kl 19.00

Luleå Kulturens hus Sön 24 mars kl 19.00 Ingår i abonnemanget Jazzserien Jakobstad fre 22 mars Uleåborg lör 23 mars Göteborg mån 25 mars Helsingfors ons 27 mars

KUBANSK MAGI NORRBOTTENS

KAMMARORKESTER Johannes Möller, gitarr Dirigent Mats Rondin

Alla genrer är välkomna, men det är viktigt att den levande musiken har en framträdande roll!

Luleå Kulturens hus Tors 7 feb kl 19.00

Mer information samt anmälan hittar du på vår hemsida www.norrbottensmusiken.se

Fler spelorter tillkommer under perioden 6-10/2

FAMILJEFÖRESTÄLLNING

ImproViSensation Boden lör 9 feb kl 13.00 Piteå sön 10 feb kl 14.00 Norrbottensmusiken finns även på Facebook. Besök oss gärna där!

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

21


NÖJE KORSORD

Ti Ut sd st or r -fr äll ed nin bo tte 10 ga -1 r, l 6, ek ns lö mil rd jö mu -s er, s ön d buti eu 12 k m -1 & k 6, af fri é en tré

Läs Kultur & Nöjes egna korsord. Facit till korsordet presenteras på Kultur & Nöjes Facebook-sida.

om

lk

l

til

1-2 december kl 11-16

N

m

en

Julmarknad Försäljning i museiparken Julmusik med bl a kören Rejoice Julgröt och skinksmörgås Gör din egen marsipangris (söndag) Lämna din önskelista till tomten Smaka på äkta ”slobba”

Program Lördag 24.11 kl 12-16

Visas till 3.4 2013

GOD JUL & Gott Nytt År!

Stickkafé

önskar Norrbottens museum

Tisdag 1.1 kl 13

Nyårsdagsfirande

Nyårstal med Jan-Erik Lundström, vik museichef. Bodens spelemän underhåller.

visas till 9.12 Om människors drivkraft att lära Vernissage lördag 15.12 kl 13

Visas till 9.12

Sö 25.11 kl 14

Julklappstips!

”När jultomten försvann”

Årsboken 2012 tema FOTO Upplev Norrbottens historia genom fotografier

Musiksaga med Dagbarnvårdarnas musikgrupp Sö 9.12 kl 13-16

Slöjd för barn

med Kristel Plesner

Norrbottens minne

Sö 16.12 kl 13

Visning i utställningen ”På upptäcksfärd med Felica Fahlander”

- länets arkivcentrum

Visas till 10.3 2013

Jurybedömd salong, visas till 2.12 Luleå Konsthall & Norrbottens museum

Storgatan 2, Luleå. Info 0920-24 35 02. Med reservation för tillägg och ändringar. Läs mer på www.norrbottensmuseum.se

22

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

Julafton, juldagen, annandag jul och nyårsafton - stängt Nyårsdagen och trettondedagsafton öppet 12-16

Boka besök tel 0920-24 35 80 www.norrbottensminne.se

.......................................................

Höstvägen 7, Björkskatan Luleå


KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

23


.SE EN SIK MU ENS BOTT NORR

.SE EN SIK MU ENS BOTT NORR

J A Z Z serien 2 0 1 3

en

timelab.se

v nä

ka Vi lpa : hjä med ten e till ta arbme

Funderar du på ett nytt badrum?

r u Ak rgvä rme Be lvvä te Go mby Sta lopp Av k Kö m. m.

Kontakta oss så hjälper vi dig! även r ö f t Vi u jobb! a t u k a : elefon3 t r u o J 8 48 25 2 070 -

0920 - 14 777

24

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

MIXMONTAGE.SE


MAT & DRYCK VIDGA DINA ÖLVYER

Tyska Ayinger Winterbock är en rik och fyllig dubbelbock, vilket innebär att det är en starkare underjäst öl med mer påtaglig mörk maltprofil än en traditionell lageröl.

Mikkeller Santa’s Little Helper - en mörk och stark belgian strong ale på 9,1% där man redan på doften får en antydan av både kryddor och mörkt socker.

Vidga dina ölvyer Mitt namn är Jonas D. Burénius och jag har nöjet att arbeta med att resa landet runt och prata, testa, sälja och dricka öl. Dessutom skriver jag om öl och kommer här att dela med mig av mina tankar och tips kring kvalitetsöl. TEXT: JONAS D. BURÉNIUS FOTO: PRESSBILDER

Med alla sina olika stilar och smaker har ölet en väldigt naturlig plats som komplement till de flesta maträtter. Allt från en imperial stout till gubbröran, en syrlig kriek till Wallenbergaren eller varför inte en humlebesk dubbel IPA till Gruyère? Fortfarande grundar sig dock de flestas föreställning om öl i industrilagern och jag tycker att Garrett Oliver, bryggmästare på Brooklyn Brewery, fångade det bra när jag hörde honom säga: ”tänk om allt du lärt dig om mat hade varit från McDonald’s”. Eftersom vi i vintertid ofta talar om mustiga grytor och tömmer frysen på viltköttet tänkte jag rekommendera tre olika öl med en tydlig maltsötma och olika nivåer av kryddighet. Det gör att dessa öl fungerar utmärkt tillsammans med det traditionella julbordet eller till vilträtter och mustiga grytor. Det första av dessa är den tyska Ayinger Winterbock

(art.nr 11011). Det är en rik och fyllig dubbelbock, vilket innebär att det är en starkare underjäst öl med mer påtaglig mörk maltprofil än en traditionell lageröl. Ayinger Winterbock har en komplex och balanserad smak där maltsötman, alkoholen tillsammans med den subtila humlebeskan och en förhållandevis torr kropp alla bidrar till en riktigt härlig upplevelse.

Mysingen Midvinterbrygd är en smakrik, mörk, överjäst öl bryggd med muskot, kummin, nejlika, vanilj och pomerans.

På samma sätt som kunskapen om vin och whisky tidigare etablerat sig som något mer än mina föräldrars ”dyrkan” av Rioja eller ”respekt” för Chivas, märker vi nu en enorm kunskapstörst efter kvalitetsöl. Begrepp som IPA, APA och humle flyger över bardiskar och middagsbord. Det märks inte minst i jultider då Systembolaget fyller sina hyllor med spännande brygder och folk plockar på sig blandkassar med alla möjliga sorters julöl. Så nu när vintern har nått oss tänkte jag börja med att skriva lite om öl som både håller er sällskap i vintermörkret och passar utmärkt till säsongens middagsbord.

Det andra ölet är Mysingen Midvinterbrygd (art.nr 11381) från ett av mina favoritbryggerier, Nynäshamns Ångbryggeri, som i år firat 15-års jubileum och utsågs till Årets Ölutvecklare på Restauranggalan i Stockholm. Mysingen är ett smakrikt, mörkt, överjäst öl, bryggt med muskot, kummin, nejlika, vanilj och pomerans. Det tredje ölet är Mikkeller Santa’s Little Helper (art.nr 11354). Det är en mörk och stark belgian strong ale på 9,1% där man redan på doften får en antydan av både kryddor och mörkt socker. Smaken är välbalanserad och komplex, där sötma och inslag av torkad frukt balanseras med kryddighet samt kaffe- och chokladtoner. Detta är även ett öl som passar alldeles utmärkt till ost eller att avnjuta i fåtöljen framför brasan. Ölet har även en bra lagringspotential. Hoppas ni hittar många nya spännande smakkombinationer i jul!

Jonas D. Burénius

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

25


NÖJE SPELGUIDEN Michael Gill är en av Sveriges främsta speljournalister som synts i många av landets bästa spelpublikationer. Här och nu med krönika och speltips i Kultur & Nöje.

Så jobbar du bort din skämshög och årets bästa spel Ännu ett år till handlingarna, ännu en skämshög. Kanske är du inte bekant med begreppet? Då är du en lycklig person, med ett lyxproblem mindre att oroa dig över. Låt mig förklara. För den spelintresserade är året indelat i, grovt räknat, tre delar. Sommaren – då nästan inga (och väldigt få bra) spel släpps. Våren – en period då de lite mindre, kanske mer intressanta, spelen släpps. Och så julen – en högtid som det i spelsammanhang börjar förberedas för redan tidigt i oktober. Allting centreras kring denna konsumtionshögtid, och den tvåmånadersperiod som leder upp till den. Här brottas storproduktionerna med varandra och utrymmet för mångfald krossas under marknadsföringskampanjer värda mångmiljonbelopp. Så här ser året ut, med väldigt få undantag. Och det finns ett problem med det här upplägget. Det enda tillfälle du faktiskt har möjlighet att spela igenom spel du missat tidigare är under sommaren – den korta period då vår landsände faktiskt kan bjuda på lite värme. Spelen du inte hunnit klara läggs på hög, och för varje oavslutat äventyr du lämnar bakom dig, så växer ångesten och skammen.

MÅNADENS SPELTIPS

Games fem episoder tryckande peka och klicka-äventyr.

3. X-Com: Enemy Unknown (PC, PS3, Xbox 360) En remake av ett klassiskt scifi-strategispel, och faktum är att Firaxis lyckats med konststycket att överträffa originalet på nästan alla punkter.

4. Hotline Miami (PC) Två svenska grabbar står för årets brutalaste och bästa indiespel. Hotline Miami är vansinnesfärd genom det sena 80-talets Miami med lika mängder droger, blod och galenskap.

Skylanders: Giants (3DS, PS3, Wii, Xbox 360)

Det är med lika delar äckel som pepp jag tillåter mig själv och min dotter närma oss Skylanders. Ett i de flesta hänseenden medelmåttigt äventyrsspel som spelas med hjälp av små samlarfigurer i plast. Samlaren i mig har svårt att motstå det plånboken inte riktigt klarar (figurerna kostar mellan 100-150 kronor styck). Ni är härmed varnade.

De bästa spelen 2012 är: 5. Gravity Rush (PS Vita) Sony-producerade Gravity Rush lär flyga under mångas radar på grund av att det bara släppts till Vita. Tråkigt för det actionfyllda och speciella spelet.

1. Journey (PS3) Ett sagolikt och fantastiskt starkt äventyr som ser sparsmakat ut på ytan, men som kommer packat med så mycket själ att inget är det likt.

The Cat Lady (PC)

Ett otroligt obehagligt spel om en 40-årig kvinna som misslyckas med att ta sitt liv och fastnar i en surrealistisk och skruvad limbotillvaro. Hög kontrast, skarpa kanter, vassa ljud och ryckiga rörelser – The Cat Lady skapar med små medel en stämning du allra helst bara vill fly ifrån. Men nyfikenheten driver en ändå vidare genom halvdöda Susans mörka berättelse.

2. The Walking Dead (iOS, Mac, PC, PS3, Xbox 360)

timelab.se

Just när det kändes som att vår favoritserietidning aldrig skulle bli gjord rättvisa (tv-serien suger!) landar Telltale

MAXIMERAD SPELUPPLEVELSE OCH KVALITÉ! SPELDATOR

OC GAME

fr. 4.490::

BESTÄLL DIREKT I VÅR WEBBSHOP FÖR SNABB LEVERANS!

Kräftgatan 11, Luleå 0920-775 80 - www.oc.nu

26

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


timelab.se

BehĂśver ni stĂśd i karriären? Ă–ver 4000 band och artister väljer Studiefrämjandet Musik

Revyn - aldrig fĂĽr man vara glad... t.o.m 15 dec !

Ă–ppet Hus

SkyltsÜndag 2 dec 12-17 Pysselverkstad • Fiskdamm • BarnkÜr Tomten • Kostymprov. m. fotografering... Teater fr. 4 ür Bockarna Bruse

Skottes Musikteater 13.30 + 15.00 • Bilj 50 kr teaterns kassa Fika, lussekatter, glÜgg.

!

Välkomna

Biljetter Norrbottensteatern 0920-24 34 00 • Kulturens Hus • ticnet.se www.norrbottensteatern.se

0920 - 151 51

Stationsgatan 49, Luleü (Mitt emot ICA Supermarket) Nu kan du även boka din tid online pü www.lockrop.net! Vi finns även pü Facebook: www.facebook.se/lockrop

FĂśr alla oss som har jobbat och slitit hĂĽrt under julen 2012 kommer nu belĂśningen

3 exklusiva fĂśreställningar lĂśrd 5/1 • fre 18/1 • lĂśrd 19/1

Middag & show 595 kr

>

EntrĂŠ, smĂśrgĂĽsbord, show & dans

Hotellpaket fr. 1040 kr Logi, entrĂŠ, smĂśrgĂĽsbord, show, dans, hotelltransfer

EntrĂŠ Klassisk svensk smĂśrgĂĽsbord Christmas Extravaganza Liveband & Bullriding i Rawhide Saloon Dans i Crystal Palace 4 barer

BOKA IDAG!

Â?

Â

I priset ingĂĽr

Bokning & info. tel. 0921 - 151 00 • info@westernfarm.se • • www.westernfarm.se•

KULTUR & NĂ–JE I NORRBOTTEN

27


God Jul 

& Gott Nytt Ar 

M

assor av hemvändare kommer att fylla barer och dansgolv till bristningsgränsen. Därför är julens hetaste tips att köpa förköp. Varför inte som julklapp till din kompis? Fredag 21/12

17.00–03.00

Julbord, hemvändarkväll, nattklubb.

Lördag 22/12

18.00–03.00

Julbord (sista chansen), hemvändarkväll, nattklubb.

Söndag 23/12

Stängt

Julvaka på Allstar.

Tisdag 25/12

18.00–03.00

Stora Hemvändarfesten! Julmatsfri buffé. Förköp*

Onsdag 26/12

18.00–03.00

Annandagsparty! Förköp*

Fredag 28/12

17.00–22.00

After Shopping med Staffan Hellstrand (17-22) och dans natten låååång.

Lördag 29/12

18.00–03.00

Nyårsuppladdningen är igång!

Måndag 31/12

18.00–03.00

Nyårsparty-party! Förköp*

Fredag 4/1

17.00–03.00

Årets första After Work!

Lördag 5/1

18.00–03.00

Trettondagsparty!

Måndag 7/1

10.45–13.30

Lunchpremiär 2013. * Förköp på DIVA i Smedjan

Lunch: Måndag -fredag 10.45-13.30 Fredagar: Nattklubb 21- 03. Ålder 23 år Lördagar: Nattklubb 21- 03. Ålder 25 år Köket öppet fredag - lördag: 17.30-22.00 Bordsbokning: 0920-22 72 72 info@olivers.mu


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.