Page 1

MUSIK/RESOR/KONST/FILM/TEATER/LITTERATUR/NÖJE/MAT&VIN

KULTUR&NÖJE I NORRBOTTEN NR 5 • APRIL 2012 WWW.KULTUROCHNOJE.SE

OGRAM · PR

J · KULT MA

ENS HUS UR

RIL OCH AP

FOTO

MAT & VIN

KONSTNÄRSDUON SARAH COOPER OCH NINA GORFE

TINA NORDSTRÖM

My quiet of Gold

KULTUR I FOKUS

KULTURMINISTERN

MUSIK

Linnea Olsson om debutalbumet ”Ah!” Intervju

Intervju

KULTURKALENDERN

SHOW

fredagar och lördagar i casinot

Burlesque möter Bryan Adams med can can-kanoner

Något oväntat. Något klassiskt men ändå….modernt? Burlesque! Bryan Adams! Och damer med skägg. Can-can-dans och glitter och gala. En show som skjuter ut dig åt alla håll och kanter, och där det enda som är sig likt är den röda ridån. Ja, det är galet. Jo, det är annorlunda. Nej, det är ingen genre. Det är Le Rogue!

Nöjespaket fr. 1095:-/p inkl. show, festbuffé, 1 dryck, äventyrsbad, logi samt frukostbuffé

0 9 1 1 - 3 2 7 0 0 I W W W. P I T E - H AV S B A D . S E

Ett svepande axplock från kulturlivet i Norrbotten


2MAJ 4MAJ LUNCHBITEN DANIEL WIKSLUND KAPTEN RÖD

L SOP ANOS MY QUIET OF GOLD LUNCHBITEN

12MAJ-11JUN


INNEHÅLL

Det där som livet egentligen handlar om

04 KULTUR 05 FOTO 07 MUSIK 08 LITTERATUR 15 MAT & VIN

05 MY QUIET OF GOLD

Jag tycker att du, ja, just precis du, ska fundera på vad du gör för ditt eget välbefinnande. Vad är den första spontana förändring som du vet att du skulle kunna göra för att förbättra ditt dagliga liv? Och nu menar jag inte några livsomvälvande förändringar utan snarare de som kan tyckas obetydliga. Du kanske behöver sätta dig ned lite oftare, som Ferdinand, och bara lukta på blommorna? Eller höra av dig till någon du håller kär, men vars samtal du alltid skjuter upp? Du kanske snoozar för länge varje morgon eller kanske kan du, precis som jag, inte minnas när du senast åt frukost utan att titta på nyheterna eller sitta vid datorn samtidigt?

En guldpatinerad fotoutställning av Konstnärsduon Sarah Cooper och Nina Gorfer.

07 LINNEA OLSSON Kultur & Nöje har intervjuat Linnea Olsson, om kritikerrosade debutalbumet “Ah!” och livet som musiker.

09 MICHAEL GILL Michael Gill “Att överleva hajpen” och månadens två speltips!

11 KAPTEN RÖD Kapten Röd har rosats för sina seriösa och samhällskritiska texter, Kultur & Nöje har pratat med Sveriges hetaste reggaeartist.

09

En person som gjorde intryck på mig den här månaden var folkkära Tina Nordström. Samtalet med henne påminde om allt det där som livet egentligen handlar om; att sitta tillsammans vid ett matbord, långa ljuva samtal, smaker, skratt och gemenskap. Jag lovade både henne och mig själv att hädanefter äta min frukost i lugn och ro, vid mitt köksbord, samtidigt som jag betraktar de vårtecken som gör oss påminda om vad som komma skall. Och jag bara vet att det kommer göra mig gott! På våra mat & vin-sidor kan du läsa mer från mitt och ”Mat-Tinas” samtal. I det här numret av Kultur & Nöje förgyller även Linnea Olsson sidorna med sitt befriande sätt att bara vara och Kapten Röd berättar om hur det går till när han skriver musik. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth berättar inte om tårtinstallationen på Moderna museet, men däremot om hur hon ser på Norrbottens utveckling och framtid. I din brevlåda, sista söndagen i månaden. Det våras för Norrbottens kultur- och nöjesliv!

LINNÉA IVARSSON linnea@bramedier.se

11 KULTUR&NÖJE NR 5 2012. REDAKTÖR Linnéa Ivarsson, linnea@bramedier.se ANSVARIG UTGIVARE Alexander Hagman ANNONSBOKNING Jonna Valikainen, jonna@bramedier.se, 076-838 25 83 MEDARBETARE I DETTA NUMMER Daniel Holmgren, Mattias Gunéll, Anna Mikaelsson, Caroline Lindgren, Petter Nyberg, Amanda Holmberg, Anna Lönnhager, Pierre Törnkvist TRYCK & DISTRIBUTION Tryckpoolen UPPLAGA 90 000 exemplar per nummer KONTAKT Bra Medier i Norrbotten AB, Storgatan 36, 0920-23 22 50

Linnéa Ivarsson MÅNADENS MÅSTEN: • •

My quiet of Gold Frukost vid köksbordet

GÖR DIN BO KNING IDA G — GÄ RN A PÅ VÅ R WE BB SID A!

Månadens erbjudande akne-fri HY Med djuPrenGÖrande enzYMbeHandlinG (ord. 850 kr) En behandling för dig med svårare akne eller för dig som vill påskynda processen till en aknefri hy. Ger ett fantastiskt gott resultat för både inflammerad och icke inflammerad akne. Enzymterapi öppnar tilltäppta porer och verkar reglerande för den aknebenägna huden.

Nu 650  kr

UMEÅ: skolgatan 80, Tel 090 - 14 15 22 | LULEÅ: storgatan 45, Tel 0920 - 420 430

www.spaofsweden.se


KULTUR I FOKUS KULTURMINISTERN Kultur & Nöje har pratat med Sveriges Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. På regeringens hemsida presenteras ministern med citatet “Kultur är framför allt föda och språngbräda för själen men bidrar också till högre ekonomisk tillväxt i samhället.” Med det som utgångspunkt ställde vi några frågor om Sveriges kulturliv i sin helhet samt om hur utvecklingen ser ut i Norrbotten.

RALF BORSELIUS SKULPTUR

Ralf Borselius är en konstnär som arbetar med skulpturer, mest i trä, men även i andra material som lera, plast och brons. Han är utbildad på Konsfack i mitten av 70-talet och bosatt på Österlen i Skåne. Under åren har han gjort närmare ett 30-tal separatutställningar och har ofta varit anlitad för offentliga uppdrag, bl.a. för Astrid Lindgrens barncentrum på Karolinska sjukhuset. Han har under de senaste åren arbetat på temat ”liten på jorden”, små skulpturer formade i trä och tunt målade med äggoljetempera. Skulpturerna är hopfogade av flera mindre träbitar för att få träfibrerna i rätt riktning och möjliggöra de små extremiteterna. Ralf började efter ett tag att även göra teckningar av sina figurer, till en början som ett slags tillbehör, men så småningom började de få ett eget liv och har i sin tur gett upphov till nya skulpturer. Teckningarna görs både i litet format på papper och större format på plywood.

TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: REGERINGSK ANSLIE T

”Jag försöker göra dem med innerlighet och integritet. Eftersom de inte har något ansikte måste de uttrycka allt med kropparna.” Vidare berättar han att ursprunget till Liten på jorden möjligen kan vara en hund som han tidigare hade. ”Jag tecknade formen, men skalade liksom bort allting som var hund”. (Citat ur intervju med Åsa Ottosson, STF Årsbok 2011)

Vad är 2012 års viktigaste kulturhändelse i Sverige? - Det är svårt att utnämna en enda. Men 100-årsminnet av August Strindbergs bortgång är givet. Han är fortfarande aktuell som dramatiker och författare och var dessutom produktiv som konstnär och fotograf. Men han uppmärksammas naturligtvis extra just detta år på bibliotek, i tv och radio och på museer och teaterscener – och inte bara i Sverige. Vad gör kulturministern för att öka näringslivets närmande till kulturen men samtidigt måna om kulturens och konstens oberoende? - Riksdagen beslutade 2009 om en ny kulturpolitik med nya nationella mål, där bland annat vikten av kvalitet som kulturens dynamiska, utmanande och obundna roll betonas. Men jag ser ingen motsättning i att näringslivet och kulturen kan samverka betydligt mer, såväl när det gäller sponsring som det faktum att majoriteten av kulturskaparna faktiskt är egna företagare. I Sverige finansieras kulturen till en tredjedel av offentliga medel och till två tredjedelar av privata medel, det vill säga av läsare, lyssnare och åskådare. Så naturligtvis spelar det då också roll för kulturen att vi har pengar kvar, efter skatt och obligatoriska räkningar, att spendera på kultur av olika slag. Vi har också ett samarbete med näringsdepartementet som handlar om att stärka de mindre kulturföretagens ställning, bland annat genom rådgivning, lånemöjligheter, utbildning i entreprenörskap på de konstnärliga högskolorna, inkubatormöjligheter och olika uppdrag till myndigheter på såväl kultur- som näringsområdet. I min framtida vision finns också humaniora med

4

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

som obligatoriskt ämne på de ekonomiska, juridiska och tekniska utbildningarna. Hur ser du på utvecklingen av kulturlivet i Norrbotten? - Positivt! Jag vet att samverkansmodellen betytt en hel del för att involvera fler i det norrbottniska kulturlivet. Offentligt stödd verksamhet har fått nya kontaktytor bland annat med det fria kulturlivet och det civila samhället. Flera kommuner i Norrbotten satsar också aktivt på mer kultur för barn och unga. Att engagera pojkar och unga män är en viktig uppgift, men det gäller inte bara för Norrbotten utan i hela Sverige.

Text: Pierre Törnkvist

RALF BORSELIUS, SKULPTUR Visas i Konsthallen, Kulturens hus Lördag 12 maj – Tisdag 5 juni

BLIXTEN & CO PRESENTERAR

Är det något särskilt som du vill lyfta fram för ett levande kulturliv i Sverige? - Samverkansmodellen, som ökar intresset för kulturpolitik. Svenskarna är faktiskt de mest kulturaktiva i hela Europa och jag är tacksam över att intresset ökar men också över att Sverige, till skillnad från många andra länder i Europa, har kunnat öka storleken på kulturbudgeten varje år. Så ser det tyvärr inte ut på andra håll.

EN SHOW OM DET PERFEKTA BOENDET AV & MED FREDRIK LINDSTRÖM & HENRIK SCHYFFERT

” Det är hela tiden extremt roligt och går extremt fort.” Norrbottens-Kuriren

”Ihop är de oslagbara. En hysteriskt kul skrattfest.”

SAMTAL OM KULTURLIVET Fredag 15:e juni kl 16.30 hålls ett panelsamtal med bl.a. kulturministern i Black Box, Studio Acusticum. Direkt efter samtalet inviger Kulturministern Festspelen i Piteå. Fri entré.

Aftonbladet

SUCCÉN TILLBAKA!

”Lindström & Schyffert är en humorduo gjord i himlen.” Expressen

COOP ARENA, LULEÅ FREDAG 9/11 Biljetter: Ticnet.se 077-170 70 70 Kulturens Hus 0920-45 59 00, blixten.se


KONST SKULPTUR & FOTOGRAFI

My quiet of Gold En guldpatinerad fotoutställning som rör sig mellan dröm och verklighet.

KULTURENS HUS LULEÅ Kultur & Nöjes fotograf Anna Lönnhager besökte inomhusfestivalen Minus 30 grader med kameran i högsta hugg!

n

h Andreas Falegre

Rickard Jonsson oc

TEXT: ANNA MIK AELSSON FOTO: SARAH COOPER OCH NINA GORFER

Konstnärsduon Sarah Cooper (USA) och Nina Gorfer (Österrike) kan i maj och juni synas i Luleå med sin enastående fotoutställning My Quiet of Gold. De gjorde under 2006 en resa till landsbygden i Kirgizistan. De reste med en portabel fotostudio och en idé om att använda sig av 1700- och 1800-talets narrativa konsttradition med hjälp av ny digital teknik. Traditionen bygger på personliga och kollektiva berättelser om en specifik plats, där bilderna blir ett samlat intryck som bygger på det dolda och förgängliga snarare än det uppenbara. Cooper & Gorfer valde platsen för projektet med omsorg; de ville inte ha någon anknytning eller tidigare erfarenhet av platsen. Valet föll på landsbygden i Kirgizistan, då det muntliga berättandet fortfarande är en levande tradition där. Ambitionen var att i bilderna gestalta ett folks kollektiva minnen genom att iscensätta deras sagor och myter. Genom studier av okända platser och möten med folk från

landsbygden växte en vidunderlig berättelse om kärlek, svek, mod och övergrepp fram.

Elena Svedlund och Sofia Sandberg

Resultatet av resan blev ett trettiotal digitalt bearbetade färgbilder där åskådaren tas med på en magisk och melankolisk fotografisk resa till ett drömlikt landskap där personliga öden och den mytiska sagan skapar flera dimensioner i en och samma bild. Bilderna handlar mer om att iscensätta de sägner och sagor som på gott och ont har blivit en del av lokala traditioner, än om personliga historier. Vid fotograferingsögonblicket lät de personen berätta en historia för att skapa en så avslappnad miljö som möjligt och berättelsen blev sedan en utgångspunkt för bildens slutliga utformning. Cooper & Gorfer lät ofta de kvinnliga modellerna plocka fram ett klädesplagg som deras mormor eller farmor burit. De vackra etniska kläderna och det karga landskapet smälter i fotografierna samman med de avbildade gestalterna och blir till ett slags guldpatinerad nuoch dåtid. Cooper & Gorfers ambition har hela tiden varit att skapa bilder som inte bara ska vara ett objektivt porträtt av en person utan också visa det som vi inte kan se – det förflutna och immateriella, där livet och känslan av den fotograferade personen vävs samman med konstnärernas uppfattning och erfarenhet av ögonblicket. Sammantaget blir utställningen till en förbryllande kombination av det fotografiska och det måleriska; någonting som konstnärsduon har strävat efter. I de färgstarka porträtten finns ett överdåd som liknar tavlorna i den narrativa konsttradition Cooper & Garfer hämtat sin inspiration från. Mot en mjuktecknad bakgrund av beslöjade landskap framhävs ansikten och dräkter med en tydlig skärpa.

Pernilla Larsson

berg

och Daniel Sand

Zacke var en artisterna under

Minus 30 Grader 2012

Lördagen den 12 maj startar fotoutställningen My Quiet of Gold i Konsthallen, Kulturens hus, och den varar till måndagen den 11 juni. För den som vill ha ytterligare en dimension av My Quiet of Gold, så finns även en bok som är utgiven i samband med utställningen. Här hittar man såväl bilder som de intervjuer och texter som konstnärsduon samlat under sin resa.

Marie Dumais och Erica

Falegren

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

5


YOURS.SE

Norrbottens museum Utställningar, lekmiljö, film, butik & kafé

Hemslöjden t o m 9.9 130 år!

Lördag 5.5 kl 12-16

Nytt av onytt

Öppen verkstad för alla åldrar med inspiration från bloggen 365 saker du kan slöjda

Lördag 12.5 kl 14

Slöjdad folkkonst från skogens källor

Jubileumsutställningen handlar om vilken roll slöjden kan spela i samhället & i människors liv. Här ställer hemslöjdsföreningens 380 medlemmar ut dagens och gårdagens norrbottniska slöjd med fokus på återbruk, hållbarhet och kontinuitet.

Föreläsning med slöjdare s u r o l l e alias Jögge Sundqvist, som berättar om sitt 25-åriga slöjdande och om den skapande processen bakom ett slöjdat uttryck.

Lördag 19.5 kl 13

Antero gör så gott han kan!

Kom och inspireras av Antero Koskitalo, rackelmakare och slöjdfilosof från Persön.

Norrbottens museum i samarbete med Norrbottens läns Hemslöjdsförening och Länshemslöjdskonsulenterna i Norrbotten/HS

1912-års t o m 26.8 Norrbottensdräkt 100 år!

Frappuccino • Acne Pistol • Frutti di mare • Juicy tubes • Dust it • iPad • ”Att vara med henne är som att springa upp för en sommaräng utan att bli det minsta trött” av Alex Schulman • Nike free run • Vouge • Zumba • Billabong • Uggs • Moster Fia • Cheap Monday • neuLash • Cocoa Body Butter • Onepiece • HellyHansen • Yoga • LF Basket • Lola by Marc Jacobs • Cupcakes • Sushi • Mojito • Kånken • Orkidé • Northland Basket • Battlefield 3 • Grand de luxe-mål • Mission impossible 4 • Chai Latte • Levis • Axcents of Scandinavia • WeSC • Luleå Hockey • Vagabond

I jubileumsutställningen får du bland annat veta hur det gick till när den första ”Norrbottensdräkten” kom till.

Norrbottens museum i samarbete med Norrbottens läns Hemslöjdsförening, Svenska Folkdansringen Övre Norrlands distrikt och Länshemslöjdskonsulenterna i Norrbotten/HS

Tiden i tryck

C ITY

t o m 6.5

Norrbottens-Kuriren 150 år

3 gallerior, 300 butiker, 50 restauranger & fik, bio, teater, konserter och sport. Enjoy.

Genom tidningsrubriker & artiklar följer vi Norrbottens historia under 150 år.

Lekmiljö ”Förr i tiden” Skyltfönsterutställning 19.5-3.6 Smakprov på konst inför den årliga konstrundan 26-27.5 runt om i länet Arr KiN Konstnärer i Norrbotten

Vernissage lördag 19.5 kl 13

Norrbottens minne

Söndag 29.4 kl 13-16

Gör varma hjärtan!

Kom och gör varma hjärtan av uttjänta t-shirtar och annat!

Nytt av onytt

– Just nu gratis förundersökning

Gör fönstersmycken av återbrukat material

Söndag 13.5 kl 13-16

Till och med 31 maj erbjuder vi en gratis förundersökning som visar om vi kan behandla ditt synfel och i så fall vilken behandling som passar dig. När du gjort din behandling får du även ett par solglasögon från Ray-Ban. Ta ett första steg mot ett liv utan glasögon och linser nu!

Slöjda så det hörs!

Adress: Höstvägen 7, Luleå Boka besök tel 0920-24 35 80

Vi gör kapsylskramlor och annat som rasslar.

Onsdag 23.5 kl 17-20 Arkivkväll med öppet hus Tema Botanik

Söndag 20.5 kl 13-16

Kl 18.30 Ulf Zethraeus föreläser om floraprojekt i Norrbottens landskap & Pite lappmark, med bildvisning av norrbottniska växter.

Kan du slippa glasögon och linser?

Söndag 6.5 kl 13-16

Tova ett huvud!

Tova dej ett ulligt huvud. Slöjd för barn med Eva Öhrling & Alexandra Norén Norrbottens museum i samarbete med Bilda

Arkivhandlingar & litteratur till kvällens tema visas. Pressade växter finns på plats.

Från

622 kr per månad

Carolina Klüft gjorde sin behandling hos Memira. ”Det är fantastiskt att slippa glasögon och linser”

é

Fri entr

Tis-fre 10-16, lör-sön 12-16 Storgatan 2, Luleå www.norrbottensmuseum.se Info 0920-24 35 02

Boka en gratis förundersökning på 020-61 62 00 eller besök vår klinik i Luleå på Kungsgatan 29.

feeling

Ledande inom ögonlaser

flavour

fabulous vardagar 10 -19, lördag 10 -16, söndag 12 -16 luleå city | smedjangalleria.se

6

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


MUSIK LINNEA OLSSON

Cellopop som för tankarna till trollskogar Som sexåring valde hon cellon på kommunala musikskolan i Halmstad. Det visade sig bli en musikalisk kärleksaffär för livet. Drömmar om pop och en klassisk skolning som cellist vid Musikhögskolan i Stockholm blev inkörsporten till livet som frilansande cellist, körsångerska och basist åt namn som Maia Hirasawa, Ane Brun och Frida Hyvönen. När Kultur & Nöje pratar med Linnea Olsson är hon mitt uppe i euforin över debutalbumet “Ah!” samt en stundande europaturné som förband till Ane Brun. I sommar ser vi henne bland annat som en av akterna under årets Piteå Dansar och Ler. TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: PRESSBILD

“Ah!” är väldigt mycket jag i kubik” Hur känns det att debutera som solokvist efter nästan ett decennium som kompmusiker åt andra stora namn? - När man är en del av något annat så lär man sig när man ska ta plats och när man inte ska det. Man lär sig förstå dynamiken på scenen. Men jag har närt drömmen om att bli artist själv länge; jag har levt ut den med mitt band Paintbox i Halmstad och det här soundet har jag experimenterat med i flera år. Men det har aldrig varit idén om att bli artist som drivit mig till ”Ah!”. I slutändan så är det alltid musiken som styr. Hur klyschigt det än låter så är det verkligen så. Var kommer vi kunna se dig i vår och sommar? Och hur kommer en konsert med dig att se ut? Kritikerrosade debutalbumet “Ah!” känns självklart trots att det endast bärs fram av en cello tillsammans med delay, en loop-pedal och sång. Det drömska fantasy-soundet som svävar ut i pop skulle möjligtvis kunna jämföras med Enya och Kultur & Nöje inleder nyfiket pratstunden med Linnea Olsson genom att fråga vad hennes speciella sound rotar sig i.

- Nu närmast åker jag ut på en omfattande europaturné som förband till Ane Brun och i sommar är de två största spelningarna för mig Piteå Dansar och Ler samt Stockholm Kulturfestival. Men det blir en massa spelningar – ni får hålla utkik. Rent scenmässigt så blir det ganska avskalat då jag kommer vara helt själv på scenen. Jag hoppas det känns intimt och stort på en och samma gång.

- Det var en märklig tid i mitt liv när det som skulle komma att bli ”Ah!” föddes. Jag har aldrig gjort något annat än musicerat i mitt liv och har alltid livnärt mig på det också. Sedan blev jag utan spelningar ett tag. Jag var arbetslös helt enkelt. Så det rotar sig nog i en slags grämande rastlöshet, någonstans tänkte jag bara ”fan...”. Rent tekniskt så är det väl framförallt allt de lite folkliga melodierna med cellon tillsammans med mitt rent ut sagt obscena användande av delay som för tankarna till stora landskap och en slags rymd. ”Ah!” är väldigt mycket jag i kubik och ja, jag älskar verkligen delay!

När intervjun är avslutad så slås man av hur befriande ”sig själv” denna Linnea Olsson tycks vara. Det är mycket snack och mycket verkstad; istället för en artist som kämpar med sin image hittar vi här en musiker som tycks tillåta sig själv att njuta och förlita sig på att talang, erfarenhet och musiken som konstform kommer att ta henne framåt.

RIHANNA /REGINA SPEKTOR /SKRILLEX BLOC PARTY /KENT/LARS WINNERBÄCK VERONICA MAGGIO/BILLY IDOL /WOLFMOTHER MY MORNING JACKET /THÅSTRÖM BB

US

US

UK

UK

AU

US

FLER AKTER TILLKOMMER! WWW.PEACEANDLOVE.SE

MELISSA HORN/ RISE AGAINSTUS/ DROPKICK MURPHYSUS/ DADA LIFE ANNA TERNHEIM/ STEPHEN MARLEYJM/ ARCH ENEMY/ TIMBUKTU MAGNUS UGGLA/ THE SOUNDTRACK OF OUR LIVES/ CALIGOLA MARKUS KRUNEGÅRD/ NATIONALTEATERNS ROCKORKESTER MAC MILLERUS/ HOFFMAESTRO/ SLAGSMÅLSKLUBBEN/ EDGUY DE DI LEVA/ ENTER SHIKARIUK/ SIMPLE PLANCA/ ÖVER 150 ARTISTER!

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

7


LITTERATUR BIBLIOTEK & BOKTIPS

Den skapande mötesplatsen

TEXT: ULRIKA PERSSON FOTO: PIERRE TÖRNQVIST Det är tisdagskväll på Gammelstads bibliotek i Stadsöns centrum. Förväntningarna är höga på det utannonserade hantverkscaféet. Deltagarna anländer långt före utsatt tid, stannar till i bibliotekets entré och småpratar medan de hänger av sig ytterkläderna. Temat för kvällen är påskpynt och man samlas kring bordet där kvällens handledare, Eva Öhrling, har lagt upp material för slöjdandet. Det ser ut som att det är dukat till fest. Fjädrar och folieformar, färgglada band och kapsyler kommer snart att förvandlas från vad många kallar skräp till festligt påskpynt. Efter en stunds intensivt arbetande med diverse hantverk dukas fika fram och såväl deltagare som handledare låter sig väl smaka av kaffe och nygräddad vetelängd. En del har med sig eget handarbete, men i kväll är det många som vill prova på det som Eva visar. - Till hösten är tanken att vi ska samverka med bland annat studieförbunden för att locka ännu fler deltagare till programverksamheten, säger Ulla som jobbar på biblioteket. I kväll är det hon som är huvudansvarig för hantverkscaféet.

8

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

För de som vill ta en paus i slöjdandet, finns möjligheten att få boktips eller låna böcker. Vissa tar chansen att få ett lite djupare samtal med bibliotekspersonalen på plats. Det blir många skratt och livliga diskussioner; allt medan Eva Öhrling generöst delar med sig av slöjdinspiration och hjälper till med trilskande foliebitar. Den 3:e april arrangeras vårens sista hantverkscafé, men till hösten börjar en ny programsäsong. Då startar även andra populära aktiviteter i biblioteket som exempelvis ”Baby på bibblan” för de allra minsta biblioteksbesökarna samt ”Bokleken” som 6-åringarna ser fram emot. För deltagarna på hantverkscaféet lider kvällen till sist mot sitt slut. Handarbeten och slöjdalster läggs ned i tygkassar. Innan vi skiljs åt hälsas alla välkomna till Trädgårdscaféet den 8 maj, då biblioteket ska bubbla av växtkraft och trädgårdsfrågor.

MÅNADENS BOKTIPS TILL OFFER ÅT MOLOK av Åsa Larsson

Detta är Åsa Larssons femte bok med kammaråklagare Rebecka Martinsson som huvudperson. I bokens inledning hittar ett jaktlag likdelar i magen på en björn som skjutits. Detta visar sig vara ett i en serie oförklarliga dödsfall. Rebecka dras in i en härva av skuld och girighet där många betalar ett högt pris, inte minst barnen vilket bokens titel hänsyftar till. Nutid varvas med en uppdiktad bakgrundshistoria från tidigt 1900-tal med karaktärer från Åsas tidigare historiska berättelser, endast utgivna som ljudböcker (genomlyssning av dessa rekommenderas starkt!) Genensamt för dessa berättelser är träffsäkra vardagsskildringar och nagelbitande jakter på presumtiva mördare. Lägg där till några riktiga skitstövlar och lite relationsdrama, så blir det en riktig blandvändare. De som har lokalkännedom kommer att utläsa ett och annat spännande om sin omgivning.

Vuxenboktips av Ulrika Persson, Gammelstads bibliotek

Behöver ni stöd i karriären? Över 4000 band och artister väljer Studiefrämjandet Musik


NÖJE MICHAEL GILL Michael Gill är en av Sveriges främsta speljournalister som synts i münga av landets bästa spelpublikationer. Här och nu med krÜnika och speltips i Kultur & NÜje.

MĂ…NADENS SPELTIPS

Att Ăśverleva hajpen hobbybas – faktum är att mĂĽnga av de stora spelfĂśretagen är sprungna ur just sĂĽdana fĂśrutsättningar – men om man ska välja en startpunkt fĂśr den moderna indieutvecklartrenden, sĂĽ är det i de pixliga grottnivĂĽerna den bĂśr ligga. Ă…tta ĂĽr senare har vi sett punkiga Jonatan “Cactusâ€? SĂśderstrĂśm, yrvädret Erik Svedäng och mysfarbrorn Nicklas “Nifflasâ€? Nygren (bland andra!) vinna internationell uppmärksamhet fĂśr sin uppfinningsrikedom och multitalang. Indiespelen, de som stĂĽtt som alternativ till de enorma Hollywood-produktionerna, har lyckats armbĂĽga till sig en självklar plats fĂśr bĂĽde dator-, konsol- och mobilspelare.

FĂśr sisĂĽdär ĂĽtta ĂĽr sedan släpptes ett litet japanskt spel som gav stora ringar pĂĽ spelbranschvattnet. Det sĂĽg inte mycket ut fĂśr världen, men det hade tonvis med hjärta och själ och gick emot de flesta av de andra spelen som släpptes det ĂĽret. Spelet hette Cave Story och var en ensam mans verk. Daisuke “Pixelâ€? Amaya skulle fĂśrmodligen inte vilja kännas vid pĂĽstĂĽendet själv, men faktum är att hans charmiga lilla plattformsspel lade grunden fĂśr mycket av det som vi idag kallar “indiescenenâ€?. Det var inte fĂśrsta gĂĽngen stor spelmagi skapades pĂĽ

Men det finns baksidor med den här gräsrotsdrivna och idealistiska rÜrelsen. Entusiasmen smittar, men det är inte alltid som det finns backning fÜr hajpen. Fällan ser ut sühär: ett spel har en smart gimmick-idÊ, ser lite konstigt men samtidigt bra ut – och marknadsfÜrs pü ett hippt sätt. Ingen av indieutvecklarna har rüd med traditionell PR, men i vissa fall bÜrjar spelen leva sina egna liv. Och sü sitter sedan tre ensamma utvecklare och sliter sina kalufser fÜr att lyckas bygga ett spel runt en oputsad idÊ som internetforum världen Üver brinner fÜr. Det är inte alltid det slutar lyckligt. Büde Sword & Sworcery och aktuella Fez är tvü stycken fantastiska spel. Men inget av dem är det spel det skulle kunna ha varit – spelet det kanske borde ha varit. I büda fallen har spelen hajpats lüngt innan sin lansering (bland annat vunnit priser pü Independent Games Festival), lett till tung prestationsüngest och visat sig nü hälften sü lüngt som hajpen lovat. Indiescenen är fantastisk. Men fÜr sin egen skull behÜver den bÜrja fylla sina luftslott med mer än bara stil och hjärta. Eller ütminstone inte skryta sü mycket i fÜrtid.

The Witcher 2 (PC, Xbox 360) Det polska fantasyspelet The Witcher tog en intet ont anande kritikerkür med storm när det släpptes hÜsten 2007. Ja, det vill säga den del av kritikerküren som Üverhuvud taget lyckades spela det. I en tid där rollspelen devalverats till schampo-smakande bagateller bjÜds spelarna plÜtsligt pü ett krävande, hürdkokt och vuxet äventyr. Tvüan gjorde allt ännu lite bättre, och nu har det precis släppts till Xbox 360. Missa inte den chansen.

Fez (Xbox 360) Tidernas kanske mest efterlängtade indie-spel handlar om en fez-prydd vit figur som heter Gomez. Gomez lever i en värld byggd av voxlar (pixlar med volym, typ) som gür att snurras pü och som närmast püminner om nügot perspektivtrollkarlen M. C. Escher skulle kunna ha drÜmt ihop. SupersÜtt plattformsspelande blandas med klurigt pusslande – och allt ser, lüter och känns riktigt fint. Text: Michael Gill Bild: pressbilder   

      �

                                                

KULTUR & NĂ–JE I NORRBOTTEN

9


KULTUR GAMMELSTADS KYRKSTAD

I en levande kyrkby

NEMESIS

Kultur och Nöje åkte till Luleås världsarv Gammelstads kyrkstad för att träffa Matilda Eriksson, något så ovanligt som en 22-årig tjej som äger sin egen kyrkstuga. Vi mötte Matilda i ett samtal om nostalgiska minnen i en levande kyrkby, om traditioner och om kontrasten mellan lugnet i kyrkbyn och det alltmer uppvarvade samhället. Den 4 maj arrangerar föreningen Nemesis en spelning på Kulturens hus. Föreningen är relativt nystartad och är Allexius Sundbergs och Lisa Norbergs slutprojekt i gymnasiet. De har till spelningen, också den döpt till Nemesis, bokat inga mindre än Kapten Röd, Skaburbian Collective, Therés Enström med Band och ståupparen Lars Persson till spelningen. Hur kom ni på idén att det var en spelning ni skulle göra som slutprojekt? - Det startade med att vi gick på en föreläsning om föreningar på fritidsgården. Då väcktes idén om att skapa en förening. Att det skulle bli spelningar var självklart från början – vi var nyfikna på hur det skulle vara att arrangera. De fick tidigt kontakt med Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF), som blev samarbetspartner i projektet. Genom skolan fick de sedan tips om UNG Arrangör (Kulturförvaltningen) där de också har fått mycket hjälp, och även tips om andra kontakter som kunde hjälpa dem framåt. De praktiserade ett tag på BD Pop där de bland annat fick hjälpa till på festivalen Musikens Makt. Senare jobbade de även på inomhusfestivalen Minus 30 grader på Kulturens hus.

TEXT: ANNA MIK AELSSON FOTO: CASCADE CREATIVE MEDIA

Redan för tre år sedan köpte Matilda sin kyrkstuga – något hon velat göra ända sedan hon var liten. Hon växte upp med kyrkstugetraditionen och släkten hade två kyrkstugor. Den ena ärvde Matildas moster och den andra hann säljas innan Matilda insett att hon faktiskt hade en ekonomisk möjlighet att äga en egen stuga. Det grämer henne lite; just den stugan hade hennes gammelmorfar och gammelmormor byggt. Hon är dock nöjd med den stuga hon har nu. - Jag fastnade för känslan av den. Just att den ligger mitt i centrum och att fönstren är låga så att man ser in och ut bra. Och så att den var ljus och fräsch. Vad är bäst med att ha en kyrkstuga? - Det finns så mycket som är bra, men för mig det är mycket nostalgi. Jag blir som ett barn igen – det är som att återuppleva barndomen! Det är hela känslan också; sommarens sena kvällar med solnedgång och rosa himmel. Jag försöker vara här så ofta jag kan på sommaren, och ibland är jag här långt in på hösten också. Midnattsolgudtjänsten missar jag aldrig, när solen faller in på krucifixet. Det är så häftigt; en magisk upplevelse. När jag är här njuter jag av lugnet och går långa promenader. Varför valde du att köpa just en kyrkstuga? - Det har mycket med gemenskapen att göra, att man är en del av ett kulturarv. Det är så mycket som händer här; man har kyrkan och gudstjänsterna på nära håll. Men det är mycket vad man gör det till. En del bara är i sin kyrkstuga och ser det mer som en fristad. För mig handlar det mycket om att bära traditionen vidare. Jag vill att mina barn och barnbarn ska få samma upplevelse som jag av Gammelstad. Här är det lite som att tiden står still, här får man

10

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

sin bakgrund och historia. Det är skönt i och med att resten av samhället snurrar så fort och att allting förändras i rask takt. Jag är väldigt mån om att bevara kyrkbyn som det en gång var – det är ju ett kulturarv av en anledning. Hade jag inte varit det hade jag ju lika gärna kunnat köpa en sommarstuga eller en bil. Matilda upplever att hon ofta får försvara varför hon köpte just en kyrkstuga. Kanske har det med hennes unga ålder att göra. Hon säger själv att hon gärna bjuder in sina vänner till kyrkstugan för att få visa dem vad som är så speciellt med Gammelstads kyrkstad. Rent generellt tycker hon också att det är en annan mentalitet i kyrkbyn – att hon blir mer öppen och social när hon är där. Det är med stolthet hon visar upp sin kyrkstuga, för såväl vän som turist som förbipasserande lulebo.

- Vi ville verkligen lära oss hur det fungerar att arrangera på riktigt – innan vår egen spelning. Hur kommer det sig att ni valde namnet Nemesis? Nemesis betyder ärkefiende, och vi ville att det skulle vara ett drog- och våldfritt arrangemang. Ja, och Nemesis blir ju då drogernas och våldets ärkefiende. Sedan var det ett slagkraftigt namn – lätt att lägga på minnet. Till sist: Vad har ni för förväntningar på spelningen? Det kommer bli en härlig och rolig kväll. Vi hoppas på en skön stämning, helt enkelt. Kombinationen med en känd akt, lokala akter och en komiker känns helt rätt. Text och Foto: Anna Mikaelsson

Tel 24 34 00

TeaTerFESTIVAL

med unga ensembler och nya pjäser

Fre-lör 4-5 maj

GAMMELSTADS KYRKSTAD 1996 upptog UNESCO Gammel stads kyrkstad på listan över världsarv omistliga för mänsklig heten.

Fri entré

Begränsat antal platser. Ladda ned en QR scanner och

BOKA

via din telefon

En vampyrberättelse av Moira Buffini 4 maj 18.00 ensemble från Umeå gymn. Estetprogram

Det är idag världens största och bäst bevarade kyrkstad med mer än 400 kyrkstugor.

Det som en gång var en jävla äng av Stefan Lindberg 4 maj 20.00 ensemble från Bröt, amatörteater i Kalix

En vampyrberättelse av Moira Buffini 5 maj 13.00 ensemble från Skellefteå gymn. Estetprogram

Allt som lever här dör av Emma Broström 5 maj 16.00 ensemble från Victor Rydberg gymn. Stockholm


MUSIK KAPTEN RÖD

Kapten Röd

LOTUS BODEN Tomas Byström förevigade en kväll på Lotus!

Erika Gustafsson &

Carro Lundström

Madelene Nilsson, Elin Steinwall och Lisa Johansson

Björn Nilsson, det vill säga reggaeartisten Kapten Röd, har sedan länge varit ett hett önskat artistnamn i Norrbotten. Snart dyker han upp på evenemanget Nemesis i Kulturens hus. På årets P3 Guldgala kammade han hem inte mindre än två av de tyngsta kategorierna: Årets artist och Guldmicken, det åtråvärda priset till årets bästa liveakt. TEXT: ANNA MIK AELSSON FOTO: PRESSBILD

Kapten Röd började sin musikkarriär med att producera beats åt rappare, men det var när han riktade in sig på dancehall/ragga som saker började hända för honom. År 2007 slog Kapten Röd igenom med dunder och brak med debutplattan ”Stjärnorna Finns Här” som han turnerade land och rike runt med i över ett år. Efter det tog han paus i turnerandet och ägnade sig återigen åt att producera rytmer och låtar åt andra artister. Sommaren 2010 gjorde dock Kapten Röd turnécomeback och bjöd på en massa nya låtar till kommande plattan och blev enormt uppskattad. På hemmaplan kom det t.ex. uppskattningsvis 25000 personer till Göteborgs Kulturkalas och staden fick spärras av. Den större delen av publiken kunde varken se eller höra konserten så Liseberg bokade snabbt in en extrainsatt turnéavslutning par veckor senare – och det blev återigen packat med folk. Vid årets slut tog Kapten Röds debut även hem utmärkelsen ”00-talets Svenska Reggaeskiva” i en omröstning ordnad av Svenska Reggaebloggen. Singeln/videon 1.000.000 Nollor som släpptes precis i slutet av december 2010 valdes även till 2010 års bästa reggaelåt. Det var egentligen meningen att nästa platta skulle komma ut redan 2010, men den lät dröja på sig. Kapten Röd säger själv att han är väldigt självkritisk och att just själva textskrivandet var det som drog ut på tiden. - Jag tar väldigt lång tid på mig att skriva texter. Rytmen

kan jag sätta mig med och jobba när jag känner för det och bygga på mer och mer tills jag är nöjd. Att skriva en text kräver så mycket koncentration. Jag måste isolera mig och ta min tid för att få fram en text som jag verkligen är nöjd med.

ing

a Hedman och Rickard Elm

Christoffer Melin, Amand

Kapten Röd har rosats för sina seriösa och samhällskritiska texter, och han säger att det är det som gör själva låtskrivandet komplext. Han menar att om han ska skriva något vill han att det ska vara något som han verkligen brinner för; texter som han känner för och som folk uppskattar. Det är tydligt att själva liveframträdandet är viktigt för Kaptenen. Han och hans liveband Ribbit Boom Band lägger ner mycket tid på hur liveshowen ska både låta och se ut. Turnésällskapet utgörs också av Sveriges absoluta elit inom reggae: Partillo på trummor, Lars på bas (Svenska Akademien), Simon ”Hofmästarn” Hansson på gitarr samt André Roots och Anton Müller på keyboards. Förutsättningarna för en lysande spelning i Luleå kan inte bli bättre!

Therese Strand och Lina Myrevik

KAPTEN RÖD/NEMESIS 4 Maj kl. 18.30 Lilla salen, Kulturens Hus

Emelie Hedberg och Emelie Strandberg

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

11


HITTALUNCHEN.SE

Veckans lunchmenyer i din mobil

CHALLENGE PITEÅ Caroline Lindgren fångade några glada minglare från Challenge i Piteå!

Surfa in på www.hittalunchen.se med din mobiltelefon. Smaklig måltid! Ann-Louise Märilä

n

och Gabriela Grah

Jakob Widman

n d Kårström, Jonas Karlsso Caroline Lindgren, Richar och Anton Svanborg

Mattias Bergström med sällskap

Finns inte din restaurang med på hitta lunchen än? Ring oss på 0920 - 22 23 50 JUST NU FÅR DU DE FÖRSTA TVÅ MÅNADERNA GRATIS!

Magnus Bäckström och Lina Hjemdahl

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

12

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN


OLIVERS LULEÅ Anna Lönnhager var ute med kameran en lördagkväll på Olivers i Luleå.

Louise Tarden och

Charlotta Rydstam

L ABOA R D! AL maj (Kristi fly ss! 16

Magnus Broström och Jim Andersson

gare) kastar vi lo

Vi på Bar Bistro Brygga har vaxat skrovet, fixat kapellen, smort maskineriet och fyllt på i alla kajutor. Vi hoppas att ni som vi har längtat efter de heta sommarkvällarna med frisk havsbris, skvalpande BBBarer och sen kvällssol. Matsedeln är specialkomponerad för dig som vet hur sjön suger. Vår uppsjö av dryckes-jom är som vanligt av yppersta klass. Vi har fyllt på goda viner och smarriga rackabajsare för hela sommarens resa. Landgången är öppen alla dagar utom söndag. Så fort solen lyser öppnar vi våra utebarer, terrasser och soldäck. Givetvis dyker vår DJ upp med jämna mellanrum och blåser upp till storm på dansgolvet. Boka ditt premiärbord redan nu, som du vet är det många som vill sitta i samma båt.

Välkommen ombord sommaren 2012!

Anna Lindwall

rg

och Jennie Nybe

• Boka på 0920-22 00 00 eller på bokabord@bbb.mu. • Öppet alla dagar utom söndag från 16.00 • Fredagar After Work • Köksmästarens A’la Carte från 16.00 - 22.00 • Nattklubb onsdag, torsdag, fredag och lördag • Landgång från Skeppsbrokajen i Norra Hamn, bryggentré för båtburna gäster • www.bbb.mu

Jennie Johansson och Frida

Rubin

HELA LULEÅS HEMMALAG! Vi är den personliga mötesplatsen för dig som gillar sport, god mat och dryck. Platsen mitt i centrala Luleå som gör ditt liv lite roligare. Sveriges bästa läktarplats som serverar delikata mål och mumsiga måltider. Kort sagt vi är din nya c/o-adress, ditt alldeles egna hemmalag.

Måndag till fredag: Öppet från 16.00. Lördag: Öppet från 12.00. Söndag: Öppet från 15.00. Fredag after Work, 20% off på menyn till 18.00.

Katarina Kåsäter och Sofie hellberg Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

13


.. .. For nojeslivet lokalt i Norrbotten

E .S M R A F N R E T S E .W W GÅ IN PÅ WW

bloggar - vimmelbilder - reportage - restaurang & caféguide - evenemangskalender

NORDMAN

2012

REGINALD D HUNTER (US)

SOMMARENS STÖRSTA FESTKVÄLLAR PÅ WESTERN FARM

NT…COMEDY “EXCITINGLY INTELLIGE THE HEART, D AN D HEA THE M FRO M AND CONTROL” AR CH TH WI DELIVERED // Times

R SETTS ÖVER “4 CHORDS SONG” HA PÅ YOUTUBE ER 37 MILJONER GÅNG

• 10 barer • 3 scener • 2 dansgolv • Bullriding • Liveband

(AUS)

MBER TORSDAG 20 SEPTE us) LULEÅ (Kulturens h BILJETTER PÅ TICNET UIST ISTOFFER APPELQ KR ! U N A K BO N ANDERSSON

MÅRTE WWW.RAWCOMEDY.SE MARIKA CARLSSON

Arcushallen Luleå 4-6 maj

Kommande evenemang: 18 maj 09 juni 16 juni 14 juli 11 aug

- Festkväll V65 med NORDMAN - Säsongspremiär med MASKINEN - Travfest V75 med DRÄNGARNA & ROGER PONTARE - Summerparty med TAKIDA - Säsongavslutning med THE PUSHER & DEN SVENSKA BJÖRNSTAMMEN

www.luleaexpovar.se

Öppettider: 10.00 -17.00 (fredag - söndag)

Entré: Vuxna 80:Ungdomar 7-16 år 30:-

Barn under 7 år gratis i målsmans sällskap.

Delar ur programmet: • Tina Nordström inspirerar i köket. • Jan Söderström från Fuskbyggarna. • Skyttesimulator - Jägarförbundet • Richard Juhlin, champagnemästare (endast lördag) • Vinprovning • Föreläsning om härdiga buskar och träd i norr. • Visningsträdgård • Kulturverkstan • Aktivitetstorg: Hoppborg, bilbana, minigolf, godisregn m.m. • Över 180 utställare inom olika produktområden. Luleå Expo i samarbete med:

14

Mat-tina

jan söderströM

inspiration

Biljetter:

125:- + förköpsavg. 160:- vid insläpp (18/5 V65) 170:- + förköpsavg. 200:- vid insläpp (alla andra datum) Ålder: 18 år

Matglädje

www.westernfarm.se facebook.com/ WESTERNFARM fritid

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

livskraft


MAT&VIN VINTIPS & TINA NORDSTRÖM Tina Nordström var den första kvinna någonsin att ta sig till final i den prestigefyllda “Årets Kock i Sverige”. Finalplatsen ledde till matlagningsprogrammet “Mat” på SVT där hon blev ”Mat-Tina” med hela det svenska folket. Resten är lite av historia och i den ingår bland annat titeln som Årets Svenska Kvinna 2006 och en vinst i TV4s populära “Let’s Dance”. Kultur & Nöje har pratat med folkkära Tina Nordström inför hennes besök på Vårmässan 2012 i Arcus, Luleå.

Våren 2011 blev Petter Nyberg utexaminerad sommelier och gick ut som kursetta från Restaurangakademin. I varje nummer av Kultur & Nöje kommer vi få ta del av hans kunskap och passion för vin.

MÅNADENS VINTIPS: ENAMORE Den argentiska amaronen. Så kallas det, vinet som uppstod när Marilisa Allegrini från den välkända amaroneproducenten Allegrini var på besök i Argentina. Hon såg fantastiska möjligheter för att skapa ett vin med dom egna traditionerna. Och efter ett besök på vingården Bodegas Renacer inleddes ett sammarbete. Vinmakarna från dom båda producenterna började experimentera och slutresultatet blev Enamore. Ett vin gjort på argentinska druvor med den italienska appasimento metoden där man koncentrerar druvmusten genom att låta druvorna torka till dom tappat cirka 30 procent av sin vikt.

”Coola ner i köket” TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: PRESSBILD När Kultur & Nöje pratar med Tina Nordström i telefon så sitter hon i bilen, har precis avslutat ett annat möte och är på väg att hämta barnen från dagis.

Det är den allt mer omfattande debatten, fokuset och i många fall det ganska schablonartade ”nya” matsverige, som Tina Nordström pratar om.

- Jag har hittat min roll och min ambition nu, vad jag tycker är viktigt och vad jag vill förmedla, säger hon en bit in i samtalet.

- Alla dessa pekfingrar! Gör si, gör så! Låt folk äta vad de vill, tycker jag. Det är jättekul att se hur kunskapen och intresset för mat har ökat under de senaste åren, men jag tycker att vi borde sänka prestationskraven. Coola ner i köket – när man bjuder gäster på mat så borde man enbart göra det för att äta och njuta tillsammans. Men idag ska man imponera så mycket på varandra. Det är bara ännu en stress i vår redan nog så kravfyllda vardag. Det är viktigt att vi vågar prata om till exempel enkla vardagslösningar i köket också.

En blandnig av i huvudsak Malbec men även Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Bonnarda och Syrah ger det ett fylligt mjukt vin, som har en tydlig amaronekarraktär. Men det märks att det är odlat i ett annat klimat och med andra druvsorter. Syran är lägre frukten är påtagligare. Tolv månader på nya franska ekfat har gett vinet en fin kryddighet. och man hittar massor med björnbär, plommon och blåbär tillsammans med tydliga inslag av både mörk choklad och lakrits. Ett spännande alternativ för den nyfikne amaroneälskaren. Vinet finns på systembolagets beställningssortiment i en årgång 2010 (Art nr. 73052 för 229 kr)

Så vad är din roll nu? Vad är det du vill förmedla? - Att vi ska ta tillvara på det enkla. Mat ska i första hand handla om lust och inspiration. Det finns många tv-kockar att attraheras och inspireras av idag men man ska komma ihåg att mat är gemenskap, smaker, hälsa och livet. Alldeles för många kopplar mat till stress idag – och stress gör att man förlorar smaksinnet! Smaker kräver lugn och ro och vi har tappat mycket av det idag. Jag låter pretto när jag säger det här men faktum är att jag tyvärr inte lever som jag lär. Men jag försöker; dagens mission är att inte låta ungarna äta framför Bolibompa, till exempel. Vad definierar dig som kock idag? Har du något favoritkök? Min mat är enkel, ruff och med väldigt tydliga smaker. Precis som det spanska köket som jag älskar; istället för att bjuda på en kaka så ställer jag fram en skinka med nybakat bröd och rätt olivolja. Jättegott!

LÄNETS BÄSTA KÖTTMARKNAD Restaurang, sportbar och nattklubbsnöje - alla helger på Valhall i Kalix! Bokning av rum eller bord på 0923-159 00 • Varmt välkomna! För mer info och erbjudande om största möjliga nöje, följ oss på facebook.se/hotellvalhall

valhall nightclub KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

15


Är du en modern säljare?

LULEÅ´S SKÖNASTE GRATISMAGASIN VINTERNUMRET 2010 EN TIDNINGSANP 2010 ASSAD VERSION AV VINTERNUMRET EN TIDNINGSANPASSAD VERSION AV

Vi utmanar de gamla försäkringsjättarna. Utifrån våra ledord – Mänsklighet, Handlingskraft och Nytänkande – tar vi fram försäkringslösningar för moderna människor och företag. Är du driven och vill jobba med sakförsäkringar? Då hoppas vi att du vill bli en av oss i Luleå. Läs mer och ansök på modernaforsakringar.se.

REBECCA & FION AA FION & A ECC REB RA I ALLA ISNORMER SKITER ED FIST DINO LÄTTAR PÅ TRY CKET SED FIST RAI LÄTTAR PÅ TRYCKET SKITER I ALLA NOR MER

DINO STIL & MODE STIL & MODE

RESTAURANGGUIDE

RESTAURANGGUIDE

Fastighetsbyrån i Luleå 0920-681 65

Fastighetsbyrån i Luleå 0920-681 65

16

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

NÖJE & MUSIK VIMMEL NÖJE & MUSIK VIMMEL

Sms:a BOSTAD och ditt postnummer till 72456 så hör vi av oss. Eller gå in på fastighetsbyran. ditt postnummer ochse. BOSTAD Sms:a Du betala r bara för sms-kostnadin på Eller gå en så hör vi av oss. 72456 tilloch förbinde r dig inte till något . fastighetsbyran.se. Du betalar bara för sms-kostnaden och förbinder dig inte till något.


MÅNADENS RESMÅL PRAG Kärt barn har många namn, sägs det, och det gäller i högsta grad “Staden med de 100 tornen”, ”Den Gyllene Staden, ” Europas tak”, ”Europas hjärta”. I detta nummer av Kultur & Nöje vänder vi våra blickar mot Prag, Tjeckiens stolthet, som är känd för att vara en av Europas vackraste och mest bevarade huvudstäder.

HOTELL VALHALL KALIX Katarina Winsa var ute och minglade med kameran på Hotell Valhalls Stora Bar & Nattklubb. Mycket Nöje!

En tidlös huvudstad erpe

rg och Amanda Hj

Madelene Svanbe

Jimmy Berglund och Micha Zaletaev

TEXT: LINNÉA IVARSSON FOTO: ARKIVBILD

Under sin 1000-åriga historia har Prag varit ett centrum för såväl politik som kultur. Eftersom staden nästan helt skonades under andra världskriget bjuder Prags medeltida stadskärna fortfarande på stenlagda gator, storslagna katedraler och sagolika takspiror. Det är en relativt liten huvudstad med korta avstånd, så stadskärnan på kullarna runt Moldaufloden måste bara upptäckas till fots. Nästan hela Prag är dock kullerstensbelagd, så man får strunta i högklackat! De fyra mest klassiska sevärdheterna i Prag är Karlsbron, Pragborgen, Vaclavplatsen och torget i Gamla staden, Staroměstské náměstí, som är Prags hjärta. En molnfri dag blir du inlindad i en av de vackraste ljussättningarna i Europa om du promenerar över Karlsbron. Det är ett måste, men du bör veta att ju längre in mot förmiddagen och dagen du kommer, desto trängre blir turistströmmen. Framför det gamla stadshuset på torget Staroměstské náměstí står en ständig folksamling och väntar. Det är klocktornet med det berömda astronomiska uret från 1400-talet som lockar. Varje heltimme (enligt klockans egna ur) slår Döden i en liten klocka och vrider på sitt timglas, luckor i uret öppnas och ur dem skrider de tolv apostlarna fram. Torget är en naturlig samlingspunkt och har en alldeles särskild historisk atmosfär över sig, men det har även av naturliga orsaker blivit lite av en turistfälla. Vik gärna av och in på någon av de smala kullerstensgränderna för det såväl betydligt godare som billigare restaurang- eller cafébesöket.

Pragborgen ligger på en kulle ovanför Prags centrum och syns överallt. Den ursprungliga borgen grundlades omkring år 880 av furst Borivoj och därefter har borgen utökats genom tiderna. Det sägs idag vara Europas största slott och bör självklart besökas. En av Prags mest kända shopping- och gågator är Na příkopě i Nya staden. Den möter Vaclavplatsen (Václvské náměstí), som är en 750 meter lång och 60 meter bred boulevard. Gatan kan rymma, och har genom tiderna utan problem rymt, 400 000 människor på en och samma gång och i den övre delen av boulevarden finns en staty av St. Vaclav på sin häst. Just bredvid finns även en minnesplats för de som dödades under den kommunistiska diktaturen i det forna Tjeckoslovakien.

mbäck

Madeleine Strö

Jesper Gradin och Ida Stenm

an

För den kultur- eller historieintresserade har Prag en massa berättelser att leva sig in i och besöka; staden fullkomligt genomsyras av sin rika historia. Samtidigt står Prag för ett av Centraleuropas mest pulserande nöjesliv och det är bara att välja och vraka bland barer och restauranger som fortfarande håller en bråkdel av priserna som man är van vid i Sverige. Kultur & Nöje rekommenderar området Zizkov för den som vill uppleva riktig tjeckisk pubkultur. Jonathan Sääf och Tobias

Andersson

Mer vimmel finns på www.innankrogen.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

17


KULTURKALENDERN Här följer ett axplock av alla de guldkorn du kan glädjas åt i kulturlivet - i och omkring Norrbotten. Ta del av kommande månads ljusglimtar och varför inte göra något som du vanligtvis inte brukar? Maila gärna in tips och önskemål till kulturkalendern@bramedier.se.

MUSIK / EVENT/ KONST / TEATER / NÖJE / MÄSSOR/UTSTÄLLNINGAR

4

5

maj

NEMESIS K APTEN RÖD

CAROLINA WALLIN PÉREZ

Kl. 18.30 Lilla salen, Kulturens Hus. Nemesis är ett musikevenemang som är skapat av två ungdomar och UNF.

Carolina Wallin Pérez är den unga jazzsångerskan som blivit känd för svenska folket genom sina fantastiska tolkningar av rockbandet Kents låtar på albumet Pärlor och svin (2009).

Musikfesten kommer att gästas av årets live-artist Kapten Röd, Luleåhyllade Skaburbian Collective och arrangörernas egna soul-pop band.

pågående

maj

till 5 maj

UTSTÄLLNING VILDMARKSKONST För första gången visar Lars Johansson sina hornskulpturer, små figurer som avbildar skogens vilda djur, utsparade direkt ur älghorn. Med hjälp av tandteknikerborrar formar Lars djur och fåglar och ger dem liv, allt i hornets egna kulör.

Passa på att se henne i Black Box, Studio Acusticum kl 20.00.

5

maj

PREMIÄR FÖR NORRBOT TENS IDROT TSGALA Idrottsgalan är en fest för hela den norrbottniska idrottsrörelsen. För första gången samlas idrottsrörelsen i länet för att hylla alla duktiga idrottsmän och kvinnor som tävlar och bor i Norrbotten. Det blir glitter och glamour, proffsig underhållning och en massa priser att dela ut. I Folkets Hus, Kalix.

Piteå museum 16/3 - 5/5.

GraTis

föreLä sninG ! Vi bjud

er på och sm kaffe/te örgås.

Har Du frågor eller funderingar kring ansökningar och projekt inom musiklivet eller bara är nyfiken på Musikplattformen? Ta med dina frågor och funderingar och möt Musikplattformens chef Jonas Burman samt nationella koordinator Lisa Wallin. Tisdag15 maj i Kulturens hus (Olga Bardh) klockan16-19.

18

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

anmäl dig via norrbottensmusikens hemsida senast torsdag10 maj!

www.norrbottensmusiken.se (Vid frågor gällande anmälan kontakta Marie Lundgren, 0920-23 66 64)


4-6

6

maj

SVENSK PLUTONCHEF I NARVIK 1940

VÅRMÄSSAN

Ett genomgående tema på årets mässa är en satsning för hållbar utveckling. Vi måste ta tillvara möjligheten att utbilda varandra i vad en hållbar utveckling innebär för regionen, samhället och individen. Våren 2011 var det drygt 14 000 personer som besökte mässan. Besök mässan i Arcushallen och låter dig inspireras!

Kl 14:00-15:00. I Försvarsmuseumet i Boden. Lars Gyllenhaal berättar om sin nya bok, som handlar om Jan Danielsen, en ung svensk officer som var frivillig i Finland och sedan även i Norge. Vad motiverade honom och vad lärde han sig av fjällkriget kring Narvik?

Gästar gör bland annat Tina Nordström ”Mat-Tina”, Champagneexperten Richard Juhlin, trädgårdsingenjören Ludwig Holmgren och byggkonsulten Jan Söderström som är känd från tv-programmet ”Fuskbyggarna”.

5

maj

LIVEKARUSELLEN 2012 DISTRIK TSFINALEN

I Folkets Hus, Överkalix. Studiefrämjandets Livekarusellen är en av Sveriges största musiktävlingar för oetablerade band och artister. 20 januari gick startskottet för de musiker som deltar i Livekarusellen som i år gått på orterna: Haparanda, Kalix, Luleå, Överkalix. Nu är det snart dags för Distriktsfinalen i Norrbotten, då får vi veta vem som går vidare till den stora Riksfinalen i Stockholm. Mer information hittar du på webben: www.livekarusellen.se/norrbotten

19

10

12

maj

till 12 maj

maj

till 27 maj

MIKAEL DYSHOLM MÅLERI

NOLIA JORD & SKOG Nolia AB har tillsammans med tre starka organisationer i Norrland startat upp ett betydelsefullt samarbete där de lägger allt fokus på skogen. Alla är eniga om att en mötesplats för skogen i Norrland behövs och den blir nu verklighet den 10-12 maj då de tillsammans arrangerar Nolia Jord & Skog på Pite Havsbad.

Bodens konstgille, Enter Galleria. Konstnären Mikael Dysholm ställer ut sin konst på Bodens konstgille i Enter Galleria.

25

maj

maj

till 9 september

JAKTEN PÅ MAKTEN PREMIÄR

LONEY DEAR & KRISTIAN ANT TILA

Lördag den 19 maj är det dags igen för det nya musikkonceptet Studio Acusticum Lounge.

Ska den maktgalna Tella lyckas ta över världen och hur ska hon få folket med sig? Är Uffe verkligen att lita på? Frågorna hopar sig. Svaren får du i Luleå Rytmik & Balettförenings Dansshow ”Jakten på makten”.

Den här gången gästas scenen av två välkända popikoner, nämligen Kristian Anttila och Loney Dear. - Sist vi hade Anttila här var det ett jäkla drag, och tillsammans med Loney Dear blir det här säkert en superbra vårkonsert, säger Anna-Carin Johansson, producent vid Studio Acusticum. Kvällen inleds klockan 19:00 med mingel, och 20:00 drar Loney Dear igång. I pausen mellan akterna ges det ytligare tid till småprat och barhäng. Biljetter säljs på plats och via Ticnet.

VILA ICHI

maj

På Norrbottensteatern Luleå.

Nytt i butiken är smycken från BagLady!

Freequent

Tamaris SAINT TROPEZ

soyaconcept

Storheden City 0920-25 00 60 www.samboluleaa.se

KULTUR & NÖJE I NORRBOTTEN

19


erbjuder vi hushålls- 50% a tjänster Nui hela erbjuder vi tjänster rbotten!i hela Norrbotten! ekt Avdrag dir n! på faktura

r e k ö s i V ! l a n o pers

dagar, helger samt storhelger, både dagtid till samma pris. Som kund får du dygnet runt, året runt. Vi jobbar vardagar, helger samt storhelger, både dagtid och kvällstid till samma pris. Som kund får du samma pris dygnet runt, året runt.

: n idag på a d e r s s e Maila o sservice.s a l l a @ b sokajob

el på jänster:

mme: 85kr.

Veckostädning

dning

g assistent

dsarbete

Exempel på privattjänster:

Exempel på företagstjänster:

Pris per timme: 85kr.

Pris per timme: 170kr.

• Daglig/Veckostädning

• Biltvätt

• Flyttstädning

• Diskning

• Fönsterputs

• Fönsterputs

• Golvvård

• Byggstädning

• Läxläsning

• Kontorsstädning

• Klädtvättning

• Klotterborttagning

• Personlig assistent

• Handla in mat

• Snöskottning

• Dela ut reklam

• Trädgårdsarbete

• Golvvård

r e k ö s i V ! l a n o pers

ss får du hög kvalitet lägsta priset!

g av mat

• Barnpassning • Biltvätt

• Handling av mat

• Hårklippning (250:-/tim) • Massage (250:-/tim)

Exempel på företagstjänster:

Allas företagsservice

Kolla här för mer info!

Tel: 0700 - 60 60 63 E-post: info@allasservice.se www.allasservice.se

Gilla oss på Facebook!

ädning

Avdrag direkt på fakturan!

• Biltvätt

Allas företagsservice

• Diskning

Tel: 0700 - 60 60 63 E-post: info@allasservice.se www.allasservice.se

• Byggstädning • Kontorsstädning

å: an idag p d e r s s o e Maila sservice.s a l l a @ b sokajob

Exempel på • Erfarna och serviceinriktade medarbetare företagstjänster:

• Gröna produkter för Pris timme:framtid 170kr. enper hållbar

Vi utför tjänster dygnet ••Biltvätt

runt, veckans alla dagar

• Diskning

• Fönsterputs • Byggstädning • Kontorsstädning • Klotterborttagning • Handla in mat • Dela ut reklam

50%

Pris per timme: 170kr.

• Fönsterputs

dukter Gröna pro bar för en håll framtid

• Golvvård

Kultur & Nöje - April  
Kultur & Nöje - April  

Aprilnumret av Kultur & Nöje!

Advertisement