Page 1

laat u inspireren!

www.ateliereen.nl 1


stammetjes op de Nieuwe Brandtoren


De Nieuwe Brandtoren

4

Blok22, creatief wonen en studeren

6

Het oog van Venlo

8

Vaandels in Venray

10

Uitkijktoren in Dalfsen

12

Interactief lichtkunstwerk

14

Woningbouw

16

Contactgegevens

18

In dit portfolio vindt u een selectie uit ons werk. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar onze website: www.ateliereen.nl

www.ateliereen.nl 3


De Nieuwe Brandtoren uitkijktoren met ondersteunende faciliteiten opgeleverd 2008 In Reusel is een punt als Recreatieve Poort aangeduid dat dient als startpunt voor gebruik van het natuurrijke gebied de Peelsche Heide. Op deze plek heeft ateliereen architecten een klim- en uitkijktoren ontworpen en daarbij faciliteiten die de recreatieve poort ondersteunen en herkenbaar maken voor het publiek. De Nieuwe Brandtoren is 25 meter hoog. Deze toren bestaande uit zes in elkaar geschoven kubussen biedt vermaak op het gebied van sport en recreatie. Er is een klimwand in opgenomen, een tokkelbaan en een highrope. Boven is er op een hoogte van 22 meter een uitkijkplatform. Van hieraf kijkt men over de bomen het hele gebied over.


www.ateliereen.nl 5


Blok22, creatief wonen en studeren herbestemming van kantoorpand tot jongenhuisvesting prijsvraag 2006, eerste prijs BLOK22 is het winnende ontwerp voor een prijsvraag uitgeschreven door Vestide, de studentenhuisvester in Eindhoven. Opgave was het herbestemmen van een kantoorpand tot huisvesting voor jongeren. De typisch Eindhovense student is te karakteriseren als praktisch, technisch en creatief. Speciaal voor de Eindhovense student zijn deze 22 woningen ontworpen, met op elke verdieping een grote atelierruimte. Op elke verdieping liggen de zes woningen naast elkaar zodat ze allemaal uitzicht hebben over de Boschdijk. Elk tweetal woningen wordt gescheiden door een element waarin alle functies ondergebracht zijn. De grens tussen wand en meubel vervaagt. De woningen grijpen in elkaar. Het slingerende element zorgt er bovendien voor dat de bewoner geen rechthoekige ruimte ervaart maar verschillende zones kan inrichten. Er ontstaat een interessante nieuwe woonvorm die inspeelt op het gat in de markt tussen de traditionele studentenkamer en de starterswoning.


herindeling van de plattegrond

meanderende woningscheidende element

www.ateliereen.nl 7


Vaandels in Venray zes lichtobjecten rondom het centrum van Venray opgeleverd 2010 Rondom het vernieuwde centrum van Venray staan zes vaandels die dragen de naam van de straten naar het centrum. Ze markeren de entreegebieden en nodigen mensen vanuit het hele dorp en verder uit om het stadscentrum te bezoeken. De vaandels staan op een sokkel, die ze met de straat verbindt. Deze sokkel kan worden gebruikt door de voorbijgangers als zitplaats. ‘s Avonds worden de landmarks mooie lantaarns en lichten de straatnamen in verschillende kleuren op. Het zijn de bakens langs de rondweg van Venray. Ze heten u hartelijk welkom in het mooie centrum van het dorp.

een aantal van de zes Vaandels

www.ateliereen.nl 9


Het oog van Venlo voetgangers- en fietsersbrug prijsvraag 2007 ‘Het oog van Venlo’ is een samenspel van twee elementen: een brug en een boog. Doordat de brug schuin over de Oude Haven ligt ontstaat samen met de boog een interessant schouwspel van kabels. De stalen boog is bovendien toegankelijk gemaakt en leidt naar een uitzichtpunt. Op 22 meter boven het water, in het oog, heeft men een mooi zicht over de Maasboulevard en de Maas. De nieuwe brug in Venlo is niet alleen een oversteek voor voetgangers en fietsers, maar ook een attractie en icoon voor de stad. Veel mensen nemen op een brug even de tijd om over het water te kijken. Om dit te ensceneren is de boog zo geconstrueerd dat het mogelijk is er overheen te lopen. Op een drukbezochte plek als deze is een trap een mooie toevoeging om van de constructie een attractie te maken. Met een gat van bijna zeven meter doorsnede benadrukken we het bijzondere uitkijkpunt.


www.ateliereen.nl 11


Uitkijktoren Dalfsen Uitkijktoren aan het vechtdal in Dalfsen opgeleverd 2012 In opdracht van de gemeente Dalfsen heeft Ateliereen architecten een twintig meter hoge uitkijktoren ontworpen. Met de realisatie van deze toren wil de gemeente dat bezoekers de Vecht en het Vechtdalgebied goed kunnen beleven. Er is gekozen voor een ingetogen ontwerp: een eenvoudige rechte toren bekleed met houten lamellen. Van een afstand lijkt de gevel vrij gesloten, waardoor de toren als een landmark goed zichtbaar is in het landschap. Toch kunnen bezoekers van binnen uit goed tussen de lamellen door het landschap zien. Onderaan de toren staan de houten lamellen ver uit elkaar, waardoor de toren lichtvoetig op de grond staat. Naar boven toe staan de lamellen steeds dichter bij elkaar en wordt het zicht voor bezoekers steeds meer beperkt. Dit maakt de bezoeker nieuwsgierig naar het uitzicht. Hier kan men gluren naar het landschap tussen de spleten van het hout.


www.ateliereen.nl 13


Interactief lichtkunstwerk Interactief Lichtkunstwerk in fietstunnel RijnWaalpad oplevering verwacht 2013 Het RijnWaalpad is een snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen die een hoogwaardige en veilig traject biedt. Er komt een tunnel te liggen op deze route -onder de A15 bij Bemmel- waarvoor Ateliereen een lichtkunstwerk heeft ontworpen. Het interactieve kunstwerk stimuleert het gebruik van het fietspad en het samen fietsen. Het ontwerp bestaat uit een netwerk van LED-verlichting dat in verschillende kleuren op kan lichten. Hoe vaker je door de tunnel fietst des te meer licht er uit het kunstwerk komt. Ook neemt het aantal kleuren toe. Het fietsen over het RijnWaalpad wordt op die manier beloond. De vorm van het kunstwerk is ge誰nspireerd op het logo van het RijnWaalpad, dat op haar beurt weer is afgeleid van de fietsketting. Het bestaat uit schakels van gecoat staalplaat met een LED-element die elke kleur aan kan nemen. Het patroon loopt door de honderd meter lange tunnel rond over wand en plafond. De negatieve ervaring die een tunnel normaal gesproken met zich meebrengt, krijgt een in Bemmel juist een positieve!

www.ateliereen.nl 15


Woningbouw woningen, aan- en verbouw projecten 2006-2011 Ateliereen ontwerp ook voor particulieren. We hebben verschillende woningen, uit- en aanbouwen ontworpen. U kunt bij ons altijd terecht voor een oriënterend gesprek, natuurlijk geheel vrijblijvend. Een goede kennismaking vinden wij belangrijk, we zullen de mogelijk te nemen stappen bespreken die horen bij het bouwproces en uitleggen hoe wij te werk gaan. Vervolgens stellen we aan de hand van uw wensen een “Programma van Eisen” op. Dit vormt de leidraad en houvast voor het gehele traject. Om te komen tot een helder en passend ontwerp wordt alles meerdere malen aan u teruggekoppeld tijdens de fase van het voorlopige ontwerp. We maken het hierbij zo inzichtelijk mogelijk voor u met plattegronden in kleur, 3d schetsen en eventueel een maquette. Vervolgens worden er definitieve ontwerp- en bestektekeningen gemaakt en verzorgen we de aanvraag van het welstandsadvies en de bouwvergunning, als dit van toepassing is op het bouwplan. We laten ons waar nodig bijstaan door adviseurs (op bijv. constructief of installatie gebied). Tevens kunnen we u begeleiden bij de keuze van een aannemer en het bouwproces. We staan garant voor een kostenbewust en interactief proces. Met uw keuze voor ateliereen architecten krijgt u een helder en uniek ontwerp op maat. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor het maken van een afspraak.


uitbreiding woonhuis Beek 2008

uitbreiding woonhuis Eindhoven 2010

vrijstaande woning Eindhoven 2011

www.ateliereen.nl 17


ateliereen is creatief en veelzijdig. Met een onbevangen en frisse benadering beantwoorden wij alledaagse ontwerpopgaven met passende en inspirerende concepten. ateliereen is idealistisch. Met heldere, vernieuwende oplossingen en oog voor detail dragen we bij aan een betere leefomgeving. ateliereen is er voor u. Voor zowel particulieren, gemeenten als professionals leveren wij een ontwerp op maat. Met betrokkenheid en flexibiliteit gaan we samen met de opdrachtgever voor optimaal resultaat. Laat u inspireren!

Ateliereen Architecten Temporary Art Centre Gagelstraat 6a (102) 5611 BH Eindhoven

Email: info@ateliereen.nl Web: www.ateliereen.nl BTW: NL8170.63.705.B01 KvK: 17242666

Portfolio Ateliereen Architecten 2013  

Portfolio van Ateliereen Architecten met o.a. De nieuwe Brandtoren in Reusel, Zes vaandels in Venray, Blok22, en een uitkijktoren in Dalfsen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you