Issuu on Google+

Приказките на

урок по Извънкласно четене


Братята Якоб и Вилхелм Грим, родени в Ханау, са може би най-известните разказвачи на приказки в света. Завещали са ни повече от 200 произведения, които се четат далеч отвъд пределите на родната им Германия и са преведени на 160 езика.


Марбург Якоб и Вилхелм Грим завършват университета Филипс в Марбург, разположен на река Лан, където изучават право и правят първите си фолклорни изследвания.

Гьотинген И двамата братя Грим имат професорски титли и преподават в Гьотингенския университет.


Замъкът Ханщайн Нагоре по течението, там където се срещат реките Везер и Фулда, се намира гората Кауфунгер. В нея се разиграват много от приказките на братя Грим.Недалеч от това място, близо до стария Гьотинген, може да посетите руините на готическия замък Ханщайн, построен през 862 г. Хесиш-Лихтенау Хесиш-Лихтенау се намира на мястото, където вероятно е живяла героинята от приказките Баба Хола - недалеч от замъка на Снежанка.


Замъкът Забабург Известен като замъка на Спящата красавица, Забабург е построен през 1334 г. в самото сърце на гората Райнхарт, между Касел и Гьотинген. През 19 в. вече е придобил славата на замък от приказките на братя Грим. Хамелн Приказката за Вълшебния свирач, преведена на повече от 30 езика, се разиграва в Хамелн, малко живописно градче в Долна Саксония.


Алсфелд Когато в онзи злощастен ден Червената шапчица тръгва да посети баба си, тя се отправя тъкмо към Алсфелд.

Бремен Бремен е прочут в цял свят с четиримата си музиканти - магаре, куче, котка и петел. Посетителите на града ще се натъкнат на многобройни знаци на почит и любов към тях. Найизвестна е бронзовата статуя край кметството, създадена от скулптора Герхард Маркс през 1951 година.


Кои приказки открихте в текста за братя Грим? “Баба Хола” “Снежанка и седемте джуджета” “Спящата красавица” “Вълшебният свирач” “Червената шапчица” “Бременските градски музиканти”


Време е за четене! Да прочетем по откъсче от всяка любима приказка!


Приказките С приказките е прекрасно – виждаш всичко по-ясно! Ясно виждаш ламята, даже принца в гората; ясно чуваш да пее нежно малкият славей. Сам и мирис улавяш – тревички вълшебни познаваш. С приказките си във небето и вятъра гониш в полето; с приказките си под земята, принцеса държиш за ръката. По-ясно разбираш нещата, по-лека ти става душата! А.Г.


КРАЙ НА ЧАСА, НО НЕ И НА ЧЕТЕНЕТО! ЗА ДОМАШНА РАБОТА ДОВЪРШЕТЕ ЗАПОЧНАТИТЕ ПРИКАЗКИ!

УРОКЪТ ПОДГОТВИ ЗА ВАС АНИ ГОСПОДИНОВА, ЧОУ “ВЕДА”, СОФИЯ, ПО МАТЕРИАЛИ ОТ ИНТЕРНЕТ


приказките