Issuu on Google+

Braden Gray

/// Architecture Portfolio 2012 /// Bachelor of Architecture /// University of Waterloo


Resume

Contact Information

Strengths

\\\ Braden.f.gray@gmail.com | 403.240.2920 \\\ 636 Sierra Morena Pl. SW Calgary AB, CANADA T3H 2W9

\\\ Team Player, Involved, Organized, Enthusiastic, Committed \\\ Hard working, Performs under pressure, Creative, Fun!

Education

Awards

\\\ University of Waterloo, 2007 - 2012 Honours Bachelor of Architecture \\\ University of Victoria, 2006 - 2007 Bachelor of Science Candidate

\\\Ontario Global Edge Scholarship Internship Award \\\ Fiscal Scholarship for International Internship 2011 \\\ LEVS Architecten Design/Renders \\\ Publieksprijs Architects of the Year Netherlands 2010

Work Experience \\\ PASCALE GIRARDIN Jan - Apr 2012 Stagiare | Montreal \\\ pascalegirardin.com Design, Interior Rendering

\\\ ThinkToronto Design Competition \\\ Honourable Mention 2008

Design/Renders

\\\ ATELIER PRO May - Aug 2011 \\\ www.atelierpro.nl

\\\ Intercity Sailing Regatta Edmonton \\\ 3rd place, 2008

Sailing

\\\Canadian Yachting Association \\\Top 50% Western Canada, 2008

Sailing

Stagiare | The Hague Design, Modelling, Rendering

\\\ GEC ARCHITECTURE Jan - Apr 2011 Intern Architect | Calgary \\\ www.gecarch.com Schematic Design, Design Devel. \\\ LEVS ARCHITECTEN Sept - Dec 2009 Stagiare | Amsterdam \\\ www.levs.nl Interior Modelling, Rendering

References

\\\ CANNON DESIGN Jan - Apr 2009 \\\ www.cannondesign.com

Intern Architect | Calgary Design Development

\\\ Martijn de Visser | ProjectLeader Atelier Pro The Hague \\\ 070.350.6900| mdvisser@atelierpro.nl

\\\ CITY OF CALGARY 2004 - Current \\\ www.calgary.ca/recreation/

Sr. Sailing Instructor | Calgary Program Development, Instruction, Fibreglass work

\\\ Doug Bruneau | Facility Foreman Calgary \\\ 403.268.1322 | doug.bruneau@calgary.ca

Skills and Abilities

\\\ Ken Cartier | Partner GEC Architecture Calgary \\\ 403.283.7779 | General_Office@gecarch.com

\\\ Windows and Macintosh Platforms, Grasshopper, Rhino, V-Ray, Maxwell \\\ Sketchup, Artlantis 3, AutoCAD 2011, Microsoft Office, Adobe CS5 Date: 2007 - 2012 Location: Canada, Netherlands Organization:


Contents

atelier

Merksem

RARE Installation

Gemert Medisch Centrum

Outdoor Cooking School

with Atelier Pro

U of Waterloo

Haagswijk Voorschoten

Natatorium

Kulturhus Nieuwkoop

Urban Revitization

Tricotage Veenendaal

Densified Housing

with Atelier Pro

with Atelier Pro

with LEVS

with LEVS

architecture

Arts Centre Feasibiity Study

UNIVERSITY OF

U of Waterloo

U of Waterloo

U of Waterloo

Winery

with GEC Arch

U of Waterloo

Icon Wheelchair Centre

Chair Construction

U of Waterloo

WATERLOO

U of Waterloo

Date: 2007 - 2012 Location: Canada, Netherlands Organization:

U of Waterloo


Merksem /// Brussels, Belgium /// 4A Cooperative, Spring 2011 The Merksem design competition asked for an addition to a old boys school built in the nearby suburb of Merksem, close to Brussels, Belgium. The School has a rich history built initially as a boys school in the 1800’s, then converted to a military headquarters during World War Two and is now a secondary boys school. The School has had many renovations, creating a certain level of discontinuity between the facade and interior space. The proposed renovation was to remove all existing renovations and add a new building. The materiality and facade responds to the existing forest condition found on site, while highlighting the historic landscape and preserving the heritage of the existing building.

Existing Building and Renovations Existing Building Renovated Blocks Singular Renovation

Remove all existing Renovations

Existing Forest influence Shape and Facade


Merksem

Date: Spring 2011 Location: Brussels, Belgium Organization: Atelier Pro


Merksem

Date: Spring 2011 Location: Brussels, Belgium Organization: Atelier Pro


Merksem

XI-024 personeelsplaats 56 ca. 46 plaatsen

plateaulift

390 II-003. polyvalent / refter ca. 270 plaatsen 277

II-005. catering ruimte 35

VI-020. expressie 34 VI-020. stille ruimte 48

III-013. bureel dubbelg. 53

III-006. receptie 15 EHBO

WCs 17

430

III-012. spreekkamer 25

minder-validen!

Date: Spring 2011 Location: Brussels, Belgium Organization: Atelier Pro


Gemert Medisch Centrum /// Gemert, Netherlands /// 4A Cooperative, Spring 2011 The Gemert Medical centre is established in the town of Gemert. The site consists of an existing school and large playing field. The program of the site is very multi-functional. Incorporating a seniors citizens home, medical centre, pharmacy and an extension to the existing school. The mixed use of a relatively small area focuses on the idea of creating a tight knit community and sharing resources that are on site.

+ Primary School

+ Senior Care

= Pharmacy

Gemert Medisch Centrum


Gemert Medisch Centrum

Medical Centre

School Expansion

Date: Spring 2011 Location: Gemert, Netherlands Organization: Atelier Pro


Boshuis / Forest House /// Haagswijk Voorschoten, Netherlands /// 4A Cooperative, Spring 2011 This was a competition for a private home in a small suburb of the Hague, in the Netherlands. The Boshuis is a home situated on the edge of a forest. The house needed to embody a level of privacy, intimacy and mimic the introverted nature of a small meadow sorrounded by trees.

Division of Privacy

Circulation Core

Entrance and Exit

Hollowing of non Circulation space

Increase exterior privacy

Natural Lighting


Haagswijk Voorschoten rotatie in hoogte

modelleren op plek

modelleren voor licht

schaal 1:150

Date: Spring 2011 Location: Haagswijk, Netherlands Organization: Atelier Pro


Tricotage Veenendaal /// Amsterdam, Netherlands /// 2B Cooperative, Fall 2009 Veenendaal is technically considered a kulturhus because of its mixed program, but because of its specificity to performance arts, its functionality is very different. Dance is not only performance based, but also much of a dancers career is spent in a studio rehearsing, so a large amount of emphasis was placed on making the rehearsal space a much more viewable area. The public’s comfort in a dance theatre is very important, therefore the foyer space needed to be comfortable for parents, audience members and dancers alike.

Theatre Space

Reheasal Area (Public View)

Foyer


Tricotage Veenendaal

Date: Fall 2009 Location: Amsterdam, Netherlands Organization: LEVS


Kulturhus Niewkoop /// Amsterdam, Netherlands /// 2B Cooperative, Fall 2009 With the Netherlands continual densification, the demand for a versatile type of building has become high. There is an increase of different types of program incorporated into one structure. Kulturhus Niewkoop needed a mixture of a theatre, library and a senior citizens home. The building needed a complex, yet versatile interior which allowed for differing functions, but a unified feel.

+

+

=

Seniors Home Public Library Performance Space

Kulturhus Nieuwkoop


Kulturhus Nieuwkoop

Date: Fall 2009 Location: Amsterdam Organization: LEVS


Arts Centre Feasibility Study /// Fort MacMurray, Canada /// GEC Architecture, Winter 2011 With the rising population of Fort MacMurray due to the successes of Alberta’s oil sands, the city of Fort MacMurray has considered building an Arts Centre within the region. The greater Wood Buffalo area has a large number of towns and villages within the region, influencing the placement of the Arts Centre. In addition, new transit plans have been established between communities, further influencing the placement of Fort Mac’s first Art Centre. Industrial Site Populated Area River/Body of Water Major Road Minor Road

FORT MCKAY (862)

Service Area

TAR ISLAND MILDRED LAKE

FORT MCMURRAY (72,363) DRAPER (267) SAPRAE CREEK (864)

GREGOIRE LAKE (253)

ANZAC (837)

JANVIER (194) MARIANA LAKE CONKLIN (372)

HIGHWAY 63

HIGHWAY 883


Arts Centre Feasibility Study Viable Siting Intensification Nodes Proposed Green space Transit Line Transit Stop

Proposed Siting

Viable Siting Public Buildings Intensification Nodes

Commercial Zone

Intensification Nodes

Proposed Residental Developing Residental Water Community Space Existing Residental Proposed Roadways Industrial

Date: Winter 2010 Location: Fort Mcmurray, Canada Organization: GEC Architecture


Icon Wheelchair Centre /// Toronto, Canada /// 4B Comprehensive Design Studio, Summer 2012 The program of the Icon Wheelchair Centre is focused around the introduction, rehabilitation, training and eventual physcial conditioning of parapelegic patients operating wheelchairs. I wanted to create an environment where people could aquire, familiarize and eventually master skills they use to navigate environments not tailored to their needs.

Ramp to Second level

Basic Indoor Track

Advanced Outdoor Track


Icon Wheelchair Centre

Date: Summer 2012 Location: Toronto, Canada Organization: University of Waterloo


Icon Wheelchair Centre

Date: Summer 2012 Location: Toronto, Canada Organization: University of Waterloo


Icon Wheelchair Centre

Date: Summer 2012 Location: Toronto, Canada Organization: University of Waterloo


RARE Installation /// Cambridge, Canada /// 4B Landscape Project, Summer 2012 In the summer we were asked to make an landscape installation for a ecological reserve site (RARE area), based on conceptual ideas from a landscape architect of our choice. After we decided on Peter Walker, we decided to adopt his concept of taking nature and placing it in a cityscape in a artificial (ex. cross) pattern. But how were we to adopt this for the RARE site. We decided to invert his concept, by taking icons of the city; glowing lamps, and placing them in the RARE site in an artificial pattern.

Urban Context

Grid Projection

Posts placed in RARE site


RARE Installation

Silicone Seal Light Sensor Screws Solar Cell

Laser Cut Cap Frosted Plexi Case

Circuit Board LED

Drilled Hole

Rechargable Battery Reflector 2x2 Post

Post

Spike for Straightening Spike

Tapered Post End

Date: Summer 2012 Location: Cambridge, Ontario Organization: University of Waterloo


Autumn Cooking School /// Toronto, Canada /// 3B Design Studio, Fall 2010 Modelled and designed exclusively using Grasshopper for Rhino, the Autumn cooking school / dining Pavillion was designed to attract attention to the rich agricultural Heritage of the Toronto area. The major influences to the cooking school are quite simple. Heating and Ventilation. The canopy is divided into four control areas, each with a different set of controls to increase or decrease the amount of ventiliation in each area.

Site Plan

Wind flow

Stove tops

Structural grid

Maximize heated Area

Canopy form

Control Zones

Panelled canopy


Autumn Cooking School

LONGITUDINAL SECTION 1:50

Date: Fall 2010 Location: Toronto, Canada Organization: University of Waterloo


Autumn Cooking School

CONTROL ZONE #1

CONTROL ZONE #2

Date: Fall 2010 Location: Toronto, Canada Organization: University of Waterloo

CONTROL ZONE #3

CONTROL ZONE #4


Autumn Cooking School CANOPY PANELS Stretched fabric between the four points created by both the secondary and the tertiary structure, the canopy panels are the solid element which encloses the space in order to create an “envelope�. Reinforced by rings at the attaching corners, the edges are also doubled up in order to create some rigidity in the panel itself and to help bear axial tensile loads along the axis of its edge.

TERTIARY STRUCTURE Consisting of rods running perpendicular to the secondary structure, the purpose of the tertiary structure is to support and to control the panel system. Each panel is stretched at two points between the secondary structure and at the tops and bottoms of the tertiary structure as shown to the right. The tertiary structure allows for rotation in one direction, allowing for the panel to inflect changes in its environment or changes required by the user. The angle and degree of change is influenced by whichever demand is higher. When program below requires ventilation or light, the panels can be opened above by a set of cables running across the tertiary structure. In scenarios where the demand is not specific, the wind activity determines the angle and porosity.

SECONDARY STRUCTURE The secondary structure is constructed by four aluminium conduits about half an inch thick. Each of these are crimped in order to form a lap joint to join them together to form the rectangle that is the basic unit for the canopy panels. The rods that form the tertiary structure has joinery at the corners of the secondary structure. The crimped areas would also be where the structure would be bent in order to fit the profile of the form. These are attached to the primary structure through a subset of rods at the midpoints of certain parts of the secondary structure. This allows the panel itself to be able to move and also ensure there is enough clearance for the fabric itself.

FLOOR ANCHOR

WALL ANCHOR

PRIMARY STRUCTURE Composed of tent-pole-like elastic conduits, the primary structure is about 2-inches thick and made to span the canopy itself. It is attached to either wall or floor anchors bolted to their respective surfaces. The structure should have some give and will flex a small amount when lateral wind or rain forces act upon it. Above are the wall and floor anchors for mounting the primary structure to the site.

Date: Fall 2010 Location: Toronto, Canada Organization: University of Waterloo


Natatorium /// Toronto, Canada /// 3A Design Studio, Fall 2008 The Natatorium was a school project aimed at creating a local swimming facility within an urban context, while providing a high level sports training facility. Required to contain an olympic sized length and diving pool, the buildings circulation needed to be direct and expedient. The two lower pools are linked visually and physically by a childrens pool, allowing for a view into both the diving tank, and the length pool.

Spinal Circulation

Striped Ceiling

2 Pool Typologies

Overlapping Pools

Arcing Roof

Intermediate Pool

Cut out Roof Based on Program


Natatorium

Date: Fall 2008 Location: Toronto, Ontario Organization: University of Waterloo


Urban Revitilization /// Toronto, Canada /// 3A Design Studio, Winter 2010 Based in the eroding South Parkdale Community in Toronto, Canada. The 3A combination urban planning/complex building program studio worked to push concepts of re-uniting isolated and segregated communities, usually the result of poor highway and transportation placement. The strategy pursued considers bridging as a major tool in battling community seggregation. This bridging condition is not isolated specifically to transportation veins, but also avoiding the disruption of public flow through commercial and residential space. Community

Highway 401 Waterfront

South Parkdale

Secondary Roadways

Tertiary Roadways

Public Circulation

Elevated Pathways

Planned Communites


Urban Revitilization

Date: Winter 2010 Location: South Parkdale, Toronto Organization: University of Waterloo


Densified Housing /// South Parkdale, Canada /// 3A Design Studio, Winter 2010 Given the strict parameters of a 6.5m x 13m x 7m box, a single family home needed to be designed as an apartment unit. The apartment was based originally on an open space concept for dog pet owners, allowing the same levels of accessibility and privacy as a normal home, but for a much different user group. Privacy is programmed into the space through a series of visual separations, opposed to physical ones. The window placement is to create light penetration throughout the space, giving the home an open feeling, while walls are placed to preserve the visual privacy of individuals.

Circulation

Entrance way

Public

Vertical Circulation

Undertucked Library Elevated Entrance

Vertical Circulation Bedrooms


Densified Housing

Date: Winter 2010 Location: South Parkdale, Toronto Organization: University of Waterloo


Winery /// Niagara, Canada /// 2B Design Studio, Spring 2009 The Niagara region is convented land for Winery’s. Winery’s are a romantic idea, but at the same time are very technically demanding, and the programmatic organization is very strict in order to maintain consistent and well made wines. The winery is shaped by its environment, allowing its shape and flow to be influenced by the hillside terrain. Production is divided into two categories, aging and processing. The two are very distinct, and the buildings shape is characterized by this. The Publics interaction is secondary in consideration to the functionality of the production specific facility. The public realm wraps around the building, but only interacts directly with the facility in the initial processing stages.

Processing Fermentation Storage

Access Road

Rotation due to landscape

Integration of Public space and Processing Circulcation Integrated Space


Winery

Date: Fall 2007 Location: Toronto, Canada Organization: University of Waterloo


A Chair for Alexandre Despatie /// Waterloo, Canada /// 3B Design Build, Fall 2010 Posed with the challenge to design and build a fully functioning, dynamic chair for a specific person or celebrity, we chose to produce a chair inspired by Alexandre Despatie, Canadian olympian. We decided to classify the divers movements into two and a half categories. Straight Position; before or after the divers rotation. The tuck position; where the diver can rotate or spin the fastest. And the third category, the transitionary phase between no motion and motion. We used this analysis to determine what kind of movements our chair should have.

Rotation

Transition

Straight


A Chair for Alexandre Despatie

Date: Fall 2010 Location: Waterloo, Canada Organization: University of Waterloo


Thanks for your time, Braden


Portfolio12