Page 2

GEKOCHT

2 VERKOCHT

GEHU URD

NHG MAAKT HET MAKKELIJKER  Extra isolatie, HR++ glazen, een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen of een nieuwe HR-ketel meefinancieren in de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is sinds kort makkelijker. De NHG-voorwaarden zijn in de zomer versoepeld om te helpen bij het verduurzamen van woningen. Huizenkopers hoeven voortaan bij het aanvragen van een hypotheek met NHG alleen nog maar een overzicht aan te leveren van hun plannen om energie te gaan besparen in het nieuwe huis en een kosteninschatting per maatregel. Het aanleveren van allerlei offertes van leveranciers is voortaan niet langer nodig. Dat bespaart veel tijd in een toch al hectische periode. Wie zijn aangekochte woning wil verduurzamen, mag bijlenen tot 106 procent van de woningwaarde. Het geleende geld hoeft u niet meteen uit te geven. Dat mag 6 tot 24 maanden in bouwdepot blijven staan, afhankelijk van de voorwaarden van de geldverstrekker. Achteraf moet u wel met nota’s kunnen aantonen dat het geld daadwerkelijk aan energiebesparende maatregelen is besteed. Bij de berekening van de financieringslast mogen mensen met een minimum jaarinkomen van 33.000 euro tot maximaal 9000 euro aan kosten voor energiebesparende maatregelen buiten beschouwing laten.

VIND JE DROOMWONING OP DE NVM OPEN HUIZEN DAG Makelaarsvereniging NVM verwacht zaterdag meer bezoekers per huis.   Tijdens de NVM Open Huizen Dag kan je vrijblijvend meerdere woningen bezichtigen . Wie weet vind je zaterdag je droomhuis. Zo’n 20.000 woningen openen zaterdag 30 september tussen 11.00 en 15.00 uur hun deuren. Op woningsite funda.nl staat welke huizen meedoen. Bezoekers kunnen aan de hand van een zelf uitgestippelde route meerdere huizen in korte tijd bezichtigen en dat zonder afspraak. Vaak is de eigenaar van het huis aanwezig, die je tijdens een rondleiding alle ins en outs over de woning kan vertellen. Handig is om vooraf te een wensenlijstje op te stellen. Wil je een tuin of balkon? Hoeveel slaapkamers heb je nodig?

Denk ook aan de nabijheid van winkels en scholen. Maak een checklist om de details van de bekeken woningen te kunnen onthouden. Kopers en verkopers hebben baat bij de Open Huizen Dag. Van woningen die in april deelnamen was twaalf weken later 43 procent verkocht. Bij de huizen die niet meededen lag dat percentage op 26 procent. ,,Omdat de markt aantrekt, verwachten we iets minder deelnemende huizen, maar wel meer bezoekers per huis’’, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Heb je een huis op het oog? Wacht dan niet te lang en laat je deskundig adviseren bij de aankoop.

WEGWIJS IN HET WOUD VAN GROENE LENINGEN  Sommige geldverstrekkers bieden energiespaarders een groene - of duurzaamheidshypotheek aan. Ze geven eigenaren van energiezuinige nieuwbouwwoningen korting op het rentepercentage. Nieuwe duurzame huizen maakt hun beleggingsportefeuille interessanter. Andere geldverstrekkers financieren alleen de kosten van de energiebesparende maatregelen. Woningeigenaren krijgen dan alleen rentekorting op het deel dat ze lenen om hun energierekening te verminderen. ,,Er zijn nog niet veel geldverstrekkers die deze optie aanbieden. De ontwikkeling gaat traag’’, zegt Brigit Coppens van De Hypotheker Oss. Een korting van pakweg 0,2 procentpunt op de hypotheek moet niet de drijfveer zijn voor de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Het meeste

Foto: NVM

geld wordt terugverdiend via de lagere energierekening, zegt de hypotheekadviseur. Daarnaast is het maatschappelijke aspect van belang. Uiteraard loont het vergelijken van de verschillende aanbieders. Dit kan veel voordeel opleveren, of het nou een groene hypotheek is of niet.

COLOFON Het NVM Open Huizen Magazine is een uitgave van NVM Brabant regio Tilburg in samenwerking met de Persgroep Nederland. Sales: Marcel van Dijk, Accountmanager Tel: 06 - 192 725 52 Redactie: Nico Postma Mediaproducties Coverfoto: Kasteeltje op Landgoed Gorp & Roovert, Hilvarenbeek. Foto: Lelieveld makelaardij Vormgeving en opmaak: Afdeling bedrijfsbureau/AdOps Fotografie: Gwendolyn Vollering Verspreiding: Met Stadsnieuws, Oplage: 112.000 Druk: De Persgroep Nederland Bezorgklachten: www.deweekkrant.nl/verspreidklachten Kies bij titel: Stadsnieuws Tilburg zondag Copyright: Alle auteursrechten en databankrechten ten aanzien van de inhoud van deze uitgave worden uitdrukkelijk voorbehouden. Deze rechten berusten bij De Persgroep Nederland.

NVM Open Huizen Magazine Tilburg  

NVM Open Huizen Magazine Tilburg en omstreken september 2017.

NVM Open Huizen Magazine Tilburg  

NVM Open Huizen Magazine Tilburg en omstreken september 2017.

Advertisement