Page 1

#UlabNB Magazine

Een reisverslag van 8 weken Ulab: Transforming Business, Society, and Self


Sociale Innovatie in Brabant

Eén pagina is te kort om uit te leggen wat #UlabNB is en wat we in acht weken - 10 september t/m 5 november 2015 - voor beweging in gang hebben gezet. Wie mee deed aan #UlabNB, kent de energie die is ontstaan. Voor een ieder die zich afvraagt ‘Wat is #UlabNB en wat is er nu de afgelopen weken gebeurd?’ doen we in dit magazine een poging je mee te nemen in de ontstane energie. Ook blikken we terug op onze ervaringen én proberen we het onverwachte succes van #UlabNB te verklaren. Het idee om #UlabNB te starten, ontstond in mei 2015. Jolanda, Monique en Nuala zochten - na 1,5 jaar op kleine schaal veranderkracht in te brengen binnen projecten bij de provincie Noord-Brabant naar een manier om op te schalen. Kortom, meer collega’s faciliteren en trainen in hoe je verandering in gang kunt zetten. Maar hoe? Op dat precieze moment ontmoetten zij Simoon. Zij had net een mooie ervaring achter de rug. Een massive open online course - ofwel MOOC - over Theory U. Samen met 25.000 mensen over de hele wereld ontstond er in de beginmaanden van 2015 een veranderbeweging van niveau. Gegrepen door deze ervaring was Simoon op zoek naar een manier om die ervaring op te schalen. En… in september 2015 zou er een nieuwe Ulab starten. Hoe mooi zou het zijn als we de veranderbeweging via dit platform weten op te schalen? Daar kwamen wensen en behoeften samen: samen voor Brabant een veranderbeweging in gang te zetten. De dromen en ambities waren groot; zo groot dat we een vijfde veranderaar aan boord namen genaamd Jonas. En daarmee was het startteam compleet.

In september startte het Massachussets Institute of Technology - en specifieker: de grondlegger van Theory U: Otto Scharmer en zijn team - met Ulab 2.0. In een online cursus van acht weken, werden we meegenomen in de essenties van Theory U. Elke week kwam er nieuw cursusmateriaal vrij en was er via het online platform mogelijkheid tot interactie. Een succes uit het eerste Ulab, bleken de zogenaamde ‘hubs’. In verschillende landen ontstonden er groepen mensen die elkaar ontmoetten om ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan een vraag of uitdaging. Dat wilden wij ook! Alle cursusmateriaal werd dus door MITxUlab geboden, en de provincie Noord-Brabant zou de ‘hub’, de wekelijkse mogelijkheid tot ontmoeting, faciliteren. Dit was het begin van de #UlabNB-hub. Na een aantal introductiesessies, veel communicatie via social media via het account @Brabanthub en mond-op-mondreclame, was het zover. September diende zich aan. Het eerste succes was overweldigend: we hadden op 17 september meer dan 100 deelnemers uit overheid, bedrijfsleven en onderwijs.


Samen met 45.000 mensen wereldwijd heeft #UlabNB acht weken lang gewerkt aan een veranderbeweging in Brabant. De online training ‘Ulab: transforming business, society and self’ over Theory U heeft de afgelopen weken als mooi platform gediend voor iedereen die zijn/haar opgave op een vernieuwende wijze wil aanpakken. Op 17 december 2015 is de eindbijeenkomst van dit Ulab. Hoewel het een afsluitende bijeenkomst is, voelt het eerder als een begin dan een einde. Er zijn diverse ideeën en prototypes ontstaan waar leden uit de #UlabNB-hub nu mee aan de slag gaan. Ook zijn er intervisiecirkels gestart die doorgaan en belangrijker nog: er is een vertrouwensbasis gekweekt waarop we nu met elkaar aan de slag kunnen. Big things always start small. En hier begon het met een idee. Wij hebben de afgelopen maanden met veel plezier de Brabantse hub #UlabNB gehost en gefaciliteerd. In dit magazine in beeld, tekst en video onze ervaringen op een rijtje. Zo kan je als je hebt meegedaan nog eens terugblikken op een rijke reis. Én als je niet mee hebt gedaan, hopen we je zo te inspireren alsnog aan te haken en in september 2016 mee te doen. Veel lees-, kijk- en luisterplezier. Jolanda Schneider, Monique Roosen, Nuala Burns, Simoon Fransen & Jonas Heffels

NUALA VERTELT


Voorbereiding Waarom #UlabNB? omdat we samen moeten werken om onze individuele en collectieve kennis, intelligentie, wijsheid én creativiteit operationeel te maken. En dat doe je samen! Dus om #UlabNB tot een succes te maken hebben we veel tijd gestoken in voorbereiden, voorbereiden en voorbereiden.

Meeliften met de buren in Schotland: op bezoek bij #UlabScot Wat een waar genoegen om een dagje ‘mee te liften met de buren’! Op een prachtige locatie, zeer welkom geheten, ondergedompeld in een warm bad van energie, intentie en compassie. Verzamelde wilskracht om het komende U.lab het verschil te gaan maken.We hebben veel gemeen met Ulab Scotland; een overheidsinitiatief, zonder ‘inhoudelijke plannen’ puur faciliterend, open voor iedere deelnemer die een bijdrage wil leveren aan de maatschappelijke opgave en net als zij zijn wij onder de indruk van de groeiende belangstelling. Blijkbaar het juiste moment om te verzamelen. Veranderaars united, all over the world. Niet omwille van een verandermodel. Theory U is weliswaar het vehikel maar het raakte ons bijzonder hoe Otto Scharmer in de opening benadrukte dat het er om gaat het framework, met alle beschikbare kennis en technieken ‘beschikbaar te maken voor iedereen’.

“To make this source of knowledge & practices available for all, to blend it with what you are already using and doing”. Om de verbinding tot stand brengen. Met taal en technieken. Tussen personen, teams, thema’s, organisaties, landen en.... “ It’s not an end in it’s self, it is to mobilise the change you want to see.” Na introducties van het Ulab-team en bijdragen van het Ulab-Scotland-team zijn deelnemers zelf aan de slag gegaan, wat zien wij ontstaan en rondom welke thema’s zijn/komen er Hub’s. Met daaropvolgend een indrukwekkende line-up waarin één voor één de Hub’s zich presenteerden met hun thema (inclusief Jolanda die Schotland welkom heeft geheten in BrabantHub). Prachtig! De variatie enorm en de wilskracht voelbaar. Onderweg naar huis waren wij een beetje stilletjes. Overwhelmed. Er komt iets veelbelovends aan en wij zijn daar onderdeel van.

Klik hier voor een reflectie op onze FacebookpaginaIBestuur In oktober kreeg #UlabNB ook aandacht in het IBestuurmagazine, een gratis online magazine voor bestuurders, beslissers en beleidsmakers binnen de publieke sector die betrokken zijn of zich betrokken voelen bij de i-overheid’. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen, op pagina 58/59:

Introductiesessies Het idee van #UlabNB als hub was geboren; nu nog mensen werven om samen met ons de leerreis aan te gaan. Daarvoor maakten we twee video’s, een uitnodiging en de uitleg:


CONTEXT U.Lab Actualiteit door Otto Scharmer in diverse Huffington Posts verwerkt:

Januari 2015

Februari 2015

Mei 2015

Juli 2015

September 2015

September 2015

November 2015Week 0


Week 0 10 september: Kick-off U.lab, oriĂŤntatie en co-initiĂŤren in jouw buurt of regio Locatie #UlabNB: provinciehuis Noord-Brabant, Den Bosch Deze eerste week startte met een introductie in Theorie U: hoe is het ontstaan, wat zijn de basisprincipes en het theoretische framework, kortom de hart en ziel van deze cursus. Daarmee maakten we een start met de dieperliggende vraag: hoe kunnen wij ons - met het oog op de disruptieve veranderingen die gaande zijn in onze maatschappij - bewust worden en gebruik maken van onze hoogst mogelijk toekomstige potentie in plaats van te blijven acteren op patronen uit het verleden?

Scan of klik hier voor:

STORIFY van WEEK 0
Week 1


Week 1 17 september: Live sessie 1 Co-initiëren in de Ulab-leerreis Locatie #UlabNB: Hall of Fame, Tilburg i.s.m. European Social Innovation Week Van ego-systeem naar een eco-systeem. Het beter doorgronden van de achterliggende oorzaken van onze huidige crises in de wereld, specifiek onze sociale, economische en ecologische systemen. Binnen het Theorie U-framework maakten we kennis met (beter) leren luisteren ofwel ‘deep listening’. Hoe kun je als individu kijken met een open mind, open hart en open wil? En hoe krijg je beweging in jouw eigen manier van handelen?

Scan of klik hier voor:

STORIFY van WEEK 1


The power of Ulab? Being in real connection with yourself and others! Jonas HeffelsWeek 2


Week 2 24 september: Uitstellen van oordeel en luisteren, co-sensing deel 1 Locatie #UlabNB: Gruyterfabriek, Den Bosch Deze week was er aandacht voor de principes van co-sensing, het verzamelen van data (informatie, indrukken, gevoelens, etc.) door het oordeel uit te stellen en daadwerkelijk te luisteren. We maakten kennis met vier verschillende gespreksniveaus. Van individu maakten we nu de stap naar hoe we als collectief kunnen handelen vanuit een open mind, open hart en open wil. Deze week vonden ook de eerste coaching circles plaats. Met 5 à 6 mensen vormden we een circle tijdens het Ulab. Elke week bracht één persoon een case in en gingen we aan de hand van een gestructureerde methode, namelijk de case clinic, in 70 minuten door de U.

Scan of klik hier voor:

STORIFY van WEEK 2


KLIK HIER VOOR EEN IMPRESSIE VAN DE REIS TOT NU TOE!

Coachingcircles Deze week gaan we in op de principes van co-sensing, het verzamelen van data (informatie, indrukken, gevoelens, etc.) door het oordeel uit te stellen en daadwerkelijk te luisteren. We maken kennis met vier verschillende gespreksniveaus. Van individu maken we nu de stap naar hoe we als collectief kunnen handelen vanuit een open mind, open hart en open wil.Week 3


Week 3 1 oktober: Co-sensing deel 2 vanuit de andere perspectieven in het systeem Locatie #UlabNB: School voor de Toekomst, Den Bosch Deze week aandacht voor manieren van onderzoeken die passen bij het U-proces: het maken van leerreizen - letterlijk ‘op reis gaan’ met je stakeholders en het systeem vanuit andere perspectieven leren zien en het houden van stakeholder interviews.

Het was vanmiddag in de school voor de toekomst weer een belevenis. Eigenlijk is deze hele Ulab reis voor mij een ervaring. Niet altijd makkelijk om in woorden uit te drukken. Al proberen we dat wel op onze bijeenkomsten. Wat ik vanmiddag wel ‘binnen kreeg’ was hoe fantastisch het is dat dit zomaar gefaciliteerd wordt voor ons. Jonas, Monique, Simoon, Jolanda en Nuala, super!! Dank jullie wel. Gwen van Valkengoed

Scan of klik hier voor:

STORIFY van WEEK 3


Als opening van onze 3e week werden we toegesproken door directeur van School voor de Toekomst Cor van Gerven. Ook werden we toegezongen door ĂŠĂŠn van de studenten genaamd Jazzmin. Hier haar cadeau aan ons.Week 4


Week 4 8 oktober: Live sessie 2 Presencing: verbinding maken met de bron Locatie #UlabNB: Theater aan de Parade, Den Bosch Deze week bevonden we ons in het diepste punt van de U. Daarbij maakten we verbinding met onze hoogst mogelijk toekomstige potentie: wie ben Jij en wat is je Werk? Ook maakten we kennis met de Social Presencing Theater-methodiek. Deze vierde week was een intense ervaring: zowel individueel als collectief bevonden we ons onderin de U. Tijdens de livesessie leidde Otto Scharmer de deelnemers door een visualisatie. Hierbij maakte je als individu een voorstelling van je toekomst. Je keek naar jouw hoogst mogelijke potentie. En je keek ook naar waar je nu stond. Voor veel deelnemers een even confronterende als bijzondere ervaring.

Scan of klik hier voor:

STORIFY van WEEK 4
Week 5


Week 5 15 oktober: Kristalliseren van de toekomst die zich aandient Locatie #UlabNB: gemeentehuis Veghel Vanuit de onderkant van de U werkten we ons nu weer omhoog. Deze week leerden we meer over principes die helpen om toekomst(ige acties) te kristalliseren zonder verbinding te verliezen met onze diepere bron van inspiratie en wilskracht. Deze (eerste) stap maakt het mogelijk nieuwe prototypen te verbeelden en te realiseren.

Scan of klik hier voor:

STORIFY van WEEK 5
Week 6


Week 6 22 oktober: Co-creëren om de toekomst te prototypen Locatie #UlabNB: Seats2Meet, Eindhoven Tijdens de Dutch Design Week 2015 … de reis aan de rechterkant van de U - nog verder omhoog - zette zich voort: wensen en ideeën worden prototypes die getest kunnen worden! Deze week waren we, heel toepasselijk, ook aanwezig in het hart van de Dutch Design Week. Een plek waar menig prototpye tot leven kwam. Samen hebben we de toekomst van ons #UlabNB-collectief geprototyped.

Scan of klik hier voor:

STORIFY van WEEK 6
Week 7


Week 7 29 oktober: Live sessie 3 Samen opwerken van prototypes Locatie #UlabNB: Verkadefabriek, Den Bosch Welke prototypes ontstonden er in U.lab over de hele wereld en de verschillende hubs? Tijdens de live sessie was er contact met het prototypecamp in Boston, waar het Amerikaanse Ulabteam verhalen deelde over ontstane prototypes uit het vorige Ulab. Inspirerende voorbeelden! Ook in onze hub werd geprototyped: hoe gaan we verder met #UlabNB, hoe kunnen we Theory U inzetten in het onderwijs, hoe kunnen we verandering aanbrengen in onze voedselketen, etc? Eén van de vragen werd wat uitgebreider geprototyped, namelijk de vraag over de werkondernemer van de toekomst. Met dank aan Gwen van Valkengoed: ‘Er is werk genoeg. Maar de arbeidsmarkt loopt nog op het systeem van gisteren, de verdeling, toedeling loopt achter op datgene wat nu aan het ontstaan is. Dit zou ik graag willen onderzoeken. Hoe zorgen we er voor dat het ‘werk’ van ons allemaal is? Dat mensen die nu aan de zijkant staan mee kunnen doen? Hoe komen we van de vaste baan die we nu kennen en die voor een steeds kleiner wordende groep weggelegd schijnt te zijn naar sociaal en zakelijk ondernemerschap? Waar iedereen met zijn of haar talenten en kwaliteiten een bijdrage kan leveren in het werk dat gedaan wil worden.

KLIK HIER VOOR HET HELE VERHAAL

Scan of klik hier voor:

STORIFY van WEEK 7
Week 8


Week 8 November 5: Bouwen aan een beweging van wereldformaat (afsluitende sessie U.Lab 2.0) Locatie #UlabNB: gemeentehuis Boxtel Wat groeide er in onze wereldwijde community van veranderaars? En wat is er nodig om het momentum te bewaren en te vergroten? En hoe kunnen we dit vertalen naar institutionele verandering?

Scan of klik hier voor:

STORIFY van WEEK 8

KLIK HIER VOOR EEN VERRASSENDE TIMELAPSE!


Inzichten en reflecties Klik op de portretten.


Talent aan boord Binnen #UlabNB hadden we deelnemers aan boord die zelf werkwijzen en methodieken kenden die pasten bij verschillende stappen in het Uproces.

Social Presencing Theater Judy de Graaff en Maarten de Groot namen ons mee in de wereld van Social Presencing Theater, een op (lichaams)actie gebaseerde onderzoeksmethodiek, gebaseerd op bewustzijn ofwel embodiement. Judy schreef deze fantastische blog: Wat zou er gaan gebeuren als je de organisatie zou benaderen vanuit de gedachte te maken te hebben met een levend wezen, een sociaal veld van levende wezens die iets collectiefs creëren? En wat als we ermee stoppen om resultaten te creëren die we niet willen? Ik sta open voor een andere werkelijkheid! Ik neem deze weken deel aan het Ulab, een MOOC (massive open online course) van het Massachusets Institute of Technology over Theory U. Ik doe dit samen met een Hub (groepje medestudenten) die gehost wordt door de Provincie Noord Brabant. En dat allemaal om ruimte te geven aan nieuwe manieren van leren die beter passen bij de huidige tijdgeest. Niet het herhalen van wat we geleerd hebben vanuit het verleden, maar het open staan voor een nieuwe en betere versie van de toekomst.

klik hier voor ‘de reis door de U tot nu’


The Way of Nature Way of Nature is een opkomende internationale beweging met activiteiten in o.a. Australië, Zweden, UK, Canada, Brazilië en Amerika. Deze nationale gemeenschappen worden opgezet door mensen die geïnspireerd zijn geraakt door John P. Milton en zijn gedachtengoed. Milton is een pionier op het gebied van natuurbehoud en ecologie en heeft wereldwijd veel bijgedragen op dit gebied, o.a. als directeur WFF en ecologisch adviseur in het Witte Huis. De laatste jaren richt hij zich op het beïnvloeden van persoonlijke natuurbeleving van mensen, vanuit de overtuiging dat mensen pas de natuur om zich heen zullen behouden, hoeden en respecteren als de relatie met de innerlijke natuur ook verandert. Een belangrijke manier om dit te realiseren is mensen de ervaring te bieden om een langere tijd alleen in de natuur te zijn. Vanuit dit werk, deze overtuiging en deze kennis stond hij aan de wieg van het ontstaan van Theory u als ‘model’. Hij inspireerde grondleggers als Otto Scharmer, Peter Senge en Joseph Jaworski en drukte met zijn werk met name een stempel op de bodem van de U; het verbinding maken met de bron… Annemieke Wierckx en Simoon Fransen maken deel uit van het bestuur van Way of Nature NL en bieden bijdragen aan personen, teams of organisaties die middels het zijn in de natuur, het leren van de natuur transformatie willen bewerkstelligen. Vanuit deze ‘natuurlijke link’ zijn we op 11 december natuurgebied de Maashorst in gegaan voor zo’ n beleving. In essentie komt deze neer op drie onderdelen: bewustzijntraining, solo ervaring en gezamenlijke terugkoppeling, deling en integratie. En ondanks…of juist dankzij de wat barre winterse omstandigheden; dit was een transformatieve ervaring!

KLIK HIER VOOR DE WAY OF NATURE WEBSITE

klik hier voor de sacred passage website


Lego Serious Play Om de vraag van Gwen van Valkengoed over de werkondernemer van de toekomst te prototypen, leidde Nuala Burns een kleine groep deelnemers door een workshop LEGO SERIOUS PLAY. Nuala schreef daarover het volgende: Deze week staat prototyping in #Ulab centraal. Er zijn vele wijzen waarop je dat prototypen kunt aanpakken. Ik wilde dat graag een keer testen met LEGO SERIOUS PLAY en vandaag diende zich een mooie kans aan! LEGO SERIOUS PLAY is een door Lego zelf ontwikkelde methode waarbij je samen (letterlijk) gaat bouwen aan de strategie, visie en uitgangspunten voor een organisatie of team of voor het uitpluizen van een vraagstuk. De kracht van de methode zit hem zowel in het visualiseren en fysiek bouwen als ook de psychologie erachter. Verhalen blijven beter in je hoofd als je brein en handen gebruikt, visualiseert en samen bouwt. En: iedereen bouwt en iedereen deelt. Dat betekent dus dat alle deelnemers een evenwichtig aandeel hebben in het maken van het gezamenlijke verhaal! Het mooie van deze methode in het licht van Theory U: ook al ga je prototypen, de wijze van werken maakt dat je steeds terug gaat naar de ‘why’ en de intentie. Gwen stelde de vraag of er in onze hub gegadigden waren die mee wilde denken over de toekomst van werk en de arbeidsmarkt. En die waren er! Dus met die vraag zijn we vandaag twee uur aan de slag geweest. Uiteraard te weinig tijd voor de grootte van deze vraag maar... niettemin waardevolle inzichten! En complimenten aan de groep: de stap om samen te bouwen is een pittige, maar iedereen ging de uitdaging aan. Heel gaaf om te zien. Dank voor de kans. En hopelijk was dit een mooie start voor het prototype dat zich nu gaat ontwikkelen!


Theory U in de Praktijk: het Waterlab Het netwerk “Medicijn voor Gezond Water” is een initiatief voor een regionale transitie naar schoon water zonder medicijnresten en is in anderhalf jaar gegroeid van een idee van vijf waterschappers tot een netwerk van meer dan 100 mensen uit uiteenlopende organisaties op het gebied van gezondheid, natuur, water en overheden. De aanpak van het Waterlab is volgens de principes van Theory U en is daarmee een levend voorbeeld van hoe een proces dan verloopt....en wat daar dan de resultaten van zijn. Wij waren heel blij met de aanwezigheid van Waterlab-ster Marlies Kampschreur van Aa en Maas als deelneemster van #UlabNB. Ze nam ons mee in haar verhaal, haar werk en was daarmee een fraai vorbeeld voor ons allen! klik hier Marlies vertelt hier haar verhaal. Huidige stand van zaken:

voor ‘Het verhaal door Marlies’

Tijdens een recente netwerkbijeenkomst is er een mooie stap gemaakt in het verder brengen van ideeën en projecten die zijn ontstaan bij eerdere bijeenkomsten. We hebben wederom gewerkt met 3D mapping (bouwen met lego en klei) en het is opmerkelijk hoeveel waarde dat toevoegt. Zo is Nudge een publiekscampagne van plan op het gebied van zelfhulpmedicatie, lopen er bij een Brabantse zorginstelling diverse initiatieven rondom positieve gezondheid en het verlagen van medicijnemissie via water, zijn er ideeën om een Blue Zone in Brabant te creëren en is er een nieuw initiatief in wording vanuit de NHTV met KLIK HIER zorginstellingen rondom het VOOR delen van pillen.

HET PROCES

To be continued....


What made the BrabantHub such a vibrant one?

QUOTES: KLIK HIER VOOR DE OOGST

Otto Scharmer #UlabNB verklaard.... In een conferencecall met Otto Scharmer vroeg hij op gegeven moment wat de BrabantHub ‘such a vibrant hub’ maakte. Een goede vraag en de analyse waard. Als reflectie op het proces vandaar ook achterin dit magazine opgenomen. Wat gebeurde er- en wat gebeurt er nog steeds wat de magie achter UlabNB verklaart? Hier volgen een aantal ‘succesfactoren’. Stuk voor stuk niet uniek maar in de mix maakten ze de BrabantHub tot de onvergetelijke ervaring.... In dit stukje gaan we dus niet in op de kracht van Ulab zelf: het schitterende rijke materiaal, de unieke mengvorm van online- en offline leren, de kracht van 48.000 deelnemers, met elkaar verbonden vanuit alle delen van de wereld, verbonden door net die ene wens: de wereld mooier maken... Daarover is al veel gezegd, hier gaat het expliciet over onze BrabantHub! 1 Synchroniciteit Zonder dat het geregisseerd werd kwam een aantal ontwikkelingen samen in tijd. De wens om door te ontwikkelen in- en metTheory U, de behoefte aan het borgen van diverse veranderinitiatieven en de zoektocht naar een gemeenschappelijke taal om mee te kunnen verbinden. Samen gebracht door een groep mensen die elkaar al jaren kende, hetzij vanuit diverse constellaties.

2 Voorbereiding Ook al ontvouwde het idee zich in een rap tempo (het idee werd geboren in juni), we vonden de tijd om nog voor de vakantie twee introductiesessies te organiseren (en eentje direct na de zomer). Dit werkt uitstekend voor mensen die wel nieuwsgierg waren maar echt meer informatie nodig hadden alvorens in te kunnen stappen. Dit was effectief; bijna iedereen zagen we terug in de hub, we raakten alleen mensen kwijt omdat ze de tijd en ruimte niet konden vinden. We hadden drie introduciesessies en deze veranderden steeds; hier merkten we goed hoe complex het verhaal was, hoeveel innovatie er eigenlijk in zat én hoe snel je zelf ook weer in jargon gaat babbelen. Wat hier heel handig was was het feit dat Jonas en ik al eerder de Ulab meemaakten. We werden hierin scherpgehouden door onze andere team-


leden. Eigenlijk was uiteindelijk de hoofdboodschap van de introduciesessie voornamelijk de geruststeling dat iedere vorm en mate van deelname ok zou zijn. Dat we er samen door zouden komen, leren op ieder niveau gegarandeerd en goed zou zijn! 3 Ervaring Het feit dat er twee hosts waren de al eerder Ulab 1.0 volgde werk gewas uitermate praktisch. Vertrouwd zijn met de materie, het proces, het Ulabteam en de ‘vorm’ (MOOC) maakte dat wij vanuit kennis en vertrouwen het traject konden dragen. 4 Middelen Het feit dat de provincie twee externe hosts inschakelde was van vitaal belang. Op de eerste plaats konden provinciemedewerksters daardoor zelf in de (gelijkwaardige) rol van deelnemer stappen. De hosts hadden de tijd en de middelen om te faciliteren en de kwaliteit van de hub te bewaken.

6 De Hub-bijeenkomsten Het was fantastisch om iedere week de Hubbijeenkomsten mee te mogen maken. Wat een spirit... We hadden iedere week een ander programma, zorgden ervoor dat we iedere week ook nog nieuwe werkvormen en technieken meegaven, ondersteunend aan- of aanvullend op Ulab. In de eerste sessie boden we ‘zelf-organisatietijd’, tijd om eventueel achterstallig huiswerk te maken, je coachingcirkel te doen of net dat wat mensen wilden. Hier bleek dat vooral de coachingcirkel op dit moment doen het meest gewenst was. En zo ontstond het patroon dat we wekelijks tijd vrijhielden voor de coachingcirkel. Wat absoluut bijdroeg aan de geweldige werksfeer en verdieping van de relaties. Een ideale basis om op door te leren- en werken.

7 Communicatie, community-management en ‘team-affairs’ We hebben als team van 5 intens en veelvuldig 5 Het nomadische karakter samengewerkt. Met regelmatige ontmoetingen, We hadden niet durven dromen wat er gebeurde: zo’n een ZEER frequent benutte whatsappgroep en mooie grote groep deelnemers, zo divers, zo betrokken, een buitengewoon goede verstandhouding trouw en enthousiast, echt fantastisch! 103 deelnemers (gebaseerd op gedeelde intentie, passie, vertrouwaarbinnen een ‘harde kern’ van ongeveer 40 mensen. wen en lol!) hebben we iets zien ontstaan wat we Vertegenwoordigers van ‘het hele systeem’ nog niet in zijn omvang kunnen bevatten. Dat wat (Onderwijs, Overheid, Ondernemers, Gezondheidszorg...). wij als team meemaakten zagen we opgeschaald Deze compleetheid maakte de dialogen rijk, de coach- terug in de hub. Tussen de hubmeetings door was ingcirkels sterk en last but not least: onze Hub er een er veel communicatie, met name via Facebook met een nomadisch karakter! We groeiden uit de door maar ook twitter, email en whatsapp hield de ons gereserveerde ruimtes en lijnen kort en de feedback permanent. deden een beroep op deelnemende organisaties. Waardoor 8 Verbinding met Ulab-team van Presencing Institute KLIK HIER we uiteindelijk geen twee Het feit dat de lijnen kort waren met het Ulabteam VOOR DE keer gehost hebben vanuit werkte bekrachtigend voor het geheel. Bij de introductiesessies skypten we Julie Arts naar TREKTOCHT dezelfde locatie! Waardoor we kennis namen van allerlei binnen en ook gaandeweg de weken was er DOOR locaties en organisaties. regelmatig contact en feedback. Dat hield ons BRABANT Zowel leuk als interessant! aangelijnd en op de hoogte.


Nawoord Vanaf het begin was ik, van op afstand, betrokken bij UlabNB. Oorspronkelijk zag ik mijn rol als brug naar u.lab global, als verbinder met andere hubs die door de overheid ge誰nitieerd werden en als ondersteuner van team en proces (als nodig). Maar de rollen draaiden snel om. UlabNB is een super dynamische hub en ik begon met interesse te volgen wat er allemaal gebeurde tijdens de bijeenkomsten, maar ook hoe UlabNB communiceerde met deelnemers en de buitenwereld. Prachtig voorbeeld! En de kers op de taart is uiteraard dit magazine. Een geweldige manier om het verhaal te vertellen en delen. Dikke proficiat aan het hele team! Ik kijk nu al uit naar het vervolg van deze hub, Julie Arts (U.lab team)

Colofon

klik hier voor Presencing Institute

Met dank aan: Provincie Noord-Brabant Redactie: Nuala Burns Jolanda Schneider Monique Roosen Simoon Fransen Jonas Heffels Met gastbijdragen en quotes van #UlabNB-deelnemers Vormgeving: Eyecatcher Productions


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.