Page 1

onderons HET MAGAZINE VAN BPOST BANK NUMMER 27 - OKTOBER 2016

Zoveel is duidelijk

De Bancontact-app

BETALEN MET UW SMARTPHONE 3 manieren om geld opzij te zetten

INVESTEREN KAN OP ELKE LEEFTIJD

Actualiteit

Uw hypothecaire lening herfinancieren, het is mogelijk

WIN 5 BRICOCADEAUBONNEN VAN € 100 Afspraak op pagina 5


Edito & inhoud

Een succesverhaal door teamwork Ik sta nu bijna een jaar aan het hoofd van de dienst kredieten van bpost bank. Dat is meteen ook de grootste uitdaging in mijn job: de nieuwe hypothecaire lening van bpost bank in de markt zetten. Alles begon met eenvoudige, duidelijke productbeschrijvingen. We bieden flexibele kredietformules aan zodat er altijd wel eentje past bij het project van de klant. Je kunt zelfs lenen tot 100% van de waarde van het onroerend goed. Nog een voordeel is dat dezelfde voorwaarden gelden voor iedereen, klant of niet. Onderhandelen is dus niet nodig. Besluit een klant een aanvraag voor een woonkrediet in te dienen, dan behandelen wij zijn dossier binnen de 48 uur. Deze aanpak blijkt een succes, want we zien het aantal hypothecaire leningen elke maand stijgen. We blijven naar de noden van onze klanten luisteren, om nieuwe producten te ontwikkelen. Het is ook dankzij de bpost medewerkers die dagelijks met de klanten in contact staan dat onze woonkredieten aan bekendheid winnen. Want dat is natuurlijk onze grootste troef: de toegankelijkheid van de postkantoren.

04

09

10 03

Nieuws

04

Kort

05

Wedstijd

06

Hoe doen zij het?

Uw hypothecaire lening in alle vrijheid

Alle nieuwtjes van het moment

Speel en maak kans op 5 Bricocadeaubonnen ter waarde van € 100

NAAM IVAN DEMUYNCK FUNCTIE DIRECTEUR KREDIETEN

2

06

Uw hypothecaire lening herfinancieren.

09 Spotlight

Make-over: zo zal uw postkantoor er voortaan uitzien

10

Dossier

14

In de praktijk

15

Geld in het dagelijks leven

Wanneer beginnen met geld opzij te zetten?

Het pensioenspaarplan in detail

Met de telefoon betalen ... Eenvoudig, veilig en rendabel!

onderons 27 / Een magazine van bpost bank / Verantwoordelijke uitgever Frédéric Jonnart/ Concept Head Office / Redactiecomité Thierry Ballas, Anouk Roose en Ariadne Dierick / Hebben meegewerkt aan de redactie van dit magazine Frédéric Raevens, Wendy Vandooren, Matthieu Irion, Dorothée Pochez / De redactionele inhoud van dit magazine werd zorgvuldig voorbereid en verzameld. bpost bank kan evenwel niet garanderen dat alle informatie correct en volledig is, en is niet aansprakelijk voor onvolledige of foutieve informatie. De informatie in de artikels van dit magazine is strikt documentair. Ze vormt in geen geval een advies of geïndividualiseerde fiscale of juridische raadgeving, en stelt ons niet aansprakelijk. De algemene voorwaarden en de verzekeringspolissen hebben voorrang op dit magazine. / Copyright oktober 2016 / bpost bank NV, Markiesstraat 1 bus 2, 1000 Brussel, BTW BE 0456.038.471, RPR Brussel, BIC BPOTBEB1, IBAN BE49 0000 0007 5071, kredietinstelling. bpost NV naar publiek recht (MuntCentrum, 1000 Brussel) is agent voor bank- en beleggingsdiensten, kredietbemiddelaar voor bpost bank NV. Rentevoeten, tarieven, algemene bankvoorwaarden en bijzondere voorwaarden van de producten zijn ter beschikking in de postkantoren, op www.bpostbank.be of op 022/012345.


Nieuws

Uw hypothecaire lening in alle vrijheid De hypothecaire lening werd eind 2015 in 14 testkantoren gelanceerd en is ondertussen succesvol geïntegreerd bij bpost bank. Niet minder dan 120 gespecialiseerde kantoren staan tot uw dienst en dit aantal zal oplopen tot 160 tegen het einde van het jaar. Deze nieuwigheid valt blijkbaar erg in de smaak: al meer dan 2.000 klanten maakten een afspraak met een financieel adviseur voor een aanvraag van een hypothecaire lening. Ivan Demuynck, Directeur Kredieten bij bpost bank, vertelt er ons meer over.

*

Bovendien kan u tot 100% van de waarde van het onroerend goed lenen. En dit allemaal zonder te onderhandelen!”

HOE DIENT U ZICH ALS KLANT VOOR TE BEREIDEN VOOR EEN KREDIETAANVRAAG? “Een kredietaanvraag is geen improvisatiestuk. Adviseurs staan paraat om samen met u uw situatie te bestuderen. Opdat wij u het best mogelijke aanbod voor zouden kunnen leggen, houden

IN WELKE SITUATIE IS HET NUTTIG OM EEN HYPOTHECAIRE LENING TE OVERWEGEN?

een overigens dezelfde garanties, voor-

deze adviseurs tijdens het gesprek reke-

delen en mogelijkheden.”

ning met het bedrag en de duur van de

“De aankoop van vastgoed, de bouw

gezins- en professionele situatie.”

van een huis, renovatie- of uitbreidings-

WAT ZIJN DEZE GARANTIES EN VOORDELEN PRECIES?

werken. Voor zulke aanzienlijke inves-

“Bij bpost bank, zal uw aanvraag binnen

Voor meer informatie, surf naar

teringen is het niet ongewoon om een

de 48 uur worden behandeld en u krijgt

bpostbank.be of maak rechtstreeks

hypothecaire lening aan te vragen.” En

het best mogelijke tarief aangeboden.

een afspraak via 02/ 278 50 39.

lening, uw huidige financiële lasten, uw

in dit geval, of als u een bestaande lening wil herfinancieren, kan u dankzij de soepele en transparante kredietformules bij bpost bank genieten van aantrekkelijke voorwaarden die aangepast zijn aan uw noden.”

KOMT IEDEREEN IN AANMERKING VOOR EEN HYPOTHECAIRE LENING? “Ongeacht u klant bent bij bpost bank of niet, wij nemen uw aanvraag voor een hypothecaire lening sowieso onder de loep om te beoordelen of u in aanmerking komt of niet. Wij bieden ieder-

* bpost nv van publiek recht, Muntcentrum, 1000 Brussel, RPR Brussel 0214.596.464 komt tussen als kredietbemiddelaar voor Krefima nv, filiaal van bpost bank met meer dan 50 jaar ervaring in de kredietsector. Onder voorbehoud van aanvaarding door Krefima nv, kredietgever, Markiesstraat 1 bus 2, 1000 Brussel, RPR Brussel 0599.790.590. De contracten voor hypothecaire kredieten worden overgedragen aan bpost bank nv, Markiesstraat 1 bus 2, 1000 Brussel, RPR Brussel 0456.038.471.

3


Kort

UW BANKKAART

STEEDS EENVOUDIGER! Goed nieuws, want een bpost bank kaart verkrijgen wordt nu nรณg gemakkelijker! Niet enkel wordt deze u voortaan thuis toegestuurd, maar bovendien krijgt u ook een sms waarmee u op afstand een PIN-code kan kiezen. Handig!

PHONEBANKING EINDIGT OP 01/11/2016 Vanaf 1 november 2016 zal de PHONEbanking-dienst van bpost bank niet meer bestaan. U kan natuurlijk nog steeds al uw bankverrichtingen vanop afstand doen met uw computer via PCbanking of met uw smartphone of tablet via MOBILEbanking. Deze twee laatstgenoemde diensten zijn moderner en vooral veiliger, maar ook extreem gebruiksvriendelijk. Ook SELFbanking staat uiteraard nog steeds in alle postkantoren tot uw beschikking.

JONGERENREKENING

100% GRATIS Ben je tussen 11 en 24? Dan heb je recht op een Jongerenrekening. En bij bpost bank biedt deze enkel voordelen! Ze is 100% gratis, inclusief bankkaart en abonnement op MOBILEbanking, en PCbanking, en biedt toegang tot SELFbanking in de postkantoren. Bovendien geniet u mee van de Cash Back* actie waardoor u bij elke betaling met uw bankkaart 1 cent krijgt. Vanaf 18 jaar kan u zelfs een bpost bank Mastercard** aanvragen! Voor meer info, surf naar www.bpostbank.be.

Let op, geld lenen kost ook geld. * Cash Back actie geldig tot 31/12/2016 voor Rekening bpost bank en de Jongerenrekening. Aanbieding en voorwaarden op www.bpostbank.be. ** M  asterCard bpost bank: Krediettype: Kredietopening van onbepaalde duur gelinkt aan een kaart. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier door Buy Way Personal Finance nv, kredietgever en uitgever van de kaart, Anspachlaan 1/11 te 1000 Brussel, alsook de ondertekening van uw kredietcontract. bpost bank en bpost zijn kredietbemiddelaar.

4


SOLIDAIR PINGPONGEN bpost bank was diep ontroerd door het engagement van vzw Villa Indigo, een vereniging die steun biedt aan ernstig zieke kinderen en hun familie. Daarom besloten we om een pingpongtoernooi te organiseren en hen de opbrengst te schenken. Het werd een groot succes met een opbrengst van niet minder dan € 2.500. Proficiat en bedankt aan de deelnemers! Wilt u meer informatie over Villa Indigo of zou u graag een schenking doen, surf dan naar hun website: www.villaindigo.be

Win WEDSTRIJD

NEWSLETTER

ABONNEER U! Wil u ook op de hoogte blijven van de actualiteit van bpost bank? Abonneer u dan nu op onze e-newsletter, via www.bpostbank.be. En als kers op de taart bent u er zeker van dat u geen enkele wedstrijd mist en misschien sleept u wel een mooi cadeau in de wacht!

BRICOCADEAUBONNEN

t.w.v. € 100

Surf snel naar www.wedstrijd.bpostbank.be* om deel te nemen aan onze wedstrijd De kinderkamer opnieuw inrichten? Enkele planten voor uw balkon? Of de aankoop van een nieuwe boormachine? Grijp uw kans om een cadeaubon ter waarde van € 100 te winnen!

** Wedstrijdreglement Wedstrijdreglement beschikbaar op www.wedstrijd.bpostbank.be.

5


Hoe doen zij het?

6


De herfinanciering van een hypothecaire lening In 2011 vonden Eric en Hélène het huis van hun dromen in de omgeving van Antwerpen. Deze buitenkans konden ze onmogelijk laten liggen. Het koppel beschikte toen echter over een beperkt startkapitaal, waardoor ze genoodzaakt waren om een lening met een weinig interessante rentevoet te onderschrijven. Vijf jaar later zag hun financiële situatie er veel gunstiger uit en besloten ze om hun lening bij bpost bank te herfinancieren. Zo deden ze het ...

“Toen we beslisten om ons huis te kopen,

rooster en een hoger salaris. En ikzelf kreeg

zagen onze financiën er heel anders uit dan

in dezelfde periode een promotie!”

vandaag. Destijds zijn we bij een makegroot deel van de notariskosten moeten

HERFINANCIEREN OM MINDER TE BETALEN

lenen. Hierdoor was onze rentevoet vrij

“Onlangs zagen we een reclamebord voor

hoog”, vertrouwt Eric ons toe. “De eerste

de hypothecaire leningen bij bpost bank.

twee jaar moesten we erg op onze dagelijk-

We gingen ons informeren en kwamen te

se uitgaven letten. Maar Hélène kreeg een

weten dat het ook mogelijk was om een

nieuwe werkaanbieding, met een beter uur-

bestaand krediet te herfinancieren. Dit kon

laar langs geweest en hebben we zelfs een

voor ons wel eens interessant zijn en dus maakten we een afspraak in een postkantoor bij ons in de buurt”, gaat Hélène verder. “Ook al waren we nog geen klant bij

WE ONTDEKTEN DAT HET OOK MOGELIJK WAS OM EEN BESTAANDE LENING TE HERFINANCIEREN.

bpost bank, er werd ons meteen bevestigd dat een herfinanciering mogelijk was, ook al hadden we de eerste lening niet bij bpost bank afgesloten. Tijdens ons gesprek lichtte de financieel adviseur ons in over de bestaande mogelijkheden: genieten van een voordeligere rentevoet, maar ook het 7


Hoe doen zij het?

De troeven van bpost bank

Tip van Simon Maas “Alvorens een herfinanciering aan te vragen dient u steeds uw bestaande lening te laten analyseren en te laten berekenen of de herfinanciering van de lening tegen de nieuwe rentevoet in uw situatie wel de meest voordelige oplossing is. Wij kunnen u hierbij helpen.”

bedrag en de looptijd van onze afbetaling herevalueren.”

EEN DUIDELIJK PROCES

• Tot 100% van de waarde van het onroerend goed lenen. • Een antwoord op het dossier binnen de 48 uur • Duidelijk en professioneel advies • Automatisch de beste rentevoet volgens uw profiel • Geen aankoopverplichting van andere producten bij bpost bank • U moet geen klant zijn van bpost bank

Bij bpost bank geen verrassingen. In elke fase wordt er alles aan gedaan om u het best mogelijke aanbod te bieden. Simon Maas, de adviseur belast met het

brengen, hoe we onze maandelijkse kosten

dossier van het koppel, legt ons uit: “Voor

moesten inschatten enz.”

elke aanvraag voor een herfinanciering

8

van een hypothecaire lening, beginnen we

EN DEZELFDE VOORDELEN

met een gedetailleerde analyse van de be-

Simon Maas: “Bovendien garanderen we

staande situatie en maken we een duide-

bij elke herfinancieringsaanvraag dezelfde

lijke berekening om er zeker van te zijn dat

voordelen als voor een hypothecaire le-

het overkopen van een lening wel degelijk

ning voor een nieuwe woonst. Indien uw

interessant is voor de klant.” Eric: “Van het

kredietaanvrag volledig is, trachten we

begin tot het einde van het proces werden

binnen de 48 uur te antwoorden. Eric en

we zeer professioneel geadviseerd en bege-

Hélène hebben niet één keer moeten on-

leid. Welke documenten we moesten mee-

derhandelen om deze garanties te krijgen.”

* bpost nv van publiek recht, Muntcentrum, 1000 Brussel, RPR Brussel 0214.596.464 komt tussen als kredietbemiddelaar voor Krefima nv. Onder voorbehoud van aanvaarding door Krefima nv, kredietgever, Markiesstraat 1/2, 1000 Brussel, RPR Brussel 0599.790.590. De contracten voor hypothecaire kredieten worden overgedragen aan bpost bank nv, Markiesstraat 1/2, 1000 Brussel, RPR Brussel 0456.038.471.


Spotlight

RELOOKING

Zo zal uw postkantoor er voortaan uitzien "Zoveel is duidelijk", onze nieuwe slogan, betreft niet enkel ons productaanbod. Ook de postkantoren worden geleidelijk aan gerenoveerd. Ons doel? De verschillende ruimtes beter scheiden om onze diensten nรณg beter te maken.

ven die u zoekt: een pakket voorbereiden, financieel advies inwinnen, de SELFbanking-terminals gebruiken, enz.

EEN GEMOEDELIJKERE SFEER Maar de ruimtes van elkaar scheiden, heeft nog een ander doel. Het

EEN TESTPROJECT IN ANTWERPEN

BETER GESCHEIDEN RUIMTES

verbetert ook de doorstroom van be-

Het postkantoor op de Eiermarkt

Als u het postkantoor binnenwandelt,

zoekers. Samen met het vernieuwde

onderging de eerste make-over met

valt het extensieve gebruik van kleu-

ticketsysteem hoeft u hierdoor min-

de nieuwe visuele codes en de

rencodes meteen op. In het gedeelte

der lang te wachten. In het geval van

indeling van de ruimtes, die geleide-

voor postdiensten domineert dui-

grote drukte kunt u in de moderne

lijk aan voor alle kantoren de norm

delijk rood. Voor het gedeelte voor

wachtruimte met comfortabel design

zullen worden. Het postkantoor open-

bankdiensten voert blauw dan weer

steeds aangenaam op uw beurt wach-

de onlangs weer de deuren voor zijn

de hoofdtoon. Gedaan met de ver-

ten. Er zijn bovendien schermen en

klanten. Het resultaat is een radicale

warring! Er werd overigens heel wat

brochures tot uw beschikking, zodat u

transformatie van de ruimte, die bij

signalisatie aangebracht zodat u zich

meteen onze nieuwe producten kunt

het publiek meteen in de smaak viel.

gemakkelijk naar de 'zone' kan bege-

ontdekken.

9


Dossier

WANNEER BEGINNEN MET GELD OPZIJ TE ZETTEN?

Het is nooit te laat of te vroeg om geld opzij te zetten Aan het begin van ons professionele leven denken we vaak dat het te vroeg is om te investeren. Of we hebben eenvoudigweg nog niet voldoende financiële middelen. Maar door de jaren heen kunnen we excuses blijven vinden om dit uit te stellen. Nochtans is investeren beter om het geld te laten renderen. NAAM ANNEMIE JANSSEN LEEFTIJD 68 JAAR, GEPENSIONEERD

Annemie Janssen: “In 2014 ontving ik na het

Mijn keuze ging naar een afgeleid instru-

overlijden van een naaste een kleine erfenis.

ment voor een bedrag van 5.000 euro. Zo

Ik kom prima rond met mijn pensioen en be-

hoop ik te genieten van het potentieel van

sloot het geld opzij te zetten en te laten op-

de financiële markten om een interessant

brengen zodat mijn kleinkinderen er op het

rendement te behalen. Het risico is overigens

gepaste moment van kunnen profiteren. Ik

relatief beperkt aange­zien het kapitaal na

ben vrij goed thuis in de wereld van de inves-

vervaldatum voor 90% beschermd is!**

teringen en weet dus ook dat spaarrekeningen tegenwoordig niet veel meer opbrengen. Ik was me ook bewust van de risico’s die ik ging nemen en nam contact op met mijn vertrouwde adviseur om de beleggingsproducten van bpost bank te overlopen. Tijdens die afspraak bepaalden we eerst mijn beleggersprofiel. Rekening houdend met mijn doelstellingen, financiële kennis en ervaring en de risico’s die ik wou nemen, bleek het ‘Berekend’*-profiel me op het lijf geschreven. Vervolgens stelde mijn adviseur op basis van dit profiel enkele producten voor.

IN FUNCTIE VAN DE EVOLUTIE VAN DE AANDELENKORF, KAN EEN AFGELEID INSTRUMENT EEN MOOI RENDEMENT OPBRENGEN.

* Klassering eigen aan bpost bank. ** behalve in het geval van faling of faillissement van de uitgever en/of de garant) 10

Raadpleeg op de website www.bpostbank.be de informatie over de producten, de bijzondere voorwaarden betreffende de beleggingsdiensten, de informatie over de orderuitvoeringsbeleid en de samenvatting van het beleid tot beheer van belangenconflicten.


Beleggers* profiel Voorzichtig? Doordacht? Beslist? Berekend? Ontdek ons productaanbod voor de verschillende beleggersprofielen op onze website www.bpostbank.be. Maak een afspraak met uw financieel adviseur voor meer info door te bellen naar 022/012345.

Voorzichtig

Doordacht

Beslist

Berekend

11


Dossier

NAAM MARTIN FRANCHIMONT LEEFTIJD 26 JAAR FUNCTIE BEDIENDE IN DE EVENEMENTENSECTOR

Martin Franchimont: “Ik heb altijd al een

fiel aan de hand van een vragenlijst. Het

ietwat speels temperament gehad. Deson-

antwoord: een 'Doordacht' profiel. Daarna

danks hebben mijn ouders me altijd de waar-

bekeek mijn adviseur met me wat mijn inves-

de van geld ingeprent. Zodra ik mijn eerste

teringsdoelstellingen zijn en stelde hij me ver-

maandloon ontving, besliste ik dat ik wilde

schillende producten en hun eigenschappen

investeren. Ik deel een woning en dus is het

voor. Tenslotte onderschreef ik een pensioen-

voor mij vrij makkelijk om elke maand een

spaarplan met gegarandeerde interestvoet

beetje geld opzij te zetten. Ik ben nochtans

en kapitaalbescherming aangezien dit heel

absoluut geen aandelenspecialist, ook al

wat voordelen voor mijn situatie oplevert. Ik

vind ik het een spannende gedachte om op

kan vrij investeren vanaf amper 30 euro per

de beurs te spelen met een beperkt risico.

maand, ook al probeer ik in het algemeen

Aangezien ik al een rekening had bij bpost

grotere bedragen te storten. Investeren in

bank, ben ik naar de website gesurft om te

een pensioenspaarplan geeft me overigens

kijken welke producten werden aangeboden.

ook recht op een belastingsaftrek van 30%

Daar ontdekte ik de verschillende beleg-

op het jaarlijks geïnvesteerde kapitaal (maxi-

gersprofielen. Tijdens mijn afspraak begonnen

maal 940 euro per jaar onderworpen aan een

we met het bepalen van mijn beleggerspro-

gematigde belasting). Dat is niet niks!”

“IK HEB ER ALTIJD AL VAN GEDROOMD OM OP DE BEURS TE SPELEN. MAAR MET EEN BEPERKT RISICO. EN DAT IS MOGELIJK!”

12

De financiële infofiche en algemene voorwaarden zijn tevens gratis beschikbaar bij uw tussenpersoon. Type investering: individuele levensverzekering van Tak 21 en Tak 23 zijn onderworpen aan het Belgisch recht. Verzekeraar: AG Insurance NV (E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE 0404.494.849 - www.aginsurance.be). Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. Bpost bank nv, Markiesstraat 1 bus 2 – RPR Brussel – BTW BE 0456.038.471, is ingeschreven onder het nr. 016.290A bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden verzekeringsagent voor AG Insurance.


OM RENDEMENT TE COMBINEREN MET VEILIGHEID VOOR MIJN NAASTEN IS TAK 23 IDEAAL VOOR MIJ.

NAAM BART SEGERS LEEFTIJD 38 JAAR FUNCTIE SCHRIJNWERKER

Bart Segers: “Na ons huwelijk enkele jaren geleden hadden we als koppel plots meer middelen. We hadden allebei al een pensioenspaarplan waardoor we aanzienlijke fiscale voordelen genoten, maar we wilden verder investeren. Tijdens het gesprek met de financieel adviseur namen we de tijd om ons beleggersprofiel en onze investeringsdoelstellingen elk apart te herevalueren. We evolueerden beiden van 'Voorzichtig' naar 'Beslist'. Op het advies van de adviseur opteerden we voor een levensverzekering uit Tak 23 met een 100% beschermd kapitaal op de vervaldag. Ik gaf de voorkeur aan een product met een beperkt risico. Ook al kan het rendement van een levensverzekering uit Tak 23 variëren, wij weten dat bpost bank de fondsen en producten zodanig selecteert om het best mogelijke rendement te bekomen en ons tegelijkertijd zoveel mogelijk zekerheid te bieden. Het is ook erg geruststellend om te beseffen dat we zo een vangnet voorzien, mocht een van ons overlijden.”

Voor vragen kunt u in eerste instantie contact opnemen met uw verzekeringsagent. Klachten kunnen worden ingediend bij bpost bank Customer Services, Markiesstraat 1/2 te B-1000 Brussel of bij AG Insurance nv, Dienst Klachtenbeheer, E. Jacqmainlaan 53 te B-1000 Brussel of per mail: customercomplaints@aginsurance.be. Als u niet tevreden bent met de voorgestelde oplossing van bpost bank of AG Insurance, kunt u een klacht indienen bij de Ombudsman van de Verzekeringen (info@ombudsman.as), De Meeûssquare 35 te B-1000 Brussel.

3 producten geselecteerd door bpost bank De volgende beleggingsproducten vertegenwoordigen slechts een deel van de beleggingsmogelijkheden die bpost bank aanbiedt. Tak 21* Al onze formules zijn spaarverzekeringen die het kapitaal op lange termijn beschermen. Voor uw kind, pensioen of met een ander vooruitzicht? Een vast of minimaal rendement? Belastingsvermindering? Uw adviseurs staan paraat om u te helpen de formule te kiezen die het beste bij uw

situatie past. De tak 21 producten worden beschermd door het Garantiefonds op basis van de beschermingsregeling die geldt voor deze producten Deze treedt in werking indien AG Insurance in gebreke is gebleven en bedraagt momenteel 100.000 euro per verzekeringsnemer en per verzekeringsmaatschappij. Tak 23 Al onze formules zijn beleggingsverzekeringen met, op de vervaldag, een volledige of gedeeltelijke (min. 90 %) terugbetaling

van het geïnvesteerde nettokapitaal. Het rendement is variabel en wordt bepaald door een mechanisme dat verbonden is aan de evolutie van de markten. Afgeleid instrument Bent u bereid om een vooraf vastgelegd beperkt risico te nemen op uw kapitaal als dit een groter rendement kan opleveren? Dan kunnen we u producten aanbieden met gedeeltelijke kapitaalbescherming (beschermd tot 90% op vervaldag). 13


In de praktijk Pensioensparen

OP UW EIGEN RITME In functie van uw eigen middelen, vanaf € 360/jaar, hetzij € 30/maand

Maximumbedrag van de stortingen dat in rekening gebracht wordt voor de belastingsvermindering: € 940 per jaar

2 FORMULES OM TE CUMULEREN Pensioensparen en fiscaal sparen zijn twee formules die gecumuleerd kunnen worden om uw belastingvermindering te optimaliseren*

BELASTINGVERMINDERING

Fiscaal sparen Maximumbedrag van de stortingen dat in rekening gebracht wordt voor de belastingsvermindering: € 2.260 per jaar

De Staat biedt u een belastingsvermindering van 30% voor het jaarlijks gestort bedrag

* In functie van uw persoonlijke situatie.

Het pensioenspaarplan in detail Met pensioensparen spaart u regelmatig geld waarmee u een kapitaal opbouwt dat uw wettelijke pensioen aanvult. Een geldreserve die handig van pas zal komen eens het zover is ... en die aanzienlijke voordelen biedt, voornamelijk fiscale, nog vóór u op pensioen gaat! PENSIOENSPAREN BIJ BPOST BANK

INTERESSE?

• Vanaf € 360 per jaar • Gegarandeerde interestvoet en kapitaal • Eventuele jaarlijkse winstdeling** • Einde van het contract ten vroegste op 65 jaar voor beide formules

Om een pensioenspaarplan te onderschrijven of voor meer info over onze producten, maakt u een afspraak met uw financieel adviseur in uw postkantoor naar keuze. Meer info op www.bpostbank.be of op 022/012345.

** Elk jaar kan een eventuele winstdeling toegekend worden in functie van de resultaten die AG Insurance boekt en afhankelijk van de economische conjunctuur.

De eventuele kosten en heffingen vindt u terug in de financiële infofiche beschikbaar op www.bpostbank.be. 14

Type investering: individuele levensverzekering van Tak 21 onderworpen aan het Belgisch recht. Verzekeraar: AG Insurance NV (E. Jacqmainlaan 53, 1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE 0404.494.849 www.aginsurance.be). Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder codenummer 0079, onder controle van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel. bpost bank nv, Markiesstraat 1/2 - RPR Brussel- BTW BE0456.038.471, is ingeschreven onder het nr. 016.290A bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden verzekeringsagent voor AG Insurance nv.


Geld in het dagelijks leven

Met de telefoon betalen ... Eenvoudig, veilig en rendabel! Op restaurant betalen, iets in de winkel kopen, een vriend terugbetalen of een online aankoop doen ... voortaan kunnen al deze transacties veilig uitgevoerd worden zonder cash of bankkaart. Hoe? Heel eenvoudig: met je smartphone! En dankzij de Cash Back actie* brengt elke transactie u geld op!

witte blokken waarin heel wat informatie zit. U kan ze vergelijken met de bekendere barcodes. Maar om een QR-code te scannen hebt u geen speciaal toestel nodig. De Bancontactapplicatie maakt verbinding met het fotoapparaat van uw smartphone en krijgt zo direct toegang tot de infor-

WANNEER TE GEBRUIKEN?

om uw bankkaart te activeren en te

Bij de lancering van de Bancontact-

registreren. Hebt u meerdere kaarten?

applicatie in 2013 was het enkel mo-

Geen probleem, want sinds kort kan u

BANCONTACT-APP EN CASH BACK

gelijk om transacties tussen particu-

met de app tot vijf kaarten opslaan.

De Bancontact-app is niet enkel

lieren uit te voeren. Maar dankzij het

matie uit de QR-code.

extreem praktisch en veilig. Als kers

succes van de app zijn er heel wat

HOE BETALEN?

op de taart ontvangt u dankzij de

deuren opengegaan. Wist u dat u te-

Met de Bancontact-applicatie wordt

Cash Back* actie voor elke transactie

genwoordig ook in een hele reeks res-

betalen of geld ontvangen kinderspel.

die u uitvoert 1 cent. Een vriend te-

taurants, winkels en supermarkten kan

Om te betalen scant u eenvoudig-

rugbetalen, online een cadeau bestel-

betalen met uw smartphone? Ook de

weg de unieke QR-code op de betaal­

len, een avondje op restaurant ... als u

online shops bleven niet achter en

terminal, op uw kasticket of op de

aan alle transacties denkt die we op

bieden deze mogelijkheid talrijk aan.

internetpagina. Op het scherm van

een jaar verrichten zou het jammer

uw smartphone verschijnt dan de

zijn om hier niet van te profiteren!

HOE ACTIVEREN?

naam van de betrokken winkel en het

Hoe? Registreer je bpost bank kaart

Om de Bancontact-app te gebruiken,

te betalen bedrag. Is de informatie

in de applicatie als standaardkaart.

volstaat het om ze te downloaden op

correct? Druk op ‘Bevestig’, voer uw

je smartphone via Google Play, de

pincode in ... en klaar!

App Store of Windows Store, of via www.bancontact.com/nl/app-ban-

WAT IS EEN QR-CODE?

contact. Open na het downloaden de

U hebt ze zeker al gezien. Het is een

app en volg de eenvoudige stappen

'vierkantje' dat bestaat uit zwarte en

* Cash Back actie geldig tot 31/12/2016 voor de Rekening bpost bank en de Jongerenrekening. Aanbieding en voorwaarden op www.bpostbank.be.

15


Beleggen

maar dan makkelijk

Eenvoudig Toegankelijk Professioneel advies

Maak een afspraak met uw financieel adviseur Meer info op bpostbank.be Raadpleeg op de website www.bpostbank.be de informatie over de producten, de bijzondere voorwaarden betreende de beleggingsdiensten, de informatie over het orderuitvoeringsbeleid en de samenvatting van het beleid tot beheer van belangenconicten.

onderons 27  
onderons 27  
Advertisement