Page 1

LLEGIR SENSE SABER-NE Ballmanetes! Abadia de Montserrat, 2011

Recomanable de 0 a 3 anys

Àlbum il·lustrat, publicat per l’editorial Abadia de Montserrat, i dedicat a infants menors de tres anys.

I1BA

És un llibre pensat per compartir amb els infants asseguts a la falda i que recupera cançons populars, il·lustrades i amb motius encerclats que identifiquen personatges o objectes que poden aparèixer en la cançó o que hi estan relacionats. En destacaríem l’originalitat de la presentació ja que tenen una forma encunyada i relacionada amb la cançó que tracta. El que us presentem avui té la forma d’una mà; d’altres tenen la forma d’una corona, d’un arbre, etc. Els fulls són durs, de cartró plastificat, cosa que també els fa adients per als més petits de la casa

Siminovich,Lorena.

M’agrada la fruita.

I LLIBRE JOC

Cruïlla, 2010

Àlbum il·lustrat en format de llibre joc, amb colors, formes i textures molt vistoses i que de segur que resultaran atractives per als menuts de la família. Cada doble pàgina ens presenta una fruita concreta i d'altres amb les que comparteixen color o textura. Així doncs en obrir el llibre ens trobem amb el color vermell representat per la maduixa, el gerd i les cireres; el verd amb la poma, el Kiwi i el raïm i així fins a cinc colors i l’afirmació final: M’agrada la fruita! Us el recomanem pel seu atractiu visual i també perquè afavoreix l'educació en hàbits alimentaris saludables. Bon profit!


Tullet, Hervé.

Un llibre.

Àlbum il·lustrat, adreçat a tots els públics, que parteix d’una proposta gràfica arriscada i innovadora, a la vegada que molt senzilla.

Cruïlla, 2010

I LLIBRE

Quan l’obrim ens trobem amb un cercle de color groc i la invitació de l’autor a polsar-lo; en girar la pàgina ens trobem amb més cercles de colors canviants (grocs, vermell, blaus) i amb d’altres propostes (sacsejar el llibre, fregar els cercles, bufar-los, etc) que converteixen el llibre en un joc interactiu i inacabable, ja que en acabar ja podem tornar a començar. Us el recomanem per a totes les edats.

APRENC A LLEGIR

Recomanable a partir de 3 anys

Bruno, Pep.

La família C. Kalandraka, 2010

Àlbum guanyador del III Premi internacional Compostela d’àlbum il·lustrat, per la seva originalitat i modernitat.

I LLIBRE JOC

Ens explica la història d’una família que estima el circ, però que és capaç de trobar màgia en les activitats més quotidianes, en la rutina diària. Recomanat perquè el text i la il·lustració formen un conjunt tan amalgamat que és, pràcticament, impossible mirar-los per separat

Jeffers, Oliver.

Perdut i trobat. Andana, 2011

I1 AND

Àlbum il·lustrat sobre un nen que es troba amb un pingüí a la porta de casa. A partir d’aquell moment el nen s’interessarà per saber què li passa, si algú l’ha perdut, d’on ve, però sobretot el que més el preocupa és que el veu trist. Per animar-lo i sobretot retornar-lo al seu hàbitat, el nen i el pingüí emprendran un viatge que els portarà més enllà del que havien imaginat. El recomanem per la força i la potència de les seves il·lustracions, d’aparença senzilla però de gran bellesa, i rica en matisos i detalls. És una bona opció per compartir amb els més petits gràcies a la brevetat del seu text, la riquesa d’imatges i els valors que mostra.

Chen, Jiang Hong.

Lian. Corimbo, 2009

Àlbum il·lustrat protagonitzat pel senyor Lo, un pobre pescador que viu entristit per la seva soledat i misèria. Un bon dia ofereix ajut a una velleta i aquesta a canvi li regala unes llavors màgiques, que un cop plantades faran créixer un camp de flors de Lotus; dintre d’una de les flors hi ha una nena màgica, la Lian, que té el do de convertir en or allò que toca. Aquest do serà també l’inici de noves desgràcies que ens portaran cap a un desenllaç no per previsible menys desitjat. Recomanat pels seus valors, que uneixen la tradició oriental amb l’occidental (qui no recorda el conte del rei Mides) , la seva estructura circular, que agradarà als petits, i les il·lustracions, fetes pel mateix autor del text amb una tècnica tradicional que usa la tinta xina i el paper d’arròs.

I1 ELF


Gehirn, Elisa.

Hi havia una altra vegada al bosc.

I1 INT

Intermón Oxfam, 2010

Àlbum il·lustrat que ens explica els conflictes que de vegades produeix la convivència. La història comença una vegada i una altra, en estructures paral·leles, amb la frase que dóna títol a l’àlbum. Els protagonistes són els arbres del bosc, els ocells que hi viuen i les corones i barrets amb què s’identifiquen i que seran la font del conflicte que se’ns explica. Les il·lustracions de traç senzill i colors vius expliquen perfectament la història que se’ns va narrant amb el text i que fan que els prelectors també en puguin gaudir. La seva autora, nascuda a França, viu i treballa a París i pertany al col·lectiu Troglodita, centrat en la promoció i l’edició de narratives infantils.

Scotton, Rob.

Splat el gato. Jaguar, 2010

Àlbum il·lustrat que planteja la preocupació d’un petit que ha d’anar per primer cop a l’escola; només fa que buscar excuses per a no anar-hi i deixar-ho per a l’endemà, però la seva mare va resolent totes les pegues i al final no queda més remei que anar cap a l’escola. La gràcia i la diferència de la història és que el protagonista és un gat i que té com a mascota un ratolí. Molt recomanable perquè explica amb humor la peripècia de deixar la casa i la mare per anar a l’escola, però també per les il·lustracions, tendres i divertides, que estan plenes de detalls, afegeixen comicitat i reforcen la història.

I1 JAG

L’autor ja ha publicat d’altres obres amb el mateix protagonista, i a la biblioteca també podeu trobar: Russell el borrego.

Krause, Ute.

Quan marxaran aquests? Juventud, 2011

Àlbum il·lustrat que ens explica la peripècia d’una família composta pels pares i els seus set fills. Són una família totalment normal amb les seves alegries, malentesos, etc., però els pares arriba un dia que ja no s’entenen i se separen. És llavors quan comencen a anar tots els fills amunt i avall amb maletes, cap a casa d’un i cap a casa de l’altre, quan veuen com el pare i la mare estan tristos, fins que el pare té una alegria: es torna a enamorar! Només hi ha un petit problema i és que ella també té sis fills i la convivència és complicada.

I1 JOV

Recomanat per a totes les edats perquè parla de manera desenfadada sobre les famílies “recomposades” i totes les implicacions que se’n generen. Les il·lustracions aporten pinzellades d’ironia, i enriqueixen el text amb tot de petits detalls.

Castagnoli, Anna.

La caja de los recuerdos. OQO, 2010

Àlbum il·lustrat que ens parla d’aprenentatge vital. Narrat en primera persona ens trasllada a la nostra infantesa i a la renovació constant de les il·lusions, pròpia d’aquesta etapa. A través de la protagonista veurem com els objectes que simbolitzen cada record poden prendre una nova veu, poden provocar en d’altres persones un sentiment nou. Les il·lustracions d’Isabelle Arsenault, fetes amb aquarel·les i collage, mostren l’evolució emocional de la protagonista; primer la presentació és força realista i a mesura que avança la història es va tornant més abstracta i amb petits tocs surrealistes. Recomanat per a parlar de com els nostres afectes sempre estant en constant transformació.

I1 OQO


Almagro, Inés.

Las manoplas de Caperucita. OQO, 2010

Àlbum il·lustrat que recrea el conte tradicional de la Caputxeta vermella. Es tracta d’una proposta innovadora perquè parteix de la base que el lector ja coneix el conte, per tant sap com anirà la història i fins i tot el seu final, i el que fa és proposar-nos tota una sèrie de preguntes davant de situacions inèdites i de comportament anòmals per part dels protagonistes del conte. Aquesta originalitat està reforçada per la bona feina de l’il·lustrador, que ens presenta una Caputxeta físicament allunyada del seu arquetip: ni és rossa, ni porta trenes ni tampoc la caputxa vermella i a més està acompanyada per uns animals que actuen a la manera dels espectadors, tafanegen el que passa però no intervenen.

I1 OQO

JA SÉ LLEGIR

Recomanat per infants i adults nostàlgics.

Recomanable a partir de 6 anys

Canals, Mercè.

En Roc sense cap.

I2 ABA

Abadia de Montserrat, 2010

Àlbum il·lustrat protagonitzat per Roc, un noiet tan despistat que tothom pensa que un dia perdrà el cap. Doncs bé, aquest és l’inici d’aquesta divertida història protagonitzada per un noi que un bon dia es desperta sense cap, i no es tracta de cap metàfora. En Roc se les haurà d’empescar totes perquè la seva mare no el descobreixi, per poder arribar a l’escola i assistir a les classes, fins que finalment... però millor que no us desvetlli el final. El text de la història va rebre el Premi Mercè Llimona i l’encarregat d’il·lustrar-lo va ser l’Òscar Julve, que potencia la ironia del text i l’enriqueix amb aquestes il·lustracions plenes de detalls i que ens presenten les situacions des de diferents perspectives.

Brenman, Ilan. Àlbum il·lustrat que ens pot ajudar a posar un toc d’humor a les històries roses i de princeses, tal i com també fa un altre títol que us vam recomanar: Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa, de Raquel Díaz Reguera.

Animallibres, 2011

Els textos i les il·lustracions comparteixen el mateix to humorístic a l’hora d’explicar que les princeses també tenen gasos i es troben en dificultats per expulsar-los (la seva representació gràfica està molt ben trobada). El llibre pot ser llegit amb facilitat pels primers lectors ja que la tipografia és molt clara.

I2 ANI

Les Princeses també es tiren pets.

Absolutament recomanable per a infants d’entre 3 i 8 anys, que passaran una molt bona estona compartint les aventures i desventures de les princeses i mirant les fantàstiques il·lustracions que les acompanyen.

De Boel, Anne.

Els cavallets del vent.

I2 COR

Corimbo, 2009

Al Tibet existeix la creença que quan es llencen al vent papers pintats amb la figura d’un cavall i una pregària escrita, el vent les porta fins als déus perquè les escoltin: els cavallets del vent del títol fan referència a aquests papers. Aquest àlbum il·lustrat de ben segur que farà les delícies per a petits lectors per la potència de la il·lustració, rica en matisos i de gran expressivitat, i per la tendresa de la història, ja que la nena protagonista es mou amb l’únic desig d’aconseguir la curació de la seva mare malalta, i està disposada a qualsevol sacrifici per aconseguir-ho


Lacombe, Benjamin.

Melodía en la ciudad. Eldelvives, 2010

Àlbum il·lustrat d’un autor que ja us hem recomanat en d’altres ocasions, però que ens agrada per la seva sensibilitat i per la seva pinzellada exquisida.

I2 EDE

En aquest cas la història gira al voltant del primer amor, amb un protagonista masculí que viu en una ciutat grisa i trista a la que un bon dia arriba una caravana d’un circ gitano, que hi porta un esclat de colors i de vida, juntament amb la noia protagonista. La coneixença entre els dos protagonistes i el descobriment del seu amor, així com del talent artístic que s’amagava en el noi, omplen les pàgines d’aquest àlbum recomanable per a tots els públics.

Schimel, Lawrence.

Anem a veure al pare! Ekaré, 2010

I2 EKA

Àlbum il·lustrat protagonitzat per una noieta que en explica que el seu dia preferit és el diumenge perquè és el dia que rep la trucada del seu pare, al que fa més d’1 any que no veu; també explica que ell li va regalar un diari perquè hi escrivís tot allò que feia en la seva absència. Aquest diumenge la trucada portarà també una sorpresa: el pare li demana que ella i la seva mare vagin a viure amb ell. A partir d’aquí les emocions es contraposen perquè d’una banda hi ha el desig del retrobament i de l’altra el sentiment de pèrdua dels familiars i amics, del país on ha viscut. La història acaba amb la noia escrivint un altre cop al diari, però ara la història va adreçada a l’àvia que s’ha quedat. Es tracta d’una història molt emotiva sobre separacions i retrobaments i en la que el fet de l’emigració és narrat amb un llenguatge directe i poètic, amb sensibilitat però sense sensibleria. Les imatges que l’il·lustren acaben d’arrodonir la història amb tot de petits detalls.

Winter, Jeanette.

La Bibliotecaria de Basora.

I2 EDE

Juventud , 2007

Àlbum il·lustrat basat en la història real d’Alia Muhammad, bibliotecària de Basora. Ens explica com durant catorze anys la biblioteca va ser un lloc de trobada per als amants dels llibres i la lectura, fins que va començar la guerra. Llavors Alia, amb l’ajut d’uns quants amics va intentar salvar el valuós fons de la biblioteca, traient-lo d’allí i repartint-lo per diversos indrets, entre els quals cases particulars. Les il·lustracions són de Jeanette Winter, que tenen una aparença senzilla i plana, amb pocs ombrejats o profunditat, però precisament per això ens semblen més colpidors. Expliquen molt bé la història subratllant-ne els sentiments i les esperances. Recomanat per a totes les edats i per a compartir en família, perquè a més de parlar de llibres i de lectura també és una història sobre el coratge i la determinació, l’amistat i el respecte, i evidentment de les conseqüències que comporta qualsevol conflicte armat.

Henson, Heather.

La señora de los libros.

I2 JOV

Juventud, 2010

Aquest llibre està inspirat en una història real: la feina valenta de les bibliotecàries a cavall, conegudes com «les senyores dels llibres» als Apalatxes de Kentucky. El Projecte de la Biblioteca a Cavall es va fundar als anys trenta del segle xx, amb la finalitat d’acostar els llibres a les zones aïllades on havia pocs colegis i cap biblioteca. A la part alta de les muntanyes, els camins eren sovint simples llits de rierols o senders accidentats. A dalt d’un cavall o una mula, las bibliotecàries recorrien la mateixa àrdua ruta cada dues setmanes carregades de llibres, amb independència de que el temps fos bo o dolent.


Gravett, Emily.

Un problema de conills. Macmillan, 2010

Aquest àlbum té com a punt de partida un problema plantejat pel matemàtic Fibonacci sobre el nombre total de conills que hi podria haver en un prat tancat, al cap d’un any de deixar-n’hi una parella. En un format de calendari, fins i tot té els forats perquè el puguem penjar a la paret, ens trobem amb els diversos problemes que es plantegen als conills: en principi la solitud, ja que només hi ha un conill, després arribaran la parella i els fills, així com els problemes que es deriven de les inclemències del temps i de l’augment de conills. A la part superior sempre hi trobem el prat on es desenvolupa la història i que rep el nom del matemàtic, a la part inferior el nom del mes acompanyat d’anotacions i material complementari (àlbum del nadó, periòdic, receptari de pastanagues, etc). El final és un espectacular pop-up que mostra perfectament la superpoblació de conills al prat.

I2 MAC

Recomanat per a tots els públics per la seva imaginativa proposta, pel seu humor i perquè ens proposa un acostament diferent als problemes matemàtics.

Gasol, Anna.

¡Atrévete Bruno!

I2 PEZ

Almadraba, 2009

Àlbum il·lustrat que ens explica la història d’un llop petitó, en Bruno, que pertany a una família il·lustre (els seus besavis i avi són protagonistes de contes clàssics com La caputxeta, Les set cabretes o Els tres porquets) En Bruno té un problema i és que no sap grunyir i fer por i es clar la seva família està molt preocupada i intenta solucionar-ho de diverses maneres. Recomanat per a primers lectors ja que la lletra és gran i els textos força breus. També per les il·lustracions que reforcen la història i fan èmfasi en els moments importants del relat.

Robert, Judit.

La fada Xiela. Arola, 2011

I2 ROB

Àlbum il·lustrat protagonitzat per la Xiela, una fada diferent. Ella no és espectacular, ni vistosa com les altres fades, tampoc hi comparteix els gustos a l’hora de vestir-se ni sembla que tingui cap poder, i això fa que les altres fades se’n sentin avergonyides i la tinguin amagada i tancada en una habitació. Una nit, la Xiela decideix sortir a veure món per mirar de trobar el seu poder i també de millorar el seu aspecte de manera que tothom en veure-la la reconegui com una fada. I si teniu curiositat per conèixer el resultat del viatge haureu de llegir el llibre ... És un llibre editat amb molt de gust: cada aventura de la petita Xiela té un color diferent de paper de fons, però sempre juga amb una mateixa gama, la dels colors de la roba de la Xiela, que són colors càlids: blaus, vermells, terrosos. Al final trobem una guia de lectura del conte així com un punt de llibre per marcar l’aventura o la il·lustració que més ens agradi.

Moure, Gonzalo.

Cama y cuento. Tàndem, 2010

Àlbum il·lustrat protagonitzat per Malva, una nena a qui agrada molt que la seva mare li llegeixi un conte abans d’anar a dormir, però ara que ja ha aprés a llegir sola, tot ha canviat i ha desaparegut aquell moment de “llit i conte” entre mare i filla.

I2 SOP

Les il·lustracions de Lucía Serrano, de colors càlids i traç suau, acompanyen molt bé el text, suggerint sensacions i emocions. Aquest conte ha estat seleccionat per al Premi Libro Kiriko, que concedeixen un grup de llibreters i que premia el millor llibre, editat durant l’any, per a infants d’entre 6-8 anys.


Rodari, Giani.

Tonino l’invisible. Libros del Zorros Rojo, 2010

Gianni Rodari va ser un mestre i periodista que va participar activament en projectes col·laboratius amb els infants. L'any 1970 li va ser atorgada la Medalla Hans Christian Andersen de literatura infantil. Les seves obres han estat traduïdes a un gran nombre de llengües

I2 ZOR

Aquest conte ens parla de l’aventura de veure i ser vist, una reflexió que va més enllà de les lleis de l'òptica. El Tonino del títol desitja ferventment tornar-se invisible perquè no se sap la lliçó i no vol que el mestre el renyi; el seu desig es farà realitat i començaran un seguit d’aventures que li faran desitjar tornar al seu estat anterior. Les il·lustracions d’Alessandro Sanna enriqueixen la història amb les seves propostes de colors i moviments.

LIBRES PER COMPARTIR

Recomanable a partir de 2 anys

Gasol, Anna.

El Somni de l’Amina Baula, 2009

Àlbum il·lustrat protagonitzat per l’Amina, una nena a qui agradaria viure en un món sense guerra, poder anar a l’escola cada dia i caminar i jugar pels carrers sense por.

I1 CAP

Aquest emotiu diàleg que s’estableix entre la mare i la filla està escrit en lletra lligada i per tant adient per a infants que s’inicien en la lectura. Les il·lustracions de Mariona Cabassa aporten un punt de tendresa i color al diàleg. Està publicat a la col·lecció Capsa de contes que aplega tot un seguit de narracions, per a petits lectors, plenes de sensibilitat.

Dumont, Jean-François

L’Oca que no volia marcar el pas.

I1 INT

Intermón Oxfam, 2011

Àlbum il·lustrat que a través de la peripècia de l’oca protagonista ens parla de la diferència com a valor. L’oca Zita no marca el pas al ritme de les altres oques, quan cada matí van cap a la bassa, i aquest fet és el detonant d’un conflicte ja que la castiguen a tornar cap a la granja. Mentre torna cap a la granja tota trista, els altres animals es van afegint de mica en mica al seu pas, provocant així un seguit de nous ritmes de petjades, que seran l’enveja de les altres oques; aquestes preferiran afegir-se al nou ritme i a la companyia dels altres animals, més que continuar amb el seu ritme anterior.

Lestrade, Agnès.

La Gran fàbrica de les paraules. Sleepylaps, 2010

Àlbum il·lustrat que ens narra com és la vida a un país on la gent no pot parlar lliurement sinó que ha de comprar les paraules, a preus molt cars, per tal de poder-les pronunciar.

Receptes per a pares

És un àlbum absolutament recomanable, per la concisió i la poesia dels seu text però també per les seves il·lustracions, que van dels tons grisos i marrons, que mostren la fredor i l’arrogància, als tons vermells que mostren els sentiments, entre els quals hi trobem l’amor i l’amistat. Un llibre recomanable per a totes les edats i que ens pot ajudar a transmetre als infants que les coses materials no tenen perquè ser les millors.

I1 SLE


Oral, Feridum.

La poma vermella. Joventut, 2009 El conill protagonista d’aquest àlbum il·lustrat es troba un dia d’hivern amb molta gana, surt a buscar menjar i veu una poma vermella dalt d’un arbre, però ella sola no hi pot arribar, i comença a demanar ajuda a d’altres animals; ho aconseguiran? I1 JOV

Les il·lustracions mostren un paisatge nevat i uns animals que no perden les seves característiques, però alhora expressa la calidesa dels sentiments i la importància de compartir.

Blasco, Irene.

L’aventura de Kiko. Tàndem, 2010 Àlbum il·lustrat protagonitzat per un pollet aventurer i enginyós a qui intentarà enganyar un gat molt astut. Finalment i gràcies al seu enginy sortirà victoriós de la seva aventura. I1 TAN

Recomanat per a treballar el valor de la responsabilitat i també per les vistoses i divertides il·lustracions.

LLIBRES PER COMPARTIR

Recomanable a partir de 6 anys

Tortosa, Ana.

Como antes.

I2 ALA

Edelvives, 2010

Àlbum il·lustrat protagonitzat per Leo, un noiet que s’està recuperant d’una grip i encara no pot sortir de casa. Com que s’avorreix comença a mirar un àlbum de fotos i recorda els bons moments viscuts amb la seva família (avis, pares i germana) abans que les coses canviessin, i és que en cap moment se’ns parla d’una separació però la intuïm. El text és breu però ple d’emotivitat, tendre però no sensibler i està acompanyat d’unes il·lustracions del tipus collage que encara li afegeixen més encant.

Malo, Roberto.

La Tanga i el gran lleopard. Comanegra, 2009

I2 COM

Àlbum il·lustrat, de factura impecable, protagonitzat per la Tanga, filla del gran bruixot de la tribu dels Toblongs. Es tracta d’una història que remet a les fàbules clàssiques on l’heroi aconsegueix l’objectiu després de passar per múltiples aventures; en aquest cas la Tanga s’haurà d’enfrontar al lleopard que aterra el seu poblat, armada amb armes convencionals (una llança i un punyal) però també amb la seva intel·ligència i destresa. Finalment aconseguirà acabar amb l’amenaça del lleopard però també que s’atorgui a les dones del poblat la possibilitat de participar en la cacera i que els homes comparteixin amb elles les tasques de la cabana. Les il·lustracions són realment espectaculars i el format apaïsat permet crear unes grans panoràmiques; l’expressivitat dels personatges fan que els més petits puguin seguir perfectament la història sense necessitat del text i els colors potencien la tensió d’algunes escenes.


Zafra, Cristina.

Els Veïns del c/Quisap.

I2 COM

Comanegra, 2011

Àlbum il·lustrat que ens explica la història dels veïns que viuen en un edifici, que ha aparegut de sobte, al carrer Quisap s/n. La història està narrada per una nena que un bon dia veu com unes màquines enderroquen un edifici vell i atrotinat i com de sobte n’apareix un de nou. Un dels veïns la salvarà de ser atropellada i li explicarà les particularitats de cadascun dels habitants; així doncs les germanes Rosetti tenen unes tisores per cames, la senyoreta Torvindela té un ventilador al cap, el senyor Trasés és mig home i mig màquina de cosir, etc. En definitiva tots tenen algun problema que pot ser resolt per algun altre dels estrambòtics habitants d’aquest singular edifici. Recomanat perquè al darrera de les situacions i dels personatges surrealistes que protagonitzen l’àlbum hi trobem una història de convivència i solidaritat. També per les fascinants il·lustracions, plenes de força i de color, i que no són un complement perfecte que us aportarà un plus de diversió

Törnqvist, Marit.

Algo con lo que nadie habia contado.

I2 CUA

Cuatro Azules, 2010

Àlbum il·lustrat molt adient per a compartir en família per la seva proposta, que va més enllà d’un text especialment líric i unes imatges suggerents. Ens fa reflexionar sobre les relacions humanes, l’esperança, la solidaritat i tants d’altres valors que sembla que socialment anem perdent a favor d’una pressa i d’un individualisme cada vegada més omnipresents. Marit Törnqvist és l’autora d’aquesta proposta tant especial que s’inicia tot just obrir el llibre, en les pròpies guardes plenes d’imatges de gent atrafegada, que no comparteix res amb ningú i on predominen el gris i el negre. El final amb un caire romàntic i esperançador recupera aquelles imatges però en color i establint complicitats. Recomanat per a tots els públics i totes les edats perquè convida a la reflexió amb una multiplicitat de recursos tant verbals com gràfics o visuals.

Díaz Reguera, Raquel.

Hi ha res més avorrit que ésser una princesa rosa? Thule, 2010

Àlbum il·lustrat que humanitza la imatge que tradicionalment s’ha donat a les princeses en els contes. La protagonista, la princesa Carlota, vol ser una nena com les altres: vestir de colors, jugar amb els amics, viure aventures, etc. però sempre topa amb algun adult que li diu que això no és propi de les princeses. Al final i gràcies a la seva tossuderia aconseguirà el seu objectiu, alliberar-se dels tòpics que envolten la seva vida de princesa.

I2 THU

Us el recomanem perquè és un àlbum molt ben il·lustrat, amb imatges suggerents i fins i tot amb un punt de surrealisme, que ens pot ajudar a reflexionar sobre la igualtat entre gèneres i per educar en la igualtat.

PER SABER-NE MÉS

Recomanable a partir de 6 anys

Laval, Thierry.

Els cinc continents. I LLIBRE JOC

Cruïlla 2011

Àlbum en format de llibre joc, conté solapes, que ens porta de viatge pels cinc continents. A cadascuna de les pàgines desplegables visitarem un continent, representat amb profusió d’imatges, que reprodueixen amb detall tot allò que l’identifica (monuments, flora i fauna) i que quan les pleguem de nou recuperen alguna de les imatges amb el nom corresponent. Recomanat per a gaudir en família buscant imatges, a l’estil del que fem quan busquem a Wally, i enriquint el vocabulari dels més petits.


Brenifer, Oscar.

Ben fet, mal fet. Cruïlla, 2011

Col·lecció d’àlbums il·lustrats que posen les grans preguntes de la filosofia a l’abast del gran públic. Tots ells ens plantegen diverses preguntes amb la finalitat de generar una reflexió en el lector i que aquest n’extregui les pròpies conclusions, ja que no hi ha una manera única de pensar i tothom hem de trobar les nostres pròpies respostes. El seu format, una il·lustració innovadora i quallada de textos breus, però incisius, els fan atractius per a un ampli sector de públic.

I 17 BRE

Els dos àlbums que recomanem contraposen dotze idees sobre Déu i sobre bons i mals comportaments, respectivament. Óscar Brenifier és doctor en Filosofia i educador. Ha treballat a diversos països en la promoció de tallers dedicats a la filosofia. Jacques Després va estudiar Belles arts i ha treballat en l’animació: escenografia, videojocs i documentals. Les seves obres conjuntes han estat traduïdes a divuit llengües i han rebut nombrosos premis.

Maltbie, P.

Picasso y Minou.

I Art

Juventud, 2010

Àlbum il·lustrat protagonitzat per Picasso i el seu gat, Minou. Ens trobem en plena època blava i amb les dificultats de Picasso perquè la seva obra sigui reconeguda i valorada, cosa que comporta dificultats econòmiques. La intervenció de Minou aconseguirà que Picasso superi la seva melangia i evolucioni cap al període rosa i el cubisme. Les il·lustracions de Pau Estrada s’inspiren directament en quadres i fotos de Picasso, així com en personatges que li van ser propers. Estan farcides de detalls curiosos i divertits que poden interessar als més petits de la família. Recomanat per a introduir els infants en el món de l’art i especialment en l’obra de Picasso, però per la seva qualitat el recomanem especialment a totes les edats. També als educadors.

Maragall, Joan.

La vaca cega i altres poemes.

I POESIA

Baula, 2010

Enguany commemorem el 150 aniversari del naixement de Joan Maragall i amb aquest motiu l’editorial Baula ens ofereix aquest magnífic àlbum il·lustrat per Subi. A part del poema que dóna nom a l’àlbum i que rep un tracte especial, les seves estrofes estan il·lustrades a doble pàgina i té una breu introducció que ens explica la seva gènesi; també hi trobarem d’altres poemes ben coneguts com Sol, solet, Els Reis, etc. Al final un breu perfil biogràfic del poeta acaba d’arrodonir aquest àlbum d’iniciació a la poesia.

PER SABER-NE MÉS

Recomanable a partir de 9 anys

Molist, Pep.

Miquel Martí i Pol. I 92 Martí i Pol

Baula, 2010 Àlbum que ens apropa a la biografia i els poemes d’un dels poetes més populars del nostre país: Miquel Martí i Pol. Cada apunt biogràfic està il·lustrat per Ignasi Blanch mentre que el text és de Pep Molist i també l’acompanya un poema sencer o un fragment que fa referència al que s’està explicant. Recomanat per a tots els públics, especialment per a nois i noies d’entre 8 i 10 anys.


Platt, Richard.

Nova York: història de la gran poma. Blume, 2010

Llibre de coneixements que ens apropa a la història d’una de les ciutats més famoses i emblemàtiques del món: Nova York.

I 94 CIU

L’inici ens situa a l’any 1600 quan una illa, anomenada Manahatouth, es poblada per nadius americans; posteriorment hi arribaran l’explorador Henry Hudson i els primers colons, de procedència holandesa. A mesura que anem passant les pàgines veurem l’evolució de la ciutat, a través de petis plànols, dels episodis històrics més destacats i de detalls que destaquen algunes activitats o personatges coneixerem com podia ser la vida en aquesta ciutat americana al llarg dels 400 anys que separen l’inici del final del llibre. Al final trobem un glossari , que aporta més informació sobre les paraules en cursiva del text, i un índex.

LLIBRES AMB UN VALOR AFEGIT Bergua, Anna.

L’àvia necessita petonets. Proteus, 2010

I Valors i sentiments

Àlbum il·lustrat que ens parla de l’amor i la tendresa entre avis i nets, però des d’un punt de vista diferent ja que fa èmfasi en el procés d’envelliment i les malalties degeneratives, intentant fer-los comprensibles al més menuts. Es tracta de processos naturals i per tant inevitables però no per això menys desagradables per als que no hi ha cap mesura pal·liativa, tan sols l’amor i l’afecte. La història està explicada en primera persona per una de les nenes que integra una família que acull l’àvia, a casa seva, perquè ja no pot viure sola. Ens va narrant el seu dia a dia i l’evolució dels seus sentiments, que van del disgust inicial, perquè ha de prestar l’habitació a l’àvia, fins a la tendresa que li provoquen les dificultats i deficiències amb que es va trobant l’avia protagonista. Les il·lustracions de traç senzill i colors bàsics (negre, vermell i blanc) ajuden a la comprensió de la història oferint moment de tendresa i pinzellades divertides.

Gavaldà, Lluís.

Valset. La Galera, 2010

I1 GAL

Àlbum il·lustrat que pren el text d’una cançó que Lluís Gavaldà, el cantant del grup els Pets, li va dedicar al seu fill Lluc. A partir d’aquí l’il·lustrador Xavier Salomó, format a l’Escola Massana, ha fet la seva lectura en imatges. El resultat és un conjunt del tot harmònic que agradarà a gent de totes les edats. És una àlbum interessant també perquè en el món literari tenim molts referents d’amor maternofilial, però en canvi hi ha pocs exemples d’amor paternofilial. Acaba d’arrodonir el llibre la seva presentació (fixeu-vos en el llom del llibre) i un CD amb la versió acústica de la cançó. Recomanat per a fans del grup Els Pets, també per a pares novells i ... potser no tant novells.

Martins, Isabel.

Cor de mare.

I1 ZOR

Libros del zorro rojo, 2010 Àlbum il·lustrat que, amb senzilles metàfores, fa una descripció exacta de tot el que significa la maternitat. A través d’unes il·lustracions, de colors plans però càlids, i d’uns textos molt breus però alhora molt rítmics anem seguint les transformacions del cor maternal. Un bon regal per al dia de la mare!


Genechten, Guido van.

La Gran orquestra del bosc. Símbol, 2011

Àlbum il·lustrat, adreçat a infants i famílies, que és un homenatge a la natura i en concret als ocells. El llibre comença quan tot just comença a clarejar i ens va presentant els ocells amb els seus sons característics fins arribar al primer raig de sol i el cant del gall que assenyala que el gran concert del bosc pot començar.

I1 SIM

Recomanat per la qualitat de les il·lustracions, pel seu gran format i la repetició, amb onomatopeies del cant dels diferents ocells, que el fa atractiu i adient per ser narrat en veu alta i amb la participació dels infants.

Waechter, Philip.

Dias de hijo.

Àlbum il·lustrat, que ens parla de la paternitat. L’autor és un pare novell i això es nota en la tendresa que traspuen tant els textos, molt breus, com les il·lustracions. No es tracta d’un recorregut lineal per la vida del nadó o de l’infant, sinó d’una tria dels moments més significatius o destacables, amb uns dibuixos de traç senzill i lineal, que de vegades van acompanyats d’un petit diàleg. Recomanable per a totes les edats; als pares amb fills grans també els pot agradar perquè els recordarà moments viscuts i als que els tenen petits perquè s’hi trobaran reflectits.

I1 LOG

Lóguez, 2010

Schössow, Peter.

El meu primer cotxe era vermell. Joventut, 2011

Àlbum il·lustrat, premiat amb el Premi Llibreter 2011, que ens narra les aventures de dos germans que reben un regal del seu avi: un antic cotxe de pedals, que està tan vell i atrotinat que caldrà arreglar-lo abans de poder-lo usar. L’aventura dels dos germans, que malgrat la diferència d’edat tenen una gran complicitat, començarà quan emprenen la tasca de tornar-li el perdut esplendor al cotxe regalat. Després continuaran aprenent unes normes bàsiques d’educació vial i finalment emprendran el primer viatge que els portarà més enllà dels indrets coneguts. L’aventura els deixarà molt bon regust i moltes ganes de continuar viatjant, amb l’inestimable ajut del cotxe vermell. Tot el text està acompanyat d’unes magnífiques il·lustracions, plenes de colors càlids i terrosos i que reprodueixen amb molta exactitud allò que ens explica el text. Els senyals de trànsit, que també hi trobem fan que sigui un àlbum recomanable per a ensenyar educació vial.

I2 JOV

LLEGEIXO MOLT BÉ

Recomanable a partir de 9 anys

Baqués, Marian.

Gorres per a tothom.

Receptes per a

I 3 ABA

Abadia de Montserrat, 2011

Història realista sobre un grup de nens i nenes d’11 anys. El fet que a al Víctor se li diagnostiqui una leucèmia fa que encara estiguin més units per a provar de vèncer la malaltia. El fet de visibilitzar les malalties (i en concret el càncer infantil) ha estat recentment de moda gràcies a la sèrie Polseres vermelles, però també havia estat tractat anteriorment en la literatura infantil. Recordem un clàssic en català: El zoo d’en Pitus i també l’obra d’Eric-Emmanuel Schmitt L’Òscar i la Peggy Blue.


Hodgson, Frances.

El jardí secret.

I3 JAR

Viena, 2011

Bordiglioni, Stefano.

La volta al món en 28 correus electrònics.

I3 PIC

Castellnou, 2011

El 1910 Frances Hodgson Burnett va publicar aquesta història que a hores d’ara ha esdevingut un clàssic de la literatura infantil i juvenil. Tracta de la Mary, una nena que queda òrfena amb nou anys i és enviada a Anglaterra per viure amb el seu excèntric oncle en una gran mansió. Aqui descobrirà un misteriós jardí tancat que guarda un secret, i també farà nous amics. És una història carregada de simbolisme sobre la vida, la mort i l’amistat i de la qual se n’ha fet una versió cinematogràfica. Recentment el best-seller de Kate Morton El Jardín olvidado, fa referència explícita a l’obra de Hodgson-Burnett

Us vull recomanar la lectura d’un llibre que a mi també em van recomanar. El vaig veure al prestatge de la biblioteca i el títol em va cridar l’atenció i em va fer recordar que l’havia sentit anomenar; no vaig pensar-m’ho gaire i el vaig agafar. És un llibre molt original ja que explica la història d’un nen, Fabrizio, que fa la volta al món amb el seu pare, però ho explica d’una manera molt especial: mitjançant els correus electrònics que s’envia amb els seus dos amics, Sara i Giulio. Aquests correus els envia des de l’ordinador portàtil del seu pare i ho fa cada un o dos dies explicant on ha anat avui, què ha visitat, i què li ha sorprès. Els seus amics també li fan preguntes sobre el que veu i en aquests correus també fan bromes. Viatjareu pel Marroc, Mèxic, Guatemala, la Polinèsia... També aprendreu molts coneixements però no se us faran gens avorrits, ja que ho explica d’una manera molt divertida. Quan us llegiu aquest llibre prepareu-vos per endinsar-vos en una lectura d’humor, d’aventura i d’alegria, però sobretot molt i molt bonica. Recomanació de: MARIA VIDAL TRILLA, 11 anys

Abedi, Isabel.

Em dic Lola!

I3 LOL

Estrella Polar, 2011

De la contraportada: “La Lola té un pare brasiler, una tieta que fa només 80 centímetres d’alçada i, a les nits, quan es converteix en una estrella del pop, uns quants milions de fans. Però li falta una cosa important: ara que acaba d’arribar a la ciutat no té cap amiga i allò que més desitja és trobar-ne una. Perquè de què serveixen les coses bones de la vida si no es poden compartir amb els amics?” Tant la Isabel Abedi, escriptora, com la Dagmar Henze, dibuixant, són les responsables d’aquest primer volum de les aventures/desventures de la Lola en el seu dia a dia. Si us ha agradat Em dic Lola, què espereu a agafar els altres llibres de la col·lecció?

Aliaga, Roberto.

Alesombres i el circ ambulant.

I3 ALE

Macmillan, 2011

L’escriptor Roberto Aliaga i el dibuixant Roger Olmos són els autors d’aquest ALESombres i el circ ambulant, primer volum d’una col·lecció editada en tapa dura per MacMillan Infantil i Juvenil. El protagonista és el Mateu, un nen que haurà de trobar la seva amiga Daniela, desapareguda en un misteriós circ ambulant. Personatges sinistres i també divertits es confabularan per a impedir que en Mateu aconsegueixi el seu objectiu. El format és de fàcil lectura, amb lletra gran i dibuixos molt coloristes, la sinistralitat dels quals agradarà d’allò més als lectors que s’atreveixin a entrar en aquest món d’ultratomba.


Bond, Michael.

Un ós anomenat Paddington.

I3 JAR

Viena, 2010 En Michael Bond, autor d’aquesta obra, va veure un osset de peluix que estava sol en un prestatge d’uns grans magatzems i se’l va emportar impulsivament a casa. Aquest ós és el que va inspirar el personatge de Paddington, protagonista d’aquest llibre, que és un dels més llegits a Anglaterra. Un bon dia el Sr. I la Sra. Brown troben un ós enmig d’una estació de tren amb un cartell penjant del coll on hi posa: “Si us plau, tingueu cura d’aquest ós. Gràcies”. Què passarà a partir d’aleshores? Un embolic darrere l’altre....

Richler, Mordercai.

En Jacob dos-dos i l’ullal encaputxat.

I3 JAC

Castellnou, 2010

“Una vegada era un nen que es deia Jacob Dos-Dos. Tenia dos més dos més dos anys. Tenia dues orelles i dos ulls i dos braços i dos peus i dues sabates. També tenia dues germanes grans, l’Emma i la Marfa, i dos germans grans, en Daniel i en Noah. I vivien tots junts en una casa vella i laberíntica de Kingston Hill, a Anglaterra”. Així comença aquest divertit llibre que explica les desventures del seu protagonista després de molestar un adult. Les històries d’aquest personatge han estat portades a l’animació i emeses a Fox Kids i Cartoon Network.

Valverde, Mikel.

Rita tiene novio.

I3 RIT

Mcmillan, 2009 Mikel Valverde és l’autor i il·lustrador de la sèrie de llibres sobre la Rita, que es defineix a si mateixa com una nena molt valenta i una mica “cabezota”, per la qual cosa sempre es troba en mil i un embolics: ha volgut ser una famosa tenista i també crèixer ràpidament amb una poció màgica, però al final s’ha adonat que és més important ser ella mateixa. En aquest llibre que us presentem l’Edu es pensa que la Rita l’estima per un malentès i ja la tenim liada. Les il·lustracions són molt coloristes i divertides.

Martin, Andreu.

I3 CAD

La cadena màgica: el eslabón de cristal. Anaya, 2010

Durant segles, hi va haver dos móns en conflicte compartint una mateixa terra: el món de les tenebres i aquell on la màgia només existia com a llegenda. Fins que le gran mag del Forat va crear el “món nou” i, amb ell, la cadena màgica de vidre que faria obrir la seva Porta. Héctor i Bijou han descobert el món de les tenebres i, atrapats en ell, hauran d’enfrontar-se a malvats pirates, a bruixes poderoses i als guerrers del despietat rei Koon. Tots ells volen passar al “món nou” per dominar-lo. Héctor i Bijou intentaran evitar-ho.

BIBLIOTECA PÚBLICA MUNICIPAL DE CAMBRILS www.cambrils.org/biblioteca

Llibres infantils recomanats 2011  

Selecció de recomanacions de literatura infantil entre les novetats del 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you