Issuu on Google+

Hyper-Playground Waldpark, Potsdam, Germany (1998–2001)

Like many other former East German cities, Potsdam underwent, some ten years ago, a programme of large-scale urban renewal and expansion. In many cities such programmes had resulted in faceless newbuild, so Potsdam decided to take a different tack, employing its princely past as its trump card. The tradition of extended landscape parks fostered by the Prussian kings and nobility was given a new lease of life with a plan to create a new northern urban district with as many as 7,000 new residential units. For the district’s heart, the Bornstedter Feld, a former Russian military training site, Bureau B+B designed the Waldpark, initially as part of the Bundesgartenschau 2001, an important country-wide gardening exposition. The city now had a true park for everyday use measuring 16 hectares, with sport and play facilities, as a supplement to its royal gardens, primarily of interest to lovers of culture and devotees of strolling. A requirement had been that the brutal

charm of the still-present trenches, concrete elements and anti-tank walls remain intact. At the same time, the preservation of the site’s ecological value was a priority, in which regard the client supplied Bureau B+B with detailed information. B+B took on the challenge of designing on these terms, with the result that the opposite poles of recreation and nature conservation were both taken fully into account in the design. With regard both to the existing wood landscape and military paraphernalia, little was changed, and simple interventions turned out to be sufficient to turn the rough area into a park. The firm’s free approach to the landscape – for instance the addition of recycled green glass to the loose-fill pavement, which sparkles by day and is illuminated by countless embedded solarcell lamps in the evening – turned out to be an eye-opener for the German client. The terrain’s different biotopes were classified according to their respective degrees of

extremely valuable biotopes

biotopes of limited value

biotopes of no value

intensive-extensive use

Type: Park, Landscape, Architecture Client: Entwicklungsträger Bornstedter Feld Treuhänder der Stadt Potsdam Designteam: Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur in collaboration with Büro Thomas M. Dietrich Boss & Frey Architekten and Tineke Blok Program: Ecological park, trails system, games and sports facilities, art Surface: 39.5 acre Budget: € 3.000.000,-


sensitivity. Thus, the number and location of paths was ultimately determined by how intensively the park is used. Where nature needs more protection, there are, quite simply, fewer paths. There are even a number of spots that are entirely inaccessible to the public. Interestingly enough, though, these were not the ecologically most valuable spots, but those that, due to breaking branches and the danger of falling trees, were selected for clearing. These ‘islands’ are surrounded by fascines and are now used by the University of Brandenburg as research locations. However, despite the no-go areas, the circa 5-km-long network of paths gives visitors the feeling that they are free to wander wherever they wish. The intensive programme was concentrated on the

park’s periphery, around four ‘terminals’: large, brickred concrete elements equipped with slides, climbing holds or trampolines. Images of these photogenic objects have frequently been published in magazines, from Elle Tuinen (Elle Gardens) to the French journal AMC Le moniteur architecture. Their form and use are not immediately clear at first glance. This is indeed their strength: you can sit, sunbathe or picnic on them or just look around; they can be used as décor for theatrical productions or outdoor concerts. The magical attraction of the terminals brings the recreational function of the Waldpark into focus – only nature lovers penetrate deeper into the park.



Waldpark Potsdam ENG