Page 1

CLUB DE LECTURA

Una Qüestió Personal En Bird, el protagonista d’aquesta obra, és un jove intel—lectual japonès, frustrat i atrapat en un matrimoni fracassat.

Una qüestió personal de Kenzaburo Oé L’autor Kenzaburo Oé va néixer el 1935 a la ciutat d’Utxico una població situada a l’illa de Shikoku, al Japó. El 1954 es trasllada a Tòquio per iniciar la carrera de literatura francesa a la Universitat de Tòquio. La seva vocació literària parteix de la necessitat d’alleujar el desarrelament cultural i recuperar el que ell anomena “la mitologia del meu poble”.

L’obra Les seves obres estan fortament influenciades per la literatura francesa i nord-americana i deixen entreveure les seves idees polítiques, socials i filosòfiques. El seu estil és directe i brillant, amb frases curtes i contundents i es nodreix de poderoses imatges poètiques i abundants reflexions metafísiques. El 1958 rebé el prestigiós Premi Akutagawa per la seva novel—la La presa, en la qual narra les seves vivències infantils, i el 1967 el Premi Tamizaki per El crit silenciós. El 1963 va néixer el seu fill Hikari, discapacitat per una hidrocefàlia i autista. Aquest esdeveniment es va convertir en l’eix principal de la seva vida i de la seva obra, i títols com Una Qüestió Personal el 1964, El Crit Silenciós el 1967 i Digues-nos com sobreviure a la nostra bogeria el 1969, giren en gran part, al voltant de la malaltia del seu fill. L’any 1994 fou guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, al considerar el jurat que la força poètica de la seva obra ha creat un món imaginari, on la vida i el mite es condensen per a formar un quadre desconcertant dels problemes de l’home en els nostres dies.

Tanmateix, mai no ha hagut de fer front a una crisi personal tan greu com la possibilitat de viure per sempre més atrapat per la responsabilitat de tenir un fill malalt. Aquest fet posa en seriós perill tots el seus somnis, com el de visitar un dia Àfrica i segons creu, donar-li així una vida plena de sentit. La barreja d’aversió i fascinació que provoca l’inefable Bird, i la violència latent, fan que aquesta novel—la tingui la capacitat d’incomodarnos i fascinar-nos al mateix temps.

Kenzaburo Oé a la Biblioteca  Renacimiento, 2009  El grito silencioso, 1995  Una Questión Personal, 1994 Fonts: -http://www.wikipedia.org/wiki/kenzaburo Oé -http://www.proverbia.net/citaauotor -http://www.vilaweb.cat/noticia/edicions/1984

Octubre 2013

Kebnzaburi oé 2  
Advertisement