BovenIJ ziekenhuiskrant 2016 maart

Page 1

Open Dag 19 maart 2016 10:00 - 15:00 uur Neem een kijkje in een echte ambulance

Diabetes? Kom in beweging en doe mee!

Stel uw vraag aan onze medewerkers Bezoek ons kinderziekenhuis

Beleef het mee! Op zaterdag 19 maart is het Open Dag in het BovenIJ ziekenhuis! Er valt van alles te ontdekken, te leren en te beleven. Iedereen die wil weten wat er allemaal gebeurt in een ziekenhuis is van harte welkom. Tijdens onze open dag kunt u op verschillende plekken advies krijgen over uw gezondheid. Onze medewerkers staan u graag te woord. We zijn trots op ons werk en laten u dat graag zien.

Stel een vraag Heeft u vragen op het gebied van uw gezondheid? Veel van onze specialisten zijn aanwezig. Kom langs op de afdelingen KNO, oogheelkunde, neurologie, radiologie, dermatologie, plastische chirurgie, orthopedie, cardiologie, urologie en vele andere en stel uw vraag. U bent van harte welkom op zaterdag 19 maart tussen 10.00 en 15.00 uur.

BovenIJ ziekenhuis: Zorg goed voor elkaar!


19 maart Open Dag van 19 MAART 2016 De KNO-arts houdt open spreekuur en laat zien wat de afdeling KNO in het BovenIJ ziekenhuis u te bieden heeft. Ook kunt u een gehoor-, allergie- of reuktest doen.

Stel uw vraag aan de KNO-arts

Laat uw stem horen! Kom tijdens de Open Dag ook bij ons langs, de cliëntenraad van het BovenIJ ziekenhuis. Wij zorgen ervoor dat uw stem gehoord wordt in het BovenIJ ziekenhuis. Uw ervaringen en mening zetten wij in voor verbeteringen in het ziekenhuis. Kom langs en vertel ons uw ervaringen. Wij gaan graag met u in gesprek.

Voorbereiding kinderen

Kinderen moeten wel eens hun neus- en keelamandelen laten verwijderen. In het BovenIJ ziekenhuis bereiden we de kinderen altijd intensief voor op een speelse manier. Natuurlijk kun je er nu ook wat leuks doen: verschillende geuren ruiken en er is een grabbelton.

Email: clientenraad@bovenij.nl twitter: @bovenijclienten

Onze zorg voor uw hart KNO-arts Jan van der Borden

Ellen Welboren voorlichting KNO kinderen

Ervaar lopen met een beperking Op de afdeling Revalidatie & Herstel kunt u een parcours lopen met een beperking. Lopen gaat misschien niet meer zoals u gewend bent. Misschien helpt een brace, gemaakt door de instrumentenmaker. Ook kunt u een loopanalyse laten uitvoeren. De ergotherapeut laat u zelf ervaren welke inspanning nodig is als een van beide handen niet meer werkt zoals voorheen. Er zijn ook vrijwilligers aanwezig van VISIO, het Expertisecentrum voor blinden en slechtzienden.

Meld u aan voor de Nationale Diabetes Challenge Dit jaar vindt opnieuw de Nationale Diabetes Challenge plaats. Een initiatief van de Bas van de Goor Foundation om zoveel mogelijk mensen met diabetes in beweging te krijgen. Het BovenIJ ziekenhuis doet hier ook aan mee.

Wat is de bedoeling?

Vrouwen en harten vaatziekten Het is een hardnekkig misverstand dat vrouwen minder risico lopen op hart- en vaatziekten dan mannen. Hart- en vaatziekten zijn zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen in de Westerse wereld. Tijdens de open dag geeft cardioloog Hamelinck-van Tol uitleg over vrouwen en hart- en vaatziekten. De presentatie op de polikliniek cardiologie begint om 11.00 uur, om 13.30 uur en om 14.00 uur. Verder is er informatie over de ‘snelle diagnostiek poli voor hartklachten’, hartrevalidatie, hartfalen en onderzoek binnen de cardiologie. Proef hoe lekker een gezonde smoothie is. Kinderen kunnen een ‘tijdelijke’ tattoo krijgen in de vorm van een plakplaatje.

Leer reanimeren

In de korte training ‘reanimatie’ leert u wat er komt kijken bij een reanimatie. U oefent op een pop, de medewerkers vertellen u hoe u moet handelen bij een hartstilstand.

Hoe worden medicijnen bereid? De apothekersassistentes vertellen over hun werk; van het uitdelen van medicijnen tot het beschermen van uw persoonlijke medicijngegevens. U kunt een film bekijken over het bereiden van medicijnen

Vanaf mei wordt gedurende 16 tot 20 weken wekelijks één keer gezamenlijk gewandeld. In kleine stappen traint u samen tot de Nationale Diabetes Challenge Week half oktober. Tijdens de wandelingen lopen ook diverse zorgverleners mee. Wilt u hier meer over weten? Loop dan tijdens de open dag even langs bij de diabetesverpleegkundigen. Zij kunnen u hier alles over vertellen. Ook kunt u zich meteen aanmelden. Diabetes? Kom in beweging en doe mee!

Bezoek het kinderziekenhuis Tijdens de open dag opent ook het kinderziekenhuis weer haar deuren. Kinderen met een zieke pop, beer of andere knuffel kunnen deze laten verzorgen door de dokter in het kinderziekenhuis. Ook kunnen de kinderen zelf aan de slag, verkleed als een echte dokter. Neem je pop of beer mee en kom langs in het kinderziekenhuis.

Cardioloog Hamelinck-van Tol

voor de patiënten in het ziekenhuis. Wilt u zelf ook aan de slag? Doe mee met de handenwasprocedure en kijk naar het resultaat.

Ambulance post Van 10.00 - 13.00 uur kunt u een ambulance van binnen bekijken op het voorterrein van het BovenIJ ziekenhuis. Op het achterterrein is de nieuwste ambulance post van Ambulance Amsterdam. Als u geinteresseerd bent kunt u ook daar een kijkje nemen, tussen 10.00 en 13.00 uur. U krijgt dan een korte rondleiding.

Centrale sterilisatie afdeling Steriel werken, reinigen en desinfecteren van materiaal in een ziekenhuis is heel belangrijk. U kunt nu zelf zien hoe dat in het BovenIJ ziekenhuis geregeld is. De medewerkers van de centrale sterilisatie afdeling vertellen u graag meer over hoe dit gaat. Voor kinderen is er een ‘bibber Bob’ aanwezig.

Kindveilige omgeving

Onveilige situaties voor kinderen in en rond het huis en tijdens het slapen zijn te voorkomen op het moment dat ouders weten waar ze op kunnen letten. De kinderafdeling geeft tips en adviezen over een veilige (slaap) omgeving. U kunt kans maken op een pakket met veiligheidsproducten.

Haal de plattegrond bij de ingang van het ziekenhuis.

Zwanger? Laat een pretecho maken Bent u meer dan 12 weken zwanger?

Op de polikliniek Gynaecologie maakt onze gynaecologe tussen 10.00 en 12.30 uur een pretecho van uw baby op komst.


10:00 - 15:00 uur Geriater: een arts speciaal voor ouderen Geriatrie is het specialisme dat zich richt op de gezondheid van de oudere mens. Ouderen kunnen, als gevolg van hun leeftijd, kwetsbaar zijn. Hierbij kunt u denken aan ouderen die vaak meerdere aandoeningen hebben óf tegelijk lichamelijke, psy-

Ontmoet ons Goede wondzorg is belangrijk. Tijdens de Open Dag kunt u bij het BovenIJ Wond Expertise Centrum (WEC) kennismaken met de zorgverleners, zoals de wondspecialist, die zich dagelijks inzetten voor goede wondzorg. Ook vindt u hier de dermatoloog, plastisch chirurg, gipsmeesters en een schoenmaker. Kom gezellig langs! Er is ook koffie en wat lekkers voor de liefhebbers. Kinderen kunnen zich laten schminken en een gipsarmband krijgen bij de gipsverbandmeesters.

chische en sociale problemen hebben. De geriater kan helpen om zo goed en zelfstandig mogelijk te kunnen blijven functioneren.

Voorkom vallen!

Mensen boven de 65 jaar vallen vaker. Een simpele val heeft op oudere leeftijd vaak vergaande gevolgen. Ouderen kunnen dan plotseling meer zorg nodig hebben. Bij de geriater kunt u terecht voor tips voor het voorkomen van vallen.

Meldpunt ouderenzorg

Geriater Foka Doorenspleet-Nieborg

Het meldpunt ouderenzorg is gericht op de vroege ontdekking van dementie. Door signalen over vergeetachtigheid te melden is het mogelijk om zorg, begeleiding en advies in een zo vroeg mogelijk stadium te starten. Kom langs en vraag wat de geriater én het meldpunt ouderenzorg voor u kunnen betekenen bij het ouder worden.

Neem een kijkje in een endoscopiekamer Op de afdeling endoscopie kunt u een kijkje nemen in de onderzoekskamers. De medewerkers geven u uitleg over de verschillende onderzoeken en materialen. U kunt een film bekijken over wat er gebeurt bij een endoscopisch onderzoek en er is aandacht voor het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Zorg rondom kanker

Het BovenIJ ziekenhuis is onderdeel van het Oncologisch Centrum Amsterdam. Op de afdeling endoscopie kunt u kennis maken met de medewerkers die nauw betrokken zijn bij de zorg rondom kanker. Zij kunnen u alles vertellen over de verschillende zorgtrajecten die patiënten doorlopen binnen het Oncologisch Centrum Amsterdam.

Nieuwe techniek voor heupoperatie Bij slijtage van de heup is het plaatsen van een heupprothese de enige mogelijkheid om weer normaal te kunnen lopen. Op enkele plaatsen in Nederland wordt de operatie nu uitgevoerd volgens een nieuwe techniek, ‘de voorste benadering’. Dit doen we ook in het BovenIJ ziekenhuis. Maak tijdens de open dag kennis met orthopedisch chirurg Taminiau. Hij opereert volgens ‘de voorste benadering’. Verder is er informatie over het plaatsen van een knieprothese ‘op maat’, de ‘Signature-methode’ en er is een inloopspreekuur voor voet- en enkelklachten.

Het WEC team

Laat uw wond verzorgen

Heeft u een wond waar u al langer dan drie weken last van heeft? De wondspecialist bekijkt uw wond en bespreekt de klacht met u. Afhankelijk van uw klachten wordt de wond schoongemaakt en verzorgd.

Zitten uw schoenen nog goed?

De orthopedisch schoenmaker beoordeelt uw schoenen of steunzolen en geeft advies.

Plastische chirurgie

Maak kennis met de plastisch chirurg. Zij vertelt u alles over de verschillende behandelingen waarvoor u in het BovenIJ ziekenhuis terecht kunt. Ewa Stolarczyk, plastisch chirurg

Check je plekje… én je spatader! Wilt u weten of uw moedervlek gezond is? Heeft u last van spataderen en vraagt u zich af hoe uw spataderen behandeld kunnen worden? Verdachte plekjes en spataderen kunt u laten beoordelen door de dermatoloog. U krijgt uitgebreide informatie over spataderen en bespreekt samen met de dermatoloog welke behandelingen er mogelijk zijn. ‘In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn spataderen niet alleen een cosmetisch probleem’, vertelt dermatoloog Martin Meijs. ‘Afgezien van de gevoelsklachten (pijn en kramp) kunnen spataderen op lange termijn ook leiden tot ernstige klachten zoals eczeem en open been. Gelukkig is het pijnlijke, complexe strippen vervangen door moderne technieken die wij in het BovenIJ spatadercentrum ook hanteren.’

Zonbescherming

Veel mensen in Nederland hebben een licht huidtype, en mensen gaan steeds vaker naar zonnige vakantiebestemmingen. Uw huid beschermen tegen de zon en zelf uw huid controleren is belangrijk. Ook buiten de zonvakanties ontspannen veel mensen in de zon, door te fietsen, golfen of wandelen. Verstandig zonnen, voldoende bescherming en regelmatige controleren van de huid is erg belangrijk. Hebt u een plekje op uw huid dat er verdacht uit ziet? Vraag het aan onze dermatologen.

Leren en werken in het BovenIJ ziekenhuis Orthopedisch chirurg Lucas Taminiau

Maak kennis met het Longfonds! Onze longen zijn van levensbelang. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) wil gezonde longen gezond houden en strijdt tegen longziekten. Ook willen zij longziekten voorkomen en mensen met een longziekte goede zorg geven. Maak kennis met de vrijwilligers van het Longfonds. Zij geven u graag meer informatie over het leven met een longziekte.

Longpunt

Het Longpunt is een ontmoetingsplek voor longpatiënten: om meer te weten te komen over hun longaandoening en ervaringen uit te wisselen met andere longpatiënten. Een plek waar bezoekers leren omgaan met de beperkingen door hun longziekte. Bij de stand van het Longfonds kunt u meer informatie krijgen over het Longpunt. De bijeenkomsten zijn 1x per maand in het BovenIJ ziekenhuis.

Bezoek de vernieuwde polikliniek urologie Tijdens de open dag ontvangen wij u graag op onze vernieuwde polikliniek urologie. U kunt kennismaken met onze behandelingen en onderzoeken, zoals de cystoscopie (onderzoek van de blaas) en de laserbehandeling bij nierstenen. Ook is er aandacht voor incontinentie.

Doe mee met de speurtocht.

Wil jij ook werken in de zorg? Heb jij het in je? Volg de ‘bootcamp’ en test jezelf! Vraag naar de beroepsmogelijkheden in de zorg en bekijk onze collega’s in de film ‘Helden in Wit’. Wil je weten hoe een doktersjas jou staat? Kleed je om, poseer voor de camera en bewonder het resultaat!

Workshop injecteren in een sinaasappel

Tussen 10.00 – 12.30 uur kan iedereen van 10 jaar en ouder een workshop ‘injecteren’ volgen. Van het ontluchten van de spuit tot het uitspuiten van de injectie. Geoefend wordt op een sinaasappel. U bent van harte welkom.

Vrijwilliger worden? Vrijwilligerswerk in het BovenIJ ziekenhuis is gericht op contact met patiënten. Een krantje lezen met de patiënt, een spelletje spelen, koffie rondbrengen of gewoon een praatje maken. De inzet van vrijwilligers draagt dan ook bij aan een aangenamer verblijf van patiënten in het ziekenhuis. Het BovenIJ ziekenhuis is altijd op zoek naar vrijwilligers. Mensen die zich dienstbaar willen maken voor de medemens, actief bezig willen zijn en beschikken over tijd. Wilt u vrijwilliger worden in het BovenIJ ziekenhuis? Kom dan langs bij de stand van onze vrijwilligers. Zij vertellen u er graag meer over.


Open Dag

19 maart 2016 10:00 - 15:00 uur

19 MAART 2016

Wat is er nog meer te doen? Vragen over de zorg? Heeft u vragen over de zorg? Wat nou wel of niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering? Wanneer betaalt u eigen risico en wat zijn aanvullende verzekeringen? Een informatieteam van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bezoekt het BovenIJ ziekenhuis op zaterdag 19 maart. Zij kunnen uw vragen beantwoorden en onduidelijkheid wegnemen. Heeft u vragen over de zorg? Stel ze dan op 19 maart aan het informatieteam.

Neurologie: hier kunt u terecht voor informatie over de ziekte van Parkinson. Ook zijn er therapeuten aanwezig van ParkinsonNet, het landelijke netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van patiënten met Parkinson.

Is Nederlands niet uw moedertaal of heeft een andere culturele achtergrond? In het BovenIJ ziekenhuis werken verpleegkundig zorgconsulenten (Arabisch of Turks) die begeleiding en ondersteuning bieden bij uw afspraak op de polikliniek of tijdens uw opname in het ziekenhuis. Zij geven uitleg over een ziekte, onderzoek of behandeling. Op de Open Dag staan zij klaar om uw vragen te beantwoorden.

Kopje koffie? Bij de speciale koffiepunten is er gratis koffie en thee.

Oogheelkunde: laat uw oogdruk meten of doe een globale brilmeting. Informeer u over mogelijke hulpmiddelen. De vrijwilligers van de Oogvereniging zijn aanwezig voor het beantwoorden van uw vragen.

Sizleri hastanemize davet ediyoruz

Operatieafdeling: kom kijken in een echte operatiekamer. Kinderen kunnen zich omkleden als operatieassistent en ouders kunnen hiervan zelf foto’s maken.

Radiologie: wilt u meer weten over de verschillende radiologische onderzoeken? Loop dan binnen bij de afdeling radiologie. U kunt een kijkje nemen bij de CT-scan, de MRI en de katheterisatie kamer. Hier wordt onderzoek gedaan naar de bloedvaten van het hart. Interne Geneeskunde: Bewegen is goed voor uw gezondheid. Kom langs en kijk welk effect bewegen heeft op uw gezondheid. Weet u hoeveel koolhydraten er in uw voeding zitten? Doe mee aan een quiz en maak kans op een leuke prijs.

Huidtherapie: de huidtherapeuten informeren u graag over de behandelingen en technieken die zij gebruiken bij onder andere lymfoedeem, lipoedeem, littekens, rimpels en overbeharing.

Hulp in een andere taal

Speurtocht: Doe mee met de tuttifrutti speurtocht en ga op zoek naar het vermiste fruit. U komt op afdelingen waar u anders niet zou komen.

Sushi maken en proeven In het restaurant op de 1e verdieping staat een kraam waar een sushidemonstratie wordt gegeven. Bij deze demonstratie geven de koks tips over het maken van sushi. Ook kunt u het zelf proberen. Jong en oud is welkom om te komen kijken, proberen en proeven.

19 Mart cumartesi günü saat 10 – 15 arasI hepinizi BovenIJ hastanesine bekliyoruz. Biz hastanemizi daha yakIndan tanImak isteyen herkes için kapIlarImIzI açIyoruz. Küçük çocuklar hasta bebek veya oyuncaklarInI çocukhastalIklarI departmanInda doctor AyIya gӧstere bilirler. ҪocuklarInIz için eğlence daha bitmedi, diğer departmanlarda alçI bilezik yapma, yüz boyama gibi eğlenceli aktiviteler hatta balon palyaçomuz bile vardIr! DoctorlarImIz ve personelimiz sizlere sağlIk kontrolü yapmak ve ӧnerilerde bulunmaktan mutluluk duyarlar. KadIn hastalIklarI, kalp hastalIklarI, kalça protezleri ve bir çok rahatsIzlIklar hakta detaylI bir şekilde bilim ala bilirsiniz. Bizim BovenIJ hastanesi size kendi dilinizde yardIm etmek için her zaman huzurunuzda hazIr. Gӧrüşmek üzere.

‫مرحبا بكم في مستشفى بوفن آي‬ .‫زواال‬15 ‫ الى الساعة‬10‫مارس من الساعة‬19 ‫تفتح مستشفى بوفن آي ابوابها يوم السبت‬ .‫وذلك لكل من يرغب في معرفة ما الذي يحدث داخل املستشفى‬ .‫يمكن لألطفال أن يعرضو دميتهم املريضة على طبيب الدميات في مستشفى األطفال‬ ،‫ الرسم على الوجه‬،‫في أقسام اخرى ستكون هناك أنشطة ممتعة مثل الجراحة‬ .‫ و اللقاء بالبالون البهلواني‬،‫وضع الجبس على االيدي‬ .‫ و سيقدمون لك بعد ذلك النصيحة املناسبة‬، ‫أطباءنا و موظفينا سيقومون بقياس صحتك‬ ،‫ استبدال مفصل الورك‬،‫من كل التفاصيل حول أمراض القلب و الشرايني عند النساء‬ ‫ موظفينا سيكونون رهن إشارتكم و مستعدين‬،‫العمل في مستشفى بوفن آي‬ .‫لألجوبة على كل أسئلتكم‬

BovenIJ ziekenhuis makkelijk bereikbaar! Het ziekenhuis is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf de halte is het twee minuten lopen tot de ingang van het ziekenhuis. Voor inlichtingen over vertrektijden en buslijnen kunt u bellen met 0900 – 9292 of kijken op www.9292ov.nl, www.gvb.nl of www.arriva.nl. Komt u liever met eigen vervoer? Op het parkeerterrein van het ziekenhuis kunt u gratis parkeren.

Kom met de Banne Hopper Woont u in de Banne (postcode 1034) en wilt u een bezoek brengen aan onze Open Dag maar bent u slecht ter been? Kom dan met de Banne Hopper! Zij vervoeren u op zaterdag 19 maart gratis van en naar het BovenIJ ziekenhuis. Reserveren is noodzakelijk en kan via telefoonnummer 085-303 3434.

Opladen elektrische auto's Komt u met uw elektrische auto naar onze Open Dag? Op het parkeerterrein is het mogelijk om uw auto op te laden. Hiervoor zijn vier parkeerplaatsen beschikbaar. Deze plaatsen zijn niet alleen bestemd voor elektrische auto's. In geval van grote drukte kan het voorkomen dat deze parkeerplaatsen bezet zijn.

BovenIJ ziekenhuis: Zorg goed voor elkaar!

BovenIJsje

Bij de ijskar kunt u een heerlijk ijsje uitkiezen.

Colofon Speciale editie voor de Open Dag van het BovenIJ ziekenhuis op 19 maart 2016.

Bezoekadres Statenjachtstraat 1 1034 CS Amsterdam T. 020 – 634 63 46 E. communicatie@bovenij.nl

Redactie en tekst Afdeling Communicatie & Voorlichting

Fotografie Afdeling Communicatie & Voorlichting, Henk Rougoor, Ronald Hoogendoorn Fotografie, stock

Productie Rodi Media Broeker Werf 8 1721 PC Broek op Langedijk Postbus 150 1723 ZK Noord-Scharwoude T (0226) 33 33 11 E advies@rodi.nl

Drukwerk Rodi Rotatiedruk Visseringweg 40 1112 AT Diemen T (020) 398 0808 E rotatiedruk@rodi.nl