__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 26

MANGEMENT & BELEID

De bedrijfadviseurs hebben kennis en ervaring, maar ook een frisse en onpartijdige blik BOVAG-LEDEN EN ERVARINGSDESKUNDIGEN HELPEN COLLEGA-LEDEN VOORUIT

BOVAG Bedrijfsadvies: bewezen dienst Hoe pas je je bedrijf aan op alle veranderingen in de maatschappij? Bij die vraag probeert BOVAG zijn leden zoveel mogelijk te helpen. Met kennisprogramma’s, maar ook met persoonlijke hulp. BOVAG Bedrijfsadvies is het jongste voorbeeld daarvan: coaching door oud-leden en ervaringsdeskundigen.

T

ien jaar geleden sloeg de crisis toe in de autobranche. Tegelijkertijd kwam het inzicht dat het distributienetwerk van autodealers te groot was voor de toekomstverwachting in nieuwverkoop en de onderhoudsbehoefte van auto’s. Veel leden worstelden met de vraag hoe ze hiermee om moesten gaan. “Als ondernemer moet je op dat soort momenten in je eentje belangrijke keuzes maken over reorganisaties, personeel, financiering of nieuwe businessmodellen. Daar kun je wel wat hulp bij gebruiken”, vertelt Geert Brummelhuis, manager BOVAG Autodealers. “BOVAG kreeg veel specifieke vragen binnen van leden, maar die waren te specifiek voor het collectief. Toen is het idee ontstaan om (oud-)leden vanuit hun eigen ervaring andere leden te laten helpen via BOVAG Executive Help (later BOVAG Dealeradvies geheten, red.). Natuurlijk zijn er in de branche consultants genoeg, maar meestal zijn dit geen mensen die echt zelf aan het roer hebben gestaan van een vergelijkbaar bedrijf.”

26 BOVAGkrant NUMMER 9 / SEPTEMBER 2017

Het bleek een schot in de roos. Afgelopen decennium heeft Executive Help zich bewezen. “Er zijn in tien jaar tijd al honderden ondernemers geholpen volgens het principe ‘BOVAG-leden helpen BOVAG-leden’. De experts kennen het klappen van de zweep en kunnen hierdoor heel waardevol zijn voor ondernemers die bijvoorbeeld een frisse blik op hun bedrijf nodig hebben of advies over te nemen beslissingen. Vaak ingrijpende beslissingen.” Hoewel de service ooit is begonnen voor ondernemers in de autodealerbranche, komen er de laatste tijd steeds meer hulpvragen binnen uit de andere BOVAG-geledingen. “Daarom is de dienst omgedoopt naar BOVAG Bedrijfsadvies en is het nu voor alle branches binnen de vereniging beschikbaar. Volgens hetzelfde recept: ondernemers die gepokt en gemazeld zijn in hun branche helpen ondernemers uit diezelfde branche”, vertelt Brummelhuis.

Talloze vragen Hoewel de crisis nu gelukkig achter ons ligt, zijn er nog talloze vragen te bedenken waarbij een onder-

nemer best wat advies kan gebruiken. Ook al is het moeilijk om als ondernemer naar buiten te treden met die vragen, zo ervaart Michel Jochems die voor BOVAG nu het management van de dienst verzorgt: “Wij merken dat het allesbehalve gemakkelijk is om als ondernemer hulp te vragen. Ondernemers willen het graag allemaal zelf oplossen, maar lopen daarop vaak vast. Wij zeggen altijd: zie het niet als hulp, maar maak gebruik van de expertise die er is. Klankborden, sparren, het helpt gegarandeerd en hoort nu eenmaal bij het ondernemen. Het is echt de normaalste zaak. Grote bedrijven hebben niet voor niks adviesraden. Je kunt niet alles in je eentje uitvinden.”

Onpartijdige blik BOVAG Bedrijfsadvies is op veel fronten actief: het kopen of verkopen van een onderneming, fusie, opvolging, continuïteitsvraagstukken en investeringsvraagstukken, kortom alle facetten die in een onderneming voorbij kunnen komen en waar je als ondernemer niet altijd de juiste kennis voor in huis hebt. Of waarbij het eenvoudigweg heel moeilijk is

Profile for BOVAG

BOVAGkrant 2017-09  

BOVAGkrant 2017-09  

Profile for bovag

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded