BOVAGkrant 2015-9 versie Tankstations en Autowasbedrijven

Page 13

Tekst: Talita Kalloe

Als bij een controle blijkt dat u een klant van 19 niet controleert, kunt u een boete krijgen

ducten sinds januari 2014 alleen verkocht worden aan klanten die duidelijk 18 jaar of ouder zijn. Daarbij verwacht de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit echter dat verkopers een leeftijdsmarge van 7 jaar aanhouden. Als bij een controle blijkt dat u een klant van 19 niet controleert, kunt u een boete krijgen. Let op: voor het vaststellen van een overtreding is de leeftijd van de klant dus niet relevant. Iemand kan bijvoorbeeld 19 jaar oud zijn, maar in de ogen van de NVWA-controleur niet 'onmiskenbaar 18 jaar of ouder'. Ook dan kan de verkoper een boete krijgen.

Afschrikwekkende foto's Staatssecretaris Van Rijn komt dit jaar tevens met een wetsvoorstel over de implementatie van de Europese Tabaksrichtlijn in de Nederlandse Tabakswet. Deze maatregelen omvatten onder andere het vergroten van de waarschuwingsteksten met afschrikwekkende foto’s, het verbod op kenmerkende aroma’s en een strikte hantering van minimaal twintig sigaretten in een pakje. Hiermee krijgt de fabrikant niet de mogelijkheid om bij een accijnsverhoging de prijs gelijk te houden door minder sigaretten in een pakje op te nemen. Op dit moment vindt de overheid de naleving

van de Tabakswet te laag. Om de naleving te verhogen, overweegt staatssecretaris Van Rijn voor 2016 bijvoorbeeld een displayban. Hierdoor mag de ondernemer niet meer laten zien dat hij sigaretten verkoopt. In het ergste geval overweegt de overheid de bezem te halen door het aantal verkooppunten dat de Tabakswet niet goed naleven. Ook de tankstations lopen dit risico. En dat zou voor de branche desastreuze gevolgen kunnen hebben, denkt BOVAG. Daarom heeft BOVAG samen met OOTW diverse middelen ontwikkeld als ondersteuning voor een goede naleving van de Tabakswet. OOTW biedt een e-learning Tabaksverkoop aan op mijnbranchepaspoort.nl. Deze is gratis en eenvoudig te volgen. Met de e-learning zorgt u ervoor dat u voorbereid bent op een echte controleur van de NVWA. Nog een tool is de ID-Scanner. Dit compacte apparaat scant identiteitsbewijzen en leest snel en eenvoudig af of een klant oud genoeg is of niet. De scanner is te bestellen via de BOVAG Ledenwinkel. Via het ledenportaal op BOVAG kunt u tevens alle benodigdheden voor de NIX18-campagne downloaden. Maak er gebruik van en wijs uw medewerkers erop dat ze bij twijfel altijd om een ID vragen.

Ed van Zuijlen / bestuurslid BOVAG Tankstations, eigenaar van Zuijlenweerd Tankstations in Geldermalsen, Meerkerk, Driebergen en Harmelen. “De brutowinst op tabaksverkopen is laag maar wel van levensbelang voor de bemande pompen. Om de tankstations als verkooppunt van tabaksverkoop te behouden, heeft de branche natuurlijk wel de plicht de regels uit de tabakswet 100% na te leven. Al onze medewerkers zijn bijvoorbeeld verplicht om ieder kwartaal de e-learning tabaksverkoop te volgen. De leidinggevenden in onze vestigingen moeten ervoor zorgen dat ook hun medewekers altijd naar leeftijden vragen. Gebeurt dit niet? Dan betalen ze de boete zelf. De naleving van de Tabakswet zou bij iedere ondernemer bovenaan het lijstje moeten staan. Zonder de verkoop van rookwaren dreigt er een ontslaggolf.”

BOVAGkrant NUMMER 09 / JULI 2015 13