BOVAGkrant 2016-3 editie onafhankelijke autobedrijven

from BOVAG

Scroll for more

Page 23

STOPPEN OF DOORGAAN?

Toch verkocht LUTTELE MAANDEN VOOR DE KREDIETCRISIS UITBRAK, VERKOCHT FRANK JANSEN (54) AUTOBEDRIJF HENDRIKS MET VESTIGINGEN IN OSS EN ZALTBOMMEL. HIJ BLEEF AAN ALS DIRECTEUR OM VIER JAAR LATER ALSNOG UIT TE STAPPEN. “IK WAS KLAAR. HET WERD ME ALLEMAAL TE ONOVERZICHTELIJK, TE KOEL EN TE ZAKELIJK.”

Mijn accountant adviseerde om alleen door te gaan, maar dat zag ik niet zitten

Net voor de kredietcrisis verkocht u de tent. Zag u onheil aankomen? “Puur toeval. Er lagen privézaken aan ten grondslag. Mijn vrouw en ik scheidden van tafel en bed in 2001, maar we bleven samen werkzaam in onze Ford- en Mazda-dealerbedrijven. Op een gegeven moment in 2007, was de koek toch op. Dan moet je schakelen. Mijn accountant adviseerde mij alleen door te gaan, maar dat zag ik niet zitten. We besloten te gaan verkopen." Kon u snel een koper vinden? “Collega-Ford-dealer Gerritsen uit Tiel had concrete interesse in onze bedrijven. Hij wilde de vestigingen in Oss en Zaltbommel overnemen, op voorwaarde dat ik als directeur aanbleef. We beklonken de deal in juli 2008. Bijna alles bleef zoals het was.” U bleef dus aan, maar in een andere rol. Was dat moeilijk? “Nee, het was eerder bevrijdend. Het bedrijf was niet meer volledig mijn verantwoordelijkheid en bovendien was ik verlost van de financiële druk. Ik was er kortom erg blij mee.” Toch bleef u maar vier jaar actief in uw nieuwe rol. Hoe dat zo? “Ik bespeurde langzaam maar zeker dat ik geen voldoening meer kon halen uit het autovak. Mede doordat de contacten met de importeur steeds koeler en zakelijker werden. Het was met andere woorden tijd om uit te stappen. Ik was in feite klaar na 22 jaar autobranche.” Hoe heeft u het afgehandeld? “Ik heb Gerritsen tijdig geïnformeerd en zelf een nieuwe directeur voorgedragen. We zijn on speaking terms gebleven hoor, ik kom nog regelmatig een kopje koffie drinken.” Wat doet u nu? “Ik heb een maand na mijn afscheid de leegstaande Pauluskerk in Oss aangekocht. Na een grondige verbouwing is de kerk nu gevuld met twaalf kunstenaars, drie creatieve bedrijven en een ondernemerscollectief. Ik ben er onbevangen ingedoken en ik moet je bekennen dat ik mij er uitstekend bij voel. Een nieuw leven, met nieuwe contacten. Ja, dit ‘nieuwe ondernemen’ past erg goed bij mij!”

Hulp bij ‘Stoppen of doorgaan?’ Staat u voor een ingrijpende keuze? Download dan de brochure ‘Stoppen of doorgaan?’ of laat een van de BOVAG Dealeradviseurs u helpen. Zij hebben ruime ervaring met bedrijfsovernames, -overdrachten en -beëindigingen en faillissementen. Maar ook de concrete ideeën en acties uit de workshops en het online platform ‘Mijn Toekomst’ kunnen inzicht brengen. Meer info: leden.bovag.nl/stoppenofdoorgaan, leden.bovag.nl/mijntoekomst of bovagdealeradvies.nl.

BOVAGkrant NUMMER 3 / MA ART 2016 23