Page 1

Briek

HĂŠt Bouwpuntmagazine

N°1/2018

// Er is meer dan je werf alleen //

Oprit en voortuin Stijlvol & praktisch

ee deze m Doe win dio! en rfra we P7

In de voetsporen van

De energienormen

De projectleider

Een update


INHOUDSTAFEL

LE NOUVEAU BRIEK EST ARRIVÉ

INHOUD P 3 Oprit en voortuin, de trends P 7 Wedstrijd: pump up je werkvolume P 8 Tegels, klinkers & co P 10 Check it out: de energienormen, een update P 14 Strakke inspiratie, van oprit naar terras P 16 De Bouwpuntwerf: Temse P 18 Extra vertrouwen voor beter verbouwen P 19 Gespot door Briek P 20 Stilstaan op een tegel? niks voor projectleider Guy …

Een nieuw formaat. Compact en handig voor op je werf, in de camionette, of lui thuis in de zetel. Een frisse ‘look’. Vlot, kleurrijk en aangenaam om te lezen. Verder blijft Briek gewoon jouw vertrouwde magazine voor een klare kijk op bouwen en verbouwen. Bouwpunt gaat iedere dag opnieuw resoluut voor meerwaarde én professioneel advies, met een ruim aanbod voor zowel de bouwprofessional als de kwaliteitsbewuste doe-het-zelver. Deze Briek inspireert je met trends en tips voor oprit en voortuin, brengt helderheid in de wirwar van energienormen en volgt een subliem project op de voormalige Boelwerfsite.

P 10

CHECK IT OUT DE ENERGIENORMEN, EEN UPDATE

P3

OP TERRAS OF OPRIT HET VISITEKAARTJE

Er is meer dan je werf alleen, dus ga je gang en laat je inspireren. — Briek

Neem zeker ook deel aan de wedstrijd en win een stoere werfradio.

P 16

P7

WERF TEMSE 44 MODULAIRE APPARTEMENTEN

2

Briek in jouw brievenbus? Briek is het gratis magazine van Bouwpunt, registreer je voor een persoonlijk abonnement op bouwpunt.be/briek


OPRIT & VOORTUIN

OPTERRAS OFOPRIT HET VISITEKAARTJE

Een stijlvolle en praktische entrée van een woning of praktijk is uitnodigend en een blijvende meerwaarde. De aanleg ervan een vak apart. Briek parkeerde zijn camionette naast die van drie gespecialiseerde tuinaannemers, partners van Bouwpunt De Doncker en Bouwpunt De Witte, in actie. STRAK, STIJLVOL EN DOORDACHT

Realisatie CDW

GROEIENDE AANDACHT VOOR OPRIT EN VOORTUIN Koen Bevernage van Pomona bevestigt de groeiende aandacht en merkt op dat de aankleding voor en naast het huis tegenwoordig vaak direct mee wordt opgenomen in het budget, in plaats van ervoor te sparen na de bouw of de renovatie. Het is nu meer een totaalpakket. Zijn collega Diederik De Wagter van CDW beaamt en vult aan dat naast het functionele vandaag ook het esthetische enorm opkomt. Dat komt vooral tot uiting in de materialen die worden ingezet in de voortuin die dan meestal naar achteraan worden doorgetrokken om eenheid en rust te creëren, zo stelt Tim De Smet van Tuinen Snaet.

De meeste mensen vragen eenvoud en harmonie. Geen drukke beplanting, wel siergrassen en solitaire bomen bijvoorbeeld. En uiteraard voldoende parkeerruimte voor of naast de woning en een vlotte toegang tot de garage, die vaak ook als bergruimte dienst doet. Voortuinen moeten over het algemeen sober zijn. Er is meer aandacht voor waterdoorlaatbaarheid. Wat recent ook opduikt: laadpalen voor elektrische auto’s, op vraag van mensen die geen garage hebben. Voldoende draagkracht voor de oprit en de parkeerplaatsen, dat spreekt voor zich. Makkelijk te onderhouden op weinig tijd is ook een belangrijke factor. Net zoals prijs-­ kwaliteit natuurlijk.

Realisatie Pomona

De basis voor succes: rekening houden met de draagkracht, de afwatering, de ligging ten opzichte van de straat, en de fundering afstemmen op de materialen van de verharding en hun functie.

3


OPTERRAS OFOPRIT

DE TRENDDOCENT

BIG IS BEAUTIFUL Beton is in opmars, vooral extra large platen, polybeton en grind- en grasdallen. Het volledige aanbod voor opritten en voortuinen bij Bouwpunt breidde de laatste jaren trouwens serieus uit. Klanten en architecten werden veeleisender. Alles moet ook strakker. De producenten schenken meer aandacht aan de detaillering en de maatvastheid.

4

Realisatie Tuinen Snaet

OPRIT & VOORTUIN


OPRIT & VOORTUIN

DE AANLEG VAN OPRIT EN VOORTUIN IN VOGELVLUCHT 1. grondwerk voor bestrating 2. onderfundering bestrating 3. plaatsen boordstenen en afvoergoten 4. fundering 5. plaatsen tegels of klinkers en/of grindstabilisatie 6. indien natuursteen: opvoegen van het geheel en voorzien van dilatatievoegen 7. bij klinkers: afwerken met zand en opvegen 8. na de bestrating volgt het grondwerk voor de beplanting en het planten 9. aansluiten van de verlichting De ondergrond is minstens zo belangrijk als de bestrating zelf. Als de fundering niet voldoende waterdoorlatend is of kans op verzakkingen geeft, heb je vroeg of laat problemen.

Realisatie Tuinen Snaet

MEER EN MEER KERAMIEKFANS Keramische tegels van 2 cm dik winnen razendsnel terrein. Vooral beton- en houtlook en extra large blauwsteen- en leisteenimitaties. Toch denken veel mensen nog dat keramiek te glad is voor buitengebruik. Het tegendeel is waar. Keramische buitentegels hebben een antislipafwerking en onderscheiden zich hierdoor van de varianten voor binnen. Buitenkeramiek biedt ook de ideale oplossing tegen groenvorming, onkruid tussen de tegels, vlekken …

IN HET DONKER THUIS Hedendaagse oplossing één: heel strakke ledstrips. En twee: indirecte verlichting waarbij het klassieke verlichtingspaaltje plaatsmaakt voor discreet tussen de beplanting ingewerkte ledspots. Die werpen een zachte, al dan niet gekleurde bundel licht op bijvoorbeeld een boom naast de garage en een ornament in de voortuin en verlichten zo op een creatieve manier meteen ook de oprit en de pas­sage naar de voordeur.

GRIJS EN ZWART ZETTEN DE TOON De gekozen materialen hangen uiteraard af van de stijl van de woning, de tint van de bakstenen of de bepleistering, de kleur van het raamwerk en de persoonlijke smaak van de bewoners. Maar in het algemeen zijn grijs en zwart hier bij ons populair. Vooral in megaformaat. Soms kiezen mensen voor een combinatie van kleinere en grote tegels in hetzelfde materiaal. Dat brengt beweging in de eenheid.

AFVOERGOTEN EN INSPECTIELUIKEN Euroline is het gamma afvoergoten van ACO voor opritten en terrassen. Klassiek, met een gegalvaniseerd rooster of strak modern: zonder rooster, met een discrete opening, in inox of gelakt in natural grey of shadow grey. Voor inspectieluiken wordt nu meestal gekozen voor tegeldeksels (Yukon) waarin klinkers of tegels worden ingevloerd. Voegen en patroon lopen gewoon door, er is enkel een dun aluminium kader te zien. Boven een septische put is een reuk-en gasvrij deksel aan de orde, met een dichting in celrubber. Snel te openen indien nodig met uithefsleutels.

5


OPRIT & VOORTUIN

OPTERRAS OFOPRIT

DE TRENDDOCENT

GETEMDGRIND

Realisatie Tuinen Snaet

Grind wordt vaak ingezet voor opritten, parkeerplekken en paden. Er zijn twee soorten – berggrind en riviergrind – die tal van varianten opleveren: kwarts, parkgoud, flachkorn … Verkrijgbaar in verschillende korrelmaten van 2 tot 30 mm. Voordelen: goedkoop, makkelijk bij te vullen en onderhoudsvriendelijk. Minpunten: het kan verkleuren en lawaaierig zijn. Op de grond of bestaande fundering komt eerst geotextiel. Dan 20 cm gebroken puin. Dit wordt geëffend en op deze straatlaag komt de ‘houder’ - grinddallen of

6

Eccogravel - en dan het grind zelf. Siergrind gebruiken in aanleg gaat snel, het op zijn plaats houden is een ander paar mouwen. Gelukkig zijn er de stabilisatiematten van Eccogravel®. Dankzij de honingraatstructuur blijven alle grindkorrels netjes liggen.

HET GRAS IS GROENER AAN DEZE KANT, MET GRASDALLEN Grasdallen of grasbetontegels, tegenwoordig ook verkrijgbaar in polyethyleen, bevatten openingen voor gazon. Voor een groene maar toch perfect autobestendige oprit. Het gras moet uiteraard wel gemaaid worden en het stapcomfort is niet optimaal. Grasdallen zijn maar 10 cm hoog. Om goed geworteld gazon te krijgen is een voedende en voldoende luchtige fundering essentieel. Op de grond of bestaande fundering komt eerst geotextiel. De straatlaag is een onderbouwfundering. Zo kan het water vlot weg, maar tegelijk wordt voldoende vocht vastgehouden en krijgen de graswortels de nodige zuurstof. Realisatie Tuinen Snaet


OPRIT & VOORTUIN

ONTDEK ONZE PROMOTIES tijdens de terrasdagen van 19 maart tot 21 april.

B rselect iek BRIEKSELECT stelt kwaliteit op prijs, en omgekeerd!

de en nk erKli linktie k ac

van

VAN 19/03/2018 TOT 21/04/2018

Terrasdagen

PUMPUP PUMPUP JEWERKJEWERKVOLUME VOLUME

KLINKERS - NATUURSTEEN - TEGELS 1

BOUWPUNT DENKT MET JE MEE Een vraag over hoe je de fundering, afwatering of afwerking van een voortuin of oprit best aanpakt? Stel ze aan één van onze medewerkers.

DE NIEUWE WATERVERORDENING Er wordt in het algemeen meer verharding aangelegd dan vroeger, maar het speelterrein is een pak strenger afgebakend. Bij bouwvergunningen horen voorwaarden voor regenwater­ recuperatie. Zoveel mogelijk hemelwater op eigen domein verwerken is verplicht, net als een gescheiden rioleringsstelsel. De meeste architecten en aannemers schrijven nu correcte, waterdoorlatende funderingen voor.

Maak het werk een pak plezanter met deze Teamplayer werfradio van PerfectPro. Of je nu naar je eigen muziek wil luisteren via Bluetooth of naar je favoriete radiozender, met deze werfradio kan het allemaal. Je kan er zelfs je telefoon mee opladen! We geven er 10 weg dus haast je naar bouwpunt.be/win om je kans te wagen! 1. VUL DE 2 MEERKEUZEVRAGEN IN 2. VUL DE SCHIFTINGSVRAAG IN 3. DAT IS ALLES!

Nog meer inspiratie: lees verder blz 14 >

DOE MEE E WIN N ! 7


OPRIT & VOORTUIN

OPTERRAS OFOPRIT DE TRENDDOCENT Sierbestrating moet niet alleen mooi, maar ook degelijk zijn. Bij Bouwpunt kies je uit tal van kwaliteitsoplossingen aan eerlijke prijzen voor een stevige oprit en een geslaagde voortuin.

TEGELSKLINK KERAMISCHE TEGELS

NATUURSTEEN

€€€ prijsklasse

• kleurvast en krasvast • bestand tegen vetvlekken en strooizout • maatvast, zowel qua oppervlakte als qua dikte (2 cm) • licht in gewicht • antislipprofiel dat zelfs op een helling tot 20° zijn ding doet • tot 15 verschillende prints per soort, voor een zo natuurlijk mogelijk effect • nemen amper water op • gelijmd op 5 cm chappe, met een hellingsgraad van 1 cm2

8

KLEIKLINKERS

€€€ prijsklasse

• fraai natuurproduct met lange levensduur • eigen look en unieke karakter dankzij blauwe hardsteen, basalt, graniet, leisteen, zandsteen … • levendig effect: geen enkele tegel is exact hetzelfde • kantopsluiting noodzakelijk • in de mortel, aangemaakt met witte cement • glad bij nat weer • grotere investering, maar één die enkele generaties loont Voegtip: In te wassen duurzame natuursteenvoeg van Ardex: hoge mechanische belastbaarheid, bestand tegen dooizout, hoge temperaturen en scheurvrij. Mix & match! Werk niet krat per krat, maar met verschillende kratten door elkaar. Hierdoor worden kleurtinten en natuurlijke tekeningen mooi verdeeld. De tegels worden uit grote blokken uit de groeves gezaagd. De speling die hierdoor kan ontstaan vang je op met een voeg van 3 tot 5 mm.

€€€ prijsklasse

• verschillende soorten en maten: gebakken waaltjes en keien, dikformaat … • getrommeld (In-Line of cilinder) of ongetrommeld • verschillende legpatronen mogelijk • superbestand tegen wisselende weersinvloeden • geen risico op vlekken • worden mooier en dieper van kleur met de tijd • minder stapcomfort • vervormingsgevoelig • kantopsluiting noodzakelijk • rechtstreeks geplaatst op stabilisé Voegtip: Voor het opvoegen van klinkers kan je gedroogd kwartszand gebruiken. Donkerbruin of zwart, met een korrelgrootte van 0,3 tot en met 0,8 mm. Homemade: De eigen Bouwpuntklinker is zeker de moeite waard: 5 knappe kleuren voor een prachtprijs.


OPRIT & VOORTUIN

KLINKENDE TIPS SPECIAAL VOOR DE OPRIT

KERS&CO BETONKLINKERS

BETONTEGELS

Vanwege de hoge druk van het gewicht van wagens zijn voor de oprit kleinere formaten het veiligst. Betere verdeling van de belasting, minder kans op breuken. Om dezelfde reden wordt er eerder gekozen voor beton, kleiklinkers of natuurstenen plavuizen dan voor keramisch materiaal (dat maar 2 cm dik is). Ook de prijs speelt hier een rol.

EERLIJK: ZO GOED ALS ALLES WORDT NA VERLOOP VAN TIJD GROEN …

De natuur doet zijn ding, dus materialen die nul komma nul last hebben van algen, mos en onkruid bestaan niet. Keramische tegels, gecoat beton en kleiklinkers presteren wel heel goed. Sowieso bestaan er onkruidwerende voegmiddelen en onderhoudsproducten die in een oogopslag groenaanslag verwijderen. Werken met een hogedrukreiniger raden we af. Het beschadigt de beschermlaag van tegels en klinkers en is belastend voor de voegen.

VOORZIE WAT MARGE

5% meer bestellen dan de uitgerekende vierkante meters is een slim plan. Hiermee vang je mogelijke ongelukjes op en voer je maatwerk of een extraatje uit. De overschot kan als vervanging bewaard worden, mocht er ooit een beschadiging ontstaan.

prijsklasse

• • • • • •

praktisch bestand tegen zware belasting maatvast laat zich op verschillende manieren straten superstrak met een keurige voeg voert regenwater snel af, er bestaat ook een waterdoorlatende soort • rechtstreeks geplaatst op stabilisé

€€

prijsklasse

• vorstvrij: geen winterschade • water wordt snel afgevoerd met een waterafvoerende ondergrond • voordelen van een coating: geen slipgevaar, weinig kans op mossen en algen, kleurvast, bescherming tegen vet en olie • egale kleur en structuur • verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en tinten, ook met grind of keitjes ingegoten • robuust: veel draagkracht en vrij eenvoudig stabiel te verwerken, maar ook heel zwaar in gewicht • op een straatlaag van 3 cm gewassen rijnzand 0/5 gebroken split

CONSTRUCTIEF, DECORATIEF EN KWALITATIEF Ook voor de constructieonderdelen ben je bij Bouwpunt aan het goede adres: drainageproducten, geotextiel, grindmatten, gootjes, deksels, keringwanden … Samen met een ruim aanbod afwerkingsmaterialen: keramische afboordranden, betonnen pallissades, traptreden in blauwe hardsteen, granieten stapelblokken … En steeds hebben we de juiste gereedschappen, lijmen, voegmiddelen enzovoort in huis. Professioneel advies altijd inbegrepen.

SHOWTIME!

De meeste Bouwpuntvestigingen beschikken over een outdoorpark waar je buitentegels, steenkorven en accessoires in een realistische opstelling kan bekijken.

9


DOSSIER NORMERING

CHECK!

ITOUT 10


DOSSIER NORMERING

De energienormen, een update De lat ligt steeds hoger voor energiezuinig bouwen. In het algemeen en persoonlijk belang: uitputbare energiebronnen en grondstoffen beschermen, de natuur respecteren, het huishoudbudget beter beheren. Briek licht de recente regels toe.

Bijna-energieneutraal bouwen wordt de norm U-MAX & R-MAX

STRENGER E-PEIL Het E-peil geeft aan hoe goed een gebouw in het algemeen scoort op het vlak van energie. Wat het verbruikt voor verlichting, warm water en een aangename binnentemperatuur. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het huis. Om verder te evolueren naar de norm van bijna-energieneutrale gebouwen in 2021, daalde op 1 januari van dit jaar alvast het maximaal toegelaten E-peil. Dat brengt voor de bouwheer een meerkost met zich mee die maar gedeeltelijk wordt gerecupereerd via een lagere energiefactuur. Waarden Voor nieuwe woningen, appartementen en studio’s zakte het E-peil met 10 punten naar E40. Indien er geen of niet voldoende hernieuwbare energie aanwezig is, blijft de 10% strengere eis gelden. Ook voor kantoren, hotels, scholen en andere niet-residentiële gebouwen die onder de vorig jaar ingevoerde EPN-normen vallen, bedraagt het maximale E-peil 5 tot 25 punten minder dan in 2017. Hoeveel hangt af van welke functies het gebouw verenigt.

E10

E20

E30

E40

E50

E60

To do’s Het energieverbruik met 20% verminderen door: • meer isolatie • een heel doeltreffend ventilatiesysteem • het beperken van het risico op over-­ verhitting van het binnenklimaat • extra luchtdichtheid

Daarnaast zijn er ook meer zonnepanelen en –collectoren nodig, die meer dan 15 kWh per vierkante meter vloeroppervlak per jaar opbrengen. Voor appartementen: individuele panelen met een aparte omvormer.

EPB: Energieprestatie en Binnenklimaat Een EPB-eenheid is een wooneenheid die één fysiek geheel vormt, of elk deel van een gebouw dat fysiek één is en één bestemming heeft. De E-peileis geldt per EPB-eenheid en niet voor het volledige gebouw. In een appartements­gebouw is er dus een apart E-peil per wooneenheid.

Afhankelijk van de bestemming van het gebouw, de aard van de werken en het jaar van de bouwaanvraag of melding, zijn er ook EPB-eisen voor bepaalde bouwconstructies. Er worden maximale warmtedoorgangscoëfficiënten (U-waarden) en minimale warmteweerstanden (R-waarden) opgelegd.

Meer lezen? Zie www.vlaanderen.be/nl/ bouwen-­wonen-en-energie/ bouwen-en-verbouwen/epb-eisen Zelf al een simulatie maken van het E-peil van een woning en de geschatte energiekost? www.bouw-energie.be/nl/bereken/epb Het echte rekenwerk voor het gewenste resultaat is voor specialisten: architecten en EPB-verslaggevers.

EPN Energieprestatie van niet-residentiële gebouwen.

11


DOSSIER NORMERING

CHECK!ITOUT S S-PEIL VERVANGT K EN NEB Sinds januari zijn het K-peil voor thermische isolatie en de netto energiebehoefte voor ruimteverwarming (NEB) vervangen door het S-peil. Dit peil kijkt naar de hele schil van je woning en evalueert die ten opzichte van de vormefficiëntie: dak, muren, ramen … Het houdt ook rekening met de luchtdichtheid en vormt een eerlijkere berekening van de isolatiegraad. Kleine volumes werden door het K-peil vaak benadeeld. Bovendien kan het cijfer nu variabel zijn voor verschillende appartementen of woonheden in één project.

Vereisten Alle nieuwbouwprojecten waarvoor de bouwvergunning werd aangevraagd na 1 januari 2018 mogen maximaal S31 halen. Tegen 2021 wordt dat waarschijnlijk S28. Dit is een bijzonder strenge eis. Een grote uitdaging voor architecten en ondernemers.

Warmteverlies via de ventilatie en interne warmtewinsten (lichaams­ temperatuur bewoners, koken …) hebben geen effect op het S-peil.

Hoe? Hoe energie-efficiënter de bouwschil, hoe lager en hoe beter het S-peil. Aandachtspunten: • • • • • • • •

BEN, BIJNA-ENERGIENEUTRAAL Vanaf 2021 wordt BEN – bijna-energieneutraal – bouwen de norm in heel Europa. Dat wil zeggen: woningen die weinig energie verbruiken voor warm water in de badkamer en keuken, verwarming, koeling en ventilatie. Deze energie komt bovendien grotendeels uit hernieuwbare bronnen. Nu al BEN-bouwen is verstandig. De extra investeringen betalen zichzelf terug via de lagere energiefactuur. Bovendien worden pioniers beloond met mooie premies en – bij bepaalde banken – een voordeliger woonkrediet. Plus vijf jaar 50% korting op de roerende voorheffing. In het geval peil E20 gehaald wordt, gaat het zelfs om vijf jaar lang een volledige vrijstelling.

12

De cijfers E30 of lager. U-max-isolatiewaarde van de constructiedelen: • • • •

buitenmuren, daken, plafonds, vloeren: 0,24 vensters (profiel + glas): 1,5 beglazing: 1,1 deuren en poorten: 2,0

Oververhittingsindicator: maximaal 6.500 Kh.

Voor renovaties wijzigt er amper iets Er wordt nog steeds geen E- of K-peil berekend voor verbouwingen. Voor ingrijpende energetische renovaties geldt het maximale peil van E90. Op eandis.be vind je alle info over BENoveren en de bijbehorende premies..

compact schiloppervlak efficiënte gebouwvorm doordacht ruimtegebruik dikte en isolatiewaarde van de isolatie isolatiewaarde van de raamprofielen en het glas luchtdichtheid bouwknopen (koudebruggen) vermijden slimme oriëntatie van de woning en het inzetten van zonnewering (te veel en te grote ramen kunnen voor oververhitting zorgen …) warmteverlies richting niet-verwarmde ruimtes

Aan de slag BEN is doorgedreven isolatie gekoppeld aan groene energie. Voor de hernieuwbare bronnen zijn er zes opties: • • • • •

warmtepomp zonneboiler PV-panelen biomassa-installatie aansluiting op een stadsverwarmingsnet dat voor minstens 45 % gebruikmaakt van hernieuwbare energie • participatie in een hernieuwbaar energieproject van de provincie


NIEUW

NIEUW

www.acogarden.be

© Hendrik Biegs

SNOERLOZE 54V MIXER DE KRACHT VAN EEN 2000W GESNOERDE MIXER

€699,€845,79 incl. BTW

Enjoy Barrier-free Living Dankzij het innovatief tussenelement zijn de Euroline Discreet Inox afvoergoten nog meer geschikt om tegen glaspartijen te plaatsen binnen de fantastische architecturale trend van het “Drempelloos Wonen”.

Inclusief 2 accu’s 54V 9ah en lader

Meer informatie op www.acogarden.be ACO Passavant n.v.

|

Preenakker 8, 1785 Merchtem

|

Tel. 052 38 17 70

www.knaufinsulation.be

Altijd meer kleur mogelijk POSTEL 20 NU OOK IN LEIGRIJS

CAVITEC 032B

DE NIEUWE ISOLATIE OPLOSSING VOOR SPOUWMUREN EN GEVELS

Met de gloednieuwe Cavitec 032B breidt Knauf het isolatieaanbod verder uit! Deze akoestische en thermische isolatieoplossing voor spouwmuren en gevels laat niemand onberoerd. Deze harde isolatieplaat vervaardigd uit minerale glaswol is uitermate performant en aan één zijde bekleed met een zwart glasvlies. Dit zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet zichtbaar is bij eventuele gevels

Ontdek het volledig assortiment Monier-daksystemen in de nieuwe productcatalogus! Vraag hem aan via info.be@monier.com

met open voegen. Cavitec 032B is beschikbaar in maar liefst zeven verschillende diktes. Uitstekend plaatsingscomfort dankzij ECOSE® Technology Lambda (λD) = 0,032 W/(m.K)

Met een dikte van 180 mm bereik je een maximale Umax-waarde van maar liefst 0,16 W/m².K en een Rd- waarde tot 5,65!

www.monier.be Monier, altijd meer mogelijk.

30 G A R A N T I E PRODUCT

JAAR

Monier stelt met trots zijn klassieker, de stormpan Postel 20, in de nieuwe tint leigrijs voor. Een zachte, gesofisticeerde grijstint, trendy en tijdloos tegelijk, die perfect samengaat met zowel hedendaagse als traditionelere bouwstijlen.

15 G A R A N T I E SYSTEEM

JAAR

Part of BMI Group


REALISATIES

OPTERRAS OFOPRIT

DE TRENDDOCENT

Maximalisme in eenvoud: gevlamde Chinese graniet, tegels 1 x 1 m.

14

Gesloten en open, binnen en buiten vervagen.


REALISATIES

TIJDLOZE ESTHETIEK MET BOUWPUNT VAN DER GUCHT In Waasmunster prijkt deze moderne hedendaagse villa. Architect Johan Van Royen tekende voor maximale privacy. Bouwpunt Van der Gucht laat, in samenwerking met de vloerder Filip Van Walle, de minimalistische vormgeving perfect tot haar recht komen in uitgepuurde keuzes voor oprit, terras én binnenvloeren. Bart Gosselin Photography

Oprit met wit siergrind Carrara op grindstabilisatiemat.

STRAKKE INSPIRATIEVAN OPRITNAARTERRAS

Of hoe een functionele oplossing voor een stabiele, duurzame oprit kan overvloeien in een sterk staaltje buitenarchitectuur.

Eenheid en comfort tot in de keuken.

NATUURSTEEN IN HARMONIE MET BOUWPUNT BOTHA In De Pinte en Aalter realiseerde Bouwpunt Botha twee prachtige opritten in Indische natuursteen Kandla Grey waarbij de strakke architectuur van de woningen perfect tot haar recht komt.

Stabiliteit met natuursteen.

Van natuursteen naar betontegel.

15


BOUWPUNT-WERF

BOUWPU NT

PASS

NA AM :

44MODULAIREAPPART 34MHOGETOREN33ZON 1SUPERUITZICHTVOO

B ri e k

OP EEN LEGENDARISCHE PLEK IN TEMSE EN GEREALISEERD MET LOKALE PARTNERS “Dit is de vierde blok samen met Cordeel op de voormalige site van Boel. Voor de eerste gebouwen leverden we onder andere de gevelplaten, die we in ons Centrum voor Maatwerk op maat hebben verzaagd, gefreesd en geboord. EMCA wordt bekleed met gevelsteen, wat niet zo gebruikelijk is voor deze hoogte. We werken hiervoor samen met Wienerberger. Die bakken speciale werfstenen: Linneaus zwart satijn met sterling en Linneaus graphit. De levering aan Cordeel gebeurt via ons. De perfecte driehoek. Ook bij het ontwerpen of vinden van de juiste stenen geven wij mee advies en ondersteuning totdat de definitieve keuze wordt vastgelegd.” “Werken in onze eigen buurt geeft altijd extra voldoening, zeker als het in consortium is met de gemeente zelf. Dat we zo dichtbij zitten heeft het grote voordeel dat ook bij kleinere partijen materialen die gaandeweg nodig zijn, de levering in ééntwee-drie gebeurt. Zonder fileprobleem. Met onze snelle service en soepele aanpak maken we het verschil, want tijd is ook geld.” Christophe Van der Gucht zaakvoerder Bouwpunt Van der Gucht

“Voor Cordeel NV is dit de voorlaatste ‘hoogbouw’ op de eerste lijn. Een mooie uitdaging, niet alleen qua planning maar ook qua uitvoeringsmethode waarbij we – aan de rand van de Schelde – ook rekening dienden te houden met externe factoren.” Michael Dupont hoofdprojectleider Cordeel NV

16


BOUWPUNT-WERF

EMENTEN NEPANELEN RIEDEREEN

40 jaar en langer Waterdicht zonder zorgen Volledige oplossingen, eenvoudig te plaatsen voor duurzame daken bij elk weer.

Op de voormalige Boelwerf-site wordt momenteel hard gewerkt aan de vierde torenblok. Het T-vormige bouwplan en de oriëntatie van de leefruimtes geeft een fenomenaal contact met de weidse Scheldevlakte. Alle terrassen zijn heel ruim en zuid- of zuidwestgericht. Het gebouw voldoet aan de milieunormen en aan de voorschriften voor het lage-energielabel. Per plateau zijn er vier ruime tweekamerappartementen tussen de 120 en de 150 vierkante meter. De toren is modulair met een persoonlijke configuratie per appartement, die kan evolueren tijdens de volledige levensduur van het bouwwerk. De belasting van alle dragende muren werd namelijk geconcentreerd op de gemeenschappelijke muren, zodat de scheidingswanden binnen in de woning licht en makkelijk demonteerbaar zijn.

www.derbigum.be “De samenwerking met Bouwpunt Van der Gucht verloopt in het algemeen heel goed, niet alleen voor dit project. Bouwpunt speelt kort op de bal. Voor deze prachtwerf is deze partner een extra logische keuze: zowel het project Emca als Van der Gucht bevinden zich in Temse, vlakbij ons hoofkantoor. De prijszetting moet uiteraard gunstig zijn, maar afstand en flexibiliteit spelen bij dit soort werken ook een belangrijke rol.”

2018-02-08 Adimat-Briek 935x1337+cadre.indd 1

© Arch. Arjaan De Feyter © Photo Toon Grobet

8/02/18 09:47

Curd De Boever Projectleider Cordeel NV

Woontoren EMCA op de voormalige Boelwerf aan de Schelde

Play wit hc olor s !

Frontlijnproject in de woonzone van De Zaat. Genoemd naar het vrachtschip EMCA dat daar in 1959 werd gebouwd. Bovengronds 6.707 m2 Ondergronds 2.942 m2 Een prestigeproject van: - Nieuw Temse NV - Cordeel NV - Assar Architects - Bouwpunt Van der Gucht - Ingenieursbureau stabiliteit: Nico Terryn BVBA - Ingenieursbureau speciale technieken: Boydens Engineering Cordeel.eu

Omdat Weber veel belang hecht aan wat haar klanten bezighoudt, lanceren we een nieuw assortiment tegelvoegen : webercolor comfort en webercolor premium en siliconen : weberseal S. Zowel innovatief op vlak van techniek als op vlak van esthetiek, zorgen deze twee voegmortels en siliconen voor een perfect eindresultaat van elk tegelwerk. Ontdek deze nieuwigheden op weber-belgium.be/tegelvoegen

17


EXTRA VERTROUWEN

BOUWPUNT

Voor beter (ver)bouwen

Een selectie uit het Bouwpuntgamma

Ruwbouw, dak, gevel, isolatie, binnenpleister, hout, tegel, terras, gereedschappen ‌ Bij Bouwpunt weten ze er alles over. Vaak al generaties lang.

VAKKENNIS IN JOUW BUURT

RUIM AANBOD,SCHERPE PRIJZEN

Je vindt altijd wel een Bouwpunt in de buurt. De 27 familiale vestigingen zijn verspreid over gans Vlaanderen en vlot bereikbaar, gelegen langs invalswegen en in industrieparken. Een gedreven team van experten en adviseurs geeft je deskundig advies en handige tips. Bouwpunt kan dus heel wat betekenen voor de professionele vakman of kwaliteitsbewuste doe-het-zelver.

Als overkoepelende groep koopt Bouwpunt professionele bouwmaterialen in grotere aantallen bij de fabrikanten aan. Dat vertaalt zich in competitieve prijzen. Naast het standaardassortiment bieden de Bouwpuntvestigingen toegepaste productgamma’s van verschillende topmerken aan. Ook onder het eigen Bouwpuntmerk kies je uit een selectie mooie materialen, met vakmanschap gekozen en getest.

SHOWROOMS, DEMONSTRATIE, WORKSHOPS Elke Bouwpunt heeft een ruim toonpark en showroom met gereedschappen, bouwmaterialen en tegels. Maar ook technische vraagstukken worden uitvoerig toegelicht. Tijdens de Bouwpunt Sessies kan de klant zich onderdompelen in isolatie, dakafwerking en bouwgerelateerde issues allerhande. Terwijl de Bouwpunt Help op ieder moment klaarstaat met raad en daad.


GESPOT DOOR BRIEK

Mapei – Mapegum WPS, Keraflex S1 en Kerapoxy De perfecte afwerking voor je badkamer

Duro Zaagblad met SDT-technologie

Voor een duurzame en langdurige waterdichting van een inloopdouche heeft Mapei de ideale en snelle oplossing: Mapegum WPS, een sneldrogend vloeibaar elastisch membraam. Met Keraflex S1 en Kerapoxy heb je een professionele en mooie afwerking van het gehele tegelwerk in de badkamer.

T O P GESOR DO IEK BR

Beton zagen wordt een fluitje van een cent

Duro stelt zijn TOP zaagblad voor met SDT technologie (Space Diamond Technologie). Dit blad is geschikt om alle soorten beton te zagen. Gewapend of ongewapend, hij kan het allemaal. Nog voordelen? • 2x sneller in het zagen dan eender welk zaagblad, zelfs in zwaar gewapend beton • 1,5 x hogere levensduur t.o.v. een standaard blad • Aanzienlijk minder trillingen door verbeterd stamblad • Een must voor de veeleisende stielman

Bouwpunt tegelwasset Een uiterst handige set bij het plaatsen van nieuwe tegels

De Bouwpunt tegelwasset helpt elke tegelzetter of handige Harry / Henriette. Met een bassin van 24 liter met een handig rooster, 3 Profi-rollen en 4 wielen ben je goed vertrokken. Met de hydrospaan en Bouwpunt spons maak je de job af.

Snickers vloerleggersbroek+ met holsterzakken, FlexiWork De werkbroek waarvoor iedereen op de knieën gaat

Rectavit Chim Fix Eta 1 en 7 Dé gekeurde chemische ankers

Sika® FastFix-131 Werk je oprit af met kwaliteit

Het Sika® FastFix-131 polymeerzand voor voegen werkt met een diepte vanaf 25 mm en dat zonder vlekken. Niet alleen is het direct beloopbaar, na 2 dagen is het ook volledig berijdbaar door voertuigen. Perfect voor alle soorten straatstenen, plaveien en klinkers.

Chim Fix Eta 1 Vinylester gekeurd chemisch anker met 3 ETA goedkeuringen volgens ETAG001 optie 1: voor gescheurd en ongescheurd beton met draadstang M8-M30 en wapeningsstaaf met diameter 8-32. Ook voor metselwerk met draadstang M8-M16 en uitbreidingswerken met gewapend beton. Te gebruiken in vochtige (alle) en natte boorgaten (tot M16). Brandweerstand: F120

Snickers heeft het beste van FlexiWork en hun klassieke vloerleggersbroek gecombineerd in wat ongetwijfeld jouw nieuwe favoriet is. Gemaakt van duurzaam Ripstop-materiaal met mechanische stretch, waardoor je uitzonderlijke flexibiliteit en comfort ervaart.

Chim Fix Eta 7 Epoxy acrylaat gekeurd chemisch anker met 1 ETA goedkeuring volgens ETAG001 optie 7: voor ongescheurd beton met draadstang M8-M24. Ook voor vochtige boorgaten (niet nat).

19


IN DE VOETSPOREN VAN …

STILSTAAN OPÉÉNTEGEL? NIKSVOOR PROJECTLEIDERGUY… Briek ontmoet Guy onderweg, tussen twee werfbezoeken door. Het is 11.30 uur en hij heeft er al drie adressen, heel wat kilometers en enkele telefoons opzitten. Met de glimlach, want service leveren is nu eenmaal zijn ding.

GUY VAN DEN EYNDE, 60 JAAR • Projectleider vloerwerken Bouwpunt Botha • Guy organiseert, coördineert en bewaakt de kwaliteit al 15 jaar, van opmeting over oplevering tot na-service • In totaal is hij 30 jaar actief in de vloersector

HOE HOU JE ZO’N UITGEBREID TAKENPAKKET VOL? “Verantwoordelijkheidsgevoel en oog voor detail hebben. Flexibel zijn. Goed kunnen inschatten hoe iets er zal uitzien. Van sociaal contact houden en met mensen overweg kunnen.”

20

“Mijn droom was architect worden. Als kind bouwde ik altijd huizen met speelgoedblokjes. Mijn vader liet me Toegepaste Economische Wetenschappen studeren, omdat hij zelf in de zakenwereld zat. Maar de bouwsector liet me nooit los. Botha heeft een grote afdeling parket en tegels voor vloeren, wanden en terrassen. Ik ben eigenlijk de interne aannemer en werk samen met een dertigtal zelfstandige partners. Ook voor chapewerken. Bij de levering van de tegels en de opstart van het plaatsen ben ik altijd persoonlijk aanwezig. Daarnaast zijn er de voorbereidingen, de bestellingen, de werfvergaderingen, opleidingen bij fabrikanten en de nazorg.

Naast perfect werk leveren voor een goede prijs is service de grootste uitdaging van deze job. Tijd maken, luisteren, helpen, inspraak geven, helder uitleggen, feedback vragen en er ook direct staan als er toch een probleem opduikt. Een ‘dank u’ is niet meer zo evident als vroeger, maar als je hem krijgt, kan je dag niet meer stuk. Administratie is niet mijn favoriete bezigheid, gelukkig is mijn medewerker dan mijn rechterhand. Maar het economische zit blijkbaar toch in mijn bloed … Elke maandagnamiddag controleer ik de facturen van de vloerders – uitgevoerde werken, aantal vierkante meter, eenheidsprijzen en werkuren – en maak ik de afrekeningen voor onze boekhouding. Dat doe ik van thuis uit, ongestoord.”


IN DE VOETSPOREN VAN …

5 UUR

De wekker!

“Tevreden mensen zijn mijn grootste voldoening.”

6 UUR

Start van een mobiele dag. Al rijdende heeft Guy de eerste contacten met chauffeurs die gaan leveren op werven.

7 UUR

Guy komt op de eerste werf aan. Terwijl de tegels gelost worden, overloopt hij met de vloerders nog eens wat er moet gebeuren, en waar en hoe ze best beginnen. De garantie van een zo mooi mogelijk resultaat, met zo weinig mogelijk snijverlies. Op naar Melle. Bouwpunt Botha betegelt er twee woningen tegelijk. Dat wil zeggen twee teams vloerders briefen.

18 UUR

Het bureau sluit. Guy heeft er een werkdag van 12 uur opzitten, maar hij is een tevreden man.

9 UUR

Telefoon van een vloerder die elders bezig is, en tijdens zijn koffiepauze een paar vragen heeft. Na Melle volgt Aalter. De opstart in de nieuwbouwwoning van een architecte. Guy checkt een laatste keer de schets van hoe de verschillende formaten tegels van vloer en wand het best in elkaar overgaan. Belangrijk, want eens gestart is er geen weg terug.

16.30 UUR

Opnieuw een vloerder aan de lijn, voor de opstart van een nieuwe werf morgen.

11.30 UUR Guy rijdt naar een verkaveling in afwerkfase, in Blankenberge. Hij maakt tijd voor een babbel met Briek.

Bouwpunt Botha beschikt over zeven vrachtwagens. Guy zit samen met de transportplanner, zodat ook de komende dagen alles weer op het juiste moment op de juiste plek raakt. Aansluitend bekijkt hij met de verkopers welke nieuwe bestellingen er geplaatst werden door klanten.

14.30 UUR

12.30 UUR

Guy is terug in Aalter. Deze keer aan zijn bureau. Hij checkt zijn mails en geeft taken door aan zijn administratieve medewerker. Ze overlopen de leveringsbons zodat Guy de komende vloerwerken kan inplannen. Welke bestellingen moeten nog geplaatst worden en wanneer moet het materiaal hier zeker in huis zijn?

Geen wegrestaurant voor Guy. Hij parkeert zijn auto, eet zijn boterhammen en leest ondertussen even rustig in de krant. Alhoewel, rustig … Er belt nog een vloerder.

21


De beste oplossing voor bouwknopen 2x sneller! 3x minder

warmteverlies!

4x goedkoper!

YTONG KIMBLOK 1. Isolerend in alle richtingen 2. Niet geperforeerd 3. Luchtdicht

=

4. Sterk en groot 5. Snel en gemakkelijk verwerkbaar 6. Enige oplossing voor klassieke snelbouwmuren

λ

Als u met traditionele muren bouwt, kiest u best altijd voor de Ytong gehydrofobeerde kimblok om zeker koudebrugvrije bouwknopen te verkrijgen. Ytong is dragend, vol en isolerend tegelijkertijd en kan vrijelijk in alle richtingen geplaatst worden zonder in te boeten aan isolatie. Bovendien is het een aanzienlijk goedkopere oplossing dan deze in traditionele materialen. Wie duurzame kwaliteit voorop stelt, kiest voor Ytong !

magenta.be

Xella BE nv/sa • Kruibeeksesteenweg 24 • 2070 Burcht • T 03 250 47 00 • F 03 250 47 06 • ytong-be@xella.com

ISOVER glaswol is gegarandeerd de beste oplossing voor het isoleren van elke gevel. Gebruiksvriendelijk, duurzaam en brandveilig, kortom geschikt voor elk bouwproject. ISOVER Multimax 30 beantwoordt aan de strengste wetgeving en levert topprestaties door de jaren heen. Meer weten over beter isoleren van spouwmuren op www.isover.be/muurdossier

ISOVER MULTIMAX 30, DE MAX IN SPOUWMUURISOLATIE

www.isover.be/muurdossier xxxx_Advertentie Multimax_Briek_NL.indd 1

18/01/18 09:22


© 2018 VELUX GROUP ® VELUX EN HET VELUX LOGO ZIJN GEREGISTREERDE HANDELSMERKEN GEBRUIKT ONDER LICENTIE DOOR DE VELUX GROEP.

SLIM JE DAK RENOVEREN? UNILIN WIJST JE DE WEG...

Glas is de nieuwe standaard op platte daken

30% warmteverlies via het dak

HET DAK Je zolder aan de binnenkant (na-) isoleren.

UNILIN HEEFT VOOR ELK DAK DE IDEALE ISOLATIEOPLOSSING < going the extra mile for you

Je dak aan de buitenkant (na-) isoleren.

DAKELEMENTEN

Een oude koepel vervangen? Simpel met onze tool!

Je dak aan de buitenkant isoleren & direct afwerken.

vervanging-koepel.velux.be

Heb je vragen over een specifieke dakisolatieoplossing? Unilin helpt je graag verder. T. +32 56 73 50 91 - info.insulation@unilin.com - www.unilininsulation.com

ELUX_ad_FRW_installer_93,5x133,676_2018#2.indd 1

Klaar om uzelf een feestje cadeau te doen? Maak u dan op voor een (na)zomerse

housewarming met Recticel Insulation. Want iedereen, zowel particulier als aannemer,

die tussen 1 januari en 30 juni 2018 Recticel® isolatie

aankoopt of laat plaatsen, maakt kans om een gezellige housewarming te winnen. Met alles erop en eraan!

Neem deel aan onze wedstrijd via: www.recticelinsulation.be U vindt er alle info en het wedstrijdreglement.

26/01/18 10:01


JE DROOMTERRAS... VIND JE VLINDERVLUG BIJ BOUWPUNT!

18

15

6

7

20

2

24

1

21

23

22

19 8

9

13

27

16 17

14

11

3

10

12

4

25 5

1

Aalter: Botha Brug Zuid 21

2

Antwerpen: Van Pelt Bisschoppenhoflaan 626

3

Affligem: De Doncker Bellestraat 24

4

Borchtlombeek: De Doncker Knoddelstraat 36

5

Braine-le-Château: Carimat Matériaux Parc Industriel 31

6

Brugge: Van den Braembussche Pathoekeweg 188

7 Eeklo: Van den Braembussche Brugsesteenweg 303

S ATI R G E L IS G E T ENN K VAK

27 SHOWROOMS OM IN WEG TE DROMEN KERAMISCHE TEGELS / VINYL / PARKET / LAMINAAT / NATUURSTEEN Ga naar bouwpunt.be voor een Bouwpunt in jouw buurt!

8

Elen-Dilsen: Deckers Rijksweg 881

9

Gent: O.V.B. Nieuwevaart 143

10

Kozen: Droogmans Weyerstraat 31

11

Leuven: André Celis Kol. Begaultlaan 83

12

Lubbeek: André Celis Staatsbaan 119

13

Molenstede-Diest: Stals Reppelsebaan 72

14

Ninove: De Doncker Nederwijk-Oost 281

15

Oostende: Vanden Berghe Plantijnstraat 5

16

Oostrozebeke: Roobroeck Ter Priemstraat 23 A

17

Oudenaarde: Ottevaere Meersbloem-Leupegem 21

18

Oud-Turnhout: Van Pelt Steenweg op Ravels 175

19

Overpelt: Kwanten Stuifzandstraat 44

20

Ruddervoorde: Deketelaere Sijslostraat 78

21

Schoten: Van Pelt Kanaaldijk 25

22

St.-Antonius-Zoersel: Van Pelt Kapellei 157

23

St.-Antonius-Zoersel: Van Pelt Kwikaard 118

24

Temse: Van der Gucht Eurolaan 3

25

Tienen: André Celis Ambachtenlaan 16

26

Tongeren: Jorissen Vrijheidweg 11

27

Wetteren: De Witte Oosterzelesteenweg 121-123

26

Verantwoordelijke uitgever: Adimat cvba, Kortrijksesteenweg 90 G2, 9830 Sint-Martens-Latem. Concept en vormgeving: Vandekerckhove&Devos - Redactie: Vandekerckhove&Devos - Fotografie: Kris Vandamme. De gegevens in dit magazine mogen niet worden gereproduceerd of gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Prijzen en premies geldig onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen.

BOUWPUNT À LA CARTE

Profile for Bouwpunt

Briek 1 2018  

Briek 1 2018