Bouverne Magazine | Nummer 7 | 2021

Page 1

MAGAZINE | NUMMER 7 | 2021


De nieuwe Taycan Cross Turismo. 100% elektrisch. 100% Porsche. 100% aftrekbaar.

Vanaf € 765/maand excl. BTW in Financiële Renting* Carrera Motors Porsche Centre East-Flanders Kortrijksesteenweg 11 9830 Sint-Martens-Latem +32 9 282 24 22 porsche@carreramotors.be www.carreramotors.be Milieu-informatie (KB 19/03/2004) : www.porsche.be

22,4 – 26,4 kWh/100km (WLTP). Verantwoordelijke uitgever : D’Ieteren Automotive SA/NV, Porsche Import, Vincent Struye - Maliestraat 50, 1050 Elsene, BCE 0466909993. Neem contact op met uw dealer voor informatie over de belasting van uw voertuig. * Porsche Taycan Cross Turismo 476pk. Aanbevolen catalogusprijs incl. btw: € 96.870,18. Huurprijs incl. btw: € 925,65. Offerte in Financiële Renting Porsche Financial Services berekend op basis van 36 maanden en 60.000 kilometer, met een eerste verhoogde huurprijs van € 20.014,50 excl. btw en met een aankoopoptie van 45%. Aanbieding voorbehouden aan professionele gebruikers. Prijzen op 05/03/2021 en geldig tot 29/04/2021. Onder voorbehoud van aanvaarding van het dossier door D’Ieteren Lease n.v. (filiaal en verbonden kredietagent van Volkswagen D’Ieteren Finance n.v.) waarvan Porsche Financial Services een commerciële benaming is. Maatschappelijke zetel: Leuvensesteenweg 679, 3071 Kortenberg, België – RPR: Leuven 0402623937. D’Ieteren Lease n.v. is een verzekeringsagent van P&V Verzekeringen cvba (code 0058). IBAN: BE10 0016 0246 9504. Onder voorbehoud van fouten en prijswijzigingen.

VISIT

www

.OLE

LY N G G A A R D

. com


BOUVERNE MAGAZINE | ?????

INHOUD

Magazine Ӏ Verschijnt 2x per jaar Ӏ Nummer 7 Ӏ Voorjaar 2021 Regie, productie en contact: Patrick Van Loo – +32 (0)474 824 500 – patrick.vanloo@skynet.be Verantwoordelijke uitgever: Antony Bouverne, Kortedagsteeg 37-39, 9000 Gent Bouverne Magazine is een private productie die niet bestemd is voor de verkoop. De distributie geschiedt enkel op privéadres en via deelnemende partners en gelieerde merken. Bouverne Magazine wordt met zorg gedrukt door Graphius.


www.Is�belleF�.com


INTRO Christine, Alain, Antony and the whole team of Jewellery Bouverne are very pleased to present the 7th edition of the Bouverne Magazine, spring/summer 2021. We spoke with our most elegant foodie Pascale Naessens, with art connoisseur and gallery owner Francis Maere, and with counsellor and lawyer Michel de Clippele. Furthermore, we had a very pleasant conversation with Alain and Pascale Platel. He is a choreographer and ballet art director, she is a model, theatre maker and artistic ­ all-rounder. Finally, we went for a walk surrounded by sheep and dogs with local city shepherd Stijn Vermeire, and last but not least we travelled to the Cap Ferret and le bassin d’Arcachon, the perfect after-Covid journey! Of course, you are also invited to discover all the latest trends and releases following the Geneva Haute Horology trade fair Watches & Wonders 2021. It’s our pleasure to present you some of the newest timepieces and jewels for next spring and summer. For the 7th time already we have produced a new edition of the magazine in order to reflect our passion and dedication. We hope you will enjoy reading every page of it. Unfortunately, Corona is still present in our life. So, please stay safe and take good care of yourself and your beloved ones. See you soon on appointment! Christine, Alain, Antony and the whole Bouverne team

KORTEDAGSTEEG 37-39, 9000 GENT


10

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | PASCALE NAESSENS

“IK ZIE HET LEVEN ALS ÉÉN GROOT EXPERIMENT”

P

ASCALE NAESSENS (51) IS DE LEADING LADY VAN DE KOOKBOEKEN­ SCHRIJVERS

IN

BELGIË.

MET

HAAR

KERAMIEK

GAAT

ZE

DE

INTERNATIONALE TOER OP. DE WIJDE WERELD VERKENDE ZE 30 JAAR

GELEDEN AL ALS FOTOMODEL. “IK GEEF NOOIT OP ALVORENS IK HET ONDERSTE UIT DE KAN HEB GEHAALD.”

tekst :

Bert Voet fotografie : Pascale Pure

Tussen bierbakken en de natuur: zo bracht Pascale Naessens haar jeugd door. Ze groeide op in Eeklo, en dat vond ze fantastisch. “We woonden in de Moeie, aan de rand van Itaca, de landelijke terreinen waar jeugd­bewegingen op kamp kwamen”, vertelt ze. “Nu is het een natuurgebied. Dat was mijn speeltuin. Het was een beschermende omgeving, een warm nest. Mijn familie, en Eeklo zelf. Maar net daardoor ideaal om op te groeien. Het dorpsgevoel overheerste. In positieve zin. Iedereen kende iedereen.” Haar vader had een drankengroothandel. “Ik sleurde graag met bakken en hielp hem – kijk, ik heb nog steeds veel spieren”, lacht ze. “We liepen over lege biervaten en speelden circus. Zo brachten we onze dagen door.” “Het waren onbezonnen tienerjaren, met de jeugd­ beweging, veel sport, en veel vrienden. Maar de verwachtingen voor het leven lagen niet zo hoog – en dat gold zeker als meisje. Het idee was dat mijn broer (reportagemaker Désiré Naessens, nvdr.) en ik het bedrijf zouden verderzetten. Ik de boekhouding, mijn broer de rest.

Maar onze ouders hebben snel ingezien dat geen van ons tweeën daar enthousiast over was.” Het bedrijf werd verkocht. “Mijn vader is eind 2014 overleden. Mijn moeder en broer wonen nog steeds in Eeklo. Ikzelf kom er niet zo vaak meer. Paul en ik wonen in het Mechelse. Mijn moeder heeft meer tijd en komt vaker naar hier. Maar ik keer wel gráág eens terug. Het natuur­gebied is nog groter geworden, maar er werd onder meer een tennisclub gebouwd. Ook de Boerekreek in Sint-Jan-in‑Eremo was vroeger ongerepter. Zo werden de randen van het water hier en daar ­afgeboord. Wellicht was dat noodzakelijk, maar toch. Er was ook veel meer volk. Het is echt een recreatieplek geworden. Vroeger kon je daar alleen in de weiden liggen, en in de verste verte zag je niemand.

“Ik zag veel boeken over gezond eten, maar die waren zó saai en zó wit – alsof gezonde voeding dor en droog móést zijn. Ik wilde het tegenovergestelde aantonen.”

FEESTEN MET BRUCE WILLIS

Op haar achttiende gingen Naessens’ gedachten verder dan de grenzen van Eeklo. “Ik had de behoefte om uit te breken”, zegt ze. In eerste instantie was ze aangewezen

BOUVERNE MAGAZINE B 11


BOUVERNE MAGAZINE | PASCALE NAESSENS

op Gent. “Gent stond voor uitgaan, onder meer in de Overpoortstraat. En voor winkelen. Ooit had ik er mijn eerste winkelstraat gezien. De ene winkel na de andere! Nu gingen mijn jeugdvrienden er studeren. Ikzelf heb een jaar economie gestudeerd aan het HIBO. Samen met mijn broer en nog iemand huurden we een huisje in de Langestraat. Het was het begin van de volwassenheid. Vrij zijn. Zelfstandig worden.” Maar de wereld bleek algauw veel groter dan Gent. Op haar negentiende begon Naessens te werken als model. “Dat was mijn ticket naar de wijde wereld, die ik eindelijk kon verkennen”, glundert ze. “Plots woonde ik in Parijs, Milaan, Madrid, Tokio. Ik ontmoette er voort­ durend creatieve, open, gekke figuren. En ik was bijzonder gulzig.” “Je zag wel dat ik van ver kwam”, lacht ze. “Op een bepaald moment ging ik modeshows lopen in Parijs. Ik deed ook een showroom. En om ’s avonds uit te gaan had ik een duur jurkje in wilde zijde mee dat mijn ­moeder had gekocht om naar een bal in Eeklo te gaan – je kent het: zo’n chic bal, waar je een chic jurkje droeg en ­hopelijk met een goede partij naar huis kwam. Toen ik daar in Parijs mijn valies opende en mijn jurkje toonde, begon iedereen te lachen: ‘Dát ga je toch niet dragen.’ In die showroom namen we lederen broeken en sexy truitjes en haalden er de etiketten af. Als we ’s morgens terugkeerden, hingen we ze er dan weer aan.”

12

B

BOUVERNE MAGAZINE

“Parties op top roofs in Tokio, privé-feestjes met Bruce Willis: ik maakte de meest waanzinnige dingen mee. De champagne vloeide. Het was een nieuwe, grote speeltuin, waarin ik de wereld én mezelf leerde kennen.” “Ik stond altijd helemaal alleen, maar ik denk met intens plezier terug aan die tijd. Nu hoor je veel over MeToo. In zekere zin werd ik daar wel mee geconfronteerd, maar ben er nooit in meegegaan of erop ingegaan. Je kán je verliezen in die wereld. Maar ik stelde mijn eigen grenzen. En ik heb mezelf nooit verloochend. Ik tastte ­vanalles af, maar was vrij sterk op mezelf. Ik ontdekte mijn vrijheid en leerde mijn plan trekken. Die periode heeft me echt gevormd. Ik haal er nog steeds energie uit.” “Ze heeft me ook wel gehard, op een positieve manier” vervolgt ze. “Overal zag ik meisjes die het veel beter deden dan ik – ik voelde mezelf allesbehalve mooi. Maar zo zit de wereld in elkaar. Ik leerde relativeren. Ik was geen topmodel dat overal gevraagd werd, maar ik werkte wel goed en verdiende aardig, zeker in vergelijking met vriendinnen die thuis een job aan het zoeken waren. Je kan jezelf naar boven en naar beneden toe vergelijken. Terzelfder tijd zag ik al die steden en maakte er vrienden. Vaak keerde ik na een week in België spontaan terug. En als ik in Japan geld had verdiend, ging ik vervolgens maandenlang op reis met de rugzak. Zo heb ik Hongkong bezocht en trok ik alleen door Zuid-China. Lonely Planet was de Bijbel. Nu zou ik het niet meer durven. Je moet daar jong en onbezonnen voor zijn. Maar ook daar heb ik nooit bedreigende situaties meegemaakt. Ik hield ook van de contrasten: een mooie hotelkamer in Tokio, en vervolgens een krotje in China, waar ik tussen feestvierende ratten en vleermuizen sliep.” “Ik herinner me ook tranen in mijn klein, donker kamertje in Milaan. Maar geen haar op m’n hoofd dacht eraan om op te geven. Ik kon pas naar huis als ik voelde: ik heb er alles uitgehaald. Dat is nog steeds een karaktertrek. Ik geef nooit op voor ik het onderste uit de kan heb gehaald.” Thuis lag het modellenbestaan eerder moeilijk. “Maar ze hadden weinig keuze. Ik had een eigen rekening en verdiende geld. Mijn moeder reageerde zoals een ­moeder reageert: bezorgd. Vader was meer relaxed en open. Jammer dat hij me ook daarin niet meer gepusht heeft, denk ik soms.” WITTE BOEKEN

Het internationale leven duurde tot haar 23ste. Op dat moment ontmoette ze Paul Jambers. Een jaar later begon het omroepwerk. “In de modellenwereld kan je niet


BOUVERNE MAGAZINE | PASCALE NAESSENS

zeggen: ik ga het morgen beter doen. Je wordt getaxeerd op je uiterlijk, en of je slim of dom bent maakt niks uit. Dat vond ik wat frustrerend. Ik wilde groeien in mijn werk, en dat kon daar niet echt.” “Eigenlijk wilde ik iets doen zoals Ghislaine Nuytten, die een modeprogramma had. Ik deed een voorstel aan VTM. Paul had een showreel gemaakt waarin ik modepresentaties deed. Maar zij vroegen me om omroepster te worden. ‘Wie wil dat nu?’, dacht ik bij mezelf. Ik ging er niet op in. Een maand later belde Mike Verdrengh. Wanneer ik die screentest kwam doen? ‘Och ja’, dacht ik, ‘het zal misschien érgens goed voor zijn.’ Als ik die test nu terugzie begrijp ik nog steeds niet waarom ik kon starten.” “Omroepen is een onderschatte job”, zegt ze.“Het lijkt eenvoudig, maar het is moeilijk. Je zat er live en moest zeer naturel overkomen. Sommigen die in het normale leven uitermate spontaan zijn, zijn er nooit in geslaagd om daar hun zenuwen te bedwingen.” Later ging ze ook andere programma’s presenteren. “Enkel omroepster zijn blijft aan je kleven, alsof je niks anders kan. Als omroepster heb je ook heel veel vrije tijd. Achter de schermen was ik toen al bezig met het culinaire. Ik volgde onder meer een opleiding tot restauranthouder.” En ze wilde wel eens een boek schrijven. “Ik zag veel boeken over gezond eten, maar die waren zó saai en zó wit – alsof gezonde voeding dor en droog móést zijn. Ik wilde het tegenovergestelde tonen. Ik heb toen een hoop recepten neergeschreven, waarmee ik naar uitgeverijen trok. Die me niet wilden. De uitgevers zaten op hun

horloge te kijken terwijl ik mijn verhaal bracht. Nu, ik laat me daar niet door doen. Ik vond het zelfs grappig – voor mij is het leven één groot experiment. Uiteindelijk kon ik terecht bij het kleine Linkeroever Uitgevers. Het eerste boek bleek een succes, waarna de deuren van alle uitgeverijen opengingen.” EIGHTIES TAKEAWAY

We keren even terug naar Eeklo, en polsen naar de eetcultuur ten huize Naessens. “Ik heb niet echt leren koken van mijn moeder”, vertelt ze. “De eetcultuur werd veeleer binnengebracht door vader. Zijn grootvader had de drankengroothandel gesticht. En zoals je weet gaan drank en eten samen. Ooit las ik in een dagboek van mijn grootvader hoe hij door Stella Artois werd uitgenodigd in Parijs. Die menu’s! Ik werd al onpasselijk van ze te lezen. Hoeveel een mens kon eten! Al die gangen!” “Mijn vader ging ’s avonds vaak leveren in de beste ­restaurants uit de omgeving. Takeaway was er niet, maar hij was een zeer sociaal man, en iedereen wist dat ‘de biermarchand’ van lekker eten hield. Soms zei zo’n restaurateur: ‘Denis, we hebben kreeft over, pak ze mee!’ Of mijn vader liet zelf de specialiteit van het huis inpakken. Hij kwam dan thuis met onwaarschijnlijk lekker restaurant­ eten. Dat genereerde hele leuke, warme momenten aan de keukentafel, waar we dan midden de week om negen uur ’s avonds bijvoorbeeld duifjes aten. Of paling in ’t groen uit Sint-Jan-in-Eremo. Dan was het altijd feest, zonder een feest. Soms gingen we ook mee naar de Oesterput in Blankenberge. Nu is dat een mooi, chic restaurant, toen

BOUVERNE MAGAZINE B 13


BOUVERNE MAGAZINE | PASCALE NAESSENS

at je er kreeft in een hangar met stofnetten. En zo hóórde je volgens mij kreeft te eten. Naast de kreeftenputten. Er was niets chic aan.” Dat alles speelt zeker een rol in haar visie op voeding, meent ze. “Mijn vader zei ooit: je mag op alles besparen, maar niet op eten. Dat blijf ik trouw. Ik zou liever beknibbelen op schoenen en op kleren dan op eten. Dat is absoluut not done.” Er was ook een minder idyllische input voor haar eerste boek. Naessens kampte jarenlang met een eetprobleem, dat ontstond tijdens haar jaren als model. “Als kind mag je eten wat je wil”, zegt ze. “Je groeit en speelt het allemaal weg. Als jongvolwassene beginnen je lichaam en je hormonen anders te werken. Dan zie je wat voeding met je doet. Ik kwam destijds wat aan. Dat wilde ik niet en ik ging op de foute manier diëten, wat helemaal verkeerd is gelopen. Daaruit komt mijn stelling dat de algemene visie op gezonde voeding niet voor iedereen geldt. Ik volgde het toen heersende advies op: ­diëten, calorierestrictie, vetarm eten, enzovoort. Gevolg: ik was nooit echt verzadigd, had voortdurend honger, en verviel in eetbuien, waardoor ik juist méér at. Eén algemeen geldend advies, dat is fout. Voor sommigen kan het werken, maar voor veel anderen werkt het niet. Het resultaat is er naar: ruim de helft van de mensen heeft overgewicht.”

Het mooie daaraan is dat je niets hoeft te laten om ‘gezond’ te eten – whatever that may be. Maar ze werd ook aangevallen door een aantal deskundigen. Dat ‘natuurlijk’ per definitie gelijk staat aan ‘gezond’ klinkt wel goed, maar is natuurlijk niet waar. Maar de belangrijkste kritiek, namelijk dat ze eetstoornissen net zou bevorderen, is intussen flink gemilderd. “Dat was een compleet misplaatste reactie, want ik promoot vet, iets waar meisjes met eetstoornissen van walgen”, zegt ze. “Maar het is een eigen leven gaan leiden.” “Ik volg en promoot de recente inzichten inzake voeding – ik heb zelf niets uitgevonden. Ik word overigens meer aangevallen door journalisten dan door wetenschappers. Destijds bracht ik professor Hanno Pijl mee naar de persvoorstelling van Puur Pascale. Hij promoot minder snelle koolhydraten in onze voeding en doet daar onderzoek naar. De journalisten móésten ook hem interviewen. Dat deden ze, uit beleefdheid. Maar uit die gesprekken werd niets gepubliceerd. Het is natuurlijk veel leuker om te schrijven dat we van Pascale Naessens geen aardappel meer mogen eten. Het genuanceerde verhaal – dat het beter is om minder aardappelen te eten – interesseerde hen niet. En vervolgens vonden ze één diëtist die hun vooroordeel bevestigde. En zij werd doodgeïnterviewd.” Ze is flink in haar wiek geschoten. “Ik bracht ook Harvardprofessor David Ludwich naar België. Hij doet daar op hoog niveau onderzoek naar. Maar de journa­ listen kwamen niet. Ze zijn niet geïnteresseerd. Ik voel me dus erg gesteund door de wetenschap. Ik kan ook bellen naar de cardioloog en epidemioloog Dariush Mozaffarian van Tufts University. Hij is een van de meest vooraanstaande onderzoekers ter zake en schreef het voorwoord voor Pure Pascale 2 – alvorens hij daarmee instemde moest ik wel alle teksten laten vertalen.” “Wat ik in mijn boeken schrijf wordt wetenschappelijk wél breed gedragen. In alle bescheidenheid: ik heb mijn steentje bijgedragen om de conservatieve visie op voeding te bekampen. Journalisten zijn op veel vlakken vooruitstrevend, maar inzake voeding zijn ze onwaarschijnlijk conservatief.” Intussen maakte ze elf boeken. Verkoopcijfers noemt ze niet. Maar ze zijn om te duizelen. Vorig jaar was

“Ik creëer de collecties en ben betrokken in elke fase, ik heb mijn naam nooit geleend aan een product dat ik niet zelf heb gemaakt.”

NIETS L ATEN

Het werd de rode draad doorheen haar boeken. En de reden voor het gigantische succes, meent ze. “Veel ­mensen zoeken een andere manier om met voeding om te gaan. Mijn boeken waren een pamflet om te tonen dat dat kan. Mijn eten is veel beter, leuker, lekkerder en gezonder.” Naessens pleit voor gematigd koolhydraatarm eten. In haar recepten vind je geen brood en amper pasta of aardappelen – de ‘snelle koolhydraten’ – maar wel wat ze ‘goede koolhydraten’ noemt: groenten en fruit, ­kikkererwten, linzen, enzovoort. Ze stelt dat snelle koolhy­draten in veel hogere mate verantwoordelijk zijn voor overgewicht dan vetten – ook verzadigde. En dat 80 procent van wat we eten natuurlijke voeding zou moeten zijn. De rest kan eender wat zijn.

14

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | PASCALE NAESSENS

Ketokuur 1 het best verkochte kookboek in België, en het op één na best verkochte boek tout court. TE DUUR

Bij de boeken kwam keramiek, meubelen en tafellinnen. “Het is één wereld”, zegt Naessens. “Keramiek maak ik allang. Al in mijn eerste boek presenteerde ik mijn gerechten op mijn eigen keramiek en dat van collega’s.” Haar keramieklijn is vrij groot geworden, mede dankzij haar partner Serax, de Antwerpse producent en ­verkoper van servies, keramiek en interieuraccessoires. “Ik draai de eerste items, zij bekijken het marktpotentieel en laten de geselecteerde stukken produceren in Portugal en China. Serax is de voorbije jaren enorm gegroeid. Het bedrijf werkt met grote namen uit binnen- en buitenland en speelt intussen internationaal mee – soms ontvang ik foto’s van mensen met mijn keramiek uit pakweg Rusland. Roos Van De Velde was de eerste ontwerper. Zij is een echte kunstenares, die onwaarschijnlijk mooie en creatieve dingen maakt. Ikzelf heb me nooit een ­kunstenares gevoeld. Dat is ook niet mijn ambitie. Ik maak mooie gebruiksvoorwerpen.” “Voor de meubelen is de fabrikant Mintjens van het label MMood zelf naar mij gekomen. Wat zij voor­stelden zag ik niet zitten. Ik wilde houten tafels ontwerpen, maar kende de materie niet. We hebben dan samen­gezeten met de ontwerper Axl Enthoven. Nu is er ook een samen­ werking met Clarysse, dat stoffen huishoudtextiel ontwerpt. De creatieve ploeg en ik zitten dan samen, ik licht mijn visie toe en geef mijn ideeën. Zij zeggen of het haalbaar is. Of niet. ‘Te duur’, dat hoor ik heel vaak. Mooie materialen en dito afwerking vergen vaak handwerk. Soms komen we tot een compromis.” Naessens benadrukt dat haar bijdrage groter is dan het merk Pascale Naessens. “Ik creëer de collecties en ben betrokken in elke fase, van ontwerp tot verpakking. En ik heb mijn naam nooit geleend aan een product dat ik niet zelf heb gemaakt. Centen zijn belangrijk in het leven, maar louter daarvoor zou ik zoiets nooit doen. Gelukkig hóéf ik het daarvoor ook niet te doen. Ik krijg veel financieel interessante voorstellen waar ik niet op inga. De belangrijkste vraag is: wat brengt zo’n project bij aan mijn geluk en aan de community van mensen die mijn werk mooi vinden.” OPSTAND

Door de eenvoudige structuur van haar bedrijf is ze corona goed doorgekomen. “Ik ben totaal onafhankelijk. Dat streefde ik al na als model. Ik ben ook boeken gaan schrijven om niet meer afhankelijk te zijn van televisie.

BOUVERNE MAGAZINE B 15


BOUVERNE MAGAZINE | PASCALE NAESSENS

Daar komt bij dat ik haast alles alleen doe. Als ik kook voor mijn boeken, doe ik zelf de boodschappen. Gewoon omdat ik dat graag doe. De fotoshoots verzorgen Roos Mestdagh en ikzelf. Voor mijn werk heeft corona dus niets veranderd. Tijdens de eerste lockdown heb ik een nieuw tafelservies ontworpen, Ketokuur 2 geschreven en de samenwerking met Clarisse verder uitgewerkt.” “Ik ben heel blij dat ik tot de groep behoorde die kon ­blijven werken”, zegt ze. “Mensen zien dat niet, maar ik werk keihard. Elke dag, ook in het weekend. Omdat het mijn passie is. Neem die af en ik word gek. Ook als ik geen keramiek meer verkoop, zal ik keramiek blijven maken. Tijdens de lockdowns kon ik dus vluchten in mijn werk. Maar van sommige mensen werd de passie afgepakt. Ik denk aan restauranthouders. Of de cultuursector. Ik vind dat verschrikkelijk. En dan word ik opstandig. Ik ben geen deskundige, maar achteraf zal de vraag of dit de juiste aanpak was wel onder de loep worden genomen. Ik weet het niet. Echt niet. Maar het afgelopen jaar leek het wel alsof je het groot lot moest trekken om te kunnen doorwerken.” VLEUGELS

“Ik was ook nog meer thuis”, vertelt ze. “Er was rust. Paul en ik leven nogal op onszelf, maar we hebben wel een fijne bubbel van goede vrienden.” Pascale Naessens en Paul Jambers vormen een koppel sinds 1993. “Paul ontmoeten en met hem samenleven

16

B

BOUVERNE MAGAZINE

was wellicht het mooiste geschenk dat mij is overkomen. Zijn open visie, hoe hij in het leven staat: ik heb er ongelooflijk veel van geleerd – ook al doordat hij veel ouder is. Paul leerde me opener en creatiever kijken naar het leven en naar mensen. Ik wilde uitbreken uit het burgerlijke milieu waaruit ik kwam. Eerst als model, en dan samen met Paul. Hij heeft me ook altijd gestimuleerd in wat ik doe, ook in mijn strijd omtrent voeding. Het keramiek begon zeer klein. Hij heeft daar nooit op neergekeken. Buiten kon ik op mijn gezicht gaan, thuis had ik iemand die me steunde. Dat is heel belangrijk.” “Maar hij heeft het niet in mijn plaats gedaan, natuurlijk. Hij is ook nooit mijn coach geweest en zal dat nooit zijn. Hij is in de eerste plaats mijn lief, mijn levens­ partner, mijn man. Ik weet wat ik wil, en soms gaat het er hevig aan toe. Maar we geven elkaar vleugels. Toen ik Paul leerde kennen was hij een zeer harde werker, en neigde hij wat cynisch te worden. Dat heb ik er helemaal uit gekregen. Hij is meer gaan genieten, ook van kleine dingen.” Jambers, 75 intussen, lijkt met de jaren jonger te worden. Toen hij bij het afscheid van Martine Tanghe op televisie verscheen, leek hij wel een vijftiger. “Dat zijn de ­vruchten van een goed leven”, lacht Naessens. “Een creatief en ­liefdevol leven, met goed eten en veel beweging.” En hier en daar wat plastische chirurgie? “Helemaal niet”, klinkt het. Puur natuur!”  BBOUVERNE MAGAZINE | BREGUET

2021, JAAR VAN DE TOURBILLON Het jaar 2021 markeert de 220e verjaardag van een van de grootste horlogecomplicaties aller tijden: de Tourbillon. Deze uitvinding, een voortreffelijk mechanisme met een ongeëvenaarde complexiteit, ligt aan de basis van een waar menselijk avontuur dat tot vandaag in grote mate bijdraagt aan de reputatie van zijn schepper Abraham-Louis Breguet en zijn Huis.

18

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | BREGUET

B1176 Garde-temps Tourbillon, échappement naturel(1809)

De Tourbillon, 220 jaar geleden ontwikkeld door Abraham-Louis Breguet (1747-1823), is nog nooit zo belangrijk geweest voor de ‘haute horlogerie’ als vandaag. Beschouwd als een van de grootste complicaties aller tijden, blijft hij floreren in het huis van Breguet, dat hem koestert. Het principe werd echter ook overgenomen door een aantal andere horlogemerken, aangezien Breguet het pas in 1801 patenteerde... en voor slechts 10 jaar. De Tourbillon is meer dan een mechanisch kunstwerk – het is het resultaat van een nauwkeurige studie van de fysica, een menselijk avontuur en een industriële sage op zich. In 2021 wil het Huis Breguet de vindingrijkheid van zijn stichter en het avontuur van de Tourbillon herdenken door middel van verschillende evenementen en de viering van een nieuw model op 26 juni. Op deze dag in 1801 – “7 Messidor van het jaar IX” zoals het in het Frankrijk van net na de revolutie werd genoemd – werd het octrooi verkregen.

tegen de tijd dat hij zijn idee voor de Tourbillon presenteerde en octrooi aanvroeg bij de autoriteiten, kon hij al terugkijken op een lange carrière. Zijn zogenaamde ‘Perpétuelle’, of zelfopwindend horloge, betoverde eerst koning Lodewijk XVI en koningin Marie-Antoinette en uiteindelijk het hele hof van Versailles.

EÉN MAN

De Tourbillon kwam voort uit de briljante geest van een man die al een succesvolle carrière voor zichzelf had opgebouwd. Abraham-Louis Breguet, geboren in 1747 in Neuchâtel in Zwitserland, ging in de leer bij een horlogemaker en reisde op 15-jarige leeftijd naar Frankrijk om zijn leertijd verder te zetten in Versailles en Parijs. In 1775 begon hij zijn eigen zaak op het Île de la Cité, en

B1188 Garde-temps Tourbillon, échappement naturel (1807)

BOUVERNE MAGAZINE B 19


BOUVERNE MAGAZINE | BREGUET

DE WETTEN VAN DE FYSICA TROTSEREN

Door studie en observatie had Breguet zijn inzicht geperfectioneerd in de factoren die de precisie van een uurwerk zouden kunnen schaden, vooral dan deze die invloed hadden op het echappement. Hij was zonder twijfel de enige horlogemaker van zijn tijd die, door ervaring uit de eerste hand, de verworvenheden van de toen drie belangrijkste contemporaine horlogemakers naties had geabsorbeerd en samengevat: Zwitserland, Frankrijk en ook Engeland, dat hij verschillende keren bezocht en waar hij meer in het bijzonder tijd had doorgebracht met John Arnold. Breguet realiseerde zich dat hij niet in staat zou zijn om alle problemen in verband met de expansie van metalen en de stabiliteit van oliën in zijn eentje op te lossen en ging daarom om deze problemen heen te werken. Hij “compenseerde” de effecten van de wetten van de fysica die het binnenwerk van een horloge beïnvloeden en daarmee ook zijn regelmaat. Aangezien Breguet de wet van de zwaartekracht niet kon veranderen, koos hij ervoor de effecten ervan te “temmen”.

Het vereiste een grondige kennis van de wetenschap en ook een optimistische inslag. Samen resulteerden zij in een project dat door de uitvinder “Tourbillon” werd genoemd. Het woord wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd en de astronomische betekenis is al lang vergeten. Volgens de grote woordenboeken van de 19e eeuw, waaronder Descartes en de Encyclopédie, verwees het woord ofwel naar een planetenstelsel en zijn rotatie om één enkele as, ofwel naar de energie die de rotatie van de planeten rond de zon aanstuurt. Deze betekenis van het woord staat ver af van zijn moderne betekenis van “heftige rotatie” of “oncontroleerbare storm”. Als man van de Verlichting koos Breguet dus een woord dat paste bij iemand die de wereld observeerde alvorens haar te imiteren. Daarmee sluit hij ook aan bij de visie van de 18e-eeuwse filosofen die de horlogerie beschouwden als het scheppen van een microkosmos. Het is inderdaad moeilijk om geen kleine, ordelijke constellatie te zien in dit mechanisme dat de regulerende (balansveer) en overbrengende elementen (ontsnappingswiel en hefboom) samenbrengt in een mobiele kooi die even constant ronddraait als een planeet...

B986 Garde-temps Tourbillon simple (1926) 20

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | BREGUET

B2567 Garde-temps Tourbillon simple (1812)

In 1801 werd Frankrijk (reeds) geregeerd door machtige, bureaucratische autoriteiten. Om zijn octrooi te verkrijgen moest Breguet zich doorheen hindernissen van het aanvraagdossier worstelen. Het bepaalde onder meer dat de documenten een illustratieve aquarelplaat moesten bevatten en een brief aan de Minister van Binnenlandse Zaken. Ervan uitgaande dat het idee voor de Tourbillon bij Breguet ontkiemde tussen 1793 en 1795 (tijdens zijn verblijf in Zwitserland), duurde het zes jaar om het te realiseren, vanaf zijn terugkeer in Parijs tot het verkrijgen van het octrooi op 26 juni 1801. Daarna duurde het nog eens zes jaar voordat de verkoop op gang kwam.

Overtuigd van het belang van de uitvinding, die in verschillende soorten uurwerken kon worden geïnstalleerd, produceerden Breguet en zijn medewerkers tussen 1796 en 1829 40 Tourbillons – plus negen andere stukken die nooit werden voltooid en in de boeken werden genoteerd als afgeschreven, afgedankt of verloren... Grondig onderzoek van het beschikbare archiefmateriaal heeft het mogelijk gemaakt een precieze lijst op te stellen, waarin de geschiedenis van elk van deze stukken wordt geschetst. Er zijn 35 horloges, waarvan meer dan de helft met een kooi die eenmaal per vier of zes minuten ronddraait, terwijl het octrooi een kooi beschrijft die

BOUVERNE MAGAZINE B 21


BOUVERNE MAGAZINE | BREGUET

elke minuut ronddraait. Er zijn ook vijf andere unieke stukken: een ‘Sympathique’ klok en een ensemble pendule-horloge, een model op grote schaal voor demonstratiedoeleinden, een marine-chronometer en een reisklok... Onder de klanten van Breguet bevonden zich, niet verrassend, koningen, aristocraten, geleerden evenals prominente Europese persoonlijkheden. Pas onlangs werd algemeen bekend dat een kwart van deze 40 Tourbillons waarschijnlijk voor marine doeleinden werden gebruikt. Ze weren met andere woorden gekocht door reders of zeelieden en gebruikt voor navigatie op zee en voor het berekenen van de lengtegraad. Het is eveneens duidelijk dat de Tourbillon ook in de categorie uurwerken voor wetenschappelijk gebruik viel, eerder dan in de categorie voor civiel gebruik. De kopers hadden het in ieder geval begrepen en profiteerden van de grotere precisie die het mechanisme bood. EEN COMPLEX SUCCES

Uitgerust met een gouden of zilveren kast zijn deze Tourbillons kunstwerken waarvan de esthetiek overeenkomt met hun technologische vernuft. Hoewel ze als zuiver wetenschappelijke objecten werden beschouwd, kregen ze een verfijnde afwerking. De wijzerplaten van de Tourbillons behoren tot de mooiste uit de geschiedenis van het Huis. Perfecte afleesbaarheid – overigens een kenmerk van elk Breguet horloge – en wijzerplaten in goud, zilver of email, waaraan functies konden worden toegevoegd: lopende secondeaanduiding, seconden op aanvraag, gangreserve, soms zelfs een thermometer... geen twee stukken waren hetzelfde. Het Tourbillonmechanisme kon aan verschillende soorten echappementen en horloges worden aangepast. De productie verliep echter zeer traag. In 1802, nadat het octrooi was verkregen, begon men met de bouw van zes Tourbillon-uurwerken. De vervaardiging van elk van deze stukken zou tussen vijf en tien jaar duren. In 1809, profiterend van zijn bloeiende zaken en hopend dat de opening van zijn filiaal in Sint-Petersburg ook de Russische markt voor hem zou ontsluiten, begon Breguet met de productie van 15 nieuwe Tourbillons, waarvan de helft pas na 1814 werd voltooid. De marine Tourbillon chronometer zou uniek blijven, net als de reisklok, de laatste Tourbillon uit de oorspronkelijke serie. Het maken van deze stukken was moeilijk, de tijd die nodig was voor de fijnafstelling lang, en de geschoolde arbeidskrachten die in staat waren om ze te maken schaars.

22

B

BOUVERNE MAGAZINE

Hoewel de adepten van Breguet bijzonder onder de indruk waren van de Tourbillon, bood het de maker geen redelijke economische tegenprestatie voor zijn inspanningen. De werkelijke tegenprestatie was anders, meer in lijn met zijn levenslange zoektocht om de werking van uurwerken te verbeteren, wat hem uiteindelijk leidde naar... eenvoudigere oplossingen! EEN EERBIEDWAARDIG EN INSPIREREND ERFGOED

Als kostbaar bewijs van een vruchtbaar verleden, blijven de Tourbillons uit de tijd van hun uitvinder, verzamelaars, historici en belangrijke actoren uit de horloge­wereld fascineren, van George IV van Engeland tot Sir David Salomons en van George Daniels tot Nicolas G. Hayek. Twaalf stukken wordt bewaard in musea: drie behoren tot de collecties van het Breguet Museum, vijf worden bewaard in het British Museum en andere musea in Engeland. De andere zijn te vinden in Italië, Jeruzalem en New York. Nog eens vijftien zijn in handen van particuliere verzamelaars. In de afgelopen jaren werden op veilingen ook twee stukken ontvreemd. In totaal zijn bijna 30 van de 40 originele stukken bewaard gebleven, een verhouding die boekdelen spreekt over de fascinatie die er van uit gaat. Het huis Breguet heeft de stukken van zijn stichter niet alleen met grote zorg bewaard, maar heeft ook een selectie nieuwe Tourbillon-zakhorloges gecreëerd die werden verkocht vanaf de jaren 1920 tot in de jaren 1950. Slechts een klein aantal insiders was hiervan op de hoogte. De revival, toen die eindelijk kwam, was even snel als onverwacht. Hoewel ontworpen voor zakhorloges, die over het algemeen rechtop werden gedragen, maakte de uitvinding van Abraham-Louis Breguet in het midden van de jaren tachtig zijn comeback, in veel kleinere kasten van polshorloges die ook veel minder gevoelig waren voor de zwaartekracht. Hoe ironisch! Sindsdien is de ­triomf van de Tourbillon niet meer te stuiten, en jaar na jaar wint hij terrein. Vandaag de dag ligt het belangrijkste voordeel van de Tourbillon niet meer in de toegenomen precisie. In plaats daarvan kan de verlichte amateur genieten van de schoonheid van een briljante uitvinding, van een hoofdstuk uit de menselijke geschiedenis en van de geruststellende regelmaat van een revolutionair proces dat 220 jaar later de menselijke geest nog steeds aanspreekt.  B


1. 5367 BR Tourbillon Extra-Plat 2. 5395 BR Tourbillon Extra-Plat Squelette 3. 7047 PT Tradition Grande Complication

1

2

3

BOUVERNE MAGAZINE B 23


NAVETTES COLLECTION the shape of elegance Embodying the spirit of the ancient Turin’s goldsmith tradition, the iconic Navettes collection is now enriched with a whole new selection of masterfully handcrafted jewelry in 18k rose gold. Cuff in 18k rose gold with diamonds

Inspired by the marquise or navette cut, which became popular in 1400 with King Louis XV of France, the Navettes collection redesigns the ancient gem cut in sophisticated variations. The collection includes rings, cuffs, earrings and sautoir necklaces in 18k rose gold, with or without white diamonds.

Ring in 18k rose gold and diamonds

Sautoir necklace and earrings in 18k rose gold and natural mother of pearl

24

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | MATTIOLI

PUZZLE SAFARI choose your color From the iconic interchangeable Puzzle collection, Puzzle Safari jewelry are now enriched with new colorful and modern band rings and hoop earrings in 18 k rose gold and colored enamels. A modern and extravagant animalier pattern in rose gold will add creativity to everyday looks. The collection includes interchangeable earrings, band rings, hoop earrings, sautoir necklaces and interchangeable pendants. Available in rose, brown, green, light blue and black enamels. Inject some color in your routine and boost your outfits with Puzzle Safari. Enamel hoop earrings Enamel rings

PUZZLE BEADS fancy and fun interchangeable jewelry Puzzle beads is the new fancy and fun interchangeable version of the most famous Puzzle earrings. A refined beads string is expertly wrapped around the Puzzle shape and becomes a unique example of Mattioli’s craftsmanship. Available in white pearl beads and black agate beads, these new versatile earrings can be purchased in seven 18k gold variants, with or without white and brown diamonds.

BOUVERNE MAGAZINE B 25


LET’S G IN - & OU TD O OR ART FESTIVAL

De zomer van 2021 wordt er een om grenzen te verleggen! Op 15 juli start een nieuw experiment: een kunstparcours met beelden en installaties in het kasteelpark te Ooidonk en omgeving. In en om de 17e-eeuwse hoeve op de site Goed de Reables krijgen experimenterende kunstenaars carte blanche. Het kruim van de hedendaagse Belgische kunstwereld tekent present: Stanislas Lahaut, Stan Van Steendam, Peter Morrens, Johan De Wit, Sofie Muller, Jeffe De Brabandere, Peter De Meyer, Frederik Lizen en Roeland Tweelinckx worden vergezeld van Stief DeSmet, Tim Volckaert, Bart Van Steenkiste, Maen Florin, Charlie De Voet, Sylvie Martens, Henry Claeys, Lieven Lefere en Isidoor Goddeeris. Het wordt een boeiende ontdekkingstocht in een oase van rust.

26

Het tweede luik van de tentoonstelling, in het statige kasteelpark van Ooidonk, is te voet of per fiets te bereiken. Hier wordt een groep gevestigde kunstenaars voorgesteld alsook een special rond de in 2015 overleden Belgisch-Franse kunstenaar Eugène Dodeigne. Klinkende namen als Jan Fabre, Jean-Michel Folon, Kris Martin, Arne Quinze, Philip Aguirre y Otegui, Hanneke Beaumont, Pierre Clerk, Kobe en Etienne Desmet zullen uB alle hoeken MAGAZINE van het kasteelpark doen (her)ontdekken. BOUVERNE

Philip Aguirre y Otegui Eugène Dodeigne

Arne Quinze


GET OUT K ASTEEL OOIDONK EN OMGEVING 15 J U L I – 17 O K T O B E R 2 0 21

Sofie Muller Frederik Lizen

Jean-Michel Folon Jeffe De Brabandere

LET’S GET OUT

15 juli – 17 oktober In- & outdoor art festival Kasteel Ooidonk en site Goed De Reables

praktisch Woe. t.e.m. zondag van 10u – 18u € 20 (€ 25 incl. bezoek kasteel Ooidonk). Kinderen – 7 gratis Nocturnes en special events op afspraak (0475 692 305)

restaurant Het wagenhuis Goed De Reables wordt omgetoverd tot pop-up restaurant a(G)reaBLes onder de vakkundige leiding van Boxy’s-Douglas.

Jan Fabre

een initiatief van Francis Maere Fine Arts Gallery met ondersteuning van onder meer: Guy Pieters, Geukens & De Vil, Kristof De Clercq, Barbé Urbain, IrèneBOUVERNE Laub Gallery. MAGAZINE B 27


BOUVERNE MAGAZINE | ROLEX WATCHES 2021

Oyster perpetual

Explorer Explorer II Rolex is presenting the latest creations brought to life by its unique watchmaking expertise. Among these are the new-generation Explorer and Explorer II, watches that take us from the highest mountain peaks to the most isolated polar regions. The Explorer was born at the top of the world

The new-generation Explorer and Explorer II are

and developed in collaboration with legendary

emblematic of Rolex’s perpetual drive to improve, its

mountaineers. The Himalayas were the setting for

neverending quest for excellence. And, without ever

their real‑life laboratory, and in particular the highest

sacrificing performance – one of the range’s essential

peak, Mount Everest.

requirements – the watches are also elegant.

Since then, the Explorer has constantly evolved

This year, the Oyster Perpetual Explorer is

to meet explorers’ needs, each time becoming

available in a yellow Rolesor version. Combining

more robust and easier to read. It has adapted

Oystersteel and 18 ct gold, Rolesor is a signature

to the most extreme environments, where time

Rolex style that flawlessly blends strength and

management is often key to survival.

elegance.

Watches in the Explorer range have mastered

Oystersteel, a unique alloy with incomparable

the extreme frontiers of exploration: from mountain

strength and clarity, remains a key element of the

tops to the depths of caves, in the biting cold of the

Explorer models’ case and bracelet. Corrosion-

Arctic or the searing heat of volcanoes. On all types

resistant and designed for the most challenging

of adventure the Explorer II, thanks to its 24-hour

conditions, it is part of what makes the Oyster

display, became the watch of choice for polar

Perpetual Explorer II an essential instrument for

explorers, speleologists and volcanologists.

every explorer.

New Watches 2021

28

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE B 29


BOUVERNE MAGAZINE | ROLEX WATCHES 2021

Oyster perpetual

datejust 36 cosmograph day tona Rolex is presenting the latest creations brought to life by its unique watchmaking expertise. Among these, new versions of the Datejust 36 and the Cosmograph Daytona showcase refined and original dials. The dial is often known as the face of the watch.

materials such as copper, zinc, nickel, chromium,

At Rolex, dials shine with spirit and vitality,

titanium and silicon, com- bined with cutting-edge

springing to life as light falls across their surface.

technology to create deep, vibrant metallic colours.

But it is not only light that brings out the

The new versions of the Oyster Perpetual

character in the new dials; they are imbued with

Cosmograph Daytona are in 18 ct yellow, white or

other sources of unique, ancient energy. One

Everose gold. Their meteorite dials bear witness to

comes from materials created deep within the

energy that has journeyed through time and space.

Earth. The other has travelled from the outer

This material displays patterns that were formed as

reaches of our solar system. This energy gives soul

the heart of an asteroid cooled slowly on its journey

and personality to Rolex dials, honed thanks to the

through the cosmos – a process that takes millions

experience and knowledge of the brand’s artisans.

of years.

The new dials on the Oyster Perpetual

Rolex selects metallic meteorite according

Datejust 36 feature a palm motif, inspired by

to very strict aesthetic criteria. Each fragment

tropical forests, or a fluted motif that incorporates

has a unique internal structure, making every

one of Rolex’s signature aesthetic styles. Olive

Cosmograph Daytona with a meteorite dial truly

green, silver or golden, they are made from age-old

one of a kind.

New Watches 2021

30

B

BOUVERNE MAGAZINE


N e w Wat c h e s 2 0 2 1

BOUVERNE MAGAZINE B 31


32

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE B 33


BOUVERNE MAGAZINE | ROLEX WATCHES 2021

Oyster perpetual

day-date 36 LADY-DATEJUST Rolex is presenting the latest creations brought to life by its unique watchmaking expertise. Among these are new versions of the Day‑Date 36 and the Lady-Datejust, adorned with sparkling diamonds.

Diamonds are forever, and come to us from the

The new versions of the Oyster Perpetual

very distant past. Formed in the depths of the

Day‑Date 36 feature hour markers and alligator

Earth over more than a billion years, the diamond’s

leather straps in matching colours. They are

raw beauty is showcased through faceting, which

coralcoloured on the 18 ct yellow gold model,

brings out the graceful reflections in the stone.

turquoise on the 18 ct white gold version and

The gemmologist and the gem‑setter work in

burgundy on the watch in 18 ct Everose gold.

harmony to reveal the diamond’s radiance. One

With these watches, the prestigious and iconic

selects the stones, the other sets them one by

Day‑Date 36 is reimagined in swathes of

one into the dial, bezel, case or bracelet. These

diamonds.

incredibly precise motions, passed from one

The new Oyster Perpetual Lady-Datejust, set

generation to the next, are perfected over the

with 1,089 diamonds on the middle case, bezel,

course of many years. They are repeated several

dial and President bracelet, is an exceptional watch

hundred times when embellishing the new

whose brilliance and sparkle is perfectly suited to a

Day‑Date 36 and Lady‑Datejust.

slender wrist.

New Watches 2021

34

B

BOUVERNE MAGAZINE


N e w Wat c h e s 2 0 2 1

BOUVERNE MAGAZINE B 35


BOUVERNE MAGAZINE | ROLEX WATCHES 2021

New Watches 2021

OYSTER PERPETUAL EXPLORER Case reference 124273 Bracelet reference 78GA03 Diameter 36 mm, Oystersteel and 18 ct yellow gold

OYSTER PERPETUAL EXPLORER II Case reference 226570 Bracelet reference 78KB00 Diameter 42 mm, Oystersteel

Oyster Perpetual Cosmograph Daytona Case reference 116519LN Oysterflex bracelet Diameter 40 mm, 18 ct white gold (also available in 18 ct yellow gold and 18 ct Everose gold)

36

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | ROLEX WATCHES 2021

OYSTER PERPETUAL DATEJUST 36 Case reference 126200 Case reference 126233 Bracelet reference 72800 Bracelet reference 72803 Diameter 36 mm, Oystersteel, Diameter 36 mm, Oystersteel and 18 ct yellow gold, olive green dial, palm motif golden gloss, fluted motif (also Available in Oystersteel and 18 ct Everose gold)

OYSTER PERPETUAL DAY-DATE 36 Case reference 1281158 RBR Alligator leather strap Diameter 36 mm, 18 ct yellow gold and brilliant-cut diamonds. (also available in 18 ct white gold and 18 ct Everose gold)

New Watches 2021

OYSTER PERPETUAL LADY-DATEJUST Case reference 279458 RBR Bracelet reference 83BF08 BR Diameter 28 mm, 18 ct yellow gold and brillant-cut diamonds

BOUVERNE MAGAZINE B 37


BOUVERNE BOUVERNE MAGAZINE MAGAZINE | PANERAI | ?????

PAM01218

LUMINOR CHRONO FOR HEROES WHO EMBARK ON PERILOUS ADVENTURES AND CHAMPIONS FOR WHOM A SINGLE SECOND COULD MAKE ALL THE DIFFERENCE IN CONQUERING A WORLD RECORD, PANERAI RETURNS TO THE FIELD OF CHRONOGRAPHY WITH THREE NEW WATCHES. With advanced technical know-how widely documented throughout its history, Panerai has come to the sportiest complication and combined it with the iconic shape of the Luminor collection in three models, for an authentic synthesis of aesthetic expression and Italian heritage: Luminor Chrono PAM01109, PAM01218 and PAM01110. Featuring a sandwich dial and crown-protecting bridge on the right side of the dial, Panerai’s quintessential elements, the Luminor Chrono are distinguished by the original placement on the left of the chronograph controls and by the blue hands devoted to that function. Finally, a “base 1000” tachymeter scale on the prominent flange allows the calculation of average speed over a predefined distance, in kilometers or miles. To ensure a unified identity among the models, all feature the new Caliber P.9200 with chronograph function.

38

B

BOUVERNE MAGAZINE

It is an efficient, high-performance self-winding movement thanks to the 42-hour power reserve ensured by the energy stored within a single barrel. Waterproof up to 10 bar (more than 100 meters deep), the Luminor Chrono PAM01109 and PAM01218 models feature two straps, in alligator leather and rubber, equipped with a trapezoidal pin buckle in brushed steel. The Luminor Chrono PAM01110, designed to be slim, light and ergonomic, is characterized by the folding clasp with slimmer blades and “OP” logo.

PAM01109


BOUVERNE BOUVERNE MAGAZINE MAGAZINE | PANERAI | ?????

PANERAI CELEBRATES THE LUNA ROSSA PRADA PIRELLI TEAM WITH A NEW LIMITED­EDITION MODEL, REPRESENTING THE SPORTING SPIRIT OF THE TWO BRANDS AND THE OPPORTUNITY TO CARRY THE THRILLING SENSATION OF COMPETITION ON ONE’S WRIST.

LUMINOR CHRONO LUNA ROSSA

From the visionary connection between the history of the brand and the technology integral to Luna Rossa, a chronograph with a distinctly sporty character is born, a marker of expertise and unmistakable Italian style. Made in a limited edition, the Luminor Chrono Luna Rossa PAM01303 will be available in just 1000 pieces, to celebrate the passion and talent of the Luna Rossa Prada Pirelli Team. The Luminor Chrono stands apart from traditional chronographs for its placement of the start, stop and reset pushers on the left, to preserve the iconic design conferred by the crown protecting bridge on the right.

BOUVERNE MAGAZINE B 39


BOUVERNE MAGAZINE | ?????

A NEW WATCH IN A LIMITED EDITION OF JUST 200 PIECE MARKS PANERAI’S RETURN TO THE FIELD OF CHRONOGRAPHY: AN EMBODIMENT OF SPORTING SPIRIT AND INNATE ELEGANCE FOR THOSE SEEKING A CHRONOGRAPH LIKE NO OTHER.

LUMINOR CHRONO MONOPULSANTE GMT BLU NOTTE 40

B

BOUVERNE MAGAZINE

A powerful expression of Italian design and innovation, the new Luminor immediately reveals its sporty attitude with a matte black ceramic case; the chronograph pusher appears on the left side to create equilibrium with the opposite crown-protecting device, which enhances its iconic silhouette. It has a powerful presence reinforced by the midnight blue dial with satiné soleil decoration and classic sandwich structure, with Arabic numerals and indexes in white Super-LumiNovaTM with green luminescence. The Luminor Chrono Monopulsante GMT Blu Notte (PAM01135) is a single-button column wheel chronograph, which combines the start/stop/reset functions in a single push-piece. It is also equipped with the GMT function, allowing the home time and local time to be displayed simultaneously. Water-resistant to 10 bar (more than 100 meters deep), the new Luminor Chrono Monopulsante GMT Blu Notte (PAM01135) stands out for a black sandblasted ceramic case in 44mm, based on Zirconium Oxide powder.


BOUVERNE BOUVERNE MAGAZINE MAGAZINE | PANERAI | ?????

LUMINOR MARINA eSTEELTM

PANERAI FORGES AHEAD WITH ITS MISSION TO BRING MORE CIRCULAR PRACTICES TO THE WORLD OF WATCHMAKING WITH A LUMINOR MARINA BUILT FROM AN INNOVATIVE METAL. 89g of the Luminor Marina eSteelTM components are made of recycledbased materials, corresponding to the 58,4% of the total weight of the watch (that is 152,4g). Both the case and dial of Luminor Marina eSteelTM feature the new recycled-based steel alloy. The challenges of developing the material were manifold. Foremost among these: the requirement that eSteelTM meets the same rigorous standards demanded of the steel cases that preceded it. eSteelTM exhibits the identical chemical behavior, physical structure and resistance to corrosion as a non-recycled alloy.

BOUVERNE MAGAZINE B 41
BOUVERNE MAGAZINE | POMELL ATO

NUDO GELÉ Pomellato brings a refined new technique to the much-loved Nudo with the Nudo Gelé that now offers three more tempting colour gemstones with a frosted finish.

The Gelé finish is achieved by applying a satin-polish to the top of the softly faceted gemstones that not only creates the alluring frosted effect but also intensifies the colour of the gem. But there is more despite its apparent simplicity, the Nudo Ge é is made up of double or even triple layers of different stones, with each layer seamlessly joined to create colours beyond Nature’s palette. A slice of chrysoprase set beneath lemon quartz adds vibrancy and intensity in the Gelé Nudo ring and earrings.

Likewise, fine layers of turquoise and mother of pearl add a shimmering and vivid nuance to Sky Blue topaz, while perfectly transparent white topaz is enhanced with the creamy lustre of mother of pearl. The Gelé arrives just in time for the summer as Pomellato has chosen the most popular Nudo colours to receive this glacial makeover. The Nudo Gelé rings, earrings and pendant are evocative of tempting sorbets in thirstquenching hues. Deliciously tactile and almost good enough to eat, choose your flavour from Gelé’s new zesty lemon, dusky cedar or herbal anisette offerings. The Nudo is, unquestionably, Pomellato’s most iconic jewel, with a dazzling rainbow array of colours that, for two decades, has gained a loyal following of women around the world. 44

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | POMELL ATO

NUDO MUST New Nudo Must – haves in amethyst, prasiolite and white topaz For 2021, Pomellato crafts new amethyst, prasiolite and white topaz Nudo jewels to appeal to the woman of distinction. As Pomellato’s most iconic design, Nudo pieces are immediately recognizable, with no-prong ‘naked’ gemstones in a rainbow of colors. The perfect gift for Valentine’s or for any time, the collection bares colors of audacity for the woman who embodies the Nudo spirit.

THE NUDO WOMAN Stackable and mix-and-matchable, a woman expresses her uniqueness with the choice of her Nudo jewels. To make her perfect style statement, Nudo’s 2021 collection adds more gem hues and sizes to choose from. The Nudo woman feels free to be herself: striking, strong, unconventional, and full of color. NEW MUST – HAVES Nudo’s ever-expanding range of playful gem colors and sizes now includes new rings, earrings and a two-stone lariat. Nudo copyrighted gem design adds new must-haves in petit and classic-size stones of amethyst, prasiolite and white topaz rings, with diamond pavé encrusted on rose gold bands.

BOUVERNE MAGAZINE B 45


BOUVERNE MAGAZINE | POMELL ATO

ICONICA COLLECTION 2021 New ‘Design Pieces’ for the modern woman Pomellato celebrates the audacity of its jewelry style with Iconica 2021 bangles, rings and a necklace – new ‘design pieces’ to adorn the bold creative. Iconica, Pomellato’s collection of sinuous gold jewels, was crafted as an homage to the Maison’s rich goldsmith tradition. Each artisanal Iconica creation is a masterpiece of jewelry art for the jewelry aficionado.

THE ICONICA WOMAN Unapologetically herself, the Iconica woman is confident, striking and bold. With the voluptuous arches of her Iconica jewels, she encapsulates the beauty and tradition of Milan. She appreciates the authenticity of a designer piece, as she herself is a true original. Named for icons, the Iconica woman is truly an icon of style.

NEW DESIGN PIECES As the Pomellato design collection, new 2021 jewels complete three Iconica parures with their brazen volumes, precious gems and shining golds. For the premier fancy setting parure, a new easy-close Iconica bangle is sculpted of rose gold and hand-carved diamond settings in the shapes of Pomellato stars, triangles, droplets, diamonds and squares.

46

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | POMELL ATO

The white gold parure welcomes several new jewels including white gold versions of the rose gold bestseller rings, set with distinctive Iconica diamond shapes. To pair, a new white gold pendant dangling with a mini Iconica ring carved with same diamond design. For shimmer on the finger, a new full diamond pavé ring in white gold to mark milestones or moments with distinction.

For the precious color parure, Pomellato celebrates gemstone inspiration with a colored gem bangle of Iconica style. To add to the bold parure, new “chain link” earrings dangle musically from the ear with brilliant gemstone colors. Or, to hug the earlobe with everyday preciousness, new hoop earrings are carved with tactile Iconica gemstones.

BOUVERNE MAGAZINE B 47


BOUVERNE MAGAZINE | CAP FERRET

L

E CAP FERRET : LES GIRONDINS DE CETTE PRESQU’ÎLE

SITUÉE

ENTRE

LE

BASSIN

D’ARCACHON ET L’OCÉAN ATLANTIQUE N’ONT

– SELON EUX – QU’UN SEUL CONCURRENT SUR TERRE : LE PARADIS!

En effet, le Cap-Ferret et La Pointe ainsi que le bourg de Lège-Cap-Ferret ne manqueront pas de vous convaincre d’y passer des vacances ‘terre et mer’ radieuses nettement moins chahutées qu’à la Côte d’Azur. Au programme : des plages et dunes de sable fin, un soleil radieux, déguster des huitres les pieds dans l’eau, des sorties en mer et finalement le repos assuré dans l’un des plus beaux coins de France. Quoi de plus pour vous convaincre… La magie opère toujours au Cap Ferret, celle de vraies vacances où le temps n’existe pas, bien loin du tourisme

A LA DÉCO

48

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | CAP FERRET

de masse. Au Cap Ferret, il est tellement facile de tout faire à pied ou à bicyclette et partir rejoindre les amis sur la plage océane, longue de plusieurs kilomètres. Sans oublier bien sûr les apéritifs et repas en famille ou avec amis dans l’un des restaurants du Cap tel le Pinasse Café ou l’Escale. Ou encore, déguster une bonne douzaine d’huîtres dans l’un des villages ostréicoles voisins. L’huître va d’ailleurs bien de pair avec le bassin qui va avec. Des conditions idéales de température, de salinité et de rayonnement solaire favorisent le captage naturel et la production d’huîtres. Si l’on ajoute à cela les cabanes de bois qui bordent le bassin, le va-et-vient des marées, la dune de Pilat en panorama et les enfants qui jouent à la plage... l’on est bel et bien proche du paradis. A Lège-Cap Ferret, tous les villages (11 au total) ont leurs cabanes de dégustation d’huîtres et de fruits de mer et proposent au dîner ou souper poissons, crustacés, ­grillades et autres spécialités locales.

“La magie opère toujours au Cap Ferret, celle de vraies vacances où le temps n’existe pas, bien loin du tourisme de masse.” Au départ de l’embarcadère du Cap Ferret, plusieurs navettes maritimes vous amèneront direction Arcachon de l’autre côté de la baie pour du shopping, soit en excursion dans le bassin à la découverte de l’Ile aux Oiseaux, des cabanes ‘tchanquées’, de la réserve naturelle du banc d’Arguin et de la dune de Pilat.

UVERTE DU CAP FERRET

BOUVERNE MAGAZINE B 49


BOUVERNE MAGAZINE | CAP FERRET

Le Cap Ferret et ses 25 kilomètres de plage océane, c’est la face joyeuse et tumultueuse de la presqu’île si différente du bassin, la face contemplative et sereine. Dans l’Atlantique, vous vous laisserez bousculer et rouler dans les vagues ou admirerez sagement le ballet téméraire des nombreux surfeurs et planchistes. Côté bassin, où les plages ne sont pas surveillées, vous vous laisserez bercer par le calme roulis de la baie sur le sable des plages du Phare, du Centre et des Américains. Finalement, l’office du tourisme de Lège-Cap Ferret vous aidera dans le choix de votre hébergement. L’on y trouve plusieurs hôtels, dont certains adossés à l’océan, d’autres vue bassin et la plupart avec piscine. Plusieurs agences immobilières proposent également des logis et villas en location à la semaine et/ou au mois.

La presqu’île de Lège-Cap Ferret, ce sont 11 villages et autant d’atmosphères, de paysages et de voyages. Distance et infos pratiques : il faut compter depuis la ville de Gand au Cap Ferret environ 9h30 de route (par le périphérique de Paris), dont 8h00 d’autoroute, ce pour un total de 941 km. Toutefois, nous vous recommandons d’éventuellement opter pour un détour par Rouen, Le Mans et Tours direction Bordeaux, puis le bassin d’Arcachon. Ce trajet sera plus long d’environ 1½ heure, mais moins fatiguant et nettement moins encombré que par Paris. Attention au mois d’août, l’endroit est très prisé des Bordelais, propriétaires d’une deuxième résidence, et des Parisiens qui depuis longtemps ont découvert le charme incomparable de la côte Atlantique.  B

50

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | CAP FERRET

BOUVERNE MAGAZINE B 51


BOUVERNE MAGAZINE | CARTIER

LES PRÉSENTATIONS DE CARTIER AU SALON WATCH & WONDERS 2021

L

A CÉLÈBRE MARQUE PARISIENNE DE LUXE ARRIVE CETTE ANNÉE AVEC PLUS D’UNE INNOVATION

D’EXCEPTION.

PARMI

ELLES,

CITONS

LE

NOUVEAU

‘SOLARBEAT’,

UN

MOUVEMENT QUI CONVERTIT LA LUMIÈRE ET QUI FONCTIONNE COMME UN PANNEAU

PHOTOVOLTAÏQUE POUR MONTRE. SELON LA MARQUE, CE NOUVEAU MOUVEMENT DURABLE AURAIT UNE DURÉE DE VIE D’U MOINS 16 ANS. NON CONTENT DE METTRE UN PIED DANS LE FUTUR, LA MARQUE NOUS PROPOSE ÉGALEMENT LE GRAND RETOUR DE CERTAINS MODÈLES DE LÉGENDE DONT LES TANK MUST DE CARTIER ET LE BALLON BLEU DE CARTIER.

52

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | CARTIER

Parmi les montres les plus intéressantes annoncées par Cartier au salon de Genève, voici la nouvelle Tank Must de Cartier. Le modèle d’origine introduit dans les années 1970 symbolisait un nouveau tournant pour la marque. C’était la première fois que Cartier proposait son iconique Tank en acier inoxydable. Ajouter un modèle en acier au sein d’une des maisons de luxe les plus prestigieuses était osé et révolutionnaire, et ce fut un franc succès. La Tank Must fait actuellement son grand retour. Cependant, ses angles légèrement arrondis adoucissent la silhouette minimaliste du boîtier. Le client pourra choisir entre de trois formats – petits, grands et très grands modèles – ce dernier animé par le calibre Cartier 1847 MC à remontage manuel et avec petite seconde et date. Un mouvement quartz fait battre les deux autres modèles. Cependant, les stars incontestées du salon demeurent les trois éditions limitées en monochrome affichant des coloris rappelant les années 1980. Ces Tank arborent des boîtiers en acier et des cadrans rouges, bleus ou verts dotés de bracelets assortis. Offrant beaucoup de style, même quarante ans plus tard, elles sont la révélation du salon Watch & Wonders 2021.

BOUVERNE MAGAZINE B 53


BOUVERNE MAGAZINE | CARTIER

Autre addition à la nouvelle collection Cartier le Ballon Bleu de 40 mm. Cartier introduira ma série Ballon Bleu pour la première fois en 2007, et ce fut un succès immédiat. Jusqu’ici, la collection comptait des gardetemps de 28, 33 ,36 et 42 mm de diamètre. En ajoutant aujourd’hui un modèle de 40 mm, la marque propose un diamètre qui plaira certainement à un plus large public.

54

B

BOUVERNE MAGAZINE

Ces nouveaux modèles de 40 mm sont animés par le même calibre 1847 MC. La montre est montée sur un boîtier en acier ou en or rose, sur bracelet cuir ou métal. L’on peut varier les bracelets selon ses goûts grâce à un nouveau système de changement rapide. Cartier propose plusieurs versions dont une en or massif à bracelet cuir ou or assorti, ainsi que des versions en or avec lunette sertie de diamants, toujours sur au choix un bracelet en cuir ou en or.


F R A N C I S M A E R E F I N E A R T S G A L L E RY E X P E R T I S E A N D E VA L U AT I O N O F Y O U R W O R K S O F A R T B U Y I N G A N D S E L L I N G • C O U R TA G E Herman Richir (Ixelles 1866 – 1942 Uccle) Nude, Oil on canvas, 78 × 57,5 cm Signed upper right Herman Richir

Hotel Falligan Kouter 172, 9000 Gent Francis Maere

Ooidonk Gallery Ooidonkdreef 12 9800 Bachte-Maria-Leerne (Deinze) info@francismaerefinearts.be / www.francismaerefinearts.be Member of ROCAD (Royal Chamber of Art Dealers Belgium) Member of CINOA (Confédération Internationale des Négociants en Oeuvres d’Art)


BOUVERNE MAGAZINE | ?????

56

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | STIJN VERMEIRE

“ZO’N HOND IN ACTIE MET DE KUDDE: FANTASTISCH OM ZIEN”

N

A RUIM TIEN JAAR IS HET ALOM BEKEND DAT GENT Z’N EIGEN STADSHERDER HEEFT. MAAR OOK IN DE PINTE IS ER ÉÉN ACTIEF. ZE WORDEN AANGESTUURD DOOR VZW DE GRAZER. OP DE DREMPEL

VAN EEN NIEUW HERDERSEIZOEN KLOPTEN WE AAN BIJ STIJN VERMEIRE.

“IK WERK ZEVEN OP ZEVEN EN HEB ER MIJN HELE LEVEN OP AFGESTEMD.”

Tekst: Bert Voet Fotografie: Thomas De Boever

Zijn huis in Gent is het huis van een herder: er hangen stokken, schapenschedels, een hoed en een uitvergrote foto van de kudde. We zijn eind maart, en de jongste weken is het gras overal al mooi gegroeid. Stijn Vermeire (41) maakt zich op voor een nieuw herderseizoen. Een 300-tal schapen zullen hun stallingen in Lovendegem verlaten en samen met hem en drie honden naar het Parkbos in De Pinte stappen. Daar loopt hun graasgebied van zowat 350 hectare langs de zeven dreven rond Scheldevelde; het domein ‘Grand Noble’ dat het kasteel van Baron de Giey omgeeft, en in de boomgaard aan de Rosdamstraat op de grens tussen ­Sint-Martens-Latem en Sint-Denijs-Westrem. Er zijn ook wachtweides, waar de schapen overnachten. Voor Vermeire is het z’n tweede seizoen als herder. Hij rolde er een beetje toe­vallig in. “Ik woonde in Vinderhoute op een hoeve vlakbij het Natuurpunt-domein”, vertelt hij. “Daar hoorde ook een weide bij, die er nogal woest bij lag. En via via kwam Art erop te staan, het tamme schaap waarmee de Syrische

student Bilal Alnouri aan het KASK een project had – hij vroeg er onder meer een studentenkaart voor aan en in de inkomhal van het NTG toonde hij sculp­turen van Adam en Eva, gemaakt van schapenstront. Art wóónde eerst bij hem, kwam nadien in een kudde terecht maar was er ongelukkig. En dus namen wij het schaap op. Ervoor zorgen was plezierig, en één schaap werden er drie, waarna we ook nog enkele papfleslammeren overnamen.” Kort daarna kwam Stijn Vermeire op de bioboerderij De Zwaluw in Lovendegem van Nils – jawel – Mouton. Daar zag hij een vacature voor herder. Mouton is behalve bioboer ook de oprichter van VZW De Grazer, die tot doel heeft om natuurbegrazing en begrazing van openbare terreinen met dieren te bevorderen en te optimaliseren. Hij en zijn broer Jens, die bio­boerderij Koolmees in Ichtegem runt, namen de taak in 2014 over van de stad Gent, die er een viertal jaar eerder als eerste in ons land mee begon. Nu is er telkens een aanbesteding voor vier jaar – volgend jaar moet ze worden hernieuwd.

BOUVERNE MAGAZINE B 57


BOUVERNE MAGAZINE | STIJN VERMEIRE

Mouton is de man die onderhandelt met de stad Gent, de gemeente De Pinte, Natuurpunt en het Agentschap Natuur en Bos. “We verzorgen ook begrazing in Merelbeke, maar dat is een afgesloten deel waarop we schapen zetten”, zegt Vermeire, die nu dus werknemer is van de VZW. “En dit jaar is er nieuwe begrazing in Deinze. Voor de verplaatsingen wandelen we tijdens het seizoen enkele keren met de kudde van Merelbeke naar De Pinte en omgekeerd – we moeten dan oversteken op de Oudenaardsesteenweg. Op het einde van het seizoen brengen we de schapen via Landegem terug naar Lovendegem waar ze op stal gaan. Het is wel tof, zo’n grote verplaatsingen. Dat doen we vaak op zondag, als het minder druk is.” LUXELEVEN

Nederland heeft zowat vijftig stadsherders. Daar komt ons land nog lang niet aan, maar intussen zijn er wel al meerdere vergelijkbare projecten, onder meer in Antwerpen. Begrazing is natuurlijk het belangrijkste doel. “De kudde trekt altijd verder, ik moet zorgen dat bermen en de zijkanten van de dreven proper ­af­gegeten zijn”, zegt Vermeire. “Maar er zijn meer voordelen. Vergeleken met machinaal maaien is grazen ook CO2vriendelijker, en het bevordert de biodiversiteit. Schapen verspreiden zaden in hun vacht, en hun mest voedt de grond. Ook de manier waarop ze de bodem vertrappelen heeft een positieve impact. En begrazing zorgt voor

58

B

BOUVERNE MAGAZINE

visuele diversiteit: de schapen grazen niet alles gelijkmatig af. We hebben ook enkele geitjes in de kudde: zij eten ruwere beplanting, en ze gaan wat hoger. Daar komt nog bij dat een kudde voor een zekere verbondenheid zorgt. Mensen komen ernaar kijken. In 99 procent van de gevallen reageren ze positief. Het Parkbos wordt steeds bekender, en een kudde voegt iets toe aan een wandeling.” Behalve zorgen dat de begrazing vlot verloopt, is het ook zijn taak om de kudde goed te verzorgen. “Dat doe ik samen met Nils en mijn collega’s Désirée Maryns en Pieter Kerckaert – hij is mijn voorganger. De schaapjes moeten het goed hebben. Het zijn geen dieren voor de slacht. Ze mogen oud worden en staan in ­conditie. Ze hebben wel een luxeleven: ze wandelen van maaltijd naar maaltijd. We voorzien ook aanvoer van water, via een aanhangwagen met tank of bidons van 25 liter. In het Parkbos zijn wel putten, maar door de droge zomers komen die leeg te staan. En schapen ­kunnen niet goed tegen de hitte.” PANIEK

Het kan enigszins verrassen: van opleiding is Vermeire romanist. Hij werkte eerder op de vertaaldienst bij Volvo en gaf les Nederlands, Frans en Italiaans. “Het herder­seizoen loopt tot november”, vertelt hij. “Ook afgelopen winter heb ik vervangingsopdrachten in het volwassenenonderwijs gedaan, en samen met Désirée een ­educatief luik rond herderen uitgewerkt.


STATIONSSTRAAT 10 9070 DESTELBERGEN WWW.HUISONDERDENOTELAAR.BE


“Nils, Pieter of Désirée mag ik steeds bellen, iedereen is erg behulpzaam. Herderen is niet: wat lopen kijken naar de wolken. Je moet voortdurend anticiperen op de kudde, de honden, de straat, de mensen, kinderen, andere honden... En al doende leer je waar de moeilijk­heden zitten. Schapen zijn bijvoorbeeld dol op eikels. Zodra ze er opmerken, verliezen ze hun kuddegedrag – roef!, ze vlíégen ernaartoe. Ik kén ze ook. Niet elk schaap, maar toch. Ze hebben wel degelijk een individueel gedrag. Zo is er een schaap dat ik Moeder Overste noem. Ze is log, ruim, en slim. Zij is een van de leidsters, die altijd voorop lopen. Er zijn ook enkele Drentse heideschapen – dat is een van de oudste rassen in Europa. Een van hen blijft makkelijk achter. En sommige zijn echte koppigaards. Ik moet de dieren goed in ‘t oog houden. Soms zijn er vier, vijf schapen die zich ergens verstoppen omdat daar lekker eten is. De kudde leert mij ook kennen als persoon. Ik heb een lokroep. Maar het is niet uitgesloten dat ik er ooit een verlies.”

Nu doen we klasbezoeken in De Pinte, Sint-MartensLatem en Deurle, in eerste instantie in de eerste en tweede graad van het basisonderwijs, na de zomer volgt de derde. We brengen de leerlingen iets bij over ecologie, duurzaamheid, korte ketens en het herderschap. Désirée werkt ook aan de Hogeschool Gent en heeft mooie creatieve opdrachten voor klassen bedacht.” Maar het herderen zelf, waar leer je dat in godsnaam? In Nederland bestaat er een officiële opleiding. Vermeire volgde een ander pad. “Om te beginnen moet je het parcours goed kennen. Ik ben opgegroeid in SintMartens-Latem, vlakbij De Pinte, en goed vertrouwd met het gebied waar de kudde graast. Opgeleid werd ik vooral door mijn voorganger Pieter. Hoewel ik sneller dan gedacht alleen stond met de schapen. Op mijn eerste werkdag ging ik met hem mee. Ik dacht dat het enkele weken zo zou gaan. Maar op dag twee zei hij: ‘Ik ben ervandoor, hé.’ Ik heb toen een goede, lange stok gezocht. En ik heb ‘m nodig gehad.” (Lacht)

60

B

BOUVERNE MAGAZINE

“Het herderen moet wat in je aard liggen”, zegt hij. “Je mag niet in paniek slaan bij moeilijke situaties. Het is geen romantische wandeling – al kan een hele goeie herder er wel voor zorgen dat het zo aanvoelt. Dat romantische beeld klopt óók, en het is belangrijk, maar er zijn wel degelijk stressmomenten. Als het even misloopt en de kudde zich te veel verspreidt, kan dat tien minuten duren, of dertig, maar je moet erop vertrouwen dat het weer goed komt. Zeker in Gent is het niet evident. Er zijn auto’s, vissers, mensen... Die kudde telt een honderdtal schapen. Soms moeten we onderweg de pootjes en de klauwen verzorgen. Nu, manken is niet altijd een groot probleem. Rotkreupel is erger. Dan moeten we de klauwen bijknippen en antibioticaspray gebruiken, want het is besmettelijk.” HONDENSTIEL

Een herder moet natuurlijk ook goed overweg kunnen met de honden, en er veel tijd mee doorbrengen. De samenwerking is essentieel. Zelf heeft Vermeire er één. “Oete is zopas een jaar geworden”, vertelt hij. “Ze is er nog niet helemaal klaar voor. Ik neem haar vaak mee maar kan haar nog niet volop inzetten om te herderen. Daarvoor heb ik Iris en Fleur, twee kelpies van de boerderij. Dat is een energiek Australisch ras. Een bordercollie is heel intelligent maar een kelpie is slimmer in de samenwerking. Een bordercollie zal het werk meer alleen willen doen.” “Met die twee en een beetje hulp van Oete lukt het wel. De stopper loopt vooraan en remt de kudde af.


BOUVERNE MAGAZINE | STIJN VERMEIRE

De anderen kuisen op: ze gaan verloren schapen halen. Iris legt zich vaak perfect gepositioneerd vóór de kudde, zodat de schapen bijvoorbeeld een wei opgaan. Hoe beter de honden, hoe aangenamer het herderen, zowel voor de honden zelf, de kudde als de herder. Wij leiden ze zelf op. Pieter is daar een kei in. Maar de kudde samenhouden zit er instinctief in. Honden weten verdomd goed hoe ze het moeten aanpakken. Ze kennen hun stiel. Wij moeten enkel finesses aanbrengen. Ik geef hen niet zo veel commando’s, en als ik het doe, zijn het vooral bewegings­ commando’s. Je mag ook niet té bruusk of té autoritair zijn: schapen zijn bang voor honden. Maar zo’n hond in actie met de kudde: dat is fantastisch om zien. Die focus! Ze zijn zeer geconcentreerd. En ‘s avonds echt moe. Na een seizoen kunnen ze er compleet doorheen zitten.” “Ik denk vaak aan de honden, ook als ze niet bij mij zijn”, zegt hij. “Het klinkt misschien wat gek, maar ik denk dat ik er een beetje verliefd op ben.” Hij heeft het nochtans niet echt van thuis. “We hadden een kat, en vogels. En ik was wel diegene die het meest zorgzaam omging met de dieren. Ik had een warme band met ze. Maar als ik geen herder was geworden zou ik ook geen hond hebben gehad.” CHOKOTOFF

Tijdens het herderseizoen werkt hij zeven op zeven, van ‘s morgens tot ‘s avonds. “Maar dat is wat ik wil. Ik heb er mijn leven op afgestemd. Het is een vrij solitaire job. Maar ook daar geniet ik van. Ik heb wel leuke ­babbels met mensen. Zo moet ik ervoor zorgen dat ik goed overeen­kom met Jean-Pierre Nicaise, de boswachter. En intussen zijn er ook andere mensen in het Parkbos die ik goed ken. Zoals Ida – een mooie naam vind ik dat,

misschien noem ik mijn volgende hond naar haar. Ze is 89, woont daar wat geïsoleerd en komt altijd naar buiten met Chokotoffs voor mij en brokjes voor de honden. Ze is blij om iemand te zien. Zo heb ik geregeld fijne ontmoetingen. Maar als er twintig mensen met hun foto­ toestel tussen de kudde komen staan, vloek ik weleens. Dan eten de schapen ook minder.” Toch lijkt het alsof hij de job van z’n leven heeft gevonden. “Klopt, ik begin dat echt te beseffen. Heerlijk dat ik dit mag en kan doen. Het neemt alles over. Elke dag wandel ik zes, zeven uur. Maar het is geen opdracht. Ik doe het met plezier. Ik lees ook veel over schapen en ben geabonneerd op Het Schaap, een vaktijdschrift. De lammerperiode begin maart, de geboorte, de moeders die instinctief zorg dragen voor de lammeren: ik vind het fantastisch. Ik wil ook een opleiding looien en vilten volgen. Aan schapen zijn zoveel dingen verbonden. De kazen bijvoorbeeld. En de wol. Wij scheren in mei. Dat doen Désirée en Pieter vooral. Ikzelf moet het nog onder de knie krijgen. Je eerste schapen in positie ­krijgen en scheren is zeer vermoeiend. Wist je trouwens dat schapen oorspronkelijk hun wol vanzelf verloren? Men is ze gaan kweken opdat ze die zouden houden. Nu de wol nog amper wordt gebruikt, willen boeren weer meer rui­ schapen, die hun wol verliezen.” “De bedrijvigheid bij Nils zie ik ook erg graag”, zegt hij nog. “De boerderij heeft een serieuze productie, en er is een winkel. Ze gaat vier generaties terug, en ze zijn nog allevier in leven.” En ja, hij eet ook zelf schapenvlees. “Ik ben nuchter, kan het loskoppelen. Maar als ik ze goed ken, ligt dat wel enigszins anders.” B


BOUVERNE BOUVERNE MAGAZINE MAGAZINE | BREGUET | ?????

BREGUET CRONOGRAPH TYPE XXI 3815 TITANIUM

LOUIS CHARLES BREGUET, ACHTERKLEINZOON VAN ABRAHAM-LOUIS BREGUET, WAS EEN VAN DE GROTE PIONIERS VAN DE LUCHTVAART TERWIJL DE HORLOGEMANUFACTUUR BREGUET TEGELIJKERTIJD NAAM MAAKTE MET EEN OPMERKELIJKE COLLECTIE, DE TYPE XX LUCHTVAART CHRONOGRAFEN. VANDAAG VOEGT BREGUET EEN NIEUW, UITGESPROKEN SPORTIEF EN MODERN MODEL TOE AAN ZIJN COLLECTIE, DE TYPE XXI 3815 CHRONOGRAAF.

Deze limited edition-versie markeert een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van deze iconische luchtvaartchronograaf. Dit jaar brengt Breguet de Type XXI 3815 chronograaf uit, een hedendaagse tegenhanger van de vorige vintage-style editie, de Type XXI 3817 uit 2016. Het nieuwe model heeft een 42-millimeter kast van titanium, een materiaal dat bekend staat om zijn weerstand en lichtheid aan de pols.

62

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | BREGUET

RETOUR EN VOL Met zijn fijn gecanneleerde kastrand die hem stevig in de hand laat liggen, heeft dit nieuwe uurwerk een uitgesproken sportief karakter, wat nog vertrekt wordt door een water-dichtheid tot 100 meter, een geschroefde kroon, en een afwerking die gepolijste en gesatineerde oppervlakken afwisselt. De bi-directionele horlogering, ook gemaakt van titanium, is uitgerust met een contrasterende zwartgelakte 60-minuten schaal, wat de resoluut hedendaagse look van deze editie nog beter laat uitkomen. Maar de veranderingen houden daarmee niet op: de Type XXI 3815 chronograaf heeft een diepzwarte wijzerplaat met een sunburst afwerking. Het moderne en vooral sportieve karakter worden geaccentueerd door het gebruik van levendige kleuren. De nieuwe wijzerplaat, die verkrijgbaar is met groene of oranje cijfers, indexen en wijzers die allemaal grotendeels lichtgevend zijn, heeft ook een display met slechts twee tellers, de ene met een 24-uursindicator en de andere met een kleine secondewijzer, respectievelijk geplaatst op 3 en 9 uur. De minuten totalisator van de chronograaf is gepositioneerd in het midden, net als de seconden totalisator. Een nieuwe precisie-minutenwijzer en een datumaanduiding op 6 uur maken dit eigentijdse display compleet. Een essentieel element van deze collectie, het mechanische zelfopwinden-de uurwerk, is uitgerust met een flyback functie (Retour en Vol) en bevat ook de nieuwste technologieën geïmplementeerd door Breguet, zoals een echappement en een balansveer in silicium. De saffieren kastbodem toont het uurwerk in al zijn details, evenals de gouden rotor met een specifieke afwerking voor deze editie. De Type XXI 3815 chronograaf wordt geproduceerd in een gelimiteerde oplage van 250 stuks per kleur en is voorzien van een ‘casual’ kalfslederen band met stiksels in de kleur van de indexen en wijzers op de wijzerplaat. Een nieuwe drieledige vouwsluiting voor comfort en veiligheid om de pols maakt het geheel perfect af. Samengevat, een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van dit legendarische horloge, dat hierbij een meer eigentijdse en uitgesproken sportieve look krijgt.

BREGUET T YPE XXI 3815 REF. 3815TI/HO/3ZU

Kast: Titanium met fijn gecanneleerde kastrand. Saffier kastachterwand. Diameter 42 millimeter. Bi-directionele draaibare horlogering, zwartgelakt. Afgeronde kastaanzetten. Geschroefde kroon. Waterdicht tot 10 bar (100 meter). Wijzerplaat: Zwart ‘sunburst’, getekend Breguet. Uur aanduiding met oranje lichtgevende Arabische Breguet cijfers. 24-uur indicator op 3 uur. Datum in venster op 6 uur. Kleine secondewijzer op 9 uur. Centrale minutenteller. Oranje lichtwijzer en indexen. Gangwerk: Zelfopwindende chronograaf met lyback functie. Genummerd en gesigneerd Breguet. Kali-ber 584Q/A. Band: Kalfsleder met drieledige vouwsluiting.

Gelimiteerde genummerde oplage van 250 uurwerken. Ook verkrijgbaar met groene cijfers, wijzers en markers in een gelimiteerde oplage van 250 genummerde stuk. (REF. 3815TI/HM/3ZU).

BOUVERNE MAGAZINE B 63


BOUVERNE BOUVERNE MAGAZINE MAGAZINE | BREGUET | ?????

REF. 3815TI/HM/3ZU

64

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | BREGUET

WAT VOORAF GING BREGUET T YPE XXI 3810

BREGUET T YPE XXI 3817

Oorsprong: het TYPE XX horloge werd in de jaren vijftig voor de Franse marineluchtvaartdienst ontworpen en veroverde al spoedig de kenners die belust waren op techniciteit en zuivere en originele vormen. In 2004 werd de vijftigste verjaardag gevierd van de TYPE XX-collectie. Daarom hebben de ontwerpers en meester-horlogemakers van Breguet een model gemaakt dat de hernieuwing van de lijn aangeeft. Die zou door haar prestaties en haar gestaald karakter aan de verwachtingen van het publiek en verzamelaars beantwoorden. Deze Chronograaf Type XXI 3810, met een echt grote diameter 42mm, toonde duidelijk zijn ambities: elegante zwarte rodium wijzerplaat, in edelstaal bewerkte kast, een gecanneleerde holte en een in twee richtingen draaiende glasrand. Het nieuwe mechanische binnenwerk met automatisch opwindmechanisme dreef de beroemde zogeheten flybackfunctie aan, zowel op de seconde- als op de minutenwijzer. Om een onmiddellijke afleesbaarheid van de minutentotalisator mogelijk te maken, werd deze laatste verplaatst naar het midden en vervangen door een dag-nachtaanduiding op 3 uur, vergezeld van de datum op 6 uur. De leesbaarheid wordt geaccentueerd door verlichte cijfers en indexen. Vandaag nog beschikbaar met een koperen of stalen horlogebandje, dit TYPE XXI 3810 model belooft nog steeds een perfecte beheersing van de tijd in een elegante stijl en een geactualiseerde sportiviteit.

In 2016 introduceerde het huis Breguet het flybackchronograaf Type XXI 3817. Met zijn vintage look roept hij de geschiedenis en de oorsprong van de Type XX-lijn op, terwijl zijn technische kenmerken hem voluit in de 21e eeuw plaatst. De Type XXI 3817 heeft een leikleurige wijzerplaat in epoquestijl, die volop tot haar recht komt in een evenwichtig geproportioneerde stalen kast met fijne cannelures op de flank, op een kalfsleren armband. Dankzij een geschroefde kroon is het horloge waterdicht tot op 100 meter. Het mechanische uurwerk met automatische opwinding is uitgerust met een flybackfunctie die typisch is voor de Type XX-chronografen vanaf 1954. Het werd verder verfijnd en een stuk geavanceerder dankzij het gebruik van componenten in silicium. De minutenteller van de chronograaf bevindt zich in het centrum, net als die voor de seconden. De Type XXI 3817 is onder meer ook voorzien van een 12-urenteller en een kalender op 6 uur. Een dag-nachtaanduiding en een kleine secondewijzer, respectievelijk op 3 en 9 uur, zorgen er mee voor dat een topstuk is in zijn categorie. Liefhebbers van horlogemechanica kunnen het uurwerk tot in de kleinste details bewonderen door de saffieren bodem, een première in de geschiedenis van de Type XXcollectie.

BOUVERNE MAGAZINE B 65


BOUVERNE MAGAZINE | COMPLICATIONS

WHY DO WATCHES COME WITH COMPLICATIONS?

T

HE ACCEPTED DEFINITION OF A WATCH COMPLICATION COULD SIMPLY BE DEFINED AS ANY FUNCTION ON A TIMEPIECE THAT

DOES MORE THAN JUST TELL THE TIME. STILL, IT’S PERTINENT THAT WE TAKE AN IN-DEPTH LOOK AT EACH AND EVERY COMPLICATION TO GIVE WATCH LOVERS A BETTER UNDERSTANDING OF HOW EACH FUNCTION OPERATES.

For most timepiece owners, a watch serves as a multi tool capable of providing information in addition to just the time of the day. While a watch is certainly viewed as a fine piece of jewellery, it is also an indispensable accessory and, for many, a status symbol. Complications are best understood as complicated mechanical functions beyond regular time-telling, that display a high degree of skill and craftsmanship. Complications are by definition mechanical so, for example, a quartz watch with a battery could have multiple functions, but they would not be called Complications. Luxury watchmakers like for instance Breguet, Cartier, Chanel, or Rolex pride themselves on their Complications as a way to show off their ingenuity. There is of course a strong competition among the world’s top brands to succeed in being the most ‘complicated’. The most popular Complication is probably the Moon Phase display, usually an elegant illustrated dial suited to dress watches. But for the true collector, the array of information that can be engineered into a wristwatch goes way beyond the moon.

66

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | COMPLICATIONS

Makers have accomplished Complications that show the date accurately (including leap years) through the next century. There are Complications that provide accuracy to 1/10 of a second, or even the precise solar length of the day. Let’s not forget that Complications are also a practical tool of the trade that in some cases has lifesaving capabilities, from monitoring oxygen levels while deep sea diving, to measuring the heartbeat of a patient in hospital. As a regulated tool from police officers to military operators, the timepiece has also always enjoyed an illustrious history helping men perform their duties.

BOUVERNE MAGAZINE B 67


BOUVERNE MAGAZINE | COMPLICATIONS

Now that we have explained what Complications are, we should also tell you about Grand Complications watches as masterpiece in the world of Haute Horlogerie, a testament to the unparalleled skill of a master watchmaker. Grand Complications are considered the most complex and highest achievement in the world of watchmaking. The generally accepted definition of a Grand Complication is a wristwatch that includes a minute repeater, moon phases, perpetual calendar, split-seconds chronograph and a Grande and Petite Sonnerie which is a quiet gong that strikes every quarter of an hour. Grand Complications are a badge of honour for watchmakers and brands, the finest of fine watchmaking. These premier timepieces can take more than 10 years to develop and can include upwards of 1.300 individual parts that need to neatly fit inside an incredibly limited ultra-thin space. Cartier made in 2015 one of the most complicated watches ever with the Rotonde de Cartier Grande Complication (pictured above). Breguet also likes to clearly lay out all its Complications with pride, adding plenty of new technical developments to the more than 200 years old Maison’s arsenal. And, what to think of the Panerai L’Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phase Equation of Time GMT watch, $200.000+ worth, and one hell of a horological product (pictured left). The list is long… Chanel, Longines, Tudor, Baume & Mercier, all major watchmakers love Complications and keep pushing the boundaries of innovation to include multiple functions and complications in one timepiece.

68

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | COMPLICATIONS

Based on functionality, there are broadly three main types of Complications: Timing Complications that include different chronographs, Astronomical Complications that include various types of calendars and Moon Phase, and finally Striking Complications that include alarm and repeater. Here below we listed some of the most popular Complications. Remember, these are all state-of-the-art mechanical accomplishments – no computer chips or programs were harmed in the making of these wonders. Date Display – probably the simplest Complication, yet the most useful as it tells you the date. This particular display can most be viewed in various ways, the most popular being the Date Window which presents itself in an aperture next to the three o’clock marking on the dial. Other date displays are called Big Date, Date Wheel

Rolex Sky-Dweller with date window

or utilizes as small sub-dial commonly found over the 6 o’clock mark. (picture: Rolex Sky-Dweller with date window) Day Date – the day date is a slightly more advance version of the date display. The only difference is that it tells you the day of the week in addition to the day of the month. The most classic version presents the day of the week at the 12 o’clock mark and the day date in an aperture next to the 3 o’clock mark. (picture: Rolex Day Date Platinum) Triple Calendar – this Complication simply adds the month of the year to the day date display. In addition to showing the day of the week and the date of the month, the display will also showcase the specific month. (picture: Breguet Triple Calendar Moonphase 4544)

Rolex Day Date Platinum

Breguet Triple Calendar Moonphase 4544

BOUVERNE MAGAZINE B 69


BOUVERNE MAGAZINE | COMPLICATIONS

Annual Calendar – this is a slightly more elaborate calendar function which takes the day, the date, the month and then adds the year to it. It does not account for leap years and will advance to the 31st of February every year before jumping to the 1st of March. (picture: Longines Master Collection) Perpetual Calendar – as you would expect this, the perpetual calendar takes into account the leap year, preventing you from having to manually set the function on March 1st. It should however be noted that this function will require correction in 2100. (picture: Breguet Classique 3797 Perpetual Calendar Tourbillon)

Chronograph – the best definition of a chronograph is simply to refer to it as a stopwatch. The original intention was to provide a way to time races and sports events, and while it’s still used for that same purpose today, it has also been used for a wide-variety of other functions. There are three basic types of chronographs. The first type is referred to as a ‘Mono-poussoir’ or one-button chronograph. The only button is successively pushed in order to start, stop and reset the chronograph function. (picture: Cartier Tortue Mono-poussoir) The second common type is the ‘Fly-back’ chronograph, originally invented for use by pilots and navigators who required impeccable accuracy when measuring time spans. By pushing the second button while the chronograph is in operation, it immediately causes all the counters to reset and start again from the zero marker. (picture: Breguet Type XXI / Baume & Mercier Capeland Passione Engadina) The third type is called the ‘Ratrappante’ or splitsecond chronograph. It will almost always have three pushers on the case, and will consist of two second hands on the dial, one of which will be superimposed over the other. The purpose is to allow the wearer to measure two separate spans of time. While one hand moves, the other can be stopped, started or reset back to zero. (picture: very rare Rolex Chronograph ref. 4113)

70

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | COMPLICATIONS

Travel Complications – travel complications, or more commonly known as dual time zone complications, are exactly that, functions invented for us by those who regularly travel or operate in multiple time zones. A dual time function on a watch will allow the wearer to view two separate time zones, both of which operate through the use of a singular movement. In case of a dual movement watch, both the time zones are set and operate completely independently of one another. They are powered separately and are basically just two watches in one (picture: Rolex Cellini Dual Time) Many people have also heard the term GMT when it refers to the time zone function of a watch. GMT (Greenwich Mean Time) is a sub-category (an additional dial) and simply means that the watch displays two or more time zones. (picture: Tudor Black Bay GMT) World Timer – this is a more complex travel Complication particularly useful for those who operate in multiple time zones often from a single location. It’s handy for international business executives that communicate with various offices around the world using their local time zone. It uses a rotating inner bezel with a 24-hour display that sits inside an outer bezel which lists the major world cities in each time zone. While the outer bezel is set by the wearer, the inner bezel which runs off the movement, makes a complete revolution every 24-hours.

Cellini Dual Time 39 mm, 18 ct white gold, polished finish

Tourbillon – This is one of the most complex and cost-enhancing Complications found on a watch. The entire purpose of the Tourbillon is to make to watch more accurate. It’s basically a cage that spins the balance wheel on its own axis. The Tourbillon rotates within the watch housing and exerts gravity forces on the parts (hairspring, escapement) caused by the wearer’s wrist moves. (picture: Chanel J12 Tourbillon)

BOUVERNE MAGAZINE B 71


BOUVERNE MAGAZINE | COMPLICATIONS

Minute Repeater – A function that causes the watch to chime out the time when a lever on the side of the case is activated. Inside, small hammers strike tiny gongs to create graduated tones for the minutes, hours and quarter hours. Once highly valued in the dark before the age of electric light. (picture: Breguet Minute Repeater Tourbillon 7087)

Planetarium – Like to Moon Phase, the Planetarium looks very elegant. It has no other function than indicating the alignment of our solar systems. While this ­particular Complication is actually quite complex and difficult to manufacture, the function is really nothing more than an interesting topic and a testament to complicated watchmaking.

Moon Phase – The Moon Phase Complication is an aesthetical indicator that tells you if it’s full, half, quarter, or new moon in the sky. Originally designed for sailors to determine the tides, today it’s purely fashionable. (­picture: Rolex Cellini Moonphase)

Foudroyante – This Complication is also called ‘jumping second hand’. It’s a small dial that jumps very quickly to show you how fast each second ticks by. Neat to watch and often oddly addictive.


BOUVERNE MAGAZINE | COMPLICATIONS

Rolex Daytona Cosmograph Tachymeter

Power Reserve Indicator – It’s simply a way to determine how much life your mechanical watch has before it needs to be wound. The indicator will measure the reserve of power left in the watch and show it in hours. However, some timepieces offer a 10-day power reserve in which case it will indicate days instead of hours. (picture: Panerai Luminor PAM01090)

Equation of time – ‘Apparent Solar Days’ are the observable length of the days, which can vary by as much as 16 minutes shorter or longer than 24 hours depending on the earth’s position relative to the sun (during the solstices and equinoxes). This Complication indicates the minutes to be added or subtracted in order to equate the exact length of the day.

Tachymeter – A scale most commonly found on the bezel of a chronograph that is used to measure the speed of the wearer over a certain distance. (picture: Rolex Daytona Cosmograph Tachymeter) Grande et Petite Sonnerie – The ‘Grande Sonnerie’ interprets the positions of the hands and then audibly chimes the time. It dates from the time people only had clocks before it made its way to watches. It is, essentially, an automated minute repeater that will chime the time every fifteen minutes, and again on the hour to inform you of the progression of time. The ‘Petite Sonnerie’ chimes the time on the hour only. The watches equipped with this Complication obviously have a silent mode, which stops the timepiece from chiming at all. Alarm – Self-explanatory, an alarm is simply a Complication that permits you to pre-set a specific time and will notify you when that time is reached.

Panerai Luminor PAM01090 BOUVERNE MAGAZINE B 73


TUINEN ZWEMBADEN POOLHOUSES WELLNESS

BECAUS BECAUS VANTEGEMSTRAAT VANTEGEMSTRAAT 33 33 9230 9230 WETTEREN WETTEREN T +32 +32 99 363 363 09 09 63 63


www.becaus.be www.becaus.be


BOUVERNE MAGAZINE | ?????

CHANEL MADEMOISELLE J12 ACTE II La Maison Chanel Haute Horlogerie propose aujourd’hui de découvrir un nouveau duo qui vient prolonger celui datant de 2020 en allant jusqu’à lui emprunter son nom. Les deux ­nouvelles Mademoiselle J12 acte II reprennent le concept de leurs aînées en se dévoilant dans un style toujours aussi luxueux et séduisant. Proposées en éditions limitées à 555 pièces, elles se présentent sur une boîte en céramique (blanche ou noire) haute résistance en or blanc 18 carats, leur fond étant serti d’un diamant taille brillant gravé ‘Mademoiselle J12 acte II’ et ‘Limited to 555’.

La couronne visée, également forgée en or blanc 18 carats, se voit adjoindre un charm représentant Mademoiselle en or blanc 18 carats et émail serti d’un diamant taille brillant. Laqué, le cadran est serti de 12 diamants taille baguette. Habillée d’un bracelet en céramique haute résistance, le montre Chanel est motorisée par une mouvement quartz de haute précision. Diamètre de 33 mm A quand l’acte III ?

HAUTE HORLOGERIE 76

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | CHANEL

BOUVERNE MAGAZINE B 77


BOUVERNE MAGAZINE | CHANEL

BOY-FRIEND SQUELETTE CONCENTRÉ DE SOBRIÉTÉ Pureté des lignes, équilibre des mesures, perfection des formes. La montre BOYFRIEND est un concentré de sobriété. Radicalement élégante, elle ose imposer une nouvelle allure, abolissant les Frontières entre masculin et féminin. MONTRE BOY-FRIEND SQUELETTE X-RAY RÉFÉRENCE H6250, ÉDITION LIMITÉE À 100 PIÈCES.

Boîte et lunette serties de saphirs. Couronne en or blanc 18 carats sertie de 5 diamants taille baguette. Bracelet en cuir de veau brillant motif alligator avec boucle en or blanc 18 carats. Calibre 3, mouvement mécanique à remontage manuel. MONTRE BOY-FRIEND SQUELETTE H6949, ÉDITION LIMITÉ À 55 PIÈCES.

Boîte et lunette en or beige 18 carats. Lunette sertie de 38 diamants taille baguette. Couronne en or beige 18 carats sertie de 5 diamants taille baguette. Bracelet en veau mordoré motif matelassé et boucle en or blanc 18 carats. Calibre 3, mouvement mécanique à remontage manuel. MONTRE BOY-FRIEND SQUELETTE H6433, ÉDITION LIMITÉE À 55 PIÈCES.

Grand modèle en or blanc 18 carats. Lunette en or blanc sertie de 38 diamants taille baguette. Couronne en or blanc 18 carats sertie de 5 diamants taille baguette. Bracelet en veau motif alligator noir brillant et boucle en or blanc 18 carats. Calibre 3, mouvement mécanique à remontage manuel.

H 6949

H 6250

78

B

BOUVERNE MAGAZINE

H6433


ONTDEK DE NIEUWE COLLECTIE LENTE/ZOMER 2021 BIJ OPTIEK LAMMERANT-Gaversesteenweg 44, 9800 Deinze


BOUVERNE MAGAZINE | GEMSTONES

KOM ALLES TE WETEN OVER EDELSTENEN EN HALFEDELSTENEN!

L

IEFHEBBERS VAN JUWELEN KENNEN NIET ALTIJD HET VERSCHIL TUSSEN DE STENEN DIE HUN RINGEN, HANGERS, OORBELLEN OF ANDERE WAARDEVOLLE JUWELEN SIEREN. NOCHTANS VEEL

VERSCHILLENDE SOORTEN STENEN: EDELSTENEN – D.W.Z. EDELSTENEN EN HALFEDELSTENEN – EN HARDE STENEN OF SIERSTENEN.

Het zijn vooral de edelstenen die we in dit toelichtende artikel zullen behandelen. De technische term ‘edelsteen’ omvat zuivere edelstenen en halfedelstenen die als doorzichtige en slijpbare stenen gekwalificeerd zijn. Sinds de ontdekking en de exploitatie van het nieuwe Amerikaanse continent worden vandaag twee soorten edelstenen onderscheiden. De Europeanen wilden de

80

B

BOUVERNE MAGAZINE

waarde van hun natuurlijke rijkdom beschermen met het oog op de enorme hoeveelheden die door ZuidAmerikaanse landen zoals Brazilië werden gewonnen, waardoor edelstenen nu in klassen worden verdeeld. Bij juwelen en sieraden zal een met saffier getooide armband bijvoorbeeld duurder zijn dan een armband die versierd is met amethist.


BOUVERNE MAGAZINE | GEMSTONES

EDELSTENEN Er bestaan slechts vier edelstenen in de wereld: diamant, robijn, smaragd en saffier. Een steen wordt als edel beschouwd wanneer hij aan drie criteria voldoet: zeldzaamheid, zuiverheid en hardheid. De meeste van deze stenen zijn afkomstig van kristallen die gevormd zijn in diepe steenlagen. De winning ervan is dan ook moeilijk en duur, wat de uiteindelijke prijs rechtvaardigt. In hun zuivere vorm zijn deze mineralen kleurloos. Het zijn in feite metalen

en andere onzuiverheden die in deze mineralen zitten, die er een kleur aan geven. In de juwelenhandel zijn deze stenen zeer populair voor het verfraaien van hangers, ringen, trouwringen en oorbellen. Bij het kopen of vervaardigen van een dergelijk juweel zal de juwelier u altijd verzekeren van de herkomst van de steen en de kwaliteit ervan. Bovendien is het altijd heel belangrijk om het karaat te vermelden. In het geval van een diamant stemt 1 karaat overeen met 0,2 gram. Aan de hand van deze meeteenheid kan de prijs van de diamant objectief worden bepaald. Rekening houdend met de kwaliteit van de sieraden worden edelstenen meestal op juwelen van 18 kt (wit, roze of geel) goud, zilver of zelfs gerodineerd zilver gemonteerd.

BOUVERNE MAGAZINE B 81


BOUVERNE MAGAZINE | GEMSTONES

DIAMANT Volgens de legende zou de diamantwinning haar oorsprong hebben in India, waar het gesteente al 6000 jaar wordt ontgonnen. In Egypte, Griekenland en het oude Rome symboliseerden diamanten de ‘tranen van God’. De belangrijkste diamantproducenten zijn momenteel Rusland, Botswana, Australië en de Democratische Republiek Congo.

ROBIJN Robijn wordt gewonnen in mijnen. De belangrijkste vindplaatsen bevinden zich in Birma. Robijnen zijn hoofdzakelijk rood, met purperen en kastanjebruine variaties. De rode kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van chroomatomen.

SMARAGD Het woord smaragd komt van het Latijnse “smaragdus”, een vervorming van het Perzische woord “zamarat” dat “hart van steen” betekent. Colombia is de grootste producent ter wereld, gevolgd door Zambia en Brazilië. De groene kleur is te danken aan sporen van chroom, vanadium en ijzer.

SAFFIER Saffieren bestaan uit aluminiumoxidekristallen met onzuiverheden die er een kleur aan geven. Die kleur is hoofdzakelijk blauw, maar kan variëren van paars tot roze en soms ook van groen tot geel. De regio van Kasjmir en het eiland Ceylon (Sri Lanka) zijn het beroemdst om hun blauwe saffieren.

82

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | GEMSTONES

DE 4 C’S VAN DIAMANT We sluiten dit overzicht af met de edelste van alle edelstenen, de diamant, en met de ermee gepaard gaande onontbeerlijke bevestiging van de 4 C’s, namelijk carat (karaat), color (kleur), clarity (zuiverheid) en cut (slijpkwaliteit), die vergezeld gaat van een erkend echtheidscertificaat.

of beter gezegd: kleurloos. De tinten wit variëren van volkomen kleurloos (uitzonderlijk wit) tot zeer lichte geeltinten, als gevolg van gasatomen die aanwezig waren tijdens de kristallisatie van de diamant. In die zin is kleur een onzuiverheid. Wit is daarom een symbool van zuiverheid.

De C van ‘carat’ (karaat): het eerste beoordelingscriterium is een meeteenheid. Eén karaat is gelijk aan 0,2 gram. Een diamant van 5 karaat weegt in feite maar één gram. Hoewel een diamant niet zwaar is, is het gewicht ervan toch een zeer belangrijke factor in de prijs van een diamant.

De C van ‘cut’ of slijpkwaliteit: de ruwe diamant wordt gezaagd, in vorm gesneden en vervolgens tot in de perfectie geslepen. Dit is handwerk. De 4e C is dus een technisch criterium waarbij de knowhow en het vakmanschap van de juwelier zichtbaar worden.

De C van ‘clarity’ (zuiverheid): zuiverheid betekent de afwezigheid van insluitsels. Door de brekingsindex van het licht van de diamant en zijn hoge weerkaatsing zijn deze insluitsels moeilijk te zien met het blote oog. De zuiverheidsgraad van een diamant wordt daarom gemeten met een vergrootglas (10x). De C van ‘color’ (kleur): de kleur van het merendeel van de voor sieraden gebruikte diamanten is ‘wit’,

Net zoals elk individu is elke diamant uniek. Iedereen heeft natuurlijk persoonlijke voorkeuren. De purist kiest voor een zuivere diamant, de perfectionist voor een perfect geslepen steen, de kenner voor een juist evenwicht tussen de vier criteria en de liefhebber van extremen voor de meest uitzonderlijke witte kleur. Maar misschien moeten we er nog een 5e ‘C’ aan toevoegen, de C van ‘coeur’ of hart, voor de persoon die de mooie diamant kiest. Hij wil maar één diamant: die van het hart!

BOUVERNE MAGAZINE B 83


BOUVERNE MAGAZINE | NEW ITALIAN ART

La prestigieuse maison milanaise

New Italian Art

New Italian Art est un atelier de joaillerie de réputation mondiale fondée en 1969 par la famille Lombardi, une famille milanaise qui crée des bijoux et de l’orfèvrerie depuis le début du 20ième siècle. Dès l’année de sa création, l’entreprise remporte en 1969 le prix prestigieux ‘Diamond International Award’ avec la bague Dandelion (pissenlit) réalisée en or, diamants et émail vert sur le corps de l’anneau. Cette merveilleuse bague marquera le début de la réputation internationale de la maison ainsi que sa connexion avec la technique de l’émail. L’entreprise remportera par la suite encore quatre autres ‘Diamond International Awards’ et s’impose comme une grande maison de haute bijouterie en Europe, Amérique du Nord, Asie et au Moyen-Orient. Vers la fin de années ’70, l’émail disparaîtra graduellement de la production et New Italian Art décide alors de répondre avec ­succès à la demande internationale croissante en haute joaillerie, objets précieux et bijoux ornés de diamants et de pierres précieuses. Toutefois, le retour de l’émail s’amorce au tout début du 21ième siècle et l’entreprise décide non seulement de sauver cet art de la disparition, mais aussi d’appliquer à nouveau l’émail en bijouterie. Cela, afin de mettre de nouvelles créations en valeur en y apportant plus de relief dans le dessin du bijou. L’émail reste ainsi de nos jours un trait bien distinctif et une signature personnelle dans les créations de la maison milanaise.

84

B

BOUVERNE MAGAZINE

Un autre point fort de New Italian Art sera d’avoir une capacité créative quasi illimitée, qui permet de s’adapter aux nouvelles modes et tendances dans le monde de la haute joaillerie. La maison depuis se repositionne en ajoutant aux produits existants de nouvelles créations exclusives sur mesure et sur demande. Cette faculté d’adaptation est due au métier et au fait que l’atelier dispose d’une main-d’œuvre hautement qualifiée, capable de réaliser tous les bijoux des plus simples aux premiers prix, uniques, hauts de gamme et réalisés d’après dessin et en résine. Bien sûr, la collaboration avec nos amis et partenaires bijoutiers est très importante. L’amitié et l’appréciation sont les bases du succès de l’entreprise. Depuis plusieurs années déjà, la famille Bouverne fait confiance à la Piero Lombardi et à toute son équipe dans le conseil, la création et le façonnage de bijoux exclusifs et sur mesure. Les quelques prises de vue présentées dans les pages de ce dossier n’offrent qu’un bref aperçu de possibilités techniques et créatives des maisons New Italian Art et Bouverne.  B


New Italian Art


BOUVERNE MAGAZINE | NEW ITALIAN ART

Ring in wit goud 18kt gezet met briljanten voor 1,08ct en smaragden voor 0,63ct, afgewerkt met zwarte enamel. Waarde: €9.200,-

Halssnoer in wit goud 18kt en pendentief gezet met smaragd voor 0,83ct en briljanten voor 0,76ct, afgewerkt met zwarte enamel. Waarde: €9.200,Lange sautoir in roze goud, waarde: €3.550,-

86

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | NEW ITALIAN ART

BOUVERNE MAGAZINE B 87


BETER WONEN, BETER LEVEN.

“NIETS IS ZO DUUR ALS GOEDKOOP BOUWEN, OMDAT JE DAN GEDURENDE JAREN ALLERHANDE ONVOORZIENE KOSTEN KRIJGT DIE SNEL OPLOPEN.” PAUL ELBEKO

88 2

B

BOUVERNE MAGAZINE MAGAZINE


Elbeko. Samen sterk. Tim en Bert Schauwvlieghe runnen samen met hun vader Paul Elbeko, het bouwbedrijf dat een halve eeuw geleden door hun grootvader werd opgericht. We ontmoetten ze in de landelijke villa van Bert voor een babbel over smaken, werkwijzen en de unieke samenwerking met de bouwheer. “Het ideale huis, is het huis waar je je

en communicatie en kan zich perfect

thuis voelt” weet Bert — waardoor het

inleven in de wensen van de klanten.Hij

zeer individueel uitvalt. “In mijn geval

draagt een IWC Portuguese, bouwde

moest dat huis op het platteland,

iets dichter bij de stad, maar toch in

en wel in de buurt waar ik als kind

het groen.

altijd geravot heb. Dat ik voor deze plek koos, had alles te maken met de

TIM: “We combineren onze kennis met

oriëntatie van het perceel waardoor ik

praktijk ervaring — dat is cruciaal. We

een landhuis kon neerzetten waarvan

zijn daar goed in maar merken toch dat

de tuinzijde de hele dag licht vangt.

de klant soms toch te weinig vertrouwen

Bovendien ligt het land hier net iets

heeft in de partners die dat vertrouwen

hoger, waardoor ik wat meer uitzicht

nochtans waard zijn. Het unieke aan

heb en droog zit. De schuur die langs-

Elbeko is dat we een team van specialis-

zij ligt, heb ik gerestaureerd waardoor

ten samenbrengen die klanten vanaf het

een polyvalente zaal ontstond alsook

prilste begin tot de aflevering kunnen

een logeergedeelte — een specifie-

bijstaan — ongeacht het budget. Omdat

ke vraag van de stad Gent. Door de

we ons werk tot in de perfectie willen

schuur te bewaren, fungeert ze ook als

uitvoeren, kost dat iets meer.

buffer voor het uitzicht: het lijkt wel alsof ik geen buren heb en alleen door de natuur ben omringd. Ik ging voor een moderne interpretatie van een landelijke villa. De architect maakte het plan, terwijl ik voor de materialen koos, zoals de Wasserstrichstenen van een halve meter lang.” Bert Schauwvlieghe is een natuurliefhebber, een perfectionist maar vooral een Bourgondiër. Dat zal later blijken in zijn ondergrondse man cave. Hij draagt een Rolex en bekommert zich binnen Elbeko om de productie en de uitvoering. Zijn broer Tim is erg sportief maar ook een natuurmens. Hij zit in de marketing, verkoop

MAGAZINE B 89 3 BOUVERNE MAGAZINE


BETER WONEN, BETER LEVEN.

“IN MIJN HUIS HEB IK GEKOZEN VOOR EEN TECHNISCH LOKAAL DAT LETTERLIJK CENTRAAL STAAT — EEN KOKER MET TECHNISCHE VOORZIENINGEN DAARROND.” BERT SCHAUWVLIEGHE

Maar zoals mijn vader altijd zegt: niets

specialisten. Vanaf de architectuur

is zo duur als goedkoop bouwen, om-

over EPB, stabiliteitsstudies, akoestiek,

dat je dan gedurende jaren allerhande

bemalingsstudies en tekenwerk. Ook in

onvoorziene kosten krijgt die snel

de uitvoering zorgt een breed net aan

oplopen.

partners voor een eindresultaat dat uniek is en van hoge kwaliteit. Doordat

Een klant moet zich op alle niveaus

we met een zeer uitdagend en leuk

op zijn gemak en comfortabel voelen

cliënteel te maken krijgen, wisselen de

in zijn huis. Dat gaat van essentiële

uitdagingen zich af... en daar houden

factoren als droog en warm zitten tot

we van.”

praktische bruikbaarheid. Maar het belangrijkste is de mentale gemoeds-

TIM: “Het begint vaak met een selectie

rust die je ervaart als je ‘thuis’ komt.

van de Pinterest- en Instagrambeelden

Voor sommigen is dat strak en minima-

waarmee een klant ons bij een eerste

listisch, voor anderen moet het dan

ontmoeting confronteert. We merken

weer supergezellig zijn met hoekjes en

dat de esthetiek de basis is van waaruit

kantjes, een kaarslichtje en zo meer.

de bouwheer gaat kiezen: wat hem

Daarom begint onze uitdaging met

beweegt is een vorm of een volume.

het leren kennen van de ziel van de

Het technische en theoretische achter

toekomstige bewoner, om die gevoe-

de verwezenlijking van zijn droom is

lens later te helpen vertalen in een

een ver-van-mijn-bed show, terwijl rea-

goed plan, een gepaste materialisatie.

lisaties die prachtig ogen in de praktijk

Omdat ik me goed kan inleven in an-

vaak heel veel studie en techniek

dermans wereld probeer ik de priori-

verbergen. Des te minimalistisch, des

teiten te detecteren, ook als mensen

te ingewikkeld. Het erg mooie blijkt

die niet precies kunnen verwoorden.

ook niet altijd praktisch of duurzaam.

We willen ze over het hele parcours

Daar moeten we op wijzen, zodat we

begeleiden en omschrijven onszelf

kunnen bijsturen. In de ideale woning

dan ook als bouwadviseurs, niet als

heerst harmonie, kan de opdrachtge-

verkopers.”

ver er zich volledig mee vereenzelvigen. Een perfectionist moet je niet

90 4

B

BERT: “We zijn een aanne-

adviseren om voor een witte vloer of

mer met begeleidingscapaciteit,

een delicaat werkblad te kiezen. Zoals

we kozen voor een kennisbe-

iemand die voor meer natuurlijk gaat

drijf dat zich omringd heeft met

juist weer wel van patine houdt.”

BOUVERNE BOUVERNEMAGAZINE MAGAZINE


Het strak landelijk interieur wordt gekenmerkt door ingewerkte plinten, karaktervol parket en uitgesproken natuursteen.

BOUVERNE MAGAZINE B 91 BOUVERNE MAGAZINE 5


BETER WONEN, BETER LEVEN.

BERT: “In mijn huis heb ik gekozen

dan heeft de bouwheer de neiging om

voor een technisch lokaal dat letterlijk

voor de oppervlakte te kiezen — terwijl

centraal staat — een koker met techni-

iets kleiner bouwen ideaal zou zijn

sche voorzieningen daarrond. Dat heeft

omwille van de superieure kwaliteit die

met een technische realiteit te maken.

we dan kunnen leveren. Iedereen bezit

Als je warm water wil, moet die een

een wishlist met prioriteiten. Sommigen

zo kort mogelijk parcours afleggen. Ik

zijn super fan van domotica, anderen

gaf de architect de opdracht om een

willen minimalistische ramen of een grote

klein vierkantje te tekenen midden in

keuken. Als er budgettaire spanningen

het huis. Daarrond moesten de toilet-

opduiken, kan je kiezen om de woning te

ten, badkamers, kasten en technische

verkleinen of de wishlist te beperken, om

ruimtes komen. Met de rest mocht hij bij

die dan eventueel in een later stadium

wijze van spreken zijn ding doen. Mijn

verder uit te voeren.”

technische koker begint in de kelder en loopt helemaal door tot in het dak.

TIM: “In het begeleidingstraject zetten we

Hij is op elk verdiep bereikbaar via de

pas de stap naar de architect nadat we

wegneembare achterwand van kas-

precies weten wat de mensen willen. De

ten. In die koker hangt een ladder en

architect zien we als een ontwerper en

verlichting. Via de verlaagde plafonds

kunstenaar, wij kijken toe als techniekers

kan ik alle technische elementen snel

op de achtergrond. Het is de bedoeling

en handig bereiken. Uit ervaring weet

dat de drie partijen (klant, architect,

ik dat die technische ruimte onder-

technici) een gelijkwaardige rol hebben,

schat wordt en daardoor vaak te klein

zodat men tot een goed evenwicht komt.

bemeten. Men bouwt op 500 m2 en wil

Voelt een van de partijen zich in een

die ruimte tot 7 m2 beperken. Natuurlijk

onderdanige rol geduwd, dan wordt het

oogt een grote living leuker op plan

moeilijk. Dat kan zijn omdat de architect

dan een technisch lokaal — tot je een

zijn ding niet kan doen, de behoeften van

probleem hebt…

de bouwheer niet worden ingevuld of de techniekers vinden dat ze geen optimale

692

B

BOUVERNE MAGAZINE MAGAZINE

Een heikel punt is dat er soms moet

kwaliteit kunnen leveren bij de nochtans

gekozen worden tussen het aantal vier-

aantrekkelijk uitziende constructie. De

kante meter en de verwachte kwaliteit.

grootste hindernis is vaak het ego, een

Dat heeft met het budget te maken en

grote en delicate handicap.


“REALISATIES DIE PRACHTIG OGEN, VERBERGEN IN DE PRAKTIJK VAAK HEEL VEEL STUDIE EN TECHNIEK.” TIM SCHAUWVLIEGHE

Als een van de partijen zich op die manier positioneert, hebben we de reflex van “doe uw goesting”, maar we weten op voorhand dat het een gemiste kans is, waarbij de bouwheer niet ten volle zal genieten van onze meerwaarde.” BERT: “Blijft het na al die jaren nog een boeiende bezigheid? Jazeker, omdat we nooit hetzelfde huis opnieuw bouwen, er zovele facetten zijn die bovendien evolueren waardoor we getriggerd blijven, bijleren, nieuwe uitdagingen aankunnen. Anderzijds zijn er ook steeds meer beperkingen die van overheidswege worden opgelegd en ons dwingen na te denken om met creatieve oplossingen aan de dag te komen. Kortom, het wordt steeds complexer en dat vraagt om meer specialisten in

Elbeko gelooft sterk in de totaalaanpak en heeft

het proces — en wel van bij de start.

alle expertises inhouse:, ingenieurs en technici

Vaak beginnen mensen bij de archi-

voor studie en uitvoering, ervaren bouwadviseurs,

tect, die zijn ding mag doen. Daardoor

interieurarchitecten en eigen ruwbouwploegen.

duiken soms onverwachte technische

Kies voor zorgeloos bouwen, want beter wonen,

problemen op, die allerlei aanpassingen

da’s beter leven.

vergen. Bij ons staan alle partners van dag 1 mee aan de start. We kennen hun

Heb je zelf bouwplannen?

knowhow, we houden ook contact met

Meer info op www.elbeko.be

de fabrikanten en kunnen daardoor een totaaloplossing aanbieden met een bron van kennis en ervaring. En dat is van onbetaalbare waarde.” ❚

MAGAZINE B 93 7 BOUVERNE MAGAZINE


94

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | FRANCIS MAERE

EEN HEER VAN STAND, TUSSEN KLEUREN EN VORMEN

F

RANCIS MAERE BEHOORT AL EEN KWARTEEUW TOT DE TOP VAN DE KUNSTHANDEL. IN HARTJE GENT TREFFEN WE EEN MAN MET EEN VISIE. MAAR VOORAL EEN MAN MET EEN HART VOOR DE BELGISCHE KUNST

VAN HET BEGIN VAN VORIGE EEUW, MAAR NIET BLIND VOOR HET HEDEN.

tekst

& foto ’ s : Pierre Darge

Op het eerste verdiep van het indrukwekkende Hotel Falligan op de Kouter ontvangt Francis Maere ons te midden sculpturen van Pol Bury, schilderijen van Pierre Clerk en van verschillende meesters van de Latemse groep. Met tegen een kleine wand een schitterend werkje van Léon Spilliaert uit 1908, de Oostendse Hofstraat. Slechts 63 op 48,5 centimeter groot maar adembenemend in zijn eenvoud en zijn schoonheid. Voor een opvallende geometrisch schilderij van de hedendaagse Amerikaanse kunstenaar Pierre Clerk doet de kunsthandelaar zijn verhaal…

overwel­digend. Die confrontatie zette me aan om me te verdiepen in de Leieschilders, de aantrekkingskracht van die streek en wat de kunstenaars toentertijd dreef. Mijn ouders hadden me graag rechten zien studeren, maar ik koos een beetje koppig voor de kunstgeschiedenis omdat ik wel voorvoelde dat ik die weg moest inslaan. Het waren heerlijke jaren, de periode van Jan Hoet’s ‘Chambres ­d’Amis’, van de grote tentoonstelling Paris-Bruxelles, of de eerste en enige retro­spectieve Georges Minne, opgezet door conservator Hoozee in het MSK. Na vier jaar maakte ik mijn ­thesis over de promotie van de Vlaamse expressionisten in de jaren twintig in Europa. Een verstandige internationale samenwerking die onze Vlaamse kunst confronteerde met de avantgarde elders in Europa en een zeer vruchtbare periode tot stand bracht. Heden ten dage is men geneigd onze Vlaamse kunst van het begin van de XX° eeuw te negeren. Jonge verzamelaars ­zweren bij internationale namen en hebben geen oog voor de diversiteit en

“Er zijn zo veel ‘vergeten’ talenten onder het stof geraakt. Ik beleef er een enorm plezier aan de ‘vergeten’ kunstenaars opnieuw in het daglicht te plaatsen.”

Francis Maere: “Alles is begonnen met het enthousiasme van mijn bevlogen humanioraleraar LatijnGrieks die mijn ogen geopend heeft voor de cultuur in het algemeen, schilderen beeldhouwkunst, architectuur, muziek, literatuur etc. Op de banken van het College te Deinze werd het vuur aangestoken. Mijn eerste grote wow-effect kreeg ik toen ik oog in oog kwam te staan met de bietenoogst van Emile Claus in het toenmalige klein museum te Deinze. Dat was niet alleen heel groot in deze ruimte, het was majestueus en

BOUVERNE MAGAZINE B 95


kwaliteit die ons eigen cultuur rijk zijn. Onze kunst is miskend in het buitenland, vanwege een gebrek aan chauvinisme en een zekere bekrompenheid. Na mijn studies heb ik met een duwtje van mijn ouders een jaar stagegelopen bij Christie’s London en dat heeft mijn ogen geopend. Na vijf jaar theorie kwam ik ineens in de praktijk van de handel terecht – van de archeologie tot de meubelkunst. Het waren de jaren van de zonnebloemen van Van Gogh, de kunsthandel barstte uit haar voegen. Aan het eind van dat jaar maakte ik een thesis over de Londense jaren van Emile Claus. Tijdens de eerste wereldoorlog zat de schilder daar op een kamertje, sprak geen Engels en durfde nauwelijks buiten te komen – bang als hij was om voor een Duitse spion te worden aanzien. In die tijd maakte hij de indrukwekkende reeks zichten op de Thames, mooi werk waarvan er zich zeker vijftien

96

B

BOUVERNE MAGAZINE

stuks in het depot in het MSK in Brussel bevinden, die zelden of nooit getoond worden…” Toch begon het echte leven pas daarna, toen Francis Maere gedurende tien jaren voor de kunstgalerij Berko Fine Paintings ging werken te Knokke, toen een belangrijke speler met vestigingen in Brussel, Parijs, Tokyo en New York. Francis Maere: “Het was een zeer dynamische galerij en ik heb er de stiel geleerd. Maar na tien jaar ­kriebelde het om op eigen benen te staan, en begon ik een kunsthandel aan het kasteel van Ooidonk in Bachte‑Maria‑Leerne, waar we nu nog altijd zitten. De locatie in het dorp was niet echt top maar de omgeving bezat wel een geschiedenis, een verhaal. Het dorp met zijn majes­tueuze lindendreef heeft menig ­kunstenaars tot inspiratie gediend, van Emile Claus of Jenny Montigny, tot Léon en Gust De Smet die er samen


BOUVERNE MAGAZINE | FRANCIS MAERE

met Frits Vanden Berghe woonden kort na de eerste wereldoorlog. Het was gewoon één van Vlaanderens mooiste dorpen… tot de bomen er werden weggehaald en de rest werd versteend. De plek werd vermoord maar de poort naar een van de mooiste parels van de Leiestreek is gebleven.”

tentoonstelling Pierre Clerk, een 94-jarige Hard-Edge Painter en Pop Artist actief in New York en Bordeaux, heeft me overweldigd en zal ik blijven promoten. Dit alles in combinatie met een blijvende drijfveer om onze Belgische kunst van begin XX° eeuw te tonen en te confronteren.”

BETEKENDE OOIDONK FINE ARTS DE START VAN EEN BOEIENDE CARRIÈRE?

IS DE INTERESSE VOOR DIE PERIODE LEVEND GEBLEVEN?

“Centen waren er nauwelijks. Gelukkig had ik al wat bekendheid verworven in het milieu. Als verkoper bij Berko was ik aanwezig op alle grote beurzen in Brussel, Parijs en Maastricht en had zo een grote kennissenkring opgebouwd. Collega’s en zelf mijn vroegere werkgever gaven mij stukken in depot of kochten werken bij mij aan. Een solidariteit die nu niet meer bestaat, vrees ik.”

“Laat het ons zo stellen dat de interesse altijd zal blijven bestaan, maar dat de aandacht nu vooral gericht is op de moderne en actuele kunst. We zitten in een generatiewissel en de verzamelingen die opgebouwd werden tussen de jaren 70-90 komen nu massaal op de markt omwille van het feit dat de jonge gene­ ratie andere smaken heeft ontwikkeld, anders is gaan wonen. Er wordt natuurlijk zwaar geschift want niet alles was van grote kwaliteit en er is enkel nog interesse in de topstukken.

TOCH BLEEF U NIET ENKEL HANGEN BIJ DE BELGISCHE KUNST VAN VORIGE EEUW.

“Het is altijd mijn core business gebleven, ook al betreft het een niche. Maar ik was ook niet blind voor wat er om me heen gebeurde en ik volgde het werk van hedendaagse kunstenaars die me aanspraken. Tot op vandaag probeer ik dit zo af en toe te combineren. Het werk van de Engelse animalier Jonathan Knight begon ik te promoten eind jaren ‘90 en tot op vandaag hebben wij nog een vriendschappelijke samenwerking zonder geschreven contracten of overeenkomsten. Zo ook met bijvoorbeeld Alain Clément of Calziel, de Gentenaar Michel Buylen, Hanneke Beaumont of Sylvie Martens, mijn vrouw en een schitterende kunstenares. De actuele

Dit wat betreft de high-end market. Er bestaat natuurlijk ook zoiets als een ‘secondary market’ waarin niet iedereen duizenden euro’s wil besteden aan kunst, maar toch het plezier wil hebben om iets moois te bezitten. Er zijn zo veel ‘vergeten’ talenten onder het stof geraakt door een samenloop van omstandigheden, door een veranderend tijdsbeeld. Ik beleef er ook enorm plezier aan deze kunstenaars opnieuw in het daglicht te plaatsen. Enkele jaren geleden publiceerden we een catalogus over het werk van Rodolphe De Saegher, tijdgenoot van

Ooidonk Gallery, Bachte‑Maria‑Leerne

BOUVERNE MAGAZINE B 97


BOUVERNE MAGAZINE | FRANCIS MAERE

Emile Claus en recentelijk van Ernest Van Hoorde, een Gentenaar geboren in 1922. Bij leven durfde hij niet veel te exposeren want als leraar aan de Academies te Gent en Ronse was hij bang zijn pensioen te verliezen. Maar gelukkig is veel van zijn werk bijgehouden en werk ik nu samen met de familie aan een opwaardering.” HET LIJKT WEL EEN PIONIERSTAAK IN TIJDEN WAARIN DE KUNSTHANDEL DANIG IS VERANDERD …

“Door de mondialisering en de moderne communicatiemiddelen is de kunstwereld totaal veranderd. Vroeger vlogen we slechts met een handvol collega’s naar veilingen in New York of Londen, alleen wij kenden de waarde. Terwijl alles tegenwoordig transparant is geworden. Binnen enkele seconden na de verkoop kent de hele wereld de prijs van een werk. De klant is inmiddels ook veel bewuster geworden en de smaken zijn enorm geëvolueerd. Antiek is bijna waardeloos, terwijl voor design uit de jaren zestig en zeventig hoge bedragen worden neergeteld. Werken van Eugène Verboeckhoven of Pol Mara, om er maar twee te noemen, zijn misschien nog een tiende waard van wat ze indertijd betaald werden. Dat wil niet zeggen dat het om slechte kunstenaars gaat, ze zijn alleen onder het stof geraakt, er is geen vraag meer naar. Maar vergeet de golfbeweging niet: op een dag kunnen ze er opnieuw staan. Kijk maar naar de oude meesters uit de zeventiende eeuw die lange tijd niet meer in trek waren. Daarbij wordt er ook een grote kuis gehouden. De koper wordt slimmer, kent de markt beter en alleen exceptioneel werk blijft over en wordt almaar duurder.” WAT IS EEN GOED KUNSTWERK?

“That’s the big question’. Ik hou van kunstenaars die consequent werken, niet van de hak op de tak ­springen. Mensen die een visie hebben, een persoonlijke lijn ­volgen. Picasso kan men beschouwen als een uitzondering op de regel. Hij was een schoolvoorbeeld van iemand die alles van iedereen ‘stal’, een echte ‘Pique‑Assiette’. Hij ging mee met zijn tijd maar door zijn sterke, persoonlijke input werd het werk uniek. Hij ervoer de wereld rondom hem, verwerkte die en gaf er een persoonlijke toets aan. Hij was gewoon in alles uitmuntend. Bij ons is Roger Raveel zeer consequent gebleven in zijn visie ook al is hij momenteel iets ­minder in trek. Maar hij is een blijver en heeft veel invloed gehad op andere kunstenaars.”

98

B

BOUVERNE MAGAZINE

VOEL JE ALS KUNSTHANDEL AAR AAN WELK WERK ZAL BLIJVEN?

“Het aanbod is dusdanig groot en gevarieerd dat zoiets bijzonder moeilijk wordt. Al die Chinezen, Amerikanen, de volgelingen van Damien Hirst en Jeff Koons, je kunt het in je eentje niet meer overzien…” DE MARKETING LIJKT ALMAAR BEL ANGRIJKER GEWORDEN…

“Dat is eigen aan onze tijd. Jeff Koons is een marketing beest (hij studeerde ook enkel marketing, PD) maar de

“Ik zie meer speculanten dan voorheen, men koopt om te verkopen waardoor de hele markt verwrongen raakt, zelfs oververhit.”


BOUVERNE MAGAZINE | FRANCIS MAERE

vraag blijft of het om grote kunst gaat. De Gagosians, Arnaulds en Pinaults hebben er grote kunst van gemaakt. De privémusea die opgezet worden ­spelen het spel mee en maken deel uit van die gigantische ­marketing-machine. Die kerels sturen het schip, maar wat als ze straks wegvallen? Bij ons heeft Jan Hoet decennialang een grote rol gespeeld in het tot stand brengen van grote verzamelingen, maar samen met de goeroe zijn ook de volgelingen verdwenen en hebben ze plaats gemaakt voor anderen.” IK ZIE OOK STEEDS MINDER ONTROERING IN DE KUNSTWERKEN.

“Dat klopt. Het moet niet meer ‘schoon’ zijn of erger, het màg niet meer schoon zijn, waardoor bijvoorbeeld de impressionisten minder in trek zijn. Nieuw is dat niet. In de jaren twintig gebeurde dat al, het expressionisme was trouwens een reactie op het impressionisme. Er was oorlog, de mensen kregen een andere kijk op de wereld, er ontstond een andere gevoelstoestand. Mooie plaatjes waren uit den boze. Als het goed gaat met de wereld, willen de mensen goeie dingen zien, gaat het slecht met de wereld dan komen pijn en agressie boven in de kunstwerken…” WELKE GEÏNTERESSEERDEN VINDEN DE WEG NAAR UW GALERIJ?

“Het gaat in de eerste plaats om verzamelaars die weten wat ze kopen, mensen die hun collectie willen aanvullen. Soms hebben we samen een verzameling opgebouwd – het is gewoon plezant werken met mensen die weten waarover ze spreken. Vele van die klanten werden vrienden, we zijn samen opgegroeid en ­zoeken de verzameling te versterken, en dat is bijzonder

interessant. Er komen ook toevallige bezoekers langs, passanten met soms een coup de coeur. Terwijl beurzen dan weer ideaal zijn om nieuwe klanten aan te trekken. Maar het wordt er niet eenvoudiger op. Jonge kunstliefhebbers zetten clubjes op, ze willen de plaats innemen van de galerijen door rechtstreeks contact te zoeken met de kunstenaars, en hun ateliers proberen te bezoeken. Ik zie ook meer speculanten dan voorheen, men koopt om te verkopen waardoor de hele markt verwrongen raakt, zelfs oververhit. Er is enkel nog aandacht voor enkele stukken, die snel in waarde stijgen, de rest wordt genegeerd. Daardoor krijgen jonge kunstenaars het heel moeilijk.” WELKE ZIJN UW VOORNAAMSTE TROEVEN?

“Mijn sérieux mag ik hopen… zeker in een business waarin veel charlatans rondlopen die enorme winsten pakken met een mentaliteit van ‘Take the money and run’! Als voorzitter van de koninklijke kamer van antiquairs van België en vicevoorzitter van BRAFA, waak ik samen met mijn collega’s op het niveau, de expertise en het connoisseurship van ons beroep. Ik bemerk sinds enkele jaren een terugval van de ­handel in de steden – nieuwe mobiliteitsplannen bemoei­lijken het verkeer en de spontaneïteit. Er is trouwens een overaanbod op de markt en het internet heeft daar een groot deel van ingenomen, waardoor we jammer genoeg steeds “luier” worden en ons nog enkel verplaatsen voor uitzonderlijke evenementen en happenings. Dus ook wij gaan ons moeten aanpassen… maar dat houdt één van de oudste beroepen des te spannender, uitdagender en dynamischer.”  B

BOUVERNE MAGAZINE B 99


BOUVERNE MAGAZINE | L ANDROVER

NIEUWE RANGE ROVER VELAR MET OPLAADBARE HYBRIDEAANDRIJVING

D

E

NIEUWE

RANGE

ROVER

VELAR

KAN

UITPAKKEN

MET

BAANBREKENDE NIEUWE TECHNOLOGIEËN EN GEËLEKTRIFICEERDE HYBRIDEAANDRIJVINGEN, DIE DE VIJFTIGJARIGE GESCHIEDENIS

VAN RANGE ROVER ALS PIONIER BESTENDIGEN:

• Elektrisch: de Range Rover-familie is nu volledig ­geëlektrificeerd. De Range Rover Velar P400e met oplaadbare hybrideaandrijving biedt een indruk­ wekkend zuiver elektrisch rijbereik van 53 kilometer (1) en een CO2-uitstoot van 49 g/km1 voor efficiëntere ritten. Daarnaast kan het hele gamma worden uitgerust met ‘mild hybrid’-motoren met 48V-batterij (2)

100

B

BOUVERNE MAGAZINE

• Luxueus: modern en geraffineerd design, nu met nieuwe koetswerkkleuren zoals Lantau Bronze, exclusief verkrijgbaar op de ‘Range Rover Velar Edition’ • Terreinvaardig: de ongeëvenaarde terrein­ capaciteiten van Range Rover op elk terrein dankzij de nieuwe Ingenium-zescilinders-in-lijn op benzine en diesel met ‘mild hybrid’-aandrijving (MHEV)


en de standaard luchtvering. De volgende ­generatie Ingenium-viercilinderdiesels met ‘mild hybrid’-­ aandrijving garandeert een uitzonderlijk niveau van ­efficiëntie, kracht en wegprestaties • Verfijnd: het interieur is een oase van rust, met het nieuwe Pivi-infotainmentsysteem, Active Road Noise Cancellation voor stillere en serenere ritten en

de nieuwe interieurluchtfiltratie voor gezondere en ­s­­chonere lucht in het interieur • Vanaf nu te bestellen: de Nieuwe Range Rover Velar is in België verkrijgbaar vanaf € 59.350. Meer info op www.landrover.be www.landroverszrek.be

BOUVERNE MAGAZINE B 101


BOUVERNE MAGAZINE | JAGUAR F-PACE

NIEUWE JAGUAR F-PACE LUXUEUS, GECONNECTEERD, ELEKTRISCH

D

102

B

BOUVERNE MAGAZINE

E NIEUWE F-PACE: VERBETERD KOETSWERKDESIGN, EEN VOLLEDIG NIEUW INTERIEUR, GEAVANCEERDE CONNECTIVITEIT EN VOOR HET EERST EEN EFFICIËNTE ELEKTRISCHE AANDRIJFLIJN.


• Verbeterd koetswerkdesign: nieuwe motorkap, uiterst fijne viervoudige led-koplampen, nieuw radiator­rooster en nieuwe achterlichten en bumper voor een meer assertieve présence. • Ambachtelijk vervaardigd interieur: het geheel nieuwe interieur is voorzien van prachtige details, luxueuze materialen en intuïtieve technologie om voor alle inzittenden een serene passagiersruimte te creëren. • Elektrische aandrijflijnen: oplaadbare hybride­ aan­drijving (PHEV) en ‘mild-hybrid’-aandrijflijnen (MHEV) voor verbeterde efficiëntie en meer verfijning. • PHEV**: oplaadbare hybrideaandrijving met benzine en viercilindermotor van 404 pk heeft een volledig elektrisch rijbereik tot 53 km* met een CO2-uitstoot vanaf 49 g/km* • MHEV-zescilindermotoren op benzine en diesel: nieuwe zescilinder-in-lijn Ingenium-benzinemotoren van 340 pk en 400 pk en de nieuwste zescilinder-in-lijn

Ingenium-dieselmotoren van 300 pk met MHEVtechnologie leveren een verfijnd vermogen en uitzonderlijke prestaties. Altijd geconnecteerd: een blikvanger is het nieuwste Pivi Pro-infotainmentsysteem van Jaguar met ­dubbele simkaart, dat via een volledig nieuw, 11,4” groot HD-aanraakscherm in gebogen glas bediend wordt. Altijd up-to-date: de ‘Software-over-the-Air’ techno­logie zorgt ervoor dat de nieuwste voertuig- en infotainment­ software naadloos en vanop afstand geïnstalleerd wordt. Comfort voor de inzittenden: innovatieve Active Road Noise Cancellation en de ionisatie van de interieur­lucht met PM2,5-filter om ultrafijne deeltjes en allergenen op te vangen. Vanaf nu te bestellen: de nieuwe Jaguar F-PACE is in België verkrijgbaar vanaf€ 55.350. Meer info op www.jaguar.be / www.jaguarszrek.be

BOUVERNE MAGAZINE B 103


104

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | AL AIN EN PASCALE PL ATEL

“WE HADDEN ZEER GOEDE OUDERS, MAAR VOOR HUN LIEFDE MOESTEN WE ONS UITSLOVEN”

B

IJNA 30 JAAR NADAT PASCALE PLATEL (60) LES BALLETS C DE LA B VERLIET, WERKT ZE VOOR HET EERST WEER SAMEN MET HAAR BROER ALAIN (65), DE CHOREOGRAAF EN REGISSEUR DIE HET

DANS- EN THEATERGEZELSCHAP IN 1984 OPRICHTTE. NU OOK VOOR DE CULTUURSECTOR HET LANGVERWACHTE PERSPECTIEF ZICHTBAAR WORDT, BRACHTEN WE BROER EN ZUS BIJEEN VOOR EEN GESPREK OVER HUN GENT, DE WEG NAAR WERELDFAAM EN HET VERMALEDIJDE VIRUS.

tekst :

Bert Voet fotografie : Thomas de Boever

Alain Platel maakte de nieuwe productie Mein Gent samen met regisseur en scenarist Frank Van Laecke en componist Steven Prengels. Pascale speelt er naast Ineke Nijssen en Gorges Ocloo. Ze had in januari in ­première moeten gaan. Nu staat ze gepland voor januari 2022. Platel, Van Laecke en Prengels vonden elkaar in 2010, toen ze Gardenia maakten, met een groep oudere travestieten en transseksuelen. Normaal gesproken wordt die voorstelling deze zomer hernomen in NTGent. De spelers zijn inmiddels tussen de zestig en eind de zeventig.

repeteren voor C(h)oeurs, een week voor de première. En ’s morgens kreeg mijn vrouw een reeks epileptische ­aanvallen. Ik moest met haar naar de spoed, waar ze negen dagen zou liggen. Toen ik die eerste dag thuiskwam belde ik mijn assistent om te vragen hoe de repetitie was geweest. Het is een gigantisch ­project met veel ­dansers, een koor en een orkest. ‘Het was super!’, zei hij. Een uur later kreeg ik bericht van operadirecteur Jan Vandenhouwe: alles werd platgelegd. Onmiddellijk. Twee dagen later ging het land in lockdown.”

DE SPEELTIJD LIJKT EINDELIJK WEER IN ZICHT. HOE ZIJN JULLIE DE CORONATIJD TOT DUSVER DOORGEKOMEN?

“Daarna ben ik maanden bezig geweest met annuleren, verplaatsen, projecten herbedenken, opnieuw annu­ leren, opnieuw verplaatsen,... C(h)oeurs staat nu gepland voor maart 2022. Via het internet kon ik wel doorwerken aan de documentairefilm Why we fight?, samen met de ­fotografe Mirjam Devriendt. Hij moet dit jaar klaar zijn.” Het coronavirus heeft blijvende schade aangericht, weet hij. “Je kan je niet inbeelden hoeveel kleine zaken ik heb zien stoppen. Ook in onze sector moesten sommigen van job veranderen. Ik hoorde over een muzikant die zijn ­contrabas verkocht om te overleven.”

“In 1986 organiseerde Jan Hoet Chambre d’Amis. Hij bracht moderne kunst naar een breed publiek. Later is onder zijn impuls het SMAK ontstaan.”

Pascale: “Aanvankelijk was ik nog aan het werk. Ik dacht eerst: we beleven nog eens iets! Het had iets spannend. Maar dan werd het minder grappig. Nu, ik heb een bedrijf, de overheid heeft me gesteund. En hier en daar kon ik nog een voorstelling spelen die gestreamd werd. We werden wel uitgedaagd om nieuwe dingen te doen.” Alain: “Voor mij was 11 maart 2020 een traumatische dag. We waren met Opera Ballet Vlaanderen aan het

BOUVERNE MAGAZINE B 105


BOUVERNE MAGAZINE | AL AIN EN PASCALE PL ATEL

VERTRAGING

“Sommige maanden waren nogal doods”, vertelt Pascale. “Dan voelde ik de depressie de kop opsteken. Ik ben ­zestig geworden, en soms leek het alsof alles zou stoppen: de wereld, mijn werk, mijn leven. Je krijgt ook het gevoel dat cultuur niet nódig is. De kappers mochten her­ beginnen maar cultuur moest wachten. Heel onze sector wordt verplicht om na te denken. Wie zijn wij? Waar zijn wij mee bezig? Wat ik doe begon als een spel. Een ­serieus spel, maar toch. Iets speels. En nu stel ik vast: ‘Ah ja, dat is mijn beroep.’ Maar is dat wel essentieel? Moet ik geen verpleging doen? Heel raar, allemaal.” “Niettemin ben ik fundamenteel veeleer optimistisch. In mijn twintiger jaren was het al eens duister. Daardoor vind ik het leven een cadeau. En ik laat mijn dagen niet zomaar passeren. Ik neem me voor om te lezen, te schrijven, te wandelen, niet teveel te drinken en iets goed doen voor een ander. Voor corona was ik te druk aan het werk om daar mee bezig te zijn.” “De vertraging vond ik geweldig”, zegt Alain. “Ik kon reflecteren. Als koppel werd je op de proef gesteld. Voor mij was cocoonen redelijk nieuw. Voorheen was ik soms de helft van het jaar op tournee. Nu was ik met de hond en mijn vrouw op ons geweldig appartement. En we con­ stateerden: eigenlijk marcheert dat zeer goed. Onze moeder is in 2019 overleden, en bij het begin van de eerste lockdown begonnen we onze twee andere zussen wekelijks te ontmoeten in de tuin. Onze jongste broer (Serge, directeur van de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen, nvdr) heeft daar minder voeling mee, maar die gesprekken onder ons ­vieren waren ongelooflijk. En het gebeurde haast dankzij corona. En dankzij moeders dood.” “Maar ben ik ook een optimist? Bij existentiële vragen kamp ik met een zeer ambivalent gevoel. Dat er maar één uitgang is, de dood, vind ik intens verschrikkelijk. De rest is opvulling, opdat je je niet zou vervelen, je je goed zou voelen, je jezelf zou realiseren. Maar eigenlijk is het niets waard. Doordat ik vaak met de dood werd geconfronteerd, zie ik hoe vluchtig alles is. Moeder was zó’n straffe madam, vader had zó’n leven opgebouwd, en dat is wég. Na een tijdje blijft er niets over. Ook de wereld zal verdwijnen. En het universum. Als dat echt dóórdringt, kan ik heel zwart worden. En tegelijk sta ik zeer gulzig in het leven. Ik kan veel dingen bijzonder diepgaand ­appreciëren, en ervan genieten. Zeer dubbel is dat.” VREE GENTS

Het is een mooie, mysterieuze naam die Alain Platel bedacht toen hij z’n gezelschap in 1984 oprichtte.

106

B

BOUVERNE MAGAZINE

C de la B staat voor Contemporains de la Belgique. “Beetje hoogdravend misschien”, zegt hij. Het is hem allang vergeven, getuige de wereldfaam die hij opbouwde. Zijn zus was er van meet af aan bij. “We zaten toen vooral in het Patershol, destijds het artistieke centrum van de stad”, vertelt Alain. “Er woonden veel academici en artiesten. De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) was vlakbij, in de Sint‑Margrietstraat. De buurt kwam in de aandacht doordat het Pand zou worden afgebroken. Daar kwam protest tegen, onder meer van Walter De Buck.” “Gent was nog een vuile stad”, herinnert hij zich ook. “Het Patershol was een vervallen buurt. Maar tien jaar later was het een haast sacrale buurt waar iedereen wilde wonen.” Pascale woonde er jarenlang. “Ik hield van dat groezelige. We hadden weinig geld maar gingen er voort­durend goedkoop uit eten. Er waren toffe en zeer diverse ­plekken. En ’s zomers zat ik op mijn stoel aan de deur. Er heerste een dorpssfeer. Echt plezant.” “Na het Patershol werd de opkuis van Gent uitgebreid”, zegt Alain. “En ook cultureel was Gent volop in beweging. Het was het begin van Victoria Campo, de Skoop en de Vooruit als kunstencentrum, waar we met de


BOUVERNE MAGAZINE | AL AIN EN PASCALE PL ATEL

balletten repeteerden in de nog niet gerestaureerde ruimtes. Omdat we geen geld hadden om iets te huren. En omdat we ze vuil konden achterlaten.” (Lacht) “In 1986 organiseerde Jan Hoet Chambre d’Amis”, ­herinnert Pascale zich. “Hij bracht moderne kunst naar een breed publiek. Zeer volks, zeer controversieel en zeer tof. Later is onder zijn impuls het SMAK ontstaan.” “De Gentse Feesten begonnen ook te boomen. En de Patersholfeesten. Dat was vree Gents. In het Nieuwpoorttheater vonden elke avond de wildste ­feesten plaats. Ik herinner me hoe het hele theater eens werd uitgebroken en één feestpaleis werd. ACHT UUR THEATER

Alain is orthopedagoog. Een formele artistieke opleiding heeft hij niet. “Vrienden zoals Johan Grimonprez en Alexander Claeys hebben me destijds ingewijd in de hedendaagse dans- en theaterwereld. Alexander nam me mee naar een illuster theatertje in Brussel, voor de eerste voorstelling van Jan Fabre. Ze duurde acht uur. Johan werd later videast, Alexander zou kaasmakerij Het Hinkelspel oprichten. We zagen elkaar vaak in mijn loft in Tempelhof, om sigaretten te roken, licht dronken te worden en te praten over hoe we de wereld zouden

veranderen. Zo kwam het idee om zelf eens een performance te maken. We huurden stoeltjes en een vriendin verzorgde het licht en het geluid. Het geluid was een ­cassetteband. Het licht was: het aan en uit doen.” Beiden barsten in lachen uit. “In die tijd zochten scouts jong talent op zolders en in kelders”, gaat Alain door. “Zo ontstonden nieuwe theaters waar experimenteel werk werd vertoond, zoals het Nieuwpoorttheater, Monty in Antwerpen, STUK in Leuven… Wat wij deden paste daarin. We werkten toen haast uitsluitend met amateurs, die ernaast nog een job hadden of vrijstelling van stempelcontrole kregen. We hadden niet de ambitie om er geld mee te verdienen.” Maar in 1987 stopte hij als opvoeder en waagde de sprong om voltijds dans- en theatervoorstellingen te maken. In 1988 werd Emma het eerste volwaardige stuk, met ook professionele dansers. “Toen trad ik in de weekends op bij Alain”, vertelt Pascale. “Daarnaast liep ik stage op de dienst Toerisme van de stad en werkte voor een verlichtingsbedrijf dat een stand had in de Innovation in Brussel. En in Nieuwpoort stond ik achter de bar op een schip waar je ’s avonds kon dansen.” Emma was een belangrijke stap naar het internationale succes. “In de Vooruit kwam veel volk uit het buitenland – ook programmatoren, die voelden dat daar iets gebeurde”, zegt Alain. “Een andere grote sprong deed zich voor in 1993. Toen speelden we Bonjour Madame in het Amsterdamse Theater Felix Meritis. Daar zat gemiddeld dertig man in de zaal. Maar op een avond kwam er een groep van vijftig buitenlandse organisa­toren ­binnen. Omdat ze de grote namen zoals Nederlands Dans Theater wat beu waren, hadden ze iets alternatiefs gezocht. En ze waren zo gecharmeerd dat we de volgende dag overal in Europa konden spelen.” LEREN SPREKEN

Ook hun ouders waren cultuurminnaars. “Vader deed mime”, vertelt Pascale. “En in hun gevarieerde vriendenkring zaten ook kunstenaars. Ze waren zeer goede ouders, maar bovenal was het een koppel. Moeder was niet enkel mijn moeder, ze was ook een vrouw met een boeiend leven, aan wie ik me kon spiegelen. En wij moesten ons uit­sloven om hun liefde te winnen. Als ze samen op reis waren, studeerden wij nummertjes in, voor als ze terugkeerden. Als ze dan binnenkwamen met de valiezen moesten ze meteen naar onze optredens ­kijken. Toen Alain vijftien was, of tien, deed hij al wat hij nu doet: de kinderen uit de buurt regisseren, en optreden in de garage.”

BOUVERNE MAGAZINE B 107


BOUVERNE MAGAZINE | AL AIN EN PASCALE PL ATEL

“Ze namen me ook mee naar situaties die eigenlijk niet geschikt waren voor kinderen”, herinnert Alain zich. “Ik was negen toen ik in de kelders van Arca panto­ mimevoorstellingen zag. En ik was zó gefascineerd dat ik dat ook wilde doen. Waarna moeder Marcel Hoste aansprak, en hij op zijn pantomimeschool een kinderafdeling oprichtte. Mijn echte apetijt voor het vak ontstond een paar jaar later, toen vader me meenam naar avantgardetheater in de zwarte zaal. Ik herinner me een voorstelling van een Pools gezelschap. Ik verstond er niets van maar zat met open mond te kijken. Dat was zeer fysiek. Ook het houten decor ruik ik nog steeds.” “We werden enorm geprilleld”, zegt Pascale. “Ikzelf heb dat met mijn zoon nooit gedaan.” Ook zij genoot achteraf geen kunstopleiding. “Alain heeft me drie keer geregisseerd voor het ingangsexamen aan het Conservatorium in Brussel. Tevergeefs. Voor de jury verstijfde ik van de schrik. Wellicht was wat we deden ook veel te modern. Ik moest van Alain bottines en een kanariegeel kleed dragen, en met de rug naar de jury ­spelen. ‘Het was wat raar, kom eens terug’, zegden ze. De tweede keer: idem. ‘En leer een tekst van Euripides van buiten.’ Dat was te moeilijk voor mij. Of het lag me niet. Maar goed, voor wat ik nu maak ben je best niet

108

B

BOUVERNE MAGAZINE

naar school geweest. Ik heb nooit leren spreken, en dat is mijn handelsmerk. Je kan daar voor of tegen zijn, maar dat maakt mijn werk wel eigen.” “Ik volgde weleens een workshop”, zegt Alain, “maar ook ik heb het metier al doende geleerd. En aangezien we niet konden spreken, zouden we geen klassiekers zoals Shakespeare brengen. En eigenlijk konden we ook niet zo goed bewegen. Het zouden dus ook geen dansvoorstellingen ­worden. Maar in Duitsland zette Pina Bausch dansers op de scène als persoonlijkheden. Zij leerde ons dat je ook gewoon goed naar mensen kunt kijken, om met het materiaal dat zich dan aandient een zeer persoonlijke voorstelling te maken.” Pina Bausch noemt hij de grootmoeder van de hedendaagse dans. “Europees, en wellicht zelfs wereldwijd. In haar zog stond de lichting van de eighties op: in België waren dat Wim Vandekeybus, Anna Teresa Dekeersmaeker, Jan Fabre, Meg Stuart en ik. De nieuwe generatie choreo­grafen is veel groter. En de focus ligt minder op de namen, ook internationaal. Er zijn meer samenwerkingsverbanden, tijdelijke initiatieven, cross-overs, enzovoort. Ik vind dat goed. Ik vind het niet aan­genaam om als choreograaf of regisseur op een piëdestal te worden gezet.”BOUVERNE MAGAZINE | AL AIN EN PASCALE PL ATEL

BAARMOEDERACHTIG

Nadat ze jaren hadden samengewerkt, ging Pascale haar eigen weg. “Een solocarrière die ze binnen Les ballets C de la B nooit had kunnen realiseren”, zegt haar broer. “Ze heeft een oeuvre ontwikkeld dat zich vertaalt in een unieke manier van zijn, van denken, van dingen schrijven en zeggen. Over zichzelf, over het leven, over vrouw zijn, over seks, over relaties met kinderen, enzovoort.” Aanvankelijk verdween ze wel een tijdlang uit het zicht. “Ik moest wat bekomen”, lacht ze. Bonjour Madame was de eerste voorstelling zonder mij. En ineens kreeg Alain gigantisch veel succes. Terwijl ik altijd beroemd wilde worden – hij zou me zo beroemd maken als Madonna, had hij beloofd. De balletten was een veilige have. Mijn broer werkte er, mijn lief, mijn vrienden,... Heel mijn leven zat erin. De jaren erna heb ik allerlei jobs gedaan, maar ik volgde ook avondles scenarioschrijven. Ik schreef veel kortverhalen, hoor­spelen en scenario’s. Soms mocht ik iets opvoeren maar het was allemaal zeer kleinschalig. Pas in 1998 ben ik echt door­ gebroken, met de kindervoorstelling De Koning van de Paprikachips.” “In die tussenjaren was ik ook druk bezig met afzien”, zegt ze. “Eind de jaren 80 was het nogal donker in mijn hoofd. Ik had een zware vorm van boulimie en volgde vijf jaar lang intensief therapie. Dat is voorbij, maar de ziekte blijft wel sluimeren. Net als een alcoholist moet ik altijd op mijn hoede blijven. Ik heb geen vreetbuien meer en geef niet meer over, maar ik heb wel nog altijd een rare relatie met eten. Ik eet graag véél kleine hapjes. Maar het gat moet niet meer gevuld worden met eten. De therapie heeft me echt tools aangereikt.” “het podium is de veiligste plek ter wereld”, zie ze ooit. “Dat gevoel ontstaat als ik op m’n gemak en in form ben, en iets kan vertellen dat ik belangrijk vind. Als ik dan de warme spots voel, en mezelf mag tonen aan het publiek, kom ik in een soort isolement. Dat geeft een baarmoederachtig gevoel. Maar als al die dingen afwezig zijn, kan het podium ook de onveiligste plek ter wereld zijn. Gezien de omstandigheden vind ik nog altijd even goed als mijn andere stukken, maar het was extreem persoonlijk, en ik had het mezelf erg moeilijk gemaakt. Ik droeg een ­spannend, kort kleedje en gigantische ­hakken, het

was niet geregisseerd,... Op die première kon ik niet meer ­praten. Ik was volledig verkrampt. Dan is het: doodgaan. In het andere geval: geboren geboren worden. Dan treed je uit jezelf. Je zit niet zozeer in je personage, je bent veeleer in a state of being zoals Jan Steen het noemt. Een roes. Het lukt niet altijd. Het is een beetje zoals seks. Je kan het niet echt orkestreren. Je kan alle voorwaarden scheppen opdat het zou gebeuren, maar dan nog kan het dik mislukken. Het is een toeval.” TE PERSOONLIJK

“Met dansers zoek ik dat ook op”, zegt Alain. “In de studio probeer ik een omgeving te creëren waarin mensen álles mogen zeggen en doen, en zich toch veilig voelen, wetende dat je hun vertrouwen niet zal misbruiken. Mensen die in het theater willen staan zijn bereid om zich tijdens het creatie­proces binnenstebuiten te keren. Ze willen dingen tonen waarvan ze denken: dit is ongezien op scène, híér ga ik mee uit­blinken. Zo komen ze in uitermate fragiele situaties terecht. Als regisseur zou je dan handen­wrijvend kunnen toekijken en zeggen: ‘Dát ga ik tonen, want het is lekker ­provocerend.’ Maar op repetities zie ik soms dingen waarvan dansers menen dat ik ze zal gebruiken, terwijl ik denk: no way, dat is veel te persoonlijk, daar ben je zelf nog niet mee klaar en dat kan je geen honderd keer na elkaar tonen zonder dat het je schaadt. Ook al is het ­interessant. Die grens tussen wat ik wel en niet mag gebruiken is een hele zoektocht geweest.” De intimiteit van de studio brengt ons bij de zaak-Jan Fabre en de bredere MeToobeweging. Moest er ook in het theater iets veranderen? En zo ja: is er iets veranderd? “Ik denk dat de hele wereld op dat vlak veranderd is”, zegt Pascale. “Terzake heb ik tijdens mijn leven van alles meegemaakt, maar niet zozeer in het theater. Daar voelde ik me veilig. Al kan ik me voorstellen dat het ook daar gebeurt. En af en toe in de geschiedenis moeten dingen bijgesteld worden. Dat moest dringend eens gebeuren. Onlangs zat ik in de auto, en een man deed tekens. Ik dacht eerst dat hij mijn parkeerplaats wilde, maar hij wilde contact. Dat is al heel mijn leven zo. Soms is dat leuk en soms niet. Maar MeToo gaat over veel meer. Het gaat over macht.”

“We huurden stoeltjes en een vriendin verzorgde het licht en het geluid. Het geluid was een cassetteband. Het licht was: het aan en uit doen.”

110

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | AL AIN EN PASCALE PL ATEL

“Toen die heisa losbarstte vroeg ik zelf aan medewerkers of ik ooit iets had misdaan”, zegt Alain. “Gelukkig zei iedereen dat ik vergeleken met veel anderen een pater ben. Maar om te beginnen kies je voor een cast mensen voor wie je vált. Dat mag je echt niet onderschatten. Je voelt je aangetrokken tot hen. Maar dan moet je zeer goed duidelijk maken: ik ben de regisseur. Je kan een soort intimiteit uitwisselen, maar dat betekent niet dat je intiem moet zijn. Onbewust zorgde ik er altijd al voor dat ik nooit alleen ben met hen, zodat er controle is. Omdat ik op de vloer dingen zag gebeuren die ik zelf gênant vond. Ik bevraag ook voortdurend de dramaturgen: doe of vraag ik geen dingen die te ver gaan? In de studio kunnen we op elk moment de boel platleggen om daarover te praten. Die dialoog vind ik even belangrijk als improvisatie.” “In het theater moet je de grens wel ook opzoeken”, benadrukt Pascale. “Om iets te krijgen dat écht is, móét je met macht, seksualiteit en perversiteit werken. In de zaak rond Jan Fabre vind ik het goed dat die vrouwen naar buiten komen, maar ik kan me ook voorstellen dat het niet eenduidig is. Toen ik een relatie had met Eric De Volder, ging ons theater na afloop gewoon verder. Het spel en het leven vermengden zich. Ik wil het probleem niet relativeren, maar we moeten vooral af van het typische man-vrouwdenken, en de machtsverhoudingen daarbinnen. Dát zit scheef, en dát moet eruit. Daarna kunnen we weer spelen. Ook machtsspelletjes. Onder mannen en vrouwen, onder vrouwen onderling, enzovoort. Voor mij gaat MeToo in essentie over ongelijkheid. Dát zijn we aan het aanpakken. En het is nog niet gedaan. Er is ook misbruik van mannen dóór vrouwen, en door andere mannen. Stilaan hoor je ook hen getuigen. Dan denk ik: nú wordt het interessant. De geestige romantiek kan terugkeren, maar nu moeten we eventjes ruzie maken. Éventjes zeggen: nee, je mag dat niet doen. Om te kunnen evolueren.” “Ik vind dat eigenlijk ook spannend”, glimlacht ze. “Dat je denkt: allez, jong. Maar de dingen intussen wel anders gaan bekijken.”  B

BOUVERNE MAGAZINE B 111


290 m2 aan stijlvolle brillenmode Bij optiek Lammerant ontdekt u een ruim aanbod brillen en zonnebrillen van modemerken zoals Dior, Chanel, Cartier of Chloé, maar ook steeds de nieuwste collecties van typische brillenmerken als Theo, Caroline Abram of Lindberg. Op zoek naar een vrolijke kinderbril? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres! Met maar liefst 290 m2 aan trendy brillenmode en aparte onderzoeks- en contactlensruimtes willen we u op alle vlakken bijstaan. Of u nu op zoek bent naar een nieuwe montuur, contactlenzen wil proberen of twijfelt over de keuze van uw brillenglazen. Bovendien volgen wij de modetrends op de voet. U mag er op rekenen dat uw look helemaal on point zal zijn!

Van A(rchitect) tot Z(orgkundige) Wij hebben de oplossing voor elk visueel probleem. We informeren naar uw dagdagelijkse activiteiten, job en hobby’s. Niet omdat we nieuwsgierig zijn, maar omdat we met die info het beste type brillenglas kunnen bepalen. Dat kan een multifocaal brillenglas zijn, maar evengoed een computerbril die u bij langdurig computerwerk maximaal comfort biedt. We streven ernaar een uitmuntende service tijdens, maar ook na verkoop, te bieden.

VERY FRENCH GANGSTERS - CELINE

Stay tuned! Meer weten over onze merken, op de hoogte blijven van de mooiste brillentrends en onze events? Volg optiek Lammerant op Instagram: @mysunglassboutique. Benieuwd naar de zonnebrillen voor zomer 2021? Neem dan zeker een kijkje op onze webshop!

www.optieklammerant.be


LINDA FARROW

DIOR

Ontdek nu de nieuwe zonnebrillen en brillentrends voor zomer 2021!

CARTIER

CAROLINE ABRAM

Zonneglasactie Geniet nu van de zonneglasactie = 50% korting op uw zonneglazen op sterkte! Scan de QR-code en maak meteen een afspraak voor een oogmeting, het kiezen van een (zonne)bril of proberen van contactlenzen.

Openingsuren Ma: 14u - 18u30 Di - Vr: 9u - 12u & 13u30 - 18u30 Za: 9u - 18u Gaversesteenweg 44 - 9800 Deinze Privéparking achteraan de winkel Tel. 09 386 22 73 info@optieklammerant.be


BOUVERNE MAGAZINE | OLE LYNGGAARD

BLOOMING

LEAVES ring in 18 carat gold with 37 diamonds, in total 0,28ct TW.VS – € 5.200

pendant in 18 carat gold with a rutilquarz drop, green tourmaline drop, white pearl and 26 diamonds, in total 0,10ct TW.VS – € 2.500 (the chain in gold is not included in the price)

HEART clasp in 18 carat yellow gold with 60 diamonds in 10 different sizes all cut with 57 facets, in total 0,46ct TW.VS. – € 4.150 (the chain in gold is not included in the price)

114

B

BOUVERNE MAGAZINE

LOVE bracelet in 18 carat yellow gold, two links are in rosegold, 18cm, € 4.550


TUINEN GUY MOERKENS

TUINARCHITECTUUR / TUINAANLEG / KWEKERIJ

KLAPSTRAAT 33 - 9831 DEURLE // GSM 0475 38 96 64 T UINEN@MOERKENS.BE // WWW.MOERKENS.BE


116

B

“Il n’y pas de pire injustice que de traiter des situations inégales de façon égale” (auteur onbekend)

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | MICHEL de CLIPPELE

EEN MAN MET EEN MISSIE EN EEN VISIE.

M

EESTER MICHEL de CLIPPELE IS NIET ZOMAAR EEN ADVOCAAT. HIJ NEEMT OOK ZIJN MAATSCHAPPELIJKE ROL SERIEUS OP. HIJ IS EEN VERWOED TEGENSTANDER VAN DE DOODSTRAF EN

EEN PLEITBEZORGER VAN EEN MINNELIJKE SCHIKKING TUSSEN RUZIËNDE PARTIJEN. IN ZIJN GENTS KANTOOR – MET UITZICHT – LUISTEREN WE NAAR EEN MAN MET EEN VERHAAL EN EEN MISSIE. EEN BEVLOGEN ADVOCAAT EN EEN STILLE KUNSTLIEFHEBBER.

tekst

& fotografie : Pierre Darge

“In mijn jeugd werd ik omringd door advocaten. Mijn vader was er één, net zoals één van mijn broers. De meeste neven en nichten hadden rechten gestudeerd. Er waren enkele notarissen in de familie en mijn grootvader was eerste voorzitter bij het Hof van Cassatie. Het heeft zijne Majesteit de Koning der Belgen behaagd hem de titel van burggraaf toe te kennen doch hij weigerde – hij was van mening dat hij gewoon zijn werk deed. Die grote bescheidenheid sierde hem. Thuis werd over niets anders gesproken en toch droomde ik er op mijn twaalfde van om dokter te worden tot bleek dat er veel wiskunde was, fysica en chemie – drie vakken waarin ik niet bepaald uitblonk.

advocaat zorgt voor een schouderklopje, houdt ­pleidooien, ­probeert de rechter te overtuigen van het gelijk van zijn cliënt. Advocaat komt van het Latijn ‘advocare’, erbij roepen. Je wordt erbij geroepen als iemand hulp nodig heeft. Wie me belt, is van geen belang: ik help ­mensen in nood, ongeacht hun achtergrond, ras en religie. Ik verdedig clochards en kasteelheren en alles wat daar tussenin zit. Ik ben maar gelukkig als ik anderen kan helpen…”

“Iedereen wordt wat mij betreft als een goed mens geboren.”

Ik studeerde rechten in Namen, Gent en Straatsburg (rechten van de mens) en volgde een opleiding vastgoedrecht in Brussel. Sinds 1999 ben ik ook plaats­ vervangend vrederechter.” BESTAAT ER DAN EEN LINK TUSSEN DOKTERS EN ADVOCATEN?

“Zeker. Beiden staan ten dienste van de medemens, ze helpen de mensen die hen nodig hebben. Een

Een advocaat wil iets doen aan de miserie waarin zijn ­cliënt is terechtgekomen. Want versta me niet ­verkeerd. Iedereen wordt wat mij betreft als een goed mens geboren, maar doordat niemand op dezelfde plek geboren wordt, groeit hij uit tot het product van een opvoeding, een milieu, een paar tegenslagen, wat hij allemaal heeft meegemaakt. Hij wordt getekend door de vrienden waarmee hij optrekt. Ik mag dan wel geen arts zijn, toch weet ik dat achter iedere mens een verhaal schuilt dat zijn gedrag verklaart en er een reden is waarom hij iets gedaan heeft. Dat verhaal is belangrijk om een cliënt goed te kunnen verdedigen – vooral dan in strafzaken.

BOUVERNE MAGAZINE B 117


BOUVERNE MAGAZINE | MICHEL de CLIPPELE

WANNEER BENT U ALS ADVOCAAT TEVREDEN?

“Als ik mijn cliënt heb kunnen verlossen van zijn probleem. Ik ben ook tevreden als ik een zaak kan oplossen zonder procedure, als er buiten de rechtbank om een regeling gevonden wordt. Ik word daar echt niet armer van, want mensen die op die manier geholpen werden, verspreiden graag het woord.” MAAR HET LOOPT NIET ALTIJD ZO VLOTJES …

“De ergste nachtmerrie steekt de kop op als er effectief onrecht is geschied. Ik heb op 28 jaar tijd twee keer een zaak verloren die ik niet had mogen verliezen. De cliënten waren onschuldig. Ik ben in die twee gevallen niet te kort geschoten, heb zelfs alles uit de kast gehaald. In een specifiek dossier werden de debatten vier keer heropend met het oog op bijkomend onderzoek. De onderzoeksrechter had zijn werk niet gedaan. Cliënten zijn in beroep gegaan en ook het hof van beroep heeft de debatten heropend. Het hof voelde aan dat er iets niet pluis was – en toch is het gekanteld ten nadele van de cliënten. Het is begonnen met een onderzoeksrechter die enkel zijn onderzoek à charge had gevoerd en niet à décharge. Alhoewel die zaken lang voorbij zijn, vreten ze nog altijd aan mij. Daartegenover staan vele momenten van grote voldoening, zoals recent nog bij een zaak tegen een sociale verhuurmaatschappij die veroordeeld werd voor wanpraktijken die helaas nog te vaak schering en inslag zijn. Daar stak mijn sociaal gevoel de kop op. Het ging tenslotte om mensen die in huizen met schimmel leefden, waar het binnen regende. Ik hielp ook een familie die het slachtoffer was van de aanslagen in Nice – met een schitterend resultaat. Ik nam zelf de vrijheid om de president van Frankrijk te bedanken voor de wijze waarop de slachtoffers van aanslagen worden bejegend. Ik voerde een procedure tegen het ministerie van Justitie. Mijn cliënt kreeg een immense schadevergoeding. Het ministerie ging in beroep en werd in graad van beroep veroordeeld tot een nog hoger bedrag. Onlangs kreeg ik ook een grote winkelketen op de knieën en enkele jaren terug een zeer grote verzekeringsmaatschappij, gevestigd in het buitenland dan nog wel. Het strijden tegen onrechtvaardigheid, het ‘David tegen Goliath’- principe geeft me altijd een zalig gevoel. Die

118

B

BOUVERNE MAGAZINE

aversie tegen onrechtvaardigheid kreeg ik thuis met de paplepel mee. Bij de scouts kreeg ik de totem minzame vos. Zorro (Spaans voor vos) dus!” KAN U DE KANSEN VAN EEN ZAAK VOORAF INSCHATTEN?

“Het wordt steeds moeilijker de uitslag te voorspellen. In de tijd van mijn vader was dat niet zo, kon hij zowat feilloos de uitslag aanvoelen. Dat is niet langer zo, het woord loterij is me wat te zwaar, maar ik vind er geen beter. De Hoge Raad voor Justitie organiseert nochtans examens voor kandidaat-rechters en de geslaagden zijn vaak zeer verstandige mensen. Maar verstandig zijn is niet voldoende om het beroep van rechter uit te oefenen. Het gaat om een totaalpakket, een rechter moet kunnen luisteren, een zitting kunnen leiden, met de man in de straat kunnen spreken om de realiteit te begrijpen, over de nodige maturiteit beschikken en praktisch kunnen zijn. Mensen stappen uiteindelijk naar een rechtbank om een oplossing te krijgen voor een zaak die ze zelf niet kunnen oplossen. De rechter moet dan ook een oplossing bieden. Ik ben dan ook een groot voorstander van een magistratenschool zoals die in Bordeaux bestaat. De opleiding duurt er 31 maanden. Naast juridische vaardigheden worden ook agressiebeheersing geleerd, hoe een zitting leiden. Er worden zelfs rollenspellen georganiseerd.” KIJKT U OP NAAR ANDERE CONFRATERS?

“Ik heb respect voor alle confraters en zeker voor zij die in alle stilte puik werk leveren maar heb veel bedenkingen bij hen die het nodig vinden om wekelijks in de pers te

“Ik heb respect voor alle confraters en zeker voor zij die in alle stilte puik werk leveren maar heb veel bedenkingen bij hen die het nodig vinden om wekelijks in de pers te verschijnen.”


“La parole est libre, l’écriture est serve” (Voltaire)

verschijnen, of deelnemen aan televisieprogramma’s die geen waarheidsgetrouw beeld geven van de advocatuur. Dergelijke uitzendingen brengen onze beroepsgroep enorm veel schade toe. Er zijn dan ook uitblinkers in gebrek aan ‘savoir-vivre’ zoals een advocaat die na een proces handtekeningen uitdeelde of op televisie wist te vertellen wie de leden van de bende van Nijvel waren. Dit is ‘not done’ en het is onbegrijpelijk dat de media daarin meegaat. Sommige advocaten leven van die media-aandacht. Er zijn twee Franse advocaten voor wie ik een grenzeloze bewondering heb, Robert Badinter en wijlen Meester Jacques Vergès. De eerste werd minister van justitie en zorgde voor de afschaffing van de doodstraf. Hij verdedigde ook de laatste ter dood veroordeelde – wijlen de Heer Patrick Henry, waarbij hij zich tot de jury richtte met de woorden: “Binnenkort wordt de doodstraf afgeschaft en u zal die man ter dood veroordeeld hebben.

U zal aan uw kinderen zeggen dat u iemand ter dood heeft veroordeeld! U zal hun blik kunnen aanschouwen” Een magnifiek personage. De pleiter Jacques Vergès heb ik éénmaal mogen ontmoeten. Zijn kennis van de Franse taal heeft een geweldige indruk op me achter gelaten. Die spraakvaardigheid maakte zijn pleidooien tot pareltjes en daarnaast was hij nog een bijzonder verstandig man. Hij durfde, waar nodig, tegen de schenen van het establishment te schoppen. Wijlen Meester Vergès heeft de fameuze zaak rond Omar Raddad gepleit, waarbij een zeer belezen, stervende vrouw met haar eigen bloed op de muur ‘Omar m’a tuer’ schreef, inclusief de monumentale taalfout. Meester Vergès stelde dat het onmogelijk was dat zij dat geschreven had. Omar, die haar tuinman was, werd in 1994 niettemin tot achttien jaar gevangenis veroordeeld, maar president Chirac heeft Omar Raddad twee jaar later gratie verleend. Toch is de man tot vandaag de dag blijven strijden voor een herziening van de zaak.

BOUVERNE MAGAZINE B 119


BOUVERNE MAGAZINE | MICHEL de CLIPPELE

Maar ik heb ook een grote bewondering voor advocaat Hans Rieder en zijn echtgenote meester Eline Tritsmans. Zij zijn een schoolvoorbeeld van de onafhankelijkheid van de advocatuur. Zij bewijzen dat het bestaat en dat het nog kan. Los van hun kwaliteiten als advocaat zijn het mensen met het hart op de juiste plaats.” WAARAAN HERKENT MEN EEN GOEDE ADVOCAAT?

“Zijn voornaamste kwaliteit is, dat hij, in tegenstelling tot de rechter, wél partijdig is, hij trekt partij voor de ­cliënt die hij verdedigt. Ook al bestaan er bepaalde grenzen. Soms moet een advocaat aan zijn cliënt durven zeggen dat hij verkeerd bezig is, dat een andere strategie te ­verkiezen valt. In strafzaken raad ik bovendien een cliënt altijd aan om verklaringen af te leggen die zo waarheidsgetrouw mogelijk zijn, omdat eerlijkheid het langst duurt en rechters dat weten te appreciëren. Toch is het me één keer in mijn carrière overkomen dat ik iemand vrij gepleit had die me achteraf kwam zeggen “meester, ik heb het gedaan”. Dat gaf me een zéér slecht gevoel. Niettemin is het beter een schuldige vrij te spreken dan een onschuldige te veroordelen. Een goede advocaat is onafhankelijk van de rechter en van zijn cliënt en moet vooral goed kunnen luisteren. Een grote stommiteit die een advocaat kan begaan is tegen de inhoud van het dossier pleiten. Omdat ­cliënten ons niet altijd de waarheid vertellen, probeer ik hen te doorzien. Ik zeg hen altijd: als u wenst dat ik u goed kan verdedigen, dan moet u mij de volledige waarheid vertellen. Ik ben diegene die u zal helpen en alleen als u mij de waarheid vertelt, kan ik u optimaal verdedigen. Hoe meer tijd je neemt om te luisteren, hoe beter je hen kan helpen. Aandachtig luisteren en vragen blijven stellen – zonder te oordelen. Daarom heb ik ook enorm veel geïnvesteerd in cursussen met betrekking tot bemiddeling.” U BENT NU 28 JAAR AAN DE SL AG IN EEN SNEL VERANDERENDE WERELD. WAT IS U DAARBIJ OPGEVALLEN?

“Ik heb een exponentiële groei gezien van het aantal advocaten en van het aantal vrouwelijke rechters. Ik heb de hoffelijkheid zien verloren gaan, mis vaak de dankbaarheid en de loyauteit. Ik heb ook vele pogingen gezien van de minister van justitie om de drempelvrees voor de rechtzoekende te verlagen, ook al werd die in de

120

B

BOUVERNE MAGAZINE

praktijk juist verhoogd. Er is de 21 procent btw bijgekomen op het ereloon van de advocaat. Voor particulieren is dit niet niets.” WELKE ZAKEN BEHARTIGT U?

“Ik ben in ons jargon een ‘all rounder’: verkeersrecht (overdreven snelheid, dronkenschap, drugs, overlading, enz.), opstellen contracten, huurgeschillen, bewindvoering, invordering van facturen, immobiliën, strafrecht, familierecht, dokters en apothekers die voor hun orde dienen te verschijnen, enz.” Ik heb ook veel advocaten als cliënt. Vlaamse advocaten die wensen dat ik hun zaak pleit in de taal van Molière en Waalse confraters die dit wensen in de taal van Vondel. Ik ga voor een goed pleidooi dat kort en gestructureerd is, maar uiteraard zingt ieder vogeltje zoals het gebekt is. In mijn geval voorzien van wat humor.”

“Ik ga voor een goed pleidooi dat kort en gestructureerd is, maar in mijn geval voorzien van wat humor.” U BENT OOK EEN HARTSTOCHTELIJK VOORSTANDER VAN DE AFSCHAFFING VAN DE DOODSTRAF …

“Moderne technieken als DNA en andere hebben aangetoond dat onder andere in de Verenigde Staten talloze onschuldigen werden veroordeeld en geëxecuteerd. Een recent verhaal illustreert dat. Voor een vrouw die verkracht werd, werden enkele mannen in lijn opgesteld zodat ze de schuldige kon aanwijzen. Ze wees de enige zwarte aan die ter dood werd veroordeeld. Uiteindelijk werd zijn onschuld aangetoond. Daarop verzoenden de vrouw en de zwarte zich en beslisten samen om rond te trekken in de Verenigde Staten om te pleiten tegen de doodstraf.” Daarna koestert Meester de Clippele ook nog twee dromen: sinds hij nog een kleine jongen was, droomt hij ervan om het paneel van de rechtvaardige rechters


NEW RANGE ROVER VELAR PLUG-IN HYBRID

ELEKTRISCH WAS NOG NOOIT ZO ELEGANT

VANAF € 559 PER MAAND* De nieuwe Range Rover Velar Plug-in Hybrid. De perfecte combinatie van stijl en technologie – vanbinnen en vanbuiten. De PHEV-aandrijving maakt een elektrische actieradius tot 53 km mogelijk. Zijn acceleratie van 0-100 km/h in 5,4 seconden is al even indrukwekkend. En dankzij een uitstoot van slechts 49 g/km (WLTP) is hij voor 96 % fiscaal aftrekbaar. Ontdek de Range Rover Velar Plug-In Hybrid in onze showroom of op onze website.

Land Rover Szrek

Wijnveld 3, 9240 Zele (Lokeren) T. 052/21.15.33 www.landroverszrek.be 2,2-2,6 L/100 KM – CO2: 49-58 G/KM (WLTP). Contacteer uw concessiehouder voor alle informatie over de fiscaliteit van uw voertuig. Milieu-informatie (KB 19/03/04): landrover.be. Geef voorrang aan veiligheid. Afgebeeld model uitgerust met opties en accessoires. *Financiële Renting met aankoopoptie van 25% op een duurtijd van 60 maanden op Range Rover Velar Standard P400e. Catalogusprijs van de wagen € 59.710,74 (BTW Excl.), voorschot van € 14.918,35 (BTW Excl.), Fleet korting inbegrepen. Aanbod geldig van 01/03/21 tot 31/05/21, enkel bestemd voor professionele doeleinden. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier door Land Rover Financial Services, handelsnaam van FCA Bank, Belgisch filiaal van FCA Bank S.p.A., verhuurder, Jules Cockxstraat 8-10, 1160 Oudergem met als maatschappelijke zetel Corso Agnelli 200, 10135 Torino - Italië. RPR: Brussel. KBO: 0699.630.712. Adverteerder: Jaguar Land Rover Belux N.V., Generaal Lemanstraat 47, 2018 Antwerpen.


BOUVERNE MAGAZINE | MICHEL de CLIPPELE

des Cars is dan ook een absolute aanrader voor elke advocaat. Verder heb ik veel interesse voor geschiedenis en meer bepaald voor de Franse Revolutie en de “zwarte” ­periode in de Franse geschiedenis: “Le Rapt du Vel d’Hiv en het drama in Oradour sur Glane op 10 juni 1944 o.a. Ik was destijds ook gepassioneerd in één van de grootste gerechtelijke blunders in Frankrijk: de zaak “Outreau”. Het betrof een onervaren onderzoeksrechter, Fabrice Burgaud, toen maar 28 jaar oud, die een dertigtal ­mensen liet opsluiten (waaronder gerechtsdeurwaarder Alain Marécaux) en die ook achteraf werden veroordeeld. Hij dacht daarmee de zaak van de eeuw af te ronden. Een aantal verdachten beroofden zich uit wanhoop van het leven in de gevangenis.

terug te vinden. Ook moeilijk maar misschien iets realistischer is zijn droom om naar Iran af te reizen om er met de autoriteiten te onderhandelen over de vrijlating van mensen die vast zitten omwille van hun politieke overtuiging, waarbij hij in de eerste plaats denkt aan de ter dood veroordeelde Iraans-Zweedse professor Ahmadreza Djalali.” Maar er schuilt ook een cultuurliefhebber achter de toga. Tegen de muur van het kantoor van meester de Clippele hangen negen ingelijste etsen van Honoré Daumier. “Die etsen heb ik allemaal gevonden bij de bouquinisten langs de Seine in Parijs. De bronzen uil ernaast staat symbool voor de wijsheid. Dan is er nog de heilige Ivo, de beschermheilige van de rechtspraak, wiens voorspraak wordt ingeroepen voor een goed en eerlijk verloop van een proces. Ik ben vooral een fervente lezer van thrillers van John Grisham, Mary Higgins-Clark, James Patterson en Dan Brown. Maar het boek dat me het meest heeft getroffen, gaat over een zaak waarin een advocaat door zijn ­stafhouder gevraagd wordt om een man te verdedigen die én doofstom én blind is. “La Brute” van Guy

122

B

BOUVERNE MAGAZINE

Uiteindelijk werd iedereen vrijgesproken. Het dossier was volledig verzonnen uit wraak en door mensen met een laag IQ. Helaas was de collaterale schade niet te schatten. Het vermoeden van onschuld was hier totaal onbestaande. De zaak werd ook verfilmd. ‘Présumé Coupable’ is een film die elke magistraat zou moeten zien al was het maar om te beseffen hoe uitzonderlijk voorzichtig de justitie moet optreden, omdat het om zo’n gevaarlijke machine gaat in wiens klauwen beter niemand ooit terecht komt. Ik ben gefascineerd door Marokko en zijn ­geschiedenis, zijn koningen en historische monumenten. Ik lees er alle boeken over. Maar ook een bezoek aan Normandië laat mij niet onberoerd, en meer bepaald het kerkhof van Colleville-sur-Mer. Ik hou enorm veel van klassieke muziek. Mijn favoriete componisten zijn Dietrich Buxtehude en Johann Sébastian Bach. Onnodig u te zeggen dat wat mij betreft de Mattheuspassie het mooiste werk is dat ooit werd gecomponeerd. En zelf had ik graag piano kunnen spelen, maar ik had er geen aanleg voor...”  B

“La justice n’est pas faite pour les besoins de l’esprit, mais pour des réalités sociales” (auteur onbekend)


Michel de Clippele Advocaat

www.declippele.be Sportstraat 73 - 9000 GENT - België Tel.: +32(0)9 233 93 16 - Fax: +32(0)9 233 93 88 advocaat@advocaatdeclippele.be


WAT IS ZALIGER DAN ’S AVONDS IN JE BED KRUIPEN, WETENDE DAT JE METEEN ONDERGEDOMPELD WORDT IN EEN GEVOEL VAN TOTALE ONTSPANNING? OF TENMINSTE... ZO ZOU HET MOETEN ZIJN! Nathalie en Danny

NOPPE SL AAPCULTUUR

Nathalie is een onuitputtelijke bron van creativiteit, enthousiasme en ideeën. Opgegroeid in de wereld van het slaapcomfort beschikt zij over een jarenlange diepgaande kennis over het aanbod en volgt zij de technologische en innovatieve ontwikkelingen op de voet. Opdat de puntjes op de i zouden staan, neemt haar man Danny alle leveringen en plaatsingen van A tot Z voor zijn rekening. Gepassioneerd en overtuigd van de meerwaarde van goed slaapcomfort, geeft hij ook soms verrassend stylingadvies en komt hij steeds met de juiste oplossingen naar buiten.

“Nathalie en haar man Danny zetten enthousiast hun schouders onder het familiebedrijf en weten de ideale balans te vinden tussen traditie, ambacht en innovatie” 50 JAAR NOPPE SL AAPCULTUUR

2021 is een heel speciaal jaar voor Nathalie en Danny. Natuurlijk ook voor onze klanten. Daarom worden jullie in de watten gelegd – letterlijk en figuurlijk – want het is dankzij ons trouw cliënteel dat wij 50 jaar lang onze passie en knowhow samen hebben mogen delen.

124

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE B 125


5 JAAR PRET VERDIEP

Op het pretverdiep van 400 m2 vind je bij Noppe Slaapcultuur een geniale mix van bedlinnen, lingerie, nachtkleding, homewear en een bijzonder trendy collectie beachwear. Ook hier begeleidt het team je enthousiast en met kennis bij het vinden van het juiste model en de perfecte pasvorm. En uiteraard vergeten wij de heren en de kinderen niet. Nathalie gaat persoonlijk elk seizoen op zoek naar de meest smaakvolle collecties. Hoogwaardige materialen zijn een must, zowel voor de nachtkleding als voor het bedlinnen. Uiteraard geldt dit ook meer dan ooit voor de bedden en matrassen.

LIGT DE L AT HOOG GENOEG? STA JE OP HET PUNT OM TE INVESTEREN IN EEN NIEUW BED OF MATRAS?

Slaap heeft een enorme invloed op ons leven, zowel op fysiek vlak als emotioneel. Laat je daarom bijstaan door vakmensen die oprecht belang hechten aan uw slaapcomfort en levenskwaliteit. Kies niet zomaar een bed, maar kom eens langs bij Noppe Slaapcultuur en ervaar zelf het verschil. Wij begeleiden je op een persoonlijke manier en vinden samen de beste slaapoplossing.

BEDDING | BEDLINNEN | NACHTKLEDING BEACHWEAR | HOMEWEAR | LINGERIE 126

B

BOUVERNE MAGAZINE


“50 jaar persoonlijk slaapadvies en passie voor de job – 15 jaar Gentse Steenweg te Lokeren- 5 jaar Pretverdiep” MEER WETEN? Kom gerust eens langs, behalve op zon- en maandagen, surf naar onze website www.noppeslaapcultuur.be en volg ons via www.instagram.com/pretadormir/. Je kan ons steeds bereiken op het nummer +32 (0)9 348 19 72 Dit jaar organiseren wij verschillende giveaways, volg ons dus op de voet!

BOUVERNE MAGAZINE B 127


BOUVERNE MAGAZINE | LONGINES

HYDROCONQUEST

D

E NOUVELLES VARIATIONS BICOLORES VIENNENT AGRÉMENTER L’UNE DES COLLECTIONS PHARES DE LONGINES, LA LIGNE HYDROCONQUEST. VÉRITABLES RÉFÉRENCES EN MATIÈRE DE

MONTRES SPORTIVES, CES PIÈCES S’INSPIRENT DE L’UNIVERS DE LA PLONGÉE ET ALLIENT PERFORMANCE ET STYLE. LES DÉCLINAISONS BLEUE, GRISE, NOIRE ET VERTE DE CETTE COLLECTION S’ENRICHISSENT AINSI DE VARIATIONS BICOLORES ACIER ET PVD ROSE OU JAUNE, POUR UNE TOUCHE D’ÉLÉGANCE SUPPLÉMENTAIRE.

128

B

BOUVERNE MAGAZINE


La collection HydroConquest se pare de PVD jaune ou rose pour venir compléter les variations de cette ligne emblématique de Longines. Revisités en 2018, les modèles de cette gamme affichent les caractéristiques esthétiques et fonctionnelles des montres de plongée et répondent aux attentes des amateurs de grand large. En versions bleue, grise, noire ou verte, ces garde-temps au design épuré arborent une lunette rehaussée d’un insert en céramique accordé au ton des cadrans. Les déclinaisons verte, noire et bleue sont désormais disponibles en versions bicolore acier et PVD jaune ou acier et PVD rose pour les cadrans gris, noir ou bleu. Ces pièces au look sportif sont également proposées sur un bracelet en caoutchouc noir, bleu ou vert. Trouvant leur inspiration dans l’univers des sports aquatiques, les montres HydroConquest s’adressent aux sportifs exigeants grâce à leur étanchéité à 300 mètres, lunette rotative unidirectionnelle, couronne et fond vissés, boucle déployante double sécurité avec rallonge de plongée intégrée. Les montres HydroConquest sont pourvues de mouvements automatiques exclusifs dotés de spiraux en silicium antimagnétiques, pour garantir une haute précision et une longévité accrue.

AVIGATION BIGEYE Depuis le début du 20ème siècle, Longines s’est associée à la conquête des airs. Aujourd’hui, la marque propose une nouvelle interprétation en titane et cadran bleu pétrole de The Longines Avigation BigEye, hommage aux grandes heures de l’aviation et à ses pionniers. Ce chronographe de pilotes au design emblématique des années 1930 se distingue par l’imposante taille de son compteur 30 minutes : une singularité esthétique dont s’inspire le nom du modèle. L’Avigation BigEye renferme dans un boîtier en titane de 41 mm de diamètre un mouvement chronographe à roue à colonnes (L688), doté d’un spiral en silicium pour garantir une haute précision et une résistance accrue aux champs magnétiques. Fidèle à l’esprit des montres de pilotes, Orné d’aiguilles noires sablées et de chiffres arabes recouverts de SuperLuminova®, son cadran grainé et dégradé bleu pétrole est composé d’une petite seconde à 9 heures, d’un compteur 12 heures à 6 heures et d’un compteur 30 minutes surdimensionné à 3 heures.

BOUVERNE MAGAZINE B 129


BOUVERNE MAGAZINE | LONGINES

LEGEND DIVER PIÈCE EMBLÉMATIQUE DU SEGMENT HÉRITAGE DE LA MARQUE AU SABLIER AILÉ, THE LONGINES LEGEND DIVER WATCH SE DÉCLINE DÉSORMAIS DANS DES VERSIONS COLORÉES. HABILLÉES DE BLEU OU DE BRUN, CES CRÉATIONS OFFRENT UN NOUVEAU VISAGE À L’UNE DES PREMIÈRES MONTRES DE PLONGÉE DE LONGINES DONT L’HISTOIRE EST JALONNÉE D’AVANCÉES TECHNIQUES.

Les dernières-nées de The Longines Legend Diver Watch conservent l’esprit et les lignes épurées du garde-temps original, tout en bénéficiant de l’expertise horlogère de la marque. Elles se dotent ainsi de caractéristiques techniques actuelles, telles qu’une glace saphir box, deux couronnes et un fond vissés pour une étanchéité à 300 mètres ou encore un mouvement automatique exclusif Longines, doté d’un spiral en silicium. Le cadran bleu ou brun dégradé arbore des aiguilles lumineuses, des index entrecoupés de carrés luminescents

130

B

BOUVERNE MAGAZINE

et des chiffres arabes rehaussés de rectangles de SuperLumiNova® pour assurer une lisibilité optimale. Une réminiscence des codes de la discipline à laquelle cette montre était initialement destinée. A l’image du modèle d’inspiration, une frappe représentant un plongeur orne le fond du boîtier de 42mm de ces pièces. Un bracelet en cuir bleu structuré ou brun se conjuguent avec harmonie aux couleurs du cadran. Ces nouveaux modèles de The Longines Legend Diver Watch bénéficient d’une garantie de 5 ans.


Elegance is an attitude Simon Baker

HydroConquest


BOUVERNE MAGAZINE | PORSCHE TAYCAN CROSS TURISMO

DE NIEUWE PORSCHE TAYCAN CROSS TURISMO DE ALLROUNDER ONDER DE ELEKTRISCHE SPORTWAGENS.

D

E SPORTWAGENFABRIKANT BREIDT HET PRODUCTGAMMA VAN ZIJN EERSTE VOLLEDIG ELEKTRISCHE SPORTWAGENREEKS UIT MET DE TOEVOEGING VAN DEZE VEELZIJDIGE OFFROAD VERSIE EN ZET ZO

ZIJN SYSTEMATISCH STREVEN NAAR DUURZAME MOBILITEIT VOORT. NET ALS DE TAYCAN SPORTBERLINE, BESCHIKT DE TAYCAN CROSS TURISMO OVER EEN INNOVATIEVE ELEKTRISCHE AANDRIJVING MET 800-VOLT ARCHITECTUUR.

132

B

BOUVERNE MAGAZINE


BOUVERNE MAGAZINE | PORSCHE TAYCAN CROSS TURISMO

Het nieuwe hightech onderstel met vierwiel­ aandrijving en adaptieve luchtvering zorgt ook offroad voor een compromisloze dynamiek. Meer hoofdruimte voor de passagiers achterin en meer dan 1.200 liter laad­capaciteit, geladen via de grote achter­ klep achteraan, maken van de Cross Turismo een echte allrounder. Vier varianten van de Taycan Cross Turismo zijn onmiddellijk beschikbaar bij de lancering: • De Taycan 4 Cross Turismo met 280 kW (380 pk), overboostvermogen met Launch Control 350 kW (476 pk), acceleratie 0-100 km/u in 5,1 seconden, topsnelheid 220 km/u, rijbereik (WLTP) 389 – 456 km

• De Taycan 4S Cross Turismo met 360 kW (490 pk), overboostvermogen met Launch Control 420 kW (571 pk), acceleratie 0-100 km/u in 4,1 seconden, topsnelheid 240 km/u, rijbereik (WLTP) 388 – 452 km • De Taycan Turbo Cross Turismo met 460 kW (625 pk), overboostvermogen met Launch Control 500 kW (680 pk), acceleratie 0-100 km/u in 3,3 seconden, topsnelheid 250 km/u, rijbereik (WLTP) 395 – 452 km • De Taycan Turbo S Cross Turismo met 460 kW (625 pk), overboostvermogen met Launch Control 560 kW (761 pk), acceleratie 0-100 km/u in 2,9 seconden, topsnelheid 250 km/u, rijbereik (WLTP) 388 – 419 km.

BOUVERNE MAGAZINE B 133


BOUVERNE MAGAZINE | PORSCHE TAYCAN CROSS TURISMO

De Performace Battery Plus, met een totale capaciteit van 93,4 kWh, is standaard in de vier versies gemonteerd. Het hightech onderstel met vierwielaandrijving en adaptieve luchtvering is eveneens standaard op alle vier de modellen. Het optionele Offroad Design Package ­verhoogt de bodemvrijheid met 30 mm. Dit betekent dat met de Cross Turismo ook op veeleisend offroad terrein kan worden gereden. De standaard Gravel Mode verbetert de geschiktheid van het nieuwe model voor het rijden op ruwe wegen. Qua uiterlijk sluit de Taycan Cross

134

B

BOUVERNE MAGAZINE

Turismo nauw aan bij de Mission E Cross Turismo conceptstudie die op het Autosalon van Genève in 2018 werd gepresenteerd: zijn silhouet wordt bepaald door de naar achteren toe aflopende, sportieve daklijn – door de Porsche-ontwerpers een ‘flyline’ genoemd. De offroad designelementen omvatten wielkastranden, unieke lagere voor- en achterschorten en zijdrempels. Als onderdeel van het offroad designpakket heeft de Cross Turismo speciale elementen op de hoeken van de vooren achterbumpers en aan de uiteinden van de drempels.


BOUVERNE MAGAZINE | PORSCHE TAYCAN CROSS TURISMO

Die zorgen voor een opvallende buitenkant en bieden ook bescherming tegen steenslag. Ook onderdeel van het offroad pakket is een kompas op de plek waar je normaal in de Taycan de Sport Chrono klok vindt. Speciaal voor de Taycan Cross Turismo heeft Porsche een achterdrager voor maximaal drie fietsen ontwikkeld die de norm zet op het gebied van omvang en bediening. Die kan universeel worden gebruikt voor verschillende ­soorten fietsen. Een van de nieuwig­heden is dat

de achterklep kan worden geopend, zelfs wanneer de achterdrager geladen is. Porsche stelt tegelijkertijd twee hoogwaardige e-bikes voor – de eBike Sport en de eBike Cross. Met hun tijdloze design en hun krachtige en duurzame aandrijftechnologie zijn ze perfect afgestemd op de Taycan Cross Turismo. De Taycan Cross Turismo komt in de zomer op de markt. De prijzen in België beginnen bij € 96.870,18 (inclusief 21% BTW en landspecifieke uitrusting).  B

BOUVERNE MAGAZINE B 135


BOUVERNE MAGAZINE | TUDOR

To mark 50 years of its chronographs, TUDOR is relaunching its Black Bay Chrono model in steel with a reworked case and two dial options with contrasting sub-counters in the purest tradition of the sports chronograph. Since the launch in 1970 of the Oysterdate model, its first chronograph, TUDOR has always produced watches that are closely tied to the world of motor sport. Since 1954, TUDOR has likewise been constantly improving its professional divers’ watches. The Black Bay Chrono model combines these traditions in a sports chronograph for purists, with contrasting sub-counters and a high-performance automatic Manufacture Calibre, with column wheel and vertical clutch.

THE SPIRIT OF EARTH AND SEA

Remaining faithful to the Black Bay aesthetic, the Black Bay Chrono model has made the famous “Snowflake” hands – a brand signature for divers’ watches since 1969 – its own, in a version honed to ensure optimum readability on its domed dial.

BLACK BAY CHRONO

136

B

BOUVERNE MAGAZINE

Available in two versions, matt black or opaline, the dial includes two hollowed sub-counters in contrasting colours, matt black and white opaline respectively, for optimum readability. Inspired by the first generation of TUDOR chronographs, there is a 45-minute counter and a date aperture positioned at 6 o’clock. The recognisable characteristics of the Black Bay are preserved in a steel case with a 41-millimetre diameter refined by the ingenious cut of the lower part of the sapphire crystal and a repositioned movement. Typical of the scrupulous attention to detail that is characteristic of the brand, the design of the stainless steel pushers has been inspired by the very first generation of TUDOR chronographs. A fixed bezel in stainless steel with a tachymetric scale insert in black anodised aluminium completes the distinguished appearance of this sporty new chronograph.


BOUVERNE MAGAZINE | ?????

BLACK BAY CHRONO

BOUVERNE MAGAZINE B 137


BOUVERNE MAGAZINE | TUDOR

TUDOR is introducing a bold new version of its popular model, the Black Bay Fifty-Eight, in 18 ct yellow gold with an open case back. This is a first for both in a TUDOR divers’ watch. The name Black Bay Fifty-Eight 18K is, of course, a reference to the precious metal of its case, but also to 1958, the year in which the first TUDOR divers’ watch waterproof to 200 metres (660 ft), reference 7924 or “Big Crown”, was introduced. Among other aesthetic nods to this historic watch, this model offers a case

BLACK BAY FIFTY-EIGHT 18K

138

B

BOUVERNE MAGAZINE

39 mm in diameter in keeping with the characteristic proportions of the 1950s. Ideal for slim wrists, people who like more compact watches and, of course, vintage enthusiasts, the Black Bay Fifty-Eight 18K is also the first TUDOR divers’ watch to be made in 18 ct yellow gold and offered with an open case back.


BOUVERNE MAGAZINE | ?????

BLACK BAY FIFTY-EIGHT 18K

BOUVERNE MAGAZINE B 139


BOUVERNE MAGAZINE | TUDOR

BLACK BAY 41-36-32 The 41, 36 and 32 models offer the famous Black Bay aesthetic in multifunctional, affordable watches. Designed for both men and women, the Black Bay 41, 36 and 32 models retain the aesthetics of the Black Bay line, particularly the characteristic angular “Snowflake” hands, as well as its reliability and long-standing connection to TUDOR divers’ watches. They possess a multifunctional sporty chic that effortlessly adapts to both formal occasions and more laid-back surroundings.

140

B

BOUVERNE MAGAZINE


LE CHOIX DE L’ELEGANCE IMPORT / EXPORT Courtage nv / sa Stichter Emile De Schepper fondateur

Représentation exclusive de différents châteaux Exclusieve verdeler van verschillende kastelen

VOGELENZANG 1 · B 9000 GENT · BELGIUM · TEL 09225 89 86 · FAX 09 224 05 73 E-MAIL: info@rabotvins.com · URL: www.rabotvins.com · BTW BE 400.051.754 TVA · HRG 86542 RCG


BOUVERNE MAGAZINE | TUDOR

BLACK BAY FIFTY-EIGHT 925 TUDOR is launching a unique new version of its popular Black Bay Fifty-Eight model in 925 silver with an open case back – two firsts for a TUDOR divers’ watch, and creating a surprising incandescence. The name of the radiant Black Bay Fifty-Eight 925 model is, of course, a reference to the precious metal of its case, but also to 1958, the year in which the first TUDOR divers’ watch waterproof to 200 metres (660 ft), reference 7924 or “Big Crown”, was introduced. Among other aesthetic nods to this historic watch,

142

B

BOUVERNE MAGAZINE

this model offers a case 39 mm in diameter in keeping with the characteristic proportions of the 1950s. Ideal for slim wrists, vintage enthusiasts and those who like objects with a difference, the Black Bay Fifty-Eight 925 is also the first TUDOR divers’ watch to be made in silver and to offer an open case back.


BOUVERNE MAGAZINE B 143


BOUVERNE MAGAZINE | ISABELLEFA

Ring Navette 11 Diamonds RougeRoyal.

Ring Navette 14 Brown Diamonds Rose Gold

Ring Navette 14 Diamonds White Gold

Ring Navette 14 Rose Gold

NEW FLIX.FLEX “NAVETTE” and “NAVETTE “RINGS Bangle: Flix.Flex bangle in Navette shape / 14 mm width / 0,015 ct. trademark diamond/ 18k rose gold Rings: Variation of the new “Navette” rings / Available in 11 mm and 14 mm width All 18k gold colors / Plain gold, Diamond Pavé white or natural brown, Princess Cuts

Bangel Flix.Flex Navette Rose Gold

144

B

BOUVERNE MAGAZINE

Handcrafted - A generously spacious surface makes this ring both a true statement piece and a source of tactile pleasure on its wearer’s hand. The “Navette” profile combines the best of both worlds: excellent wearing comfort and a fantastic look. The ring’s band conceals a tiny diamond: only the wearer knows it’s there – a typical feature of IsabelleFa


BOUVERNE MAGAZINE | ISABELLEFA

THE VERY NEW BRACELETS “L’ÉLASTIQUE” New Bracelets “L’Élastique” in 18k rose gold (available in 18k yellow gold, rose gold and RougeRoyal) 0,015 ct. trademark diamond in the flacon on top of the jewellery piece. (21 mm width). Available in 21 mm and 17 mm width. Traditional goldsmith’s craftsmanship in its most flexible form: an elastic hair tie inspired the newest pieces of

jewellery in our Flix.Flex family. Named after the French word for rubber band, “l’Élastique” bracelets are not only reminiscent of rubber bands in their design, but especially in their flexibility. Crafted exclusively from 18 carat gold, these pieces of jewellery can be stretched to slip them on. Afterwards they contract automatically to perfectly fit every woman’s wrist.

BOUVERNE MAGAZINE B 145


BOUVERNE MAGAZINE | ISABELLEFA

RINGS “DUCHESSE” (The Classics)

Rings handcrafted in 18 ct. rose gold, white gold & RougeRoyal gold with a free moving chain link and a 0,28 ct. diamond Pavé. Exceptional design, playful and comfortable to wear.

146

B

BOUVERNE MAGAZINE


NIEUWE F-PACE PLUG-IN HYBRID

ONVERGETELIJK

VANAF € 559 PER MAAND* De Nieuwe F-PACE P400e is een SUV die je niet snel vergeet. Zijn uitgesproken design en uitgebreide standaarduitrusting geven je dat speciale gevoel waar Jaguar voor bekend staat. Zijn nieuwe Plug-In Hybrid motor, met een CO2uitstoot van 49 g/km (WLTP), is goed voor een fiscale aftrek van 96 %. Neem geen genoegen met het gewone, ontdek nu hoe opwindend een SUV kan zijn.

Jaguar Szrek

Wijnveld 3, 9240 Zele (Lokeren) T. 052/21.15.33 www.jaguarszrek.be 2,2-2,5 L/100KM. CO2 : 49-57 G/KM (WLTP) Jaguar Care standaard. Contacteer uw concessiehouder voor alle informatie over de fiscaliteit van uw voertuig. Milieu-informatie (KB 19/03/04): jaguar.be. Geef voorrang aan veiligheid. Financiële Renting met aankoopoptie van 25% op een duurtijd van 60 maanden op Jaguar F-PACE Standard P400e. Catalogusprijs van de wagen 59.909,09 € (BTW Excl.), voorschot van 15.072,85 € (BTW Excl.), Fleet korting inbegrepen. Aanbod geldig van 01/03/21 tot 31/05/21, enkel bestemd voor professionele doeleinden. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw dossier door Jaguar Financial Services, handelsnaam van FCA Bank, Belgisch filiaal van FCA Bank S.p.A., verhuurder, Jules Cockxstraat 8-10, 1160 Oudergem met als maatschappelijke zetel Corso Agnelli 200, 10135 Torino - Italië. RPR: Brussel. KBO: 0699.630.712. Adverteerder: Jaguar Land Rover Belux N.V., Generaal Lemanstraat 47, 2018 Antwerpen.


BREGUET.COM

CLASSIQUE 7147