Finance Pro Τεύχος 03

Page 1

003 ΜAΡΤΙΟΣ 2021

ΤΙΜΗ: 9€ ISSN: 2732-7159

Οι επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο για την οικονομία Νικόλαος Βουνισέας, KPMG

Ορέστης Καβαλάκης: Ανθεκτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη το κλειδί για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας Γιάννης Κολοβός: Η καινοτομία είναι στο DNA μας Οι μεγάλες φουρτούνες στο Retail… και η επόμενη μέρα

18 38 46ΠΕΡΙΕ ΧOΜΕΝΑ

HEAD OF BUSINESS UNIT

Βασίλης Καφίρης vkafiris@boussias.com AΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Γιώργος ∆ηµοσθένους gdimosthenous@boussias.com ΕΞΩΤΕΡΙΚΟI ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ

Έλενα Ερµείδου, Κώστας Κετσιετζής, Βάιος Κρόκος ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Νένα Γιαννακίδου

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Κωνσταντίνος Ραµπίδης krambidis@boussias.com CREATIVE DIRECTOR

Γιώργος Τριχιάς

ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Παναγιώτης Κουρεµένος ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κορνήλιος Σαραντίογλου IMAGE BANK

www.stock.adobe.com ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ

4 18

ΥΠΟΙΚ: Οι νέες προδιαγραφές για την έκδοση ηλεκτρονικών τιµολογίων

34

ΥΠΕYΘΥΝΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡIΑΣ

Ρίτα Κανδάκη

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

∆ήµητρα Σπανού

Interview

ΕΚΤΥΠΩΣΗ-ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ

n

Ορέστης Καβαλάκης, Γενικός Γραµµατέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & Σ∆ΙΤ, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

n

Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός ∆ιευθυντής Οικονοµικών Υπηρεσιών MYTILINEOS

n

22

Λέττα Γκύζη, E: lgkyzi@boussias.com

News & updates

∆ηµήτρης Αναστασίου, Finance Director Microsoft

Pressious Arvanitidis

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ/ΕΝΘΕΣΗ/ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ

Presstime

ΛΟΓΙΣΤHΡΙΟ

Κωσταντίνος Χασιώτης Αλέξης Σουλιώτης Λίνα Γκολοµάζου

Cover story

ΕΚΔΟΤΗΣ

Νικόλαος Βουνισέας: «Οι επενδύσεις αποτελούν µονόδροµο για την οικονοµία».

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Μιχάλης Κ. Μπούσιας ∆ηµήτρης Κορδεράς

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

Financial Files

Αντωνία Κατσουλιέρη

n

Εργαλεία επιβράβευσης εργαζοµένων

n

Οι µεγάλες φουρτούνες στο Retail… και η επόµενη µέρα

n

Σήµατα SOS από τους πύργους ελέγχου των CFOs

n

Cyber Security & Risk: Ο νέος «πονοκέφαλος» των CFOs

Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας Τ: 210 6617777, F: 210 6617778,

n

Το παρόν και το µέλλον του Payroll Management Software

www.boussias.com

38

Back cover story

62

Insights

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ (ΕΤΗΣΙΕΣ) ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ: €99

Γιάννης Κολοβός: «Η καινοτοµία είναι στο DNA µας».

ΚΕΠΕ: Στο 3% η ανάπτυξη της οικονοµίας το δεύτερο τρίµηνο FINANCE PRO

3

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

Στελεχών/Ιδιωτών: €60 Φοιτητών: €50 Κύπρου-Εξωτερικού: €150 Κωδικός ΕΛΤΑ: 210184 ISSN: 2732-7159


EDITORIAL Τoυ Γ Ι Ώ Ρ Γ ΟΥ Δ Η ΜΟΣ ΘΕ ΝΟΥ Σ

Τ Το 2021 είναι μια κρίσιμη χρονιά για τις οικονομικές διευθύνσεις

FINANCE PRO

ο πρώτο τρίμηνο του 2021 κλείνει με την οικονομία σε βαθιά ύφεση, με ορατό ωστόσο το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Οι εμβολιασμοί δημιουργούν, όσο προχωρούν, το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας και τις προϋποθέσεις για την επαναφορά στην κανονικότητα. Όπως αναφέρει η τετραμηνιαία έκδοση του ΚΕΠΕ, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Για να φτάσουμε όμως εκεί θα προηγηθεί ύφεση 10,4%. Οι οικονομικοί διευθυντές, σύμφωνα με έρευνα της Gartner, επισπεύδουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως απάντηση στον κορονοϊό και βάζουν το Cloud Σύστημα Ενδοεπιχειρησιακού Σχεδιασμού (ERP) στην πρώτη θέση της λίστας των επενδύσεων στην Τεχνολογία Πληροφοριών (ΙΤ) ως το 2024. Η πανδημία έχει επηρεάσει το σύνολο του λιανεμπορίου αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις σε επανεξέταση της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων τους. Ο κλάδος υπέστη μεγάλο πλήγμα το 2020, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση 8,6% σε σχέση με το 2019. Στο αφιέρωμά μας φιλοξενούμε τις απόψεις δυο οικονομικών διευθυντών καθώς κι ένα σημαντικό άρθρο που αναφέρεται στο μέλλον του λιανεμπορίου. Ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης, μας εξηγεί το εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τονίζει πως έχει κύριο στόχο τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα περισσότερο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα βελτιώσει καθοριστικά τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Ο Senior Partner της KPMG Νικόλαος Βουνισέας, εκτιμά πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα εξαρτηθεί σημαντικά από την εξέλιξη του τουρισμού και την ταχύτητα στην επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς του λιανεμπορίου και της εστίασης. Φιλοξενούμε επίσης συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της MYTILINEOS, ο οποίος μας μιλά για το πώς αντιμετώπισε ο όμιλος τις επιπτώσεις της πανδημίας, για τα βήματα που έχουν γίνει ως προς την ψηφιακή μετάβαση καθώς και για τον σύγχρονο ρόλο της οικονομικής διεύθυνσης. Από την πλευρά του, ο Finance Director της Microsoft πιστεύει πως οι οικονομικοί διευθυντές, όπως όλοι οι ηγέτες, πρέπει να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα. Στο τρίτο τεύχος του FinancePro έχουμε επίσης θέματα που αφορούν τα εργαλεία επιβράβευσης εργαζομένων, το μέλλον της εργασίας και το αύριο των εργαζομένων, παρουσιάζουμε πέντε πολύ κρίσιμα ζητήματα για τους Οικονομικούς Διευθυντές το 2021, μιλάμε για το Cyber Security & Risk, καθώς και για το παρόν και το μέλλον του Payroll Management Software. Καλή ανάγνωση.

4

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021N E WS & U PDAT E S

ΥΠΟΙΚ: Τι αλλάζει στην έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων

Μ

ε νέες προδιαγραφές, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα εκδίδονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια από τα πληροφοριακά συστήματα προς το Δημόσιο αλλά και προς επιχειρήσεις. Με το νέο τρόπο τιμολόγησης αναμένεται μείωση στη διακίνηση πλαστών παραστατικών, περιορισμός της φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της αποπληρωμής των ηλεκτρονικών τιμολογίων για Δημόσιες Συμβάσεις και ενιαίες προδιαγραφές ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), προχώρησαν στην εναρμόνιση των ελληνικών κανόνων με τις νέες κοινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα πληροφοριακά συστήματα που χρησιμοποιούνται τόσο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση στις Δημόσιες Συμβάσεις, όσο και για την ηλεκτρονική τιμολόγηση μεταξύ επιχειρήσεων. Οι νέες προδιαγραφές θα «καθοδηγούν» και θα ρυθμίζουν τα πληροφοριακά συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιο τρόπο ώστε να εκδίδονται από τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικά τιμολόγια έγκυρα, με ενιαίους κανόνες, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ενδεικτικά, οι κανόνες που εναρμονίστηκαν αφορούν: 1. Τον τρόπο αρίθμησης του τιμολογίου που εκδίδεται στην Ελλάδα.

2. Το είδος του παραστατικού (όπως τιμολόγιο πώλησης, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών κ.λπ.). 3. Τον μοναδικό αριθμό καταχώρησης του τιμολογίου για φορολογικούς σκοπούς στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ. 4. Τον σύνδεσμο στο Διαδίκτυο, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων δημοσιεύουν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο. Ειδικά για τις δημόσιες συμβάσεις, με τους νέους κανόνες παρέχεται η δυνατότητα άμεσης αποστολής των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις αρμόδιες αναθέτουσες αρχές και οικονομικές υπηρεσίες.

GRANT THORNTON: ΣΤΟ 33% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΓΥΝΑΙΚΏΝ ΣΕ ΑΝΏΤΕΡΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Άνοδο 9 ποσοστιαίων μονάδων σημείωσε το 2021 το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα από το 24% που ήταν το 2020 έφτασε το 33% ξεπερνώντας έτσι τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 2 μονάδες. Το ποσοστό γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις παγκοσμίως άγγιξε το 31% άγγιξε, με το 90% των επιχειρήσεων παγκοσμίως να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα σε τέτοια θέση, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Grant Thornton «Women in Business: A window of opportunity», παρά το γεγονός ότι η πανδημία του Covid-19 επηρέασε τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Το γεγονός ότι το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε στο 31% είναι ενθαρρυντικό, δεδομένου ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια (2019 και 2020) παρέμενε επίμονα στάσιμο στο 29%. Παράλληλα, το ποσοστό ξεπέρασε το ορόσημο του 30%, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, λογίζεται ως η ελάχιστη εκπροσώπηση που απαιτείται για να σημειωθεί αλλαγή στη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων.

FINANCE PRO

6

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


MYDATA: ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΧΡΕΏΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΏΝ Η υποχρεωτική διαβίβαση ηλεκτρονικών τιμολογίων στην πλατφόρμα myDATA θα ξεκινήσει τελικά την 1η Ιουλίου και όχι την 1η Απριλίου όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει. Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αποφάσισαν τη νέα παράταση λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Προς την κατεύθυνση πάντως της παράτασης πίεζαν τον τελευταίο καιρό οι σύλλογοι των λογιστών επικαλούμενοι το φόρτο εργασίας που έχουν από τις δηλώσεις που υποβάλουν οι πληττόμενοι από την πανδημία. Τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα πρέπει να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA μέχρι την 31 Οκτωβρίου. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση καταργεί τα χειρόγραφα τιμολόγια και δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη και on-line εικόνα για την δραστηριότητα και το οικονομικό προφίλ επιχειρήσεων.

Εντείνονται οι πιέσεις στις ΜμΕ από την πανδημία και το ιδιωτικό χρέος

Ο

ι επιπτώσεις της πανδημίας και η διόγκωση του ιδιωτικού χρέους δημιουργούν μια εύθραυστη ισορροπία στην πραγματική οικονομία. Αυτό ήταν το αντικείομενο του πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου που πραγματοποίησε η ΕΣΕΕ,στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Future of Retail 2040». Στην προβληματική του Webinar τέθηκαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το 47% των δανείων τους, δηλαδή 13,5 δις ευρώ σε σύνολο 28,9 δις ευρώ. Επιπρόσθετα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι πολύ μικρές (micro) επιχειρήσεις δεν δύνανται να καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις για το 55,4% των δανείων τους, δηλαδή για 9,5 δις ευρώ σε σύνολο 17,2 δις χορηγήσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι περισσότερες κατηγορίες οφειλών των εμπορικών επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση μεταξύ 2019-2020.


N E WS & U PDAT E S

Σημαντικές διακρίσεις για την Quantum στα Accounting Awards 2020 Σημαντικές διακρίσεις κατέκτησε η Quantum στα Accounting Awards 2020. Η εταιρεία πήρε τρία βραβεία στις κατηγορίες: υπηρεσιών επιχειρηματικής αναλυτικής (data analytics), παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε στελέχη επιχειρήσεων και σε εν δυνάμει επιχειρηματίες και κοινωνικές οργανώσεις και στην κατηγορία αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών & συστημάτων. Όπως μας είπε η κυρία Αναστασία Χαλκίδου, Accounting Director, co-Founder της Quantum BITS «η τριπλή βράβευση είναι αποτέλεσμα αδιάκοπης, ομαδικής δουλειάς και αφοσίωσης στο όραμά μας για μεγιστοποίηση της ποιότητας των υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι συνεργάτες μας. Τα Accounting Awards 2020, αν και διοργανώθηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες κατόρθωσαν να αναδείξουν με απόλυτη επιτυχία το ζωτικό ρόλο του λογιστικού/ελεγκτικού επαγγέλματος για τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία. Το τρίπτυχο επιτυχίας της επιχείρησής μας βασίζεται στην υγιή ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, γεγονός που αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο η βράβευσή μας για τις υπηρεσίες επιχειρηματικής αναλυτικής, παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών και αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών & συστημάτων. Οι σημαντικές αυτές διακρίσεις οφείλονται στο συνεργατικό πνεύμα που μας χαρακτηρίζει, μας κάνουν περήφανους για την εξελικτική πορεία της επιχείρησής μας και ενισχύουν την θέλησή μας να βελτιώσουμε στο μέγιστο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών μας».

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση παρουσίασε τον Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος Μικρή βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο τον οποίο καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), καθώς διαμορφώθηκε στις 91,9 μονάδες, έναντι 90,7 μονάδων τον Ιανουάριο. Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών σε όλους, ηπιότερη στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο από ό,τι στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Όμως, εξασθένισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η βελτίωση οφείλεται στη σχετικά ήπια επιδημιολογική εικόνα αμέσως μετά από την περίοδο των εορτών και στη λειτουργία από τα μέσα Ιανουαρίου, έστω υπό περιορισμούς και για μικρό διάστημα, δραστηριοτήτων του λιανικού εμπορίου που ήταν σε αναστολή από τον Νοέμβριο. Συνέβαλε επίσης και η πρόοδος στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και τη διαδικασία του εμβολιασμού. Από την άλλη πλευρά, η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων από το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τα αυστηρότερα μέτρα που ακολούθησαν, αναζωπύρωσαν εστίες αβεβαιότητας σχετικά με την εξέλιξη και τις επιπτώσεις της πανδημίας στη χώρα.

OXFORD ECONOMICS: ΣΤΟ 11,5% Η ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΤΟ 2022 Το 2022 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την ανάπτυξη καθώς θα φτάσει το 11,5% ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα είναι 2,5% όπως εκτιμά η Oxford Economics. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οίκος η ελληνική οικονομία υπέστη σοβαρές συνέπειες από την πανδημία που οδήγησε σε απότομη πτώση το ΑΕΠ. Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε μόλις 2,3% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο, μετά από μια τεράστια πτώση 14,1% στο β’ τρίμηνο. Η Oxford Economics εκτιομά πως το 2022 θα υπάρξει ανάπτυξη 11,5% ,το 2023 4% και το 2024 1%. Σε ό,τι αφορά το χρέος αναφέρει πως θα μειωθεί στο 183% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, στο 175% το 2023 και στο 172% το 2024. FINANCE PRO

8

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


ΈΡΕΥΝΑ MRB-ΤΕΙΡΕΣΊΑΣ: ΑΝΑΓΚΑΊΑ Η ΈΓΚΥΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΉ ΠΛΗΡΟΦΌΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ Την αναγκαιότητα της online παροχής οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των συναλλασσόμενων και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, κατέγραψε πανελλαδική έρευνα της MRB για την υπηρεσία ΤΣΕΚ της Τειρεσίας ΑΕ, με τη συμμετοχή 516 επιχειρήσεων από όλους τους τομείς της οικονομίας. Αντιμετωπίζοντας αυξημένο επιχειρηματικό κίνδυνο και αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, οι επιχειρήσεις τόνισαν την έντονη ανησυχία τους για την πιστοληπτική ικανότητα των πελατών και προμηθευτών τους. Επιπροσθέτως, δήλωσαν ότι έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ για

μια υπηρεσία που θα τους προσφέρει αξιόπιστη πληροφόρηση με ασφάλεια και ευκολία για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν με ελαχιστοποιημένο κίνδυνο και χωρίς μεγάλο κόστος. Πιο συγκεκριμένα: n 59% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι οι υπηρεσίες οικονομικών και επιχειρηματικών πληροφοριών είναι χρήσιμες για την ασφάλεια επιχειρηματικών συναλλαγών, για το χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ συνεργατών και τη διεύρυνση του πελατολογίου (ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων). n Πάνω από το 68% των εταιρειών που χρησιμοποιούν υπηρεσίες παροχής οικονομικών και επιχειρηματικών

πληροφοριών, έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν για την αξιολόγηση των επιχειρηματικών τους συναλλαγών. n Τα χαρακτηριστικά βάσει των οποίων επιλέγουν μια από τις υπηρεσίες παροχής πληροφοριών είναι η εγκυρότητα και πληρότητα των δεδομένων, η online πρόσβαση, η ευκολία χρήσης και η προσωπική εξυπηρέτηση. Όι συμμετέχοντες δήλωσαν την ικανοποίηση τους για την υπηρεσία ΤΣΕΚ της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ σε ποσοστό 90%, αφού η εγκυρότητα των πληροφοριών, η ποιότητα των δεδομένων, η ολοκληρωμένη πληροφόρηση σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος της υπηρεσίας είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής.


ACCOU N T I NG

Ε Λ ΕΥΘΕΡΙΟΣ ΕΡΚ ΕΚΟΓΛΟΥ Ορκωτός Ελ εγκ τής Λογισ τής Par tner, tgs Hellas Head of Ta x & BPO Ser vices

tgs Hellas: ο αξιόπιστος συνεργάτης των επιχειρήσεων Ολοκληρωμένες λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών H εταιρία tgs Hellas ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και αποτελεί μέλος του διεθνούς δικτύου της tgs Global. Στην Ελλάδα λειτουργεί σε πέντε γραφεία (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Πάτρα, Ρόδος), με έδρα την Αθήνα.

Μ

ε ισχυρή παρουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην Ελλάδα, Ρουμανία και πρόσφατα και στη Βουλγαρία, η tgs Global είναι ένα δυναμικό παγκόσμιο δίκτυο, που συγκαταλέγεται στα top 20 παγκοσμίως, με 225 γραφεία και παρουσία σε 57 χώρες. Η tgs Hellas, μέσω της εξειδικευμένης της ομάδας επαγγελματιών, αποτελεί «υπηρεσία μίας στάσεως» (one-stop-shop) προσφέροντας στους πελάτες της υπηρεσίες ελέγχου, υπηρεσίες χρηματοοικονομικής, φορολογικής και συμβουλευτικής φύσεως καθώς και υπηρεσίες μισθοδοσίας, όλες βασισμένες σε πυλώνες ακεραιότητας, αξιοπιστίας, σεβασμού και εμπιστευτικότητας. Σε ότι αφορά ειδικότερα τη μισθοδοσία, η tgs Hellas παρέχει ένα FINANCE PRO

10

ολοκληρωμένο και ευρύ φάσμα υπηρεσιών στους πελάτες της οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους, σύμφωνα πάντα με το ισχύον ασφαλιστικό και εργατικό δίκαιο. Η διαχείριση της μισθοδοσίας είναι από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές διαδικασίες για μια επιχείρηση με υψηλό κόστος καθώς απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό. Η ανάθεση της μισθοδοσίας στην tgs Hellas αποτελεί μια έξυπνη επιλογή που επιτρέπει στην εταιρεία να εστιάσει στις βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητές της, εξοικονομώντας ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα. Το εξειδικευμένο στελεχικό δυναμικό της tgs Hellas προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και στοχευμένες λύσεις σε κάθε ανάγκη των πελατών της. ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


A DV ERTOR I A L

Εξειδικεύοντας τις υπηρεσίες μισθοδοσίας, η tgs Hellas παρέχει ενδεικτικά τα ακόλουθα:

περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται σε λύσεις outsourcing γεγονός που αποδίδεται στην πολυπλοκότητα του αντικειμένου το οποίο όσο περνά ο χρόνος απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση καθώς και μεγάλες δομές ανθρώπων και λειτουργικών συστημάτων. Εν κατακλείδι το “outsourcing” προσφέρει: n Εχεμύθεια n Μείωση κόστους n Υψηλή ποιότητα υπηρεσιών n Ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών

Ολοκληρωμένη μηνιαία διαδικασία έκδοσης μισθοδοσίας (μισθοί, έκτακτες αμοιβές, υπερεργασίες, υπερωρίες, ασθένειες, προκαταβολές, δάνεια κλπ), n Υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) καθώς και υποβολή των σχετικών δηλώσεων, n Ηλεκτρονική αποστολή των αποδείξεων πληρωμής στους εργαζομένους και δημιουργία της κατάστασης πληρωμών για την τράπεζα, n Δημιουργία του λογιστικού άρθρου μισθοδοσίας (ανά κέντρο κόστους), n Ολοκληρωμένη διαχείριση και ηλεκτρονική υποβολή όλων των εντύπων στο “ΕΡΓΑΝΗ” (έντυπα πρόσληψης, καταγγελίας σύμβασης, καταστάσεων προσωπικού κλπ), n Υπολογισμός των παροχών σε είδος, n Δυναμικός προϋπολογισμός μισθοδοσίας και πλήρη στατιστικά στοιχεία, n Ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους συμβούλους μας για την πλήρη υποστήριξη σε εργατικά και ασφαλιστικά θέματα, n Συμβουλευτικές υπηρεσίες (π.χ. σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας κλπ), n Διαρκή ενημέρωση σχετικά με τις αλλαγές σε θέματα ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, n Υποστήριξη σε οποιοδήποτε έλεγχο ή δικαστική διαμάχη. n

Η ανάθεση της μισθοδοσίας στην tgs Hellas δίνει τη δυνατότητα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να εργαστούν ευέλικτα και αποτελεσματικά

Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν για την επιχείρηση έχουν ως ακολούθως: Η ανάθεση της μισθοδοσίας στην tgs Hellas δίνει τη δυνατότητα στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να εργαστούν ευέλικτα και αποτελεσματικά ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του ανταγωνισμού. Οι λύσεις που προσφέρει η tgs Hellas έχουν όλα τα εχέγγυα και εγγυώνται το μέγιστο όφελος για τους πελάτες της διότι: n Χρησιμοποιεί όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία που αφορούν την μισθοδοσία, n Παρέχει πλήρη εχεμύθεια και διαφάνεια, n Έχει έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη, n Λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του GDPR, n Κατέχει βαθιά γνώση και έχει εξειδικευμένες λύσεις σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας όπως βιομηχανίεςβιοτεχνίες, ξενοδοχεία, εμπορικές επιχειρήσεις, εστίαση, νοσοκομεία, επιχειρήσεις τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών κλπ.

Special focus: Ξενοδοχεία & Βιομηχανίες Η tgs Hellas έχει μεγάλη εμπειρία και εξειδικευμένες λύσεις για τις ξενοδοχειακές και τις βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες ως προς τις υπηρεσίες μισθοδοσίας. Τα μεν ξενοδοχεία κυρίως λόγω της εποχικότητας, των πολλών ειδικοτήτων προσωπικού και των ιδιαιτεροτήτων που ισχύουν στον κλάδο, οι δε βιομηχανικές μονάδες λόγω διαφορετικών βαρδιών και του πλήθους των εργαζομένων. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επαγγελματική ομάδα της tgs Hellas έχει την εμπειρία και την γνώση για να προσφέρει λύσεις σε κάθε ανάγκη των επιχειρήσεων, με τον πλέον αποτελεσματικό και αξιόπιστο τρόπο.

Γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει να αναθέσει (outsourcing) την μισθοδοσία σε εξωτερικό συνεργάτη;

A: Κηφισίας 60, Μαρούσι, 15125 Τ: +302130882858 E: e.erkekoglou@tgs-hellas.com https://tgs-hellas.com/el/

To “outsourcing” της μισθοδοσίας παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής και ευελιξίας ειδικά στις σημερινές μεταβαλλόμενες συνθήκες. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όλο και FINANCE PRO

11

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


EXPERT VIEW

Του ΓΕΏΡΓΙΟY Ι. ΔΟΥ Κ ΊΔΗ , Καθηγητή Ηλ εκ τρονικού Επι χειρείν, Εργασ τήριο Ηλ εκ τρονικού Εμπορίου (ELTRU N), Τμήμα Διοικητικής Επισ τήμης και Τεχ νολογίας, Σχολή Διοίκησης Οικονομικό Πανεπισ τήμιο Αθηνών

Ο Μετασχηματισμός του Ηλεκτρονικού Εμπορίου Αλλάζει το τοπίο του λιανεμπορίου στη χώρα μας

Τ

ο 2020 σηματοδότησε το δεύτερο μεγάλο μετασχηματισμό του εμπορίου μετά από 50 χρόνια, όπου τότε στις δεκαετίες του ‘50 και ‘60 είχαν εμφανιστεί τα πολυκαταστήματα και σούπερ-μάρκετ. Ο μετασχηματισμός αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο επιχείρηση-καταναλωτή (B-C) που η παγκόσμια αγορά ξεπέρασε τα $5 Τρις, με την Κίνα να είναι η κορυφαία αγορά με $2 Τρις. Στην Κίνα πλέον το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 52% του συνολικού λιανεμπορίου, στην Μεγάλη Βρετανία το 28% και στις ΗΠΑ το 15%. Στις περισσότερες χώρες είναι ακόμη ένα μικρό ποσοστό του λιανεμπορίου. Βέβαια είναι το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο μέρος, αφού λόγω της πανδημίας η ετήσια αύξηση του καταναλωτικού ηλεκτρονικού εμπορίου στις Κίνα και ΗΠΑ ήταν περίπου 30% ενώ στην Ευρώπη κινήθηκε γύρω στο 15%. Η Ελλάδα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη αφού είχαμε ετήσια αύξηση της τάξης περίπου του 30% και υπολογίζεται ότι οι συνολικές online αγορές (φυσικά προϊόντα και υπηρεσίες) το 2020 ξεπέρασαν τα €10 δις. Δεν μπορούμε να μιλάμε βέβαια για επικράτηση των online καταστημάτων αλλά για ένα συνδυαστικό περιβάλλον αγορών, το Πολυκαναλικό όπου ο καταναλωτής αξιοποιεί τα διαφορά μέσα αναλόγως τι τον βολεύει περισσότερο (σε χρόνο, χρήμα, ποιότητα, διαθεσιμότητα, ευχρηστία, εμπειρία) σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των αγορών του. Να μη ξεχνάμε ότι μόνο το 50% των Ελλήνων αγοράζει πλέον συστηματικά online (από 35-40% που ήταν προ πανδημίας) το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με το 80-90% των ώριμων ψηφιακά αγορών της Δυτικής Ευρώπης. Λόγω της απότομης ζήτησης δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση. Μόλις ένας στους τρεις καταναλωτές αξιολόγησε θετικά τη διαθεσιμότητα των προϊόντων και ένας στους πέντε τον χρόνο παράδοσής τους, κάτι που έχει να κάνει με τον πολλαπλασιασμό, σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων, των on-line παραγγελιών. Σε αρκετές περιπτώσεις επλήγη και η επικοινωνία με τον πελάτη, τόσο στη φάση πώλησης, όσο και στην φάση της εξυπηρέτησης μετά την πώληση, αυξάνοντας έτσι τα παράπονα για ελλιπή οργανωμένη επικοινωνία των επιχειρήσεων με τους καταναλωτές και μη επαρκώς επανδρωμένα τηλεφωνικά κέντρα. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με σοβαρότητα. FINANCE PRO

12

Μετά την πανδημία οι Έλληνες θα συνεχίσουν να αγοράζουν συστηματικά μέσω του Διαδικτύου με κυρίους λόγους τις χαμηλότερες τιμές, την εύρεση προϊόντων και την άμεση εξυπηρέτηση. Σίγουρα θα έχουν δύναμη γιατί θα βρίσκουν πολλαπλές επιλογές γρήγορα και εύκολα. Λόγω της δύσκολης γεωγραφίας και ελλειπών υποδομών οι αγορά υπηρεσιών (ταξίδια, εισιτήρια, ασφάλειες κλπ), που δεν χρειάζεται φυσική μεταφορά προϊόντων, θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη κατηγορία online αγορών. Τέλος ο καταναλωτής θα αναζητά την ‘εμπειρία’ στις αγορές και την Πολυκαναλικότητα. Αυτό θα προσφέρεται στο μέλλον με υβριδικές λύσεις που συνδυάζουν τα αναβαθμισμένα φυσικά καταστήματα (τα λέμε ‘experienced stores’) με προδραστικές προσωποποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες και άμεση εξυπηρέτηση από απόσταση από τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Στο ηλεκτρονικό εμπόριο όταν υπάρχει πολύ καλή γνώση του προφίλ του πελατολογίου και αποδοτικό back-office για αποθήκευση και εξυπηρέτηση, είναι λογικό να γίνεται δυναμική ανάπτυξη των προϊοντικών κατηγοριών. Αυτό βοηθάει τους μεγάλους παίκτες. Παράλληλα όμως μέσω των ηλεκτρονικών αγορών ή απευθείας μέσω έξυπνου ψηφιακού μάρκετιγκ βλέπομε και μικρές εταιρίες να μπαίνουν εύκολα και δυναμικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο -παίρνοντας μεγάλα μερίδια αγοράς- και μάλιστα με εθνική ‘ψηφιακή’ κάλυψη χωρίς να έχουν πανελλήνια κοστοβόρα φυσικά δίκτυα. Για την οργάνωση των χιλιάδων μικρών ηλεκτρονικών καταστημάτων αναμένεται η ενίσχυση των ηλεκτρονικών αγορών που θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες, από την προώθηση και το ψηφιακό ράφι, μέχρι την τηλεφωνική εξυπηρέτηση και την διαχείριση των αποθεμάτων. Ήδη αναδύεται ένα νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο λιανεμπόριο που θα έχει νικητές και ηττημένους σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων. Λόγω της αύξησης της τοπικής online αγοράς αναμένεται η είσοδος μεγάλων διεθνών ηλεκτρονικών καταστημάτων με λειτουργία τοπικών δικτύων διανομής που μπορεί να εξυπηρετούν και γειτονικές χώρες και άρα να έχουν πλεονεκτήματα μεγέθους και όγκους πωλήσεων. Τέλος αναμένεται να δημιουργηθούν έξυπνες ψηφιακές συμμαχίες μεταξύ εταιριών που λειτουργούν σε συμπληρωματικές προϊοντικές κατηγορίες ή/και γεωγραφική τεχνογνωσία στην εξυπηρέτηση. ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Του ΓΙΏΡΓΟY ΡΑΟΥ ΝΆ, Πρoέδρου ΔΣ ΣΕΣΜ Α

Ταμείο Ανάκαμψης: Αγώνας ταχύτητας για τα έργα Τυχόν αστοχίες μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές

Σ

το προηγούμενο άρθρο μας σκιαγραφήσαμε τη δομή του Ταμείου Ανάκαμψης και καταγράψαμε τις απόψεις των εταιρειών – μελών του ΣΕΣΜΑ για τις προτεραιότητες, τους κινδύνους και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρέπει να τονιστεί, ότι η επιτυχία της υλοποίησης του συνολικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι άμεσα συναρτώμενη με τον χρόνο εντός του οποίου θα ολοκληρωθούν τα χρηματοδοτούμενα έργα. Σε αυτόν τον αγώνα ταχύτητας, η σκυτάλη θα περάσει από πολλά χέρια και τυχόν αστοχίες, σε οποιαδήποτε στάδιο αυτής της διαδρομής, μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικές. Το Πρόγραμμα συντίθεται από δύο βασικά στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι ο σχεδιασμός και το δεύτερο η υλοποίηση. Για κάθε στάδιο, θα εντοπίσουμε τους βασικούς εμπλεκόμενους, θα αναδείξουμε πιθανές δυσκολίες και θα προσδιορίσουμε τρόπους αντιμετώπισης. Ο προγραμματισμός ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον ένα έτος, όταν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης συγκροτήθηκε ομάδα ακαδημαϊκών, ανθρώπων της αγοράς και κρατικών λειτουργών που κατέληξε στην «έκθεση Πισσαρίδη», όπου τέθηκαν οι βασικοί στόχοι για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Ειδική ομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών αξιοποίησε το υλικό αυτό και καθόρισε τους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι αναλύθηκαν σε σχετικούς άξονες. Στη συνέχεια, σε επίπεδο σχεδιασμού, με την υποστήριξη στελεχών από υπουργεία και άλλους ωφελούμενους φορείς, συγκεντρώθηκαν τα σημαντικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ιεράρχηση και η κοστολόγηση αυτών, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου 2021, με την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών συμβούλων που έχουν συνδράμει σχετικά. Η θεσμοθέτηση και σταδιακή στελέχωση της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού (ΕΥΣ) του Ταμείου Ανάκαμψης FINANCE PRO

είναι σημαντική εξέλιξη, αλλά δεν είναι δυνατόν να επιτελέσει όλες τις εργασίες σχεδιασμού. Κάθε ένα έργο (που μπορεί να αφορά μεταρρύθμιση, επένδυση ή επιχορήγηση) πρέπει να εξειδικευθεί περαιτέρω ώστε να φθάσει σε ένα αποδεκτό επίπεδο ωρίμανσης, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη προδιαγραφών και τευχών δημοπράτησης. Η εργασία αυτή πρέπει να υλοποιηθεί από τους ωφελούμενους φορείς. Από την εμπειρία μας, σημαντικός αριθμός των φορέων υλοποίησης δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και την τεχνογνωσία για τον σαφή προσδιορισμό των προδιαγραφών και την ανάπτυξη των τευχών δημοπράτησης. Ειδικά στα μεγάλα και πολύπλοκα έργα, αστοχίες και παραλείψεις στα έγγραφα των προκηρύξεων μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις αναθέσεων και σε ουσιαστική αποτυχία υλοποίησης των έργων. Σημαντικό ρόλο στα ανωτέρω θέματα θεωρούμε ότι μπορούν να έχουν οι οργανωμένες συμβουλευτικές εταιρείες–μέλη του ΣΕΣΜΑ που διαθέτουν την κατάλληλη γνώση και πείρα. Πέρα από την προετοιμασία σε επίπεδο έργων, απαιτούνται και παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για τη γρήγορη και αποτελεσματική ανάθεση των προς χρηματοδότηση έργων. Για το στάδιο του σχεδιασμού ανάθεσης των έργων, ο ΣΕΣΜΑ έχει εκφράσει προς την πολιτεία τη διάθεσή του, σε θεσμικό επίπεδο, να αναλάβει: • υποστήριξη της ΕΥΣ στη διαμόρφωση ειδικού πλαισίου και διαδικασιών ανάθεσης έργων, και • διαμόρφωση προτάσεων επί του περιεχομένου των προκηρύξεων σημαντικών έργων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του σε σχετικές επιτροπές της ΕΥΣ ή/ και άλλων φορέων. Τα ανωτέρω συμπυκνώνουν τις θέσεις μας για το πρώτο στάδιο. Για το στάδιο υλοποίησης του Προγράμματος, το οποίο εκτιμούμε ότι έχει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, θα επανέλθουμε με τις απόψεις μας.

13

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


EXPERT VIEW

Τoυ Χ Α Ρ Ι Λ ΑΟΥ Α Λ Α Μ Α ΝΟΥ, Προέδρου του Σώματος Ορκωτών Ελ εγκ τών Λογισ τών (Σ.Ο.Ε.Λ)

Κορονοϊός και επιχειρήσεις Σημαντικές οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία

Η

πανδημία του κορονοϊού (SARS-COV-19) που έχει εξαπλωθεί για πάνω από ένα χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, αλλά και σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Τουρισμός, μεταφορές, εστίαση, αλλά και ο κλάδος του θεάματος –ακροάματος που έχουν πληγεί εντονότερα βρίσκονται στο «κόκκινο» και η προοπτική τους παραμένει αβέβαιη, όσο συνεχίζεται η εξάρτησή τους από τα κυβερνητικά μέτρα. Η επιμήκυνση της περιόδου της πανδημίας ανάγκασαν την Ελληνική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την αρχική πρόβλεψη για ύφεση από 8,2% σε πάνω από 10% (δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη), ενώ το χρέος υπολογίζεται να ξεπεράσει το 204% του Α.Ε.Π. Το κυρίαρχο όμως ερώτημα που απασχολεί όλους, εκτός του πόσο γρήγορα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες θα επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού, είναι πόσο πιο βαρύς θα είναι ο λογαριασμός όταν επιστρέψει η αγορά στην κανονικότητα και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προοπτική της ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Σημαντικό ρόλο βέβαια γι’ αυτό θα παίξει και η ενιαία θαρραλέα αντιμετώπιση των θεμάτων αφενός της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ελέγχοντας μεταξύ άλλων και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την αύξηση του ρυθμού αγοράς των ομολόγων, αλλά και της δημοσιονομικής πολιτικής με την εμπροσθοβαρή προώθηση του πακέτου της Ευρώπης και τη γενναιότητα των επόμενων Ευρωπαϊκών προϋπολογισμών. FINANCE PRO

14

Εξαιρετικά κρίσιμο όμως είναι πως οι πόροι που θα έλθουν στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθούν ώστε να επιταχύνουν τo μετασχηματισμό της παραγωγικής της δομής, τη στροφή στην πράσινη και κυκλική οικονομία, στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, στην ανάληψη παραγωγικών πρωτοβουλιών και θεσμικών αλλαγών, που να βάζουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά για το καλό και των επιχειρήσεων και ευρύτερα της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας. Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COV-19 έχουν αντίκτυπο και στη λογιστική, στη σύνταξη και παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων καθώς και στον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων από τους ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές. Σημαντικό στην παρούσα περίοδο για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν πληγεί εντονότερα, είναι να εξετάσουν τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητάς τους (going concern) προχωρώντας σε διάφορες αναλύσεις ευαισθησίας για να προσδιορίσουν αν υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα ως προς την ικανότητα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και αυτό να το γνωστοποιούν στις οικονομικές τους καταστάσεις. Πέρα από τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητάς της μία επιχείρηση οφείλει να επανεξετάσει και όλους τους άλλους τομείς που υπόκεινται σε κρίση και αβεβαιότητα, όπως οι λογιστικές εκτιμήσεις, οι αποτιμήσεις στην εύλογη αξία, οι απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων και άλλες απαιτήσεις γνωστοποίησης στις οικονομικές καταστάσεις. Ιδιαίτερα σημαντικός αυτή την περίοδο της αβεβαιότητας λόγω του Covid-19, είναι ο ρόλος των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Ο.Ε.Λ.). Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε θέματα όπως η κατάρτιση των λογαριασμών από τις ίδιες τις επιχειρήσεις και συνεπώς η διενέργεια των ελέγχων, δεΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Ιδιαίτερα σημαντικός είναι αυτή την περίοδο ο ρόλος των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (Ο.Ε.Λ.)

δομένων των δυσκολιών στα ταξίδια και στις συναντήσεις, οι Ο.Ε.Λ. πρέπει να αναπτύξουν εναλλακτικές διαδικασίες ελέγχου για τη συγκέντρωση επαρκών και κατάλληλων ελεγκτικών τεκμηρίων. Υπό το πρίσμα αυτής της εξελισσόμενης κατάστασης οι Ο.Ε.Λ. οφείλουν να εκφράσουν της επαγγελματική τους γνώμη σχετικά με: α) Την αξιολόγηση της δυνατότητας συνέχισης της δραστηριότητας (going concern), β) Την εκτίμηση του κινδύνου λόγω της απειλής νέων σημαντικών κινδύνων όπως π.χ. της ρευστότητας της εταιρείας, γ) Τη συλλογή κατάλληλων και επαρκών επαγγελματικών τεκμηρίων αναπτύσσοντας εναλλακτικές διαδικασίες, δ) Τον αντίκτυπο των μελλοντικών προοπτικών της εταιρείας κατά την κατάρτιση των μελλοντικών προβλέψεων να αναγνωρίζοντας την εξαιρετικά αβέβαιη και ρευστή κατάσταση, ε) Την επάρκεια των γνωστοποιήσεων (disclosure) της ελεγχόμενης εταιρείας στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις σχετικά με τον Covid-19. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πραγματικές οικονομικές εξε-

λίξεις θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της νόσου και από τον τρόπο που θα αντιμετωπισθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε κάθε επιμέρους κράτος, προσβλέπουμε στην επιστημονική συνεργασία, στην θαρραλέα Ευρωπαϊκή παρέμβαση και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων από τις επιχειρήσεις και το κράτος για το ξεπέρασμα και αυτής της κρίσης και τη μεγέθυνση του ελληνικού Α.Ε.Π.

1.112 υποθέσεις αναδιάρθρωσης έως σήμερα.

Διαχείριση τραπεζικών δανείων άνω του 1,5 δις ετησίως.

Μαζί στο μέλλον

FINANCE PRO

15

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


EXPERT VIEW

Τoυ Β Α Σ Ι Λ Η Κ Α Μ Π Α Ν Η , Προέδρου της Πανελ λήνιας Ο μοσπονδίας Φοροτεχ νικών Ελ ευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

Η υλοποίηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης δεν είναι εύκολη Επτά προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή του myDATA

Η

Π.Ο.Φ.Ε.Ε και ο Κλάδος μας, με υψηλό αίσθημα συνδικαλιστικής, κοινωνικής και ατομικής ευθύνης, είναι αυτός που στήριξε και στηρίζει την οικονομία της Χώρας, σε μια περίοδο όπου πολύ σωστά όλοι «μένανε σπίτι», πλην ορισμένων, όπως ο Κλάδος των Λογιστών - Φοροτεχνικών που «έμενε γραφείο» υλοποιώντας το τεράστιο έργο που του ανατέθηκε, με κόστος ακόμη και της ζωής συναδέλφων. Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. ήταν πάντα υπέρμαχος της «ηλεκτρονικοποίησης» των διαδικασιών και η πρώτη που καθιέρωσε τον όρο «e-ΔΟΥ» παλεύοντας για την υλοποίηση αυτού, έργο που ξεκίνησε πριν από 22 και πλέον έτη. Έννοιες όπως η πιστοποίηση και διαπίστευση του Λογιστή – Φοροτεχνικού, καθώς και η ηλεκτρονική υπογραφή, ξεκίνησαν από την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. από το 2004. Εξελίσσεται η υλοποίηση του εγχειρήματος των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA. Όπως είναι φυσικό η εφαρμογή ενός τέτοιου εγχειρήματος δεν είναι εύκολη, και ως Κλάδος θα κληθούμε να το υλοποιήσουμε σε μια πολύ δύσκολη εποχή, η οποία λόγω της πανδημίας, όπου ο Κλάδος ασχολείται με οτιδήποτε άλλο εκτός από την Λογιστική επιστήμη (βλέπε βεβαιώσεις μετακίνησης, άπειρες πλατφόρμες που συμπληρώνονται κλπ.) με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις που δεν αφορούν το έργο αυτό καθαυτό. Ως Ομοσπονδία έχουμε εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις μας για την εφαρμογή και λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων, τόσο με τη σχετική απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης του Νοεμβρίου του 2019 με τα ομόφωνα ψηφίσματα, όσο και με επιστολές μας προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. στις 6-3-2019 και 309-2019. Πιο συγκεκριμένα, η υλοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα πρέπει να συνοδεύεται με τις παρακάτω απαραίτητες, μεταξύ άλλων, προϋποθέσεις: FINANCE PRO

16

1ον. Την απάλειψη της επιβολής προστίμων των τροποποιητικών δηλώσεων όσο και τη μη επιβολή ποινών για το αρχικό διάστημα εφαρμογής του όλου εγχειρήματος με εξαίρεση την άρνηση αποστολής στοιχείων. 2ον. Τον μηδενισμό των ορίων του άρθρου 38 του νόμου 2873/2000, δηλαδή από μηδενική βάση το όριο της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 (50.000,00 ευρώ όπως ισχύει με την απόφαση Α.1123/2019) υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση. Η υποχρεωτική διαβίβαση των δεδομένων των οντοτήτων στην Α.Α.Δ.Ε. αποκλειστικά διαμέσου εξουσιοδοτημένου για το λόγο αυτό Λογιστή-Φοροτεχνικού που ασκεί νομίμως το επάγγελμα αυτό, αποτελεί απαραίτητη ανάγκη για την επιτυχία της όλης προσπάθειας και τη διασφάλιση της τήρησης της νομιμότητας μέσω μάλιστα και της ήδη νομοθετημένης ψηφιακής υπογραφής. Το όριο αυτό είναι σήμερα οι 50.000€ και αποτελεί «παραθυράκι» σε μη επαγγελματίες να προβούν σε δηλώσεις επιχειρήσεων χωρίς την συνδρομή αδειούχου Λογιστή – Φοροτεχνικού. Το δε ποσοστό ανέρχεται στο 67% περίπου του συνόλου των επιχειρήσεων. 3ον. Μια ακόμη προϋπόθεση που θέτουμε και θα ήθελα να επισημάνω είναι το θέμα της υγείας του λογιστή. Επειδή ακριβώς έχουμε επωμισθεί όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και πολιτών, θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αρρωστήσουμε, χωρίς να «κρεμάσουμε» τους πελάτες μας. Το πρώτο βήμα προς αυτή ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


την κατεύθυνση έγινε με το άρθρο 93 του ν. 4764 (ΦΕΚ α’ 256/23.12.2020), όπου καλύπτονται οι περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου λογιστή – φοροτεχνικού λόγω κορωνοϊού COVID-19. Βέβαια η παραπάνω διάταξη, όπως άλλωστε είναι και η πάγια θέση μας, πρέπει να διευρυνθεί ώστε να περιλαμβάνει κάθε λόγο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου, όσο και τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης των γυναικών συναδέλφων.

νων έκδοσης πλαστών εικονικών τιμολογίων αλλά και των πιο «σίγουρων επιστροφών φόρων». Θεωρώ, λοιπόν με όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις ότι η εφαρμογή των myDATA και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα έχει μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο τόσο στον κλάδο των Λογιστών – Φοροτεχνικών, όσο και στις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν, καθώς θα διευκολύνουν την καθημερινότητα την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους, μέσω της εξοικονόμησης χρόνου από την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και δηλωτικών υποχρεώσεων, και της μείωσης του γραφειοκρατικού κόστους. Ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί ο έλεγχος των συναλλαγών των επιχειρήσεων ως προς τη ρητή υποχρέωση και ευθύνη του Λογιστή – Φοροτεχνικού «να μεταφέρει ορθά τα δεδομένα των στοιχείων στα βιβλία και μέσω αυτών στις κάθε είδους δηλώσεις», διασφαλίζοντας τη διαφάνεια των συναλλαγών και θα αποτελέσει ασπίδα των υγειών επιχειρήσεων, που «επιθυμούν» τον θεμιτό και υγιή ανταγωνισμό.

4ον. Την κατάργηση των Μ.Υ.Φ. Είναι αυτονόητο ότι με την χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών βιβλίων, παρέλκει η ανάγκη ξεχωριστής καταχώρησης στην πλατφόρμα των ΜΥΦ. 5ον. Ε ιδικά για το διάστημα του COVID-19, όλα τα πρόστιμα και για όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές και φορολογικές), να έχουν ενδεικτικό ποσό 1 ευρώ για λόγους ανωτέρας βίας (εφαρμογή της σχετικής διάταξης του αρ. 61 του ΚΦΔ – Ν. 4174/2013). 6ον. Κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης (με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, και γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων τελών και φόρων εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Η υποχρεωτική διαβίβαση των δεδομένων στην Α.Α.Δ.Ε. αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή-Φοροτεχνικού αποτελεί απαραίτητη ανάγκη για την επιτυχία της όλης προσπάθειας

7ον. Καθιέρωση ενδεικτικού ελάχιστου κόστους για όλες τις εργασίες του Λογιστή – Φοροτεχνικού. Bασική προϋπόθεση για την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) είναι ότι πρέπει τα λογιστικά μας προγράμματα, καθώς και τα εμπορικά λογισμικά, να μπορούν αυτόματα να μετατρέψουν τις καταχωρήσεις που ήδη κάνουν, ώστε να διασφαλιστεί η εξοικονόμηση χρόνου και κόπου που υπόσχεται η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων, με τον αυτόματο συγχρονισμό των ήδη «ανεβασμένων» παραστατικών. Na μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα περισσότερες διεργασίες που θα έρθουν να προστεθούν στον ήδη βεβαρυμμένο (ειδικά εν καιρώ πανδημίας) φόρτο εργασίας μας. Για αυτό το λόγο, ως Ομοσπονδία, και σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, έχουμε οργανώσει σεμινάρια με σκοπό την ενημέρωση και εξοικείωση των συναδέλφων, άλλα και των επιχειρήσεων, στην καινούρια ψηφιακή πραγματικότητα που έχει ήδη έρθει. Πέραν αυτών όμως, θα πρέπει και η ΑΑΔΕ να κάνει μια πιο ευρεία καμπάνια ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ώστε να γίνει άμεσα αντιληπτό το μέτρο από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Από την πλευρά της ΑΑΔΕ, η εφαρμογή των myDATA θα έχει επίσης σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό των φαινομέFINANCE PRO

Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και το κίνητρο για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τον πάροχο, με τη μείωση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεών τους από 5 σε 3 χρόνια και την υπεραπόσβεση του κόστους της δαπάνης για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της. Μένει βέβαια να δούμε ανάλογη αντιμετώπιση για τα λογιστικά μας προγράμματα, αλλά και για τα εμπορικά προγράμματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν.

17

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


IN TERV IEW

Ορέστης Καβαλάκης

ΓΕΝΙΚΌΣ ΓΡΑΜΜΑΤΈΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΏΝ ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ & ΣΔΙΤ, ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΑΝΆΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΎΣΕΩΝ Ανθεκτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη το κλειδί για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας Με την χώρα να εισέρχεται και τυπικά πλέον στην αναπτυξιακή περίοδο που σηματοδοτεί η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εστιάζει πλέον στην υλοποίηση μακροπρόθεσμων βιώσιμων επενδύσεων που θα προωθήσουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία, δημιουργώντας παράλληλα περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Κύριε Καβαλάκη, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των επόμενων χρόνων τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις,

δεδομένου ότι αποτελεί μεταρρυθμιστικό και επενδυτικό εργαλείο, το οποίο αξιοποιεί τόσο ιδιωτικά κεφάλαια, όσο και κεφάλαια δημοσίου. Θα θέλαμε ένα σχόλιό FINANCE PRO

18

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

σας για τον χαρακτήρα και την αναγκαιότητά του. To Εθνικό μας Σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ως κύριο στόχο την μεταστροφή


Τoυ Δ Η Μ Η Τ Ρ Η ΚΟΡΔ Ε ΡΑ

της ελληνικής οικονομίας σε ένα περισσότερο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα βελτιώσει καθοριστικά τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Στόχος μας είναι από τη μια πλευρά η προσέλκυση νέων επενδύσεων σε σύγχρονους τομείς της οικονομίας - στους οποίους μέχρι σήμερα η χώρα μας υστερεί - και από την άλλη, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των διαδικασιών. Η υλοποίηση του σχεδίου μας θα οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, θα μειώσει την γραφειοκρατία και θα εξασφαλίσει ταχύτερες διοικητικές διαδικασίες και υποδομές, σύγχρονες και προσβάσιμες σε όλους. Η αναγκαιότητα υλοποίησης του σχεδίου είναι, συνεπώς, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά επιβεβλημένη. Είναι ξεκάθαρο ότι ο τρόπος που θα λειτουργήσει το Ταμείο απαιτεί μια νέα νοοτροπία συνεργασίας ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων, αλλά και μια κουλτούρα μεταρρυθμιστική και όχι «επιδοματική», όπως έχει επικρατήσει στην Ελλάδα να θεωρούμε τέτοιου είδους εργαλεία. Είναι έτοιμες και οι δύο πλευρές (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) να λειτουργήσουν υπό αυτή τη λογική; Σε ό,τι αφορά ειδικά στην κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων για την υλοποίηση επενδύσεων, οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας μας, αποτελεί το κατεξοχήν εργαλείο αγαστής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην προσπάθεια να καλύψουμε το μεγάλο επενδυτικό κενό, ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να υλοποιηθεί σειρά δημοσίων επενδύσεων με ευέλικτες και ταχύτερες διαδικασίες αλλά και με σύγχρονα χρηματοδοτικά μέσα, είναι και αυτό των ΣΔΙΤ. Ο στρατηγικός μας στόχος είναι η δυνητική ανάπτυξη της χώρας με την υλοποίηση μακροπρόθεσμων βιώσιμων επενδύσεων που θα προωθήσουν την παραγωγικότητα και την καινοτομία

και θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί όχι μόνο με την παροχή οικονομικών κινήτρων στις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά κυρίως μέσα από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που περιλαμβάνουν την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, την ενίσχυση της διαφάνειας, την ψηφιοποίηση του κράτους. Ποιοι κίνδυνοι εκτιμάτε ότι ελλοχεύουν σε όλη την παραπάνω προσπάθεια, στο να δούμε δηλαδή στην Ελλάδα ουσιαστικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν εκ βάθρων την ελληνική οικονομία και το επιχειρείν. Τι μπορεί να πάει λάθος; Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχοντας διαμορφώσει ένα επαρκώς εξειδικευμένο και

μελετημένη στρατηγική, τόσο ως προς το σχεδιασμό των δράσεων στους 4 πυλώνες (Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός), όσο και ως προς την υλοποίησή τους. Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου θα διαδραματίσουν βέβαια και οι επιχειρήσεις, οι οποίες για να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση θα πρέπει να εκπονήσουν κατάλληλα επιχειρηματικά σχέδια. Γενικότερα, πώς βλέπετε να εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες η συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων; Και ποιος είναι ο ρόλος του δικού σας φορέα σε όλη αυτή την προσπάθεια; Ο τομέας των ΣΔΙΤ αποτελεί, όπως σας προανέφερα, βασικό εργαλείο συ-

Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο εγκρίναμε 4 επενδυτικά σχέδια σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 300 νέες θέσεις εργασίας λεπτομερές Εθνικό Σχέδιο, το οποίο χαίρει ευρύτατης αποδοχής και ευσήμων από Έλληνες και ξένους αναλυτές, απομειώσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους που σχετίζονται με την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρούμε ότι έχουμε προχωρήσει σε μια δομημένη και καλά FINANCE PRO

19

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

νεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Οι συμβάσεις ΣΔΙΤ συνάπτονται μεταξύ ενός δημόσιου και ενός ιδιωτικού φορέα, με σκοπό την εκτέλεση έργων ή/και την παροχή υπηρεσιών. Η κυριότητα των ακινήτων παραμένει στο Δημόσιο, το οποίο διατηρεί ισχυρό εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο. Όπως


IN TERV IEW

πιθανόν να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας, τα σχήματα των έργων ΣΔΙΤ είναι δύο: α) έργα ανταποδοτικά και β) έργα κοινωνικών υποδομών με πληρωμές διαθεσιμότητας. Στην πρώτη περίπτωση, ο ιδιωτικός φορέας αποπληρώνεται μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης του έργου, για τη χρήση του οποίου καταβάλλεται σχετικό αντίτιμο άμεσα από τον καταναλωτή/χρήστη και στη δεύτερη περίπτωση, ο ιδιωτικός φορέας αποπληρώνεται απευθείας από το δημόσιο φορέα, σε βάθος χρόνου μετά την έναρξη λειτουργίας, βάσει προκαθορισμένων προδιαγραφών αποτελέσματος, ενώ δεν υπάρχει το στοιχείο της εμπορικής εκμετάλλευσης. Οι ανάδοχοι είναι υπεύθυνοι για τη μελέτη, χρηματοδότηση (με ίδια και δανειακά κεφάλαια), κατασκευή και τεχνική διαχείριση. Αποτελούν κατά συνέπεια ένα πλαίσιο υλοποίησης έργων που επιτυγχάνει τη βέλτιστη κατανομή κινδύνων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 6 νέα έργα ΣΔΙΤ: τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, η Διαχείριση απορριμμάτων Κεντρικού Τομέα Αττικής, η Διαχείριση απορριμμάτων Πειραιά και Νήσων, το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι Σχολικές υποδομές Κεντρικής Μακεδονίας και το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα μείζονος περιοχής πρωτευούσης. Έχει δε ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για μια σειρά επιπλέον έργων ΣΔΙΤ, όπως η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, η δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα (παλιό εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ), ενώ προχωρήσαμε στη Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Κε.Π.Π.). Συνεπώς νομίζω ότι είναι εξαιρετικά αισιόδοξες οι προβλέψεις, ενώ η ένταξη νέων έργων θα διευκολυνθεί σημαντικά και από την πρόσφατη σύναψη της Σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (E.B.R.D.). Η EBRD θα συμβάλει στην υλοποίηση έργων τεχνικής βοήθειας και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ωρίμανση, δημοπράτηση και

παρακολούθηση έργων ΣΔΙΤ μέσω της ταχείας ανάθεσης σε εξειδικευμένους συμβούλους της ωρίμανσης έργων ΣΔΙΤ, ώστε να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία το μεγαλύτερο – βάσει προϋπολογισμού – έργο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που αφορά στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών (Ultra-Fast Broadband), ύψους 870 εκατ. ευρώ. Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι μπορεί να αποδειχθεί και γιατί; Πράγματι, έχει ξεκινήσει η Β΄ Φάση του Διαγωνισμού (Ανταγωνιστικός ΔιάλοFINANCE PRO

20

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

γος) και η ολοκλήρωσή της αναμένεται εντός των ερχόμενων μηνών, η δε υπογραφή της σύμβασης υπολογίζεται για το Q3 – Q4 2021. Η δράση «Ανάπτυξη Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας - UltraFast BroadBand (UFBB)» αποτελεί τη βασική δημόσια παρέμβαση στο πλαίσιο υλοποίησης του «Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014-2020». Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη, που θα του εξασφαλίζουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps ή τουλάχιστον 100Mbps - αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps. Η υλοποίηση της εν λόγω δράσης έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, δε-


δομένου ότι αποδέκτες είναι πολίτες και κοινωνικοοικονομικοί φορείς που στερούνται πρόσβασης σε υψηλές και υπερυψηλές διαδικτυακές ταχύτητες. Ταυτόχρονα, στοχεύει στην κάλυψη της πλειονότητας των περιοχών της χώρας, οι οποίες δεν καλύπτονται από τα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν αυτή την περίοδο άλλα εμβληματικά έργα που αξίζει να σταθούμε, τα οποία εκτιμάτε ότι αποτελούν ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες; Στον τομέα των ΣΔΙΤ, 25 έργα συνολικού κόστους επένδυσης περί τα 3,6 δις ευρώ έχουν εγκριθεί από τη Διυπουργική Επι-

γειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 2,02 δισ. ευρώ που αναμένεται να δημιουργήσουν περισσότερες από 300 νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, μία καινοτομία που εισαγάγαμε είναι ότι για πρώτη φορά εγκρίναμε στρατηγική επένδυση με αντικείμενο την έρευνα στον τομέα του φαρμάκου, προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει 75 νέες θέσεις εργασίας. Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε τροποποιήσεις μεταρρυθμιστικού και εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα στο θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες στοχεύουν στην επιτάχυνση, την απλοποίηση και συνακόλουθα τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε τροποποιήσεις μεταρρυθμιστικού και εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα στο θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων τροπή ΣΔΙΤ και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το έργο ΣΔΙΤ του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων του στο χώρο της εξατομικευμένης ιατρικής και, κατ’ επέκταση, τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων και θα συμβάλουν στην παγκόσμια έρευνα για την αντιμετώπιση ασθενειών, το σχεδιασμό νέων φαρμάκων, την πρόληψη ασθενειών κ.λπ. Στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων, μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο εγκρίναμε τέσσερα (4) επενδυτικά σχέδια σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέρ-

Η πανδημία της Covid-19, όσο κι αν αργήσει, κάποια στιγμή θα περάσει σε ύφεση. Οι εμπειρίες αυτών των μηνών μπορούν να αφήσουν παρακαταθήκη τόσο στην οικονομία, όσο και στο ελληνικό επιχειρείν; Ποια θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε ως βασικά συμπεράσματα, αλλά και «κέρδη» που ενδεχομένως θα αφήσει πίσω της; Πέραν των καίριων μεταρρυθμίσεων στο επίπεδο της ψηφιοποίησης του Δημοσίου που μείωσαν αισθητά την γραφειοκρατία και διευκόλυναν την καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύθηκε σημαντικά το ηλεκτρονικό εμπόριο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προωθεί τη δράση e-λιανικό που αφορά στην επιδότηση FINANCE PRO

21

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

έως 5.000 ευρώ για δημιουργία e-shop και θα βοηθήσει όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα. Η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης της covid-19, τόσο σε υγειονομικό όσο και οικονομικό επίπεδο, μέσω της χρήσης εργαλείων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων έδειξε ότι είμαστε ώριμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Το γεγονός δε ότι έχουμε ένα δομημένο Σχέδιο στρατηγικής δράσης για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα και να μπορέσουμε να ενισχύσουμε επιπρόσθετα τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι σύγχρονες οικονομίες για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής ποια χαρακτηριστικά πρέπει να διαθέτουν; Ποια από αυτά πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία και πόσο μπορεί να την ενισχύσει η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα; Το βασικότερα χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να στραφεί μια οικονομία για να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις είναι η ανθεκτικότητα και η βιώσιμη ανάπτυξη. Κάτι ανάλογο ισχύει και για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Αυτές που θα πετύχουν είναι όσες έχουν ήδη εντοπίσει τις μεταβολές στο περιβάλλον, δημιουργούν ευέλικτες παραγωγικές διαδικασίες, ενσωματώνουν την τεχνολογία και την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης και επενδύουν σε ανθρώπινο δυναμικό με σύγχρονες δεξιότητες. Η εξωστρέφεια και η δημιουργία συνθηκών προσέλκυσης επενδύσεων αποτελούν επίσης βασικά σημεία, στα οποία δίνουμε ειδικό βάρος ώστε να ενισχύσουμε την εγχώρια αγορά και να βελτιώσουμε τη θέση της χώρας στους διεθνείς δείκτες. Τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αρκετά και συνεχώς βελτιώνονται, συνεπώς είναι και στο χέρι των επιχειρήσεων να τα χρησιμοποιήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο.


ΠO C ΕΡ V ΙEΕRΧ O S TΜOΕRΝYΑ

Ν Ι ΚΌΛ ΑΟΣ ΒΟΥ Ν Ι Σ Έ Α Σ S E N I O R PA R T N E R , K P M G

Οι επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο για την οικονομία

FINANCE PRO

22

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Τoυ Γ Ι Ώ Ρ Γ ΟΥ Δ Η ΜΟΣ ΘΈ ΝΟΥ Σ

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα εξαρτηθεί από την πορεία του τουρισμού καθώς και από το πότε θα επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς το λιανεμπόριο και η εστίαση. Ο κύριος Βουνισέας θεωρεί επίσης πως η χρηματοοικονομική στήριξη της Ευρώπης θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η ελληνική οικονομία μετά από τρία προγράμματα προσαρμογής βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επόμενη μέρα; Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το μέλλον, ειδικά τώρα εν μέσω πανδημίας όπου οι συνθήκες είναι ευμετάβλητες. Φυσικά, η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, θα εξαρτηθεί σημαντικά από την εξέλιξη του Τουρισμού και την ταχύτητα στην επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς του λιανεμπορίου και της εστίασης. Οποιαδήποτε βελτίωση σε σχέση με πέρσι, θα επιφέρει επιτάχυνση και σταθερότητα στους ρυθμούς ανάκαμψης. Πιστεύω ότι μέσα στο 2021 θα υπάρξει μια μέτρια ανάκαμψη αλλά όχι ύφεση. Εννοείται ότι βασικό ρόλο στο πλαίσιο αυτό θα διαδραματίσουν ο γρήγορος ρυθμός απορρόφησης στήριξης από την Ευρώπη και ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού, με την ελπίδα ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς άλλα lockdowns.

Η αγορά πρέπει να ξαναβρεί τους κανονικούς ρυθμούς της και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία Η ύφεση, όπως δείχνουν τα στοιχεία, είναι βαθιά. Πότε θα μπορέσει η οικονομία να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά; Ένας είναι ο τρόπος και αποτελεί μονόδρομο για την οικονομία: οι επενδύσεις. Επιβάλλονται η ύπαρξη ενός τεκμηριωμένου σχεδίου και η δημιουργία μιας σειράς αρχών για τις επενδύσεις, ώστε να εξασφαλιστούν η σταθερότητα και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη. Δεν πιστεύω πως η ύφεση πρέπει να αντιμετωπισθεί με φορολογικά μέτρα για να καλυφθούν τα χαμένα έσοδα του 2020 και του 2021. Με τις επενδύσεις και ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο θα έρθουν τα έσοδα που απαιτούνται. FINANCE PRO

23

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


COV ER STORY

Η αγορά πρέπει να ξαναβρεί τους κανονικούς ρυθμούς της και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί και από την γρήγορη ανάκαμψη της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ένα άλλο σημείο που δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει άμεσα ανάκαμψη είναι η αύξηση των καταθέσεων και η ρευστότητα. Οι τράπεζες έχουν βοηθήσει τους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία και αυτό είναι απαραίτητο να συνεχιστεί. Μεγάλο ερωτηματικό είναι «τι θα γίνει με την αγορά εργασίας» και αν «οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι». Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα επηρεάσει την εξέλιξη της αγοράς εργασίας. Τέλος, θεωρώ πως η χρηματοοικονομική στήριξη από την Ευρώπη θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας Η υγειονομική κρίση άλλαξε τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων; Ο τρόπος που μια εταιρεία αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους αποτελεί βασικό στοιχείο στο πως μετράμε την «αξία» σε μια επιχείρηση. Η πανδημία ανάγκασε τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού. Αυξάνονται όλο και περισσότερο η κοινωνική και η ανθρώπινη υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουν οι εταιρείες απέναντι στους εργαζομένους τους. Θεωρώ ότι στην αγορά εργασίας θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες και οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν μέσω της τεχνολογίας να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους. Τι θα πρέπει να πράξουν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν; Πάνω από όλα πρέπει να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους για να αντιμετωπίσουν την νέα εποχή. Πρώτον, πρέπει να δουν τον τρόπο επικοινωνίας με τους υπαλλήλους τους και να έχουν ένα σχέδιο ώστε οι εργαζόμενοι να νιώθουν ασφαλείς και να έχουν ευελιξία στην εργασία τους.

Χωρίς τον ψηφιακό μετασχηματισμό δύσκολα θα επιβιώσει μια επιχείρηση στα επόμενα χρόνια FINANCE PRO

24

Δεύτερον, πρέπει να επικοινωνούν συχνά με τους πελάτες τους ώστε να καταλάβουν αν οι συνήθειές τους έχουν αλλάξει ώστε να προσαρμόσουν την παροχή υπηρεσιών και αγαθών με βάση τις ανάγκες τους. Τρίτον, να επαναξιολογήσουν την αλυσίδα των προμηθευτών τους, πώς μπορεί να βελτιωθεί και με ποιες νέες μεθόδους θα μειώσουν το κόστος. Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, που αφορά στα παραπάνω. Είναι δεδομένο πως τα προβλήματα στην αγορά θα ήταν σημαντικά, έως και δυσβάσταχτα με την έλλειψη της τεχνολογίας. Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει. Ο κόσμος σταδιακά απομακρύνεται από τα γκισέ των τραπεζών. Ο τρόπος συναντήσεων και επικοινωνίας θα παραμένει τακτικός χωρίς το περιττό κόστος της μετακίνησης. Για να αντέξει μια επιχείρηση στο νέο περιβάλλον πρέπει να έχει ξεκάθαρη στρατηγική. Ένα πλάνο που θα απαντάει στις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού, των πελατών και των προμηθευτών με κοινό σημείο τη χρήση υψηλής τεχνολογίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων έχει επιταχυνθεί. Τι σημαίνει αυτό για το επιχειρείν; Συνήθως μέχρι τώρα θεωρούσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό συνώνυμο της τεχνολογικής αλλαγής. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εναρμόνιση της επιχείρησης στην ψηφιακή εποχή. Προσωπικά πιστεύω πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η προσέγγιση που πρέπει να έχει μια επιχείρηση για να αλλάξει τον τρόπο με το οποίο οργανώνεται, δουλεύει, σκέφτεται και συμπεριφέρεται. Η τεχνολογία έχει αυξήσει και έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των καταναλωτών. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό οι εταιρείες προσπαθούν να καλύψουν το κενό μεταξύ της (νέας) συμπεριφοράς των καταναλωτών με το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αναγκάσει τις εταιρείες να προσαρμοσθούν στη μετά COVID-19 εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία ανάλογα με τον κλάδο που λειτουργεί. Χωρίς τον ψηφιακό μετασχηματισμό δύσκολα θα επιβιώσει μια επιχείρηση στα επόμενα χρόνια. Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν εννοούμε την επένδυση σε τεχνολογικά μέσα. Είναι ο τρόπος που αξιοποιεί η εταιρεία τα τεχνολογικά μέσα ώστε να ενσωματωθούν στην κουλτούρα της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τράπεζες. Η νέα τεχνολογία «γέννησε» νέες μορφές τραπεζών, τις λεγόμενες fintech εταιρείες και νέο νόμισμα όπως το bitcoin. Ο σκοπός όμως των τραπεζών παραμένει ο ίδιος, δηλαδή ο τρόπος πληρωμών και μεταφοράς χρημάτων. Αυτό που αλλάζει είναι το μέσο που επιτυγχάνεται ο στόχος. ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Πρέπει να επενδυθούν πόροι για τον εκσυγχρονισμό του κράτους για λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη διακυβέρνηση των εταιρειών Ο ψηφιακός ανταγωνισμός θα αλλάξει τον τρόπο που οι εταιρείες εφαρμόζουν την στρατηγική τους. Θα πρότεινα, οι εταιρείες όταν σχεδιάζουν την στρατηγική τους να μην επικεντρώνονται στο τι κάνει ο ανταγωνισμός αλλά στο τι χρειάζεται ο πελάτης τους. Το 2021 αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα πρώτα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης. Τι πρέπει να γίνει ώστε να αξιοποιηθούν επιτυχώς οι διαθέσιμοι πόροι; Ίσως είναι και το καλό νέο από την πανδημία. Η παράταση των μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης σε συνδυασμό με τους πόρους που θα έρθουν στην ελληνική αγορά δίνει μια μοναδική ευκαιρία, να αυξηθούν σημαντικά οι ιδιωτικές επενδύσεις ώστε να προσεγγίσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης. Η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για επενδύσεις. Ένα σύγχρονο λιμάνι, ένα αναπτυγμένο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, υψηλού επιπέδου γνώσης των Ελλήνων και μια καλή γεωγραφική θέση. Σε αυτό θα βοηθήσει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας αλλά και το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙ ώστε να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η Έκθεση Πισσαρίδη αποτελεί το πρώτο πλάνο για την αξιοποίηση των πόρων. Είναι βέβαιο ότι οι πόροι πρέπει να διοχετευθούν σε σύγχρονες επενδύσεις και σε κλάδους όπως η ενέργεια. Από την άλλη, πρέπει να επενδυθούν πόροι για τον εκσυγχρονισμό του κράτους για λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη διακυβέρνηση των εταιρειών. Για να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο και σύγχρονα χρηματοδοτικά μέσα ώστε οι επιχειρήσεις να τους χρησιμοποιήσουν αποδοτικά. Η αξιοποίηση των πόρων μπορεί να γίνει με ένα οργανωμένο σχέδιο και στόχο. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές. FINANCE PRO

25

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


ERP SOLUTIONS

Microsoft Dynamics 365 Finance Αυτοματοποιημένη και μοντέρνα οικονομική διαχείριση για κάθε επιχείρηση Οι σύγχρονες μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς απαιτούν από τα οικονομικά στελέχη να έχουν όσο γίνεται πιο άμεσο έλεγχο των οικονομικών δεικτών της επιχείρησής τους. Ζητούμενο είναι η ευελιξία στη διαχείριση διαφορετικών projects και η πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με κόστη, workflows και KPIs. Τo Dynamics 365 Finance έρχεται για να προσφέρει νέες δυνατότητες, ενσωματώνοντας τα υπάρχοντα εργαλεία της Microsoft, αντικαθιστώντας παρωχημένα και ακριβά συστήματα, και δίνοντας μια ώθηση ανταγωνιστικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Τ

ο Dynamics 365 Finance είναι η ολοκληρωμένη πρόταση της Microsoft για την οικονομική διαχείριση κάθε επιχείρησης. Μέσω αυτού, οι επιχειρήσεις μπορούν να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο κάθε οικονομική δραστηριότητα, να προβλέπουν τα αποτελέσματα και να λαμβάνουν αποφάσεις που να βασίζονται σε δεδομένα, με γνώμονα την ευελιξία και την ανάπτυξη. Το Dynamics 365 Finance δίνει λύση σε τρεις επίκαιρες και σημαντικές ανάγκες των οικονομικών διευθύνσεων των επιχειρήσεων FINANCE PRO

26

και αυτές αφορούν σε: • Καλύτερες οικονομικές αποφάσεις • Ενοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών • Ελαχιστοποίηση του ρίσκου και της πολυπλοκότητας

Μια γρήγορη ματιά στις δυνατότητες Ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, το Dynamics 365 Finance παρέχει ευελιξία και δυνατότητες εξατομίκευσης. Μπορεί να υποστηρίξει ταυτόχρονα πολλές και διαφορετικές ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


A DV ERTOR I A L

νομικές οντότητες και νομίσματα, με διαχείριση των ανταλλαγών συναλλάγματος και βραχύτερης διάρκειας κλείσιμο από μήνα σε μήνα. Παρέχει reporting υψηλών προδιαγραφών, με άρτια οπτικοποίηση και ανάλυση, από τη μεγάλη εικόνα μέχρι την απλή συναλλαγή. Ενσωματώνει ένα πρακτικό σύστημα πρόβλεψης πληρωμών πελατών, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο της μη ή καθυστερημένης πληρωμής, βελτιώνοντας σημαντικά τις ταμειακές εισροές, ενώ παράλληλα αυτοματοποιεί τις διαδικασίες και διαχειρίζεται τις πιστώσεις και τις εισπράξεις με τρόπο ώστε η εταιρεία να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε ειδικές περιπτώσεις και καθυστερημένες ή ελλιπείς πληρωμές. Με το σύστημα Global Electronic Reporting (GER) εξασφαλίζεται ότι η εφαρμογή λειτουργεί πάντα στο πιο επικαιροποιημένο κανονιστικό και φορολογικό πλαίσιο.

Με στόχο την κερδοφορία Απολαμβάνοντας AI-driven insights, οι χρήστες της σουίτας μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των αποφάσεων οικονομικής διαχείρισης, έχοντας πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για την υγεία της επιχείρησής τους. Το σύστημα γνωμοδοτεί έξυπνα με προγνωστικές συστάσεις και προληπτικές οδηγίες με στόχο τη βελτίωση των ταμειακών ροών. Παράλληλα, ελαχιστοποιεί τα κόστη και βελτιώνει την απόδοση των λειτουργικών δαπανών μέσω της αυτοματοποίησης πολλών διαδικασιών, μεταξύ των οποίων η πρόβλεψη, η κατανομή και η αναγνώριση των εσόδων, οι συνδρομές και οι ανανεώσεις, καθώς και το reporting, ενώ εξασφαλίζεται η συμμόρφωση στα λογιστικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των ΔΠΧΑ/IFRS 15 και ASC 606, ώστε να υπολογίζεται με ακρίβεια και να παρουσιάζεται η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

Παραγωγικότητα και ανάπτυξη Σε ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο περιβάλλον και συμβατό με το Office 365, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του εργαλεία για να θέσει τις δικές του προτεραιότητες και να αυτοματοποιήσει κάθε εργασία, από τις εισπράξεις και το ταχύτερο κλείσιμο βιβλίων, μέχρι τις διεθνείς δραστηριότητες. Με την πανδημία να έχει υποχρεώσει τις περισσότερες εταιρείες να υιοθετήσουν την τηλεργασία, η σουίτα δίνει δυνατότητες πλήρους πρόσβασης offline και mobile σε ένα always-connected εργασιακό περιβάλλον.

Εν κατακλείδι Στην ουσία η Microsoft, με τo Dynamics 365 Finance, προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση, που απλοποιεί τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού και βοηθά τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν έναν βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης, μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται. Πρόκειται για μια σημαντική στρατηγική επένδυση, που καθιστά κάθε επιχείρηση ικανή να πετύχει τους εμπορικούς και επιχειρησιακούς της στόχους, αλλά και να την φέρει ένα βήμα πιο κοντά προς το μέλλον. FINANCE PRO

27

MICROSOFT

Λεωφ. Κηφισιάς 221, Μαρούσι 151 24 Τ: 2111206000 E: infogr@microsoft.com https://www.microsoft.com/el-gr

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


IN TERV IEW

Γιάννης Καλαφατάς

ΓΕΝΙΚΌΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΉΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ MYTILINEOS Η Οικονομική Διεύθυνση αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Διοίκησης Τα νέα δεδομένα στην καθημερινή λειτουργία των εταιρειών αποτελούν σοβαρή πρόκληση αλλά και ευκαιρία για αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Η Οικονομική Διεύθυνση, όπως μας λέει ο κύριος Καλαφατάς, οφείλει να κατανοεί σε βάθος ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και την επίδρασή τους στην αγορά και τη λειτουργία της επιχείρησης. Η υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει καθοριστικά την ελληνική οικονομία. Πώς αντιμετωπίζετε ως εταιρεία τις επιπτώσεις της; Τον τελευταίο χρόνο, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που προκαλεί, σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι επιπτώσεις για τη χώρα μας, που μόλις είχε αρχίσει να επανέρχεται μετά

από πολυετή οικονομική ύφεση, ήταν και συνεχίζουν να είναι ισχυρές. Στη MYTILINEOS λειτουργούμε πάντα με έντονο αίσθημα ευθύνης αλλά και υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας. Από την πρώτη στιγμή θέσαμε δύο στόχους που ακολουθούμε πιστά και αδιαπραγμάτευτα μέχρι και σήμερα. Την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μας και την διαFINANCE PRO

28

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

σφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της εταιρείας. Παραμένουμε σε διαρκή επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, εφαρμόζοντας πολύ αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας σύμφωνα με τις εθνικές και διεθνείς κατευθύνσεις πρόληψης και προστασίας . Ταυτόχρονα, έχοντας επενδύσει σημαντικά στον τομέα της ψηφιοποίησης των εργασιών μας, δια-


Τoυ Γ Ι Ώ Ρ Γ ΟΥ Δ Η ΜΟΣ ΘΈ ΝΟΥ Σ

σφαλίζουμε πλήρεις δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας σε όλο το προσωπικό μας στην Ελλάδα και σε πάνω από δέκα διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική. Η άμεση αντίδρασή μας, η ευέλικτη διαχείριση και η προσαρμοστικότητα που επιδείξαμε, ήταν παράγοντες που συνέβαλαν ώστε να είναι το 2020 μία χρονιά καλών οικονομικών αποτελεσμάτων, που στηρίζεται πρωτίστως στην αδιάλειπτη λειτουργία όλων των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων, χωρίς τη δημιουργία προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού και τις παραγγελίες των πελατών αλλά και στην σωστή και επιμελή οικονομική διαχείριση. Φυσικά, όλα αυτά δεν θα ήταν αρκετά χωρίς την άοκνη προσπάθεια των ανθρώπων μας και την αφοσίωση όλων μας στις αξίες της εταιρείας. Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη MYTILINEOS ήταν και συνεχίζει να είναι μια συλλογική προσπάθεια και νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό.

ρεκόρ. Η επιτυχία μας αυτή αποδεικνύει την άμεση αντίδραση μας στα νέα δεδομένα καθώς και τους σωστούς και έγκαιρους χειρισμούς μας. Συνολικά, το 2020 η MYTILINEOS αξιοποίησε στο έπακρο τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, τη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε όχι μόνο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία, αλλά και να θέσει στέρεες βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη. Το γενικό περιβάλλον παραμένει ρευστό, αναμένοντας την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, αλλά και των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Ωστόσο, η ανάκαμψη των διεθνών τιμών των μετάλλων, η περεταίρω ανάπτυξη μας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα της πράσινης ενέργειας, καθώς και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των αναληφθέντων έργων στους τομείς Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES) και Ανάπτυξης Ανανεώσιμών Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD),

η πρώτη ελληνική εταιρεία, αλλά και από τις πρώτες βιομηχανίες στην Ευρώπη και τον κόσμο, που θέτει σαφείς στόχους και δεσμεύεται να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, δείχνοντας το δρόμο για μία πιο πράσινη και περιβαλλοντικά φιλική βιομηχανία. Ωστόσο, για τη MYTILINEOS, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι μόνο ένα σύνολο δράσεων και πρωτοβουλιών. Είναι μια στρατηγική επιχειρηματική απόφαση. Είναι ο τρόπος που θα αναπτυχθούμε και θα διασφαλίσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα στο μέλλον. Τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τις τεχνολογίες αποθήκευσης θα αποτελέσουν τους μοχλούς της οικονομικής απόδοσης τόσο της MYTILINEOS όσο και των βιομηχανιών παγκοσμίως. Μέσω της επέκτασης στις ΑΠΕ και τις τεχνολογίες αποθήκευσης, η MYTILINEOS υιοθετεί τις προοπτικές ανάπτυξης της βιομηχανίας αλλά και της εθνικής οικονομίας εν γένει. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην ενεργειακή μετάβαση,

Πρόσφατα ανακοινώσατε τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το 2020. Τι σηματοδοτούν αυτά τα στοιχεία; Θα ξεκινήσω από τον τρόπο που, για πρώτη φορά φέτος, η MYTILINEOS δημοσιοποίησε τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2020. Μέσω του Flash Note. Είμαστε από τις πρώτες Ευρωπαϊκές εταιρείες που ανακοινώνει ετήσια αποτελέσματα ένα μόλις μήνα μετά τη χρήση. Ήταν κάτι που κάναμε για πρώτη φορά. Το εν λόγω εγχείρημα απαιτεί πολύ μεγάλη εσωτερική οργάνωση, πολλές ομάδες να δουλέψουν γρήγορα, μεθοδικά και αποτελεσματικά. Αυτό από μόνο του λέει πολλά για το σημείο που βρίσκεται συνολικά ο οργανισμός σήμερα, την ετοιμότητά του αλλά και τις δυνατότητές του, ειδικά στην εποχή που διανύουμε. Αναφορικά με τους στόχους, το 2020 πετύχαμε το στόχο που τέθηκε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της εταιρείας ένα χρόνο πριν, να παραμείνει δηλαδή η λειτουργική μας κερδοφορία στα επίπεδα του 2019, η οποία ήταν μια χρονιά

Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στη MYTILINEOS ήταν και συνεχίζει να είναι μια συλλογική προσπάθεια αποτελούν τους καταλύτες για σημαντικά καλύτερες οικονομικές επιδόσεις τόσο το 2021 αλλά και το 2022. Τι σημαίνει για την ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ η επέκταση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Η MYTILINEOS είναι πρωτοπόρος στο ζήτημα της Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς, όπως ανακοινώσαμε πρόσφατα, είμαστε FINANCE PRO

29

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

θα αποδώσει έως και 10 ευρώ, δημιουργώντας 5,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2050. Η πρόσφατη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ενισχύει το ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος, προσφέροντας παράλληλα σημαντικές


IN TERV IEW

δυνατότητες και ευελιξία αναφορικά με τις ενεργειακές ανάγκες της εταιρείας. Οι ΑΠΕ έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της MYTILINEOS και θα αποτελέσουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο άμεσο μέλλον. Συμφωνείτε πως η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων; Είναι γεγονός πως η παρατεταμένη και εκτενής ανάγκη απομακρυσμένης εργασίας καθώς και πλήρους απουσίας «φυσικής» επαφής και συναντήσεων, λόγω της πανδημίας, επέφερε σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ίδια στιγμή όμως, ανέδειξε και νέες δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε, καθώς κινούμαστε προς την επόμενη μέρα. Η MYTILINEOS αναγνωρίζει πως όλα αυτά αποτελούν μια σοβαρή πρόκληση αλλά συνάμα και μία ευκαιρία. Μια ευκαιρία για αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και βελτίωση της ποιότητας και ταχύτητας των διαδικασιών. Γι’ αυτό η εταιρεία εδώ και αρκετό καιρό έχει προχωρήσει σε μια σειρά πλήρως ψηφιοποιημένων λειτουργιών, που αφορούν σε εσωτερικές ροές εργασίας, για την βελτίωση της αποδοτικότητας και της ταχύτητας διεκπεραίωσης διαδικασιών. Αυτό συνέβαλε ώστε με την εκκίνηση της πανδημίας να μπορούμε να μεταβούμε πλήρως και απρόσκοπτα σε καθεστώς απομακρυσμένης εργασίας. Επιπλέον, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε επενδύσει αντίστοιχα στην ψηφιακή μετάβαση και για το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, υλοποιώντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα digital smelter σε συνεργασία με τη General Electric, που αποτελεί την πρώτη ψηφιακή λύση στην λειτουργία της Ηλεκτρόλυσης. Και βέβαια, η Protergia έχει αναπτύξει καινοτόμες ψηφιακές λύσεις όπως η υπηρεσία Protergia Net Metering καθώς και η e-υπογραφή. Ασφαλώς, η είσοδος μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν σταματάει εδώ και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε καινοτόμες πρακτικές στο σύνολο των δρα-

Ο ρόλος της Οικονομικής Διεύθυνσης έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στηριοτήτων μας το επόμενο διάστημα. Έχει αλλάξει ο ρόλος της οικονομικής διεύθυνσης στο σύγχρονο εταιρικό περιβάλλον; Ο ρόλος της Οικονομικής Διεύθυνσης έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η σύγχρονη Οικονομική Διεύθυνση πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό, στρατηγικό εταίρο και συνομιλητή της Διοίκησης. Οφείλει να κατανοεί σε βάθος ένα ευρύ φάσμα παραγόντων και FINANCE PRO

30

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

την επίδραση τους στην αγορά και τη λειτουργία της επιχείρησης. Πρέπει να αναπτύσσει νέα εργαλεία προβλέψεων, εκτίμησης των κινδύνων καθώς και ανάλυσης και αποτίμησης των ευκαιριών. Λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο δυναμικό και ευμετάβλητο, πρέπει να εφαρμόζει νέες μεθόδους αυξάνοντας την ευελιξία της χωρίς παράλληλα να αφίσταται από τις αρχές και τους κανόνες που οφείλει να ακολουθεί.


ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙ∆Α

presents

Η Ελλάδα από το εγώ στο εμείς ΠΡOΕΔΡΟΣ ΚΡΙΤΙΚHΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ

Σοφία ΚουνενάκηΕφραίµογλου ΕΕΔΕΓΕ

ΚΡΙΤΙΚH ΕΠΙΤΡΟΠH

Ιωσήφ Αβραµίδης Διεθνής Διαφάνεια -Ελλάς

Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

Χαρούλα Απαλαγάκη

ΕΕΝΕ

ΕΕΤ

Δρ. ΔιονυσίαΘεοδώρα Αυγερινοπούλου

Νίκος Βασιλείου ΕΒΕΑ

Αλέξανδρος Βασιλικός

Δηµήτρης Γκανούδης

ΞΕΕ

Great Place to Work Institute Hellas

Νικόλας Κανελλόπουλος ΟΠΕΜΕΔ

Βουλευτής

Αθηνά Δεσύπρη Ίδρυµα Μποδοσάκη

Χριστίνα Ζάκο Care DirectThe Consultants for Saudi Arabia

Κωνσταντίνα Κοτταρίδη

Άντζελα Κοτρότσου ΣΔΕ

Παν/µιο Πειραιώς

Στέλλα Πρίντεζη

Βασίλης Ραµπάτ

Ashoka Greece

ΕΑΣΕ

Νικόλ Ιωαννίδη Σύµβουλος Εταιρικής Επικοινωνίας

Γιώργος Καββαθάς ΓΣΕΒΕΕ

Γιώργος Κρεµλής

Γιώργος Λιµπέρης

EBRD

ΕΔΕΕ

Ιωάννης Καλλιάς Hellas Cert

Μάνος Μακροµάλλης

Γιώργος Καλούδης Συµµαχία για την Ελλάδα

Γιάννης Μασούτης ΕΒΕΘ

ΣΕΚΕΕ

Δηµήτρης Ρούλιας

Αθανάσιος Σαββάκης Μάνος Σιφονιός

ΕΔΕΕ

ΣΒΕ

www.responsiblebusiness.gr TΙΜΗΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΕΔΕΕ

Σοφία Σουρτζή Responsible Business Awards

EBEN

Βασίλης Δασκαλόπουλος ΕΔΕΕ

Παναγιώτης Καραµπίνης

Δηµήτρης Κατσαρέλλος

Δρ. Αγγελική Κοσµοπούλου

Endeavor Greece

Οικονοµολόγος

Ίδρυµα Α. Κ. Λασκαρίδη

Πάκης Παπαδηµητρίου

Ρεβέκκα Πιτσίκα

Δρ. Ηλίας Μεσσίνας Λίτσα ECOWEEK Παναγιωτοπούλου

Αντώνης Γκορτζής

Ελληνο-Αµερικάνικο Εµπορικό Επιµελητήριο

AIA

Ιωάννης Φίλος

Ρόζυ Χαριτοπούλου

Πάντειο Πανεπιστήµιο

Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αλέξανδρος Χατζόπουλος

Entrepreneurship Organization

Κάθη Χριστίδου ΣΕΣΜΑ

ΣΕΒ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΕΩΣ 16•04•2021 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚOI ΣΥΝΕΡΓΑΤEΣ

ΧΟΡΗΓOΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝIΑΣ

Υποψηφιότητες: Φίλιππος Κιουρτσιδάκης, T: +30 210 6617777 (Εσωτ. 224), E: fkiourtsidakis@boussias.com Χορηγίες: Βίκυ Χαραλάµπους, Τ: +30 210 661 7777 (Εσωτ. 373), E: vcharalambous@boussias.com

PRODUCTION & COMMUNICATION PARTNER

Official Publication


ST U DY

ΦΏΤΗΣ Π Α ΝΑ ΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΣ , Strategy & Consulting Ser vices, Banking Lead , Accenture ΣΩΚ ΡΆΤΗΣ ΝΙΚΟΛ Α ΐΔΗΣ, Strategy & Consulting Ser vices, CFO & Enter prise Value Lead , Accenture

Accenture: Οι σύγχρονοι CFOs ως καταλύτες ψηφιακού μετασχηματισμού Ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή (CFO) εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, διαδραματίζοντας ολοένα και πιο κεντρικό ρόλο στη στρατηγική κατεύθυνση των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της Accenture "CFO Now: Breakthrough speed for breakout value", ο μετασχηματισμός του παραδοσιακού CFO έχει επιταχυνθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, απόρροια της παγκόσμιας πανδημίας.

Π

ιο συγκεκριμένα, οι Οικονομικοί Διευθυντές μετακινούνται σταδιακά πέρα από το ρόλο τους ως θεματοφύλακες των οικονομικών μιας επιχείρησης σε δημιουργούς επιχειρηματικής αξίας και καταλύτες ψηφιακής στρατηγικής. Ενδεικτικό είναι ότι το 72% των ερωτηθέντων CFOs, δηλώνει ότι έχει τον τελικό λόγο σχετικά με την κατάλληλη τεχνολογική κατεύθυνση της επιχείρησης. Παρόλα αυτά, η αλλαγή του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των FINANCE PRO

32

CFOs, δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην πανδημία. Οι εξελισσόμενες προσδοκίες των καταναλωτών, η εκρηκτική αύξηση του όγκου των δεδομένων και ο ρυθμός των αλλαγών στο επιχειρηματικό τοπίο αποτελούν μερικές μόνο από τις προκλήσεις που επιβάλλουν σήμερα έναν πιο διευρυμένο ρόλο για τους Οικονομικούς Διευθυντές. Αυτές οι προκλήσεις ξεπερνούν τον παραδοσιακό προϋπολογιστικό κύκλο και αναγκάζουν τους CFOs να ενεργούν ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


A DV ERTOR I A L

εξίσου γρήγορα για να προστατεύσουν την επιχείρηση και να δημιουργήσουν σημαντική αξία και επιτυχία σε όλα τα τμήματα. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται δύσκολο, βλέπουμε ήδη μια μικρή ομάδα πρωτοπόρων CFOs να χαράζουν ένα νέο δρόμο, αποτελώντας πρότυπο και για τους υπόλοιπους. Όπως αναφέρει η μελέτη της Accenture, οι επιχειρήσεις με έναν πρωτοπόρο CFO, ο οποίος ορίζεται ως ο ηγέτης που ενσωματώνει τις νέες στρατηγικές ευθύνες του ρόλου, προσθέτοντας παράλληλα γρήγορα αξία στην επιχείρηση- έχουν παρατηρήσει εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων τους, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Τα στατιστικά μας μοντέλα δείχνουν ότι εάν όλοι οι CFOs μιμηθούν τις συμπεριφορές των πρωτοπόρων CFOs, οι εταιρείες θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA), σε διάστημα τριών ετών. Η βασική ειδοποιός διαφορά των πρωτοπόρων CFOs έναντι των συναδέλφων τους αφορά τη χρήση της τεχνολογίας και των δεδομένων για την κάλυψη των εξελισσόμενων απαιτήσεων του ρόλου τους. Αυτό επιτυγχάνεται ως εξής:

1. Θεματοφύλακες των Οικονομικών Οι πρωτοπόροι CFOs χρησιμοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, το cloud και την προγνωστική ανάλυση δεδομένων (predictive analytics) για την αποδοτικότερη κάλυψη των αναγκών του παραδοσιακού τους ρόλου ως θεματοφύλακες των οικονομικών της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, η μελέτη αποκαλύπτει πως: n Τ ο 21% των CFOs χρησιμοποιεί λειτουργικά δεδομένα για τον εντοπισμό νέων πηγών αξίας και το 20% περιλαμβάνει μακροοικονομικά δεδομένα στις προβλέψεις του. n Τ ο 43% των CFOs έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα χρηματοοικονομικά μοντέλα τα τελευταία δύο χρόνια για να εντοπίσει μελλοντικούς κινδύνους και ευκαιρίες. n Τ ο 23% χρησιμοποιεί το cloud για να λάβει νέες πληροφορίες, και το 16% χρησιμοποιεί το cloud για να εντοπίσει νέες πηγές για τη δημιουργία αξίας. Αυτή η ομάδα των CFOs αποτελεί τον κεντρικό «αισθητήρα» της επιχείρησης, συλλέγοντας δεδομένα από τα τμήματα οικονομικού σχεδιασμού και πηγές ανάλυσης για την ενοποίηση δεδομένων από διαφορετικές πηγές στο cloud και την εκτέλεση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικό χρόνο με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα τα δεδομένα που συλλέγουν.

Τ ο 88% των CFOs έχει εισαγάγει νέες μετρήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της συνεργασίας του τμήματος Finance και της επιρροής του στην επιχείρηση. Ωστόσο, οι πρωτοπόροι CFOs προχωρούν ακόμη περισσότερο. Συνδυάζουν διάφορες λύσεις και συστήματα (processmining, ERP κλπ) με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να απεικονίσουν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας και επιχειρηματικές διαδικασίες. Αυτό τους επιτρέπει να αποκαλύπτουν τα τρωτά σημεία και τις προκλήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σφάλματα, αποκλίσεις και διαρροή αξίας. n

3. Καταλύτες ψηφιακής στρατηγικής Οι CFOs πρέπει να υποστηρίξουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ολόκληρη την επιχείρηση, αν θέλουν να φέρουν ριζικές αλλαγές και ταχύτητα. Η μελέτη μας εντόπισε τρεις βασικούς πυλώνες, στους οποίους πρέπει να εστιάσουν οι ηγέτες: n Ε πιχειρηματικά μοντέλα: Το 41% των CFOs εισήγαγε νέα επιχειρηματικά μοντέλα και το 40% αναθεωρεί τη στρατηγική ολιστικά. n Α σφάλεια: Το 28% των επαγγελματιών στον τομέα των χρηματοοικονομικών ασχολείται με τη διαχείριση του κινδύνου μέσω της ασφάλειας των δεδομένων. n Π εριβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG): Tο εντυπωσιακό 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το τμήμα χρηματοοικονομικών αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη για την απόδοση του ESG στην εταιρεία τους. Η υιοθέτηση του cloud λοιπόν, αποτελεί κλειδί επιτυχίας για το σύγχρονο CFO -είτε αφορά προηγμένες αναλύσεις για εξαγωγή πληροφοριών στρατηγικής, είτε εργαλεία για την ενίσχυση της ασφάλειας, είτε για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του οργανισμού (η υιοθέτηση του cloud μπορεί να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 60 εκατομμύρια τόνους το χρόνο).

Συμπερασματικά Οι CFOs οφείλουν να κινηθούν γρήγορα και να βρουν τρόπους για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους. Όπως έχουμε δει από ηγέτες σε αυτόν τον χώρο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το συνδυασμό και την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των δεδομένων. Η κατάργηση των σιλό στη διαχείριση δεδομένων, η αξιοποίηση των προγνωστικών προβλέψεων, η συνεργασία με όλη τη διοικητική ομάδα και η ευθύνη της ψηφιακής στρατηγικής αποτελούν τα αρχικά βήματα προκειμένου να βελτιωθεί η ταχύτητα και η αποδοτικότητα της επιχείρησης.

2. Δημιουργοί επιχειρηματικής αξίας Καθώς οι CFOs έχουν κεντρικό λόγο σε στρατηγικά ζητήματα, πρέπει να εμβαθύνουν τις σχέσεις συνεργασίας τους με όλη τη διοικητική ομάδα (C-suite). Η μελέτη εντόπισε ότι: n Τ ο 86% των CFOs αύξησε τη συχνότητα και το εύρος της συνεργασίας τους με τα στελέχη της διοικητικής ομάδας, αξιοποιώντας έτσι τα αναλυτικά στοιχεία και την πρόσβαση σε δεδομένα και πληροφορίες για τον επιχειρηματικό κίνδυνο. FINANCE PRO

33

ACCENTURE Αρκαδίας 1, Αθήνα, 145 64 T: 210 678 1400 E: marketing.greece@accenture.com www.accenture.com

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


FINANCIAL FILES BENEFITS

Εργαλεία επιβράβευσης εργαζομένων και έξυπνες μη χρηματοοικονομικές επενδύσεις Δύο κρίσιμα θέματα στην ατζέντα 2021 των οικονομικών διευθυντών

FINANCE PRO

34

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Τ η ς Έ Λ Ε Ν Α Σ Ε Ρ Μ Ε Ί ΔΟΥ

Δ

ύο βασικοί πυλώνες καθορίζουν τον βαθμό ικανοποίησης των εργαζομένων μίας επιχείρησης: Ο πυλώνας, οικονομικές απολαβές, και ο πυλώνας εργαλεία επιβράβευσης εργαζομένων που λειτουργεί συμπληρωματικά του πρώτου. Τα προγράμματα αναγνώρισης και ανταμοιβής της προσφοράς των εργαζομένων, αυτών που έχουν επιλεχθεί αυστηρά από μία επιχείρηση και πληρούν τις ικανότητες και δεξιότητες για να καλύψουν τους στόχους της, όχι μόνο αυξάνουν την παραγωγικότητα των, αλλά λειτουργούν και ως εργαλείο επικοινωνίας της επιχείρησης με τον έξω κόσμο. Οι εργαζόμενοι μιάς επιχείρησης αποτελούν ίσως το υψηλότερο σε αξία περιουσιακό στοιχείο της. Είναι αυτοί που θα διατηρήσουν την κουλτούρα της επιχείρησης και αυτοί που με την συμβολή τους θα αυξήσουν την αξία της και θα

FINANCE PRO

35

Οι εργαζόμενοι μιάς επιχείρησης αποτελούν ίσως το υψηλότερο σε αξία περιουσιακό στοιχείο της

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


FINANCIAL FILES BENEFITS

της προσφέρουν το πλεονέκτημα να ξεχωρίσει. Για αυτό, και το ικανό ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να αισθάνεται ότι δουλεύει σε ένα θετικό περιβάλλον εργασίας, το οποίο δημιουργεί συνθήκες αξιοπρέπειας, ασφάλειας και όλες εκείνες τις συνθήκες που επιτρέπουν την δίκαιη καταξίωση του. Τα προγράμματα επιβράβευσης λειτουργούν, μεταξύ άλλων αντισταθμιστικά των οικονομικών απολαβών. Έχει διαπιστωθεί πως εταιρείες που έχουν επιβραβεύσει τις υψηλές επιδόσεις του ανθρωπίνου δυναμικού τους, δεν είναι απαραίτητο να κάνουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης θα λειτουργήσει αρνητικά στις τσέπες των εργαζομένων.

Τονίζουν ότι στην Ελλάδα των πολυάριθμων νεοφυών επιχειρήσεων οι οποίες δεν διαθέτουν προϋπολογισμούς για μισθούς άνω των 1 200 – 1 300 ευρώ είναι διαδεδομένη η τακτική δωρεάν διάθεσης μετοχών της εταιρείας Κατά τους ίδιους οικονομικούς κύκλους σημαντικής σημασίας προγράμματα είναι οι διατακτικές για αγορές ειδών σε πολυκαταστήματα, γεύματα σε εστιατόρια, εκπτωτικές κάρτες ή κουπόνια για αγορές συγκεκριμένων ειδών από την ίδια την εταιρεία που εργάζονται, δωρεάν μαθήματα μουσικής, δωρεάν συμμετοχή προγράμματα φυσικής αγωγής. Όλα αυτά τα προγράμματα διευκρινίζουν «φέρνουν τον εργαζόμενο που αξίζει πιο κοντά στην εταιρεία δημιουργώντας ανάχωμα σε περιόδους κρίσεων».

Όσο εύκολα λέγεται, τόσο εύκολα επιτυγχάνεται;

Τα τελευταία νέα για την δωρεάν διάθεση μετοχών

Όχι απαντούν κύκλοι της αγοράς. Τα προγράμματα επιβράβευσης εργαζομένων θα πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένους στόχους, και να προσδιορίζουν με ακρίβεια τα όρια των επιδόσεων των εργαζομένων, ενώ όταν οι στόχοι επιτυγχάνονται μέσα από ομαδική προσπάθεια, θα πρέπει να επιβραβεύεται όλη η ομάδα. Για τις εταιρείες τα εργαλεία επιβράβευσης δεν σημαίνει ‘ξήλωμα’ των ταμείων. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά χρήματα, χρειάζεται μόνο να επενδύσουν έξυπνα. Το είδος της επιβράβευσης θα πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να παρέχει τα κατάλληλα κίνητρα, να διαφέρει ανάλογα με το αντικείμενο εργασίας και τις δεξιότητες που απαιτούνται, το μέγεθος της εργασίας, και τα ενδιαφέροντα των εργαζομένων. Οικονομικοί κύκλοι μιλώντας στο ρεπορτάζ που έκανε το FinancePro, εκτιμούν ότι τα εργαλεία επιβράβευσης εργαζομένων παρέχουν οφέλη για επιχειρήσεις και εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών διευκολύνσεων. Μιλώντας ειδικότερα στα είδη επιβράβευσης σε σχέση με τις ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, των συνθηκών και των εξελίξεων προτάσσουν ως τα πλέον σημαντικά κίνητρα επιβράβευσης: την απόκτηση δωρεάν μετοχών εταιρείας, και τα ομαδικά ασφαλιστήρια ζωής και υγείας τα οποία ανάλογα με το πρόγραμμα λειτουργούν και ως επενδυτικά – αποταμιευτικά προγράμματα.

Σύμφωνα με την νέα διευκρινιστική εγκύκλιο Ε.2208/24.12.2020 του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το πλαίσιο προγραμμάτων δωρεάν διάθεσης μετοχών και την KPMG: Το εισόδημα που προκύπτει από συναφή προγράμματα κινήτρων προς τους εργαζόμενους: restricted Stock Units (RSUs), performance shares ή performance units, restricted shares plan, matching shares ή employee stock purchase plan, deferred stock κ.α., στα οποία τίθεται ως προϋπόθεση η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ή η επέλευση συγκεκριμένου γεγονότος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάθεση των μετοχών, αποτελεί εισόδημα από υπεραξία εφόσον οι μετοχές μεταβιβαστούν οποτεδήποτε μετά την απόκτησή τους, από τον δικαιούχο του προγράμματος.

Τα εργαλεία επιβράβευσης παρέχουν οφέλη για επιχειρήσεις και εργαζομένους

Στις περιπτώσεις της δωρεάν διάθεσης μετοχών, η υπεραξία ισούται: α. για τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο κατά την ημέρα όπου πραγματοποιήθηκε η δωρεάν διάθεση των μετοχών, εφόσον η τιμή πώλησης των μετοχών είναι ίση ή μικρότερη αυτής. Σε περίπτωση που η τιμή πώλησης είναι μεγαλύτερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο κατά την ημέρα την οποία πραγματοποιήθηκε η δωρεάν διάθεση των μετοχών, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται ως κεφαλαιακό κέρδος σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις. β. για τις μετοχές των μη εισηγμένων εταιρειών, με την τιμή πώλησης, εφόσον αυτή υπερβαίνει την αξία της μετοχής, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της δωρεάν διάθεσής της, ενώ σε περίπτωση που η τιμή πώλησης είναι μικρότερη, με την αξία της μετοχής κατά τον χρόνο της δωρεάν διάθεσης. Επιβάλλεται κατά την πώληση εισηγμένων σε χρηματιστήριο μετοχών που χορηγήθηκαν δωρεάν σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο, φόρος με τον συντελεστή 15%, επί της τιμής κλει-

FINANCE PRO

36

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


σίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο κατά την ημέρα όπου πραγματοποιήθηκε η δωρεάν διάθεση των μετοχών. Στην περίπτωση που η τιμή πώλησης των εισηγμένων μετοχών είναι μεγαλύτερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο κατά την ημέρα την οποία πραγματοποιήθηκε η δωρεάν διάθεση των μετοχών και Α. ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μικρότερο του 0,5%, το υπερβάλλον ποσό δηλώνεται ως απαλλασσόμενο του φόρου εισοδήματος και επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης, Β. ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μεγαλύτερο του 0,5%, το υπερβάλλον ποσό ως εισόδημα από κεφάλαιο.

Δηλωτικές Υποχρεώσεις εργοδότη Απαιτείται οι εταιρείες είτε είναι εκδότριες των τίτλων είτε όχι κατά το φορολογικό έτος που διατίθενται οι δωρεάν μετοχές, να χορηγούν στους εργαζόμενους / εταίρους / μετόχους διακριτή βεβαίωση αποδοχών. Παράλληλα, οφείλουν να περιλαμβάνουν το ποσό αυτό στην μηνιαία ηλεκτρονική δήλωση απόδοσης του παρα-

FINANCE PRO

37

κρατούμενου φόρου και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δίχως να προβαίνουν σε παρακράτηση και απόδοση φόρου.

Ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας και ζωής Τα ομαδικά ασφαλιστήρια ζωής και υγείας που συνάπτουν οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους εξασφαλίζουν πρόσβαση σε συστήματα υπηρεσιών υγείας, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής κάλυψης, αλλά και επίδομα σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να εισαχθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, αντί σε ιδιωτικό. Καταλαμβάνουν το 1,5% του μισθολογικού κόστους, ενώ αποτελούν σημαντικό φορολογικό κίνητρο για μία επιχείρηση, αφού το ασφάλιστρο εκπίπτει του φόρου πλήρως μέχρι 1.500 ευρώ ανά άτομο το έτος. Τα ομαδικά ασφαλιστήρια παρέχονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιβράβευσης εργαζομένων είναι καθιερωμένα σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και σε μικρότερες επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις, το τελευταίο διάστημα που απασχολούν 5-10 άτομα και χρηματοδοτούνται κατά μεγάλο μέρος από ευρωπαϊκά κονδύλια, σύμφωνα με την Generali Hellas. Αυτού του είδους οι παροχές παρέχουν ασφάλεια στους εργοδότες ενώ συμβάλλουν στην δημιουργία και διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


BACK COV ER STORY

ΓΙΆΝΝΗΣ ΚΟΛΟΒΌΣ , Δ Ι Ε ΥΘΎ ΝΩΝ Σ Ύ Μ ΒΟΥΛΟΣ , ΕDENR ED

Η καινοτομία είναι στο DNA μας Οι παροχές έχουν πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και το κράτος. Όπως μας λέει ο κύριος Κολοβός, η Edenred προσφέρει πρωτοποριακές υπηρεσίες που απαντούν στις ανάγκες του σήμερα με σύμμαχο την τεχνολογία, η οποία αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και εξέλιξης για τον κλάδο των παροχών. FINANCE PRO

38

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Τoυ Γ Ι Ώ Ρ Γ ΟΥ Δ Η ΜΟΣ ΘΈ ΝΟΥ Σ

Ποια είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις (μικρές - μεγάλες);

άμεσα έναν κλάδο που έχει ανάγκη τη στήριξή μας περισσότερο από ποτέ.

Είναι σαφές πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στην υιοθέτηση νέων παροχών προς τους εργαζομένους τους. Οι λόγοι ποικίλουν, και σίγουρα αποδεικνύουν πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη που φέρνουν μαζί τους τέτοιες παροχές όπως αυτή της σίτισης. Κλείνοντας πλέον 25 χρόνια παρουσίας στην Ελληνική αγορά είναι σαφές ότι οι μεγάλες και πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι αυτές που δίνουν το «βηματισμό» στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση στον τομέα των παροχών. Όσο περισσότερες επιχειρήσεις εντάσσουν παροχές στην πολιτική τους που δίνουν αξία και καλύπτουν βασικές ανάγκες, στηρίζουν τους εργαζόμενους και κάνουν αυτές τις παροχές αναπόσπαστο μέρος του «πακέτου» τους σε κάθε επαγγελματικό τους βήμα. Είναι πλέον σαφές πως αν μία επιχείρηση θέλει να αποτελεί εργοδότη επιλογής, πέραν του μισθού, πρέπει να προσφέρει στους ανθρώπους της τα μέσα ώστε να καλύπτουν με ποιότητα και ασφάλεια διαφορετικές ανάγκες, είτε προσωπικές είτε για το σύνολο της οικογένειάς τους. Το οικονομικό όφελος για τις εταιρείες είναι ξεκάθαρο, καθώς υπάρχουν παροχές που έχουν σημαντικά οφέλη, όπως το γεγονός ότι δεν επιβαρύνονται από εργοδοτικές εισφορές και αποτελούν παραγωγικές δαπάνες, ενώ με την εφαρμογή τους η εταιρεία προάγει την κουλτούρα φροντίδας και προσφοράς στους ανθρώπους της. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ σε ένα επιπλέον όφελος, το οποίο τους τελευταίους δώδεκα μήνες αναδείχθηκε εξαιτίας αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε. Πίσω από κάθε παροχή κρύβεται ένα μεγάλο οικοσύστημα. Έτσι λοιπόν, πέρα από τα πολλαπλά οφέλη των παροχών για την ίδια την επιχείρηση, για τον εργαζόμενό και το κράτος, ωφελούνται σημαντικά και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στο δίκτυο συνεργατών της εκάστοτε υπηρεσίας. Το 2020 άφησε σοβαρές πληγές σε δύο κλάδους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Την εστίαση και τον τουρισμό. Για την εστίαση η παροχή σίτισης αποτελεί έναν μηχανισμό κλειδί, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε μηνιαία βάση λαμβάνουν παροχή σίτισης (έως και 132€/μήνα). Αντιλαμβάνεστε την αγοραστική δύναμη των δικαιούχων και πως αυτή διοχετεύεται στον κλάδο, δημιουργώντας ζήτηση, αύξηση κύκλου εργασιών των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων αλλά και των προμηθευτών τους, και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, μετά από δικές μας προτάσεις για τη στήριξη του Ελληνικού Τουρισμού στο Υπουργείο, ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι ο νόμος που αφορά τις διατακτικές τουρισμού για τους εργαζόμενους των εταιρειών, με σκοπό τη στήριξη του κλάδου του τουρισμού. Με έως 300€ διατακτικές τουρισμού ανά εργαζόμενο ανά έτος, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έσπευσαν να εντάξουν τη συγκεκριμένη παροχή στην πολιτική τους, δείχνοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό τους πρόσωπο, στηρίζοντας FINANCE PRO

Πώς διαμορφώνονται οι νέες τάσεις σε ό,τι αφορά τις εταιρικές παροχές; Όπως για τους περισσότερους κλάδους, η τεχνολογία αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης και εξέλιξης και για τον κλάδο των παροχών. Στην Edenred στόχος μας είναι να αποτελούμε τον καθημερινό συνεργάτη για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους τους. Αυτό το έχουμε επιτύχει μέσα από συνεχώς εξελισσόμενες υπηρεσίες και προϊόντα, εκμεταλλευόμενοι όλες τις νέες τεχνολογίες που έχουμε στη διάθεσή μας. Ανέπαφες συναλλαγές, mobile πληρωμές, e-merchants, 24/7 self-service εξυπηρέτηση μέσα από σύγχρονες εφαρμογές όπως το MyEdenred app, είναι μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που έχουν οι κάτοχοι των καρτών μας στη διάθεσή τους. Όντας ο ηγέτης του κλάδου, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι θέλουμε οι υπηρεσίες μας να είναι πρωτοποριακές και να δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες του σήμερα αλλά και του αύριο. Νέες κατηγορίες παροχών προστίθενται συνεχώς στο πορτφόλιο των υπηρεσιών μας προσφέροντας ακόμη περισσότερες επιλογές, εναρμονισμένες με τις νέες τάσεις της αγοράς, υποστηρίζοντας τους πελάτες μας με λύσεις που συμβάλουν στο well-being των εργαζομένων τους, ώστε να επιτύχουν υψηλή παραγωγικότητα, engagement και πιστότητα στην εταιρεία. Για το λόγο αυτό το περασμένο καλοκαίρι παρουσιάσαμε τη νέα υπηρεσία MyBenefits, που αποτελεί μία all-in-one λύση για τις παροχές των εργαζομένων κάθε επιχείρησης. Σε μία μόνο κάρτα οι εταιρείες μπορούν να έχουν customized παροχές ανάλογα με την εταιρική πολιτική παροχών ή ακόμη και εξατομικευμένα βάσει των αναγκών ενός εργαζόμενου ή μίας ομάδας εργαζομένων. Ίδιες παροχές για όλους ή με διαφοροποίηση ανάλογα με την προφορά, το είδος της εργασίας, το επίπεδο εμπειρίας, το ακαδημαϊκό, μορφωτικό επίπεδο, την οριοθέτηση στόχων; Οι εταιρείες έχουν πλέον εντάξει συστήματα παροχών, που περιλαμβάνουν διατακτικές σίτισης, ασφαλιστικά προγράμματα, προγράμματα υγείας κ.λπ. γνωρίζοντας ότι οι παροχές δεν αποτελούν αντικατάσταση μισθού, αλλά μέρος του συνολικού πακέτου παροχών που βελτιώνουν την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων τους με σημαντικό οικονομικό όφελος για όλους. Ολοένα και συχνότερα βλέπουμε τις παραπάνω παροχές να αποτελούν μέρος μιας αγγελίας εργασίας στη φάση του recruitment ώστε να κάνουν την εταιρεία τους πιο ελκυστική σε δυνατά στελέχη και να δείξουν έμπρακτα την εστίαση τους στον άνθρωπο, που όπως και να το κάνουμε είναι το σημαντικότερο συστατικό της επιτυχίας κάθε επιχείρησης. Είναι σαφές ότι λύσεις οne-size-fits-all αποτελούν παρελθόν. Όπως ανέφερα και νωρίτερα, με τη νέα λύση

39

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


BACK COV ER STORY

MyBenefits μπορεί μία εταιρεία να παρέχει στο σύνολο των εργαζομένων της πολλές διαφορετικές παροχές, με ένα μοναδικό μέσο, μία μόνο κάρτα. Διατακτικές τουρισμού, παροχές σε είδος, κ.ά «ξεκλειδώνοντας» απλά, τις κατηγορίες που επιθυμεί. Ταυτόχρονα μπορεί με την ίδια κάρτα να δίνει πρόσβαση σε διαφορετικές παροχές - κατηγορίες χρήσης - ανά εργαζόμενο ή ομάδα εργαζομένων. Π.χ: Σε νέους γονείς μπορεί να παρέχει ένα ποσό για την κάλυψη του μηνιαίου κόστους για τον παιδικό σταθμό των παιδιών τους, ενώ για τους εργαζόμενους που ανήκουν στη γενιά των millennials παροχή για γυμναστήρια. Και όλα αυτά με την ίδια λύση, με μία μόνο κάρτα.

Εργαζόμαστε συνεχώς ώστε η συνεργασία με την Edenred και η χρήση των υπηρεσιών μας από τους κατόχους να αποτελεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία

To 2021 συμπληρώνετε 25 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, ποια τα χαρακτηριστικά που σας κάνουν συνεργάτη επιλογής;

Ποιο είδος παροχής επιλέγουν οι εταιρείες και ποιες οι πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών; Τον Δεκέμβριο του 2019, δύο μήνες πριν την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας, πραγματοποιήσαμε μία έρευνα σε συνεργασία με τη Focus Bari, υπό την αιγίδα του ΣΔΑΔΕ (Σύνδεσμος Δοιήκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας). Στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψουμε τα επίπεδα ικανοποίησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αλλά και η βαθύτερη κατανόηση των αναγκών τους. Με περισσότερους από 1,200 συμμετέχοντες νομίζω ότι προσφέραμε σημαντική γνώση και πληροφορίες για τους επαγγελματίες του HR και όχι μόνο. Στα κυριότερα ευρήματα γύρω από το κομμάτι των παροχών, ήταν ότι το top 3 της λίστας των παροχών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα είναι η ασφάλεια υγείας, οι διατακτικές σίτισης και οι παροχές σε είδος (π.χ: κινητές/ηλεκτρονικές συσκευές), ενώ ο μέσος όρος παροχών που λαμβάνουν είναι 4. Αν εξετάσουμε τον μέσο αριθμό παροχών ανάμεσα σε πολυεθνικές και ελληνικές εταιρείες, αυτός διαφοροποιείται σημαντικά. Οι εργαζόμενοι πολυεθνικών εταιρειών λαμβάνουν 5 παροχές κατά μέσο όρο, ενώ αυτοί των ελληνικών εταιρειών λαμβάνουν 3,5. Αυτό είναι μία

FINANCE PRO

τάση η οποία ήταν σαφώς πιο έντονη την προηγούμενη δεκαετία, πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει καθώς ολοένα και περισσότερες ελληνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωριμάζουν γύρω από το θέμα των παροχών, και τις βλέπουμε να γίνονται πιο ανταγωνιστικές στον τομέα ανεύρεσης και διατήρησης ικανών και καταρτισμένων στελεχών. Στην επανάληψη της έρευνας αυτής, που έχει προγραμματιστεί για το 3ο τρίμηνο του 2021, αναμένουμε να δούμε την ψαλίδα αυτή να κλείνει ακόμη και εν μέσω πανδημίας. Σε ότι αφορά τις παροχές που οι εργαζόμενοι επιθυμούν να λαμβάνουν, το top 2 παραμένει ίδιο με τις παροχές που ήδη λαμβάνουν (Ασφαλιστήριο Πρόγραμμα Υγείας και Διατακτικές Σίτισης). Αυτό αποδεικνύει ότι παροχές που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια τόσο των ίδιων των εργαζομένων όσο και της οικογένειας τους είναι πλέον αδιαπραγμάτευτες, γεγονός που συνάδει απόλυτα με την ύπαρξη αντίστοιχων θεσμοθετημένων παροχών σε όλες τις προηγμένες και ώριμες Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελβετία, Ελλάδα, κ.ά).

40

Το 2021 γιορτάζουμε 25 χρόνιας λειτουργίας στην Ελλάδα, με μήνυμά μας «Η εμπειρία μας, εμπειρίες για όλους εσάς» και το μήνυμα αυτό νομίζω αποτυπώνει έναν από τους λόγους που έχουμε χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες μας. Εργαζόμαστε συνεχώς ώστε η συνεργασία με την Edenred και η χρήση των υπηρεσιών μας από τους κατόχους να αποτελεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία. Η παροχή σίτισης Ticket Restaurant συστήθηκε το 1996 στην Ελληνική αγορά με τη μορφή χάρτινων διατακτικών και σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μία 100% digital εμπειρία μέσω mobile πληρωμών, self-service διαχείριση μέσω της web και mobile εφαρμογής MyEdenred, και μοναδικά προνόμια με άμεσο οικονομικό όφελος για όλα τα μέρη. Έχοντας την τεχνολογία σύμμαχο, εμπλουτίζουμε συνεχώς το πορτφόλιο των υπηρεσιών μας καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος παροχών, ενώ προσφέρουμε την πιο «έξυπνη» και ευέλικτη λύση της αγοράς στη διαχείριση των εταιρικών εξόδων, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε επιχείρησης με ασφάλεια, έλεγχο και πλήρη συμμόρφωση με την πολιτική εξόδων. Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους ανθρώπους μας, την ψυχή, την οικογένεια της Edenred, που καθημερινά με πάθος αλλά κυρίως με πολύ μεράκι για αυτό που κάνουν, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε η εμπειρία αυτή να δημιουργεί νέα δεδομένα και να ανεβάζει τον πήχη για ολόκληρο τον κλάδο. Η φετινή χρονιά, καθώς είναι και επετειακή, δεν θα μπορούσε να μην φέρνει ακόμη περισσότερες καινοτομίες οι οποίες θα είναι ανακοινώσιμες στο αμέσως επόμενο διάστημα και θα αποδείξουν για μία ακόμη φορά ότι η καινοτομία είναι στο DNA μας. ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


ΤΟ 2021 ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ

Γίνετε συνδρομητής στο νέο περιοδικό της BOUSSIAS για το χώρο του corporate finance και του accounting, και αποκτήστε ένα πολύτιμο εργαλείο που διαμορφώνει άποψη για τους επαγγελματίες του κλάδου. Αναλύσεις των πλέον επιδραστικών τάσεων, αποκλειστικές συνεντεύξεις με opinion leaders, θεσμικές τοποθετήσεις, παρουσιάσεις μοναδικών projects και key players, συνθέτουν τον κόσμο του Finance Pro. ΞΕΦΥΛΛΙΣΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Γίνετε συνδρομητής: https://financepro.gr/ Υπεύθυνος συνδρομών: Λέττα Γκύζη, E: lgkyzi@boussias.com, Τ: 210 6617777 (Εσωτ. 163)


FINANCIAL FILES BUSI N E SS ST R ATEGY

Σήματα SOS από τους πύργους ελέγχου των CFOs Πέντε πολύ κρίσιμα ζητήματα για τους Οικονομικούς Διευθυντές το 2021 Αναμορφώθηκε και διευρύνθηκε σημαντικά ο ρόλος του οικονομικού διευθυντή (CFO) στις μεγάλες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός του ότι ενεργεί ως στρατηγικός εταίρος του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο CFO καλείται να αναλύσει σενάρια, να κάνει προβλέψεις, να αξιολογήσει τον οικονομικό αντίκτυπο δεκάδων αποφάσεων, καθώς και να κατανοήσει τον αντίκτυπο των εναλλακτικών ενεργειών.

Κ

αι, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης παγκόσμιας πανδημίας, ζητείται να ολοκληρώσουν τις εργασίες γρηγορότερα. Οι αποφάσεις που θα χρειάζονταν εβδομάδες ή μήνες, τώρα λαμβάνονται σε διάστημα ολίγων ημερών. O ρόλος ενός CFO συνεχώς επεκτείνεται και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι CFOs χρειάζονται πρόσβαση σε σωστές πληροφορίες, την κατάλληλη στιγμή, και σε μoρφή επεξεργάσιμη.

Η μεγάλη εικόνα Μαζί με την διεύρυνση της τεχνολογίας στις αρχές του 21ου αιώνα, άρχισε να διευρύνεται και ο ρόλος του CFO. Μαζί με άλλα στελέχη που λαμβάνουν αποφάσεις, ο CFO θεωρείται ο στρατηγικός σύμβουλος του CEO, και άλλων μελών στην ηγεσία

Οι CFOs χρειάζονται πρόσβαση σε σωστές πληροφορίες, την κατάλληλη στιγμή, και σε επεξεργάσιμη μορφή FINANCE PRO

42

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

του Οργανισμού. Όχι μόνο ασχολείται με τους ελέγχους και τις οικονομικές καταστάσεις, ο CFO - και όλο το οικονομικό τμήμα - ασχολείται με τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την πληροφορική, τη διαχείριση των ταλέντων και άλλους τομείς ζωτικής σημασίας. Όλοι οι τομείς αυτοί οδηγούν στην ανάγκη συλλογής περισσότερων δεδομένων προκειμένου να ληφθούν σωστές αποφάσεις. Και φτάνουμε στο σήμερα όπου ο διευρυμένος ρόλος του CFO ενεργοποιείται άμεσα από την τεχνολογία.

Αυξημένος όγκος κανονιστικών διατάξεων Οι εξελίξεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες προσέθεσαν στρώματα πολυπλοκότητας στον ρόλο των CFO. Σήμερα και αφού παρέλθει η πανδημία του COVID-19, οι εταιρείες θα κληθούν να σχεδιάσουν πλάνα ,βασιζόμενα σε οικονομικές πληροφορίες, ώστε να βρεθούν προετοιμασμένες απέναντι στην εκδήλωση νέας παγκόσμιας κρίσης.


Της Έ Λ Ε Ν Α Σ Ε Ρ Μ Ε Ί ΔΟΥ

Προσαρμοστικότητα

Τι σημαίνει αυτό για τον CFO;

Κρίσιμος στόχος σε μία επιχείρηση είναι η ικανότητα προσαρμογής της οικονομικής διεύθυνσης στις νέες συνθήκες. Η δημιουργία, η αξιοποίηση των πλάνων και η προσαρμογή τους, οπουδήποτε και όποια στιγμή είναι τρία χαρακτηριστικά που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητα δεδομένου των ταχυτάτων αλλαγών που γίνονται στις συνθήκες του επιχειρείν. Οι λύσεις διαχείρισης εταιρικών επιδόσεων παρέχουν δυνατότητες προσαρμογής στον CFO και σε όλο το τμήμα της διεύθυνσης χρηματοοικονομικών, χωρίς το τμήμα να βασίζεται στις ΙΤ υποδομές. Οι χρηματοοικονομικές πλατφόρμες μετάβασης αναπτύσσονται στο cloud, ενώ ενσωματώσουν τις λύσεις των Oracle, SAP ή IBM. Διαθέτουν τις υψηλότερες πιστοποιήσεις ασφαλείας, ενώ προσφέρουν παγκόσμια πρόσβαση και δύνανται να κλιμακωθούν καθώς αναπτύσσεται μία επιχείρηση.

Σημαίνει ευκινησία. Οι λύσεις αυτές του επιτρέπουν να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην υλοποίηση των στρατηγικών αποφάσεων του CEO και της επιχείρησης, προβάλλοντας το πλήρες οικονομικό αποτέλεσμα κάθε επιχειρηματικής απόφασης σε ολόκληρο τον οργανισμό. Η τεχνολογία είναι η πηγή ζωής του οργανισμού. Ο ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης δεν λέει, «Θέλω αυτοματοποιημένη διαδικασία τήρησης βιβλίων». Λέει, «Πρέπει να ξέρω τι μετρητά βγαίνουν έξω από την πόρτα κάθε μήνα.» Η τεχνολογία και αυτοματισμός το καθιστά αυτό δυνατό. " σχολιάζει η Clayton Achen.

Πέντε εστίες για το 2021 Επιχειρηματικές ροές και συνεργασία Ένα από τα σημαντικά οφέλη της τεχνολογίας είναι η δυνατότητα που δίνει στις ομάδες να εργάζονται από διαφορετικά γραφεία και διαφορετικές ζώνες ώρας στον κόσμο. Οι λύσεις που παρέχει η τεχνολογία κάνουν το αδύνατο, δυνατό μέσω του ‘cockpit’. Το πιλοτήριο παρακολούθησης στα κέντρα τεχνολογίας δίνει την δυνατότητα στα οικονομικά στελέχη να παρακολουθούν στενά και να έχουν πανοραμική άποψη για όλα τα στάδια εξέλιξης των διαδικασιών και της ολοκλήρωσης των καθηκόντων που έχει αναλάβει ο καθένας εργαζόμενος, όπως έσοδα, μισθοδοσία, έξοδα, ισολογισμοί, προγραμματισμός ταμειακών ροών, ανά πάσα στιγμή. Με την χρήση γραφικών, η οικονομική διεύθυνση έχει την επιλογή να δει ποσοστά ολοκλήρωσης εργασιών, επίπεδα τήρησης προθεσμιών, διακρίνοντας το σημείο που πρέπει να εστιάσει. Εν κατακλείδι δίνει την απεριόριστη δυνατότητα στην οικονομική διεύθυνση να παρατηρεί ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο βρίσκεται ο οργανισμός

1

FINANCE PRO

43

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


FINANCIAL FILES BUSI N E SS ST R ATEGY

χωρίς να απαιτείται η αποστολή e-mails, η χρήση τηλεφώνων, η συλλογή πληροφοριών. Αφού πάρει όλη την εικόνα, η ομάδα των χρηματοοικονομικών μπορεί να εργαστεί με ακρίβεια, αυξάνοντας την αποδοτικότητα της σε διάφορα έγγραφα όπως το Word, το Power Point, π.χ. για την παρουσίαση του ετησίου προϋπολογισμού χωρίζοντας τα στοιχεία σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η χρηματοδότηση, οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ, οι επενδυτικές σχέσεις, η διαχείριση κινδύνων και η συμμόρφωση. Ενισχυμένη ευελιξία με κυλιόμενες προβλέψεις Όταν υφίσταται ένα παγκόσμιο γεγονός όπως ο COVID-19, οι οργανισμοί καλούνται να αναλύουν τις καθημερινές τους αποδόσεις προκειμένου να εκδώσουν μελλοντικές προβλέψεις βάσει χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών δεδομένων. Οι προβλέψεις αυτές είναι απαραίτητες για να σχεδιαστεί ο προϋπολογισμός των επιχειρήσεων. Αναλύοντας καθημερινά τις αποδόσεις, ένας οργανισμός μπορεί να αναπτύξει πολλαπλά επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε μοντέλα για να αντιμετωπίσει δύσκολες συγκυρίες. Δουλεύοντας σε μία πλατφόρμα πρόβλεψης επιδόσεων, οι CFOs, όχι μόνο παρακολουθούν τα πραγματικά αποτελέσματα, αλλά μπορούν και να ενσωματώνουν, να αλλάζουν και να προσαρμόζουν σε αυτά τις εκτιμήσεις που κάνουν για το μέλλον. Μια κυλιόμενη – προσαρμοσμένη πρόβλεψη μπορεί να τροφοδοτήσει με ακριβή στοιχεία τον σχεδιασμό και προσομοίωση των ταμειακών ροών, επιτρέποντας έτσι στις επιχειρήσεις να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, ταχύτερα και με λιγότερο ρίσκο.

2

Η δύναμη από την κατανόηση των ταμειακών ροών Ένα πράγμα που οι εταιρείες έχουν συνειδητοποιήσει κατά την κρίση του Covid-19 είναι ότι τα μετρητά είναι οξυγόνο. Ως αποτέλεσμα, ο προγραμματισμός ταμειακών ροών είναι κρίσιμος για τη σταθερότητα και την επιτυχία ενός οργανισμού. Οι εταιρείες αναζητούν λύσεις που να τους μεταφέρουν περισσότερες και χρήσιμες πληροφορίες. Τα σωστά εργαλεία και η τεχνολογία μπορούν να εκπληρώσουν αυτό το έργο ευκολότερα και με υψηλές αποδόσεις. Η αρχιτεκτονική των τεχνολογικών εφαρμογών προβλέπουν λύσεις ακριβείας σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις των ταμειακών ροών, συμπεριλαμβανομένων των πλεονασμάτων, των ελλειμμάτων. Τα ίδια αυτά τεχνολογικά συστήματα αντιμετωπίζουν ζητήματα όπως είναι η προστιθέμενη οικονομική αξία, το ζήτημα των καθαρών χρεών, των ίδιων κεφαλαίων, των κεφαλαίων κίνησης, της καθαρής οικονομικής θέσης της εταιρείας. Εν ολίγοις όλα τα μέτρα που επιτρέπουν στις οικονομικές διευθύνσεις να έχουν καλύτερη εικόνα και ανά πάς στιγμή στις ταμειακές ροές.

3

Η ανάγκη ενός στιβαρού σχεδιασμού Όταν ένα σημαντικό συμβάν ‘χτυπά’ την οικονομία, το πρόβλημα με την ρευστότητα είναι το πρώτο που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει μία εταιρεία. Αυτός είναι ο λόγος που μια εταιρεία χρειάζεται να υιοθετήσει λύσεις τεχνολογίας που να επιτρέπουν να αναπτύξει μοντέλα για κάθε περιοχή, από τις οικονομικές αναφορές μέχρι και τον ισολογισμό και την κατάσταση των ταμειακών ροών, ώστε να αντλήσει στοιχεία και να τροφοδοτήσει τις αναλύσεις της εξετάζοντας τις θέσεις του αρχικού σχεδιασμού, κάνοντας προσομοιώσεις και συγκρίνοντας τους επιχειρηματικούς στόχους.

4

Καλύτερη κατανόηση της έννοιας της κερδοφορίας Δεν αρκεί μια επιχείρηση να ξέρει πόσα προϊόντα ή υπηρεσίες πωλεί. Πρέπει να ξέρει πόσα χρήματα βγάζει από τις πωλήσεις. Τα συστήματα τεχνολογίας ανεξάρτητα από το πόσο πολύπλοκο είναι το προϊόν παρέχουν ακριβή εικόνα για το ύψος της κατανομής των δαπανών συσχετίζοντας τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τους πελάτες. Επιτρέπουν την αυτοματοποίηση όλων αυτών των διαδικασιών ώστε να αξιοποιούνται όλες οι μεταβλητές.

5

FINANCE PRO

44

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

ΔΗΜΉΤΡΗΣ Α ΝΑ ΣΤΑ ΣΊΟΥ, Finance Director, Microsof t

Τρία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού CFO αναφέρει στο FinancePro o Δημήτρης Αναστασίου Finance Director, Microsoft, εξηγώντας πως οι οικονομικοί διευθυντές, πρέπει να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα, να έχουν μια σαφή εικόνα των δικών τους αρμοδιοτήτων, του ρόλου που θέλουν να παίξουν στη στρατηγική και των μεγάλων διακυμάνσεων στο περιβάλλον που προσφέρουν απειλή και ευκαιρίες. Τι εξασφαλίζει την επιτυχία σήμερα και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν οικονομικό διευθυντή; Σήμερα, πρωταρχικό ρόλο στην εξασφάλιση της επιτυχίας έχει το business innovation, καθώς η αγορά εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και οι νέες τεχνολογίες μας έχουν οδηγήσει σε ένα θαυμαστό καινούργιο ψηφιακό κόσμο (παραφράζοντας τον Huxley). Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν Οικονομικό Διευθυντή στο παρελθόν ήταν να έχει ακριβή διαθέσιμα financial analytics. Στο σημερινό, γρήγορα κινούμενο επιχειρηματικό κόσμο, η πρόκληση είναι να έχει διαθέσιμα ακριβή financial analytics και reports σε


Ο CFO ΚΡΑΤΆ ΚΑΙ ΜΟΙΡΆΖΕΙ ΌΛΗ ΤΗΝ ΤΡΆΠΟΥΛΑ ΣΉΜΕΡΑ πραγματικό χρόνο (real time basis), ώστε το management team και τα συνεργαζόμενα τμήματα να έχουν τη δυνατότητα λήψης σωστών και αποτελεσματικών αποφάσεων, οι οποίες θα επηρεάσουν δραστικά το cashflow και την κερδοφορία της εταιρείας. Τι εργαλεία έχει στα χέρια του ο CFO για να ανταποκριθεί στις μεγάλες αλλαγές που γίνονται; Ο ρυθμός των αλλαγών τόσο στις επιχειρήσεις, όσο και στο περιβάλλον δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερος. Ο κύκλος ζωής των προϊόντων γίνεται ολοένα και πιο μικρός, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα βραχύβια, ο ανταγωνισμός σκληρός. Ένα σημαντικό εργαλείο που προσφέρει η νέα τεχνολογία είναι τα Financial Big Data Analytics: η δημιουργία ad hoc ανάλυσης για να απαντήσει ο CFO σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές ερωτήσεις και να προβεί σε πρόβλεψη πιθανών μελλοντικών οικονομικών σεναρίων. Ενα σύστημα ERP μπορεί να επιταχύνει τη δημιουργία reports και να παρουσιάσει τα δεδομένα σε ένα dashboard, ή μια παρουσίαση γραφημάτων που είναι πιο εύκολο να διαβαστούν και να ερμηνευτούν, σε σύγκριση με μια σειρά από φύλλα δεδομένων. Τι έχει περισσότερο ανάγκη σήμερα ο CFO; Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο σημαντική ανάγκη στο Business είναι το Real-time reporting, που γενικά σημαίνει, να κάνεις report ενός δεδομένου τη στιγμή που συμβαίνει. Τα παραδοσιακά συστήματα, δεν μπορούν να αναλύσουν την τρέχουσα απόδοση των επιχειρήσεων. Ανάλογα με το πόσο συχνά αντλούνται τα δεδομένα από τα λειτουρ-

γικά συστήματα, η ανάλυση μπορεί να δώσει μια εικόνα που είναι «παλαιότερη» κατά ώρες ή ακόμα και μέρες. Οι περισσότερες εταιρείες συνηθίζουν να δημοσιοποιούν και να παρουσιάζουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο κλείσιμο της περιόδου που επιλέγουν. Θα ήταν άραγε δυνατόν να παρουσιάζουν τα δεδομένα σε Real time basis, τη στιγμή δηλαδή που οι εγγραφές πραγματοποιούνται; To «real-time reporting», σημαίνει "on-demand", αντί περιοδικό reporting και προβλέπει στην πραγματικότητα, διαθεσιμότητα στοιχείων από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγες ώρες. Τεχνολογικά μιλώντας, το real-time reporting είναι σίγουρα μέσα στις προτεραιότητες των CFOs. Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη πρόσβαση σε dashboards σε πραγματικό χρόνο σε τομείς όπως, υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών ή τις πωλήσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι με τη σωστή τεχνολογία, οι CFOs μπορούν να προσφέρουν real time reporting. Ωστόσο, το βαθύτερο ερώτημα είναι αν αυτό αποτελεί προτεραιότητα έναντι άλλων, όπως η βελτίωση της ταχύτητας και της ακρίβειας των υφιστάμενων statutory reports ή της διαθεσιμότητας των εσωτερικών reports για τη λήψη σωστών αποφάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πιέσεις, πολλοί CFOs μπορεί να λένε ότι είναι υπέρ του real time reporting, αλλά, αφού έχουν εξασφαλίσει όλα τα υπόλοιπα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού CFO; Ένας αποτελεσματικός CFO θα πρέπει να είναι πολύτιμος επιχει-

FINANCE PRO

45

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

ρηματικός εταίρος του CEO, να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών, αναπτύσσοντας, ανάμεσα σε άλλες και τις εξής νέες δεξιότητες: Big data manager και «μάγος» στα Analytics. Ο ρόλος του CFO απομακρύνεται από έναν ρόλο ως επί το πλείστον transactional σε έναν analytics wizard, ικανό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν και να προωθήσουν τις δεξιότητες ανάλυσης, όπως είναι ο ευέλικτος προϋπολογισμός, η χαρτογράφηση κόστους και οι προβλέψεις των ταμειακών ροών. Technology freak. Ο νέος CFO πρέπει να είναι καλός στην προσαρμογή στη νέα τεχνολογία. Πρέπει να κατανοεί τη χρήση, την αξία και το κόστος των αναδυόμενων τεχνολογιών. Αναμένεται να καθοδηγεί και να διαχειριστεί τις τεχνολογικές επενδύσεις, να γνωρίσει πώς λειτουργεί η τεχνολογία, πώς να την εφαρμόσει και να μετρήσει την απόδοση των επενδύσεων τεχνολογίας. Συμπερασματικά τι έχετε να πείτε; Συμπερασματικά, οι οικονομικοί διευθυντές, όπως όλοι οι ηγέτες, πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την αυξανόμενη πολυπλοκότητα, εστιάζοντας στα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες που οι εταιρείες τους θα χρειαστούν για να πετύχουν στο μέλλον. Πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα των δικών τους αρμοδιοτήτων, του ρόλου που θέλουν να παίξουν στη στρατηγική και των μεγάλων διακυμάνσεων στο περιβάλλον που προσφέρουν απειλή και ευκαιρίες. Εάν δεν προσαρμοστούν, διατρέχουν τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθούν από τον ανώτερο κύκλο λήψης αποφάσεων.


FINANCIAL FILES R ETA IL

Οι μεγάλες φουρτούνες στο Retail… και η επόμενη μέρα Στη δίνη των αναταράξεων οι περισσότεροι κλάδοι Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση έχει επηρεάσει το σύνολο του λιανεμπορίου αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις σε επανεξέταση της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων τους. Η πανδημία επέφερε μεγάλο πλήγμα στο λιανεμπόριο το 2020, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση 8,6% σε σχέση με το 2019. Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 4,5 δισ. ευρώ στον περσινό τζίρο, ο οποίος ανήλθε στα 47,25 δισ. ευρώ έναντι 51,72 δισ. ευρώ το 2019. Τoυ Γ Ι Ω Ρ Γ ΟΥ Δ Η ΜΟΣ ΘΕ ΝΟΥ Σ

Θ

ετικό πρόσημο στον τζίρο τους κατέγραψαν οι επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή του διαδικτύου, στις οποίες ο τζίρος πέρυσι αυξήθηκε 18%, και οι επιχειρήσεις που πωλούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 13,1%. Στον αντίποδα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το έτος 2020 σε σχέση με το 2019 είναι το εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα με μείωση 46,8%. Μείωση 39,8% κατέγραψε επίσης το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα του λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το δ’ τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 12,47 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 10,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2019, κατά το οποίο είχε διαμορφωθεί σε 13,92 δισ. ευρώ, και μείωση 3% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2020 κατά το οποίο είχε ανέλθει σε 12,86 δισ. ευρώ. Το FinancePro καταγράφει τις απόψεις δυο οικονομικών διευθυντών, του Νίκου Κωνσταντάκη της ΕΥΒΟΪΚΗΣ ΖΥΜΗΣ και του Βασίλη Χατζηχριστόφα της UNILEVER, οι οποίοι μας μιλούν για τις προτεραιότητές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για το αν η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους και κατά πόσο επηρεάστηκαν ως οικονομικές διευθύνσεις από την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού. FINANCE PRO

46

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


FINANCE PRO

47

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


FINANCIAL FILES R ETA IL

Προτεραιότητες κατά την πανδημία Η υγειονομική κρίση αλλάζει καθοριστικά τους κανόνες και επηρεάζει τις προτεραιότητες των οικονομικών ηγετών οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν εν μέσω συνεχόμενων lockdown. «Η δραστηριοποίησή μας σε κατηγορίες και κανάλια που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα της καταναλωτικής ζήτησης σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενείχε τον κίνδυνο της αυξημένης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας για το μέλλον, και προσθέτει δεδομένα τα οποία έχουμε καταφέρει να αντιμετωπίσουμε με απόλυτη επιτυχία μέσα από ξεκάθαρες επιχειρησιακές προτεραιότητες και δυναμική προσαρμογή της στρατηγική μας στα νέα δεδομένα της αγοράς», μας λέει ο κύριος Χατζηχριστόφας. Και προσθέτει «στη Unilever, παγκοσμίως, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης του SARS-COV- 2, επικεντρωθήκαμε σε πέντε περιοχές εστίασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας: την προστασία του προσωπικού μας, την προστασία του δικτύου προμηθευτών μας, την κάλυψη της ζήτησης μέσω της απρόσκοπτης προμήθειας αγαθών, την προστασία της κοινότητας και την προστασία της ρευστότητας. Αντίστοιχα, τόσο στην οργάνωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσο και στην Οικονομική Διεύθυνση αυτής εφαρμόζουμε στο ακέραιο το πλάνο κάλυψης των ανωτέρω περιοχών. Έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ανθρώπων μας, προχωρήσαμε σε επενδύσεις εστιασμένες στην παροχή διευκολύνσεων και τεχνολογιών για τηλεργασία με σαφές πλαίσιο, σε ενίσχυση των προληπτικών μέτρων με τη συστηματική διεξαγωγή τεστ Covid-19 και την εισαγωγή αυξημένων μέτρων προστασίας ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι χρειάζεται να διατηρούν κάποιο επίπεδο φυσικής παρουσίας στα γραφεία, όπως το λογιστήριο. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε ανάλογες επενδύσεις και στις μονάδες της εφοδιαστικής αλυσίδας μας, όπως το εργοστάσιο ειδών οικιακής υγιεινής στο Ρέντη, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την απρόσκοπτη προμήθεια αγαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας». Από την πλευρά του ο κύριος Κωνσταντάκης επισημαίνει πως «ένα μεγάλο μέρος του τζίρου μας ανήκει στο ευρύ λιανεμπόριο, το οποίο «δεν έκλεισε», οι πωλήσεις μας σημείωσαν σημαντική αύξηση. Επομένως τα συνεχόμενα Lockdown που έφερε η πανδημία , μας στέρησαν πωλήσεις από κάπου, αλλά τις αναπλήρωσαν από κάπου αλλού. Το πιο σημαντικό μάθημα που κρατάμε από όλη αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία που επιβεβαιώνει την θεωρία, είναι ότι το χαρτοφυλάκιο του τζίρου ενός οργανισμού, οφείλει και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μοιρασμένο». Τα νέα δεδομένα λειτούργησαν καταλυτικά στην ενίσχυση του ρόλου της Οικονομικής Διεύθυνσης, αναδεικνύοντάς τη ως αρωγό τόσο σε περιοχές χρηματοοικονομικής διαχείρισης όσο και προώθησης των στρατηγικών επιλογών της Εταιρίας τονίζει ο κ. Χατζηχριστόφας. «Η προστασία των περιουσιακών στοιχείων της Εταιρίας, και δει της ρευστότητας, παρέμεινε μία από τις καίριες προτεραιότητές μας από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, έχοντας πετύχει να βγούμε ενισχυμένοι μέσα από διαδικασίες συστηματικής παρακολούθησης και ελέγχου του χρηματοοικονομικού κινδύνου. Αναφορικά με τη διαχείριση των

ΝΙΚΟΣ ΚΏΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ Οικονομικός Διευθυν τής ΕΥΒΟΙΚΗ ΖΥΜΗ ΑΒΕΕ «Καθόλη την διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή από την έναρξη της μέχρι και σήμερα, ο πρώτος και κύριος στόχος μας ήταν και είναι να έχουμε μια εκτίμηση της πιστωτικής έκθεσης στους πελάτες μας, που αντιμετώπισαν τους πιο έντονους κραδασμούς της οικονομικής κρίσης που επέφερε το πάγωμα της οικονομίας σε συγκεκριμένους κλάδους. Μιλάμε φυσικά για την εστίαση, τον τουρισμό και το catering. Και στους τρεις κλάδους έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις στήριξης των διαχρονικά καλών πελατών μας».

FINANCE PRO

48

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


εταιρικών μας πόρων, προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς και η δυναμική διαχείριση των εταιρικών πόρων μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης και επανεπένδυσης σε περιοχές μέγιστης προστιθέμενης αξίας και θετικής συνεισφοράς στην κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η εξοικονόμηση πόρων στον τομέα του Out-of-Home και στην περιοχή των μη παραγωγικών δαπανών καθ ’όλη τη διάρκεια του 2020, προσανατολίζοντας τις σχετικές οικονομίες στην ενίσχυση των κατηγοριών τροφίμου που απευθύνονται στην in-home κατανάλωση και στην ανάπτυξη νέων τομέων καταναλωτικής ζήτησης όπως η Υγιεινή, συνεισφέροντας ενεργά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και των οικονομικών μας αποτελεσμάτων. Ειδικά στον τομέα Προσωπικής Υγιεινής θα ήθελα να κάνω μία αναφορά στο πρόσφατο λανσάρισμα του Lifebuoy στην Ελλάδα, της Νο1 μάρκας σαπουνιού υγιεινής στον κόσμο και μια από τις πιο εμβληματικές της Unilever. Τέλος, όπως προανέφερα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας μεγιστοποιήσαμε τη συνεισφορά μας στην κοινωνία, ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης - που σταθερά υλοποιούμε - όπως η προσφορά 650.000 προϊόντων Unilever, το σχολικό πρόγραμμα της Klinex που συνέβαλε στην προστασία παιδιών σε 1200 σχολεία και τη δημιουργία του Κοινωνικού Πλυντηρίου στη Θεσσαλονίκη, παραμένοντας κοντά σε όσους μας έχουν ανάγκη μέσα από τις μάρκες μας».

ΒΑΣΊΛΗΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΌΦΑΣ CFO | Finance Director South-East Europe at Unilever «Η αλήθεια είναι πως εγχειρίδιο διαχείρισης των συνεπειών μια πανδημίας δεν υπήρχε και ούτε θα μπορούσε να υπάρχει. Οι ανατροπές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων και η ριζική αλλαγή του οικονομικού σκηνικού ήταν πρωτόγνωρες, αναπάντεχες και, σε πολλές περιπτώσεις, χαρακτηρίστηκαν από μεγάλες αντιφάσεις. Ορισμένοι κλάδοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ενώ σημαντικούς κλυδωνισμούς επέφεραν η μετατόπιση της ζήτησης από την Out-Of-Home σε In-Home κατανάλωση, καθώς και η ταχεία μετάβαση σε μοντέλα όπως η εξ’ αποστάσεως εργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο».

Ηλεκτρονικό εμπόριο Το ηλεκτρονικό εμπόριο εμφάνισε αύξηση της κινητικότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πολλές επιχειρήσεις ανάσχεσαν μέρος των αρνητικών επιπτώσεων λόγω της ραγδαίας αύξησης του e – commerce. Την ΕΥΒΟΙΚΗ ΖΥΜΗ δεν την επηρέασε καθώς όπως μας λέει ο κ. Κωνσταντάκης «όντας εταιρία που διαθέτει τα προϊόντα της με τον παραδοσιακό φυσικό τρόπο, μέσα από καταστήματα λιανεμπορίου κοκ, δεν μπορούμε να πούμε ότι επηρεαστήκαμε είτε θετικά ή αρνητικά από την τάση της αυξήσεως του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ίσως ένας παράγοντας που να συγκλίνει προς αυτό να είναι ότι το αντικείμενο μας, δλδ η παραγωγή και διάθεση νωπού και κατεψυγμένου προϊόντος, να μην βρίσκει την υποδομή που απαιτείται (κανάλια διανομής ψυχρού φορτίου) για να φτάσει από ένα eshop στο σπίτι του καταναλωτή έγκαιρα και με την διασφάλιση της κατάστασης που θα παραδοθεί. Νομίζω στην περίπτωσή μας, απέχουμε ακόμα αισθητά από ένα τέτοιο κανάλι διάθεσης». Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και, γενικά, της ψηφιακής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι όντως εντυπωσιακή με χαρακτηριστική την αύξηση κατά ~260% του τζίρου ηλεκτρονικών παραγγελιών στα σουπερμάρκετ από την αρχή της πανδημίας. Όσον αφορά στη δική μας δραστηριότητα, τονίζει ο κ. Χατζηχριστόφας «θα ήθελα να επισημάνω ότι η Εταιρεία μας έχει εδώ και χρόνια ανεπτυγμένη κουλτούρα αξιοποίησης, συνδυαστικά, όλων των καναλιών πώλησης – φυσικών και μη, έχοντας θέσει μεγάλη στρατηγική βαρύτητα στο κανάλι του e-commerce, στα FINANCE PRO

49

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


FINANCIAL FILES R ETA IL

πλαίσια του μακροχρόνιου στρατηγικού μας πλάνου ανάπτυξης. Αναμφίβολα η άφιξη της πανδημίας επιτάχυνε δραματικά την αύξηση της ζήτησης μέσω εναλλακτικών καναλιών όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, δρώντας βέβαια πολλαπλασιαστικά στις κατηγορίες μας, δεδομένου ότι τα φυσικά καταστήματα λιανεμπορίου παραμένουν ως επί τω πλείστων σε κανονική λειτουργία, σε συνδυασμό με τη μετατόπιση της ζήτησης στην In-Home κατανάλωση λόγω των lockdown. Αναλόγως, ως Όμιλος προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας και το επιχειρηματικό μας μοντέλο στις νέες τάσεις της αγοράς, θέτοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο κανάλι του e-commerce, τόσο στην pure-play όσο και την omni-channel προσέγγιση. Παράλληλα όμως, η στρατηγική μας εναρμονίζεται με αυτή των πελατών μας στα πλαίσια της ενδυνάμωσης της μεταξύ μας

συνεργασίας και της από κοινού δημιουργίας προστιθέμενης αξίας. Συνεπώς, δίνουμε μεγάλη στρατηγική βαρύτητα στο κανάλι αυτό, ως μοχλό ανάπτυξης της αγοράς και της ηγετικής μας θέσης, στα πλαίσια όμως μιας δημιουργικής και εποικοδομητικής συνεργασίας με τους πελάτες μας».

Οικονομικές διευθύνσεις και ψηφιακός μετασχηματισμός Είναι κοινή παραδοχή ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε κάθε επίπεδο και δραστηριότητα επιταχύνθηκε λόγω του κορονοϊού. Πόσο όμως έχει επηρεάσει αυτό στην πράξη τις οικονομικές διευθύνσεις και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων; Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντάκη «στην καθημερινότητα μας εκμηδενίστηκαν σχεδόν κάποιοι νεκροί χρόνοι αναμονής που έχουν να κάνουν με τις καθημερινές μας συναλλαγές τόσο με τον

ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΊΟΥ: ΤΈΣΣΕΡΙΣ ΜΟΧΛΟΊ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΏΣΙΜΗ ΜΕΊΩΣΗ ΤΟΥ ΚΌΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΉΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΑΣ

Του ΔΗΜΉΤΡΗ ΤΑ ΝΟΎ, Γενικός Διευθυ ν τής, Ελ εγκ τικό Τμήμα , KPMG

Οι προσδοκίες και οι ανάγκες των πελατών αλλάζουν γρήγορα καθώς όλα δείχνουν ότι η λιανική μετατοπίζεται από μοντέλο «ώθησης» (δηλαδή B2C) σε μοντέλο «έλξης» (C2B). Οι πελάτες συνεχίζουν να έχουν τη δύναμη στα χέρια τους. Ακόμη και εν μέσω πανδημίας, εγκλεισμού και περιορισμών, καθώς και με την οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί, είναι σαφές ότι οι καταναλωτές βρίσκονται σε προνομιακή θέση καθώς οι επιλογές τους επεκτείνονται ραγδαία, καθιστώ-

ντας όλο και πιο δύσκολο για τους εμπόρους λιανικής να διατηρήσουν τους πελάτες τους. Κοιτώντας το μέλλον, βλέπουμε έξι βασικές κινητήριες δυνάμεις που θα διαμορφώσουν τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών: Αξία: Με την αυξανόμενη πίεση στο «καλάθι της νοικοκυράς», η αντίληψη των καταναλωτών για την αξία αλλάζει. Οι αγοραστές θέλουν να πληρώσουν λιγότερα για περισσότερα και αποδεικνύουν ότι είναι πρόθυμοι να συνεχίζουν την αναζήτηση μέχρι να βρουν αυτό που ψάχνουν. Ευκολία: Οι καταναλωτές έχουν λιγότερο «ελεύθερο χρόνο» και επομένως αναζητούν εμπειρίες και λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανεμπόδιστα ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Οι πελάτες δείχνουν αυξανόμενη προτίμηση για παραγγελίες μέσω διαδικτύου, παραλαβές στα καταστήματα και παράδοση στο σπίτι. Ψάχνουν επίσης για εύκολες (και δωρεάν) επιστροφές. Εμπειρία: Οι πελάτες έρχονται τώρα σε επαφή με εμπόρους λιανικής πέρα

FINANCE PRO

50

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

από την παραδοσιακή συναλλαγή. Οι λιανοπωλητές πλέον αναγκάζονται να επικεντρωθούν στην παροχή εμπειριών (Customer Experience) που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών τους. Πιο συγκεκριμένα, οι πελάτες αναζητούν πιο συναρπαστικές και πιο μοναδικές εμπειρίες από τους λιανοπωλητές τους. Επιλογή: Ακόμη και πριν από την πανδημία, οι πελάτες έλκονταν από τα δύο άκρα του φάσματος επιλογής -είτε διαδικτυακοί παίκτες με σχεδόν απεριόριστη επιλογή, είτε πελάτες που αναζητούσαν τις εκπτώσεις με περιορισμένη όμως επιλογή αλλά καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Πλέον, η γκάμα προϊόντων γίνεται ένας σημαντικός λόγος διαφοροποίησης μεταξύ των λιανοπωλητών. Απόρρητο και ασφάλεια: Ενώ, από τη μία πλευρά, οι καταναλωτές συνειδητοποιούν γρήγορα τους κινδύνους και τις ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων, είναι επίσης όλο και περισσότερο πρόθυμοι να ανταλλάξουν κάποιο κίνδυνο σε αντάλλαγμα για μια εμπειρία αγοράς με αξιόπιστες μάρκες.


τραπεζικό τομέα όσο και με άλλους. Πλέον για το διάστημα της πανδημίας το φυσικό αρχείο και αλληλογραφία(με τις τόσες καθυστερήσεις παράδοσης) μπήκε σε δεύτερη μοίρα σε αντίθεση με το ψηφιακό. Επίσης σε ορισμένους σταθμούς εργασίας, εντάξαμε την τηλεργασία και διακρίναμε ότι η αποδοτικότητα αυξήθηκε σε σχέση με εκείνη της φυσικής παρουσίας. Σε γενικές γραμμές ο ψηφιακός μετασχηματισμός που λόγω συνθηκών «επιβλήθηκε» μας έδωσε τροφή για σκέψη για βελτίωση και ανασυγκρότηση σε διαδικασίες και οργάνωση». Από την πλευρά του ο κ. Χατζηχριστόφας μας εξηγεί πως σε αυτόν τον τομέα κινήθηκαν με δυο στόχους. «Αφενός, ενισχύσαμε τις δυνατότητες του Business Controlling, με σύγχρονα εργαλεία αναλύσεων και επιχειρησιακού προγραμματισμού όπως το PowerBI, τα οποία συνετέλεσαν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των πληροφοριών και στην ευελιξία του

Σκοπός: Οι καταναλωτές γνωρίζουν όλο και περισσότερο τη «συμπεριφορά» των λιανοπωλητών. Όσοι από αυτούς επιδεικνύουν σωστή συμπεριφορά (κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις, κοινωνική υπευθυνότητα κοκ) διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο σκοπός τους ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις προσδοκίες των πελατών τους θα κατέχουν ισχυρή θέση στο μέλλον. Με τα περιθώρια λιανικής κάτω από αυξανόμενη πίεση και το κόστος του τελικού προϊόντος να αυξάνεται σχεδόν σε όλες τις πτυχές του, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι οι συμβατικές μορφές περικοπής κόστους δεν είναι πλέον αρκετές για να αυξήσουν τα περιθώρια και να διασφαλίσουν ότι η επιχείρηση θα βρίσκεται σε κατάλληλη θέση στο μέλλον. Τα περιθώρια κέρδους υφίστανται πιέσεις εδώ και χρόνια, καθώς οι πελάτες αναζητούν όλο και περισσότερο διαφοροποιημένες εμπειρίες, σε πολλά κανάλια, ενώ δίνουν προτεραιότητα στο χαμηλό κόστος. Η οικονομική αβεβαιότητα και η αστάθεια που ακολουθεί στη μετά COVID-19 εποχή ενισχύουν περισσότερο τη συγκεκριμένη πίεση. Το υψηλότερο κόστος διαχείρισης των νέων αλυσίδων εφοδιασμού ηλεκτρονικού εμπορίου, η αυξανόμενη πίεση από τους προμη-

χρηματοοικονομικού προγραμματισμού. Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις δυνατότητες του τμήματος με τη χρήση περαιτέρω εργαλείων όπως το Data Lake, εστιάζοντας στην αποτελεσματική επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Αφετέρου, θέσαμε ως στόχο να αυτοματοποιήσουμε επαναλαμβανόμενες διαδικασίες μικρής προστιθέμενης αξίας, με τη χρήση bots. Απώτερος σκοπός της δράσης αυτής ήταν η απλοποίηση διαδικασιών και η αύξηση της αποτελεσματικότητας, διατηρώντας ή και βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αξιοποιώντας την κατάρτιση του διεθνούς κέντρου αυτοματοποιήσεων του Ομίλου καθώς και εξειδικευμένων εξωτερικών συνεργατών , καταφέραμε να εισαγάγουμε αυτοματισμούς στην περιοχή των καταχωρήσεων τιμολογίων, επιτυγχάνοντας πολύ θετικά αποτελέσματα για την παραγωγικότητα των ομάδων ειδικά στην περιοχή του λογιστηρίου».

θευτές να μετακυλήσουν το κόστος των πρώτων υλών, το αυξανόμενο κόστος εργασίας, τα μέτρα ασφάλειας που σχετίζονται με την πανδημία και η ανάγκη για νέες επενδύσεις σε ψηφιακές δυνατότητες επιβαρύνουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους. Οι λιανοπωλητές αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω με τη βελτιστοποίηση του κόστους τους, εάν θέλουν να επιστρέψουν τις επιχειρήσεις τους σε κερδοφόρα ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Κατή τη γνώμη μου, υπάρχουν τέσσερις μοχλοί για τη βιώσιμη μείωση του κόστους επιχειρηματικής δραστηριότητας στο σημερινό περιβάλλον. Εύρος και ποικιλία: Οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να ελέγξουν τη γκάμα των προϊόντων τους για να επιλέξουν στρατηγικά τη σωστή ποικιλία προϊόντων ώστε να αυξήσουν την αποδοτικότητα και να αυξήσουν τα κέρδη. Ο εξορθολογισμός της γκάμας προϊόντων θα επιτρέψει υψηλότερο κύκλο ταχύτητας αποθέματος και χαμηλότερο κόστος, βελτιωμένη εφοδιαστική στο κατάστημα και βελτιωμένη αγοραστική δύναμη. Επανεξέταση ακινήτων: Ήρθε η ώρα οι λιανοπωλητές να επανεξετάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις εγκαταστάσεις τους. Λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο των διαδικτυα-

FINANCE PRO

51

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

κών αγορών και την τάση προς το showrooming (όπου οι καταναλωτές μπορούν να δοκιμάσουν προϊόντα πριν αγοράσουν στο διαδίκτυο), οι λιανοπωλητές θα πρέπει να επανεξετάσουν το φυσικό τους αποτύπωμα και την αξία που προσφέρουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στον οργανισμό και στην εμπειρία των πελατών. Βελτιστοποίηση εργατικού δυναμικού: Με γνώμονα την εξυπηρέτηση πελατών και την εμπειρία, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να αξιολογούν πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην αυτοματοποίηση εργασιών, καθιστώντας έτσι το ανθρώπινο δυναμικό πιο παραγωγικό και επικεντρωμένο στον πελάτη. Βελτιώσεις της τεχνολογίας και της αλυσίδας εφοδιασμού: Η συγκέντρωση επενδύσεων από ανοίγματα καταστημάτων και ανακαινίσεις σε βελτιώσεις της τεχνολογίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας θα αποτελέσει κεντρικό μέρος του ψηφιακού τους μετασχηματισμού, επιτρέποντας στους λιανοπωλητές να ανακαλύψουν νέους τρόπους εξοικονόμησης κόστους, ενώ αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους. Ορισμένες εφαρμογές Robotic Process Automation (RPA) στο λιανικό εμπόριο, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν το κόστος έως και 50 τοις εκατό.


FINANCIAL FILES DIGITA L T R A NSFOR M ATION

Cyber Security & Risk: Ο νέος «πονοκέφαλος» των CFOs Στις άμεσες προτεραιότητες η αντιμετώπιση των καινούργιων κινδύνων Κορυφαία πρόκληση για μια επιχειρηματική οντότητα αποτελεί πλέον το Cyber Security και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν τόσο στο εσωτερικό μιας εταιρείας όσο και από εξωτερικούς παράγοντες, ικανούς να πλήξουν την φήμη, τα προϊόντα και τις λειτουργίες της... ακόμα και να επιφέρουν πλήγμα στην επιχειρησιακή συνέχεια. Το υ Β ΆΙΟΥ Κ Ρ ΌΚΟΥ

Η

έλευση της πανδημίας και η συνεχής υιοθέτηση νέων πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογιών λειτουργούν ως «καταλύτης» εξελίξεων που προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη αποδοτικότητα για μια επιχείρηση οργανικά αλλά και σε επίπεδο εξυπηρέτησης. Στον αντίποδα, νέοι κίνδυνοι – τις περισσότερες φορές μη μετρήσιμοι – έρχονται να συνθέσουν ένα δυσεπίλυτο παζλ στην διοίκηση.

Ποια η θέση ενός CFO σε όλα αυτά Μπορεί να μην είναι επικεφαλής του IT τμήματος, ούτε να λειτουργεί ως DPO, ο ρόλος ενός οικονομικού διευθυντή (CFO) στις μέρες μας, όμως, δεν περιορίζεται στα «παραδοσιακά στοιχεία» σε σχέση με τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών, αλλά αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες και συμμετέχει ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία της επιχείρησης. Ως εκ τούτου, είναι κύριος συμμέτοχος στην διαμόρφωση των στρατηγικών αποφάσεων γύρω από τις επενδύσεις στο Cyber Security, τις προβλέψεις για πιθανές οικονομικές ζημιές και ρίσκα, συμμετέχοντας στις αποφάσεις της ανώτατης διοίκησης, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των εργασιών και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που μπορεί να έχει η εταιρεία στην αγορά. FINANCE PRO

52

Τώρα πιο κρίσιμος ο ρόλος τους – Χρηματοοικονομικά συστήματα σε blockchain Ο επαναπροσδιορισμός της θέσης μιας επιχείρησης και η «επόμενη μέρα» σίγουρα περνά – και από τα χέρια των οικονομικών διευθυντών. Αυτό αποτυπώνεται σε τελευταία έρευνα της EY στην οποία οι CFOs χαρακτηρίζονται ως βασικοί δημιουργοί της μακροπρόθεσμης αξίας. Ωστόσο, σημαντικό στοιχείο -που συνδέεται άμεσα με τις cyber απειλές- είναι το γεγονός ότι οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες των επιχειρήσεων αναμένεται να αναδιαμορφωθούν σημαντικά. Σύμφωνα με την έρευνα της EY, η απόδοση των αγορών αλλάζει ριζικά: Νέες εικονικές αγορές αναδύονται, καθώς οι οργανισμοί-γίγαντες που βασίζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες, συνδέουν απρόσκοπτα αγοραστές και πωλητές, ενώ η τεχνολογική σύγκλιση μειώνει την αναποτελεσματικότητα και εξαλείφει τις τριβές. Ένα περισσότερο ευέλικτο λειτουργικό μοντέλο, που εκτείνεται πέραν των αυστηρών φυσικών ορίων της επιχείρησης, πιθανότατα θα επιτρέψει στην οικονομική διεύθυνση να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διασυνδεδεμένες αγορές ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


του μέλλοντος. Πολλοί οικονομικοί διευθυντές εκτιμούν ότι αυτό το ευέλικτο μέλλον για τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες, θα γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι, έως το 2025, τα χρηματοοικονομικά πληροφοριακά συστήματα θα φιλοξενούνται στο υπολογιστικό νέφος (cloud), και όχι στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, ενώ το 74% πιστεύουν ότι οι χρηματοοικονομικές λειτουργίες θα είναι μέρος ενός οικοσυστήματος που θα βασίζεται στο blockchain. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κος Χρήστος Βάρσος, Associate Partner της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών προς CFOs, σχολίασε: «Είναι σαφές ότι στη μετά-COVID εποχή, ο CFO αναδεικνύεται ως ένας από τους βασικούς ρόλους που θα βοηθήσουν τις διοικήσεις των εταιρειών να ανασυνταχτούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, δημιουργώντας, παράλληλα, μακροπρόθεσμη αξία. Για να πετύχουν σε αυτή τους την αποστολή, οι CFOs θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τα διευθυντικά στελέχη των υπολοίπων τμημάτων της επιχείρησης, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τον οικονομικό σχεδιασμό και την αποδοτικότερη διαχείριση πόρων, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμέFINANCE PRO

53

Οι κυβερνοαπειλές μπορούν να πλήξουν τα οικονομικά και την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 1 τρισ. δολάρια. ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


FINANCIAL FILES DIGITA L T R A NSFOR M ATION

να με την επιχειρησιακή λειτουργία της επιχείρησης και το μακροοικονομικό περιβάλλον όπου λειτουργεί η εταιρεία. Οι CFOs θα πρέπει, επίσης, να προσαρμόσουν τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες στη νέα, διασυνδεδεμένη πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής, και να αναπροσαρμόσουν το μοντέλο λειτουργίας τους με τη χρήση νέων τεχνολογιών, προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητα και ποιότητα στην παροχή πληροφορίας – και όχι απλά δεδομένων – στον σωστό χρόνο, βοηθώντας, έτσι, τη διοίκηση, στη λήψη αποφάσεων».

Υπήρξαν περιστατικά εν μέσω πανδημίας Τα πρώτα ευρήματα είναι χαρακτηριστικά για το πως οι κυβερνοαπειλές μπορούν να πλήξουν τα οικονομικά και την βιωσιμότητα μιας επιχείρησης. n Ε ν μέσω υγειονομικής κρίσης, περισσότερο από το ένα τρίτο (37,54%) των εταιρειών στην Ελλάδα παραδέχεται ότι έχει αντιμετωπίσει κυβερνο-απειλή ή παραβίαση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο χωρίς σοβαρά προβλήματα. n 1 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα απαντά ότι έχει υποστεί σοβαρές απώλειες από cyber attacks στη διάρκεια της κρίσης του COVID-19. Επιπρόσθετα, περισσότερες από μία στις δέκα επιχειρήσεις (10,81%) απαντούν πως οι επιθέσεις που δέχτηκαν είχαν σοβαρές συνέπειες στα συστήματα ή στα δεδομένα τους. Σύμφωνα με την έρευνα «The State of Cloud Security2020” της Pylones Hellas, οι απαντήσεις στην ερώτηση ποιόν θεωρούν οι εταιρείες στην Ελλάδα τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ήταν ποικίλες και τα ποσοστά ισοβαρή. Η παραβίαση λογαριασμών, υπηρεσιών και δεδομένων, τα phishing attacks, malware (viruses, worms, Trojans, ransomware) βρίσκονται στην ίδια κλίμακα ανησυχίας για τους επαγγελματίες του κλάδου της πληροφορικής. Στην ίδια κλίμακα βρίσκονται και οι κακόβουλοι ή απρόσεκτοι εργαζόμενοι, γεγονός που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς από ένα απλό λάθος μπορεί να προκληθεί μεγάλη ζημιά.

Η Allianz προειδοποιεί… Τρεις κίνδυνοι σχετικοί με τον Covid-19 πρωταγωνιστούν στο 10ο Allianz Risk Barometer 2021, αντικατοπτρίζοντας πιθανά

Ακόμα και οι δεξιότητες που εμφάνιζαν την μεγαλύτερη ζήτηση, άλλαξαν FINANCE PRO

54

σενάρια αποδιοργάνωσης και ζημιών που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Διακοπή επιχειρησιακής δραστηριότητας – Business Interruption BI και Ξέσπασμα πανδημίας είναι οι κορυφαίοι επιχειρησιακοί κίνδυνοι φέτος με τους Κυβερνο-κινδύνους να κλείνουν την πρώτη τριάδα «Το Allianz Risk Barometer 2021 κυριαρχείται σαφώς από την τριάδα κινδύνων του Covid-19. Διακοπή επιχειρησιακών δραστηριοτήτων, ξέσπασμα πανδημίας και κυβερνο-κίνδυνοι αλληλοσυνδέονται έντονα, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη τρωτότητα του εξαιρετικά παγκοσμιοποιημένου και συνδεδεμένου κόσμου μας», λέει ο Joachim Müller, CEO της AGCS. «Η πανδημία του κορωνοϊού είναι μια υπενθύμιση ότι η διαχείριση κινδύνων και η διαχείριση επιχειρησιακής συνέχειας πρέπει να εξελιχθούν περαιτέρω προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να επιβιώσουν σε ακραία γεγονότα. Ενώ η πανδημία συνεχίζει να ασκεί σταθερή πίεση στις χώρες σε όλο τον κόσμο, πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για πιο συχνά ακραία σενάρια, όπως διακοπή του cloud σε παγκόσμια κλίμακα ή κυβερνο-επίθεση, φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ή ακόμα και μία άλλη εστία νόσου», σημειώνει Αναφορικά με τους εντεινόμενους κινδύνους στον κυβερνοχώρο, στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος των lockdown τον Απρίλιο του 2020, το FBI ανέφερε αύξηση κατά 300% μόνο στα κυβερνο-περιστατικά, ενώ το έγκλημα στον κυβερνοχώρο εκτιμάται τώρα ότι κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, αύξηση 50% από πριν από δύο χρόνια. Έχοντας ήδη υψηλή συχνότητα, τα περιστατικά κατηγορίας ransomware γίνονται όλο και πιο επιζήμια, στοχεύοντας όλο και περισσότερο σε μεγάλες εταιρείες με εξελιγμένες επιθέσεις και μεγάλες εκβιαστικές απαιτήσεις, όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση για τις τάσεις στον κυβερνοχώρο της AGCS. «Ο Covid-19 έδειξε πόσο γρήγορα μπορούν να προσαρμοστούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Η αύξηση της ψηφιοποίησης που οφείλεται στην πανδημία έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για εισβολές με νέα σενάρια ζημιών στον κυβερνοχώρο να εμφανίζονται συνεχώς», λέει η Catharina Richter, Παγκόσμια Επικεφαλής του Allianz Cyber Center of Competence στην AGCS . «Οι εισβολείς καινοτομούν χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένη σάρωση για να εντοπίσουν κενά ασφαλείας, επιτίθενται σε routers με χαμηλή ασφάλεια ή ακόμα και χρησιμοποιώντας «deepfakes»- ρεαλιστικό media περιεχόμενο τροποποιημένο ή παραποιημένο από τεχνητή νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, η νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής και τα πρόστιμα για παραβιάσεις δεδομένων συνεχίζουν την ανοδική τους τάση» …στην περίπτωση της Ελλάδας, η Allianz θέτει επίσης στην κορυφή των κινδύνων το cyber risk και την διακοπή εργασιών σε μια επιχείρηση. ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


«ΩΣ LEADER ΤΟΥ ΚΛΆΔΟΥ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΎΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΔΊΟ ΤΗΣ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ» Για τις προκλήσεις των cyber κινδύνων μίλησε στο Finance Pro ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομιλου Epsilon Net, κ. Γιάννης Κουτκουδάκης. Πως το Cyber Security επηρεάζει τον οικονομικό σχεδιασμό σας; Απορροφά σημαντικό μέρος των επενδύσεων σας; Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ομίλου Epsilon Net για την αντιμετώπιση των cyber κινδύνων σαφέστατα αποτελεί άξονα του οικονομικού μας σχεδιασμού απορροφώντας σημαντικό μέρος των επενδύσεών μας. Η διαχείριση κινδύνων και η διαχείριση της επιχειρησιακής μας συνέχειας αποτελεί πρωτεύοντα στόχο για την επίτευξη της ψηφιακής προστασίας τόσο του Ομίλου όσο και των πελατών μας στο πλαίσιο των εφαρμογών που χρησιμοποιούν, έχοντας θέσει ιδιαίτερα υψηλά standards. Για αυτό άλλωστε αντιμετωπίζουμε στον προϋπολογισμό μας την ψηφιακή μας ασφάλεια ως επένδυση και όχι ως ένα απλό κόστος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κόστη, που σχετίζονται με ένα ψηφιακό περιστατικό, είναι υψηλά, γεγονός που αποτελεί αξιοσημείωτο επιχείρημα για περαιτέρω επενδύσεις στην ασφάλειά μας. Έχετε κάνει προβλέψεις για πιθανούς κινδύνους, έχετε πάρει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων; Ως leader στο χώρο της πληροφορικής, δεν θα μπορούσαμε παρά να πρωτοπορούμε και στο πεδίο της ασφάλειας. Επενδύουμε συνεχώς σε εργαλεία ψηφιακής προστασίας και αντίστοιχων

υποδομών software και hardware. Η περίοδος της πανδημίας μάλιστα αποτέλεσε μια επιπλέον αφορμή εντατικοποίησης των επενδύσεων σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό ενισχύοντας ιδιαίτερα τη δικτυακή μας ασφάλεια και κάνοντας πιο ασφαλή τη διαδικασία μετάβασης στην τηλεργασία. Ενημερωνόμαστε συνεχώς και παραμένουμε updated, τόσο σε επίπεδο software, όσο και σε επίπεδο hardware, καθώς και στο σχεδιασμό των εφαρμογών λογισμικού που προσφέρουμε, ώστε να είμαστε έτοιμοι απέναντι σε κάθε πιθανή ψηφιακή απειλή. Οι αναδυόμενοι cyber κίνδυνοι, και σε χρηματοοικονομικές λειτουργίες μεταξύ άλλων, καθιστούν δυσκολότερο το έργο σας στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα όσο και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για την εταιρεία; Το πρόγραμμα προστασίας έναντι τέτοιων κινδύνων συνάδει με την κουλτούρα του Ομίλου μας, να παρέχει από την ίδρυσή του, την ίδια ύψιστη ασφάλεια για εμάς και τους πελάτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να παραμένουμε ασφαλείς μακροπρόθεσμα αλλά και σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις νομικές απαιτήσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Όμιλος Epsilon Net είναι πιστοποιημένος κατά ISO 27001:2013, το σημαντικότερο, παγκοσμίως, πρότυπο ασφάλειας πληροφοριών για το σύνολο των δραστηριοτήτων μας. Με αυτό τον τρόπο, με ενέργειες δηλαδή πρόβλεψης πιθανών cyber κινδύνων και θωράκισης του ομίλου από αυτούς με σύγχρονα

FINANCE PRO

55

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

Η περίοδος της πανδημίας αποτέλεσε μια επιπλέον αφορμή εντατικοποίησης των επενδύσεων σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό ΓΙ Ά Ν ΝΗΣ ΚΟΥ ΤΚΟΥΔ Ά ΚΗΣ, Οικονομικός Διευθυ ν τής, Epsilon Net

εργαλεία και κατάλληλες διαδικασίες, εξασφαλίζουμε ότι δεν θα επηρεαστούν τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των εταιρειών του ομίλου μας.


FINANCIAL FILES L A BOU R

Το μέλλον της εργασίας, το αύριο των εργαζομένων Αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου και μεγάλες ανακατανομές Αλλαγές επιχειρηματικών μοντέλων και αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού με το βλέμμα στο μέλλον περιγράφει η ατζέντα των σύγχρονων επιχειρήσεων το 2021. Καταλύτης των εξελίξεων οι αλυσιδωτές πιέσεις και ο αντίκτυπος που προκαλεί στην κοινωνία και την οικονομία η συνεχιζόμενη κρίση του Covid-19, η οποία ξεκίνησε ως κρίση υγείας και εξελίχθηκε σε οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η

εργασία ξέφυγε από τα κτίρια. Τεράστιοι χώροι, γιγαντιαία κτίρια εκκενώθηκαν ή και διέκοψαν τις λειτουργίες με ταχύτατους ρυθμούς. Τούτων δοθέντων αλλάζουν τα χαρακτηριστικά της προσφοράς εργασίας και τα χαρακτηριστικά της ζήτησης ανθρωπίνου δυναμικού. Στο επίκεντρο των συζητήσεων το μέλλον της εργασίας και αν η περιγραφή της θέσης εργασίας περιλαμβάνει τον όρο εργασία από το σπίτι ή από το γραφείο. Έχουμε δηλαδή να εξετάσουμε δύο ζητήματα, το ζήτημα: σπίτι vs γραφείο, και το ζήτημα της ζήτησης ανθρωπίνου δυναμικού με τα νέα χαρακτηριστικά που απαιτούνται.

Πού αυξάνεται, και πού μειώνεται η ζήτηση και πώς κατηγοριοποιείται η εργασία Στην μετά – κορωνοϊό εποχή, κατά την έρευνα που έκανε το περιοδικό FinancePro και τα στοιχεία που συγκέντρωσε από την Manpower από έρευνα που πραγματοποίησε σε δείγμα 8.000 εργαζομένων προς 8 χώρες, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για τους ειδικούς της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τους αναλυτές δεδομένων, τους προγραμματιστές λογισμικού και εφαρμογών, ενώ δημιουργούνται παράλληλα νέοι ρόλοι όπως οι ιχνηλάτες προσωπικών επαφών, οι ελεγκτές συσκευών παρακολούθησης απόστασης και ελεγκτές θερμοκρασίας. FINANCE PRO

56

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Της Έ Λ Ε Ν Α Σ Ε Ρ Μ Ε Ί ΔΟΥ

Η εργασία ξέφυγε από τα κτίρια. Τεράστιοι χώροι, γιγαντιαία κτίρια εκκενώθηκαν ή και διέκοψαν τις λειτουργίες με ταχύτατους ρυθμούς. FINANCE PRO

Αντίθετα, η ζήτηση ρόλων σε κλάδους, όπως οι αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και την ψυχαγωγία μειώνεται σημαντικά. Οι ραγδαίες αλλαγές δημιουργούν νέους τρόπους κατηγοριοποίησης της εργασίας, αλλά και αλλαγή ρόλων: την απαραίτητη και μη απαραίτητη εργασία. Κάποιοι, εδώ και ένα χρόνο, από την έλευση της πανδημίας, παρέμειναν στις δουλειές τους, κάποιοι αποχώρησαν. Οι οδηγοί παράδοσης, οι εργαζόμενοι στα super - market, και οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη της υγείας παρέμειναν στις εργασίες τους, για παράδειγμα.

Σιγουριά και ανασφάλεια στην νέα εποχή Το σίγουρο είναι ότι στη νέα εποχή το μέλλον της εργασίας θα γίνει ακόμα πιο ευέλικτο, περισσότερο διαφοροποιημένο. Μετασχηματίζεται προς κάτι το οποίο μας είναι άγνωστο.

57

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


FINANCIAL FILES L A BOU R

Οι προτεραιότητες των εργαζομένων σήμερα Στις πρώτες προτεραιότητες των εργαζομένων είναι η διατήρηση της θέσης εργασίας, η μη επιστροφή τους στον τρόπο εργασίας που γνώριζαν σύμφωνα με την Manpower, η εξισορρόπηση της ζωής τους ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια. Ουκ ολίγοι εργαζόμενοι πιστεύουν πως η κρίση του Covid-19 σηματοδοτεί το τέλος του καθιερωμένου ωραρίου 9-5 στο γραφείο, ενώ αρκετοί προτιμούν να βρίσκονται στο γραφείο 2-3 ημέρες την εβδομάδα.

Η μεγάλη ανακατανομή δεξιοτήτων Ακόμα και οι δεξιότητες που εμφάνιζαν την μεγαλύτερη ζήτηση, άλλαξαν. Αυξάνεται η ζήτηση για τεχνικές και ανθρώπινες δεξιότητες με έμφαση στα επαγγέλματα που αφορούν στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, την ανάπτυξη λογισμικού. Αυξημένη ζήτηση δεξιοτήτων υπάρχει στις ανθρώπινες και προσωπικές δεξιότητες εργαζομένων και όσων βρίσκονται στην ηγεσία, με πρώτη την δεξιότητα της επικοινωνίας, την ακεραιότητα, ανθεκτικότητα, αναλυτική σκέψη, συμβουλευτική, ανάπτυξη σχέσεων, πρωτοβουλιών.

Ανοίγει το χάσμα μεταξύ όσων διαθέτουν δεξιότητες και όσων δεν διαθέτουν Οι εργαζόμενοι θέλουν να είναι υγιείς, να μην επιστρέψουν στον παλιό τρόπο εργασίας και να συνεχίσουν να αναπτύσσονται επαγγελματικά. Ωστόσο, η έρευνα αναφέρει ότι: «ένας διαχωρισμός στο ανθρώπινο δυναμικό φαίνεται πιθανός: Εκείνοι με τις δεξιότητες σε υψηλή ζήτηση θα εργάζονται απομακρυσμένα, για να αποφύγουν τις μετακινήσεις και για να παραμείνουν ασφαλείς στο σπίτι, ενώ εκείνοι με τις φθίνουσες σε ζήτηση δεξιότητες, που η εργασία τους απαιτεί τη μετακίνηση τους στον χώρο εργασίας θα υπόκεινται σε περισσότερους υγειονομικούς κινδύνους. Οι τομείς που απαιτούν πλέον υψηλότερες δεξιότητες περιλαμβάνουν εργαζόμενους στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, τη λογιστική και τις πωλήσεις. Οι άνθρωποι που διαθέτουν τις δεξιότητες σε ζήτηση θα έχουν περισσότερη ασφάλεια στην εργασία στους τομείς αυτούς ακόμη και όταν αυξάνεται η ανεργία. Θα έχουν την δυνατότητα να παραλείψουν τις μετακινήσεις και να αποφύγουν τον αυξημένο κίνδυνο που προκαλούν οι δημόσιες

Ακόμα και οι δεξιότητες που εμφάνιζαν την μεγαλύτερη ζήτηση, άλλαξαν FINANCE PRO

συγκοινωνίες, παράλληλα θα διαθέτουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς το πώς και πότε εργάζονται, συνδυάζοντας το σπίτι και την εργασία. Αντίθετα οι άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο τουρισμού, ψυχαγωγίας, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την ανεργία. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο λιανικής ενέχουν τον κίνδυνο να παραμείνουν σε αναστολή εργασίας. Οι, ίδιοι επηρεάζονται περισσότερο από το μειωμένο ωράριο και τις μειωμένες αποδοχές. Λιγότερο πιθανόν είναι να εργαστούν από το σπίτι, έχουν μικρότερη ευελιξία και δύσκολα μπορούν να εξισορροπήσουν μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Γραφείο vs Σπίτι Αρκετοί άνθρωποι σύμφωνα με άλλες έρευνες ζητάνε να δουλεύουν εξ’ αποστάσεως, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν είναι ικανοποιημένοι με αυτό αυτόν τον τρόπο εργασίας. Υπάρχει πιθανότητα να σχεδιαστούν στο μέλλον υβριδικά μοντέλα που να συνδυάζουν διαφορετικές λειτουργίες. Υπό αυτές τις συνθήκες οι εργοδότες θα κληθούν να προσαρμόσουν την κουλτούρα της εταιρικής επικοινωνίας σε υβριδικές επιλογές. Κάτι που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η εργασία δια του «τηλεχειριστηρίου» δεν μπορεί να βασιστεί στο παλιό ή σημερινό μοντέλο τεχνολογίας. Θα χρειαστεί οι επιχειρήσεις να δαπανήσουν μεγάλα κονδύλια προκειμένου να εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά. Για τους εργοδότες τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο καθώς η επικοινωνία με την ομάδα των εργαζομένων πραγματοποιείται έμμεσα, οι επιλογές και οι αποφάσεις θα γίνονται από το «ίχνος» του αιτούντος στον εικονικό κόσμο, παρά από τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά. Ο έλεγχος των εργαζομένων είναι πολύ πιο δύσκολος, ο κίνδυνος κατά συνέπεια να οδηγηθούν σε λάθος αποφάσεις οι εργοδότες είναι μεγαλύτερος.

Τα ποσοστά δεν μαρτυρούν ετοιμότητα Αν, και από όλους ακούμε ότι το μοντέλο της τηλεεργασίας δουλεύει άριστα, τα ποσοστά δεν μαρτυρούν ετοιμότητα. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Found.ation και του EIT Digital μόλις 14,8% των ελληνικών εταιρειών ήταν σε θέση να προχωρήσουν άμεσα σε αυτή την αλλαγή, ενώ το 48,4% δήλωσε πως ήταν αρκετά έτοιμοι να το κάνουν. Κατά την έρευνα, 6 στις 10 επιχειρήσεις είχαν πάνω από το 50% του δυναμικού τους να εργάζεται από απόσταση μετά την έξαρση της πανδημίας.

Οι απόψεις διίστανται Και, όμως οι έλληνες αναζητούν το γραφείο τους. Σε αυτό το συμπέρασμα θα μπορούσαμε να καταλήξουμε, διαβάζοντας την πανελλαδική έρευνα της PULSE RC σε 2.000 άτομα. Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι η εργασία εξ’ αποστάσεως επιλέγεται ως απαραίτητη εναλλακτική λύση για λόγους υγειονομικής προφύλαξης, ωστόσο υστερεί, καθώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα πλεονεκτήματα της εργασίας στους χώρους εργασίας. Στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι

58

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


έχουν ως πρωτεύουσα επιλογή το γραφείο, εκτιμώντας ότι η εξ’ αποστάσεως εργασία δεν προάγει την δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να ειπωθεί ότι η εν λόγω έρευνα διεξήχθη στο τέλος του Οκτ 2020 οπότε και δεν αποτυπώνεται στα αποτελέσματα η κόπωση των εργαζομένων από τότε μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με το δείγμα, η τηλεεργασία, μπορεί να υποκαταστήσει την εργασία στο γραφείο σε «μέτριο» (σύμφωνα με το 41%) έως «μεγάλο/μέγιστο βαθμό» (34%) – ενώ το 24% επέλεξε σε «μικρό βαθμό έως καθόλου». Αν και η εργασία από απόσταση χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, η φυσική παρουσία στο γραφείο έχει πλεονεκτήματα για τον εργαζόμενο και για την επιχείρηση, σύμφωνα με το συντριπτικό 80% των οικονομικών ενεργών συμμετεχόντων. Επτά στους δέκα θεωρούν πιο παραγωγική την εργασία στο γραφείο. Παρότι πιο ενισχυμένη αποτυπώνεται η επιλογή της «εργασίας από το Σπίτι» στο δίλημμα: «Ποιο θα βοηθούσε περισσότερο στις σχέσεις σας με μέλη της οικογένειας σας;» κι εδώ περισσότεροι επιλέγουν «γραφείο» (47%) έναντι 38% «σπίτι». Σχεδόν ισόπαλες καταγράφονται οι δύο επιλογές – με οριακή υπεροχή της «Εργασίας από το σπίτι» στο δίπολο: Ποιο από τα δύο θα λέγατε ότι είναι πιο αποδοτικό οικονομικά για εσάς;»: 40% «στο Γραφείο» – 42% «από το Σπίτι».

Κοντά ή μακριά μας το μέλλον Ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας; μέχρι στιγμής που συντάσσονται οι γραμμές αυτές δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Το, αν θα υπάρξουν συνεργασίες στο μέλλον, προκειμένου να δημιουργηθούν τα γραφεία του μέλλοντος που θα παρέχουν εναλλακτικές λύσεις σε εργαζόμενους .Το, αν ενεργοποιηθούν μηχανισμοί, οι οποίοι θα δίνουν κίνητρα στους εργαζόμενους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους προς και από το χώρο εργασίας, προκειμένου να μειωθεί το ατομικό και συλλογικό αποτύπωμα άνθρακα ..δεν ξέρουμε… Αυτό που ξέρουμε είναι ότι μία παγκόσμια συμφωνία με την IWG δίνει σε 95.000 εργαζόμενους της τράπεζας στο Λονδίνο πρόσβαση σε 3.500 γραφεία σε όλο τον κόσμο για μια δοκιμαστική περίοδο 12 μηνών, προσφέροντας στους εργαζόμενους την επιλογή βολικών τοποθεσιών, και το όφελος της διάθεσης του εξοπλισμού που έχουν οι χώροι. Σύμφωνα με την Standard Chartered, «η συνεργασία με την IWG θα παρέχει τις κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις για εργασία από το σπίτι και από το γραφείο, επιτρέποντας στους υπαλλήλους μας να εργάζονται πιο κοντά στους πελάτες, τους συναδέλφους και τις ομάδες τους, να μειώσουν τον χρόνο και το κόστος μετακίνησης, καθώς και το ατομικό και συλλογικό αποτύπωμα άνθρακα». Το ενδεχόμενο της αύξησης της απομακρυσμένης εργασίας εξετάζουν οι Deutsche Bank και τράπεζα JPMorgan Chase, ενώ περίπου 50.000 από τους 68.000 εργαζόμενους της Lloyds Banking εργάζονται κατ’ οίκον. Μεγάλες εταιρείες όπως η Deloitte στο Λονδίνο έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα προβούν στην ανανέωση μισθώσεων ακινήτων. FINANCE PRO

59

ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ανθρώπινες δεξιότητες που ανοίγουν πόρτες στην αγορά εργασίας

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


FINANCIAL FILES AC C OU N T I NG

Το παρόν και το μέλλον του Payroll Management Software Τα σύγχρονα συστήματα είναι εργαλεία για την οικονομική διεύθυνση Η διαχείριση μισθοδοσίας και η εκτέλεσή της εντός της επιχείρησης ή η ανάθεσή της σε εξωτερικό συνεργάτη (outsourcing) αποτελεί ένα από τα βασικά ερωτήματα για τη διοίκηση μιας επιχείρησης.

Ό

πως εξηγούν οι ειδικοί της αγοράς στο FinancePro, αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο αξίζει το outsourcing ή όχι είναι κατά βάση το μέγεθος μιας επιχείρησης και σε δεύτερο βαθμό η δραστηριότητά της. Με την εργατική νομοθεσία να αλλάζει συνεχώς και τη διαχείριση αμοιβών ανθρωπίνου προσωπικού να αποτελεί διαχρονικά μια χρονοβόρα διαδικασία με πολλές ασάφειες, το outsourcing αποτελεί μια καλή επιλογή για τις περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ωστόσο, για τις μεγαλύτερες εταιρείες που μπορεί να έχουν προσωπικό που εργάζεται σε διαφορετικά σημεία ή και γραμμές παραγωγής, προκρίνεται η λειτουργία εσωτερικού συστήματος μισθοδοσίας. Ειδικά τώρα που νέες πρακτικές αξιοποίησης δεδομένων και επιχειρηματικής ευφυίας (Business Intelligence) μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο για τον υπολογισμό των αμοιβών αλλά και για να υπάρχει μια πιο πλήρης εικόνα του μισθολογικού κόστους που μπορούν να οδηγήσουν στον καλύτερο προϋπολογισμό μια επιχείρησης. «Το outsourcing λειτουργεί εδώ και χρόνια και λειτουργεί καλά. Ωστόσο, οι μεγάλες επιχειρήσεις δύσκολα θα επιλέξουν κάποιο outsourcing μοντέλο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Άκης Πρωτόπαπας, Services & Operations Manager της Epsilon HR. Εξάλλου για τις περισσότερες επιχειρήσεις τα συστήματα μισθοδοσίας θα σταματήσουν να είναι επιλογή και θα γίνει αναγκαιότητα. Και αυτό λόγω ρυθμίσεων που αναμένεται να μπουν σύντομα σε εφαρμογή, όπως η ψηφιακή κάρτα εργασίας, το ψηφιακό ωράριο και η online σύνδεση με το υπουργείο Εργασίας. Το Εργάνη 2 Αναμένεται να μπει σε εφαρμογή, αρχικά στις μεγάλες τράπεζες και τα σουπερμάρκετ. Η ωρομέτρηση, που είναι στην ουσία η συλλογή χρόνου απασχόλησης και η σύνθεση του με τη μισθοδοσία, ειδικά σε επιχειρήσεις FINANCE PRO

60

που απασχολούν χιλιάδες προσωπικό με διαφορετικά ωράρια, βάρδιες κλπ. Χρειάζεται λοιπόν μια σύνδεση με το λογισμικό μισθοδοσίας που να «παντρεύει» αυτά τα δεδομένα για να υπολογίζονται σωστά μισθοί, εισφορές και παροχές.

Ολοκληρωμένα Συστήματα HR Σε επίπεδο λογισμικού τα περισσότερα συστήματα μισθοδοσίας έρχονται ως τμήμα (module) ολοκληρωμένων συστημάτων Human Resources. «Το payroll είναι σήμερα το πιο σημαντικό κομμάτι μιας HR σουίτας, αλλά δεν είναι το μοναδικό που αξιοποιούν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις», σημειώνει ο κ. Πρωτόπαπας. Διεθνώς αυξάνεται συνεχώς η ανάγκη των επιχειρήσεων για συνεχή μέτρηση της αποδοτικότητας του ανθρωπίνου δυναμικού τους. Μια τάση που αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις στην εποχή του κορονοϊού, όπου έχει αυξηθεί πάρα πολύ η τηλεργασία, αλλάζει συνεχώς το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, ενώ στην παραγωγή ο αριθμός των εργαζομένων ανά βάρδια μεταβάλλεται λόγω των επιπλέον απαιτήσεων σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας. «Μέχρι σήμερα οι πληροφορίες επικεντρωνόταν στον σταθερό μισθό, το μέλλον μας επιφυλάσσει μια έντονη κινητικότητα γύρω από το χρόνο. Ο χρόνος εργασίας περνάει σε πρώτο πλάνο, καθώς φεύγουμε από περιπτώσεις οχταώρου σταθερής εργασίας και κινούμαστε σε πιο ευέλικτα ωράριο και τηλεργασία», αναφέρει ο Χρήστος Μπράτος, επικεφαλής HR Consulting Team της SoftOne. Τα τμήματα HR καλούνται να εφαρμόζουν μοντέλα συνεχούς μέτρησης αξιολόγησης της απόδοσης, ενώ τα δεδομένα μισθοδοσίας αξιοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την παραγωγή ή τις πωλήσεις. Παράλληλα, άλλα modules δίνουν την δυνατότητα δημιουργίας σεναρίων και προϋπολογισμού του μισθολογικού κόστους που αξιοποιούνται από το οικονομικό ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Το υ Κ Ώ Σ ΤΑ Κ Ε Τ Σ Ι Ε Τ Ζ Ή

τμήμα της επιχείρησης. Πολλά εργαλεία analytics φεύγουν από το τμήμα HR και μοιράζονται με προϊστάμενους τμημάτων και με την οικονομική διεύθυνση, γιατί αξιοποιούνται για την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας. Όλα αυτά οδηγούν στα λεγόμενα people analytics, δηλαδή σε εφαρμογές άντλησης και τεχνικών ανάλυσης δεδομένων του ανθρώπινου δυναμικού που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αποτελεσματική διαχείρισή τους.

μέσω συστημάτων Ρομποτικής Αυτοματοποίησης Διαδικασιών (Robotic Process Automation – RPA) που ενσωματώνονται σε αρκετά λογισμικά payroll management. Μέσω των συστημάτων RPA τα δεδομένα που εισάγονται στο σύστημα, εξάγονται αυτόματα και σε καθορισμένα από τον χρήστη τακτικά χρονικά διαστήματα σε reports που μπορούν αυτόματα να τροφοδοτήσουν, για παράδειγμα, ένα σύστημα Business Intelligence. Η τεχνολογία RPA βρίσκει εφαρμογή σχεδόν σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες εργασίες, για τις οποίες μπορεί να προγραμματιστεί ένας «ψηφιακό Ρομπότ» το οποίο θα μπορεί να τις εκτελεί, αντί για το ανθρώπινο χέρι.

Αυτοματοποιήσεις Στο πλαίσιο αξιοποίησης των people analytics σημαντική είναι η δυνατότητα αυτοματοποίησης τόσο της συλλογής των δεδομένων μισθοδοσίας, όσο και της παραγωγής reports. Η σύνδεση ενός συστήματος διαχείρισης μισθοδοσίας με μια «ψηφιακή κάρτα εργασίας» μπορεί να οδηγήσει στην εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για τον υπολογισμό των μηνιαίων αμοιβών του προσωπικού. «Σε οικονομίες που βασίζονται στις υπηρεσίες όπως η ελληνική, το βασικό κόστος είναι το μισθολογικό. Για αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η διαχείριση των μισθολογικών δαπανών και η αξιοποίηση των δεδομένων για την βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των ανθρώπινων πόρων», σημειώνει ο κ. Μπράτος προσθέτοντας ότι πλέον οι ανάγκες απαιτούν συνεχή επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων μιας σύγχρονης επιχείρησης. Ακόμη πολλές σουίτες HR προσφέρουν και ψηφιακές πλατφόρμες από τις οποίες το προσωπικό μιας επιχείρησης μπορεί να πραγματοποιήσει αιτήσεις για τις οποίες στο παρελθόν θα έπρεπε να «πάει στο λογιστήριο». Για παράδειγμα «μπορεί ένα εργαζόμενος να αιτηθεί μια άδεια ή να ζητήσει μια προκαταβολή και αφού αυτή εγκριθεί να ενημερωθεί αυτόματα το σύστημα μισθοδοσίας», όπως αναφέρει ο κ. Πρωτόπαπας. Σημαντική είναι και η αυτοματοποίηση στην παραγωγή reports, FINANCE PRO

Το μέλλον του Payroll Management Όπως συμβαίνει και στα υπόλοιπα είδη επιχειρηματικού λογισμικού το μέλλον των συστημάτων διαχείρισης μισθοδοσίας βρίσκεται στο υπολογιστικό νέφος (Cloud). Αυτό επιτρέπει αφενός μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση του συστήματος, αλλά και ενδεχομένως μικρότερο αρχικό κόστος για τις επιχειρήσεις που εγκαθιστούν κάποιο λογισμικό. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Πρωτόπαπας, λόγω των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων πολλές επιχειρήσεις παραμένουν σκεπτικές στο να μεταφέρουν στο Cloud τα συστήματα μισθοδοσίας. Ωστόσο η τάση διεθνώς πηγαίνει προς τα εκεί και σίγουρα θα ακολουθήσει και η χώρα μας. Εξάλλου η λειτουργία ενός συστήματος payroll management είναι μια συνεχής διαδικασία. Με τις συνεχείς αλλαγές στις νομοθετικές διατάξεις για την εργασία, που στη χώρα μας θεωρούνται δεδομένες, σημαντικό για κάθε επιχείρηση είναι να έχει ένα πάροχο πληροφοριακού συστήματος ή έναν εξωτερικό συνεργάτη που θα μπορεί να ενσωματώνει τις αλλαγές αυτές στα συστήματα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων.

61

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


INSIGHTS

ΚΕΠΕ: Στο 3% η ανάπτυξη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο

Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να φτάσει το 10,4%.

Σ

ύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σύνοψη και τα συμπεράσματα της τετραμηνιαίας έκδοσης του ΚΕΠΕ η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και θα είναι της τάξης του 3,0%. Για να φτάσουμε όμως εκεί θα περάσουμε από ένα "εφιαλτικό" πρώτο τρίμηνο με ύφεση 10,4%. Η προβλεπόμενη πορεία του πραγματικού ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, και συνεπώς, οι συνολικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθούν σύμφωνα με ένα περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκό σενάριο

από το εκτιμώμενο, σε εξάρτηση από τις επιδράσεις μιας σειράς σημαντικών παραγόντων, αρκετοί από τους οποίους συνδέονται άμεσα με την εξέλιξη της πανδημίας. Το σύνολο των εν λόγω παραγόντων θα καθορίσουν, μεταξύ άλλων, τη δυναμική της ζήτησης και της προσφοράς, την εξαγωγική επίδοση της Ελλάδας, τις επενδυτικές και αποταμιευτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τα μεγέθη της απασχόλησης και της ανεργίας και κατ' επέκταση τα εισοδήματα, καθώς και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Πιο συγκεκριμένα, προς τη θετική κατεύθυνση αναμένεται να λειτουργήσουν: (α) η ανακοπή της πορείας της πανδημίας και η αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου των εμβολιασμών, μέσω της απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της δημιουργίας ασφαλούς περιβάλλοντος σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, (β) η συνέχιση της εφαρμογής εξειδικευμένων αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, μέσω του περιορισμού των δυσμενών επιπτώσεων της διαταραχής της πανδημίας σε σημαντι-

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) και πρωτογενές έλλειμμα/πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού 2008-2020 (σε % του ΑΕΠ και σε δισ. €) €

Πηγές: Εισηγητική Έκθεση Κρατικού Προϋπολογισμού, διάφορα τεύχη. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Πορεία Εκτέλεσης Κρατικού Προυπολογισμού 2020, Ιανουάριος 2021. Σημείωση: Το 2020 αποτελεί εκτίμηση του Κρατικού Προϋπολογισμού το 20201

FINANCE PRO

62

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


Τoυ Γ Ι Ώ Ρ Γ ΟΥ Δ Η ΜΟΣ ΘΕ ΝΟΥ Σ

κά μακροοικονομικά μεγέθη, μεγέθη της αγοράς εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, (γ) η συνέχιση της παροχής των εργαλείων στήριξης που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η έναρξη εφαρμογής των εργαλείων του νέου πακέτου ανάκαμψης (NextGeneration EU), κυρίως του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της θετικής συνεισφοράς της παρεχόμενης στήριξης και χρηματοδότησης στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, καθώς και των θετικών προσδοκιών που προκαλούν και (δ) η απαρέγκλιτη εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η εξισορρόπηση καίριων μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, μέσω της διατηρήσιμης ανάκαμψης και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας της χώρας. Όμως υπάρχουν και οι αντίρροπες δυνάμεις που πιέζουν για την εξουδετέρωση των θετικών επιδράσεων. Αυτές είναι: - το τρίτο κύμα της πανδημίας που συνοδεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2021 από τη λήψη νέων έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, - ο ιδιαίτερα υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, ο οποίος οφείλεται στην αδυναμία πρόβλεψης της εξέλιξης της πανδημίας τους επόμενους μήνες σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο, μέσω της προκαλού- μενης συγκράτησης της οικονομικής δραστηριότητας που επηρεάζει την εσωτερική αλλά και την εξωτερική ζήτηση και συγκεκριμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που πλήττονται εντονότερα, καθιστώντας την ιδιαίτερα ευάλωτη και - η τυχόν εντατικοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων, μέσω της αστάθειας και των αρνητικών επιδράσεων που θα προκληθούν.

Το κρίσιμο τρίτο (τουριστικό) τρίμηνο του έτους Κατά το ΚΕΠΕ, αν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει δυνατότητα κορύφωσης της ανάπτυξης στο τρίτο (τουριστικό) τρίμηνο του 2021 που πιθανότατα θα εξουδετερώσει τις όποιες αρνητικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου. Όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέ-

ΟΙ ΧΏΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΑΐΚΗΣ ΕΝΏΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΥΡΣΑ ΥΠΕΡΧΡΕΏΣΗΣ Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ο κλοιός στην οικονομία αρχίζει και σφίγγει. Από τη μια μεριά εξακολουθεί να υπάρχει το lockdown στις επιχειρήσεις και από την άλλη τα μέτρα στήριξης με διάφορες μορφές (π.χ. επιδόματα επιστρεπτέες προκαταβολές, πάγωμα οφειλών κλπ). Πού οδηγούν όλα αυτά; Ασφαλώς σε μειωμένη δραστηριότητα και μειωμένα έσοδα. Παράλληλα, σε αύξηση του ιδιωτικού και του δημοσίου χρέους. Το πρώτο, αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 250 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα το δημόσιο χρέος της χώρας μας έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία το όριο του 200% του ΑΕΠ, φτάνοντας στα 340 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020. Εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα: τί θα συμβεί; Θα αντέξουμε; Μήπως πάμε σε νέο μνημόνιο; Κατά την άποψή μου κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν και άλλες χώρες που έχουν παρόμοιο πρόβλημα και ας μην έχουν μεταμνημονιακή εποπτεία. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι στην ουσία σε μια κούρσα υπερχρέωσης. Για την ακρίβεια, σχεδόν όλος ο πλανήτης είναι ένα χρέος με πολλά μηδενικά. Άρα, θα κατευθυνθούμε σε μια «συνολική λύση» προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την διόγκωση του χρέους, ιδιωτικού και δημόσιου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, «υπό την πίεση της πανδημίας η ΕΕ έχει κάνει δύο θετικά βήματα, τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χρέους

FINANCE PRO

63

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

Θα χρειαστεί σχέδιο, υπομονή και κοινωνική συνοχή για τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Π Α ΝΑ ΓΙΏΤΗΣ Λ Ι Α ΡΓΚΟΒΑ Σ, Πρόεδρος του ΚΕΠΕ , Καθηγητής σ το Πανεπισ τήμιο Πελοπον νήσου

μέσω της Κομισιόν και το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά είναι θετικά. Επομένως η Ελλάδα ούτε απομονωμένη είναι, όπως στην προηγούμενη κρίση χρέους, ούτε «δακτυλοδεικτούμενη». Μάλλον το αντίστροφο. Μέχρι τώρα η οικονομική διαχείριση φαίνεται να είναι αποτελεσματική. Θα χρειαστεί ωστόσο, σχέδιο, υπομονή και κοινωνική συνοχή για τη διαχείριση της επόμενης μέρας.


INSIGHTS

πει μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, να έχουν εμβολιαστεί πάρα πολλοί άνθρωποι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και αλλού. Μόνο έτσι θα αρχίσει να δημιουργείται κάποια ανοσία στον κορονοϊό. Το κλίμα θα βελτιωθεί αισθητά και οι μετακινήσεις θα ομαλοποιηθούν. Τότε λοιπόν, θα περιμένουμε στην Ελλάδα την επιστροφή των επισκεπτών αλλά συμπληρώνει ότι "δεν θα δούμε βέβαια τους τεράστιους αριθμούς που είχαμε δει το 2019, δηλαδή 31,4 εκατ. τουρίστες που δαπάνησαν γύρω στα 18 δισ. ευρώ. Όμως θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη δυναμική αύξηση των τουριστικών αφίξεων". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ, η κυβέρνηση πρέπει να δει τα πράγματα πιο προσεκτικά, έτσι ώστε να διορθώσει κάποιες χρόνιες στρεβλώσεις και να ενισχύσει στη χώρα μας κάποιες διεθνώς αναδυόμενες τάσεις. Πρώτα-πρώτα να εμπλουτιστεί το τουριστικό μας προϊόν, πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα (που αναμφισβήτητα είναι και θα παραμείνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα) με την ιστορία, τις παραδόσεις, την κουλτούρα, τη φύση και τις τοπικές μας συνήθειες. Να δώσουμε στον τουρίστα, που έρχεται από το εξωτερικό, τη δυνατότητα να ζήσει με ασφάλεια και υγεία μοναδικές εμπειρίες που θα τις μεταφέρει στον τόπο του και για τις οποίες θα γίνει ο καλύτερος "πρεσβευτής" της χώρας μας. Ο τουρίστας του καλοκαιριού 2021 δεν θα είναι ίδιος με τον τουρίστα του καλοκαιριού 2019, υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ και προσθέτει ότι η κυβέρνηση οφείλει, μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, να φροντίσει για τις βασικές και ψηφιακές υποδομές αλλά και για τις υποδομές υγείας και ασφάλειας και να δώσει κίνητρα για την προσφορά μοναδικών εμπειριών. Εάν το κάνει αυτό, εκτιμάται ότι θα καταφέρει να αναστρέψει στρεβλώσεις δεκαετιών όπου, για παράδειγμα, οι διανυκτερεύσεις των τουριστών και τα τουριστικά έσοδα είχαν μια συγκέντρωση πάνω από 80% σε πέντε μόνο

περιφέρειες της χώρας (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Κεντρική Μακεδονία, Αττική και Ιόνια νησιά) και αφορούσαν τέσσερις μόνο μήνες, από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο. Δυστυχώς, αναφέρει το ΚΕΠΕ, όλα τα προηγούμενα χρόνια η τουριστική στρατηγική της Ελλάδας ήταν αποσπασματική, ουσιαστικά δεν υπήρχε. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, στη μετά κορονοϊό εποχή να διαμορφώσουμε μια νέα στρατηγική που θα βασίζεται στην ανθεκτικότητα, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στις συνέργειες με τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να ενισχυθεί η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα του τουρισμού.

Οι επενδύσεις, το βασικό (και αναγκαίο) στοιχείο του τέταρτου τριμήνου Όσο για το τελευταίο τρίμηνο, τη σκυτάλη αναμένεται να πάρουν οι επενδύσεις. Τότε, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα βρίσκονται σε σημαντική ύφεση, το οικονομικό κλίμα θα έχει βελτιωθεί αισθητά, πολλά έργα θα έχουν ωριμάσει, τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουν "πέσει" στην οικονομία, θα πρέπει να δούμε μαζικά τις επενδύσεις να παίρνουν σάρκα και οστά. Ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της τελευταίας δεκαετίας όπου ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου -δηλαδή ο οικονομικός δείκτης που αποτυπώνει την συνολική πορεία των επενδύσεων- έχει "κολλήσει" στα 20-25 δισ. ευρώ τον χρόνο, αισθητά χαμηλότερα από τα 60,5 δισ. ευρώ το 2007.

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν την αναγκαία προϋπόθεση Επισημαίνεται ότι «βασική προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις είναι να έχουν γίνει, προηγουμένως, όλα όσα πρέπει. Δηλαδή μεταρρυθμίσεις. Από την αλλαγή των όρων εισαγωγής στα ΑΕΙ και την ασφάλεια στα πανεπιστή-

FINANCE PRO

64

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

μια, μέχρι τη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ. Από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων μέχρι την αναμόρφωση του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων και την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα επιτρέψει την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Από τις προωθούμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στο ασφαλιστικό, μέχρι την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής δικαιοσύνης. Από τη μείωση του κόστους εργασίας, όπως εισηγείται η έκθεση Πισσαρίδη, έως την περαιτέρω ψηφιοποίηση του Δημοσίου, τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, τη μείωση του μεγέθους του κράτους μέσω ιδιωτικοποιήσεων αλλά και τις συγχωνεύσεις οργανισμών που κάνουν παρόμοια πράγματα, επιβαρύνοντας τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους πολίτες». «Παράλληλα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί από την κυβέρνηση ένα κοινωνικό δίχτυ για τους συμπατριώτες μας και τις οικογένειές τους, που θα πληγούν πιο άμεσα από την επικείμενη αναδιάρθρωση της οικονομίας. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το εργαλείο για τη λύση προβλημάτων όπως τα παραπάνω, όχι το αντίστροφο. Όσο περισσότερο αναβάλλουμε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο περισσότερο συσσωρεύουμε προβλήματα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε».

Βασική προϋπόθεση για να γίνουν επενδύσεις είναι οι μεταρρυθμίσεις


CFO C A R E ER M A NAGE M EN T

Του ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑ ΝΤΊΝΟY Κ Υ ΡΊΤΣΗ, Ιδρυ τή της StudySmar t

Στελέχη Δ.Σ. ως Boardroom Capital: Ήρθε η 'Ωρα της Κατάρτισης; Χρειάζεται ένα διαφορετικό φάσμα δεξιοτήτων

Π

ολλοί επαγγελματίες που ασχολούνται με τα Χρηματοοικονομικά, τον Οικονομικό Έλεγχο και τη Λογιστική υποστηρίζουν και συμμετέχουν σε Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) ή/και επιτροπές, κυρίως λόγω της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας τους στον ευαίσθητο τομέα της ενασχόλησης και κατανόησης των οικονομικών και της Λογιστικής. Τέτοια στελέχη προτείνονται ιδιαίτερα από headhunters και επιτροπές ανάδειξης υποψηφίων για το ΔΣ. Σε ένα ταχύτατα ανταγωνιστικό και εξελισσόμενο κόσμο «προσανατολισμένο στη συμμόρφωση», είναι επιτακτική η κατανόηση του ρόλου του καθένα σε ένα ΔΣ ή μία επιτροπή και η εμπειρία μου υποδεικνύει ότι χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι εκείνοι που συμμετέχουν σε συμβούλια διαθέτουν ό,τι απαιτείται για να θεωρείται αποτελεσματική η συμμετοχή τους. Ο τομέας αυτός είναι “untapped” όσον αφορά την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Αναμφισβήτητα, στο πιο σημαντικό θεσμικό πλαίσιο μιας εταιρείας (τo Δ.Σ., ειδικά εάν είναι εισηγμένη) η σύνθεση, οι ικανότητες, οι σχέσεις, η ποικιλία απόψεων – στις περισσότερες περιπτώσεις – δεν βρίσκονται στα απαιτούμενα επίπεδα. Τα μεγάλα σκάνδαλα στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης τα τελευταία 20 χρόνια επισήμαναν αυτό το πρόβλημα. Τα μέλη ενός ΔΣ πρέπει να εκπαιδεύονται και να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες της εταιρείας καθώς και το ρόλο τους. Χρειάζεται ένα διαφορετικό φάσμα δεξιοτήτων για να γίνει κάποιος ένα αποτελεσματικό μέλος συμβουλίου, ή επιτροπής ή ακόμα και ένας αποτελεσματικός μη εκτελεστικός διευθυντής. Δεν είμαι βέβαιος εάν έχουμε αντιληφθεί ότι σε πολλές εισηγμένες εταιρείες διεθνώς, το 70% της σύνθεσης ενός ΔΣ αποτελείται από μη εκτελεστικούς διευθυντές, που σημαίνει ότι ουσιαστικά ηγείται από ανθρώπους που δεν εργάζονται σε καθημερινή βάση για λογαριασμό της εταιρείας. Ανεξαρτησία, ακεραιότητα, λογοδοσία, διαφάνεια, εντιμότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματική ικανότητα αποτελούν πλέον απαραίτητες προϋποθέσεις (must) σε αυτό το επίπεδο. Επίσης, χρειάζεται εμπειρία και γνώση στα οικονομικά, τη στρατηγική, τη διαχείριση ρίσκου καθώς και στα θέματα κουλτούρας και επικοινωνίας, ενώ το ΔΣ συνολικά πρέπει να χαρακτηρίζεται από μια διαφορετικότητα (diversity) σε όλους τους τομείς. Οι συμμετέχοντες σε ΔΣ και επιτροπές (ανεξάρτητα μέλη ή μη)

FINANCE PRO

65

πρέπει να κατανοούν τι διακυβεύεται. Το να είσαι μέλος ενός ΔΣ ή μιας επιτροπής εισηγμένης εταιρείας είναι ένα πράγμα, αλλά το να είσαι αποτελεσματικός είναι κάτι άλλο. Επιπλέον, το να είσαι μέλος συμβουλίου απαιτεί μια συνεχή εκπαίδευση και αναβάθμιση σχετικών δεξιοτήτων. Εάν ο στόχος, το όραμα και η στρατηγική ξεκινούν από την κορυφή της διοικητικής εξουσίας, γιατί δεν της δίνουμε περισσότερη προσοχή; Έχουν αποκτήσει τα μέλη ενός ΔΣ την ανάλογη εκπαίδευση και δεξιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση του ρόλου τους; Έχουν λάβει κάποια σχετική πιστοποίηση ως μέλη ενός συμβουλίου; Ας θυμηθούμε όλοι την ιστορία του ΔΣ της Lehman Brothers: Είχε δέκα άτομα, από τα οποία τα εννέα ήταν συνταξιούχοι, τέσσερα ήταν πάνω από 75 ετών και μόνο δύο είχαν εμπειρία στα χρηματοοικονομικά. Θα είχε ενδιαφέρον να αναλύσουμε τα μέλη των ΔΣ στην Ελλάδα και την αποτελεσματικότητα ενός ΔΣ γενικότερα. Αναμένεται να χρειαστούν περισσότερα καταρτισμένα μέλη ΔΣ (εκτελεστικά και μη) στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις, η σχετική νομοθεσία και η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζονται όλο και περισσότερο στην αποτελεσματικότητα του συμβουλίου, τους μη εκτελεστικούς διευθυντές του, τη σύνθεση του και – ποιος ξέρει – ίσως στο «πόσα μέλη συμβουλίου είναι πιστοποιημένα». Πόσο ‘board ready’ είμαστε;

Τα μέλη ενός ΔΣ πρέπει να εκπαιδεύονται και να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες της εταιρείας καθώς και το ρόλο τους ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2021


POINT OF VIEW

Του ΓΙΏΡΓΟΥ ΒΕΝΙΕΡΗ, Ο μότιμου Καθηγητή ΟΠ Α

Ο οικονομικός διευθυντής πρέπει να κοιτάζει το μέλλον Ο ρόλος του έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια

Π

ολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον ρόλο του οικονομικού διευθυντή μέσα στα τελευταία χρόνια. Πολλοί από εμάς θα θυμούνται ότι ο οικονομικός διευθυντής ήταν ουσιαστικά ο αρχιλογιστής της επιχείρησης και είχε έναν ή δύο βοηθούς για τις καταχωρήσεις στα λογιστικά βιβλία, αν δεν τις έκανε ο ίδιος. Μιλούσε με τις τράπεζες σε ένα πλαίσιο σταθερών επιτοκίων και η μεγαλύτερη έννοια του ήταν η αντιμετώπιση της εφορίας. Τα χρόνια άλλαξαν, όπως άλλαξε το περιβάλλον και ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων και κυρίως άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας των αγορών κεφαλαίου και χρήματος. Μερικές από τις παραδοσιακές σημαντικότατες αρμοδιότητες έχουν παραμείνει φυσικά. Εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του λογιστικού συστήματος και επιβλέπει και υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις. Έχουν προστεθεί όμως σημαντικότατες ευθύνες, όπως είναι ο βραχυπρόθεσμος και ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός καθώς και η διαχείριση των οικονομικών κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν να αναφερθούν η διαχείριση των ταμειακών ροών, η σύνταξη και η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τις επιχείρησης, η χρηματοδότηση των κεφαλαιακών αναγκών και η διενέργεια των αναγκαίων προληπτικών οικονομικών ελέγχων. Οι ευθύνες αυτές δεν αναφέρονται μόνο στους οικονομικούς διευθυντές των μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων ή των θυγατρικών τους. Αφορούν όλες τις επιχειρήσεις, διότι είναι αδύνατον να επιβιώσει και να αναπτυχθεί μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει ανταγωνισμό ή απειλή εξαγοράς της εάν δεν έχει θωρακίσει τα οικονομικά της. Ο κίνδυνος της οικονομικής αποτυχίας είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Ο οικονομικός διευθυντής πρέπει να κοιτάζει το μέλλον και είναι υπεύθυνος να εξασφαλίσει τις αναγκαίες πηγές χρηματοδότησης. Η χρηματοδότηση αυτή δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών της επιχείρησης σε κεφάλαιο κίνησης. Η εξασφάλιση περισσότερων της μιας πηγών και μορφών χρηματοδότησης και πιστωτικών γραμμών, είναι στην ευθύνη του οικονομικού διευθυντή. Η χρηματοοικονομική δομή της επιχείρησης είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση. Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη και η συνέχισή της χωρίς σοβαρή μελέτη των κεφαλαιακών ανα-

FINANCE PRO

66

γκών της. Πολλές είναι οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που είχαν ωραίους επιχειρηματικούς στόχους αλλά απέτυχαν στα μισά του δρόμου για την υλοποίησή τους. Καμία σοβαρή επένδυση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί οι πηγές της χρηματοδότησής της. Η εξασφάλιση των πηγών χρηματοδότησης έχει συνάφεια με την πρόβλεψη αντιστάθμισης του κινδύνου αποτυχίας μιας πηγής χρηματοδότησης. Είναι καλύτερα να έχει γίνει πρόβλεψη μιας εναλλακτικής, και ίσως ακριβότερης πηγής χρηματοδότησης, παρά να μην έχει γίνει καμία πρόβλεψη. Όμως, και στο βραχυπρόθεσμο διάστημα οι ευθύνες δεν είναι λιγότερες. Η παρακολούθηση και ο συντονισμός των ταμειακών ροών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία της σωστής οικονομικής διαχείρισης είναι η ύπαρξη επιχειρηματικών στόχων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διαχείριση εάν δεν γνωρίζουμε τι θέλουμε να πετύχουμε. Με δεδομένους τους επιχειρηματικούς στόχους, ο οικονομικός διευθυντής θα καταρτίσει τον λειτουργικό προϋπολογισμό της επιχείρησης για το επόμενο έτος. Έχοντας ως βάση τον οικονομικό προϋπολογισμό, που ήδη από το στάδιο της κατάρτισής του έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι συσχετίσεις μεταξύ των επιχειρησιακών λειτουργών της επιχείρησης, ο οικονομικός διευθυντής και το επιτελείο του θα μπορέσουν να δώσουν σωστές οδηγίες για την καθημερινότητα, να υποδείξουν στρατηγικές προτάσεις και λύσεις στο πιο ανώτερο επίπεδο διοίκησης και να εξασφαλίσουν την επιτυχημένη πορεία της επιχείρησης προς την επίτευξη των στόχων της. Χωρίς οικονομικό προϋπολογισμό, η επιχείρηση μοιάζει με πλοίο χωρίς πυξίδα.

Χωρίς οικονομικό προϋπολογισμό, η επιχείρηση μοιάζει με πλοίο χωρίς πυξίδα ΜΑΡΤΙΟΣ 2021


presents

Business Finance in Action!

E

A R LY -20% EΩΣ 0 B I R D 5/04/2021

Smart Financial Practices for Businesses

Το συνέδριο παρουσιάζει με τη μορφή ολιγόλεπτων παρουσιάσεων, τις πιο smart πρακτικές που εφαρμόζουν οι Οικονομικές Διευθύνσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, σήμερα! Τα case studies παρουσιάζουν CFOs και ανώτερα στελέχη Οικονομικών Διευθύνσεων και Λογιστηρίων. Ως μια απρόβλεπτη συγκυρία, η πανδημία έσπειρε αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις. Σε μικρό χρονικό διάστημα, οι Οικονομικές Διευθύνσεις κλήθηκαν να αναλάβουν έναν κρίσιμο στρατηγικό ρόλο και να ηγηθούν της προσπάθειας μετασχηματισμού, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθόδους όπως: Finance Agility οι επιχειρήσεις, όταν έχουν plan-b, καταφέρνουν να ανακτήσουν δυνάμεις και να αναπτυχθούν ραγδαία, εντός ή και εκτός συνόρων Environmental Social and Governance (ESG) η καλλιέργεια μιας κουλτούρας εταιρικής υπευθυνότητας, βιωσιμότητας και καινοτομίας, συνδέεται άμεσα με την αναπτυξιακή προοπτική κάθε επιχείρησης Accounting Automation η τεχνολογία εξοικονομεί χρόνο από το data collection και τον επιστρέφει για ακριβέστερη ανάλυση και δημιουργικότερο reporting Remote Working η οικονομική διεύθυνση που λειτουργεί σε συνθήκες remote working, χρειάζεται να είναι εξίσου λειτουργική και αποτελεσματική.

26 05 2021 

LIVE ON YOUR SCREEN

Επικοινωνήστε μαζί μας για να παρουσιάσετε στο συνέδριο το δικό σας case study! www.financeinaction.gr Συμμετοχές - Χορηγίες: Κωνσταντίνος Ραμπίδης T: 210 661 7777 (εσωτ. 309), Ε: krambidis@boussias.com Περιεχόμενο: Βασίλης Καφίρης, Τ: 210 6617777 (εσωτ. 132), E: vkafiris@boussias.com

Official Publication


003 ΜAΡΤΙΟΣ 2021

ΤΙΜΗ: 9€ ISSN: 2732-7159

Η καινοτομία είναι στο DNA μας Γιάννης Κολοβός, Διευθύνων Σύμβουλος, Εdenred

Ορέστης Καβαλάκης: Ανθεκτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη το κλειδί για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας Νικόλαος Βουνισέας: Οι επενδύσεις αποτελούν μονόδρομο για την οικονομία

18 22