Page 1

STATIEGELD de bottelarij leuven gerecycleerd

Existenz©Marie-FrançoisePlissart


STATIEGELD de bottelarij leuven gerecycleerd

bottelarij Sluisstraat Leuven: afbraak of herbestemming? departement ARCHITECTUUR: kasteel of bottelarij / campus of binnenstad?

ENKELE VOORZETTEN

1

ASRO WAS HERE met EXISTENZ (foto’s van andré nullens)

2

WAT ALS? (guido)

3

KLEINE APOLOGIE VAN MISFITS door bruno en marie-françoise plissart

4

EVEN DROMEN met yuri en andré nullens

5

LEVEN IN DE BROUWERIJ (geert)

6

TELLEN met mauro, geert, guido en daan derden

7

REFERENTIE: ENSA NANTES - anne lacaton & jean-philippe vassal

8

BIJLAGE: RUP Vaartkom West

9

MEER FOTOS van marie-françoise plissart

10 ...

11 ...

Ingeleid door de EXISTENZ-studenten - en misschien nog net op de valreep alvorens de bottelarij definitief wordt afgebroken - worden hier alvast enkele gedachten en argumenten, enkele reacties en ideeën, enkele oefeningen en dromen verzameld over een mogelijk hergebruik. Hergebruik als woningen blijkt niet rendabel, maar misschien is wat al die tijd ontbrak een geschikt programma dat zich vanzelf kan nestelen in dit imposant gebouw, en met een genereuze overmaat de stedelijkheid voedt? Tegelijk wordt het ruimtetekort voor ASRO in het Arenbergkasteel - met name voor het ontwerpen - ronduit dramatisch. Het besef groeit bovendien dat de huisvesting van ASRO in het historische kasteel met zijn kamerstructuur onze werking ernstig hindert. Durven we samen ijveren voor een open “architectuurfabriek”? En kiezen we dan eindelijk opnieuw en voluit voor de stad? Open vragen, dus reageer aub en schrijf/denk/teken mee...!

...met bruno de meulder, geert de neuter, guido geenen, yuri gerrits, mauro poponcini, leo vanbroeck


1 ASRO WAS HERE: EXISTENZ

een bewijs van zelfredzaamheid en plantrekkerij

studenten wijzen de weg, dromen en maken plannen


ateliers blijken onmiddellijk beschikbaar

vuil mag en moet mogen elke dag open deur het werk is zichtbaar

ExistenzŠAndrÊNullens


alles blijft en wordt gebruikt inclusief sokkels en tussenschotten


ook ‘s nachts !

met plaats voor machines, werktuig, en kunst !

Existenz©AndréNullens


2 WAT ALS?

asro campus arenberg zou inruilen...

het kasteel van arenberg + de molen

een unieke plek in het monument aan de Dijle


2 WAT ALS?

voor centrum leuven

stoutmoedig voor de bottelarij

voor een uitzicht op de vele monumenten van de leuvense binnenstad - nog steeds aan de Dijle...

Guido Geenen


2 WAT ALS?

voor ateliers, kantoren, foyer, vergaderruimten


WIL 2 WAT ASRO ALS? DAT?

voor ateliers, kantoren, foyer, vergaderruimten ateliers, kantoren, foyer, vergaderruimten

ExistenzŠAndrÊNullens

Guido Geenen


3 KLEINE APOLOGIE VAN MISFITS

aan de herontwikkeling van de vaartkom in Leuven wordt gewerkt sinds 1990. toen werd het eerste ontwikkelingsplan ervoor door het projectteam stadsontwerp van de kuleuven ontworpen. vandaag, bijna een kwart eeuw later, komt de herontwikkeling op kruissnelheid. van bij de aanvang tot op de dag van vandaag is de bottelarij een misfit in al die plannen. 16.000 vierkante meter vloeroppervlakte gevat in een genereuze 120.000 kubieke meter. kolommen van een meter beton. betonnen vloeren. niveaus van 5 en 8 meter hoog en wat daar al zo tussen ligt.

de bottelarij heeft vandaag enkel residuele waarde. eigenlijk enkel de grondwaarde (na onbetaalbare afbraakkosten). het is dus de gouden gelegenheid om er een programma in onder te brengen dat leeft van ruimte, van ruimte hebben en van ruimte maken en ruimte geven. en ook, zuiver van ruimte genieten wellicht. dat is niet in bankierstabelletjes te zetten met winst, verlies, efficiĂŤntie, kpi en wat dan nog. het is dus wel van wezenlijk belang. dat is niet te betalen. dat is vooral niet te missen. de stad kan dit niet missen.

wat een weerbarstige brok structuur. overmaats. zonder de minste franje. puur natuur. een kolommenraster, megaplateaus, beglazing in roosters. een trap hier en daar en een lift waar nagenoeg alles in kan. overmaat en eenvoud. architectuur van de zuiverste soort zal dit heten. barok zonder franje. afbraak is een onzinnige gedachte. de overmaatsheid is immers een ongehoorde luxe. zoals met alle patrimonium valt het vandaag de dag niet meer te bouwen, of beter, niet meer te betalen.

de bottelarij hoeft geen dure verbouwingen. het behoeft groot onderhoud. ok, een erg groot onderhoud. na het onderhoud behoeft het enkel gebruik met geroezemoes. licht en beweging zodat omwonenden niet langer naar donkerheid kijken maar naar het leven in een stad in de stad. dat zou het moeten zijn: een brok stad in de stad, een veelvoud van belevenissen en gebeurtenissen, met de absoluut minimale beregeling zodat een maximum aan activiteiten kunnen vervloeien doorheen tijd en ruimte. Een brok levendigheid die aantrekt, een hart vormt in plaats van de afstotende donkere grijsheid van vandaag (of de monotone eenderheid die er gepland is).

we weten het, de overmaatsheid brengt ook wel ongeliefdheid mee, zoals bij buurtbewoners die al een paar decennia tegen een klont donkerheid aankijken of bij planners die zweren bij de zogenaamde marktconformiteit. nochtans: hoe gevarieerder een stad is door het doorbreken van de marktconforme saaiheid, hoe interessanter en rijker de stad doorgaans is. hoe beter af ze ook is. is er ĂŠĂŠn stad op de wereld die beter is geworden van marktconformiteit? het is net omgekeerd.

de bottelarij, stapsteen tussen sint geertui, begijnhof en vaartkom, brengt de andere maat, de andere kwaliteit, activiteit en levendigheid, de andere, wat ruwere publieke ruimte ook. een gelijkvloers als publiek plein in het teken van maken, produceren. onaf, altijd beweging. fietsen herstellen. maquettes maken. lassers aan het werk. een nieuwsoortig plein aan een rivierarm dat het palet aan open ruimten van leuven aanvult. een plek dus die leuven verrijkt in zijn beschikbaarheid van een variatie aan ruimten.


De bottelarij ligt niet per toeval aan het water. Snoert de rivier niet het ene na het andere betekenisvolle programma aan de stad. En zijn die niet allen weerbarstig, buiten categorie en daardoor onmisbaar zoals het groot begijnhof of de weergaloze st. raf toren, de neogotische studentepeda’s, de scholen, de kloosters, st. geertrui en jazeker, ook die bottelarij. het dak van de bottelarij is de mooiste stedelijke daktuin van leuven. welke stad kan zoiets aanbieden? niet zomaar een te duur terrasje met slechte koffie bovenop een toren. niet zomaar een moeilijk einde van de wandeling naar boven als op het MAS. Neen een grote zuivere mostuin. haaks. pleinmaat. haast zwevend boven al het gewemel van de stad: de rust, het licht, het weergaloos uitzicht. de keizersberg, sint geertui, het stadhuis, de ziekenhuistorens. verheven stadstuin met uitzicht en veel rust. tussen wat in de nieuwe stadsgids van leuven als het unieke makersplein en de zalige mostuin van leuven zal prijken: een architectuurschool in architectuur en temidden architectuurproductie: atelierruimtes waar kan ontworpen worden, tentoongesteld, gekeken. van de weeromstuit is het een school waar de ateliers niet om ruimte bekvechten in shifts en timeslots, maar een school waar ateliers delen in de overvloed. zoals in de grote amerikaanse scholen waarmee we willen wedijveren zijn de ateliers 24/7 open. leven en licht in de stad. drukte. productiviteit. niet een, maar verschillende plateaus. kolommen waar niemand omheen kan die gelijkrichten, en verschillen in hoogtes en uitzichten die alles weer anders maken. variatie in gelijkheid, met bakken licht die binnenstromen door de uitstalramen van de stad.

als geen ander school heeft een architectuurschool de mogelijkheid, als ze draait zoals ze hoort te draaien, een publieke betekenis te hebben. door haar openheid en ontvankelijkheid. misschien moet de universiteit het kasteel van arenberg maar beter benutten waarvoor dat dure decor inzetbaar is. het zal niet aan kandidaten ontbreken. aan de vaartkom kan ze dan, haast voor niets, de stad iets bijbrengen: architectuur die er al is en architectuur in wording: een architectuurschool. een labo van en voor de stad. zondermeer architectuur

tekst: foto:

Bruno De Meulder Marie Francoise Plissart


4 EVEN DROMEN tekst en beeld: Yuri Gerrits foto’s: André Nullens


VLOER 3 helemaal bovenaan met de vergezichten over de stad het onderzoek wordt zichtbaar ideaal voor kantoren, vergaderruimten, leslokalen, verblijven bijvoorbeeld, ruimten met een mooie afwerking met daklichten en centraal een royale lichtstraat: den dreef? als een atrium, een binnentuin, of helemaal buiten we zien wel

+3


4 EVEN DROMEN tekst en beeld: Yuri Gerrits foto’s: André Nullens


VLOER 2 een laag voor ontwerpen knutselen, bricoleren en smodderen discussiĂŤren en presenteren alle studenten voor elkaar, door elkaar en helemaal open, of zo goed als met hier en daar een kast of een wand, getimmerd of gehangen al naargelang de noden en liefst zonder afwerking dus, jawel perfect zoals het is, geloof ons maar! de werkvloer van de fabriek wordt mooier met de jaren met een patine van vlekken, verf en timmerhout

+2


4 EVEN DROMEN tekst en beeld: Yuri Gerrits foto’s: André Nullens


VLOER 1 de joker, de marge voor een cafĂŠ van studenten en onderzoekers open voor buren en bezoekers of een uitbreiding van de werkvloer met werkbanken en machines een fab lab met ruimte of een vrije tentoonstellingsruimte maquettes, installaties, van studenten of daarbuiten? Een vloer te veel, maar te duur om te slopen, godzijdank een welkome overschot voor vanalles en nog wat altijd nuttig, maar soms ook leeg in elk geval open, wees welkom

+1


4 EVEN DROMEN tekst en beeld: Yuri Gerrits foto’s: André Nullens


GELIJKVLOERS voor de stad helemaal open helemaal publiek doorwaadbaar langs de dijle met parkeren toekomen, ontmoeten een grote luifel, een dak met fietsstallingen een sociale restaurant misschien of een werkplaats voor velo of

0


leven in de brouwerij 5 LEVEN IN DE BROUWERIJ

Tekst: Geert De Neuter

de stad Foto: Marie Francoise Plissart weg zijn, ht in krullen STADSNIVEAU olommen.

l voor een plek in de stad

waar wanden weg zijn, open en lucht vouwt zich in krullen tussen de kolommen.

tsherstelpunt,

e kan

n n, e bah.

een stadshal voor de buurt, skateramp, mercado, parking, sociaal fietsherstelpunt, buurtzaal, lasser, ... alles wat je kan

bedenken, jgt lein, een wolk van

,

bestemmingen, neemt je mee in een kashbah.

enkers, de stad krijgt twerpers, een nieuw plein, s van de 60 x 100, met een dak,

daarboven denkers,

is horen : bouwers, ontwerpers, e stad.

en,

onderzoekers van de ruimte.

op de plek waar ze thuis horen : midden in de stad.

teit. een kans niek : voor iedereen, , de stad, ek,

de buurt, de universiteit. voor iets uniek : geen gebouw, maar een plek, een structuur als een open verticale stad. fundamenteel duurzaam, geen vernis, maar echt !!


6 TELLEN Mauro Poponcini Geert De Neuter Guido Geenen Daan Derden

TOT. KASTEEL+MOLEN

kantoren

vergader-/leslokalen

ateliers

logistiek ateliers

resto / foyer

totaal

1.719,74

921,91

1.782,31

0,00

239,33

4.663,29

WAARVAN NIET-ASRO:

406,76

diensten fac. ir-wet.

406,76

fac architectuur (geass)

51,92

51,92

backoffice centr dispatch

565,66

565,66

campusservice

23,52

23,52

406,76

617,58

0,00

0,00

23,52

1.047,86

HUIDIG NETTO

1.312,98

304,33

1.782,31

0,00

215,81

3.615,43

BEHOEFTE NETTO

1.598,50

319,70

TOTAAL NIET-ASRO

balans netto

-285,52

-15,37

4.200,00

-2417,69

420,00

525,00

-420,00

-309,19

7.063,20

-3.447,77

BALANS HUIDIG ASRO (kasteel + molen)

asro in het nauw versnipperd en verstopt in (te) kleine hokjes

ATELIERS LOGISTIEK KANTOREN VERGADER-/LESLOKAAL LOGISTIEK

ATELIERS

0

10

20m

ateliers

LOGISTIEK

logistiek ateliers

KANTOREN

kantoren

VERGADER-/LESLOKALEN

vergader- / leslokalen

RESTO / FOYER

resto / foyer


ZAP-doctorandi (gem) ATP

aantal

m2/stuk

totaal m2

131

11,50

1.506,50

8

11,50

92,00

20% vergader/logistiek studentenateliers

319,70 700

6,00

4.200,00

10% support ateliers

420,00

resto / foyer

700

0,75

525,00 7.063,20

TOTAAL NETTO

1,40

BRUTO / NETTO

totaal bruto

9.888,48 9.888,48

RUIMTEBEHOEFTE ASRO

asro in één pand in 3 lagen met de voeten in de stad

ATELIERS LOGISTIEK KANTOREN VERGADER-/LESLOKAAL LOGISTIEK

ATELIERS

ateliers

LOGISTIEK

logistiek ateliers

KANTOREN

kantoren

VERGADER-/LESLOKALEN

vergader- / leslokalen

RESTO / FOYER

resto / foyer

0

10

20m


6 TELLEN

34

33

39

37

40

41

47

46

45

43

35

48

32

31

Mauro Poponcini Geert De Neuter Guido Geenen Daan Derden

49

50

51

29

52

53

54

0 27

55

58

5m

56

57

SAS

60 59

64

24

61

65

12

23

63

21

67

19

2

15

LOGISTIEK

1

13

17

10

62

22

08 09

68

18

18

14

3

16

66

69

19

05 6

28

21

34

40

5

70

82

71

74 99

76

80

73

8

07

44

91.38

31

4

25

27

33

06

03

01

81

83

75

79

72

39

12 47

7

0

RESTO/FOYER

17

20

16 15

5m

33

47

48

32

49

50

KANTOREN

29

54

52

11

53 24

12

21

55 20 13

19

67

16

15

70

16 10 18 17

15

19

05

9

14

36

40

34

28

21

44

8

48

13

07

33

26

23

24

35

31

06

11 39

12

08

69

74

01

81

71

68

99 73

75 72

10

45

7

47

52

48 49

51

50

29

ATELIERS

66

LOGISTIEK

24

20

16

15

LOGISTIEK

69

16

17

15

70

04

71 67

05

99

07

ateliers

01.48

44

20m

40

38

27

10

01.44

19

0

ATELIERS

LOGISTIEK

logistiek ateliers

11 12

68

KANTOREN 06

kantoren

01

VERGADER-/LESLOKALEN 72

vergader- / leslokalen

RESTO / FOYER

resto / foyer

ATELIERS

VERGADER-/LESLOKAAL

TEKORT HUIDIG ASRO

11

KANTOREN


VERGADER-/LESLOKAAL VERGADER-/LESLOKAAL LOGISTIEK

ATELIERS

ATELIERS LOGISTIEK

ateliers

LOGISTIEK

LOGISTIEK KANTOREN

logistiek ateliersatelierslogistiek kantoren ateliers

KANTOREN VERGADER-/LESLOKALEN VERGADER-/LESLOKALEN

vergaderkantoren / leslokalen vergader- / leslokalen

BOTTELARIJ - TE PLAATSEN

ATELIERS

BOTTELARIJ - TE PLAATSEN

ATELIERS

ATELIERS LOGISTIEK KANTOREN VERGADER-/LESLOKAAL LOGISTIEK

ATELIERS

ateliers

LOGISTIEK

logistiek ateliers

KANTOREN

kantoren

VERGADER-/LESLOKALEN

vergader- / leslokalen

RESTO / FOYER

resto / foyer

0

10

20m


7 ENSA, NANTES (LACATON & VASSAL) ”L’invention d’un dispositif ” Anne Lacaton et Jean-Philippe Vassal , Note d’intention du concours

En construisant une structure de grande capacité, le projet invente un dispositif capable de créer un ensemble de situations riches et diverses, intéressant l’école d’architecture, la ville et le paysage. Trois planchers en béton, largement ouverts, à 9 m, 16 m et 22 m au-dessus du sol naturel, desservis par une rampe extérieure en pente douce, mettent progressivement en relation le sol de la ville et son ciel. Une structure légère re-divise la hauteur de ces niveaux principaux. Elle permet d’installer généreusement les espaces dédiés au programme et crée un système propre à leur extension et leur évolutivité future. Aux espaces du programme sont associés d’amples volumes, en double hauteur, aux fonctions non attribuées, dont les façades transparentes captent les apports solaires et assurent le climat intérieur. À l’initiative des étudiants, des professeurs ou des invités ces espaces deviennent le lieu d’appropriations, d’événements et de programmations possibles. À tout moment, l’adaptation de l’école à de nouveaux enjeux et sa reconversion sont possibles. Tel un outil pédagogique, le projet questionne le programme et les pratiques de l’école d’architecture autant que les normes, les technologies ainsi que son propre processus d’élaboration.


7 ENSA, NANTES (LACATON & VASSAL) ”Entretien avec Jean-Philippe Vassal et Florian Depous” par Karine Dana: Extrait de AMC Le Moniteur Architecture, n°185, Février 2009


Latapie Comme un retour à notre tout premier projet, le projet Latapie. Nous avancions alors l’idée qu’en doublant l’espace d’une maison, la manière de l’habiter changeait fondamentalement. Dans la continuité de cette idée, l’école d’architecture de Nantes se développe sur 18000 m2 (26000 m2 incluant les espaces extérieurs) alors que 8 500 m2 utiles étaient exigés par le programme. Flexibilité Notre dispositif est basé sur une structure primaire principale de grande résistance et capacité en poteaux béton préfabriqué et planchers alvéolaires. À l’intérieur de celle-ci, s’insère une structure secondaire métallique légère. Cette stratégie constructive que nous avons mise en place a permis de s’adapter à des évolutions et des modifications survenues en cours de projet et permettra des adaptations d’usage et des évolutions. Une fois cette ossature de grande capacité montée, on peut alors se demander comment une architecture vient intégrer cet espace. Comme à la Cité Manifeste de Mulhouse, une fois mises en place la structure et l’enveloppe, les habitations se sont imbriquées à l’intérieur. M2 Cette multiplication d’espaces et de mètres carrés est construite pour que «quelque chose» se produise, dans la continuité de fonctionnement de l’école d’architecture ou non. Une tonne / m2 Cette capacité énorme de la structure ne représente pas un surcoût considérable. Chaque plancher primaire peut porter une tonne par m2 plutôt que 350/400 kg/ m2 comme le dicte la norme ce qui permet d’y construire des planchers intermédiaires avec leurs propres charges. Système pour la ville Penser que l’école d’architecture serait en plein centre de la ville de Nantes -une position à l’opposé de ce qu’elle occupe aujourd’hui - imposait de dépasser le programme même d’une école d’architecture. Il fallait produire un système pour la ville. Une école d’architecture doit participer au système de la ville. Débat Le débat sur l’architecture n’étant pas si ouvert que cela, il est donc important de pouvoir dire qu’à cet endroit, il est rendu possible. Nous aimerions que les passants puissent entrer et discuter dans cette école, que les étudiants d’autres écoles puissent se critiquer les uns les autres. Que ces débats, ces confrontations puissent exister. Ressources Nulle part ailleurs ne cohabitent plus de connaissances, d’informations et d’énergie sur l’aménagement d’une agglomération que dans une école d’architecture. Il en circule davantage que dans un atelier d’urbanisme, une mairie, ou des agences d’architecture. Malheureusement, on n’a pas le sentiment que ces ressources sont visibles, utilisables et accessibles. Il nous semblait important qu’elles le deviennent. Urbanisme vertical Il est intéressant de mesurer comment le dispositif constructif mis en oeuvre est capable de proposer et de produire de l’urbanisme. Un urbanisme vertical par le système de relations et de complexités qu’il implique. Autre chose Chaque niveau est une place et sur cette place coexistent des espaces dédiés à l’école et à «autre chose». En plus de sa fonction première, l’école d’architecture devient un grand espace urbain à plusieurs étages climatiquement et partiellement protégé. Climats Une première peau composée de grands coulissants en polycarbonate montés contre la structure principale crée un premier climat, assez délicat. Un climat qui a à voir avec celui de Nantes et qui vient l’adoucir quand il n’est pas agréable, le chauffer un peu en hiver, le ventiler l’été et le protéger du soleil. Dans cet espace intermédiaire s’organise le programme de l’école d’architecture sur 13 900 m2 qui propose un second climat, lié à un confort de travail plus stable. Un 3e climat renvoie à celui des espaces extérieurs: toit, rampe, places ouvertes qui se déploient sur 6 500 m2.

Place haute Avoir libéré le toit, 2 500 m2 à 24 m du niveau de la rue, a permis de dégager une place haute. Un espace potentiellement ouvrable au public et pour des événements. Nous avons prévu qu’il soit largement accessible, que la résistance de son plancher soit la même que pour les niveaux inférieurs, c’est-à-dire 1t/m2 et que tous les 100 m2, des points d’accroches permettent d’amarrer des constructions démontables de type chapiteaux, serres, etc. Espaces à programmer Il faut réfléchir à une programmation des espaces intermédiaires protégés, dont la surface (4100 m2) est comparable à celle du Palais de Tokyo. L’idée que ce qu’il se déroule au Palais puisse se passer également dans l’école est intéressante. Il pourrait y avoir une programmation artistique et locative pour son fonctionnement qui créerait des dynamiques internes nouvelles. Le statut de ces espaces intermédiaires renvoie à ceux d’une gare. Peut-on parler d’espaces publics? Ces espaces intermédiaires sont des espaces protégés –comme l’étaient les galeries et passages du XIXe– qui fonctionnent comme un espace public et fabriquent de la relation. Proximité Il est possible de travailler sur la densité de la ville par superposition mais aussi par addition et juxtaposition de programmes dont la liaison s’opère rapidement. Il faut éviter le système campus où les activités sont souvent dilatées et dispersées. Il ne génère pas facilement des échanges car proximité et relation font défaut. Distance L’absence de puits de lumière central a constitué un sujet de discussion difficile. Comme le bâtiment est profond, il nous était reproché cette pénombre au coeur des planchers. Mais c’est précisément ce qui nous intéressait. Une ambiance lumineuse que l’on retrouve dans les bâtiments industriels. Nous cherchions à maintenir cette distance avec la façade et ne pas apporter une lumière zénithale qui viendrait amoindrir cette impression de profondeur. Il y a beaucoup d’espaces dans le bâtiment qui disposent d’une lumière naturelle intense. Dès lors que les espaces de cours, de travail ou de lecture, étaient installés en lumière naturelle en façade, il nous semblait intéressant que d’autres espaces aux ambiances lumineuses différentes puissent s’ajouter en complément, pour d’autres usages. Nous avons profité de programmes liés aux projections, à l’informatique et à la photographie pour utiliser ces espaces de coeur de plateaux. Usages Enseignants et d’étudiants manifestent beaucoup d’envies par rapport aux espaces de cette école, des envies de construire dedans, d’utiliser le toit, aussi. Ce qui pourrait freiner les usages pourrait être de l’ordre de l’autocensure. Libertés Ce projet rend compte d’une succession de libertés à commencer par celles qui proviennent du plan d’urbanisme. L’on espère que l’activité de l’école va en produire de nouvelles. Il faut que nous suivions ce qui se passe après la livraison du bâtiment. Mais il faut se demander jusqu’où travailler avec les utilisateurs. Si l’on donne de la liberté par le projet, ce n’est pas pour chercher à contrôler son utilisation. S’extraire Il est très difficile aujourd’hui de s’extraire du système économie /budget / programme qui détermine un certain nombre de standards et de prix au m2 lesquels conduisent toujours à faire le minimum ou à peine plus. Vingt ans que nous travaillons à faire exploser cela car ce système génère des objets maitrisés formellement mais sans relation les uns avec les autres. Travailler sur cette relation est compliqué pour un architecte car c’est l’urbaniste qui est censé s’en occuper. Nous essayons de faire en sorte que ces relations se produisent à l’intérieur d’un bâtiment.

www.lacatonvassal.com, projet School of architecture, Nantes: 2009/éducation/nouvelle construction/réalisée/ministère de la culture et de la communication surface: 15.150 m2 basic progr. + 4.430 m2 extra + 5.305 m2 terraces coût: 17.750.000 euro (val. 2008) coût/sqm: 710 euro (nouvelle construction/réalisée)


8 RUP STAD LEUVEN GEMEENTELIJK GEBIEDSGERICHT RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN GGR-L7 VAARTKOM WEST: VOORSCHRIFTEN Voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad van de stad Leuven op 16 december 2008 Definitief vastgesteld door de gemeenteraad van de stad Leuven op 28 september 2009 Ontwerpers: Stad Leuven, dienst ruimtelijke planning Mevr. Veronique Charlier, mevr. Kristine Verachtert en mevr. Elien Van de Putte


2.4 ZONE VOOR WONEN (W3) “Bottelarijsite” Het terrein wordt momenteel nog bezet door de vroegere bottelarij en is volledig in eigendom van Inbev. Het ligt grosso modo tussen de Dijle en het Klein Begijnhof. Deze ligging bepaalt in belangrijke mate de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden. De aansluiting van deze zone op haar randen vormt een belangrijk aandachtspunt in dit RUP. Hier worden specifieke bepalingen voor opgelegd. In het scenario waarbij de Bottelarij wordt gesloopt, is deze zone binnen de gehele Vaartkom één van de meest geschikte zones voor eengezinswoningen. (...) Bij behoud van de Bottelarij moet, ter compensatie van de bouwhoogte, een groot stuk van het omringende terrein als groene buitenruimte worden ingericht. Daarom worden zowel een scenario “afbraak en nieuwbouw” als een scenario “hergebruik bottelarij” ontwikkeld.

vrije hoogte van 5 meter. - Er wordt een doorgang gerealiseerd door alle bebouwing tussen de Mechelsestraat en de Sluisstraat aansluitend bij de Dijle met een vrije breedte van minstens 8 meter breed en vrije hoogte van 5 meter, tenzij tegelijk met de nieuwbouw en/of herontwikkeling een Dijlepad wordt gerealiseerd op de noordelijke Dijle-oever doorheen zones W3b en P4. B BOUWLIJNEN In zone W3a is de zonegrens langs de Mechelsestraat een verplichte bouwlijn. Als uiterste bouwlijnen gelden: - de zonegrens met de zone PG2 - de lijn die ligt 36m ten oosten van de genoemde verplichte bouwlijn - de lijn die ligt 5m ten noorden van de zuidelijke grens van het RUP, tussen Mechelsestraat en Klein Begijnhof - de zonegrens met het openbaar domein van het Klein Begijnhof

Scenario 1: afbraak en nieuwbouw: deelzone W3a: – Bruto-vloeroppervlakte stadsontwerp = 15.830 m2 – V/T = 1,29 – Bebouwde oppervlakte = 5.015 m2 – BC = 40% – aantal woningen in stadsontwerp: 74, aantal appartementen: 20

C BOUWHOOGTEN De maximale bouwhoogte voor het behouden gebouw in zone W3a is de bestaande kroonlijsthoogte en het bestaand aantal bouwlagen. De maximale bouwhoogte voor de nieuwbouw in zone W3a bedraagt 3 bouwlagen en 12 meter. De maximale bouwhoogte in zone W3b bedraagt 3 bouwlagen en 12 meter.

– dichtheid: 76 won/ha exclusief zone Dijlepad, 65 won/ha inclusief zone Dijlepad deelzone W3b: – Bebouwde oppervlakte = 840 m2 – Bruto-vloeroppervlakte stadsontwerp = 2.460 m2 – V/T = 1,21 – BC = 43%

Scenario 2: hergebruik bottelarij: deelzone W3a: – Bruto-vloeroppervlakte herbestemming bottelarij = 12.400 m2 (ca. 56 woningen) – Bruto-vloeroppervlakte patiowoningen = 2.700 m2 (ca. 15 woningen) – V/T = 1,23 – Bebouwde oppervlakte = 5000 m2 – BC = 40% – dichtheid: 58 won/ha exclusief zone Dijlepad deelzone W3b: – Bebouwde oppervlakte = 1500 m2

2.4.9 Onbebouwde ruimte ( s c e n a r i o 2 ) Voor deelzone W3a geldt: De onbebouwde ruimte rondom de Bottelarij, ten oosten van de gekozen bouwlijn voor de woningen langs de Mechelsestraat, wordt ingericht als groene buitenruimte. Deze buitenruimte mag overdag niet worden afgesloten. Deze ruimte is onverhard m.u.v. waterdoorlatende verharding voor paden, toegankelijkheid hulpdiensten en zitplaatsen. Ze wordt aangeplant met minstens 4 stuks streekeigen hoogstammig groen per are. Ze mag niet worden onderbouwd, m.u.v. de onderbouwing strikt noodzakelijk voor de realisatie van een ondergrondse parking onder de kern van het bestaande behouden gebouw. De onbebouwde ruimte gelegen in zone PG2 wordt groen ingericht; verharding is toegestaan indien noodzakelijk voor de realisatie van het Dijlepad op de zuidelijke Dijle-oever of indien strikt noodzakelijk voor de bereikbaarheid van de bebouwing. De onbebouwde ruimte in de zone van 36 m vanaf de zonegrens met de zone OW Mechelsestraat mag worden ingericht als private tuin bij de woningen.

– Bruto-vloeroppervlakte stadsontwerp = 1.620 m2 (ca. 9 woningen) – V/T = 0,80 – BC = 74%

2.4.7 Bestemming ( s c e n a r i o 2 ) Toegelaten hoofdbestemming: wonen, gemeenschapsvoorzieningen en private dienstverlening in de sociale sector. Nevenbestemmingen zijn enkel toegelaten op het gelijkvloers langs de Sluisstraat en de Mechelsestraat. Indien in zone W3a alle gebouwen worden gesloopt die zijn aangeduid op het grafisch plan als te verwijderen gebouwen, mogen in het bestaande hoofdvolume van de Bottelarij maximaal 68 woongelegenheden worden gerealiseerd. Deze woongelegenheden beschikken over een private buitenruimte van minstens 50 m2. Naast deze woningen in het bestaande hoofdvolume, mogen aansluitend bij de Mechelsestraat nog maximaal 20 nieuwbouw eengezinswoningen met tuin worden gerealiseerd. In zone W3b worden maximaal 12 eengezinswoningen met tuin gerealiseerd. 2.4.8 Bebouwing ( s c e n a r i o 2 ) A BOUWVOLUME: In zone W3a geldt: - Afbraak van alle bestaande gebouwen in zone W3a die op het grafisch plan zijn aangeduid als te verwijderen gebouwen is verplicht. - Centraal in het bestaande bouwvolume van de Bottelarij wordt over de hele hoogte van het gebouw een onbebouwde ruimte van minstens 1.000 m2 gecreëerd door afbraak van de bestaande structuur. Deze centrale onbebouwde ruimte wordt op het gelijkvloers verbonden met de Dijle door minstens het gelijkvloers volume langs de noordzijde van het gebouw als open structuur te concipiëren over minstens de helft van de lengte van de noordelijke gevel. - Er wordt een doorgang gerealiseerd door het bestaand gebouw tussen Klein Begijnhof en zone PG2 met een vrije breedte van minstens 8 meter breed en

1.7 AFWIJKINGEN VAN DEZE PLANVOORSCHRIFTEN 1.7.1 Afwijkingen voor werken aan bestaande gebouwen Onverminderd de bepalingen van artikel 1.4.1 over de bijzondere gebouwen, zijn aan bestaande gebouwen die qua volume en/of qua plaatsing niet voldoen aan de voorschriften, slechts werken toegelaten indien: - ofwel het gebouw of gedeelte van het gebouw na de verbouwing wel beantwoordt aan de voorschriften; - ofwel het gebouw of gedeelte van het gebouw na de verbouwing nog niet volledig beantwoordt aan de voorschriften, maar het er door de verbouwing in één of meerdere opzichten beter aan beantwoordt dan voorheen; terwijl er geen nieuwe elementen zijn ontstaan, die strijdig zijn met deze voorschriften; (...) De vergunningverlenende overheid oordeelt of de aanvraag inderdaad aan bovenstaande criteria en de goede plaatselijke aanleg voldoet. Dit artikel kan dus niet als recht worden ingeroepen om verbouwingswerken uit te voeren die het uitzicht en voorkomen bestendigen van bestaande bebouwing die niet aan de voorschriften qua volume en plaatsing beantwoordt.


9 MEER FOTO’S Marie-Françoise Plissart


9 MEER FOTO’S Marie-Françoise Plissart


9 MEER FOTO’S Marie-Françoise Plissart


10 ...


11 ...


kiezen voor de stad

kiezen voor ruimte

kiezen voor vrijheid

kiezen voor openheid

kiezen voor samenwerking

kiezen voor gesprek

kiezen voor betrokkenheid

kiezen voor experiment

kiezen voor architectuur

STATIEGELD: de bottelarij leuven gerecycleerd  

ideeën verzameld

STATIEGELD: de bottelarij leuven gerecycleerd  

ideeën verzameld

Advertisement