Page 1

€ 2,25

Zeilboten >> Editie 6 2015

*AARGANGs%DITIEsÑ 

Check je premie op bootpolisvergelijker.nl

dnayachtinsurance.nl

0ARTNER Boatshop24.com

Op de cover: Ship Ahoy! De legendarische Flyer.

Inclusief 25 pagina’s buitenboordmotoren special! Met medewerking van: Yamaha, Magnum, Suzuki, Honda, Tohatsu, Evinrude, Mercury en Parsun.

Uw dichtstbijzijnde Honda dealer vindt u op www.honda.nl

1


Al het moois van Giethoorn ingen d e i b n a wintera e room s r w e o v i h s D e armd w r e v e z n on

i

Wiedesloep 500 Alu vanaf € 16.995,=

Kaapsloep 53 0 vanaf € 12.995 ,=

465 aptain C r e v 9,= Cle € 7.99 vanaf

Clever Presto 600 vanaf € 13.995,=

2

Clever Brigan tijn 565 vanaf € 10.995 ,=

www.facebook.com/watersportgiethoorn


Zeilboten >> Editie 6 2015

te vinden onder één dak!

Wiedesloep 520 vanaf € 6.995,=

tro

c 560 Ele sloep e = , d 5 ie 9 W € 8.9 vanaf

Wied vana esloep 4 f€4 7 .995 5 ,=

Wiedesloep 47 0 vanaf € 4.495, =

Wiedesloep 450 vanaf € 4.495,=

0521 - 360 550 www.watersportgiethoorn.nl

3


Introductie tijdens de HISWA! Tohatsu breidt haar Outboard range uit met de BFT 60, BFT 75, BFT 90, BFT 115, BFT 150, BFT 200, BFT 225 en de BFT 250!! Vanaf heden te koop bij onze dealers de complete vier-takt range: MFS 2.5 pk t/m BFT 250 pk.

Tohatsu 40 en 50 pk De nieuwe 40 en 50 pk vier-takt elektrisch gestart met afstandsbediening en powertrim. Deze zuinige 3 cilinder van slechts 97 kg heeft standaard brandstofinjectie. Absoluut de zuinigste, stilste en snelste in zijn klasse!

MFS40A ETL MFS50A ETL

€ 6499,€ 6999,-

Tohatsu MFS9.8 EPL Compact en krachtig Tohatsu motoren zijn licht en compact. Dit gaat niet ten koste van de betrouwbaarheid en kwaliteit, want dat zijn de kernwaarden van Tohatsu. Dit geldt ook voor de 4-takt Tohatsu de compacte klasse.

MFS9.8A3 EPL € 2695,-

www.tohatsu.nl 4


Inhoudsopgave en colofon >> Editie 6 2015

Boat import Holland ........................................................................................................................................40 - 42 BRP ..................................................................................................................................43 - 45, 76 Buitenboordmotorspecial ........................................................................................................................................26 - 51 De Flyer ........................................................................................................................................16 - 17 De Koninklijke Chaloupe ....................................................................................................................................114 - 115 GTO Dronten .............................................................................................................................................. 86 Honda Motor Europe Limited ........................................................................................................................................37 - 39 Magnum motoren ........................................................................................................................................31 - 33 Mercury (Brunswick Netherlands B.V.) ........................................................................................................................................46 - 48 Nauta Spirit ....................................................................................................................................132 - 135 Parsun (Loendersloot-Watersport) ........................................................................................................................................49 - 51 Roeiwerf Wiersma ....................................................................................................................................142 - 144 Suzuki Marine Nederland ........................................................................................................................................34 - 36 Varen in blauwe wateren ........................................................................................................................................88 - 91 Yamaha Motor Nederland ........................................................................................................................................28 - 30

26

114

Postadres Keizersgracht 127 1015 CJ Amsterdam Bezoekadres Strevelsweg 700 unit 306 3083 AS Rotterdam Directie: Marcel van Duiven 06 - 51 246 952 mvanduiven@boten.nl Amsterdam Finance Office: 020 - 70 73 680 Verkoop binnendienst: Frans Versloot 010 - 24 36 671 fversloot@boten.nl Boatshop24.com: Marcel van Duiven 06 - 51 246 952 mvanduiven@boatshop24.com Service Center Particulieren: Stefanie Harpal 010 - 24 36 675 sharpal@boten.nl Vormgeving: Bianca Koerten bkoerten@boten.nl Voorpagina: De Flyer Druk: Corelio Printing Redacteuren: Arne Smit Laurens Koster Walter Knopper Johan Schoppert Gast-redactrice: Hester Ozinga, Hestag Online Media Boatshop24: Rowana Legito rowana.legito@boatshop24.com

88

142

Internet: Balans Internet Diensten www.balans.nl

Voorwaarden: Boten.nl magazine aanvaardt geen aansprakelijkheid van schade van welke aard ook. In het bijzonder schade ontstaan door niet, niet tijdige, of onjuiste plaatsing van advertenties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden d.m.v. druk, fotokopie of op welke andere wijze ook, zonder schriftelijke toestemming van Boten.nl

Rubrieken Nieuws

6

Zeilboten

9

Rond- of platbodems

23

Motorboten

25

Sportboten

93

Sloepen

113

Klassieke boten, huizen a/h water & diversen

139

Adverteerdersbon

141

Particulieren kunnen op verschillende manieren in het Boten.nl magazine adverteren. Een advertentie bestaat uit één fotoblok en een tekst van maximaal 100 letters en leestekens. Een advertentie verschijnt in één editie van het Boten.nl magazine en drie maanden op de website van Boten.nl. Zie voor alle adverteermogelijkheden de bon achterin deze uitgave of ga naar onze website www.boten.nl. Het Boten.nl magazine verschijnt 7 keer per jaar en bevat het meest actuele botenaanbod van particulieren en bedrijven. Het aanbod van Boten.nl is duidelijk gerubriceerd op soort én lengte. Particulieren hebben de mogelijkheid om online geheel gratis een boot met foto te adverteren. Het Boten.nl magazine wordt gratis verspreid bij meer dan 450 jachthavens, watersportwinkels en watersportverenigingen. Tevens wordt het magazine jaarlijks op tientallen beurzen gratis verspreid. Het Boten.nl magazine is voor slechts € 2,25 te koop bij o.a. tijdschrifthandelaren, kiosken en benzinestations. Voor de exacte oplagecijfers verwijzen wij u naar onze tariefkaart die u kunt vinden op onze website.

Boten.nl magazine, hét vraag- en aanbodmagazine voor de watersport! De volgende Boten.nl verschijnt januari 2016! 5>> 5


NIEUWS

Dimitri gaat als de brandweer! Dimitri Simons is 25 jaar en heeft zijn studie aan de TU in Delft overboord gegooid om zich volledig op het oceaanzeilen te richten. In de oude boot van Ysbrand Endt en Christa ten Brinke vaart Dimitri momenteel de minitransat van Douarnenez naar Guadeloupe met een tussenstop in Lanzarote. Op het moment van ter perse gaan van dit nummer vaart Dimitri in de tweede etappe op een zeer verdienstelijke derde plaats. Deze tweede etappe is maar liefst 4000 mijl lang. De minitransat is een solorace waarin Dimitri in de serieklasse vaart voor bootjes van 6,5 m lengte. Deze race maakt deel uit van een kwalificatieronde voor de beroemde en beruchte Minitransat van Frankrijk naar Brazilië.

Propellor van titanium Bruntons Propellers heeft recent de allereerste 4-blads Varifold klapschroef van titanium afgeleverd. Speciaal gefabriceerd voor het nieuwste 115 voets Custom Yacht van Baltic Yachts, is deze titanium schroef tussen de 40 en 50 kg lichter dan een standaard Varifold, zonder daar op het gebied van prestaties, sterkte of duurzaamheid iets voor in te leveren. Het ontwerp van deze Baltic 115 Custom moest leiden tot zowel een comfortabel toerschip als een high performance wedstrijdjacht; bij ieder onderdeel van het ontwerp werd dus gezocht naar het laagst mogelijke gewicht. De Titanium Varifold bespaarde zelf al flink wat gewicht en door het lagere gewicht van de schroef werd daarnaast de mogelijkheid gecreëerd om de rest van de aandrijflijn lichter uit te voeren. Titanium, dat zowel een excellente sterkte/gewicht verhouding als een zeer goede zeewaterbestendigheid heeft, is een uitgelezen materiaal om schroeven van te fabriceren. David Sheppard, Product Manager bij Bruntons: “ Vanaf nu zijn al onze 2-, 3-, en 4-blads Varifolds óók in titanium verkrijgbaar, wat de wedstrijdjachten een extra voordeel biedt in het veld.”

6

www.dna-adviesgroep.nl


>> Editie 6 2015

Mist zorgt voor ellende, KNRM redt Maandagmorgen 2 november iets voor negen uur voer reddingboot Watersport uit Enkhuizen voor de eerste keer uit. Zeven jachten lagen al ruim een dag aan de wachtsteiger van het Naviduct aan de zuidzijde. Van

De nieuwe brug over het Van Harinxmakanaal klaar in 2018 Hoe de nieuwe brug er uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Wel staat op www. fryslan.frl/brugdronryp dat het net als nu een zogenaamde basculebrug wordt. Ook komt de brug op dezelfde locatie. De brug zelf wordt bediend vanuit Leeuwarden. De nieuwe brug wordt iets hoger dan de huidige. De doorvaarthoogte gaat van 5,3 naar vijfenhalve meter. Terwijl de doorvaartbreedte van het beweegbare gedeelte wordt vergroot van twaalf naar zeventien meter. Op die manier kunnen ook grotere vrachtschepen gebruik maken van het Van Harinxmakanaal. De huidige brug is ruim zestig jaar oud en verkeert in slechte staat. Daarom mag verkeer met een totaalgewicht boven de 30.000 kilo sinds februari 2014 al niet meer over de brug rijden.

Waar is Jean Dheedene ? de sluismeester mochten zij niet verder varen omdat zij niet over een radar beschikten. De voorraden aan boord van de jachten raakten echter op en na overleg met de schipper van de reddingboot werd besloten de jachten onder begeleiding van de KNRM naar de haven van Enkhuizen te brengen. Maandagmiddag om kwart voor vier was er wederom alarm, een motorboot was op het Markermeer de weg kwijtgeraakt in de dicht mist en vervolgens vast gelopen. De opvarenden wisten niet waar zij zich bevonden. Na telefonische contact en met behulp van de radar werd de motorboot uiteindelijk aangetroffen voor het strand van Broekerhaven. Reddingboot Watersport moest nog flink wat van haar paardenkrachten inzetten om het schip weer in dieper water te krijgen. :Ook deze watersporter werd door de dichte mist begeleid naar de haven van Enkhuizen. Bij het naviduct lagen inmiddels alweer enkele zeiljachten die ondanks de dicht mist waren gaan varen. Ook deze werden door de reddingboot begeleid naar de haven.

Al meer dan twee maanden is er geen spoor meer van de gepensioneerde ondernemer uit het West-Vlaamse Deerlijk, die in een zeilboot de wereld verkende. Het Belgische gerecht is een onderzoek gestart, terwijl zijn familie nagaat of zijn boot misschien op Gran Canaria werd gespot. Jean Dheedene (72 jaar) vertrok op 10 augustus met zijn zeilboot in de haven van La Graciosa, een klein eiland net boven Lanzarote. Hij zou een stuk van de westkust van Afrika afzeilen in zijn 13 meter lange zeilboot Walk About 1. Tot in Dakar, de hoofdstad van Senegal. “Hij had berekend dat hij daar rond 24 augustus zou arriveren”, zegt zijn zoon, de kunstenaar Stefaan Dheedene (40). Of de West-Vlaamse zeilboot daar ooit aanmeerde, is hoogst onzeker. Want de familie kreeg sinds het vertrek geen teken van leven meer. “Vader houdt ons altijd nauwgezet op de hoogte tijdens zijn reizen. Als hij ergens vertrekt, dan laat hij ons weten wanneer hij zal aankomen en zodra dat gebeurd is, belt hij. Hij zou ons nooit zo lang in het ongewisse laten.” Hoewel Jean Dheedene wellicht in internationale wateren verdween, wordt het onderzoek naar zijn verdwijning gevoerd door het Kortrijkse parket en de Cel Vermiste Personen van de federale politie, met de hulp van Buitenlandse Zaken.

7


Bezoek ons op de HISWA! Stand 07.346

Webasto voor comfort aan boord! ■ Lucht- & waterverwarmers

■ Raam- & luikblinderingen

■ Airconditioningsystemen

■ Koel- & vriesapparatuur

■ Elektrische schuifdaken & beglazing ■ Boilers

8 www.webasto-marine.nl


Zeilboten >> Editie 6 2015

Zeilboten Lees verder voor een selectie uit ons aanbod, voor het volledige aanbod kijkt u op www.boten.nl

9


TEST UW VAARBEWIJS KENNIS Vraag 1.

Vraag 6.

Wat is de beste manoeuvre voor een motorjacht bij het oppikken van een drenkeling, bijzondere omstandigheden en toestanden buiten beschouwing gelaten? a. de drenkeling dwars bovenwinds naderen, schip naast hem stilleggen, schroef stoppen, zo nodig motor afzetten en drenkeling aan boord nemen b. zo snel mogelijk achteruit terugvaren naar de drenkeling, aan de benedenwindse kant gaan liggen en hem oppikken c. zo snel mogelijk recht tegen de wind in naast de drenkeling het schip stilleggen en de drenkeling oppikken

Bij binnenschepen spreekt men wel van de ‘dode hoek’. Hieronder wordt verstaan: a. het gedeelte van het vaarwater vóór de boeg van een binnenschip dat door de schipper vanuit zijn stuurhut niet kan worden overzien b. het gedeelte van een nevenvaarwater dat vanuit de stuurhut van een in het hoofdvaarwater varend binnenschip niet kan worden overzien c. de ruimte tussen de stuurboordzijde van het binnenschip en de wal, die nodig is voor het uitzwaaien van het achterschip wanneer het naar bakboord draait

Vraag 2.

Een zeilschip moet in een kanaal laveren als de wind: a. van achteren komt b. van opzij komt c. van voren komt

Het meren in een sluis aan de sluiswand doe je bij voorkeur met: a. één belegde tros en één sliptros b. twee belegde trossen c. twee sliptrossen

Vraag 3. Binnenvarend in een sluis met een klein motorschip komt de wind van achteren. Teneinde in de sluis af te meren, staat je (enige) bemanningslid klaar om als eerste tros/spring uit te geven: a. de achtertros b. de voorspring c. de voortros

Vraag 4. Je sleept een ander schip op een enkele lange tros. Je spreekt met de schipper van het te slepen schip af dat hij bij de bochten: a. de binnenbochten instuurt b. de buitenbochten instuurt c. recht achter je aan blijft sturen

Vraag 5. Een motorschip dat gesleept wordt, luistert slecht naar het roer omdat er vrijwel geen druk op het roer wordt uitgeoefend. Bij rustig weer is het aan te bevelen te slepen met: a. één lange sleeptros b. één zeer korte sleeptros c. twee niet te lange gekruiste sleeptrossen

Vraag 7.

Vraag 8. De niet-bezeilde sector van zeilschepen: a. is ongeveer een hoek van 60° aan beide zijden ten opzichte van de windrichting b. is ongeveer een hoek van 45° aan beide zijden ten opzichte van de windrichting c. is ongeveer een hoek van 90° aan beide zijden ten opzichte van de windrichting

Vraag 9. Het Signi-betonningssysteem wordt toegepast op: a. alle binnenwateren b. alle Nederlandse binnenwateren met uitzondering van de Waddenzee c. alle Nederlandse binnenwateren met uitzondering van de Eems-Dollard, de Waddenzee en de Westerschelde

Vraag 10. Laterale markering is de markering die: a. aangeeft waar zich obstakels als banken, klippen, wrakken en andere gevaren voor de scheepvaart bevinden b. door middel van merktekens aan één of beide zijden van het vaarwater de loop van het vaarwater zichtbaar maakt c. door middel van middenvaarwaterboeien de loop van het vaarwater zichtbaar maakt.

Deze quiz werd mogelijk gemaakt door www.watersportcursussen.nl en www.boten.n

Controleer uw antwoorden op 10


Vraag 11.

Vraag 14.

Cardinale markering is de markering die: a. aangeeft waar zich obstakels als banken, klippen of wrakken en andere gevaren voor de scheepvaart bevinden b. door middel van merktekens aan één of beide zijden van het vaarwater de loop van het vaarwater zichtbaar maakt c. door middel van middenvaarwaterboeien de loop van het vaarwater zichtbaar maakt

Op de rechteroever van een rivier worden kribbakens aangetroffen met als topteken een: a. bol b. driehoek met de punt naar beneden c. driehoek met de punt naar boven

Vraag 12. Sommige boeien zijn van hulpmiddelen voor de navigatie voorzien, zoals bijvoorbeeld RACON. Dit is: a. een radarreflector b. een radarantwoordbaken c. een radiobaken

Vraag 13. Je vaart op één van de bovenrivieren stroomopwaarts. Recht vooruit zie je een rode stompe ton. Om in de vaargeul te blijven moet je:

Vraag 15. In het Signi-betonningssysteem liggen aan de rechteroever van de rivier: a. ronde rode tonnen b. spitse groene tonnen c. stompe rode tonnen

Vraag 16. Spitse groene tonnen kunnen als topteken hebben een: a. groene bol b. groene cilinder c. groene kegel

Vraag 17. Stroomopwaarts varend in het Signi-betonningssysteem nader je een ton die er als volgt uitziet: bolvormig, rood boven groen, een rode cilinder als topteken.

a. de ton aan bakboord houden b. de ton aan stuurboord houden c. de ton aan bak- of stuurboordzijde houden

Om het hoofdvaarwater te volgen houd je deze ton: a. aan bakboord b. aan stuurboord c. naar keuze aan stuurboord of aan bakboord

watersportcursussen.nl/boten 11


Lobster/10

Open zeilboot/4.6m

BM Zeilboot /6.1m!

Invader 22/

Dehler Sprinta/7.0

Clever/23

Zalmschouw/7.30m

Euro Kruiser MK3/MK3

s X X Ms(OUTs s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms0OLYESTERs'EEN s X X Ms/NBEKENDsONBEKEND s4EL s4EL sONBEKENDs4EL s4EL sJMVANZELST HETNETNL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNL sINFO MERTRADENLsI CODE sJMVANZELST HETNETNLsI CODE sI CODE sI CODE € 3700 € 750 € 795 € 4250

s X X Ms0OLYESTERs&ARYMANN s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY 0+s$IESELss4EL 0+s"ENZINEss4EL sABLEEKER TELENLsI CODE sINFO HMSBOTENNLsI CODE € 7900 € 7000

12

s X X Ms3TAALs9AMAHA s X X Mss4EL TAKTs9AMAHATAKss4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO MERTRADENL i-code 269653 sI CODE € 8900 € 4399


Zeilboten >> Editie 6 2015

Column november 2015 Dufour/24

Noordkaper/25

s X X Ms0OLYESTERs2ENAULT s X X Ms(OUTs3OLE0+ 2C0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL sINFO sINFO HMSBOTENNL HMSBOTENNLsI CODE sI CODE â‚Ź 5900 â‚Ź 14000

Jeanneau/Sun 2500

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR '-0+s$IESELss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL sI CODE â‚Ź 27500

Mallard/Start 7

s X X Ms0OLYESTERs2ENAULT -ARINE0+s$IESELs s4EL sINFO HMSBOTENNLs i-code 302967 â‚Ź 7500

Skippi/750 Cruiser

Dehler/Delanta 76

s X X Ms0OLYESTERs&ARYMANN DIESEL0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING NLsI CODE â‚Ź 6900

Alleen voor snelle boten Voor jachten (pleziervaart) tot 15 meter geldt alleen een vaarbewijsplicht voor boten die sneller kunnen varen dan 20 km/uur. Voor deze categorie geldt ook een registratieplicht. Als je snel wilt varen, moet je het Klein Vaarbewijs hebben. Mijn advies is: eerst het vaarbewijs halen en dan pas een snelle boot kopen want het examen Klein Vaarbewijs is best lastig, zeker als je geen of weinig vaarervaring hebt. Voor zeilboten, sloepen en kajuitjachten geen vaarbewijsplicht. De ‘natuurlijke’ snelheid (rompsnelheid) voor alle boten tot 15 meter is minder dan 20 km/uur. Alleen een boot die ‘overpowerd’ is en niet door, maar over het water vaart (planeert), gaat sneller dan 20 km/uur. Geen vaarbewijsplicht. Voor het overgrote deel van alle pleziervaart geldt geen vaarbewijsplicht. Dat betekent niet dat je zo maar met een boot kunt wegvaren. Dat is zondermeer onverantwoord. Varen met een boot is net iets anders dan rijden met een auto; het is niet echt moeilijk als je maar goed voorbereid bent.

Compromis/777

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR CIL0+s$IESELss4EL sINFO HMSBOTENNL sI CODE â‚Ź 17500

Hasselter/Kustkruiser

s X X Ms0OLYESTERs9AMAHA s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA 0+s"ENZINEss4EL 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE sINFO HMSBOTENNLsI CODE â‚Ź 25000 â‚Ź 5950

Dehler Delanta/80

Vaarbewijsplicht voor de pleziervaart

Wadder/Nr. 19

s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA s4EL sINFO HMSBOTENNL 0+s$IESELss4EL sI CODE sINFO HMSBOTENNLsI CODE â‚Ź 12500 â‚Ź 14500

Wel bekwaamheidseis In het Binnenvaart Politiereglement Artikel 1.09 staat duidelijk dat een boot alleen mag uitvaren als het sturen verricht wordt door een daartoe bekwaam persoon. Het geldt voor alle boten en er is geen enkele uitzondering op. Op zich een heldere regel en zolang alles goed gaat, is geen enkel probleem. Het wordt pas lastig als er ongelukken gebeuren. Bij een aanvaring kan de tegenpartij beweren dat het jouw schuld is omdat je gewoon niet kunt varen en regels niet kent. Probeer dan maar eens om zonder papieren aan te tonen dat je wel bekwaam bent en wel kunt varen. Dat wordt een ellenlange discussie. Nautische basiskennis Sinds kort is er een boekje (Studiewijzer Watersport Certificaat) op de markt waarin de spelregels op het water helder worden uitgelegd. Elke beginnende watersporter zou dit boekje moeten doorlezen. Met een goede kennis van de regelgeving kun je ongelukken maar ook stress en zinloze scheldpartijen voorkomen. Met meer kennis krijg je meer begrip voor je mede waterweggebruiker en wordt het varen voor iedereen een stuk aangenamer. Als je je kennis ook aantoonbaar wilt maken, kun je examen doen en krijg je het Watersport Certificaat. Het is een soort ‘Vaarbewijs light’ voor alle niet vaarbewijs plichtige botenbezitters of huurders. Meer informatie over opleiding en examinering vind je op www.watersportcursussen.nl. Ben Ros, Vaarbewijsopleidingen (VBO) Info@benros.nl

Beneteau/First 26

Victoire/822

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR FACT 0+s$IESELs 0+s$IESELss4EL s4EL sINFO HMSBOTENNL sWHVUNDERINK GMAILCOMsI CODE sI CODE â‚Ź 15000 â‚Ź 13822

Meer informatie U kunt bellen 0162-323396, mailen info@watersportcursussen.nl of kijk op www.watersportcursussen.nl

13


14


Zeilboten >> Editie 6 2015

Python-Drive De ideale trillingvrije aandrijving Leisure/27

Marcon/Sabre 27

s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR -$A30+s$IESELs s$IESELss4EL s4EL sINFO HMSBOTENNLs sSALES PEDRO BOATNLsI CODE i-code 326429 € 12222 € 11950

www.pythondrive.com

Dintra_DubbelKajuit_Pythondrive 2.indd 1

Zweedse klassieker/8.25 ok

Hurley/830 Classic

Jeanneau/28.1

Prospect/900

s X X Ms(OUTs9ANMAR s9ANMARss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 9950

Dekker en zn/Defender 27

09-11-14 15:54

Dehler/28 S - TOP

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s X X Ms0OLYESTERs"UKH s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA -0+s$IESELs s$IESELss4EL sINFO -$0+ss4EL s4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTVALCKXWATERSPORTNLsI CODE sWEHMEYER PLANETNLsI CODE € 6000 € 24900 MAKELAARSNLsI CODE € 39000

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA 0+s$IESELss4EL -$!0+s$IESELssKOOSODIJK sBOBSCHOONE HOTMAILCOMsI CODE PLANETNLsI CODE € 28000 € 13500

All Round/850

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs9ANMAR0+s$IESELs"OUWJAAR s4ELs%MAILJENNYVANTOL HETNETNLsI CODE € 13900

www.boten.nl

Koop of verkoop uw boot nu nog makkelijker!

Beneteau First/29

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA -$ 0+ss4EL sWEHMEYER PLANETNLsI CODE € 19500

Delphia/28

Laurin koster/L28

s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL(OUTs!LBIN0+s"ENZINEs"OUWJAAR $ 0+s$IESELs s4EL s%MAILRENEKOPS HOTMAILCOMsI CODE s4EL sINFO HMSBOTENNL sI CODE € 49000 € p.o.a.

15


Ship Ahoy!

De legendarische Flyer ter zee, ter land en in de lucht. Tekst: Hester Ozinga, Hestag Online Media De legendarische Flyer van Conny van Rietschoten heeft sinds ze te water is, al heel wat beproevingen doorstaan. Dat ze in 1978 als eerste over de finish in de Whitbread Round the World Race (nu de Volvo Ocean Race) kwam is voor de zeilers onder ons de meeste bekende. Daarna werd ze verkocht aan Neil Bergt en verhuisde ze naar Amerika. Ze nam voor de tweede keer, onder de naam Alaska Eagle, deel aan de Whitbread. Ze eindigde als negende van de 27 deelnemende boten. Opnieuw een prestatie. In 1982 doneerde Neil Bergt Alaska Eagle aan het Orange Coast College in New Port Beach, waar ze als opleidings- en trainingsschip meer dan 185.000 zeemijlen maakte, meer dan 40 Pacific crossings en drie

Met de Flyer van Portimao - Alicante september 2014 - Marleen Stoffelen

Atlantische. Ze was 8 keer in Frans PolynesiĂŤ, 17 keer in HawaĂŻ, en negen keer in Alaska en Canada. Zeiler Gerard Schootstra kreeg in 2013 een telefoontje dat Alaska Eagle te koop stond. Het plan om de Flyer ooit terug naar Nederland te halen, dat hij samen met Diederik Nolten had uitgewerkt, raakte in een stroomversnelling. In 2014 werd de Stichting Revival of The Flyer opgericht met als doel de Flyer volledig in originele staat te herstellen, haar te behouden als Nederlands maritiem cultureel erfgoed en actief deel te nemen aan evenementen en wedstrijden. Schootstra heeft nog voor het overlijden van Conny Van Rietschoten (december 2013) contact met hem gezocht en hem gevraagd of hij de naam Flyer weer mocht gebruiken. Kort voor zijn overlijden in december 2013 heeft Van Rietschoten hem die goedkeuring gegeven. In augustus 2014 kreeg De Flyer bij de doop Rotterdam haar oorspronkelijke naam terug.

Vanuit de mast van de Flyer - Marleen Stoffelen

16

Van Rietschoten & Houwens Net als de Flyer krijgt ook het bedrijf Imtech Marine, dat na het faillissement van Imtech overgenomen werd door door Pon Holdings


Zeilboten >> Editie 6 2015

Dan wordt het spannend. De Flyer wordt met een kraan over de metrolijn van 9 meter hoog en 10 meter breed heen getild. Een bijzondere operatie met veel bekijks. Volgens de wethouder van Rotterdam en andere omstanders die ‘s nachts zijn komen kijken is er 15 jaar geleden ooit eens eerder iets over de metrobaan getild. Vaker gebeurt het niet. De Flyer bij de start van de Volvo Ocean Race in Alicante nadat ze bij Royal Huisman weer in oude staat is hersteld - Marleen Stoffelen

en Parcom Capital, haar oorspronkelijke naam terug. Het bedrijf was vroeger bekend onder de naam Van Rietschoten & Houwens. En Cornelis (Conny) van Rietschoten, eigenaar van de Flyer, was de laatste actieve nazaat van het bedrijf. Tijdens Europort, dé internationale ontmoetingsplaats voor innovatieve technologie en complexe scheepsbouw in wereldhavenstad Rotterdam werden de nieuwe huisstijl en de nieuwe naam bekend gemaakt. De Flyer werd door Imtech Marine uitgenodigd om het rijke erfgoed van het bedrijf te representeren en bij de start van het volgende hoofdstuk aanwezig te zijn onder de nieuwe naam RH Marine Group. Ship Ahoy Op naar Ahoy dus. Een heel avontuur., want Ahoy grenst niet aan water. Na weken van rekenen, verkeersregelaars en kranen regelen, wethouders bellen, vergunningen aanvragen, overleg met Ahoy en met de RET Rotterdam is het zover. Ter zee, ter land en in de lucht. Als ik schipper Gerard Schootstra ‘s middags aan de telefoon heb geeft hij toe dat het al wel wat kriebelt. Wat als het toch niet past... Op maandag 26 oktober arriveert het begeleidingsteam van de Flyer in de Waalhaven in Rotterdam. Het enthousiasme, de spanning, maar ook de liefde voor de dame in kwestie hangt voelbaar in de lucht. En al snel de Flyer zelf ook. Zodra het donker is begint onze reis naar Ahoy. Tegen het verkeer in, langs reclameborden, over kruispunten tot aan de metrolijn bij...

Alsof ze nooit anders doen, begeleiden de heren van HEBO maritiem en vd Wetering Transport de Flyer naar Ahoy. Het laatste stukje, door de deur van Ahoy, is centimeterwerk. De deur kan echt niet verder open, dus het moet passen! Heel voorzichtig wordt ze naar binnen gereden. Een grote zucht van verlichting vult de grote zaal van Ahoy, het past net! Om 5 uur ’s ochtends staat ze op de plek van bestemming te glimmen van trots. Via onderstaande foto’s en op de video online kunnen jullie haar reis door donker Rottedam terugzien. Meevaren op de Flyer Van mei tot augustus 2016 is de Flyer Meevaren op de Flyer is van veel zeilliefhebbers een lang gekoesterde droom. In 2016 zijn er opnieuw mogelijkheden om deze droom werkelijkheid te laten worden. Als bedrijf of als groep is het mogelijk om dagtochten te maken in Nederland, of een onvergetelijke zeiltrip naar o.a. Noorwegen of Schotland. Als individu zijn er ook mogelijkheden, bijvoorbeeld als passagier op een etappe van één van de vele zeiltochten. De data, routes en de prijzen worden, vanaf het moment dat ze beschikbaar zijn, gepubliceerd op de website van de Flyer www.flyer-one.nl/nl/agenda

Over Stichting Revival of the Flyer Wil je meer over de stichting Revival of the Flyer weten?

www.flyer-one.nl Flyer Ship Ahoy - Hester Ozinga

Op uitnodiging van Imtech Marine onderweg naar Ahoy voor Europort 2015 - Hester Ozinga

De Flyer wordt na de laatste metro over de 9 meter hoge baan heen getild - Hester Ozinga

Met slechts een paar centimeter speling wordt de Flyer in de nacht van maandag 26 oktober op dinsdag 27 oktober Ahoy binnen gereden - Hester Ozinga

Om 5 uur ‘s ochtends staat ze op de plek van bestemming - Hester Ozinga

17


Spirit/32 Sport

Dehler/31 TOP NOVA

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs9ANMAR'-0+s$IEs!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6OLVOPENTA0+s$IESELs"OUWSELs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNLs JAARs4EL s%MAILACLZANT HOTMAILCOMsI CODE i-code 312438 € 29500 € 37600

Friendship/28

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA -$ CIL0+s s4EL sWEHMEYER PLANETNLs i-code 292922 € 12500

Phantom/31

Feeling 286/Special

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 'M CIL0+ss4EL sWEHMEYER PLANETNLs i-code 312454 € 26500

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs"UKH0+s$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILINFO MAKELAARDIJWAGENAARNLsI CODE € 15000

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

BootHolland_kajuit2014 dubbel.indd 1

Hanse/301

08-11-15 11:36

Huitema zeeschouw/8 meter

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA s X X Ms3TAALs3OLEs3OLE -$ CILDIESE0+s ss4EL sINFO s4EL sWEHMEYER PLANETNLs MERTRADENLsI CODE i-code 314436 € 32500 € 9500

Bestel nu uw entreekaarten voordelig online De Vries Lentsch/One Off

18

Dehler/29

Jeanneau/Sun Odyssey

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR Openingstijden -$0+ss4EL GMs9ANMARGMs sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNLs s4EL sINFO MERTRADENLs Vrijdag 12 februari - 22.00 uur € 4350013.00 i-code 294871 € 30500 € 39990 i-code 314559

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINS0+s$IESELs"OUWJAAR s4ELs%MAILROBENJOAN ZONNETNLsI CODE

Zaterdag Zondag Maandag

13 februari 14 februari 15 februari

10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur


Zeilboten >> Editie 6 2015

BRANDSTOF-REINIGINGSYSTEEM

Voor diesel, benzine en kerosine. Haalt 99,9% van alle vrije water uit de brandstof!

WWW.DINTRA.COM Dintra_DubbelKajuit_MicroSep 2.indd 1

Victoire/11.22

Contest Zeer mooie Zeilboot./

Van De Stadt/43

Verstock/

Regina Af Vindo/43

Spiroship schoone/Woonboot

09-11-14 16:00

Westerdijk/Zeeschouw

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6OLVO0ENTA$0+ s X X Ms/NBEKENDsONBEKEND s X X Ms3TAALs3!""0+ s$IESELs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNLs s4EL sJMVANZELST HETNETNL s$IESELss4EL sINFO i-code 251546 sI CODE HMSBOTENNLsI CODE € 184000 € 6750 € 24500

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs6OLVO0ENTA-$!0+ s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs3CANIA$3s3CANIA$3 s$IESELs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNLs s"OUWJAARs4EL s%MAILINFO MERTRADENLsI CODE i-code 319141 € 89000 € 285000

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs9ANMAR*( $4"%TURBO0+ s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs$AF0+s$IESEL s$IESELs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL s"OUWJAARONBEKENDs4EL s%MAILMARIANNEVANDERLUIT GMAILCOM sI CODE sI CODE € 245000 € 198000

19


STAZO marine equipment b.v. Since 1932 STAZO marine equipment bv produces and exports accessories for pleasure cruise such as steering wheels, shipdecks and mechanical security.Veersed캐k 83 | 3341 LL Hendrik-Ido-Ambacht Tel. 0031 [0]78 6832222 Website: www.stazo.nl | E-mail: info@stazo.nl 20


Zeilboten >> Editie 6 2015

Colvic/30

Sunbeam/30

Beneteau/First

Amerglass/Searunner

Phantom/30

Colin Archer/Danish Rose

Dehler/31

Seahawk/Van De Stadt

Wibo/945

Rob/34

Hunter/33

Gibsea/33 MS

Jeanneau/Sunrise 34

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA '-0+s$IESELss4EL s6OLVO0ENTAss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL sINFO MERTRADENLsI CODE sI CODE € 24500 € 39500

Van Rijnsoever/Schoener motorsailer 10.85 Seahawk/36

s X X Ms3TAALs6OLKSWAGEN 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs i-code 316844 € 19500

Winner/11.20

Bavaria/37 CR-3

Hanse/370

Auroa/Glass

Type Akerboom/1150 OK

Van de Stadt/43

Gaffel Ketch/S-Spant

Nautic Saintonge/Rorqual 44

Gib Sea Gibsea/126

s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 0+s$IESELss4EL 0+s$IESELss4EL s9ANMARss4EL sINFO HMSBOTENNLsI CODE sJOHANDEWIT CHELLONLsI CODE sINFO MERTRADENLsI CODE € 18500 € 20000 € 14750

s X X Ms0OLYESTERs"UKH s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA 0+s$IESELss4EL 0+s$IESELss4EL sINFO HMSBOTENNLsI CODE sDEWINTER DDSNLsI CODE € 8000 € 60000

s X X Ms3TAALs"UKH0+ s X X Ms3TAALs!RONA0+ s$IESELss4EL sINFO s$IESELsONBEKENDs4EL HMSBOTENNLsI CODE sGGWAHULST ZIGGONLsI CODE € 15500 € 23500

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO PENTA0+s$IESELss4EL sTTDORST GMAILCOMs i-code 285657 € 75000

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 9-0+s$IESELss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL sI CODE € 89500

s X X Ms0OLYESTERs0ERKINS INBOORDMODEL0+s$IESELs s4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE € 35000

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms3TAALs2ENAULT0+ '-0+s$IESELss4EL s"ENZINEss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL sINFO HMSBOTENNLsI CODE sI CODE € 26500 € 4750

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO 0ENTA-$0+s$IESELs s4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNLsI CODE € 54900

s X X Ms0OLYESTERs0ERKINS 0+s$IESELss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL sI CODE € 19500

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 9-0+ss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNLs i-code 313337 € 99000

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO s X X Ms3TAALs&ORD,EHMAN PENTA4s6OLVOPENTAs s&ORD,EHMANss4EL s4EL sINFO MERTRADENLs sINFO MERTRADENLsI CODE i-code 293772 € 26000 € 35900

s X X Ms0OLYESTERs,ISTER s X X Ms0OLYESTERs-ITSUBISHI s X X Ms0OLYESTERs3OLE 0ETTERs,ISTER0ETTERss4EL 0+s$IESELss4EL 0+s$IESELss4EL sINFO MERTRADENLsI COsGEENEMAIL? BOTENNLsI CODE sDZWEERS UPCMAILNLs € 80500 i-code 11616 € 58000 de 295195 € 45000

s X X Ms0OLYESTERs0ERKINS 0+s$IESELs s4ELsRICHAREJ XSALLNLs i-code 73822 € 69000

21


Er zĂ­jn effectievere manieren om uw advertentie onder de aandacht te brengen...

...adverteren op Boten.nl bijvoorbeeld. 22


Zeilboten >> Editie 3 2014

Rond & Platbodems Lees verder voor een selectie uit ons aanbod, voor het volledige aanbod kijkt u op www.boten.nl

23


BOTENCATROND:

Platbodems/Tjotter

Fiberline/500

Fries Jacht /Fries Jacht

Boeier /6.30

Nostalgishe Grundel

Gipon jachtgrundel/Platbodem

Boeier 630/Polyester

Kooyman en De Vries/Grundel

Vollenhovense Bol/(Refit 2014)

Zeeschouw/Westerdijk

Vollenhovense Bol/H. Lunstroo

Zeeschouw/9m

Beenakker/Beenakker

Gipon/Gipon

Vollenhovense Bol/Vollenhovense Bol

Wieringer Aak/12 meter

s X X Ms(OUTs sCONTACT DOITYOURSELFYACHTBROKERCOMs i-code 285034 € 3500

s X X Ms3TAALs.ANNI0+ s$IESELss4EL sDIK?HOVESTADT HOTMAILCOM sI CODE € 10500

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI s X X Ms(OUTs'EENs s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s"ENZINEss4EL s4EL sMAR RINCOROOSNLs 0+s$IESELss4EL sINFO WATERSPORTGIETHOORNNL I CODE sSCHRODERHC GMAILCOMsI CODE sI CODE € 2995 € 29500 € n.o.t.k.

s X X Ms3TAALs3ABB0+ s$IESELss4EL sHAVELD GMAILCOM sI CODE € n.o.t.k.

s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA s X X Ms3TAALs6ETUS0+ -$# CILINDER0+s$IESELs s$IESELss4EL s4EL sHATTEM SCHEPENKRINGNL sJJVELDMAN lLTERNETNLsI CODE sI CODE € 18500 € 37500

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s X X Ms3TAALs9ANMAR0+ - CILDIESEL0+ss4EL s$IESELss4EL sWEHMEYER PLANETNLs sARTURJASCHKE YAHOODEsI CODE I CODE € 29500 € 14500

s X X Ms3TAALs"UKH$6-% s X X Ms3TAALs9ANMAR0+ 0+s$IESELss4EL s9ANMARsONBEKENDs4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNLs sINFO MERTRADENLsI CODE I CODE € 49000 € 22500

s X X Ms3TAALs2ENAULT0+ s X X Ms3TAALs-ITSUBISHI s X X Ms3TAALs0EUGEOT0+ s X X Ms(OUTEIKEN s0ERKINS s"ENZINEss4EL 0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL DIESELs0ERKINSDIESELss4EL sPATRICK RVAMAKELAARSNLsI CODE sPBIERMA PLANETNLsI CODE sGJDEVOLDER HOMENLsI CODE sINFO MERTRADENLsI CO€ 8000 € 20000 € 69000 DE € 64500

Tjalk/Platbodem

Lemsteraak/Niet zeilend

s X X Ms3TAALs-ISUBISHI 0+s$IESELss4EL sDOORVG ICLOUDCOMsI CODE € 65000

Hagenaar/ zandaak/Gerestaureerd

s X X Ms3TAALs$!&0+ s$IESELssCONTACT DOITYOURSELFYACHTBROKERCOMsI CODE € 125000

Blomaak/Lemsteraak

Tjalk/Tjalk

s X X Ms3TAALs0EUGEOT s X X Ms3TAALs s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0EUGEOT0+s$IESELs"OUWJAAR 0+s$IESELss4EL sCONTACT DOITYOURSELFYACHTBROKERCOMs s4EL s%MAILLACOMBLE KPNMAILNLsI CODE sWFS ASANLsI CODE € 60000 € 105000 I CODE € 54500

24


Motorboten >> Editie 6 2015

Motorboten Lees verder voor een selectie uit ons aanbod, voor het volledige aanbod kijkt u op www.boten.nl

25


12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu uw entreekaarten voordelig online Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

26

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur


Motorboten >> Editie 6 2015

Introductie buitenboordmotorspecial

2015

In het voorjaar heb ik de grote buitenboordmotorentest 2015 uitgevoerd waarin alle in Nederland leverbare 10 pk buitenboordmotoren zijn getest. Dat artikel ging (uiteraard) hoofdzakelijk over de buitenboordmotoren; over de merken zelf heb ik toen niet veel gezegd. Met het oog op de buitenboordmotorentest 2016, waarin we grotere motoren zullen gaan testen, komen in dit artikel de importeurs en fabrikanten aan het woord om uit te leggen waar hun merk voor staat en wat de bijzondere eigenschappen en voordelen van hun organisatie zijn.

Vijfentwintig bladzijden met achtergrondinformatie, geschiedenis en toekomstplannen van vrijwel alle in Nederland actieve buitenboordmotorfabrikanten en importeurs bieden een schat aan informatie om watersporters een goed gefundeerde keuze te kunnen laten maken voor een buitenboordmotor waar u jaren veel plezier van zult hebben. Arne Smit

Yamaha Magnum Suzuki Honda Tohatsu Evinrude Mercury Parsun 27


SPECIAL Yamaha Voor watersporters is de naam Yamaha synoniem voor buitenboordmotor. Wereldwijd is Yamaha dan ook niet voor niets de grootste producent van buitenboordmotoren. In ruim de 55 jaar van haar bestaan heeft Yamaha reeds meer dan 10 miljoen buitenboordmotoren geproduceerd waardoor ze overal ter wereld te vinden zijn. Yamaha wordt niet alleen in Europa en Amerika uitstekend verkocht, juist ook in minder ontwikkelde landen waar service, onderhoud en onderdelen vaak ver weg zijn, kiezen veel mensen voor Yamaha vanwege de bewezen betrouwbaarheid en lange levensduur.

Yamaha heeft geen autodivisie om op terug te vallen waardoor Yamaha zich moet onderscheiden met de introductie van nieuwe watersporttechnologieĂŤn. Alle motoren van Yamaha zijn dan ook specifiek ontwikkeld voor gebruik in een buitenboordmotor. Van de compacte, lichtgewicht 2,5 pk eencilinder tot en met de indrukwekkende 350 pk V8, alle zijn het 100% Yamaha ontwerpen. Het is dit onderscheidend vermogen dat Yamaha al meer dan 55 jaar zo bijzonder maakt. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten maakt Yamaha serieus gebruik van het jarenlange onderzoek naar de ervaringen en wensen van klanten. Daarom is de modellijn van Yamaha niet alleen breed (van klein tot groot), maar ook diep met allerlei varianten op modellen om tegemoet te komen aan de uiteenlopende wensen van de miljoenen watersporters die gebruik maken van Yamaha buitenboordmotoren. De cost of ownership is laag bij Yamaha. De aanschafprijs is absoluut niet de laagste, maar

28


Motorboten >> Editie 6 2015

dankzij een uitstekende betrouwbaarheid en een hoge gebruikte waarde, is het bezitten van een Yamaha relatief minder duur. Veel professionele gebruikers en overheden kiezen voor Yamaha vanwege de betrouwbaarheid en het goede servicenetwerk. Uniek is het Europese Yamaha hoofdkantoor dat in Amsterdam is gevestigd. Hier zijn alle onderdelen van alle motoren continue op voorraad. Verder is er een testcentrum waar Yamaha ingenieurs dezelfde testen kunnen uitvoeren als de fabriek zelf. De directe nabijheid van onderdelen, ondersteuning en expertise zorgen voor een veilig gevoel bij de aanschaf van een nieuwe Yamaha buitenboordmotor. De woorden die goed bij Yamaha passen zijn: sportief plezier, innovatief, betrokken betrouwbaarheid. Yamaha is bij uitstek een merk met een passie voor racing, fun en plezier. Daarom zijn alle Yamaha producten mede ontwikkeld om jong en oud maximaal plezier te bieden. Zowel in de motorfiets racerij als met buitenboordmotoren behaalt Yamaha vele

29


SPECIAL successen. Het zijn deze successen die Yamaha inzet om haar klanten een maximaal gevoel van vrijheidsbeleving en plezier te geven.

waarmee de kwaliteit van het servicenetwerk wordt verhoogd.

Yamaha is bezig met een voortdurende ontwikkeling van technologieën die vooral de betrouwbaarheid waarborgen. De verhouding tussen het vermogen en het gewicht is daarbij een bijzonder aandachtspunt. Veel Yamaha modellen behoren tot de lichtste in hun klasse. Hoe lichter een buitenboordmotor is, hoe meer vrijheid de gebruiker heeft in de keuze van de bijbehorende boot. Uiteraard heeft een lager gewicht ook een gunstige invloed op de belading van de boot, het brandstofverbruik en de prestaties.

Bovenstaande punten worden sinds de oprichting van Yamaha samengevat met het Japanse woord ‘Kando’. Kando is de samenvatting van de bedrijfsvisie van Yamaha. Yamaha is zich ervan bewust dat klanten zeer bewust voor het merk kiezen. Bij elk product en elke service geeft Yamaha de spirit mee die zo kenmerkend is voor het karakter van Yamaha.

Yamaha is betrokken bij haar consumenten en toont zich een jarenlange betrouwbare partner. Het houdt niet op bij de verkoop van het product. Yamaha besteedt ook bijzonder veel aandacht aan de training van servicemedewerkers, after sales, beschikbaarheid van onderdelen en de kwaliteit van het (dealer)netwerk. Yamaha dealers moeten binnen een uitgebreid en zwaar trainingsprogramma voldoen aan standaarden

Kando staat voor het moment waarop intense voldoening en grote opwinding tegelijk worden gevoeld wanneer mensen iets ontdekken dat van uitzonderlijke kwaliteit en waarde is. Bij Yamaha draait het niet alleen om de technologie of de motor vanuit een functionalistisch oogpunt. Van groter belang is de beleving van het product. Wat gaat er door u heen als u een Yamaha start, hoe ervaart u de kwaliteit van Yamaha en welk gevoel krijgt u tijdens het varen met een Yamaha... Al deze aspecten leiden tot de vervoering van uzelf en van uw emotie. Dan pas kunnen we spreken van Kando! Informatie Yamaha Motor Europe Koolhavenlaan 101 1119 NC Schiphol-Rijk 020 654 6001 www.yamaha-motor.eu

30


Motorboten >> Editie 6 2015

Magnum Magnum is een belangrijke buitenboordmotorproducent uit China. Samen met Parsun vormt Magnum ‘de Chinese’ delegatie in dit artikel. Magnum was in het voorjaar eveneens een deelnemer in de grote buitenboordmotortest toen we tien 10 pk viertaktmotoren hebben getest. In deze test waren de sterke punten van de Magnum zijn frisse moderne vormgeving en pittige prestaties waardoor het een prima motor is voor bijvoorbeeld een speedbootje of kleine RIB. Verder verraste de Magnum met een aantal handige en nuttige zaken in het ontwerp; een goed voorbeeld is de ruim bemeten bracket die voorbereid is om een stuurstang (voor optionele afstandbesturing) doorheen te voeren.

Een belangrijk verkoopargument is de prijs van Magnum buitenboordmotoren, In bepaalde gevallen ligt deze meer dan 40% lager dan vergelijkbare modellen van de duurdere merken. De Magnum 10 pk is met 1699 euro bijvoorbeeld verreweg de goedkoopste motor die er in deze klasse leverbaar is. Voor dit geld krijgt u een buitenboordmotor die losjes geïnspireerd is op modellen van de bekende merken van enige jaren geleden. Hiermee hebt u als eigenaar de zekerheid dat Magnum motoren gebruik maken van beproefde ontwerpen en technologieën. In feite volgen de Chinese merken van vandaag dezelfde strategie die een aantal grote Japanse buitenboordmotormerken in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw volgden. In die tijd waren sommige Japanse merken geïnspireerd door onder andere Mercury en Evinrude en werden vele modellen deels gekopieerd. Tegenwoordig zijn de Japanse fabrikanten wereldwijd succesvol, lopen zij vaak voorop in ontwikkeling en innovatie en nu worden zij zelf op hun beurt geïmiteerd. De kans is heel groot dat Chinese buitenboordmotoren binnen 10 jaar de normaalste zaak van de wereld zijn geworden en zelf voorop gaan lopen in onderzoek

31


SPECIAL naar en ontwikkeling van nieuwe watersportproducten. In 2013 is er in China een compleet nieuwe fabriek gebouwd. De productielijn en het machinepark van deze fabriek zijn overgenomen van een succesvolle Japanse buitenboordmotorproducent. Door de snelle wereldwijde groei van Magnum staat er voor 2016 wederom een nieuwe fabriek op de planning van maar liefst 6000 vierkante meter. Voor 2016 wil Magnum Motor Nederland zich focussen op service en support. Zo zijn er plannen om diverse service centers op te richten waar eigenaars van een Magnum terecht kunnen voor onderhoud, reparatie en garantie van hun buitenboordmotor. Regelmatig introduceert Magnum nieuwe modellen. Nieuw voor 2016 zijn de 5 pk en 6 pk viertakt modellen met een onder een hoek geplaatste cilinder waardoor de motor minder trilt en veel rustiger loopt dan de tot nu toe gebruikelijke ontwerpen. Tevens voegt Magnum in 2016 een 25 pk viertakt buitenboordmotor met elektrische start en power tilt toe aan het assortiment. Magnum buitenboordmotoren maakt veel gebruik van technologieĂŤn en onderdelen van andere merken buitenboordmotoren. Veel onderdelen zijn uitwisselbaar. De anodes zijn bijvoorbeeld van het

merk Martyr, de bougies komen van NGK en de lagers worden geleverd door het wereldwijd toonaangevende NSK. Doordat Magnum Motor Nederland de overhead kosten zo laag mogelijk houdt en de assemblage in China plaatsvindt, kunnen Magnum buitenboordmotoren voor een bijzonder concurrerende prijs worden aangeboden. Speelman International Trading is sinds 2008 importeur van Magnum buitenboordmotoren in Nederland, de activiteiten van Magnum buitenboordmotoren worden uitgevoerd onder de naam Magnum Motor Nederland. Het is de bedrijfsfilosofie van Speelman om niet onbeslagen op het ijs te verschijnen. Daarom zijn de Magnum buitenboordmotoren eerst intern aan uitvoerige tests onderworpen en is er een aantal motoren geleverd aan consumenten om te leren van de ervaringen. Na zes jaar testen en kleinschalige leveringen heeft Speelman in 2014 besloten tot de publiekelijke promotie van het merk Magnum in Nederland. De komende jaren zullen Magnum buitenboordmotoren waarschijnlijk een steeds bekendere verschijning worden op de Nederlandse wateren. Informatie Magnum Motor NL Tel: 0515-335104 info@magnum-motor.nl www.magnum-motor.nl

32


Afkortingen S = Kortstaart L = Langstaart E = Elektrische starter H = Helmstok bediening

× ×

× ×

× × × × × ×

× ×

× ×

× ×

Prijs in € incl. 21% Btw

• • • • × ×

Ontstekingssysteem

aanbouwset en kabels

× × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × ×

Eenhandel schakelkast inclusief

• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • × ×

en gelijkrichter

• • × x • • × x • × • × × × × × × × × × × ×

Lichtspoel 12 volt

Handmatige start

× × × × × × × × × × × × ×

Losse brandstoftank 24 liter

× × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × × ×

Geïntegreerde tank

vooruit/neutraal/achteruit

schakeling

×

Losse brandstof tank 12 liter

1.8 1 17.5 2.9 1 22.5 2.9 1 23.5 2.9 1 22.5 2.9 1 23.5 3.6 1 23.5 3.6 1 24.5 3.6 1 23.5 3.69 1 24.5 4.4 1 27 4.4 1 27 4.4 1 28 4.4 1 28 7.2 2 42.5 7.2 2 43.5 7.2 2 43.5 7.2 2 44.5 11 2 53 11 2 55 11 2 54 11 2 56 11 2 54 11 2 56 18.4 2 77 18.4 2 79 • = Optie

Schakeling vooruit -vrij

Gewicht (kg)

4-takt motoren MF2.5AMHS MF4AMHS MF4AMHL MF4AMHS+ MF4AMHL+ MF5AMHS MF5AMHL MF5AMHS+ MF5AMHL+ MF6AMHS MF6AMHS+ MF6AMHL MF6AMHL+ MF9.9AMHS MF9.9AMHL MF9.9AES MF9.9AEL MF15AMHS MF15AMHL MF15AES MF15AEL MF15AEHS MF15AEHL MF25AES MF25AELP × = Standaard

Aantal cilinders

MAGNUM

KW

Prijslijst 2015

Elektrische starter licht/ laadspoel

Motorboten >> Editie 6 2015

TCI TCI TCI TCI TCI TCI TCI TCI TCI TCI TCI TCI TCI CDI CDI CDI CDI CDI CDI CDI CDI CDI CDI CDI CDI

549 825 825 899 899 925 925 999 999 999 1075 999 1075 1699 1749 2299 2349 1849 1899 2449 2499 2449 2499 3599 3999

Uw dealer:

P = Powertrim Prijzen, modellen en technische gegevens ondervoorbehoud. © MAGNUM MOTOR 2015

33


SPECIAL Suzuki Op het water wil je maar één ding met je boot, plezierig en probleemloos varen. Suzuki zorgt hiervoor. Suzuki heeft een groot scala aan buitenboordmotoren, variërend in vermogen van 2,5 tot en met 300 pk. Vanaf 9.9 pk zijn alle motoren leverbaar met elektronische injectie en veel modellen (zelfs de 9.9!) zijn uitgerust met Suzuki’s befaamde lean burn technologie. Dit is een elektronisch regelsysteem dat voortdurend zorgt voor het meest efficiënte brandstofmengsel en levert hierdoor maximale power met minimale brandstof. Door voortdurend de brandstofbehoefte te voorspellen op basis van een groot aantal parameters die continue worden gemeten, daalt het brandstofverbruik en daarmee samenhangend de uitstoot van milieuvervuilende stoffen. Zuiniger en schoner motoren zijn het resultaat.

Suzuki is een van de drie grote Japanse buitenboordmotorenfabrikanten en viert dit jaar haar 50 jarig bestaan. Vanaf de oprichting in 1965 heeft Suzuki een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Profiterend van de kennis en innovatie van de bekende Suzuki autodivisie introduceerde Suzuki al in 1980 een buitenboordmotor van meer dan 100 pk, die tevens als eerste buitenboordmotor was uitgerust met automatische olie-injectie. Vooral sinds de introductie in 1994 van de eerste Suzuki viertaktbuitenboordmotoren is Suzuki uitgegroeid tot een van ’s werelds meest toonaangevende en innovatieve buitenboordmotorenproducenten ter wereld. De introductie van de Suzuki 60 en 70 in 1997 betekende een belangrijke doorbraak. Waar veel andere fabrikanten nog jarenlang gebruik zouden maken van conventionele carburateurs startte Suzuki met innovatieve elektronische brandstofinspuiting. Een traditie die Suzuki nog altijd in ere houdt met de introductie van de eerste 9.9 pk buitenboordmotor met elektronische brandstofinspuiting (begin 2015).

34


Motorboten >> Editie 6 2015

In Nederland is Suzuki al zeven jaar op rij marktleider met de meeste verkochte buitenboordmotoren. Het succes van Suzuki buitenboordmotoren is in de eerste plaats te danken aan de betrouwbaarheid en ijzersterke reputatie van Suzuki producten. De uitstekende beschikbaarheid van reserveonderdelen en de service van importeur Nimag, gecombineerd met het uitgebreide netwerk van Suzuki dealers, zijn eveneens belangrijke voorwaarden voor het succes.

35


SPECIAL Nimag is sinds het begin van haar bestaan overtuigd van de visie dat een klant niet alleen een product koopt, maar tevens alle service en aandacht die erbij hoort. De klant kiest een buitenboordmotor samen met zijn dealer. De dealer weet en vertelt wat de meerwaarde is van Suzuki. Een logische conclusie is vaak dat de klant voor een Suzuki buitenboordmotor kiest om plezierig te varen. Zeker omdat de kosten die gedurende het buitenboordmotorleven worden gemaakt in het geval van de Suzuki opvallend laag zijn. Goed preventief onderhoud in combinatie met de hoge kwaliteitsnormen van Suzuki producten houden de kosten voor de klant laag. Originele Suzuki onderdelen zijn altijd op voorraad of snel te bestellen en de uitstekende relatie van de importeur met haar dealernetwerk betaalt zich terug aan de klant.

Nimag Nederland heeft al tientallen jaren een zeer hechte band met Suzuki. Al sinds 1964 importeert Nimag Suzuki motorfietsen in Nederland. Het was de heer Louwman, oprichter van Nimag, die in 1967 de eerste buitenboordmotor van Suzuki meenam naar Nederland. Sinds die tijd is Suzuki met hoge snelheid nieuwe modellen en technologieĂŤn voor de watersport blijven ontwikkelen, die Nimag met gestaag groeiend succes heeft verkocht op de Nederlandse markt. In de toekomst zal Suzuki continue blijven vernieuwen om watersporters het beste en meest betrouwbare product voor een goede prijs te bieden. Nimag zal zich blijven inspannen om in samenwerking met haar dealers het best mogelijke netwerk en de daarbij horende service te bieden waardoor Suzuki eigenaren tot de gelukkigste op het water blijven horen. Informatie Nimag BV Lange Dreef 12, 4131 NH Vianen Telefoon 0347 349 749 www.suzuki.nl

36


Motorboten >> Editie 6 2015

Honda Duurzaamheid is de laatste jaren een veelgebruikt modewoord dat zijn betekenis zo langzamerhand heeft verloren omdat het voor van alles wordt gebruikt en vaak ook ten onrechte. Door de Verenigde Naties is de volgende definitie geformuleerd: “Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om in hun behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” Kenmerkend voor Honda is dat er niet alleen wordt gepraat over duurzaamheid, maar dat de belangrijkste peiler van de bedrijfsfilosofie al tientallen jaren duurzaamheid is. Al in 1964, toen vrijwel iedere fabrikant tweetakt buitenboordmotoren produceerde, lanceerde Honda zijn eerste buitenboordmotor: een viertaktbuitenboordmotor - milieuvriendelijker dan ooit eerder was gezien. Alle andere fabrikanten zijn pas in de jaren negentig, onder druk van strengere milieueisen, overgestapt naar milieuvriendelijker technologieën (waar viertakt er één van is).

Oprichter Soichiro Honda was ervan overtuigd dat vaartuigen het water waarin ze voortgaan niet mogen vervuilen. Honda is dit principe altijd trouw gebleven bij de ontwikkeling en productie van zijn buitenboordmotoren. Overigens betekent duurzaamheid voor Honda niet alleen het produceren van een zo milieuvriendelijk als mogelijk draaiende buitenboordmotor, ook de fabriek waarin de motor wordt geproduceerd en alle schakels eromheen worden zo uitgevoerd dat de milieubelasting minimaal is. Honda heeft zichzelf in 2011 verplicht om de CO2 uitstoot van alle producten, hulpmiddelen en activiteiten met 30% te reduceren ten opzichte van het jaar 2000.

37


SPECIAL De derde peiler van Honda’s duurzaamheid is de degelijkheid van de motoren. Omdat Honda motoren heel lang meegaan, zal de energie van de productie niet snel verloren gaan. Naast duurzaamheid zijn nog twee zaken heel belangrijk voor Honda. Ten eerste spant Honda zich in om voor iedere toepassing en voor een redelijke prijs het beste product in de markt te zetten. Honda is dan ook innovatief koploper op allerlei gebieden. Bekend zijn de wereldwijd populaire auto’s die bekend staan om hun sportieve prestaties en betrouwbaarheid. Al wat minder bekend is de succesvolle motorfietsdivisie van Honda en niet veel mensen zullen weten dat Honda zelfs vliegtuigen bouwt: de technologisch geavanceerde HondaJet. Een zakenjet die door slimme innovaties sneller, stiller en zuiniger is dan ieder ander vliegtuig in zijn klasse. De tweede eis die Honda aan haar producten stelt is dat ieder voorwerp dat de fabriek verlaat met de naam Honda erop ook voor 100% een Honda moet zijn. Honda koopt geen motoren, motorfietsen of auto’s in bij

38

andere fabrikanten: als iets niet voor 100% door Honda is ontwikkeld, mag er geen Honda op de kap prijken. Honda doet dit om voor ieder product te kunnen garanderen dat het aan de degelijkheid en de visie van het bedrijf voldoet. Honda biedt een volledig assortiment van buitenboordmotoren van 2.3 pk tot en met 250 pk. Een groot voordeel voor de buitenboordmotorendivisie van Honda is dat deze kan profiteren van de jarenlange kennis en innovatie van de grote autodivisie. De lijst van door Honda ontwikkelde technologieën die hun weg naar buitenboordmotoren hebben gevonden, is dan ook lang. Wie kent niet het uit Honda raceauto’s afkomstige VTEC dat zorgt voor een soepele en


Motorboten >> Editie 6 2015

rustige loop bij lage snelheid terwijl bij hogere toerentallen de koppelkromme en het vermogen worden vergroot. Ook het veel toegepaste ECOMO (soms Lean Burn genoemd) is een door Honda ontwikkeld systeem dat zorgt voor verbranding met een armere lucht/brandstofverhouding dan normaal zou worden gebruikt, zonder dat de motor slechter gaat draaien.

Informatie Honda Motor Europe Ltd. Belgian Branch (Nederland) Sphere Business Park Doornveld 180-184 1731 Zellik (België) 020-7070000 customer.service@honda-eu.com www.honda.nl

Nieuwe Honda 2.3 voor 2016 Onlangs heeft Honda de opvolger van de vermaarde 2.3 pk buitenboordmotor uitgebracht. Hoewel jarenlang een groot succes - mede dankzij het lage gewicht, de inventieve centrifugaalkoppeling en de bekende Honda betrouwbaarheid – was het tijd voor een opvolger. Het nieuwe model heeft een in de lijn van de grotere Honda’s ontworpen motorkap, een grotere brandstoftank en het vermogen is met 15% toegenomen. Ondanks de verbeteringen zijn het opvallend lage gewicht en de prijs onveranderd gebleven.

39


SPECIAL Tohatsu Tohatsu is in Japan en de landen eromheen al jaren een zeer bekende naam op watersportgebied. De laatste jaren timmert Tohatsu ook in Nederland flink aan de weg. Zeker sinds Boat Import Holland in 2012 het importeurschap in handen heeft gekregen en het aantal dealers in Nederland sterk heeft uitgebreid. Tohatsu staat er om bekend robuuste en degelijke motoren te fabriceren die door vele professionele gebruikers (vissers, kustwacht, marine) naar volle tevredenheid worden ingezet. Meer dan bij welk ander merk is betrouwbaarheid het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Dit wordt onderstreept door de vijf jaar volledige garantie die Tohatsu standaard op haar producten aanbiedt. Tohatsu’s zijn overigens niet alleen hypermoderne en betrouwbare Japanse buitenboordmotoren, ze worden ook nog eens aangeboden voor zeer aantrekkelijke prijzen die over het algemeen lager liggen dan de prijzen van de andere grote Japanse merken.

40

De eerste door Tohatsu geproduceerde buitenboordmotor was een 1,5 pk sterke luchtgekoelde buitenboordmotor die al in 1956 op de markt kwam. Tohatsu produceert en verkoopt onder eigen merknaam, maar levert ook motoren aan onder andere Evinrude en Mercury. Geheel in eigen beheer is een modelrange van hypermoderne viertaktbuitenboordmotoren ontwikkeld in de pk klassen van 2,5 tot en met 50. Voor de 60 t/m 250 pk modellen wordt nauw samengewerkt


Motorboten >> Editie 6 2015

met de zeer gerenommeerde Japanse buitenboordmotorfabrikant Honda. Alle Tohatsu’s worden in de state-of-the-art fabriek in Komagane (Japan) geproduceerd. Volgend jaar viert Tohatsu haar 60 jarig bestaan, daarmee is Tohatsu de langst bestaande Japanse buitenboordmotorfabrikant. De Tohatsu Corporation, destijds Takata Motor Research Institute geheten, is opgericht in 1922 en vervaardigde aanvankelijk spoorwegwagons. In 1950 begon Tohatsu met de productie en verkoop van motorfietsen. In 1956 werd de eerste buitenboordmotoren geproduceerd onder de

naam OB- 2. Sindsdien hebben Tohatsu buitenboordmotoren bekwaam gediend op verschillende handelsplatforms: commerciĂŤle visserij, vervoer over zee, recreatie en racerij. In januari 2005 opende Tohatsu een nieuwe fabriek in het bergachtige gebied van centraal Japan. Deze fabriek beschikt over meer dan 370.000 vierkante meter aan ruimte met een productiecapaciteit van meer dan 200.000 eenheden per jaar. De nieuwe fabriek maakt gebruik van technologisch geavanceerde machines die volledig zijn geautomatiseerd om betrouwbare buitenboordmotoren te produceren met een bekroonde reputatie. De Tohatsu traditie begon met het bouwen van duurzame motoren voor commerciĂŤle Japanse vissers. Zij hadden behoefte aan een motor die dagenlang kon draaien onder alle weersomstandigheden. Het zijn de veeleisende en onder zware omstandigheden op de oceaan geteste motoren die Tohatsu tot een van de meest betrouwbare producenten van

41


SPECIAL buitenboordmotoren heeft gemaakt. Tohatsu weet dat het belangrijkste van uw motor betrouwbaarheid is. Of u nu gaat vissen bij zonsopgang of de zonsondergang bekijkt met familie, je wilt een buitenboordmotor die je iedere keer weer terug brengt. Tohatsu staat voor bijna 60 jaar ervaring met de bouw van buitenboordmotoren, een geschiedenis die in 1956 begon met de Tohatsu OB-2. Voor 2015 heeft Tohatsu vier nieuwe modellen ge誰ntroduceerd die profiteren van het nieuwe slanke en sierlijke ontwerp dat eerder al te zien was bij de 40 en 50 pk modellen. De nieuw ontworpen motorkap sluit beter af en geeft makkelijk toegang tot belangrijke componenten van de motor. Het onderwaterhuis van de 25 en 30 is opnieuw ontworpen en dankzij een aangepaste vertraging kunnen er extra grote propellers worden gemonteerd. Tevens is er voor de 25 en 30 pk modellen met elektrische start een trolling systeem beschikbaar waarmee het toerental

42

op een aantal vaste (lage) waarden kan worden vastgezet, ideaal voor gebruik tijdens het vissen. Tevens nieuw op deze modellen is het Tohatsu Onboard Communication System (TOCS) waardoor de 25 en 30 probleemloos kunnen worden aangesloten op apparatuur die voldoet aan het NMEA 2000 prtotocol. Informatie Boat Import Holland Meeboerserf 5 3851 SR Ermelo info@boatimportholland.nl www.tohatsu.nl


Motorboten >> Editie 6 2015

Evinrude Evinrude is onderdeel van het Canadese bedrijf Bombardier Recreational Products (BRP). Naast Evinrude buitenboordmotoren produceert BRP onder meer topkwaliteit Powersport producten die de gebruikers een zeer intense beleving bieden. BRP’s toonaangevende merken zijn: Sea-Doo waterscooters, Ski-Doo sneeuwscooters, Can-Am Off Road & Can-Am Spyder Roadster voertuigen. Evinrude is het oudste nog bestaande buitenboordmotorenmerk ter wereld met een geschiedenis die teruggaat tot 1909 toen de grondlegger van Evinrude, Ole Evinrude, zijn eerste buitenboordmotor ontwierp. Vooral sinds de overname door BRP in 2001 heeft Evinrude continu innovaties doorgevoerd waarmee het merk de meest vooruitstrevende buitenboordmotoren ter wereld produceert. Evinrude produceert een complete lijn motoren tot 300 pk. Bijzonder aan Evinrude is dat de motoren vanaf 25 pk uiterst moderne direct ingespoten tweetaktmotoren zijn (Evinrude E-TEC) die minimaal net zo zuinig en milieuvriendelijk zijn als de viertaktmodellen van de concurrentie.

In de decennia voor de introductie van strengere milieuregels waren vrijwel alle geproduceerde buitenboordmotoren conventionele tweetaktmotoren. En dat was niet voor niets, tweetakt buitenboordmotoren hebben een aantal grote pluspunten die ze bijzonder geschikt maken om als bootmotor dienst te doen: simpele constructie, relatief licht, veel trekkracht, geen noodzaak om warm te draaien en ze zijn makkelijk te onderhouden. Negatieve kanten zijn er echter ook, conventionele tweetaktmotoren hebben een wat hoger brandstofverbruik en stoten meer uit dan vergelijkbare viertaktmotoren. Daarom was het voor veel buitenboordmotorfabrikanten voor de hand liggend om na invoering van de strengere milieuregels over te stappen op de reeds in auto’s en motorfietsen voorhanden viertakttechniek Evinrude heeft een veel uitdagender weg gevolgd door een technologie te ontwikkelen die van een tweetaktmotor een zuinige en schone machine maakt terwijl alle gunstige eigenschappen behouden blijven of zelfs worden verbeterd. Doordat Evinrude in samenwerking met motorenontwikkelaar Rotax een

43


SPECIAL geheel nieuwe technologie heeft ontwikkeld, loopt het merk ver vooruit. Door de uiterst nauwkeurige controle van het brandstof-luchtmengsel zijn de nieuwe Evinrude E-TEC G2 motoren gemiddeld 75% schoner dan concurrerende viertaktmodellen, echter met meer power en een lager brandstofverbruik. Hierdoor voldoen deze motoren nu al aan milieueisen die pas over jaren zullen worden ingevoerd. Een groot voordeel is dat de onderhoudsbehoefte van E-TEC motoren lager is dan bij vergelijkbare viertaktmodellen. Met de introductie van E-TEC G2 heeft Evinrude niet alleen het motorische gedeelte aangepakt, ook alle componenten eromheen zijn onder de loep genomen en waar nodig opnieuw ontworpen. Evinrude heeft grote veranderingen aangebracht op het gebied van de besturing, het schakelmechanisme, de configuratie van het motorblok, het trimsysteem, het aansluiten van de bedieningskabels en de mogelijkheid om de motoren, wat betreft kleurstelling, aan je eigen

PurePower Combustion De technische perfectionering van E-TEC heet PurePower Combustion. Met behulp van computermodellen is ‘in een draaiende motor gekeken’. Op basis hiervan is een nieuw zuiger/cilinderontwerp ontwikkeld en is de directe brandstofinspuiting geperfectioneerd. Hierdoor hebben de Evinrude G2 motoren 20% meer koppel, 75% minder gereguleerde emissie-uitstoot en verbruiken zij 15% minder brandstof dan concurrerende modellen.

44


Motorboten >> Editie 6 2015

smaak aan te passen. Met de introductie van de Evinrude E-TEC G2 buitenboordmotoren zet Evinrude zo’n grote stap vooruit dat deze motoren met recht de buitenboordmotoren van de toekomst genoemd mogen worden. De zekerheid van een fabrieksvestiging Evinrude buitenboordmotoren wordt vertegenwoordigd door fabrieksvestiging BRP Benelux met het hoofdkantoor, de onderdelenmagazijnen en de technische dienst net over de grens in België. In Nederland is een groot aantal gerenommeerde watersportbedrijven dealer van Evinrude waardoor service nooit ver weg is. www.brp.com

Dynamic Power Steering en SLX tandwielkast Veel buitenboordmotoren met hydraulische besturing worden voorzien van een hydraulische cilinder die achteraf aan de voorzijde van de motorophanging wordt gemonteerd. Evinrude G2 motoren hebben standaard hydraulische besturing waarvan de hydraulische cilinder in de middensectie van de motor is ingebouwd. Dit zorgt voor een directere en nauwkeuriger besturing. De meeste modellen zijn standaard voorzien van stuurbekrachtiging die rekening houdt met het type boot en de toepassing, wat het stuurcomfort verder verhoogt. Om het aantal kabels, beugels en overbrengingen te minimaliseren, heeft Evinrude het schakelmechanisme en de bediening ervan geheel in het onderwaterhuis ondergebracht. Hierdoor ‘schakelen’ Evinrudes vloeiender en soepeler dan iedere andere buitenboordmotor.

Dual Axis Rigging Systeem De bedieningskabels van buitenboordmotoren worden vaak via een soort stofzuigerslang geleid die aan de voorkant van de motor is aangesloten. Bij het sturen beweegt deze slang met kabels heen en weer door de boot waarvoor ruimte moet worden vrijgehouden. Evinrude laat de kabels vanaf de zijkant binnenkomen op een aansluiting die niet beweegt bij het sturen. Hierdoor nemen de kabels geen ruimte in op de achterzijde van boot en wordt er een zeer nette afwerking gecreëerd (clean rigging), tevens is de kans op vroegtijdige kabelbreuk veel kleiner.

45


SPECIAL Mercury Mercury is een van de langst bestaande buitenboordmotorfabrikanten ter wereld, opgericht in 1939 vierde het merk vorig jaar het 75 jarig bestaan. Met buitenboordmotoren tussen 2,5 pk en 400 pk en binnenboordmotoren (benzine en diesel) tot 1650 pk heeft Mercury een aandrijving voor vrijwel iedere boot. Twee sterke troeven zijn de innovatieve kracht en de focus op watersport: Mercury lanceert iedere zes weken een watersportproduct en de core business van Mercury is het bouwen van motoren voor de watersport. Buitenboordmotoren die voor 100% als motoren voor de watersport zijn ontwikkeld en niet als auto- of motorfietsmotor. In de meer dan 75 jaar lange historie heeft Mercury met de introductie van nieuwe modellen en technologieĂŤn vaak de koers van de wereldwijde watersport bepaald. Geen ander merk heeft zoveel overwinningen behaald in vrijwel alle verschillende internationale raceklasses als Mercury. Anders dan de meeste concurrenten drijft Mercury niet rond in de zee van vrijwel identieke motoren die vaak afgeleid zijn van reeds bestaande auto- en motorfietsontwerpen. Een sprekend voorbeeld zijn de Verado motoren. In plaats van een doorsnee V6 ontwerp, heeft Mercury een geheel nieuwe zescilinder lijnmotor met compressor ontwikkeld, gebaseerd op de wensen

46


Motorboten >> Editie 6 2015

van watersporters. Het resultaat is een indrukwekkende, bijzonder soepel lopende motor, die in niets lijkt op alle andere motoren die rond varen. Het is de durf en kracht om anders te zijn, nieuwe wegen in te slaan en innovatief een leider te zijn die het merk Mercury reeds sinds haar begin kenmerkt. Mercury is snelheid, prestatie, innovatie en jarenlange

staartstuk voor het zware werk. Hetzelfde geldt voor de 150 pk versie die als snelle Verado met compressor leverbaar is, maar ook als 150 EFI met een bijzonder ruime cilinderinhoud van maar liefst 3000 cc. Toch is deze 150 de lichtste motor in zijn klasse. Naast viertaktmotoren, biedt Mercury ook direct ingespoten Optimax motoren: economisch in aanschaf en gebruik en met indrukwekkende prestaties. Voor professionele gebruikers zijn de befaamde Mercury Sea Pro modellen beschikbaar van 75 tot en met 150 pk. Deze motoren zijn voorzien van aangepaste componenten om jarenlang professioneel gebruik onder de zwaarste omstandigheden te kunnen doorstaan.

betrouwbaarheid, ondersteund door een netwerk van alleen al in Europa meer dan 3500 servicepunten. Hierdoor zijn service en ondersteuning altijd snel en dichtbij. Buitenboordmotoren Mercury heeft niet alleen een uitgebreide lijn in de breedte (van 2,5 tot en met 400 pk), maar ook in de diepte is er veel keuze. Afstandbediening of stuurknuppel, optionele powertrim en elektrische start zijn natuurlijk bekend, maar Mercury gaat veel verder. Zo is er een ‘gewone’ 30 pk voor normale omstandigheden en een extra zwaar en sterk uitgevoerde 30 pk met een bijna 50% grotere cilinderinhoud en een extra robuust

47


SPECIAL Binnenboordmotoren De afgelopen jaren heeft Mercury Mercruiser drie nieuwe motoren geïntroduceerd. Niet langer zijn de binnenboordmotoren gemariniseerde motoren van General Motors, maar heeft Mercury Mercruiser een eigen lijn motoren ontwikkeld die zijn gebouwd om jarenlang te kunnen presteren in de zware condities die watersport vaak met zich meebrengt. De 4,5 liter V6 motoren van 200 en 250 pk hebben gietijzeren componenten op die plaatsen dat de motor in aanraking komt met het buitenwater. De overige componenten zijn vervaardigd uit corrosiebestendige aluminiumlegeringen en composieten. Deze beproefde combinatie garandeert een perfecte (zee)waterbestendigheid. Een bijzonder detail is de adaptieve snelheidscontrole (ASC) die ervoor zorgt dat het toerental gelijk blijft, ongeacht veranderende omstandigheden zoals de plaats van belading in de boot, scherpe bochten of een springende wakeboarder. In de zwaardere vermogens zijn de 300 en 350 pk sterke 6.2 liter V8 en de 380 en 430 pk sterke 8,2 liter V8 beschikbaar. Naast de benzinemotoren heeft Mercury Mercruiser ook een uitgebreid aanbod van diesel binnenboordmotoren.

Marine Accessoires Mercury maakte de afgelopen jaren een sterke groei door in het accessoire segment en het is de ambitie om binnen enkele jaren de grootste producent ter wereld te zijn. Voorbeelden van veelvoorkomende producten zijn bilgepompen, navigatieverlichting, zwemtrappen, fenders. Mercury loopt echter ook voorop in de ontwikkeling van nieuwe producten. Een voorbeeld is het in 2013 geïntroduceerde ‘Joystick Piloting’. Dit systeem, gecombineerd met twee of meer Verado buitenboordmotoren, maakt het mogelijk uw boot in vrijwel alle richtingen te bewegen met gebruik van een joystick. Het is zelfs mogelijk waypoints in te stellen via welke uw boot automatisch naar de bestemming vaart of met de digitale ankerfunctie precies op dezelfde plaats te blijven (uiteraard zonder gebruik van een anker). In combinatie met Digital Throttle & Shift (DTS: elektrohydraulische besturing) en Vesselview waarmee alle bootsystemen via een centraal bedieningspaneel worden gecontroleerd en bediend, wordt varen pas echt het relaxte en aangename tijdverdrijf dat het zou moeten zijn, maar nooit eerder voor 100% is geweest. Informatie www.mercurymarine.com

48


Motorboten >> Editie 6 2015

Parsun Parsun is een van de grootste buitenboordmotorfabrikanten van China. Parsun en Magnum vormen samen de Chinese vertegenwoordiging in dit artikel en eveneens in de buitenboordmotortest van het afgelopen voorjaar toen we tien 10 pk viertaktmotoren hebben getest. In die test waren de sterke punten van de Parsun onder andere het geluidsniveau, het brandstofverbruik in het middentoerentalbereik en het relatief lage gewicht. Deze eigenschappen maken de Parsun 9.8 een interessant budgetalternatief voor gebruik achter een kajuitboot of in situaties waarin de motor vaak van de boot wordt gehaald.

Het meest opvallende aspect van vrijwel alle Parsun buitenboordmotoren is hun scherpe prijs, vaak ligt deze tot 40% lager dan vergelijkbare modellen van de duurdere merken. Voor dit geld krijgt u een buitenboordmotor die losjes geĂŻnspireerd is door modellen van de grote merken van enige jaren geleden. Hiermee hebt u als toekomstig eigenaar de zekerheid dat Parsun motoren gebruik maken van beproefde ontwerpen en technologieĂŤn. Parsun is overigens al in 2003 begonnen met het onderzoek naar en de ontwikkeling van eigen modellen buitenboordmotoren; de massaproductie is in 2005 opgestart.

49


SPECIAL De historie van Parsun gaat echter veel verder terug: al sinds 1968 produceert Parsun diesel binnenboordmotoren: wat betreft motorische en technische kennis en kunde heeft Parsun reeds ruime ervaring opgedaan. Met meer dan 80.000 units per jaar is Parsun tegenwoordig China’s grootste zelfstandige buitenboordmotorproducent. Met het groeien van de ervaring met de ontwikkeling van eigen motoren introduceert Parsun steeds regelmatiger nieuwe modellen. Zo zijn afgelopen jaar een nieuwe 15, 20 en 40 geïntroduceerd. In de nabije toekomst zal de modellijn verder uitgebreid worden en bestaande modellen worden gemoderniseerd. Op het gebied van conventionele carburateur tweetaktbuitenboordmotoren bouwt Parsun modellen tot en met 90 pk: ook met zwaardere vermogensklassen heeft het bedrijf dus reeds veel ervaring opgedaan. Deze laatste motoren worden vooral in en rond China verkocht aan beroepsvissers die de motoren dagelijks onder zware omstandigheden gebruiken.

50

Van alle Chinese zelfstandige buitenboordmotorfabrikanten is Parsun de grootste: ruim 50% van de door China geëxporteerde buitenboordmotoren zijn Parsun’s. Tevens heeft Parsun het breedste aanbod aan modellen. Wereldwijd is Parsun in aantallen de zevende buitenboordmotorfabrikant; zelfs groter dan het Italiaanse Selva, en het doel is om het wereldwijde marktaandeel snel verder op te bouwen. Loendersloot Watersport is reeds acht jaar importeur van Parsun in Duitsland en de Benelux. In Nederland is Parsun nog niet zo’n


Motorboten >> Editie 6 2015

bekend gezicht, maar in de Scandinavische landen, Engeland en Duitsland wordt het merk zeer goed verkocht. Kijkt u maar eens op internetfora in deze landen hoe positief daadwerkelijke bezitters van Parsuns over hun motor spreken. De Parsun 2.6 pk kwam dan ook niet voor niets als gedeelde beste uit de buitenboordmotortest van Boote (Duitsland) vorig jaar. De goede verkoop in Duitsland maakt dat Loendersloot een lange adem heeft om Parsun ook in Nederland goed in de markt te zetten. Momenteel zijn er nog niet zoveel dealers in Nederland, maar om service en garantie te kunnen garanderen, werkt Loendersloot nauw samen met zelfstandige servicepunten die bezitters van Parsun motoren helpen in geval van problemen. Loendersloot Watersport heeft zelf alle onderdelen van alle modellen in voorraad, en wanneer er een onderdeel onverhoopt uitverkocht mocht raken dan is er ook een groot Europees hoofdkantoor en distributiecentrum van Parsun. Hiermee is de onderdelenleverantie gegarandeerd en hoeft men nooit lang te wachten op reparatie of service.

Modellen en prijs F2.6 F5 F5 F6 F8 F8

kortstaart kortstaart langstaart kortstaart kortstaart langstaart

€699 €999 €1049 €1195 €1699 €1749

F9.8 F9.8 F9.8 F9.8

kortstaart langstaart kortstaart E-start langstaart E-start

€1799 €1849 €2299 €2349

F15 F15 F15 F15

kortstaart langstaart kortstaart E-start langstaart E-start

€1999 €2049 €2499 €2549

F20 F20 F20 F20

kortstaart langstaart kortstaart E-start langstaart E-start

€2249 €2299 €2799 €2849

F25 F25

kortstaart E-start langstaart E-start Powertrim

€3499 €3995

F40 - binnenkort leverbaar, vanafprijs rond 4500 euro Modellen met elektrische start zijn uitgerust met afstandbediening Informatie: Loendersloot Watersport Lagendijk 1b 1911 MT, Uitgeest 0251 860 254

51


Nieuw model

2015!

Topcraft 605 Tender Geheel nieuw en innoverend design met zeer goede vaareigenschappen en megahoge rugkussens!

Introductieprijs: Van € 13.900,- voor € 12.900,-

Topcraft 435 Fun Prijs: € 4.695,-

Topcraft 484 Grande Limited Prijs: € 4.695,-

Topcraft 455 Millenium Prijs: € 6.995,-

Kijk voor onze modellen en dealers op: 52

WWW.TOPCRAFT.NL


Motorboten >> Editie 6 2015

SmokerCraft visboot/V178C

Najaar. Herfst Deals !!/2015

Sea Lion 325 met /8pk merc

Vis / consoleboot/Aqualine 360

s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND s X X Ms0OLYESTERs s4EL sJMVANZELST HETNETNL s4EL sINFO BOATSERVICEDAN sI CODE € 8750 NIJSNLsI CODE € p.o.a.

Aqualine 360 tourboot/NIEUW! met

motor s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s4EL sJMVANZELST HETNETNL s4EL sJMVANZELST HETNETNL s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY sI CODE € 4650 sI CODE € 2608 0+s.IEUWs4EL sJMVAN ZELST HETNETNLsI CODE € 3685

Texas Tour / consoleboot/420 groot zonnedek!

s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND s4EL sJMVANZELST HETNETNL sI CODE € 2695

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Sylvan aluminium visboot/Sporttroller 1400

Crescent/Winner 450

s X X Ms0OLYESTERs9AMAHA &OURSTROKE%&)ss4EL s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s4EL sJMVANZELST HETNETNL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE sI CODE € 6500 € 7250

Prins/480 open

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI $&!4,ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 11900

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten BootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

08-11-15 11:35

Openingstijden

Sylvan aluminium visboot/SportTroller 1600

Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

Hogaroth. Pol. 500/Vis / consoleboot

s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND s4EL sJMVANZELST HETNETNL s X X Ms0OLYESTERs.IEUW € 4750 s4EL sJMVANZELST HETNETNL sI CODE sI CODE € 7996

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

Vripack/Sleper

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs6ETUS0+s$IESELs"OUWJAAR .IEUWs4EL s%MAILVDHOOPBV HOTMAILCOMsI CODE € 24500

Boston Whaler/21 Outrage

Atlantic/505 Open

Riomar/515

s X X Mss4EL s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs*OHNSON0+s"ENZINEs"OUW s X X Ms0OLYESTERs(ONDA JAARs4EL s%MAILMARIOBOLLE ZONNETNLsI CODE € 17750 0+s"ENZINEss4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sMARKODIVING HOTMAILCOMsI CODE I CODE € 6799 € 14250

53


T

Boatbiz - Brouwerstraat 5 - 8356 DV Blokzijl - Tel: 0527-291 111 - E-mail: info@boottaxeren.nl

54


Motorboten >> Editie 6 2015

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Boston Whaler/Montauk 17

s X X Ms0OLYESTERsX(ONDA PKFOURSTROKEss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 9900

SmokerCraft aluminium visboot/ ProLodge 160

s X X Ms0OLYESTERs"ENZINE s.IEUWs4EL sJMVANZELST HETNETNLsI CODE € 9999

SeaWave consoleboot/NIEUW!

s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s4EL sJMVANZELST HETNETNL sI CODE € 7960

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten BootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

08-11-15 11:35

Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

Texas visboot/530 fisk

Rancraft/RM 18 open Console

Shetland/535

Campion/535 vr bowrider

Reddingssloep FR Fassmer II/5.50m

Beneteau VERKOCHT/550 Flyer cabrio

Bayliner/185 bowrider

Jeanneau/Merry Fisher 595

Style/190 Fisherman

SmokerCraft aluminium visboot/ Millentia 19.2

Aquabell /585

Condor 600 visboot/Met kajuit

s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND s X X Ms0OLYESTERs%VINRUDE s4EL sJMVANZELST HETNETNL % TECss4EL sINFO sI CODE € 3850 BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 13900

s X X Ms0OLYESTERDUBBELWANDIG sCILINDERDEUTZsCILINDERDEUTZs s4EL sINFO MERTRADENLs I CODE € 4950

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI $&!4, ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 14900

Curtevenne/785

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI $&4, ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € p.o.a.

s X X Ms0OLYESTERs9AMAHA 0+s"ENZINEss4EL sMARKRUTTE PLANETNLsI CODE € 6650

s X X Ms0OLYESTERs9AMAHA PK0RO6ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 7900

s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms0OLYESTERs*AMAHA s4EL sINFO BOATSERVICEDAN 0+s"ENZINEss4EL NIJSNLsI CODE € 11900 sRWOLTHUIS HETNETNLsI CODE € 19950

s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND 0+s"ENZINEss4EL s4EL sJMVANZELST HETNETNL s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND sI CODE € 8500 s4EL sJMVANZELST HETNETNL sINFO MAREDMARINENLsI CODE sI CODE € 14500 € 6900

Bayliner/246 Discovery

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs6OLVOPENTA0+s$IESELs"OUWJAAR s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs-ERCRUISER0+s"ENZINE s4EL s%MAILDE?HAAN?HS HOTMAILCOMsI CODE € 10900 s"OUWJAARs4EL s%MAILKEESHORDIJK LIVENLsI CODE € 37500

55


GADGETS

Gadgets voor de Winterwatersporter! Koning Winter staat weer voor de deur en dat is voor de meeste watersporters aanleiding om de boot de komende 6 maanden gedag te zeggen. Maar weet u eigenlijk wel wat u mist? Het is overal heerlijk rustig op het water, er is plaats genoeg in de havens en de havenmeester is blij met uw komst. Koud, zult u zeggen, ijskoud! Eens, maar kou daar kunt u zich op kleden of tegen wapenen. Kijk eens naar de gadgets die we speciaal voor de winterwatersporter hebben geselecteerd.

De Dubarry Shamrock zeillaarzen zijn 100% waterdicht en ademend door het gebruik van Gore Tex. Niet iedereen heeft zo’n 279 euro over voor een paar van deze laarzen. Voor die mensen is het goed om te weten dat die laars de meest gekopieerde zeillaars ter wereld is en dus in goedkopere versies te verkrijgen. Verwacht niet dat er ook het dure Gore Tex in de laars is verwerkt, maar droog zullen uw voeten wel blijven.

Wandelen is in de winter een must om fit te blijven. De kinderen zullen het echter veel eerder koud krijgen t.o.v. de zomermaanden. Stop ze lekker bij elkaar in deze bolderkar voorzien van een extra fleecedekentje en ze houden het uren vol. De bolderkar is natuurlijk ook een fantastisch alternatief op het zeulen met een winkelkarretje of zware plastic tassen voorzien van blikken erwtensoep.

Kou gaat men tegen met kleding opgebouwd in laagjes. Deze comfortabele fleece trui van Gill zou zeer goed één van die laagjes kunnen zijn. Van de buitenkant ziet de trui eruit als een keurige en sportieve gebreide trui maar de voering is 100% fleece en dus heerlijk warm! De trui kost 99 euro en kleedt bijzonder goed af.

56

Zomers ietwat overdreven op de meeste toerzeiljachten maar ’s winters een must! Deze zeilhandschoenen van Gill houden niet alleen uw handen ietsje warmer maar hebben een geweldige grip op uw schoten en vallen. Dikke warme handschoenen zijn gevaarlijk voor de winterzeiler omdat de grip en het gevoel op bijvoorbeeld een val veel minder is.


Motorboten >> Editie 6 2015

De onontbeerlijke sjaal in de winter is bij voorkeur voor de veiligheid kort en warm. Deze zeer korte fleece sjaals zijn lekker zacht en heerlijk warm. Aan één uiteinde is een gat gemaakt zodat de sjaal stevig vast blijft zitten zonder het gevaar op te lopen dat de sjaal bijvoorbeeld tussen de schoot en de lier komt.

Speciaal voor stoere mannen met een klein hoofd of voor het doorgewinterde watersportkind. Piraten spreken al vele jaren tot de verbeelding, wie wil er nou niet op Jack Sparrow lijken. Met deze muts dwing je respect af bij iedere collega winterwatersporter! Via het hoofd verliest een mens ca. 70% van zijn warmte. Met deze stoere muts is dat verleden tijd.

Ook watersportmerk Helly Hansen denkt aan de ‘winterwatersporter’. Een heerlijk warm gevoerde jas met het ultrahippe bontkraag aan de capuchon zal u een behaaglijk gevoel geven achter het roer. De jas is waterafstotend en natuurlijk bestand tegen een gure koude wind.

Een stukje hipper dan de piratenmuts is de uitgebreide collectie van Buff. Deze multifunctionele sjaal kan ook worden gebruikt als combinatie sjaal – muts. De Sjaals zijn er in vele effen kleuren maar om een koude en grijze dag op te fleuren worden ze ook geleverd in kleurrijke trendy designs. Buff heeft tevens een zeer uitgebreide collectie mutsen en hoodies voor de trendy winterwatersporter. Last but not least is deze teakhouten spiegelset met opbergbak. Natuurlijk wilt u ook in de winter er goed uitzien en dat regelmatig kunnen controleren. Voor slechts 49 euro heeft u hiermee een gadget voor aan boord die aan de eisen voldoet. Na een lange en koude dag varen kijkt u in deze spiegel om vervolgens te zien dat u trots en genoegen uitstraalt omdat u wederom een winterdag genoten heeft.

57


Doerak/600

Storeland/Sloep

Edge water/200 Open

Bayliner/2050 LX sport

Inter 630 Kajuitboot// kruiser!

Quicksilver/630 Commander WA

s X X Ms3TAALs9ANMAR0+ s X X Ms(OUTs.ANNI s$IESELss4EL sINFO 0+s$IESELss4EL HMSBOTENNLsI CODE € 7500 sINFO HMSBOTENNLsI CODE € 19500

WINNAAR INNOVATIE AWARD 2014!

Ketelbinkie:

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI$& 48%&)sONBEKENDs4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 13900

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,8PKss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 10900

De meest compacte oliegestookte (combi) ketel voor aan boord.

Vanaf € 2.21 5,40 excl. BTW

s X X Ms0OLYESTERs-ARINER s X X Ms0OLYESTERs(ONDA 0+s"ENZINEsONBEKENDs4EL &OURSTROKEss4EL sJMVANZELST HETNETNLs sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE I CODE € 3950 € 15900

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Onedin kruiser/650

9,5 kW

17 kW

25,7 kW

• kinderlijk eenvoudig • compact • degelijk, duurzaam en veilig • met perfecte service Ook complete installatie mogelijk

s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND s4EL sJMVANZELST HETNETNL sI CODE € 3950

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Stalen Kruiser/Kajuitboot

Sealine/Continental 23

Sea Ray/230 OV Signature

Sea Ray 220/Bowrider

s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA s4EL sJMVANZELST HETNETNL 0+s$IESELss4EL sI CODE € 4750 sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 12500

www.maritimebooster.nl Jan van der Heijdenstraat 1 T 088-1180800 3281 NE Numansdorp

58

E info@maritimebooster.nl

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s X X Ms0OLYESTERs L60+s"ENZINEs s4EL sINFO HMSBOTENNLs s4EL sINFO HMSBOTENNLs I CODE € 24500 I CODE € 14500


Motorboten >> Editie 6 2015

ACCU WINTERKLAAR?

Monterey/238SS Roswell edition

Doerak/780

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s X X Ms3TAALs0EUGEOT0+ -AG-0)" Pss4EL s$IESELss4EL sINFO sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE I CODE € p.o.a. € 15900

by

Vonhof_.indd 1

Kanaalkruiser/Kanaalkruiser

BWM RIB Boat/25 Rapier

Amulet/Vlet

Motorkruiser/8.00 AK

Cascaruda/800

Aluyard/Border 800

Motorkruiser/7.50 ok

10-11-13 10:35

Polaris/770 L

s X X Ms0OLYESTERs.ANNI0+ s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s X X Ms3TAALs6ETUSs6ETUS s X X Ms0OLYESTERs2ENAULT s$IESELss4EL sNIGEL ,ITER(064ss4EL sONBEKENDs4EL sINFO $42 ss4EL sINFO RIDER BCSORGsI CODE € 12000 sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs MERTRADENLsI CODE € 6500 BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE I CODE € 23900 € 6850

s X X Ms3TAALs"-#0ERKINS 0+s$IESELss4EL sHOOGKAMERHIELE ZIGGONLsI CODE € 10000

s X X Ms3TAALs-ERCEDES s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 9950

s X X Ms3TAALs0EUGEOT )NDENORs0EUGEOT)NDENORs s4EL sINFO MERTRADENLs I CODE € 8900

s X X Ms!LUMINIUMs$EUTZ s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 69500

Hoekstra Kruiser/800

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs-ITUBISHI0+s$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE € 4950

Antaris/720 Family

Gein Kruiser/

Intercruiser/27

Risor/27

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE € 39990

Bennington/2575 QCW

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO$ s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL!LUMINIUMs-ECRUISER -!'-0)$43 0+s$IESELss4EL 0+s%UROs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO HMSBOTENNLsI code 319168 € 60000 sINFO MAREDMARINENLsI CODE € 74500

s X X Ms3TAALs-ERCEDES s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 6950

s X X Ms0OLYESTERs0ERKINS s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 22500

59


7PPSXFHt/+;PFUFSNFFS tKNWBO[FMTU!IFUOFUOM "MNFFSEBO45KBBSVXMFWFSBODJFS

XXXWBO[FMTUXBUFSTQPSUOM

Sea Lion serie, nu extra zomers geprijst! Sea Lion 325 € 2.595,-

Sea Lion 420 Sports € 3.620,-

Sea Lion 490 sports € 6.545,-

Sea Lion 325 Speeder € 3.440,-

Sea Lion 460 A € 3.995,-

Sea Lion 560 sports € 7.960,-

Sea Lion tourboot 270 Sports € 2.350,-

Sea Lion 325 met 8pk merc € 4.650,-

Overig v.d. zee stevenvlet € 49.500,-

Waterland kruiser € 23.000,-

10.000m2WBBSQMF[JFStOJFVXFFOHFCSVJLUFCVJUFOCPPSENPUPSFOtOJFVXFFOHFCSVJLUFUSBJMFST 60


Motorboten >> Editie 6 2015

Er zijn boten in vele soorten en maten... ...daarom stofferen wij op maat.

Einsteinstraat 21 B 3902 HN Veenendaal T : 0318 556642 F : 0318 556939

Scheepskussens in model, met of zonder knieholte verdikking, met lendestuk of glad, eventueel met bies of knopen.

www.stoffeerderijvanviegen.nl

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Braassemkruiser/830 OK

Verhoef/835 ok

s X X Ms3TAALs0EUGEOT0+ s X X Ms3TAALs0EUGEOT$4. s$IESELss4EL sINFO s0EUGEOT$4.ss4EL MAREDMARINENLsI CODE € p.o.a. sINFO MERTRADENLsI CODE € 12500

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Nautic Generation/28

s X X Mss4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE € 79000

Python-Drive

Bestel nu 1uw entreekaarten BootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

De ideale trillingvrije aandrijving

Openingstijden

Boarncruiser/840

s X X Ms3TAALs3OL s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 29500

www.pythondrive.com

ntra_DubbelKajuit_Pythondrive 2.indd 1

Antaris/MK 25

08-11-15 11:35

Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

Pedro/850 GSOK

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 12900

09-11-14 15:54

Molenkruiser/Molenkruiser

Cascaruda/850 AK

Super Favorite/860 OK

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s X X Ms3TAALs6ETUS0+ 0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs sJANBERKHOFF KPNMAILNLsI CODE I CODE € 59500 € 14750

s X X Ms3TAALs3AMOFA0+ s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE € 9900

s X X Ms3TAALs0EUGEOT0+ s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE € 19000

Marco/860 Salon

Waterland Unieke kruiser!/8,5m! Compleet

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs0EUGEOT6ETUS0+s$IESEL s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6ETUS0+s$IESELs"OUWJAAR s"OUWJAARs4EL s%MAILMVOORN HOMENLsI CODE € 29750 ONBEKENDs4EL s%MAILJMVANZELST HETNETNLsI CODE € 23000

61


62


Motorboten >> Editie 6 2015

63


64


Motorboten >> Editie 6 2015

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Selco/8.80 ak

s X X Ms0OLYESTERs4!-$ s4!-$sONBEKENDs4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 9500

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten BootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

08-11-15 11:35

Openingstijden

Antaris/Connery 29

Chapparal/270 signature

Pedro/Donky 29

Antaris/Mare Libre 900 Aperto

Pedro/Donky 29

Windy/Mc 8600

Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

Meter Kruiser/

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

s X X Ms3TAALs-ITSUBISHI s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6ETUS0+s$IESELs"OUWJAAR s X X Ms0OLYESTERsX s$IESELss4EL s4EL s%MAILINFO MAREDMARINENLsI CODE € 119900 MERCRUISERMPIsXMERCRUISs s4EL sINFO MERTRADENLs sSALES PEDRO BOATNLsI CODE I CODE € 24500 € 6950

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0EUGEOTs$IESELs"OUWJAAR s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs3TEYR$AIMLER0+s$IESEL s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 44500 s"OUWJAARs4EL s%MAILINFO MAREDMARINENLsI CODE € 69500

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0EUGEOTs$IESELs"OUWJAAR s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6OLVOPENTA0+s$IESELs"OUW s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 44500 JAARs4EL s%MAILHANSVDBERG ZIGGONLsI CODE € 39750

65


De eccotemp CE-L5 draagbare buitengeiser, altijd en overal warm water tot 55° 12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Birchwood/29

s X X Ms0OLYESTERs&ORD ,EHMAN0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING NLsI CODE â‚Ź 34900

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten BootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

08-11-15 11:35

Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

www.eccotemp.nl 0229-842424

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

Mebokruiser/Mebokruiser

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs-ERCEDESs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILGEER ZIGGONLsI CODE â‚Ź 15000

Carcleaning Autonieuw Shipcleaning

ndd 1

04-02-14 10:51

Pedro/Marin 30

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINSs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE â‚Ź 99500

Al vanaf 1990 Specialisten in het reinigen van auto’s en pleziervaartuigen. Zowel voor de zakelijke als voor de particulieren markt. Ook Gelcoat en polyester reparaties, en reinigen buiskappen en tenten.

Bege/Kruiser

Sea Ray/270

s X X Ms3TAALs6ETUS0EUGEOT s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER 00+s$IESELss4EL 0+s"ENZINEss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING sINFO HMSBOTENNLsI CODE NLsI CODE â‚Ź 43000 â‚Ź 16000

66

020-6423560/06-54636753 www.car-shipcleaning.nl


Motorboten >> Editie 6 2015

jacht, scheeps- en interieurbetimmering

0184-618737 sWWW.D-K-S.NL

Stabila kruiser/900

Crown/Buster open kuip

Intercruiser/29

Marco Succes/860 AK 100pk Yanmar

Beja/Silverbird

Makma/Caribbean 31

Nidelv/28 hardtop

Hellingskip/850 OK

Pedro/Marin 30

Pedro/Marin 30

s X X Ms3TAALs0EUGEOT s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 24500

s X X Ms3TAALs9ANMARJH 4%s9ANMARJH4%ss4EL sINFO MERTRADENLsI CO de 303854 € 54000

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA $0+ss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNLs I CODE € 92500

s X X Ms3TAALs-ERCEDES/-# s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 0+s$IESELss4EL 0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING sINFO MAREDMARINENLsI CODE sSALES PEDRO BOATNLsI CODE NLsI CODE € 19500 € 119900 € 84500

Hop Schoon is uniek in Nederland door zijn speciale ‘door en door’ reiniging voor uw s "OOTKUSSENS s #ARAVANKUSSENS s 4UINSTOELKUSSENS Professionele reiniging hoeft niet duur te zijn! Wilt u weten wat wij nog meer reinigen? www.hopschoon.nl

Hop Schoon Tapijtreiniging Slichtenhorsterweg 20 3862NR Nijkerk 033 - 2456921 info@hopschoon.nl

opschoon 2.indd 1

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE € 49950

s X X Ms3TAALs6ETUS0+ s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE € 74950

s X X Ms3TAALs0ERKINSs$IESEL s X X Ms3TAALs0ERKINSs$IESEL ss4EL sSALES ss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 129500 PEDRO BOATNLsI CODE € 104900

19-01-15 11:24

Skagerrak/900 S AK

Kempala/9.20 AK

Amsterdammer/900

Holtman/925 Comforty

Bavaria/29

Deve/875B

V.d zee stevenvlet/

Antaris /MareLibre 940

s X X Ms0OLYESTERs9ANMARNR s X X Ms3TAALs6ETUS0+ 0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL sS sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING BROUWER HOTMAILCOMsI CODE NLsI CODE € 59000 € 12450

s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA s X X Ms3TAALs6ETUSPK DDIESELs6OLVOPENTADDs s6ETUSPKss4EL s4EL sINFO MERTRADENLs sINFO MERTRADENLsI CODE I CODE € 79500 € 99500

s X X Ms3TAALs0EUGEOT )NDENOR0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING NLsI CODE € 9800

s X X Ms3TAALs.ANNI (%s.ANNI (%ss4EL sINFO MERTRADENLsI CO de 274594 € p.o.a.

s X X Ms/NBEKENDsONBEKEND s X X Ms0OLYESTERs.ANNI s4EL sJMVANZELST HETNETNL 0+s$IESELss4EL sI CODE € 49500 sINFO MAREDMARINENLsI CODE € 94500

67


Pedro Bora 43’

Pedro, uw garantie voor onbezorgd vaargenot! -

68

-


Motorboten >> Editie 6 2015

Boatsupport Sessa Oyster/30

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO+!$ 0$00+s$IESELss4EL sINFO HMSBOTENNLsI CODE € 85000

Een nieuwe kijk op scheepsramen, geeft glas een 2e leven! Heukelum Holland +31(0)651092579 info@okayboatsupport.nl

Hooveld/950 AK

Pedro/Levanto 32

s X X Ms3TAALs0EUGEOT0+ s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINSs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 139500 s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE € 19950

Rogger/9.50 A.K.

Black Rose/950

Linssen/St. Jozef vlet 950

Pedro/30

Bonneville/960 GSAK

Orca/Bakdek Cruiser (open Kuip)

Beachcraft/1000

/Vlet

Kaagkruiser/OK

s X X Ms3TAALs.ANNI0+ s$IESELss4EL sCHARLESDEKKER KPNMAILNLsI CODE € 67500

s X X Ms3TAALs0ERKINSDIESEL s0ERKINSDIESELss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 68500

s X X Ms3TAALs0EUGEOT s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 13500

Altena 950/Motorkruiser

s X X Ms3TAALs6ETUSs$IESEL s X X Ms3TAALs-ERCEDES ss4EL sSALES 0+s$IESELss4EL PEDRO BOATNLsI CODE € 27500 sINFO HMSBOTENNLsI CODE € 16500

Super Van Craft/950

s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA 0+s"ENZINEss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 42000

s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA 4-$0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING NLsI CODE € 69500

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs-ERCEDES/-0+s$IE s X X Ms3TAALs6OLKSWAGEN SELs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs MARINE3$)0+s$IESELs € 39500 s4EL sINFO DERUIJTERYACHTBE I CODE MIDDELINGNLsI CODE € 69000

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

s X X Ms!LUMINIUMs6OLVO 0ENTAs6OLVO0ENTAss4EL sINFO MERTRADENLsI CO de 326294 € 36500

Altena/Kruiser

s X X Ms3TAALs0EUGEOT s X X Ms3TAALs-ERCEDES 0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL sLEENDERTVERHEUL HOTMAILCOMsI CO sSALES PEDRO BOATNLsI CODE de 285878 € 44800 € 39500

69 Bestel nu uw entreekaarten


16 t/m 20 maart 2016 in RAI Amsterdam

Jouw watersportseizoen start op de HISWA Amsterdam Boat Show Beursmanager Joost Ringeling: “Het gaat goed met de voorbereidingen voor HISWA 2016. Al veel bekende deelnemers, zoals Saffier Yachts, Antaris, Seafury, Suzuki, Vrolijk Watersport, Vetus, Raymarine, Prins Watersport en Van den Berg Surf, maar ook nieuwkomers en partijen die terug zijn van weggeweest, hebben zich verzekerd van deelname.

Van 16 t/m 20 maart vindt in RAI Amsterdam het grootste watersportevenement van Nederland plaats; de HISWA Amsterdam Boat Show. De HISWA is met een ruim aanbod boten tot ongeveer 10 meter, waaronder het grootste sloepenaanbod ter wereld, en een compleet assortiment onderdelen en accessoires voor ieder type boot en watersporter de ideale

70

Meer dan vorig jaar rond deze tijd, wat natuurlijk een heel positief signaal is. Daarnaast zijn we volop bezig met het uitbouwen van verschillende segmenten en de toevoeging van nieuwe elementen. We gaan er weer een mooi evenement van maken!�

Nieuw: Olympisch paviljoen Een van die nieuwe elementen is het Olympisch paviljoen. In aanloop naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, wordt op de HISWA een Olympisch paviljoen ingericht in samenwerking met het Watersportverbond. Hier vind je bijvoorbeeld boten van de deelnemende zeil- en roeiklassen en informatie over de Olympische Spelen.


Motorboten >> Editie 6 2015

RAI Haven Ook in de RAI Haven is meer te doen en te beleven dan voorgaande editie. Van proefvaren en manoeuvreerclinics, tot demonstraties en proeflessen van verschillende funsports. Liever toekijken? Dat kan vanaf het terras aan het water.

Innovatie Het InnovationLAB op de HISWA is dé plek waar ideeën, nieuws, trends en marktontwikkelingen tastbaar worden. Daarnaast is de HISWA voor deelnemers het perfecte moment voor productintroducties; je vindt er bijvoorbeeld de genomineerde producten voor de HISWA Product van het Jaar verkiezing en ook zijn alle voor de HISWA Boot van het Jaar verkiezing genomineerde zeil- en motorboten tijdens de beurs te bezichtigen.

Meer informatie en kaartverkoop op www.hiswarai.nl. Twitter.com/HiswaAmsterdam Facebook.com/HiswaAmsterdam

DE 7 WERELDEN VAN HISWA 2016 HISWA Sloep Het grootste aanbod aan sloepen, weekenders en tenders ter wereld. Van eenvoudige modellen voor een leuke dag op het water tot compleet ingerichte weekenders waarmee met gemak een lang weekend weg mogelijk is.

HISWA Speed Een ruim en divers aanbod van sportboten, rubberboten, RIB’s en buitenboordmotoren. Variërend van kleine eenvoudige speedboot tot grotere boten met meerdere buitenboordmotoren en powerboten.

HISWA Zeilen Haal je hart op aan een ruime collectie kielboten, day sailers, zwaardboten, open trailerbare boten, catamarans en trimarans.

HISWA Funsports Alles op het gebied van funsports, zoals wind- en kitesurfen, wakeboarden en stand up paddling (SUP). Voor beginners en pro’s.

HISWA Shop Het winkelcentrum biedt alle denkbare watersportspullen om goed voorbereid en perfect uitgerust het water op te gaan.

HISWA O&A Een zeer compleet aanbod onderdelen en accessoires voor zowel grote- als kleine boten. Van reddingsboeien, zeilen en dekbeslag, tot kleding, navigatie apparatuur en onderhouds-producten.

HISWA Klassiek Zorgt voor een mooie verbinding tussen het rijke maritieme verleden van Nederland en de moderne tijd van nu.

71


UW KLEUR, UW MODEL, UW BEKLEDING NAAR KEUZE

Th. a Kempisstraat 115-119 8021 BL Zwolle Tel: 038 - 453 49 80 info@heyman.nl www.heyman.nl

Motorjacht/1000

Carravelle/Kruiser

Skilso/33 Arctic

Bakdekker/Kruiser

Beenakker vlet/10m

Pedro/33

Tukker/Vlet

Ijlstervlet/960 GSAK

Motortjalk/1000

Marnekruiser/10m

Succes jachten/1000 sport

Multivlet/10.10

Friesche Vlet/10.10

Staverse Kotter/ST18

Pedro (type)/10.50 ak

Motorkruiser/1050 OK

/1050 ok/a

Euroclassic/35

Verhoefkruiser/1050

Doerak/1050 AK

s X X Ms3TAALs-ERCEDES"ENZ s X X Ms3TAALs-ERCEDES $0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING sSALES PEDRO BOATNLsI CODE NLsI CODE € 24900 € 29900

s X X Ms3TAALs-ERCEDES s-ERCEDESsONBEKENDs4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 27500

s X X Ms3TAALs-ERCEDES /-0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING NLsI CODE € 19900

s X X Ms3TAALs&ORD$, s&ORD$,ss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 74900

s X X Ms3TAALs0EUGEOT s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 39500

s X X Ms3TAALs"MWs$IESEL s X X Ms3TAALs3OL ss4EL sSALES s$IESELss4EL PEDRO BOATNLsI CODE € 39900 sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 32500

s X X Ms3TAALs0EUGEOT s X X Ms3TAALs)VECOs$IESEL INDENORs0EUGEOTINDENORs ss4EL sSALES s4EL sINFO MERTRADENLs PEDRO BOATNLsI CODE € 97500 I CODE € p.o.a.

s X X Ms3TAAL MM s6ETUSPs6ETUSPs s4EL sINFO MERTRADENLs I CODE € 49500

s X X Ms3TAALs0EUGEOT s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA s X X Ms3TAALs0EUGEOT INDENORs0EUGEOTINDENORs s6OLVO0ENTAss4EL s0EUGEOTss4EL s4EL sINFO MERTRADENLs sINFO MERTRADENLsI CODE € p.o.a. sINFO MERTRADENLsI CODE € p.o.a. I CODE € 49900

s X X Ms3TAALs3OLEs3OLE s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA ss4EL sINFO 0+s$IESELss4EL MERTRADENLsI CODE € 24900 sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 129500

72

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms3TAALs-ITSUBITSU 0+s$IESELss4EL 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs sINFO HMSBOTENNLsI CODE I CODE € 109500 € 29500

s X X Ms3TAALs-ERCEDES s X X Ms3TAALs&ORDs&ORD GEREVISEERD0+ss4EL ss4EL sINFO sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING MERTRADENLsI CODE € 29900 NLsI CODE € 14000


Motorboten >> Editie 6 2015

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten ootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

Pedro/1000

s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 35000

08-11-15 11:35

Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

Type Aquanaut/10.50 ak

Cascaruda/1050 AK

s X X Ms3TAALs-!.s-!. s X X Ms3TAALs&IAT0+ ss4EL sINFO s$IESELss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 14900 DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE € 25900

Super Lauwersmeerkruiser/10.50

Roeiersvaartuig/10.50 ok

s X X Ms3TAALs!RONA$! s X X Ms3TAALs$EUTZs$EUTZ 0+s$IESELss4EL sONBEKENDs4EL sINFO sTMIL HOMENLsI CODE € 49500 MERTRADENLsI CODE € 12500

voor nieuwe en gebruikte boten, trailers en motoren

Veluwemeer kruiser/1050 AK

Altena/1050 AK

s X X Ms3TAALs(ANOMACH s(ANOMACHss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 33500

s X X Ms3TAALs&ORDLEHMAN s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 32500

Topcraft boten

Ariadne/1050

s X X Ms3TAALs"-#MARINE 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 19500

Pedro/Aspre 35

s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 84500

Pedro/Skiron 35

s X X Ms3TAALs0ERKINS s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 129500

Oedsmawei 24-h 9001 ZJ Grou 06-11591875 info@bj-boten.nl www.bj-boten.nl

Pedro/Skiron 35

s X X Ms3TAALs0ERKINS s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 89500

Pedro/Aspre 35

s X X Ms3TAALs9ANMAR s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 69500

Ten Broeke/10.60

s X X Ms3TAALs0ERKINS s0ERKINSsONBEKENDs4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 19500

Python-Drive De ideale trillingvrije aandrijving Aquanaut/Drifter 1050 AK

s X X Ms3TAALs9ANMAR s9ANMARss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 149500

Pedro/Skiron 35

s X X Ms3TAALs0ERKINS s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 89500

www.pythondrive.com 73


BOEIEND VOOR IEDERE WATERSPORTER

Accessoires, boten, demo’s, boards, experts, clinics, vakanties, winkels, funsports, klassiek, tips, aanbiedingen, onderhoud, primeurs en meer. Alles voor een goede start van het vaarseizoen.

Koop je kaarten met korting vanaf medio december via hiswarai.nl

PA RT N E R

74

MEDIAPARTNERS

ORGANISATOR


Motorboten >> Editie 6 2015

Verhoevenkruiser/(waaier steven)

Pedro/Donky 34

Brabokruiser/Brabokruiser

Birchwood/33 AK

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs-ERCEDES0+s$IESELs"OUWJAAR s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINSs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILRBRANDTMETSELWERKEN GMAILCOMsI CODE s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 125000 € 12500

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs.ANNI0+s$IESELs"OUWJAAR s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs&ORD0+s$IESELs"OUWJAAR ONBEKENDs4EL s%MAILKIA ORA SHIPMAILNLsI CODE € 36000 s4EL s%MAILALOYSLANGENHUIZEN TELFORTNLsI CODE € 29000

Bruijsvlet/1070 OK/AK

Jacmar/Kruiser

s X X Ms3TAALs$AFs$AF s X X Ms3TAALs$AFs$IESEL ss4EL sINFO ss4EL sSALES MERTRADENLsI CODE € 48500 PEDRO BOATNLsI CODE € 28500

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Gruno/1050 AK

Intership/1100

s X X Ms3TAALs.ANNI s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL!LUMINIUMs&ORD,EHMAN0+s$IE (%s.ANNI (%ss4EL SELs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 59900 sINFO MERTRADENLsI CO de 241344 € 59000

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit 75


PERSBERICHT

ERGOLOCK-ZITTING NU OP MEER MODELLEN

SEA-DOO HEEFT DE WATERSCOOTERBRANCHE WAKKER GESCHUD EN OPGEPEPT BRP raast 2016 in en bouwt voort op de successvolle introductie van de Sea-Doo SPARK als de meest toegankelijke waterscooter op de markt. Met de introductie van nieuwe technologieën en ontwerpen, leidt BRP een nieuwe fase van waterscooteren in en maakt het de pioniersreputatie van Sea-Doo ruimschoots waar. BRP blijft de Science of Fun-filosofie perfectioneren met de introductie van de nieuwe 300-pk Rotax 1630 ACE motor voor de 2016 Sea-Doo RXT-X 300, RXP-X 300 en GTX Limited 300 modellen. Bovendien zijn alle RXT- en GTX-modellen uitgerust met Ergolock-zitting en is de opbergruimte van een groot aantal modellen uitgebreid tot wel drie keer de totale opslagcapaciteit. Alle modellen van 2016 beschikken vanaf nu over het nieuwe iBR (intelligent Brake & Reverse) systeem van de tweede generatie en nieuwe, marktleidende kleurstellingen inclusief drie nieuwe prachtige kleuren voor de 2016 Sea-Doo SPARK.

NIEUWE ROTAX 1630 ACE MOTOR De nieuwe Rotax 1630 ACE motor heeft 9% meer inhoud en levert met 300 pk 15% meer vermogen. Daarmee is de motor de krachtigste die Rotax ooit heeft geproduceerd. De Rotax 1630 ACE motor heeft een langere slag vergeleken met de Rotax 1503, een grotere cilinderinhoud van 1,6 L en een verhoogde efficiëntie op twee gebieden: wrijvingsreductie en betere koeling. De ACE (Advanced Combustion Efficiency) technologie omvat een nieuwe plasmacoating-technologie voor motoren met een aluminium blok ontwikkeld door een Rotax team in Gunskirchen, Oostenrijk. De plasmacoating-technologie is een thermisch spuitproces waarbij een beschermende coating wordt aangebracht op cilindervoeringen, zodat een harde metalen laag wordt verkregen die de wrijvingskrachten van de zuiger kan weerstaan. Het oppervlak gaat zo langer mee, terwijl het mogelijk blijft om lichtere en compactere motoren te gebruiken met een betere warmte-overdracht, superieure prestaties en verminderd gebruik van chemicaliën. Ook het nieuwe koelsysteem met extra warmtewisselaar en efficiëntere motoroliekoeler draagt bij aan het vermogensrendement. Om de zwaardere motor te voorzien van meer lucht is de compressor vernieuwd. Het compressorwiel heeft nu 32 bladen (twee keer zo veel als bij de vorige versie) en draait sneller, wat 30% meer inlaatlucht oplevert. Een nieuwe, grotere intercooler verhoogt de dichtheid van de inlaatlucht, helpt bij het verhogen van de luchtstroom en heeft een nieuwe, slim ontworpen luchtvin voor verbeterde warmte-overdracht, met aluminium legeringen met een lange levensduur voor betere corrosiebescherming. Er zijn nieuwe ontstekingscurves ontwikkeld om het grotere volume inlaatlucht efficiënt af te stemmen op de grotere brandstofverstuivers. Dat levert 15% meer pk’s op bij de 2016-modellen Sea-Doo RXT-X 300, GTX Limited 300 en RXP-X 300. Met de beste vermogen-gewichtsverhouding op de markt, stelt de 2016 RXP-X 300 de norm voor het volgende niveau.

76

Voor de ergonomische eigenschappen hebben de ontwerpers van BRP de bestuurder centraal gesteld. Uit laboratoriumtests en recente successen met het racen op een gesloten circuit is gebleken dat de Sea-Doo Ergolock-zitting van het RXP-X-model uitermate geschikt is. In 2016 wordt deze zitting dan ook op meer modellen toegepast. De Ergolock-zitting is geoptimaliseerd voor uiteenlopende bestuurders en heeft een smaller, slanker profielontwerp tussen de benen, met gegoten kniehouders, zodat de bestuurder in een natuurlijkere positie zit en de beenspieren kan gebruiken voor grip op de waterscooter. De bestuurder heeft op deze manier ook beter contact met de waterscooter en kan het hele lichaam in plaats van alleen het bovenlichaam gebruiken om zich vast te houden. Dit geeft meer comfort en de bestuurder voelt zich zekerder. Bovendien raakt het bovenlichaam minder snel moe. De nieuwe Ergolock-zitting is verkrijgbaar op alle Sea-Doo RXT- en GTX-modellen en het WAKE PRO 215-model. Bij de RXT- en WAKE PRO 215-modellen zorgt de Ergolock-zitting ervoor dat bestuurder de beenspieren kan gebruiken om meer grip op de waterscooter te krijgen. De GTXmodellen beschikken over de Ergolock-zitting met getrapt ontwerp voor meer comfort tijdens het toeren en meer vertrouwen in de bochten. Bij het getrapte ontwerp worden gevormde, stijgende zittingniveaus toegepast voor een beter zicht voor de passagier en laterale ondersteuning. Er is een lendesteun rondom toegevoegd, zodat onder alle omstandigheden maximaal drie personen beter en met meer comfort op de plaats kunnen worden gehouden. De 2016 Sea-Doo RXT-X 300 beschikt over het complete Ergolock-systeem. Naast de gevormde zitting, die is geoptimaliseerd voor een betere overgang tussen zittend en staand besturen, beschikt dit model over Adjustable Ergonomic Steering (A.E.S.) stuur en hellende voetsteunen, die in scherpe bochten goed van pas komen. Ook bij rechtuit varen op ruw, open water is gebleken dat deze voetsteunen een beter contact met de waterscooter mogelijk maken. Door deze vernieuwingen voelt de bestuurder zich nauwer verbonden met de RXT-X 300, wat leidt tot een betere besturing en minder vermoeidheid. Hierdoor kan de bestuurder het beschikbare vermogen efficiënter en met meer vertrouwen gebruiken. Bij de RXT- en GTX-modellen zonder vering van de WAKE PRO 215 met nieuwe Ergolock-zitting, is tevens natte bergruimte voorzien onder de exclusieve, verwijderbare, waterdichte opbergbak van de Sea-Doo. De totale opbergcapaciteit komt daarmee op 162


Motorboten >> Editie 6 2015

PERSBERICHT

liter, ruim drie keer zo veel als bij de vorige generatie. Bovendien is er een nieuw, groter handschoenenvak aangebracht.

iBR VAN DE TWEEDE GENERATIE Alle 2016 Sea-Doo modellen zullen worden uitgerust met het iBR-systeem van de tweede generatie dat de norm stelt voor intuïtieve bediening en een verbetering is van het eerste remsysteem in de industrie. Met het nieuwe iBR-systeem kunt u ongeveer 48,75 m1 sneller stoppen dan wanneer u vertraagt zonder te remmen. Het Sea-Doo iBR-systeem is het eerste en enige remsysteem dat voor het eerst sinds 2009 is erkend door de USCG voor de bijdrage aan de veiligheid in de recreatieve bootsport en is nu verder verbeterd door toepassing van een sterkere motor met tandwielaandrijving en een grotere, opnieuw ontworpen rempoort. Het intuïtieve iBR-systeem is een toevoeging op de ontwerpmethode waarbij de bestuurder centraal staat en zorgt onder alle omstandigheden voor maximale controle en een natuurlijkere reactie.

STUURGREPEN MET HANDPALMONDERSTEUNING Alle 2016 Sea-Doo modellen zullen worden uitgerust met nieuwe stuurgrepen met een uitgeklopt oppervlak dat dienst doet als handpalmondersteuning, met een betere ergonomische passing voor de hand voor meer en langduriger comfort.

STIMULEREN VAN MEER PLEZIER De Sea-Doo SPARK is nog steeds de meest toegankelijke en betaalbare waterscooter op de markt, betaalbaar genoeg om de droom van een eigen waterscooter te verwezenlijken. De Sea-Doo SPARK heeft in het introductiejaar2 bijgedragen aan een industriële groei van 20% en is verkrijgbaar in 2-persoonsen 3-persoons3 modellen met Rotax 900 ACE en Rotax 900 HO ACE motorpakketten voor maritieme toepassingen. In 2016 is de Sea-Doo SPARK gemakkelijk te personaliseren met drie nieuwe, prachtige kleuren: Blueberry, Key Lime, en Chili Pepper. Deze vormen een aanvulling op de kleurstellingen Pineapple en Vanilla en zes nieuwe grafische sets ter uitbreiding van het toch al duizelingwekkende aantal grafische opties. Voor 2016 zijn modellen met het iBR-systeem tevens verkrijgbaar met het Convenience Package Plus inclusief de Sea-Doo opbergruimte voorin in de contouren van het ontwerp, de Sea-Doo opstap voor gemakkelijker opstappen en het Digitally Encoded Security System (RF D.E.S.S. sleutel) voor een betere bescherming tegen diefstal en onbevoegd gebruik. De Sea-Doo SPARK waterscooter is voordeliger4 en zuiniger5 dan ieder ander model op de markt. Bovendien is het duurzame Polytec-materiaal van de romp en het dek stevig en toch recycleerbaar, zodat de waterscooter nog millieuvriendelijker is. Door het compacte ontwerp en de lichte constructie, is de Sea-Doo SPARK gemakkelijk te onderhouden, te verplaatsen en op te bergen, en een absolute sensatie om mee te varen.

SEA-DOO ELEMENT JAS EN BROEK Het ontwerpteam van Sea-Doo introduceert de baanbrekende Element jas en broek voor 2016 die de bestuurder warmte en bescherming bieden, zodat het vaarseizoen tot na de zomermaanden kan worden verlengd. Merkambassadeurs van beide geslachten maken de overgang van land naar water met een chique styling. Het windbestendige materiaal van Teflon met een waterafstotende behandeling, beschikt over een gelamineerd membraan dat waterbestendig en ademend ontworpen is. Voor meer comfort tijdens koudere dagen zijn de jas en de broek gevoerd met geborsteld, gebreid polyester thermofleece. Door een losse passing is er genoeg ruimte voor de favoriete Sea-Doo boardshort van de bestuurder en de voorgevormde broekspijpen zijn ontworpen voor meerdere vaarposities. De Element-broek is een aanvulling op de functionaliteit en styling van de Element-jas met extra buitenzakken om spullen in te bewaren. De nieuwe Element-jas en -broek zijn informele en functionele kleding die past bij het unieke ontwerp van Sea-Doo waterscooters; de harten van Sea-Doo-fans zullen er sneller van gaan kloppen.

Over BRP t/m 17 februari 2016 BRP (TSX: DOO) is12 wereldleider op het gebied boot-holland.nl van ontwerp, ontwikkeling, productie, distributie en marketing van powersports-voertuigen en aandrijfsystemen. Het merk- en productassortiment bestaat onder andere uit Ski-Doo en Lynx sneeuwscooters, Sea-Doo waterscooters, CanAm ATV’s en side-by-side voertuigen, Can-Am Spyder roadsters, Evinrude en Rotax maritieme aandrijfsystemen, alsmede Rotax motoren for 1uw entreekaarten 08-11-15 karts, BootHolland_kajuit2015.indd motorfietsenBestel en nusportluchtvaartuigen. voordelig online Naast deze productlijn verkoopt BRP ook speciale onderdelen, accessoires en kleding. Het bedrijf Openingstijden februari 13.00 - 22.00 uur heeft een jaaromzetVrijdag van 1213 3,5 miljard 107 Zaterdag februari 10.00 - 18.00 uur uit Zondag 14 februari 10.00 - 18.00 uur landen en heeft daarnaast wereldwijd Maandag 15 februari 13.00 - 22.00 uur ongeveer Dinsdag 16 februari 10.00 - 18.00 uur Woensdag 17 februari 10.00 - 17.00 uur 7600 mensen in dienst. 1 Op basis van interne tests van BRP. 2 Op basis van detailhandelverkoop van de PWCindustrie. 3 Het SPARK 3-persoons model is alleen verkrijgbaar met de Rotax 900 HO ACE 4 Bron: Website van de fabrikant. Prijzen kunnen verschillen op basis van productspecificatie. 5 Op basis van interne tests van BRP. Tests van concurrerende modellen hebben plaatsgevonden onder identieke omstandigheden. Sea-Doo, Ski-Doo, Lynx, Can-Am, Spyder, Rotax, SPARK, GTS, GTI, GTR, RXP, RXT, WAKE, iBR, D.E.S.S., iTC, iControl, Ergolock, Polytec, Exoskel, iS, T3, S3 en het BRP-logo zijn handelsmerken van Bombardier Recreational Products inc. of haar dochtermaatschappijen. Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respectieve eigenaars. GTX is een handelsmerk van Castrol Limited en wordt gebruikt onder licentie.

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Alle productvergelijkingen en industrie- en marktclaims hebben betrekking op de nieuwe waterscooter met zitting en 4-takt motor. De prestaties van de waterscooters kunnen variëren afhankelijk van, onder andere, algemene omstandigheden, omgevingstemperatuur, hoogte, bekwaamheid en gewicht van bestuurder/ passagiers. Tests van concurrerende modellen hebben plaatsgevonden onder identieke omstandigheden. Niet alle functies zijn beschikbaar voor alle modellen. Modelnamen kunnen voor internationale markten verschillen. Houd er rekening mee dat bepaalde modellen mogelijk niet verkrijgbaar zijn in alle regio’s. Neem voor verdere informatie contact op met uw plaatselijke vertegenwoordiger van BRP. Voor meer info: Olivia Sandu, Hannah Zitren or Lynda Heath Ash Communications 39 Ludgate Hill London EC4M 7JN Tel: +44 (0) 20 7248 5846 E-mail olivia@ashcommunications.com

77

11:35


Zandstralen op locatie, van dek tot kiel! Straling & Cleaning reinigt uw plezierjacht, onderwaterschip, motorboot, sloep of kiel. 8JKLVOOFOVXCPPUPOUEPFOWBOBMHFO roest door middel van zandstralen en zelfs op locatie. U hoeft dus niet meer met uw boot naar ons toe, maar wij komen naar u! Polyester, hout of staal, dit is voor Stralen & Cleaning geen probleem. Stralen & Cleaning BV 1PTUCVTt",8FFTQ 

www.stralenencleaning.nl ShipModul Marine Electronics De perfecte link tussen computer en navigatiesysteem via RS-232, USB, WiFi, Bluetooth of Ethernet. MiniPlex NMEA multiplexers zijn dè oplossing voor het koppelen van navigatieinstrumenten en computersystemen. Een uitgebreide set configuratie-opties biedt een oplossing voor bijna elk NMEA-probleem. Tevens wordt RaymarineŽ SeaTalkŽ ondersteund. Op verzoek kunnen door ons ook speciale functies worden ontwikkeld. Kijk op www.shipmodul.nl voor meer informatie.

ShipModul Borgstee 27b, 9403 TS, Assen ! 0592-375700, " 0592-375550 ! sales@shipmodul.nl

MiniPlex NMEA multiplexers

78


Motorboten >> Editie 6 2015

Succes/108 sport

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs)VECO0+s$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILRINYRIJNDERS PLANETNLsI CODE € 125000

Pedro/34

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs6OLVOPENTAs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 69500

Pedro/Aspre 35

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINSs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 79500

Pedro/Skiron 35

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINSs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 89500

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Pedro/Skiron 35

MMS/1100

s X X Ms3TAALs$!& s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINSs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 129500 s$!&ss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 62000

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit 79 Bestel nu uw entreekaarten


(BWPPSLXBMJUFJU HBWPPSFFOCPPUWBO#PBU&RVJQNFOU V.a. â‚Ź 22.950

/VIFU IFMFKBBS BDUJF QSJK[FO

Kom langs voor een vrijblijvende offerte! V.a. â‚Ź 4.999

V.a. â‚Ź 6.250

V.a. â‚Ź 7.995

Ook trailer-verhuur tot 3000 kg ! V.a. â‚Ź 11.500

V.a. â‚Ź 8.500

V.a. â‚Ź 10.500

V.a. â‚Ź 24.500 V.a. â‚Ź 10.495

V.a. â‚Ź 14.500

Gratis eerste winterstalling (gedurende1 jaar - let op beperkt

De betere speciaalzaak voor de Watersport met altijd een groot basisassortiment aan topmerken !

aantal plaatsen!)

Actie tot 31 december 2014

MARINE SERVICE SCHULLER B.V.

r Verf & conservering r Motoren r Generatoren r Electronica r Boten r Accessoires

r Bevestigingsmateriaal r Mobiele service dienst r Reparatie- en onderhoudswerkzaamheden

,MPPTUFSTUSBBUr/-+#.BBTCSBDIU 5FM  r'BY  

XXXCPBUFRVJQNFOUOMrJOGP!CPBUFRVJQNFOUOM Openingstijden: maandag - vrijdag: van 9 tot 18 uur (van 1 oktober - 31 maart tot 17 uur geopend) Zaterdag: van 9 tot 15 uur

80


Motorboten >> Editie 6 2015

WWW.INSTAPSTEUN.NL 12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten BootHolland_kajuit2015.indd voordelig online Openingstijden

Marhen/1085

Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

Brandaris/Barkas 1100

DÊ oplossing voor het makkelijk en veilig in– en uitstappen van uw boot!

08-11-15 11:35

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs,OMBARDINI,$70+s$IE 0+s$IESELss4EL SELs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE â‚Ź 92500 sINFO MAREDMARINENLsI CODE â‚Ź 189500

Diverse modellen leverbaar!

WWW.INSTAPSTEUN.NL

DĂŠ oplossing voor het makkelijk en veilig in– en uitstappen van uw boot! Diverse modellen leverbaar! Pedro/Aspr√Š 36

Pikmeer/10.50 AK

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6OLVOPENTAs"OUWJAAR s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs6OLVOPENTAs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE â‚Ź 98000 s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE â‚Ź 99500

WWW.INSTAPSTEUN.NL

DĂŠ oplossing voor het makkelijk en veilig in– en uitstappen van uw boot! Diverse modellen leverbaar! Pedro/Aspré 36

Lauwersmeer/1120

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs6OLVOPENTAs$IESELs"OUWJAAR s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs$!&s$!&s"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE â‚Ź 99500 s4EL s%MAILINFO MERTRADENLsI CODE â‚Ź 24900

81


12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Grand Banks/36 Classic

Mecru / Consonant/AK

Hellingskip/1100 OK

Broesder Kotter/1130

Pikmeer/1100 OK

Barkas/1150 OK

Rio/11.50

Eurobanker/36 Classic Trawler

Kofferdeksalonkruiser/Phoenix

Linssen/Grand Sturdy 380 AC

Type Radius/1200 ak

Sealine/360 Sportbridge

Pieter Beeldsnijder/Spiegelkotter

Succeskruiser/1195

Combi/1200

Patrouillekruiser/Motorkruiser

De Ruijter Kruiser/1200 OK

Motorsleepboot Amels/12m

Palma/40B

Waddenkruiser/Waddenkruiser

Zwaluwkruiser/1260 AK

Bestel nu 1uw entreekaarten ootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

Motorkruiser/1100 AK

s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA s6OLVO0ENTAss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 44500

s X X Ms0OLYESTERs&ORD ,EHMANN0+s$IESELs s4EL sINFO DERUIJTERYACHTBE MIDDELINGNLsI CODE € 85000

s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA 4-$s6OLVOPENTA4-$s s4EL sINFO MERTRADENLs I CODE € 89000

08-11-15 11:35

Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

Rinker/360

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

s X X Ms0OLYESTERsXVOLVO s X X Ms3TAALs)VECOs)VECO s X X Ms3TAALs$!&0+ PENTADPPKBEsXVOLVOPENTA ss4EL sINFO s$IESELss4EL sINFO ss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 127500 DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE MERTRADENLsI CODE € 170000 € 87000

s X X Ms3TAALs9ANMAR s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 139500

s X X Ms3TAALs.ANNI s X X Ms(OUTs#UMMINGS s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms3TAALs0EUGEOT !4$)0+s$IESELss4EL CIL0+s$IESELss4EL s4EL sINFO DERUIJTERYACHTBE 0+s$IESELss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL sINFO HMSBOTENNLsI CODE MIDDELINGNLsI CODE € 65000 sWYBEVELDE GMAILCOMsI CODE sI CODE € 159000 € 45000 € 46000

s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 239500

s X X Ms3TAALs$AF0+ s$IESELss4EL sINFO BANDENCENTRUMEMMENNLsI CODE € 16999

s X X Ms)JZERs$!& s$!&ss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 69500

82

s X X Ms3TAALs&ORDs&ORD s X X Ms0OLYESTER s X X Ms3TAALMMs$!& ss4EL sINFO s-ERCRUISER0+s"ENZINEs s$!&ss4EL MERTRADENLsI CODE € 34900 s4EL sINFO DERUIJTERYACHTBE sINFO MERTRADENLsI CODE MIDDELINGNLsI CODE € 75000 € 74000

s X X Ms3TAALs&ORD-ARINER s&ORD-ARINERss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 105000

s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA s X X Ms3TAALs.ANNI0+ 0+s$IESELsONBEKENDs4EL s$IESELss4EL sINFO sGIOVANNI?RICCI? HOTMAILCOMs DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE I CODE € 25000 € 39000

s X X Ms3TAALs$AFs$IESEL s X X Ms3TAALs$AF ss4EL sSALES 0+s$IESELss4EL PEDRO BOATNLsI CODE € 39900 sJOVANOIRSCHOT HOTMAILCOMs I CODE € 24500

s X X Ms3TAALs0EUGEOT 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 59950


Motorboten >> Editie 6 2015

Pedro/Levanto 38

Succes jachten/115

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINSs$IESELs"OUWJAAR s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs6ETUSDEUTZs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 249500 s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 275000

Pedro/Bora 41

s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 199500

Broom/Ocean 42

s X X Ms0OLYESTERs#UMMINS 4!s#UMMINS4!s s4EL sINFO MERTRADENLs I CODE € 165000

Valkkruiser/Valkkruiser

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs$AF0+s$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILRIANKORSTEN TELENLsI CODE € 38500

Waddenvlet/Waddenvlet

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINS0+s$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILAHERREMA GMAILCOMsI CODE € 39750

BRANDSTOF-REINIGINGSYSTEEM

Pedro/Donky 37

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs0ERKINSs$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 169500

Voor diesel, benzine en kerosine. Haalt 99,9% van alle vrije water uit de brandstof!

WWW.DINTRA.COM 83


Proficiat/1200

Altena/1250

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs&ORD-ERMAID0+s$IESELs"OUW s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALMMs$!&s$!&s"OUWJAAR s4EL s%MAILINFO MERTRADENLsI CODE € 55500 JAARs4EL s%MAILINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE € 59900

De Groot/1300 Fly

s X X Ms3TAALs$!&0+ s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE € 115000

Treffer/1300

Atlantic - Marco /1300 GS

Middenzeekruiser/Kruiser

Van Vossen/Lunair 1350

Pfeil/44 s

Valkkruiser/1350 AK

Zuiderzeekruiser/1360

Valkkruiser/Sport 14.00

Amsterdammer/15m

s X X Ms3TAALs)VECOs$IESEL s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms3TAALs$!& ss4EL sSALES 0+s$IESELss4EL 0+s$IESELss4EL PEDRO BOATNLsI CODE € 149500 sINFO MAREDMARINENLsI CODE sINFO HMSBOTENNLsI CODE € 245000 € 49500

Toe aan een nieuwe boot? s X X Ms3TAALs6ETUS$EUTZ s6ETUS$EUTZss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 129000

www.boten.nl METRUIMBOTENONLINEZITERVASTWELIETSTUSSEN

Vripack Kotter/1365

Patrouillevaartuig/14m

s X X Ms3TAALs$!& 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 93000

s X X Ms0OLYESTERs)VECO s)VECOss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € p.o.a.

s X X Ms3TAALs0ERKINS 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 89000

s X X Ms3TAALs6ETUS$EUTZ s X X Ms3TAALs3+,s3+, s X X Ms3TAALs6ETUS$EUTZ s X X Ms3TAALs$AFs$AF $4"&0+s$IESELs sONBEKENDs4EL sINFO 0+s$IESELss4EL ss4EL sINFO s4EL sINFO DERUIJTERYACHTBE MERTRADENLsI CODE € 19500 sINFO MAREDMARINENLsI CODE MERTRADENLsI CODE € 19500 € 177500 MIDDELINGNLsI CODE € 179000

84


Motorboten >> Editie 6 2015

De vries lentsch/Kotter 1400

Binnenschip/Binnenschip

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs#UMMINS0+s$IESELs"OUWJAAR s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA s4EL s%MAILKENLEERGIERIG GMAILCOMsI CODE € 120000 s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 119500

Hamburger Barkas/14m

s X X Ms3TAALs-ERCEDES s-ERCEDESss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 24500

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten ootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

Huygens & van Gelder/14.62

s X X Ms3TAALs!"#-$5 s!"#-$5sONBEKENDs4EL sINFO MERTRADENLsI CO de 319947 € 47000

08-11-15 11:35

Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

Hemmes/Trawler 1400

Altena/48 Excel Cabrio

Luxemotor/15m

Ex Viskotter/UK 158

Damen/Vlet 1490

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALsX#ATEPILLAR$sX#ATEPIL s X X Ms3TAALs$AFs$IESEL s X X Ms3TAALs*OHN$EERE ss4EL sSALES 0+s$IESELss4EL LAR$s"OUWJAARs4EL s%MAILINFO MERTRADENLsI CODE € 129500 PEDRO BOATNLsI CODE € 129500 sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 295000

s X X Ms3TAAL MM s X X Ms3TAALs&ORD,EHMANN s3OLE3&.s3OLE3&.s 0+s$IESELss4EL s4EL sINFO MERTRADENLs sSMSLAAKWEG LIVENLsI CODE I CODE € 140000 € 35000

Tukker/Vlet 1490

s X X Ms3TAALs*OHN$EERE s*OHN$EEREss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € 164500

Bouman/1270 OK

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs6ETUS$EUTZ$40+s$IE SELs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 179000

85


PERSBERICHT

GTO Dronten Jachtservice die verder gaat ook in de winter Met een flexibele instelling, kennis van zaken en een gezonde dosis liefde voor de materie biedt GTO Dronten een pakket diensten voor bootbezitters aan, waar het woord “ontzorgen” in centraal staat. Aan- en verkoopbegeleiding, onderhoud, een complete refit of reparaties. Zo blijft er meer tijd over voor waar het allemaal om draait, een zorgeloze vaartocht in een probleemloos functionerende boot maken.

De winterbeurt Het is van belang dat iedere winter uw boot of jacht goed de winter in gaat, GTO Dronten beschrikt over een brede professioneel kennis om dit uit te voeren . Wij geven uw boot of jacht een volledige winterbeurt, tevens kijken wij uw boot en of yacht compleet na op gebreken of toekomstige kosten. Wij als GTO Dronten gebruiken voor de winterbeurt alleen milieu vriendelijke producten. Denk aan de antivries die in de motoren gaat of in de vuilwatertank.

Het voorjaar Na de winter komt het voorjaar en u gaat voor de éérste keer varen met uw boot of yacht. GTO Dronten zorgt ervoor dat dit zorgeloos kan. Zo word de boot helemaal gecontroleerd voordat u uit vaart. Want er is niks ergens als u voor de eerste keer uit wilt varen en uw boot of jacht doet het niet naar behoren. GTO Dronten ontzorgt u.

Onderhoud Booteigenaren vertellen ons dat ze het zo vervelend vinden om met de boot naar de jachtwerf te moeten varen. Soms komt dat niet uit, soms waait het hard of is het heel slecht weer. Dit brengt risico’s en stress met zich mee! U boot is om te genieten, niet om er stress van te krijgen! Wij doen dit anders: Op locatie, dus in uw eigen jachthaven, bij u thuis op op een willekeurige andere ligplaats, verzorgen wij voor u het reguliere onderhoud. Denk daarbij aan de standaard onderhoudsbeurt, de winterbeurt en het vaarklaar maken.

86

Storingsdienst GTO Dronten streeft om in geval van een storing binnen 24 uur ter plaatse te zijn, waar ook in Nederland of België. Relaties van GTO Dronten hebben zo de zekerheid dat een vaarvakantie niet in het water valt. Daarbij geldt het no cure – no pay principe. Wanneer GTO Dronten de storing niet kan vinden, zijn er ook geen kosten. Ook hier is het een voordeel met een bedrijf te werken die specialist is in alle techniek aan boord.

Voor meer informatie: GTO Dronten www.gtodronten.nl info@gtodronten.nl tel : 0321-383417


Motorboten >> Editie 6 2015

ACCU WINTERKLAAR?

Friboat/De luxe 1500

Valkkruiser/Valk Royal 51

s X X Ms3TAALs$AFs$IESEL s X X Ms3TAALs6OLVOPENTA ss4EL sSALES 0+s$IESELss4EL PEDRO BOATNLsI CODE € 98500 sLEODROS GMAILCOMsI CODE € 169000

by

Vonhof_.indd 1

Type Damen/15m

10-11-13 10:35

Horizon/50

Bouman/De Luxe 1500 GSOK

Linssen/GS 500

Sleepboot/Lauwerszee

Sleepboot/15m

Fairline 48/Targa

Schmidt-Werf/1700

Directie vaartuig/16m

Veha/55

Selvarende Tender/17m

Feadship/19 Meter

Salonboot/20m

Grol Veendam/20m

Bakdek Salon/20m

Geen/Kotter

Kotter schip/23m

Grote Kotter/FD281

s X X Ms3TAALs)6!s)6! s X X Ms0OLYESTERsX ss4EL sINFO #ATERPILLARsX#ATERPILLARs MERTRADENLsI CODE € 39500 s4EL sINFO MERTRADENLs I CODE € 149000

s X X Ms3TAALs#UMMINS 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 185000

s X X Ms3TAALs6OLVO0ENTA 4!-$0+s$IESELs s4EL sINFO MAREDMARINENLs I CODE € 309000

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten ootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

s X X Ms3TAALs&IATs&IAT s X X Ms3TAALs-7- s X X Ms0OLYESTER sONBEKENDs4EL sINFO s-7-ss4EL sINFO s#ATERPILLARS0+ss4EL MERTRADENLsI CODE € p.o.a. MERTRADENLsI CODE € 35000 sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL sI CODE € 162500

08-11-15 11:35

Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

Pacific Allure/155

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

s X X Ms3TAALs$!& 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 269000

s X X Ms3TAALsX6OLVO 0ENTA4!-0PKsX6OLVO0ENTA4 sONBEKENDs4EL sINFO MERTRADENLsI CODE € p.o.a.

s X X Ms3TAALs$EUTZ s X X Ms3TAALs"RONZs"RONZ s X X Ms3TAALsX$AF "&,s$EUTZ"&,s ss4EL sINFO sX$AFss4EL s4EL sINFO MERTRADENLs MERTRADENLsI CODE € 27500 sINFO MERTRADENLsI CODE I CODE € 68500 € 69000

s X X Ms3TAALs-ERCEDES s X X Ms3TAALs*OHN$EER s X X Ms3TAALs$!& /-0+s$IESELss4EL s*OHN$EERss4EL s$!&ss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL sINFO MERTRADENLsI CODE € p.o.a. sINFO MERTRADENLsI CODE € p.o.a. sI CODE € 595000

s X X Ms3TAALMMsX67 s X X Ms3TAALs'MV sX67ss4EL s'MVss4EL sINFO MERTRADENLsI CO sINFO MERTRADENLsI CODE de 297160 € 72500 € 25000

s X X Ms3TAALs'RENAADIESEL TYPE&BJs'RENAADIESELTYs s4EL sINFO MERTRADENLs I CODE € 99500

s X X Ms3TAALs7ARTSILA s7ARTSILA s s4EL sINFO MERTRADENLs I CODE € p.o.a.

87


Varen in blauwe wateren

Johan Schoppert Het merendeel van de Nederlandse watersporters heeft hun boot binnen een straal van 50 kilometer van huis liggen. Een zeiler met een ligplaats aan het IJsselmeer of bijvoorbeeld aan de Zeeuwse Stromen, zal eerder geneigd zijn om een uurtje in de auto te zitten dan de gemiddelde motorbootvaarder. Logisch natuurlijk, want met een zeilboot zoek je meer de ruimte op en slechts een enkeling woont in de buurt van de grotere plassen.

Het merendeel van de watersporters gebruikt zijn/haar boot echter ook maar een weekendje of 4-5 per jaar en vieren de grote vakantie aan boord. De conclusie laat zich dus gauw trekken: De boot ligt het overgrote deel van het jaar voor de wal of in de winterstalling. Nu zijn er veel “boze tongen” die beweren dat je veel beter met de huishoudpot omspringt als je een boot zou huren in plaats van bezitten. Puur financieel gezien hebben deze “boze tongen” wellicht gelijk maar de meeste booteigenaren willen hun kooi niet delen met derden. Bovendien willen ze niet plannen wanneer er gevaren wordt, stel je voor dat het dat weekend nét regenachtig is. Of nog erger, het stormt.. De annuleringsverzekeraars zouden niet blij worden. Nee, het bezitten van je eigen boot, gaan en staan wanneer en wáár jij wilt, geeft meer voldoening. Alleen daarom zijn er zoveel bootbezitters. Er bestaat een groeiende groep zeil- en motorbootvaarders, die hun horizon verleggen van de bekende groene, bruine of zwarte Nederlandse wateren, naar het heldere, azuurblauwe en zilte water van de Middellandse-, Adriatische- en Egeïsche Zee. Dat lijkt misschien heel erg decadent maar als je zo goed als zeker bent van een temperatuurtje van rond de 30 graden (of meer) en van een vaargebied geniet waar het bezaaid is met prachtige eilanden en baaien, pittoreske havenplaatsjes welke wemelen van de terrasjes met prima “natjes en droogjes”, loont het wellicht om eens te gaan rekenen… Stel dat je voor € 50.000,= een 10-12 jaar oud motor- of zeiljacht koopt van een meter of 10-12 (de gemiddelde prijs voor een boot aldaar, ligt nog steeds zo’n 20% lager dan in Nederland).

88


Motorboten >> Editie 6 2015

Aan liggeld, verzekering, afschrijving en normaal onderhoud ben je rond € 8.000,= per jaar kwijt in deze contreien. Afhankelijk van de populariteit en luxe van de jachthaven en welk land (Kroatië is bijvoorbeeld duurder dan Griekenland), kun je dit wel als gemiddelde aanhouden. Met een beetje speurwerk, kun je goedkoop vliegen en als je per jaar met 4 personen van je huis naar je boot vliegt, mag je € 4.000,= per jaar overmaken naar Ryan Air of Easyjet. Dus heel grof geschat; voor € 12.000,= per jaar, vaar je gegarandeerd mooi weer in een schitterend vaargebied. weg van alle Nederlandse dagelijkse beslommeringen. Er van uitgaande dat de gemiddelde boot in Nederland ook maar 4 weekenden en een grote vakantie van wal steekt, kom ik tot het volgende vergelijk: Een vergelijkbare boot in Nederland van € 60.000,= (want ze zijn hier nu eenmaal een beetje duurder), kost qua liggeld, onderhoud en afschrijving ook minimaal € 6.000,=.

5 x zo’n met Ver

dan 3.45m, breder dan 5.05m of dieper dan 1.80m, dan is binnendoor varen geen optie. Valt het vaartuig binnen deze maten, dan is het een absolute aanrader om dit avontuur aan te gaan. Houd er rekening mee dat je tot Zuid-Frankrijk 4 tot 6 weken onderweg bent en dat de kanalen heel wat minder onderhouden worden dan wij in Nederland gewend zijn. Honderden sluizen en tunnels kom je tegen maar voor wie geen haast heeft en

Conclusie: Een boot bezitten in het “Blauwe Watergebied”, kost het dubbele van een vergelijkbaar exemplaar in Nederland. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die de wintersport laten schieten en ervoor kiezen hun vaargebied te verleggen naar warmere streken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je huidige boot een bepaalde periode naar het Middellandse Zeegebied te (laten) transporteren. Veel (voornamelijk rentenierende of gepensioneerde) booteigenaren varen op eigen kiel door de Franse Kanalen naar Zuid Frankrijk om vanaf daar het “blauwe ruime sop” te kiezen en bijvoorbeeld langs de Italiaanse kustplaatsen richting Kroatië, Griekenland of zelfs Turkije te varen. Nu is het varen door de Belgische en Franse kanalen een schitterende ervaring, maar niet elk type schip is hiervoor geschikt. Is de boot hoger

een “selfsupporting” schip bezit, is het een fantastische reis met adembenemende uitzichten en prachtige stadjes en dorpen. Voor zeewaardige schepen (en vooral bemanningen) is buitenom langs de Belgische, Franse, Spaanse en Portugese kust ook een optie. Daarvoor heb je wel een beetje “ballen” en een goed schip nodig. De Middellandse Zee kan weliswaar onstuimig zijn, maar met windkracht 8 door de Golf van Biskaje is écht geen pretje. Gelukkig zijn er ook professionele bemanningen die tegen betaling bereid zijn om je boot over deze onstuimige wateren te varen. Ga je zelf lekker met het vliegtuig, scheelt een hoop zeeziektepilletjes… In het laatste geval komen er vanzelfsprekend wel weer een hoop extra motoruurtjes op de teller te staan en dat zou weer nadelig kunnen zijn voor de marktwaarde van je kostbare bezit. Daarnaast is er natuurlijk kans op panne of schade onderweg. Om dit te voorkomen kun je kiezen voor gespecialiseerde transporteurs. Tot een meter of 15 lengte, is vervoer over het asfalt een veilige en snelle manier om je boot in het zuiden te laten afleveren. En zo goed als zeker schadevrij, zonder extra motoruurtjes op de klok. Weliswaar vaak duurder dan het inhuren van een “delivery-

89


schipper” maar het overwegen meer dan waard. Mocht je in de “gelukkige” positie zijn een groter schip te bezitten (het is maar hoe je het bekijkt…), dan bestaan er speciaal ingerichte vrachtschepen waarbij de jachten naar alle uithoeken van de wereld kunnen worden gevaren. Zeker bij forse motorjachten die een flinke slok brandstof lusten, is dit de meest economische optie.

Ook hier geldt dat er geen motoruurtjes worden bijgeschreven en brandstof- en bemanningskosten worden afgeschreven. Het varen in het (ik noem het maar even

90

voor het gemak) Middellandse Zeegebied, is wel even anders dan het varen op het IJsselmeer. Allereerst zijn er minder jachthavens dan wij gewend zijn en degene die er zijn, slaan een fors gat in je begroting. Natuurlijk zijn de meeste havens in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië prijziger dan die in Griekenland of Turkije maar je overnacht niet voor 2 tientjes. De meer modale watersporter zal er vaak voor kiezen een rustige ankerplaats te zoeken. De bijboot wordt dan gebruikt voor het doen van de boodschappen en het vervoer naar een terrasje. Als je de ankerkunst beheerst, is dit prima te doen en geeft een fantastisch gevoel van vrijheid. Het hebben van goede havengidsen en almanakken is een must! We hebben allemaal wel eens gehoord van de “Mistral”, de “Bora” of de “Sirocco”. Meestal komen de wind ineens ’s middags opzetten. Vaak is het in de ochtend en begin van de middag heel rustig tot zelfs windstil in het gebied (uitzonderingen daargelaten) en komt rond 15.00 – 16.00 uur ineens een wind opzetten die je niet zag aankomen. Strak blauwe hemel, geen wolkje aan de lucht maar toch windkracht 8. Als wij in Noord-Europa deze windsterkte hebben, gaat dat altijd gepaard met buien en grijs weer. Geen mens die dan uitvaart want dan is er geen lol aan en vinden we het gevaarlijk. Met 35 graden en een heerlijk zonnetje lijkt het veel vriendelijker (lees ongevaarlijk) maar dat is natuurlijk niet waar. Het schip en de bemanning krijgen het net zo te verduren als op een gure stormdag op het IJsselmeer. Zorg er dus voor dat je materiaal deugdelijk is en je bent voorbereid. Zoals al eerder geschreven wordt er in dit gebied veel geankerd.


Motorboten >> Editie 6 2015

Zowel in havens als in fraaie baaien. In het hoogseizoen kan het op populaire plaatsen erg druk zijn en onervaren (vaak huurboot-) schippers zoeken graag een ankerplaatsje dichtbij een andere boot. Als hij er ligt, zal het wel een goed plekje zijn wordt er dan gedacht. Het is er echter vaak wel een stuk dieper dan bij ons dus 40-50 meter ankerketting steken is gebruikelijk. Dat een voor anker liggend schip gaat “zwaaien” is voor een weldenkend schipper misschien logisch maar helaas niet voor allen. Prachtige taferelen met ruziënde schippers die in elkaars ankerketting verstrikt zijn geraakt, zorgen vaak voor leedvermaak. Totdat je het zelf meemaakt. Krijg maar 2 of 3 keer 50 meter verstrikte ketting uit elkaar met windkracht 8… Winddraaiingen zijn ook meer regel dan uitzondering, dus zorg voor voldoende afstand tot je buren of de wal en zet ’s nachts regelmatig de wekker om te checken of je nog op hetzelfde plekje ligt. De hele nacht zogenaamde “ankerwacht” houden kan natuurlijk ook maar gaat erg ten koste van je welverdiende vakantienachtrust. Er zijn ook elektronische systemen die je waarschuwen als je verschuift maar daar moet je maar op willen vertrouwen. Wij zijn in Nederland gewend dat elke box in een jachthaven over minstens 2 palen beschikt om je boot aan vast te knopen, maar daar doen ze in het zuiden niet aan. Het is er vaak ook veel te diep om palen te slaan en de grond te

hard. Er wordt dus geankerd. Iedereen ligt met het achterschip naar de wal. Je gaat haaks, een meter of 20 voor je gewenste afmeerplaats liggen met de “kont” richting de wal. Je laat je (voor)anker zakken en viert de ketting langzaam achteruitvarend mee tot je achter af zou kunnen stappen. Twee lijntjes vanaf de achterbolders naar de wal en vervolgens de ankerketting strak zetten, zodat de “kont” vrij blijft van de wal. Een goede loopplank is natuurlijk onmisbaar! “Het koppie erbij houden” is dus noodzakelijk maar na een paar keer oefenen gaat dit prima. In sommige luxe havens liggen zogenaamde ankerboeien (boeien verbonden met een zwaar anker) waaraan je kunt vastmaken met een lijn. Hoef je je eigen anker niet te gebruiken en loop je geen risico dat je anker verstrikt raakt met die van de buurman. Dit is natuurlijk maar een beknopt verhaal van 4 paginaatjes maar er is veel informatie te vinden op internet en in boeken van ervaringsdeskundigen. Er zijn heel veel jachtverhuurbedrijven in en rondom de Middellandse Zee, dus probeer het eens een weekje. Je loopt natuurlijk wel het risico verslaafd te raken aan het “Blauwe Water”.

91


WWW.HAEMMER-NEDERLAND.NL

92


Sportboten >> Editie 6 2015

Sportboten Lees verder voor een selectie uit ons aanbod, voor het volledige aanbod kijkt u op www.boten.nl

93


Crowne

er

Cruis 94

Solstice


Zeilboten >> Editie 3 2014

VERKRIJGBAAR IN DIVERSE SOORTEN EN MATEN...

Grand M ariner

input komend weekend

Omni

Sunline

r

Watersport Paradise.nl

95


De beste stuurlui adverteren in ons magazine...

GRATIS

GRAT S

*AARGANG

s%DIT

GRAT S

IEsÑ

 

*AARGANGs%DITIEsÑ 

S A S GRRA G

B m

B

2015

Op de cover:

Sea Ray 21 SPX Zie ook het artikel op pagina 112

N Op de co Chris*C ver: raft 21 Capri 0AR TNE Boatshop R 24.com

Verder in deze editie o.a Jobe Sp : orts Intern ational Watersp ort Pa DOCK Ste radise el Boten

Verder in deze editie o.a: Flying Arubies Rapid Marine De zeilchartervaart in Nederland

Uw dichtstbijzijnde Honda dealer vindt u op

BOATSHOP24 .COM International Fair Edition 2013

BO2ATSHOP24.COM BOATSHO 015 P24.C OM N

RNA

FA R ED ONA T ON

n

on 0 4 na ona Fa Ed

m

ag

az

in

e

7 Be dr

ij fs pr es B& L Ja en ta ti e: ch tb ou w

14 Va Di am ar im pr es on d 85 si e: 0 Re tr o

38 Va ar

M m

dise Watersport Para W

Heijden Van der H

Crownline 325 SCR

Boten.nl Boten.be Boatshop24.com 96

2 0 12

• ED IT

IE 1

Yachts

im pr es Vi pe si e: r 24 3


Sportboten >> Editie 6 2015

Osprey/Lynx 26

Monterey/Supersports

Nimarine/MX 290/300 Alu.

Sea Lion 325 Speeder/Jockey seat

s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY s X X Ms0OLYESTERs 0+s"ENZINEsONBEKENDs4EL s4EL sINFO BOATSERVICEDAN sADMINISTRATIE HANSMEIJERINGNL NIJSNLsI CODE € p.o.a. sI CODE € 35000

Shakespeare speedboot met 40pk/Mercury

Zeer leuke speedboot!/Inclusief 60pk en trailer

Sea Lion 420 Sports/Console boot

Shakespeare 430/

Glastron new/GT-185 Bowrider

Beekman 450/

Speedboot SeaHorse/470

Four Winns/190/200 Horizon Bowrider

Glastron/GT 205

s X X Mss4EL s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs s4EL sJMVANZELST HETNETNL 0+s"ENZINEsONBEKENDs4EL I CODE € 829 sI CODE € 3440 sJMVANZELST HETNETNLs I CODE € 2975

s X X Ms0OLYESTERs*OHNSON 0+s"ENZINEsONBEKENDs4EL sJMVANZELST HETNETNLs I CODE € 3950

s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s X X Ms/NBEKENDsONBEKEND s4EL sJMVANZELST HETNETNL s4EL sJMVANZELST HETNETNL sI CODE € 4225 sI CODE € 2450

s X X Ms/NBEKENDsONBEKEND s X X Ms0OLYESTERs'EEN s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs-ERCRUISER,8PK s4EL sJMVANZELST HETNETNL sONBEKENDs4EL sJMVAN s"OUWJAARs4EL s%MAILINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 3975 ZELST HETNETNLsI CODE € 1750 € 26900 sI CODE

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6OLVO'8) 0K6 s!FMETINGEN X X Ms-ERCRUISER ,PKs"OUWJAARONBEKENDs4EL s"OUWJAARs4EL s%MAILINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE s%MAILINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 35900 € 17500

97


sinds 1874

Chris*Craft Corsair serie

Chris*Craft Launch serie

Chris*Craft 21 Capri

Passie * Snelheid * Exclusiviteit * Hoge kwaliteit * Stijlvol

Chris craft Lancer 20, b.j. 2012, 6,15x2,41m, Prachtige mooie sportboot, nog als nieuw.Leuk om mee te toeren of te waterskiën.Kom vrijblijvend langs. Wij zijn Lid van de Hiswa vereniging. € 39.950,-

Chris craft Launch 22, b.j. 2004, 7,14x2,52m, Prachtige mooie sportboot leuk om mee te toeren of achter te water- skiën. Boot is zeer netjes onderhouden echt de moeite waard om te komen bezichtigen. € 39.500,-

Chris craft Corsair 28, b.j. 2012, 9x3,05x0,9m, De boot is zeer smaakvol en een lust voor het oog.De kleurstelling is subtiel lichtblauw met donkere bekleding een zeer mooie combinatie. € 165.000,-

WWW.CHRISCRAFT.NL

Importeur Nederland reeds sinds 1991

Omtzigt Watersport, Industriekade 22, 2172 HV Sassenheim (Z/H). 0252 - 232 604 


Sportboten >> Editie 6 2015

ACCU WINTERKLAAR?

Campion/Allante 485 s

Sea Lion 490 sports/Console boot

s X X Ms0OLYESTERs%VINRUDE s X X Ms0OLYESTERs.IEUW % TECV ss4EL s4EL sJMVANZELST HETNETNL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs sI CODE € 6545 I CODE € 13900

by

Vonhof_.indd 1

Larson speedboot 120pk OMC/Nette boot 51646 Vega/Tornado GTS

10-11-13 10:35

Glastron/Sx170 bowrider

Four Winns/H 180 SS

Larson/180 Sport

Glastron/GTX 185

Glastron/GX 185 Bowrier

Glastron/GX 185 Bowrider

Maxum/1800 SR3 Bowrider

Brig RIB Inflatable/N 610 Navigator

s X X Ms0OLYESTERs/-# s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI s X X Ms0OLYESTERs%VINRUDE 0+s"ENZINEsONBEKENDs4EL s$IESELss4EL $&4,FOURSTROKE%&)ss4EL $0,ss4EL sJMVANZELST HETNETNLs sSALES PEDRO BOATNLsI CODE sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE I CODE € 4750 € 13500 I CODE € 16900 € 19900

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND 0+s"ENZINEss4EL s4EL sINFO BOATSERVICEDAN sINFO MAREDMARINENLs NIJSNLsI CODE € p.o.a. I CODE € 13500

www.boten.nl

Koop of verkoop uw boot nu nog makkelijker!

Sea Lion 560 sports/Console boot

Wellcraft 186S/

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO LITERPKss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 13500

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,ITER6 PKss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 13750

s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s X X Ms/NBEKENDsONBEKEND s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY s4EL sJMVANZELST HETNETNL s4EL sJMVANZELST HETNETNL ,ITER6 PKss4EL 6ERADOss4EL sI CODE € 7960 sI CODE € 10750 sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE I CODE € 13850 € 35900

BRANDSTOF-REINIGINGSYSTEEM

Bayliner/2051 Sport

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,ITER0Kss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 8900

Malibu/Response LX

s X X Ms0OLYESTERs)NDMAR (AMMER(EAD0+ss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING NLsI CODE € 35000

Voor diesel, benzine en kerosine. Haalt 99,9% van alle vrije water uit de brandstof!

WWW.DINTRA.COM 99


PUUR GENIETEN

WATERSPORTWINKEL ‘T LEUKEN

www.valckxwatersport.nl
Sportboten >> Editie 6 2015

Luxury Rib’s by Tiger Marine

Groot zonnedek

Bowstep

Tube step

TIGER

Marine

Model 620PL

Tiger Marine Center

Nieuw tube design

Bokelweg 18 (naast A20) 3125 AC Schiedam tigermarinecenter.nl

Teak tafel Nieuw kussen design

Tigermarine2strookNEUSRECHTS.indd 1

Rinker Captiva sport/216 Captiva Bowrider

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO '8) 0K6ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 26500

12-01-15 14:34

Fletcher 21 arrowbolt/+ 200pk Mercury V6 Hydro Sport Rib/646 RIB new model 2015 Brig Inflatable/650 Eagle Rib s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY s X X Ms0OLYESTERs-AX 0+s"ENZINEsONBEKENDs4EL PKss4EL sINFO sJMVANZELST HETNETNLs BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE I CODE € 8950 € 19900

Style/215 Elegance

s X X Ms0OLYESTERs%VINRUDE (/% 4ECss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 22900

s X X Ms0OLYESTERs(ONDA"& ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 42900

Monterey/214 SS Super Sport

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA GXIV 38 ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 44900

Mariah/SX 25

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs-ERCRUISER ,-0)BRAVO s"OUWJAARs4EL s%MAILINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 22900

Monterey/214 SS Super Sport

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO 'XI PK6ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 44900

Monterey/218SS

Glastron/GTS 245

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs"OUWJAARONBEKENDs4EL -0)NEWALUBLOCss4EL s%MAILINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 54900 sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € p.o.a.
12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Monterey/204 FS Bowrider

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO '8) 0K6ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 28900

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten BootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

08-11-15 11:35

Openingstijden

Monterey/214 SS

Glastron/GT 229

Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

A.G.A. Marine/640 Spirit

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA s X X Ms0OLYESTERs%VINRUDE s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs"OUWJAARONBEKENDs4EL s%MAILINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 45900 GXIV ss4EL % TEC'PKss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 44900 € 44900

Python-Drive De ideale trillingvrije aandrijving Glastron/GTS 229 Cuddy

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO 'XI PKss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 42500

Maxum/2200 SR Bowrider

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,ITER PKss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 8450

www.pythondrive.com

Dintra_DubbelKajuit_Pythondrive 2.indd 1

09-11-14 15:54

Glastron VERKOCHT/GXL-235

Monterey/234/238 SS Bowrider Super Sport Monterey/268 SS

Monterey/244 FSX Demo

Monterey/234 FS Bowrider

Saver/Riviera 24

Crestliner/Crusader 2

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO '8)PK$0ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € p.o.a.

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA s X X Ms0OLYESTERsONBEKEND s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER 6 38ss4EL s4EL sINFO BOATSERVICEDAN ,"RAVO)))ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE NIJSNLsI CODE € p.o.a. sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € 52900 € 62900

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s X X Mss4EL -0) PKss4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 27950 I CODE € 34900

Bronson/Jet tender 750

s X X Ms!LUMINIUMs3TEYR s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER $AIMLER (AMILTON*ET0+s$IESEL s"ENZINEss4EL s.IEUWs4EL sINFO sSALES PEDRO BOATNLsI CODE MAREDMARINENLsI CODE € 109500 € 7500

PARKHAVEN 3 • 8242 PE LELYSTAD • TELEFOON: +31 320 269000

WWW.DEKO.NL 


Sportboten >> Editie 6 2015

Monterey/244 FSX

s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA 0K6ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE € p.o.a.

Bayliner 802 Cabin/Cuddy Cabin

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER -!'-0)$UO PROPss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 39900

Four Winns/H260

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA GXI$UO PROPss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 38900

Rinker/246 Captiva Cuddy Cabin

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO 'I PK $UO0ROPELLss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 43900

Sea Ray/260 Sundancer

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs-ERCRUISER %&)"RAVOLLL0+ s"ENZINEs"OUWJAARs4EL s%MAILINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE Ñ

Rinker/246 Captiva Bowrider

Monterey Super Sports/268 SS Bowrider

Aresa/13 XM

Bayliner/265 275 Ciera SB

Bayliner/2855 ciera

Bayliner/300 / 305 Cruiser

Viksund/340 St Cruz

Sea Ray/370 DB Sedan Bridge

Tour / speedboot/

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO 'I PK $UO0ROPELLss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE € 43900

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs#UMMINS0+s$IESELs"OUW 'I PK$UO0ROPss4EL JAARs4EL s%MAILINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLsI CODE sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs € 65000 I CODE € p.o.a.

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s X X Ms0OLYESTERsX LITERPKss4EL s"ENZINEss4EL -ERCRUISER -0)PK3EACOs sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE sSALES PEDRO BOATNLsI CODE s4EL sINFO BOATSERVICEDAN € 34900 € 32500 NIJSNLsI CODE € 69900

Sealine/Ambassador

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA 0+s"ENZINEss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE € 35000

"/4%.#!430/24 s X X Ms0OLYESTERs6OLVO PENTAs$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE € 175000

Vega/

s X X Ms/NBEKENDs s X X Ms0OLYESTERs-ARINE s X X Ms/NBEKENDs 0OWERXUIT X0+s$IESELs s4EL sJMVANZELST HETNETNL s4EL sJMVANZELST HETNETNL sI CODE Ñ sI CODE s4EL sINFO DERUIJTERYACHTBE Ñ MIDDELINGNLsI CODE € 64000
XS Ribs XS 600 RIB

The new Honda BF250 outboards benefits from a unique synergy of automotive and marine engine technologies, the Honda BF250 is the embodiment of Honda’s passion for engineering and technical excellence, making it truly worthy of flagship model status. With a striking new hood design incorporating a unique power intake air system and a new 3.6L V6 power plant, the BF250 is ready to provide the ultimate on water experience.

OďŹƒcial VANCLAES gold partner Valkenburgseweg 70 | 2223 KE | Katwijk a/d Rijn | +31 (0)71-4027000 | info@maritiemcentrumrijnzicht.nl 

."3*5*&.$&/536.3*+/;*$)5/-t94ÇŠ3*#4$0.


Sportboten >> Editie 6 2015

ACCU WINTERKLAAR?

Bayliner/602 Cuddy

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER -0)0+0+s"ENZINEs s4EL  sMAIL WATERSPORTPA RADISENLsI CODE Ñ

Yamaha/AR.230 Twin Engine Jetboat Wake

s X X Ms0OLYESTERs9AMAHA 0+s"ENZINEss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLs I CODE Ñ

by

Vonhof_.indd 1

10-11-13 10:35

Norfox Ribs/Norfox 230 groen

Allpa CLS-265-Air ACTIE!/Nieuwe

Sea Doo/GTISE 4TEC 155 Pk

Sea Lion 325/

Allpa 330 ACTIE!/Nieuwe rubberboot

Zodiac/Projet 350

Surmarine/Easy 370

Shakespeare speedboot met 40pk/Mercury

Zeer leuke speedboot!/Inclusief 60pk en trailer

QuickSilver Adventure xs 430/

Speedboot SeaHorse/470

Enkhuizen Sloep/500

Sylva/

Larson speedboot 120pk OMC

Luxe Rib Lyan/Luxe Rib Lyan

Zodiac/Zodiac Pro 550

Hammermeister/Baracuda 520 LC

Bayliner 175 2003 Nieuwstaat Met

Vega/Tornado GTS

Larson/180 Sport

s X X Ms2UBBERs'EENs.IEUW rubberboot! s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms/NBEKENDs s4ELs.ORFOX HOTMAIL s4EL sKORTGENE s4EL sJMVANZELST HETNETNL s X X Ms0OLYETHYLEENs'EEN COMsI CODE € 549 s.IEUWs4EL sJMVANZELST SCHEPENKRINGNLsI CODE Ñ sI CODE € 2595 HETNETNLsI CODE € 765

s X X Ms0OLYETHYLEENs.IEUW s X X Ms0OLYESTERs9AMAHA s4EL sJMVANZELST HETNETNL METJETDRIVE0+s"ENZINEs sI CODE € 795 s4EL sINFO DERUIJTERYACHTBE MIDDELINGNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs'EEN s.IEUWs4EL sINFO MARITIEMCENTRUMRIJNZICHTNLsI CODE ÑPOA

s X X Ms0OLYESTERs*OHNSON s X X Ms/NBEKENDs s X X Ms0OLYESTERs'EEN 0+s"ENZINEss4EL s4EL sJMVANZELST HETNETNL ss4EL sJMVANZELST sJMVANZELST HETNETNLsI CODE sI CODE Ñ HETNETNLsI CODE Ñ Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY 0+s"ENZINEss4EL sJMVANZELST HETNETNLsI CODE € 2975

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO VALCKXWATERSPORTNLsI CODE Ñ

s X X Ms/NBEKENDs s X X Ms0OLYESTERs/-# s X X Ms0OLYESTERs(ONDA s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY s4EL sJMVANZELST HETNETNL 0+s"ENZINEss4EL 0+s"ENZINEss4EL /PTIMAX0+s"ENZINEss-ARTINEZ sI CODE Ñ sJMVANZELST HETNETNLs sINFO KT BOOTNLsI CODE € 17995 -ADDOX OUTLOOKDEsI CODEÑ I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs(ONDA s"ENZINEss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER LTRss4EL sINFO SANDENWATERSPORTNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER 0+s"ENZINEss4EL sINFO MAREDMARINENLs I CODE Ñ
MONTEREY218SS

leverbaar vanaf: EUR 49.900,-

Diverse Monterey 218SS direct uit voorraad leverbaar zowel met Volvo Penta 5,0 v8 270pk en de nieuwe Mercruiser 4,5 v6 250pk. Deze boten zijn zeer compleet met o.a: Seadek, uitneembaar tapijt, Volledig dashboard, bow en cockpit cover, RVS pakket, etc

EVINRUDEG2

De nieuwe revolutionaire E-tec G2 is direct uit voorraad leverbaar in verschillende configuraties.

SUPER SCHERPE OUTBOARD AANBIEDINGEN Kom langs in onze showroom of bel 0522-240511

Direct uit voorraad leverbaar:

EVINRUDE150pk

EVINRUDE115pk H.O.

EVINRUDE50 - 90pkSUZUKI140pk

SUZUKI70pk

SUZUKI40 tot 60pk


Sportboten >> Editie 6 2015

Sessa/Islamorada 19

Crownline/180 BR

Glastron/GT185

Sea ray/180

Style/I9

Glastron/SX 195

Larson/194 SEI Bowrider

Regal/1900

Azure/188 Elite

Sea Ray/185 Sport

Cranchi/20

Nuova Jolly/King 600 Exclusive

Yamaha/2000 Jetboat

Bayliner/2052 LS

Viper/203

Viper/203 Pure

Aquatron/Sport

Malibu/Response LX

Crownline/202 Bowrider

STYLE/210 BOWRIDER MODEL 2015

Style/210 Bowrider BLACK

Sea Ray/210 Bowrider

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI 0+s"ENZINEss4EL sLEKLERX HOMENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA ',0+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,0+K70+s"ENZINE ss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA ')380+0+s"ENZINE ss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLsI CODE € 7999

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,TR-0)0+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE € 49999

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER 0+s"ENZINEss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s X X Ms0OLYESTERs LTR6PK0+s"ENZINEs s4EL sINFO BOATIMPORTHOL s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT LANDNLsI CODE Ñ NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA 0+s"ENZINEss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI 0+s"ENZINEs s4ELsHERREMANS TELENETBE sI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,TR0+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER 0+s"ENZINEss4EL sINFO AMBACHTNLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs(ONDA 0+s"ENZINEss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY 0+s"ENZINEs s4ELsCORRETJE? HOTMAILCOMsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms0OLYESTERs '8)0+s"ENZINEs s4EL sINFO BOATIMPORTHOL s4EL sINFO BOATIMPORTHOL s4EL  sMAIL WATERSPORTPA LANDNLsI CODE Ñ LANDNLsI CODE Ñ RADISENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER -0)s"ENZINEss4EL sINFO VALCKXWATERSPORTNLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY 0+s"ENZINEss4EL sBEHRPETRA GMAILCOMs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,80+0+s"ENZINE ss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLsI CODE ÑPOA

s X X Ms0OLYESTERs)NDMAR (AMMER(EAD0+ss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELING NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER 0+s"ENZINEss4EL sFRANKENNATASCHA LIVENLs I CODE ÑSportboten >> Editie 6 2015
ZES POSITIES ONEINDIG VEEL MOGELIJKHEDEN Ervaar de Jobe Omnia, een alles in één oplossing voor een dag vol plezier op het water! POSIT

IE 1

POSIT

IE 2

POSIT

IE 3

POSIT

IE 4

POSIT

IE 5

POSIT

IE 6

Om de Omnia video te bekijken: SCAN WITHMeer informatie over de Jobe Omnia:

WWW.JOBEBOATING.COM


Sportboten >> Editie 6 2015

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Glastron/GLS215

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO6 '8)0+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

Bryant/214 Bowrider WT

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,-0)0+0+s"ENZINE ss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLsI CODE ÑPOA

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

Bestel nu 1uw entreekaarten BootHolland_kajuit2015.indd voordelig online

Glastron /GLS 215

s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA LTR'8)60+ss4EL sINFO VALCKXWATERSPORTNLs I CODE Ñ

08-11-15 11:35

Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

Malibu/21 V-Ride

STYLE/215 Cabine model 2015

Caravelle/LS 217

Bayliner Capri 2250 SS/

Tiger Marine/650 Topline

Viper/223 Toxxic

Maxum /2200 SR Bowrider

Bayliner/2252 LS Capri

Wellcraft/Excalibur

Style/230 AZURE

Brig/Eagle 480

Stingray/240 CS

Viper/V243

Bayliner/2350 Capri LX

Bayliner/245

Formula/Thunderbird Powerboat

Auster /740

Bayliner/2455

Arriva/2550

s X X Ms0OLYESTERs-ONSOON s X X Ms0OLYESTERs 0+s"ENZINEss4EL s4EL sINFO BOATIMPORTHOL sEZIJLSTRA LIVENLsI CO LANDNLsI CODE Ñ de 311675 Ñ

s X X Ms/NBEKENDs s X X Ms0OLYESTERs'EEN s4EL sJMVANZELST HETNETNL s.IEUWs4EL sINFO sI CODE Ñ TIGERMARINECENTERNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,0+K70+s"ENZINE ss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER LTR6-0)0+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER 0+s"ENZINEss4EL sROGIERVDBERG ZIGGONLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA 0+s"ENZINEss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER LTR6-0)0+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,TR-0)0+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA '8)0+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER LTR6-0)0+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs"ENZINE ss4EL sINFO BOATIMPORTHOLLANDNLsI CODE € 26995

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s"ENZINEss4EL sTHOMAS HOLLANDSPORTNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER LTR60+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

Baja/202 Islander

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,-0)0+0+s"ENZINE ss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLsI CODE ÑPOA

s X X Ms-ERCRUISER,ITER PKss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE Ñ

s X X Ms/NBEKENDs s4ELsINFO SPORTBOATSTORENL sI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER LTR60+s"ENZINEs s4EL sINFO VALCKXWATERSPORT NLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCUISER 0+s"ENZINEss4EL sPGALIART HOTMAILCOMs I CODE Ñ

111


Saver/Riviera 24

Crestliner/Crusader 2

s X X Mss4EL s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER sINFO AVRWATERSPORTNLs s"ENZINEss4EL I CODE Ñ sSALES PEDRO BOATNLsI CODE Ñ

www.boten.nl

Koop of verkoop uw boot nu nog makkelijker!

Bella/760

Maxum/2400SCR

Baja/245

Crownline/265 SS Bowrider

Style/265 Open

Powerquest/280 Silencer

Tiger Marine/850 Family

Baja/26 Outlaw

Crownline/250 CR

Cranchi/CSL 28

Bayliner/285 SB

Style/280 GT BLACK

Maxum/2700 scr

Bayliner/2855 ciera

Sealine/Ambassador

Viksund/340 St Cruz

Four Winns/Vista 378

Aresa/13 XM

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA $0+s$IESELss4EL sINFO ZUIDERZEE JACHTMAKELAARSNL sI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER ,0+K0+s"ENZINE ss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLsI CODE ÑPOA

s X X Ms0OLYESTERs'EEN s.IEUWs4EL sINFO TIGERMARINECENTERNLsI CODE Ñ

s X X Ms-ERCRUISER,8 60+ss4EL sINFO VALCKXWATERSPORTNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER -AGNUM0+0+s"ENZINE ss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLsI CODE ÑPOA

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER -AGNUM(/0+0+s"ENZINE ss4EL  sMAIL WATERSPORTPARADISENLsI CODE ÑPOA

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO ss4EL sINFO BOATIMPORTHOLLANDNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER 0+s"ENZINEss4EL sDENNIS NIESINKEUs I CODE Ñ

s X X Ms'20s-ERCRUISER s X X Ms0OLYESTERs6OLVOPENTA s X X Ms0OLYESTERsX 0+s0ETROLss4EL s"ENZINEss4EL -ERCRUISERLTR,860+s"ENZINE sINFO E Y NCOMsI CODE Ñ sINFO BOATIMPORTHOLLANDNLsI CODE ss4EL sINFO Ñ VALCKXWATERSPORTNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA 0+s"ENZINEss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE Ñ

112

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO PENTAs$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO 0ENTA0+s$IESELss4EL sFMJAGER KFM TRADINGCOMs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s"ENZINEss4EL sTHOMAS HOLLANDSPORTNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs86OLVO L,42'8)0+ss4EL sINFO VALCKXWATERSPORTNLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs-ERCRUISER s"ENZINEss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs#UMMINS 0+s$IESELss4EL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs I CODE Ñ


Sloepen >> Editie 6 2015

Sloepen Lees verder voor een selectie uit ons aanbod, voor het volledige aanbod kijkt u op www.boten.nl

Š Arne Smit

113


De Koninklijke Chaloupe Royal bling-bling weer thuis in het scheepvaartmuseum Laurens Koster Na een achtjarige refit is de Koninklijke Koningssloep sinds 15 oktober weer te bewonderen in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. In een speciaal ontworpen schiphuis staat de boot passend tentoongesteld maar wel op een speciale bok voor een gemakkelijke tewaterlating. Klaar voor gebruik. Voor een 200 jaar oud scheepje ligt ze er goed bij. 165 jaar actieve dienst en 30 jaar uitdrogen in het museum had dermate veel gebruikerssporen nagelaten dat het bij de kroning van onze huidige Koning Willem onverantwoord was om de boot als gouden koets te water in te zetten. Na een grondige renovatie is dat nu wel weer mogelijk. Nederland zou in een identiteitscrisis verzeild raken wanneer er geen ophef zou ontstaan over hoe en wat er opgeknapt is. Een ingezonden brief aan de Volkskrant van een jachtschilder in ruste sprak ronduit van broddelwerk. Die stelling is wellicht hard te maken met een loep en het oog van de meester. Maar zodra je het schiphuis betreedt en de sloep in een bijna natuurlijke habitat aanschouwd, overheerst toch de magie van zoveel versierselen en historie.

Wanneer de jachtschilder zijn zin zou krijgen waarmee een soort superstrakke replica ontstaat, doet dat alleen maar afbreuk aan die beleving. Het museum heeft er terecht voor gekozen om wat nog goed was, na 200 jaar.., niet te restaureren. Minder authentiek is wel het gekozen verfsysteem. Epoxy hadden ze twee eeuwen terug niet en dat zit er nu wel op. Maar hier is begrip voor op zijn plaats. Een in gangen gebouwde boot is na stalling op de wal zo lek als een mandje. Het hout moet dan onder water eerst uitzetten voor de boel weer waterdicht is. Hiervoor af laten borrelen in het IJ echter is voor deze rijk versierde sloep een brug te ver. Ingepakt in een laag epoxycoating wordt het eikenhout niet meer nat en werk dan ook niet meer, als het daar na 200 jaar nog zin in zou hebben. In deze staat zijn er enkel wat kussens, de koninklijke picknickmand en een regiment roeilustige mariniers nodig om uit te varen. En dat maakt er een levend museumstuk van. Na het verslaan van Napoleon kwam de Franse overheersing ten einde en ontstond het Koninkrijk der Nederlanden met Koning Willem 1 als nieuwbakken vorst. In die tijd, zo rond 1815, waren rijkversierde roeisloepen een ‘must have’ voor Europese monarchen. Aan de nog maar 21 jaar oude Cornelis Jan Glavimans werd de opdracht gegund een dergelijk paradepaard te ontwerpen. Iets wat duidelijk afweek van wat toen gebruikelijk was. Vooral de sterk uitwaaierende klipperboeg met Neptunus en al zijn vrienden prominent op de

114


Sloepen >> Editie 6 2015

Tegenover het schiphuis waar de Koningssloep tentoongesteld wordt ligt VOC replica Amsterdam. Wanneer je het Scheepvaartmuseum bezoekt, doe dan eerst deze nagemaakte Oostindiëvaarder en daarna de Koningssloep. Andersom kan er iets van een deceptie ontstaan. Hoewel er aan het nabouwen van de Amsterdam veel

uitkijk deden stof opwaaien. Twee jaar na goedkeuring van de schets liep de chaloupe, zoals de benaming toen nog was, van stapel. De opdrachtgever heeft er gek genoeg nooit in gevaren. Pas 23 jaar later, met Koning Willem II aan boord, werd de sloep eindelijk ingezet waar ze voor bedoeld was. De nieuwe vorst bracht na zijn inhuldiging een bezoek aan Rotterdam met de sloep die werd geroeid door twintig ‘jongelieden van goede komaf’. Meestal echter bestond de roeiploeg uit marinepersoneel. Vanaf 1962, de laatste keer dat de boot geroeid werd, zijn adelborsten van de Koninklijke Marine, tweedejaars studenten van het Koninklijk Instituut van de Marine te Den Helder, de uitverkorenen.

aandacht is besteed heb je geen moment het idee dat er ook maar iets echt is. Het is een attractie. Druk op wat knoppen en het kanon gaat door de speakers af. Sympathiek voor kinderen maar als botenliefhebber zul je er niet zo warm van worden. De koningssloep daarentegen is van boeg tot spiegel wel echt en dat ervaar je direct.

Voor meer informatie www.hetscheepvaartmuseum.nl

Zomaar een lekker stuk roeien is het niet, de roeiers dienen zich aan een strikt protocol te onderwerpen. Zo mag de sloep alleen vaart minderen door uit te drijven en is het strijken, remmen met de riemen, niet toegestaan. Bovendien mogen de roeiers niet naar de gasten kijken, zij moeten hun ogen strak op het uiteinde van de riemen gericht houden. De ornamenten op de Koningssloep zijn niet alleen fraai en uitbundig, maar vertellen ook een heel verhaal. De beelden staan symbool voor een nieuwe koning en het Koninkrijk der Nederlanden. De versieringen lopen van de boeg tot de spiegel en worden onderling verbonden door gedecoreerde boorden over de gehele lengte van het 17 meter lange schip. Neptunus, de koning van de zee, is de grote blikvanger. Zittende op een schelpenwagen met drietand symboliseert hij de heerschappij over de zee. De schelpenwagen van Neptunus wordt voortgetrokken door 3 zeepaarden. Deze figuren hebben het bovenlijf van een paard en het onderlijf van een vis. Uiteraard ontbreken een stel leeuwen niet en prijkt op de spiegel prominent een “je maintiendrai” wapen der Nederlanden. Tot aan het roerblad is versierd met een vergulde vis.

115


Winsome

custom built boats for passionate boat lovers

Available from 5 up to 8 meters

AVR watersport BV Coenecoop 139 – 2741 PJ Waddinxveen, the Netherlands +31 (0) 182 - 392 403

www.avrwatersport.nl 116


Sloepen >> Editie 6 2015

Aqualine 360/Sloep / tourboot met besturing!

Aqualine 360 Sloep// tourboot met besturing!

s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s4EL sJMVANZELST HETNETNL s4EL sJMVANZELST HETNETNL sI CODE Ñ sI CODE Ñ

Lago Amore/410

Lago Amore/420 Lounge

Lago Amore/430

Liberty 430 /Sloep

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms.IEUWs4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ I CODE Ñ

Winsome/550 sloep

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s!FMETINGEN X X Ms"OUWJAAR.IEUWs4EL s%MAILINFO s4EL sJMVANZELST HETNETNL AVRWATERSPORTNLsI CODE Ñ sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ sI CODE Ñ

Liberty 430 Sloep/Met 5pk Mercury 4takt Admiral 450 sloep/Compleet!

Oudhuijzer 600/Inboard Vetus Diesel

s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY 0+s"ENZINEs.IEUWs4EL sJMVANZELST HETNETNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs9AMAHA 0+s"ENZINEs.IEUWs4EL sJMVANZELST HETNETNLs I CODE Ñ

Lago Amore/450

Lago Amore/460-E

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms.IEUWs4EL s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6ETUS0+s$IESELs"OUWJAAR sINFO AVRWATERSPORTNLs .IEUWs4EL s%MAILJMVANZELST HETNETNLsI CODE Ñ sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ I CODE Ñ

Python-Drive De ideale trillingvrije aandrijving Clever Sloep/465 Captain

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI$& !4,ss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE Ñ

Lago Amore/475 XL

s X X Ms.IEUWs4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ

www.pythondrive.com 117


Oudhuijzer/480

Oudhuijzer/480

Lago Amore/480

Life Style Sloep/495 Comfort

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Mss4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ I CODE Ñ

Prachtige Stalen Open/Vlet

s X X Ms0OLYESTERs s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs4IMRAY0+s$IESELs"OUWJAAR s X X Ms.IEUWs4EL s4EL sINFO BOATSERVICEDAN s4EL s%MAILDAAN?VAN?NORDEN HOTMAILCOMsI CODE € 14475 sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ NIJSNLsI CODE Ñ

Lago Amore/510 Lounge

Oudhuijzer/510

Lago Amore/510 Lounge

Lago Amore/530 Lounge

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms.IEUWs4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ I CODE Ñ

Scherpelvlet/Scherpelvlet

s X X Mss4EL s X X Ms.IEUWs4EL s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL(OUTsCYL-$6OLVO0ENTA0+ sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs s$IESELs"OUWJAARs4EL s%MAILHENK HETNETNLsI CODE I CODE Ñ I CODE Ñ Ñ

Oudhuijzer/530

Oudhuijzer/530

Lago Amore/545

Winsome 550/ met inboard Vetus Diesel

s X X Mss4EL s X X Ms.IEUWs4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ I CODE Ñ

Winsome/750 Sloep

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s!FMETINGEN X X Ms"OUWJAARs4EL s%MAILINFO 0+s$IESELs.IEUWs4EL AVRWATERSPORTNLsI CODE Ñ sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ sJMVANZELST HETNETNLsI CODE Ñ
Sloepen >> Editie 6 2015

ACCU WINTERKLAAR?

by

Vonhof_.indd 1

10-11-13 10:35

Winsome/650 Sloep

s!FMETINGEN X X Ms"OUWJAARs4EL s%MAILINFO AVRWATERSPORTNLsI CODE Ñ

Eurosleper/660

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL3TAALs.ANNI0+s$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILJOUKOJUIJN GMAILCOMsI CODE Ñ

Suydersee Sloep/Suydersee Sloep

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs3OLE0+s$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILJANVANDERWOUDE GMAILCOMsI CODE Ñ

Winsome/550 Vlet

Eiken sloep/550

Scherpelvlet/Scherpelvlet

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Mss4EL s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL(OUTs9ANMAR0+s$IESELs"OUWJAAR sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs s4EL s%MAILWIMVANBEMMEL HOMENLsI CODE Ñ I CODE Ñ I CODE Ñ

Oud Huijzer Experience center (bij ons alle modellen te zien)

WWW.OMTZIGTWATERSPORT.NL Oud Huijzer 575 aktie model

Omtzigtsassenheim_strook.indd 1

Sinds 1898 ingeschreven bij KvK

Industriekade 22, 2172 HV Sassenheim (Z/H). 0252 - 232 604

Oud Huijzer 570 Tender29-06-15 12:51


13-15 & 19-21 februari '16 FLANDERS EXPO - GENTwww.belgianboatshow.be


Sloepen >> Editie 6 2015

Lago Amore/560 bun

Winsome/940 Cabin

Oudhuijzer/570 Tender

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms.IEUWs4EL s!FMETINGEN X X Ms"OUWJAAR.IEUWs4EL s%MAILINFO sINFO AVRWATERSPORTNLs AVRWATERSPORTNLsI CODE Ñ sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ I CODE Ñ

voor nieuwe en gebruikte boten, trailers en motoren

Primeur sloepen/600 Tender sloep

Antaris/570

s X X Ms0OLYESTERs3OLEPK DIESELss4EL sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

Oud Huijzer sloepen

Riviera/20 de Luxe

s X X Ms0OLYESTERs(ONDA 0+s"ENZINEss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

Antaris/630 Lounge

s X X Ms0OLYESTER s6ETUS0+s$IESELs s4EL sINFO MAREDMARINENL sI CODE Ñ

Oedsmawei 24-h 9001 ZJ Grou 06-11591875 info@bj-boten.nl www.bj-boten.nl

Akkrumer Vlet/630

s X X Ms3TAALs6ETUS0+ s$IESELss4EL sCPG VD BURGNLsI CODE Ñ

Antaris Sloep/630 Weekender

s X X Ms0OLYESTER s6ETUSCILINDERPK$IESELs s4EL sINFO BOATSERVICE DANNIJSNLsI CODE Ñ

BRANDSTOF-REINIGINGSYSTEEM

Voor diesel, benzine en kerosine. Haalt 99,9% van alle vrije water uit de brandstof!

WWW.DINTRA.COM

Seafury/730

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6ETUS0+s$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ
Verkrijgbaar bij de meeste watersport bedrijven.

SCM goedgekeurde sloten voor uw buitenboord motor of trailer.

www.vonhofbv.nl

Uw leverancier voor de watersport sinds 1969 


Sloepen >> Editie 6 2015

Antaris/630 Weekender

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

Langweerdersloep/-

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sATDERUITER ZONNETNLsI CODE Ñ

Jan Van Gent/8.20 Soft Top

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs6OLVOPENTA0+s$IESEL s"OUWJAARs4EL s%MAILEJVANDOESBURG HETNETNLsI CODE Ñ

Makma/Orient 800

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL0OLYESTERs9ANMAR0+s$IESELs"OUWJAAR s4EL s%MAILKEILHOLZ CAIWAYNLsI CODE Ñ

Mulder & Rijke/6.5

Interboat/21

Reddingssloep/

Antaris/RB 22 Inspiration

Julia/710

Oudhuijzer/720 diesel

Royal Dutch/720

Breedendam/2000S Comfort

MKT/N/A

Isloep/735

MKT- 9.750/Big Size Boat

s X X Ms0OLYESTERs.ANNI DIESELs.ANNIDIESELsONBEKENDs4EL sINFO MERTRADENLsI CO DE ÑPOA

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sVERKOOP HADELKAMPAUTOSNLsI CO DE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s!FMETINGEN X X Ms"OUWJAARs4EL s%MAILINFO s6ETUSss4EL AVRWATERSPORTNLsI CODE Ñ sINFO MERTRADENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs'EEN s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s.IEUWs4EL sALEXPOLYESTER ss4EL sINFO JACHT HOTMAILCOMsI CODE Ñ BOATIMPORTHOLLANDNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs3!"" 9!.-%2 6/,6/0%.4! ,)34%20+s$IESEL s.IEUWs4ELsMKPLAS TICS YAHOOCOMsI CODE ÑNOTK

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 9- CILINDERDIESEL0+s s4EL sWEHMEYER PLANETNLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs,ISTER!IR #OOLED0+s$IESELs s4ELsMKPLASTICS YAHOO COMsI CODE ÑPOA
Jachtwerf Daniël

Bellus 580, 1997 Inclusief: - Bimini - FishFinder - Tafel/ Zonnedek Eerste aflevering 19 juli 1999 € 14.500,-

WesterEngh, 2005 7.5 mtr x 2.85 mtr. doorvaarh. 1.30 mtr - 4 cylinder volvo penta diesel, 75 pk. Voorzien van: Radio, verwarming, koelkast, acculader, diepte meter. € 43.900,-

Kompier Vlet, 1978 Circa 10 meter lange, stalen rontspant Kompier Vlet in goede staat van onderhoud. Nieuwe 65pk Vetus Schepsdiesel, 0-vaaruren, Vetus boegschroef. € 59.500,-

Storebro 25’, 1972 Massieve scheepsbetimmering, houtwerk buiten 6x gelakt nieuwe teakdekken, nieuwe afdektent, onderwaterschip geheel gestraald en in 2 componenten systeem gezet in 2006, boegschroef, verder een hele complete boot. € 29.500,-

Jachtwerf Daniël Koperweg 7 2401 LH Alphen aan den Rijn Tel +31 (0)172-422219 Fax +31 (0)172-440385 www.bellusboats.nl 

Nieuwe Bellus 580 2012 Teakvloer, Hydr. Besturing. Navigatie verlichting Kussenset, Buiskap achtertent, Zwemtrap, Trimvlakken, 2 jaar vaargarantie € 32.000,-


Sloepen >> Editie 6 2015

AANBIEDING

nu vanaf

Ook zeilen, hoezen en accessoires voor:

€45,-

Universele afdekzeilen voor uw boot

Eurosloep/770

auto, motor, caravan, jetski en buitenboordmotor

www.dezeilenspecialist.nl

Interboat/25 semi cabin

s X X Ms3TAALs4IMRAY0+ s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s$IESELss4EL sINFO s$IESELss4EL MAREDMARINENLsI CODE Ñ sSALES PEDRO BOATNLsI CODE Ñ

Breedendam/2000S Comfort

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELsONBEKENDs4EL sVERKOOP HADELKAMPAUTOSNLs I CODE Ñ

Jacuzzie sloep/740

s X X Ms0OLYESTERs%LEKTRO MOTOR0+s%LEKTRISCHss4EL sINFO MAREDMARINENLs I CODE Ñ

voor nieuwe en gebruikte boten, trailers en motoren

Type Bellus Barkas /750 Classic

Rowy/Wherry 26'

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

s X X Ms(OUTs s4EL sSALES PEDRO BOATNLs I CODE Ñ

Oud Huijzer sloepen

Horizon/780

s X X Mss4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ñ

Oedsmawei 24-h 9001 ZJ Grou 06-11591875 info@bj-boten.nl www.bj-boten.nl

Interboat/25 semi cabin

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s$IESELss4EL sSALES PEDRO BOATNLsI CODE Ñ

Haber/800M

Antaris/RB 27

Antaris/RB 27

Van Wijk/830 Classic

Rapsody/860 AK Bakdekker

Lifestyle/818

Breedendam/MTB 28

Grote /Sloep

s X X Ms0OLYESTERs.ANNI 0+s$IESELss4EL sINFO HEERESLOOTNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL 0+s$IESELs.IEUWs4EL sD DALMEIJEREUsI CODE Ñ sINFO SUYDERSEESLOEPENNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

s X X Ms(OUTs9ANMAR0+ s$IESELss4EL sPETER MEININGEREUsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs.ANNIDIESEL 0+s$IESELss4EL sJMVANZELST HETNETNLsI CODE Ñ
Wiedesloep 560 Electro

Leverbaar in verschillende kleurcombinaties.

â‚Ź 8.995,00 incl. BTW

Technische omschrijving: s Overnaadse polyester sloep. s Lengte 5.60 mtr. s Breedte 2.05 mtr. s Ledig gewicht 450 kg. s Max. motorvermogen 25 pk. s Geschikt voor een kortstaart buitenboordmotor. s Geschikt voor 8 personen. **Inruil mogelijk**

.ERINGs$+s'IETHOORN sINFO WATERSPORTGIETHOORNNLWWWWATERSPORTGIETHOORNNL


Sloepen >> Editie 6 2015

Van Wijk/830 Classic

Iversen/Sloep

AdmiralsTender/850 Classic

Rapsody 29/OCF

Jan Van Gent/10.35 Cabin

Brandaris Barkas/1100 Open Pur Sang Clever Sloep/465 Classic

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR CYL#OMMEN2AILTURBO0+s s4EL sWEHMEYER PLANETNLs I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO 0ENTAs$IESELss4EL sINFO OCEANSCOMsI CODE Ñ

s X X Ms(OUTs,OMBARDINI 0+s$IESELss4EL sWEHMEYER PLANETNLsI CODE Ñ

Winsome/940 Cabin

Jan Van Gent/10.35 Soft top

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms/NBEKENDs *( (4% CILDIESEL0+s sINFO AVRWATERSPORTNLs s4EL sBOTEN DAMOBOATING s4EL sWEHMEYER PLANETNLs I CODE Ñ COMsI CODE Ñ I CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR ,0!3400+ss4EL sWEHMEYER PLANETNLs I CODE Ñ

Topcraft/484 Grande

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI s X X Ms.IEUWs4EL $&!2,INJECTIEss4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO BOATSERVICEDANNIJSNLs I CODE Ñ I CODE Ñ

ACCU WINTERKLAAR?

Blaak/Sloep

by

Vonhof_.indd 1

Lago Amore /360

s X X Ms(OUTs'EEN s X X Ms.IEUWs4EL s%LEKTRISCHss4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sTHOMAS GRIFlOEN HOTMAILCOMsI CO I CODE Ñ DE Ñ

10-11-13 10:35

Lago Amore /410

Lago Amore/420 Lounge

Lobster 12.5/Motorsloep

Wiedesloep/421

Corsiva/430 Classic

Liberty 430 /Sloep

Liberty 430 Sloep/Met 5pk Mercury 4takt -Markos - Liberty/435/470 - bij Roomburg s X X Ms0OLYESTERs-ERCURY

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms(OUTs s X X Ms0OLYESTERs'EEN sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs s4EL sINFO DERUIJTERYACHTBE s.IEUWs4EL sINFO I CODE Ñ I CODE Ñ MIDDELINGNLsI CODE Ñ WATERSPORTGIETHOORNNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERs4OHATSU s X X Ms0OLYESTERs.IEUW 0+s"ENZINEss4EL s4EL sJMVANZELST HETNETNL sINFO DERUIJTERYACHTBEMIDDELINGNLs sI CODE Ñ I CODE Ñ

0+s"ENZINEs.IEUWs4EL sJMVANZELST HETNETNLsI CODE Ñ

s X X Ms0OLYESTERss"ENZINE s.IEUWs4EL sINFO ROOMBURGHBOTENNLsI CODE Ñ
Het Sloepencentrum van de regio.

Nauta Sloepen

Aquático

D7KJ79EC<EHJ+(&šD7KJ7++&J;D:;H D7KJ7+-&J;D:;HšD7KJ7IF?H?J(+

7GKÜJ?9E'+š7GKÜJ?9E'-š7GKÜJ?9E'/

D7KJ7IF?H?J(.978?DšD7KJ7978?D/.&

7GKÜJ?9E;LE++&š7GKÜJ?9EH;JHE,+&

Admiral

Crescent

7:C?H7B**&š7:C?H7B*-&NBš7:C?H7B+(&H;JHE

9H;I9;DJ'+š9H;I9;DJ'-š9H;I9;DJ'/

7:C?H7B+,+š7:C?H7B+-+NBš7:C?H7B+.+

9H;I9;DJ('š9H;I9;DJ++&978?D

7:C?H7B,&&š7:C?H7B,(+

€.$/+&"Å

€'*$/+&"Å

9ECFB;;JC;JO7C7>7<."978H?EA7F"

9ECFB;;JC;J<'+"978H?EA7F"

AKII;DI;J;D:?L;HI;799;IIE?H;I$

AKII;DI;J;D:?L;HI;799;IIE?H;I$

www.nautamaritiem.nl

7 1968 - 20159H;I9;DJ,$/IJš9H;I9;DJ,+&I7?B;:?J?ED

Hoge Rijndijk 213, 2382 al Zoeterwoude-Rijndijk Telefoon (071) 589 26 06, info@nautamaritiem.nl


Sloepen >> Editie 6 2015

Admiral 450/Sloep compleet!

Rhea/460

s X X Ms0OLYESTERs.IEUW s X X Ms0OLYESTERs9AMAHA s4EL sJMVANZELST HETNETNL 0+s"ENZINEss4EL sI CODE Ã&#x2018; sT S M J HOTMAILCOMsI CODE Ã&#x2018;

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Wiedesloep/XL470

Al ruim 25 jaar voor de vloot uit

s X X Ms0OLYESTERs3UZUKI 0+s"ENZINEss4EL sAWEIJMER TELENLsI CODE Ã&#x2018;

Admiral 470/Classic

s X X Ms0OLYESTERs'EEN s.IEUWs4EL sINFO WATERSPORTREINDERSNLsI CODE Ã&#x2018;

Bestel nu 1uw entreekaarten BootHolland_kajuit2015.indd Lago Amore/475 XL

Interboat/16

voordelig online

Oudhuijzer/480

08-11-15

Lago Amore /510 Lounge

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms/NBEKENDs s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms.IEUWs4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs s4EL sBOTEN DAMOBOATING s4EL sINFO BBSWATERSPORTNL sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ã&#x2018; COMsI CODE Ã&#x2018; sI CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018;

Openingstijden Vrijdag Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag

12 februari 13 februari 14 februari 15 februari 16 februari 17 februari

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

Oudhuijzer/510

Lago Amore /530 Lounge

Oud Huijzer/530

Oudhuijzer /530

Oudhuijzer/530

Oudhuijzer/540 diesel

Oudhuijzer/540 Diesel

Lago Amore /545

Winsome 550/ met inboard Vetus Diesel

Mermaid/550

Winsome /550 Vlet

Eiken sloep/550

s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms0OLYESTERs s X X Mss4EL s4EL sINFO BBSWATERSPORTNL sINFO AVRWATERSPORTNLs s4EL sINFO BBSWATERSPORTNL sINFO AVRWATERSPORTNLs sI CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018; sI CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018;

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms.IEUWs4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs s$IESELss4EL sINFO sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ã&#x2018; BBSWATERSPORTNLsI CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELs.IEUWs4EL sJMVANZELST HETNETNLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs!RKA s X X Ms.IEUWs4EL s X X Mss4EL 6OLT+W!(0+s%LEKTRISCHs sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs s4EL sINFO JACHTBEMIDDE I CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018; LINGSNEEKERHOFNLsI CODE Ã&#x2018;
www.boten.nl Koop of verkoop uw boot nu nog makkelijker!
Sloepen >> Editie 6 2015

Lago Amore /560 bun

Lago Amore /560 Diesel

Oudhuijzer/575 Luxury

Oudhuijzer/570 Tender

Interboat/19

Oudhuijzer/568 Tender

Oudhuijzer /575

One Off/Mahoniehouten sloep

Onbekend/Onbekend

Topcraft/605 tender

Topcraft/605 TENDER

Loodsjol/Open sloep

Bellus/580

Lago Amore /610 bun

Akkrumer Vlet/630

Antaris/630 Lounge

s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms0OLYESTERs"ENZINE s X X Ms.IEUWs4EL sINFO AVRWATERSPORTNLs sINFO AVRWATERSPORTNLs ss4EL sINFO sINFO AVRWATERSPORTNLs I CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018; BBSWATERSPORTNLsI CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms(OUTs"UKH0+ s4EL sINFO BBSWATERSPORTNL sINFO AVRWATERSPORTNLs s$IESELss4EL sINFO sI CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018; MAREDMARINENLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms0OLYESTERs s X X Ms0OLYESTERs '-0+s$IESELs s4EL sINFO BBSWATERSPORTNL s4EL sINFO BOATIMPORTHOL s4EL sKORTGENE sI CODE Ã&#x2018; LANDNLsI CODE Ã&#x2018; SCHEPENKRINGNLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms3TAALs6ETUS0+ $IESELCYL0+s$IESELs sINFO AVRWATERSPORTNLs s$IESELss4EL sCPG s4EL sINFO BELLUSBOATSNLs I CODE Ã&#x2018; VD BURGNLsI CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018;

s X X Ms(OUTs,ISTERCYL 0+s$IESELs s4ELsHEFGE GMAIL COMsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ã&#x2018;

Python-Drive De ideale trillingvrije aandrijving Kaag sloep/650

Langweerdersloep/-

s X X Ms'20s9ANMARs$IESEL s X X Ms0OLYESTERs6ETUS ss4EL sINFO E Y NCOM 0+s$IESELss4EL sI CODE Ã&#x2018; sATDERUITER ZONNETNLsI CODE Ã&#x2018;

www.pythondrive.com

Dintra_DubbelKajuit_Pythondrive 2.indd 1

Cesta/Vlet

Asloep/650

s X X Ms3TAALs'EENs$IESEL s X X Ms0OLYESTERs#RAFTSMAN ss4EL sINFO -ITSUBISHI0+s$IESELs VANLEYENPALLETSNLsI CODE Ã&#x2018; s4EL sINFO JACHTHAVENACHTER BOSNLsI CODE Ã&#x2018;

Mulder & Rijke/6.5

s X X Ms0OLYESTERs.ANNI DIESELs.ANNIDIESELss4EL sINFO MERTRADENLsI CO DE Ã&#x2018;POA

09-11-14 15:54

Helderse vlet/6.60m

s X X Ms(OUTKOPERGEKLONKEN s!LBINs!LBINss4EL sINFO MERTRADENLsI CODE Ã&#x2018;

131


Nauta Spirit 25 Arne Smit Nauta Maritiem (ZoeterwoudeRijndijk) ontwerpt en bouwt al jaren sloepen en tenders in verschillende afmetingen en prijsklassen. Op basis van deze ervaring is de Nauta Spirit 25 ontwikkeld. Nauta Maritiem noemt de Spirit 25 een tendersloep omdat de kwaliteiten van beide in ĂŠĂŠn boot worden verenigd. Het testschip is uitgevoerd in zeer diep donkerblauw dat bijna zwart lijkt. Vaak wordt de binnenromp uitgevoerd in wit, maar voor dit exemplaar is gekozen voor dezelfde kleur als de buitenzijde. In het 7,5 meter lange schip is er veel ruimte voor maximaal 9 opvarenden. Midscheeps bevindt zich de motorkist met daar achter de stuurconsole. In het achterschip kunnen drie personen plaatsnemen op een comfortabele bank en in het voorschip is een ruime U-zit die optioneel kan worden omgebouwd tot groot zonnebed. Onder de voorste zitting is standaard een royale, afsluitbare toiletruimte geplaatst.In de standaarduitvoering is de Nauta Spirit al vrij compleet uitgerust met onder andere een kussenset, toilet, volledige elektrische uitrusting, zwemplateau en ingebouwde


Sloepen >> Editie 6 2015

brandstoftank. Inclusief een 16 pk Vetus diesel kost het schip 34.950 euro en bedraagt de topsnelheid circa 12 kilometer per uur. Voor een meerprijs van 1750 euro is er een driecilinder 28 pk Vetus diesel leverbaar. Met deze motor bedraagt de topsnelheid 16,4 kilometer per uur. In het testschip was een 33 pk viercilinder Vetus diesel gemonteerd (meerprijs 2650 euro). Deze motor vormt een opvallend fijne combinatie met de Spirit 25. De ruim bemeten viercilinder is heerlijk rustig en heeft geen enkele moeite met de ruim 1500 kg wegende Nauta Spirit. De topsnelheid bedraagt een kleine 20 kilometer per uur: een heerlijke snelheid om rap naar allerlei mooie plekjes te varen, maar toch vaarbewijsvrij.

Het goed ontworpen onderwaterschip zorgt ervoor dat het niet veel uitmaakt of er ĂŠĂŠn of meerdere personen aan boord zijn en wij hebben het gevoel dat ook wakeboarden (weliswaar bij een wat lagere snelheid) geen probleem moet zijn. Alles bij elkaar opgeteld, is de Nauta Spirit 25 een zeer uitgebalanceerd schip, compleet uitgerust, met een prachtig design, uitstekende vaareigenschappen en zeer interessante prijs.

133


Specificaties Lengte Breedte Diepgang Doorvaarhoogte Gewicht Max. Max. Certificering

134

7.5 meter 2.4 meter 0.65 meter 1.1 meter 1490 KG aantal personen9 motorvermogen140 PK C

Standaarduitrusting Ingebouwde brandstoftank 70 liter, Voltmeter, Toerenteller, Urenteller, Tankmeter, Navigatieverlichting, hydraulisch stuursysteem, Opbergvakken, reling, Zwemtrap, Kikkers, Stuurwiel, Boegstrip, Sleepoog, Vlaggenstokhouder, Kussenset, Toilet, Midden stuurstand, Rondzit, Stuurconsole, Motor Vetus 16 pk, Schakelpaneel, Anti fouling, Lenspomp, Roer, Zwemplateau, Motorisolatie, Verlichting, Voltplug.


Sloepen >> Editie 6 2015

Opties 28 pk Vetus driecilinder diesel € 1.750,33 pk Vetus viercilinder diesel € 2.650,52 pk Vetus viercilinder diesel € 5.900,140 pk Vetus viercilinder diesel € 13.950,Boegschroef € 2.500,2-delige cabriokap € 2.450,Luxe kussenset € 1.500,Uitlaat systeem € 1.250,Radio met USB en bluetooth. € 695,Teakpakket: Teak op voordek, zwemplateau en kuip € 3.950,RVS stootlijst rondom boot en zwemplateau € 1.450,RVS zwemtrap ingebouwd in zwemplateau € 790,Prijs incl. standaard uitrusting

(topsnelheid (topsnelheid (topsnelheid (topsnelheid

16,4 19,6 28,0 56,0

km) km) km) km) inclusief RVS uitlaatsysteem

€ 34.950,-

Scan onderstaande code om naar een film van de Nauta Spirit 25 te kijken. Een QR code reader is gratis te downloaden in Google Play (Android) of de App Store (Apple).

Informatie Nauta Maritiem Hoge Rijndijk 213 2382 AL Zoeterwoude-Rijndijk T 071 5892606 E info@nautamaritiem.nl www.nautamaritiem.nl

135


24 ➤

DAEMES OP DE GOLVEN

12 SEPTEMBER 2014 ➤

SB 2014

08➤

HEEREN OP HET WATER

26 AUGUSTUS 2013 ➤

SB 2014

24 ➤

PIRAATJES OP HET WATER

18 MEI 2014 ➤

SB 2014

29 ➤

DAEMES OP DE GOLVEN

13 MEI 2014 ➤

SB 2014

31 ➤

DAEMES OP DE GOLVEN

29 APRIL 2014 ➤

SB 2014

19 ➤

Echte waterpret begint al in je mailbox Sprankelen in de watersport

Stuur je mooiste, fraaiste of grappigste kapiteinsfoto naar leo@daemesenheeren.nl en win een heerlijke sprankelende fles Bubblelicious!

Voor varen op de Nieuwkoopse Plassen is een vaarvergunning nodig! Kijk op onze Sloepenkaart van Nieuwkoop voor verkoopadressen!

www.sprankelwijnen.nl

SB-A5 Presentatie D&H.indd 13

24

Stuur je mooiste, fraaiste of grappigste kapiteinsfoto naar leo@daemesenheeren.nl en win een heerlijke sprankelende fles Bubblelicious!

www.sprankelwijnen.nl

h e t g e n o ot s c h a p daemes op de golven heeren op het water

vlissingen 2014

24

eurocent

leiden

46 ➤

In je vaarwater

KONINGINNEN VAN HET WATER

07 JULI 2013 ➤

Waterpret

SB 2014

Sloepvaarders en zeilers hebben veel gemeen! De liefde voor het water! De NRE (Nationaal Regenboog Evenement) brengt deze liefdes samen. De zeilers zorgen voor een spannende wedstrijd en de sloepvaarders zijn enthousiast publiek. Deze twee samen vormen een uitgelezen combinatie op het water.

sloep bij historische locaties zoals De Volharding, vroeger een stoombootmaatschappij, nu een restaurant www.volharding-leiden.nl Tot in de late uurtjes kun je heerlijk vertoeven in Leiden, de charme van een stad met een dorps gevoel.

Van 1 t/m 6 juli op vijf verschillende plassen in het Groene Hart! De Kaag, Braassem, Westeinder, Vinkeveen en Nieuwkoop. www.nationaal regenboogevenement.nl

Bestel de unieke Sloepenkaart Leiden met uitgebreide informatie voor de sloepvaarder op www.daemesenheeren.nl

welkom nieuwkoop! 1.– €

2014

nieuwkoop www.daemesopdegolven.nl www.heerenophetwater.nl

Serie compacte, handzame kaarten met alle relevante informatie voor de sloepvaarder. De Sloepenkaart is onmisbaar in je sloep. Waar je kunt eten en drinken, slapen, waar je kunt tanken of aanleggen, trailerhellingen, sluizen en bruggen. Echt alles staat erop!

De eerste Sloepenpost van Daemes op de Golven en Heeren op het water is een feit! Een gratis minimagazine die vanaf nu regelmatig verschijnt. Sloepenpost bevat alles waar echte tender- cabin- en sloepvaarders blij van worden. Nieuws, tips, (foto)verhalen en mooie aanbiedingen. En natuurlijk ook waar je mooi kunt varen en leuke events om met je sloep te bezoeken. Kortom, de echte waterpret begint al in je mailbox!

NRE wedstrijden

vlissingen 2014

eurocent

Mini-magazine vol nieuws & inspiratie

Je vaart de stad binnen via de Zijlpoort, de stadspoort van Leiden. In een deel van de poort zit een restaurant, Brasserie De Poort, waar je kunt starten met een lekker drankje en hapje www.poort.nl Leiden staat bekend om zijn lage bruggen, denk aan je vlag! Leiden is romantisch, Parijs is de stad van de liefde, Leiden is de stad van de romantiek. De historie voel je in alles, je hoort de minstreel als je je ogen even sluit. De geboortestad van Rembrandt. Hedendaags een bruisende studentenstad met mooie aanlegplaatsen voor je

Sprankelen in de watersport

11-12-13 07:37

h e t g e n o ot s c h a p daemes op de golven heeren op het water

Varen door Leiden is ontdekken. Verleden, heden en toekomst komen er bij elkaar.

#2

kapitein van het jaar...

sloepentip

Genootschap 1> Het genootschap voor lieden die van water houden. De grachten, sloten, rivieren en plassen zijn een kleurig palet vol met sloepen, tenders en cabins. Een gezelschap van gelijkgestemden dat de liefde voor het water deelt, hartstochtelijk en met een knipoog. 2> Kortom het genootschap voor iedere tender- cabin- en sloepvaarder.

Mini-magazine vol nieuws & inspiratie

nieuwkoopse plassen

In je vaarwater

Gondelvaart Loosdrecht

Waterpret

Alweer de tweede Sloepenpost

van Daemes op de Golven en

Heeren op het Water in je mail-

box! En we willen graag reacties

van jullie sloepvaarders. Heb

je zelf tips of een mooie foto,

leiden heeft 88 bruggen... vaar zonder vlag de stad door!

#1

kapitein van het jaar...

sloepentip

een stoer verhaal? Mail ons op info@daemesenheeren.nl

We willen de waterpret samen met jullie beleven. De Nieuwkoopse Plassen, Oer-Hollands, vol natuur en met verrassende plekjes om te ontdekken. Een prachtig stuk Nederlands vaargebied! Op het eerste gezicht zie je een oer-Hollands landschap als je de Nieuwkoopse Plassen bevaart. Maar er is meer, het laagveenmoeras is van een ongeëvenaarde schoonheid, water verandert in land, een traag verlopend proces. Als je vaart over de Nieuwkoopse Plassen kom je achter de geheimen van het moeras. Via kleine spannende slootjes vaar je zo de open plas op. Maar ook voor lekker eten en drinken aan een van de plassen kun je heel goed terecht als sloepvaarder!

Of huur een sloep bij Jachthaven Plaszicht www.tijstermanboten.nl en wat dacht je van slapen op een woonboot met je sloep voor de deur www. pietjepotlood.nl en nog veel meer onverwacht leuke stekjes vind je aan de Nieuwkoopse Plassen.

Bestel de unieke Sloepenkaart Nieuwkoop met uitgebreide informatie voor de sloepvaarder op www.daemesenheeren.nl

Kortom, de echte waterpret begint al in je mailbox! Op 23 augustus organiseert Stichting Sloep de traditionele Gondelvaart in Loosdrecht ter afsluiting van het vakantieseizoen. Prachtig versierde en verlichte sloepen varen over de Loosdrechtse Plassen. Vormgeving, kleur en lichteffecten, het is een spektakel om niet te missen! www.stichtingsloep.nl

groeten uit woudsend

Vaar op zeker

www.kuiperverzekeringen.nl

Genootschap 1> Het genootschap voor lieden die van water houden. De grachten, sloten, rivieren en plassen zijn een kleurig palet vol met sloepen, tenders en cabins. Een gezelschap van gelijkgestemden dat de liefde voor het water deelt, hartstochtelijk en met een knipoog. 2> Kortom het genootschap voor iedere tender- cabin- en sloepvaarder.

Meld je aan voor onze Sloepenpost www.daemesenheeren.nl

Het Genootschap voor iedere tender,- cabin- en sloepvaarder

136

DAEMES OP DE GOLVEN & HEEREN OP HET WATER

12 JULI 2012 ➤

SB 2012


Sloepen >> Editie 6 2015

Oudhuijzer/700 cabine

Makma/700 Vlet

Julia/710

Oudhuijzer/720 diesel

Breedendam/2000S Comfort

MKT/N/A

Type Bellus Barkas /750 Classic

AW (Arie Wiegmans)/25

Sessa Key Largo/27

Wije/785

Eurosloep/770

Interboat/25 semi cabin

Haber/800M

Antaris/RB 27

Antaris/RB 27

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA $0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLs I CODE Ã&#x2018;

Lifestyle/818

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELs.IEUWs4EL sINFO SUYDERSEESLOEPENNLsI CODE Ã&#x2018;

Breedendam/MTB 28

Van Wijk/830 Classic

Iversen/Sloep

AdmiralsTender/850 Classic

Rapsody 29/OCF

Winsome/940 Cabin

Jan Van Gent/10.35 Soft top

Jan Van Gent/10.35 Cabin

s X X Ms0OLYESTERs"ENZINE s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR ss4EL sINFO 0+s$IESELss4EL BBSWATERSPORTNLsI CODE Ã&#x2018; sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sVERKOOP HADELKAMPAUTOSNLsI CO DE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs9AMAHA6 STROKE0+ss4EL sWEHMEYER PLANETNLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs.ANNI 0+s$IESELss4EL sINFO HEERESLOOTNLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms(OUTs9ANMAR0+ s$IESELss4EL sPETER MEININGEREUsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs3!"" 9!.-%2 6/,6/0%.4! ,)34%20+s$IESEL s.IEUWs4ELsMKPLAS TICS YAHOOCOMsI CODE Ã&#x2018;NOTK

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs'EEN s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s.IEUWs4EL sALEXPOLYESTER ss4EL sINFO JACHT HOTMAILCOMsI CODE Ã&#x2018; BOATIMPORTHOLLANDNLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs6ETUS 0+s$IESELss4EL sINFO MAREDMARINENLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR '- CILDIESEL0+s s4EL sWEHMEYER PLANETNLs I CODE Ã&#x2018;

s X X Ms3TAALs4IMRAY0+ s X X Ms0OLYESTERs6ETUS s$IESELss4EL sINFO s$IESELss4EL MAREDMARINENLsI CODE Ã&#x2018; sSALES PEDRO BOATNLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms(OUTs,OMBARDINI 0+s$IESELss4EL sWEHMEYER PLANETNLsI CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR s X X Ms.IEUWs4EL s X X Ms/NBEKENDs *( (4% CILDIESEL0+s sINFO AVRWATERSPORTNLs s4EL sBOTEN DAMOBOATING s4EL sWEHMEYER PLANETNLs I CODE Ã&#x2018; COMsI CODE Ã&#x2018; I CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs9ANMAR CYL#OMMEN2AILTURBO0+s s4EL sWEHMEYER PLANETNLs I CODE Ã&#x2018;

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO 0ENTAs$IESELss4EL sINFO OCEANSCOMsI CODE Ã&#x2018;

137

Aderteerdersindex >> Editie 6 2015

Klassieke boten Lees verder voor een selectie uit ons aanbod, voor het volledige aanbod kijkt u op www.boten.nl

139


Klassieke boten >> %DITIE

Opduwer/Opduwervlet

s X X Ms3TAALs+ROMHOUT 0+s$IESELss4EL sGERDAPAUL XSALLNL sI CODE â&#x201A;¬ p.n.o.t.k.

Motoryacht/Cruiser Tour Yacht 1958

s X X Ms3TAALs!DLER0+ s"ENZINEss4EL sINFO CLASSICBOATSAMSTERDAMNL sI CODE â&#x201A;¬ 16500

Iversen/Tour cruiser boat

Storebro Solo Ruff/25

Storebro/Adler 25 solo cabin cruiser

Petterson/Petterson spitsgat

Vindo/32

One off/Zeilsloep

s X X Ms(OUTs-ERCRUISERCYL 0+s"ENZINEss4EL sINFO CLASSICBOATSAMSTERDAMNL sI CODE â&#x201A;¬ p.o.a.

s X X Ms(OUTs6OLVOPENTA 0+s"ENZINEss4EL sRAYMONDEGBERTS GMAILCOM sI CODE â&#x201A;¬ 20950

s X X Ms0OLYESTERs6OLVO0ENTA s X X Ms(OUTs3OL³MINI0+ 4-$0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL sINFO sINFO CLASSICBOATSAMSTERDAMNLs LEMMERYACHTINGNLsI CODE I CODE â&#x201A;¬ 22500 â&#x201A;¬ 19500

Eigen bouw autoboot

s!FMETINGEN X X Ms-ATERIAAL(OUTs'EEN s"OUWJAARs4EL s%MAILJANNYLOOTSMA HOTMAILCOM sI CODE

s X X Ms0OLYESTERs9!. s X X Ms(OUTs9ANMAR0+ s$IESELss4EL -!2 0+s$IESELs s4ELsGDOCTER HETNETNLs sMULLER QUICKNETNLsI CODE â&#x201A;¬ 29500 â&#x201A;¬ 19500 I CODE â&#x201A;¬ p.o.a.

Porsius Portia/Portia AK

Zeeschouw/9.60

Nantucket Clipper/31 Mk III

Rondspant Motorjacht/10m ok/ak

Pettersson/Four Winds

Parlevinker/Ex-werkboot

Koopmans/Polka 36

Geen/Ewer

Voormalig sleep/werkschip/Hamburger

Bestevaer/50S

Motortjalk/Barkmeijer

Tjalk/Motorzeil varend woonschip

s X X Ms3TAALs"-#0+ s X X Ms3TAALs"UKH0+ s$IESELss4EL s$IESELss4EL sINFO sYVONNEMARGADANT GMAILCOMs DEJACHTMAKELAARSNLsI CODE I CODE â&#x201A;¬ 39500 â&#x201A;¬ 39000

s X X Ms(OUTs$EUTZ0+ s X X Ms3TAALs&ORD0+ s$IESELss4EL sINFO s$IESELss4EL PRINSVANORANJENLsI CODE sHUIJBERSH GMAILCOMsI CODE â&#x201A;¬ 45000 â&#x201A;¬ 25000

s X X Ms'LASPOLYESTER s X X Ms3TAALs-ERCEDES VINYLESTEREPOXY s,ISTER0ETTER0+ s-ERCEDESss4EL s$IESELssCONTACT DOITYOURSELFYACHT sINFO MERTRADENLsI CODE â&#x201A;¬ p.o.a. BROKERCOMsI CODE â&#x201A;¬ 24900

s X X Ms!LUMINIUMs6ETUS s X X Ms3TAALs$EUTZ0+ 0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL sGOOSSENSPAULUSSEN GMAILCOMs sMEEUW PLANETNLsI CODE I CODE â&#x201A;¬ n.o.t.k â&#x201A;¬ 29000

s X X Ms3TAALs,ISTER s X X Ms!LUMINIUMs0ERKINS s X X Ms3TAALs0ERKINS s X X Ms3TAALs$!&0+ CYLINDER0+s$IESELs 0+s$IESELss4EL 0+s$IESELss4EL s$IESELss4EL s4ELsFRANSMEULENDIJKS sMARION KMYNLsI CODE sJACHTMAKELAARDIJ WOLFRATNLsI CODE sHKNAAP KABELFOONNLsI CODE GMAILCOMsI CODE â&#x201A;¬ 39000 â&#x201A;¬ 595000 â&#x201A;¬ 72000 â&#x201A;¬ p.n.o.t.k.

140


Aderteerdersindex >> Editie 6 2015

ADVERTENTIEBON

1

Kruis uw manier van adverteren aan:

o Keuze 1: Internet 3 maanden gratis op internet

$

o Keuze 2: 1 Blok 6 maanden gratis op internet + een advertentie in het Magazine In hoeveel edities wilt u in het Magazine adverteren? o 1 editie € 40,o 2 edities € 60,o 3 edities € 90,o Keuze 3: 4 Blokken 6 maanden gratis op internet + een advertentie in het Magazine In hoeveel edities wilt u in het Magazine adverteren? o 1 editie € 69,o 2 edities € 100,o 3 edities € 140,o Keuze 4: 8 Blokken 6 maanden gratis op internet + een advertentie in het Magazine In hoeveel edities wilt u in het Magazine adverteren? o 1 editie € 129,o 2 edities € 258,o 3 edities € 387,-

2

Kruis de catagorie aan

o Zeilboten o Rond&Platbodems o Motorboten

o Sportboten o Sloepen o Klassieke boten

Vul de gegevens van de boot in blokletters zo compleet mogelijk in n Merk ................................................................................. n Type .................................................................................. n Materiaal ........................................................................... n Formaat (lxbxd) ............................... n Bouwjaar .................. n Merk motor .................................... n Aantal motoren ......... n Brandstof ....................................... n Aantal pk’s ................ n Ligplaats ............................................................................ n Prijs................................................................................... n Omschrijving ....................................................................... ......................................................................................... ......................................................................................... .........................................................................................

3

Vul uw contactgegevens in blokletters zo compleet mogelijk in

n Naam ................................................................................ n Adres ................................................................................ n Woonplaats .................................... n Postcode ..................

2

n Telefoonnummer.................................................................. n Emailadres .........................................................................

3

4

Indien u heeft gekozen voor een betaalde optie vul dan deze machtiging in

n ondergetekende, houder van rekening met IBAN-nummer: ......................................................................................... n Machtigt Boten.nl éénmalig € ....................te doen afschrijven. n Naam rekeninghouder ..........................................................

4

n Datum ............................................................................... n Handtekening ......................................................................

Foto retour: Indien u uw foto retour wilt hebben, sluit dan een aan uzelf geadresseerde en gefrankeerde envelop bij.

U kunt uw advertentie gemakkelijk opgeven via www.boten.nl of deze bon invullen en samen met een kleurenfoto van uw boot opsturen naar:

Zakelijk adverteren: Zie colofon voor contactinformatie.

Uw advertentie verschijnt in ons magazine én op de site. Zodra de bon bij ons binnen is, plaatsen wij uw advertentie met foto z.s.m. op www.boten.nl.

Boten.nl 3TREVELSWEG UNITs!32OTTERDAM

141


Roeien

Fitness voor watersporters

Laurens Koster In een welvarend land als Nederland heeft het goede leven toch ook wat consequenties. Zonder lichaamsbeweging liggen allerlei welvaartsziekten op de loer. Sporten is het devies en wanneer dat ook nog een beetje leuk is, komt dat de kans van slagen alleen maar ten goede. Voor botenliefhebbers is roeien een interessante optie. Niet zozeer in een zweterig fitnesszaaltje maar in een echte boot op één van de vele vaarten of meren die Holland rijk is. De roeisport Roeien is een sport voor iedereen en biedt voor elk wat wils. Je kunt uitkomen in wedstrijden of recreatief een tocht maken. Alleen in een skiff of in teamverband. Roeien is een sport waarbij alle spiergroepen gebruikt worden, mits je de juiste techniek beheerst. In tegenstelling tot

vele andere sporten komen er weinig tot geen blessures voor. Nederlanders zijn zo’n beetje het langste volk ter wereld waardoor 80% te maken krijgt met een rugprobleem. Fysiotherapeuten adviseren veelvuldig te gaan roeien om spieren en wervels weer in het gareel te krijgen. Roeiverenigingen Er zijn door het hele land vele roeiverenigingen te vinden. Gelijkaardig zijn deze echter niet. De oudste is de K.N.Z&RV uit Muiden. Deze club heeft het Koninklijke hoog in het vaandel staan en maakt een consequente taalfout door het woord vereniging met dubbel e te schrijven. Als bakermat van de roeisport in Nederland heeft de vereniging veel bereikt, behalve het toegankelijk maken van deze sport voor de gewone mens. Lid worden kan niet zomaar, je dient geballoteerd te worden door drie bestaande leden waar ook weer allerlei eisen aan gesteld worden. Vrijblijvend een lekker stuk roeien is hier ondergeschikt aan regels en geboden, maar je bent dan wel koninklijk bezig. Weer heel anders gaat het er een stukje verderop aan toe. De roeivereniging in Naarden heeft gezelligheid als boegbeeld
Aderteerdersindex >> Editie 6 2015

Natuurlijk heb je ook hier te maken met regels maar die zijn enkel gericht op het welzijn van de boten en de veiligheid op het water. Gevaren wordt er met de Scout 540. Deze roeiboot is stabiel en onzinkbaar zonder aan snelheid en wendbaarheid in te boeten. Met een flexibele indeling kan de boot door één of twee personen geroeid worden. Ook kan er een stuurstoeltje geplaatst worden voor een passagier of instructeur.

en wil vooral dat de jeugd komt ontdekken of roeien chill is. Toch ontkom je hier ook niet aan regels en geboden die de vrijheid om te gaan roeien wanneer je dat wil enigszins in de weg staan. Rowness Een nieuw en uniek initiatief om roeien als fitness in te zetten is Rowness. De eerste locatie waar dit mogelijk wordt gemaakt is in het Nautisch Kwartier van Huizen. Hier voert automatisering die je de vrijheid geeft te roeien wanneer je dat uitkomt, de boventoon. Om te kunnen Rownessen koop je een urenbundel waarna je on-line een boot kunt reserveren voor een uurtje sporten. Met een code haal je op de geboekte tijd een boot van het slot en leg je deze bezweet maar voldaan ook zelf weer terug. Beginners krijgen verplicht een uurtje les van een instructeur. Fanatiekelingen kunnen een instructeur bij de boot boeken om met een ambitieus trainingsschema hun prestaties te verbeteren.

De vergunningen, inrichting van de locatie met een flinke vlonder en de boten zijn reeds aanwezig. Helemaal operationeel zal Rowness in het vroege voorjaar van 2016 zijn. Nederlands product Voor verenigingen, wedstrijdroeiers of individuele eigenaren is roeiwerf Wiersma uit Heerenveen de enige Nederlandse werf die zich geheel heeft toegelegd op de import, productie en reparatie van roeiboten. In ruim 10 jaar tijd is deze specialist uitgegroeid tot een toonaangevende onderneming die in de behoefte van alle facetten van de roeisport voorziet. Wintech Racing is een Amerikaans topmerk wat door Wiersma op de Nederlandse markt wordt aangeboden terwijl de eigen producten daar niet voor onderdoen. C-boten zijn een dergelijk eigen product. C-boten zijn alleskunners en niet zelden de meest gebruikte boten binnen een vereniging. Roeiwerf Wiersma investeert veel in de ontwikkeling van boten die niet alleen snel zijn, maar ook duurzaam, makkelijk te roeien en licht in gewicht. Met vele opties wordt voor iedere vereniging of roeier een C-boot ‘op maat’ aangeboden. Ook de Scout 540 is een eigen ontwerp en product. Het is de ultieme allround roeiboot die het voor iedereen mogelijk maakt om altijd en overal te roeien. De boot is ontwikkeld om te voldoen aan de vraag naar een stabiele, toegankelijke en dynamische roeiboot waar je overal in Nederland mee kunt roeien zonder intensieve training of instructie. De boten zijn makkelijk te varen, geven geen problemen met in- of uitstappen en zijn geschikt voor groter water. Hiermee maakt Roeiwerf Wiersma de roeisport toegankelijk voor iedereen. Voor meer informatie www.roeien.nl www.rowness.nl www.roeiwerf.nl

143


ACCU WINTERKLAAR? BRANDSTOF-REINIGINGSYSTEEM

Voor diesel, benzine en kerosine. Haalt 99,9% van alle vrije water uit de brandstof!

WWW.DINTRA.COM

by

Vonhof_.indd 1

10-11-13 10:35

Dintra_DubbelKajuit_MicroSep 2.indd 1

09-11-14 16:00

12 t/m 17 februari 2016 boot-holland.nl

Python-Drive De ideale trillingvrije aandrijving

Al ruim 25 jaar Boatsupport voor de vloot uitop Een nieuwe kijk

WWW.INSTAPSTEUN.NL

BootHolland_kajuit2014 dubbel.indd 1

scheepsramen, geeft glas een 2e leven!

www.pythondrive.com

Hop Schoon is uniek in Nederland door zijn speciale ntra_DubbelKajuit_Pythondrive 1 ‘door en door’2.indd reiniging voor uw s "OOTKUSSENS s #ARAVANKUSSENS s 4UINSTOELKUSSENS Professionele reiniging hoeft niet duur te zijn! Wilt u weten wat wij nog meer reinigen? www.hopschoon.nl

Heukelum Holland

Dé oplossing voor het Dé oplossing voor het makkelijk en veilig makkelijk en veilig +31(0)651092579 Bestel nu uw entreekaarten in– en uitstappen van info@okayboatsupport.nl in– en uitstappen van voordelig uw boot! uw boot! online

09-11-14 15:54

Hop Schoon Tapijtreiniging Slichtenhorsterweg 20 3862NR Nijkerk 033 - 2456921 info@hopschoon.nl

Diverse modellen leverbaar!

Diverse modellen leverbaar!

Openingstijden

Vrijdag 12 februari Zaterdag 13 februari Zondag 14 februari WWW.INSTAPSTEUN.NL Maandag 15 februari (bij ons alle modellen zien) 16 februari 19-01-15 11:24 teDinsdag Woensdag 17 februari

Oud Huijzer Experience center

pschoon 2.indd 1

08-11-15 11:36 WWW.INSTAPSTEUN.NL

13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 18.00 uur WWW.INSTAPSTEUN.NL 13.00 - 22.00 uur 10.00 - 18.00 uur 10.00 - 17.00 uur

WWW.OMTZIGTWATERSPORT.NL Oud Huijzer 575 aktie model

Omtzigtsassenheim_strook.indd 1

Sinds 1898 ingeschreven bij KvK

Industriekade 22, 2172 HV Sassenheim (Z/H). 0252 - 232 604

Oud Huijzer 570 Tender

Dé oplossing voor het makkelijk en veilig in– en uitstappen van uw boot!

Dé oplossing voor het 29-06-15 12:51 makkelijk en veilig in– en uitstappen van uw boot!

Diverse modellen leverbaar!+31 320 Diverse modellen leverbaar! PARKHAVEN 3 • 8242 PE LELYSTAD • TELEFOON: 269000

WWW.DEKO.NL 144

WWW.INSTAPSTEUN.NL

WWW.INSTAPSTEUN.NL


Aderteerdersindex >> Editie 6 2015

!UTONIEUW#ARCLEANING !627ATERSPORT "ELGIAN"OATSHOW "* "OTEN "OATIMPORT(OLLAND  "OATBIZZ "OATEQUIPMENT "OATSERVICE$ANNIJS "OOTHOLLAND OA "20  "UITENBOORDMOTORSPECIAL  #LOUDS)NTERNATIONAL"6 #USTOM7ARE $+3*ACHTTIMMERBEDRIJF $E&LYER  $E+ONINKLIJKE#HALOUPE114 $E:EILEN3PECIALIST $EKO-ARINE $INTRA4RANSMISSIES OA  &A$ANIÃ&#x201D;LEN:ONEN 'AGDETS '4/$RONTEN (AEMMEROVERSIZEDWATCHES (EYMAN3TOFFEERSPECIALISTEN"6 (ISWARAI  (OLLAND7ARMTE (ONDA-OTOR%UROPE,IMITED   (OP3CHOON4APIJTREINIGING )NSTAPSTEUNNL *OBE110 +EWI"OTEN"6 OA  +))0 -AGNUMMOTOREN  -ERCURY"RUNSWICK.ETHERLANDS"6  .AUTA-ARITIEM .AUTA3PIRIT .AUTICLINK .IEUWS /KAY"OATSUPPORT /MTZIGT7ATERSPORT3ASSENHEIM 0ARSUN,OENDERSLOOT 7ATERSPORT  0EDRO"OAT"6 2OEIWERF7IERSMA 2OTTERDAM0LASTICS"614 3IGN3TORE 3LOEPENBOEKJE 34!:/MARINEEQUIPMENTBV 3TOFFEERDERIJVAN6IEGEN 3TRALEN#LEANING"6 3UZUKI-ARINE.EDERLAND  4IGER-ARINE101 6AARBEWIJSOPLEIDINGEN10,11,13 6ALCKX7ATERSPORT100 6AN:ELST7ATERSPORT"6 6ARENINBLAUWEWATEREN 6ONHOF"6 OA  7ATERSPORT'IETHOORN  7ATERSPORT0ARADISE   7EBASTO4HERMO#OMFORT"ENELUX 9AMAHA-OTOR.EDERLAND Zeilboten >> Editie 6 2015

Klassieke sloep in eigentijdse uitvoering

AVR watersport BV Coenecoop 139 2741 PJ Waddinxveen, the Netherlands +31 (0) 182 - 392 403

www.crossbowsloep.nl www.avrwatersport.nl 


Al ruim 15 jaar behoort tot de absolute top in sloepenland

Jubileum modellen:

Oud Huijzer 575 Luxury Van € 11.995,- voor € 10.495,-

Oud Huijzer 620 Tender Diesel Van € 29.950,- voor € 26.950,-

Oud Huijzer 720 Diesel Van € 34.950,- voor € 29.950,-

Kijk voor onze modellen en dealers op:

WWW.OUDHUIJZER.NL 

Boten.nl editie 6 - 2015  
Boten.nl editie 6 - 2015  
Advertisement