Page 1

Karriär sedan 1915

kungsgård


Framtidstro.

När du ska välja gymnasium är det viktigt att du väljer med hjärtat utifrån dina intressen och vad du vill göra med din framtid. Väljer du Kungsgård kommer du till en skola där vi tror på framtiden. Det gör vi eftersom vi har lärt oss att bästa sättet att möta framtiden är att vara med och skapa den. Vi tror på allas inneboende kraft och att allt är möjligt. Vi är också säkra på att du vill forma din egen framtid. Därför är vår uppgift att skapa förutsättningar så att du når dina mål. Tillsammans skapar vi en framtid och karriär inom ekonomi, handel, hantverk och företagande.

Det har vi gjort i över hundra år, sedan 1915.

3


Attraktionskraft.

Vi är Norrköpings första ekonomi-, handels- och hantverksskola och bildades 1915. Med denna långa tradition kan vi tryggt säga att vi är din bästa väg till en karriär och framtid. Och något som gör dina förutsättningar ännu bättre är våra centralt belägna och nyrenoverade lokaler som är anpassade för alla de nya krav som ställs idag. Med över hundra års erfarenhet vet vi vad som krävs av en riktig skola. Därför har våra lärare hög kompetens och lång erfarenhet. Vi vet också hur viktigt det är med digital kompetens. Därför är datorn ett naturligt arbetsredskap i dina studier och du har en egen dator under hela utbildningstiden. Du har även tillgång till ett välutrustat bibliotek, stor matsal, idrottshall, skolsköterska, kurator, SYV och ett mysigt café. Kreativitet, entreprenörskap, mod och glädje är våra ledord och därför är det både självklart och nödvändigt för oss att ta in verkligheten i skolan. Ett exempel är att du får driva ett UF-företag under ett läsår. Till din hjälp har du det omfattande företagsnätverk som vi genom åren byggt upp på både hemmaplan och internationellt. Våra personliga kontakter hjälper oss i utbildningen med exempelvis rådgivare åt UF-företag, mentorer, arbetsplatsförlagt lärande (APL) och praktikplatser. Detta ger dig möjligheten att skapa ditt eget nätverk redan under gymnasietiden. Vi arbetar aktivt med internationalisering, deltar i EU-projekt och utbyten vilket ger dig både inblick i och förståelse för andra länder och kulturer samtidigt som du knyter internationella kontakter. När du tar studenten kommer du att både känna och veta att alla vägar till framtiden ligger öppna. Oavsett om du väljer att börja jobba eller vill fortsätta plugga har du kommit en bra bit på väg mot dina mål och din karriär. Det kallar vi attraktionskraft.

Marie Hellström 44 år, lärare i svenska och religion och jobbar även som DJ.

4


5


Ekonomi. Google. Ernst & Young. Goldman Sachs.

Vi lever i en ny slags ekonomi där sådant som sociala medier, crowdfunding och en alltmer ökad mobilanvändning spelar en viktig roll. Med tanke på denna nya verklighet är dina möjligheter inom ekonomi oändliga. Kanske vill du skapa ett nytt Spotify eller Mojang, jobba på Google eller hjälpa småföretagare i utvecklingsländer att förverkliga sina drömmar genom mikrolån? Vad du än vill göra ger vi dig kunskapen och hjälpen för att kunna gå vidare mot ditt mål. Är du intresserad av ekonomi och entreprenörskap? Kungsgårdsgymnasiet är Norrköpings klassiska ekonomiskola. Här lär du dig ekonomi med hjälp av engagerade och välutbildade lärare i ett nära samarbete med stadens företag. Vi är dessutom en av de första skolorna i Sverige, som redan 2007 blev certifierade för att utbilda och examinera dig som Diplomerad Gymnasieekonom. En examen som gör dig extra antagnings- och anställningsbar och tar dig ytterligare ett steg mot din framtida karriär. Vi jobbar mot lokala företag i undervisningen för att ge dig inblick i hur företagsekonomins teorier används i verkligheten. Du utvecklar din samarbetsförmåga och lär dig att arbeta både målinriktat och kreativt. Vi har också stort fokus på entreprenörskap och du läser kurser som företagsekonomi, marknadsföring, redovisning, entreprenörskap och företagande, privatjuridik, språk samt psykologi. Om du vill fördjupa dig kan du som exempel läsa kurser som ledarskap och organisation, rätten och samhället eller retorik. Utbildningen ger dig en bra grund för högskolestudier och kan leda till många olika jobb, till exempel revisor, controller, säljare, inköpare, marknadsförare, egenföretagare, mäklare eller analytiker.

6


Juridik. UD. Mannheimer Swartling. Vinge.

Idag finns det hur många tv-serier, böcker och filmer som helst med advokater i huvudrollen. Suits och Lincoln Lawyer är bara två exempel. Det visar hur spännande och intressant det är med juridik. Men denna värld erbjuder så mycket mer och rättssystemet är en av grundpelarna i vårt samhälle. Därför är dina möjligheter till en spännande och utvecklande framtid inom juridiken stora. Kanske vill du hjälpa företagare som hamnat i kläm, föra talan och skapa trygghet för utsatta människor eller lösa internationella konflikter? Vill du lära dig om rättsordningens betydelse i ett demokratiskt samhälle och hur vi påverkas av internationell rätt? På juridikinriktningen får du lära dig att analysera och bedöma juridiska problem med hjälp av rättskällor och juridiska metoder. Du får också lära dig hur normer, moralregler och värderingar tillsammans påverkar och formar vårt samhälle. Förutom juridiska kurser som privatjuridik, affärsjuridik och kriminologi fördjupar du dig i företagsekonomi, entreprenörskap, rätten och samhället, filosofi, retorik och psykologi. Genom studiebesök, föreläsningar och analyser av olika domstolsmål utvecklar du förmågan att söka, sålla, analysera och värdera information utifrån juridiska frågeställningar. Du arbetar med språket som verktyg och lär dig argumentera både muntligt och skriftligt. Genom rättegångsspel får du använda dina kunskaper praktiskt och prova på hur man genomför en huvudförhandling med sakframställning, bevisning och slutanförande. Under årskurs 3 kan du även delta i Skol-SM i Juridik, ett utmanande och lärorikt rättegångsspel anordnat av Juristakademien där du får utmana elever från andra skolor. Utbildningen ger dig en bra grund för högskolestudier och kan leda till jobb som advokat, domare, åklagare, affärsjurist, företagsjurist, familjerättsjurist eller internationell jurist.

9


Handel. IKEA. H&M. Apple Stores.

Handel är ett spännande område som utvecklas och förändras i en allt snabbare takt. Det gäller inte minst e-handel som idag är lika vanligt som att besöka en fysisk butik. Dessutom konkurrerar dagens butiker inte bara på hemmaplan utan också internationellt. För att kunna möta kraven som denna verklighet innebär behövs kompetenta personer som till exempel kan skapa butiker med rätt känsla, hitta kläder med den senaste designen och köpa in varor till bästa priset. Andra hett eftertraktade kompetenser är säljare som förstår vikten av service och personer som kan leda andra. Hos oss lär du dig det du behöver för att bli attraktiv hos arbetsgivarna. Är du intresserad av hur företag fungerar? Som elev på handelsprogrammet får du utbildning i e-handel, varuhantering, marknadsföring samt företagande samtidigt som du utvecklar din servicekänsla. Du läser kurser inom bland annat företagsekonomi, entreprenörskap, redovisning, näthandel, kommunikation, ledarskap och marknadsföring. Dessutom lär du dig om företagande genom att starta och driva ett UFföretag, något som ger dig nyttiga erfarenheter. Vårt mål är att utbildningen kommer att bli certifierad, en kvalitetssäkring som ytterligare ökar din attraktionskraft. Under din APL (arbetsplatsförlagt lärande) får du stora möjligheter att praktisera dina kunskaper på företag inom handeln och närliggande branscher, för närvarande sammanlagt 20 veckor under utbildningen. Utbildningen är en yrkesutbildning som kan leda till jobb som säljare i butik, inköpare, butiksledare, merchandiser, kommunikatör, näthandlare eller projektadministratör. Den är även en bra grund för att starta eget. Skulle du vilja studera vidare efter examen är det inga problem eftersom utbildningen även kan ge dig högskolebehörighet. Vidare studier kan leda till yrken som butikschef, ledarskapsutbildare, projektledare, analytiker eller marknadsförare.

10


Frisör. Toni&Guy. Sassoon. Nicky Clarke.

Oribe betraktas som en av världens bästa frisörer och har sin salong i Miami. Han kallar sig dock hairstylist som kanske är ett mer rättvisande ord. Oribe anlitas av många världskändisar och av de stora modemagasinen och modehusen. Dessutom har han ett eget märke med hårvårdsprodukter som säljs över hela världen. Vill du bli en ny Oribe? Eller drömmer du om att bli en av Sveriges främsta frisörer? Oavsett om du vill göra karriär här hemma eller utomlands så får du bästa tänkbara start hos oss. Vill du jobba med hår, lära dig klippa, forma frisyrer och det senaste inom hårmode? Som elev på frisörprogrammet får du arbeta både teoretiskt och praktiskt så att du utvecklar din kreativitet, stil- och formkänsla. Utbildningen omfattar klippning, färgning och permanent. Andra moment är hårförlängningar och håruppsättningar för fest och bröllop samt behandlingar som hårinpackningar och massage. Du läser även kurser i entreprenörskap, företagande och lär dig grunderna i att starta eget företag, något som är vanligt i frisörbranschen. I skolans nya och topputrustade salonger får du träna på klasskamrater, egna modeller och senare även på kunder. För att fördjupa och utveckla dina kunskaper genomför du din APL (arbetsplatsförlagt lärande) ute på en frisörsalong. Yrkesprovet ingår i utbildningen, vilket underlättar din väg mot gesällbrev och du kan dessutom välja att bli diplomerad i extensions för att öka din attraktionskraft. Utbildningen är en hantverksutbildning och efter avslutade studier samt genomförd praktik kan du genomgå ett gesällprov. Dessutom kan utbildningen ge dig högskolebehörighet och efter avslutade studier kan du välja att läsa vidare på högskola.

13


Stylist. Face. Sturebadet. Body Shop.

Vi lever i en värld där det personliga intrycket och uttrycket är viktigare än någonsin. Syns du inte så finns du inte, och möjligheterna att synas är idag oändliga. Som stylist hjälper du människor att sticka ut och märkas. Du väljer ut kläder, smink och accessoarer till personer där rätt styling och hur det ser ut betyder allt – till exempel i modereportage, reklamkampanjer, musikvideor, konserter och andra sammanhang som visas för en stor publik. Du arbetar också ofta i team med andra som jobbar med en persons utseende, exempelvis makeup-artister, frisörer och företrädare för mode- och designföretag. Ofta är det du som stylist som blir spindeln i nätet och håller ihop stylingarbetets olika delar. Är du intresserad av makeup, nagel- och hudvård, mode och håller koll på trenderna? Under utbildningen mot Hår- och makeupstylist utvecklar du ditt seende för färg och form, du får lära dig makeup, nageldekorering, hudvård, kroppsvård, frisyrer samt att göra färg- och stilanalyser. Du får också kunskaper om ansiktsbehandling, ansiktsmassage och produkter inom hudvård, makeup och vaxning. I skolans nya och topputrustade salonger tränar du på dina klasskamrater och senare även på kunder. Du läser dessutom kurser i entreprenörskap, företagande och lär dig grunderna i att starta eget, vilket är vanligt inom stylistbranschen. Du kan välja att bli Diplomerad Nagelterapeut under din studietid och under din APL (arbetsplatsförlagt lärande) får du möjlighet att praktisera dina kunskaper i verkligheten hos företag inom branschen. Utbildningen är en hantverksutbildning till Hår- och makeupstylist och kan leda till jobb som bland annat stylist, hudvårdterapeut, nagelterapeut, säljare i butik eller arbete på spa. Vidare studier på yrkeshögskola kan leda dig till arbete som spaterapeut, makeup-artist eller maskör. Eftersom utbildningen kan ge dig högskolebehörighet har du också möjlighet att läsa vidare på högskola efter examen.

14


Framtid för alla Eftersom vi alla har olika bakgrund och förutsättningar behövs utbildningsvägar utöver de som de nationella programmen erbjuder. Därför finns det flera program på Kungsgård som du kan läsa mera om här. Det som förenar dem är våra lärares specialkompetens, långa erfarenhet och att vi jobbar för att hjälpa dig forma just din framtid. Vi erbjuder en utbildning som är skräddarsydd utifrån dina förutsättningar, behov och intressen. Så att vi tillsammans kan förverkliga det du vill – nu och i framtiden.

Gymnasiesärskolan. Har du gått i grundsärskolan och vill lära dig grunderna inom handel med varor och tjänster så att du kan utföra enklare arbetsuppgifter inom försäljning, service och varuhantering? Vill du prova på försäljning, service och bemötande samt ha praktik på företag? Vill du även utveckla din förmåga att använda dator och digital teknik? Då kan du läsa det fyraåriga nationella programmet för administration, handel och varuhantering på gymnasiesärskolan. Vi skapar tillsammans en individuell studieplan utifrån programmets mål och dina förutsättningar. En stor del av utbildningen sker som APL (arbetsplatsförlagt lärande) ute på olika företag och under din gymnasietid får du även vara med om att driva ett UF företag. Målet är att du ska veta vad du vill och vad du kan arbeta med när du slutar gymnasiet. Dessutom ska boende och fritid fungera bra. Jobb som utbildningen kan leda till är arbete på varulager, butik och andra serviceyrken.

Introduktionsprogram Saas Programmet är ett samhällsvetenskapligt högskoleförberedande program för elever med Aspergers syndrom, högfungerande autism eller motsvarande autismspektrumdiagnos. Programmet är till för dig som vill nå en högskoleförberedande examen, men som på grund av din funktionsnedsättning har behov av en mindre grupp, tydligare skoltid och lärare med kompetens att undervisa elever med autismspektrumdiagnoser. Du följer en gemensam poängplan som individanpassas utifrån din förmåga. Undervisningen sker i mindre grupper med möjligheter att läsa kurser i stora klasser på skolan. Alla har en egen arbetsplats med bärbar dator i sitt hemklassrum och viss undervisning, som naturkunskap och idrott, sker i andra lokaler på skolan. Utbildningen kan leda till en högskoleförberedande examen och studietiden är tre år med möjlighet till förlängning. Behöver du ytterligare tid för att slutföra din examen kan du till exempel komplettera med studier på Komvux.

16


IMPRO Programinriktat individuellt val är ett introduktionsprogram för dig som vill gå något av programmen Handel och Administration eller Hantverk Frisör/Stylist, men ännu inte är behörig. Genom att läsa IMPRO kan du påbörja din utbildning samtidigt som du skaffar dig behörighet för att bli antagen. Utbildningen är individuellt anpassad med inriktning mot de grundskoleämnen du saknar godkänt i. Dessutom läser du några av de kurser som ingår i det program du vill gå.

Yrkesintroduktion Med inriktning mot Handel & Administration är detta en väg för dig som söker en yrkesinriktad utbildning, men saknar ett eller flera betyg. Du läser en handelskurs och har praktik flera dagar i veckan. Du har också möjlighet att läsa in de grundskolekurser som du ännu inte är godkänd i.

Språkintroduktion Denna utbildning är för dig som nyligen har anlänt till Sverige. Det är en grundläggande utbildning i svenska, men även i andra grundskole- och gymnasieämnen som du behöver för att kunna gå vidare till gymnasieskolan, annan utbildning eller arbetslivet. Studierna och längden på dem är individuellt anpassade utifrån dina behov.

17


Vi bad vĂĽra elever beskriva KungsgĂĽrd:

18


19


Följ Kungsgård på Facebook: www.facebook.com/kungsgard Läs mer om Kungsgård på: www.kungsgard.se Följ oss på Instagram: #kungsgård och www.instagram.com/kungsgard Ladda ned vår app till mobilen

Kungsgårdsgymnasiet, Södra Promenaden 83, 602 34 Norrköping, Telefon: 011-15 38 60, kungsgard@edu.norrkoping.se

brandcampus.se / kajrunelund.com / mikilesss.com / copycharlotte.se / iceandersson.com

Ekonomi. Juridik. Karriär sedan 1915 Handel. Frisör. Stylist.

Kungsgård broschyr 2017-2018  
Kungsgård broschyr 2017-2018  

Ta reda på mer om vår vision, våra program och hur vi jobbat med karriär sedan 1915

Advertisement