Page 1

KREATIVITET SEDAN 1868


2


KREATIVITET MED RÖTTER I TRADITIONEN På De Geergymnasiet har vi en lång historia, redan 1868 blev vi Norrköpings första gymnasieskola, på den tiden kallat Högre Allmänt Läroverk. Sedan dess har vi i våra vackra lokaler mitt i city utbildat blivande världsförbättrare, språksnillen, scenpersonligheter, gourmetkockar och fotbollstalanger för framtiden. För att bara nämna några. Dessutom har vi haft flera nobelpristagare bland våra tidigare elever.

Med andra ord är De Geergymnasiet en skola där du får en utbildning som tar dig till ditt mål – oavsett om det handlar om att komma in på din drömutbildning eller söka jobb direkt efter studenten. Med rötterna i gammal akademisk tradition och nästan 150 år av utbildning sitter en gedigen erfarenhet, kunskap och kompetens i väggarna. Samtidigt som vi är en modern skola som alltid tänker nytt och bygger för framtiden. Våra utbildningar har under alla år varit ledande i stan. Det märker du också på de program vi erbjuder och på våra engagerade lärare.

Och oavsett vilken utbildning du väljer får du grunden du behöver för att vara med och påverka och förändra vårt samhälle i framtiden. Hos oss får du utmana dig själv och dina tankar. För att vara kreativ handlar om att aldrig låta tankarna stå stilla. Men framför allt finns här en atmosfär av trygghet och gemenskap. Du får vara som du är. Och i en inspirerande miljö med fokus på mångfald kan du fortsätta att utvecklas till den du vill bli. Välkommen till en spännande framtidsresa på De Geergymnasiet!

3


VI SKAPAR NYA UTTRYCK På De Geergymnasiet är kreativitet det naturliga tillståndet i alla våra utbildningar. Det gäller oavsett om du väljer att utbilda dig till att förändra samhället, utveckla dig konstnärligt, förnya matlagningskonsten eller bli landets nästa fotbollsstjärna. Du kommer under hela studietiden att få arbeta med att skapa nya uttryck. Uttryck som gör avtryck. Självklart får du en stabil grund i form av gedigna ämneskunskaper att stå på inför din fortsatta resa. Men det som framför allt skiljer De Geergymnasiet från andra gymnasier är skaparglädjen, påhittig-

4

heten, experimentlustan och öppenheten inför nya idéer. Här får du möjlighet att tänka stort och smått, nytt och brett. Du får ifrågasätta och belysa saker från olika håll. För det är då det händer saker. Målet är att ta tillvara på dina unika talanger och utveckla dem till sin fulla potential genom teoretisk kunskap och praktisk övning. På De Geergymnasiet gör vi inte som alla andra. Här blir du inte som alla andra. Du blir en kreativ individ som vågar utmana och gå dina egna vägar.


5


6


SAMHÄLLSVETENSKAPLIGA PROGRAMMET Att tänka kreativt när det gäller vårt samhälle kommer att vara mycket viktigt i framtiden – speciellt med tanke på att världen förändras i en allt snabbare takt. På det samhällsvetenskapliga programmet lägger du grunden för att göra skillnad – oavsett om du drömmer om att förändra och påverka livet och samhället för människorna i ditt närområde eller på andra sidan jordklotet. Programmet är högskoleförberedande och oavsett vilken av våra tre inriktningar du väljer får du under ledning av erfarna lärare en bred utbildning med oändliga möjligheter för din framtida karriär. Du får studera samhällsfrågor i både Sverige och övriga världen, exempelvis demokrati, kommunikation, etik, genus och miljö. Samtidigt utvecklar du viktiga förmågor som att tänka kritiskt, vara kreativ, att samarbeta med andra och att hitta lösningar på olika problem. 7


Inriktning Samhällsvetenskap Idag lever vi i en värld som hela tiden förändras och snurrar i en allt snabbare takt. Därför behövs du som kan tänka i nya banor inom samhällsutveckling. På De Geergymnasiet har vi en lång tradition av att tillsammans arbeta mot ett bättre och rättvisare samhälle, både för oss själva och morgondagens generationer. Inriktningen ger dig en mångsidig bild av det moderna samhället och de kunskaper du behöver för högskolestudier inom ett brett samhällsvetenskapligt område. Du får lära dig varför saker händer i Sverige och övriga världen och vilka konsekvenser det får. Du får också möjlighet att följa med i aktuella samhällsdebatter, öka din internationella förståelse och studera människans

8

utveckling både som individ och i grupper. Ämnena du läser är framför allt samhällskunskap, religionskunskap, historia och geografi, men vi erbjuder också många kurser där du kan studera bland annat entreprenörskap, internationella relationer och ungdomskulturer. Efter examen står många dörrar öppna för dig, oavsett om du tänker dig en karriär i Sverige eller vill ha hela världen som din arbetsplats. Du kanske vill skapa förutsättningar för utvecklingen av framtidens samhälle som samhällsplanerare? Ha en viktig roll i Sveriges relationer med omvärlden som diplomat? Eller göra en betydelsefull insats för vår planet som miljövetare?


9


10


Inriktning Beteendevetenskap

Inriktning Medier, information och kommunikation

Att bättre förstå sig själv och andra – hur vi samspelar med varandra och varför vi gör som vi gör – ger verktyg till att framgångsrikt kunna leda, organisera och kommunicera med andra. Detta är oerhört värdefulla egenskaper både idag och i framtiden. På De Geergymnasiet har vi stor erfarenhet och mycket god kompetens inom området.

Förmågan att kunna kommunicera effektivt i en värld där informationen sköljer över oss kommer att vara viktig i framtiden, oavsett om det sker online eller offline. Vi rustar dig för denna spännande och utmanande verklighet.

Inriktningen ger dig en bra grund för fortsatta högskolestudier och vi satsar mycket på att ge dig ett vetenskapligt förhållningssätt till dina studier. Du får goda kunskaper om mänskligt beteende, sociala relationer och ledarskap i ämnen som psykologi, sociologi, kommunikation och ledarskap. Du får också arbeta med personlig utveckling och studera hur människan agerar som individ, beter sig i grupper och påverkas av samhället. Efter utbildningen har du alla möjligheter till en utvecklande karriär med fokus på människor och ledarskap. Kanske vill du arbeta med personalansvar på ett företag? Hjälpa människor i svårigheter som psykolog, socionom eller behandlingsassistent? Bidra till ett tryggt samhälle som polis? Eller som pedagog utbilda framtidens barn och ungdomar?

Inriktningen är både teoretisk och praktisk. Den ger dig stora möjligheter att skapa och tänka kreativt – självklart med stöd av modern teknik. Det innebär bland annat att du får utforma reklamkampanjer, skriva och fotografera för skolans nättidning, skapa fotoutställningar, göra radioprogram och spela in kortfilmer. Du lär dig hur du utformar effektiva budskap för olika målgrupper och medier samt hur vi människor påverkas av reklam och andra intryck i samhället. Efter dina tre år hos oss har du stora möjligheter till en kreativ framtid hur den än ser ut. Det kan vara att sprida viktig information till medborgarna som informatör på en myndighet, skriva grävande reportage som journalist eller att skapa slagkraftiga reklamkampanjer som art director eller copywriter.

11


ESTETISKA PROGRAMMET Kreativitet och nya uttryck är kärnan i vårt estetiska program. Det som gör oss unika är att du kan välja bland alla estetiska inriktningarna; Bild och formgivning, Dans, Film och Foto, Teater, Musik samt även Spetsutbildning Musik. Det ger utbildningarna både styrka och bredd samt skapar goda möjligheter för utvecklande samarbeten. Idérikedom, kreativitet, flexibilitet, problemlösning liksom sociala och kommunikativa färdigheter är något du får träna och utveckla varje dag. Färdigheter som du kommer att ha stor nytta av i morgondagens samhälle och på arbetsmarknaden. Du studerar i inspirerande, välutrustade lokaler och vi har en lång tradition av innovativ utveckling inom det estetiska området. Programmets alla inriktningar är högskoleförberedande och efter studenten har du många vägar att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Du blir behörig för fortsatta studier, inte bara inom det konstnärliga området utan också inom andra utbildningsområden. När du söker till någon av våra estetiska inriktningar innebär det att du får göra ett antagningsprov. Mer information om detta finns på vår hemsida. 12


T

13


Inriktning Bild och formgivning

Inriktning Dans

Att kommunicera visuellt blir allt viktigare med tanke på alla intryck och all information som sköljer över oss. Bilder är överlägsna när det gäller att snabbt fånga människors uppmärksamhet och skapa en direkt och känslomässig reaktion som påverkar.

Här får du som älskar rörelse, uttrycka dig med kroppen och berätta något för en publik, verkligen utlopp för din kreativitet och passion.

Hos oss lägger du grunden för att kunna spela en viktig roll i denna visuella värld. Inriktningen Bild och formgivning kan vara en början på ett yrkesliv som konstnär, arkitekt, designer, art director, illustratör, fotograf eller scenograf. Inriktningen ger dig både teoretiska och praktiska kunskaper och utgår ifrån de grundläggande kurserna i bild och form och har stora möjligheter till valbara kurser. Du får lära dig att använda olika tekniker och skapa i olika material – från idé till färdig produkt. Vi har också samarbeten med Konstmuseet i Norrköping, Moderna museet och Konsthögskolan i Stockholm samt en årlig vårsalong på Konstforum.

Du får förverkliga dina idéer i kreativa samarbeten under ledning av erfarna danslärare och möjligheten att hitta och utveckla ditt personliga uttryck. Och vilka mål du än har med dansen ser vi till att göra dig redo för din fortsatta resa. Det kan innebära att du siktar mot att bli medlem i ett svenskt eller internationellt danskompani, att koreografera scenshower eller bli danspedagog. I våra specialutformade lokaler erbjuder vi många olika dansstilar, bland annat jazz, balett och modern dans. Utöver våra egna lärare får du också träffa en rad skickliga gästlärare som tränar dig i andra stilar, exempelvis street dance. Inriktningen ger dig en stabil grund och innehåller många delar som gestaltning, komposition, dansteori, improvisation och personlig utveckling. Dessutom får du se och medverka i flera dansföreställningar under utbildningen och du får också lära dig att ta en föreställning från idé till färdig produktion.

Inriktning Film och foto Att se en riktigt bra film eller fascineras av fantastiska foton är något vi människor aldrig kommer att tröttna på. Här får du möjlighet att uttrycka dig och utveckla ditt konstnärliga berättande. Möjligheterna efter utbildningen är många – oavsett det är ett yrkesliv som konstnär, medieproducent, projektledare eller om du siktar mot en karriär bakom kameran. Du kanske vill bli regissör och skapa filmer som förändrar? Ta dramatiska bilder för tidningarnas nyhetsreportage eller personporträtt som visas på Fotografiska i Stockholm? Här lägger du grunden för din framtid. Inriktningen ger dig fördjupning inom film och foto. Till din hjälp har du kunniga lärare med goda branschkontakter och du får jobba med professionell utrustning. Du får också möjlighet att samarbeta med estetelever från de andra inriktningarna där dina arbeten visas för publik på webben, i utställningslokaler och biosalonger.

14


15


Inriktning Teater Här kommer du att trivas om du älskar att stå på scen och berätta något för en publik. Du utvecklar din förmåga att uttrycka dig med teaterns språk, både i kropp och röst och lär dig att ta en föreställning från idé till färdig produktion. Vägarna efter utbildningen ligger öppna oavsett åt vilket håll du vill gå. Kanske vill du bli skådespelare, skriva manus eller regissera? Arbeta med ungdomar som dramapedagog eller förändra livet för världens utsatta barn med Clowner utan Gränser? Efter dina tre år hos oss kan du också studera vidare på andra högskolor och bli till exempel lärare, polis, socionom, sjuksköterska, präst eller journalist.

16

Inriktningen ger dig en bred grund att stå på med goda möjligheter till fördjupning. Du får bland annat arbeta med personlig utveckling, egen gestaltning samt förbättra din kommunikation och kreativitet. Under utbildningen får du prova olika teaterformer som till exempel clownteknik, barnteater, fysisk teater, klassisk dramatik och musikal. Till din hjälp har du lärare med lång erfarenhet från scen och skådespeleri och undervisningen sker i specialutformade lokaler. Du får dessutom se och medverka i flera teaterföreställningar i kulturstaden Norrköping.


Inriktning Musik Här får du utveckla ditt musikaliska uttryck och din passion för musik. Vi erbjuder en bred musikutbildning där du fördjupar dina färdigheter på instrument och sång. Du läser musikteori, tränar ditt gehör, musicerar tillsammans med andra, utvecklar din kreativitet och uppträder inför publik. På De Geergymnasiet har vi två musikinriktningar; den nationella samt den riksrekryterande spetsutbildningen. Båda inriktningarna är högskoleförberedande. Du får individuell undervisning i två instrument av erfarna lärare och lär dig även att skriva samt arrangera musik. Är du intresserad av musik- och ljudproduktion erbjuder vi kurser i vår toppmoderna studio. Oavsett vilket instrument och vilken musikstil du spelar finns det en ensemble för dig; kammarorkester, kör, storband, brass- och slagverksensemble, jazz-, folkmusik-, pop- och rockband – en bredd som gör oss unika. Givetvis får du även många tillfällen att medverka i de många konserter vi genomför. Vi samarbetar med musikhögskolorna i Örebro, Malmö och Stockholm. Varje år skapar och framför våra elever en egen produktion tillsammans med Norrköpings symfoniorkester där eleverna själva arrangerar och komponerar musik, är solister, spelar i orkestern, arbetar fram manus, regi, koreograf, marknadsföring med mera. Och varje år sätter estetiska programmets inriktningar gemensamt upp en musikal i samarbete med Östgötateatern.

Spetsutbildning musik Som en av få skolor i Sverige erbjuder vi riksrekryterande spetsutbildning i musik. Du som verkligen vill satsa på en karriär inom musik blir hos oss väl förberedd för studier på musikhögskola och annan högre musikutbildning. Vi har en lång tradition av att ge dig som elev en utbildning efter behov; en stark musikalisk och teknisk grund såväl som fördjupning med spets.

17


HUMANISTISKA PROGRAMMET På det humanistiska programmet fokuserar vi på människans skapande, tänkande och språkliga utveckling och hos oss finns en lång tradition inom dessa områden. Du blir redo för en framtid med fokus på människa, kultur och samhälle i en global värld där du har möjlighet att både arbeta och studera utomlands. Programmet är högskoleförberedande och ger dig en klassisk bildning. Utbildningen är rätt för dig om du är intresserad av humaniora, klassiska och moderna språk och vill utveckla dina kunskaper inom områden som konst, filosofi, historia, språk, litteratur, film och skrivande. Efter examen står många dörrar öppna för ditt framtida yrkesval. En röd tråd genom hela din utbildning kommer att vara skönlitterärt skrivande, liksom den eviga staden Rom, en av Europas mest intressanta städer. Staden är ett genomgående tema i flera ämnen och vi avslutar din utbildning med ett besök i denna kulturella och historiska världsmetropol. 18


19


20


Inriktning Språk

Inriktning Kultur

Kommunikation är grunden i allt mänskligt samspel och språket är en av de viktigaste nycklarna vi har. I och med dagens informationssamhälle och den globaliserade världen har också avstånden mellan människor blivit kortare. Det betyder att allt fler yrken kräver kunskaper i främmande språk.

Kultur, exempelvis litteratur, musik, konst, film, tv och arkitektur, håller samman oss människor och har genom historien varit en stark motor för människors utveckling. På De Geergymnasiet har vi en lång tradition av kulturstudier och i våra anrika lokaler känner du historiens vingslag, något som ger utbildningen en extra dimension. Handlar det exempelvis om 1700-talets upplysningsfilosofer förlägger vi lektionerna till gamla biblioteket där skolan har bevarat originallitteratur från denna tid.

Dessa språkstudier ger dig meritpoäng för framtida högskolestudier. Utbildningen ger dig också kunskaper om litteratur, skrivande och latin och du får möjlighet att fördjupa dig i släktskapet mellan människans språk och kultur i dåtid och nutid. Efter examen har du en bred grund att stå på och därför oändliga möjligheter. Kanske vill du bli journalist som rapporterar om människors situation i andra länder? Översätta böcker till svenska? Eller guida människor bland historiska sevärdheter som reseledare? Inriktningen lär dig språk på både ett bredare och djupare sätt än andra utbildningar. Du studerar två främmande språk förutom engelska. Dels fortsätter du att läsa det språk som du påbörjat i grundskolan och dels börjar du med ytterligare ett språk, antingen franska, tyska, spanska, italienska eller mandarin.

Efter dina tre år hos oss har du en bred klassisk utbildning där dörrarna står öppna för dig. Du kanske siktar mot att bli skribent på dagstidningarnas kultursida? En internationell karriär på utrikesdepartementet eller inom FN? En chefstjänst på något av Sveriges alla museum? Eller att leda utgrävningar av tidigare outforskade områden som arkeolog? Inriktningen ger dig en bred utbildning och gör dig väl förberedd för vidare studier inom humaniora i ämnen som historia, filosofi, litteratur- eller konstvetenskap. Du får lära dig att arbeta vetenskapligt och tänka källkritiskt när du studerar, diskuterar och tolkar information från olika källor. Du får också kunskaper om hur kulturuttryck som måleri, skulptur, arkitektur, litteratur och film utvecklats.

21


22


RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET Vårt Restaurang- och livsmedelsprogram ger dig alla förutsättningar att vara kreativ inom matlagningskonsten och ge människor nya gastronomiska upplevelser. Sällan har intresset för mat och dryck varit så stort som nu, så du utbildar dig för ett utvecklande, kreativt och roligt yrke i ett högt tempo där du får arbeta med service och möta många människor.

Som elev på Restaurang- och livsmedelsprogrammet har du många vägar att välja mellan efter examen. Möjligheterna att få jobb direkt är mycket goda i en framtidsbransch som bara växer – oavsett om du vill arbeta i Sverige eller göra karriär utomlands. Du blir också väl rustad för att bli egen företagare om det är dina drömmar. Vill du gå vidare till högskolestudier efter dina tre år hos oss så erbjuder vi givetvis den möjligheten.

23


Inriktning Kök Här får du den kunskap och praktiska övning som du behöver för en spännande, kreativ och fartfylld karriär bland mat och dryck – det mest universella vi har i världen. Efter utbildningen är dina möjligheter oändliga. Det kan vara att skapa nya maträtter som kock på någon av finkrogarna i Sverige, arbeta på en tjusig bar i New York eller starta en egen restaurang med sikte på tre stjärnor i Guide Michelin. Eller varför inte hjälpa och inspirera människor att äta mer hälsosamt som matinformatör? Inriktningen ger dig en stabil plattform inför ditt kommande yrkesliv. Du får arbeta intensivt med matlagning under ledning av professionella lärare med lång erfarenhet från branschen. I våra toppmoderna lokaler, belägna mitt i lunchkvarteren i city, har vi tre fullutrustade kök och två olika matsalar där din mat serveras till både lunchgäster och skolkamrater. Under hela utbildningen får du varva teori med praktik på stadens restauranger och kök för att få erfarenhet från verkligheten och samtidigt en bra kontakt med branschen.

Inriktning Servering Serviceyrket är en konst och att kunna möta och arbeta med människor är en utmaning som ställer höga krav på dig. Förutom att vara professionell behöver du kunna kommunicera och ge god service där gästen sätts i första rummet. Du behöver också kunna samarbeta och arbeta självständigt. Efter dina tre år hos oss ligger världen öppen, hur du än vill att din framtid inom mat och servering ser ut. Kanske vill du servera lyxmiddagar på stans bästa restaurang? Blanda drinkar på en sofistikerad hotellbar i London? Eller varför inte starta en egen bar med stans godaste cocktails? Inriktningen ger dig en gedigen grund att stå på inför ditt kommande arbetsliv och de servicekunskaper du behöver för att bli riktigt professionell i att möta gäster. Undervisningen sker i vår fullt utrustade och toppmoderna restaurang med bar där du får bästa möjliga förutsättningar att utvecklas och att lära dig allt om kaffe, vin och barteknik. Under hela utbildningen får du möjlighet till praktik på stadens restauranger för att få erfarenhet från verkligheten och för att bygga ditt kontaktnät.

24


Inriktning Delikatess och catering Här blir du redo för en karriär där du får arbeta i högt tempo i en kreativ och expansiv bransch som ständigt är aktuell och viktig. Vårt intresse för mat och dryck är idag större än någonsin och vi är ständigt nyfikna på nya smakupplevelser. Efter examen har du stora möjligheter till ett spännande och utvecklande arbete. Du kan starta en egen cateringfirma, sikta mot chefstjänsten på delikatessavdelningen i en matbutik eller arbeta som säljare av mat och dryck mot restauranger och hotell. För att bara nämna några av dina framtida vägar. Inriktningen ger dig de kunskaper du behöver inför ditt kommande yrkesliv och du har goda möjligheter att styra din fördjupning själv. Du kommer under hela utbildningen att arbeta i ett nära samarbete med utvalda butiker i Norrköping. De grundläggande kunskaperna får du framför allt i årskurs 1 för att du under år 2 och 3 ska kunna arbeta mer ute i verkligheten.

25


TURISM & EVENTPROGRAMMET Turism och event är branscher som bara växer och växer. Vi människor älskar att resa och söker ständigt nya upplevelser – med andra ord är dina möjligheter inom dessa spännande och internationella framtidsområden obegränsade. Du utbildar dig till ett kreativt, utvecklande och fartfyllt yrke inom upplevelseindustrin där du får arbeta med service och möta många människor.

26


Som elev på Turism & Event (Hotell- och turismprogrammet), står alla dörrar öppna för dig efter dina tre år hos oss. Det gäller oavsett om du vill arbeta i Sverige eller ha hela världen som din arbetsplats. Du kan gå vidare till högskolestudier eller börja arbeta direkt - få utbildningar ger dig lika goda chanser till jobb efter examen. Kanske vill du skräddarsy spännande äventyrsresor som resesäljare? Ta med turister på oförglömliga upplevelser i främmande kulturer och exotisk natur som guide? Eller arrangera stora mässor med tusentals besökare?

Programmet ger dig en gedigen grund att stå på inför ditt kommande arbetsliv. Du fördjupar dina språkkunskaper, lär dig service och bemötande, tränar på att ta hand om gäster inom hotell- och konferensverksamhet samt lär dig att guida. Du utvecklar också din förmåga att planera, organisera, leda och genomföra aktiviteter, möten, event och resor. Ekonomi, entreprenörskap och företagande är viktiga områden liksom marknadsföring, information, försäljning och hållbar turism. Under studietiden får du dessutom göra praktik hos företag i branschen, även utomlands.

27


NIU FOTBOLL NORRKÖPING – ELITUTBILDNING I FOTBOLL Vår elitutbildning i fotboll gör det möjligt för dig att kombinera en karriär inom elitfotbollen samtidigt som du fokuserar på skolan. Här får du alla möjligheter att utveckla dig – både som fotbollsspelare och inom de vanliga skolämnena. Vi vet vad som krävs för att kombinera målmedveten träning med gymnasiestudier och har stor förståelse för din idrottssatsning.

28

Utbildningen sker i samarbete med IFK Norrköping, stadens stolthet och ett av de klassiska och mest framgångsrika lagen i Allsvenskan med senaste SM-guldet i höstas. Här har många stora spelare fostrats genom åren. Precis som De Geergymnasiet har klubben starka traditioner samtidigt som de tänker nytt. Därför blir vi tillsammans en oslagbar kombination.

Ansökan gör du via vår hemsida och den ska vara ifylld och inskickad senast 30 november. De mest intressanta spelarna blir sedan inbjudna till en prova-på-dag i december. Ditt gymnasieprogram väljer du i samband med ordinarie gymnasieval.

Som elev på vår elitutbildning i fotboll är det vanligast att gå Samhällsprogrammet eller Ekonomiprogrammet på Kungsgårdsgymnasiet, men det kan även gå att kombinera med flera andra program inom den kommunala gymnasieskolan. Din utbildning innehåller 400 poäng fotboll och du får fantastiska träningsmöjligheter på Östgötaporten 2-3 gånger i veckan. Där tränar du mycket teknik och spelförståelse, men får också fördjupa dina teoretiska fotbollskunskaper. Efter utbildningen kan du fortsätta satsa för fullt på din fotbollskarriär utan att behöva stå utan utbildning den dagen du lägger skorna på hyllan.

Vill du inte lägga ned lika mycket tid och kraft på din fotbollsutbildning är LIU ett bra alternativ. Här läser du 200 poäng fotboll och tränar två tillfällen per vecka. Ansökan gör du i samband med ordinarie gymnasieval.

LIU – Lokal idrottsutbildning i fotboll

Träningarna sker på Östgötaporten, samtidigt som NIU-träningarna och genomförs i samarbete med IFK Norrköping där tränare från klubben medverkar.


29


INTRODUKTIONSPROGRAMMET Om du trots hårt arbete i grundskolan inte skulle lyckas bli behörig till gymnasiet har vi självklart alternativ för dig. Inom Introduktionsprogrammen kan vi erbjuda de allmänna inriktningarna Preparandutbildning och Individuellt alternativ som är anpassade utifrån dina behov och intressen. Programmet ger dig möjlighet till en nystart och målet är att du på ett år ska bli behörig till ett nationellt program, antingen hos oss på De Geergymnasiet eller någon annan skola. Är du intresserad av Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan vi erbjuda Yrkesintroduktion eller Programinriktat individuellt val.

GYMNASIESÄRSKOLAN På De Geergymnasiet erbjuder vi två av gymnasiesärskolans program. Utbildningarna är fyraåriga och du får en individuell studieplan med ett personligt utformat schema utifrån dina förutsättningar och intressen. Praktik och arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en viktig del i utbildningen och det ger dig även möjligheter till fortsatta studier på Särvux eller folkhögskola. Tillsammans skapar vi nya vägar för att du ska växa som människa och få fyra utvecklande år i en trygg miljö, samtidigt som vi arbetar mot ett så självständigt och aktivt vuxenliv som möjligt.

Nationella programmet för hotell, restaurang och bageri Här är programmet för dig som vill laga mat, baka, skapa och samarbeta med andra. Det är inriktat mot matlagning och innehåller både teoretiska ämnen och praktik. Du arbetar i team och studerar bland annat livsmedelskunskap, näringslära samt hygienbestämmelser. Utbildningen förbereder dig för arbetslivet och efter avslutad utbildning får du betyg. Programmet kan även läsas som lärling där minst hälften av utbildningen genomförs ute på arbetsplatser.

30

Individuella programmet Det Individuella programmet på De Geergymnasiet är till för dig som tidigare gått i grundsärskola eller träningsskola. Utbildningen utgår från gymnasiesärskolans sex ämnesområdesplaner, Hem- och konsumentkunskap, Estetisk verksamhet, Idrott och hälsa, Individ och samhälle, Natur och miljö samt Språk och kommunikation och du har även möjlighet att välja till kurser från de nationella gymnasiesärskoleprogrammen. Digital teknik utgör både en viktig och naturlig del i undervisningen och som hjälpmedel för till exempel kommunikation. Programmet är ett alternativ för dig som trivs bäst i mindre grupper med möjlighet till enskild undervisning. Utbildningen sker i en trygg miljö med hög personaltäthet och olika yrkeskompetenser som finns tillgängliga under hela skoldagen och efter avslutad utbildning får du ett studieintyg. För att få veta mer om utbildningens innehåll finns möjlighet till praktikveckor eller inskolning under sista året på grundsärskolan eller träningsskolan. Ansökan sker genom Gymnasieantagningen.


31


32

Nygatan 68 • 602 34 Norrköping • Telefon 011 - 15 38 00 • degeergymnasiet@edu.norrkoping.se www.degeer.norrkoping.se • www.facebook.com/DeGeergymnasiet • instagram.com/degeergymnasiet

De Geergymnasiet broschyr 2017 2018  

Vår broschyr med information om alla våra program och inriktningar.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you