Page 1

Rövid leírások kiadványainkról Uta Frith: Autizmus. Rövid bevezetés

„Bátran kijelenthetem, hogy az autizmussal kapcsolatos igazán érdekes tények egyáltalán nem az agyhoz és nem is a génekhez kapcsolódnak, hanem az elme működéséhez. Szilárd meggyőződésem, hogy még ha mindent tudnánk is arról, hogy mi okozza az autizmust, akkor sem értenénk meg. Tudnunk kell, hogy milyen autistának lenni.”- Uta Frith Mi az autizmus? Mik a jellemző tünetei és mi állhat ezek hátterében? Milyen "más" szemmel látni és érzékelni a világot? Miért emelkedik ilyen mértékben az autizmussal diagnosztizált emberek száma? Ezekre és még sok más érdekes kérdésre keresi a választ, ad világos magyarázatot és oszt meg kételyeket a jelen kötet. A tudományosan alátámasztott, közérthető és sok gyakorlati példával kísért írás jóval több mint rövid bevezetés: izgalmas bolyongás az autizmus világában, melyet szakembereknek és érdeklődőknek egyaránt ajánlunk. Uta Frith a University College London fejlődéspszichológus professzora, az autizmuskutatás egyik úttörője, a terület évtizedek óta elismert szakértője és kutatója. Számos kötet, többek között a Magyarországon is megjelent Autizmus- A rejtély nyomában (1991, Kapocs Kiadó) című könyv szerzője.


Mitzi Waltz: Az autizmus társadalmi és orvosi története

Hogyan élhettek autista emberek az őskorban, a viktoriánus Angliában, vagy épp a huszadik századi Szovjetúnióban? Hogyan hatottak az autista emberek életére az őket érő vallásos hiedelmek és tudományos elméletek? Ki kapott először autizmus diagnózist és hogyan születtek az első esetleírások? Milyen terápiás eljárások célozták az autizmus „kezelését” és ezek miként hatnak még ma is? Mi a szülői mozgalmak jelentősége? Miért kérik autista emberek: „ne sirassatok minket”? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ Mitzi Waltz hiánypótló könyve. Az autizmus társadalmi és orvosi története azért is újszerű, mert nem az autizmus pszichológiai vagy orvosi szempontú megértésére törekszik, hanem az autista embert helyezi középpontba, és azt vizsgálja, mikor hogyan reagált a társadalom arra, amit ma autizmusnak nevezünk. Waltz megközelítése kritikus és elemző, gazdag forrásanyagból dolgozik, amelyben szóhoz jutnak szakemberek, szülők, kutatók és autista emberek egyaránt. Mitzi Waltz a hollandiai Rotterdam University autizmus-kutatója. Előzőleg oktatott az angliai Sheffield Hallam University autizmus szakán és dolgozott a University of Birmingham autizmus kutatóközpontjában is. Több sikeres könyv szerzője.


Dave Hewett, Graham Firth, Mark Barber & Tandy Harrison: Az Intenzív Interakció kézikönyve

„Tapasztalataim alapján, az Intenzív Interakció módszere jelentős minőségi változást hozhat az autizmussal vagy komplex tanulási zavarral élők életében. Az Intenzív Interakciót már ismerő és alkalmazó olvasó számára ez a könyv a módszer sajátosságainak áttekintéséül szolgálhat, a módszerrel csak most ismerkedőket pedig a kipróbálására motiválhatja!”- Nicky Phillips, oktatás pszichológus és a „Teaching Play to Children with Autism” (Hogyan tanítsuk játszani az autista gyerekeket) című könyv társszerzője Az Intenzív Interakció módszere egy egyszerű megközelítés, mely elősegíti a kommunikáció alapjainak elsajátítását súlyos tanulási zavarral vagy autizmussal élő, a kommunikáció fejlődésének még korai szakaszában álló gyerekek és felnőttek számára. Ez a könyv gyakorlati útmutatóul szolgál mindazoknak, akik szeretnék bevezetni munkájukban az Intenzív Interakciót. Az olvasó részletes tanácsokat, lépésekre lebontott útmutatást talál a módszer alkalmazására vonatkozóan, illetve további, a gyakorlat során fontos szempontokra hívják fel figyelmét. A könyv könnyen érthető útmutatást nyújt mindazoknak, akik az Intenzív Interakciót szeretnék

használni

súlyos

és

komplex

tanulási

zavarral,

súlyosan

fogyatékossággal, szenzoros sérüléssel és autizmussal élő személyek esetén.

halmozott


Steve Silberman: NeutoTörzsek. Az autizmus öröksége és a neurodiverzitás jövője

„Érdekfeszítő olvasmány: megváltoztatja azt, ahogyan az autizmust látjuk. Ott a helye minden olyan ember könyvespolcán, akit érdekel az autizmus vagy az emberi agy működése.” – Oliver Sacks „Kiegészült az autizmus történelme, csodálatos”. – Uta Frith Mi az autizmus? Egy romboló fejlődési zavar, egy élethosszig tartó fogyatékosság vagy talán egy, a zsenialitáshoz hasonlítható kognitív működési mód, amely a természet része? Igazság szerint mindezek egyszerre – és még ezeknél is több. A NeuroTörzsek az autizmus kutatásának legkorábbi idejéig nyúl vissza, és meséli el a történelemben haladva azt az utat, amelyet az autista emberek és családjaik évtizedeken keresztül végigjártak. Steve Silberman könyve régóta keresett darabjait teszi helyére annak a kirakósjátéknak, amivel az autizmust magát is sokszor ábrázolják, felhívja a figyelmet a „neurodiverzitás” mozgalmának fontosságára – és megvilágítja, merre lehet innen továbbindulni. Steve Silberman az amerikai Wired magazin oknyomozó újságírója, tudományos és kulturális témájú írásai a The New York Times, a Nature és a Salon oldalain is rendszeresen megjelennek.


Ne hagyd, hogy bántsanak! Útmutató autizmussal élő gyerekek szülei számára a munkafüzet használatához

Az útmutató azért készült, hogy a „Ne hagyd, hogy bántsanak!- munkafüzet a bántásról” című kiadvány használatában nyújtson segítséget. A történetek, ötletek, feladatok azt a célt szolgálják, hogy megkönnyítsék a hétköznapokat, és segítsék a gyermekeket abban, hogy könnyebben és hatékonyabban küzdjenek meg azokkal a helyzetekkel, melyekben áldozattá válnak vagy válhatnak. A nevelők, szülők Lajtár Peti történetén keresztül a gyermekekkel együtt dolgozzák fel a témához kapcsolódó feladatokat, így lehetőségük lesz a gyerekek számára nem ismert kifejezéseket elmagyarázni, figyelni arra, hogy valóban megértették-e a történetet és a hozzá kapcsolódó feladatokat is. A munkafüzet azzal a szándékkal jött létre, hogy az autizmussal élő gyerekek minél hamarabb felismerjék, ha bántalmazzák őket, illetve legyenek egyszerű stratégiáik, legyen kézzelfogható eszközük önmaguk megvédésére. Cél továbbá, hogy megtanítsuk a gyerekeknek, hogy a bántalmazást fontos elmondaniuk egy hozzájuk közel álló felnőttnek, akitől segítséget tudnak kérni.


A sokszínűség oké Autista az osztálytársam

Az útmutató azért készült, hogy segítsen „A sokféleség oké- Autista az osztálytársam” című munkafüzet használatában, és megkönnyítse az autizmussal élő tanulók beilleszkedését az osztályba. A munkalapok azzal a céllal készültek, hogy a kisiskolások megismerjék és megértsék az autizmussal élő gyermek gondolkodását és viselkedését, ötleteket gyűjtsenek arra, hogyan érthetik meg az autizmussal élő osztálytársuk gondolkodását és segíthetnék részvételét az osztályban. Lényeges a kortársak megértésének növelése, érzékenyítése az autizmusra, hogy megelőzhető legyen a bántalmazás, és hogy a kortársak megértsék, elfogadják és támogassák az autizmussal élő osztálytársukat.

Bemutató a kiadványainkról  

Az AKI gondozásában megjelent kiadványaink rövid leírásai az alábbiakban megtekinthetők.