Page 1

» bota: ‘Revolucioni i gjelbër’

f18-19

E Krasitë RTK–në

» sport: Sot Shqipëria – Malta

Adi Krasta për emisionin “Njerëz të një shteti të ri”, nga Radio Televizioni i Kosovës, për një muaj paguhet më shumë se Presidenti, Kryeministri dhe Kryeparlamentari së bashku. Paga e tij sillet prej 6 mijë deri në 8 mijë euro në muaj. Cilësinë e kësaj f22-23 limonade verore gjykojeni vet.

Express www.gazetaexpress.com

N° 1272, Viti III, Çmimi: 0.20 ¤ • E përditshme e pavarur kosovare

E mërkurë 10 shtator, 2008

Nëse vazhdohet me këtë ritëm të prerjes së pyjeve në rajonet malore të Deçanit, atëherë shumë shpejt ato bjeshkë do të mbeten pa drunj. Ministria e Bujqësisë dhe Pylltarisë ka kërkuar ndihmë nga organet e rendit dhe të drejtësisë për t`i ruajtur malet. Megjithëkëtë, hajnat e maleve s’ka kush i ndal. f8-9

I rrafshuam malet katës Dy opsione paraGjykGjy ata Ndërkombëtare e Drejtësisë do

Richard Holbrooke thotë se të rikonfirmojë vendimin për të kishte para vetes vetëm dy opsione: arohet për këtë çështje. dekl të ojë refuz të ose vës Koso të pavarësi arrin të anëtarësohet në nuk va Koso nëse se jtjen vëre Ai ka tërhequr e izoluar. f3 onë jithm përg tet mbe të BE brenda 10 vitesh, do

i i konfuzionit Fund fundi. Ministria e Arsimit zionit të krijuar rreth librave shkollore i erdhi Konfu e që do t’u shpërndahen falas shpalli edhe listën e dytë me librat bazik . Ndërsa libraritë ankohen për pesta e te nxënësve të klasave të para deri numrin e vogël të blerësve. f6

Kthehet drejtori i doganave t të kthehet në zyrën dhe pozitën Naim Huruglica, brenda kësaj jave, prite rtit të komisionit qeveritar, i e tij si drejtor i doganave. Kjo në saje të rapo cili ka rezultuar pozitiv për të. f10

Ecni shlirë

tet ivi t k a o i S’ka rad

foto: Petrit Petrit Rrahmani Rrahmani foto:

f28-29

Analizat e arritura që këto ditë kanë ardhur në Prishtinë nga Sllovenia, tregojnë se graniti i shtruar në sheshin “Nënë Tereza” nuk është radioaktiv. Tani ka mbetur për t’u sqaruar pse disa pllaka janë dëmtuar. Raporti 40 faqesh mbi të dhënat e analizave ka arritur në Komunë javën e kaluar nga një institut slloven. f6-7

Hetime për piromanët

Nëse ka dëshmi që mungon ndonjë dokument i AKM-së, UNMIK do të nisë hetimet policore. Këtë e ka konfirmuar vetë shefi i misionit, Zannier. Hetime ka kërkuar edhe KMDLNJ, sipas të cilit faktet e publikuara në media tregojnë qartë dokumentet e privatizimit të shkatërruara dhe të djegura. Policia kosovare ka filluar hetimet. f10-11


2

E mërkurë, 10 shtator 2008

Pressing kryeredaktor: Berat Buzhala berat.buzhala@gazetaexpress.com, zëvendëskryeredaktore: Arlinda Desku arlinda.desku@gazetaexpress.com politikë: Artan Mustafa artan.mustafa@gazetaexpress.com nacionale dhe siguri: Ilir Mirena ilir.mirena@gazetaexpress.com, Arte: Shkelzen Maliqi shkelzen.maliqi@gazetaexpress.com ekonomi: Viktor Buzhala viktor.buzhala@gazetaexpress.com, Ballkan Express: Faton Raçi faton.raci@gazetaexpress.com, bota: Valmir Gërguri valmir.gerguri@gazetaexpress.com, sport: Valdet Hasani valdet.hasani@gazetaexpress.com fotografia: Visar Kryeziu visar.kryeziu@gazetaexpress.com, drejtor i marketingut: Vjollca Musa, marketing@gazetaexpress.com; redaksia: info@gazetaexpress.com; tel: 038 76 76 76, ; fax: 038 76 76 78; shtypi: Roto Print; botues: MediaWorks.

E mërkurë, 10 shtator 2008

PRESSING Zgjedhje të Reja / Mufail Limani . . .2

LAJMEXPRESS Dy opsione para Gjykates / Bekim Greiçevci . . . . . . . . . . . . . . . . .3 Kujdes nga kanceri . . . . . . . . . . . . . . . .3 Nuk kemi afat për Kosovën . . . . . . . . .3

POLITIKA Caktohet data per Hysenin / Besnik Ramadanaj . . . . . . . . . . . . .4-5 Afroni serbët . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4-5 Diplomatë me dokumente / Shpend Limoni . . . . . . . . . . . . . . . . . .5 Nuk ka arsye për frikë . . . . . . . . . . . . . .5

Zgjedhje të Reja Nuk e di nëse skena politika kosovare vërtet ka arritur momentin kur qeveria kontrollon opozitën - jo me dhunë, por përmes korruptimit të saj politik, por e di se mjafton një hamendje rreth kësaj, që të mendohet se zgjedhjet e reja të përgjithshme janë të domosdoshme, në emër të ruajtjes së idesë së Pluralizmit.

NACIONALE Fundi i konfuzionit / Artan Behrami . . . . . . . . . . . . . . . . . .6 S’ka radioaktivitet / Besiana Xharra . . . . . . . . . . . . . . . .6-7 Ndihmohen zjarrfikësit / Dafina Myrtaj . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7 Hajnat e maleve / Faton Ismajli . . . . . . . . . . . . . . . . . .8-9

EKONOMI Kthehet Naimi / Arben Hyseni . . . . .10 Nisni hetimet / Arben Hyseni . . .10-11 Forcohen lidhjet energjetike . . . . . . .11

BALLKAN Ushtimat pa reagime / Bojan Toncic . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12 Serbia antirumune / Florian Bichir . . . . . . . . . . . . . . .12-13 Kundër amnistisë së Plavsic . . . . . . .13 Sarajeva! Ç’është ajo? . . . . . . . . . . . . .13

BOTA CERN-i afron Big-Bangun . . . . . . . . . . .18 ‘Revolucioni i gjelber’ / Foreign Policy . . . . . . . . . . . . . . . . . .18-19

ARTE Instituti behet biblioteke / Ardian Jasiqi . . . . . . . . .21 Arbitrariteti / Shkëlzen Maliqi . . . . .21 Çdo metodë për rikthim të publikut / Ardian Jasiqi . . . . . . . .22 E Krasite RTK–në / Milot Hasimja . . . . . . . . . . . . . .22-23 Aktorja Fran Drescher në Kosovë . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .22-23 Princi i muzikes se pikellimit . . . . . .23

SPORT Vetëm fitore . . . . . . . . . . . . . . . . . .28-29 S’ka pikë në Vushtrri / Valon Konushevci . . . . . . . . . . . . . .29 Vazhdojne kualifikimet . . . . . . . . . . .30 I 13-ti për Federerin . . . . . . . . . . . . . .31

Mufail Limani Rrogat e shefave Mirë që presidenti Sejdiu e zvogëloi rrogën. Shumë mirë. Mund edhe të shpallte se tash e tutje do të punonte edhe pa pagesë. Në baza vullnetare! Dhe, çfarë do të ndërronte? Në thelb, asgjë! Sepse, a ka kush që vërtet beson se shefat e mëdhenj të Kosovës mbajnë familjet ose bizneset e tyre nga rrogat e tyre? Kureshtarët mund edhe të shpenzojnë për anketa, ndërsa unë për vete e kam përgjigjen. Jo, ata nuk jetojnë nga pagat e tyre! Prandaj, herëve të tjera, kur të hasni tituj gazetash me rrogat e zyrtarëve, mendoni për paturpësinë e shefave të politikës, por përpiquni edhe të mendoni edhe për naivitetin e medieve që shpenzohen herë në kotësira jorelevante e herë në tema që janë vis major për dy milionë e kusur kosovarë.

Zero Pozitive Ndërkohë që nomenklatura e dalë nga zgjedhjet e fundit ka marrë hov në distribuimin e kuadrove nëpër poste të ndryshme, reagimi i parë nga ata që kanë mbetur në publik është po thuaj përherë i njëjtë: Kush është ky (ose kjo)? Ka dy shpjegime për këtë lloj të menaxhimi. Njëri është global - ai i modeles së kandidates për zv. presidente të SHBA-ve, e cila garon me Mekejnin. Me biografinë zero, ajo jep mundësi që ekspertët e fushatave zgjedhore të gdhendin një figurë publike thuajse ideale. Dhe, ne, shikuesit e CNN dhe BBC, që deri dje s’kishim idenë se kush ishte, sot e dimë që ajo është një nënë ideale me plot mirëkuptim për problemet e vajzës së saj te mitur dhe mëkatnore, një grua me pamje inteligjente, një femër që di ta përdor pushkën, sepse nesër ajo mund të bëhet komandante e ushtrisë më të fuqishme mbi dhe. Etj. Ideja themelore e këtij lloj menaxhimi postomodern është se Jeta është diçka e papastër. Se, në Gjykimin e Fundit, krejt çfarë keni bërë dhe menduar mund të kthehet kundër jush. Se, ndërkohë, rasti i Juaj është proceduar në instancat gjegjëse. Del se e mira e së mirës është nëse startoni pa

biografi. Në një vizion futurist, ky lloj produksioni i lidershipit mund të evoluojë deri në përpilimin e një programi kompjuterik të dizajnuar të udhëheq me një shtet. Vetëm atëherë do të arrinim cakun ideal: që të kemi liderë të pagabueshëm dhe të pavdekshëm. Por, ky shpjegim është larg nga ajo çfarë ndodh tek ne dhe nga modeli ynë lokal i ndonëse intenca duket një e njëjta - depersonalizimi! Krijimi i klasës së re politike të depersonalizuar kosovare sapo ka filluar. Ky krijim po fillon nga Pika Zero. Kjo që kemi pasur Emra, Mbiemra e Përemra gjatë viteve të ‘90-ta dhe në epokën e UNMIK-ut, me gjasë mbetet vetëm pjesë e parahistorisë romantike të Kosovës.

Mbajtja e Pushtetit Nuk e di nëse skena politika kosovare vërtet ka arritur momentin kur qeveria kontrollon opozitën, jo me dhunë po përmes korruptimit të saj politik, por e di se mjafton një hamendje rreth kësaj, që të mendohet se zgjedhjet e reja të përgjithshme janë të domosdoshme, në emër të ruajtjes së idesë së pluralizmit. Patjetër se duhet të vijë koha për zgjedhje të reja. Jo pse ballafaqohemi me kriza me të cilat qeveria nuk di të menaxhojë, as pse mileti ka ndërruar aq shumë mendjen, por pse, thjesht, pas 17 Shkurtit, Kosova elektorale ka nevojë jetike për një deklarim në kontekstin krejt të ri politik. Por, nëse dikush pret që Sejdiu , Thaçi ose kushdo të shpallë me dëshirë zgjedhje të reja ku mund edhe te humb pozitën dhe fuqinë, ai gabohet keq. Në një këso situate, gjykata kushtetuese do të duhej ta thoshte vendimin e saj, duke u bazuar në rolin e saj të gardianes së vlerave të Sistemit Demokratik. Por, meqë gjëra të tilla as që mund te mendohen seriozisht në rrethanat tona, mbetet që të shpresojmë se miqtë ndërkombëtar do ta kuptojnë se Kosova e pas 17 shkurtit nuk ka nevojë vetëm për “imazhin e demokracisë”, por edhe për vlerat e saj, dhe atë jo vetëm sa i përket qasjes ndaj komuniteti serb, por edhe qasjes ndaj atij shqiptar. Ndryshe, një mëngjes mund të ndodh të këndellemi jo me pyetjen: “Kush është ky që po na udhëheq?”, por me pyetjen: “Çka dreqin po ndodh kështu?”.


LAJMEXPRESS 3

E mërkurë, 10 shtator 2008

Bekim Greiçevci bekim.greicevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 9 shtator — Ish-emisari amerikan për Ballkanin, Richard Holbrooke, beson se Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë nuk mund të dalë me opinionin këshillëdhënës se shpallja e pavarësisë së Kosovës është në kundërshtim me ligjin ndërkombëtar. Në kuadër të përpjekjeve për parandalimin e njohjes së pavarësisë së vendit, Serbia do të kërkojë këtë muaj nga Asambleja e Përgjithshme e OKB’së që t’i kërkojë Gjykatës së Drejtësisë të deklarohet rreth legalitetit të pavarësisë së Kosovës. Edhe nëse projektrezoluta serbe merr shumicën e votave në Asamblenë e Përgjithshme, ish-diplomati amerikan thotë se Gjykata e Drejtësisë ka para vetes vetëm dy opsione - të rikonfirmojë vendimin për pavarësi ose të refuzojë të deklarohet për këtë çështje. “Ajo nuk mund të thotë se atë që keni bërë duhet të zhbëhet”, ka thënë Holbrooke, gjatë një fjalimi para deputetëve të Kuvendit të Kosovës. “Nuk kam dyshim se njohjet do të shtohen pa marrë parasysh se a merr ndonjë vendim Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë”, ka theksuar ai. Për të përcjellë fjalimin e diplomatit kryesor amerikan që është marrë me zgjidhjen e krizës në territorin e ish-Jugosllavisë kanë marrë pjesë edhe ambasadorë dhe diplomatë të akredituar në Prishtinë si dhe shefi i UNMIK’ut, Lamberto Zannier. Ambasadori Holbrooke ka porositur liderët dhe qytetarët e Kosovës që mos preokupohen shumë me procesin e njohjes së pavarësisë duke theksuar se njohja nga 46 shtete është arritur megjithë

DY OPSIONE PARA GJYKATES Richard Holbrooke thotë se Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë do të kishte para vetes vetëm dy opsione: të rikonfirmojë vendimin për pavarësi të Kosovës ose të refuzojë të deklarohet për këtë çështje. Ai ka tërhequr vërejtjen se nëse Kosova nuk arrin të anëtarësohet në BE brenda 10 vitesh, do të mbetet përgjithmonë e izoluar. faktin që Rusia është duke zhvilluar një fushata në tërë botën kundër njohjes së Kosovë. Ai tha se fushata e Moskës kundër Kosovës bëhet për shkak të rivalitetit rus me SHBA’të. “Është diçka të cilën se kemi pritur dhe është tragjike sepse rusët me të vërtetë nuk brengosen çfarë po ndodh këtu, por e bëjnë këtë si mënyrë për t’u hakmarrë ndaj SHBA’ve”. Holbrooke është shprehur i bindur se do të ketë njohje të reja, gjatë kohës së mbajtës së punimeve të Asamblesë së Përgjithshme të OKB’së, në gjysmën e dytë të këtij muaji. “Shpresoj shtetet e Organizatës së Konferencës Islamike, Ligës Ara-

be do të ju njohin. Shpresoj se shtetet e juaja fqinje Maqedonia dhe Mali i Zi do të ju njohin shpejt”. Ish i dërguari amerikan për Ballkan ka kërkuar që kosovarët të përqendrohen në dy qëllime kryesore - zhvillimin ekonomik, dhe anëtarësimin në Bashkimin Europian brenda dhjetë vitesh. “Ekonomia juaj është e brishtë. Resurset tuaja natyrore nuk janë shfrytëzuar në mënyrë adekuate. Kapacitetet e mëdha me thëngjill duhet të zhvillohen. Ju keni nevojë për një rrjet të ri transportues. Duhet të krijoni vende të reja pune, të krijoni treg për eksport të ushqimit, verës dhe gjërave tjera që mund të prodhoni”. Ai ka këshilluar liderët politikë

Kujdes nga kanceri Ylli amerikan Fran Drescher e njohur për rolin në komedinë “Kujdestarja” do të vizitojë edhe Kosovën si Emisare e Departamentit të Shtetit në një turne rajonal për të promovuar vetëdijesimin kundër kancerit. Ajo është vet e mbijetuar nga kanceri. Prishtinë, 9 shtator — Aktorja amerikane Fran Drescher, ylli i komedisë “Kujdestarja”, do të vizitojë Kosovën prej shtatë deri më nëntë tetor të këtij viti, ku do t’i bashkëngjitet një fushate për vetëdijesimin kundër kancerit. E mbijetuar vet nga sëmundja e kancerit, zonjusha Drescher është emëruar të hënën nga Ndihmës Sekretari i Shtetit, Goli Ameri, si e deleguar në Sektorin e Diplomacisë Publike. “Zonjusha Drescher do t’i përkrah orvatjet e Sektorit te Diplomacisë Publike të SHBA’së, përfshirë edhe angazhimet në organizatat shëndetësore të cilat merën me përkujdesjen e shëndetit të femrave, me vetëdijesimin për kancerin si dhe zbulimin e hershëm të tij si dhe fuqizimin e pacienteve dhe avoki-

min në emër të tyre”, ka thënë një kumtesë e Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Drescher, në këtë rol, do të vizitojë nisur nga fundi i muajit shtator Rumaninë, Hungarinë, Kosovën dhe Poloninë. Sipas ambasadës së SHBA’së, në Kosovë Drescher do të takohet me anëtarët e Iniciativës Ballkanike për luftimin e Kancerit të Gjirit, e cila është e themeluar nga Ambasada Amerikane, dhe me shefet e grupeve parlamentare të Kuvendit të Kosovës, si dhe do të takohet me personat të cilat kanë mbijetuar kancerin. Ylli i serialit “Kujdestarja” është e nominuar për çmimin Globusi i Artë dhe Emi. Ajo është themeluese e organizatës jo-profitabile Cancer Schmancer.

se për t’u arritur zhvillimi i qëndrueshëm ekonomik duhet të lënë mënjanë dallimet politike dhe të ketë unitet për një master plan ekonomik. “Duhet të bëheni pjesë e tregut të përbashkët të Ballkanit Perëndimor”, ka thënë Holbrooke. Duke vlerësuar se ekonomia e pazhvilluar e Kosovës është armik i vendit, ai ka tërhequr vërejtjen për pasojat nëse nuk punohet pareshtur dhe nëse nuk hartohet plani afatgjatë për anëtarësim në familjen europiane. “Më lejoni të ju flas sinqerisht dhe si mik. E ardhmja juaj është në Bashkimi Europian. Nëse nuk i bashkoheni BE’së brenda 10 vitesh ju do të jeni përgjithmonë të izoluar”.

Holbrooke, i cili konsiderohet një ndër njohësit më të mirë të rajonit, ka thënë se për shkak të natyrës së historisë së Kosovës, dhe për shkak se kosovarëve u është dashur të luftojnë për çdo gjë, çoftë edhe për gjënë më të vogël, ata kanë tendencë të mendojë në aspektin afatshkurtër për problemet e sotme dhe të së nesërmes. “BE është një projekt afatgjatë, do të kërkojë shumë punë. Anëtarësimit në BE është shumë më i vështirë sesa anëtarësimi në NATO”, ka thënë ai, duke vlerësuar se anëtarësimi i Kosovës në BE është shumë më i rëndësishëm sesa ai në NATO. “Do të dëshiroja që të vijë këtu pas 10 vitesh dhe të flas para një anëtari të BE’së”, ka thënë ambasadori Holbrooke. Ai ka përmendur edhe pengesa politike që mund t’i ketë Kosova nga Beogradi në rrugën e saj drejt Bashkimit Europian, dhe lidhur me këtë i ka tërhequr vërejtjen Brukselit që të jetë i kujdesshëm gjatë procedimit të anëtarësimit të Serbisë në BE. “Është absolutisht me rëndësi që Brukseli të mos e lejojë Serbinë të anëtarësohet në BE përveç nëse Serbia pranon kufijtë tuaj ndërkombëtarë, dhe para se të anëtarësohet të pajtohet se nuk do të përdorë veton kundër anëtarësimit tuaj në BE”. Sipas tij, ideale do të ishte që Serbia dhe Kosova të anëtarësohen përnjëherë në Bashkimin Europian. “Por nëse kjo nuk ndodh duhet të ketë pajtim që Serbia të mos përdorë veton për të ju bllokuar”, ka thënë Holbrooke.

Nuk kemi afat për Kosovën Prishtinë, 9 shtator Kryeministri i Malit të Zi, Milo Djukanovic, ka thënë të martën se vendi i tij nuk ka kurrfarë planesh rreth terminit për marrjen e vendimit nëse do ta njohë Kosovën, por as obligime të fiksuara. Ai i bëri këto komente një ditë pasi ish-emisari amerikan për Ballkanin Richard Holbrooke u kërkoi Malit të Zi dhe Maqedonisë të njohin sa më parë Kosovën. “Një pjesë e opinionit është në pritje që sa më parë ta pranojmë Kosovën, kurse të tjerët që të betohemi se këtë nuk do ta bëjmë kurrë”, ka thënë Djukanovic. “Obligimi i pushtetit është që të përpiqet për të pasur atë që është interes i përbashkët i Malit të Zi”. Sidoqoftë, ai ka thënë se pritjet e një pjese të bashkësisë ndërkombëtare nuk janë befasi “nëse dëshirojmë të jemi pjesë e Europës dhe bashkësisë euro-atlantike”.


4

E mërkurë, 10 shtator 2008

Politikë redaktor: Artan Mustafa e-mail: artan.mustafa@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Beogradi e do UNMIK’un në hapësirat me serbë Ministri i Serbisë për Kosovën, Goran Bogdanovic, ka përsëritur kërkesën e Beogradit që prezenca e Kombeve të Bashkuara të ruhet në të gjitha hapësirat me serbë në vendin tonë. “Unë jam i vetëdijshëm për faktin se ka një rrezik potencial në terren, se serbët nëpër enklava munden të hyjnë në një situatë ku ata nuk do të kenë askënd tjetër

përveç që të kërkojnë EULEX’in, dhe për këtë ne po intensifikojmë bisedimet me UNMIK’un për implementimin e Rezolutës 1244 në të gjitha hapësirat me serbë”, ka thënë Bogdanovic për agjencinë Beta. Ai ka thënë se është në dijeni se bisedimet mund të jenë vërtet të vështira, por se Beogradi duhet të jetë i suksesshëm në kërkesat e tij pasi të

gjitha opsionet tjera do të krijonin tensione të reja. “Qëllimi është që të mos kemi takime pa rezultate. Takimi i ardhshëm me Lamberto Zannier do të shkojë në këtë drejtim”. Ai ka thënë se për Beogradin, UNMIK’u është e vetmja organizatë legjitime që mund të zgjidhë problemet që ndërlidhen me serbët e Kosovës.

CAKTOHET PER HYSE Ministri i Jashtëm, Skënder Hyseni, më 18 shtator do të ballafaqohet me deputetët në interpelancën e kërkuar nga AKR’ja. Për shkak të rregullores së punës së Kuvendit, mocioni për shkarkimin e tij nuk do të mund të ngritet. Lobimi dhe emërimet në strukturën e Ministrisë pritet të jenë sfidat më të mëdha për Hysenin në ballafaqimin me përfaqësuesit. Besnik Ramadanaj besnik.ramadanaj@gazetaexpress.com

Prishtinë, 9 shtator — Një datë është caktuar për interpelancën e ministrit të Jashtëm Skënder Hyseni të martën, sa do që funksioni kontrollues i Parlamentit ndaj Qeverisë është faktikisht minimal. Kryesia e Kuvendit vendosi që më datën 18 shtator, në seancë plenare, përfaqësuesit e zgjedhur të popullit të kërkojnë llogari ndaj një prej mi-

Afroni serbët Mbretëria e Bashkuar u sugjeron udhëheqësve kosovarë t’i afrojnë serbët, pasi ata më së paku u besojnë institucioneve.

Prishtinë, 9 shtator — Për të fituar besimin e serbëve, institucionet vendore duhet të shkojnë drejt tyre, sepse ata janë njerëzit që më së paku i besojnë Qeverisë së Kosovës, tha Shaid Malik, Ministër për Zhvillim Ndërkombëtar në Mbretërinë e Bashkuar. Malik deklaroi kështu pas takimeve të ndara që kishte në Prishtinë me presidentin e Kosovës Fatmir Sejdiu dhe

kryeministrin Hashim Thaçi, me të cilët ka biseduar rreth zhvillimeve në Kosovë dhe aspekteve tjera, sidomos pakicave që jetojnë në vend. Malik tha se serbët janë ata që më së paku u besojnë institucioneve kosovare dhe sipas tij, institucionet janë ato që duhet të jenë më afër tyre. “Nëse dëshironi ta fitoni besimin e serbëve duhet të shkoni drejt tyre, sepse ata janë njerëzit që më së paku i besojnë qeverisë së Kosovës”, tha Malik. Sipas tij, është presidenti i vendit që duhet të luaj një rol të

nistrave më të kritikuar medialisht kohës së fundit. Hyseni do të përballet me shqetësimet e opozitës që kanë të bëjnë me punën rreth lobimit për njohjen e mëtejme të vendit dhe vet emërimet në strukturën organizative të ministrisë, që ngritet për herë të parë në historinë e vendit. Mocioni për dorëheqje, i iniciuar fillimisht, nuk do të mund të shkojë për shkak të rregullores së punës. Anëtari i Kryesisë së Kuven-

rëndësishëm, përmes Këshillit Konsultativ për komunitete, të cilin ai udhëheq për t'i bindur serbët se ata janë qytetarë të barabartë në Kosovën e re, pa frikë, pa dallim dhe pa diskriminim. Ndërsa, presidenti i Kosovës, Fatmir Sejdiu duke garantuar që Kosova do të jetë vend për të gjithë, edhe për serbët kosovarë, tha se nuk ka munguar asnjëherë puna dhe dëshira e institucioneve vendore që edhe serbët të jenë pjesë e të gjitha sferave. “Kosova do të mbajë karakterin e vet të një shoqërie multiet-

dit, Ibrahim Gashi nga AKR’ja është arsyetuar se tërheqja e kërkesës për mocion është bërë pasi këtë nuk e lejon legjislacioni. “Nuk do të kërkojmë mocion votëbesimi për shkarkim për faktin se nuk e kemi këtë mundësi me rregullore. Mund të kërkohet votëbesimi i Qeverisë, por jo i ministrave veç e veç. Kjo është punë e kryeministrit”, ka thënë Gashi. “Por, sigurisht se mund të dalin kërkesa individuale edhe me një ton të tillë”.

nike, një shtet demokratik i të gjithë qytetarëve”, tha Sejdiu. Edhe kryeministri Hashim Thaçi, vlerësoi lartë punën e institucioneve në raport me pakicat. Ndryshe, kryeministri Thaçi, ndër të tjera i është përgjigjur një raporti të OSBE-së ku thuhet se ka ndërhyrje në gjyqësi, polici media etj. Ai tha se duhet kuptuar dhe ditur se gjyqësori edhe policia janë zhvilluar nën autoritetin e OSBE-së dhe kjo nuk ka të bëjë fare me institucionet e vendit. Ndërsa, sipas tij, sa i përket ndërhyrjes në media,


POLITIKË

E mërkurë, 10 shtator 2008

5

Lobojnë në Lindjen e Mesme për Kosovën Një grup parlamentar në Asamblenë Kombëtare të Turqisë, i themeluar për bashkëpunim ndër parlamentar me Kosovën, ka filluar vizitat në vendet e Lindjes së Mesme për të lobuar për njohjen e Deklaratës së Pavarësisë.

z.Muhsin Yazicioglu, kryetar i këtij grupi parlamentar, ia ka dhënë këtë njoftim Presidentit Fatmir Sejdiu, të martën në një takim në Prishtinë. Ai tha se Turqia do të jetë në krye të vendeve që do ta mbështesin unitetin dhe zhvil-

T DATA ENIN Vërejtjet e opozitës për këtë dikaster qeveritar kanë të bëjnë me lobimin, shërbimin diplomatik dhe strukturën organizative. “Nuk jemi fare të kënaqur me punën e Ministrisë së Punëve të Jashtme, në kuptimin e ndërtimit të strukturës së saj funksionale, në kuptimin e ndërtimit të shërbimit diplomatik dhe në çështjen e lobimit për pavarësinë e Kosovës”, ka thënë Gashi, duke shtuar se këto janë tri segmentet kryesore ku ka pasur ngecje në punën e ministrisë dhe ministrit. Edhe AAK’ja ka shprehur pakënaqësi të shumta me funksionimin dhe organizimin e kësaj ministrie. Nënkryetari i AAK’së dhe anëtari i Kryesisë së Kuvendit të Kosovës, Naim Maloku shpreson që nga interpelanca dhe debati që do të zhvillohet, MPJ do t'i merr disa sugjerime dhe kërkesa të Kuvendit të Kosovës dhe një vlerësim të tij. “Personalisht disa herë jam pro-

“...autoritetet politike dhe Qeveria e Kosovës kanë ndërtuar raport partneriteti të shkëlqyeshëm me mediat e lira në Kosovë dhe do ta kultivojmë këtë relacion, por gjithnjë pa ndërhyrje”. Shaid Malik, Ministër për Zhvillim Ndërkombëtar në Mbretërinë e Bashkuar do të vizitojë edhe rajonin e Prizrenit. (KosovaLive)

noncuar se është bërë pak në diplomacinë kosovare, vonesa në ngritjen e ambasadave, emërimi i ambasadoreve. Kemi vërejtje edhe në emërimin e tyre, edhe mosangazhim i kënaqshëm dhe i duhur në kundërshtimet e vizitave aktiviteteve të shumta që po i bën ministri i Jashtëm serb, Vuk Jeremic kundër Kosovës”, ka thënë Maloku. Një nga shqetësimet e opozitës për këtë ministri, mbetet edhe struktura organizative. Naim Maloku ka paralajmëruar debat edhe për këtë çështje. “Ne do të debatojmë aty edhe strukturën organizative të MPJ’së. Nuk kemi qenë të njohur. Për këto kemi dëgjuar nga mediat dhe normalisht pjesë të debatit do të jenë edhe vërejtjet nëse ne i gjejmë në atë strukturë”, ka paralajmëruar Maloku. Ditë më parë, Komisioni për Politikë të Jashtme i Kuvendit, ka kërkuar nga Ministri Hyseni që para interpelancës, të raportojë para këtij komisioni, mirëpo deri më tash, Hyseni nuk është përgjigjur. Kryesia e Kuvendit të martën ka vendosur që kabineti qeveritar tu përgjigjet pyetjeve të deputetëve, si dhe do të shqyrtohen katër projektligje. Gjithashtu do të shqyrtohet vendimi i kryeministrit për emërimin e Fehmi Mujotës për ministër të Forcës së Sigurisë, si dhe kërkesën për ndarjen e mjeteve financiare për FSK’në.

limin ekonomik të Kosovës. “Asambleja Kombëtare e Turqisë ka marrë një vendim për themelimin e Grupit parlamentar për bashkëpunimin ndër parlamentar me Kosovën. Dhe po ashtu, parlamenti i Kosovës veç ka filluar punimet për themelimin e

një grupi të tillë”, tha Yazicioglu. Turqia është vendi më i madh me popullatë myslimane që deri më tash ka njohur Kosovën. Një numër zyrtarësh kosovarë dhe perëndimorë tashmë kanë shprehur publikisht befasinë e tyre me njohjen e vogël që ka

ardhur nga radhët e shteteve anëtare të Organizatës së Konferencës Islamike. Por, këto ditë është duke u folur për mundësinë që një bllok shtetesh të Ligës Arabe në krye me Arabinë Saudite po mendojnë të njohin Kosovën.

Krerët e institucioneve pajisën veten me pasaporta diplomatike. Pastaj, edhe dhjetë të ngarkuarit e parë me punë në misione diplomatike dhe Ministri i Punëve të Jashtme. Presidenti dhe Kryeministri u premtuan përkrahje pionierëve të diplomacisë kosovare duke u kërkuar që të jenë të përgjegjshëm në punë...

Diplomatë me dokumente Shpend Limoni shpend.limoni@gazetaexpress.com

Prishtinë 9 shtator — Udhëheqësit kryesorë dhe dhjetë diplomatët e parë të vendit janë pajisur të martën me pasaporta diplomatike në një ceremoni modeste e cila ka nisur në zyrën e Presidentit të Kosovës. Ministri i Punëve të Jashtme Skënder Hyseni së pari i ka dorëzuar pasaportën diplomatike Presidentit Fatmir Sejdiu e më pas atë e kanë marrë edhe Kryeministri Hashim Thaçi dhe dy Zëvendëskryeministrat Hajredin Kuçi dhe Ramë Manaj. Presidenti Sejdiu ka deklaruar se pasaporta diplomatike është e rëndësishme për faktin se njerëzit që prezantojnë Kosovën mund të udhëtojnë lirshëm. “Është me rëndësi edhe deklarimi i vendeve që e njohin si të tillë bashkë me njohjen që i bëhet Republikës së Kosovës dhe është shumë me rëndësi që njerëzit që do të prezantojnë Kosovën do të kenë mundësinë e qarkullimit sikur të gjithë diploma-

tët, udhëheqësit e institucioneve të botës demokratike”, ka thënë Sejdiu. Pas marrjes së pasaportave diplomatike udhëheqësit e vendit kanë pritur për herë të parë zyrtarisht, 10 diplomatët e parë të Kosovës. Presidenti Fatmir Sejdiu u ka uruar diplomatëve të parë të Kosovës punë të mbarë në vendet ku ata do ta prezantojnë vendin duke i quajtur ata bërthamë të diplomacisë kosovare. “Përkushtimi ynë i përbashkët është që në mënyrën më të mirë të mundshme edhe në këtë cilësi që ju keni ta përfaqësojmë identitetin shtetëror të Republikës së Kosovës në botë në radhë të parë në vendet që do të jeni” ka thënë Sejdiu. Kryeparlamentari Krasniqi pasi ka përshëndetur diplomatët kosovarë ka gjetur vend edhe për një batutë. “Para 10 vjetësh një shok pat folur në Malishevë për pasaportat dhe kjo më kishte mbetur mua. Kurrë nuk më ka ardhur keq, sepse e kam ditur se rruga

që e kemi nisur do të na çojë edhe te pasaportat”, ka thënë Krasniqi. Kryeministri Hashim Thaçi ndërkaq u ka kërkuar ambasadorëve përgjegjësi në punën e tyre. “Jeni diplomatët e parë të vullnetit të institucioneve dhe popullit tonë dhe e di se jeni të vetëdijshëm për përgjegjësinë që keni sot. Jeni dhjetë, por shumë shpejt do të jeni edhe më tepër, do ta keni përkrahjen tonë”, ka thënë Thaçi. Ministri i Punëve të Jashtme po ashtu ka theksuar se takimi i parë zyrtar i udhëheqësve të vendit me diplomatët do të shkruhet me shkronja të arta pasi zyrtarisht shënon fillimin e ndërtimit të rrjetit diplomatik dhe konsular të vendit. Në emër të diplomatëve ka folë i ngarkuari me punë në Washington Avni Spahiu i cili ka falënderuar krerët e shtetit për besimin e shfaqur. “Jemi të sigurt se do ta kemi ndihmën tuaj dhe në fund dëshiroj që t’ju përgëzoj edhe ju sepse i keni zgjedhur të mirë...”.

Nuk ka arsye për frikë Prishtinë, 9 shtator — Ministri i Jashtëm suedez, Carl Bildt, ka deklaruar të martën se “nuk ka arsye për frikë” nga iniciativa e Serbisë në Asamblenë

e Përgjithshme që të kërkohet opinioni juridik nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë rreth shpalljes së pavarësisë së Kosovës. Pas takimit në Stokholm me ministrin e Jashtëm serb, Vuk Jeremic, shefi i diplomacisë suedeze ka thënë se ka qëndrime të kundërta rreth Kosovës me ho-

mologun e tij serb por që të dy angazhohen për anëtarësim të Serbisë në Bashkimin Europian. Jeremic ka thënë se Beogradi ka reaguar mjaft i përmbajtur ndaj shpalljes së njëanshme të përparësisë së Kosovës dhe se është përcaktuar për diplomaci dhe të drejtën ndërkombëtare e jo për sanksione dhe mjete tjera.


6

E mërkurë, 10 shtator 2008

Nacionale

Ftohen pacientët PRISHTINË, 9 SHTATOR —

Ministria e Shëndetësisë (MSH) ftoi të gjithë aplikantët me sëmundje të syrit, që u janë miratuar kërkesat për trajtim jashtë vendit, të lajmërohen më së largu deri të mërkurën në telefon apo në

redaktor: Ilir Mirena e-mail: ilir.mirena@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

ministri, që të shohin datën e kontrollit paraprak në Klinikën Oftalmologjike në Prishtinë. Zyra për media e MSH-së njoftoi se kontrollin paraprak do ta zhvillojnë mjekët nga Turqia, të cilët do të qëndrojnë në Kosovë, në Qendrën

Klinike Universitare të Kosovës nga e enjtja. Kontrolli paraprak vlerësohet se mënjanon shpenzimet e panevojshme për pacientët të cilët nuk kanë mundësi trajtimi në Klinikën e syve në Turqi.

Librat bazike që dhurohen falas nga MASHT për nxënësit nga klasa I deri IV. KLASA I: Abetare 1 Lexim 1 Matematika 1 Edukata Muzikore 1 Edukata figurative 1 Edukata fizike 1 KLASA II: Leximi 2 Matematika 2 Gjuha shqipe 2 Edukata Muzikore 2 Edukata figurative 2 Edukata fizike 2

Konfuzionit të krijuar rreth librave shkollore i erdhi fundi. Ministria e Arsimit shpalli edhe listën e dytë me librat bazike që do t’u shpërndahen falas nxënësve të klasave të para deri te e pesta. Ndërsa libraritë ankohen për numrin e vogël të blerësve. Artan Behrami artan.behrami@gazetaexpress.com

Prishtinë, 09 shtator — “Më mirë me ia nisë me shit qebapë se libra”, thotë një shitës i librave në Vushtrri. Të gjitha libraritë e Kosovës kanë pritur pa durim shtatorin. Ky është edhe muaji i fitimit, kur pas pushimeve verore hapen ditarët e parë nëpër shkolla fillore dhe të mesme. Por, këtë vit pakkush blen libra. Librat nga lëndët kryesore i ka siguruar Ministria e Arsimit, të cilat nxënësve nga klasa e parë deri në të pestën u shpërndahen falas nëpër shkolla. Ndërsa fletore dhe materiale tjera shpenzuese për nxënësit mund t’i blesh kudo në treg, mini-markete dhe qendra të mëdha tregtare. Lista e dytë me librat që do të shpërndahen falas nga Ministria e Arsimit është publikuar të martën. Listës së parë iu kanë shtuar edhe libra si Gjuha Shqipe, Edukata Muzikore, Edukata Figurative dhe Edukata Fizike. Nehat Mustafa, këshilltar i Ministrit të Arsimit Enver Hoxhaj, është i bindur se konfuzionin në

opinion e kanë shkaktuar vetë libër-shitësit. Sipas tij, ata prindër të cilët janë informuar nëpër shkolla, apo drejtori, kanë ditur saktë se cilat libra nuk duhet t’i blejnë. Ai shton se ka pasur raste kur libër-shitësit kanë shitur libra qytetarëve, të cilat ishin në listën e Ministrisë për t’u shpërndarë falas. “Ky është një konfuzion që e kanë shkaktuar libërshitësit, sepse janë ata që janë mësuar të fitojnë shumë”, shton Mustafa. Ai thekson se MASHT me kohë ka informuar opinionin publik se ministria këtë vit do t’i shpërndajë vetëm librat bazë për klasat e parë, dyta, treta, katërta dhe të pesta. Deri më tani janë shpërnda 20 lloj librash dhe Abetarja voluminoze. “Ministria pasi ka përfunduar pjesën e parë të librave bazikë, tashti do të fillojmë me fazën e dytë”, shton Mustafa. Ai u bënë thirrje të gjithë prindërve që të informohen vetëm nëpër shkolla për librat që ministria ka vendosur t’i shpërndajë falas. “Prindërit janë mashtruar dhe kanë blerë tekste që ministria i ka shpërndarë. Brenda dy tri ditëve do të njoftohen me fazën e dytë”, thotë ai. Këto libra bazike i kanë kushtuar buxhetit të Ministrisë së Arsimit hiq më pak se dy milionë euro, përfshirë këtu edhe listën e dytë të librave që do të publikohen këto ditë dhe Abetarja. Ndërkohë, Fefzi Ternava, punonjës në Librin Shkollor, Libraria numër I në Prishtinë, thotë se njerëzit janë hutuar dhe nuk dinë se çfarë duhet blerë dhe çfarë jo. “Njerëzit janë të hutuar. Po pre-

KLASA IV: Leximi 4 Matematika 4 Gjuhë Angleze 4 Edukatë Qytetare 4 Njeriu dhe Natyra 4 Gjuha Shqipe 4 Edukata Muzikore 4 Edukata figurative 4 Edukata fizike 4 KLASA E V: Lexim 5 Matematikë 5 Gjuhë Angleze 5 Histori 5 Edukatë Qytetare 5 Njeriu dhe Natyra 5 Gjuha Shqipe 5 Edukata Muzikore 5 Edukata figurative 5 Edukata fizike 5

sin që ministria të sjellë këtë pjesën e dytë që ka thënë me dhënë. Shumë pak libra kanë dhanë. Nuk po vijnë njerëzit hiq. Rrallë naj një që nuk do me prit”, tregon Ternava. Ai thotë se libraria është e furnizuar me të gjitha librat. Ndërsa pronari i librarisë “Meli” në Vushtrri tregon se këtë vit nuk kanë shitur shumë libra. Ai tregon se viti i kaluar ishte shumë më i mirë. “Punë nuk ka si vitet e kaluara. Është krijuar një kaos, derisa të ndahen librat që i ka premtuar qeveria”, tregon ai. Sipas tij, mënyra se si po furnizohen njerëzit me libra dhe fletore nuk është fer për tregun e librarive. “Tregu nuk është fer. Marketet kanë fletore. As ne nuk po shesim vaj apo diçka tjetër”, shton ai. Ministria e Arsimit paralajmëron se në vitin tjetër ajo do t’i paguajë librat nga klasa e parë deri në të nëntën.

FOTO: PETRIT RRAHMANI

Fundi i konfuzionit

KLASA III: Leximi 3 Matematika 3 Gjuhë Angleze 3 Edukatë Qytetare 3 Njeriu dhe Natyra 3 Gjuha shqipe 3 Edukata Muzikore 3 Edukata figurative 3 Edukata fizike 3

S’ka radio Analizat e arritura këto ditë, për cilësinë dhe mundësin që graniti i “Nënës Terezë” të jetë radioaktiv, tregojnë se gjithçka është në rregull. Tani mbetet të sqarohet se si ndodhi dëmtimi i pllakave menjëherë pasi që ato u patën shtruar në shesh.

Besiana Xharra besiana.xharra@gazetaexpress.com

Prishtinë,9 shtator — Tash dy ditë është duke punuar komisioni vlerësues për zbërthimin e raportit të analizave të granitit të shtruar në sheshin “Nëna Terezë”. Të dhënat përfundimtare, zyrtarët komunalë thonë se do të dalin në fund të javës, por burime të gazetës Express, brenda në komunë, tashmë bëjnë të ditur përmbajtjen e raportit. Sipas këtij burimi, të gjitha llojet e analizave të granitit kanë dalë të jenë në rregull dhe të pranueshme për të vazhduar të qëndrojnë aty ku janë. “Sipas raportit që kemi,

shkalla e radioaktivitetit në ato pllaka të shtruara në shesh ka dalë të ketë kufi të pranueshëm, pasi që gjenden në ambient të hapur. Pra është në shkallën normale, nuk paraqesin rrezik për banorët”, tha ky burim në komunë. Ai shtoi se edhe analizat tjera të cilësisë, për aq sa ka parë deri më tani komisioni, kanë dalë të jenë në rregull. “Si ajo e radioaktivitetit ashtu edhe të cilësisë deri më tani, sipas komisionit, kanë dalë të jenë korrekt”, shtoi ky burim. Por, zyrtarë komunalë nuk komentojnë përmbajtjen finale të raportit. Zëdhënësi i komunës, Muhamet Gashi, tha se komisioni është duke punuar për zbërthimin e raportit dhe në fund të javës do të kuptohet përmbajtja finale e tyre. “Në fund të javës, komuna do të mbajë një konferencë për shtyp ku do të tregohet rezultati i analizave dhe sipas rezultatit, komuna do të paraqesë edhe vendimin që do të merr për përmbajtjen e tyre”, tha Gashi.


NACIONALE

E mërkurë, 10 shtator 2008

7

Reduktime të ujit GJAKOVË, 9 SHTATOR — Pas 30

vjetësh, këtë verë, niveli i ujit në Liqenin e Radoniqit ka rënë për më shumë se 11 metra dhe ka alarmuar për gjendjen e rëndë të furnizimit me ujë të pijes për më se 250 mijë banorë të Gjakovës, Rahavecit dhe të disa fshatrave të Prizrenit që janë të

lidhura në rrjetin e ujësjellësit. Niveli i Liqenit ka rënë nga 456.4 metra mbi nivelin detar kur është i plot, në 445 metra. “Gjendja alarmante e furnizimit me ujë të pijes ka kohë që po ndjehet me rënien e shtypjes së ujit dhe pa mundësisë së furnizimit të banorëve të shumëkatësheve,

ndërsa nëse kështu vazhdon, atëherë do të aplikohen masa të ashpra të reduktimeve të ujit të pijes”, tha të martën për KosovaLive, drejtori teknik i ndërmarrjes Publike Rajonale “Radoniqi”, Hysni Çanta. Një pjesë e fshatit të përmbytur para 30 vitesh, pas shterjes së ujit sot shi-

het qartë, ndërsa gjurmët e tërheqjes së ujit nga shpenzimi i tepërt të lënë përshtypjen e një shkretëtire. “Kjo është pasojë e ndërprerjes së prurjeve të ujit nga lumi :Lumbardh” i komunës së Deçanit, shpenzimeve enorme për ujitje të tokave dhe konsumit e keqpërdorimit të ujit të pijes

gjatë kësaj vere të thatë nga qytetarët”,tha Çanta. Ai ka shtuar se me këtë gjendje janë të njoftuar edhe subjektet përgjegjëse të Ministrisë së Ambientit dhe Planifikimit Hapësinor- sektorit të ujërave, subjektet komunale dhe të inspeksionit e të tjerë.

Ndihmohen zjarrfikësit

Dafina Myrtaj dafina.myrtaj@gazetaexpress.com

oaktivitet Raporti 40 faqesh mbi të dhënat arkitekt i komunës, Islam Fejza, e analizave ka arritur në Komunë përfaqësues i kompanisë “Parajavën e kaluar nga një institut diso”, e cila ka shtruar këtë graslloven, të cilët që gjashtë muaj nit, dhe Florina Jerliu, këshilltare kanë punuar për këtë çështje. Në për planifikim e urbanizëm e mungesë të ekspertëve kosovarë, kryetarit të komunës. mostrat e analizave në fillim të Ndërkaq, se çfarë vendimi kokëtij viti patën shkuar në atë insmuna do të merr në lidhje me titut për testim Sllovenët patën shkatërrimin e pllakave të grabërë të ditur se ananitit në sheshin “Nëna lizën e radioaktiviNë fund Terezë”, të cilat pas tri tetit e kanë dërguar të javës, jave të shtrimit të tyre për ritestim edhe një filluar të qahen e komuna do të kanë herë në Kanada, për dëmtohen, nuk dihet. t’u siguruar mirë pë- mbajë një Besohet se pasi që do të rmbajtja e saj, pasi konferencë bëhet interpretimi zyrqë ka qenë njëra prej për shtyp ku tar i të dhënave që do të analizave më krye- do të tregodalin në fund të javës, do sore që është kërtë shikohet se si do të kohet rezultati kuar, kanë treguar mentohet prishja e tyre, zyrtarët komunalë. i analizave ” pasi që analizat kanë Muhamet Gashi dalë në rregull. Kështu, kjo analizë është vonuar për të Sipas deklaratave të arritur në duart e komunarëve komunarëve të bëra gjatë kohës disa ditë më shumë se ato të ciqë analizat qëndronin për vlelësisë. Komisioni i cili është duke rësim në Slloveni, do të jenë dy punuar për zbërthimin e të dhëzgjidhje. Njëra është largimi i të nave, përbëhet prej katër anëtagjitha pllakave dhe zëvendësimi rëve. Njëri është Naser Kabashi, i tyre me të reja dhe tjetra është profesor në Fakultetin e Teknizëvendësimi vetëm i atyre që kës. Pastaj është Erlin Hajredini, janë çarë e dëmtuar.

Prishtinë, 9 shtator — Me një donacion me vlerë prej 150 mijë dollarësh është ndihmuar të martën Departamenti për Menaxhim të Emergjencave. Ky donacion, i dhuruar nga UNDP, përfshinë uniforma për zjarrfikës, pajisje mobile për matjen e motit si dhe pajisje për radiolidhje. Bëhet e ditur se dhurimi i këtij donacioni është pjesë e një projekti më të gjerë të ‘Reagimit Emergjent ndaj Zjarreve në Kosovë’, ku do të përfshijë pajisje operacionale për efikasitet të ngritur për parandalimin dhe reagimin më të shpejtë. “Projekti ‘Reagimi Emergjent ndaj Zjarreve në Kosovë’ mbështet Qeverinë e Kosovës dhe komunat në fuqizimin e kapaciteteve për reagim në situata emergjente. Intervenimi i UNDP-së përqendrohet në aktivitete dhe masa që sigurojnë një reagim emergjent dhe të qëndrueshëm si dhe një krijimin për parandalimin e katastrofave natyrale dhe atyre të ardhura nga dora e njeriut”, thanë zyrtarët e UNDP-së gjatë ceremonisë së nënshkrimit të dokumenteve të pranim-dorëzimit me zyrtarët e MPB-së. Frode Mauring, përfaqësues

i përhershëm i UNDP-së, tha se ky projekt është fillimi i bashkëpunimit me qeverinë e vendit për të përmirësuar sigurinë në përgjithësi. “Kosova po ballafaqohet me sfida të mëdha në sferën e menaxhimit të emergjencave. Besoj që ky pranim-dorëzim është një gjë e vogël, por një simbol shumë i rëndësishëm për bashkëpunim të mëtutjeshëm”, tha Mauring me këtë rast. Ai bëri të ditur se ky donacion paraqet përfundimin e një projekti 12 muajsh, i cili në mënyrë specifike është përqendruar në luftën kundër katastrofave natyrore në nivel kombëtar. Ndërsa Bislim Zyrapi, drejtor i Departamentit të Emergjencave, tha se mjetet e dhuruara nga UNDP janë më se të domosdoshme në reagimin e shuarjes së zjarreve si dhe shpëtimin e njerëzve dhe pronës në Kosovë. Ai bëri të ditur se pajisjet më të nevojshme për Departamentin e Zjarrfikësve janë pjesët teknike, të cilat sipas tij janë mjaft të vjetruar, duke filluar prej kamionëve, pajisjet për shuarjen e zjarrit si dhe elementet e ko-

Ne nuk jemi të kënaqur aspak me rroga. Kjo rrogë nuk del për një person e le më të mbajmë familjen. Unë mbaj familjen time me këtë rrogë. ”

Jeton Avdiu

munikimit gjatë intervenimit. Bëhet e ditur se këtë vit Qeveria e Kosovës nga buxheti i konsoliduar ka paraparë 600 mijë euro për sektorin e zjarrfikësve. Të pranishëm në ceremoninë e pranim-dorëzimit të këtij do-

FAKTE: Në tërë Kosovën që prej pas luftës janë 29 stacione të zjarrfikësve, ndërkaq punojnë 665 zjarrfikës. Ndërkaq vetëm në rajonin e Prishtinës janë të punësuar 118 zjarrfikës.

nacioni, të martën, ishin edhe një ekip i zjarrfikësve. Në mesin e tyre ishte edhe Jeton Avdiu nga Ferizaj, i cili ushtron profesionin e zjarrfikësit për pesë vjet. Kushtet e punës me të cilat ballafaqohet ky zjarrfikës thotë se janë të rënda. Ai pohoi se brenda një ditë ka raste kur zjarrfikësit mbesin pa ujë në rezervuare si pasojë e intervenimeve të shpeshta, sidomos gjatë verës. “Automjetet i kemi të shkatërruara tërësisht. Shpeshherë ndodh që të kemi defekte gjatë intervenimeve. Kemi mungesë të pajisjeve, punëtorëve dhe shpeshherë edhe të ujit. Kemi puset, mirëpo gjate verës kur kemi më shumë intervenimeve atëherë shteren puset. Gjatë ditës në kohë vere mund të kemi edhe 15 intervenime në ditë. Uniformat duhet të ndërrohen çdo pesë vite, sepse iu del afati, ndërsa ne kemi kostume qe nëntë vite. Asnjëherë nuk janë ndërruar”, tha zjarrfikësi Avdiu. Përkrah kushteve të rënda ky zjarrfikës ankohet edhe për rrogën e vogël që ka. Me 150 euro që merr në muaj, Jeton Avdiu thotë se mbanë tërë familjen e tij. “Ne nuk jemi të kënaqur aspak me rroga. Kjo rrogë nuk del për një person e le më të mbajmë familjen. Unë mbaj familjen time me këtë rrogë”, thotë ai.

FOTO: PETRIT RRAHMANI

Pajisje të zjarrfikësve me vlerë prej 150 mijë dollarësh i janë dhuruar Departamenti për Menaxhim të Emergjencave të MPB-së. Ky donacion është dhuruar nga UNDP e që është pjesë e projektit “Reagimi Emergjent ndaj Zjarreve në Kosovë”.


8

NACIONALE

E mërkurë, 10 shtator 2008

“Pengu...” dorëzon 7 padi SKENDERAJ, 9 SHTATOR — Shoqata e

personave të zhdukur “Pengu i Lirisë” me seli në Skenderaj, ka kompletuar dosjet për 7 padi ndaj policëve, ushtarakëve dhe paraushtarakëve serbë për krimet e kryera ndaj civilëve shqiptarë në komunën e Skenderajt gjatë kohës së luftës. Këto dosje i janë

dorëzuar Hetuesisë për krime lufte në Prishtinë, institucion ky që bashkëpunon me të gjitha gjykatat vendore, por edhe me ato ndërkombëtare. Kryetari i shoqatës “Pengu i Lirisë “, Xhafer Veliu, tha se kompletimi i dosjeve është bazuar në dëshmi të sakta, të mbledhura nga dëshmitarët,

të cilët kanë qenë të pranishëm në ngjarje ku janë kryer këto krime e që kanë shpëtuar në forma të ndryshme. ”Aktivistët tanë, në bazë të rrëfimeve të dëshmitarëve të cilët i kanë njohur autorët e krimit, kanë mbledhur dosjet e sakta dhe janë të gatshëm që edhe vetë të dëshmojnë para cilës do

gjykatë. Dëshmitë bazohen në masakrat e ndodhura në Izbicë, Rezallë, Morinë, Polac, Likoshan, Qirez dhe Klinë”, tha Veliu. Sipas “Pengut të Lirisë”, gjatë luftës së fundit, në komunën e Skenderajt janë vrarë 950 civilë dhe janë zhdukur 529 të tjerë, prej të cilëve 333 janë identifikuar.

Ultimatumi i fundit PRISHTINË, 9 SHTATOR —

Sindikalistët Shëndetësor kanë marrë premtime nga Kryeministri i Kosovës se problemet e mjekëve do të fillojnë të zgjidhen pas tetë vitesh të lënë në harresë. Këshilli Kombëtar i Sindikalistëve mori vendim t`i jepen Qeverisë kohë më pak se tri javë për t`i plotësuar kërkesat e mantelbardhëve. Kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi gjatë një takimi që ka pasur me sindikalistët shëndetësor iu ka premtuar se do të angazhohet e tërë Qeveria për t`i zgjidhur problemet e sindikalistëve. “Jemi duke menduar për zgjidhjen e pro-

blemeve të grumbulluara tash e tetë vite. Në këtë drejtim unë do të punojë edhe personalisht”, është zotuar Kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi. Në anën tjetër sindikalistët e shëndetësisë i kanë dhënë ultimatumin e fundit Qeverisë së Kosovës, që deri më 26 shtator t`i plotësojnë kërkesat e mjekëve, në të kundërtën do të futën në grevë. Kërkesë tjetër e sindikalistëve të Shëndetësisë ka qenë edhe dorëheqja e ministrit të Shëndetësisë, Alush Gashi, pasi ky i fundit është shprehur i pafuqishëm në rritjen e pagave për punëtorët shëndetësor.

Sulmon policët MITROVICË, 9 SHTATOR — Zyra

për informim e policisë së Kosovës për rajonin e Mitrovicës, konfirmoi të martën se në fshatin Suhodoll në veri të Mitrovicës, janë sulmuar fizikisht dy policë nga pronari i një automjeti që po kontrabandonte derivate të naftës. Sipas zëdhënësit, Besim Hoti, të sulmuarit kanë kontrolluar një automjet të tipit “Golf II’’ me targa “KS”, të cilat i takonin një automjeti, i cili po transportonte derivate të naftës, ndërkohë që ngasësi nuk posedonte dokumentacion përkatës për automjetin e as për naftën e ngarkuar

në të. Pas kontrollit të bërë në automjet, ngasësi, një 31 vjeçar, identiteti i të cilit nuk është bërë i ditur, ka filluar t’i sulmoj fizikisht zyrtarët policor. “Automjeti së bashku me 900 litra të derivateve të gjetura gjatë kontrollimit janë sekuestruar nga policia dhe i janë dorëzuar autoriteteve të shërbimit doganor në jug të qytetit për procedurë të mëtejme, ndërkohë që i dyshuari, është dërguar në stacionin policor për deklaratë, dhe me vendim të hetuesit policor, i është caktuar ndalimi policor për hetime të mëtejme lidhur me rastin”, njofton Hoti.

Mbështetje për Mitrovicën MITROVICË, 9 SHTATOR —

Komandanti i KFOR-it, gjenerali italian Giuseppe Emilio Gay, ka premtuar të martën në Mitrovicë se do të bashkëpunojë me të gjitha strukturat vendore dhe ndërkombëtare për të përmbushur misionin e tij, për të krijuar një ambient të qetë dhe të sigurt për të gjitha komunitetet. Pas takimit që pati me kryetarin e kësaj komune, Bajram Rexhepi, ai tha se kemi biseduar për disa çështje dhe probleme, duke garantuar se do të mundohen të bëjnë më të mirën që mund të bëhet për zgjidhjen e problemeve. “Në përgjithësi janë disa probleme, jo vetëm këtu, por në gjithë Kosovën. Mendoj se këto probleme janë të pranishme edhe në vendet tjera. Kjo i takon më shumë çështjeve policore se sa KFOR-it, por mund të themi se policia e Kosovës dhe e UNMIK-

HAJNAT E MALEVE Nëse vazhdohet me këtë ritëm të prerjes së pyjeve në rajonet malore të Deçanit, atëherë shumë shpejt ato bjeshkë do të mbeten pa drunj. Ministria e Bujqësisë dhe Pylltarisë ka kërkuar ndihmë nga organet e rendit dhe të drejtësisë për t`i ruajtur malet. Megjithëkëtë, hajnat e maleve s’ka kush i ndal. Faton Ismajli faton.ismajli@gazetaexpress.com

ut do të punojnë në këtë çështje”tha gjenerali Gay. Në anën tjetër, kryetari Rexhepi tha para mediave se jo rastësisht Gay e ka zgjedhur Mitrovicën për fillimin e vizitave të tij që do t’u bëjë komunave të Kosovës. Ai tha se ka marrë premtimin nga gjenerali që edhe më tutje do të bashkëpunojnë shumë ngushtë dhe varësisht nga situata, natyrisht do ta menaxhohet situata globale të sigurisë. Gjatë takimit me gjeneralin Gay, mësohet se Rexhepi ka deklaruar që për të pasur sukses në veri, si parakusht është respektimi i rendit dhe i ligjit.

Prishtinë, 9 shtator — Mijëra hektarë në komunën e Deçanit po vazhdojnë të shpyllëzohen nga ana e prerësve të paligjshëm të maleve. Krejt kjo është duke ndodhur para syve të pushtetarëve. Zyrtarët e Kuvendit komunal, e edhe ata të Ministrisë së Bujqësisë dhe Pylltarisë po tregohen të pafuqishëm përballë hajnave të malit. Përgjegjësit për mbrojtjen e pyjeve në Ministrinë e Bujqësisë dhe Pylltarisë thonë se janë duke bërë të pamundurën që pyjet e Deçanit të mos prehen, por për këtë kërkojnë ndihmën e policisë dhe

gjykatave. Në anën tjetër, drejtuesit e Komunës së Deçanit fajin për shkatërrimin e pyjeve ia hedhin Agjencisë së Pyjeve të Kosovës dhe mos funksionimit të gjykatave. Ministri i Bujqësisë dhe Pylltarisë, Idriz Vehapi thotë se ka kërkuar nga krerët më të lartë të Policisë, Gjyqësisë dhe nga ministri i Punëve të Brendshme që t`iu ndihmojnë në ruajtjen e pyjeve. “Kemi kërkuar ndihmë edhe nga Policia e Kosovës nga Këshilli Gjyqësor, por kemi kërkuar ndihmë të drejtpërdrejtë edhe nga ministri i Punëve të Brendshme që policia të na ndihmojë në ruajtjen e pyjeve”, thotë ministri i Bujqësisë dhe Pylltarisë, Idriz Vehapi për Express. Por, deri më tani nuk ka marrë

përgjigje. Ministri Vehapi gjatë vizitës që i kishte bërë Komunës së Deçanit ditë më parë është çuditur kur i ka dëgjuar oficerët dhe shefat e policisë së këtij rajoni duke thënë se janë të kërcënuar nga prerësit ilegalë të maleve. “Nëse policia është e kërcënuar dhe nuk janë të gjendje të mbrojnë pyjet, atëherë qysh do të mund ta ruaj pyllin një roje e thjeshtë, i paarmatosur?” pyet ministri Vehapi, i cili me ligj është përgjegjës kryesor për ruajtjen e pyjeve.

Gjykata jashtë funksionit Pasi që e ka parë gjendjen në bjeshkët e Deçanit, ministri Vehapi ka kërkuar ndihmën e udhëheqësve të Policisë dhe Këshillit të Lartë Gjyqësor të Kosovës.


NACIONALE

E mërkurë, 10 shtator 2008

9

4 milion vitin e ardhshëm GJILAN, 9 SHTATOR — Zyrtarë të komunës së Gjilanit, thanë të martën se janë të kënaqur me investimet e pjesës së parë të vitit në komunë dhe shfaqën shpresën që vitin e tjetër, komuna e Gjilanit do t’i rris të hyrat komunale deri në 4 milionë euro. Derisa zyrtarë

të komunës janë shprehur të kënaqur me zhvillimet dhe investimet në komunë, përfaqësues të opozitës që janë pjesë e Komitetit për Politikë dhe Financa (KPF), kërkuan riorganizim te drejtorive komunale, me qëllim që, siç thanë ata, rritjes së efikasitetit të shër-

bimeve ndaj qytetarëve të komunës. Në takimin e parë të KPF-së pas pushimit vjetor, Ismet Maliqi, drejtor i Drejtorisë për Financa, Ekonomi dhe Zhvillim, tha se janë shënuar zhvillime pozitive, sidomos tek të hyrat nga tatimi në

pronë, duke shprehur optimizmin e tij se këtë vit, Gjilani do të fitojë edhe epitetin e komunës më të suksesshme nga Ministria për Ekonomi dhe Financa. Drejtori Maliqi kërkoi ridestinimin e projekteve dhe rritjen e planifikimit të të hyrave për vitin 2008,

duke i sqaruar të gjitha pozicionet veç e veç, sipas një skeme të përgatitur më parë. Komiteti gjithashtu konstatoi se në të gjitha drejtoritë ka pasur lëvizje pozitive, prandaj edhe kjo periudhë është përmbyllur me sukses.

KËRKOJNË NDIHMË NGA KËSHILLI GJYQËSOR „ Zyrtarët e Ministrisë së

Bujqësisë, duke e parë neglizhencën e gjykatës në Deçan, kanë kërkuar ndihmë nga Këshilli i Lartë Gjyqësor i Kosovës. Nga ky organ kanë kërkuar ndihmë në ekzekutimin e lëndëve të dërguara nga policia dhe rojtarët e pyjeve. “Nga 8500 fletëparaqitje që Agjencia e Pyjeve ka deponuar në vitin e kaluar për vjedhje të pyllit, as dhjetë për qind e tyre nuk janë proceduar. Forma e tillë e veprimit është bërë “motiv”për keqbërësit që të vazhdojnë edhe më tej me

FOTOT: PETRIT RRAHMANI

KËRKOJNË NDIHMË NGA POLICIA

ROJTARËT DUHET TË ARMATOSEN „ Edhe pse më herët është kërkuar që rojet e pyjeve të armatosen për shkak të rrezikut në punën e tyre, ministri i Bujqësisë dhe Pylltarisë, Idriz Vehapi thotë se do të vazhdojë të kërkojë militarizimin e rojtarëve. “Ne kemi kërkuar që ata të armatosen, mirëpo njëherë ata duhet të trajnohen, e pastaj të pajisen me armë”, thotë ai.

“Kemi drejtuar shkresa në adresë të Këshillit të Lartë Gjyqësor dhe organeve të tjera kompetente, në mënyrë që të na ndihmojnë në ruajtjen e pyjeve në rajonin e Deçanit. Vetëm këtë vit kemi më shumë se 400 fletëparaqitje të deponuara në gjykata dhe pothuajse asnjë nuk është proceduar. Problemi është se ata njerëz nuk e marrin dënimin që e meritojnë edhe për atë arsye ata nuk frikohen”, tërheq vërejtjen ministri, derisa shpreh drojën se prerja e ma-

leve do të vazhdojë për aq kohë që prerësit ilegalë nuk marrin dënimin e merituar. Vetëm nga viti i kaluar në Gjykatën komunale të Deçan janë dërguar më shumë se një mijë lëndë dhe ato ende nuk janë zgjidhur. “Këtu nuk duhet të ikë askush nga përgjegjësia, as kryetari i Komunës, as gjykatat dhe askush që nuk e lufton këtë dukuri të keqe. Të gjithë duhet të ndihmojnë në mbrojtjen e pyjeve”, thotë ministri Vehapi. Ndonëse në këtë rajon janë 22 roje të pyjeve, por se nuk kanë arritur që të kontrollojnë këtë hapësirë për shkak se prerësit ilegalë të pyjeve janë të armatosur dhe janë evidentuar edhe raste kur ata janë sulmuar nga hajnat e maleve. “Rojtarë kemi më shumë se në rajonet e tjera, janë 22 dhe janë shumë më shumë se në rajone të tjera. Prapë po them se ka ndonjë prej tyre që nuk e kryen detyrën si duhet, mirëpo derisa policia është e kërcënuar, atëherë rojtarët e paarmatosur si do t`i mbrojnë py-

jet.” Ai thotë se varianti më funksional për mbrojtjen e pyjeve është vendosjen e punkteve policore nëpër pika strategjike, ku prerësit ilegalë kalojnë.

Kërcënohen policët! Dy punkte të tilla kanë qenë të vendosura në Deçan, por vitin e kaluar janë larguar për shkak se Ministrisë i kanë kushtuar afër 100 mijë euro për një vit. “Prapë sivjet kemi bërë trysni që këto pika të kthehen prapë në ato vende ku prerësit ilegalë patjetër duhet të kalojnë andej dhe njëra prej tyre është vendosur, e cila Ministrisë i kushton katër mijë euro për një muaj”, ka thënë ministri Vehapi, i cili pret që shumë shpejt të vendoset edhe punkti tjetër i policisë. “Krejt ajo që kemi mundësi ne, jemi duke e bërë”, ka thënë Ministri Vehapi. Por, zëvendëskomisari i Policisë së Kosovës, Sheremet Ahmeti thotë se edhe përkundër pengesave që paraqiten, policia do të ndihmojë

„ Ministria e Bujqësisë dhe Pylltarisë nëpërmjet një shkrese ka kërkuar ndihmë nga strukturat më të larta të Policisë së Kosovës për mbrojtjen e pyjeve. “Sfida më e madhe me të cilën po ballafaqohet stafi ynë, është mbrojta e pyjeve nga prerjet ilegale, prerje që po shkaktohen nga recidivistët, të cilët në të shumtën e rasteve po operojnë natën, të armatosur dhe me agresivitetet që shfaqin, rojet e pyjeve e kanë të pamundur që të kryejnë aktivitetin e tyre”, thuhet në arsyetimin e shkresës se Agjencisë së Pyjeve, e cila ka shkuar në adresë të zëvendëskomisarit të Policisë së Kosovës, Sheremet Ahmeti.

rojet e pyjeve dhe do të kryejë detyrën ashtu qysh është më së miri. “Policia vazhdimisht po punon në parandalimin e prerjes së drunjve dhe shkoni në stacionin policor në Deçan e shihni sa traktorë janë konfiskuar. Dhe, në qoftë se dikush po e kryen punën si duhet, ajo është policia”, thotë zëvendëskomisari i Policisë së Kosovës. Edhe pse nuk e mohon të jenë të kërcënuar pjesëtarët e policisë nga ana e prerësve të maleve, kreu i Policisë thotë se të gjithë ata që kërcënojnë personat zyrtarë, japin përgjegjësi. “Kushdo që kërcënon personat

prerje ilegale”, thuhet në kërkesën me shkrim të Agjencisë së Pyjeve drejtuar kryetarit të Këshillit Gjyqësor të Kosovës, Rexhep Haxhimusa. Më tej në shkresë janë dhënë edhe të dhëna për këtë vit, ku vetëm për periudhën janar – qershor janë deponuar më shumë se 4200 fletëparaqitje. “Si mund të arsyetohet gjykata që ndaj recidivistëve, të cilët me dhjetëra herë kanë fletëparaqitje dhe nuk iu shqiptohet dënimi”, thuhet në shkresën e nënshkruar nga ministri Idriz Vehapi.

zyrtarë, do të dalë para organeve të drejtësisë dhe kjo është vepër penale”, thotë kreu i policisë së Kosovës. Megjithëkëtë, Ministria e Bujqësisë dhe Pylltarisë pas kërkesës së Komunës së Deçanit, ua ka ndërprerë të gjithë operatorëve privatë kontratat për prerjen e drunjve. Të vetmin operator për kontrollimin e pyjeve në këtë anë e kanë zyrtarët e Komunës së Deçanit. Kryetari i kësaj komune, Musa Berisha fajin për shkatërrimin e pyjeve ua hedh zyrtarëve të Agjencisë së Pyjeve. Sipas tij, kjo agjenci ka dështuar në parandalimin e shkatërrimit të pyjeve. “Agjencia e Pyjeve nuk e ka bërë asnjëherë punën si duhet dhe ata i kanë bërë dallaveret më të mëdha”, akuzon Berisha, drejtuesit e Agjencisë së Pyjeve. Ai thotë se në bashkëpunim me Policinë e Kosovës, vazhdimisht janë duke punuar në ndaljen e prerjes së maleve të Deçanit, por se nuk po kanë suksese, pasi gjykatat nuk janë duke e kryer detyrën si duhet. “Sipas statistikave që ne i kemi, prej 104 lëndëve që policia i ka paraqitur në gjykatë, asnjë nuk është ekzekutuar”, ka tërhequr vërejtjen kryetari Berisha. Edhe pse ka vonesa në ekzekutimin e lëndëve nga gjykatat, Berisha thotë se edhe policia po të mos ishte, atëherë malet e Deçanit do të kishin mbetur pa asnjë dru.


10

E mërkurë, 10 shtator 2008

Ekonomi redaktor: Viktor Buzhala e-mail: viktor.buzhala@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Më të varfrit në rajon Prishtinë, 9 shtator — Edhe nëntë vite pas lufte kosovarët vazhdojnë të përballen me një gjendje tejet të rëndë sociale, të cilën e dëshmojnë statistikat e institucioneve vendore e ndërkombëtare. Kosova radhitet me shkallën më të lartë të varfërisë

në rajon. Sipas statistikave të Bankës Botërore, rreth 45 për qind e popullsisë kosovare është e varfër, pasi që kanë më pak se 43 euro në muaj për anëtarë të familjes. Sipas këtyre të dhënave, rreth 15 për qind e popullsisë jeton në var-

Naim Huruglica, brenda kësaj jave, pritet të kthehet në zyrën dhe pozitën e tij si drejtor i doganave. Kjo në saje të raportit të komisionit qeveritar, i cili ka rezultuar pozitiv për të.

FOTO: FISNIK DOBRECI

Kthehet Naimi Arben Hyseni arben.hyseni@gazetaexpress.com

Prishtinë, 9 shtator — omisioni i qeverisë për shqyrtimin e çështjes së suspendimit të drejtorit të doganave, Naim Huruglicës, ka kompletuar raportin duke rekomanduar që ai të kthehet në punë. Kjo për shkak se, sipas raportit, nuk kanë gjetur ndonjë argument për ta larguar dhe e deklaron atë si të pafajshëm në futjen e maunave në Kosovë. Tash, menjëherë pas raportit, pritet të shfuqizohet vendimi për suspendim e tij dhe të kthehet në pozitën e tij. Këtë e ka marrë vesh Express përmes burimeve të saja brenda Qeverisë së Kosovës. Ministri i Ekonomisë dhe Financave, Ahmet Shala, para një muaji suspendoi drejtorin Naim Huruglica, për shkak të lëshimeve dhe papërgjegjësisë ligjore lidhur me rastin e importit të maunave me materie të rrezikshme dhe raportit të auditorit, i cili ka zbuluar shumë keqpërdorime në këtë institucion. “Komisioni i qeverisë i krijuar

për çështjen e Huruglicës ka bërë raportin dhe ai ka rezultuar të jetë pozitiv dhe tash pritet shfuqizimi i vendimit të qeverisë”, tha ky burim. Kryesuesi i këtij komisioni Bashkim Isufi, sekretar i përhershëm në Ministrinë e Ekonomisë dhe Financave, nuk ka dashur të komentojë asgjë në lidhje me raportin e tij. Ai tha se kjo çështje i takon rangut më të lartë drejtues qeveritar. “Nuk kisha dashur të komentoj raportin për shkak se kjo është çështje e tjetër kujt”, tha Isufi. Para një jave qeveria ka deklaruar se vendimi për suspendimin e Huruglicës është në fuqi. Kjo u përsërit pas disa tentativave të UNMIK`ut për ta kthyer atë pa pritur raportin e komisionit. Drejtori i doganave Naim Huruglica, në suspendim, nuk komentoi dhe as mohoi raportin e komisionit të krijuar për çështjen e suspendimit të tij. Ai po pret

qeverinë ta kthejë atë sipas normave ligjore. “Kam marrë vendim që të mos deklarohem për media deri në përfundim të kësaj çështjeje, prandaj pres që qeveria të merr vendim për punën time”, tha Huruglica. Në anën tjetër, zyrtarët e Shërbimit Doganor nuk dinë asgjë se çfarë po bëhet me drejtorin e tyre në suspendim. Adriatik Stavileci, zëdhënës i doganës, tha se Shërbimi Doganor nuk ka marrë asnjë njoftim zyrtar sa i përket kësaj çështjeje. “Nuk kemi asnjë njoftim zyrtar se a është kthyer apo jo Naim Huruglica dhe nuk mund të themi asgjë rreth kësaj”, tha ai. Huruglica është suspenduar nga Qeveria e Kosovës që një muaj për shkak të futjes së maunave me acid disulfurik. Ato janë ende brenda në Kosovë, ku një kompani kroate po kryen asgjësimin e tyre.

Kam marrë vendim që të mos deklarohem për media deri në përfundim të kësaj çështjeje, prandaj pres që qeveria të merr vendim për punën time.”

Naim Huruglica

fëri të skajshme, pasi që ata e kanë të vështirë të plotësojnë nevojat e tyre themelore për ushqim. Në Shqipëri shkalla e varfërisë është 18 për qind, në Bosnjë Hercegovinë 16 për qind, Maqedoni 22 për qind, Mal të Zi 12 për qind dhe në Serbi 10 për qind.

NISNI Nëse ka dëshmi që mungon ndonjë dokument i AKM-së, UNMIK do të nisë hetimet policore. Këtë e ka konfirmuar vetë shefi i misionit, Zannier. Hetime ka kërkuar edhe KMDLNJ, sipas të cilit faktet e publikuara në media tregojnë qartë dokumentet e privatizimit të shkatërruara dhe të djegura. Policia kosovare ka filluar hetimet. Arben Hyseni Prishtinë, 9 shtator — kandali i djegies së dokumenteve të privatizimit ka çuar peshë edhe shefat e UNMIK-ut. Lamberto Zannier dhe shefi i shtyllës së IV të kësaj administrate, Paul Acda, kanë vizituar selinë e ish Agjencisë Kosovare të Mirëbesimit, tash Agjencia Kosovare e Privatizimit. “Shihet që nuk ka evidenca që po mungon diçka. Për më tepër, kopja e plotë e dokumenteve të Bordit të AKM-së është në posedim të UNMIK-ut”, tha Zannier.

Ai tha të ketë marrë garanci nga përfaqësuesit e shtyllës së Bashkimit Evropian se është edhe një kopje rezervë elektronike e të gjitha dokumenteve të AKM`së, duke përfshirë edhe pretendimet. Në zhvendosjen e këtyre dokumenteve, Acda ka vepruar në emër të UNMIK-ut, njoftoi ky mision. “Sidoqoftë, nëse ka dëshmi se diçka po mungon do të ketë një hetim policor”, tha Zannier. Ekipi i Express ka parë të kundërtën në selinë e ish AKM-së. Pesë minuta pasi kishte hyrë Agjencioni Kosovar i Mirëbesimit, përkatësisht pasditen e 24 gushtit, shihej qartë një grumbull dokumentesh të djegura. Kjo është dëshmuar edhe me foto.


EKONOMI 11

E mërkurë, 10 shtator 2008

PTK sërish me u.d Prishtinë, 9 shtator — Bordi i Postës dhe Telekomunikacionit ka vendosur sërish Sebahedin Ramaxhikun ushtrues detyre të drejtorit të kësaj kompanie. Vendimi u mor pak ditë pas dorëheqjes së udhëheqësit të PTK`së, Adnan Merovcit, Në një njoftim zyrtar të PTK-së thuhet se Bordi i Drejtorëve të kompanisë gjatë një

takimi të rregullt ka marrë vendim që për ushtrues detyre të kryeshefit ekzekutiv të PTK-së të caktojë Sebahedin Ramaxhikun. Ramaxhiku është drejtor për çështje të korporatës dhe njëherësh sekretar i Bordit të Drejtorëve të PTK`së. Këtë pozitë Ramaxhiku do ta mbajë deri në zgjedhjen e kryeshefit të ri ekzekutiv.

“Bordi po ashtu ka marrë vendimin për shpalljen e konkursit për pozitën e kryeshefit ekzekutiv të PTK`së. Konkursi do të jetë i hapur 30 ditë nga dita e shpalljes”. Ndryshe pozitën e ushtruesit të detyrës së drejtorit të kompanisë, për disa muaj radhazi, Ramaxhiku e ka mbajtur edhe pas dorëheqjes së ish drejtorit Etrur Rrustemaj.

HETIMET

Korporata më profitabile në vend, nuk ka mundur të rehatohet me drejtor tash e 15 muaj. Fillimisht dha dorëheqje Rrustemaj. Pas tij, në një proces maratonik, bordi i PTKsë vendosi ta caktonte Kryeshef Ekzekutiv Adnan Merovcin. Ai, pa u bërë dy mauj dha dorëheqje duke u arsyetuar se po e bëntë këtë për çështje personale.

e mundshme në Agjencinë Kosovare të Mirëbesimit të konvertuar tani në Agjencinë Kosovare të Privatizimit. “Protestat e vazhdueshme të punëtorëve që kërkonin realizimin e të drejtave të tyre para dyerve të kësaj çerdheje të korrupsionit neutralizoheshin me ndërhyrje të SHPK-së dhe premtime të politikanëve që ishin në pushtet e që në fakt ishin përfituesit më të mëdhenj, së bashku me menaxherët ndërkombëtarë”, ka vlerësuar KMDLNJ. I njëjti ka përkujtuar se siguronte informata nga brenda për bashkëjetesën kriminale të politikanëve vendorë dhe ndërkom-

Askush deri më tani nuk është dënuar për keqpërdorimet në procesin e privatizimit. Përgjegjës për procesin e privatizimit kanë qenë ndërkombëtarët, ndërkaq zbatues politikanët e vendit. Andaj edhe nuk janë zhvilluar asnjëherë hetime të mirëfillta.”

FOTOT: PETRIT RRAHMANI

Për më tepër, një pjesë e madhe e dokumenteve ishin hedhur në kontejnerë bërlloku ose afër tyre. E ka pasur dokumente aty ku ishte edhe mbishkrimi ‘confidential’. UNMIK`u tash thirret në kopjet elektronike. “Përfaqësuesit e AKP-së janë në posedim të një serveri, për çka unë mora garanci nga përfaqësuesit e shtyllës IV të BE`së, që përfshinë arkivin komplet të AKM`së e që përmban kopjet elektronike të të gjitha dokumenteve zyrtare të të gjitha dokumenteve zyrtare dhe korrespondencave, duke përfshirë edhe incizimet e Bordit të drejtorëve të

AKM-së”, tha Zannier. Në anën tjetër, policia kosovare tashmë ka filluar hetimet. Këtë e ka konfirmuar zëdhënësi i policisë Veton Elshani. Ai tha se hetimet kanë filluar qysh në ditën e raportimit të medieve rreth djegies së këtyre dokumenteve. Lidhur me këtë skandal ka reaguar edhe Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut. KMLDNJ ka demantuar zëdhënësin e UNMIK-ut Aleksandër Ivanko, kur ka deklaruar se informatat e publikuara për djegien e dokumenteve të privatizimit janë spekulime të pastra mediale.

“Në mediat e shkruara dhe elektronike shihen qartë dokumentet e privatizimit të shkatërruara dhe të djegura, gjë që me fakte e demantojnë zëdhënësin e UNMIK-ut, Ivanko”, ka konkluduar KMDLNJ. Ky këshill ka kërkuar nga qeveria dhe prokuroria që të ndërmarrin veprimet e duhura dhe të sqarohen gjërat. “Vetë këto informata që janë plasuar në media mjaftojnë që kryeprokurori i Kosovës t’i fillojë hetimet ex officio, gjë që nuk e ka bërë deri më tani”, thuhet në reagimin e KMDLNJ-së. Nga ky këshill është tërhequr vërejtja edhe më parë për parregullsitë

bëtarë dhe aktivitetin e tyre. Këshilli vlerëson se ata kanë siguruar informacione për kompanitë dhe individët që kanë qenë të përfshirë për procesin e privatizimit duke i paracaktuar fituesit. Gjithashtu kanë dhënë vlerësime për çmimin e objekteve që duhet të privatizohen, kanë lejuar që privatizimi të bëhet në emër të blerësit fiktiv, ndërkaq që blerësi i vërtetë ka qëndruar në prapavijë. “Procesi i privatizimit ka qenë i kontrolluar dhe i ndikuar nga klasa politike e korruptuar vendore dhe ndërkombëtare”. Politikanët vendorë dhe ata ndërkombëtarë, shton KMLDNJ, kanë qëndruar prapa procesit të privatizimit, andaj dhe kanë siguruar miliona euro për veten e tyre gjithnjë të mbrojtur me imunitet, në radhë të parë ndërkombëtarët, të cilët pastaj ua kanë siguruar imunitetin edhe mafisë politike vendore.

Forcohen lidhjet energjetike Tinka Kurti Prishtinë 9 shtator — Ministrja e Energjisë dhe minierave, Justina Shiroka-Pula, dhe homologu i saj nga Shqipëria, Genc Ruli nënshkruan të martën memorandumin e bashkëpunimit në fushën e energjisë. “Bashkëpunimi të cilin ne e kemi nënshkruar sot ka të bëjë me plotësimin dhe planifikimin e nevojave në sektorin e energjisë jo vetëm për biznese, por edhe për amvisëri në përgjithësi”, tha Pula. Sipas saj, bashkëpunimi mes Kosovës dhe Shqipërisë është shumë i natyrshëm për shkak të ballafaqimit me të njëjtat probleme në energjetike dhe me të njëjtat sfida në të ardhmen. “Synimet tona të përbashkëta kanë qenë dhe do të jenë të analizojmë një investim të përbashkët në kapacitetet e reja gjeneruese në sektorin e energjisë”, tha Pula. Ajo tregoi se këto dy ministri e kenë planifikuar edhe ndërtimin e linjës Interkonjeksionit 400 kilovat Shqipëri-Kosovë. Të dy ministrat pohuan se bashkëpunimet do të jenë në fushën e investimeve në sektorin e energjisë, në hidro, në termo dhe në burime të tjera të ripërtërishme. Ndërsa, sipas ministrit Ruli, Kosova dhe Shqipëria janë dy vende që kanë prodhim energjie të pamjaftueshëm për kërkesën tonë prej konsumatori, duke parë dinamikën që ka në ekonomitë e këtyre vendeve. “Konfiguracionet tona energjetike kanë nevojë të domosdoshme për këtë bashkëpunim si dhe shkëmbimet e energjisë elektrike gjatë gjithë periudhës së vitit”, tha Ruli. Ndërsa për ndërtimin e përfolur të termocentralit Kosova C, Ruli tha se është një projekt madhor dhe duhen një numër i madh vitesh për t’u realizuar.


12

E mërkurë, 10 shtator 2008

Express

Ballkan redaktor: Faton Raçi e-mail: faton.raci@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Athina dhe Shkupi pesimistë Të enjten (sot) në New York zhvillohet raundi i ri i negociatave mes palës greke dhe maqedonase për emër. Palët kanë shprehur një pesimizëm të theksuar sa i përket zgjidhjes së problemit që kërcënon perspektivën euroatlantike të Maqedonisë. "Ne do t'i përmbushim kriteret. 70 për qind tashmë i kemi

E-Novine

Çfarë koincidence, kush s’do të dëshironte të lexonte se si e sheh të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen kryetari i DSS, Vojislav Kostunica; një demokraci dhe një liri kjo e pastër e informimit. E kush thotë se ‘lluzerët’ duhet ta kenë vendin në margjina, atje fundi i fundit, siç do të thoshte ndonjë i mençur, ka shumë më pak vend, andaj edhe konkurrenca është më e madhe. Ndoshta për shkak të kësaj në ballinën e gazetës ‘Politika’ u gjend intervista me ish-presidentin e RFJ dhe ish-kryeministrin e Serbisë (në dy mandate), me humbësin e zgjedhjeve parlamentare të majit, megjithëse 21 mandate në parlament për dikë mund të paraqesin edhe sukses. Kolapsi i marrëveshjes së parealizuar, të paqartë dhe të panënshkruar me radikalët te shumëkush nxiti idenë paksa të çmendur se Kostunica do të qetësohej dhe, pse jo, se me Kosta Cavoskin ( le të kujtojmë titullin ‘Pluralizmi dhe monizmi partiak”), do t’i përkushtohet analizimit të të gjitha veprimeve të tij fatale, të cilat në opinion quheshin legalizma, ndërkohë që nga popullata e zakonshme një prishësi e skajshme. Po, ai tash po kryen detyrën e kryetarit partiak, tregojnë me entuziazëm bashkëpunëtorët e tij. Një prej sqarimeve themelore të dështimit të demokracisë së këtushme - ajo: “Kostunica është i ndershëm” – falët shkrimit në ‘Politika’ fitoi edhe një epiko të ri, një bizaritet pasojat e të cilit në sistemin mental të lexuesve të gazetës në fjalë janë të parashikueshme, ndonëse, siç e dimë tashmë, ato mund të jenë edhe të rrezikshme. Shumë madje. Ja njëherë ushtima, e i presim edhe reagimet. Një zonjë e vjetër - sintagmë kjo sjellshme për praktikimin e zanatit më të vjetër në botë opinionit ia sjellë qëndrimet e Kostunicës, të cilat deri diku e sqarojnë historinë e re të Serbisë, pohon njeriu që gjithnjë ka mundur t’ju shikoj në sy, po të ekzistonin “shkaqe serioze që popullit t’ia kthente mandatin” (e kush do të dyshonte në këtë gjë), dhe i cili për partinë e vet thotë se dëshmoi se “udhëheq një politikë të drejtë dhe parimore edhe kur është në pozitë edhe kur është në opozitë”. Asociimi i parë për njerëzit që s’kanë amnezion janë ata 14 (nuk besoni? Atëherë ata 12!!!) demonstrues të DSS në protestat për vjedhjen zgjedhore, në vitet 1996 dhe 1997. "Jam i kënaqur që s’bëra lëshime”, njofton Kostunica nga ballina e ‘Politika’. Dhe atë fare pranë tregimit, që ka edhe një fotografi goxha të madhe, për demisionimin e Tomislav Nikolic, ishzëvendëskryetarit të SRS dhe partnerit të tij nga koalicioni i pashkruar në nivel republikan. A mos

k o l u m n e

Ushtimat pa reagime dikush këtu dëshiron ta reinkarnojë miqësinë në patriotizëm. Gjegjësisht, jo dikush, po redaksia e Zonjës, e kjo për shkak të, le të themi, interesave kombëtare, të cilat nënkuptojnë faktin se prej këtu nuk është nisur asnjë granatë drejt Vukovarit dhe Sarajevës, dhe se nijeti për masakrën e Srebrenicës nuk është bërë këtu, siç shkruhet aty. Është një supozim taktik, ndonëse kjo tani quhet politikë redaktuese, të thuhet se Tomislav Nikolic gjatë luftërave në hapësirat e ish-SFRJ nuk ka vrarë askënd, se nuk e di ku ndodhet Hrtkovci, e as se ku radikalët trima ia hodhën bombën një plake në oborr. Kështu që, rrjedhimisht, edhe Kostunica ka të drejtë kur deklaron (e këtu s’ka asnjë gabim shtypi) se: "Politika është politikë, e hipotezat e llojit ‘çka do të ishte po të ishte’ janë diçka tjetër. Por, dihet se para arrestimit të Radovan Karadzic unë pata thënë se duhet shtruar pyetja e legjitimitetit të Gjykatës së Hagës (ngase Tribunali i Hagës për të paraqet birën e fundit të kavallit). Njësoj, sikurse kam thënë se me BE duhet sqaruar se çka është Serbia – ne pohojmë që Serbia përfshinë Kosovën, e ata diçka tjetër. Duhet ulur dhe biseduar rreth legjitimitetit të Tribunalit të Hagës. Në atë çast kur e pamë se po lirohen dy kriminelë – Haradinaj dhe Oric – u angazhova që të shtrohej pyetja e legjitimitetit të Gjykatës së Hagës”. E se me kë do të donte të ulej ish-kryeministri i Serbisë dhe kush do ta merrte seriozisht, nuk tregoi. Ndoshta në këtë intervistë ideja më interesante, që t’i përkujton disa qëndrime të radikalëve, edhe pse ndoshta këtu mund të bëhet fjalë edhe për kopjim nga njëri-tjetri, është se: "Kërkimi i mendimit paraprak nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë, në vend se atje të kishim dërguar akuza, është një ekspozim i rrezikshëm dhe i panevojshëm ndaj rrezikut që kjo iniciativë të hedhet poshtë dhe që pastaj Serbia të mbetet pa asnjë mundësi për të bërë ndonjë lëvizje të ardhshme. Ekziston pra një rrezik serioz që të mbesim në qorrsokak (e pamundur kjo, v. a.). Të shohim se sa shtete do ta përkrahin këtë iniciativë në Asamblenë e Përgjithshme të OKB. Duhet pasur parasysh se shtetet shumë vështirë vendosin që në OKB t’i përkrahin iniciativat që faktikisht akuzojnë SHBA”. Padi kundër ndonjë shteti nuk ka pasur, ndonëse ish-kryeministri do të mund ta ngritë ndonjë private. E sa i përket të akuzuarit të Hagës, Ratko Mladic, thotë se “shërbimet nacionale, dhe Ekipet Aksionale që u morën me çështjen e Gjykatës së Hagës, gjatë një periudhe deri te informacionet për vendlëvizjet e tij të mundshme vinin me disa muaj vonesë. Por, kurrë nuk pati informacione relevante. Andaj, nuk mund as të negociohej”. Dmth pra se duhet të harrojmë që Kostunica në vitin 2001, sipas pohimeve të veta, ia kishte “ndalur ushqimin” Ratko Mladicit, nga buxheti i Serbisë – nëse dikush beson ende në këtë gjë. Thelbi i tregimit janë krimet e luftës, të cilët në rrethana paqësore pësojnë mutacione të caktuara, dhe në të cilat njerëzit që gjatë ndonjë periudhe e personifikonin Serbinë anti-luftarake, Tomislav Nikolicin e shohin si njeri pozitiv. Ose, që do të thoshte një koleg imi më me përvojë, si një aligator vegjetarian.

por qëndrimi dhe pozicioni i qeverisë në Shkup s’më bëjnë optimist aktualisht", deklaroi të hënën kryeministri grek Karamalis. Pavarësisht vetos greke për anëtarësimin e Maqedonisë në NATO, gjatë samitit në Bukuresht, Greqia ka paralajmëruar veto edhe për integrimin e Maqedonisë në BE.

Serbia a

Bojan Toncic

Thelbi i tregimit janë krimet e luftës, të cilët në rrethana paqësore pësojnë mutacione të caktuara, dhe në të cilat njerëzit që gjatë ndonjë periudhe e personifikonin Serbinë anti-luftarake, Tomislav Nikolicin e shohin si njeri pozitiv. Ose, që do të thoshte një koleg imi më me përvojë, si një aligator vegjetarian. Ne s’kemi lustrim – por e kemi ‘Politikën’ dhe Kostunicën. Edhe Tomën. Dhe, anasjelltas. Kush mund të pajtohet me këtë gjë le të kënaqet.

përmbushur. Në fillim të këtij muaji dhe në tetor do ta përmbushim edhe pjesën tjetër, por, i përmbushëm ose jo, do të ndodhë njësoj si në Bukuresht", tha Gruevski të hënën. "Pozicioni ynë është gjetja e një emri për përdorim ndërkombëtar, që do të përmbante një përkufizim gjeografik për fqinjin tonë,

Kundër amnistisë së Plavsic Anëtari i Kryesisë së BeH, Zeljko Komsic, kërkoi nga autoritetet suedeze që të mos e lejojnë amnistisë e ish-kryetares së Republika Srpska, Biljana Plavsic, e cila nga Tribunali i Hagës u dënua më 11 vjet burg për krime kundër njerëzimit në BeH.

Sarajevë, 9 shtator — Lidhur me mundësinë e lirimit të përkohshëm nga burgu të Biljana Plavsic, e cila dënimin e vuan në Suedi, Komsic i dërgoi një letër kryetarit të Kuvendit të Suedisë, Peer Vesterberg, dhe kryeministrit të Suedisë, Fredric Reinfeld. Në letër përkujtohet se Plavsic, si anëtare e udhëheqësisë së ngushtë të serbëve gjatë luftës të BeH, që nga qershori 2003 vuan dënimin në burgun suedez Hinseberg, të cilin e kishte shqiptuar Tribunali i Hagës “për krimet më mizore të kryera ndaj njerëzimit”.


BALLKAN EXPRESS 13

E mërkurë, 10 shtator 2008

“Skupshtina” ratifikon MSA

Veteranët: Sanader për president

Deputetët e Kuvendit të Serbisë ratifikuan MSA, Marrëveshjen Kalimtare me BE dhe Marrëveshjen Energjetike me Rusinë. Për vërtetimin e marrëveshjes me BE votuan 140 deputetë, e kundër ishin 28. Deputetët e Partisë Radikale Serbe dhe grupi parlamentar i Tomislav Nikolicit nuk morën pjesë në deklarimin për vërtetimin e këtyre marrëvesh-

Shoqata e Luftëtarëve, Invalidëve dhe Vejushave të Luftës Atdhetare, ‘Podravka’, anketoi luftëtarët, duke i pyetur se kënd do ta dëshironin për president të ardhshëm të Kroacisë. Pothuajse gjysma e të anketuarve anojnë për Ivo Sanader. Luftëtarëve iu shtrua edhe pyetja nëse do të duhej që Stjepan Mesic të kandidohej për kryeministër kur t’i

jeve. Megjithatë, ata votuan për miratimin e marrëveshjes energjetike me Rusinë, që mori përkrahjen e 214 deputetëve, ndërkaq 22 ishin kundër. E mërkura ishte përcaktuar di ditë votimi në Kuvend, ngase qeveria tërhoqi nga procedura Propozimin e Rezolutës për Kosovën, kështu që Kuvendi përfundoi diskutimet për të gjitha pikat e rendit të ditës.

skadojë mandati presidencial. 77 për qind e të anketuarve konsiderojnë se ky do të ishte vendim i keq; për Mesic do të ishte më mirë të tërhiqej nga politika dhe të fillojë me shkrimin e memoareve. Luftëtarët mendojnë se politikanët që për ta kanë bërë më së shumti janë Jadranka Kosor (52 për qind) dhe Ante Kotromanovic (19 për qind).

antirumune Përderisa serbët në Rumani i gëzojnë të drejtat fetare të garantuara nga shteti, rumunëve në Timok u është ndaluar edhe të luten në gjuhën e tyre. Rumunët e zonës së Timokut, të “fqinjës sonë të dashur” Serbisë, nuk kanë kurrfarë të drejtash. Jo... ata kanë të drejtën për të qenë të diskriminuar”. A ka nevojë të flitet për të drejtat e njeriut dhe për liritë fetare?

Bukuresht, 9 shtator — Ditëve të kaluara u dëshmua se sintagma, “relacione të shkëlqyera ndërmjet serbëve dhe rumunëve”, është një mashtrim. Aq sa e admiroj kokëfortësinë dhe rezistencën e serbëve, po aq e nënçmoj nacionalizmin e tyre të një radikalizmi të ekzagjeruar. Ja faktet: më 2005, një rumun nga Serbia, Bojan Aleksandrovic, qe shuguruar nga episkopi rumun, Hirësia e Tij Daniil, dhe në pronën e tij u ngrit një kishë. Një vatër e vogël ku rumunët do të luteshin në gjuhën amtare, do t’i pagëzonin fëmijët, do të martoheshin, ose do t’i vajtonin të vdekurit. Kjo për faktin se rumunët e zonës së Timokut, të “fqinjes sonë të dashur” Serbisë, nuk kanë kurrfarë të drejtash Jo, jo, ata kanë të drejtën për të qenë të persekutuar. Të trembur nga një prift i gjorë, i cili mund ta ripërtërinte identitetin kombëtar të këtyre rumunëve të pushtuar për dekada të tëra, autoritetet serbe reaguan në mënyrë të dhunshme. Fillimisht u munduan ta shpartallonin kishën. As që vlente për ta se kisha ishte ortodokse, se i përkiste të të

njëjtëve vëllezër, që i besojnë Krishtit. Faktikisht, “mbrojtja e ortodoksisë” është një parullë të cilën serbët e nxjerrin në pah sa herë që e kërkon interesi i tyre. Pastaj, kërkuan intervenimin e armatës. Në prill të vitit 2006, një delegacion i Kishës Serbe erdhi për marrëveshje në Bukuresht, me një nofull në qiell dhe me tjetrën për toke. Herë me kërcënime, herë me fjalë të mira, e herë me “pravoslavna braca”, serbët arritën ta zhvendosnin selinë e peshkopatës rumune nga Vrsac (Vrshoara) në Rumani. Kërkuan madje dhe modifikimin e titullit, ndërkaq, ne u pajtuam që të mos akuzohemi si qëllimkëqij. Kështu, peshkopata e Vrsacit u shndërrua në Dacia Felix, një titull ky për fatin tonë tejet i inspiruar. Sipas akteve të nënshkruara në Bukuresht, serbët premtuan se do të merreshin me rumunët e Luginës së Timokut, në kuptimin që ata do t’u vënë në shërbim priftërinjtë që e dinë gjuhën rumune. Tani, qoftë fjala mes nesh, negociatat qenë dinamizuar nga një prift i dobët rumun për nga engjëlli, i cili gjithnjë pozonte në veladonin e një rrëfyesi të përmirësuar. Kështu, ndonëse i përulur, ai me miqtë e tij pravosllavë dinte të bënte dallavere me energji elek-

trike dhe me lëndë druri për ndërtim. Njëra pas tjetrës, e mbajti fjalën. Serbët, ndërkaq, e lajmëruan priftin Bojan se do ta dëbonin nga e drejta e priftërimit. Motivi? Sepse ka mbajtur meshë në gjuhën rumune! Përderisa serbët në Rumani i gëzojnë të drejtat fetare të garantuara nga shteti - kanë një vikariat në Timishoara - rumunëve të Timokut, në Serbi, u është ndaluar të luten në gjuhën e tyre. Ka nevojë të flitet për të drejtat e njeriut dhe për liritë fetare? (…) Meriton të përkujtohet fakti se në janar të vitit 2008, patriku serb Pavle për riaktivizimin e peshkopatave rumune në Basarabi (Republika e Moldavisë, tani shtet i pavarur, një ish-republikë rumune, deri para 16 vitesh nën kthetrat e Bashkimit Sovjetik) pat thënë: “Historia e riaktivizimit të Mitropolisë së Basarabisë është e lidhur me njërën nga periudhat më të errëta në historinë e njerëzimit – periudhën e pushtimit nazist!” Vaj halli për ata që i kanë serbët “vëllezër”!

“Ajo mori pjesë në planifikimin, krijimin dhe ekzekutimin e përndjekjes dhe të asgjësimit të boshnjakëve, kroatëve dhe banorëve tjerë joserbë në BeH”, theksoi Komsic. Sipas tij, ai “disponon me informacionin se ekziston mundësia që pas kryerjes së 2/3 të dënimit, organet përgjegjëse të drejtësisë së Mbretërisë së Suedisë do të mund ta aprovonin kërkesën e të dënuarës për shkurtim të dënimit, gjegjësisht për amnisti, dhe që atë t’ia dërgojnë edhe Gjykatës së Hagës”. “Perosnalisht, por edhe si anëtar i Kryesisë së BeH, e duke marrë parasysh mizorinë e veprës për të

cilin akuzohet, por edhe për shkak të mosgatishmërisë së shfaqur për çfarëdolloj bashkëpunimi të mëtutjeshëm me Tribunalin e Hagës gjatë rasteve tjera, çfarëdolloj akti i mëshirimit ndaj personit në fjalë do të ishte një gabim i madh dhe një ofendim për viktimat dhe familjarët e viktimave të veprimit kriminal në të cilin ajo mori pjesë dhe për të cilin u dënua”, theksoi tutje Komsic. Ai shtoi se, “rezultat i drejtpërdrejt i aktivitetit dhe Biljana Plavsic” janë edhe gjenocidi në territorin e Srebrenicës, mbi 100,000 njerëz të vrarë në BeH, qindra-mijëra të plagosur dhe mijëra gra të dhu-

nuara, por edhe fakti se në BeH akoma kërkohen mbi 13,000 të zhdukur. Komsic nënvizoi se në rastin e saj do të duhej pasur një kujdes të veçantë, ngase në Suedi punojnë dhe jetojnë rreth 60,000 qytetarë me prejardhje nga BeH, “shumicës së të cilëve i është dashur ta braktisnin vendlindjen pikërisht për shkak të angazhimeve luftarake të dënuarës”. “Mendoj se të gjitha këto nuk lënë kurrfarë mundësie etike për shprehjen e çfarëdo akti të mëshirës ndaj të dënuarës nga ana e organeve përkatëse të Mbretërisë së Suedisë”, e përfundon Komsic letër dërguar organeve suedeze. (Beta)

Florian Bichir ‘Evenimentul Zilei’

Ditorja ‘Evenimentul Zilei’ del në Bukuresht dhe Kluzh-Napoka, dhe ka rreth 546,000 lexues.Përktheu: Baki Ymeri

Ivica Dacic pranë varrit të nënshkruesit të ‘Daytonit’. / FOTO: EPA

Sarajeva! Ç’është ajo? Pas deklaratës së të shtunës gjatë vizitës në Banjallukë të ministrit të Brendshëm të Serbisë, Ivica Dacic, se Serbia, si garantuese e Marrëveshjes së Daytonit, qëndron dhe do të qëndrojë fuqishëm prapa Republika Srpska’s në ruajtjen e të drejtave që u fituan në Dayton, pasuan reagimet e përfaqësuesve të partive politike të BeH. Sarajevë,9 shtator — Përfaqësuesit e partive politike me seli në Federatën e BeH, ia shohin për të madhe Dacicit shkuarjen në Banjallukë para se ajo, siç praktikohet në diplomaci, paraprakisht të paralajmërohej në Ministrinë e Jashtme të BeH. Për shkak të kësaj gjëje, por edhe të deklaratave të tij, në Partinë e Aksionit Demokratik (SDA) tërheqin vërejtjen se Marrëveshja e Daytonit nuk i jep kurrfarë të drejtash ekskluzive Serbisë që në një pjesë të BeH të sillet sikurse ndaj ndonjë principate të vet, dhe as serbët në BeH s’e kanë të drejtën ekskluzive ndaj cilësdo pjesë të territorit të BeH - e cila gjë vlen edhe për dy popujt tjerë. “Populli serb në BeH është njëri prej popujve konstituiv dhe i barabartë me dy të tjerët, gjë që, pavarësisht të gjithave, për shekuj mundësoi një jetë të llojllojshme dhe tolerancë në këto hapësira. E pikërisht mbi këtë trashëgimi civilizimi, parimi dhe përvoje, Serbia moderne do të duhej të ballafaqohej me keqkuptimet e saj rreth miteve të Kosovës. Madje edhe vetë Kosova është rezultat i po këtij iluzioni”, thuhet në kumtesën e SDA. Edhe në Partinë për BeH

janë të mendimit se Dacic është në iluzion, sepse asnjë vendim në BeH as deri tani nuk ka mundur të sillet pa pajtimin e të tre popujve konstituiv. Si shembull për këtë e përmendin votimin e entiteteve në kuvendin shtetëror, ku asnjë ligj në Dhomën e Popujve të BeH s’mund të kalojë nëse s’ka pajtim. Rrjedhimisht, deklarata e Dacicit i habitë, sepse, siç thonë, kjo është e pamundur të bëhet, qoftë edhe nëse bëhet fjalë për ndryshimin e Kushtetutës. Për ndryshim nga politikanët e Federatës së BeH, në Republika Srpska mendojnë ndryshe. Në këtë entitet bosnjë-hercegovinas nuk shohin asgjë të pazakontë në vizitën e Dacicit, e as në deklaratat e tij. Kështu në SNSD thonë se, ndonëse e paparalajmëruar, vizita e ministrit të Brendshëm të Serbisë në Banjallukë nuk do të duhej të ishte problem, sepse bëhet fjalë për lidhjet speciale mes Serbisë dhe Republika Srpska. Gjithashtu, nënvizohet se Serbia është garantuese e Marrëveshjes së Daytonit, prandaj edhe s’duhet habitur e drejta e saj “që të kujdeset” për mbrojtjen e Marrëveshjes së Daytonit. Vizita e përfaqësuesit të qeverisë së Serbisë në Republika Srpska s’është e pazakontë. Edhe para se të nënshkruhej Marrëveshja për Lidhjet Speciale mes atij entiteti bosnjë-hercegovinas dhe Serbisë, Banjalluka vizitohej nga përfaqësuesit e shtetit fqinj. Institucionet shtetërore të BeH kryesisht ishin anashkaluar, ndërkaq vizita e fundit e presidentit të Serbisë, Boris Tadic, në Sarajevë ndodhi para më shumë se një viti. Prej atëherë e deri më sot nuk pati asnjë vizitë protokollare të nivelit shtetëror mes këtyre dy shteteve. (E-Novine)


14 marketing

E mërkurë, 10 shtator 2008 REPUBLIKA E KOSOVËS REPUBLIKA KOSOVA KOMISIONI RREGULLATIV I PROKURIMIT PUBLIK PUBLIC PROCUREMENT REGULATORY COMMISSION REGULATORNA KOMISIJA JAVNE NABAVKE

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS-FURNIZIM (Afatet e përshpejtuara )

NJOFTIM PËR DHËNIE TË KONTRATËS PUNË

Konform nenit 39 të Ligjit nr.02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: PIA/CW/08-080-R-521 I AUTORITETI KONTRAKTUES II: LËNDA E KONTRATËS II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: Punë Ndërtimore në terminalin e shkuarjes Ri-tender III.1 LLOJI I PROCEDURËS X E hapur

E kufizuar

E negociuar

Kuotim i çmimeve

III.2 KRITERET PËR DHËNIEN E KONTRATËS: “çmimi më i ulët” IV: DHËNIA E KONTRATËS IV.4 Emri dhe adresa e operatorit ekonomik të cilit i është dhënë kontrata: “Edona” Sh.p.k. , Rr. Dëshmorët e Kombit”- Ferizaj. IV.5 Informacione lidhur me vlerën e kontratës Vlera e përgjithshme përfundimtare e kontratës 22.987,81€ (përfshirë TVSH) V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: (shëno adresën e plotë): Fehmi Agani 43, Prishtine. Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të shpallur me rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të kontratës, është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

Konform nenit 39 të Ligjit nr.02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: BKKK-08-403-121 I AUTORITETI KONTRAKTUES Korporata Energjetike e Kosovës (KEK) sh.a. II: LËNDA E KONTRATËS II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: “Furnizim: Material elektrik per Sektorin e Sitnicës” III.1 LLOJI I PROCEDURËS X E hapur E kufizuar E negociuar Kuotim i çmimeve III.2 KRITERET PËR DHËNIEN E KONTRATËS: çmimi më i ulët i përgjegjshëm IV: DHËNIA E KONTRATËS IV.4 Emri dhe adresa e operatorit ekonomik të cilit i është dhënë kontrata: “Elektrostublla”- Viti Rr.Hoxhë Jonuzi” P.N. -Viti IV.5 Informacione lidhur me vlerën e kontratës Vlera e përgjithshme përfundimtare e kontratës 19,693.75 € (përfshirë TVSH) V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të bëjë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: Rr. Fehmi Agani nr.43 Prishtine, Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë të shpallur me rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për dhënie të kontratës, është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA RAD Po članu 39 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Nabavka br. PIA/CW/08-080-R-521 I: UGOVORNI AUTORITET II: PREDMET UGOVORA II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: Gradevinski radovi u terminal odlazka Ritender III.1 VRSTA PROCEDURE X Otvorena

Ograničena

Pregovaranja

Kvotiranje cena

III.2 KRITERIJUMI ZA DODELU UGOVORA: najniza cena DEO IV: DODELA UGOVORA IV.4 Ime I adrese ekonomskog operatera kojem je dodeljen ugovor: “Edona” Sh.p.k. , Dëshmorët e Kombit”- Ferizaj. IV.5 Informacije o vrednosti ugovora Ukupna vrednost ugovora 22.987,81(sa PDV-om) DEO V.1 ŽALBEZakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: (adresa) Fehmi Agani 43, Pristina. Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

OBAVEŠTENJE O DODELI UGOVORA-NABAVKA (Ubrzani vremenski rokovi) Po članu 39 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Br.Nabavke: BKKK-08-403-121 I: UGOVORNI AUTORITET: Energetska Korporacija Kosova d.d. (EKK) II: PREDMET UGOVORA II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: ” Elektricni material za Sektor Sitnice” III.1 VRSTA PROCEDURE X Otvorena Ograničena Pregovaranja Kvotiranje cena III.2 KRITERIJUMI ZA DODELU UGOVORA: najniža cena DEO IV: DODELA UGOVORA IV.4 Ime i adrese ekonomskog operatera kojem je dodeljen ugovor: “Elektrostublla”Ul.Hoxhë Jonuzi” b.b. -Vitina IV.5 Informacije o vrednosti ugovora Ukupna vrednost ugovora : 19,693.75 € (sa PDV-om) V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: Ul.Fehmi Agani br.43 Pristina Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

UNIVERSITETI I PRISHTINËS

Programi Iniciativa për Rini Instituti i Prishtinës për Studime Politike

UNIVERSITAS STUDIORUM PRISHTINIENSIS Fax. ++ 381 38 - 244 187, Tel. ++ 381 38 - 244 183, - 244 – 186 Web-site: www.uni-pr.edu, E-mail: rektorati@uni-pr.edu Nr. Dt.

________________________________________________ SHPALL KONKURS PËR TË RINJTË E KOSOVËS Qëllimi: Iniciativa për Rini synon promovimin e lidhjeve kulturore dhe sociale në mes të rinjve kosovarë, pa dallim etnie e religjioni. Ka për qëllim ofrimin e një ambienti të përshtatshëm për komunikim dhe zhvillim të ideve të përbashkëta.

Universiteti i Prishtinës në bazë të nenit 4 të Statutit të UP-së, shpall

KONKURS

Përmes këtij programi do të ofrohen seminare dhe aktivitete tjera në çështjet rinore, si: • • • •

Seminarin në Prishtinë; Organizimin e vizitave në vende historike dhe turistike; Realizimin e një dokumentari, dhe Financimin e projektit të dalë nga pjesëmarrësit.

Përgjatë periudhës kohore prej dhjetë javësh do të organizohen tri kurse treditëshe, ndërsa PIPS do të ofrojë instruksione dhe përkrahje financiare të limituar për të zbatuar iniciativën që do të dal nga grupi. Ajo duhet të jetë në përputhje me qëllimet e programit të Iniciativës për Rini. Kërkohen: Të rinj të moshës 18-28 vjeç, nga universiteti, shoqëria civile, media, sektori publik dhe ai privat. Aplikuesit duhet të kenë përvojë të kënaqshme profesionale, të shfaqin mendim kritik dhe interes për zhvillimin e shoqërisë kosovare. Kushtet: Të jetë qytetar i Kosovës, i angazhuar në punë ose duke studiuar në Kosovë, të ketë përvojë në fushën e caktuar dhe njohuri te gjuhës angleze. Si të aplikoni: Aplikacionet mund t’i merrni në Zyrën e Institutit për Studime Politike – PIPS, Rr. “Agim Ramadani”, nr. 50/8, Prishtinë, si dhe në faqen e internetit http://www. pips-ks.org/ Për informacione shtesë, ju lutem kontaktoni në: 038 244 577 apo përmes e-mail-it: info@pips-ks.org Afati i fundit për dorëzim të aplikacioneve është deri më 17 shtator 2008

Për sekretar të përgjithshëm të Universitetit të Prishtinës. Kushtet: Përveç kushteve të përgjithshme të parapara me Rregulloren e UNMIK-ut nr. 2001/36, kandidatët të cilët konkurrojnë për këtë pozitë duhet t’i plotësojnë edhe këto kushte të veçanta: • Të kenë diplomë universitare ( master apo ekuivalent me më së paku katër vjet të studimeve); • Preferohen fushat profesionale nga drejtësia, ekonomia apo shkencat shoqërore; • Të kenë kualifikimet dhe përvojën e duhur; • Të kenë aftësi të dëshmuara organizative dhe menaxhuese; • Të kenë njohuri të mjaftueshme për proceset e arsimit, artit dhe kërkimeve; • Të kenë së paku pesë vjet përvojë pune në punët e ngjashme. Kandidatët së bashku me dokumentet e kërkuara duhet të bashkëngjisin edhe biografinë e shkurtër. Konkursi mbetet i hapur 15 ditë nga dita e shpalljes në shtypin e përditshëm. Dokumentet e pakompletuara nuk do të merren në shqyrtim. Dokumente e kërkuara kandidatët i dorëzojnë në zyrën e arkivit të UP-së, nr. 2 çdo ditë pune nga ora 11.00 – 16.00. Kandidatët duhet të shënojnë numrin e telefonit kontaktues.


marketing 15

E mërkurë, 10 shtator 2008

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit Ministrastvo za Saobraćaj, Poštu i Telekomunikacije Ministy of Transport and Communications

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit Ministrastvo za Saobraćaj, Poštu i Telekomunikacije Ministy of Transport and Communications

NJOFTIMI PËR KONTRATË [PUNE]

OBAVEŠTENJE O UGOVORU RAD

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: MTPT /08/167/521 I AUTORITETI KONTRAKTUES: Ministria e Transportit dhe Postë Telekomunikacionit II LËNDA E KONTRATËS Punë : Ndërtimi i urës në Bajë të Malishevës II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: Ndërtimi i urës në Bajë të Malishevës II.1.2 Lloji i kontratës [punë] : Ndërtimi i urës në Bajë të Malishevës III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE III.1.1 Sigurimi i ekzekutimit 10 % i vlerës totale te projektit IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: Ekonomikisht me i favorshëm IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit / : data: 24/09/ 2008 koha: 17:00 vendi Ndërtesa e Kuvendit kati i lll Zyra 305 E Prishtinë Dokumentet me pagesë: X Po Jo Nëse po, çmimi: 50 euro IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve / kërkesave për pjesëmarrje: Data 25/09/2008 ora 14:00 vendi: Ndërtesa e Kuvendit kati i lll Zyra 305 E Prishtinë IV.3.5 Sigurimi i tenderit: 3 % € e vlerës se përgjithshme te kontratës IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve: Data: 25/09/2008 ora : 14:30 vendi: Ndërtesa e Kuvendit kati i lll Zyra 305 E Prishtinë NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: : Rr “ Fehmi Agani” nr 43 Prishtinë Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Br.Nabavke: MTPT/08/167/521 I: UGOVORNI AUTORITET : Ministarstvo za Saobraqaj Postu i Telekomunikaciju – Zgrada Skupstine lll sprat k. 304 E II: PREDMET UGOVORA: Izgradnja mosta u Malisevskoj Banji II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: : Izgradnja mosta u Malisevskoj Banji II.1.2 Vrsta ugovora rad : Izgradnja mosta u Malisevskoj Banji III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE III.1.1 (Osiguranje izversenja radova 10 %) totalni vredonst ugovora DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA Ekonomski najpovolnji tender IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea i prekvalifikovanih dokumenata Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije: datum: 24/09/2008 vreme:17:00 mesto Zgrada Vlade treqi sprat 305 E Dokumenti sa plaćanjem: x da cena: 50 € IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće datum 25/09/2008 vreme 14:00 mesto Zgrada Vlade treqi sprat 305 E IV.3.5 siguranje tendera <3 % > od totalno vrednosti tendera € IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera Datum: 25/09/2008 vreme: 14:30 mesto: Zgrada Vlade treqi sprat 305 E V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: (adresa) ul “Fehmi Agani “ br 43 Pristina Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit Ministrastvo za Saobraćaj, Poštu i Telekomunikacije Ministy of Transport and Communications

Republika e Kosovës Republika Kosova-Republic of Kosovo Qeveria - Vlada - Government Ministria e Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit Ministrastvo za Saobraćaj, Poštu i Telekomunikacije Ministy of Transport and Communications

NJOFTIMI PËR KONTRATË PUNË

OBAVEŠTENJE O UGOVORU RAD

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: MTPT/08/168/521 I AUTORITETI KONTRAKTUES: Ministria e TRANSPORTIT DHE POSTë-TELEKOMUNIKACIONIT Ndërtesa e Kuvendit Kati i III zyra E -305 II LËNDA E KONTRATËS; Punë II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues: Ndërtimi i urës mbi lumin Rahovica në rrugën Strezovc-Krilevë II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i dorëzimit të ,punëve ;Ndërtimi i urës mbi lumin Rahovica në rrugën Strezovc-Krilevë II.1.3 Informacione të marrëveshjes kornizë:N/A III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE III.1.1Sigurimi i ekzekutimit; 10% e vlerës totale IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: Tenderi ekonomikisht më i favorshëm IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit / dokumenteve para-kualifikuese Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit / dokumenteve para-kualifikuese: data: 24/09/2008 (dd/mm/vvv) koha: 17;00 vend; MTPT ,ndërtesa e Kuvendit , kati i III , zyre E-305. Dokumentet me pagesë: X Po Jo Nëse po, çmimi: _50.00 € IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve / kërkesave për pjesëmarrje: data 25/09/2008 (dd/mm/vvv) koha;10;00 vendi; MTPT- kati i III, zyra E-305 IV.3.5 Sigurimi i tenderit: 3 % e vlerës totale . IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve: Data: 25/09/2008(dd/mm/vvv) koha:10;30 vendi: MTPT , kati i III-të NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: (shëno adresën e plotë): _Rr. Fehmi Agani . Nr.43 10000 Prishtinë , Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Br.Nabavke: MSPT/08/168/521 I: UGOVORNI AUTORITET : MINIStARSTVO ZA SAOBRAČAJ, POŠTU I TELEKOMUNIKACIJE, Zgrada Skupstine ,III sprat ,kancelarija br.E-305 II: PREDMET UGOVORA;Rad II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet: Izgradnje mosta na reci Rahovica na putu Strezovc- Krilevo II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija predavanja snabdevanja, radovaIzgradnje mosta na reci Rahovica na putu Strezovc- Krilevo II.1.3 Informacije o okvirnom sporazumu: N/A III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE III.1.1 Osiguranje tendera :10 % totalne vrednosti tendera DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA; Ekonomski najpovoljniji tender IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE IV.3.2 Uslovi za uzimanje tenderskih dosijea i prekvalifikovanih dokumenata Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije: datum: 24/09/2008 (dd/mm/vvv) vreme:17;00 mesto; MSPT Dokumenti sa plaćanjem: x da ne. Ako da, cena: 50.00 € IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće datum 25/09/2008 (dd/mm/vvv) vreme;10;00 mesto; MSPT, III sprat ,kancelaria E-305 IV.3.5 siguranje tendera ; 3% totalne vrednosti tendera . IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera Datum:25/09/2008 (dd/mm/vvv) vreme:10;30 mesto:MSPT, zgrada skupstine , III sprat V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: (adresa) ulica Fehmi Agani Br.43 ,10000 Pristina , Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp


16 marketing

E mërkurë, 10 shtator 2008

REPUBLIKA E KOSOVËS/REPUBLIKA KOSOVA/ REPUBLIC OF KOSOVA

REPUBLIKA E KOSOVËS/REPUBLIKA KOSOVA/ REPUBLIC OF KOSOVA

MINISTRIA E ENERGJISE DHE MINIERAVE / MINISTARSTVO ENERGIJE I RUDARSTVA / MINISTRY OF ENERGY AND MINING

MINISTRIA E ENERGJISE DHE MINIERAVE / MINISTARSTVO ENERGIJE I RUDARSTVA / MINISTRY OF ENERGY AND MINING

LIGNITE POWER TECHNICAL ASSISTANCE PROJECT

LIGNITE POWER TECHNICAL ASSISTANCE PROJECT

JOB OPPORTUNITY: PROCUREMENT SPECIALITS

JOB OPPORTUNITY: ADMINISTRATION AND FINANCE TASK MANAGER

QEVERIA E KOSOVËS / VLADA KOSOVA /GOVERNMENT OF KOSOVA

General Project Objective: The World Bank is providing support to the implementation of certain aspects of the Kosovo Energy Strategy through the Lignite Power Technical Assistance Project (LPTAP). The objectives of the proposed LPTAP are to: (i) help Government of Kosova strengthen the enabling policy, legal and regulatory frameworks conducive to new investments in the energy sector; and (ii) Assist Government of Kosova in a transaction for attracting private investment into building new capacity for lignite thermal power generation guided by principals of environmental and social sustainability. In order to manage and coordinate the overall Project implementation, a Project Office (PO) has been established by MEM. The Project Office is now seeking to fill vacant position of Procurement Specialist. The requirements for this position are as follows: University degree or equivalent in related field to the task performing; Knowledge of international organizations/agencies’ and national public procurement/accounting and financial management regulations and procedures; Previous work experience in projects financed by international financial organizations; Familiarity in World Bank procurement guidelines for works, goods, and consultant services; Working knowledge of English (both written and oral). Excellent knowledge of MS Office applications (word, excel).

QEVERIA E KOSOVËS / VLADA KOSOVA /GOVERNMENT OF KOSOVA

General Project Objective: The World Bank is providing support to the implementation of certain aspects of the Kosovo Energy Strategy through the Lignite Power Technical Assistance Project (LPTAP). The objectives of the proposed LPTAP are to: (i) help Government of Kosova strengthen the enabling policy, legal and regulatory frameworks conducive to new investments in the energy sector; and (ii) Assist Government of Kosova in a transaction for attracting private investment into building new capacity for lignite thermal power generation guided by principals of environmental and social sustainability. In order to manage and coordinate the overall Project implementation, a Project Office (PO) has been established by MEM. The Project Office is now seeking to fill vacant position of Administrative and Financial Task Manager. The requirements for this position are as follows: higher education in accounting/ finance; previous work experience in accounting/financial management; knowledge of international and national accredited accounting standards; proficiency in the use of an accounting software or EXCEL; previous work experience in projects financed by international financial organizations; good knowledge of English (both written and oral); knowledge of energy and mining sector will be an advantage.

Responsibility of the Procurement Specialist: n Take actions for the finalization of technical specifications of goods and services to be procured, and to make sure such technical specifications are neutral in terms of bidders and in fully compliance with the World Bank procurement procedures guidelines with regard to goods, works and services; n Prepare and publish SPNs and advertisements, prepare bidding documents and all other documents required for procurement of consulting services and goods (based on the TORs for consulting services and training and technical specifications for goods prepared by the working groups); n Maintain and keep complete procurement documentation. Keeping of detailed records of procurement, for compliance purposes and in order to help the checks during World Bank monitoring and supervision missions; n Support the fulfillment of other procurement related activities as identified by Project management team. n Ensure full compliance of the Project procurement procedures with the WB guidelines and requirements, including planning and reporting requirements; n Regularly update the Procurement Plan, based on inputs provided by the working groups; n Coordinate work of the Evaluation Committees and provide administrative support to their work, including organization of Evaluation Committee meetings, preparation of minutes on Evaluation Committees’ meetings, and provision of instructions and guidance to Evaluation Committee members on the applicable WB procurement guidelines and procedures; n Provide administrative support during contract negotiation and contract signing; n Submit necessary procurement related reports to the WB and obtain necessary approvals of the WB (“No Objections”) and furnish to the WB copies of the signed contracts; n Monitor progress in realization of procurement activities in comparison with the agreed Procurement Plan, determine variations and deviations from the Procurement Plan and inform implementing agencies and WB, in order to identify causes and take necessary measures for correction; n Prepare quarterly reports on procurement activities and status of procurement under the Project;

Responsibility of the Administration and Financial Task Manager: n Manage daily administrative and financial issues with regard to Project activities and office, including monitoring the financial aspects of the procurement plan implementation; n In cooperation with the entire project staff, ensure the proper functioning and maintenance of office supplies and equipment provided within the Project; n Ensure that all financial records are up-to-date using Government Financial Management information System (Freebalance) in order to help in preparing narrative and financial reports as per the World Bank reporting requirements; n Check the financial related issues of the contracts to be concluded with the winning Consultants; n Process the invoices issued by providers only upon assurance in close collaboration with task mangers that services were delivered accordingly; n Draft Commitment Payment Orders on behalf of MEM and submit to MEM/MFE for approval; n Monitor the approved payments to the providers, contractors and consultants are made in timely manner either through single Treasury System or are paid directly by the Bank in accordance with Development Financing Agreement stipulations; n Maintain a computerized records’ system in order to meet the World Bank reporting requirements; n Draft, in close coordination with MFE’s Grant Unit , at every quarter and annually the Financial Management Reports (FMRs) on uses of Project funds; n Make needed arrangements as support to MEF for the appointment of the independent auditors or such auditors. Assessing audit reports from independent hired auditors, and following up any audit queries/management letters; n Assist the counterpart Grant Unit department within MFE in financial and budget planning for the Project; n Keep communication with MFE and provides additional commitment info with regard to signed contracts to be recorded and maintained at MFE/Grant Unit; n Participate in training programs/workshops; n Report to the PM and carry out any other activities as requested by the Project Steering Committee. n Assist the Head of Financial Department of MEM and MFE Grant Officer within Grant Unit in all related financial and accounting Project activities. n Coordinate PO activities with the PM, Task Managers, PO Staff and.

Application: All interested persons shall deliver documentation (Cover Letter, CV, and references - where appropriate) in a sealed envelope marked: “LPTAP – JOB APPLICATION: PROCUREMENT SPECIALIST”. Deadline: Deadline for submission of documentation is: September 19, 2008 at 11:00.

Application: All interested persons shall deliver documentation (Cover Letter, CV, and references - where appropriate) in a sealed envelope marked: “LPTAP – JOB APPLICATION: ADMIN/FIN TM”. Deadline: Deadline for submission of documentation is: September 19, 2008 at 11:00.

Contact and Address:

Contact and Address:

Attn: Dr. Lorik Haxhiu, Project Manager Ministry of Energy and Mining – The LPTAP Project Office 24 Maji Street No. 15, Arberia, 10000 Prishtina, Republic of Kosovo

Attn: Dr. Lorik Haxhiu, Project Manager Ministry of Energy and Mining – The LPTAP Project Office 24 Maji Street No. 15, Arberia, 10000 Prishtina, Republic of Kosovo


E mĂŤrkurĂŤ, 10 shtator 2008

marketing 17


K

18 BOTA

E mërkurë, 10 shtator 2008

BE e kërcënon Rusinë me konsekuenca Kryetari i radhës në BE, Nicolas Sarkozy e ka kërcënuar Rusinë me konsekuenca në rast se nuk e përmbush premtimin e vet për tërheqjen e trupave nga Gjeorgjia. Në mes të tetorit nuk duhet të gjendet më asnjë ushtar rus në territorin e brendshëm gjeorgjian, theksoi presi-

denti francez pas një takimi me homologun e tij gjeorgjian, Mihail Saakashvili në Tbilisi. Më parë Sarkozy ishte takuar në afërsi të Moskës me kryetarin e shtetit rus Dmitri Medvedev. Këtu Medvedev siguroi se trupat ruse do të tërhiqen nga territori i brendshëm gjeorgjian

Kinë, incident në minierë, 34 të vdekur brenda një muaji. Për mbikëqyrjen e armëpushimit Bashkimi Evropian do të dërgojë brenda këtij muajit 200 vëzhgues në rajonin e krizës. Ata do të dërgohen edhe në rajonet separatiste gjeorgjiane të Osetisë Jugore dhe të Abkhazisë.

Një masë e madhe shkëmbi është shkëputur në minierat e hekurit në Kinë, duke shkaktuar vdekjen e 34 personave. Ngjarja ndodhi në veri të Kinës, ndërsa minatorët ishin në valën e punës së tyre. Nga incidenti, dhjetëra mina-

torë rezultojnë të zhdukur në thellësitë e nëntokës. Në minierat e Kinës shpesh ndodhin incidente të rënda që marrin jetë njerëzish. Shteti kinez ende nuk ka marrë ndonjë masë drastike për të ndalur fenomenin e vdekjeve në galeri.

‘REVOLUCION Shkrimtari dhe editori, Thomas Friedman flet në lidhje me shpimet në det për naftë, librin e tij të ri, si dhe përse SHBA-ja ka nevojë për një shpërthim të energjisë së gjelbër. Foreign Policy

CERN-i afron Big-Bangun Është quajtur hulumtimi Alisa në botën çudirave në përbërjen e universit, apo ngacmim i natyrës që do të sjellë kiametin. Gjenevë (AP) — Çka do që të jetë, copëtuesi më i madh i atomeve që është ndërtuar ndonjëherë vjen online të mërkurën, i pritur shumë nga shkencëtarët përreth botës, të cilët e kanë pritur këtë moment për dy dekada. “Large Hadron Collider”-i multimiliardëdollarësh do të hulumtojë copëzat më të vogla dhe do t’i afrohet Big-Bangut, teorisë se një shpërthim kolosal ka krijuar universin. Makina në CERN, Organizata Evropiane për Hulumtime Nukleare, u premton shkencëtarëve një shikim më të afërt ndaj përbërjes së materies, që do të mbushë vrimat e diturisë dhe ndoshta edhe të riformojë teoritë. Rrezet e para të protoneve do të lëshohen përreth një tuneli 17 miljesh që të testohet fuqia kontrolluese e magneteve më të mëdha superpërcjellës në botë. Do

të duhet një muaj para se rrezet që udhëtojnë në drejtime të kundërta të bashkohen në goditje për të cilat disa skeptikë kanë frikë se mund të krijojnë mikro “vrima të zeza’ dhe të rrezikojnë botën. CERN-i është i disenjuar që të shtyjë rrezet e protoneve afër shpejtësisë së dritës, që fishkëllen 11,000 herë në sekondë përreth tunelit që gjendet rreth 50 deri në 150 metra nën truallin baritor të kufirit Francë-Zvicër. Kur rrezja lëshohet me sukses në drejtim të kundërt me orën, bëhet një test që ka drejtimin e orës. Atëherë shkencëtarët do t’i drejtojnë rrezet drejt njëra-tjetrës, në mënyrë që protonet të ndeshen, duke i copëtuar në pjesëza dhe duke lëshuar energji, nën vrojtimin e detektorëve, të cilët gjenden brenda këtyre vrimave të mëdha sa katedralet dhe janë të vendosura në pika të

ndryshme përgjatë tunelit. CERN-i mohon rrezikun e mikro vrimave të vogla, versionet subatomike të yjeve të shembura, graviteti i të cilave është aq i fortë sa që mund të thithë planetë dhe yje të tjera. Por skeptikët kanë lëshuar një kërkesë në Gjykatën Rajonale të SHBA-së në Hawaii dhe te Gjykata Evropiane për të Drejtat e Njeriut që të ndalin projektin. Ata pa sukses filluan një aksion të ngjashëm në vitin 1999 që të bllokojnë ‘Relativistic Heavy Ion Collider’ te laboratori kombëtar i Brookhaven në shtetin New York. Shkencëtarët filluan të përplasin pjesëza subatomike para disa dekadave. Ngase makinat u bënë më të fuqishme, eksperimentet zbuluan se protonet dhe neutronet, që më herët mendohej se ishin përbërësit më të vegjël të një atomi, përbëheshin prej pjesëzave edhe më të vogla. CERN-i shpreson të rikrijojë kushtet në laborator gjysmë sekonde pas Big-Bangut, që do t’i mësojë më shumë për “materien e errët”, antimasën dhe mundësisht dimensionet e fshehura të hapësirës dhe kohës.

Poloni, përdhunohet nga i ati për 6 vjet me radhë Del në dritë një rast i rëndë përdhunimi dhe keqtrajtimi mes pjesëtarëve të së njëjtës familje. Në qytetin e Siemiatycze të Polonisë policia ka arrestuar një 45 vjeçar pas denoncimit që e bija bëri ndaj tij. Vajza ka qenë e mbyllur për 6 vjet dhe ka dy fëmijë si pasojë e përdhunimeve nga i ati. “Si pasojë e përdhunimeve të shpeshta nga i ati, vajza sot 21 vjeç ka sjellë në jetë edhe dy fëmijë, në shkurt të vitit 2005 dhe në janar të vitit 2007", thotë zëdhënësja për

shtyp e policisë së qytetit polak të Siemiatycze. Forcat e rendit nuk dhanë detaje të hollësishme derisa çështja të zbardhet plotësisht. Ky rast kujton ngjarjen ne familjen e Josef Fritzl që trondit Austrinë para disa muajsh. Për 24 vjet burri 74 vjeç mbajti të mbyllur vajzën e tij, Elisabeth, që sot është 42 vjeçe. Nga raportet seksuale që vajza pati me të atin lindën 7 fëmijë.

Foreign Policy: Në fjalimin e tij në Konventën e Demokratëve, kandidati Barack Obama premtoi se “në 10 vjet më në fund do t’i japim fund varësisë sonë nga nafta e Lindjes së Mesme”.A është e realizueshme? Thomas Friedman: Nëse flitet për importet e naftës nga Lindja e Mesme, mendoj se është e arritshme. Nuk e di me saktësi se si do ta arrijë ai këtë gjë, por mendoj se është një qëllim i realizueshëm nëse flet për përqindjen e naftës që ne përdorim dhe që vjen nga Lindja e Mesme. FP: Po shpimet? Kandidati presidencial republikan, John McCain,shoqëruesja e tij në garë, Sarah Palin,dhe presidenti Bush po lënë të kuptohet se heqja e kufizimeve mjedisore për shpimet është e vetmja mënyrë për të nxitur pavarësinë energjetike. TF: Mendoj se kjo është marrëzi. Askush s’beson se në det ka naftë të mjaftueshme për të na siguruar pavarësinë energjetike. Është qasje e gabuar, sepse në një botë të nxehtë dhe të populluar, karburantet tradicionale, sidomos nafta bruto, do të jenë shumë të kushtueshme dhe në mbarim. Kështu që fokusi duhet të jetë mbi industrinë e ardhshme të madhe globale: teknologjinë e energjisë së pastër. Unë nuk jam kundër shpimeve në det, pasi mendoj se teknologjia dhe siguria janë shumë më lart sesa në vitet ‘70, ‘80 apo

‘90. Unë kundërshtoj vënien e kësaj në qendër të politikës sonë energjetike. FP: Libri juaj i ri quhet “E nxehtë,e sheshtë dhe e populluar, përse kemi nevojë për një revolucion të gjelbër”. Çfarë doni të thoni me revolucion të gjelbër dhe si mund të arrihet? TF: Revolucioni i gjelbër ka lidhje me mënyrën si ne prodhojmë elektrone të bollshme, të lira, të pastra e të besueshme që janë përgjigja për problemet e mëdha që ka bota sot. Unë do të përmendja 5 probleme dhe të gjitha kanë lidhje me njëri-tjetrin: Energjia dhe oferta e kërkesa e furnizimit, petrodiktaturat, ndryshimi i klimës, humbja e biodiversitetit dhe varfëria energjetike. Të gjitha kanë një zgjidhje: elektrone të bollshme, të lira, të pastra e të qëndrueshme. Industria e ardhshme do të jetë pikërisht ajo e fokusuar në kërkimin e këtyre. Nevojitet një “flluskë” e energjisë së gjelbër. Duhet që shumë njerëz të hedhin çmendurisht dollarë për çdo ide, në çdo garazh, që 100 000 vetë të provojnë 100 000 gjëra të ndryshme, 5 nga të cilat mund të funksionojnë dhe dy mund të jenë si Google i energjisë. Por, nuk nevojitet një projekt Manhatan me 12 vetë në Los Alamos. Duhet një i ngjashëm me revolucionin e teknologjisë së informacionit: çdokush bëhet programues. FP: Çfarë kushtesh nuk ekzistojnë tani për të krijuar këtë

Mësuesi i shpërblen nxënësit me foton e autografuar Një mësues simpatik në Kinë u ofron nxënësve foto të autografuara të tij, për t’i inkurajuar të punojnë më shumë. Ji Feng, gjithashtu zëvendës drejtori i shkollës fillore “Zhiyan”, është kaq popullor mes studentëve, sa shumë prej tyre kërkojnë fotot e tij. “Më lindi ideja t’u jepja foto të

nënshkruara nga unë si shpërblim”, thotë ai për “Nanjing Moring Post”. Nxënësit që janë të shkëlqyer mund të pozojnë bashkë me Ji, i cili më pas nënshkruan fotografinë e printuar. Ji shton: “Nuk është egoizëm, por një mënyrë inkurajimi. Vetëm studentët më të mirë marrin shpërblim të tillë”.


BOTA 19

E mërkurë, 10 shtator 2008

Shpallen fajtorë 3 myslimanë britanikë Gjykata e Londrës i shpalli fajtorë tre anëtarët e një celule islamike, të cilët u akuzuan se në vitin 2006 kanë planifikuar të hedhin në erë një aeroplan transatlantik me eksploziv të lëngët. Të tre u dënuan për konspiracion për vrasjen e qindra njerëzve.

Gjykata i mori parasysh akuzat se ata kishin planifikuar ta kontrabandonin eksplozivin në shishe të pijeve freskuese në aeroplanin që fluturonte nga aeroporti kryesor Heathrow në Amerikën Veriore. Arrestimi i tyre në gusht të vitit 2006 nxiti kufizime të reja për mbajtjen e lëngjeve në aeroplanët nga Britania.

Zardari bën betimin Presidenti i ri i Pakistanit, bashkëshorti i ish kryeministres të vrarë Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari ka bërë betimin për postin e ri. Duke folur pas ceremonisë, ai tha se po pranonte postin në emër të bashkëshortes së tij, Benazir Bhutto. Në një konferencë të përbashkët me pre-

sidentin Hamid Karzai të Afganistanit, zoti Zardari premtoi të trajtonte problemet e vendit të tij në bashkëpunim me fqinjët. Si Afganistani, edhe Pakistani po përballen me kryengritje të militantëve talibanë dhe çështje që dalin prej tyre, të cilat janë përshkruar nga zoti Zardari si sfida të mëdha.

NI I GJELBER’ “flluskë”? TF: Tri gjëra. Një është çmimi i karbonit, një sinjal i fiksuar e i qëndrueshëm që thotë: “Karboni do të ketë gjithmonë këtë çmim”. Të përdorim një shembull: Ne vendosëm një çmim dysheme për naftën bruto që thotë: “Nafta nuk do të bjerë nën 110 dollarë për fuçi, ne do ta taksojmë mbi këtë çmim”. Së dyti, duhet të hedhim poshtë “ujdinë” me kompanitë e energjisë elektrike dhe gazit. Ia vlen të përmendësh atë shprehjen që thonë njerëzit kur lë dritat hapur: “Mos vallë ke aksione në kompaninë e energjisë elektrike?”. Sepse, sa më shumë i lë dritat ndezur, aq më shumë para bën kompania. Këtë duhet ta ndryshojmë. Kompanitë duhet të paguhen në bazë të sasisë së energjisë që të ndihmojnë të kursesh dhe jo të energjisë që të ndihmojnë të konsumosh. Dhe, së treti, duhet një standard që u kërkon kompanive që, le të themi deri në vitin 2025, duhet të prodhojnë 30% të energjisë së tyre elektrike nga burimet e rinovueshme. FP: Ju ishit në Kinë gjatë Lojërave Olimpike dhe keni qenë shpesh atje në të kaluarën.A mendoni se Kina e ka seriozisht për energjinë e gjelbër? A do të ketë atje një revolucion të gjelbër përpara se të ndodhë në SHBA? TF: Sa herë që shkoj në Kinë, siç e them edhe në libër, gjithnjë befasohem nga fakti që njerëzit flasin më lirshëm, por marrin frymë me më shumë vështirësi. Teksa vendi rritet ekonomikisht, ai integrohet më shumë me botën, standardet e jetesës rriten dhe njerëzit janë në gjendje të lëvizin më lirshëm e të kenë më shumë liri personale. Nuk dua ta ekzagjeroj, por është një vend më i hapur. Pra ata flasin më lirshëm, por marrin frymë me më vështirësi. Shikoni çfarë ndodhi pas Olimpiadës. Ata

pastruan Pekinin për dy javë, duke mbyllur fabrikat dhe kufizuar trafikun. Por sapo përfundoi Olimpiada, iu rikthyen sistemit të vjetër. Por atje ka edhe në tranzicion. Në Kinë po kemi lindjen e kompanive të energjisë së erës dhe asaj diellore, atje po studiohet potenciali i tregut. Dhe ka një rritje të vetëdijes ambientaliste. Inercia dhe vrulli i sistemit të vjetër të GDP-së është shumë më e fuqishme sesa sistemi i GDP-së shoqëruar me të gjelbrën, por tashmë atje ka një konkurrencë mes të dyjave. Kina po fshihet prapa SHBA-së, duke thënë: “Nëse nuk e bëjnë amerikanët, përse ta bëjmë ne”? Kur të lëvizim ne, atëherë do të lëvizin edhe ata, sepse për ta ne përcaktojmë modernitetin. Ata na kanë kopjuar: autostradat tona, makinat tona, gjithçka. Dhe kur të ndryshojmë ne, atëherë do të ndryshojnë edhe ata. FP: Me daljen e këtij libri, duket qartë se dëshironi të injektoni idetë tuaja në debatin politik. Çfarë shpresoni se mund të përftojnë nga debati votuesit me informacion të ulët, pra ata që nuk do ta lexojnë ndoshta librin. TF: Këtu është ndjesia e pabesueshme e shansit që ofrohet. Nuk ka të bëjë vetëm me shpëtimin e arinjve polarë. Nuk ka të bëjë vetëm me shpëtimin e tre brezave nga ndryshimi i klimës. Ka të bëjë gjithashtu me rritjen e shanseve ekonomike dhe për këtë jemi të vonuar. Është si në një garë olimpike. Nëse garon dhe e bën të gjithë garën, mund të fitosh. Por nëse nuk fiton, edhe po dole i dyti apo i treti, gjithsesi do të jesh shumë më i shëndetshëm, shumë më i fuqishëm, shumë më i respektuar dhe shumë më i sigurt. Cilën pjesë të kësaj fjalie nuk e kuptoni? Përse ne nuk do të donim të hynim në këtë garë?

E grabitin supermarketin, që të ushqejnë të varfrit Anarkistët grekë hynë në një supermarket dhe grabitën ushqimet që t’ua shpërndanin të varfërve, në valën e fundit të sulmeve të provokuara nga çmimet e larta të konsumatorëve. “Rreth 20 persona të paarmatosur, pjesa më e madhe me

geta të zeza, kryen grabitjen në mesditë në qytetin verior të Selanikut”, raporton policia. Media vendase i cilësoi grabitësit si “Robin Hood”, pas sulmeve të fundit. “Ata kanë marrë vetëm pako me makarona, oriz dhe shishe qumështi, të cilat i

hodhën në mes të rrugës në mënyrë që t’i grumbullonin njerëzit”, thotë policia. “Nuk kanë grabitur para dhe as kanë lënduar dikë. U kërkojnë njerëzve të ruajnë qetësinë dhe të marrin ushqime”, shton zëdhënësi i policisë.


20 marketing

Ne baze te nenit 21 te Ligjit për Ndërmarrjet Publike dhe Vendimit te datës 09.09.2008, Bordi i Drejtorëve të PTK SH.A, shpall

KONKURS PËR VEND PUNE Titulli pozitës: Kryeshef Ekzekutiv Entiteti: Posta dhe Telekomunikacioni i Kosovës SH.A. Vendi: Prishtinë Afati i fundit për aplikim : 10.10.2008, ora 16.00

E mërkurë, 10 shtator 2008

Na osnovu clana 21 Zakona o Javnim Preduzecima i Odluke donete dana 09.09.2008 Bord Direktora PTK D.D,objavljuje

KONKURS ZA RADNO MESTO Naziv radnog mesta: Glavni Izvrsioc Pravni entitet: Pošta i Telekomunikacije Kosova, d.d. Mesto: Priština Rok za podnošenej aplikacija:10.10.2008 ,16.00 časova

Përshkrim PTK SH.A. është Kompania nacionale e Postës dhe Telekomit të Kosovës me të ardhura vjetore mbi 200 milion Euro. Të ardhurat më të mëdha të PTK-së gjenerohen nga aktivitetet e Telefonisë Mobile VALA si njësi operacionale dhe se PTK vazhdon të konkurroj në një treg të hapur dhe konkurrues. PTK-ja është në kërkim të një Kryeshefi Ekzekutiv të kualifikuar,me integritet te njohur dhe përvojë te nevojshme profesionale që do të udhëheq kompaninë ne përputhje me parimet e njohura për qeverisjen korporative te ndërmarrjeve publike dhe të vazhdoj zhvillimin e shërbimeve në një ambient konkurrues.

Opis PTK d.d. je nacionalna kompanija Pošte i telekomunikacija Kosova, godišnjih prihoda koji iznose više od 200 miliona evra. Prihodi PTK se najviše prikupljaju putem mobilne telefonije i biznis jedinica VALA-e i PTK nastavlja da se zalaže na otvorenom i konkurentnom tržištu. PTK traži kvalifikovanog Glavnog Izvrsioca sa poznatim integritetom i neophodnim profesionalnim iskustvom koji će rukovoditi kompanijom u skladu sa priznatim principima za korporacijsko upravljanje javnih preduzeca i nastaviti sa povećanjem tržišta i usluga u konkurentnom ambijentu.

Detyrat dhe përgjegjësitë Duke i raportuar Bordit të Drejtorëve, Kryeshefi Ekzekutiv do të jetë zyrtari kryesor ekzekutiv i kompanisë dhe do të përmbush detyrat e veta të përditshme në pajtim me Ligjin për Ndërmarrjet publike, matricën e autoritetit, rregulloret dhe vendimet e Bordit.

Dužnosti i odgovornosti Glavni izvrsioc podnosi izveštaj Bordu direktora i vrši funkciju izvršnog šefa, on treba sprovoditi svoje svakodnevne aktivnosti u skladu sa Zakonom o Javnim Preduzecima, matricom ovlascenja, pravilnicima i odlukama Borda.

Përgjegjësitë kryesore janë:  Zhvillimi i mëtejmë i fokusit strategjik për kompaninë që do të shërbejë si udhërrëfyes për planet strategjike dhe të biznesit  Ofrimi i lidershipit dhe udhëzimet në formulimin dhe implementimin e strategjive të biznesit dhe kulturës për të arritur vizionin e PTK SH. A.  Drejtimi dhe koordinimi i aktiviteteve të kompanisë për të arritur planet e biznesit, profitin dhe kthimin e kapitalit  Vendosja e një ambienti të biznesit dhe të kulturës që ndihmon për të ndërtuar kapacitetet e brendshme  Udhëheqja e zhvillimit dhe shpalljes së praktikave më të mira, standardeve dhe kodeve të praktikës në tërë sferën e aktiviteteve të njësiteve të biznesit dhe atyre përkrahëse të PTK SH. A., duke filluar nga themelimi dhe edukimi, e deri në implementim dhe shpërndarje  Inicimi dhe zhvillimi i partneriteteve strategjike nga e cila përfiton PTK SH. A. në aspektin e rritjes, pozicionimit në rajon si dhe përfitimeve financiare  Sigurimi i zhvillimit adekuat të brendshëm dhe kontrollit të sistemeve dhe procedurave në të gjitha njësitet e biznesit të PTK SH. A, të cilat përfshijnë telefoninë mobile dhe telefoninë fikse, shërbimet e internetit si dhe shërbimet postare në të gjitha njësitet mbështetëse.

Ključne odgovornosti uključuju: • Dalji razvoj strateškog fokusa kompanije koji će služiti kao strateška smernica i biznis plan • Rukovodi i usmerava formulaciju i sprovođenje biznisa i strategija za postizanje vizije PTK d.d. • Upravlja i koordiniše aktivnostima kompanije kako bi postigli planove biznisa, profit i povratak kapitala • Uspostavljanje biznisa i sredine koja pomaže poboljšavanje kapaciteta. • Upravlja razvojem i usvajanjem najboljih praksi, standarda i pravila procedure širom PTK d.d., svih biznis i jedinica za podršku od samog početka, preko obuke pa sve do implementacije i razvoja. • Inicira i razvija strateska partnerstva koja donose korist PTK d.d. u smislu porasta profita, pozicioniranja u regionu i finansijske povratne vrednosti. • Obezbeđuje adekvatan unutrašnji razvoj i kontrolu sistema i procedura svih biznis jedinica PTK d.d., koje uključuju mobilnu i fiksnu telefoniju, internet i poštanske usluge, kao i sve jedinice podrške.

Edukimi

 Diplomë universitare nga fusha e shkencave teknike,ekonomike,juridike,

menaxhment të biznesit ose fusha të ngjashme. Preferohet edukim i avancuar në sektorin relevant.

Përvoja e punës

 Minimum 7 vjet përvojë pune relevante, ku prej të cilave së paku 5 vite në

menaxhment të nivelit te larte -në fushën e administrimit te biznesit,financave korporative, konsulencë ne biznes ose industri ose ne një fushe tjetër qe lidhet ngushte me veprimtarinë e PTK-se. Eksperiencë në nivel te larte të menaxhmentit në ambient konkurrues është përparësi.  Përvojë e suksesshme në implementimin e ndryshimit të menaxhmentit dhe/ose ndryshimeve të shpejta ose të reja të tregjeve dhe industrive.  Përvojë dhe arritje të dëshmuara brenda sektorit të Telekomit, si dhe njohuri dhe kuptimi i rajonit dhe kulturës është përparësi e dukshme. Aftësitë

 Udhëheq përmes vizionit dhe vlerave  Aftësitë për të menduar dhe vepruar në mënyrë strategjike duke mbajtur në të

njëjtën kohë perspektivë pragmatike

 Njohuritë financiare, me aftësinë për të kuptuar dhe interpretuar të dhënat      

financiare për vendim marrje Aftësitë për të ndërtuar, trajnuar dhe zhvilluar ekipin ekzekutiv të menaxhmentit Aftësi të forta ndërpersonale / bindëse Njohuri të mira të gjuhës angleze në të shkruar dhe të folur Mendjemprehtësi biznesi dhe njohuri të mira të industrisë Aftësi të forta konceptuale dhe analitike dhe Aftësi të shkëlqyeshme organizative.

Si pjesë e procesit të ndryshimeve në PTK SH.A., i inkurajojmë aplikacionet nga kandidatët e gjinisë femërore. Gjithashtu i mirëpresim gjitha aplikacionet nga kandidatët të cilët i plotësojnë kriteret e kërkuara pavarësisht prej përkatësisë etnike dhe të cilët dëshirojnë të jenë pjesë e ndryshimeve dhe të ardhmes.  Aplikacionet mund të merren online në www.ptkonline.com dhe duhet të

dorëzohen me e-mail në: HR-KE@ptkonline.com, së bashku me CV të detajizuar. Aplikacionet dhe CV-ja duhet të dorëzohet në gjuhën shqipe ose në një nga gjuhet zyrtare ne Republikën e Kosovës. Aplikacionit patjetër t’i bashkëngjiten dëshmitë se kandidati nuk është nen hetime dhe i dënuar.

Vetëm kandidatët të cilët hyjnë në listën e ngushtë do të kontaktohen dhe ftohen për intervistë.

Obrazovanje • Univerzitetska diploma iz tehnickih nauka,ekonomskih ,pravnih, biznis menadžmenta ili slicne oblasti. Pozeljno je avansirano obrazovanje u relevantnom sektoru. Iskustvo • Najmanje 7 godina relevantnog iskustva, od kojih najmanje 5 godina iskustva u menadžmentu seniorskog nivoa u oblasti poslovnog upravljanja, korporacijskih finansija, industrijskog ili poslovnog konsaltinga ili bilo koje druge oblasti koja je usko povezana sa delatnoscu PTK-a. Iskustvo na seniorskom nivou menadžmenta u uslovima konkurencije smatra se prednost. • Dokaze o uspešnom menadžmentu promena i/ili iskustvo na promenljivom tržištu i industriji. • Dokazano iskustvo i uspeh u sektoru Telekoma, poznavanje regiona i culture, je od posebnog značaja i imaće prednosti. Sposobnosti • Rukovodi na osnovu vizija i vrednosti • Spreman da razmišlja i deluje na strateški način, pritom održavajući pragmatičnu perspektivu • Poznaje finansijska pitanja, i u stanju je da shvati i protumači finansijske podatke pri donošenju odluka • Spreman da osnuje, podučava i razvije ekipu izvršnog menadžmenta • Čvrstih ličnih sposobnosti • Dobro poznavanje engleskog jezika pismeno i usmeno • Odlično poznavanje biznisa i industrije • Čvrstih konceptualnih i analitičkih sposobnosti • Odličnih organizativnih sposobnosti Kao deo procesa promena u PTK d.d., dodatno ohrabrivanju svih kvalifikovanih kandidata, bez obzira na etničku pripadnost, koji su spremni da budu deo procesa promena i budućnosti, želimo da ohrabrimo i sve kvalifikovane žene da konkurišu. Obrasci aplikacije se mogu preuzeti sa sajta www.ptkonline.com i zajedno sa CV poslati na sledeću e-mail adresu: HR-KE@ptkonline.com. Aplikacija i CV treba poslati na albanskom jeziku ili na jednom od sluzbenih jezika Republike Kosovo. Aplikaciji obavezno treba priloziti dokaz da kandidat nije pod istragom i osudjen. Kontaktiraće se i intervjuisati samo oni kandidati koji budu ušli u uži krug.


21

E mërkurë, 10 shtator 2008

Konservatorët kundër Koonsit në Versaille

Arté Redaktor: Shkelzen Maliqi e-mail: shkelzen.maliqi@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Ndonëse është futur në radhët e ngjarjeve kulmore kulturore të sezonit, ekspozita e artistit amerikan Jeff Koons, që do të hapet sot më 10 shtator në pallatin e Versailles në Paris, ka nxitur reagime të shumta të konservatorëve francez. Ata mendojnë se Lepuri që fryhet, Zemra pezull, Qeni ballon, si dhe veprat tjera të

mbretit të kiçit amerikan, nuk janë të denja për hapësirën e ish pallatit mbretëror. Ekspozita e Koonsit është e para ekspozitë moderne që mbahet në këtë muze më të falshëm historik të Francës. Spekulohet se ekspozita është projekt i koleksionistit Françoisa Pinault, një miliarderi që do të ketë profit të madh nga ky projekt. Pinault

është pronar i shtëpive të ankandit Gucci dhe Christie, njeri ndër pasunarëve më me influencë në biznesin e artit, që posedon 17 vepra të Koonsit. Ish ministri i kulturës i Francës Jean Jacques Aillagon është deklaruar pro ekspozitës. Ai ka pohuar se Koons “gëzon famën botërore si edhe Pallati i Versailes”.

Shkëlzen Maliqi

Arbitrariteti FOTO: PETRIT RRAHMANI

Kjo që sot duket arbitraritet në rastin e marrjes së objektit të Institutit të Historisë në të vërtetë është ndreqje e arbitrariteti të dikurshëm dhe mbrojtja e interesit të përgjithshëm karshi historianëve mujsharë që gjithnjë kanë qenë më të pushtetshëm se shkencat bashkëkohore.

INSTITUTI BEHET BIBLIOTEKE Vendimi i fundit i Qeverisë së Kosovës që Instituti i Historisë të bëhet objekt i Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare, ka nxitur reagimin e këtyre të fundit duke e quajtur vendimin e Qeverisë si të pamatur. Ardian Jasiqi ardian.jasiqi@gazetaexpress.com

Prishtinë, 9 shtator — Përfaqësuesit e Institutit të Historisë kanë reaguar ndaj një vendimi të Qeverisë së Kosovës, konkretisht të Ministrisë së Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë që ky objekt mos të jetë i atillë për çfarë ishte dedikuar. Në një konferencë për media të organizuar nga drejtori i Institutit të Historisë, Jusuf Bajraktari është thënë se ky lajm, në mënyrë të “zellshme” është thënë për një gazetë ditore nga z. Agim Hyseni, zv. Ministër i Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë dhe z. Hajredin Kuçi, zv. Kryeministër në Qeverinë e Republikës së Kosovës për angazhimin e tyre për marrjen e objektit në ndërtim të Institutit të Historisë, “shkaktoi shqetësim të natyrshëm tek punëtorët e Institutit dhe në opinionin e gjerë”. “Për këtë arsye përfaqësues të këtij institucioni nga ajo ditë e deri të premten me dt. 5 shtator 2008, pa reshtur u përpoqën për të vu kontaktin zyrtar me Ministrin Enver Hoxhaj, me Presidentit Sejdiu, Kryeministrin Thaçi dhe Kryetarin e Parlamentit Krasniqi, me shpresë

se ka një keqkuptim që do të mund të permisohëj”. Punëtorët Institutit kanë thënë se për të pritur gatishmëri kishte treguar vetëm presidenti Sejdiu. “Megjithatë për befasinë tonë të madhe Ministri Enver Hoxhaj, si historian që është, në vend që të mbrojë interesat e Institutit doli me një deklaratë tjetër duke thënë se ‘kjo është një çështje e kryer dhe vendimi i Qeverisë është përfundimtar!’, thuhet pos tjerash në komunikatën për shtyp. Kurse vendimin e Qeverisë punëtorët e Institutit e kanë quajtur mashtrim. “Me këtë rast hedhim poshtë me argumente mashtrimin e opinionit, me manipulimin e fakteve të paragjykuara siç është rasti gjoja me 3000 studentë, të cilët s’paskan ku të studiuakan për mungesë bibliotekash, krahasuar me numrin e 15 të të punësuarve në IHP e që qëllimisht është zvogëluar qind për qind”. Madje, ata kanë thënë se Instituti i Historisë sikurse edhe Instituti Albanologjik, Akademia e Shkencave dhe Arteve të Kosovës, Universiteti i Prishtinës, Arkivi i Kosovës, Biblioteka Kombëtare dhe Universitare, Teatri Kombëtar du-

het të këtë rëndësi të veçantë. “Objekti i Instituti të Historisë është një projekt i lejuar nga organet kompetente me dokumentacion të rregullt në emër të këtij institucioni dhe për nevojat e tij, gurin e themelit të të cilët në mënyrë simbolike e ka vu Dr. Ibrahim Rugova – Presidenti historik i Kosovës”. Ata kanë kërkuar godina e tyre mos të grabitet. “Jemi të bindur thellësisht se shoqëria kosovare ka forca intelektuale, politike e njerëzore që ta ndërpresin këtë akt të rëndë të dhunës kundër historisë. Ndërsa do t’ju shërbej për nder atyre orvatja që po tentojnë të kthejnë prapa rrotën e historisë”, thuhet në këtë komunikatë të nënshkruar prof. Dr Jusu Bajraktari edhe pse realisht Instituti i Historisë ka një hapësirë më të madhe se sa Fakulteti i Filologjisë, por edhe Fakulteti Ekonomik dhe Juridik i Kosovës. Për këtë rast mediat edhe më parë kishin shkruar duke thënë se Instituti i Historisë nuk e meriton një objekt të tillë, aq më pak kur Universiteti i Prishtinës ka më shumë nevojë për laboratore të shkencave ekzakte, sesa për Institute historie.

Instituti i historisë ankohet për uzurpimin e pronës. Adresa ku ankohet është Qeveria e Kosovës, përkatësisht Ministria e Arsimit dhe Shkencës, e cila e ka financuar ndërtimin e objektit të ri reprezentativ të këtij Instituti. Objekti i ri institutit me forma të thyera dhe gati tërë sipërfaqen i mbuluar me xhama të kaltër, tashmë është në përfundim e sipër, dhe kontesti ka lindur mu në kohën kur duhet të banohet dhe futet në funksionim. Por, ja që Qeveria e re vendosi t’ia ndërrojë destinimin në momentin e fundit, duke ia dhënë si dhuratë Bibliotekës Universitare. Në shikim të parë ky kontest duket si një ndërhyrje e padrejtë e motivuar nga arbitrariteti i pushtetit të ri që nuk respekton vendimet e paraardhësve. Për më shumë, menaxherët e Institutit të historisë, akuzojnë ministrin Hoxhaj për tradhti të profesionit, sepse ai si historian që është ua rrëmben “pronën” dhe mundësinë e avancimit të punës të kolegëve historianë. Por, në këtë rast, si edhe disa të tjera, “prona” mbi objektet publike të instituteve shkencore apo kulturore, e që financohen nga shteti, nuk mund të jetë e drejtë ekskluzive e këtyre instituteve. Madje edhe nëse Instituti është titullar ekskluziv i ndërtimit të objektit , dhe i kanë të gjitha dokumentet e “pronës”, nuk përjashtohet mundësia e revizionit të pronës nga investuesi suprem, Qeveria, përkatësisht shoqëria. Dhe kjo për faktin se nevojat e përgjithshme për objektet për institucionet në fushat e arsimit, shkencës dhe të kulturës janë tepër të mëdha dhe alarmante, dhe ndërtimi i një objekti kaq të madh për nevojat e Institutit të Historisë, që tejkalon nevojat dhe kapacitetet objektive që ka ky Institut për hapësirë ku do të vepron, është një veprim që i përgjigjet këtyre nevojave. Edhe më parë, me të filluar ndërtimi ka pasur reagime pse po ndërtohet edhe një

institut i historisë, dhe kaq i madh, kur kemi një varg institucionesh që kryesisht merren me historinë tonë të lavdishme, prej ASHAK deri te Instituti albanologjik, kurse nuk ka thuajse aspak kujdes për shumë institute të tjera nga fusha e shkencave shoqërore dhe teknike, që merren me bashkëkohësinë dhe sfidat më jetike zhvillimore të shoqërisë sonë. Me gjasa, nëse Instituti i historisë do të tregohej më modest në kohën kur ka planifikuar objektin duke e bërë në përmasat e nevojave reale, nuk besoj që askush do të kujtohej tua “rrëmbejë plaçkën”. Por Instituti doli tepër përfitues falë ndihmës arbitrare te pushtetit të atëhershëm dorëlirë që nuk ua hante palla ta bënte ndarjen racionale të mjeteve sipas nevojave dhe prioriteteve që ka shkenca dhe arsimi si tërësi. Konkludimi është se kjo që sot duket arbitraritet, në të vërtetë është ndreqje e arbitrariteti të dikurshëm dhe mbrojtja e interesit të përgjithshëm karshi historianëve mujsharë që gjithnjë kanë qenë më të pushtetshëm se shkencat bashkëkohore. Kuptohet, nuk mohohet aspak e drejta e Institutit të historisë që të ketë hapësirë të mjaftueshme dhe moderne për veprimtari. Por, le të vihet një herë e përgjithmonë pikë arbitrariteteve në vendosje ku nuk ka debat dhe transparencë politike për mundësitë investuese që ka Kosova, dhe nevojat më urgjente në çdo fushë, si dhe në raportet mes këtyre fushave. Në këtë rast objekti i ndërtuar nuk tjetërsohet nga tërësia e nevojave, por bëhet një korrigjim i domosdoshëm në përmirësimin e kushteve të punës për institucionet e edukimit dhe të shkencës. Por, në këtë segment edhe pushteti i tashëm duhet të ketë kujdes dhe strategji të qartë që vlerësimi i gjendjes dhe nevoja të jetë sa më transparente dhe në funksion të modernizimit dhe zhvillimit të përgjithshëm.


22

E mërkurë, 10 shtator 2008

Përjetësia e dyfishtë Nën kujdesin e shtëpisë botuese “Toena”, ka dalë në qarkullim monografia “Përjetësia e dyfishtë, Fehmiu dhe Xheva, një jetë e jashtëzakonshme”, vepër e re e publicistit Bedri Islami. Libri është ndërtuar duke pasur në qendër të tij jetën dhe veprimtarinë atdhetare të dy nga figurat më të shquara të dekadave të fundit në jetën politike e

Intervistë me regjisorin Fatos Berisha

Çdo metodë për rikthim të publikut Regjisori i njërit ndër serialet më të famshme në Kosovë, “Familja moderne”, Fatos Berisha, i cili ka konkurruar për drejtor të Teatrit Kombëtar të Kosovës, thotë në një intervistë të shkurtë se do të provojë çdo metodë që të rikthej publikun kosovar në teatër. toda të ndryshme të komunikimit me publikun, të reja dhe të vjetra, në mënyrë që ta joshim publikun. Por, si parakusht për këtë, do të duhej të prodhojmë shfaqje të mira, të kuptueshme dhe joshëse. Express: Disa drejtor kanë dështuar në menaxhimin e teatrit, kjo edhe për shkak të politikave të tetit artistik, Ministrisë se Ardian përmirësimin e Kulturës. Çfarë Jasiqi kushteve të pu- politike do të ardian.jasiqi ndiqni ju kun@gazetaexpress.co nës dhe imazhit të teatrit. drejt institum cionit vartës, Prishtinë, 9 Express: pra MK-së, me gusht — Ndërkohe, keni qellim që Teatri Express: Çka një buxhet të të jetë prioritet do t'i ofroni vogël. Çka do për ta? Teatrit Kombë- të bëni për rritBerisha: tar nëse do të jen e tij? Drejtori i përgarrini të zgjiBerisha: Kër- jithshëm i Teadheni drejtor? kesë të vazhtrit kombëtar Berisha: Do dueshëm dhe sipas Ligjit për ta ofroj angaz- këmbëngulëse teatër jep himin tim të në çdo adresë, përgjegjësi plotë, dijen në çdo derë, në Këshillit drejdhe përvojën çdo institucion tues të TK, i cili time, dhe naty- që mund të edhe do t’i risht Planin tre kontribuon në aprovon planet vjeçar të purritjen e buxhe- vepruese tonës, ku do të tit për Teatrin nat. Natyrisht, paraqes vizioKombëtar. konsideroj se nin tim për gjithë puna do zhvillimin e Express: Tea- të ishte tepër e teatrit. tri Kombëtar vështirë pa një përballet edhe partneritet me Express: me numrin e Ministrinë e Gjendja në tea- vogël te shiKulturës, si tër është e kuesve. Çfarë mbështetësi rend. Si do ta strategjie keni kryesor i Teandryshoni atë? që ta joshni trit. Prandaj, Berisha: publikun për Ministrinë e Duke aplikuar shfaqje? konsideroj planin tim i cili Berisha: partner për inthënë në pika Duke aplikuar teresin tonë të të shkurta padijen dhe përpërbashkët, e rasheh ndarjen vojën time në ai është zhvilnë etapa të pu- fushën e marlimi i teatrit. nëve, hapjen ketingut. Do të ndaj komuniprovojmë me-

luftarake të Kosovës, Fehmi Lladrovci dhe Xheva Krasniqi – Lladrovci. Duke qenë dy nga protagonistët kryesorë të shumë lëvizjeve dhe përpjekjeve të shquara të lëvizjes sonë ilegale atdhetare, figurat mitike të Fehmi Lladrovcit dhe bashkëluftëtares së tij të afërt, Xhevës, ata kanë zënë vend denjësisht në këtë libër, i cili aq sa dëshmon për

botën e tyre të pasur shpirtërore, aq edhe sjell pranë nesh epokën në të cilën ata u bënë pjesë e rëndësishme e saj. Përmes dokumenteve, dëshmive, letërkëmbimeve, bisedave, intervistave me dhjetëra shokë, miq e bashkëpunëtorë të Fehmiut dhe Xhevës, por edhe përmes njohjes së afërt që autori i librit ka pasur me to, vijnë edhe

njëherë drejt nesh koha në të cilën jetuam, përpjekjet që bënë, vizioni që ideuan, hapësirat në të cilat vepruan, deri në ditën e 22 shtatorit të vitit 1998, dhjetë vjet më parë, kur pranë njeri tjetrit, në të njëjtin llogor, qëndruan deri në momentin e fundit, të vetëdijshëm se e kishin për nder të jepnin jetën për lirinë e Kosovës.

E KRASITE R Adi Krasta për emisionin “Njerëz të një shteti të ri”, për një muaj paguhet më shumë se Presidenti, Kryeministri dhe Kryeparlamen tari së bashku. Paga e tij sillet prej 6 mijë deri në 8 mijë euro në muaj. Edhe paga e Krastës edhe e Presidentit Sejdiu paguhen nga buxheti i Kosovës. Milot Hasimja milot.hasimja@gazetaexpress.com

Prishtinë, 9 shtator — Njëri prej moderatorëve më

të mirë shqiptarë, është duke vazhduar ciklin e emisioneve më të dobëta dhe

më të shtrenjta që janë realizuar ndonjëherë në Radio Televizionin e Kosovës.

Meqë këto ditë aq shumë është folur për pagat e Presidentit dhe të Kryeminis-

Aktorja Fran Drescher në Kosovë Aktorja amerikane Fran Drescher e posaemrwuar në Departamentin e Shtetit në Sektorin e Diplomacisë Publike pritet ta vizitojë Kosovën nga data 7

gjer më 9 Tetor, 2008.

Prishtinë, 9 tetor — Drescher do ti bashkëngjitet Cal Ripkenit të Ri, dhe Michelle Kwan si e deleguar në Sektorin e Diplomacisë Publike. Ylli i serialit “Kujdestarja” është e nominuar për çmimin Globusi i Artë dhe Emi.


ARTÉ 23

E mërkurë, 10 shtator 2008

Spears triumfon në MTV Në Kaliforni u mbajt ceremonia e ndarjes së çmimeve MTV Video Music Award. Triumfuese ishte Britney Spears me tre statuja për video klipin “Piece of me”. Në ceremoni dominonin yjet e rinj te muzikës. Ylli i spektaklit të

vitit që shkoi Rihana prezantoi këngën më të fundit të saj. Ylli i muzikës RB, Chris Brown u shpall artisti më i mirë i vitit për videon “With you”, ndërsa Linkin Park për videon më të mire “Rock Shadoëw of the Day”. Një statuje

shkoi edhe për bendin e muzikës rock “Tokio Hotel”, qe konsiderohen si zbulimi i vitit. Ceremonia u prezantua nga aktori britanik Russel Brand, i cili nuk harroi të bënte fushate ne favor të Barak Obamas. Ajo qe

RTK–në trit të Kosovës, ia vlen të thuhet se Krasta për një muaj të vetëm është paguar më shumë se sa Presidenti, Kryeministri dhe Kryeparlamentari tok. Ose, Krasta i vetëm paguhet se gjysma e ministrave së bashku. Lajmi i vetëm që eventualisht mund ta prodhojë “show” i Krastës, i titulluar “Njerëzit e shtetit të ri”, është çmimi me të cilin RTK ka vendosur ta paguajë këtë moderator. Gazeta Express ka mësuar prej burimeve të saja se për një emision Krasta paguhet më shumë se 2 mijë euro, ose rreth 8 mijë euro në muaj. Këtë e ka mohuar drejtori Televizionit, Liridon Cahani, sipas të cilit, moderatori i importuar nga Shqipëria paguhet për një emision “vetëm” 1600 euro. Kjo i bie që Krasta për një muaj nga RTK ka marrë rreth 6 mijë euro. Kjo shifër kalon të gjitha pagat që ndonjëherë është paguar ndonjë gazetar i Kosovës, apo moderator. Express ka kërkuar prej RTK-së që

ta shohë kontratën e lidhur me Krastën, por kjo gjë nuk është mundësuar me pretekstin se kontratat e tilla nuk bëhen publike. Radio Televizioni i Kosovës, si organ publik, do të duhej ta kishte të obliguar që t’i bënte publike të gjitha të dhënat për të hyrat dhe të dalat e veta, pra edhe këtë kontratë. Përndryshe në vende të ndryshme të botës, edhe televizionet komerciale, i bëjnë publike, të shumtën e herave, kontratat me showmen-et e televizioneve të tyre. Përndryshe, emisioni që Krasta po realizon në Kosovë, nuk është as hija e atyre që ky showman i ka realizuar gjatë punës së tij në televizionet shqiptare. Emisioni i tij është krejtësisht joatraktiv, jocilësor, joinovativ dhe njëqelizor. Anipse bëhet fjalë për një emision me titull “Njerëzit të një shteti të ri”, aty defilojnë edhe njerëz të “shtetit të vjetër”, nga Shqipëria. Për shembull kemi pasur rastin të fascinohemi me prezencën e njëfarë Ar-

Fran Drescher e ka mbijetuar kancerin dhe është themeluese e organizatës jo-profitabile Cancer Schmancer. Zonjusha Drescher do ti përkrah orvatjet e Sektorit te Diplomacisë Publike të SH.B.A. –ve, përfshirë edhe angazhimet në organizatat shëndetësore të cilat merën me përkujdesjen e shëndetit të femrave, me vetëdijesimin për kancerin si dhe zbulimin e hershëm të tij si dhe fuqizimin e pacienteve dhe avokimin në

bana Osmani dhe Arbër Qepani, që nuk kanë ndonjë lidhje të ngushtë me shtetin e ri, sepse ata janë pjesëtarë të shtetit shqiptar. E vetmja lidhje e këtyre dy personave me Kosovën është se miku i tyre, Adi Krasta, po merr pare nga shteti i ri. Ata janë pjesë e stafit që kishte realizuar emisionin “Big Brother”, një show të cilit i është bërë një propagandë e madhe. Edhe shikuesit më të shkujdesur të këtij emisioni, kanë pasur mundësinë të vërejnë se Krasta në disa intervista të tij është shfaqur me rroba të njëjta. Dyshohet se ai i ka realizuar dy – tri intervista brenda një dite. Kaq sa i përket seriozitetit dhe djersës që Krasta ka derdhur për realizimin e emisionit. Deri më tani janë transmetuar emisionet me të ftuarit si Fatmir Limaj, Ramush Haradinaj, Melihate Tërmkolli, Arbana Osmani, Arbër Qepani dhe Muharrem Nitaj. Po presim që Krasta të na befasojë ditëve në vijim.

emër të tyre. Zonjusha Drescher, në rolin e saj të ri, do ti viziton këto vende gjatë fundit të muajit shtator: Rumaninë, Hungarinë, Kosovën dhe Poloninë. Drescher pritet të takohet me anëtarët e Iniciativës Ballkanike për luftimin e Kancerit të Gjirit, e cila është e themeluar nga Ambasada Amerikane, dhe me Shefet e Grupeve Parlamentare të Parlamentit të Kosovës, si dhe do të takohet me personat të cilat kanë mbijetuar kancerin.

PRINCI I MUZIKES SE PIKELLIMIT Audienca e Leonard Cohen hungërin vajtueshëm kur ai këndon këngët e tij të mrekullueshme. Zëarti, i cili në vend të gëzimit shpirtëror, zgjon ndjesinë e fundit të jetës së një shpirti, i këndon më bukur se kushdo tjetër premtimet e një dashnori me meloditë më të dëshpëruara dhe më të përvuajtura se cilido zë burri që ka kënduar më parë. Leonard Cohen, për shumë vite me radhë, ka rezultuar si një nga personat me karrierën më të çmuar në historinë e muzikës dhe të krijimtarisë që kur iu shfaq botës në vitin 1967 me albumin e tij të parë. Ai i shkruan këngët e tij në një mënyrë statike, me vargje imagjinare që të pështjellojnë ndjenjat me çdo rresht të tyrin. Në fillim gishti i tij i qetë luante dhembshurisht këngët tipike të tij, por më vonë dhe në mënyrë graduale ai bëri lidhjet edhe me popin dhe kabaretë evropiane duke e kthyer stilin e tij nga lloji i këngës së “First We Take Manhattan" (Në fillim marrim Manhatanin) në llojin e kauntrit siç është "Closing Time" (Kohë që mbyllen) në llojin e himnit si “Bird on a Wire" (Zog në tel) dhe në pop-orkestralen “Waiting for the Miracle to Come" (Duke pritur për mrekullinë që të vijë) dhe të gjitha këto të alternuara nga toni i tij i zërit kurrë i pandryshuar. Koncertet e tij janë zhvilluar gjithmonë me një lëvizje të ngadaltë. Shumë prej performancave të tij

kanë alternuar mirë këngët e ngadalta dhe ato të shpejta. Për këtë arsye si dhe për llojet e këngëve Leonard Cohen madje ka qenë etiketuar kudo në botë si “poeti i pesimizmit”, “qendra e errësirës’’, “nuni i trishtimit” dhe “princi i zhgënjimit”. Vajtuesi i zemrave sa herë që ka kënduar këngët e tij duke i kthyer lirikat ndonjëherë në skenë edhe si poezi, i përcjell ato drejt publikut gjithë emocion, me sytë e mbyllur dhe me një maskë akulli në fytyrë që duket e papenetrueshme. Ndërsa sot pas pesëmbëdhjetë vitesh, në famën e rok&roll-it, Leonard Cohen nuk ka shumë kohë që sapo ka anonçuar turneun e tij të parë pas një kohe të gjatë pauze. Shtatëdhjetetrevjeçari këngëtar i cili në 1984 me klasiken e tij “Hallelujah” është akoma numër njëshi në iTunes mund të zhvillojë turnetë e tij aq famëmëdhenj dikur gjatë gjithë këtij viti. Kalendari përfshin Kanadanë si mirëpritësen e radhës dhe Evropën duke përfshirë këtu edhe performancën në xhazin e Montrealit dhe në skenën e piramidës të “Glastonbury Festival”. Kjo performancë që është mbajtur vetëm pak ditë më parë është paralelizuar nga kritika si një pishtar i festivaleve. Ndërsa performimi i tij i 'Hallelujah' ishte si vetë dielli që u ul në skenë dhe që i zgjoi të pranishmit nga përgjumja e këtyre pesëmbëdhjetë viteve.

bie në sy është rënia nga viti ne vit i shikueshmërisë së këtij spektakli të mirënjohur. Më 1999 u ndoq nga 12 milion teleshikues, më 2007 vetëm nga 7.1 milion, për këtë vit mendohet do të jetë më e ultë.

Disa ditë më pas Cohen u klasifikua nga “American Rock and Roll Hall of Fame” (Salla e famës së rok&roll-it) mes artistëve më të lartë të botës dhe me influencë më të madhe nga të gjithë këngëtarët dhe kantautorët e kohërave. Mbi të gjitha, paçka moshës së vjetër që këngëtari mban mbi supe, përpara fundit të 2008 pritet edhe një album i ri nga këngëtari i zemrave të thyera. Leonard Cohen ka lindur në Montreal në 21 shtator të vitit 1934. Ishte nëntë vjeç kur i vdiq babai. Dhe vetëm në moshën 17vjeçare ai filloi të shkruajë poezitë e para. Në universitetin e Mc Gillit (Montreal) krijoi një westerntrio "Buckskin Boys". Këngëtari i kauntrit dhe poeti bohemian Cohen fillon dhe ndërton reputacionin e vet në rrethet studentore. "Na lejoni të krahasojmë mitologjinë" (1956) është libri i tij i parë me poezi për të ardhur tek "Kutia pikante e Tokës" (1961) që e bëri menjëherë popullor në të gjithë Kanadanë. I jepet e drejta për të vazhduar studimet në universitetin e Columbia-s në New York, të cilat i braktis duke udhëtuar gjithandej në Evropë gjersa vendoset në ishullin piktoresk të Hidra-s në Greqi, ku dhe jeton për gati 7 vjet. Rrjedhojë e kësaj përvoje kohore është vëllimi poetik më tepër i diskutuar "Lule për Hitlerin" (1964) dhe "Parazitët e Tokës" (1966) së bashku me dy romanet "Loja favorite" (1963) dhe "Humbës të bukur" (1966). Gazeta “Boston Globe” do ta vlerësojë prozën e tij me fjalët: "James Joyce nuk është i vdekur. Ai jeton në Montreal nën emrin Leonard Cohen". Nga ky moment çdonjëri nga romanet është shitur më tepër se 800 mijë kopje nëpër botë. Cohen braktis Hidra-n dhe rikthehet në Amerikë (Nashville) për t'ia dedikuar vetveten karrierës së tij muzikore si kantautor, firmën e të cilit mbajnë (deri më sot) 14 albume muzikore. "Poema të zgjedhura 1956-1968" (1968) vlerësohet nga bota letrare me “Governor General's Literary Award for English Language Poetry”, çmim ky të cilin Cohen çuditërisht e refuzon nën fjalët: "Nuk jam veçse një poet i thjeshtë i kësaj bote". "Energji skllevërish" (1972) pasohet nga vëllimi poetik i shumë diskutuar gjithashtu "Vdekja e burrit të zonjave" (1978). "Libri i faljeve" (1984) është vlerësuar si "libri më elegant poetik i autorit" fitues i çmimit “Canadian Author’s Association Literary Award” (1985). Në vitin 1991 Cohen vlerësohet si “Officer of the Order of Canada” dhe në 1993 si “Governor General's Performing Art's Award”. "Muzikë e çuditshme" (1993) është përmbledhja më e fundit që ka ardhur nga ky poet. Në vitin 2003 fiton urdhrin “Companion of the Order of Canada”, vlerësim ky më i madhi kanadez që mund t'i jepet një individi. Artist i gjithanshëm, Leonard Cohen i ka kaluar tashmë të 70-at e veta duke krijuar kështu një nga "legjendat" tërheqëse jetësore të ditëve tona.


24

E mërkurë, 10 shtator 2008

shkurteshqip

Stabiliteti, prosperiteti, qeveria e fortë dhe sundimi efektiv i ligjit, për të gjitha komunitetet në Kosovë, janë ato që unë dua të shoh dhe çfarë të gjithë kosovarët duan të shohin.” Shahit Malik, ministër i MB për Zhvillim Ndërkombëtar

shkurte shqip / e-mail: shkurteshqip@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76, fax: 038 76 76 78 adresa: Dardania 1/1 , Prishtinë

Express

Midis Perëndimit dhe Islamit Debati mbi fenë tek shqiptarët po rikthehet, posaçërisht pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës dhe njohjes së saj si shtet i pavarur dhe Sovran nga vendet më të fuqishme të Perëndimit dhe mosnjohjes në anën tjetër nga shumica e vendeve Islamike dhe arabe. Në ndërkohë ka zëra që thonë se përplasja e qytetërimeve po ndodh edhe në kontekstin gjithëshqiptar dhe posaçërisht në atë kosovar. Presidenti i vendit ka hequr nga zyra e tij fotografitë e trashëguara nga epoka e Ibrahim Rugovës, ku ai shihet me Papa Gjon Palin II si dhe ajo e Nënë Terezës. Ndërkaq që Serbia përmes ministrit të jashtëm Vuk Jeremic po lobon me të madhe tek Konferenca Islamike dhe tek Vendet e Painkuadruara, kosovarët (madje edhe kryeministri i vendit i quajti “vende të dyshimta”) hezitojnë të kenë

qasje posaçërisht tek vendet arabe. Shumë analistë kosovar e shohin rikthimin e Islamit dhe ndikimin e tij në jetën politike, madje edhe duke tentuar që të relativizohet kursi pro-perëndimor i shqiptarëve dhe kosovarëve. A po ndodh kjo përplasje tek shqiptarët? A duhet që Kosova të moderojë midis Perëndimit dhe qytetërimeve tjera, posaçërisht atij Islam, apo duhet ta ruaj perendimorizimin e vet pa asnjë luhatje? Qoftë edhe duke rrezikuar njohjen nga këto vende!? Vërtet çfarë është islami sot në këto hapësira dhe sa mund të ndikojë në jetën politike të vendit? Cila është pozita e të drejtave të njeriut dhe cila është pozita e vërtet e femrës në Islam?

Faqja 24 është e rezervuar për opinionet Tuaja ekskluzivisht rreth kësaj teme!

Na shkruani shkurt dhe shqip! shkurteshqip@gazetaexpress.com

FOTO: FISNIK DOBRECI

Shtetet islamike - Kosova? Fatos Duraku Kjo pyetje kohëve të fundit ka qenë në ajër si temë e debatit ku jo rrallëherë janë fajësuar institucionet tona për mungesë të qasjes ndaj shteteve arabe në lidhje me njohjen sa më të shpejtë të pavarësisë së shtetit tonë. Një argument i tillë nuk është për t´u hedhur plotësisht poshtë. Institucionet tona dhe përgjithësisht historiografia jonë me dëshirë injoron pesëqind vjet të lidhjeve historike me këto shtete nga frika e ¨rrezikut islamik¨ që është ngulur në nënvetëdijen europiane andaj përmendja e çfarëdo lidhjeje me këta popuj vetvetiu do të thoshte vetakuzë për ¨Xhihadizëm¨. Një tendencë tjetër për t´iu përgjigjur kësaj pyetjeje është ajo e fajësimit të popullit të Kosovës jo rrallëherë duke aluduar në atë se kinse ne nuk jemi islamik sa duhet andaj populli i Kosovës është vetë fajtor për mosnjohjen e pavarësisë së shtetit të tij. Por ka edhe faktorë tjerë më të thellë dhe më kompleks që ndikojnë në mosnjohjen e shtetit tonë ... Vendet të cilat cilësohen si islamike në të vërtetë nuk janë dëlirësisht

të tilla. Kryengritjet arabe të shekullit nëntëmbëdhjetë dhe njëzet kundër perandorisë osmane dhe sulltanit ¨turk¨ kishin ngjyrë nacionale... Kryengritje të ngjashme kishte brenda vetë perandorisë Osmane sikurse ato të Xhonturqve andaj edhe efekti domino i goditi edhe shqiptarët të cilët filluan t´u përkujtojnë Xhonturqve, Skënderbeun jo pse u konvertuan papritmas në krishterë por më shumë sepse iu shërbente si pikë referimi për ta qetësuar krenarinë në shtetin mëmë që sakaq ishte shndërruar në njerkë dhe Rilindasit shqiptarë përpiqeshin t’u shpjegonin turqve në stilin: ¨ne jemi pjesë e Perandorisë sepse kemi dashur por jemi të zotët edhe të dalim kur të duam andaj ma mirë jepnani autonominë...” Ajo ishte një epokë e rizgjimit të vetëdijeve nacionale te të gjithë popujt brenda perandorisë Osmane dhe nëse ndonjëherë ka ekzistuar ¨Shteti Islam¨ së paku teorikisht, asokohe pësoi thyerje për mos t´u kthyer më dhe sot për njëfarë vëllazërie islamike mbarëbotërore as që mund të bëhet fjalë, sikurse që është vërtetë absurde të flitet për ndonjë vëllazëri të

krishterë mbarbotërore. Pra vetëdija kombëtare nëpër shtetet islamike është më se e rëndësishme dhe sot e kësaj dite nëpër disa prej tyre nacionalizmi arab është flamur i luftës ndërsa feja islame pjesë e dekorit për mbajtjen e pushtetit .Ta kujtojmë faktin se në Egjipt gjatë revolucionit antimonarkist familja mbretërore u dëbua ngase nuk ishte ¨arabe¨.Në një mori shtetesh arabe sundojnë partitë me backround nacionalist .Nëpër disa tjera sundojnë monarki të çuditshme thua se të ishin nga seriali Star Track e që kanë nën pronësi tërë shtetin si familja Al Saud , apo ajo Al Sabah. Por cili është dallimi fondamental mes Kosovës dhe shteteve tjera islamike?Mbase përgjigjen duhet kërkuar tek rregullimi shtetëror. Shtetet që denominohen si islamike përgjithësisht janë diktatoriale qoftë autokratike apo oligarkike dhe në mënyrë të natyrshme rreshtohen kah oligarkët dhe tiranët tjerë qofshin ata :rusë, serbë, kinezë e tjerë, madje edhe në rastin më të mirë sikurse që është rregullimi shtetëror i Jordanisë përngjan në absolutizmin iluminist të shek XIX

Kosova është një vend sekular. Edhe pse popullata shumicë i përket islamit të moderuar me një fjalë janë myslimanë¨ light¨. Njëkohësisht ka edhe një minoritet të konsiderueshëm të krishterësh të jashtëzakonisht të integruar mirë në shoqëri dhe jo pse Islami është tolerant apo pse Kristianizmi është paqësor por sepse... kanë vetëdije për prejardhjen e përbashkët gjenetike, sepse bashkë kanë nisur themelet dhe bashkë e ndërtojnë shtetin e vet me një vizion të qartë..Si një shtet demokratik , të qytetarëve pa dallim race, feje dhe gjinie. Pra dallimi fondamental është te mënyra e rregullimit shoqëror. Shkurt ata i frikëson rregullimi shtetëror i Kosovës dhe droja se mbase një ditë ajo mund të shndërrohet në pikë referimi për të rinj modern të atyre shteteve se ...edhe vendet islamike mund të shndërrohen në demokraci parlamentare, nuk i len ta njohin shtetin tonë. Mbase edhe në të ardhmen ata do të bëjnë çmos që sa ma tepër ta injorojnë thua se Kosova nuk ekziston. Kosova ishte virusi ideologjik për Millosheviqin dhe do të jetë e tillë edhe në të ardhmen për vendet diktatoriale të cilat keqpërdorin fenë si instrument për nënshtrimin e masave.

“Ç’a ka 3” në Ministrinë e Jashtme Se mosdija dhe amatorizmi e tejkalon edhe horizontin e patejkaluar u pa dhe u dëgjua këto ditë në Kosovën e surprizave dhe çudibërjeve. Një Ministër i cili vetën e quan “aristokrat” dhe i përket “hierarkisë më të lartë” të shoqërisë kosovare, një amator dhe një “dijetar” i shquar i popullit shqiptar disa ditë më herët përveç “lobimit të forte” që po bën për njohjen e shtetit të Kosovës, e bëri edhe potezin e radhës “shumë të qëlluar” duke emëruar për drejtor të Zyrës për Çështje Rajonale në Ministrinë e Punëve të Jashtme një fëmijë – axhami, i cili të vetmen shprehje të cilën di ta thotë pa asnjë gabim është “tung, tung ç’a ka 3”. Një vendim i tillë mirret për faktin që një cinizëm nga ana e ministrit “famoz” po shprehet me të madhe në marrjen e vendimeve të tij. Ndoshta mund të arsyetohet sadopak Ministri me vendimin e tij, marrë parasysh faktin që gjatë karierës së tij politike ai ishte një servil besnik i Kryetarit të ndjerë Ibrahim Rugova dhe të vetmën gjë të cilën e bëntë me dëshirë dhe më së miri ka qenë

servilimi dhe nënshtrimi e jo vendimmarrja. Përveç këtij djaloshi që do të bëjë “nam të madh” me punën e tij, Ministri është përkujdesur që shumicen e stafit të tij ta përzgjedhë pa ndonjë konkurs të shpallur bile duke pranuar anëtarë në pozita për të cilat medeomos kërkohet njohja e gjuhës angleze e të cilën gjë shumë prej tyre nuk e dine e as nuk e flasin. Nuk e flet madje as zyrtari për media në këtë Ministri. Nuk do të habitesha poqëse një ditë episodi më i ri i emisionit “Ç’a ka 3” të realizohet brenda objektit të Ministrisë së Jashtme më protagonistë kryesor Ministrin “aristokrat” dhe me “aristokratët” tjerë të shumtë aty ku si temë kryesore do të përcaktohej “lobimi” i kësaj Ministrie për njohjen e shtetit të Kosovës duke bërë intervistime cooleriste të tipit “tung, tung ç’a ka 3”. Enkas për këtë episod, të ftuar do të ishin edhe mysafirë të shquar evropianë dhe botërorë të cilët do të lobojnë për Kosovën dhe njohjen e saj në të ardhmen. Nuhi Shala

OPINIONET në këtë faqe nuk i reflektojnë domosdoshmërisht qendrimet e redaksisë. Shkrimet mbi 500 fjalë nuk preferohen, ndërsa redaksia mban të drejtën e shkurtimit dhe korrigjimit të teksteve. Preferohet dorëzimi i teksteve në formatin elektronik me e-mail apo në Word.


marketing SHKURT E SHQIP 25

mërkurë,10 10shtator shtator2008 2008 EEmërkurë,

Rikonfirmimi i mbështetjes amerikane dhe zhvillimi i Kosovës Ethem Çeku

Vizita e ambasadorit amerikan Richard Holbrooke në Kosovë, edhe njëherë konfirmoi mbështetjen e fuqishme amerikane ndaj shtetit të Kosovës. Mesazhet e tij për politikën kosovare ishin të qarta: diplomacia amerikane nuk do të lëkundet në përkrahjen për sigurinë dhe zhvillimin e Kosovës. Përderisa qëndrimi mbështetës i zotit Holbrooke ndaj zgjidhjes së çështjes së Kosovës është i lidhur me vizitat dhe mesazhet e tij, jo vetëm politike, gjatë periudhave më të vështira nga ka kaluar, për të vazhduar edhe sot, gjithnjë e më fuqishëm, mbështetja amerikane ndaj çështjes së përgjithshme shqiptare, pa e veçuar atë të Kosovës, i ka rrënjët shumë më të thella. Qysh në vitet ‘20 të shekullit të kaluar, shteti i sapokrijuar dhe i pavarur, por shumë i brishtë shqiptar, mori një përkrahje të madhe nga presidenti i atëhershëm amerikan Woodrow Wilson. Një mbështetje të fuqishme nga diplomacia amerikane shqiptarët e morën edhe në përfundim të Luftës së Dytë Botërore, kur ata u shprehën hapur se kufijtë e shtetit shqiptar duhet të mbesin të paprekur. Mbështetjen e atëhershme

shqiptarët e kuptuan si një pikënisje për orientimin e tyre përfundimtar perëndimor, orientim të cilin shqiptarët në esencë e ruajtën, përkundër gjendjes faktike të jetës së tyre politike e shtetërore disadekadëshe socialiste. Ndërkaq, mbështetjen amerikane në dekadën e fundit, shqiptarët e kuptojnë si një përforcim të orientimit të tyre tashmë tradicional properëndimor. Dy presidentët amerikanë, Klinton dhe Bush, duke vulosur praktikisht marrëdhëniet shqiptaro-amerikane, kanë përforcuar edhe më tepër bindjen sidomos tek shqiptarët e Kosovës, për ruajtjen dhe avancimin e këtyre raporteve, si një shtysë të madhe për zhvillimin e përgjithshëm politik dhe ekonomik të Kosovës, për stabilitetin e saj dhe për ardhmërinë e saj të sigurt. Mbështetja amerikane e rikonfirmuar nëpërmjet fjalimit të ambasadorit Holbrooke në Parlamentin e Kosovës, më 9 shtator 2008, vuri edhe njëher në pah pozicionin amerikan ndaj Kosovës, qartësoi edhe vijat politike nga duhet të shkojë Kosova, çka duhet të veprojë Serbia në raport me Kosovës dhe cila do të ishte politika e Bashkimit Evropian në ra-

port me Kosovën dhe Serbinë. Duke i eksplikuar këto vija politike dhe duke dhënë sugjerimet e duhura, ambasadori Holbrooke, mori rolin e ambasadorit të dyfishtë: si ambasador i raporteve amerikano-kosovare dhe si ambasador i paqes në rajon.

Miqët dëshirojnë të na shohin të zhvilluar ekonomikisht Por, çka duhet të bëjmë ne që të mos i zhgënjejmë, jo vetëm SHBA-të, por as miqtë e tjerë që e ndihmuan kombin tonë e posaçërisht që na ndihmuan ne në Kosovë, të ndërtojmë një shtet demokratik, ku të gjithë qytetarët janë të barabartë, për të marrë obligime dhe për t’i kryer ato; institucione të qëndrueshme dhe profesionale dhe atë që e tha ambasadori Holbrooke: zhvillim dhe vetëm zhvillim ekonomik. Dhe, ky progres ekonomik duhet të vijë nga një koalicion i gjerë i partive politike dhe njerëzve profesionalë, të cilët dinë ta udhëheqin vendin drejt sfidave të mëdha, që dalin para nesh, siç është përgatitja e Kosovës për integrime evropiane. Kosova, vërtet, është një vend i vogël dhe me probleme të madha të bartura me dekada të tëra, por

pasuritë e saj natyrore do të mund të ishin një forcë e fuqishme zhvillimore për te, po qe se Qeveria aktuale do të vazhdojë zhvillimin e mëtutjeshëm të sektorit të energjisë dhe të minierave. Serbia këto ditë ratifikoi marrëveshjen me Rusinë për gazin rus. Ndërsa ne kemi ngadalësuar realizimin e projektit Kosova C, ku i kemi në garë katër konzorciume, me kualitete të kompanive më prestigjioze botërore dhe bartësit e këtyre katër konzorciumeve vijnë nga vendet që e mbështetësin Kosovën, në të gjitha zhvillimet: SHBA, Gjermania, Franca, Italia, etj. A duhet të presim që planet për zhvillimin ekonomik të na i hartojë dhe të na i realizojë dikush tjetër? A duhet të presim që taksat për shtetin e Kosovës t’i paguajnë qytetarët evropianë apo ata amerikanë? A duhet të presim vetëm konferenca të donatorëve për të zgjidhur problemet tona të arsimit, të shëndetësisë, të infrastrukturës, të veteranëve të luftës? Prandaj është koha e fundit që t’i mobilizojmë energjitë tona në shumë drejtime për të nisur një etapë të re të zhvillimit ekonomik të vendit tonë. Qeveria dhe Kuvendi i Kosovës duhet të imple-

mentojnë dokumente të cilat i kemi aprovuar më herët apo edhe ti freskojnë në bazë të kërkesave të kohës. Buxheti i Kosovës është shumë i ulët, pothuajse më i ulti në rajon. Ne duhet të ndjekim shembujt e vendeve skandinave se si ata arritën t’i shfrytëzojnë burimet natyrore për të rritur mirëqenien për qytetarët e tyre për një buxhet të lartë dhe të qëndrueshëm dhe për reforma në të gjitha drejtimet. Kosova, me pasuritë e saj të mëdha, si linjitin, plumbin, zinkun, bakrin, argjendin do të mund të shndërrohej, përmes investimeve të jashtme, në një shtet të zhvilluar. Tani kërkohet vetëm një lidership profesional dhe me vizion të qartë që Kosova të ketë një të ardhme të ndritur dhe të kryejmë obligimin tonë ndaj përpjekjeve qindra vjeçare që i bëri kombi ynë për të ndërtuar një vend lirë dhe paqësor. Me këtë edhe njëherë do të tregojmë se shteti i Kosovës nuk u krijua si aksident politik, por rrënjët i ka thella në përpjekjet e mëdha të kombit tonë. *(Autori është deputet i Kuvendit të Kosovës nga AAK dhe ish-ministër i Energjisë dhe Minierave të Kosovës)

KUVENDI I KOMUNËS – GJILAN Zyra e Prokurimit –Dt. 10/09/2008

SKUPŠTINA OPŠTINE GNJILANE Kancelarija Prokure – Datum 10/09/2008

NJOFTIMI PËR KONTRATË Afate të përshpejtuara kohore-PUNË

OBAVEŠTENJE O UGOVORU Ubrzani vremenski rokovi - RAD

PROCEDURË E HAPUR

Po članu 38 Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20

Konform nenit 38 të Ligjit Nr. 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren Nr.2007/20 Nr. i Prokurimit: GI 651 08 146 521 I AUTORITETI KONTRAKTUES: Kuvendi Komunal –Zyra e prokurimitnr Rr.”Bulevardi i pavarësisë” p.n. -Gjilan II LËNDA E KONTRATËS :PUNË II.1.1 Titulli i kontratës i dhënë nga autoriteti kontraktues:

Asfaltimi i rrugës Lladovë – Llashticë dhe rruga krahu kah shkolla në fshatin Lladovë

II.1.2 Lloji i kontratës dhe lokacioni i dorëzimit të ,punëve:Në fshatin Lladov – Llashticë III INFORMACIONET LIGJORE, EKONOMIKE, FINANCIARE DHE TEKNIKE III.1.1-Sigurimi i ekzekutimit <10 % e vlerës së kontratës një vit pas mbarimit të punëve III.1.2-Sigurimi i kontratës: 10 % i vlerës së kontratës për kompaninë fituese IV.2 KRITERET E DHËNIES SË KONTRATËS: < shëno: tenderi i përgjegjshëm me çmimin më të ulët të ofruar IV.3 INFORMACIONET ADMINISTRATIVE IV.3.2 Kushtet për marrjen e dosjes së tenderit : Afati i fundit për pranimin e kërkesave për dosjen e tenderit : data:17/09/2008 koha:15:00 vendi: Në Objektin e Kuvendit Komunal-ndërtesën e Ekzekutivit kati i tretë – Zyra e prokurimit nr. 13/B tel.0280 320 498 email:hashprokurimi@gmail.com Dokumentet me pagesë: Po Jo Nëse po, çmimi: 20 euro paguhet në zhirollogarinë 10 00 65 00 60 00 00 98 në të gjitha bankat e Kosovës përpara se të merret dosja e tenderit . IV.3.3 Afati kohor për pranimin e tenderëve : data 19/09/2008 koha 14:00 Vendi: Në qendrën për marrëdhënie me publikun (ZMP)-Gjilan. IV.3.5 Sigurimi i tenderit: -3 % Periudha e vleshmërisë së tenderit 90 ditë kalendarike . IV.3.8 Takimi për hapjen e tenderëve: Data: 19/09/2008 koha: 14:15 vendi: Në Objektin e Kuvendit Komunal-ndërtesën e Ekzekutivit kati i dytë - sallën e komiteteve Në hapjen e tenderëve përveq operatorëve ekonomik mund të marrin pjesë edhe shoqëria civile si dhe mediat. NENI V: INFORMACIONET PLOTËSUESE V.1 ANKESAT Çdo palë e interesuar mund të parashtrojë ankesë pranë Organit Shqyrtues të Prokurimit: Rr.”Ramiz Sadiku - Prishtinë, Në bazë të dispozitave të Pjesës VIII të Ligjit Nr 02/L-99, Ligji për Prokurimin Publik në Kosovë, të shpallur me Rregulloren nr. 2007/20. Versioni i plotë i Njoftimit për Kontratë është në dispozicion në: www.ks-gov.net/krpp

OTVORENA PROCEDURA

Br.Nabavke: GI 651 08 146 521 I: UGOVORNI AUTORITET : Skupstina Opstina-Kancelarija prokure ulica ” Bulevardi i pavarësisë” bb.-Gnjilane II: PREDMET UGOVORA: RAD II.1.1 Naslov ugovora koji je dodelio ugovorni autoritet:

Asfaltiranje puta Lladov – Llashtica i put do skolle u selo Lladovo

II.1.2 Vrsta ugovora I lokacija predavanja , radova: Sela Lladovo - Llastica III PRAVNE, EKONOMSKE, FINANSIJSKE I TEHNICKE INFORMACIJE III.1.1- Osiguranje ugovora : 10 % od vrednosti ugovora za pobednicku kompaniju III.1.2- Osiguranje izvrsenih poslova:10 % od vrednosti ugovora u trajanju od godinu dana od dana zavrsenih poslova DEO IV.2 : KRITERIJUMI DODELE UGOVORA napisite :Najpovolni tender sa najnizhen cenu IV.3 ADMINISTRATIVNE INFORMACIJE IV.3.2 Uslovi za uzimanje tendera: Zadnji rok za prijem zahteva za tenderski dosije: 17/09/2008 vreme: 15:00 mesto:U objektu SO-e Opštine –zgrada Izvršnog Organa III sprat -Kancelarija prokure br. 13/B tel: 0280320/498 email:hashprokurimi@gmail.com Dokumenti sa plaćanjem: x da ne. Ako da, cena: 20 € plaća se u ziroraçun 10 00 65 00 60 00 00 98 u svim komercialnim bankama Kosova pre dobijanje dosije tendera IV.3.3 Vremenski rok za prijem tendera ili zahteva za učešće Datum : 19/09/2008 vreme 14:00 mesto:U centru za odnose sa javnocqu (KOJ)-Gnjilane IV.3.5 siguranje tendera – 3 % -validisnost tendera 90 dana IV.3.8 Sastanak za otvaranje tendera Datum: 19/09/2008 vreme: 14:15 mesto:U objektu SO-e Opštine –zgrada Izvršnog Organa II sprat u sali komitata-Gnjilane Na otvaranje tendera osim ekonomskih operatora moze ucestvovati i civilna drustva kao i medija V.1 ŽALBE Svaka zainteresovana stranka može da preda žalbu Organu za Razmatranje Nabavki: Ulica “Ramiz Sadiku “ - Pristina Na osnovu dispozicija Dela VIII Zakona br. 02/L-99 o javnim nabavkama na Kosovu, objavljen Pravilnikom Br.2007/20 Kompletna verzija Obaveštenja Ugovora je na raspolaganju: www.ks-gov.net/krpp


26 marketing

JAVA 37

E mërkurë, 10 shtator 2008

Çmimet me shumicë dhe pakicë për pemë, perime, gjedhe dhe produkte të kafshëve në të gjitha regjionet e Kosovës

Speca Patate Domate Fasule Spinaq Sallata Borania Speca Somborka Molla Portokall Banane Mandarin Rrush Limon Pjepër Dardha Kivi Shalqi Kumbulla Arra Pjeshka Nektarina

Qumësht Djath Vezë Jogurt Mishi i lopes Suxhuk Buka Vaji Mielli Shpezet

Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal

> > > > > > < < > > > > < < > > > > < < > > > > < < > >

Qepë

> > > > > < < < > > < < > > < < > > > > > > < < > > < <

Purri (presh)

< < < < < < < < > > > > < < < < > < < <

Hudhra

> > > > > > > > > > < < < < > > > < < < > > > > < < > >

Tranguj

> > > > > < < < > > < < > > < < > > < < > > < < > > < <

Karrota

Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal Mesatar Maksimal

> < < < < > > > > > < > > < < > <

Lakër

Pakicë Shumicë Prishtina Prizreni Peja Gjilani Mitrovica Gjakova Ferizaj (+/-)Prishtina Prizreni Peja Gjilani Mitrovica Gjakova Ferizaj (+/-) Perime 0.05 0.04 0.08 0.15 0.10 0.10 0.04 0.12 0.13 0.10 0.25 0.16 0.20 0.10 0.06 0.05 0.09 0.20 0.12 0.10 0.05 0.15 0.15 0.20 0.30 0.20 0.20 0.10 0.28 0.33 0.50 0.30 0.31 0.42 0.28 0.50 0.60 0.80 0.50 0.57 0.63 0.44 0.30 0.35 0.60 0.30 0.40 0.50 0.30 0.60 0.70 1.00 0.50 0.70 0.80 0.49 0.33 0.60 0.30 0.56 0.46 0.57 0.53 0.53 0.68 0.50 0.75 0.73 0.70 0.65 0.40 0.70 0.40 1.00 0.60 0.60 0.70 0.60 0.80 0.60 1.20 0.80 0.70 0.70 1.35 1.25 1.50 1.72 1.46 1.63 1.60 2.00 1.90 1.90 2.00 2.00 2.00 1.80 1.50 1.30 1.60 1.75 1.50 1.80 1.70 2.20 2.00 2.00 2.00 2.00 2.00 2.00 0.30 0.60 0.50 0.30 0.40 0.68 0.35 0.52 0.90 0.80 0.45 0.73 0.90 0.50 0.35 0.70 0.60 0.30 0.60 0.80 0.40 0.60 1.00 1.00 0.50 1.00 1.00 0.50 0.22 0.23 0.35 0.32 0.23 0.27 0.23 0.42 0.40 0.40 0.50 0.40 0.40 0.40 0.25 0.25 0.40 0.35 0.30 0.30 0.25 0.50 0.50 0.50 0.50 0.50 0.40 0.50 0.25 0.33 0.30 0.45 0.35 0.35 0.49 0.40 0.68 0.50 0.65 0.55 0.50 0.50 0.30 0.40 0.40 0.60 0.40 0.35 0.60 0.50 1.00 0.60 0.80 0.60 0.50 0.70 0.22 0.18 0.15 0.17 0.18 0.13 0.19 0.40 0.33 0.25 0.25 0.31 0.30 0.28 0.25 0.20 0.20 0.20 0.20 0.25 0.20 0.45 0.35 0.30 0.25 0.40 0.30 0.30 0.24 0.18 0.10 0.27 0.25 0.27 0.18 0.42 0.30 0.20 0.42 0.46 0.50 0.25 0.28 0.20 0.15 0.30 0.30 0.30 0.20 0.50 0.40 0.30 0.50 0.50 0.50 0.25 1.80 1.75 1.00 2.02 1.80 1.93 1.83 2.17 2.25 1.80 2.25 2.25 2.27 1.86 2.00 1.90 1.50 2.30 2.00 2.00 2.00 2.50 2.50 2.00 2.50 2.50 2.50 2.20 0.73 0.60 0.50 0.60 0.73 0.93 1.25 0.80 1.00 1.00 1.00 0.80 0.70 0.60 0.60 0.80 1.00 1.50 1.00 1.00 1.00 1.00 0.30 0.20 0.10 0.25 0.30 0.35 0.25 0.50 0.25 0.30 0.35 0.50 0.50 0.36 0.35 0.25 0.20 0.25 0.30 0.40 0.30 0.60 0.30 0.35 0.35 0.50 0.50 0.50 1.00 0.75 0.70 1.03 1.15 0.50 0.65 1.33 1.35 1.00 1.23 1.50 0.83 1.00 1.10 0.80 0.90 1.30 1.30 0.70 0.80 1.50 1.50 1.50 1.50 1.50 1.00 1.00 0.50 0.75 0.60 0.55 0.58 0.60 0.55 0.34 0.55 0.40 0.42 0.40 0.48 0.49 0.60 1.00 0.70 0.60 0.70 0.70 0.60 0.40 0.60 0.50 0.45 0.50 0.60 0.50 Pemë 0.72 0.93 0.40 0.80 0.53 0.53 0.90 1.12 1.00 0.60 1.00 0.86 0.77 1.17 1.00 1.20 0.50 0.80 0.60 0.80 1.00 1.40 1.50 0.80 1.00 1.00 1.00 1.60 0.97 1.05 1.00 1.12 1.00 1.23 0.83 1.30 1.25 1.40 1.40 1.50 1.50 1.19 1.00 1.10 1.20 1.25 1.00 1.30 0.90 1.40 1.50 1.50 1.50 1.50 1.50 1.20 0.71 0.78 0.60 0.75 0.71 0.72 0.65 0.97 0.90 0.90 0.90 0.96 1.00 0.98 0.75 0.80 0.70 0.85 0.80 0.75 0.70 1.00 1.00 1.00 1.00 1.00 1.00 1.00 1.25 1.47 1.80 1.27 1.60 1.57 1.55 1.80 2.30 1.55 2.00 2.00 1.99 1.30 1.70 2.00 1.30 1.60 1.70 1.60 2.10 2.50 1.60 2.00 2.00 1.99 0.60 0.68 0.70 0.70 0.63 0.73 0.70 1.00 0.78 1.00 0.90 1.00 0.90 1.05 0.80 0.90 0.90 0.80 0.70 1.00 0.70 1.20 1.00 1.10 1.00 1.00 1.20 1.10 1.23 0.90 1.50 1.27 1.36 1.43 1.42 1.73 1.75 1.80 1.50 1.83 2.00 1.50 1.30 1.30 1.60 1.30 1.60 1.50 1.50 1.80 2.00 2.00 1.50 2.00 2.00 2.00 0.30 0.53 0.30 0.50 0.32 0.35 0.53 0.55 0.50 0.80 0.57 0.55 0.35 0.55 0.40 0.50 0.35 0.40 0.60 0.60 0.60 0.80 0.60 0.60 0.93 1.05 0.80 0.90 0.86 1.20 1.12 1.23 1.10 1.00 1.15 1.26 1.50 1.55 1.00 1.10 0.90 1.00 1.20 1.20 1.20 1.40 1.58 1.10 1.30 1.50 1.50 1.59 1.72 2.00 1.50 2.00 1.83 1.65 2.37 2.60 1.70 2.50 2.50 2.20 1.80 2.20 1.50 2.00 2.50 1.80 2.50 2.70 1.70 2.50 3.00 2.40 0.12 0.13 0.10 0.18 0.10 0.11 0.16 0.17 0.16 0.20 0.25 0.20 0.15 0.23 0.15 0.15 0.15 0.20 0.12 0.12 0.17 0.20 0.17 0.25 0.30 0.20 0.15 0.25 0.40 0.43 0.30 0.40 0.33 0.35 0.48 0.60 0.60 0.40 0.50 0.60 0.57 0.65 0.45 0.50 0.35 0.40 0.40 0.50 0.50 0.70 0.70 0.50 0.50 0.70 0.70 0.80 2.07 2.10 2.50 1.25 1.35 1.40 2.77 2.25 3.50 1.50 1.75 1.83 2.20 2.20 3.00 1.70 2.00 1.50 3.00 2.50 3.70 2.00 2.50 2.00 0.60 0.75 0.60 0.77 0.61 0.77 0.78 0.97 1.05 0.80 1.00 0.93 1.10 0.89 0.70 0.80 0.70 0.80 0.75 0.80 0.80 1.00 1.10 1.00 1.00 1.00 1.20 0.99 0.95 1.05 0.80 1.15 1.00 1.10 1.10 1.20 1.15 1.30 1.40 1.43 1.50 1.40 1.00 1.10 1.00 1.20 1.10 1.20 1.20 1.30 1.20 1.50 1.50 1.50 1.50 1.50 Produktet e Konsumit 0.63 0.77 0.50 0.50 0.50 0.50 0.79 0.83 0.81 0.60 0.87 0.80 0.71 0.87 0.70 0.90 0.70 0.50 0.50 0.50 0.90 0.85 0.93 1.00 0.90 0.95 0.95 1.00 2.23 2.75 1.50 2.25 1.56 3.03 2.50 3.27 3.00 2.20 2.90 3.35 3.23 3.05 2.50 3.00 2.00 2.50 2.50 3.30 3.00 3.80 3.50 4.00 3.00 3.70 3.50 3.70 2.75 - 2.00 2.85 2.85 2.67 2.97 3.04 2.80 2.90 3.16 3.00 3.07 2.80 - 2.50 3.25 2.85 3.00 3.00 3.30 3.00 3.00 3.50 3.00 3.50 0.75 0.90 0.60 0.60 0.80 0.75 0.87 0.99 0.90 0.85 0.80 0.96 0.90 0.80 0.95 0.70 0.60 0.80 0.90 0.95 1.05 1.50 0.90 1.00 1.00 1.00 4.23 5.75 3.50 5.50 5.00 4.91 6.10 4.35 5.50 5.83 6.00 5.87 4.50 6.00 4.00 5.50 5.50 5.70 6.50 5.00 6.00 6.00 6.00 6.00 2.23 - 2.80 2.00 4.83 2.15 3.00 3.08 3.40 2.65 3.00 5.33 2.77 2.50 - 3.20 2.00 5.00 2.50 3.50 4.50 4.00 3.00 4.00 5.50 4.50 0.32 0.30 0.25 0.25 0.28 0.37 0.33 0.38 0.40 0.35 0.32 0.32 0.40 0.33 0.30 0.35 0.25 0.30 0.38 0.35 0.40 0.55 0.35 0.35 0.35 0.40 1.38 1.82 1.20 1.50 1.57 1.57 1.52 1.93 1.60 1.59 1.55 1.74 1.79 1.40 2.00 1.40 1.50 1.60 1.80 1.60 2.70 1.90 1.70 1.70 1.80 2.10 0.42 - 0.30 0.49 0.50 0.44 0.57 0.68 0.60 0.67 0.68 0.60 0.68 0.65 0.72 0.80 0.70 0.80 0.65 0.80 <> 0.45 - 0.50 0.49 0.50 0.45 2.17 - 1.00 1.35 2.33 2.02 2.77 1.77 1.70 2.95 1.76 2.65 2.65 2.30 - 1.40 1.35 2.50 2.60 2.90 2.13 2.50 3.50 2.00 3.00 3.00 > <

Produkti

Shënim: - Të gjitha çmimet janë në Euro - Cmimet mbledhen çdo javë ditën e shtunë dhe të diele - Për çdo produkt publikohet çmimi mesatar dhe maksimal - Shenjat e publikuara paraqesin trendin e rritjes dhe uljes së çmimeve në krahasim me javën e kaluar - Të gjitha çmimet janë të publikuara në kg, përveq për qumësht dhe jogurt që janë në litër,buka(700 gr),vezë që janë në paketim prej 30 vezëve,si dhe sallatat(gjelbërta) që janë me cop.

Powered by

www.ngakosova.org


SHPALLJE TË VOGLA 27

E mërkurë, 10 shtator 2008

PALUAJTSHMËRI SHITJE Shes truallin prej 30 ari, në magjistralen Prishtinë – Hajvali. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes banesën në katin e 2, 100m2, te banesat e kuqe në Bregun e Diellit. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes banesën 100m2, në katin e 2, që posedon ordinancën prej 27m2 dhe garazhen prej 13.44m2, në Bregun e Diellit te banesat e kuqe. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes banesën të rinovuar dhe mobiluar komplet, me sip. prej 50m2, në lagjen Ulpiana afër fontanes ( te rrethi ), kati perdhes. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes truallin prej 7 ari, në Matiqan. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes truallin prej 3 ari, në lagjen Qendresa. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes truallin prej 5 ari, në Zllatar. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes truallin prej 5 ari, në Sofali ( posedon leje ndërtimi ). Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes truallin prej 10 ari, afër Fshatit Ndërkombëtar ( me mundësi ndarje ). Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes banesën në Durrës, me sip. prej 68m2, e mobiluar, kati 3. Me lokacion te ish hotel “Butrinti”buzë plazhit. Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes lokalin me sip. prej 21m2, te qendra e re tregtare Bregu i Diellit ( me hyrje rreth rrugës ). Info. 049/ 50 51 52. (10.09.2008) Shes shtëpinë e pa përfunduar me nëntë ari tokë.Shtëpia gjëndet prapa “Grand Stores”Çmimi i volitshëm .Tel.044/346 090. (09.09.2008). Shitet banesa 62m2(bruto sipërfaqe)32 000€,e gatëshme për banim-ndërtim i ri në Chesea Point.Rr.Lidhja e Prizrenit 8(afër çerdhës së fëmijëve),Fushë Kosovë.Dhomë dite+kuzhinë,dhomë gjumi,ballkon,koridor,banjo dhe shpajz.Hyrja -II-,kati i -V-nr.29.Pagesa sipas marrëveshjes.Tel.044/135 716. (09.09.2008). Shes 4,5:,6: dhe 10,50 ari truall në lagjën Sofali në Prishtinë me infrastrukturë komplete,ujë rrymë,kanalizim dhe rrugë të gjërë gjashtë metra.Me leje ndërtimi,bëjmë ndërrim edhe me banesë.Tel.044/755 859. (09.09.2008). Shes banesën katërdhomëshe, 120m2, kati V. Gjendet në Bregun e Diellit II, te banesat e bardha. Ose bëjmë ndërrim me një më të vogël apo truall. Çmimi 84 000 €. Tel. 044/ 455 288. (09.09.2008) Shes 50 ari truall pranë magjistrales Prishtinë – Pejë ( F.Kosovë). Pronë e imja, përkthimi menjëherë. Tel. 044/ 427 101. (09.09.2008) Shes urgjent shtëpinë në Prishtinë. Jap 3 % për ndërmjetsim. Tel. 044/ 509 700. (09.09.2008) Shitet banesa në Ulpianë, përball Albi Marketit. Banesa është në katin e parë dhe ka 40m2. Tel. 044/049/ 142 226. (07.09.2008) Shes banesën në Dardani, 90m2, kati VII, me pronar shqiptar. Banesa gjendet mbi ëmbëltoren Fellini. Tel. 044/ 811 521. (06.09.2008) Shiten troje në lagjen “Emshir”, me infrastrukturë dhe dokumentacion të regulluar. Çmimi 12 000 € / ari, mund të bëhet ndërrim edhe me banesë. Tel. 044/ 333 443. (06.09.2008) Shitet banesa te Bregu i Diellit ( banesat e bardha ), në katin e 3, që përmbahet prej 1 dhomë gjumi, 1 dhomë qëndrimi ditor, kuzhinë me trapezari, banje, shpajz dhe 1 ballkon, komplet e rinovuar. Tel. 049/ 50 51 52. (05.09.2008) Shiten 42 ari, te kryqi i Lipjanit. Tel. 049/ 50 51 52. (05.09.2008) Shitet banesa me sip. afër 85m2, në katin e 5, te parku i qytetit ( ndërtim i ri ). Tel. 049/ 50 51 52. (05.09.2008) Shitet banesa në qender të Prishtinës, kati 1, me sip. prej 75m2. Tel. 049/ 50 51 52. (05.09.2008) Shitet banesa tredhomëshe me kuzhinë, në F.Kosovë te policia, kati I, me sip.95m2 + dy podruma 30m2. Çmimi 34 000 €. Tel. 044/ 945 844. (05.09.2008) Shitet banesa tredhomëshe në F.Kosovë, kati V ose i dytë mbi lokale, sip.90m2. Çmimi 42 000 €. Tel. 044/ 945 844. (05.09.2008)

Shes shtëpinë në lagjen e Spitalit Rr”Muharrem Fejza”. Shtëpia ka 60m2 + oborr prej 140m2. Shtëpia është njëkatëshe dhe ka mundësi vazhdimi. Çmimi 67 000 €. Tel. 044/ 262 900; 049/ 292 530. (05.09.2008) Në Lukar afër Prishtinës, shitet toka (trualli) 0.30 H, e cila ka dalje në rrugë asfalti gjatësi 80m. Ka ujësjellësin e qytetit. Është e përshtatshme për troje apo afarizëm. Tel. 038/ 552 071; 049/ 432 340. (05.09.2008)

BLERJE Agjensioni për patundshmëri “M1 Real Estate”, kërkon të blej banesë rreth 60 - 70m2. Banesa duhet të jetë ndërtim i vjetër, të gjendet në Qender, Dardani, Ulpianë, në Rr. Agim Ramadani. Të jetë deri në katin e tretë dhe të ketë hyrje dhe pamje në rrugen kryesore. Po ashtu kërkoj të blej banesë në Kodër të Diellit, me konkretisht te banesat e kuqe, që janë 3 ose 4 katëshe. Tel. 044/ 156 102; 049/ 643 293. (07.09.2008) Blej banesë në Prishtinë. Lagjet e preferuara: Dardania ose Ulpiana. Të jetë një ose dy dhomëshe, pronari të jet shqiptar prej fillimit. Banesa të jet në katin e I-rë ose perdhesë. Tel. 044/ 185 520. (06.09.2008) Blej 5 ari në Hajvali, mundësisht më afër rrugës kryesore Prishtinë - Gjilan. Tel. 044/ 196 426. (04.09.2008)

ME QIRA LËSHOHEN Lëshoj me qëra lokalin i cili gjëndet në rrugën “Lidhja e Prizrenit, nr 26 afër furrës “Moni”.Lokali posedon 40m2 dhe është në gjëndje të mirë Lokali mund të shfrytëzohet për çdo aktivitet afarist.Çmimi sipas marrëveshjes.Tel.044/315 569. (10.09.2008). Lëshoj banesë me qëra - garsonierë. Banesa gjendet afër Sh.M. Teknike “28 Nëntori”. Tel. 044/ 510 256; 049/ 361 835. (09.09.2008) Lëshoj banesën me qëra, te Qafa në Prishtinë. Tel. 044/ 934 333. (09.09.2008) Lëshoj dhomë me qëra. Adresa: Dardania Su ½, hy I, nr.4. Mundësisht të jetë vajzë që punon. Tel. 038/ 556 402. (09.09.2008) Lëshoj banesë me qëra në lagjen Tokbashqe .Tel.044/678 854. (08.09.2008). Lëshoj dhoma me qëra për studente kushtet janë shumë të mira per info.Tel.044/465 356. (08.09.2008). Lëshoj dhoma me qëra për studente kushtet janë shumë të mira për info.Tel.044/750 394. (08.09.2008). Lëshoj banesën me qera. Banesa gjendet në Dardani te posta e re. Ka 3 dhoma gjumi, kati I, e mobiluar tërësisht. Përparësi kanë ndërkombëtaret. Tel. 049/ 682 404; 044/ 332 184. (07.09.2008) Lëshoj banesën me qëra, te restorant “Rugova”. Ka dy dhoma gjumi, e mobiluar tërësisht, e përshtatshëm për familjar. Tel. 049/ 682 404; 044/ 332 184. (07.09.2008) Lëshoj me qëra banesën tredhomëshe, të mobiluar, Bregu i Diellit në Prishtinë. Tel. 044/ 135 400. (07.09.2008) Lëshoj lokalin me qëra, 40m2, në Dardani “Kroi i Bardh”përball butikut Lenti. Tel. 044/049/ 175 185. (07.09.2008) Lëshohet banesa me qëra në Taukbashqe, afër Universitetit Amerikan AUK. Objekti i ri, H 1, kati 5. Banesa posedon 1 dhomë gjumi, 1 dhomë dite, 1 kuzhinë, komplet e mobiluar, 1 banje. Tel. 044/ 345 988. (07.09.2008) Lëshohet banesa me qëra, për zyre ose banim, për ndërkombëtarët. Banesa gjendet te Santea, kati I, ka 70m2, e cila plotëson të gjitha kushtet për banim, ashtu edhe për zyre. Çmimi sipas marrëveshjes. Tel. 049/ 622 287. (06.09.2008) Lëshoj po ashtu shtëpinë me qëra në lagjen “Qendresa”në Veternik. Është trekatëshe, ka garazh për dy makina, po ashtu oborrin për dy makina, ka 7 dhoma, 3 banje, sallon, kuzhinë, trapezari. Tel. 049/ 622 287. (06.09.2008) Lëshoj shtëpi me qëra, e mobiluar, ka dy dhoma. Lëshohet për studente. Është afër fakulteteve. Tel. 044/ 350 035; 049/ 488 151. (06.09.2008) Lëshoj me qëra garsonierë, e mobiluar, në Rr.”Nazim Gafurri” rruga për Gërmi, te Shkolla Teknike. Tel. 049/ 337 333. (05.09.2008) Lëshoj banesë me qëra, në Dardani te banesat e gjelbërta. Banesa është e përshtatshme edhe për lokal. Tel. 044/ 402 106 pas orës 17. (05.09.2008) Lëshoj një dhomë me qëra, për femra, e cila gjendet tek Gjygji i Qarkut. Tel. 039/ 236 275; 044/ 127 879. (05.09.2008)

Në Ulpianë prapa AAK-së, lëshohet me qëra banesa dydhomëshe, e mobiluar, kati II. Çmimi 300 €. Lëshohet vetëm për të huaj ose për çift pa fëmijë, në afat të gjatë. Tel. 044/ 207 474. (05.09.2008) Lëshohet me qëra banesa dydhomëshe në Aktash, kati II, me sip.74m2. Çmimi 400 €. Tel. 038/ 248 165; 044/ 245 454. (05.09.2008) Lëshoj kat shtëpie me qëra, me hyrje të veçantë, në lagjen e Spitalit, me sip.65m2, dy dhoma me kuzhinë. Lëshohet për familjar. Çmimi 200 €. Tel. 044/ 245 454. (05.09.2008) Lëshoj banesën dydhomëshe me qëra, me mobile, për familjar. Banesa gjendet në lagjen Dardania, kati I, 76m2. Çmimi 350 €. Tel. 044/ 245 454. (05.09.2008) Lëshoj banesë me qëra, afër banesave të bardha (te Rezidenca e N.Dacit), 82m2, kati I, e mobiluar. Preferohet për ndërkombëtar. Çmimi sipas marrëveshjes. Tel. 049/ 642 225 (pas orës 18). (05.09.2008) Lëshoj banesë me qëra në qendër të Prishtinës, te Medrezja e re. Banesa ka 100m2, komplet e mobiluar, ujë 24 orë. Tel. 044/ 156 439. (05.09.2008) Lëshoj banesë njëdhomëshe me qëra, për një person, hyrja e veçantë, e pajisur mirë me WC dhe banje. Ka një oborr për parking. Çmimi 150 €, gjendet në Rr.”Bledit 2”. Tel. 044/ 551 330. (05.09.2008) Lëshoj banesën me qëra në Prishtinë, te sh.f ”Gjergj Fishta” rrugës për Germi, kati III, 65m2. Banesa ka një dhomë gjumi për çifte, sallon dhe kuzhinë, e rinovuar, mobile të reja. Lëshohet për ndërkombëtar ose vendor. Tel. 044/ 238 802. (04.09.2008) Lëshohet banesa luksoze me qëra në lagjen “Arbëria”, afër Min. së Shëndetësisë, kati IV, 92m2 (dy dhoma gjumi, një sallon, kuzhinë, banje, ballkon, mobile të reja). Lëshohet për ndërkombëtar ose vendor. Tel. 044/ 779 779. (04.09.2008) Lëshohet banesa me qëra te rrethi (banesa e arabeve), kati I, 85m2, dy dhoma gjumi, sallon, kuzhinë, terasë, mobile të reja, garazh. Tel. 044/ 238 802. (04.09.2008) Lëshohet banesa luksoze me qëra në qendër të Prishtinës, në sheshin “Nëna Terezë”, kati II, 70m2. Banesa është tërësisht e rinovuar, e pa mobiluar, ka vetëm kuzhinën. Lëshohet për zyre. Tel. 044/ 779 779. (04.09.2008) Agjensioni “Arianiti”ju ofron: banesa dhe shtëpi me qëra, për ndërkombëtar dhe vendor, si dhe objekte të tjera afariste (zyre, lokale, depo të madhësive të ndryshme nga 60m2 - 2000m2). Tel. 038/ 245 905; 044/ 155 700. (04.09.2008) Lëshoj me qëra shtëpinë, për vajza, e cila gjendet afër bllokut të parë. Tel. 044/ 274 817; 038/ 232 808. (04.09.2008) Lëshoj katër dhoma me qëra, për studentë ose studente, si dhe dy lokale. Tel. 044/ 707 313. (04.09.2008) Lëshoj banesë me qëra, për studente. Hyrja e veçantë, kushtet janë shumë të mira. Tel. 044/ 312 684. (04.09.2008) Lëshohet banesa dydhomëshe me qëra, në Dardani, kati IX. Banesa është e mobiluar. Çmimi 240 €. Tel. 044/ 651 588. (04.09.2008) Në Prishtinë në Lagjen e Muhagjerëve (tek ambasada e Zvicrës), lëshohet me qëra kati i shtëpisë 60m2, tërësisht i mobiluar, për një ose dy persona (preferohet çift ose femra të punësuara – ndërkombëtar vendor). Tel. 044/ 699 087; 044/ 988 986. (04.09.2008)

KËRKOHEN Një çift, kërkon banesë me qëra. Të jetë e mobiluar. Lagja e preferuar: Bregu i Diellit. Tel. 044/ 189 319. (10.09.2008) Në lagjen Sofalia kërkojmë urgjentisht shtëpi për ndërkombëtar. Shtëpi të re moderne për qiramarrje, e cila duhet të jetë e pajisur me ngrohje qendrore, të ketë ujë 24 orë,të jetë e siguruar dhe të ketë gjenerator.Ofera është serioze për info.Tel.038/248 165,044/245 454. (09.09.2008) Kërkoj shtëpi me qëra. Shtëpia duhet ti ketë mbi 200m2 me oborr dhe nxemje qëndrore. Shtëpinë dua ta shfrytëzoj si qerdhe. Për një kohë të gjatë. Lagjet e preferuara ,B.diellit, Aktash, Ulpianë. Tel.044/718 622. (08.09.2008). Kërkojmë 4 bashkëbanuese (vajza). Banesa gjendet te restorant “Rugova”. Është e rinovuar dhe e mobiluar. Tel. 044/ 879 414. (07.09.2008) Agjensioni për patundshmëri “M1 Real Estate”- Një familje, kërkon banesë tredhomëshe me qëra. Banesa duhet të jetë në Ulpianë, Dardani ose Qendër. Çmimi të jetë 250 €. Pagesa ka mundësi te epet avans për 6 muaj ose 1 vit. Ndërsa pesë punëtor, kërkojnë banesë me qëra. Banesa duhet të jetë dydhomëshe dhe të jetë e mobiluar. Çmimi deri 300 €. Tel. 044/ 445 803; 044/ 156 102; 049/ 643 293. (07.09.2008) Jemi katër shok, kërkojmë banesë me qëra. Lagjet e preferuara: Dardania, Ulpiana. Tel. 044/ 333 179.

(06.09.2008) Jemi një çift, urgjent kërkojmë banesë me qëra. Lagjet e preferuara: Ulpianë, Dardani. Çmimi të jetë i arsyeshëm (sipas marrëveshjes). Tel. 044/049/ 238 424. (05.09.2008) Kërkoj banesë me qëra, për familje. Tel. 044/ 640 408. (05.09.2008) Kërkojmë një bashkëbanuese, mundësisht që punon. Banesa gjendet te Benafi, kati I, çmimi 50 €. Tel. 049/ 844 590. (05.09.2008) Kërkoj banesë me qëra, për meshkuj, 2 ose 3 dhoma. Lagjet e preferuara: Ulpiana, Dardania. Tel. 063/ 7681 743; 049/ 860 137. (05.09.2008) Kërkoj një ose dy vajza për banim, që punojnë (jo studente). Banesa gjendet të posta e re. Tel. 044/ 208 766. (04.09.2008) Kërkoj bashkëbanuese. Banesa gjendet në Dardani mbi Kurriz. Çmimi 55 €. Tel. 044 / 469 200; 044 / 179 301. (04.09.2008) Jemi tri shoqe, kërkojmë një bashkëbanuese. Banesa gjendet në Dardani. Tel. 044 / 469 200; 044 / 179 301. (04.09.2008)

VETURA Shes VW Caady 1.9 SDI, ngjyrë të bardhë. Viti i prodhimit 98. Hidraulik, 2 airbag, i mbyllur, për dy persona. I posa ç’doganuar me KS. Çmimi 3 800 €. Tel. 044/ 135 146; 049/ 416 121. (10.09.2008) Shes kamionet mercedes dopio kabinë për shat përsona,210 Disel me tre dyer,viti i prodhimit 93,hidraulik,në gjëndje perfekte,i po sa doganuar me KS.Çmimi 5.300€. Tel.044 135 146,049/416 121. (08.09.2008). Shes veturë Mercedes E 220 CDI elegance viti i pro.2000 ,metalik,tipronik,alarm në gjëndje përfikte,pa doganë.Çmimi 9.500€.Tel.044/135 146,049/416 121. (08.09.2008) Shes veturën Fiat Punto, 2001 klm. Çmimi 3.300 €. Është në gjendje të mirë. Tel. 049/ 418 852. (05.09.2008)

TË NDRYSHME Organizojmë udhëtime me autobusë për Greqi me aranzhmane turistike. Çmimi 2 000 €. Rezervimi i hotelit për dhjetë ditë, bileta kthyese, kontrata, parapagimi 50 %, për fëmijë 50 % më lirë. Tel. 044/049/ 209 350, e-mail: shap_burimi@hotmail.com (10.09.2008) Kërkojmë një Farmacist të diplomuar, për farmaci që do të hapet së shpejti në Podujevë. Tel. 044/ 54 57 54. (10.09.2008) Kërkoj një pastruese, të punoj gjashtë ditë në javë, të jetë deri në moshën 35 vjeçe.Tel. 044/346 090. (09.09.2008). Urgjentisht kërkojmë një punëtore (femër). Vendi i punës është në Prishtinë, pozita rrobaqepëse. Njohja e gjuhës angleze është e domosdoshme, kushtet e punës janë shumë të mira. Tel. 049/ 408 675 vetëm prej orës 17 deri 20. (09.09.2008) Kërkojmë një punëtore, që të përkujdeset për një fëmijë 8 muajsh. Me orar prej 07.30 deri 15.30. Tel. 049/ 508 266. (09.09.2008) Shes librat e klasës se V, VIII, IX. Tel. 044/ 934 333. (09.09.2008) Është hapur kursi i matematikës për nxënës të shkolles fillore paraqitja bëhet çdo ditë.Tel.038/554 087,044/219 972. (08.09.2008). Posedoj 643 lektyra shkollore që nga klasa e parë deri në klasën e nëntë.Çmimi i volitshëm.Tel.044/718 622. (08.09.2008). Pandora Tower - Se shpejti fillon punën Pandora Tower, një kompleks i ri gastronomie. Në këtë rast janë të lira këto vende pune: 20 kamerier/e, 8 banakier/e, 8 kuzhinier/e, 6 pastrues/e. Paraqitja për punë bëhet në Pandora Tower në lagjen Arbëria. Afati për punë fillon nga 07 deri më 14.09.08. Tel. 049/ 652 677. (07.09.2008) Kërkoj një pastruese – kujdestare. Orari prej 12:30 deri në 19.00. Pagesa 100 €. Lagjëja Mati 1. Tel. 044/ 418 691. (06.09.2008) Kërkoj punëtore – kameriere, në “Restorant 77”te Sllovenia Sporti. Tel. 044/ 266 422. (06.09.2008) Kërkojmë punëtore ( motër medicinale ) në Ordinancën “Kirurgjia”, në lagjen Pejton. Tel. 044/ 115 129. (05.09.2008) Shes një vitrinë reklamuese, vitrinë për lëngje, vitrinë për akullore, furrë për byrek, frigorifer dhe gjashtë tavolina me karrige. Tel. 044/ 296 400. (04.09.2008)


28 SPORT

Sport redaktor: Valdet Hasani e-mail: valdet.hasani@gazetaexpress.com tel: 038 76 76 76 fax: 038 76 76 78

Bouma vazhdon në Villa Wilfred Bouma ka nënshkruar kontratë të re dyvjeçare në Aston Villa. 30 vjeçari aktualisht është duke u rikuperuar nga lëndimi në nyjën e këmbës që pësoi në ndeshjen e Kupës Intertoto kundër Odense. Bouma erdhi në Villa në gusht 2005 nga PSV Eindhoven. Pavarësisht nga lëndimet e shpeshta që pësoi në dy sezonet e fundit dhe ardhjes se Shorey, menaxheri i klubit, Martin O’Neill ka vendosur të shpërblejë Bouman me kontratë të re, që ka opsionin e vazhdimit edhe për një vit tjetër.

Wenger e do Giovincon Sipas mediave italiane, menaxheri i Arsenalit, Arsene Wenger, është duke përgatitur ofertë për yllin e ri të Juventusit, Sebastian Giovinco. Plejmejkeri i Kombëtares U-21 të Italisë konsiderohet si njëri ndër talentët më të mëdhenj në futbollin evropian dhe ende nuk ka pasur rast të shkëlqejë për klubin nga Torino. Giovinco është aktualisht në bisedime për vazhdimin e kontratës me Juventusin, mirëpo spekulohet se klubi refuzon të përmbushë kërkesën e tij prej 1 milion euro në vit.

Hyypia i dëshpëruar me Liverpoolin Mbrojtësi i Liverpoolit, Sami Hyypia ka vënë në dyshim të ardhmen e tij në Anfield Road, pasi ka pranuar se ndihet i dëshpëruar që është lënë jashtë ekipit në listën e 25 futbollistëve për Ligën e Kampionëve. Sipas rregullave të UEFA-s, klubi duhet të përfshijë së paku tetë futbollistë vendorë në ekipin e tyre. “Vendimi i menaxherit të më lërë jashtë ekipit është dëshpërim i madh. E kuptoj pjesërisht për shkak të rregullave, por lajmi erdhi si befasi të cilën nuk e kam pritur”, tha Hyypia.

Zico kandidohet në Newcastle Legjenda braziliane, Zico ka bërë të ditur se është i interesuar të zëvendësojë Kevin Keeganin në postin e menaxherit në Newcastle. Një numër i strategëve të mëdhenj tanimë spekulohen me postin në St James Park dhe Zico është në mesin e tyre. “Posti në Newcastle do të më pëlqente shumë. Do të ishte nder i madh për mua. Gjithmonë kam thënë se kam dëshirë të punoj në Premierligë dhe besoj se mund të arrij sukses si menaxher në Angli. Jam mësuar të bashkëpunoj me drejtor teknik, andaj kjo nuk është problem për mua”, tha ai.

E mërkurë, 10 shtator 2008

Villas nuk i intereson City

Mbetem këtu ku jam

Menaxheri i sulmuesit të Valencias David Villa ka mohuar interesimin nga Manchester City për transferimin e klientit të tij. Klubi nga Premierliga ka pronarë të rinj Abu Dhabi Group, të cilët janë zotuar se do të transferojnë futbollistë të klasit botëror,

Ylli brazilian, Leite Kaka ka mohuar spekulimet rreth largimit nga Milan. Në muajt e fundit qarkulluan njoftime se Kaka synon të transferohet në Real Madrid, ndërsa së fundi është përmendur edhe Manchester City në mesin e klubeve që e dëshirojnë 26 vjeçarin. Por, Kaka

duke synuar të ndërtojnë ekip të aftë të luftojë në Ligën e Kampionëve. Ata kanë angazhuar Robinhon, ndërsa Villa është spekuluar si objektiv i mundshëm. Por, Jose Luis Tamargo ka thënë se “Villa dëshiron të mbetet në Valencia për një kohë të gjatë”.

insiston se do të mbetet aty ku është. “Në fillim ishte Real Madrid, por tani Anglia është në modë. Tregu është i tillë, por nuk do të kërkoj kurrë të largohem. Do të largohem vetëm nëse Milan vendos të më shesë”, tha Kaka i cili me Milanin ka kontratë deri më 2013.

VETËM FITO Trajneri i Kombëtares shqiptare, Arie Haan, thotë se kundër Maltës nuk ka alternativë tjetër përveç fitores. Holandezi ka treguar se përballë Përfaqësueses malteze do të aplikojë lojë sulmuese.

arazimi me Suedinë i ka lëne një shije të mirë trajnerit të Kombëtares shqiptare, Arie Haan, i cili në takimin e së mërkurës kundër Maltës kërkon vetëm fitore. Synimin e ekipit kuqezi për ndeshjen me Përfaqësuesen malteze holandezi i ka shpalosur të martën gjatë një konference për media. “Së pari një ndeshje të tillë duhet ta fitojmë dhe kjo nuk do të jetë aspak e thjeshtë. Do të duhet një punë e madhe, sepse skuadra e Maltës do të krijojë një barrikadë të tërë. Patëm fat kundër Lihtenmshteijnit që shënuam shumë shpejt golin e parë, pastaj për ne loja bëhet më e lehtë. Skuadra kurrë nuk duhet të dorëzohet, gjithmonë do të duhet të kërkojë golin. Pra me një fitore të ngushtë nuk do të isha i kënaqur”, ka thënë Haan të martën gjatë një konference për media. Trajneri holandez gjithashtu ka bërë të ditur se kundër Maltës do të zhvillojnë lojë tjetër në krahasim me atë që kanë aplikuar kundër Përfaqësueses së Suedisë. “Bëmë një ndeshje të mirë me Suedinë dhe tani e ka radhën Malta, me të cilën do të luajmë një ndeshje krejt tjetër. Në ndeshjen e parë luajtëm me shumë me lojë mbrojtëse, ndërsa ndaj Maltës duhet të jemi ne të cilët duhet të sulmojmë, pasi ata janë një skuadër e cila ka të ngjarë të luajë me 8-9 lojtarë në mbrojtje. Nuk do të jetë e thjeshtë, skuadra e di mire këtë. Ne do te

luajmë ne sulm, por pa harruar edhe mbrojtjen”, ka theksuar ai. Trajneri holandez tregon se i ka tërhequr vëmendjen skuadrës pas ndeshjes me Suedinë, pasi sipas tij, futbollistët kanë menduar se kundër Maltës fitorja do të jetë e sigurt. Ndeshja ndërmjet Shqipërisë dhe Maltës do të zhvillohet të mërkurën në stadiumin ‘Qemail Stafa’ në Tiranë dhe fillon në orën 20:45. Ky takim do të zhvillohet në kuadër të eliminatoreve për Botërorin 2010.

Formacioni i Shqipërisë (4-5-1) Në ndeshjen kundër Maltës, Arie Haan pritet të hedhë në fushë sulmuesin Erjon Bogdani që nga minuta e parë. Holandezi edhe kundër Maltës pritet ta rreshtojë skuadrën në skemën 4-5-1. Kështu, në portë do jetë sërish Be-

qaj, i cili u konsiderua si një ndër më të mirët në fushë kundër Suedisë. Ndërsa mbrojtja do të përbëhet nga katërshja; Beqiri, Dallku, Curri dhe Vangjeli. Reparti i mesfushës do merret përsipër nga Skela, Hyka, Cana, Lala dhe Duro, të cilët me shumë mundësi do paraprijnë sulmuesin e Chievos, Erjon Bogdani.

Cana për fitore Njëri ndër futbollistët më të mirë të Kombëtares shqiptare, Lorik Cana tregon se kundër Maltës nuk ka alternativë tjetër përpos fitores. “Ndeshjen do ta zhvillojmë në shtëpi dhe kemi një kundërshtar si Malta dhe patjetër synojmë fitoren. Për këto dy ndeshje objektiv i kemi pas katër pikë. Një pjesë të këtij synimi e kemi arritur me barazimin kundër Suedisë


SPORT 29

E mërkurë, 10 shtator 2008

Zola, favorit në West Ham

E treta, e vërteta

Gianfranco Zola është favoriti kryesor për t’u bërë menaxher i ri i West Hamit dhe pritet të zhvillojë bisedime tjera me klubin të enjten, ka njoftuar BBC Sport. Ish selektori i Italisë, Roberto Donadoni po ashtu ka impresionuar bordin e West Hamit gjatë intervistës, por

Mesfushori i Romës, Simone Perrotta është i bindur se ekipi është i fortë po aq sa Inter dhe pret luftë të fortë për titull në Serie A. Ekipi nga Olimpico ka përfunduar i dyti në dy sezonet e fundit, ndërsa këtë edicion sfidat do të jenë edhe më të vështira sepse Juventus, Milan e

ORE

përvoja e Zolas në Premierligë i ka dhënë atij përparësi. Ish ylli i Chelseas mund të emërohet menaxher i ri i klubit, të enjten gjatë një konference për shtyp. West Ham është në kërkim të një menaxheri të ri, pas dorëheqjes së Alan Curbishley javën e kaluar.

Fiorentina janë përforcuar dukshëm gjatë verës. Por, Perrotta beson se Roma mund të ketë fat në tentimin e tretë me radhë për titull. “Ka barazi të madhe mes dy ekipeve në fushë. Gjërat e vogla vendosin ndeshjet mes nesh dhe Interit. Lufta e këtij viti do të jetë shumë e fortë”, tha ai.

Trajneri i Kosovës (V), Isa Sadriu, paralajmëron prishtinasit se nuk do të ketë pikë për ta në Vushtrri. Ndërsa trajneri i Prishtinës, Afrim Tovërlani, thotë se skuadra e tij në këtë takim do të hyjë për fitore. Valon Konushevci valon.konushevci@gazetaexpress.com

Prishtinë, 9 shtator — ë mërkurën dhe të enjten zhvillohet xhiroja e tretë e Raiffeisen Superligës së Kosovës në futboll. Ndeshja më interesante e kësaj xhiroje do të zhvillohet të mërkurën në Vushtrri, ku skuadra e këtij qyteti, Kosova, para tifozëve të zjarrtë të saj ‘Forcës’ do ta presë kampionin aktual, Prishtinën. Trajneri i Kosovës (V), Isa Sadriu, e ka kërcënuar kampionin aktual me humbjen e parë në edicionin e ri, duke thënë se për prishtinasit nuk do të ketë pikë në Vushtrri. “Ne si çdo ndeshje, edhe kësaj here do të hyjmë vetëm për fitore. Në Vushtrri nuk ka pikë për Prishtinën, për kundër respektit që kemi për këtë skuadër. Në dy ndeshjet e fundit që i kemi zhvilluar në Vushtrri kemi fituar dhe kjo traditë besoj se do të vazhdojë edhe kësaj here. Të gjithë lojtarët motivohen kur luajnë kundër Prishtinës dhe një gjë e tillë po ngjan edhe për ndeshjen e së mër-

FOTO: CHRISTOPHE QUIRION

S’ka pikë në Vushtrri kurës”, ka deklaruar Sadriu. Në anën tjetër, trajneri i bardhekaltërve, Afrim Tovërlani, thotë se skuadra e tij duke aplikuar lojë të hapur do të mundohet ta fitojë këtë sfidë. “Kemi respekt për skuadrën nga Vushtrria, e cila ka disa individë shumë të mirë. Ne do të udhëtojmë në Vushtrri për të aplikuar lojë të hapur, sikurse që luan gjithmonë Prishtina. Ne në këtë ndeshje e kërkojmë fitoren, e krejt në fund duhet të fitojë skuadra më e mirë”, ka thënë Tovërlani. Në këtë ndeshje Kosova (V)

XHEMAJLI

S’është pishman për Boltonin dhe tash na pret ndeshja me Maltën dhe do të luajmë vetëm për fitore”, ka deklaruar Cana për Express të martën.

Malta kërkon pikë në Tiranë Pas humbjes me rezultat të thellë 4:0 nga Portugalia, Përfaqësuesja e Maltës shpreson që përballë Kombëtares shqiptare të nxjerrë pikë. Një gjë të tillë e ka bërë të ditur trajneri i tyre, Dusan Fitzel, pas arritjes në kryeqytetin shqiptar. "E dimë që do të jetë një ndeshje e vështirë, ajo përballë Shqipërisë. Por ne nuk kemi asgjë për të humbur. Do të japim maksimumin tonë për të provuar të marrim pikë në Tiranë", ka deklaruar Fitzel.

Blerim Xhemajli nuk ndjen keqardhje dhe hidhërim që e la Zvicrën për t’iu bashkuar Boltonit. Xhemailin e kishte blerë klubi i trajnerit Sammy Lee vitin e kaluar nga Zurich. Megjithëse nuk kishte luajtur asnjë ndeshje në Premierligë, gjatë qëndrimit prej 12 muajsh, futbollisti nuk është pishman që e kishte zgjedhur klubin anglez. “Gjithnjë doja të luaja në Premierligë. Ishte një ëndërr e imja dhe Bolton ma beri realitet pasi ata treguan se vërtet më donin. Gjate qëndrimit tim te skuadra u mësova që të ambientohesha në një sistem loje krejt ndryshe nga ai që luaja më parë. Nuk mendoj se kam humbur kohë gjatë qëndrimit tim në Angli”, deklaroi ai. Mesfushori me nënshtetësi zvicerane tashmë e ka nisur sezonin me Torinon, ku pretendon ta rikthejë formën e mëparshme. “Këtë verë, Torino ka bërë gjithçka që të më ketë në skuadër. Ky për mua është shans i mirë, kështu që e kam pranuar me entuziazëm“, përfundoi Xhemajli i cili mund të debutojë në Serie A gjatë kësaj fundjave.

nuk do të mundë të llogaritë në shërbimet e dy mesfushorëve të saj, kapitenit Mensur Maxhunit dhe Faruk Zeneli, të dy këta të lënduar. Ndërsa për Prishtinën nuk do të paraqitet sulmuesi Enis Fetahu, i cili ka pësuar një lëndim në takimin e së dielës ndaj Trepçës 89. Po lajm i mirë për tifozët prishtinas “Plisat”është se në këtë takim do të rikthehet mesfushori Azem Ahmeti, i cili ka qenë i suspenduar me karton të kuq në ndeshjen e Superkupës së Kosovës. Ndeshje interesante pritet të zhvillohet edhe të enjten në Po-

dujevë, ku do të sfidohen të dyja skuadrat më të përforcuara gjatë verës, Besiana dhe Trepça. E mërkurë Drenica - Ferizaj Drita - Vëllaznimi Trepça 89 - Istogu Kosova (V) - Prishtina Flamurtari - 2 Korriku Besa - Gjilani Hysi - Ulpiana E enjte Besiana - Trepça Të gjitha ndeshjet fillojnë në orën 16:00

Kërkojnë përkrahje nga gjermanët Në kuadër të përpjekjeve për ndërkombëtarizimin e futbollit të Kosovës, ministri i MKRS-së, Valton Beqiri dhe kryetari i FFK-së, Fadil Vokrri gjatë fundjavës janë takuar me nënkryetarin e Federatës së Futbollit të Gjermanisë (DFB), Hans–Georg Moldenhauer në Magdeburg. Ministri Beqiri e ka njohur mikpritësin për përkushtimin e ministrisë që ai drejton drejt gjetjes së rrugëve që sporti i Kosovës, me këtë rast edhe futbolli i Kosovës, të bëhet pjesë e mekanizmave dhe arenës ndërkombëtare. Ndërsa kryetari i FFK-së, Vokrri e ka njoftuar

nënkryetarin e DFB-së, Moldenhauer për zhvillimin, vështirësitë dhe synimet e futbollit të Kosovës, duke i kërkuar atij angazhimin e Federatës Gjermane në pranimin ndërkombëtar të futbollit të Kosovës, por edhe ndihmë në edukimin e trajnerëve dhe gjyqtarëve që janë segmente me rëndësi vitale për një federatë. Në anën tjetër, Hans – Georg Moldenhauer u ka premtuar mysafirëve nga Kosova përkrahje të plotë në të gjitha segmentet e nevojshme, duke qenë gjithnjë në mbështetje të kërkesave të Ministrisë dhe FFK-së. Të dyja palët janë pajtuar që të nisin një bashkëpunim të gjithanshëm duke zgjedhur prioritet.


30 SPORT

E mërkurë, 10 shtator 2008

Marquez i lumtur në Barcelonë

Kuyt mbetet i kuq Dirk Kuyt ka sinjalizuar synimet e tij të fitojë kontratë të re në Liverpool, edhe pse ka pranuar se do të ishte i hapur drejt kalimit në Hamburg. Reprezentuesi holandez është bërë figurë e rëndësishme e ekipit nga Anfield Road, por gjatë verës spekulohej rreth transferimit të tij në Hamburg.

Kuyt është adhurues i trajnerit të Hamburgut, Martin Jol, por nuk ka plane për largim nga Liverpool në të ardhmen e afërt. Martin Jol është njëri prej trajnerëve më të mirë holandez. Mirëpo, nuk më ka shkuar mendja të largohem nga Liverpool. Shpresoj të fitoj kontratë të re në klub”, tha ai.

Pavarësisht nga spekulimet e shumta rreth largimit nga Barcelona, mbrojtësi meksikan Rafael Marquez insiston se dëshiron të mbetet në Nou Camp. “Jam i lumtur të vazhdoj në Barcelonë. Synoj të mbetem këtu dhe trajneri i ri ka kërkuar këtë prej meje. Besoj se pas dy

VAZHDOJNE KUALIFIKIMET Anglia përballë sfidës kroate, derisa kualifikimet për Kampionatin botëror 2010 vazhdojnë. Spanja dhe Italia do të synojnë të bindin pas fitoreve të vështira në takimet e para. Raymond Domenechut ka filluar t’i dridhet bankina para takimit të Francës me Serbinë.

nglia do të synojë t’i jep fund ankthit të saj me Kroacisë të mërkurën, kur ekipet të vazhdojnë rivalitetin në Zagreb në kërkim të pikëve për kualifikim në Kampionatin botëror 2010. Përballja e Grupit G veçohet nga të gjithë tjerat e rrethit të dytë, që përfshin kampionin e Evropës, Spanjën në Grupin 5 kundër Armenisë dhe kampionin e botës, Italinë në shtëpi me Gjeorgjinë. Rusia fillon kampanjën e saj në Grupin 4 në shtëpi me Uellsin, ndërsa Holandën e pret një udhëtim jo i rëndë në Maqedoni. Selektori i ri i Anglisë, Fabio Capello, e filloi me fitore postin e tij

Kroacia eliminoi Angline ne kualifikime per Euro 2008 të ri të shtunën, duke mposhtur 2-0 Andorrën në Barcelonë, por gjërat janë duke u tensionuar për strategun italian, i cili duhet të ringjallë Anglinë pas dëshpërimeve të viteve të fundit. Kroacia që filloi takimin e saj të parë në Grupin 6 me fitore 3-0 ndaj Kazakistanit të shtunën, mposhti Anglinë në shtëpi dhe ia mohoi asaj kua-

lifikimin në Euro 2008, që u përcoll me shkarkimin e selektorit Steve McClaren. Kroacia po ashtu kishte fituar 2-0 në Zagreb në tetor 2006, andaj një tjetër humbje e Anglisë do të kishte krijuar dyshime te ekipi që synon të përmirësojë reputacionin. “Kroacia do të jetë shumë e fortë dhe shkalla e kualitetit të

Ferguson synon rekordin e Liverpoolit Derisa Anglia dhe Skocia janë duke u përgatitur për ndeshjen kualifikuese të Kampionatit botëror 2010, Sir Alex Ferguson mendon për tejkalimin e Liverpoolit si ekipi më i suksesshëm në Angli. Liverpool mban rekordin për tituj të fituar në ligë – 18. Por, titulli i fundit për klubin nga Anfield ishte ai i vitit 1990, ndërsa Manchester United janë afruar dukshëm duke dominuar në dekadën e fundit. Fitorja në edicionin e kaluar ishte e 17-ta për Djajtë e Kuq dhe triumfi i tretë

i njëpasnjëshëm do t’i barazonte ata me rivalin e vjetër. Ferguson tanimë ka filluar të mendojë për këtë dhe ka pranuar se Liverpool është në mendjen e tij. “Pas fitores së titullit në sezonin e kaluar më është parashtruar pyetja rreth barazimit të rekordit të Liverpoolit. Ne tani kemi 17 tituj, ndërsa Liverpool ka 18, andaj është normale që njerëzit të flasin rreth kësaj. Mënyra si e shoh unë është që në një pikë do të fitojmë më shumë tituj, por shpresoj që këtë vit t’i barazojmë ata në 18. Më pas mendojmë t’i tejkalojmë”, deklaroi Ferguson.

futbollistëve të tyre është shumë e rrezikshme”, tha Capello. “Ata janë ekip i mirë e sidomos kur luajnë në shtëpi kanë ndihmë të madhe nga tifozët. Tifozët e tyre janë shumë të fortë sa i përket emocioneve dhe pasionit”, shtoi ai. Spanja fitoi 1-0 kundër Bosnjës të shtunën dhe do të synojë të tubojë gjashtë pikë kur pret Armeninë. Ndërsa Rusia, që arriti në gjysmëfinale të Euro 2008, do të synojë fillim të mbarë të fushatës ku Gjermania do të jetë rivali i saj kryesor për kualifikim. Ata nuk pritet të kenë probleme kundër Uellsit në Moskë, ndërsa Gjermania duhet të jetë e kujdesshme me Finlandën, kundërshtar dukshëm më i fortë se Lihtenshtajni, të cilin e mposhtën 6-0 të shtunën. Holanda u mposht nga Australia në miqësore të shtunën, por puna e vërtetë fillon në Shkup, ku i pret Maqedonia e cila mposhti Skocinë në takimin e parë të Grupit 9. Lituania dhe Austria që befasuan në Grupin 7 me fitoret ndaj Rumanisë dhe Francës të shtunën, takohen mes vete për pozitën e parë. Ndërsa ditët e Raymond Domenechut në postin e selektorit të Francës mund të jenë në numëruara, nëse ekipi i tij nuk rikthehet pas humbjes 3-1 nga Austria kur takohet me Serbinë në Paris.

sezoneve pa fituar asgjë këtë vit jemi nën presion më të madh, por jemi zotuar se do të fitojmë gjatë këtij edicioni. Andaj kjo është sfidë për mua, pasi jam njëri prej veteranëve të klubit dhe dua të vazhdoj të jem pjesë e rëndësishme e Barcelonës”, deklaroi Marquez.

Grupi 1 Suedia - Hungaria 20:15 Shqipëria - Malta 20:45 Portugalia - Danimarka 21:45 Grupi 2 Moldavia - Izraeli Letonia - Greqia Zvicra - Luksemburgu

19:30 20:15 20:30

Grupi 3 San Marino - Polonia Irlanda v. - Rep. çeke Sllovenia - Sllovakia

20:30 20:45 20:45

Grupi 4 Rusia - Uellsi Azerbaj. - Lihtensht. Finlanda - Gjermania

17:00 18:00 19:35

Grupi 5 Turqia - Belgjika Bosnja - Estonia Spanja - Armenia

20:00 20:15 22:00

Grupi 6 Andorra - Bjellorusia Kazakistani - Ukraina Kroacia - Anglia

19:00 19:00 21:00

Grupi 7 Ishujt Faro - Rumania Franca - Serbia Lituania - Austria

18:30 19:00 19:30

Grupi 8 Mali i Zi - Irlanda Italia - Gjeorgjia

19:00 20:50

Grupi 9 Islanda - Skocia Maqedonia - Holanda

20:30 20:30

Armstrong nuk kthehet Astana ka mohuar se legjenda amerikane e çiklizmit, Lance Armstrong është duke planifikuar rikthimin në Tour

de France me ekipin e tyre. Uebfaqja amerikane VeloNews ka theksuar se shtatë herë fituesi i Tour, 36 vjeçari do të kthehet për të ndjekur titullin e tetë më 2009. Astana udhëhiqet nga Johan Bruyneel, që ishte shef i ekipit të Armstrongut në të gjitha fitoret e tij në Tour nga 1999-2005. Por, zëdhënësi Philippe Maertens ka thënë se Armstrong nuk do të jetë me ta. “Ai nuk është pjesë e ekipit tonë. Ekipi Astana nuk ka plane me të”, tha ai. Ndërsa Bruyneel ka shtuar se “nuk e di prej nga kanë ardhur këto spekulime”. Spekulimet rreth rikthimit të Armstrongut janë shfaqur pasi agjencia anti-doping e SHBA-së, (USADA) konfirmoi se ai së fundi kishte bërë një analizë. Mirëpo, tani ajo besohet se i kishte shërbyer për të marrë pjesë në garën Leadville Trail në Colorado. Armstrong kishte mposhtur kancerin testikular para se të realizonte fitoret e jashtëzakonshme në Francë. Pas pensionit më 2005, ai ka vrapuar dy herë në New York City Marathon e po ashtu edhe Boston Marathon.


SPORT 31

E mërkurë, 10 shtator 2008

Real Madrid premton premi

Chelsea humb Essienin

Real Madrid është i gatshëm për gjithçka vetëm për të fituar Ligën e Kampionëve. E përditshmja sportive spanjolle Marca ka bërë të ditur të martën se presidenti Ramon Calderon i ka premtuar secilit futbollist nga 350 mijë euro nëse ekipi mbron titullin e kampionit në Spanjë,

Mesfushori i Chelseas, Michael Essien mund të qëndrojë jashtë fushës për gjashtë muaj. Javën e kaluar gjatë detyrave ndërkombëtare me Ganën, Essienit i është rishfaqur lëndimi i gjurit, i cili i pamundësoi të paraqitet për Chelsean në ndeshjen e parë të sezonit. Duket se problemi ka të

Chelsea para Interit Ish ylli i Barcelonës, Deco nuk është penduar që zgjodhi Chelsean para Interit, pas transferimit gjatë afatit kalimtar të verës. “Oferta e Chelseas ishte më interesante në të gjitha aspektet se ajo nga Inter. Më kanë pëlqyer planet e Felipe Scolarit dhe nuk mund të ankohem. Të luaj së bashku me Lampard, Essien, Ballack, Joe Cole, Drogba, Terry dhe të tjerët është kënaqësi. Do t’ia vështirësojmë gjërat Interit dhe të gjithëve. Ne synojmë të fitojmë Ligën e Kampionëve. Klubi ishte afër vitin e kaluar, humbi në penallti”, tha Deco. Ndërsa reprezentuesi portugez ka komentuar edhe transferimin e ish bashkëlojtarit të tij nga Barcelona, Ronaldinho, i cili gjatë verës kaloi në Milan. “Ai është shumë i lumtur atje”, u shpreh Deco. “Kam biseduar me Ronaldinhon pas Olimpiadës dhe ai ishte shumë i lumtur që kaloi në Milan. Së fundi kaloi një periudhë të vështirë në Barcelonë, por jam i sigurt se do t’i kthehet formës së tij më të mirë për ta mahnitur botën e futbollit. E kam parë duke luajtur për Rossonerët dhe pavarësisht nga humbja ndaj Bolognas, ai zhvilloi një ndeshje të mirë”, përfundoi ai.

ndërsa nga 530 mijë euro shtesë për triumfin në garën më të rëndësishme të futbollit evropian të klubeve. Në rast se ekipi arrin të fitojë La Ligan dhe Ligën e Kampionëve, shifra e përbashkët do të jetë nga 1 milion për secilin. Trajnerin Schuster e pret dyfishi.

bëjë me ligamentet kritike, që nënkupton se futbollistin e pret një periudhë e gjatë jashtë fushës pas ndërhyrjes kirurgjike. “Fatkeqësisht nuk është lajm i mirë. Frikësohem se është problem i madh. Është hera e dytë ose e tretë që ka problem me atë gju”, tha menaxheri i futbollistit, Fabian Piveteau.

I 13-ti për Federerin Roger Federer e ka fituar Grand Slamin e 13-të në karrierën e tij. Në finale të US Open, zvicerani e ka mundur lehtësisht britanikun Andy Murray 3:0 në sete 6-2 7-5 6-2. Njëkohësisht, Federer e ka fituar turneun e pestë rresht US Open. Mbreti Roger Federer është rikthyer: zvicerani numër 2 në botën e tenisit, në finale e ka mposhtur skocezin Andy Murray, duke e fituar kështu turneun e pestë me radhë US Open. Ndërsa në përgjithësi bëhet fjalë për turneun e 13-të të madh në karrierë, një statistikë kjo e jashtëzakonshme për një tenist.

Eliminimi befasues i “egjelit” Rafael Nadal në gjysmëfinale pikërisht nga Murray ishte si një penallti në lojën e futbollit për Federer për ta rrëmbyer këtë trofe. Dhe, ai ia doli. Në finale i qetë dhe i sigurt e mundi në tre sete Murrayn, 6-2 7-5 6-2, i cili u desh të kënaqej me vendin e dytë. Me fitoren e së hënës, helvetiku është bërë tenisti i dytë në histori të këtij sporti nga viti 1924, pas Bill Tilden, që triumfon 5 herë rresht në turneun e New Yorkut. Tenistët tjerë duhen munduar shumë për ta arritur atë që e ka bërë Federer. Meçi me Murray nuk kishte histori dhe filozofi të madhe: Federer e mori setin e parë vetëm për 26 minuta falë një loje të shpejtë, të larmishme dhe me gjuajtje që Murray nuk kishte gjasa të reagonte dhe t’i arrinte. Ndoshta superioriteti ndaj serbit Djokovic në gjysmëfinale i ka dhënë një besim të madh “Re Roger”, ndërsa 21 vjeçari Murray, për të cilin kjo ishte finalja e parë në një turne të madh, nuk ia arriti asnjëherë të futej në lojë. Skocezi i emocionuar i ka bërë ballë Federerit vetëm në setin e dytë, i cili megjithatë për-

fundo 7-5 për zviceranin, që setin e tretë e fitoi njëjtë si të parin, 6-2. “Wimbledon, Roland Garros e Australian Open nuk ishin të kënaqshëm për mua këtë vit, edhe pse luajta mirë në ato slame. Mirëpo, tash ajo që më bën më të lumtur është që i kam fituar 5 US Open rresht, që mund t’ju them se është një gjë shumë, shumë e vështirë. Jam i vetmi që i kam fituar dy slame nga 5 herë rresht, Wimbledonin e US Open. Jam mjaft i nderuar dhe i lumtur që turnetë e mëdhenj të

këtij viti kanë përfunduar me fitoren time në US Open”, theksoi triumfuesi Federer. Nga ana e tij, Murray i njeh limitet e tij dhe ndaj një kundërshtari si Federer humbjen nuk e konsideron tragjike. “Asnjëherë nuk e kisha mundësinë ta fitoja setin e parë. Në të dytin kam vepruar keq në mundësitë e pakta që m’i dha Federer. Është e vërtetë se nuk ishte e domosdoshme që ta fitoja këtë meç për t’i konsideruar të lumtura dy javët që i kalova, të cilat i përshkruaj si të jashtëzakonshme. Mirëpo, kur të vjen një mundësi si kjo, të djeg gjithnjë kur nuk e shfrytëzon. Sidoqoftë, unë asnjëherë nuk isha në epërsi në këtë meç, gjithnjë e kam ndjekur... Sa i përket Rogerit, nuk ka shumë për të folur: është i madh. Ta fitosh një turne si ky 5 herë resht kjo demonstron një shkëlqim të jashtëzakonshëm”, ka thënë Murray. Objektiv i ardhshëm i Federerit është të rikthehet numër 1 në botë, pozitë të cilën Rafael Nadal ia kishte rrëmbyer pas dominimit prej 237 javësh të zviceranit. Mirëpo, Federerit nuk i mjafton vetëm një fitore për t’u rikthyer në vendin e parë.

Afrika njofton progres Shefi i Komitetit organizativ për Kampionatin botëror 2010, Danny Jordaan insistoi se Afrika

e Jugut “është në kohë” për të qenë nikoqir i garës dhe mohoi spekulimet se Gjermania mund

të ndërhyjë si zëvendësim. Jordaan ka thënë se presidenti i FIFA-s, Sepp Blatter, do të jetë i impresionuar nga vizita e tij e ardhshme në Afrikën Jugore dhe progresi i arritur në muajt e fundit. “Jemi në kohë dhe nuk do të ketë greva të tjera në ndërtesat e punës”, tha Jordaan të hënën për të përditshmen gjermane Die Welt. “Herën tjetër kur zotëri Blatter të vizitojë Afrikën Jugore, ne do t’i tregojmë atij progresin e jashtëzakonshëm që kemi bërë”, shtoi ai. Njoftimi i muajit korrik se stadiumi Nelson Mandela në Port Elizabeth nuk do të jetë gati për Kupën e Konfederatave më 2009 ka

zgjuar dyshime të reja rreth aftësisë së Afrikës Jugore të jetë nikoqire e garës. Por, Jordaan insistoi se ideja që një shtet tjetër të zëvendësojë Afrikën Jugore si nikoqir ishte e pakuptueshme. “Asnjë shtet nuk do të ishte në gjendje të jetë nikoqir i Kampionatit botëror në një periudhë aq të shkurtë kohore, madje as Gjermania”, insistoi ai, duke shtuar se të gjithë stadiumet do të jenë gati para fundit të tetorit 2009. Afrika Jugore do të ndërtojë pesë stadiume të reja për garën, ndërsa pesë të tjerë do të rinovohen në çmimin prej më tepër se 1.2 miliardë dollarë amerikanë.


32 marketing

E mĂŤrkurĂŤ, 10 shtator 2008

LEXONI Express-in e 10 Shtatorit  
LEXONI Express-in e 10 Shtatorit  

pdf e 10 Shtatorit

Advertisement