Page 1

nĂşm 19 . maig de 2014

borino ros activitats per a famĂ­lies

Segueix-nos a:

facebook.com/BorinoRos

@BorinoRos


índex _____________________________ borino ros activitats per a famílies

f Editorial.....................................................3 Petits Xefs..................................................4 La poesia .................................................. 5 Excursió..................................................... 6

La llibreria ............................................ 8 Agenda ......................................................10

Festival de teresetes....................... 18 Ho feim nosaltres ............................20 Cultura popular .................................21

Entrevista.............................................. 22

Mirant al cel .....................................24 De pares a fills ................................25

Vols anunciar-te a

borino ros

activitats per a famílies Telefona’ns al 620 722 343 o escriu-nos a borinoros@gmail.com

núm 18 . abril de 2014 núm 18 . abr

borino ros borino ros

facebook.com/BorinoRos

Segueix-n

os a:

Consulta els nostres preus!!! Segueix-nos a:

a famílie

s

? Segueix-nos a:

Passa el temps ..................................26

il de 2014

activitats per a famílie s activitats per

facebook.com/BorinoRos

@BorinoRos

facebook.c

om/Borino

Ros

@BorinoRo

s

@BorinoRos


editorial _____________________________

A

ra fa un any, tot un poble respirava contes. El nostre Borino Ros s’emocionava volant per damunt de milers de persones que s’havien deixat seduir per la crida màgica de la literatura del Festival Contesporles. La iniciativa d’un grup de persones compromeses, que decidiren tirar endavant aquesta proposta, va aconseguir un èxit inqüestionable.

"En aquest any hem vist com col.lectius molt diferents han aconseguit objectius ambiciosos amb organització, perseverança i solidaritat."

També ens fèiem ressò el maig de l’any passat d’una altra iniciativa que, malgrat les dificultats, havia aconseguit continuar un any més mantenint una programació internacional i un bon grapat de llocs de representació. És tractava del Festival de Teresetes.

____________________

En aquest any hem vist com col·lectius molt diferents han aconseguit objectius ambiciosos amb organització, perseverança i solidaritat. Molts d’aquests Potser és la primavera però, en projectes tenen a veure amb comprovar que enguany podem activitats culturals, tan perjuditornar a parlar d’aquestes inici- cades en èpoques de vaques maatives, ens sentim imbuïdes per gres. I la immensa majoria han un esperit positiu, inspirat per mostrat un nivell de qualitat les plantes florides, els dies cada que no té res a envejar a prodia més lluminosos i càlids i la postes d’èpoques anteriors, en creença que tot és possible. El què hi havia més recursos insContesporles s’organitzarà bien- titucionals i grans pressuposts. nalment i enguany s’ha muntat Així que visca la primavera, les una marató per commemorar-lo. bones notícies i l’esperit poEl Festival de Teresetes es con- sitiu! Un altre dia ja parlarem tinua fent, any rera any, amb de tot allò que no ens agrada, una vitalitat afegida que ens fa perquè avui només tenim ganes pensar que no s’ha patit tant per de sortir al carrer a volar amb organitzar-lo com en edicions el nostre Borino. I de volar ben alegres! anteriors. I el millor de tot, és que aquestes dues iniciatives no han estat les úniques, ans el contrari.

Rosa Campomar Mar Rayó Cata Sagrera

Exemplar núm. 19 (Maig de 2014) Edita: Borino Ros Dipòsit legal: PM 978 - 2012 E-Mail: borinoros@gmail.com “Borino Ros” no es responsabilitza del contin-gut de les publicacions, notes, articles i opinió dels seus col·laboradors. “Borino Ros” és un producte registrat, i està prohibida la repro-ducció total o parcial del contingut d’aquesta publicació. maig 2014 (3)


petits xefs _____________________________

Raoles de bacallà

J

a tocava un poc de peix. Aquest plat que us propòs es pot presentar com a entrant (raoles petitones) o com a plat principal (raoles més grosses) acompanyat del que vulgueu: patates fregides, verdures a la planxa… Jo he optat per les carxofes (hi tenc una certa debilitat) i els grells. Una bona salsa de tomàtiga tampoc no hi va malament.

Preparació: Mesclau la llet, els vermells d’ou i la farina en un bol i remenau amb una batedora manual de barnilles fins que vegeu que la pasta és homogènia. Netejau els grells i el julivert i tallucau-los. Picau els alls. Incorporau els tres ingredients a la pasta anterior, i també el llevat, el safrà i el bacallà esmicolat. Deixau reposar la mescla durant 15 minuts. Passat aquest temps, pujau els blancs d’ou a punt de neu i afegiu-los a la pasta amb moviments suaus de dalt a baix fins que estiguin ben incorporats. Comprovau el punt de sal.

Ingredients:

Per a 4 persones: 300 g de bacallà dessalat i esmicolat, sense pell ni espines 2 alls 2 grells julivert 2 ous sal safrà en pols 1 culleradeta de llevat en pols 2 cullerades de farina 100 g de llet oli d’oliva per fregir ____________________ raoles quan ja hagin pres color d’una banda. Posau-les a degotar damunt paper absorbent.

Podeu servir-les acompanyades de verdures a la planxa, o salsa de tomàtiga, o patates fregides. O soles, com a aperitiu (en aquest cas, feis-les més petites, amb una cullereta de postres en comptes Posau oli dins una paella i fregiu d’una cullera de sopa). la pasta a cullerades (emprau una cullera de les de sopa). Girau les www.bojosperlacuina.com (4) Borino ros


la poesia _____________________________ Paraules de bruixa

Avió de reacció

Pastisseria

El cel despert del matí ha quedat ben clenxinat amb una blanca ditada que un ocellàs de mentida ha deixat tot fent passada.

De nata?, de xocolata? Aquell de pasta fullada o el de fruita confitada? Potser em vindria de gust el de mantega ia metlla, el de pasta d’ou cremada, o el de maduixa glaçada? Sense donar-hi més voltes he pres una decisió: De cada un… una mostra! I al vespre… quin ressopó!

Cumulonimbus El Gegant del cel s’ha fet una orquestra dins un núvol fosc tot ple de tempesta. A dins hi ha posat els llamps i la pedra els trons, el fort vent, i la pluja feresta.

Escombriaire Mentres reculls amb l’escombra, brosses, restes i paper, fas massatge i pessigolles a tot l’asfalt del carrer.

Llegir La meva bibliotecària té veu de rierol quiet. Rierol de riba humida i ombra d’un bell secret. La meva bibliotecària té els ulls de blau rialler. Blau que estima les lletres i que perfila el paper. La meva bibliotecària Té els dits de tacte de full. Tacte que acarona els llibres que estima i acull.

Bombolla de sabó Transparent, puja al punt. Ara mires cel amunt. Cos de vidre, busca el sol. Ara t’alces, prens el vol!

Suc de taronja Del cor de la fruita fresca et lleven tot l’esperit per omplir de vitamines el cos encara adormit.

Lola Casas

maig 2014 (5)


excursió _____________________________ Torre Picada i Ses Puntes (Sóller)

Q

uan un guaita sobre Sa Punta Llarga, en el vessant exterior del port de Sóller, baix el coll de s’Illa, encara ara li pot semblar sentir el cruixir de les fustes de les naus pirates apropant-se a la costa de manera lenta i sigillosa; el copejar del casc contra les roques; i el xiuxiueig nerviós i impacient dels homes a punt de desembarcar a les Cambres per a la invasió i saqueig de la vall, a trenc d’alba d’un diumenge 11 de maig de 1561, dia de Sant Ponç. La Torre Picada encara no existia i només hi havia una guarda secreta prop del coll de s’Illa que pogué fer sonar els corns i avisar els habitants de la vall. Aquest mes vos proposam, idò, una passejada pel punt on s’inicià un dels atacs més importants de la pirateria turca a Mallorca el segle XVI. Uns fets històrics que els sollerics recorden any rere any cada segon dilluns de maig en el Firó. “I metre el món sigui món, a la història es llegirà el dia que els sollerics assoliren HONOR I GLÒRIA!”.

LA RUTA Iniciam la marxa a la rotonda que trobam a la sortida del túnel de Sa Mola. Prenem la segona sortida i entram dins la

(6) Borino ros

Sóller

"Quan un guaita sobre Sa Punta Llarga, en el vessant exterior del port de Sóller, encara ara li pot semblar sentir el cruixir de les fustes de les naus pirates apropantse a la costa."

____________________

zona urbana del port de Sóller. Voltam a la dreta i seguir parallels al torrent de sa Figuera (a la nostra dreta) per la carretera que puja per la urbanització des Figueral. En un primer revolt, seguim recte per un vial més estret -camí de s’Illeta- que després d’un parell de revolts ens deixarà sobre el coll de s’Illa. Aquí trobarem una barrera a l’esquerra, amb un botador, que travessarem per entrar dins el Pla de sa Vinya. A l’esquerra, veurem la pista que puja a la Torre Picada i l’inici d’una drecera que en 10 minuts ens durà fins a dalt de tot. Acabada


_____________________________

la visita a la torre, desfem les passes fins al Pla de sa Vinya i, en comptes de sortir al camí de s’Illeta, giram a l’esquerra, per prendre el camí que baixa

Nosaltres seguirem baixant fins fer-nos a prop d’una caleta situada entre sa Punta Curta, a l’esquerra, i sa Punta Llarga a la dreta. Poc abans d’arribar-hi, a la dreta, prendrem un tirany que en direcció nord ens durà aviat fins a sa Punta Llarga. De camí en aquest extrem rocós, vorejarem una barraca, molt malmesa pel pas del temps. Es tracta d’una vella guarda secreta per a la vigilància de la pirateria i també pel control d’epidèmies. Precisament, el 1652, un vaixell, provinent de les costes catalanes i infectat de la pesta, provocà 1.036 morts entre els habitants de Sóller. Un fet que obligà a extremar les precaucions.

pel comellar des Pou fins a ses Puntes. Passarem per devora un forn de calç, on hi arriba per la dreta un camí de carro procedent del mateix coll de s’Illa.

EXCURSIONS AMB ENCANT PER A ESCOLARS I FAMÍLIES

Per tornar al coll de s’Illa i el port de Sóller podem prendre un caminet que surt des del mateix punt que hem pres el tirany de sa Punta Llarga, i que connecta amb el camí carreter que baixa del coll, o resseguir el mateix camí que hem fer de baixada. Joan Carles Palos Joan Carles Palos @Fita_a_Fita info@fitaafita.com

REDESCOBREIX LA SERRA "FITA A FITA" amb Joan Carles Palos

info@fitaafita.com @Fita_a_Fita www.fitaafita.com 650.777.596 maig 2014 (7)


la llibreria _____________________________ Llibre Carrussel. Toca, toca. Ed.Combel Maria Maddocks

El nou exemplar de la col.lecció Toca-toca de l'editorial Combel està especialment pensat per als bebès de la casa. Es tracta d'un bonic carrussel desplegable que treballa els colors i juga amb les diferents textures per estimular els més menuts, tant a nivell cognitiu com de motricitat. Les il.lustracions, de figures senzilles i colors cridaners, són de Maria Maddocks , com les de la resta de col. lecció i tenen l'èxit assegurat entre els petits lectors.

El Gran Llibre d'animals de la Laura. Ed.Baula Liesbet Slegers

La Laura dibuixada per la Liesbet Slegers és, juntament amb en Pol, un dels personatges més estimats pels petits. En aquest nou llibre, enlloc d'oferir-nos les petites grans aventures de la vida quotidiana d'un infant a les quals estam avesats, ens trobarem amb un preciós catàleg il.lustrat d'animals que, de la mà de la Laura, se'ns aniran presentant i que, a través de preguntes i jocs anirem coneixent millor. A la Laura, com a la majoria d'infants, els animals li agraden molt, i li agraden tots!

L'al.lucinant, galàctic i piràtic viatge del pare. Ed.Estrella Polar Neil Gaiman

Neil Gaiman, autor de llibres ja imprescindibles de la literatura juvenil com Coraline o El llibre del Cementiri, torna a la càrrega amb una nova i sorprenent aventura. Aquesta parteix de l'anècdota d'un pare que queda a càrrec dels seus fills perquè la mare és de viatge, i, com sempre, s'oblida de vàries coses imprescindibles com ara comprar llet per a l'esmorzar dels nins. A partir d'aquí s'iniciarà l'al.lucinant, galàctic i piràtic viatge del pare anunciat al títol, en el que no hi faltaran extraterrestres, pirates o dinosaures i sobretot, aventura i rialles. Laia Alegret

"llegir per crèixer" Carrer Jeroni Antich, 1 . 07003 Palma | T.: 971 71 27 17 (8) Borino ros


maig 2014 (9)


agenda _____________________________ Divendres, 2 de maig Elmer ens acompanya. Biblioteca Joan Estelrich de Felanitx Des del dia 2 fins dia 30 de maig. Exposició bibliogràfica de llibres infantils. De dilluns a divendres de 9 a 13.30 i de 16 a 20h. Cupcakes per a mamà. Nonou. Alfons el Magnànim, 47. Palma. A les 17.30 hores. A partir de 4 anys. Preu: 20 € Inscripcions: 871 512181

tes per a joves i adults. Més informació: safarineradesineu@gmail.com. Cançons diminutes amb Rodasons. Cafè Solidari. Vicenç J. Rosselló, 42. Palma. Animació paer a nins de 2 a 8 anys. A les 18 hores. Donatiu: 3 euros. A benefici de Sonrisa Médica. Les aventures de Sammy (versió doblada al català). CineCiutat Nins. Servei de monitor mentre els pares veuen una pel·lícula de cartellera.

Teatre creatiu. Per a infants de 5 a

Preu infantil: 7€, inclou pel·lícula,

12 anys. Centre Flassaders c/Ferre-

servei de monitors en sala i Quely-

ria,10. A les 17:30h. Preu tarifa fa-

Merienda. L'horari s'ha de consultar

miliar 2€ més informació: www.flas-

setmanalment a cartellera.

saders.org 971 214 027. Preu 3€ h

Arri, arri, tatanet. VIII Trobada de

Zumba dance. Per a infants de 5 i

Gegants de Santa Maria del Camí.

10 anys. Centre Flassaders c/Ferre-

Serà a partir de les 19 h. Hi haurà

ria,10. A les 17:30h. Preu tarifa fa-

ballades de gegants a la Plaça de l'es-

miliar 2€ més informació: www.flas-

cola de Can Capó i a la Plaça de la

saders.org 971 214 027 Preu 3€ h.

Vila . Com a colla convidada arribada

Les aventures de Gepeto i Pinotxo. Teatre de Capdepera. La Fornal

de fora de l'illa, participarà a l'acte la mulassa de Falset (Tarragona).

Espectacles. A les 19.30 hores. En-

El cuento y sus personajes. Psi-

trada gratuïta.

cart. Taller de Arte Crocodile. Ticià,

Taller de plastilina amb Baobab. Porto Pi centre comercial. A les 18 i a les 19 hores. Activitat gratuïta. A

30. Baixos. Palma. Preu: 15 euros per infant. De 10 a 11.30 hores per a infants de 3 a 7 anys.

partir de 4 anys. Informació i reser-

Escenes d’òpera. Auditori de Sa

ves: 654 922 410.

Màniga. Cala Millor Festival. Aula

Papallones meravelloses. Lila i els contes. Joan Lluis Estelrich, 12. Palma. A les 17.30 hores. Preu: 3 euros. Inscripcions: 871 513 976. Ramell de flors de cupcakes. Fiestas Sweet Moments. Parcelas, 23

de cant del conservatori professional de música i dansa de mallorca. Duets, trios i quartets de diversos compositors. Gratuït. A les 20.30 hores. Més informació: www.samaniga.es

(Las Maravillas). De 17 a 19 hores.

Taller dia de la mare. Decocoart.

Preu: 12 € (material inclòs). Més in-

Dragonera, 20. Palma. Taller per fer

formació: 658 574 716.

una rosa de porcellana freda. Per a infants majors de 7 anys. Horari de

Dissabte, 3 de maig I Festival del Conte Contat. Lloc: Espai de Cultura Sa Farinera. Ctra.

10 a 12,30h. Preu taller: 15€. Informació i reserves: 655 91 12 02 i decocoart@gmail.com.

Santa Margalida 1, Sineu. De 10 a 13

Taller de plastilina amb Baobab.

h i 17 a 19.30 h: Tallers i contes per

Porto Pi centre comercial. A les 18 i

a tota la família. De 19 a 23 h. Con-

a les 19 hores. Activitat gratuïta. A

(10) Borino ros


_____________________________ partir de 4 anys. Informació i reser-

famílies amb infants de 3 a 9 anys.

ves: 654 922 410.

Preu tarifa familiar 2€ més informa-

Contacontes. Un món de mares fantàstiques. Lila i els contes. Joan Lluis Estelrich, 12. Palma. A

ció: www.flassaders.org 971 214 027

Dimecres, 7 de maig

les 10.30 h. Preu: gratuït. Inscrip-

Fem dimecres, contam contes. Bi-

cions: 871 513 976

blioteca Sineu. Cada dimecres con-

Jocs de taula. Lila i els contes. Joan Lluis Estelrich, 12. Palma. A

tacontes a la biblioteca. Per a públic familiar. A les 17:00 h.

les 11.15 h. Preu: gratuït. Inscrip-

Taller de plastilina amb Baobab.

cions: 871 513 976.

Biblioteca d’Andratx. A les 18 hores.

Ramell de flors de cupcakes. Fiestas Sweet Moments. Parcelas, 23

A partir de 4 anys. Farem un pallasso de plastilina i llegirem un conte.

(Las Maravillas). D’11 a 13 hores.

Classe demostrativa del taller de

Preu: 12 euros (material inclòs). Més

Dansa Creativa i Expressió Corpo-

informació: 658 574 716.

ral per a nins i nines. Can Fogara-

Diumenge, 4 de maig Els musicals més petits, Sala Dan-

da. Camí de Jesus, 113. Palma. A les 17.15 hores. Preu: 5 €. Imprescindible reservar plaça: info@canfogara-

te. Camí de Jesus, 54. Palma. A les

da.com o 659 445 383.

12. Concert infantil. Helena Blanco

Taller Argolles per torcaboques de

i Aina Campaner ens ofereixen animació musical per els mes petits, amb les cançons de Pocahontas, el Rey León, Annie, Los Miserables, Mulan, La Sirenita... Preu: 8 € (anticipada, 5 €). Més informació: www. saladante.com

goma eva. A les 17'30h. Lila i els contes. Joan Lluis Estelrich, 12. Palma. A les 17.30 hores. Preu: 4 euros. Inscripcions: 871 513 976.

Dijous, 8 de maig Això va de rondalles amb Fran-

Taller de moda i estilisme. Pe-

cesca Vadell. Produccions de Ferro.

quedomingos. Restaurant Calanova. Amb Xisca Bosch, assessora d‘ imatge i personal shopper. De 10.30 a 12.30 hores. Preu: 21 € per taller de 2 hores/ 1 hora, 11 €/ hora extra 10 euros. Descomptes germans i pagament anticipat. Més informació i reserves: 616 119 004.

Dilluns, 5 de maig Taller Cuisine de Lila. A les 17'30h. Lila i els contes. Joan Lluis Estelrich, 12. Palma. A les 17.30 hores. Preu: 4 €. Inscripcions: 871 513 976

Dimarts, 6 de maig

GAUDEIX D'UN ESTIU DIFERENT! · · · · · · · ·

Jocs d'aigua Contacontes Manualitats Dança Audicions Massatges Hort Natura i tranquil·litat

10% dte mensual i descomptes a partir de 2 germans i família nombrosa!

Juga amb el rellotge. TempsXtu. Centre Flassaders c/Ferreria,10. De les 16.30 a les 19.30 hores. Per a

maig 2014 (11)


agenda _____________________________ Biblioteca d’Esporles. A les 17 hores.

rifa familiar 5€ h. Més informació:

Per infants de 3 a 7 anys acompa-

www.flassaders.org 971 214 027.

nyats d’un adult responsable. Més informació: www.esporles.cat

Taller de plastilina amb Baobab. Porto Pi centre comercial. A les 18 i

Divendres, 9 de maig

a les 19 hores. Activitat gratuïta. A

Teatre creatiu. Per a infants de 5

ves: 654 922 410.

a 12 anys. Centre Flassaders c/Fer-

partir de 4 anys. Informació i reser-

reria, 10. A les 17:30h. Preu tarifa

L’electricitat. CaixaForum Palma.

familiar 2€ més informació:www.

Taller. A les 11.30 i 18 hores. Per

flassaders.org 971 214 027 Preu 3€ h

a infants a partir de 12 anys. Preu: 2 euros (50% descompte clients La

Zumba dance Per a infants de 5

Caixa). Més informació: www.obra-

i 10 anys. Centre Flassaders c/Fer-

social.lacaixa.es

reria, 10. A les 17:30h. Preu tarifa familiar 2€ més informació: www.

Taller de artistas científicos. Aca-

flassaders.org 971 214 027 Preu 3€.

demia Renacimiento. Las mil caras

Taller de plastilina amb Baobab.

mapa del cielo. Amb Xavi Villanu-

Porto Pi centre comercial. A les 18 i

eva. Més informació: www.academi-

a les 19 hores. Activitat gratuïta. A

arenacimientomallorca.com. De 16

partir de 4 anys. Informació i reser-

a 17.30h i 17.30 a 19h. Preu: 15€

ves: 654 922 410.

(material inclòs). Per a infants a

Dissabte, 10 de maig 1a Marató de contacontes. Esporles. Associació Cultural Contesporles.

de la Luna/ Vamos a construir un

partir de 5 anys. Contacontes i taller. A les 10'30 contam contes i a les 11'15 feim un taller de jocs de taula per a tota la

A les 10 hores. Placeta del Jardinet i

família. Activitats gratuïtes. Lila i

plaça de l’Ajuntament. Activitat per

els contes. Joan Lluis Estelrich, 12.

celebrar el primer aniversari del Fes-

Palma. A les 17.30 hores. Preu: 4 eu-

tival Contesporles. Gratuït.

ros. Inscripcions: 871 513 976

Fantástico Mr Fox (versió doblada al castellà). CineCiutat Nins.

Diumenge, 11 de maig

Servei de monitor mentre els pares

Taller de decoració de cupcakes.

veuen una pel·lícula de cartellera.

Pequedomingos. Restaurante Cala-

Preu infantil: 7€, inclou pel·lícula,

nova. Amb Gloria Máñez, repostera.

servei de monitors en sala i Quely-

De 10.30 a 12.30 h. Preu: 21 € per

Merienda. L'horari s'ha de consultar

taller de 2 hores/ 1 hora, 11 €/ hora

setmanalment a cartellera.

extra 10 euros. Descomptes germans

Contacontes en anglès. Nonou. Alfons el Magnànim, 47. Palma. Per a

i pagament anticipat. Més informació i reserves: 616 119 004.

infants a partir de 18 mesos acom-

Cinebebés especial III aniversari.

panyats. A les 10.30 hores. Gratuït.

El diumenge 11 de maig a les 12h a

Inscripcions: 871 512 181.

Ocimax. Pel.lícula i promocions en-

Pastissos i coques per a festes

cara per definir!

d’aniversaris infantils. Tallers fa-

El pallasso Sabatot de Teatritx.

miliars a la cuina. Centre Flassaders

Sala Dante. Camí de Jesús, 54. pal-

c/Ferreria, 10. Dissabtes 10,17 i 24

ma A les 12 hores. Preu: 8 euros (an-

de maig d’11 a 13 h. Per a famílies

ticipada, 5 euros). Més informació:

amb nins i nines de 3 a 14 anys. Ta-

www.saladante.com

(12) Borino ros


maig _____________________________ Dimecres, 14 de maig

Divendres, 16 de maig

Fem dimecres, contam contes.

Showroom Japó. Nonou. Alfons

Biblioteca de Sineu. Cada dimecres

el Magnànim, 47. Palma. Xerrada

contacontes a la biblioteca. Per a

de costums, papers, tè... A les 18

famílies amb infants de 3 a 9 anys.

hores. Gratuït. Inscripcions: 871

De les 16.30 a 19.30 h.

512 181.

Taller. Cossiols amb gafes. A les

Teatre creatiu. Per a infants de 5 a

17'30h. Lila i els contes. Joan Lluis

12 anys. Centre Flassaders c/Ferre-

Estelrich, 12. Palma. A les 17.30

ria, 10. A les 17:30h. Preu tarifa fa-

hores. Preu: 4 €. Inscripcions: 871

miliar 2€ més informació: www.flas-

513 976.

saders.org 971 214 027 Preu 3€ h.

Dijous, 15 de maig

Zumba dance Per a infants de 5

Dia de les Famílies. TempsXtu. Centre Flassaders c/Ferreria, 10. Preu tarifa familiar 2€ més informació: www.flassaders.org 971 214 027. Contacontes: Quin embull de

i 10 anys. Centre Flassaders c/Ferreria,10. A les 17:30h. Preu tarifa familiar 2 euros més informació: www.flassaders.org 971 214 027 Preu 3€ h.

família, a càrrec de na Bàrbara Da-

Mercat Medieval de Capdepera.

lià. Taller La meva família. Recrea la

Dies 16, 17 i 18 de maig. A partir

teva família amb culleres de fusta.

de les 10 del matí.

Call inscripció prèvia. Taller de contes, Giramón amb El Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació. Biblioteca d’Esporles. L’hora del conte. A les 17 h. Per infants de 3 a 7 anys acompanyats

Taller de plastilina amb Baobab. Porto Pi centre comercial. A les 18 i a les 19 hores. Activitat gratuïta. A partir de 4 anys. Informació i reserves: 654 922 410.

d’un adult responsable. Més infor-

Taller. Feim la nostra pròpia plas-

mació: www.esporles.cat

tilina. A les 17'3'h. Lila i els contes.

maig 2014 (13)


agenda _____________________________ Joan Lluis Estelrich, 12. Palma. A

c/Ferreria, 10. Dissabtes 10,17 i 24

les 17.30 hores. Preu: 4 €. Inscrip-

de maig d’11:00 a 13:00h. Per a famí-

cions: 871 513 976.

lies amb nins i nines de 3 a 14 anys.

El viatge del cargol. CaixaForum Palma. Taller de música per a famí-

Tarifa familiar 5€ h. Més informació: www.flassaders.org 971 214 027.

lies. A les 18 hores. Per a infants a

“Família! el dissabte va d’art”. Es

partir de 5 anys. Preu: 2 € (50% des-

Baluard. Plaça Porta Santa Catalina,

compte clients La Caixa). Més infor-

10. Palma. Inauguració de l’exposició

mació: www.obrasocial.lacaixa.es.

de cloenda dels tallers familiars 2013

Concert

Banda

Municipal

de

Palma. Auditori del Conservato-

– 2014. A les 10:30 hores. Auditori del museu fins al 22 de maig. Gratuït.

ri Alfons el Magnànim, 64. Palma.

Taller “Dalt baix / baix dalt”. Es Ba-

Estrena de les suites de les Bandes

luard. Plaça Porta Santa Catalina, 10.

Sonores Paris Tomboctou, La Mula,

Palma. Activitat oberta per a famílies

La Expedicion Malaspina, Blondi el

al voltant de l’exposició “Rafel Joan.

Cuento de Duna. A les 19.30 hores.

Pintures 1983– 2013”. A les 11 h.

Dissabte, 17 de maig

Taller de plastilina amb Baobab.

"Dibuixem amb llum" a càrrec

a les 19 hores. Activitat gratuïta. A

de n'Owlita. Activitat per a tota

partir de 4 anys. Informació i reser-

la família on s'experimentarà amb

ves: 654 922 410

el llum per a dibuixar a l'aire. S'ha de dur una llanterna petita. Preu: 3 euros per família. A partir de les 11 hores al museu de sa jugueta. c/ Campana 5/7.

Porto Pi centre comercial. A les 18 i

Taller de manualitats con Jordi Cruz. Academia Renacimiento. Dissabte, 17 i diumenge 18 de maig. Tallers a partir de 15€. A partir de 4 anys. Més informació: www.acade-

Animals united (versió doblada al català). CineCiutat Nins. Servei de monitor mentre els pares veuen una pel·lícula de cartellera. Preu infantil: 7€, inclou pel·lícula, servei de monitors en sala i QuelyMerienda. L'horari s'ha de consultar setmanalment a cartellera.

miarenacimientomallorca.com Contacontes i taller. A les 10'30 contam contes i a les 11'15 feim un taller de jocs de taula per a tota la família. Activitats gratuïtes. Lila i els contes. Joan Lluis Estelrich, 12. Palma. A les 17.30 hores. Preu: 4 euros. Inscripcions: 871 513 976

Atrapa el tigre. CaixaForum Palma. Amb Associació Mediambiental XATRAC i CEB-CSIC. A partir de 5 anys Preu: 2 euros (50% descompte clients La Caixa). Més informació: www.obrasocial.lacaixa.es

Mercat Medieval de Capdepera. Dies 16, 17 i 18 de maig. A partir de les 10 del matí

Diumenge, 18 de maig Taller Familiar sobre l'Exposició

Chalkpaint. Nonou. Alfons el Mag-

"El Monestir de Cabrera". Castell

nànim, 47. Palma.

Annie Sloan.

de Bellver. A les 11h. Gratuït. Ins-

Esencials 1. A les 10.15 hores. Preu:

cripció Prèvia: 971735065 castellde-

45 euros. Inscripcions: 871 512181

bellver@palma.es

Pastissos i coques per a festes

Piratas. Arte en Rueda. Trui Tea-

d’aniversaris infantils. Tallers fa-

tre. A les 12 hores. Més informació:

miliars a la cuina. Centre Flassaders

www.truiteatre.es

(14) Borino ros


maig _____________________________ Taller d’art. Pequedomingos Restaurante

Calanova.

Amb

Lucía

museu de juguetes berenars i menús zona per a infants activitats familiars

Parra, professora d’art. De 10.30 a 12.30 hores. Preu: 21 euros per taller de 2 hores/ 1 hora, 11 euros/ hora extra 10 euros. Descomptes germans i pagament anticipat. Més informació i reserves: 616 119 004. Mercat Medieval de Capdepera. Dies 16, 17 i 18 de maig. A partir de les 10 del matí

Dimarts, 20 de maig Fes un marc fotogràfic. TempsXtu Centre Flassaders c/Ferreria,10. De les 16.30 a les 19.30 hores. Per a famílies de 3 a 9 anys. Preu tarifa familiar 2€ més informació: www.

C/Campana, nº 7. Palma Tel.: 971 71 52 08 www.museudesajugueta.es

flassaders.org 971 214 027.

Dimecres, 21 de maig

Teatre creatiu. Per a infants de 5 a

Feim dimecres, contam contes.

ria, 10. A les 17:30h. Preu tarifa fa-

Biblioteca Sineu. Cada dimecres contacontes a la biblioteca. Per a públic familiar. A les 17:00 h.

Dijous, 22 de maig Polls aventurers. La llocada venturera. Na Juanita, una padrina voluntària ens vendrà a recitar una poesia de M. Antònia Salvà. Biblioteca

12 anys. Centre Flassaders c/Ferremiliar 2€ més informació: www.flassaders.org 971 214 027 Preu 3€ h Zumba dance Per a infants de 5 i 10 anys. Centre Flassaders c/Ferreria,10. A les 17:30h. Preu tarifa familiar 2€ més informació: www. flassaders.org 971 214 027. Preu 3€ h

d’Esporles. L’hora del conte. A les 17

Taller de plastilina amb Baobab.

h. Per infants de 3 a 7 anys acom-

Porto Pi centre comercial. A les 18

panyats d’un adult responsable. Més

i a les 19 h. Activitat gratuïta. A

informació: www.esporles.cat

partir de 4 anys. Informació i reser-

"Poesia i música a l'escola". Re-

ves: 654 922 410.

cital poètic musical a càrrec dels

Méliès. La màgia del cinema. Cai-

alumnes de 5è de primària del CEIP

xaforum Palma. Visita familiara a

Coll d'en Rabassa. Dues sessions:

l’exposició. A partir de 5 anys. A les

17:30 i 18:30 hores. Preu de l'es-

18 hores. Preu: 2 euros (50% des-

pectacle + visita museu: 2,50 euros

compte clients La Caixa). Més infor-

nins/ 3,50 euros adults. Museu de

mació: www.obrasocial.lacaixa.es

sa Jugueta c/ Campana 5/7.

Divendres, 23 de maig

Dissabte, 24 de maig Mercadet de pepes artesanals. Per

Taller de plastilina en anglès.

a gaudir de la singularitat de pepes

Nonou. Alfons el Magnànim, 47.

fetes amb dedicació i art. De 10 a

Palma. Infants a partir de 3 anys.

14 hores al Museu de sa Jugueta. c/

Gratuït. Inscripcions: 871 512 181.

Campana 5/7.

maig 2014 (15)


agenda _____________________________ Los mundos de Coraline (versió

Decora la teva senalla. Nonou. Al-

doblada al castellà). CineCiutat

fons el Magnànim, 47. Palma. Per a

Nins. Servei de monitor mentre els

adults i infants ap artir de 6 anys.

pares veuen una pel·lícula de carte-

Preu: 1 persona 10 euros i 2, 16 eu-

llera. Preu infantil: 7€, inclou pel-

ros. Heu de dur senalla. A les 10h.30

lícula, servei de monitors en sala i

euros. Més informació: www.nonou.

QuelyMerienda. L'horari s'ha de con-

es i 871 512 181.

sultar setmanalment a cartellera.

Contacontes i taller. A les 10'30

Taller de plastilina amb Baobab.

contam contes i a les 11'15 feim un

Porto Pi centre comercial. A les 18 i

taller de jocs de taula per a tota la

a les 19 hores. Activitat gratuïta. A

família. Activitats gratuïtes. Lila i

partir de 4 anys. Informació i reser-

els contes. Joan Lluis Estelrich, 12.

ves: 654 922 410.

Palma. A les 17.30 hores. Preu: 4 eu-

Fem de paleontòlegs. CaixaForum Palma. Taller per identificar i clasi-

ros. Inscripcions: 871 513 976.

ficar fòssils. A les 11.30 hores. Per

Diumenge, 25 de maig

a infants a partir de 8 anys. Preu:

Taller de manualitats. Pequedo-

2 euros (50% descompte clients La

mingos Restaurante Calanova. Amb

Caixa). Més informació: www.obra-

Victoria Solera. De 10.30 a 12.30

social.lacaixa.es

hores. Preu: 21 euros per taller de

Pastissos i coques per a festes d’aniversaris infantils. Tallers familiars a la cuina. Centre Flassaders c/Ferreria, 10. Dissabtes 10,17 i 24

2 hores/ 1 hora, 11 euros/ hora extra 10 euros. Descomptes germans i pagament anticipat. Més informació i reserves: 616 119 004.

f

de maig d’11:00 a 13:00h. Per a famílies amb nins i nines de 3 a 14

Dimarts, 27 de maig

anys. Tarifa familiar 5€ h. Més in-

Crea un pot de llapis al teu gust.

formació: www.flassaders.org 971

TempsXtu. Centre Flassaders, c/Ferre-

214 027.

ria, 10. De les 16:30 a 19.30 h. Per a

Vols anunciar-te a

borino ros activitats per a famílies

?

Vola amb nosaltres!!! Telefona’ns al

620 722 343 o escriu-nos a

borinoros@gmail.com

f

i consulta els nostres preus!!!

(16) Borino ros


maig _____________________________ famílies amb infants de 3 a 9 anys.

característiques del so. A les 11.30

Preu tarifa familiar 2€ més informa-

hores. Per a infants a partir de 6

ció: www.flassaders.org 971 214 027.

anys. Preu: 2 euros (50% descompte

Dimecres, 28 de maig

clients La Caixa). Més informació: www.obrasocial.lacaixa.es

Feim dimecres, contam contes. Bi-

Sortida a peu de Capdepera a

blioteca Sineu. Cada dimecres con-

les cases de n’Anyana. Activitat

tacontes a la biblioteca.Per a públic familiar. A les 17:00 h.

commemorativa de “2014, any de l’educació a Capdepera”. Per a in-

Dijous, 29 de maig

fants a partir d’11 anys. Informació

Faules i contes africans amb Víc-

depera.

tor Uwagba. Biblioteca d’Esporles. L’hora del conte. Per infants de 3 a 7 anys acompanyats d’un adult responsable. A les 17 hores. Més informació: www.esporles.cat

Divendres, 30 de maig Catalina Contacontes. Biblioteca d’Inca. Contes d'animalons, animals i animalassos. Per a infants de 3 a 5 anys. A les 18 h.

i inscripcions: Centre Jove de Cap-

Taller de plastilina amb Baobab. Porto Pi centre comercial. A les 18 i a les 19 hores. Activitat gratuïta. A partir de 4 anys. Informació i reserves: 654 922 410.

Tallers mensuals Baby English.

Nonou. Alfons el

Magnànim, 47. Palma. Per a infants de 18 a 36 mesos. Preu: 30 euros/ mes (1 hora setmana). Dimecres a

Teatre creatiu. Per a infants de 5 a

les 18.15 Mini English per a infants

12 anys. Centre Flassaders c/Ferre-

de 3 a 5 anys. Amb professor nadiu.

ria, 10. A les 17:30h. Preu tarifa fa-

Grups reduïts. Dilluns i dimecres, a

miliar 2€ més informació: www.flas-

les 17.30 i 17.15 h, respectivament.

saders.org 971 214 027 Preu 3€ h

Inscripcions: 871 512 181.

Zumba dance Per a infants de 5 i

English for children. Dimarts i di-

10 anys. Centre Flassaders c/Ferre-

jous de 18:00 a 19:00h Per a infants

ria,10. A les 17:30h. Preu tarifa fa-

de 6 a 10 anys. Centre Flassaders

miliar 2€ més informació: www.flas-

c/Ferreria, 10. A les 17:30h. Preu

saders.org 971 214 027. Preu 3€ h.

tarifa familiar 2€ més informació:

Taller de plastilina amb Baobab.

www.flassaders.org 971 214 027.

Porto Pi centre comercial. A les 18 i

Preu 3€ h.

a les 19 hores. Activitat gratuïta. A

Teatre musical en anglès. Nonou.

partir de 4 anys. Informació i reserves: 654 922 410.

Alfons el Magnànim, 47. Palma. Kids Theater a les 17.15 per a in-

Dissabte, 31 de maig

fants de 6 a 12 anys i Mini Theater a

Calaix de sons.

CaixaForum Pal-

5 anys. Grups reduïts. Preu: 40 eu-

ma. Experiments per conèixer les

ros/mes. Inscripcions: 871 512 181.

Vols anunciar les teves activitats a l’agenda? Escriu-nos abans de dia 20 de cada mes a borinoros@gmail.com

les 18.30 hores per a infants de 3 a

Borino Ros no es fa responsable dels canvis d’ultima hora decidits pels organitzadors de les activitats incloses a l’agenda. maig 2014 (17)


ACTUACIONS AL CENTRE DE PALMA

Divendres, 16 de maig

Guyi – Guyi. Companyia Periferia Teatre. A les 10 hores i a les 19 h. Sala Petita del Teatre Principal. Preu: *€ The Puppet Circus / El circ de les marionetas. Companyia Alauda Teatro. A les 18 h. Pati de la Misericòrdia. Preu: gratuït. Litera “i” / La lletra “i”. Companyia Forms of light studio. A les 21 h. Teatre Municipal Catalina Valls. Preu: *€

Dissabte, 17 de maig El carnaval dels animals. Companyia Disset Teatre. A les 11 h. Sala Petita del Teatre Principal. Preu: *€ Storie di Pulcinella / Les històries de Pulcinella. Companyia Teatro delle Gaurattelle. A les 12 h. Pati de la Misericòrdia. Preu: gratuït. Bambi. Companyia Mallorca So. A les 18 h. . Pati de la Misericòrdia. Preu: gratuït. O Trem da Memória / El tren de la memòria (espectacle de 10 minuts per a dos espectadors). Companyia Catibrum Teatro de Bonecos. De 18 a 21 hores. Teatre Principal. Preu: *€ El intrépido viaje de un hombre y un pez. Companyia Onírica Mecànica. A les 19.30 h. Teatre Municipal Catalina Valls. Preu: *€ TRA. Companyia Forms of light studio. A les 21 h. Sala Petita del Teatre Principal. Preu: *€

(18) Borino ros

Diumenge, 18 de maig Les aventures de Gepeto i Pinotxo. Companyia La Fornal. A les 11 h. Sala Petita del Teatre Principal. Preu: *€ En Patufet. Companyia Es Bruix Teatre. A les 12 h. Pati de la Misericòrdia. Preu: gratuït. Oiaraki, el castell dels ocells. Companyia Binixiflat. A les 18 h. Teatre Municipal Catalina Valls. Preu: *€

ACTUACIONS ALS CENTRES DE DISCAPACITATS

Dijous, 15 de maig Storie di Pulcinella / Les històries de Pulcinella. Companyia Teatro delle Gaurattelle. A les 11 h. Centre: Aspace. Guyi – Guyi. Companyia Periferia Teatre. A les 15.30 h. Centre: Joan XIII.

Divendres, 16 de maig Storie di Pulcinella / Les històries de Pulcinella. Companyia Teatro delle Gaurattelle. A les 10 h. Centre: Mater.

ACTUACIONS ALS POBLES ALARÓ

Dijous, 15 de maig Oiaraki, el castell dels ocells. Companyia Binixiflat. A les 17.30 h. Teatre d’Alaró. Preu: gratuït.

ALCÚDIA

Dijous, 15 de maig Storie di Pulcinella / Les històries de Pulcinella. Companyia Teatro delle Gaurattelle. A les 18 h. Jardí de Can Torró. Preu: gratuït.


Divendres, 16 de maig

Diumenge, 18 de maig

O Trem da Memória / El tren de la memòria (espectacle de 10 minuts per a dos espectadors). Companyia Catibrum Teatro de Bonecos. De 18 a 20 hores.Vestíbul de l’Auditori. Preu: gratuït per al públic d’Onírica Mecànica.

The Puppet Circus / El circ de les marionetes. Companyia Alauda Teatro. A les 11 h. Plaça dels Abeuradors. Preu: gratuït.

El intrépido viaje de un hombre y un pez. Companyia Onírica Mecànica. A les 20 h. Auditori. Preu: 6€

Guyi – Guyi. Companyia Periferia Teatre. A les 12 h. Club Pollença. Preu: gratuït.

Diumenge, 18 de maig The Puppet Circus / El circ de les marionetes. Companyia Alauda Teatro. A les 18 h. Casal Pere Capellà. Gratuït.

ANDRATX

Dimecres, 14 de maig Storie di Pulcinella / Les històries de Pulcinella. Companyia Teatro delle Gaurattelle. A les 18 h. Parc infantil. Preu: gratuït.

Divendres, 16 de maig Oiaraki, el castell dels ocells. Companyia Binixiflat. A les 18 h. Pati del Castell de Son Mas. Preu: gratuït.

CAMPOS

Divendres, 16 de maig Oiaraki, el castell dels ocells. Companyia Binixiflat. A les 9.30 h. Teatre Escènic. Preu: 2€

FELANITX

Dissabte, 17 de maig

The Puppet Circus / El circ de les marionetes. Companyia Alauda Teatro. A les 18 h. CC Miquel Capllonch. Preu: gratuït.

Diumenge, 18 de maig Litera “i” / La lletra “i”. Companyia Forms of light studio. A les 20 h. Club Pollença. Preu: grauït.

PORRERES

Diumenge, 18 de maig Guyi – Guyi. Companyia Periferia Teatre. A les 19 h. Auditori Municipal. Preu: 3€.

SA POBLA

Divendres, 16de maig The Puppet Circus / El circ de les marionetes. Companyia Alauda Teatro. A les 10 i a les 12 h. Plaça de l’Esglèsia. Preu: gratuït.

Diumenge, 18 de maig El intrépido viaje de un hombre y un pez. Companyia Onírica Mecànica. A les 19 h. Sa Congregació. Preu: 5€

Divendres, 16 de maig

SANTANYÍ

Storie di Pulcinella / Les històries de Pulcinella. Companyia Teatro delle Gaurattelle. A les 18 h. Centre cívic de Portocolom. Preu: gratuït.

Diumenge, 18 de maig

The Puppet Circus / El circ de les marionetes. Companyia Alauda Teatro. A les 11 h. Mercat Municipal. Preu: gratuït.

INCA

Dissabte, 17 de maig Oiaraki, el castell dels ocells. Companyia Binixiflat. A les 18 h. Teatre Municipal. Preu: Preu: gratuït. MURO

Dissabte, 17 de maig Oiaraki, el castell dels ocells. Companyia Binixiflat. A les 11 h. Casal de Cultura. Preu: Preu: gratuït.

Guyi – Guyi. Companyia Periferia Teatre. A les 19 h. Teatre Municipal. Preu: 2€.

SELVA

Dimecres, 14 de maig The Puppet Circus / El circ de les marionetes. Companyia Alauda Teatro. A les 11 h. Poliesportiu Municipal. Preu: gratuït.

SES SALINES

Dijous, 15 de maig The Puppet Circus / El circ de les marionetes. Companyia Alauda Teatro. A les 19 h. Auditori Municipal. Preu: 2€ (venda anticipada: Ajuntament de Ses Salines i Centre Cívic de Colònia de Sant Jordi).

maig 2014 (19)

* infants menors de 12 anys, 4 € / adults, 6 €

ALGAIDA

POLLENÇA


ho feim nosaltres _____________________________ Anneretes a passejar...

C

om que estam en plena primavera i en època de flors, farem unes anneretes amb ganes d’anar a fer una volteta pels camps. Amb material reciclat i plastilina de colors, d’una manera fàcil, com sempre, i ben entretenguda. Per això, necessitarem:

- 3 gafes d’estendre roba (de fusta) - Pintura al tremp de color taronja i verd clar - Un pinzell gruixat - Plastilina de color groc, marró, blanca i negra - Cola per a infants - Serreta prima, de dents petites (perquè no es facin mal)

____________________

El primer pas és, amb l’ajuda d’un adult, tallar amb la serreta dues de les tres gafes, que ja haurem desmuntat (llevant-li el ferret). N’hem de tallar una pel mig (els dos costats) perquè seran els peus i el bec de l’annereta petita. Els peus es faran amb la part que aguanta la roba, i el bec, amb la part que ens queda. Com que l’altra annereta ha de ser més alta, tallarem els dos costats de la gafa només pel darrer trosset que agafa la roba i ens quedaran quatre trossos: dos de més llargs i dos de més curtets. Amb els llargs farem el bec i amb els curts, farem les potes. Quan ja ho tenim tot tallat, podem posar-nos a pintar: els becs amb la pintura taronja i els peuets i les cames, de color verd clar. En eixugar-se tot, el que hem de fer són els dos capets amb la plastilina. Per fer el de l’annereta petita, agafam la plastilina groga i fem una bolleta ben rodoneta (la mida ha de ser més (20) Borino ros

petita que la d’una nou). En tenir-la feta, feim dues bolletes més petites amb la plastilina blanca i les aferram a la part de dalt de la cara, una devora l’altra i seran els ullets. Per acabar amb la cara de la més petita, fem dues mini, mini, bolletes amb la plastilina negra, i les aferram al mig de les blanques. Ja tendrem les pupil·les. Ara hem de fer el mateix procés amb el capet de l’annereta més grossa, fent la bolleta de plastilina marró de la mida d’una nou, com ja hem dit abans. Amb els ulls i les pupil·les feim exactament el mateix que amb l’altre capet. Per acabar, només ens queda aferrar les gafes per fer les nostres anneretes de decoració. Els trossos taronges més curts, els aferrarem amb la cola a la bolleta groga i pitjant un poc perquè quedi ben aferrat a la plastilina, just davall dels ullets, per fer un bec ben pronunciat. Farem el mateix amb la bolleta marró i hi aferrarem les gafes taronges més llargues, perquè quedi més proporcionat amb el cap i amb les potes. Ara només ens queda posar les cametes: començarem amb les més fàcils, les petites, que enganxarem directament al capet groc. Després amb les més grans, l'únic que hem de fer és agafar els trossets verds més curts i pitjar-los a la part de baix de la bolleta marró i ja tindrem les cames. Posam un poc de cola a la part de baix que que ha quedat a lloure i li aferram les últimes dues parts de les gafes que tenim pintades de verd, que faran de base i seran els peus de l’animaló. Esper que vos agradi fer-ho! Jo he disfrutat!

Amàlia Pericay


Cultura popular _____________________________

Zum-zum. Qui vola per aquí?

Quan comença el mes de maig els insectes s’han ensenyorit dels carrers, camps i sembrats. N’hi ha tants i tan diferents que s’han fet lloc també a les rondalles i a la cultura popular.

L

es abelles tenen un protagonisme especial. A les rondalles mallorquines podem saber “com és que ses beies, en picar, se moren” i també “com és que ses beies no van casi mai a ses argelagues ni a ses gatoes”. Moltes vegades les abelles utilitzen els seus poders per actuar com a benefactores del protagonista. D’aquestes, en trobam a les rondalles i també al conte “La reina de les abelles” del recull dels germans Grimm. Les formigues també actuen moltes vegades com a insectes benefactors. Així és per a en Joanet de “Es fill des pescador” i per a en Joanet de “Sa maneta de plata”. Els polls apareixen a vegades als caps dels protagonistes. “Espluga’m, per favor, que els polls se’m menjaran de viu en viu!” – demana el drac per enganar la godineta a la rondalla “Es gallet, s’anyellet, sa godineta i es drac”. Les puces, a vegades també serveixen per teixir enganys i salvar el protagonista, com “en Joan des fabiolet”, que demana com a última gràcia abans de penjarlo que li deixin gratar una puça que se sent al costat. En comptes d’això treu el flabiol, tothom es posa a ballar i ell s’escapa. Les mosques i mosquits apareixen sovint a expressions, com “no senten una mosca”. A les rondalles, aquests petits insectes, també hi tenen el seu paper. Per exemple, a “En Pere de sa coca” la Mort li diu a en Pere com dis-

tingirà si un malalt s’ha de morir o no: si li brun una mosca devora el cap, dins tres dies estarà bo, si li brun devora els peus, dins tres dies serà mort. Així en Pere es fa famós com a metge. Un mosquit famós és el de “Tres al·lotes fines”. A la germana petita la varen tancar dins una vidriera amb set jocs de vidres i justament un dia passa un mosquit per darrera aquella vidriera i amb el vent de les ales aquella alal lota se va constipar ben constipada. Als contes d’Andersen trobam una papallona que cercava algú per estimar i un escarabat que volia dur ferradures d’or per ser com el cavall de l’emperador. Segons el folklorista Joan Amades, el maig és el mes dels escarabats i per això un dels jocs preferits dels infants durant aquest mes és “escarabat bum-bum” Escarabat bum, bum, posa oli en el llum. Si al llum no n’hi ha, a l’escalfeta n’hi haurà. Es canta aquesta cançoneta pegant cops suaus a l’esquena d’un infant ajagut damunt el qui fa de mare. Llavors un dels presents fa un toc a l’esquena de l’infant i se li diu: “Escarabat, endevina qui t’ha tocat!”. Si l’escarabat no ho endevina, es torna a repetir el procés i si ho endevina es canvia d’escarabat. Si durant aquest mes de maig us trobeu abelles, formigues, puces, papallones, escarabats o borinos sapigueu que molt probablement us seran benefactors. Elisabet Abeyà maig 2014 (21)


entrevista a l’expert _____________________________

Fèlix Aguiló,

director del Conservatori Elemental i Escola Municipal de Música de Palma. http://conservatorimunicipaldepalma.es

- Quina és l'oferta formativa del conservatori elemental i de l'escola de música? Quina diferència hi ha entre un i altre? L’oferta educativa es divideix en franges segons l’edat dels alumnes: sensibilització (de 0 a 8 anys), ensenyaments elementals reglats (de 8 a 12 anys), ensenyaments elementals no reglats (de 8 a 12 anys), dotze-devuit (de dotze a devuit anys), adults i agrupacions (a partir de 8 anys). Cada una d’elles queda repartida en diferents grups, en funció de l'edat. L’oferta reglada és la que es regeix per les directrius marcades en el currículum que estableix la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats. Es fa dels 8 als 12 anys i són quatre cursos en què l’alumne rep classes d’instrument individual, instrument col·lectiu, llenguatge musical i cor. L’alumne pot obtenir el Certificat d’Ensenyaments Elementals oficial que ho acredita. Els ensenyaments no reglats abarquen totes les edats i no estan regulats per la conselleria, però sí supervisats, ja que anualment es lliura a l’administració la programació general anual. El centre elabora les programacions didàctiques de cada una de les especia(22) Borino ros

litats per donar coherència i progressió a l’ensenyament. La música per a nadons i la sensibilització musical són dos itineraris molt cuidats. És on es posen els ciments per a què els infants gaudeixin de i amb la música, primer objectiu que ens marquem i per als quals contam amb professorat altament qualificat i amb idees innovadores. En la franja 8-12 feim els ensenyaments elementals no reglats que donen a l’alumne les capacitats per a poder gaudir de l’instrument i treballar en grup. Els alumnes que així ho desitgin, i prèvia prova de nivell, poden sol·licitar el pas a ensenyaments reglats. Dels dotze als devuit anys és una etapa molt creativa dels alumnes i que, en el cas dels que no volen seguir els ensenyaments professionals de música, queda òrfena d’oferta i en molts casos provoca l’allunyament de la música. Per això hem creat aquest itinerari per tal d’obrir-los un espai en el que es puguin manifestar artísticament. En el cas dels adults és una oferta molt gratificant. Es tracta de persones que tenen la inquietud


_____________________________ de començar o ampliar uns coneixements musicals que bé es van interrompre en el passat o bé no es van fer per diversos motius. Hi posen un interès molt gran. Les especialitats instrumentals que tenim al centre són: piano, guitarra, violí, violoncel, flauta travessera, clarinet, saxofon, trompeta i percussió. - Com s'adapta aquesta formació a l'edat i als interessos dels infants? La formació està pensada per edats encara que com més gran és l’alumne més marge d’edats hi ha. Encara que tot està molt sistematitzat per edats feim reunions amb les famílies en les que explicam el que es fa en aquell curs perquè puguin valorar si és el que s'adapta al seu fill/a. Feim xerrades personals amb les famílies i alumnes, sobretot a partir de 8 anys, per esbrinar quin instrument li agrada més, quin pot ser més adequat per a ell, si vol fer ensenyaments reglats o no reglats... Permanentment estam en contacte amb les famílies per tal de comentar tots els aspectes que puguin millorar l’aprenentatge i el gust per la música del seu fill. - Què recomanau a les famílies amb infants que es volen iniciar en l'aprenentatge musical? Que venguin al centre i feim una xerrada, que sol ser sempre molt instructiva per les dues parts, feim una visita a les aules perquè vegin els espais i materials que tenim per treballar i resolem els dubtes que puguin tenir. El nostre funcionament està basat, primordialment, en la relació amb les famílies. Ens encanta conèixer tot el que ens han de dir del seu fill ja que com més informació tenim més podem acostar-nos a la seva personalitat, desitjos i necessitats. - Alguns pares es preocupen per si els infants seran capaços de seguir el ritme de les classes o per si perden la motivació. Per la vostra experiència, què els dirieu? És important saber el perfil de l’infant. Les classes de 0 a 8 anys no requereixen un estudi a casa, però

"Les persones que vulguin optar a ensenyaments reglats tenen fins el 23 de maig per a fer la preinscripció." ____________________ és molt important no perdre classes. A partir de vuit és necessari aquest treball a casa i serà important la implicació de la família per treballar l’hàbit d’estudi. Convidam els pares a assistir a les sessions individuals dels fills perquè vegin com treballam a classe i com poden ajudar a casa: cream complicitats. La motivació és imprescindible i s’ha de treballar al centre i a la família ja que si no es pot perdre. Als pares els hi explicam el que feim a classe, què suposa fer un instrument, quins beneficis aporta al seu fill/a, com ajudar-lo. A tal efecte feim a principi de curs l’Escola per a famílies, per donar pautes de com implicar-se en el fet educatiu dels seus fills sigui l’etapa que sigui, ja que en totes és important l’aportació de la família. - Acabau d'obrir el període de preinscripcions. Què han de fer els qui hi estiguin interessats? Quantes places hi ha? Hi ha llista d'espera? Les persones que vulguin optar a ensenyaments reglats tenen fins el 23 de maig per a fer la preinscripció. Els que vulguin optar a ensenyaments no reglats, fins el 30 de maig. Es pot fer per internet a www.conservatorimunicipaldepalma.es o presencialment al centre. Una vegada preinscrits els farem arribar una cronologia de com va el procés, que culmina amb l’adjudicació de places i horaris a finals del mes de juny. El nombre de places no s’estableix fins que s’han matriculat els alumnes oficials, que és durant el mes de maig. Les persones que no obtenen plaça passen a una llista d’espera, procediment regulat, i les cridam a mesura que es creen vacants. maig 2014 (23)


mirant al cel _____________________________ Maig 2014

Astronomia i cultura popular En altres ocasions ja hem parlat de la importància que les Cabrelles (Plèiades) tenien per la gent del camp i en el cas dels pastors, en donen testimoni els següents refranys: Quan les Cabrelles es ponen a la vesprada, torna pastor a la muntanya. Cabrelles cap al tard, pastor, tanca ton ramat. Ja sabem que a començaments del mes de maig encara es poden veure les Cabrelles tot just després de la posta del Sol i també que ja no es poden tornar a veure fins als últims dies d’aquest mes, però només de matinada i amb unes condicions atmosfèriques excel·lents. Per això, aquest refrany que ja ens es familiar: No ha nascut ni naixerà, qui pel maig les Cabrelles veurà. Es d’una precisió més que acceptable. Pel que fa a les creences de la gent de la mar, vet aquí un refrany prou significatiu:

QUÈ HI TROBAM? L’estrella més important de la constel·lació ha rebut des de temps immemorial el nom de Spica, "l’espiga"; en grec es diu Stákhys (també, l’espiga). Al nord-oest d’Spica es troba Porrima, gamma Vir, deessa dels parts, en la mitologia romana. És una estrella doble. Epsilón de la Verge es diu Vendimiatrix, la veremadora, (el seu ortiu helíac indicava que el raïm era ja madur). Cal destacar el fet que la Verge conté un cúmul format per milers de galàxies que estan a una distància de milions d’anys llum de nosaltres. Bones nits!

EFEMÈRIDES

Anant des de l’Ossa Major cap al Lleó, localitzarem la Verge al seu sud-est. Alta en el cel durant els mesos de primavera i d’estiu.

Dia 04: Júpiter a 5.85°N de la Lluna Dia 06: Màxima brillantor de Mercuri Dia 06: Pluja de meteors: Eta-Aquàrides, activitat des del 19 d’abril al 28 de maig, amb màxim el 5 de maig, THZ 70. Cometa: 1P/Halley. Radiant en Aquari. Es tracta de meteors amb una gran velocitat, produint-se bòlids molt lluminosos y de trajectòries llargues. Dia 08: Pluja de meteors: Eta-Lyridas, activitat des del 3 al 14, màxim el dia 8, THZ 3. Cometa: 1P/Halley. Radiant a Lira. Dia 10: Saturn en Oposició Dia 11: Mart a 3.36°N de la Lluna. Dia 14: Saturn a 0.96°N de la Lluna Dia 25: Mercuri en màxima elongació est. Dia 25: Venus a 1.79°S de la Lluna Dia 30: Mercuri a 6.31°N de la Lluna

MITOLOGIA

LLUNA

Els antics hi veien en ella la figura d’una donzella amb una faç d’espigues en la ma. És tracta de l’única figura femenina del Zodíac. A l’antic Egipte se l’associava amb Isis i els grecs hi veien Demèter, la deessa del blat de moro, germana de Zeus. Se la representa vestida amb un “peplo”, la clàssica túnica grega, sostenint una espiga de blat en la ma...

Dia 06: Lluna en l'apogeu (Distancia geocèntrica: 404.318 Km - Illuminació: 43.5%) Dia 07: Quart creixent, a Lleó Dia 14: Lluna plena, a Escorpió) Dia 18: Lluna en el perigeu Dia 21: Quart minvant, a Peixos Dia 28: Lluna nova, a Bessons

Per la lluna plena de maig, a pescar llagostins me'n vaig. Aprofitant aquest refrany ens podem plantejar algunes qüestions: Perquè en Lluna plena i perquè el més de maig? Que és més rellevant, el fet que sigui Lluna plena, o el que es tracti del mes de maig?...

Constel.lació del mes: La Verge LOCALITZACIÓ

(24) Borino ros

Lluc Mas Àrea d’investigació didàctica Mallorca Planetarium (OAM)


de pares a fills _____________________________

Na Rosa i en Joan Aquest mes na Rosa Espinosa entrevista el seu fill, en Joan Coll. En Joan té cinc anys i va a l’escola Aina Moll de Palma. En voleu saber més coses? Nosal Nosaltres sí! Quin és el teu nom? El meu nom és Joan Quants d'anys tens? En vaig fer cinc al febrer I a quina escola vas? Aina Moll i Marquès Quina cosa t'agrada més de la teva escola? El racó de plàstica, la cuineta i jugar amb els meus amic Quines coses has après de la teva professora, na Cati? He après a escriure i a jugar a un joc de matemàtiques Que t'agradaria ser de gran? Professor de l'Aina Moll Per què? Perquè podria tenir els meus amics d'alumnes Com t'imagines la teva vida de gran? Continuant a la meva classe dels cavallets de mar amb els mateixos dibuixos a la porta I què t'agrada fer fora de l'escola? M'agrada fer manualitats i anar a casa del meu amic Alejo I t'agrada fer esport? Si Quin esport t'agrada més? Psico i jugar a futbol I amb el teu germà en Santi, que té 7 anys, què t’agrada fer amb ell? Jugar a Star Wars i a cartes de Star Wars Quina estació de l’any t’agrada més? Primavera perquè hi ha flors, ous de Pasqua i la Jaia Corema que m’agrada molt Ara que som a les vacances de Pasqua, que t’agrada fer amb

la teva família i què sols fer? M’agrada fer crespells en forma de cavallets de mar i menjar la mona amb la forma de Superman Quin és el teu personatge preferit? Superman perquè m’agraden els superherois i m’agrada jugar a Superman Ara que quasi ja hi som....què t’agrada fer a l’estiu? Anar a la platja, banyar-me amb els meus amics i jugar amb les meves cosines de Barcelona, na Paula i n’Emma, a la Colònia de Sant Jordi. T’agradaria fer un viatge? A on? M’agradaria anar a París i a Menorca. A París perquè allà hi ha en Mickey Mouse i la torre Eiffel i a Menorca perquè hi ha la casa dels meus avis. Si penses molt molt molt... quin ha estat el dia que més t’ha agradat de la teva vida? El dia de la torrada de Sant Antoni de la meva escola que varen venir uns correfocs que feien molta por. maig 2014 (25)


passa el temps _____________________________ borinos del mes...

En Ramon Coca fa 7 anys dia 6 i Ês el nostre Borino de maig. Felicitats! Si vols ser el Borinos del mes, envia’ns la teva foto, amb la teva edat i la data del teu aniversari a borinoros@gmail.com abans del 20 de maig.

passatemps Pinta tota aquesta fruita!

(26) Borino ros


índex _____________________________ borino ros activitats per a famílies

f Editorial.....................................................3 Petits Xefs..................................................4 La poesia .................................................. 5 Excursió..................................................... 6

La llibreria ............................................ 8 Agenda ......................................................10

Festival de teresetes....................... 18 Ho feim nosaltres ............................20 Cultura popular .................................21

Entrevista.............................................. 22

Mirant al cel .....................................24 De pares a fills ................................25

Vols anunciar-te a

borino ros

activitats per a famílies Telefona’ns al 620 722 343 o escriu-nos a borinoros@gmail.com

núm 18 . abril de 2014 núm 18 . abr

borino ros borino ros

facebook.com/BorinoRos

Segueix-n

os a:

Consulta els nostres preus!!! Segueix-nos a:

a famílie

s

? Segueix-nos a:

Passa el temps ..................................26

il de 2014

activitats per a famílie s activitats per

facebook.com/BorinoRos

@BorinoRos

facebook.c

om/Borino

Ros

@BorinoRo

s

@BorinoRos


nĂşm 19 . maig de 2014

borino ros activitats per a famĂ­lies

Segueix-nos a:

facebook.com/BorinoRos

@BorinoRos

Borino Ros Maig 2014  
Borino Ros Maig 2014  

Activitats per a famílies

Advertisement