Page 1

Voorbij Zuyd

Magazine voor 4e jaars studenten van Zuyd Hogeschool 2013/2014


4

6

8

Personal branding

Solliciteren

Arbeidsmarkt

Brand me!

Jouw sollicitatie moet er uitspringen

Gaat het vriezen of dooien?

9

10

12

Ondernemerschap

Personal branding

Solliciteren

Start voor jezelf

Een perfect cv

1 van de 100

14

19

20

Praktisch

Careerservices

Solliciteren

Bijna afgestudeerd. Praktische zaken op een rij.

Business@Zuyd Zuyd helpt je verder

Yes, ik mag op gesprek

21

22

Ondernemerschap

Arbeidsmarkt

Werken is leuk

Over de grens

25

26

28

Solliciteren

Alumni

Alumni in beeld

I want you

Alumni-community

Wat doen ze nu? En hebben ze nog weleens contact met Zuyd?

â˜ş 4 / MEER MET ZUYD


Vooraf Colofon Voorbij Zuyd is een magazine voor vierdejaars studenten van Zuyd Hogeschool.

Redactie Dienst Marketing en Communicatie Zuyd Hogeschool communicatie@zuyd.nl telefoon (045) 400 6187

Teksten

Vierdejaars = afstuderen = diploma in zicht

Franc Coenen Publiciteit, Elsloo Linda Hoogsteden Muze 10, Eindhoven Decanen Zuyd Hogeschool: brochure Afgestudeerd en dan?

Illustraties Studenten van de Academie Beeldende Kunsten Maastricht Eveline Dinkgreve Sanne Janssen Lydia Wingbermühle Julia Gawlik Britt Venbrucx

Fotografie

Wat ga je doen als je het getuigschrift in handen hebt? Werken? Doorstuderen? Reizen? Dit magazine bereidt je voor op de tijd na je ­diploma. Een overzicht van p ­ rocedures en regelingen bij het afronden van je studie. Personal branding, solliciteren, en een perfect cv zijn o ­ nderwerpen die je helpen bij het vinden van een baan. Of ga je ondernemen? ­ We hebben tips voor jou als starter. We blikken ook vooruit met alumni: hebben ze nog contact met Zuyd Hogeschool?

Klaus Tummers, Heerlen

Advertenties Borgerpark Media, Posterholt info@borgerparkmedia.nl telefoon (0475) 71 13 62

Vormgeving Zuiderlicht, Maastricht

Druk Schrijen-Lippertz, Voerendaal/Stein

Dank aan alle studenten en

Let vooral ook even op de praktische kant van het afronden van je studie op pagina 15, dit kan je achteraf veel (financiële) ellende besparen. Go, go, go! Kijk vooruit, voorbij Zuyd. Laat je inspireren door de verhalen en succes met afstuderen!

collega’s die een bijdrage hebben geleverd aan dit magazine.

Ideeën voor dit magazine? Mail ons! Dan kunnen wij vierdejaars studenten volgend jaar nog beter voorbereiden op hun afstudeerjaar. communicatie@zuyd.nl Uitgave april 2014

VOORBIJ ZUYD / 3


Stage buitenland Personal branding

BRAND ME! Zo zet je jezelf in de markt Waar denken mensen aan als ze jouw naam voorbij zien komen? Ben jij de gepassioneerde dromer die kan toveren met Photoshop? Of ben je die wijsneus die een 10 haalde voor SPSS? Alles wat je doet geeft invulling aan hoe anderen je zien. Ook aan je toekomstige werkgever. Lees hoe je in 5 stappen aan personal branding kunt doen:

☞ 1

Astrid Schiepers Docent faculteit Commercieel en Financieel Management,Zelfstandig ondernemer bij Donna di oggi business classes. Kernwaarden: ondernemend, inspiratie, kracht, talent.

4 / VOORBIJ MEER MET ZUYD ZUYD

start met beeld

Ga op zoek naar jouw favoriete foto’s van jezelf. Bekijk hoe je bent, maar bedenk ook wie je wilt zijn. Verzamel beelden van dingen in je leven die ­bepalen wie je bent. Denk bijvoorbeeld aan je hobby, je ambitie, dat ene land waar jij je thuis voelt of dat symbool dat zo goed bij je past. W ­ aar wil jij mee geassocieerd worden?

wat maakt ☞ 2 jou uniek? Douwe Egberts verkoopt gezelligheid, Harley Davidson verkoopt mannelijk­ heid, Disney verkoopt magie, Magnum verkoopt passie en Nivea verkoopt verzorging. Wat verkoop jij? Niet iedereen heeft de zelfkennis paraat om direct een elevatorpitch te kunnen houden over zichzelf. De archetypes van Jung kunnen je op weg helpen. Op www.123test.nl/ jung-persoonlijkheidstest doe je een snelle test. Heb je nu een helder beeld van jezelf? Gebruik kernwoorden om jezelf op papier vast te leggen.


Het ABC van personal branding Beschouw jij jezelf al als een merk? Het Amerikaanse fenomeen ‘ personal branding’ helpt je bij het vinden van een baan. Je leert wat jou uniek maakt en hoe je jezelf daarmee kan onderscheiden van de rest. De basisregels: – Apart, durf een klein beetje anders te zijn – Betrouwbaar, zorg voor een constante, professionele uitstraling. – Congruent, alles wat je doet, moet passen bij het merk IK.

maak een ☞ 3 moodboard

de lancering van ☞ 5 je merk

Zie je jezelf al terug in wat je hebt verzameld? Combineer nu de woorden en beelden in een moodboard. Nu heb je als het goed is een kraakhelder beeld van het merk IK. Tijd om commercieel te worden.

Heb je jezelf wel eens gegoogeld? Ok, je ziet er goed uit met je beachlook, maar wil je dat je toekomstige werkgever je zo ziet? Zorg er daarom voor dat je online profiel matcht met je personal brand. Een aantal tips:

tegen wie heb ☞ 4 je het? Voordat we onszelf in de arbeidsmarkt kunnen zetten is het handig om jezelf af te vragen wie je doelgroep is. In een metalband spelen is tof als je bij een reclamebureau wilt werken, maar een bank zal dat niet altijd waarderen. Kijk daarom eens door de bril van je toekomstige ­werkgever naar je moodboard. Bedenk wat ze graag zien en wat iets meer naar de achtergrond mag verdwijnen.

Facebook De meeste mensen gebruiken facebook alleen prive. Zet je instellingen zo, dat onbekende mensen je berichten niet kunnen zien. Vergeet niet dat je profielfoto en omslagfoto altijd te zien blijven. Twitter Meepraten over #TVOH is leuk, maar bedenk dat iedereen dit kan zien. Zorg er daarom voor dat ook je twitteraccount past bij het merk IK. Een persoonlijke tweet hier en daar is prima, maar probeer ook regelmatig over onderwerpen in je vakgebied te (re)tweeten. Zo straal je ambitie uit en geef je aan ontwikkelingen in je vakgebied te volgen. LinkedIn Zeker weten dat je werkgever je op LinkedIn checkt. Zorg er dus voor dat je daar een sterk verhaal hebt. Wie ben jij? Wat zijn je ambities? Je hoeft niet uitvoerig alle werkzaamheden van je bijbaantjes te plaatsen, maar bedenk vooral welke competenties hiervoor relevant waren. Vergeet bij

je stageplek niet om een referentie te vragen en zorg voor een zakelijke profielfoto. Website of campagne? Het is goed om te kijken hoe je directe concurrenten het op de arbeidsmarkt doen als merk? Maken ze een (simpele) website of sturen ze pakketjes naar mogelijke opdrachtgevers? ­Iedere bedrijfstak heeft namelijk eigen sollicitatietradities. Wees niet bang daarin de grens op te zoeken. Netwerken Wist je dat bijna 70% van de vaca­ tures nooit gepubliceerd wordt? Ze worden ingevuld via netwerken. Zorg er daarom voor dat iedereen in je netwerk op de hoogte is van jouw zoektocht naar een baan. Durf te vragen om een introductie bij dat bedrijf via die kennis van je vader. Houd ook goed contact met je medestudenten: je komt ze vast weer tegen. You’ve been branded Nu je aan de slag bent gegaan met je personal brand weet je beter wat je een bedrijf te bieden hebt. Laat het je ook helpen om een krachtig cv op te stellen en om zeker van jezelf te zijn tijdens je sollicitatiegesprek. Blijf dus vooral lekker jezelf. |LH

VOORBIJ ZUYD / 5


Solliciteren Sollicitatietips van een ervaringsdeskundige en een pro

Jouw sollicitatie moet er uitspringen Milou Salden is nog niet zo gek lang geleden zelf afgestudeerd aan de opleiding People & Business Management. Nu werkt ze als junior adviseur HRM bij Vivantes Ouderenzorg.

Milou Salden deelt haar ervaringen als HRM-adviseur en haar eigen ervaringen als sollicitant met de studenten van

Is de arbeidsmarkt veranderd? Milou: “Ja. De vraag is kleiner dan het aanbod. Naar mijn functie solliciteerden 120 mensen. Je moet dus zorgen dat jouw sollicitatie er uitspringt.”

­People & Business Management in de vorm van sollicitatietraining.

En gaat solliciteren nu anders dan vijf jaar geleden? Milou: “Open sollicitaties worden modern. Je stuurt je cv online door en deze komt in een database. Als er een vacature is, haalt het systeem de geschikte kandidaten uit de database en stuurt hen een e-mail met een ­uitnodiging voor een gesprek. Je cv moet dus echt goed zijn.”

+++ Wet Werk en Bijstand +++ Wanneer je na beëindigen van je opleiding geen of onvoldoende inkomen hebt, kun je in aanmerking komen voor een uitkering. Om die aan te vragen moet je echter eerst ingeschreven staan bij UWV WERKbedrijf (www.werk.nl).

” 6 / VOORBIJ ZUYD

Mag ik mijn cv een beetje pimpen? Milou: “Nee. Je moet niets verzinnen. Als je het mooier maakt dan het is, ga je in het sollicitatiegesprek nat. Alle HRM-adviseurs en leidinggevenden voeren dat gesprek volgens de STARR-methodiek. Aan de hand van een voorbeeld tast ik af of iemand geschikt is.” Als net afgestudeerde heb ik echter geen ervaring. Milou: “Daarom moet je goed laten zien wat je gedaan hebt. Ook even­ tueel in stages. Ik had in mijn cv opgenomen dat ik in mijn eerste baan met directieteams heb samengezeten. Bij mijn huidige werkgever zochten ze een junior die al eens geproefd had aan overleg met directie. Op dat punt had ik dus ervaring. Benoem ook je bijbanen als die relevant zijn.”

Open sollicitaties worden modern. Je cv komt in een database, het systeem kiest geschikte kandidaten.


Hoe bereid ik me nu het beste voor op het gesprek? Milou: “Verdiep je in de vragen die ­ je kunt verwachten. Op internet vind je veel informatie over de STARRmethodiek. Aan de hand daarvan kun je wel inschatten wat ze je gaan vragen. Lees ook eens de website van het bedrijf: wat doen ze, wat is hun missie? Ik merk soms dat sollicitanten onvoorbereid op gesprek komen. Dat kan niet. En ben op tijd.” Als het klikt, dan mag ik toch zeker mijn eisenpakket op tafel leggen? Milou: “Bedenk dat je geen ervaring hebt. Er valt dus weinig te onderhandelen. Met geen werkervaring begin je onderaan de ladder, maar over 10 jaar verdien je wel een flink salaris. Het is goed mogelijk dat je niet meteen op je huidige opleidingsniveau begint te werken.” |FC

Wat is STARR? is de afkorting voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Tijdens een sollicitatiegesprek wil het bedrijf graag een realistisch beeld van jou krijgen. Doordat je voorbeelden geeft van je werk­ gedrag kan het bedrijf beter een profielschets van jou maken en naast het functieprofiel leggen. De kern van de methode gaat ervan uit dat gedrag uit het recente verleden de beste voorspeller is van toekomstig gedrag.

Voorbeeld vragen zijn: Situatie: Wat was de situatie of context waarin het voorbeeld zich afspeelde? Taak: Wat was jouw taak, of welke taak heb jij op je genomen? Actie: Wat is er precies gezegd en welke actie is ondernomen? Resultaat: Hoe werd er gereageerd hierop en wat was het eindresultaat? Reflectie: Als je het over zou moeten doen, zou je het dan anders doen?

Traineeship Jump Start Zit jij net als veel pas afgestudeerden met vragen als: Afgestudeerd en dan? Werken of doorstuderen? Weet ik zeker dat ik mijn verdere leven werkzaam wil zijn bin­ nen het werkveld van mijn studie? Welke kansen er nog meer? Dit zijn allemaal vragen die je tijdens het Jump Start traineeprogramma kunt beantwoorden. Jump Start biedt pas afgestudeerde bachelor- en masterstudenten een traineeship van twee jaar, waarin je werkervaring opdoet bij bedrijven en/of instellingen in de (Eur)regio. Daarnaast is er elke vrijdagmiddag een onderwijs- en ontwikkel­ programma dat bestaat uit verschillende praktijkgerichte workshops, trainingen, gastsprekers en bedrijfsbezoeken. Alle trainees worden gedurende het hele traject begeleid door een persoonlijke coach.

Voor wie? Jump Start is voor hbo- en wo- afgestudeerden in de regio uit alle studierichtingen. Iedereen die minder dan een jaar geleden is afgestudeerd en zichzelf verder wil ontwikkelen kan zich als trainee aanmelden. Uiteraard ben je in staat aan te tonen dat je talentvol en gemotiveerd bent. Een indicatie daarvoor zijn onder andere jouw studieresultaten:het gemiddelde cijfer op je cijferlijst is een 7,5. Red je dat (net) niet, motiveer dan in je motivatiebrief waarom je wel talentvol bent. Meer informatie over Jump Start? Volg ons op Facebook en LinkedIn voor het laatste nieuws over informatieavonden, de start van nieuwe selectie­ trajecten en de huidige trainees. Meer informatie is ook te vinden op de site: www.limburgcompetent.nl/jumpstart.

VOORBIJ ZUYD / 7


Arbeidsmarkt

Gaat het vriezen of dooien? Klimt de arbeidsmarkt voor hbo’ers uit het dal? De geluiden zijn wisselend. Waar sommige organisaties voorzichtig spreken over een trendbreuk, durven andere niet verder te gaan dan het woord matig in de mond te nemen. De afgelopen jaren is de werkloosheid onder hoger opgeleiden in Limburg sterker toegenomen dan de algemene werkloosheid. Volgens het UWV heeft dit onder meer te maken met het feit dat de buffers in menig bedrijf door de lange duur van de crisis zijn uitgehold. Bijna in alle sectoren is het aantal banen gedaald. Het UWV is ondanks de somberheid op korte termijn, redelijk positief voor de middellange termijn. Zij verwachten dat vanaf 2016 de arbeidsmarkt weer normaal zal zijn. Plus 2 tot 2018 Het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) plakt er nog twee jaar aan vast. Omdat de economie hapert en ouderen langer doorwerken, verslechtert de arbeidsmarkt voor hoger opgeleide jongeren en blijft deze tot 2018 matig, voorspellen de onderzoekers in het rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2018’.

8 / VOORBIJ ZUYD

Tot die tijd ontstaan er eigenlijk alleen maar vacatures als medewerkers weggaan en hun functie vervangen wordt. Twee jaar geleden dacht het ROA nog dat 40 procent van de hoger opgeleiden goede tot zeer goede banen zouden kunnen vinden; nu schat men dit in op 17 procent. Ook in de zorgsector zijn de vooruitzichten verslechterd. Bovendien: wie werk vindt, moet vaak genoegen nemen met een lager salaris, een tijdelijk contract en werk onder het niveau. Trendbreuk Positiever is detacheringsorganisatie Yacht. Die zag de laatste maanden van 2013 de vraag naar hoger opgeleiden toenemen. In januari van dit jaar steeg het aantal vacatures voor deze doelgroep zelfs met 15 procent. Yacht verwacht dat deze trend doorzet. Met name de vraag naar ict’ers en technici trekt als eerste aan, gevolgd door die naar marketeers. Yacht constateert wel dat nog altijd de werkgevers de dienst uitmaken op de arbeidsmarkt. Zij stellen de eisen. Budgetten voor opleidingen en doorgroeimogelijk­ heden zijn er amper. |FC

Wat te doen als de arbeidsmarkt tegen zit? - Zoek ook in sectoren die raakvlakken hebben met jouw opleiding. - Ben niet bang voor tijdelijk werk. Werkervaring is namelijk cruciaal. - Accepteer werk onder je niveau; ook daarin doe je werkervaring op. - Stel je eisen bij. - Kijk eens over de provincie­ grenzen, in Duitsland vind je wellicht wel werk. - Overweeg je een vervolgstudie: bedenk wel dat dit geen garantie biedt. - Gebruik je netwerk, bijvoorbeeld bedrijven waar je stage hebt gelopen.

Invallen en tijdelijk werk Maak een duidelijk contract waarin reden van invallen/­ vervangen en einddatum duidelijk opgenomen staan. Neem na beëindiging van je contract contact op met UWV WERKbedrijf (www.werk.nl).

Vervolgstudie in het buitenland Neem dan contact op met Bureau Internationalisering: Mevr. S. Kroese 043-3466488. Daarnaast kun je terecht bij het Nuffic te Den Haag, tel. 070 – 4260260 of www.nuffic.nl Als je naar het buitenland wilt, moet je minimaal een jaar van te voren met de voorbereidingen beginnen. Andere interessante sites m.b.t. informatie over beurzen en andere zaken voor een studie in het buitenland kun je vinden via: www.duo.nl, www.beursopener.nl www.go-europe.nl www.europeesplatform.nl www.wilweg.nl, www.europass.nl Als je een studiebeurs wilt aanvragen, is het zeker interessant om de voorwaarden van de volgende beurzen te bekijken: − VSBfonds-Beurs via www.vsbfonds.nl/beurzen − Culturele Verdragen-Beurs via www.nuffic.nl/cultureleverdragen.


Ondernemerschap

Start voor jezelf

In 10 stappen naar je eigen bedrijf 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Start met marktonderzoek Maak toch dat ingewikkelde ondernemingsplan Schrijf je in bij de KvK Vraag een BTW-nummer aan bij de belastingsdienst Regel je VAR (verklaring arbeidsrelatie) Open een zakelijke rekening Zorg goed voor je administratie Maak een financieel backupplan Presenteer jezelf: zorg voor een logo en website Netwerken, netwerken, netwerken

Liters koffie drinken, nieuwe mensen ontmoeten, vechten tegen je deadline, een lege portemonnaie: ondernemen heeft wel wat weg van studeren. Als je overweegt om voor jezelf te beginnen: start met een SWOT-analyse. ­ Kies jij voor vrijheid of voor veiligheid?

S W O T

Strengths Heb je een hekel aan vroeg opstaan? Als ondernemer bepaal je zelf je werktijden, doe je ervaring op in je vak, werk je aan je netwerk en zorg je voor een interessante cv. En wie weet, misschien wordt het nog wat en kun je er zelfs van leven!

Weaknesses Wow! Een opdracht binnen voor € 2500! Klinkt sexy, maar het kan goed zijn dat dit je enige betaalde opdracht blijft het komende half jaar. Ondernemen wil zeggen dat je een onzeker inkomen hebt. Je moet ook hard weken voor je geld. Klanten vinden is hard werken, maar klanten houden is misschien nog wel harder werken. En vergeet ook niet je administratie goed bij te houden. Wist je dat van alle faillissementen, 7% te wijten is aan een verkeerde administratie?

Opportunities Crisis? Weinig van te merken als jonge startende ondernemer. Jouw klanten zijn namelijk prijsbewust, willen innoveren en zijn druk op zoek naar de talenten van morgen. Klinkt als een mogelijkheid voor jou, toch? Ook de overheid is dol op starters. Daarom krijg je van de belasting­ dienst drie jaar korting op de belasting die je eigenlijk zou moeten betalen.

Threats? Als je er echt iets van wilt maken moet je met iets unieks komen; de concurrentie is groot. Heb jij al een idee waarmee jij je kan onderscheiden? Geloof heilig in je plan, dan kun je anderen ook overtuigen om voor jou te kiezen. Daarnaast is onder­nemen vaak een kwestie van gunnen. Opdrachtgevers kiezen graag voor die sympathieke jonge ondernemer, helpen voelt goed! |LH

Wist je dat ... Van alle faillis­ sementen, 7% te wijten is aan een verkeerde administratie.

VOORBIJ ZUYD / 9


Stage buitenland Personal branding

Een perfect cv cv steeds belangrijker in sollicitatieprocedure

10 / VOORBIJ ZUYD


→ Je cv is misschien wel het belangrijkste als je sollici­ teert. Zeker nu werkgevers steeds vaker cv’s in databases opslaan om bij toekomstige vacatures hieruit kandidaten te selecteren. Welke eisen stellen HR-medewerkers aan een cv?

Monique Stuurman, HR-adviseur bij Zuyd Hogeschool, bestempelt het cv als ’wezenlijk‘ in een sollicitatieprocedure. De sollicitatiebrief is belangrijk, maar het cv geeft b ­ ij veel functies de doorslag in de keuze wel of niet uitnodigen voor een gesprek. En dat belang zal alleen maar toenemen. “Ook bij Zuyd kijken we tegenwoordig eerst in cv’s van kandidaten die eerder al eens gesolliciteerd hebben, om te voorkomen dat we 150 sollicitanten voor een vacature krijgen.” Beknopt maar compleet Een goed cv beslaat maximaal twee A4, zegt Monique. Dat betekent dat je kort en bondig moet formuleren. Geen uitgebreide teksten over scripties die je hebt geschreven of artikelen waaraan je als co-auteur hebt meegeschreven. “Doe dat eventueel in een bijlage. Voor een HR-adviseur is dat niet interessant, hooguit voor een betrokken leidinggevende. Hou het cv overzichtelijk en leesbaar.” Kort en bondig betekent niet dat je je moet beperken tot het absolute minimum. Het cv moet immers een goed beeld van jezelf schetsen. Daarom adviseert Monique om geen standaard cv te gebruiken, maar het telkens aan te passen aan de functie waarnaar je solliciteert. “Kijk in hoeverre de informatie relevant is voor de functie. Pas je cv daar altijd op aan.” Dat mag best ver gaan. Vermeldt bijvoorbeeld niet klakkeloos je bijbaan, maar denk na of je in je bijbaan - of misschien in een hobby - iets hebt gedaan dat relevant is voor de functie. Train je een jeugdelftal van de voetbalclub en solliciteer je naar een leidinggevende functie, dan is dat een interessant aspect. Zij vindt het belangrijk ook hobby’s te vermelden, behalve als ze erg risicovol of blessuregevoelig zijn. “Dat je wekelijks aan een klimwand hangt, kun je beter niet vermelden.”

Stage-ervaring Zeker als beginnend professional heb je nog amper werkervaring. Daarom moet je voor het cv goed nadenken over wat je over je stage-ervaring zegt. Heb je voor het management van een bedrijf gepresenteerd, kan dat relevant zijn. Ben je bij een project betrokken geweest dat aansluit op de functie waarnaar je solliciteert, vermeldt dit dan. “Zorg dan wel dat je in het sollicitatiegesprek de info paraat hebt, want je mag er vragen over verwachten”, aldus Monique. Don’ts Wat zijn de absolute don’ts? Gaten in de tijdbalk. Als er tussen twee studies - of straks wellicht twee banen - een periode ontbreekt, roept dat vragen op bij HR-adviseurs. Ben niet bang om te schrijven dat je werkzoekende bent geweest in een bepaalde periode. “Probeer dan wel aan te geven wat je in de tussentijd gedaan hebt. Dat helpt om een beeld van de persoon te krijgen”, legt de HR-adviseur uit. Een andere absolute don’t is een fancy e-mailadres, in de trant van i-like-…@gmail.com of peruhereicome@... Misschien wel leuk om voor je vrienden te gebruiken, maar not done als het zakelijk wordt. “Hou het netjes en zakelijk”, raadt Monique aan. Dat geldt eveneens voor de lay-out. Laat de kleurpotlood links liggen. In het verlengde geldt eigenlijk ook welke foto’s je op je facebookpagina zet. Hoewel ze zelf social media amper betrekt in het screenen van een sollicitant, denkt ze dat je beter kunt zorgen voor nette foto’s. En een laatste tip: als je een opleiding vermeldt, zet er dan ook bij of je het diploma hebt gehaald. “Anders wordt dat toch in het gesprek geverifieerd.” En je moet voorkomen dat je cv aanknopingspunten heeft voor vragen die je liever niet wilt horen. |FC

Gebruik geen standaard cv. Kijk in hoeverre de informatie relevant is voor de functie. Pas je cv daar altijd op aan.

VOORBIJ ZUYD / 11


Solliciteren

1 van de 100 Eén vacature, een zee aan mensen. Allemaal op zoek. Sommigen roepen om aandacht, anderen schreeuwen. Toch kan er maar één de winnaar zijn. Hoe vergroot jij ­ je kansen op de arbeidsmarkt? Tips vanuit het bedrijfs­ leven. Eva Borghans, mede-eigenaar van Physiotherapie Borghans in Duitsland: “Zit je vakgebied in zwaar weer? ­ Een specialisatie vergroot je kansen op de arbeidsmarkt. Je zorgt zo dat je een beetje in waarde stijgt.” Roger Bos, controller bij Ruscoforce NV geeft als advies om vooral veel aandacht te besteden aan je presentatie. “Zorg dat je brief en cv foutloos zijn, maak een professionele foto: geen selfie dus. Toon aan dat je maatschappelijk betrokken bent en zorg dat je professioneel actief bent op social media.” “Je kan je cv aanvullen met andere zaken die passen bij je vakgebied. Wil je richting ict infrastructuur? Vertel wat je thuis zoal gedaan hebt op dat gebied. Referenties spreken me ook altijd erg aan. Bijvoorbeeld van mensen op je opleiding, maar zeker ook op je stageplekken.” Aldus John Wijnands, general manager bij 3-it. 12 / VOORBIJ ZUYD

Je cv is je belangrijkste wapen in je strijd om dat eerste gesprek. Sommige organisaties ontvangen wel 100 re­ acties op een vacature. Wat zien werkgevers het liefste terug in je cv? “Eigenlijk wil ik alleen maar weten wat voor iemand je bent”, zegt Eva. “Ik lees, het liefste kort, waarom je graag bij mij wilt werken. Ik kijk naar je foto en scan je op zoek naar persoonlijke informatie. Bijvoorbeeld wat je in je vrije tijd doet. Want uiteindelijk zoek ik vooral iemand die goed in het team past.” Roger let vooral op hoe de brief geschreven is. “Ik vind het belangrijk dat het inhoudelijk klopt. Zo let ik bijvoorbeeld op taalgebruik, de indeling, zinsbouw, taalfouten en kijk ik of er een logische opbouw in je verhaal zit. Vaak zoek ik ook op hoe iemand zich op sociale media gedraagt. Klopt dat met het beeld wat je in je schetst?” John let op de compleetheid van je cv. “Vertel je ook echt iets over jezelf? Wat zijn je persoonlijke eigenschappen? Sollicitaties zijn tegenwoordig meestal digitaal. Ik mis soms wel een echte sollicitatiebrief. Daardoor krijg je toch vaak een completer verhaal.”


Wist je dat ... – Je op een regenachtige dag meer kans hebt om afgewezen te worden. – Oranje kleding vaker voor een afwijzing zorgt dan zwarte met blauwe kleding? – Half elf op dinsdagochtend het meest gunstige moment is voor een sollicitatiegesprek.

95 Anderen heb je achter je gelaten, nog maar een paar te gaan. De spanning bouwt zich op in de aanloop naar het eerste gesprek: je wilt de baan echt hebben. Waar gaat de andere kant van de tafel op letten? Eva wil vooral dat je iets van jezelf laat zien tijdens het gesprek. “Ik wil zien dat je natuurlijk spontaan bent: dat zoek ik in mijn mensen. Als je open bent en open antwoord geeft, zie ik het beste wie je bent. Ik stel tijdens een sollicitatiegesprek daarom ook nooit enge vragen zoals: “wat zijn je slechte eigenschappen?” Dat is in mijn ogen ook geen natuurlijk gesprek.” “Je lichaamshouding, taalgebruik en kleding laten me zien of je netjes overkomt. Ik ben ook wel benieuwd of mijn beeld van jou klopt met wat ik in werkelijkheid zie. Maar je hebt echt mijn volle aandacht als ik zie dat je tijdens het gesprek ook luistert en oprechte vragen stelt. Dan straal je betrokkenheid uit en dat zoek ik.” Aldus Roger. “Bij een starter let ik er vooral op hoe je jezelf presenteert”, zegt John. “Kan je goede en slechte eigenschappen van jezelf benoemen? Ik ben ook altijd wel benieuwd naar je eindproject. Vertel je daar vol trots over? Daarmee kun je jezelf onderscheiden van de rest.”

Een paar snelle tips voor je cv:

✓ KISS

Keep It Simple Stupid. Vertel niet alles, alleen wat relevant is.

✓ Vertel meer dan je werkverleden

Vertel ook over je vrijwilligerswerk bij de voetbalclub. Al je relevante ervaring is mooi meegenomen.

✓ Wat is je droom?

Je werkgever is op zoek naar talent. Laat daarom zien wat jouw ambitie is.

✓ Look en feel

Gebruik overzichtelijke bullits.

✓ Curriculum Vitae

Spelfouten staan niet professioneel. Vraag ook ­iemand anders om je een keer te checken.

✓ Wat zeggen anderen?

Referentie? Vraag het vooraf even bij je vorige werkgever. Heb je geen recente werkervaring? M ­ isschien kan je mentor iets over je zeggen.

De concurrentie is groot en sterk. Mocht je het uiteinde­ lijk niet worden: neem het jezelf niet teveel kwalijk. In theorie kan het ook aan heel andere factoren liggen. |LH VOORBIJ ZUYD / 13


Praktisch

r a a w e B j. i m 14 / VOORBIJ ZUYD


d. r e e n d e u k t a s z e g f he a c a is t n j Bi prak ij r De een op

Straks ben je afgestudeerd. Feestje. De vlag uit. Vrij. Na jaren hard studeren is het nu bijna tijd om de boeken dicht te doen. Want je bent bijna afgestudeerd. Er zijn zaken die je niet mag vergeten voordat je feest gaat vieren of aan het werkende leven begint. Want dit kan je een hoop geld besparen. Denk aan Uitschrijven, studiefinanciering stopzetten, studentenreisproduct inleveren en verzekeringen wijzigen.

l n ve elink.n j i hr udi tscww.st i U w v ia

” ­ ­ n st ek st ee t va zo va k c r a e n e . s i j f ve d a n s i i e li nt d. is i g d is co . m hr eg bt le m ud e t e c el m ld s h g e o m ij s m j g co u i t J e ge af c b af e “ . e . en n ge e n je n en n e ld m en ve n m ll e s ge a m x a die e n am E xa n e re co a h ex e e ge lg ex n ie e r d e r d e s c ll e d te ee vo t u t o o st g t s or et er ti at d o o . Do ui t ie c a a do . M i . V res la i l t l t tl e ut t n e r n e en m o o ie be h e ie ju s t i t he 1 c b 0 e 2: d 1: b je ffic gd j 3 ffi re r3 nv d o l d e b t o a ag e r a pe ca a el op he dt l p h la d ee s n b e er be r il or je es ” i ei or de o r m i w je g r d m e or ap w e g ek en o t o n t t ei Vo 15 tj Vo 15 u p j p m da e r z e n da n w e c h 2 O 2 O v e r en ge O

p

ge

st

d

sc

op

it

el

“u

hr

et

ijf

m

Uitschrijven voor je opleiding gaat via www.studielink.nl , onder “opleidingen > details > uitschrijfverzoek.” Je hebt je getuigschrift behaald op de datum dat de examencommissie heeft vastgesteld dat je aan alle eisen voldaan hebt. Na het behalen van je getuigschrift kun je vervolgens op drie momenten uitschrijven.

de

st

ud

O

p

ge

st

d

er

en

ht

di

ec

te

el

in

1. Schrijf je uit zo snel mogelijk na het behalen van het diploma Dit kan aan het eind van de maand waarin de examencommissie de uitslag heeft vastgesteld. Wanneer de vaststelling door de examencommissie en de melding bij studielink vóór 1 juni liggen, wordt voor elke maand die in dat studiejaar nog resteert, 1/12 gedeelte van het betaalde collegegeld terugbetaald, tenzij je nog bent ingeschreven voor een of meer andere opleidingen. Wanneer de uitschrijving plaatsvindt in juni, juli of augustus, resp. ingaande 30 juni, 31 juli of 31 augustus, vindt geen restitutie van het collegegeld plaats (WHW art. 7.49 lid 4).

2. Aan het einde van iedere maand Je kunt ook op ieder ander moment na het behalen van je getuigschrift een “uitschrijfverzoek” indienen. De uitschrijving gaat in met ingang van de maand nadat je in studielink hebt kenbaar gemaakt dat je stopt met de opleiding. Voor elke maand die in dat studiejaar nog resteert, wordt 1/12 gedeelte van het betaalde collegegeld terugbetaald, tenzij je nog bent ingeschreven voor een of meer andere opleidingen. Als je je uitschrijft m.i.v. 01 juli of 01 augustus, het verzoek dus indient in juni, juli of augustus, krijg je geen restitutie. 3. Aan het einde van het studiejaar Als je ingeschreven wilt blijven staan tot 31 augustus moet je het volledige collegegeld betalen. Wanneer je je rechten nog niet opgebruikt hebt, behoud je recht op studiefinanciering tot 1 september. Via www.studielink.nl moet je je per die datum uitschrijven.

Wanneer je niet meer ingeschreven staat, heb je ook geen recht meer op studie­ financiering.

VOORBIJ ZUYD / 15


16 / VOORBIJ ZUYD

ge

Wanneer wordt de prestatiebeurs omgezet in een gift? Als je binnen 10 jaar nadat je voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen een getuigschrift hoger onderwijs hebt behaald, wordt de ontvangen prestatiebeurs omgezet

in een gift. Dit gebeurt automatisch. Je hoeft dit niet te vragen bij DUO. De omzetting van de prestatiebeurs in een gift gebeurt in januari na het afstuderen. Heb je je diploma gehaald in het buitenland? Stuur dan zo snel mogelijk een kopie van je diploma en cijferlijst naar DUO. De kopie moet door de onderwijs­ instelling verstrekt, gestempeld en ondertekend zijn. Ook als je een associate degree hebt gehaald, ­ moet je zelf je diploma opsturen. Stuur je diploma en cijferlijst naar:

se

Wanneer moet je het studentenreisproduct stopzetten? Als je studiefinanciering beëindigt, moet je ook het studentenreis­ product binnen 5 werkdagen stopzetten. Let op: je mag gedurende deze vijf werkdagen niet met je studentenreisproduct reizen! Doe je dat wel, dan legt het OV-bedrijf je een boete op. Je zet je studentenreisproductstop bij een ophaalautomaat. Binnen een week nadat je het studentenreisproduct hebt stopgezet, staat de stopzetdatum in “Mijn DUO”. De OVchipkaart, het pasje zelf, mag je na stopzetten behouden. Dit kun je gebruiken als je persoonlijke OVchipkaart waarop je andere reisproducten en saldo kunt laden. Als je je studentenreisproduct te laat stopzet, kost je dat € 97,- per halve maand. Meer informatie over de procedure stopzetten vind je op www.studentenreisproduct.nl/stopzetten.

fa

zi e

Wanneer en hoe moet je de studiefinanciering stopzetten? Als je bent uitgeschreven heb je geen recht meer op studiefinanciering. De studiefinanciering moet je altijd zelf stopzetten: online middels “Mijn DUO” of d.m.v. een formulier “Wijzigingsformulier voor Studenten”. Dit formulier kun je afhalen bij de ­studentendecaan, de servicekantoren van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) of downloaden van internet: www.duo.nl. TIP:Maak een kopie van alle wijzigingsformulieren of maak een uitdraai van de internetpagina waarmee je de ­wijziging hebt doorgegeven.

g in ­ ij v h r d i e lo sc u e in st p v s d t . e je ro e n nie .J 13 e n a a ijd f t ­ 20 gd r i d . T oe ug ni n di ua s e t h ter ju i n e fa os n. et 1 5 b e ë 1 ja o p r h m ale afl a o l p a t o p li e n d 1 ju . O a an , m n e be u d st­ t al n e n a r o e i ha ó ó e z de le eg f t t rj tv b oe b e e v p g int e t a oo he a j o g b te h tv m b m s t be ug s t te gin t o d: p l o h e u l i 4 er lva en el i j g r 01 l t b e ich a , in r e be e d r1 i2 pl or bt j leid p e ar e w om nde 01 6 er j u v i 2 g . n Vo he j i o p r in ja n a g zi n m a r n j e l e n e e 1 Je m lig a e ta s j d ci nu b i a n d u a s e rd e j e d 1 ja t b be o en te d, p pf fin at n o o d m g vo ge nlo an om ter, mo dra e a a t k n , r la at e e d ndb H t a l j a a af a be ee an ma . V de el st Tw

ing r e ci an n l iefi.duo.n d u St www

Dienst Uitvoering Onderwijs Verzoek omzetting prestatiebeurs Postbus 50021 Kempkensberg 12, verdieping 17 9702 BA Groningen Wanneer begin je met het terugbetalen van je studieschuld? Op 1 januari na beëindiging van je opleiding of nadat je recht op studiefinanciering afloopt, begint de aanloopfase. Die duurt 2 jaar. Kenmerken van deze aanloopfase zijn: − Je hoeft nog niets terug te betalen, − Je mag wel alvast beginnen met terugbetalen, − De rente loopt gewoon door. Na de 2 jaar aanloopfase begint de aflosfase. Je moet dan terugbetalen. Deze aflosfase duurt 15 jaar. Hoeveel je moet aflossen, is afhankelijk van de hoogte van je schuld, de rente, je inkomen en andere financiële omstandigheden. Meer informatie over het aflossen van je studieschuld, rentepercentage en minimale aflossing per maand vind je op www.duo.nl

Ve

en ing r ke e z r

Misschien heb je verzekeringen tegen een gereduceerd (studenten)tarief afgesloten, zoals bijvoorbeeld een WA-verzekering, een ongevallen-, zorg-, brand- of inbraakverzekering. Soms ben je (gratis) meeverzekerd op de polis van je ouders, omdat je studeerde. Je bent verplicht de verzekeringsmaatschappijen op de hoogte te stellen van het feit dat je geen ­student meer bent.


! r e t s a M

n ere d stu r o Do

p ro Eu

n ea

l cia o S

ity cil a F

s die u St

ve ati v o Inn

o er i t n I

ns Ku

uc ted

rA

c ite rch

e ati

ifi nt e i Sc

ro Eu

c

lit ita p s Ho

d an

g na a yM

Es al e R

e em

nt

re tu

s Ma n a pe

o ati r t s Illu

n

te

fS ro

cie

r ife w id nM i e nc

y

e tat

em ag n Ma

t en

Hbo-getuigschrift op zak en ­behoefte aan meer kennis? Dan ga je voor een masteropleiding. Met een masterdiploma laat je zien ook vanuit strategisch perspectief te kunnen kijken. Je koppelt theorie aan de praktijk enhet biedt extra doorgroeimogelijkheden. Er zijn masteropleidingen die je direct na je bacheloropleiding kunt volgen en masters waarvoor enkele jaren werkervaring is vereist. Daarnaast zijn er per masteropleiding nog verschillende selectie-eisen waaraan je moet voldoen. De volgende masteropleidingen worden door Zuyd aangeboden en kun je direct na het behalen van je getuigschrift volgen.

k zie u M

n zie te e tj ef aa ecti aan l ma ersp orie o l p e ip rd isch lt th e t as ateg ppe m ko tr n ee uit s n. Je t Me van ijke k k oo nen ijk. n t ku rak p de

�

VOORBIJ ZUYD / 17


To

g tin a l e

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt in-of doorstromen naar masteropleidingen: • Instroom in de bachelorfase van de universiteit. Op basis van je hbo-vooropleiding kun je vrijstellingen krijgen voor een deel van het bachelorprogramma op de universiteit. Wanneer je dat bachelorprogramma hebt afgerond, kun je doorstromen naar de masterfase. • Instroom in een schakelprogramma/prémaster. Het kan zijn dat je niet automatisch kan worden toegelaten tot een masteropleiding maar dat je eerst nog een schakelprogramma moet volgen Er zijn drie soorten schakelprogramma's; 1. Een schakelprogramma dat tijdens de hbo-bacheloropleiding wordt gevolgd. Voor dit schakelprogramma betaal je het wettelijk collegegeld en bestaat er recht op studiefinanciering. 2. Een schakelprogramma na een bachelor door i­nschrijving in een wo- bacheloropleiding. Voor dit schakelprogramma betaal je de vergoeding voor schakel­ programma’s en bestaat er recht op studiefinanciering. 3. In sommige gevallen zal een schakelprogramma binnen een ­bacheloropleiding niet of niet geheel mogelijk blijken te zijn. Er is dan na afronding van de ­bacheloropleiding (nog) een afzonderlijk schakelprogramma nodig

om deficiënties voor toelating tot de masteropleiding weg te werken. Voor dit schakelprogramma betaalt de student de vergoeding voor schakelprogramma’s en is er geen recht op studiefinanciering. Voor toelating tot het schakeljaar/pré-master kunnen aanvullende eisen worden gesteld. Zoals bijvoorbeeld het maken van een paper, een intakegesprek of een bepaald cijfergemiddelde in het hbo. Ook behaalde scores bij de G-MAT-test, TOEFL-test, IELTS-test etc. kunnen voor toelating vereist worden. De duur van een schakelprogramma of pré-master varieert van enkele maanden tot een jaar. • Instroom via een minor uit de minorenetalage. Zuyd biedt een doorstroomminor aan (UM IB/MoL) voor studenten die willen doorstuderen aan de masteropleiding International Business van de Universiteit Maastricht of de master Management of Learning van Maastricht University. De studenten van Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek kunnen aan de TU-Eindhoven een doorstroomminor volgen. De studenten van Technische Bedrijfskunde kunnen daarnaast ook deelnemen aan een doorstroomminor van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Studenten van de Hogere Juridische Opleiding kunnen zich voorbereiden op de universitaire master door het juridisch doorstroom­ profiel te kiezen.

+++ meer weten +++ Heb je vragen over doorstuderen en of uitschrijven en beëindigen van studiefinanciering? Neem dan contact op met je studentendecaan. Voor het maken van een afspraak kun je terecht bij: Heerlen 045-400 62 53 Sittard: 046-420 70 78 De nieuwste Pabo: 088-507 95 99 Maastricht: 043-346 66 66

18 / VOORBIJ ZUYD

hbo vs uni Hoger beroepsonderwijs verschilt op een aantal punten van wetenschappelijk onderwijs. De meest opvallende verschillen zijn: − De benadering van de lesstof. In het hbo ga je vaak uit van een probleem waarbij een oplossing moet worden gezocht. Die oplossing kan bestaan uit het bestuderen van een theorie die je vervolgens toepast. In het universitaire onderwijs ga je niet zozeer uit van het oplossen van een probleem, maar vraag je je af hoe het probleem ontstaan is en of het eigenlijk wel een probleem is. Je vergelijkt meerdere theorieën met elkaar en je neemt een standpunt in. − Het aantal contacturen (colleges, werkgroepen enz.) is op de universiteit doorgaans minder. Op een universiteit wordt dus meer een beroep gedaan op zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. − Je moet op een universiteit een grotere hoeveelheid lesstof ­verwerken dan binnen het hbo. − Goede kennis van de Engelse taal is op een universiteit een must. − Het hbo is gericht op de praktijk terwijl een universiteit meer theoretisch en abstract georiënteerd is. Op een universiteit staat vooral de theorie centraal en niet de praktijk. Als student maak je niet enkel kennis met bestaande theorieën maar leer je ook zelf nieuwe theorieën te ontwerpen.


Career Services

Studeren. Ok, de feesten zijn erg leuk en hopelijk denk je de rest van je leven met een brede glimlach op je gezicht terug aan deze tijd. Maar je studeert ook om straks een goede kans te maken op de ­arbeidsmarkt, toch? Dat is precies waar Zuyd Hogeschool je bij kan helpen. ‘Als hogeschool ontmoeten we regelmatig bedrijven (zowel profit als non-profit) tijdens hun zoektocht naar talent’, vertelt Marion Fenijn, manager Kennis- en Informatiecentrum (KIC) van Zuyd. ‘Soms gaat dat om een bijbaan of een stageplek. Maar ook bij vacatures voor starters nemen bedrijven contact met ons op. Het idee voor Career Services van Zuyd Hogeschool werd geboren: “laten we bedrijven en studenten actief samenbrengen.” We doen dat via een soort ‘stageplaza’ op infonet.zuyd.nl/stages. In samenwerking met stagecoördinatoren plaatsen we stage-opdrachten en de lectoren kunnen er hun onderzoeksopdrachten plaatsen. En in samenwerking met de bedrijven plaatsen we er de (bij)banen. Maar we organiseren ook events waarbij we studenten en bedrijven met elkaar in contact brengen.

Business@Zuyd

Zuyd helpt je verder

In de afgelopen tijd zijn er al geslaagde events georganiseerd. De businesslunches zijn hiervan een mooi voorbeeld: bedrijven kunnen in een informele setting kennismaken met aanstormende talenten. We hebben ook verschillende excursies georganiseerd naar campussen. Marion Fenijn: “de bustour ‘Nacht der Unter­nehmen’ was ook zo’n initiatief: onze studenten konden kennismaken met Duitse bedrijven. Dat is zeker voor herhaling vatbaar!” Ook in de toekomst worden er activiteiten georganiseerd om bedrijven en studenten samen te brengen. Zo staat er business-speeddaten op het programma. Bedrijven kunnen tijdens korte dates contact leggen met nieuw talent, terwijl studenten de mogelijkheid krijgen om te leren netwerken. Mocht je de komende maanden nog een klein gaatje in je agenda hebben: neem dan eens een kijkje op de infonetportal: infonet.zuyd.nl/vacatures. Misschien ontdek je leuke mogelijkheden om je carrière een glanzende start te geven. Ben je nu te druk met afstuderen? Geen probleem: we plaatsen geschikte vacatures ook op de alumni-site van Zuyd (http://alumni.zuyd.nl) . Daarvoor moet je je dan nog wel even aanmelden. |LH

♁ infonet.zuyd.nl/vacatures VOORBIJ ZUYD / 19


Solliciteren

Yes!

Ik mag op gesprek Het zweet staat je in je handen, je hebt een trillende stem en op de vraag of je het gemakkelijk hebt kunnen vinden sla je dicht. Solliciteren is spannend. Kun je het gesprek zo voorbereiden dat je nergens meer bang voor hoeft te zijn? 1. Ken je doelwit Als je iemand wilt verleiden is het goed om te weten wie er tegenover je zit. Bezoek daarom de website van het bedrijf en probeer te ontdekken hoe het bedrijf is. Resultaatgericht, innovatief of creatief? Kijk op LinkedIn met wie je een gesprek hebt. Zorg dat je weet wie zij zijn. 2. Zet die stip op de horizon Je kent die vragen wel: ‘ waar zie jij jezelf over 5 jaar?’ of ‘ wat is je droombaan?’. De interviewer ziet graag wat je ambities zijn. Als je een stip op de horizon zet, ga je lopen om daar te komen. Het gaat de bedrijven niet zozeer om het doel wat jij jezelf stelt,

ze willen graag zien hoe hard je van plan bent om te lopen. Kunnen zij jouw tempo bijhouden? 3. Weet wie je bent Wat zijn jouw sterkste kwaliteiten en wat zijn je valkuilen? Weet je dat niet precies? Vraag het je anderen of doe een snelle Belbin groepsrollentest op internet. Bedenk sterke voorbeelden van je kwaliteiten. Goede voorbeelden van je valkuilen vinden is iets lastiger. Probeer een voorbeeld te bedenken waarin je het uiteindelijk goed hebt opgelost en benadruk dat je daarvan hebt geleerd. Je bent nu klaar voor het gesprek. De cultuur, je ambitie en je kwaliteiten vertellen de recruiter of er een match is tussen jou en het bedrijf. Is die klik er gewoonweg niet? Dan zou je waarschijnlijk ook niet erg gelukkig worden bij dat bedrijf. Dus eigenlijk is er niets om bang voor te zijn. |LH

A

20 / VOORBIJ ZUYD

Nog wat tips – Blijf positief. Ook over die vervelende baas bij je vorige baan. – Ga jezelf niet verdedigen. Buig het gesprek om naar wat je van die ervaring geleerd hebt. – Als je geen antwoord klaar hebt: zeg dat gewoon. En gebruik die tijd ook om erover na te denken, niet om te bedenken hoe stom het is dat je geen antwoord klaar hebt. – Probeer vragen te stellen. Bedenk er vooraf een aantal. – Eindig met een positief gevoel, dat blijft hangen. Geef bijvoorbeeld een compliment over hoe ze het gesprek hebben gevoerd of refereer naar een leuk moment in het gesprek.

D E V O PPR

− Laat een arbeidscontract/akte van je aanstelling opmaken. − Lees de arbeidsvoorwaarden/CAO goed door en wordt evt. lid van een vakbond. − Beëindig een eventuele uitkering bij UWV WERKbedrijf (www.werk.nl). − Informeer naar een overbruggingsregeling tot je het eerste salaris ontvangt.


Ondernemerschap

Ondernemen:

werken is leuk Jean-Luc Tuinstra eigenaar van twee bedrijven

Misschien ben je tijdens je studie bevangen door het ondernemersvirus. Heel wat opleidingen bij Zuyd stimu­ leren studenten om kennis te maken met het onder­ nemerschap. Jean-Luc Tuinstra, alumnus van de Hotel Management School Maastricht, wist tijdens zijn studie dat hij het onzekere bestaan als ondernemer verkiest boven de zekerheid van een baan in loondienst. Een aantal jaren én een masterstudie International Business verder, zegt Jean-Luc Tuinstra nooit een seconde spijt te hebben gehad van zijn beslissing om te gaan onder­ nemen. Ook al verdient hij minder dan menig oud-klas­ genoot, hij wil niet ruilen. “Ik ben absoluut weleens jaloers als ik hoor hoeveel oud-klasgenoten verdienen, maar tegen de vrijheid die ik heb, kan niks op.” Ondertussen bestiert Jean-Luc twee internetbedrijven: MarketStuff.nl en RestaurantPas.com. Het eerste is een marktplaats voor (uitwisselings)studenten en expats, het tweede is een alternatief voor kortingssites in de horeca. Direct ondernemen Voor Luc was de start van zijn onderneming direct na de studie vanzelfsprekend. “Als je echt gelooft in je idee, moet je het doen.” Hou er wel rekening mee dat een 40-urige werkweek voor een ondernemer niet bestaat. Hij vindt het een rare gedachtekronkel als mensen tegen hem zeggen eerst enkele jaren in loondienst te gaan werken om geld te verdienen. “De wereld verandert zo snel, dat als je nu een goed idee hebt, je daar direct mee aan de slag moet. Anders ben je te laat.”

In het begin had ik wel eens twee maanden geen inkomen.

Onzekerheid De belangrijkste factor waar je rekening mee moet houden, is de onzekerheid. Zeker in de beginperiode van je onderneming. “Je weet niet wat je aan het eind van de maand binnenkrijgt. In het begin was dat wel eens twee maanden niks.” Daar staat tegenover dat je met je eigen passie bezig kunt zijn. En dan vallen die meer dan 40 uur in de week reuze mee, vindt Jean-Luc. “Werken is niet meer erg, het is leuk.” Omdat hij het liefst zonder personeel werkt, moet hij veel zelf doen. Ook detailzaken waarmee hij liever niet bezig is, bijvoorbeeld de administratie bijwerken en potentiële klanten zoeken op internet. |FC

+ -

+ vrijheid + je eigen ding kunnen doen + zelf beslissingen nemen - onzekerheid - in het begin lager inkomen - 40-urige werkweek bestaat niet

VOORBIJ ZUYD / 21


Arbeidsmarkt De Euregio biedt veel banen

Over de D grens N

///////

///////

B

Als je in Nederland niet zo gemakkelijk aan een baan komt, moet je dan je koffers pakken en ergens in Verwegistan werk gaan zoeken? Nee, zeggen deskundigen. Vlak bij huis, in de Euregio, zijn er nog veel leuke banen te vinden. Alleen: we hebben vaak de neiging om binnen de eigen landsgrenzen te zoeken. Denk de grens tussen Bocholtz en Aken eens even weg. Net als die tussen Maastricht en Lanaken. Of Maastricht en Vervier. Onderzoekers die de arbeidsmarkt in kaart hebben gebracht, hebben dat gedaan. Wat blijkt: voor de inwoners van ZuidLimburg zijn er dan liefst 740.000 extra banen beschikbaar. Met name de regio Aken biedt nogal wat werk aan hoger opgeleiden. Aken is een studentenstad. Er wonen zo’n 50.000 studenten. Momenteel wordt de

22 / VOORBIJ ZUYD

L

///////

campus, waarop veel kennisinstituten zijn gehuisvest, uitgebreid. Totale investering: 2 miljard euro. Grensinfopunt Maar ja, die grenzen zijn er nu eenmaal, ondanks dat erkenning van diploma’s in Europa doorgaans niet meer voor moeilijkheden zorgt. Om belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen, hebben gemeenten aan de Duitse kant van Zuid-Limburg samen met die in Parkstad Limburg het initiatief genomen om drempels zoveel mogelijk te slechten. Dat doen ze in de Arbeitsgemeinschaft Charlemagne Grensregio. Een van de eerste initiatieven is de opening van een grens­ infopunt in het Europese Businesscenter bij het Parkstad Limburg stadion in Kerkrade. Hier kun je terecht voor informatie over wonen en werken in Duitsland. Medewerkers geven er

///

antwoord op vragen over belastingen, huisvesting, regelingen enzovoort. Vier keer zoveel banen Medewerkers van de Arbeits­ gemeinschaft Charlemagne Grens­regio schatten de kansen voor Nederlandse jongeren op een Duitse baan in als ‘best goed’. De Duitse werkgevers waarderen de hands-on mentaliteit van de Nederlanders, hun meertaligheid en de easy going houding. Dat beeld wordt bevestigd in een studie, op initiatief van de Provincie Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de ‘Atlas van Kansen’ schetsen zij dat het totaal aantal bschik­bare banen binnen acceptabele reistijd kan verviervoudigen als de grenzen wegvallen en de Euregio als één grote arbeidsmarkt wordt gezien. Je moet alleen over de grenzen heen durven te kijken. En te stappen. |FC


Bram Amkreutz bij - hoe toepasselijk - een grenspaal. Voor hem bestaan er eigenlijk geen grenzen meer. “Het werk moet leuk zijn, dan maakt het niks uit waar dat is.”

Verschillen tussen de landen zijn er wel degelijk: Duitsland is formeler, Nederland wat informeler en België, althans Wallonië wat chaotischer.

///////

///

+++ meer weten +++ Ga je in het buitenland solliciteren met een Nederlands getuigschrift kijk dan of het Europees Diploma­ supplement, een vertaling in Engelse termen die alle studenten bij het diploma ontvangen, voldoende is. Anders kun je het getuigschrift laten legaliseren via Dienst Uitvoering Onderwijs. Je kunt voor meer informatie kijken op www.duo.nl > particulier > alles over diploma´s.

Bram Amkreutz: werkervaring in Duitsland, Nederland en België Er liggen dus kansen aan de andere kant van de grens. Maar kom je niet in totaal andere cultuur terecht, waarin je als Nederlander misschien moeilijk aardt? Bram Amkreutz, alumnus International Business & Communications, denkt dat dit wel meevalt. Hij heeft ondertussen gewerkt in Duitsland, Nederland en België. Bram belandde allereerst aan de Bodensee als districtmanager van Bausparkasse Schwäbisch Hall, om daarna als support coördinator bij Dynafix in Nuth aan de slag te gaan. Nu werkt hij als commercieel en marketing manager bij de Luikse Container Terminal. “De inhoud van de job is voor mij belangrijk, niet of die nu in Nederland, België of Duitsland is.” Cultuurverschillen Verschillen tussen de landen zijn er wel degelijk, zegt hij. Het klinkt misschien clichématig, maar Duitsland is formeler, Nederland wat informeler en België, althans Wallonië waar hij nu werkt, chaotischer. Bram: “Het hangt natuurlijk ook van de sector af, maar feit is dat in Duitsland de hiërarchie sterker geldt dan in Nederland. De baas heeft er status.” Dat zie je terug in z’n auto, in de afmetingen van zijn kantoor, maar ook in de formele aanspreektitels. Dat de direc-

teur vrijdags een biertje mee gaat drinken, is not done. “In Nederland is je baas gewoon een collega als je na werktijd samen iets gaat drinken.” Bram valt het verder op dat in Duitsland alle details belangrijk zijn, een Belg het goed vindt zolang het maar geregeld is en de Nederlander daar tussenin zit. “Een Nederlander wil meer controleren dan een Belg.” Wel merkt hij dat de Belgische manier van werken chaotischer is. “Minder georganiseerd, bijvoorbeeld in de manier waarop men data registreert. Of dossiers bewaart. Duitsland is wat dat betreft strak georganiseerd.” Echt dichtbij Voor Bram telt vooral de inhoud van de baan. En het is bovendien leuk om een poosje in een andere cultuur te werken. Hij zegt er wel bij dat je rekening moet houden met extra administratieve rompslomp, alhoewel het doorgaans beperkt blijft tot wat extra tijd die je in allerlei zaken moet investeren. Bram werkt nu in Luik. Een uurtje rijden vanaf zijn woonplek in Heerlen. Luik lijkt misschien ver weg, maar dat is het niet, vindt Bram. “Eindhoven is verder.” De Euregio is dus echt dichtbij.

VOORBIJ ZUYD / 23


Stage buitenland

Even iets anders Net afgestudeerd, maar nu al mensen aannemen, teams aansturen en onderhandelen met vertegenwoordigers van A-merken. Maron van der Krieken, afgestudeerd International Business, vertelt over haar avontuur bij de werkgroep INKOM.

Waarom wilde je de INKOM ­organiseren? “Jaren geleden heb ik tijdens een borrel met een vriendin afgesproken dat we ooit nog eens zouden solliciteren bij de INKOM. Maar ik zag het eigenlijk nooit zitten om mijn studie te pauzeren. Nu heb ik mijn diploma ­binnen en was ik van plan om dit jaar mijn Gmat te halen voor mijn master aan de universiteit en verder lekker te gaan reizen. En toen zag ik de oproep voor nieuwe bestuursleden: ineens had ik andere plannen.” En… hoe is het? “Ik vroeg me een beetje af hoe je nou bijna een jaar bezig kon zijn met de organisatie van vijf dagen. Maar het

zijn in totaal zo’n 20 activiteiten die we organiseren en nog ontzettend veel daar omheen. Inmiddels zit ik ook in het nationale bestuur, daar onderhandel ik over de contracten namens alle 12 introductiecommissies. Het is super intensief allemaal, maar wat is het leuk.”

Stel, iemand die dit leest denkt: Ik wil ook bij de Werkgroep Inkom. Heb je nog tips? “Zorg dat je wat ervaring hebt zo kan je laten zien dat je deze grote taak aankan. Je moet, net als ik, dit het leukste evenement vinden en vooral niet opgeven. Laat je hart voor de INKOM zien.” |LH

Leer je hier veel van? “Ongelooflijk veel. En niet alleen over zakelijke dingen. Natuurlijk heb ik ontzettend veel ervaring opgedaan in sales, maar ik leer ook heel veel over mezelf. Het begint al met de psychologische test tijdens de sollicitatie. Maar ook daarna. Je leert precies waar je sterke en minder sterke kanten zitten. Heel bijzonder.”

+++ Meer info +++ INKOM organiseert de stedelijke introductie voor studenten in Maastricht, www.inkom.nl.

4 4/ /MEER 2 VOORBIJ MET ZUYD ZUYD


Solliciteren

Wat telt voor werkgevers: Passende opleiding Werkervaring Goede cijfers

De onderzoekers hebben door de bril van de werkgever gekeken. Zo wilden ze ontdekken wat deze echt zoeken, verder kijken dan het gebruikelijke riedeltje van flexibiliteit, communicatieve vaardigheden en teamplayer.

Wat verwacht een werkgever van ­een hoger opgeleide sollicitant? Een opleiding die aansluit bij het werk waarnaar je solliciteert. Werkervaring. En hoger dan gemiddelde punten. Zijn ze dan ook bereid méér te betalen?

Verbluffende resultaten Rolf van der Velden, onderzoeker: “Het allerbelangrijkste is dat je studierichting aansluit bij de baan waarnaar je solliciteert.” Vaak hoor je dat specifieke vaardigheden minder belangrijk zijn. Deze studie toont aan dat dit niet waar is. Werkgevers zoeken experts. Maar, aldus een andere conclusie: ze kiezen liever voor een gemiddelde allrounder dan een eenzijdige specialist.

✓ ✓ ✓

Het Research Centre for Education and the Labour Market (ROA), een onderzoeksinstituut van Maastricht University, heeft in Europa onderzoek gedaan naar de arbeidsmarktkansen voor pas afgestudeerden.

I want you

Bachelor of master? Werkervaring, in welke vorm dan ook, dus bijvoorbeeld stage, helpt enorm. Liefst twee jaar, maar één jaar telt ook al mee. En twijfel je nog over een masterstudie? Voor het vinden van een baan scheelt dit amper. Hooguit in Duitsland en Polen geven werkgevers de voorkeur aan een masterdegree boven een bacheloropleiding. Hoge cijfers Cijfers zijn wel degelijk belangrijk. Scoor je bovengemiddeld, dan maak je meer kans op de baan. Maar je hoeft niet de allerbeste te zijn. De top 10 qua punten maakt slechts weinig meer kans aangenomen te worden dan kandidaten uit de top 25. En dit alles geldt niet alleen voor de cijfers voor je vakinhoudelijke vakken, ook voor allerlei competenties zoals commerciële en ondernemende, innovatieve, strategische et cetera. Beneden gemiddelde scores pakken zeer negatief uit. Het imago van het opleidingsinstituut wordt ook gewaardeerd. Extra salaris Krijg je nu ook een hoger salaris als je uitblinkt? Alumni die bij de top 25 zitten, kunnen zich in hun handen wrijven. Die verdienen tot wel 17 procent meer. De andere kant uit komt de klap nog harder aan. Zit je bij de laagste 25 procent qua punten op je diploma, dan is een werkgever eventueel wel bereid je aan te nemen, maar betaalt dan wel bijna 30 procent minder salaris. Heb je slechte sociale vaardigheden, dan daalt je aanvangssalaris zelfs met 35 procent. |FC

VOORBIJ ZUYD / 25


Alumni

Alumnicommunity: win-win voor opleiding en alumnus Opleidingen proberen elk op hun eigen wijze de band met hun alumni in stand te houden. Dat doen ze niet zonder reden. Ook voor de oud-student is het aantrekkelijk om in contact te blijven.

26 / VOORBIJ ZUYD


De faculteit People & Business ­Management geeft oud-studenten nadrukkelijk een rol in het onderwijs. Zij geven sollicitatietrainingen, vertellen tijdens de werkveldoriëntatie over hun baan, verzorgen gastcolleges en participeren in de werkveldcommissie. Anne-Marie Sommer, alumnicoördinator, hoeft weinig moeite te doen om oud-studenten hiervoor te vinden. “We hebben een persoonlijke band met alle studenten. Velen willen na hun studie betrokken blijven. Dat zijn onze ambassadeurs.” Deze ambassadeurs kunnen ook studenten inschakelen voor projecten: “In minoren gebruiken we het liefst praktijkcases”, aldus Anne-Marie.

Facebookcommunity Social media spelen een steeds ­grotere rol in alumniactiviteiten. ­ De opleiding Social Work is bezig een actieve Facebookcommunity uit te bouwen. Jhoy Dassen, alumnicoördinator: “Van de 340 afgestudeerde studenten in de voorbije jaren hebben zich er 280 aangesloten. We posten activiteiten en vacatures op de Facebookpagina, nodigen ze uit voor openbare colleges en ze kunnen zelf posten, wat ze steeds actiever doen.” De opleiding stelt ook bepaalde colleges open voor alumni. “Waarom niet? Het kost amper moeite en geen geld en is een prima manier om studenten aan je te binden.”

Netwerk-studiedag De opleiding Creatieve Therapie organiseert elk jaar een netwerk-studiedag voor de alumni. Nanon Janssen: “We kiezen een actueel thema uit de vaktherapie en koppelen daar een informeel moment aan. Ik merk dat vooral alumni die in ons vakgebied werken, hier naar toe komen.” Nogal wat alumni van deze opleiding belanden in een ander vakgebied. En met hen is het lastiger contact te houden. Ook Creatieve Therapie zet oud-studenten in voor gastcolleges. “Alumni vinden dat leuk en de studenten waarderen dit eveneens.” Waar het de opleiding vooral om gaat, is zowel de alumni als ook de opleiding kritisch te houden over ontwikkelingen in het vakgebied. “Via alumni halen we het werkveld binnen. Direct en indirect kunnen ze de opleiding verder mee ontwikkelen. Zo hebben we de cirkel rond.”

Je blijven ontwikkelen Want in de huidige tijd houdt het niet op bij het diploma. Ook daarna moet je als professional je kennis bijhouden en vernieuwen. “Wij bieden actuele kennis voor de alumnus, bijvoorbeeld in de vorm van masterclasses en trainingen. Onze alumni kunnen zich dicht bij huis verder ontwikkelen in hun vak”, zegt Romina Quaedflieg van de faculteit Bèta Sciences and Technology.

Vacatures Vacature-uitwisseling is een ander voordeel van een alumni netwerk. Nanon: “Voor een opdracht binnen de faculteit heb ik laatst net afgestudeerden gezocht die hiervoor betaald worden en het weer kunnen gebruiken op hun cv.” Jhoy merkt dat vacatures ook interessant zijn voor de organisaties waarin alumni werken. “Soms plaatsen alumni vacatures vanuit hun organisatie omdat ze elkaar op de Facebookpagina vinden.” En daar gaat het om in een community. |FC

Via alumni halen we het werkveld binnen. Direct en indirect kunnen ze de opleiding verder mee ontwikkelen. Zo hebben ­we de cirkel rond.

Anne-Marie Sommer

Nanon Janssen

Romina Quaedflieg

Nanon Janssen

VOORBIJ ZUYD / 27


Alumni in beeld

Wat doen ze nu en hebben ze nog wel eens contact met Zuyd? Wat is ze het meeste bijgebleven?

Pieter de Kroon International Business and Communication Werk: Volgt master Business ­Administration aan de Vrije ­Universiteit te Amsterdam Afgestudeerd: 2013

Natascha Waeyen Autonome Beeldende Kunst Werk: Beeldend kunstenaar Afgestudeerd: 1994 Waar ben jij terecht gekomen? Precies waar ik wilde! Al wist ik 20 jaar geleden natuurlijk niet precies waar dat zou zijn. Wel wist ik dat ik graag opdrachten wilde doen voor openbare ruimtes. Ben je nog verbonden met Zuyd? De eerste jaren vooral. Toen stonden we bijvoorbeeld met 20 zeecontainers op het Vrijthof. We hebben heel veel van elkaar geleerd en dat doen we nog. Ik werk nog steeds wel eens samen met studiegenoten; het is een erfenis van de academie.

28 / VOORBIJ ZUYD

Wat heb jij met Zuyd? Als werkstudent heb ik een aantal maanden meegedraaid bij het CIC van Zuyd (centrum internationale communicatie, extern cursusaanbod). Erg leerzaam, maar ik wilde toch graag verder studeren; nu studeer ik aan de vrije universiteit in Amsterdam. Wat heeft Zuyd voor jou betekend? Ik denk met een goed gevoel terug aan mijn tijd daar. Je komt er in contact met stadsgenoten, klas­ genoten, docenten en mensen uit de organisatie. Daar houd je altijd wel een verbinding mee.

Ik wilde verder studeren

Het is leuk om in contact te blijven met Zuyd

Tommy Tilborghs Hotel en Facility Management Werk: Facility manager booking.com Afgestudeerd: 2002 Wat doe je nu, zo’n 12 jaar later? Ik ben verantwoordelijk voor de facilitaire afdeling van een zorginstelling. Op 18 locaties zorgen we voor dag- ­ en nachtopvang voor onder andere dak- en thuislozen. Wij proberen toch een soort van thuis voor die mensen te creëren. Heb je nog contact met Zuyd? Ik ben wel eens opdrachtgever nu, voor stagiaires bijvoorbeeld, maar ook als begeleider van project­ groepen. Ik ben daarnaast ook actief betrokken geweest bij het opzetten van het alumninetwerk, het is erg leuk om zo in contact te blijven met Zuyd.


Wij kunnen als alumni een waardevolle rol spelen

Philippe Boileau

Bart Hendrix

Commercieel en Financieel Management Werk: Assistent accountant bij du ROI Accountants & Belasting­ adviseurs Afgestudeerd: 2009

Civiele Techniek (Built Environment) Werk: projectleider Rijkswaterstaat Afgestudeerd: 2001

Hoe ben jij betrokken bij Zuyd? Sinds kort ben ik actief als scriptiebegeleider. Ik had een open sollicitatie gestuurd omdat het me leuk en leerzaam leek. Ik had kennelijk een hele goede timing of heel veel geluk; ze waren namelijk net op zoek naar iemand! Heb je tips voor afstudeerders? Als je de kans hebt om door te studeren: zeker doen. Op de arbeidsmarkt is het belangrijk om je te onderscheiden, door onder andere diploma’s en nevenactiviteiten. Vooral op de lange termijn. En op de korte termijn: geniet ervan. Voor je het weet sta je op je diploma-uitreiking. |LH

Ouddocenten worden vakgenoten

Leonore Bierhuizen Verloskunde Werk: Verloskundige, Verloskundigen­ praktijk Oud-Beijerland e.o Afgestudeerd:2011 Wat is jou het meeste bijgebleven van je afstudeerjaar? Ik heb veel praktijkervaring op mogen doen en kan me ook nog herinneren dat ik eindeloos mijn afstudeer­ opdracht aan het herschrijven was. Maar wat me vooral is bijgebleven is die prachtige afsluiting waarin mijn studiegenoten en ik werden beëdigd tot verloskundigen.

Link naar de praktijk Bart Hendrix werkt door het hele land als projectleider bij Rijkswaterstaat. Nu hij bij de aanleg van de A2 tunnel werkt, kan hij gemakkelijker een gastcollege geven bij zijn oude opleiding. Maar ook voor die tijd onderhield Bart nauwe contacten. “Zeker nu studenten tegenwoordig veel zaken zelf moeten uitzoeken in het pgo-onderwijs, is de link met de praktijk essentieel. Daar kunnen wij als alumni een waardevolle rol in spelen. Wij kunnen studenten praktijkkennis meegeven. Daar wil ik best meer voor doen.” Tegelijkertijd denkt hij op die manier de opleiding te helpen zich door te ontwikkelen, met een goede aansluiting op de praktijk van vandaag in het werkveld.

Hoe ben jij verbonden met Zuyd? Ik kom mijn oud-docenten nog ­regelmatig tegen tijdens congressen of bijscholingen in het land. Nu zijn het mijn vakgenoten.

VOORBIJ ZUYD / 29


Alumni in beeld

Ik blijf nauw contact houden met Zuyd

Mirjam Pluis Network Infrastructure Design Werk: bij Open Line Afgestudeerd: januari 2014 Net zo’n leuke studententijd Mirjam heeft op haar afstudeerplek een baan aangeboden gekregen. Vandaag student, morgen ict-professional. Ze heeft echter geen gedag gezegd tegen de opleiding. “Ik blijf contact houden. Ik ben actief geweest binnen de groep Do It @ Zuyd, een groep studenten die aankomende en zittende studenten, alumni en ook het werkveld ondersteunt. Van daaruit organiseer ik dit jaar het introductiekamp. Ik wil nieuwe studenten helpen net zo’n fijne studententijd te krijgen als ik heb gehad. Persoonlijk vind ik het leuk om contact te houden. Dat geeft voldoening. Bovendien denk ik dat we als werkveld de opleiding kunnen helpen de juiste keuzes te maken. En ik werk zo aan mijn netwerk.”

30 / VOORBIJ ZUYD

Thomas Jongerius

Christina Commerscheidt

Network Infrastructure Design Werk: networking consulting ­engineer bij Cisco Afgestudeerd: 2011

Fysiotherapie Werk: 2 dagen bij MediSport, 2 dagen als docent bij Zuyd, 1 dag master­ opleiding Afgestudeerd: 2011

Waardevolle kennis en netwerk Vanaf de eerste dag na zijn afstuderen is Thomas Jongerius contact blijven houden met zijn opleiding. Vanuit zijn huidige job bij Cisco geeft hij bijvoorbeeld gastcolleges. “Wij kennen de markt, zien de bewegingen, weten welke technieken er komen. Dat is waardevol voor studenten én voor de opleiding. Ik overleg daarover ook één op één met docenten. Door in contact te blijven met alumni, kan Zuyd de vertaalslag maken naar de nieuwe bewegingen in de markt. Ik heb een goede tijd bij de opleiding gehad. De opleiding staat open voor vernieuwing. Dan doe ik dit graag. En hoewel het niet de belangrijkste reden is, hou ik zo de lijnen open voor nieuwe job opportunities in de toekomst. Hoewel ik voorlopig nog volop verder kan groeien bij Cisco. Carrièrekansen zijn hier eigenlijk ongelimiteerd.”

Vragen Al tijdens haar studie presenteerde Christina Commerscheidt haar opleiding op de studiebeurs in Duitsland. “Dat was leuk, vooral toen ik in latere jaren kon vertellen wat ik geworden was.” Na haar studie is het contact met de opleiding aanvankelijk verwaterd. Dat vindt ze jammer. “De overgang van studie naar werk is abrupt. Ik zou het fijner hebben gevonden als dat vloeiender was gegaan. Als je gaat werken, komt er veel op je af waar je nooit van gehoord hebt. Vakinhoudelijk, maar ook administratief: BIG-registratie, pensioenfonds waar je veel aan moet betalen; het KNGF dat contributie wil. Zeker het eerste half jaar zou dan een terugkomdag goed zijn.” Ook daarna zijn alumnicontacten goed, denkt ze. Bijvoorbeeld om ervaringen met cursussen en master­ studies uit te wisselen. Sinds kort werkt Christina parttime als docent aan de opleiding. Ook vanuit die functie juicht ze contacten tussen alumni en opleiding toe. “Alumni kunnen een rol spelen bij het actueel houden van het curriculum. Zeker dat van het eerste jaar.” |FC


Zuyd update Met je diploma op zak start je aan je professionele carrière. Het is nu aan jou om je kennis in de praktijk te brengen en ervaring op te doen. Om je kennis actueel te houden, zijn er tal van cursussen en opleidingen die je bij Zuyd kunt volgen. Om je kennis bij te spijkeren, voor verdieping, bijscholing en betere kansen op de arbeidsmarkt. De opleidingen en trainingen lopen uiteen van korte cursussen en workshops tot meerjarige post hbo-trajecten. Op de website van Zuyd vind je onder Loopbaan en scholing> Scholingsaanbod het totale overzicht gerubriceerd per vakgebied. Je kunt daarnaast filteren op eigen trefwoorden.

Die Mercedes komt wel Bij Limburgvac en ook Brabantvac merken we duidelijk dat werkgevers meer vertrouwen in de economie krijgen. Ze durven weer contracten aan te gaan met hoger opgeleide medewerkers. De arbeidsmarkt herstelt. Beetje bij beetje komen er meer vacatures. Als dit herstel doorzet, kan er een mooie periode aanbreken voor de nieuwe groep alumni. Starters moeten zich wel bewust zijn dat werkgevers alsmaar specifiekere eisen en ervaring vragen. Misschien onterecht, het is wel een feit. Ga je daarom als pas afgestudeerde hbo’er niet verlekkeren aan al die functies. Als je niet super ervaren bent, kun je het wel proberen maar maak je weinig kans. Probeer heel goed te kijken naar vacatures die passen bij wat jij te bieden hebt. Als je je geen Mercedes kunt veroorloven, moet je niet de hele tijd bij de Mercedesdealer voor de showroometalage staan. Dan kwel je jezelf alleen maar. Om het professionals die werk zoeken gemakkelijker te maken, hebben we de website volledig vernieuwd. De site is nog beter afgestemd op mobiel gebruik: smartphone, tablet, we zien dat gebruik toenemen en gaan daarin mee. We hadden overigens al tien jaar geleden een mobiele site maar de nieuwe site is beter; toegankelijker. Ik durf gerust te stellen dat Limburgvac de beste Limburgse

kruiwagen naar een leuke baan is. Je kunt je abonneren op interessante vacatures uit jouw regio. Of de hele provincie natuurlijk. Wil je die één keer in de week per e-mail ontvangen? Of dagelijks, zodat je nog sneller kunt reageren. Je kunt het nu allemaal zelf instellen, zodat je geen enkele vacature hoeft te missen. Soms vragen mensen wel eens waarom ze niet alleen hbo-functies kunnen ontvangen. We doen dat bewust niet. Je moet naar de vacature kijken: wat vraagt de werkgever en wat heb jij daarop te bieden. Dat moet matchen. Dan zijn jij en de werkgever gelukkig. Je begint dan ervaring op te doen. En dan komt vanzelf het moment waarop die Mercedes wel haalbaar wordt. Dan ben jij de specialist met super ervaring waar de werkgever naar op zoek is.” PS: social media zijn ook in wervingsland niet meer weg te denken. Je kunt daarom ook via twitter op de hoogte blijven van interessante vacatures waar jij naar op zoek bent. Volg ons en vind je droomjob via twitter. Zie: www.twitter.com/limburgvac en www.twitter.com/brabantvac John Hufkens


€2

50 0

Schrijf een dijk van een scriptie!* en win de Zuyd Scriptieprijs 2014

De Zuyd Scriptieprijs bestaat uit een ‘learning experience’ ter waarde van maximaal €2.500,-. Je kunt het bedrag verzilveren door bijvoorbeeld het bijwonen van een congres (in binnen- of buitenland) of een kort traineeship binnen een bedrijf. Ook wordt het afstudeerwerk – indien mogelijk – in een passend tijdschrift gepubliceerd. Je faculteit ontvangt de wisseltrofee. Meer informatie: www.kennisinbedrijf.nl/scriptieprijs

* Scriptieprijs moet in deze zin breed worden opgevat. Het gaat om alle vormen die worden aangemerkt als het afstudeerwerk. Dit kunnen scripties zijn, maar ook producties, projecten of andere soorten producten die door studenten ten behoeve van het afstuderen zijn vervaardigd.

Voorbij Zuyd 2013/2014  

Magazine voor 4e jaars studenten van Zuyd Hogeschool. Dit magazine bereidt je voor op de tijd na je diploma. Een overzicht van procedures en...