{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

Alumni Zuyd Editie 2019

Carrièremagazine voor Limburgse hbo-professionals

Drone expert Hoe voorkom je stress? Logopedie: app leert je Nederlands spreken Wat als robots slimmer worden dan de mens?


Euramax Coated Products B.V. is een specialist op het gebied van coil coating en levert voorgelakt aluminium voor toepassingen in gebouwen, caravans & campers, transport en corporate identity design. Onze innovatieve producten geven al 50 jaar kleur aan de wereld. Producten waar we trots op zijn. In Roermond (NL) en Corby (UK) werken in totaal ca. 280 medewerkers aan onze gezamenlijk ambitie: de beste coil coater ter wereld worden. MULTINATIONAL Euramax is onderdeel van de Euramax International Inc., met het hoofdkantoor in Atlanta (VS). Met 42 kantoren over de gehele wereld is Euramax een echte multinational. In totaal zorgen meer dan 2500 medewerkers voor een totale omzet van bijna $1,0 miljard. MOGELIJKHEDEN Euramax biedt een uitdagende en professionele omgeving voor zijn medewerkers. Werken bij Euramax betekent werken in vrijheid en met verantwoordelijkheden, waarbij de klant centraal staat.

Persoonlijke ontwikkeling en initiatieven worden dan ook gestimuleerd. Bij Euramax doen we er alles aan om top prestaties neer te zetten. Regelmatig zijn wij op zoek naar nieuw en ambitieus talent, ook voor stageopdrachten. MEER INFORMATIE? Wil je meer weten over het bedrijf dat het wereldberoemde Ferrari World Theme park (Abu Dhabi), De Maastoren (Rotterdam), het Retail Park (Roermond) en 90% van alle aluminium caravans ter wereld heeft gelakt? Bezoek onze website of stuur een e-mail naar info@euramax.eu.


Inhoudsopgave

8

HBO-Monitor: nog sneller aan de bak

28

Joop Bindels (Vertaalacademie): goede vertalers blijven nodig

34

CMD-alumnus Robbert Kuijper wordt drone-expert

46

Joyce Crombach (Social Work): bankhoppers helpen

59 Wat schaft de pot: groenten uit de tuin of kant-enklaar maaltijd?

50

CHILL: coach voor de materialen professional

60

Eist de millennial echt zoveel?

Alumni zuyd / 1


Stress vermijden

Zo voorkom je stress op je werk

De kei en de kiezelsteentjes De leeftijd waarop stress en werkdruk mensen velt, wordt alsmaar jonger. Twintigers kampen tegenwoordig al met burn-outs. Hoe organiseer je je leven zo, dat je de regie houdt? Bewust benoemen wat belangrijk is en wat urgent. Makkelijker gezegd dan gedaan.

2 / Alumni zuyd


Kleine klusjes afhandelen is goed voor ons beloningshormoon. Maar hierdoor kom je misschien niet meer toe aan datgene waarvoor je werkgever je betaalt

burn-out klachten. Ze vraagt zich af of het uitschakelen van mailservers ’s avonds (zoals Mercedes Benz doet) of een verbod op zakelijke e-mail na werktijd (in Frankrijk) zinvol zijn. “Het kan zelfs juist voor onrust bij sommige mensen zorgen.” Dit soort generieke maatregelen om stress te verminderen, hebben geen zin. Iets verbieden al helemaal niet. “De oplossing moet individueel zijn. Waar het om gaat, is dat je je bewust bent van bepaalde effecten en bewuste keuzes maakt.”

Reptielenbrein getriggerd Aan het begin van het interview legt Ester Foppen, professional organizer bij Zuyd Professional, haar smartphone op tafel. Met het scherm naar beneden. Smartphones zijn immers aandachttrekkers bij uitstek; oplichtende pixels die om aandacht schreeuwen voor een WhatsApp bericht, een like op Facebook, een e-mailbericht. “De telefoon triggert continu de reflex om ‘m op te pakken”, zegt Ester. De ontwikkelaars van smartphones en apps weten als geen ander hoe ze ons brein kunnen kapen. Toch wil zij niet de smartphone de schuld geven van de stressklachten en het groeiend aantal jonge professionals met

Cijfers over het aantal burn-out klachten laten sinds 2007 in Nederland een toename zien van meer dan 50% bij vrouwen en ruim 40% bij mannen. Een ander feit is dat de leeftijd verschuift: mensen met klachten worden steeds jonger. Twintigers al, die aan het begin van hun loopbaan staan. De kern van het probleem is volgens Ester dat we tegenwoordig voortdurend in de stand staan om nú te leveren. “We reageren voortdurend vanuit ons primaire brein, het reptielenbrein.” De mens onderscheidt zich van andere levende wezens doordat zich op dit reptielenbrein de neocortex heeft ontwikkeld. In dat deel van

onze hersenen nemen we beslissingen. De oplichtende pixels triggeren echter ons reptielenbrein.

Urgent én belangrijk tegelijk? Ester Foppen geeft vanuit Zuyd Professional workshops en trainingen slimmer werken en timemanagement. Niet alleen voor Zuydmedewerkers; vaak voor externe bedrijven en organisaties. Ze merkt dat werkdruk en stress in alle domeinen meer aandacht krijgen. Nu de arbeidsmarkt krapper is geworden, hebben werkgevers weer meer oog voor vitaliteit en duurzame inzet. “Ze willen mensen vasthouden.” In haar workshops werkt ze met het Eisenhower model, genoemd naar de Amerikaanse president Eisenhower die twee stapels dossiers op zijn bureau had liggen: de ene urgent, de andere belangrijk. “Zelden was een dossier urgent én belangrijk tegelijk.” De urgente zaken, de oplichtende pixel op de smartphone of een leidinggevende die direct antwoord verlangt, wordt dikwijls door een ander urgent gemaakt. Ester: ”We hebben de neiging direct te kijken en te reageren. Ondertussen komt alweer het volgende urgente. Als je altijd in dat eerste kwadrant bezig bent met urgente en belangrijke

Alumni zuyd / 3


De kei en de kiezelsteentjes Ester gebruikt de metafoor van de kei en kiezelsteentjes van Stephen Covey. “Plan eerst twee tot drie keien op een dag. Plan dan de kiezels er omheen, die faciliteren de keien. De ruimte daarom heen kun je vullen met zand, bijvoorbeeld koffie halen voor je collega’s, het sociale contact op het werk. Ik laat mensen dat toepassen op hun werk en ze zaken in het Eisenhower kwadrant plaatsen.” Het resultaat: deelnemers ontdekken dat ze veel meer kunnen plannen dan ze eerder dachten. “En ze ontdekken dat niet alles urgent is.” Deze aanpak kun je doortrekken naar je Outlook Inbox. “Kleine klusjes afhandelen voelt lekker. Dat is goed voor ons beloningshormoon. Maar hierdoor kom je misschien niet meer toe aan datgene waarvoor je werkgever je betaalt. Of alleen met veel stress.”

Consequenties Maar wat doe je met die klant die belt voor een spoedklus? De klant is belangrijk voor de organisatie; zijn vraag urgent. Ofwel je vraagt of het echt dringend is. Leg uit dat je de vraag volgende week goed kunt

4 / Alumni zuyd

beantwoorden. Of je pakt de vraag op, maar ben je bewust van de consequentie. “Weeg het af tegen belangrijke zaken die je gepland had. Beschouw je de vraag als urgent én belangrijk? Accepteer dan de gevolgen, dat je iets dat je gepland had, niet kunt doen.” Ester’s ervaring leert dat urgentie rekbaar is. Als je het uitlegt, vindt de andere partij de urgentie vaak opeens minder. Ze merkt dat startende professionals met name in commercieel gedreven organisaties met dit probleem worstelen: de klant staat op één; ze willen boven de verwachtingen van de klant uitstijgen, maar ze willen ook een goede work-life balans. “Dan is het ingewikkeld. Maak het bespreekbaar met je collega’s, of je leidinggevende als er een veilige werkomgeving is. En bedenk dat dit je eerste baan is; je zit er niet de rest van je leven.” Je kunt kiezen.

De regie nemen Ester geeft nog een laatste tip. Vraagt een collega je even te helpen, terwijl je met iets bezig bent, zeg dan: ik help je zo. Maak een notitie wat de volgende stap is in hetgeen waar je mee bezig bent. Ga dan de ander helpen. Als je terugkomt, kun je direct verder gaan met de volgende stap. “Anders ga je waarschijnlijk eerst reageren op de zaken die zo urgent lijken, maar helemaal niet zo belangrijk zijn.” Ze pakt haar smartphone om zichzelf even een herinnering te sturen via de app Braintoss. Het ikoon van de e-mailapp toont dat er ondertussen nieuwe e-mails zijn binnen gekomen “Weet je,”, zegt Ester dan, “die meldingen op je scherm kun je ook uitschakelen. Dat kost je één keer een paar minuten.” Het gaat erom dat je de regie weer overneemt. Wil je meer weten? Kijk op Zuydprofessional.nl of op de LinkedIn pagina van Ester Foppen.

niet urgent

belangrijk

zaken, met brandjes blussen en crisissen oplossen, raakt het brein uitgeput. En als je brein uitgeput is, is het verleidelijk om onnodige kleine dingen te gaan doen.” Het resultaat: je komt niet meer toe aan de dingen die echt belangrijk zijn, die creativiteit vergen. “Als je bezig blijft met de waan van de dag, ontwikkel je je niet meer, ontwikkel je je organisatie niet meer.” In haar workshops houdt Ester de deelnemers een spiegel voor; ze maakt ze bewust van de keuze die ze kunnen maken. Het gaat erom de juiste zaken op het juiste moment de juiste aandacht te geven. “Dat klinkt makkelijk, maar het is super moeilijk”, geeft de professional organizer toe.

urgent

doen. nu!

doen. inplannen!

niet belangrijk

Interview Stress vermijden

niet doen. delegeren.

nooit doen. niemand.

Het Eisenhower kwadrant: onbelangrijk en niet urgent: niet doen. Onbelangrijk maar wel urgent? Teruggeven of delegeren. Urgent en belangrijk: hier werk je reactief en dat levert stress op. Niet urgent maar wel belangrijk: dat is het werk dat je plant en waar je proactief mee omgaat: stressvrij werken.

Afhechten van losse eindjes

“Waarderend kijken naar voortgang - niet blindstaren op eindresultaat”

Helpen lijstjes? Moet je je planning vastleggen in to-do lijstjes? Ester Foppen vindt lijstjes prima, maar je moet er meer mee doen dan ze alleen gebruiken om taken af te vinken. “Een lijstje om taken te verzamelen is prima, maar plan ook bewust tijd in je agenda om het te doen. Plan dan twee keer zoveel tijd als je denkt, want we plannen te krap, en geef dat een plek in je agenda.”


Interview Werken bij Rick Reijnders en Madeloes Mertens: bij AZL gelooft men in je mogelijkheden.

Pensioenwereld van AZL biedt alumni kansen

Achter de cijfers zitten mensen Bij pensioenuitvoerder AZL zijn cijfers natuurlijk belangrijk, maar achter deze getallen gaan de pensioenen van de deelnemers schuil. Dat maakt het werk extra aantrekkelijk.

NAAM: RICK REIJNDERS FUNCTIE: JUNIOR FINANCIEEL VERSLAGGEVER OPLEIDING: BEDRIJFSECONOMIE (2015) NAAM: MADELOES MERTENS FUNCTIE: TEAMLEIDER OPLEIDING: PBM UITSTROOMPROFIEL HR (2013) AZL.EU

Madeloes Mertens heeft in haar functie als teamleider Individuele Events wel eens contact met deelnemers. “Als iemand vanuit een ander fonds de opgebouwde waarde overdraagt”, legt ze uit. Sinds begin dit jaar stuurt zij een team van 13 medewerkers aan. Die zorgen ervoor dat de waardeoverdracht correct en binnen de wettelijke kaders verloopt. “Dan merk je wel dat mensen bewust met pensioenen bezig zijn.” Ook Rick Reijnders merkt dat het thema pensioenen vaak gespreksstof is, vooral als de maandelijkse dekkingsgraden worden bekendgemaakt. Hij werkt als junior financieel verslaggever vooral met de cijfers. Precies wat de alumnus Bedrijfseconomie wil. “Wij maken voor ongeveer 50 fondsen de jaarrekeningen, jaarverslagen, begrotingen en berekenen elke maand de dekkingsgraad. Zaken die we rapporteren bij De Nederlandsche Bank. Zelf ben ik verantwoordelijk voor 15 fondsen.”

Groeien in je werk Rick werkt sinds 2017 bij AZL, Madeloes sinds 2013. Ze hebben beiden al stappen gemaakt. Rick is bijvoorbeeld overgestapt van de deelnemersadministratie naar de financiële verslaglegging. “Dat sluit beter aan op mijn studie Bedrijfseconomie.” Madeloes heeft begin dit jaar al haar derde stap gezet; ze werkt nu als teamleider. “Ik ben eigenlijk alleen nog maar bezig met leidinggeven. Ik vind het leuk. Mensen zijn het belangrijkste kapitaal in een organisatie; zij verdienen aandacht, ontwikkeling en groei.” Bij AZL krijg je kansen om door te groeien, zeggen beiden. “AZL is een informele organisatie, de lijnen zijn kort. De directeur luncht net als de rest in de kantine en heeft een flexwerkplek”, verduidelijkt Rick. Hij wil ermee aangeven dat iedereen gemakkelijk bereikbaar is. De organisatie staat ook open voor ideeën. “Ideeën die uit het team komen, worden opgepakt als ze goed zijn”, zegt Madeloes. “Bij AZL gelooft men in je mogelijkheden.” In hun gesprekken met hun leidinggevende, komen scholing en persoonlijke ontwikkeling elke keer aan bod. Dat kunnen interne scholingen zijn, zoals Lean Six Sigma of externe opleidingen. Beiden willen zich beslist verder ontwikkelen. Rick: “Senior verslaggever is een eerste stap. Dan ga je meer naar buiten, onderhoudt contacten met de klant. Nu werk ik vooral op de achtergrond.”

Work-life balance Tegelijkertijd is er aandacht voor een goede work-life balance. Er wordt zeker flexibiliteit van je verwacht. “Maar er is ook aandacht voor vitaliteit en een gezonde werk-privé balans”, zegt Madeloes. Actief AZL organiseert regelmatig sportieve activiteiten voor medewerkers buiten het werk om. En de jonge medewerkers ontmoeten elkaar bij Jong AZL, voor medewerkers onder de 35. Rick: “Bijna elke maand wordt er een uitje georganiseerd, vaak een soort teambuilding. Daar leer je anderen kennen.”

Alumni zuyd / 5


Onze collega’s aan het woord Ik werk bij Trajekt omdat:

foto: Trajekt_2018

Cleo de Moor maatschappelijk werker “Als maatschappelijk werker ontmoet ik veel verschillende mensen. Dit maakt iedere dag weer anders, het is nooit saai. De opluchting die je vaak ziet bij mensen na een gesprek is goud waard. Het gevoel van dankbaarheid geeft me kracht om dit werk te doen.”

Welzijnsorganisatie Trajekt werkt in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Vaals. Wil je weten wat wij doen? Kijk op onze website www.trajekt.nl

Roy Hulst jeugdopbouwwerker “Vanuit mijn functie als jeugdopbouwwerker ben ik altijd op zoek naar de talenten van jongeren. Samen met hen bekijk ik de kansen en mogelijkheden om deze talenten tot uiting te laten komen en verder te ontwikkelen. MEEdoen en meeDOEN!”

Rosy Teuwen opbouwwerker “Als opbouwwerker kan ik met mijn vakkennis buurtbewoners ondersteunen daar waar zij dat kunnen gebruiken. Zoals bij het opzetten van een nieuw buurtinitiatief of bij het aanpakken van een overlastsituatie. De verbinding leggen tussen die verschillende bewoners is waar ik elke dag mijn bed voor uit kom.”

Je kunt ons telefonisch bereiken: Telefoonnummer T 043 - 763 00 00 Heb je vragen dan kun je ons ook mailen: E trajekt@trajekt.nl

Bekijk hier de vlogs van onze collega’s.

Actuele vacatures vind je op: www.trajekt.nl/ vacatures-bij-trajekt Hier vind je achtergrondinformatie over Trajekt: Bezoek de webpagina www.trajekt.nl/trajekt

Monique Benning, coördinator stedelijk project Jongeren&StudentenBuurtbemiddeling “Samen met een team van enthousiaste vrijwilligers lever ik een positieve bijdrage aan de verbinding tussen burgers in Maastricht en hun sociale leefklimaat. Dit door mensen die onenigheid hebben met hun buren te helpen oplossingen te zoeken door met elkaar in gesprek te gaan. Iedere keer weer een kippenvel-momentje als dat lukt!”


Prijzenkast

Alexander Schul wint Ro Plastic Prize Alexander Schul, in 2018 afgestudeerd aan de Maastricht Academy of Fine Arts and Design, heeft in Milaan de Ro Plastic Prize gewonnen. Deze competitie, opgezet door de Milanese galeriehouder Rossana Orlandi, daagt ontwerpers uit om manieren te ontwikkelen voor hergebruik van kunststoffen. Alexander Schul hergebruikte plastic in een stoel, een lamp en een bijzettafel. De meubels zijn volledig van gerecycled plastic gemaakt. De alumnus heeft het ontwerp zo

gemaakt dat de meubels universeel en praktisch zijn. Ook kunnen ze efficiënt op grote schaal geproduceerd worden. De Ro Plastic Prize werd dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens de Fuorisalone van de 58e editie van de Salone di Mobile in Milaan. De beste projecten werden tijdens de Design Week geëxposeerd in de Rossana Orlandi Gallery. De winnaar ontving € 10.000. Hier vind je meer informatie over het design van Alexander Schul: https://bit.ly/33YqcjS

De stoel van Alexander Schul, gemaakt van gerecycled kunststof.

Gijs Dellemijn: digital marketing onderschat Ondernemers onderschatten nogal eens de kracht van digital marketing. Mede daardoor gaan grote bekende retailers failliet, terwijl andere bedrijven explosief groeien. Die stelling heeft Gijs Dellemijn (alumnus Commercieel Management) de eerste prijs opgeleverd in een essaywedstrijd van het lectoraat Innovatief Ondernemen. Digital Marketing is een nieuwe onderzoekslijn van het lectoraat. Om daar meer bekendheid aan te geven, organiseerde het lectoraat afgelopen voorjaar een mini-symposium. De essaywedstrijd maakte daar deel vanuit. Met het essay Marketing verandert. En jij? wist Gijs de juryleden te overtuigen en liet hij drie andere genomineerden achter zich. Dat waren Tim Friedrichs (Business Studies) en Lonneke van der Wal, alumna Hotel Management School Maastricht. Gijs richt zich ondertussen op zijn eigen bedrijf Mintwater

Marketing. Hierin helpt hij bedrijven te groeien met onder andere Facebook advertising. Daarnaast maakt hij sinds kort deel uit van de Member Advisory Board van Emerce Next. Hierin ondersteunt hij samen met andere talentvolle jongeren op

het gebied van digital marketing Emerce, een landelijk werkend online business- en marketingplatform. Gijs Dellemijn is eveneens opgenomen in de top 500 ‘digital minds’ onder de 26 jaar, opgesteld door TNW (TheNextWeb).

Gijs Dellemijn (2e van rechts) wint de essaywedstrijd van het lectoraat Innovatief Ondernemen.

Alumni zuyd / 7


HBO-Monitor

Zuyd alumni vinden net wat sneller betaald werk dan landelijk

Nog sneller aan de bak Zuyd alumni vinden gemiddeld genomen net iets sneller werk dan landelijk het geval is: 81,3% had direct werk tegen 80,6% landelijk. Dat blijkt uit de HBO-Monitor 2018, waarin onderzoek is gedaan onder de groep die in 2017 is afgestudeerd. In veel opzichten lijken zij toch wel te profiteren van de krapper wordende arbeidsmarkt voor hbo’ers.

8 / Alumni zuyd


voor hbo’s vertaalt zich in een grotere groep die meteen een vaste aanstelling heeft gekregen. Dat is bij de lichting die in 2017 afstudeerde 52% (in 2016 nog maar 42%).

Overuren maken zonder betaling

Zuyd alumni van die groep hebben niet alleen sneller werk gevonden, ook sneller dan de voorgaande lichtingen. Ze vinden blijkbaar ook nog eens meteen de baan die bij hen past. Want het percentage dat werkt maar ondertussen op zoek is naar ander betaald werk, ligt bij Zuyd alumni een fractie lager dan landelijk het geval is (17,3% versus 18,4%).

Positievere arbeidsmarkt voor hbo’ers Kijk je naar de trend van de voorbije drie jaren, dan weerspiegelen de cijfers de ontwikkelingen op de

arbeidsmarkt. In 2016 had net 69% van de afgestudeerden direct werk en was na 13 maanden nog steeds 3% werkloos. Dat laatste percentage ligt nu op 1,5%. De groep die werk heeft gevonden in de provincie Limburg is al jaren stabiel: net geen twee op de drie blijft hier hangen. Ook in de aard van het werk, loondienst of ZZP-er, verandert er weinig. Ruim 85% werkt in loondienst, dat is wel bijna 4% minder dan landelijk. Het aantal alumni dat besloten heeft zelfstandig aan de slag te gaan, ligt wel meer dan twee keer zo hoog als landelijk het geval is: 6,3%. De krappere arbeidsmarkt

Het merendeel van de afgestudeerden heeft de handen vol aan het werk: 69,5% werkt 33 tot 40 uur op contract; bijna de helft zegt ook nog eens wekelijks te moeten overwerken. De helft daarvan werkt 1 tot 4 uur over per week, een op de vijf zelfs 5 tot 8 uur. De krapte op de arbeidsmarkt is blijkbaar zo groot, dat werkgevers wel de portemonnee hebben getrokken voor de hboalumni. In 2016 verdiende 40,5% tussen de € 2000 en € 2500 per maand voor de contracturen; 16,1% zat tussen de € 2500 en € 3000. Dat is nu anders: ruim 27% verdient tussen de € 2500 en € 3000. De groep die de schaal daaronder zit, is afgenomen tot bijna 35%. Ook de groep die minder dan € 2000 per maand verdient, is kleiner geworden. Blijkbaar vinden werkgevers wel dat je voor zo’n salaris niet op de klok moet kijken: ruim 86% krijgt overuren namelijk niet betaald. Reken je alles om naar een uurloon, dan verdient 16% tussen de € 10 en € 12,50; ruim 34% tussen de € 12,50 en € 15 en 25% tussen de € 15 en € 17,50. De tevredenheid over de baan verandert in de loop der jaren niet. Dat blijft schommelen rond de 42%, net zoals het percentage dat ontevreden is rond de 8% blijft. De groep die vindt dat de hbo-opleiding bij Zuyd een goede basis is om te starten op de arbeidsmarkt is groter geworden: 22,8% tegen 15,5% in 2016. Maar hoe zit het met de alumni van de verschillende opleidingen? Kijk voor de belangrijkste cijfers per domein in het overzicht op de volgende pagina’s.

Alumni zuyd / 9


HBO-Monitor

Overzicht HBO-Monitor Domein

Bèta Science

and

Commercieel

PABO

Kunsten

en Financieel

Technology Management

Direct werk gevonden na afstuderen Zoekt ander betaald werk In loondienst Zelfstandig Doorgegaan met vervolgopleiding Doorgegaan met HBO master Doorgegaan met WO master

85,7

80,8

100

69,2

9,2

26,6

0

33,3

93,3

89,8

100

64,7

1,3 1,7 0 29,4 29,6

21,9

57,1

29,6

17,2

0

25

25

31

25

0

0

Werkzaam in Limburg

74,3

81

92,3

58,8

Werkzaam in buitenland

12,9

6,9

0

5,9

Aantal contracturen hoofdfunctie

25 - 32

1,3

3,4

28,6

6,3

33 - 40

85,3

84,7

64,3

37,5

Overuren per week geen

53,3

45,8

1 tot 4

30,7

30,5

5 tot 8

Geen inkomsten uit overuren

42,9

47,1

7,1

35,3

12

13,6

21,4

13,6

87

96,4

100

80

Bruto maandinkomen

(uit contracturen)

2000 - 2500

37,1

41,2

36,4

43,8

2500 - 3000

35,7

31,4

27,3

6,3

3000 - 3500

11,4

7,8

Bruto uurloon

12,50 - 15

37,1

39,2

18,2

15 - 17,50

27,1

23,5

45,5

17,50 - 20

10

5,9

10 / Alumni zuyd

0

26,7

26,7


Gezondheids- zorg

Hotel en

ICT

Facility Management

International

Management

Social

Business and

en Recht

Work

Communication

80,9

82,9

86,7

69,6

86,6

89,8

14,9

19,1

12,8

25,9

15,8

9,5

82

85,6

92,3

85,3

80

85,7

14,7 3,3 2,6

4

3 4,8

20,1

28,8

26,1

34,1

24,6

12,2

13,9

5,9

0

2,3

0

20

33,3

23,5

58,3

32,6

62,5

0

54,8

43,3

73

32,4

78,8

94,7

19,9

5,6

5,4

23

0

0

27,9

6,7

7,7

5,4

16,4

38,1

45,6

83,1

82,1

79,7

74,5

45,2

52,7

49,4

69,2

53,3

58,2

61,9

28,7

20,2

23,1

25,3

27,3

23,8

10

14,6

2,6

13,3

7,3

9,5

82,3

84,6

90

85,1

86,5

86,7

26,2

36,3

22,6

29,4

54,5

41

25,4

35

38,7

20,6

18,2

20,5

5,4

2,5

16,1

7,4

6,8

0

31,3

40,5

38,7

26,9

47,7

23,1

28,1

24,1

32,3

23,9

25

25,6

11,7

2,5

6,5

6

6,8

17,9

Alumni zuyd / 11


Dit is Margaret. Registeraccountant bij de Belastingdienst. Zij is verantwoordelijk voor toezicht bij grote ondernemingen.

Samen met Margaret werken in een dynamische omgeving die constant verandert? Ga naar werken.belastingdienst.nl/accountancy

www.werkenvoornederland.nl


Werken bij Milan Jacobs: combinatie van accountancy en fiscaliteit bij de Belastingdienst.

Milan Jacobs vindt de juiste work-life balance bij de overheidsdienst

Belastingdienst: balans accountancy en fiscaliteit Milan Jacobs heeft bij de Belastingdienst een plek gevonden waar hij zijn accountancykennis combineert met zijn interesse voor fiscale zaken. Tegelijkertijd krijgt hij bij de overheidsdienst alle ruimte om verder te studeren.

BELASTINGDIENST NAAM: MILAN JACOBS ALUMNUS: ACCOUNTANCY (2016) FUNCTIE: CONTROLEMEDEWERKER MEER INFORMATIE: WERKEN.BELASTINGDIENST.NL

“Als je interesse hebt voor fiscaliteit, zit je als accountant hier goed. Dan is het werk de ultieme combinatie”, zegt Milan. De alumnus Accountancy van Zuyd heeft bewust gekozen voor de Belastingdienst, nadat hij in zijn stages kennis heeft gemaakt met de werkzaamheden van een openbaar accountant. “Deze cultuur past beter bij me. Ik hecht veel waarde aan een goede work-life balance.” Hij doet net als de openbaar accountants in het bedrijfsleven jaarrekeningcontroles. Het verschil is dat hij echter controleert vanuit de aangifte met als onderliggende document de jaarrekening. Uitgangspunt bij de controle is derhalve de volledigheid en de juistheid van de aangifte. “Maar ik bepaal in samenspraak met mijn manager wat gecontroleerd wordt. Bij het accountantskantoor krijg je deze verantwoordelijkheid nog niet.”

Duale traject Milan is na zijn hbo-studie meteen doorgerold in het duale traject dat de Belastingdienst hbo’ers aanbiedt. Het eerste half jaar heeft hij alleen maar gestudeerd. Twee dagen in de week in Utrecht een interne opleiding, twee dagen studieverlof en nog op vrijdag een masteropleiding aan de Universiteit Maastricht. “Dat eerste half jaar heb je wel nodig. Bij Accountancy krijg je best veel fiscaal recht, maar niet genoeg om hier te werken.” De eerste maanden wordt daar een basis voor gelegd.

Eigen verantwoordelijkheid Momenteel heeft Milan zijn eigen controleportefeuille op de MKBafdeling in Maastricht. “Je krijgt hier een eigen verantwoordelijkheid. Dat is prettig, want daardoor kun je je snel ontwikkelen.” Dat betekent niet dat hij er in zijn eentje voor staat. “We hebben een platte organisatie waarin iedereen erg toegankelijk is.” Zo’n aangifte controleren is teamwork. Hij overlegt regelmatig met de specialisten van de MKB-afdeling, bijvoorbeeld z’n collega’s die alles van BTW-regels afweten, of van loonbelastingen, et cetera. “Je bent altijd met vijf of zes man bezig met zo’n controle. Eindrapportages worden altijd tegen gelezen. Maar uiteindelijk blijf ik eindverantwoordelijk voor de controle.”

Opleiding Register Accountant Ondertussen heeft Milan zijn post master Register Accountant bijna afgerond. Na de MKB-periode van anderhalf jaar zal hij overstappen naar de controle van grote bedrijven. Daar wordt in auditteams gewerkt. “Totdat ik afgestudeerd ben als registeraccountant word ik vrijgelaten om zoveel mogelijk facetten van het werk te ontdekken.” En dat vindt hij belangrijk. Eigen verantwoordelijkheid en kansen om zich te ontwikkelen zijn belangrijke zaken die Milan in zijn werkkring zoekt. “Je vindt hier echt veel mogelijkheden om door te groeien.”

Alumni zuyd / 13


Interview

Innovatieprijs Logopedie voor Zuyd-alumni die SpreekTour-app ontwikkelen

Nederlands leren spreken met een app Drie alumni Logopedie hebben de landelijke Innovatieprijs Logopedie 2018 gewonnen. Marit Welten, Anna Krispin en Koen van Tok ontwikkelden de app SpreekTour. Met deze app kunnen vluchtelingen - of anderen die Nederlands willen leren - multisensorisch werken aan een betere uitspraak. Want dat is het onderschoven kindje in NT2 taalonderwijs. Dat uitgerekend Marit Welten, Koen van Tok en Anna Krispin een app zijn gaan ontwikkelen waarmee mensen die taallessen volgen hun uitspraak kunnen oefenen, is niet verwonderlijk. “We hebben alle drie interesse in taal en cultuur”, zegt Koen. Als Randstedeling merkte hij bij Zuyd Hogeschool al snel dat Limburgers een andere tongval hebben dan hij gewend was in Haarlem. Anna Krispin, afkomstig uit Duitsland, ondervond aan levenden lijve dat Nederlands leren meer vergt dan een woordenschat en grammaticakennis. “Daar leggen de bestaande apps de nadruk op: het vocabulair en grammatica”, zegt Marit. “Op NT2 scholen is er weinig aandacht voor de uitspraak.” Terwijl een correcte uitspraak erg belangrijk is om je goed verstaanbaar te maken.

Toegankelijker dan een CD Voor hun afstudeerproject bij de opleiding Logopedie zijn de drie daarom aan de slag gegaan met een app: SpreekTour. Daarmee richten ze zich vooral op migranten die NT2 onderwijs (Vreemdetaalonderwijs) volgen. De keuze om een app te ontwikkelen, komt enerzijds doordat

14 / Alumni zuyd

ze iets innovatiefs zochten, anderzijds omdat ze alle drie tot de eerste generatie digital natives behoren. Koen: “We zijn opgegroeid met technologie. Vroeger had je luister CD’s, maar wie heeft er nog een CD-speler? Apps maken het gebruik veel toegankelijker omdat iedereen een smartphone heeft.” Het drietal heeft onderzoek gedaan onder zowel NT2-docenten als -cursisten, waarin de wenselijkheid van zo’n app bevestigd werd. Ze hebben ook gekeken hoe je met designelementen cursisten motiveert. En op een interactieve kaart van Nederland voegen ze culturele elementen toe. De gebruikers reizen in de app door Nederland waarbij ze klanken verzamelen en feiten leren over de cultuur van Nederland. “Zo leer je daar ook nog iets over”, zegt Marit. Vandaar ook de naam SpreekTour.

Uitspraak op drie manieren leren De essentie van de app is dat de gebruiker aan zijn uitspraak werkt door niet alleen te luisteren, maar ook visueel naar de uitspraak te kijken en door directe en indirecte feedback vanuit de app. De eerste functie in de app is het auditief

discrimineren van klanken. Marit: “Het gaat erom dat je de juiste klank hoort. Hoor je een lange of een korte klinker?” Geluid en geschreven klanken helpen de cursist hierbij. De tweede functie is meer visueel ingesteld. In de app zie je een figuur met kaak-, lip- en tongbewegingen klanken vormen. Met 3D animaties van de mondstand wordt de articulatie visueel weergegeven. Dit wordt gecombineerd met een uitgebreide beschrijving van de klankrealisatie. Koen: “In gebieden waar Mandarijn-Chinees wordt gesproken, kennen ze bijvoorbeeld geen r-klank. Als je ziet wat de spraakorganen bij deze klank moeten doen, leer je sneller de juiste uitspraak.” De derde functie is de klank uitspreken en controleren. Omdat er met een app op een smartphone wordt gewerkt, kan de cursist zijn eigen uitspraak gemakkelijk opnemen inclusief zijn mondbewegingen. “De gebruiker ziet zichzelf terug”, zegt Marit. Deze functie van SpreekTour moeten ze nog verder uitwerken. De cursist kan direct feedback krijgen vanuit de app of zichzelf corrigeren aan de hand van een videovoorbeeld.


Anna Krispin, Koen van Tok en Marit Welten ontwikkelen een app om de Nederlandse spraak te leren (Foto: Jessica Frembgen)

Feedback zou ook later van de docent kunnen komen. Koen: ”We hadden verwacht dat ze graag directe feedback zouden krijgen van de app, maar de meningen zijn verdeeld. Waarschijnlijk gaan we daarom beide mogelijkheden inbouwen.” Anna Krispin doet momenteel een masterstudie Linguïstiek in Nijmegen. Marit denkt dat die kennis nog van pas komt om de feedback functie van de app verder door te ontwikkelen.

Doorgaan naast het werk Het winnen van de Innovatieprijs Logopedie motiveert hen namelijk om door te gaan met de app. Voor hun afstuderen hebben ze een prototype gebouwd, dat ze eveneens tijdens hun pitch op het logopediecongres gedemonstreerd hebben aan een volle zaal logopedisten. Marit: “Tot nog toe zijn we

vooral met de inhoud bezig geweest. Momenteel zijn we vooral bezig met het uitwerken van de functies en welk design we willen. De technische zaken doen we met anderen samen.” Het is vooral ook een kwestie van ideeën afbakenen, meent Koen. “Er moet een goede basis app komen, in latere upgrades kunnen we de functies verder uitbreiden. In de ideale wereld zouden we bijvoorbeeld de informatie vanuit iemands moedertaal aanbieden, maar dat is iets voor later.” De drie Logopedie alumni werken in hun vrije tijd verder aan SpreekTour. “Op het jaarcongres hebben we veel contacten kunnen leggen, bijvoorbeeld met logopedisten die gespecialiseerd zijn in uitspraak of meertaligheid”, zegt Koen. Die komen nu van pas. Koen is inmiddels aan de slag gegaan met een stage op een Brusselse NT2-school; Marit werkt

part time in een revalidatiecentrum met volwassenen en Anna studeert verder in Nijmegen. Gaan ze straks een eigen bedrijf starten? Marit: “Wie weet. Onze eerste interesse is NT2-cursisten helpen; we hoeven niet rijk te worden van de app.” Het prijzengeld dat ze gewonnen hebben, geeft ze een steuntje in de rug. Ze willen dit met name gaan gebruiken voor de technische kant van de app. Het mooiste aan de prijs vinden ze de erkenning vanuit het werkveld voor hun onderzoek. “De vakjury was positief en de publieksjury stemde met een groot verschil voor ons. Dat geeft een boost om verder te gaan”, besluit Koen. Wil je meer weten over de app SpreekTour? Op LinkedIn is een aparte pagina aangemaakt. https://www.linkedin.com/ groups/13645062/

Alumni zuyd / 15


Werken bij Mitchell Spork: bij ENGIE combineert hij werk met een duale hbo-opleiding.

Mitchell Spork combineert bij ENGIE werken met duale hbo-opleiding

Meer doorgroeikansen Mitchell Spork heeft bewust voor een groter bedrijf gekozen om zijn werk te combineren met een duale hbo-studie. “Hier heb ik veel meer doorgroeimogelijkheden dan in een kleiner bedrijf.” Voor Mitchell Spork geldt dat ENGIE in haar medewerkers investeert wel heel letterlijk. Hij volgt bij Zuyd Hogeschool de duale opleiding Engineering. ’s Maandags heeft hij onderwijs, de rest van de tijd werkt hij op Chemelot of volgt hij aanvullende cursussen en trainingen. ENGIE betaalt zijn opleiding en biedt studiefaciliteiten aan. “Zolang ik het vooraf afstem, is het geen probleem als ik onder werktijd een uurtje met mijn studie bezig ben.”

NAAM: MITCHELL SPORK OPLEIDING: VOLGT DUALE HBO OPLEIDING ENGINEERING WERK: ENGIE SERVICES ZUID FUNCTIE: WERKVOORBEREIDER ENGIE NEDERLAND IS EEN SERVICESEN ENERGIEBEDRIJF DAT LEIDING NEEMT IN DUURZAME VERANDERING EN IS ONDERDEEL VAN DE BEURSGENOTEERDE ENGIE GROEP MET 160.000 MEDEWERKERS.

16 / Alumni zuyd

Schaalgrootte van ENGIE Mitchell is na zijn mbo-studie bij ENGIE Services Zuid gestart als monteur; nu is hij werkvoorbereider in een van de fabrieken op het Chemelot terrein. “De ervaringen die ik als monteur heb opgedaan, komen in mijn calculatiewerk als werkvoorbereider goed van pas. Ik weet daardoor wat ik tegenkom in de fabriek; dat is anders dan wat in de handboeken van de klant staat.” ENGIE vindt deze praktijkervaring belangrijk. Leidinggevenden die ervaring in de uitvoering hebben, weten waarover ze praten. Voor zijn hbo-studie kan hij terugvallen op de brede ervaring die er in de ENGIEorganisatie is. De studenten moeten zo’n 70 procent van hun competenties uit hun werk halen. Op dat punt plukt Mitchell de vruchten van de schaalgrootte van ENGIE Services Zuid, waar zo’n 1600 medewerkers in de weer zijn met technische opdrachten voor uiteenlopende opdrachtge-

vers. “Doordat ENGIE zo groot is, vind ik altijd wel iemand die me de juiste informatie kan aanreiken voor het thema dat we op school behandelen.”

Veiligheid op 1 De manier van werken in de procesindustrie is wel heel anders dan hij gewend is in het bedrijf van zijn vader, dat luchtkanalen in bedrijfsgebouwen aanlegt. “Veiligheid staat hier voorop. Dat betekent ook bij 30 graden persoonlijke beschermingsmiddelen dragen. Het betekent ook wachten op vrijgave voordat je kunt beginnen. Je kunt hier pas meters maken als de veiligheid gegarandeerd is. Daar moet je je bij neerleggen.”

Kansen pakken Mitchell is zeker van een vaste baan als hij de hbo-opleiding succesvol afrondt. Welke, dat wordt pas tegen die tijd beslist. “Het liefst in een functie waarin ik met klanten en subcontractors samenwerk.” In de platte bedrijfsstructuur en de open sfeer waarin medewerkers en leidinggevende informeel met elkaar omgaan, is veel bespreekbaar. Medewerkers die laten zien over de juiste capaciteiten en vaardigheden te beschikken, kunnen bij de technisch dienstverlener ver doorgroeien. Afspraken nakomen, zaken snel oppakken, dat zijn aspecten die bij ENGIE tellen. Mitchell: “Als je laat zien dat je verantwoordelijkheden aan kan, krijg je ze. En dan kun je hier ver komen.”


Vervolgstudie

Wat als je opleidingskosten uit eigen zak moet betalen?

Subsidie voor scholing Leven lang leren is noodzakelijk om je kansen op de arbeidsmarkt in de toekomst open te houden. Veel werkgevers betalen mee aan opleidingen. Maar wat als dat niet het geval is? Er zijn subsidiemogelijkheden en vanaf 2021 kan iedereen zijn STAP-budget aanvragen. Momenteel zijn er verschillende subsidie- en stimuleringsregelingen. - Het levenlangleren krediet: je wilt starten met een bachelor- of masteropleiding, maar hebt geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Bekijk dan of je in aanmerking komt voor het levenlangleren krediet van de overheid op de website van DUO. - Fiscale aftrek studiekosten (inkomstenbelasting): volg je een training of opleiding voor je (toekomstige) beroep en betaal je de kosten zelf? Dan kun je de uitgaven aftrekken in de aangifte loonbelasting als persoonsgebonden aftrek. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst. Let op: de fiscale aftrek is nog mogelijk in 2019 en 2020. Daarna vervalt de tegemoetkoming en wordt deze vervangen door het STAP-budget.

- Subsidies brancheorganisaties: in sommige sectoren kun je gebruik maken van een subsidie uit een Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) van de brancheorganisatie. Wil je weten of jouw brancheorganisatie zo’n fonds heeft? Je vindt een overzicht van de erkende O&O-fondsen door de QR-code te scannen.

Het STAP-budget: je eigen ontwikkelbudget Vanaf 2021 richt de overheid de tegemoetkoming voor studiekosten

anders in. Dan wordt het STAP-budget geïntroduceerd. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkpositie. Met het STAP-budget kun je een ‘ontwikkelbudget’ aanvragen van 1000 tot 2000 euro per jaar. Bijvoorbeeld om een cursus te volgen of een certificaat te halen. Belangrijk is daarbij dat het opleidingstraject gericht is op loopbaanontwikkeling of een betere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Je vraagt het budget straks aan via een online loket van het UWV. De regeling is op dit moment nog niet helemaal uitgewerkt. Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Zuyd Professional. Daar kun je ook altijd terecht voor een persoonlijk advies. +31 (0) 88 989 30 00 of info@zuydprofessional.nl www.zuydprofessional.nl

Alumni zuyd / 17


Interview Interview

De baan van je leven in de Randstad of het sociale leven dat je in Limburg gewend bent?

Betere work-life balance Limburg heeft last van braindrain, hoor je wel eens. Hoger opgeleide jongeren trekken weg omdat de beste banen in de Randstad te vinden zijn. Coen von Berg (People & Business Management) legde de omgekeerde weg af. Hij is teruggekomen naar Limburg voor een betere work-life balance. En die bevalt hem hier prima, net zoals zijn nieuwe baan. Daarmee heeft hij zelfs stappen kunnen maken die hij op zo’n jonge leeftijd niet verwacht had. Coen von Berg (alumnus PBM 2018) heeft een passie en dat is mode. “Tijdens de studie ben ik vaak met mijn OV-kaart naar Amsterdam gereisd als er exclusieve sneakers uit kwamen. Kocht ik twee paar; eentje om door te verkopen zodat ik mijn eigen paar gratis had.” In zijn laatste jaar People & Business Management stond het voor hem vast: een afstudeerstage in de mode. En dan moet je in Nederland in Amsterdam zijn. Eenmaal in de hoofdstad rolde Coen, door zichzelf goed te presenteren, in een vaste baan in de

18 / Alumni zuyd


Na een jaartje in de Amsterdamse modewereld te hebben gewerkt, is Coen von Berg bewust teruggekomen naar Limburg voor een betere work-life balance. “Maar de maatpakken draag ik nog elke dag op mijn werk.”

Ik denk dat je als jongvolwassene altijd wel iets mist; na je afstuderen heb je nooit een totaalpakket modewereld. De sector waar hij een klik mee heeft, wat belangrijk is als je 40 uur in de week moet werken. “De weken vlogen voorbij.” Bij Munro Tailoring, een van de grootsten in de B2B wereld van maatpakken, is Coen aan de slag gegaan als jr buyer. “Munro had veel creatieve mensen in dienst; niemand was bezig met de vraag of het wel allemaal efficiënt gebeurde.”

Twijfels slaan toe Je zou denken dat Coen zich als een vis in het water voelde in de hoofdstad. Een baan in de mode, elke dag tussen de maatpakken, in een functie die aansluit op zijn bedrijfskundige achtergrond. En wonen en leven in Amsterdam, zijn andere droom. “Op professioneel vlak had ik nog lang bij het bedrijf kunnen blijven. Maar ik kreeg langzaam het gevoel dat ik in Amsterdam niet gelukkig zou worden”, zegt Coen over de twijfels die na enkele maanden toesloegen. “Het sociale leven in de Randstad is anders dan in Limburg.” De PBMalumnus wil er geen waardeoordeel mee uitspreken. Maar hij merkte dat het ook ná werk dikwijls al snel over het werk ging, als hij met collega’s iets ging doen. De mentaliteit is er anders; het leven is er gehaaster, velen zijn carrièregericht. “En als ik mijn vrienden in Maastricht opzocht, sliep ik bij mijn ouders thuis in het logeerbed. Dat voelt anders.” Bovendien moest hij bij zijn verhuizing zijn eigen appartement dat hij zich als student in Maastricht kon veroorloven - “door hard te werken naast de studie” - opgeven om in Amsterdam woonruimte te delen.

“En zelfs dat kostte me meer dan ik in Maastricht voor een eigen appartement betaalde.”

Moeilijkste keuze tot nog toe Vooral het gevoel dat z’n work-life balance uit het lood was geslagen “ik merkte soms op zondagavond dat ik dacht: gelukkig het is bijna maandag” - heeft hem doen besluiten terug te komen naar Maastricht. “Ik ging twijfelen over mijn leven in Amsterdam. Ofwel ik heb een leuke baan maar daar buiten niks. Of ik doe een stap terug, maar heb wel een leuk leven. Met familie en vrienden om me heen.” Coen bestempelt zijn ervaring in Amsterdam als een leermoment. De beslissing om terug te komen naar Limburg en hier ander werk te zoeken, noemt hij de moeilijkste beslissing uit zijn leven tot nog toe. “Welk besluit je ook neemt, je geeft iets op. Ofwel privé ofwel in je werk.” Toch heeft hij absoluut geen spijt van deze stap. Na een maandje pendelen tussen Maastricht en Amsterdam, is Coen deze zomer bij VodafoneZiggo aan de slag gegaan als Service Delivery Manager (Business Analytics). Een functie die toen hij met zijn studie begon, niet eens bestond bij het telecombedrijf. “Een bedrijf als VodafoneZiggo beschikt over gigantische hoeveelheden data in allerlei systemen. Ik breng ze samen en maak ze hapklaar voor het management.” Voor een buitenstaander lijkt het misschien saai, maar juist het menselijke contact, het politieke spel en het overtuigen van anderen maken volgens Coen dat zo’n functie op het lijf van een PBM-alumnus geschre-

ven is. “Ik help het managementteam met het onderbouwen van hun strategie met data. Ik verzamel data maar ben ook bezig met rapporten opstellen, grafieken maken, presenteren, allemaal zaken die in mijn opleiding veel aan bod zijn gekomen. Daarnaast ondersteun ik de directeur bij het opstellen van strategische plannen ten aanzien van onze digitale transitie.” Dat hij geen achtergrond in Business Intelligence heeft, mist hij niet. “Ik denk dat je als jongvolwassene altijd wel iets mist; na je afstuderen heb je nooit een totaalpakket. Het helpt als je weet wat je wel kunt, hoe je dat kunt inzetten voor het bedrijf en wat je wilt leren.” Daarmee heeft Coen VodafoneZiggo in de sollicitatieprocedure kunnen overtuigen. “Ben eerlijk in je brief; zeg wat je wel kunt en wat niet en laat zien wat je wilt leren.”

Mode weer een hobby Wat hem vooral bevalt in zijn nieuwe baan, is dat hij op strategisch niveau kan opereren. De verantwoordelijkheid die hij krijgt, geeft hem energie. “De directeur aan wie ik rapporteer, zit in het senior managementteam van VodafoneZiggo Nederland. Ook hiervan krijg ik een kick.” Tegelijkertijd heeft hij geleerd een streep te trekken, om te voorkomen dat hij zichzelf volledig verliest in z’n werk. “Natuurlijk pak ik ’s avonds de telefoon op. Of reageer ik op een e-mail van een collega. Maar ik ga ook op stap met mijn vrienden en dan reageer ik niet. Daardoor vergaat de wereld niet. Ik heb hier een betere balans kunnen vinden. Werk wordt beoordeeld op de inhoud, niet op je aanwezigheid. Een bedrijf heeft er meer aan dat ik goed werk lever dan dat ik na zessen mijn gezicht nog laat zien op kantoor.” Mist hij de modewereld? Ja, antwoordt Coen direct. Hij zit nog elke week achter zijn laptop om te kijken of hij een paar exclusieve sneakers of andere mode kan scoren. “Maar nu is het hobby.”

Alumni zuyd / 19


Werken bij In zes jaar tijd is Jolene binnen Obvion via diverse functies doorgegroeid naar een functie als Business Consultant.

Doorgroeimogelijkheden bij Obvion Jolene Dubois heeft de ambitie zichzelf steeds verder te ontwikkelen en kansen te pakken. Bij Obvion heeft ze dit kunnen realiseren.

NAAM: JOLENE DUBOIS OPLEIDING: PEOPLE & BUSINESS MANAGEMENT, MER (FEBRUARI 2013) FUNCTIE: BUSINESS CONSULTANT BIJ OBVION OBVION HYPOTHEKEN WWW.OBVION.NL

Na haar afstuderen heeft Jolene een aantal maanden gewerkt in de detailhandel. In 2014 startte ze bij Obvion als medewerker Beheer. Bij de afdeling Beheer worden hypotheekmutaties verwerkt naar aanleiding van verzoeken van klanten en adviseurs. Ze heeft daar in verschillende teams gewerkt. Ongeveer twee jaar later was er sprake van een vaste aanstelling en de doorgroei naar een functie waarbij je lastigere vraagstukken behandelt. Ze houdt ervan om steeds nieuwe dingen te ontdekken, te leren en zichzelf steeds verder te ontwikkelen. Bij Obvion kreeg zij de kans om naast haar reguliere werk ook andere werkzaamheden op te pakken. “Daar heb ik veel van geleerd en zo had ik dagelijks veel afwisseling in mijn werkzaamheden. Ik hou van de dynamiek die ontstaat als je met meerdere zaken bezig bent.”

Veranderadviseur: verbinden op inhoud Deze administratieve functies en de daarmee opgedane praktijkervaring blijken een goed fundament te zijn voor de stap die ze nu binnen het bedrijf gemaakt heeft: sinds augustus is Jolene bij Obvion werkzaam als Business Consultant. Daarvoor heeft ze 6 maanden ad interim ervaring opgedaan in een intern project over privacy. Het team Business Consultancy helpt Obvion met het vertalen van veranderwensen. Je werkt in projecten of in agile teams. Jolene

20 / Alumni zuyd

houdt zich nu bezig met beleidsstukken. Ze ondersteunt beleidsverantwoordelijken en beleidsuitvoerenden bij het vertalen van dit beleid naar de business van Obvion en waar nodig het implementeren van dit beleid. “Je onderzoekt wat de verandering is, waar het onze business raakt, welke risico’s er kunnen ontstaan. Waar nodig ga ik met de afdelingen aan de slag met de implementatie van de veranderingen”, zo verduidelijkt ze haar werk. Het is een baan die bij haar past, niet alleen qua MER-achtergrond, ook qua persoon. “Ik ben graag kartrekker, denk mee en verbind mensen en ideeën op de inhoud.”

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling Drie jaar geleden werd Jolene key user voor de afdeling waar ze toen werkte in een agile team. Dat heeft haar ambitie om consultant te worden aangewakkerd. Ze heeft zelfs haar persoonlijk ontwikkelbudget dat iedere medewerker bij Obvion krijgt ingezet voor een uitgebreid assessment. “Ik wilde zeker weten of het in me zat. De uitkomst was positief.” Obvion stimuleert dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Samen met het teamwerk bij Obvion maakt dit dat ze zich hier thuis voelt. De sfeer is open en informeel. “Hard werken maar tussendoor ook een lolletje. We gaan op een normale, respectvolle manier met elkaar om. En je mag ook als jonge medewerker met ideeën komen. Meedenken wordt gewaardeerd.”


Kort nieuws Sabrina Keinemans: lector Sociale Integratie.

Sabrina Keinemans lector Sociale Integratie Sabrina Keinemans is benoemd tot lector Sociale Integratie bij het lectoraat Sociale Integratie van Zuyd Hogeschool. In haar vorige werk heeft ze zich met name beziggehouden met kwetsbaar burgerschap. Dat thema vormt ook de basis onder de verschillende onderzoekslijnen van het lectoraat. Sabrina heeft in Utrecht Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht gestudeerd. Daar studeerde ze in 2002 cum

laude af. In 2011 promoveerde zij aan de Universiteit van Tilburg op een onderzoek naar de leefwereld van zeer jonge moeders. Ze heeft bij meerdere kennisinstituten als onderzoeker en docent gewerkt, het laatst bij de Hogeschool Utrecht. Aandacht voor burgers die - sociaal, economisch, politiek - in de marge van de samenleving verkeren, vormt de rode draad in haar onderzoek. Dat thema gaat ze ook binnen het lectoraat van Zuyd verder invullen.

Diploma zoek? Download het gratis Het kan gebeuren: je kunt je diploma nergens vinden en je hebt het juist nu nodig voor een sollicitatie. Geen probleem, bij DUO kun je gratis een digitaal uittreksel downloaden. Het is zelfs mogelijk om een papieren versie op te vragen. Het digitale uittreksel is een pdf met een certificaat dat de echtheid van het document bewijst. Dit staat in de blauwe balk bovenaan het document. Het document kan alleen

digitaal worden gebruikt, zodra je het print, verliest het zijn geldigheid. Wie z’n diploma echt kwijt is en een papieren versie nodig heeft, kan bij DUO een nieuw document bestellen. In het Diplomaregister zijn ook online diplomagegevens beschikbaar. De documenten blijven minstens zestig jaar in het register staan. Hier ga je direct naar de diploma wizard op de website van DUO https://bit.ly/2oj1GLm

Alumni zuyd / 21


Interview

Lector Data Intelligence Roger Bemelmans schetst geen doemscenario maar pleit voor discussie

Wat als robots en AI slimmer worden dan de mens? Robots en kunstmatige intelligentie (AI): als je sommige experts mag geloven, gaan ze veel werk van ons overnemen. Computers die diagnoses stellen. Taxi’s die zonder chauffeur de weg zoeken naar de klant en diens bestemming. Worden we allemaal werkloos? Dreigen er doemscenario’s? Of kunnen we ook profiteren van deze ontwikkeling? Roger Bemelmans, lector Data Intelligence bij Zuyd, is optimistisch maar waarschuwt tegelijk voor de risico’s. Wat als die systemen slimmer worden dan de mens?

22 / Alumni zuyd


Wij bouwen de systemen nu vanuit het perspectief wat wij belangrijk vinden. Maar met AI worden de systemen zelflerend, ze ontwikkelen zichzelf

Roger Bemelmans (alumnus Informatica van de vroegere HTS Heerlen) was als kind een fan van Star Trek. Thuis praat hij regelmatig met Alexa, een van de slimme assistenten waar we anno 2019 op kunnen terugvallen als we het zelf even niet meer weten. “We leven in een spannende tijd; het is niet meer science fiction, voor een deel zijn we er al mee bezig”, zegt hij. De lector Data Intelligence van Zuyd houdt van de nieuwste technologie. Desondanks was zijn inaugurale reden begin juni niet louter een lofzang op de kansen die big data biedt. Hij liet ook een duidelijke waarschuwing horen. “Goeroes op het gebied van AI (kunstmatige intelligentie) voorspellen dat AI over vijftig jaar op het cognitieve niveau van de mensen zit. Drie jaar daarna zijn de systemen slimmer dan wij. Dat is verontrustend. Het is niet een filmregisseur in Hollywood die dit zegt, maar vooraanstaande wetenschappers. En vijftig jaar betekent voor veel mensen dat dit nog in hun leven gaat gebeuren.”

Tijd voor discussie De lector wil de ontwikkelingen absoluut niet tegenhouden. Daarvoor ziet hij veel te veel mogelijkheden die AI biedt. Hij wilde in zijn inaugurale rede wel een signaal geven dat het tijd wordt voor een maatschappelijke discussie. Als robotmachines beslissingen voor ons nemen die wij niet meer kunnen begrijpen, moeten we ervoor zorgen dat AI

onze normen en waarden meeneemt in de afwegingen. Stephen Hawking zei enkele jaren geleden in een interview dat dit misschien wel de belangrijkste maatschappelijke discussie van deze tijd is. Belangrijker dan die over het klimaat. Roger Bemelmans is het daar mee eens. “Wij bouwen de systemen nu vanuit het perspectief wat wij belangrijk vinden. Maar met AI worden de systemen zelflerend, ze ontwikkelen zichzelf. Software past zijn eigen code aan. Het is een evolutionaire doorontwikkeling van de software, waar wij niet meer bij betrokken zijn. Welke afwegingen gaat zo’n systeem dan maken?” Om aan te tonen hoe complex dit is, noemt hij als voorbeeld de zelfrijdende auto. De software wordt geprogrammeerd met veiligheid als belangrijk thema. Ethische aspecten komen daarbij aan bod. Maar maakt zo’n systeem straks nog steeds de afwegingen zoals wij dat willen? “Wat beslist de software als een kind op de achterbank van de zelfrijdende auto zit en twee oma’s de weg oversteken en een botsing onvermijdelijk is? Kiest de software voor het kind omdat dit nog een leven voor zich heeft?”

AI biedt enorme kansen Denken dat je deze ontwikkelingen kunt tegenhouden is zinloos, vindt hij. Dat zou ook zonde zijn, want zelflerende software in combinatie met de enorme rekenkracht van de moderne computers, biedt geweldige

perspectieven. Niet alleen kunnen robots en computers dom, vervelend en gevaarlijk werk overnemen. In sommige zaken zijn ze gewoon beter dan wij mensen, bijvoorbeeld medische diagnoses stellen. Ons brein, legt hij uit, is eigenlijk nog steeds primitief geprogrammeerd. “Ons brein is getraind in reactief handelen.” Herkennen we gevaar, willen we wegrennen. We zijn goed in overleven, maar plannen en ver vooruitdenken gaat ons al moeilijker af. “Waarom krijgt iedereen in mei vakantiegeld? Waarom hebben we met zijn allen afgesproken dat je AOW krijgt als je met pensioen gaat? Omdat we het niet voor elkaar krijgen te sparen. Ons brein is geconditioneerd voor korte termijn beloningen.” Het menselijk brein is gedoemd de wedstrijd met AI te verliezen. Wij kunnen hooguit vijf zaken meewegen in een beslissing. AI kijkt veel verder vooruit. Zoals destijds bij het spelletje Go tegen de wereldkampioen. De computer maakte een zet die niemand snapte, maar won wel de wedstrijd omdat was berekend dat statistisch gezien de kans op winnen het grootste was met die zet, ook al was het een overwinning met een minimale marge. Hoewel dit soort voorbeelden de suggestie wekken dat AI al ver ontwikkeld is, staan we volgens Roger Bemelmans pas aan het begin. Het einddoel over 50 jaar is nog ver weg. “Op dit moment moeten we het vooral hebben van de brute rekenkracht

Alumni zuyd / 23


Interview

van computers. Daarmee weten we uit data veel winst te halen.”

Slimmere vuilnisbakken Precies daarom heeft Zuyd Hogeschool het lectoraat Data Intelligence in het leven geroepen als onderdeel van de Smart Services Campus. De grote bedrijven in de regio hebben wel hun mensen die dit oppakken. Het midden- en kleinbedrijf echter niet; maatschappelijke instellingen evenmin. Dat is de doelgroep waar het nieuwe lectoraat zich op richt, om hen te helpen meerwaarde uit data te halen. “Organisaties kunnen

voordelen halen doordat de computer in korte tijd veel scenario’s kan doorrekenen. Bijvoorbeeld bedrijfsprocessen. Dat is precies hetgeen waar wij mensen slecht in zijn.” De robot herkent bijvoorbeeld als een pomp op slechts 30% van het vermogen draait en weet uit de data waar het systeem mee gevoed is, dat de pomp dan binnen twee weken stuk gaat. “Predictive maintenance kan de industrie helpen.” Ook op het maatschappelijk vlak zijn er voorbeelden. Met de gemeente Heerlen onderzoekt het lectoraat hoe de vuilnisbakken in de openbare ruimte

slimmer gemaakt kunnen worden, zodat ze op tijd geleegd kunnen worden en er minder zwerfafval op straat komt. Voor de politie heeft men op basis van data simulaties gedaan wat er gebeurt als een bepaalde schakel uit een softdrugnetwerk wordt gehaald. Elektriciens bleken het belangrijkste knooppunt te zijn. “Als je die eruit haalt, schakel je het netwerk voor langere tijd uit.” Dichterbij huis onderzoekt het lectoraat of op basis van data slimme begeleidingssystemen voor het onderwijs gebouwd kunnen worden. Een digitale study buddy, zo noemt Roger dit systeem. “Door data te analyseren, proberen we patronen te herkennen en daarop te reageren met een actie.”

AI is vanaf de eerste dag volwassen

Lector Data Intelligence Roger Bemelmans pleit voor een maatschappelijke discussie over hoe we normen en waarden kunnen inbouwen in Kunstmatige Intelligentie, voordat deze de mens voorbijstreeft in cognitief vermogen.

24 / Alumni zuyd

Het lectoraat doet dit onder andere via opdrachten en minoren, waarin studenten aan concrete opdrachten uit het bedrijfsleven of publieke instellingen werken. Hij merkt dat bedrijven hiervoor openstaan en dat studenten niets liever doen dan bezig zijn met nieuwe technologie in een realistische context. Als het aan hem ligt, worden deze minoren breder getrokken dan de eigen ICT-opleidingen. Co-creatie daar gaat het om “Als we samen ontwikkelen komen we tot betere producten.” Zuyd heeft deze brede minoren tot een van de speerpunten voor de komende jaren benoemd. Dat vergt nog het nodige werk van alle partijen, merkt de lector. “We moeten die kant op, ook al moeten we daarvoor uit onze comfortzone komen.” Want hiermee kunnen ontwikkelingen versneld worden. En dat is noodzakelijk op het vlak van kunstmatige intelligentie. De voorspelling van de goeroes dat AI over 50 jaar zo slim is als de mens, dateert van twee jaar geleden. De realiteit is dus alweer wat dichterbij gekomen. Soms gaat het daardoor wringen. Het menselijk brein is het resultaat van een evolutie van miljoenen jaren. En een mens heeft twintig jaar nodig om volwassen te worden. AI is dat vanaf de eerste dag.


Interview Werken bij Kay Heijnen: Pragmatics had meteen ideeën hoe ik mijn doel, verder studeren, kan bereiken.

Pragmatics biedt Kay Heijnen (Bedrijfseconomie) de kans om snel stappen te zetten

Ervaring in finance en control Ondanks dat Kay Heijnen pas anderhalf jaar geleden afstudeerde aan de opleiding Bedrijfseconomie, heeft hij al een pak ervaring opgedaan in verschillende organisaties. Daarnaast is hij inmiddels gestart met een post-bachelor opleiding. Kay wilde graag verder studeren en Pragmatics stimuleert dat.

NAAM: KAY HEIJNEN AFGESTUDEERD: BEDRIJFSECONOMIE (2017) FUNCTIE: JUNIOR CONSULTANT WERKGEVER: PRAGMATICS, INTERIM BUREAU VOOR FINANCE & CONTROL PROFESSIONALS WWW.PRAGMATICS.NL

Kay Heijnen wil net als veel van zijn studiegenoten niks liever dan als controller strategisch meedenken in een organisatie; vooruitkijken. “Je wordt echter niet zomaar controller. Daarvoor moet je eerst een aantal zaken goed beheersen. Ik heb inmiddels geleerd dat ik veel dingen nog niet weet,” zegt de alumnus Bedrijfseconomie van Zuyd. Hij werkt als junior consultant bij Pragmatics. Dit bureau voor interim management en consultancy biedt organisaties tijdelijke ondersteuning op het vlak van finance en control. Kay’s eerste opdracht was bij Brightlands Chemelot Campus in Geleen, dat voor een aantal dagen in de week een junior financial accountant zocht. “Daar ben ik vooral met maandafsluitingen bezig geweest en was ik verantwoordelijk voor het crediteurenbeleid.” Tegelijkertijd kon hij aan de slag bij Sitech, dat een aantal shared facilities op bedrijventerrein Chemelot beheert. Het zocht een professional voor het optimaliseren van onder andere de payroll-rapportages. Hiermee kwam de carrière van Kay in de lift en Pragmatics regelde vervolgens weer een volgende, bijpassende opdracht voor hem. Bij twee business units van Sitech werkt Kay momenteel als assistent-controller. “Dat is al meteen een stap hoger.”

Ervaring en netwerk Het zijn allemaal typische opdrachten, waarvoor Pragmatics financiële professionals zoekt. Kay vindt dit een ideale manier om een brede ervaring in meerdere organisaties op te doen.

Elke organisatie kiest immers voor een andere opzet van de financiële administratie met weer andere systemen en processen. “Het is leerzaam om die verschillende manieren te zien.” Ook het brede netwerk dat hij opbouwt, ziet hij als een pluspunt. “Soms is het wel uitdagend, zeker toen ik bij twee verschillende organisaties werkte. Dan moet je snel schakelen.”

Vervolgstudie Ervaring opdoen is voor Kay niet voldoende. Voor hem is het eveneens belangrijk dat hij verder kan studeren. Kay volgt inmiddels een post-bachelor/pre-master opleiding. “In mijn eerste gesprek heb ik aangegeven dat studeren voor mij belangrijk is. Pragmatics had meteen ideeën hoe ik mijn doel kan bereiken. Pragmatics komt tegemoet aan de studiebelasting en geeft extra studieverlof. Dit studieverlof mag ik flexibel benutten. Zo’n flexibele houding vind ik bijzonder positief.” Pragmatics besteedt veel aandacht aan de ontwikkeling van hun eigen medewerkers. Naast diverse opleidingen en trainingen, onder andere via het Pragmatics Business College, worden er maandelijks intervisies gehouden. Kay: “Met twee senior consultants gaan we dan aan de slag met zaken die je in het werk tegenkomt. Dat kan een inhoudelijk punt zijn, maar ook bijvoorbeeld hoe je met bepaalde zaken bij een klant omgaat.” Op die manier wordt Kay’s bagage met ervaringen voortdurend verder aangevuld.

Alumni zuyd / 25


Zuydreportage

ilionx-medewerkers ontwikkelen in hun vrije tijd aangepaste gameconsole voor Job

Beter en sneller gamen Job Claessens (18) kan, door een cerebrale parese, zijn spieren niet zo precies controleren als anderen. “Hierdoor kan ik sommige knoppen op mijn Xbox controller niet gebruiken.” Dat maakt hem bij voorbaat kansloos als hij het FIFA game online speelt tegen ‘echte’ tegenstanders. Een groep ilionx-medewerkers ontwikkelt voor hem een oplossing. Daarbij zetten ze Artificiële Intelligentie (AI) in om het spel een therapeutische meerwaarde te geven.

ILIONX MAASTRICHT WWW.ILIONX.COM

26 / Alumni zuyd

Twee jaar geleden werkte Job mee aan het internationale LUDI-congres bij Zuyd Hogeschool. Een congres gewijd aan spelen door kinderen met een beperking. “Gamen hoort tegenwoordig ook bij spelen”, zegt Job. Hij daagde de internationale therapeuten en technici uit een oplossing te bedenken zodat hij ondanks zijn beperking het FIFA game online kan spelen. “Als ik tegen de computer speel, kan ik het niveau aanpassen. Maar ik wil graag van online spelers winnen.” Het LUDI-

congres duurde te kort om een oplossing te ontwikkelen. Via Zuyd Hogeschool is Job wel in contact gekomen met ilionx, een IT-dienstverlener.

Q-LABS: innovatielab “Wij zijn sterk in het maken van end-to-end oplossingen, waarmee we klanten helpen hun business te verbeteren. Weinig IT-bedrijven hebben daarvoor alle disciplines in huis, zoals wij”, zegt Jorik Uiterwijk, Managing Consultant bij ilionx


In hun vrije tijd ontwikkelen medewerkers van ilionx een systeem zodat Job Claessens, ondanks zijn handicap, het FIFA game sneller en beter kan spelen.

In Q-LABS worden medewerkers helemaal niet geremd in hun ambities

Maastricht. Het bureau groeit snel: alleen al in Limburg van 20 naar 200 medewerkers in tien jaar tijd. Landelijk werken er rond de 1000 medewerkers. Om medewerkers in zo’n snelgroeiende organisatie de ruimte te geven kennis te maken met andere disciplines en samen te werken met collega’s buiten klantprojecten om, heeft ilionx twee jaar geleden Q-LABS opgericht. Dit is het innovatielab. Zo’n 35 ilionxmedewerkers werken in hun vrije tijd aan projecten zoals de gameconsole voor Job. “In Q-LABS krijgen ze de kans om kennis te delen en aan technische innovaties te werken waar ze bij de klant niet zo snel aan toe komen.” Q-LABS heeft uitstraling naar de markt. “We zijn bekend als grote IT-consultancy partij, maar willen ook de innovatie opzoeken bij kleine partijen (startups). Op die manier is Q-LABS niet alleen een lab voor collega’s en studenten om samen te werken, maar helpen we ook (mogelijke) klanten met innovatie. Het leuke is dat je dan ook een product owner hebt, een klantcase zorgt voor extra motivatie.”

Maatschappelijke betrokkenheid Het eerste Q-LABS project had meteen een praktische insteek voor de medewerkers zelf. Jorik: “’s Ochtends moet je nog wel eens een rondje rijden om een vrije parkeerplek te vinden. In een half jaar hebben we een prototype gebouwd van een systeem dat middels een camera registreert welke parkeerplaatsen vrij zijn. Met behulp van geofencing sturen we op het juiste moment een bericht waar je het beste kan parkeren.” De ideeën voor

projecten komen meestal van de medewerkers zelf. Die pitchen hun idee; de groep beslist. ilionx werkt veel samen met Zuyd Hogeschool. Hieruit is het project rond de gameconsole voor Job voortgekomen.

Patroonherkenning Cerebrale parese is een aandoening waardoor de hersenen niet het juiste signaal aan de spieren geven, zodat die op het goede moment de beweging maken die je wilt. Bijvoorbeeld een knop op de gameconsole indrukken. Job staat hierdoor eigenlijk al met 1-0 achter als hij het online opneemt tegen een andere speler. De ilionx-medewerkers ontwikkelen daarom een nieuw apparaat dat hij aansluit op zijn Xbox Adaptive Controller. Jorik: “Zo kan Job bijvoorbeeld door zijn hoofd te bewegen op doel schieten.” De medewerkers in Q-LABS willen nog meer. “We willen met AI en patroonherkenning de spasmen bij Job zien aankomen. Dan kan het systeem voor hem al de knop indrukken.” Maar dat is de toekomst. Als eerste willen ze de bewegingen registreren met behulp van een camera en deze bewegingsdata analyseren en beschikbaar maken via een dashboard voor Jobs ergo- en fysiotherapeut. Zij kunnen daaruit afleiden welke bewegingen goed voor hem zijn. “Die kunnen wij weer in het spel verwerken. Het spel spelen wordt dan een incentive; het motiveert omdat het goed is voor zijn gezondheid.”

Voldoening Alain van Deursen, overdag Business Intelligence Consultant, is één van de medewerkers die aan de gameconsole

meewerkt. “Het is een mooie kans om andere mensen uit de organisatie te leren kennen. Het levert bovendien kennis op. Normaal zit ik niet zo sterk in de Microsoftproducten. In Q-LABS heb ik ervaring opgedaan met de Azure cloud.” Ook het gameproject vindt hij boeiend. “Vroeger heb ik zelf veel games gespeeld. Het is interessant er nu weer mee bezig te zijn.” Alain haalt veel voldoening uit het feit dat hij iets voor een ander kan doen. “Ik hou er een goed gevoel aan over als ik die jongen vooruit kan helpen, het gamen gemakkelijker voor hem maak.” Het bouwen van een oplossing voor Job is niet gemakkelijk. “We zitten nog midden in het proces”, zegt Job, die al twee aanpassingen heeft getest. “Ik vind het leuk dat er over mijn vraag wordt nagedacht. Ik probeer wat ze ontwikkelen, geef aan wat wel en niet werkt. Zo reageert de knop nu al op een lichte aanraking, dat is handig. De aanpassing zit echter nog niet vast op mijn blad, daar moet nog naar gekeken worden.”

Ambities niet geremd De dozen pizza’s die op elke Q-LABS avond worden bezorgd, zijn een goede motivator, lacht Jorik. “De meerwaarde is echter vooral dat je hier kennis en ervaring opdoet. Bij klanten ben je gebonden aan de projectkaders, bij Q-LABS heb je alle vrijheid. Je ambitie wordt hier niet afgeremd.” Job realiseert zich goed dat de ilionx-medewerkers alles in hun vrije tijd doen. “Er kan dus niet binnen een week resultaat zijn. Maar natuurlijk hoop ik dat ik uiteindelijk beter en sneller kan gamen.”

Alumni zuyd / 27


Interview

Betere vertaalsoftware verandert het werk van de vertaler, maar:

“Goede vertalers blijven nodig” Als je sommige voorspellingen mag geloven, gaan veel beroepen verdwijnen doordat robots, algoritmes en kunstmatige intelligentie taken van de mens overnemen. Staan vertalers vooraan in de rij nu vertaalsoftware steeds beter wordt? Joop Bindels is zelf alumnus van de Vertaalacademie in Maastricht. Tegenwoordig werkt hij er als docent en leert hij de studenten de digitale vertaaltools effectief te gebruiken. Vertaalsoftware dus. De discussie of computers de rol van vertalers gaan overnemen, is niet nieuw. “Al sinds de jaren vijftig probeert men een automatische vertaalmachine te maken”, zegt Joop. Midden in de Koude Oorlog waren het de Amerikanen die aankondigden binnen vijf jaar een vertaalmachine te kunnen bouwen die perfect het Russisch zou vertalen naar Engels. “Dat is de running gag in de vertaalwereld”, lacht hij, want vele decennia later bestaat de

28 / Alumni zuyd

perfecte vertaalsoftware nog steeds niet. “Maar we komen er dichtbij.”

Facebook vertaalt automatisch In de jaren negentig zijn hulpmiddelen voor Computer Aided Translation in zwang geraakt. Handige hulpmiddelen die de vertaler helpen om sneller en consistenter te vertalen, door alle zinnen op te slaan in een grote databank. Zo hoeft een vertaler nooit een zin dubbel te vertalen. Sinds het begin van de 21e eeuw investeren bedrijven als Google en Microsoft miljarden dollars in de ontwikkeling van machine translation. Aanvankelijk waren dat statistische systemen, die konden bestaan door de gigantische

hoeveelheid data waarover de bedrijven beschikken. Het is echter de opmars van kunstmatige intelligentie die de vertaalmachines op slag veel beter maakt. Joop: “Het ligt aan de soort tekst die je erin gooit, de toonzetting en de taalcombinatie, maar we zijn bij near perfect. De software vertaalt sommige taalcombinaties bijna perfect. Maar ja, menselijke vertalers maken ook fouten.” NederlandsEngels kan al redelijk goed vertaald worden door de software. Minder gangbare talencombinaties - denk aan bijvoorbeeld IJslands-Luxemburgs - zijn wat lastiger voor de vertaalmachines. Je ziet dan ook dat social media zoals Facebook en


Joop Bindels: vertalers blijven nodig, maar ze gaan wel slim gebruik maken van de nieuwe vertaaltechnologie.

Twitter al volop gebruikmaken van alle mogelijkheden die de technologie biedt.

Geen bedreiging Of de vertaalmachine eerdaags de perfecte vertaling maakt, durft Joop Bindels niet te voorspellen. Hij vindt dat niet relevant, want hij ziet hierin geen bedreiging voor de vertalers die in Maastricht afstuderen. Tegelijk met de snelle ontwikkeling van vertaalmachines, neemt de hoeveelheid informatie die vertaald moet worden namelijk sterk toe. Alle vertalers in de wereld samen kunnen maar een klein deel van al die informatie vertalen. “Er blijft dus veel werk voor vertalers, alhoewel hun werk wel onder druk staat, vooral door concurrentie op het gebied van tarieven.”

Post-editing Door de snelle veranderingen in de vertaalwereld ontstaan ook allerlei nieuwe functies, zoals de ‘posteditor’, een ervaren vertaler die computervertalingen corrigeert en ervoor zorgt dat het niveau van de vertaling niet onderdoet voor dat van een ‘menselijke’ vertaling. Daarnaast zijn er veel meer mensen nodig die deze gecompliceerde vertaalprocessen in goede banen kunnen leiden, organisatorisch sterke duizendpoten, mét gevoel voor taal en technisch sterk. Joop probeert in zijn werk als docent de studenten te leren hoe ze de moderne tools goed kunnen inzetten. Hij probeert ze te verleiden om slim gebruik te maken van de moderne hulpmiddelen. “Studenten worden er steeds beter in”, merkt

hij. “Ze begrijpen steeds beter wat het nut is.” Dat er altijd behoefte aan menselijke vertalers blijft, daar twijfelt hij niet aan. “Bij het vertalen van slogans en marketingteksten kunnen wij het verschil maken.”

Positief toekomstbeeld Wat Joop belangrijk vindt, is dat de Vertaalacademie voldoende naar buiten uitdraagt dat vertalers nodig blijven. Hij merkt namelijk tijdens open dagen wel eens dat scholieren geen interesse tonen omdat ze denken dat computers het werk van de vertaler gaan overnemen. Joop houdt liever vast aan een positief toekomstbeeld. “Goede vertalers blijven nodig voor maatwerk en om het verschil te maken en om het vertaalproces in goede banen te leiden.”

Alumni zuyd / 29


Interview Luc Verburgh, collegevoorzitter van Zuyd Hogeschool: op de transitiethema’s wordt er nog nadrukkelijker samengewerkt met het werkveld.

Hogeschool innoveert samen met het werkveld op vier transitiethema’s

Zuyd wil impact maken op transitie van de provincie Limburg Zuyd Hogeschool heeft vier transitie- en innovatiethema’s benoemd, die aansluiten bij de thema’s die voor Limburg belangrijk zijn. “Hiermee willen we onze verankering in de regio meer zichtbaar maken. Ze geven aan wat we doen en wat onze ambitie is, namelijk impact hebben”, zegt Luc Verburgh, collegevoorzitter.

30 / Alumni zuyd


Limburg verandert het komend decennium op verschillende gebieden, zowel demografisch, qua woon- en leefomgeving, economisch, op klimaat- en energiegebied als door digitalisering. De Provincie Limburg heeft negen transitiethema’s vastgesteld. Zuyd Hogeschool wil actief een bijdrage leveren aan dit veranderingsproces. “We zijn een regionale hogeschool; borging in de regio is onderdeel van ons bestaansrecht”, zegt Luc Verburgh, voorzitter van het College van Bestuur.

Multidisciplinair en met partners Daarom heeft de hogeschool vier transitiethema’s benoemd, die multidisciplinair en samen met regionale partners worden opgepakt. Het eerste thema is het versterken van de vitaliteit en participatie van de bevolking, ondersteund door innovatieve technologie. Het tweede is het stimuleren van slim gebruik van data, zowel door professionals als bedrijven. Het derde thema is het verbeteren van de leefbaarheid en vitaliteit van de woonomgeving. En als vierde thema kiest Zuyd voor klimaatneutraal produceren, met focus op het Chemelot bedrijventerrein. “Op deze vier thema’s kunnen wij iets betekenen voor de regio”, zegt Luc Verburgh. Ze sluiten aan op de expertise die Zuyd al heeft. Het verschil tussen de vroegere zwaartepunten en de transitiethema’s is met name de ambitie van Zuyd. “We willen bijdragen aan de transitie.”

Nieuwe kennis genereren De hogeschool zoekt nadrukkelijk samenwerking met externe partijen in de regio op deze vier thema’s. De rol van Zuyd verandert. Het is niet alleen een hogeschool die studenten opleidt, maar ook een kennisinstituut dat met praktijkgericht onderzoek bijdraagt aan het oplossen van problemen en vragen uit het werkveld. “Zo ontstaat nieuwe kennis. Dit is van belang omdat kennis steeds vlugger veroudert. De nieuwe kennis is relevant voor de studenten en levert toegevoegde waarde voor het bedrijfsleven.” De collegevoorzitter

geeft een voorbeeld. “Kunstmatige Intelligentie (AI) en technologie gaan een steeds grotere rol spelen en het slim gebruik maken van data is in veel domeinen, van zorg tot accountancy, van belang. Door samen met partners in de regio toegepast onderzoek te doen, genereert Zuyd kennis die zowel aan de studenten als de regionale partners ten goede komt.” De samenwerking met externe partijen verandert ook het onderwijs. De complexe taken en problemen in het werkveld vormen steeds meer de basis van het onderwijs. Luc Verburgh: “We leren studenten om in multidisciplinaire teams problemen in complexe situaties op te lossen.” Bij dat onderwijs is de samenwerking tussen docenten, het werkveld en de studenten essentieel. De docent blijft kritisch kijken om zin en onzin te scheiden; studenten komen vanuit hun openheid tot nieuwe toepassingen; en het bedrijfsleven zorgt voor de context en wordt er zelf ook beter van. “Deze manier van leren bevindt zich op het snijvlak van disciplines. Dat sluit naadloos aan op de ambitie om met de thema’s iets te betekenen voor de regio. Zo’n regionaal thema laat zich niet definiëren binnen één kolom; er bestaan geen monodisciplinaire oplossingen. Daarom verbinden we opleidingen met elkaar, net als studenten en onderzoekers.” Als voorbeeld wijst hij naar het City Deal project in Maastricht, waar honderden studenten van zes opleidingen bij betrokken zijn via minoren. Bedrijven kunnen via zo’n minor of een onderzoeksproject, hun vraag inbrengen.

Verbinden met de buitenwereld Hoe zwaar de transitiethema’s voor Zuyd wegen, blijkt uit de benoeming van Dennis Huurdeman tot directeur regionale transitie en innovatie. Hij zal met de directeuren en de lectoren de thema’s verder uitwerken en samen met het werkveld nagaan welke onderzoeksvragen worden uitgewerkt en wat dit betekent voor het onderwijsaanbod. Luc Verburgh: “Hij moet intern de samenwerking

aanjagen en de verbinding maken met partijen in de buitenwereld.” Hij geeft opnieuw een voorbeeld. Het vierde thema, duurzame productie, kun je puur technisch benaderen vanuit de materialenkant. “Je kunt er ook de economische opleidingen bij betrekken door naar de businesskant te kijken.” De focus ligt vooral op de kwaliteit van de impact en niet op KPI’s. “Want”, zo besluit de collegevoorzitter, “we willen een beweging maken die merkbaar is.”

De rol voor de alumni in de transitiethema’s Alumni van Zuyd spelen een belangrijke rol in de invulling van de vier thema’s. “Het is een combinatie van halen en brengen”, zegt de collegevoorzitter. “We hebben elkaar nodig, onze werelden vervlechten steeds meer met elkaar.” Aan de ene kant kunnen de alumni vanuit hun werk projectopdrachten en stageplekken, gericht op de thema’s, aandragen. Daarmee helpen ze zichzelf en hun organisatie. Ze kunnen ook meewerken aan de minoren, bijvoorbeeld door gastlessen te verzorgen. “We kunnen de expertise van onze alumni gebruiken om samenwerking tussen opleidingen, lectoraten en het werkveld te versterken”, zegt Luc Verburgh. Ze kunnen Zuyd daarnaast gebruiken om hun eigen kennis bij te spijkeren. Tot slot wijst de voorzitter op het aantrekkelijke netwerk dat Zuyd biedt. “De hogeschool is een geweldig netwerk om potentiële medewerkers te vinden.”

Alumni zuyd / 31


Werken bij

Meegroeien met een succesvolle organisatie Van jongs af aan had Maikel een bijbaan in de supermarkt. Daar is zijn interesse voor retail ontstaan. Toen hij tijdens een career event toevallig met een recruiter van Lidl in gesprek raakte over een traineeship, besloot hij de Lidl Experience Inhousedag te bezoeken. Hier kreeg hij naar eigen zeggen een goede indruk van het bedrijf. Maikel greep de kans om mee te groeien met een succesvolle organisatie met beide handen aan en solliciteerde voor het Retail Management Traineeship (RMT). Maikel: “Met name de mentaliteit binnen Lidl, de directe communicatiestijl en het enthousiasme waarmee collega’s over de branche spraken, werkten meteen heel aanstekelijk.”

NAAM: MAIKEL OPLEIDING: MASTER MARKETING MANAGEMENT FUNCTIE: RETAIL MANAGEMENT TRAINEE LIDL WERKENBIJLIDL.NL

‘We stappen op een trein en je moét mee: hands on. Ik herken mezelf daarin’ Omdat hij destijds nog studeerde, had hij niet het gevoel dat het tijdens het solliciteren ‘erop of eronder’ was. “Ik zat nog volop in mijn studie. Ik was er eigenlijk helemaal nog niet mee bezig en daarom niet zo zenuwachtig.” Na meerdere gesprekken en assessments tussen zijn studie door, mocht Maikel zich – inmiddels met een Master Marketing Management op zak – Retail Management Trainee noemen. Nog vóór zijn afstuderen had hij dus een baan.

In 12 maanden een droomfunctie Normaliter duurt het Retail Management Traineeship tussen de 18 en 24 maanden, maar Maikel wist zich in 12 maanden klaar te stomen tot

32 / Alumni zuyd

Rayonmanager en geeft nu leiding aan 200 mensen. “Met wat doorzettingsvermogen, een hands-on-mentaliteit en de juiste begeleiding heb ik dit traject extra snel doorlopen.” Maar het was niet altijd rozengeur en maneschijn. Als RMT-trainee doorloop je namelijk verschillende fasen. Je begint in het traject als verkoopmedewerker. Daarna ga je aan de slag als Assistent Supermarktmanager en Plaatsvervangend Supermarktmanager, om uiteindelijk Supermarktmanager of zelfs Rayonmanager te worden. Zo kwam het dus dat Maikel de dag na zijn afstuderen aan de universiteit gewoon weer vakken stond te vullen. “Na een maand houd je jezelf toch even een spiegel voor: ‘is dit wat ik wil?’. Maar achteraf was het zeker de moeite waard. Omdat je alle functies in de winkel doorloopt, heb je uiteindelijk als leidinggevende een beter beoordelingsvermogen.” Inmiddels is hij als Rayonmanager verantwoordelijk voor het managen van vier supermarkten, zowel cijfermatig als procesmatig.

Het verschil met andere supermarktketens Voorheen werkte de jonge Rayonmanager jarenlang voor een andere supermarktketen, maar Lidl past beter bij Maikel, geeft hij aan. “Het grootste verschil zit ‘m in harder en efficiënter werken. Lidl zit korter op de bal. We stappen op een trein en je moét mee: hands on. Ik herken mezelf daarin.”


Kort nieuws

Zuyd Hogeschool uitblinker in de Keuzegids Masters 2018 De Keuzegids Masters 2018 kwalificeert Zuyd Hogeschool als ‘uitblinker’. Twee van de zeven beoordeelde masteropleidingen hebben het kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ ontvangen: Architectuur en Scientific Illustration. Scientific Illustration haalt zelfs de hoogste score van alle hbo-masteropleidingen in Nederland: 104 punten. Met een overall puntentotaal van 68 behaalt Zuyd veruit de hoogste score van alle algemene hbo-instellingen die masteropleidingen aanbieden. Daarmee laat Zuyd instellingen als Fontys, Hogeschool Arnhem-Nijmegen, Avans en Inholland achter zich. Alleen Artez een hogeschool speciaal voor de kunsten in het oosten van het land en eveneens ‘uitblinker’ volgens de Keuzegids - scoort met een overall

puntentotaal van 69 licht hoger dan Zuyd. Vijf van de zeven beoordeelde opleidingen van Zuyd behalen een eerste plaats binnen hun vakgebied. De opleidingen Advanced Nursing Practice, Arts Therapies, Personal Leadership in Innovation and Change, Scientific Illustration en Architectuur eindigden allen bovenaan de lijst. De kwaliteitszegel ‘Topopleiding’ is voorbehouden aan opleidingen die in de ranglijsten van de Keuzegids een totaalscore van tenminste 76 punten behalen.

Alumni Zuyd Magazine 2018 wijdde een uitgebreid artikel aan de Master Scientific Illustration. Dat kun je hier nog eens lezen: https://bit.ly/35imuCD

Vernieuwd platform Career Services Zuyd Career Services Zuyd brengt het bedrijfsleven en onderwijs nog beter bij elkaar. Heb je een stage- of afstudeerplek? Of een bijbaan of een vacature? Sinds enkele maanden kunnen ook bedrijven en instellingen gebruik maken van Career Services Zuyd. Op dit digitale platform kunnen zowel werkgevers, studenten als docenten en lectoren een profiel aanmaken en vragen uitzetten voor een stagiair of (in het geval van een student of docent) een stage- of onderzoekplek. Ook kunnen bedrijven diensten aanbieden, zoals het verzorgen van gastcolleges of het organiseren van bedrijfsbezoeken. Deze open en toegankelijke manier van contact was hard nodig, zegt Marion Fenijn, manager van het Kennis- en Informatiecentrum (KIC) van Zuyd Hogeschool. Deze stap moet het gebrui-

kersgemak vergroten, alsmede de bekendheid van het KIC als contactpunt vergroten. ”Bedrijven wisten niet precies waar ze moesten aankloppen, als ze bijvoorbeeld op zoek waren naar stagiaires. Nu is er één centrale en digitale plek waar bedrijven terecht kunnen. Bovendien krijgen ze een goed beeld van de studenten die op zoek zijn naar een stage. Ook kunnen ze een beroep doen op de kennis en expertise van onze docenten en lectoren.” Medewerkers van organisaties kunnen een persoonlijk account aanvragen. Daarna kunnen ze zelf opdrachten en vacatures melden en

een bedrijfsprofiel aanmaken. Dat helpt de studenten de juiste organisatie te vinden voor een stage, afstudeerproject, projectonderwijsopdracht, bijbaan of (starters)baan. Er kunnen ook vacatures worden geplaatst voor alumni. Deze worden gedeeld via verschillende social media kanalen, zoals Facebook (www.facebook.com/careerserviceszuyd) en LinkedIn (Zuyd Hogeschool Alumni). Meer informatie of aanmelden: https://www.careerservices.zuyd.nl/ bedrijven Of bel of mail met het Kennis en Informatiecentrum 088 9893 000 / kic@zuyd.nl

Alumni zuyd / 33


Interview

CMD-alumnus Robbert Kuijper maakt van drones zijn beroep (“en passie”)

Drone expert Als het om drones gaat, loopt Robbert Kuijper in Nederland mee voorop. Hij is een gecertificeerde vlieginstructeur voor drones die theorie met praktijk combineert. De CMD-alumnus heeft van zijn passie zijn beroep gemaakt. “In één van de eerste colleges werd gezegd: probeer iets te vinden dat je leuk vindt en verdiep je daarin. Anders ben je overal een beetje goed in, maar in niks een expert.”

34 / Alumni zuyd


Robbert Kuijper met zijn grootste drone. De alumnus Communication and Multimedia Design voelt zich nog altijd een videomaker, die dronetechnologie inzet om juist vanuit een ander perspectief de beelden te maken.

Als gecertificeerd drone instructeur leidt Robbert cursisten uit de hele wereld op om professioneel te mogen vliegen met drones

daarom heb ik de opleiding afgemaakt.” Robbert was blij toen hij er een punt achter kon zetten. Eigenlijk heeft juist deze verkeerde mboopleiding hem gebracht waar hij nu staat. “Ik wist na vier jaar wat het betekent als je werk doet dat je niet leuk vindt.”

Drone journalism

Robbert Kuijper verkocht op de middelbare school al zijn Lego speelgoed en spaarde een jaar lang om een apparaatje met een beeldscherm en een stylus te kopen. Een gadget dat we nu een smartphone noemen. “Ik ben altijd een gadget freak geweest.” Hij is tegelijk een doorzetter. In de tweede week van zijn mbo-studie Administratie kwam hij erachter dat dit helemaal niet bij hem paste. Desondanks heeft Robbert de opleiding afgemaakt. “Ik wilde rijk worden, dus daarom ben ik iets met geld gaan doen. Boekhouding is echter niks voor mij. Ik besefte wel dat je een mbo-diploma nodig hebt om naar het hbo te gaan;

Met zijn aanmeldingscase voor Communication and Multimedia Design belandde hij in zijn studiejaar op de 11e plek van de 150 kandidaten. “Dat was wel een bevestiging dat dit een goede keuze was.” En de opmerking zoek iets wat je leuk vindt en verdiep je daarin, was hem uit het hart gegrepen. De drone waarmee hij in zijn stage bij een videobedrijf in aanraking kwam, heeft hem niet meer losgelaten. Robbert heeft er zijn afstudeerscriptie aan gewijd. Ondertussen heeft hij alweer drie jaar zijn eigen droneonderneming, Aironotics. Als ZZP-er maakt hij drone-opnamen voor derden. Daarnaast werkt hij zo’n vijf keer per jaar als gecertificeerd instructeur voor de Drone Flight Academy. Dan leidt hij cursisten uit de hele wereld op, die naar Nederland komen om hun licentie te halen. Onlangs trainde hij zelfs een Boeing-medewerker uit India. Hij leidt ze op voor de RPA L licentie, het hoogste dat je in Nederland kunt behalen. Vliegen met drones is hier namelijk sterk gereguleerd. Zodra je commercieel iets met drones gaat doen, moet je minimaal een ROC

Light licentie hebben. “Eigenlijk een pilotenopleiding light”, legt Robbert uit. “De opleiding is gebaseerd op de burgerluchtvaart.” Robbert ziet de strenge regelgeving en de bijbehorende kosten als de grootste belemmering voor bijvoorbeeld journalisten om drones in te zetten. In zijn afstudeerscriptie heeft hij onderzoek gedaan naar drone-journalism. Robbert: “Ik zag de foto van de inauguratie van president Trump, waarop een heel vak leeg was. Tot dat moment dacht ik steeds dat met foto’s niet te manipuleren viel. Als je nu met een drone het beeld vanuit vogelperspectief laat zien, voorkom je dit soort manipulaties.” Hij is er nog steeds van overtuigd dat drones waarde toevoegen aan een verhaal. De regelgeving, de hoge opleidingskosten, de kosten van de drones en de accu’s die je nodig hebt werpen echter forse drempels op. “Regelgeving is een van de grootste bottlenecks. Als je wilt vliegen buiten een G-klasse luchtruim, ben je anderhalf tot twee jaar verder voordat je een ontheffing hebt. Dan pas kun je geld verdienen.” Robbert vindt dit jammer. De techniek zelf is er klaar voor. Er gloort echter hoop omdat er Europese regels komen waarmee je met één licentie in heel Europa mag vliegen.

Sneller dan een landmeter Robbert richt zich nu vooral op inspectieopdrachten waarvoor hij drones inzet. 3D mapping heet het in jargon. Dit varieert van een inspectie

Alumni zuyd / 35


Interview

bij de gasvelden van de NAM tot en met de basiliek van Oudenbosch en heel recent veiligheidsbewaking samen met de politie bij een festival. “We hebben de basiliek volledig 3D in kaart gebracht via fotogrammetrie. Met de drones hebben we alle details gefotografeerd.” Met software worden al die beelden, elk met miljoenen pixels, aan elkaar geknoopt en zo maakt hij een 3D model waar je tot op het kleinste detail op het gebouw kunt inzoomen. Robbert: “We laten zelfs haarscheurtjes zien. Een inspecteur hoeft niet langer naar het gebouw toe te gaan maar doet zijn werk aan het beeldscherm.” Hetzelfde heeft hij gedaan bij de Hoge Fronten in Maastricht. De 12 kilometer aan tunnels onder de vroegere verdedigingslinie zijn door een ander in kaart gebracht. “Wij hebben de stukken boven de grond gefilmd om data te verzamelen van de zogenaamde tie points.” Hij doet ook veel landmetingen. Grondstukken waar landmeters soms een paar dagen bezig zijn om op te meten, brengt hij met de drones in een paar uur heel gedetailleerd in kaart. De technologie van de drones en ook van de camera’s die hij gebruikt, heeft zich zo snel ontwikkeld dat hij tegenwoordig al live beelden kan streamen via het internet. “Afgelopen zomer heb ik voor een project bij de politie mensenstromen bij een festival gefilmd en gestreamd naar de politie. Die kon met speciale algoritmes verdachte mensen direct signaleren. Het algoritme pakt die mensen er meteen uit.” Een ander project is de thermische inspectie van GSM masten in Utrecht. Beide projecten heeft hij in samenwerking met Drone Flight Company gedaan. In dit soort toepassingen zit de toekomst voor drones, denkt Robbert.

Meerwaarde CMD Daar komt veel techniek bij kijken. “Als ik zo’n toepassing doe, bijt ik me erin vast. Dan wil ik eerst alles

36 / Alumni zuyd

erover weten, ga lezen, YouTube films bekijken.” En daar komt de opleiding CMD nog steeds bij van pas, vindt Robbert. “Bij CMD heb ik geleerd dat je niet de oplossing in een probleem moet duwen, maar dat je dit probleem eerst moet analyseren. Ik heb geleerd hoe je problemen moet aanvliegen, in mijn geval letterlijk en figuurlijk.” Hij weet zeker dat hij zonder deze studie niet zover met drones en camera’s was gekomen. Daardoor kan hij zich onderscheiden. “Veel drone vliegers zijn techneuten die foto’s en video’s maken. Ik ben in eerste instantie een videomaker, die ook met drones vliegt.”

Eigen geluk gemaakt Soms zeggen anderen wel eens tegen hem dat hij geluk heeft gehad dat hij van zijn hobby zijn werk heeft kunnen maken. Robbert ziet dit anders. “Ik heb mijn eigen geluk gemaakt. Er zijn ook periodes geweest waarin ik geen geld verdiende. Nu, na drie jaar, ben ik pas zover dat ik kan investeren in mijn bedrijf. Ik heb echter geen seconde spijt gehad van mijn keuze.” En wat als hij de loterij zou winnen? “Dan zou ik minder interessante zaken afstoten en alleen nog maar over de hele wereld met mijn drone mooie beelden schieten.” Robbert is immers een videomaker. Aironotics.nl


Zuydreportage Hardy Meuwissen (links) en Rupert Janssen: bij VIRO werk je aan technologie die pas over een aantal jaren op de markt komt.

VIRO biedt beginnende en ervaren engineer uitdagende projecten

Werken aan de nieuwste technologie Stel je voor: een veegwagen die autonoom door de straten rijdt en ze schoonveegt. Futuristisch? “Bij VIRO werken we vaak aan technologische oplossingen die pas over vier, vijf jaar op de markt komen,” zegt Rupert Janssen, technisch commercieel vestigingsleider bij VIRO vestiging Echt. Hij geeft nog een voorbeeld: elektrische vrachtwagens. “Ook daarmee zijn wij al vier tot vijf jaar vooruit.” De engineers van VIRO zitten namelijk al heel vroeg bij de klant aan tafel. “Wij ontzorgen de klant totaal”, legt Hardy Meuwissen, branch manager, uit. “We beginnen vaak met een studie voor de klant. Is de keuze gemaakt, dan helpen wij deze te vertalen naar de concrete businesscase. We leveren zelf een turn key project als de klant dat wil, inclusief de productie.”

Spreiding over sectoren VIRO doet dit met zo’n 750 medewerkers, verspreid over meerdere vestigingen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Er wordt gewerkt voor opdrachtgevers uit uiteenlopende sectoren: automotive en aerospace; machinebouw, mechanisatie en fijnmechanica; en industriële projecten. Veel spreiding dus. “We willen niet afhankelijk worden van één klant of van één markt”, zegt Hardy Meuwissen. Rupert Janssen ziet in deze strategie een belangrijk voordeel voor de medewerkers. “Pas afgestudeerde ingenieurs weten dikwijls nog niet wat ze precies willen. Semiconductor? Automotive? Machinebouw? Of liever scheepsbouw? Bij ons starten de meesten in een ontwikkeltraject zodat je voor

meerdere klanten kunt werken.” Ook de ervaren ingenieur krijgt bij VIRO kansen om te veranderen, van sector en zelfs van discipline. “Bij ons kun je sneller wisselen omdat we aan zoveel verschillende projecten werken.”

Medewerker staat centraal VIRO is een technische dienstverlener. De engineers zijn consultants. Dat is, vindt Rupert Janssen, wezenlijk voor de kansen die medewerkers krijgen. “Onze mensen zorgen voor de omzet, daarom staan zij hier echt in het middelpunt.” Hiermee bedoelt hij dat VIRO veel investeert in de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, onder andere via de eigen VIRO Academy. Alle medewerkers hebben in principe een persoonlijk ontwikkelplan. ”Hier heb je zelf het stuur in handen.” Hardy Meuwissen vult aan: “Als we een medewerker kwijtraken, dan raken we kennis kwijt. Dat willen we niet. Daarom investeren we in hen.”

Cutting edge technologie De echte uitdaging voor de engineers zit echter vooral in het feit dat VIRO in de voorste linie staat als het om technologie gaat. Soms wordt die op locatie bij de klant mee ontwikkeld, vaak op de vestiging in Echt. “VIRO is het verlengstuk van de ontwikkelafdeling van klanten. Hier werk je niet alleen aan de ontwikkeling, ook aan het testen en dikwijls zelfs tot en met het serierijp maken van nieuwe producten.”

VIRO NEWTONWEG 3 6101 WX ECHT WWW.VIRO.NL

Alumni zuyd / 37


Interview

Darcy Ummels vindt combinatie onderzoek en praktijk belangrijk om tot werkbare innovaties te komen

Geen studeerkameroplossingen Het kost Darcy Ummels weinig moeite alle ballen in de lucht te houden, ondanks dat ze haar werk als fysiotherapeute combineert met een baan bij de academie Fysiotherapie en het lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken. Dit studiejaar legt ze ook nog de laatste hand aan haar promotieonderzoek. Plannen en er niks tussen laten komen, luidt haar devies.

Darcy Ummels: “Als onderzoeker denk ik wel eens: dat is top. Maar als fysiotherapeut denk ik dan: dat zou ik niet doen, dat is te onpraktisch.�

38 / Alumni zuyd


Promotie docenten Darcy Ummels heeft altijd wel geweten wat ze wil. Ze koos na haar studie Fysiotherapie bij Zuyd voor de master Human Movement Science aan de universiteit omdat ze een bredere basis wilde. Maar ze wist ook dat ze geen fulltime onderzoeker wilde worden. Daarom combineert ze nu de drie verschillende functies. Naast haar promotieonderzoek en haar rol als docente bij Zuyd, werkt ze twee halve dagen per week in een particuliere fysiotherapiepraktijk. “Ik werk er bewust twee halve dagen, zodat ik ook patiënten kan aannemen die twee keer in de week moeten komen.” Ze vindt het voor haar patiënten belangrijk dat deze niet telkens een andere fysiotherapeut zien. Daarvoor vindt ze het vak te persoonlijk. “Ook is het goed als je weet wat je de vorige keer hebt gedaan en dat niet altijd uit een dossier van een ander moet halen.”

Enthousiast maken voor scripties Bij de opleiding begeleidt Darcy studenten met hun scriptie. “Ik wil het scriptie schrijven leuk maken”, zegt ze. Soms is dat lastig, merkt ze. Want ze kan deze activiteiten eigenlijk alleen goed combineren doordat ze heel gedisciplineerd kan werken. “Je moet goed plannen en blokken in mijn agenda afschermen. Donderdagochtend is bijvoorbeeld voor de patiënten, dan ben ik niet met Zuyd bezig.” Dat vindt ze met name voor de studenten wel eens lastig. “Je wilt ze meteen helpen, maar dat kan dan niet. Soms is het echter helemaal niet verkeerd als je hen even zelf laat nadenken.” Darcy vindt de combinatie van drie banen qua drukte best meevallen. “Soms is het heel druk, maar het gebeurt zelden dat ik in het weekend werk of ’s avonds heel laat. Een paar keer, vaker niet. Als je maandag iets klaar moet hebben, had je het op vrijdag moeten doen. Als je nu al regelmatig ’s avonds en in het weekend werkt, trek je het over dertig jaar niet meer.”

Innovaties die niet werken Toch kijkt Darcy uit naar het najaar van 2020. Dan moet haar promotieonderzoek naar het gebruik van een activiteitenmeter in de zorg afgerond zijn. Ze onderzoekt aan welke eisen een meetinstrument moet voldoen zodat ouderen deze makkelijk kunnen gebruiken. Binnen het Limburg Meet onderzoek is voor ouderen een eenvoudige activiteitenmeter ontwikkeld in combinatie met een app. Die wordt nu geïmplementeerd in het zorgproces van patiënten van het Rughuis met chronische pijnklachten. Hiermee kunnen de patiënten en therapeuten de activiteiten van de patiënt monitoren zodat ze een beter beeld krijgen van het bewegingspatroon van de patiënt. “Vaak worden innovaties in de zorg over de schutting gegooid, maar zo werkt het niet. Om een nieuwe innovatie in de zorg echt te gebruiken en te blijven gebruiken, moet je samen met de zorgprofessionals ontdekken hoe je de innovatie betekenisvol kan inzetten.”

Praktische innovaties Over een jaar moet haar promotieonderzoek klaar zijn. En dan? “Ik wil graag onderwijs met onderzoek blijven combineren met enkele dagen werken in de praktijk”, zegt Darcy. Want als je als onderzoeker met één been in de praktijk staat, kom je met veel praktischere oplossingen dan wanneer je alleen maar in je studeerkamer zit. “Als onderzoeker denk ik wel eens: dat is top. Maar als fysiotherapeut denk ik dan: dat zou ik niet doen, dat is te onpraktisch.” Juist door beide petten op te hebben, denkt ze betere innovaties naar de patiëntenzorg te kunnen brengen. Daarom heeft ze ook gekozen voor praktijkgericht onderzoek. “Met fundamenteel onderzoek maak je mij niet gelukkig. Dat vraagt altijd nog een stap voordat je het kunt toepassen in de praktijk. Ik vind het leuker om het direct toe te passen.”

Ook afgelopen jaar is een aantal docenten van Zuyd gepromoveerd. Dit zijn: Mieke Koenslag (de Nieuwste Pabo, lectoraat Professionalisering van het Onderwijs). Zij promoveerde op het onderzoek naar hoe leiderschap het teamwerk van hbo-docenten effectief kan stimuleren. Het blijkt dat verschillende teamleiderschapsstijlen relevant zijn. De teamtaak bepaalt welke stijl het meeste bijdraagt. De resultaten geven aan dat zowel teamleiders als teamleden zich ervan bewust zouden moeten zijn dat hun teamleiderschapsgedrag kan variëren al naar gelang de specifieke teamtaak, concludeert Mieke. Jolanda Friesen-Storms (Gezondheidszorg, lectoraat Autonomie en Participatie van Chronisch Zieken). Zij promoveerde op de implementatie van evidence-bases practice in de verpleging en hoe je shared decision making in een chronische zorgomgeving kunt implementeren. Dat werd specifiek toegepast op individuele nazorg op maat voor oncologiepatiënten. Rob Heine (Management en Recht, lectoraat Innovatief Ondernemen) is gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven op het onderwerp ‘gesubsidieerd innoveren voor het MKB’. Hij heeft hiervoor naar de OPZuid-regeling gekeken en gaat daarbij in op de gevolgen voor het innovatieproces bij bedrijven. Andreas Rothgangel (Gezondheidszorg, lectoraat Voeding, leefstijl en bewegen). Hij onderzocht de behandeling van fantoompijnen. Door bij spiegeltherapie bewegingen van het intacte ledemaat in de spiegel te bekijken, lijkt het alsof het geamputeerde ledemaat weer aanwezig is. Daardoor kan de pijn verminderen, blijkt uit een effectstudie. Andreas Rothgangel beschrijft de resultaten van het PAtient Centered Telerehabilitation (PACT) project.

Alumni zuyd / 39


Werken bij Malika Boukar: “Met een knuffel los je hun problemen niet op.”

Malika Boukar helpt slachtoffers mensenhandel hun leven op de rit te krijgen

“Hiervoor ben ik Social Work gaan doen” Meisjes met een licht verstandelijke beperking (LVB) die slachtoffer zijn van mensenhandel, lopen risico in een neerwaartse spiraal te komen. Koraal heeft daarom een speciaal behandelprogramma voor deze groep. Dé baan bij uitstek voor Malika Boukar. “Hiervoor ben ik Social Work gaan studeren.” ervaring heeft me gemaakt wie ik ben.” Deze levenservaring heeft haar aangezet om de opleiding Social Work te volgen. “Deze meiden zijn vrijwel onzichtbaar in de hulpverlening. Door hun kwetsbaarheid belanden ze in de criminaliteit. Ze zijn slachtoffer én dader. Daarom zoeken ze geen hulp. Zouden ze iemand hebben die wel tijdig aan de bel trekt, dan hoeft het niet zover te komen.”

Geen twee dagen hetzelfde

NAAM: MALIKA BOUKAR OPLEIDING: SOCIAL WORK (2015) FUNCTIE: WOONBEGELEIDER BIJ HET BEHANDELPRO GRAMMA MENSENHANDEL VAN KORAAL WWW.KORAAL.NL

Malika Boukar werkt als Woonbegeleider bij het Behandelprogramma Mensenhandel van Koraal. Deze meisjes, (vermoedelijk) slachtoffer van mensenhandel en gedwongen prostitutie lopen het risico dat ze binnen het reguliere zorgaanbod niet de juiste hulp krijgen. Hierdoor kunnen ze steeds verder in een neerwaartse spiraal terecht komen. “Wij bieden ze een omgeving waarin ze zich thuis voelen. En we laten ze zien dat je toch een fijne baan kunt hebben en goed voor jezelf zorgen, ook al heb je van alles meegemaakt”, zegt Malika.

Levenservaring Malika haalt veel uit haar eigen levenservaring. “Ik ken de valkuilen voor jonge meisjes. Die heb ik zelf gezien in mijn eigen omgeving. Die

Alumni zuyd / 40

Malika vindt dat het werk als woonbegeleider bij Koraal goed aansluit op de opleiding. “In de opleiding leer je de methodieken gebruiken en je kijkt dan welke het beste bij je past.” Afhankelijk van de dienst, ziet haar werk er anders uit. Soms is ze individueel met een van de meiden bezig; de andere keer meer met de groep. Altijd staan de meisjes voorop. “Ik wil zo dicht mogelijk bij hen staan.” Maar, waarschuwt ze, blijf je bewust dat ze allemaal een problematiek meedragen. “Je hebt hier ook te maken met agressie, met het feit dat de meesten licht verstandelijk beperkt zijn, sommigen psychiatrische stoornissen hebben. Denk niet dat je met een knuffel hun problemen oplost.” Malika werkt 30 uur per week bij Koraal. Ze probeert die uren zoveel mogelijk op de groep te zijn, zodat ze de dynamiek ervaart en weet waarom spanningen ontstaan. Maar ze moet ook haar zorgrapportages schrijven. “Daar vind je altijd wel een moment voor in een van de diensten. Die flexibiliteit hebben we in ons werk.” En als het echt nodig, is, weet ze dat haar collega’s klaar staan. “We hebben elkaar nodig hier, dat realiseert iedereen zich.”


Master

Master Gezondheidsinnovatie: impuls voor Limburgse zorg- en welzijnssector In september is de nieuwe masteropleiding Gezondheidsinnovatie bij Zuyd Hogeschool gestart. Een brede groep professionals uit de zorg- en welzijnssector leert innovatievraagstukken initiëren, ontwikkelen en implementeren. Studenten doen dit aan de hand van een concrete vraag uit hun eigen werkomgeving. Dat maakt deze master bijzonder. De Limburgse zorg moet toegankelijk en betaalbaar blijven, ook met een toenemende vergrijzing. Innovatie is hiervoor noodzakelijk. Om de sector daarbij te ondersteunen, heeft Zuyd Hogeschool de master Gezondheidsinnovatie ontwikkeld. “Innoveren begint bij het innovatief vermogen van de professional. Die kan het innovatief vermogen van een organisatie vergroten. Daar leveren wij met deze master een bijdrage aan”, zegt Ivo Dassen, teamleider Masteropleidingen bij Gezondheidszorg.

Eigen innovatievraagstuk De master is bedoeld voor professionals uit zowel de zorg- als welzijnssector en de studenten gaan aan de slag met een innovatievraagstuk uit hun eigen werkomgeving. Aan de hand van de praktische casus leren ze de innovatiecyclus toe te passen. Ivo: “We werken aan de hand van de meest bekende innovatiemodellen en theorieën van bekende auteurs, maar zo’n eigen case maakt het interessanter dan een fictieve casus uit de boeken.” Doordat de studenten in de groepsbijeenkomsten informatie uitwisselen, leren ze ook van elkaar

en krijgen ze de andere perspectieven aangereikt. Dat zorgt voor een rijkere leerervaring. De docenten van deze master combineren het lesgeven met de praktijk van zowel zorg als welzijn. “Ze kennen de valkuilen van innoveren en geven de juiste tips. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het organisatorisch perspectief van innoveren, met name draagvlak creëren bij je collega’s en leidinggevenden”, zegt Ivo hierover. “Innoveren doe je niet in je eentje maar samen.”

respectievelijk 1 of 2 jaar duurt. Op vrijdag zijn er lessen, beide groepen zitten dan bij elkaar. Voor de deeltijd studenten ligt de studiebelasting buiten deze dag lager, zodat de master te combineren valt met hun werk. De studiebelasting is dan maximaal 28 uur in de week; bij de voltijds master ligt deze op 40 uur. Elke student krijgt een eigen coach, die niet alleen begeleidt bij de studievoortgang maar ook bij de persoonlijke ontwikkeling. Deze coaches zijn speciaal hiervoor getrainde docenten. Het gaat hier om een master of science. In september 2020 start de tweede groep. Omdat er een uitgebreide intake aan vooraf gaat, waarin ook al naar het concrete innovatievraagstuk wordt gekeken, is een tijdige aanmelding wel handig. Meer informatie: gezondheidsinnovatie@zuyd.nl

Voltijd en deeltijd De master is in september gestart met een groep van 25 deelnemers: er zijn verpleegkundigen, ergotherapeuten, maar ook een engineer en een diëtiste bij de eerste groep, om de diversiteit aan achtergronden te schetsen. Studenten kunnen kiezen uit een vol- of deeltijdmaster, die

Alumni zuyd / 41


Interview

Studenten ontwikkelen interactieve wandelroute die ouderen activeert

Op Pad helpt ouderen gezonder het ziekenhuis te verlaten

42 / Alumni zuyd


Van links naar rechts Herbert Habets, Yentl Wackers, Aimée Eurelings en Jiska van Rijt.

Ouderen die in het ziekenhuis worden opgenomen, leveren veel van hun conditie in. Studenten van Zuyd Hogeschool hebben daarom voor Zuyderland Medisch Centrum de Op Pad route ontwikkeld. Deze interactieve wandelroute op de locatie Sittard-Geleen stimuleert de patiënten actiever te zijn. Naast het lichamelijke is er ook aandacht voor de cognitieve kant. Het ziekenhuis wil de route dit jaar realiseren. Dat laatste heeft alles te maken met het feit dat Op Pad de Cees Sterk prijs heeft gewonnen. Deze prijs, genoemd naar een voormalige bestuurder van het ziekenhuis, is bedoeld als stimulans voor laagdrempelige initiatieven om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. “Niet alleen de jury vond dit idee het beste, ook het publiek in de zaal. En met de € 4000 kunnen we het idee gaan realiseren”, zegt Herbert Habets, die twee dagen in de week het docentschap combineert met een baan als verpleegkundige bij Zuyderland. Hij heeft het project samen met fysiotherapeute Yvette Sipers aangemeld voor de prijs.

Minor project Een groep studenten Fysio- en Ergotherapie heeft het plan uitgewerkt in de minor Growing Older: design your own future. Herbert: “De meeste oudere patiënten lijden tijdens de ziekenhuisopname aan functieverlies, met name qua mobiliteit en zelfredzaamheid, omdat ze veelal in bed blijven liggen. Ook ontstaat vaak

cognitieve problematiek.” Literatuuronderzoek door de studenten maakte de problematiek al gauw helder. En gesprekken met zorgprofessionals en later de patiënten zelf, bevestigden dit. “Patiënten klagen dat na vijf uur alles dicht is; en in het weekend is helemaal niks meer te doen”, zegt Yentl Wackers, een van de studenten. Ze hebben daarom een wandelroute bedacht, door het ziekenhuis en het park. De wandeling wordt gecombineerd met interactieve activiteiten om de patiënten cognitief te stimuleren. Aimée Eurelings: “We hebben tijdens meeloopdagen op de afdeling de patiënten gevraagd wat ze leuk vinden; welke thema’s hen aanspreken. Dat heeft als thema’s kunst, spiritualiteit, spel en technologie, natuur en foto opgeleverd.” Ook poliklinische patiënten kunnen, tussen afspraken door, de wandeling maken. Omdat er qua aankleding in het ziekenhuis weinig mag veranderen, hebben de studenten gezocht naar bestaande mogelijkheden. Jiska van Rijt: “Patiënten hebben op hun kamer al een iPad van het ziekenhuis.

De meeste oudere patiënten lijden tijdens de ziekenhuisopname aan functieverlies, met name qua mobiliteit en zelfredzaamheid, omdat ze veelal in bed blijven liggen

Die nemen ze mee tijdens de wandeling. Door een QR-code te scannen, krijgen ze informatie over wat ze zien.” Slechtzienden krijgen dit via gesproken woord; slechthorenden kunnen het zelf lezen. In het park willen ze her en der speciale beweegtegels plaatsen met daarop een instructie voor oefeningen. Jiska: “Sporttoestellen zijn te duur, daarom kiezen we voor beweegtegels.” Doordat ze meerdere routes hebben uitgewerkt, heeft elke patiënt wel een vertrekpunt dichtbij zijn verpleegafdeling.

Samenwerking met andere disciplines Wat hebben ze van dit project geleerd? “Samenwerken met andere disciplines”, zegt Yentl. Dat gebeurt wel vaker in de opleiding. “Maar dit was anders.” Aimée vindt vooral dat ze geleerd heeft hoe oudere patiënten met vragenlijsten omgaan. “Die vragen moet je duidelijk uitleggen.” Daarnaast heeft het project de aankomende fysiotherapeuten overtuigd van het belang van bewegen voor ouderen. Dat het ziekenhuis dankzij de Cees Sterk prijs hun routes gaat realiseren, vinden ze een extra motivatie. Yentl: “Het is leuk als er wel werk van zo’n project wordt gemaakt. Daarmee krijgen we waardering voor ons werk.” Het is de bedoeling dat de studenten in juni 2020, als de Cees Sterk prijs opnieuw wordt uitgereikt, laten zien wat ze met het geld hebben gedaan. “Dan moeten we een tastbare route laten zien”, zegt Herbert. Daar wordt al aan gewerkt.

Alumni zuyd / 43


Innovatie in de zorg, uitdagend en dynamisch

Help jij Rubicon vooruit?

Maastro is een zelfstandig radiotherapeutisch instituut in Maastricht met een nevenlocatie in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Er werken circa 300 medewerkers met 10 nationaliteiten - in de directe patiëntenzorg als radiotherapeutisch laborant of doktersassistente, in het onderzoek als wetenschappelijk onderzoeker, of in de bedrijfsvoering als business controller of innovatiemanager. Werken bij Maastro betekent direct of indirect je steentje bijdragen aan de zorg voor patiënten met kanker. Maastro is verbindend met anderen, innovatief, ambitieus en continu in ontwikkeling voor onze patiënt. Om dit te ondersteunen, bieden we onze medewerkers goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden conform de CAO Ziekenhuizen; denk hierbij ook aan opleidingen en persoonlijke ontwikkeling, maar ook kortingsregelingen voor sport, fietsregeling en diverse collectieve verzekeringen. Daarnaast bieden we uitstekende arbeidsomstandigheden. Wij zijn regelmatig op zoek naar medewerkers in de patiëntenzorg, ICT, HR, finance en facilitair. Kijk op www.maastro.nl/vacatures.

RUBICON WIL DAT ELK KIND EN ELK GEZIN EEN GOEDE TOEKOMST KAN OPBOUWEN. DAARVOOR HEBBEN WE JOU NODIG! Wil je werken bij Rubicon? Kijk op onze website bij vacatures en upload je cv bij open sollicitaties. www.rubicon-jeugdzorg.nl

WIJ ZOEKEN ENTHOUSIASTE ZORGTOPPERS! Wij zoeken voor ons revalidatiecentrum en verschillende locaties in Heerlen en Heuvelland nieuwe collega’s.

• Mbo-, Hbo-verpleegkundigen ndigen • Verzorgenden IG Op werkenbijsevagram.nl lees je meer over al onze vacatures en kun je direct solliciteren. Liever eerst eens een vrijblijvend gesprek om te kijken of het klikt? Dat kan natuurlijk ook.

helpt je vooruit

Intertek Group PCL is een vooraanstaande en succesvolle internationale serviceverlener van laboratorium-, kwaliteits-, certificeringsen veiligheidsdiensten. In het al meer dan 100-jarige bestaan van Intertek waarborgen wij voor onze klanten de kwaliteit en veiligheid van producten, processen en systemen. Het internationale netwerk van Intertek omvat ruim 1000 laboratoria met > 43.000 medewerkers. Onze vestiging in Geleen, Intertek Polychemlab B.V. stelt intussen meer dan 180 professionele analisten, technici, experts en consultants te werk en is gelegen op het “Chemelot Chemical & Science Park”, vlakbij de Belgische en Duitse grens. Wij leveren onze kennis aan de automobiel, verpakkings, (petro)chemische en polymeer industrieën in West-Europa. Kernactiviteiten van Intertek Polychemlab zijn het op laboratorium- en pilotschaal karakteriseren, adviseren over en certificeren van de verwerkbaarheid van kunststoffen, alsmede de vertaling daarvan naar applicaties in o.a. de verpakkings- en automobielindustrie. Regelmatig zijn er binnen onze organisatie mogelijkheden voor (startende) Bachelors. We bieden een uitdagende loopbaan met goede carrière perspectieven. Interesse? Neem dan contact op via het tel. 088 - 1268800 of mail naar hr.geleen@intertek.com. Intertek Polychemlab B.V. • Koolwaterstofstraat 1 • 6161 RA Geleen


Werken bij Michelle Heijthuijsen heeft bij Pergamijn de stap gezet van cliëntbegeleider naar gedragskundige.

Michelle Heijthuijsen zet stap van cliëntbegeleider naar gedragskundige

“Dit is mijn passie” Pas vier-en-een-half jaar geleden is Michelle Heijthuijsen bij Pergamijn gaan werken als cliëntbegeleider. Ondertussen heeft ze de stap gezet naar gedragskundige. “Pergamijn stimuleert je om je verder te ontwikkelen. Mijn twee vorige teamleiders hebben me altijd in mezelf doen geloven. Zonder hen had ik deze stap niet gezet.”

NAAM: MICHELLE HEIJTHUIJSEN OPLEIDING: HBO PEDAGOGIEK FUNCTIE: GEDRAGSKUNDIGE PERGAMIJN WWW.PERGAMIJN.ORG

Michelle heeft HBO Pedagogiek gestudeerd. Haar werk als cliëntbegeleider op de groep bestond uit het volgen en uitvoeren van de ondersteuningsplannen, het werken aan doelen en het ondersteunen in het dagdagelijkse leven. “Je levert de input voor de plannen die de gedragskundige met de teams opstelt”, zegt Michelle over haar eerste baan bij Pergamijn. Ze speelde in de groep echter ook de rol van advocaat van de duivel. “Ik wilde altijd alles weten waarom we iets deden. Er was ruimte voor kritische vragen en je eigen mening. En ik merkte dat ik daarmee andere collega’s aanzette tot nadenken.”

Ruimte bieden Dat is wat Michelle bedoelt als ze zegt dat haar beide vroegere teamleiders haar alle ruimte gaven om zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen. “Ze hebben me altijd in mijn kracht gezet.” De stap naar haar huidige functie als gedragskundige is daarom een logische, alhoewel ze zelf niet verwacht had al zo snel door te kunnen stromen naar deze functie. “Ik had al eens aangegeven dat zo’n functie me wel iets leek. En toen er een vacature kwam, heb ik daarop gesolliciteerd en werd ik aangenomen.” Het typeert de kansen die je bij Pergamijn krijgt. “Pergamijn is een open organisatie, waar je makkelijk even binnenloopt bij

collega’s, teams en leidinggevende. Ik doe nu zelf ook zoveel mogelijk in samenspraak met het team. Maar soms moet ík een beslissing nemen, ook al is die niet leuk. Dat hoort bij mijn positie.”

36 individuele cliënten Als gedragskundige staat Michelle voor de belangen van de cliënt. In haar geval 36 individuele cliënten, verspreid over vier woongroepen, uiteenlopend van jong tot oud, met verschillende niveaus en uiteenlopende problematieken. De senior cliëntbegeleiders voeren de regie van het schrijven van de ondersteuningsplannen, Michelle ondersteunt bij het formuleren van de doelen zodat ze SMART zijn en bewaakt de belangen van de cliënt. “Soms moet je ze beschermen tegen zichzelf; een andere keer is het beter hen zelf te laten ervaren dat een bepaald doel niet haalbaar is.”

Passie Michelle probeert zoveel mogelijk tijd op de groepen door te brengen. “Cliënten moeten het idee hebben altijd bij mij, Michelle, terecht te kunnen, ook spontaan.” Want uiteindelijk ligt bij de cliënten haar passie voor de gehandicaptenzorg. “Cliënten zijn puur. Dat is het mooie aan dit werk. Als je dat niet voelt, kun je dit niet doen. Dit is mijn passie, niet mijn werk.”

Alumni zuyd / 45


Interview

Joyce Crombach (Social Work) vindt bij Credo Huis de balans tussen betrokkenheid en afstand

Bankhoppers helpen Joyce Crombach is iemand die volledig voor haar keuzes gaat. Als je jongeren helpt een tweede of derde kans te benutten, moet je soms echter je grenzen stellen. “Ik ben wel eens midden in de nacht een meisje op het station gaan ophalen.” Ondertussen heeft ze als beleidsmedewerker kwaliteitszorg en vertrouwenspersoon bij het Credo Huis haar plaats gevonden. Wel betrokken bij de jongeren, maar niet meer rechtstreeks verantwoordelijk. Als Joyce Crombach bij het Credo Huis een stagiair begeleidt, is een van de eerste vragen die ze stelt ‘ben je een praktische of theoretische social worker’. Als ze dezelfde vraag aan het eind van de stage opnieuw stelt, hebben de meesten hun mening bijgesteld. “De juiste social worker is een mix. Dat heb ik ontdekt in de masteropleiding Sociaal Werk en Sociaal Beleid in Leuven, waar ik heb geleerd hoe het sociale werk werkt.” De combinatie van de praktische inslag van een hbo’er met de theoretische bagage van een masterstudent zorgt voor de mix die ze zo belangrijk vindt. Hoewel ze door persoonlijke omstandigheden de master nog niet heeft afgerond, vindt ze het wel een aanrader voor hbo’ers.

Pijn aan het hart Joyce werkt momenteel bij het Credo Huis als kwaliteitszorgmedewerker. Ze heeft net de ISO-certificering afgerond. Vorig jaar heeft ze zich vastgebeten in de AGVverordening. “Ik vind dat heerlijk: wetteksten uitpluizen en dan kijken hoe we de regels goed kunnen

46 / Alumni zuyd

inbouwen, zodat we voldoen aan de wetgeving, maar de regels niet te star zijn.” De alumna Social Work kiest bewust voor een rol op beleidsmatig vlak, hoewel ze af en toe in het Maastrichtse Credo Huis een dienst meedraait. Joyce heeft hier twee redenen voor. De ziekte van Crohn maakt haar leven onvoorspelbaar. Werken in wisselende diensten, waarbij collega’s op je aanwezigheid rekenen, zit er voor haar niet in. De andere reden is dat ze gaandeweg ontdekt heeft dat ze zich te veel het lot van de jongeren aantrekt. “Bij mijn eerste werkgever vielen jonge meisjes steeds terug in hun oude patroon. Gingen ze weer mee met hun loverboy. Dat deed me echt pijn aan mijn hart. Maar ik heb geleerd dat zo’n traject nooit volgens plan verloopt.” Ze vindt het lastig dat ze als hulpverlener slechts een kort moment in het leven van een jongere iets kan betekenen. “Ik heb geleerd dat je als social worker er voor ze moet zijn, maar dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes. Ik probeer ze te behoeden voor grote fouten en leer ze veerkrachtig te zijn.”

Betrokken en afstand In haar werk heeft Joyce de balans gevonden tussen betrokken zijn, een band met de jongeren kunnen opbouwen, maar tegelijkertijd afstand houden zonder afstandelijk te worden. Ze kent de jongeren en hun achtergrond. “Maar ik heb nu niet meer de pedagogische verantwoordelijkheid. En dat bevalt goed. Als ik nu met de jongeren praat, wordt er niet direct iets van me verwacht. Ik ben hier ook vertrouwenspersoon voor zowel medewerkers als de jongeren. Dan moet je de balans vinden tussen zichtbaar zijn en onzichtbaar zijn.” De interesse voor de organisatiekant van de jeugdhulpverlening zit er eigenlijk al sinds haar studententijd in. Joyce was actief in de deelraad en in de opleidingscommissie. “Betrokkenheid zit wel in me.” Maar ze vindt het ook leuk om te ontdekken hoe organisaties in elkaar zitten. Daar ligt haar echte passie.

Bankhoppers Het Credo Huis is een burgerinitiatief; de oprichters willen iets doen voor de samenleving en hebben hiervoor dichtbij huis een doelgroep gevonden.


Joyce Crombach: de alumna Social Work heeft haar draai gevonden bij het Credo Huis, dat zich inzet voor zwerfjongeren.

“We bieden zwerfjongeren (18-24 jaar) een thuis, begeleiden ze met als doel zelfstandig te worden,” legt Joyce uit. Zwerfjongeren vormen best een probleem, ook al vind je ze niet zo gemakkelijk op straat. Joyce noemt ze bankhoppers. “Ze slapen niet onder een brug, maar nu eens enkele dagen bij familie op de bank, dan een paar dagen bij een vriend. Ze hoppen van bank naar bank.” Daardoor vind je ze niet op straat. Bovendien hebben ze, ondanks de problemen waar ze in verkeren, de duurste kleding aan, trendy schoenen en de nieuwste iPhone. Je herkent niet het stereotype beeld van een zwerver in ze. “Keeping up appearances”, schetst Joyce de survivalmode die voor veel van deze jongeren geldt. De meesten vinden het Credohuis via internet, Facebook, of via mond-tot-mondreclame. “Onze doelgroep in Maastricht kent elkaar; ze kennen allemaal wel iemand die hier gezeten heeft.” Soms komt er na jaren een tweede kind uit een gezin, dat dezelfde problemen ervaart. Bij het Credo Huis vinden deze jongeren onderdak en krijgen ze maximaal anderhalf jaar begeleiding. “We zijn een vervangend gezin, met begeleiding.”

Christelijke grondslag De Credohuizen hebben een Christelijke grondslag; ze zijn gebouwd op Christelijke waarden en normen. “Voor de identiteit is dat belangrijk, maar jongeren hoeven niet gelovig te zijn. Als ze de huisregels naleven, is het goed.” Zelf is Joyce evenmin gelovig; ze is daarmee een uitzondering in het team. “Soms is dat lastig. Ik weet bijvoorbeeld minder van de Bijbel. Het levert wel interessante discussies en soms ook nieuwe inzichten op. Ik snap dat zingeving een toegevoegde waarde kan zijn voor de jongeren.” En eigenlijk liggen haar eigen wortels helemaal niet zover van deze levensvisie af, merkt ze. “Ik zie waarden uit mijn eigen opvoeding terug in de Bijbel.”

Alumni zuyd / 47


Maak kennis met onze collega’s

Bij de Rooyse Wissel zijn we trots op onze medewerkers die werken aan een veiligere samenleving door mensen met strafbaar gedrag te behandelen en begeleiden. We zijn een ondernemende en dynamische organisatie met de ambitie om uitmuntende zorg en expertise te leveren in het spanningsveld tussen behandelen en beveiligen. Hieronder vallen klinische en poliklinische zorg, dagbesteding/arbeidstoeleiding en woonbegeleiding.

Kijk voor meer informatie op: www.derooysewissel.nl/werken-bij

Deel jij onze ambitie en ben je klaar voor een uitdagende baan binnen de boeiende wereld van het forensische werkveld? Bel of app onze recruiter Natascha Poels: 06-33369256. Of kom eens achter de schermen kijken tijdens een Meet & Greet of oriÍntatiemiddag. We heten nieuwe collega’s van harte welkom!


Carrièreswitch

In zeven stappen naar je carrièreswitch De arbeidsmarkt is weer aantrekkelijk geworden voor wie werk zoekt. Hbo’ers zijn gewild. Misschien toch eens nadenken over een carrièreswitch? Is het nu het moment om de dromen achterna te jagen?

Als je je niet meer happy voelt met je huidige functie, is het zeker een reden om serieus na te denken over een volgende stap. Maar ook als je wel nog elke dag fluitend naar je werk gaat, kan het geen kwaad om de volgende tips van Zuyd Professional ter harte te nemen. Een carrièreswitch vraagt om moed, zelfinzicht en doorzettingsvermogen. Dat maakt het juist zo uitdagend, maar vraagt ook om een gedegen aanpak. Kom uit je comfortzone.

Tip 1

Begin met inzicht

Wat moet veranderen in je werk? Waar wil je naar toe? Als je voor jezelf inzichtelijk hebt gemaakt wat je wilt veranderen, kun je je met meer aandacht richten op die verandering. Als de veranderstress toeneemt, zijn we geneigd onze oude situatie rooskleuriger te zien. Trap niet in de val om daardoor alles bij het oude te laten.

Tip 2

2. Kijk welke skills je hebt

Over welke vaardigheden beschik je? Waarin ben je goed? En in welke andere functies kun je deze skills ook prima gebruiken? Werk je bijvoorbeeld in de sales? Dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden en ben je

stressbestendig. Werk je als docent? Dan ben je waarschijnlijk ijzersterk in spreken in het openbaar. Dit zijn allemaal vaardigheden die je prima in andere banen kunt gebruiken!

komen met mensen die een baan hebben die jou aanspreekt. Wellicht hebben ze nog waardevolle tips voor je. Daarnaast vergroot je op deze manier je netwerk en daarmee je kansen. Onderschat je netwerk niet!

3. Durf te dromen Het moeilijkste, maar tegelijkertijd ook het leukste van een carrièreswitch: dromen! Wat wil je worden? Probeer groot te denken. Wat spreekt je aan in een bepaald beroep? Een keuzetest kan je hierbij helpen. De uitslag laat je zien waarom bepaalde beroepen je aanspreken waardoor je een betere keuze kunt maken. Zuyd Professional kan je helpen met een studieadvies.

Tip 3

Tip 4

4. Volg een nieuwe studie

Ervaring is belangrijk, maar als je echt voor een carrièreswitch kiest, zul je ook met heel nieuwe zaken in aanraking komen. Een studie kan dan noodzakelijk zijn. Die hoeft heus niet lang te duren. Zuyd Professional biedt ook kortlopende cursussen en trainingen aan.

Tip 5

5. Maak gebruik van je netwerk Via kennissen, vrienden en familie kun je in contact

Tip 6

6. Bekijk ook andere routes

Je kunt ook via een omweggetje naar een andere carrière toegroeien. Je kunt bijvoorbeeld een baan in je huidig vakgebied kiezen maar dan in de sector waarin je eigenlijk wilt gaan werken. Op die manier doe je al ervaring op in de branche. Na een paar jaar is het makkelijker om over te stappen naar de functie die je graag zou willen doen.

Tip 7

7. Ga aan de slag!

Ga niet impulsief te werk maar handel stapsgewijs. Het belangrijkste is dat je vooraf weet waar je gelukkig van wordt. Dat is de allereerste stap en de belangrijkste vraag die je moet beantwoorden. Heb je nog een baan? Deze hoef je niet meteen op te zeggen. Je kunt ook alvast met een cursus beginnen. Meer informatie: Zuyd Professional zuydprofessional.nl/nieuws

Alumni zuyd / 49


Interview

Cyriel Mentink (directeur onderwijs CHILL) ziet grens tussen opleiding en werk vervagen

CHILL wil de coach zijn voor de materialen professional Is CHILL het onderwijsconcept van de toekomst, waarin de grens tussen opleiden en werken vervaagt en professionals in de community soepel van de ene naar de andere rol wisselen? Cyriel Mentink, directeur Onderwijs bij CHILL, denkt van wel. Alumni zijn hierbij een belangrijke schakel tussen het opleidingsinstituut en het werkveld.

50 / Alumni zuyd


Cyriel Mentink, directeur Onderwijs bij CHILL: de community krijgt steeds meer vorm nu CHILL actief alumni bij het netwerk en de activiteiten betrekt.

Wij onderscheiden ons allereerst doordat we het enige gecombineerde center of expertise voor het hbo zijn en centrum voor innovatief vakmanschap voor het mbo

Twee Limburgse stratenmakers willen de zware bakstenen vervangen door kunststof exemplaren. Lichter van gewicht, dus minder belastend om ze te leggen. En gemaakt van gerecycled afval. Bij CHILL - Chemelot Innovation and Learning Labs - hebben mbo- en hbo-studenten de haalbaarheid onderzocht en het idee verder mee vormgegeven. Cyril Mentink vindt dit een voorbeeld dat treffend in beeld brengt wat CHILL kan betekenen. “Het midden- en kleinbedrijf stapt niet gemakkelijk bij een groot onderzoeksinstituut binnen. Bij CHILL wel.”

uit van dat werkveld. Daar kunnen wij veel voor doen omdat wij faciliteiten en kennis hebben die het mkb dikwijls niet heeft. Overigens is CHILL geen opleidingsinstituut maar een opleidingsomgeving. Wij ondersteunen de opleidingen met faciliteiten, onderwijsconcepten en verbindingen met onder andere het werkveld. De opleidingen zelf blijven verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderwijs.”

jaren wilden de studenten nog wel eens vrij nemen tijdens schoolvakanties. Nu merk je dat ze soms doorgaan en hun vakantie later plannen. Studenten zijn soms al om 8 uur ’s ochtends hier. Ze blijven ook langer vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel. Je ziet de verschuiving van inspannings- naar resultaatverplichting. Studenten beseffen dat de klant op het resultaat zit te wachten.”

Zoals de stratenmakers met hun idee? “Voor die bedrijven is CHILL de toegang tot de ondernemingen en laboratoria op de Chemelot campus.”

Waarom is dat belangrijk? “Ik schat dat zo’n 3000 mensen die bij Zuyd een chemie-opleiding hebben gevolgd, in de regio werken. Wij zitten middenin het werkveld. Bedrijven in de regio die de grondstoffen gebruiken, maken ook deel

Biedt het onderwijs daar voldoende ruimte voor? “Het curriculum is zodanig dat de docent kan bewegen in deze dualiteit. Het onderwijs wordt flexibeler, we gaan meer toe naar individuele leerpaden. De eerste

Sinds begin van het huidige studiejaar krijgen ook de eerste- en tweedejaars studenten Applied Science onderwijs op de campus. Waarom zo vroeg al? “Omdat de studenten dan leren in de context die relevant is. Iemand leert het beste door hem onder te dompelen in de praktijk. Dan gaat hij zich namelijk dingen afvragen. Het bedrijfsleven brengt de casuïstiek in, wij bouwen er het curriculum voor en helpen het bedrijfsleven zodat de

Alumni zuyd / 51


WIL JIJ WERKEN BIJ EEN TOONAANGEVENDE INNOVATOR OP HET GEBIED VAN ARCHITECTONISCHE PLAATMATERIALEN? Trespa International B.V. wordt internationaal erkend als de voornaamste ontwikkelaar van hoogwaardige platen voor gevelbekleding, decoratieve gevels en interieuropppervlakken. Sinds de oprichting in 1960 werkt Trespa nauw samen met architecten, ontwerpers, installateurs, distribiteurs en eindgebruikers over de hele wereld. De focus van Trespa ligt op productontwikkeling, waarbij speciale productietechnologieën worden gecombineerd met intelligente oplossingen voor architectonische toepassingen. Met een unieke kijk op de belangrijkste marktuitdagingen en eisen, heeft Trespa zich altijd vol passie en energie ingezet om innovatieve, esthetisch aantrekkelijke en hoogwaardige oplossingen te bieden voor diverse architectonische behoeften. Trespa heeft wereldwijd ongeveer 700 medewerkers en produceert jaarlijks meer dan 5 miljoen vierkante meter plaatmateriaal.

onze zusterbedrijven in Italië en Duitsland. En dat gaan we doen in Nemho (Next Material House) waarvoor de bouwwerkzaamheden nu volop gaande zijn. Er zijn dus uitdagingen genoeg! En daarvoor zoekt Trespa HBO-ers die zowel vakinhoudelijk sterk zijn alsook pragmatisch kunnen werken en daarbij openstaan voor samenwerken.

TRIGGEREN WE JOU MET DE WOORDEN FYSICA, CHEMIE EN ENGINEERING EN HEB JIJ DE JUISTE R&D MENTALITEIT?

Neem dan contact op met Lynne Jorritsma-Carter: +31 495 458 300. TRESPA INTERNATIONAL B.V.

Wetering 20, 6002 SM Weert www. trespa.com VOLG ONS

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Weert. Het R&D team ontwikkelt hier slimme en duurzame panelen en zijn daarbij breed bezig. Hands on en van start tot finish betrokken bij projecten, je ziet dus ook het eindresultaat. Trespa investeert veel in R&D en medewerkers werken eveneens aan innovaties voor

Dé consultants in bouwkunde

We zetten kennis in met daadkracht.

ruimtelijke Ontwikkeling

Daarin zijn we leidend en hier zijn we trots op!

milieu

civiele Techniek

bestuursrecht

ADVIES | OPLEIDINGEN | PROJECTEN | WWW.LYBRAE.NL


Interview

casus didactisch goed in elkaar steekt. Alumni spelen hier een rol bij. Ze zijn super enthousiast als ze hier over hun werk kunnen vertellen.”

Waarom vinden jullie het belangrijk om alumni te blijven betrekken bij de community? Cyriel Mentink: “We willen een relatie opbouwen die het hele verdere beroepsleven van de studenten in stand blijft. Er wordt veel geroepen over een leven lang leren. Wij willen dat ze dan eerst aan CHILL denken. Ze kunnen hier kennis halen, bijvoorbeeld via de Boost Career Courses. Maar ze kunnen ook kennis brengen. We hebben onderzocht hoe mensen naar een training of een cursus zoeken. Eerst Googlen of een collega vragen. Wij willen dat ze eigenlijk automatisch hier komen met hun vraag. Ze werken bovendien in de bedrijven waar wij iets voor kunnen betekenen.” Zal de verwevenheid van onderwijs en werkveld nog verder toenemen? “Ik denk dat binnen tien jaar CHILL de coach is voor de hele leerweg van de professional. In de ideale situatie begint iemand aan de opleiding, bepaalt zelf het uitstapmoment om de praktijk in te gaan, komt terug voor verdere studies, duaal, of misschien wel geconcentreerd in korte tijd. Leren stopt nooit. Die kant moeten we op als je kijkt naar de mensen die de sector nodig heeft. We moeten ook andere doelgroepen binnenhalen en dan moeten we het onderwijs zo inrichten dat die doelgroepen ermee om kunnen gaan.” Hoe houden jullie de band met de alumni in stand, om op termijn de community verder uit te bouwen? “Daarmee beginnen we al als de studenten binnenkomen. Dan krijgen ze een LinkedIn training. Vanaf dan maken ze deel uit van het

professionele netwerk. Verder betrekken we alumni bij activiteiten, zoals het 1001 Ideeënfestival. En sinds vorig jaar zoeken we alumni actief op. We hebben er al zestig bezocht. Daarbij is onze insteek de vraag: hoe gaat het met je? Vertel over je loopbaan tot nog toe. Als ze zien dat je echt interesse toont, gebeurt er iets.”

Hoe uniek is CHILL in deze opzet? “CHILL is een van de eerste 140 expertisecentra. Wij onderscheiden ons allereerst doordat we het enige gecombineerde center of expertise voor het hbo zijn en centrum voor innovatief vakmanschap voor het mbo. Het opleidingsconcept zoals wij dat bieden, is uniek. Geen enkele hbo-chemie opleiding in Nederland biedt dit. Als je verder wilt in materialen, dan moet je hier zijn. Het perspectief dat wij schetsen gaat niet over de opleiding, maar over je toekomstige baan in deze sector. Hier vervaagt de scherpe grens tussen werk en opleiding.”

Wat is CHILL? CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs) is gestart als een samenwerking tussen SABIC, DSM, Leeuwenborgh Opleidingen, Arcus College, Zuyd Hogeschool en Maastricht University. De leer- en onderzoeksomgeving op de Chemelot campus staat open voor zowel studenten als het bedrijfsleven, dat in projecten innovatie-onderzoek kan doen samen met de studenten. Samen met professionals uit de chemie organiseert CHILL ook trainingen en cursussen voor professionals uit het bedrijfsleven in de vorm van Boost trainingen. www.chillabs.nl

Alumni zuyd / 53


Zuydreportage

NAAM: JOCELYN VAN BERKEL OPLEIDING: MILIEU-ECONOMIE FUNCTIE: STATISTISCH ONDERZOEKER NAAM: RAOUL HOUKES-LINSSEN FUNCTIE: ADVISEUR ICT INFRA & SECURITY OPLEIDING: ICT & CYBER SECURITY CBS - LOCATIE DEN HAAG HENRI FAASDREEF 312 2492 JP DEN HAAG CBS - LOCATIE HEERLEN CBS-WEG 11 6412 EX HEERLEN

CBS op zoek naar innovatief en veelzijdig talent Het CBS is een innovatieve kennisorganisatie die sterk in ontwikkeling is. Er werkt een gemêleerde groep mensen, met diverse achtergronden op HBOen WO-niveau. Raoul Houkes-Linssen is er één van. Met zijn IT-achtergrond houdt hij zich dagelijks bezig met informatiebeveiliging. Jocelyn van Berkel koos daarentegen voor een baan als onderzoeker. Beiden vertellen over hun ervaringen. Auteur: Miriam van der Sangen

54 / Alumni zuyd

Fotografie: Sjoerd van der Hucht


Informatiebeveiliging Raoul Houkes-Linssen volgde de HBO-opleiding ICT & Cyber Security aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven en werkte daarna een aantal jaren als security consultant. ‘In mei 2018 maakte ik de overstap naar het CBS. Daar ben ik adviseur ICT Infra & Security. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat de IT-infrastructuur van het CBS weerbaar is tegen dreigingen. Denk bijvoorbeeld aan cyberaanvallen.’ Het CBS voldoet op het gebied van informatiebeveiliging aan de hoogste nationale en internationale normen. Ook laat het zich regelmatig door externe partijen valideren en certificeren. Een voorbeeld is de ISO 27001-certificering op het gebied van informatiebeveiliging.

Omgaan met kwetsbaarheden Maar het werk van deze IT-collega draait om meer dan alleen het behalen van certificaten. ‘Adviseren op het gebied van informatiebeveiliging is een ander belangrijk aspect. Het CBS hecht daar veel waarde aan, omdat het bijdraagt aan de rol van onze organisatie in de samenleving: het leveren van betrouwbare statistische informatie. Om die taak goed uit te voeren, staat informatiebeveiliging permanent op de agenda.’ Houkes-Linssen is nu bezig met het project ‘kwetsbaarhedenmanagement’. ‘Dat is gericht op het identificeren, classificeren en prioriteren van kwetsbaarheden binnen de IT-infrastructuur van het CBS. Een behoorlijke klus.’

Professionele ontwikkeling Positief is hij over het CBS als werkgever. ‘De arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend. Het werk is flexibel: ik heb de mogelijkheid om op verschillende locaties te werken. Ook volg ik regelmatig workshops, zowel op het gebied van persoonlijke als professionele ontwikkeling. De afgelopen maanden heb ik diverse trainingen op het gebied van informatiebeveiliging bezocht.’

‘Het is mooi om te zien hoe de cijfers landelijk nieuws worden en een objectieve basis voor maatschappelijke discussies vormen’

Landelijk nieuws Jocelyn van Berkel studeerde milieu-economie in Wageningen en koos na haar studie voor een loopbaan bij het CBS. ‘Ik vind het uitdagend feiten en cijfers te presenteren die onderzoekers, beleidsmakers en internationale organisaties gebruiken. Mijn werk is afwisselend, vernieuwend en inhoudelijk. Bij de projecten waaraan ik werk ben ik betrokken bij het hele proces: de voorbereiding, de data verzamelen, de data analyseren en nieuwsberichten schrijven en publiceren. Het is mooi om te zien hoe de cijfers landelijk nieuws worden en een objectieve basis voor maatschappelijke discussies vormen.’

Contacten met buitenland Van Berkel reist voor haar werk regelmatig naar het buitenland. ‘Ik werk aan nieuwe innovatieve statistieken waarvan de methode nog moet worden uitgedacht en uitgewerkt. Het CBS loopt hierbij vaak voorop en dient als voorbeeld voor andere nationale statistiekbureaus.’ Wat haar ook aantrekt bij het CBS is dat de loopbaanmogelijkheden veelzijdig zijn. ‘Je kunt ervaring en kennis opdoen op verschillende gebieden. Ik heb ruim twee jaar gewerkt aan de statistieken van de overheidsfinanciën, nu ben ik overgestapt naar de milieurekeningen.’ Van Berkel is naast haar werk bij het CBS ook actief bestuurslid bij JongCBS, een

vereniging van 300 jonge CBS’ers. ‘We initiëren interessante activiteiten, bijvoorbeeld workshops op het gebied van virtual reality, pitchen of debatteren. Ook organiseren we bedrijfsbezoeken en netwerkbijeenkomsten met ministeries en andere kennisinstellingen. Een mooie manier om collega’s binnen en buiten het CBS te leren kennen.’

Werken bij het CBS Bij het CBS werken mensen met diverse achtergronden op HBO- en WO-niveau nauw samen. Je vindt er economen, wiskundigen, sociologen, datascientists, software engineers en IT-specialisten. Wat iedereen gemeen heeft, is een focus op onderzoeksresultaten van de allerbeste kwaliteit. Daarom is het CBS altijd op zoek naar betere en efficiëntere methoden en technieken. Ook wil het statistiekbureau nieuwe manieren vinden om databronnen met elkaar te verbinden en niet eerder ontdekte feiten boven water te krijgen. Daarbij is er veel ruimte voor eigen initiatief en nieuwe ideeën. Innovatie staat bij het CBS hoog aangeschreven. Het CBS heeft een vestiging in Den Haag en in Heerlen, waar voortdurend vacante functies zijn. Bovendien zijn er meer dan genoeg carrièremogelijkheden, zowel horizontaal als verticaal. Je kunt doorgroeien naar een andere baan of je specialiseren in je huidige functie tot expert. Interesse? Kijk dan op de site: www.werkenbijhetCBS.nl

Alumni zuyd / 55


Zuyd projecten

Melanie Kleynen wint RAAK Award én WCF Proefschriftprijs 2019

Zuyd onderzoeken scoren Zuyd Hogeschool is twee keer in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de RAAK-award 2019, de belangrijkste prijs in Nederland voor praktijkgericht onderzoek aan hogescholen. Het onderzoek ‘De kracht van het onbewuste leren 2.0’ heeft zowel de publieksprijs als de tweede plaats van de juryprijs gewonnen. Ook een ander onderzoek van Zuyd was genomineerd: ‘Moleculair design van hoogwaardige materialen voor 3D printen’. Het winnend onderzoek is gedaan onder leiding van Melanie Kleynen (alumna Fysiotherapie). Zij werkt tegenwoordig als docent-onderzoeker bij het lectoraat Voeding, Leefstijl en Bewegen en de opleiding Fysiotherapie van Zuyd. Haar proefschrift geeft fysiotherapeuten handvatten in de zoektocht naar de beste manier om patiënten die een beroerte hebben gehad, weer motorische vaardigheden aan te leren. Dikwijls moeten deze mensen opnieuw leren bewegen. De fysiotherapeut kan dat verbaal uitleggen (expliciet leren) maar ook de patiënten min of meer onbewust laten ervaren hoe ze weer kunnen bewegen (impliciet leren). In haar proefschrift heeft Melanie de kennis en ervaringen van internationale experts over expliciete en impliciete manieren van aanleren van bewegingen gebundeld in een denkmodel voor therapeuten. Uit toegepaste studies komt naar voren dat impliciet leren hanteerbaar lijkt en het lopen van patiënten kan verbeteren.

Jury-oordeel De jury zegt dat dit onderzoek precies aangeeft waar de kracht van praktijkgericht onderzoek ligt, namelijk onderzoek doen naar

56 / Alumni zuyd

oplossingen in, met en voor de praktijk. “De vraag uit de praktijk is evident in dit onderzoek,” aldus de jury. “Professionals merken dat bij revalidatie na een beroerte de standaard aanpak niet voor alle patiënten werkt en zoeken samen met de hogeschool naar een oplossing die toegespitst is op de praktijk en ook direct in de praktijk getoetst wordt.” Eerder heeft Melanie Kleinen met dit onderzoek op de Wetenschapsdag Fysiotherapie de WCF Proefschriftprijs gewonnen. Melanie zegt over het winnen van de prijs: “Dit sterkt mij in het voornemen om het onderzoek door te zetten. Het is een bevestiging dat dit onderwerp relevant is voor de fysiotherapeut.” Projectleider is Susy Braun, lector Voeding, Leefstijl en Bewegen.

Materialen voor 3D printen Voor de RAAK-award was ook nog een ander onderzoek door Zuyd genomineerd. CHILL doet onderzoek naar het moleculair design van hoogwaardige materialen voor 3D printen. Het grote nadeel is momenteel dat de eigenschappen van materialen vaak ondermaats zijn. Dit beperkt het toepassingsgebied. Bij ‘Moleculair design van hoogwaardige

materialen voor 3D-printen’ - dat wordt uitgevoerd bij het expertisecentrum CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs) - staat de vraag centraal hoe polymeren qua moleculaire structuur ontworpen moeten worden, zodat de mechanische eigenschappen van de geprinte objecten verbeteren. Doel is dat deze nieuwe materialen ingezet kunnen worden bij het 3D printen van hoogwaardige producten. Projectleider is Tosca van Hooy-Corstjens, senior docent-onderzoeker bij het lectoraat ‘Material Sciences’ van Zuyd Hogeschool onder leiding van Gino van Strijdonck. Hier kun je een artikel dat Melanie Kleynen over haar onderzoek heeft geschreven voor FysioPraxis downloaden: https://bit.ly/2N61do0


Prijzenkast

Toetsrevolutie krijgt Prijs voor Examens 2019 Het boek Toetsrevolutie van Dominique Sluijsmans, onderzoeker bij Zuyd, heeft de Prijs voor Examens 2019 gewonnen. Het boek zet aan tot een andere kijk op hoe toetsen in het onderwijs worden afgenomen en beoordeeld. Dominique Sluijsmans: “Goed onderwijs begint bij een visie op hoe wij onze studenten willen opleiden. Deze visie is leidend voor de wijze van toetsing. In het boek staat toetsing om de ontwikkeling van studenten te stimuleren centraal. Toetsing als kans om te leren.” Zij vindt het belangrijk dat een toets studenten inzicht geeft waar ze

staan, waar ze naar toe moeten en hoe ze dat willen bereiken. Dit is de zogenaamde formatieve functie van een toets. Dit deel van de toets bereidt de studenten voor op de zogenaamde summatieve functie: is er daadwerkelijk geleerd en verdient de student het diploma? Deze twee functies van een toets moeten volgens Dominique Sluijsmans beter in balans met elkaar zijn. Met het boek wil ze opleidingsteams inspireren om tot zo’n betere balans te komen. De Prijs voor Examens wordt toegekend door de NVE, de Nederlandse Vereniging voor Examens.

Simon Møller Jensen wint Music Award Maastricht Pianist Simon Møller Jensen heeft de 19e Music Award Maastricht van het Conservatorium Maastricht gewonnen. De publieksprijs ging naar Florin Mantale. In totaal speelden vijf pianisten van het Conservatorium Maastricht voor een volle zaal om deze prijzen. Simon Møller Jensen studeert bij Igor Roma aan het Conservatorium Maastricht. Hij won naast de award een geldbedrag van € 4.500. Florin Mantale won € 1.000. De Music Award Maastricht is een initiatief van Conservatorium Maastricht en de Rotaryclub Maastricht.

Pianist Simon Møller Jensen heeft dit jaar de Music Award Maastricht gewonnen.

Alumni zuyd / 57


Werken bij ZOwonen werkt als sociaal-maatschappelijke onderneming samen met huurders aan een omgeving waarin mensen samen wonen, werken en leven.

ZOwonen: transitie van vastgoed naar sociaal-maatschappelijke onderneming

Meer dan een dak boven je hoofd huuropbrengsten een stabiele inkomstenstroom vormen, kan ZOwonen zaken oppakken die andere maatschappelijke organisaties laten liggen, omdat ze er geen financiering voor hebben. Gemakkelijk is het niet, geeft Janine Godderij toe. Want de maatschappelijke druk op de corporaties neemt toe. En er moet de komende vijftien jaar voor bijna een half miljard euro geïnvesteerd worden in renovatie en stadsvernieuwing. “De maatschappelijke opgave is hoog.”

Medewerkers ruimte bieden

ZOwonen verandert van een vastgoedbedrijf in een sociaal-maatschappelijke onderneming. Het gaat bij de corporatie tegenwoordig om méér dan de 15.000 huishoudens een dak boven het hoofd bieden. Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Een oud Nederlands spreekwoord, dat nog vaak opgaat. ZOwonen, de corporatie die in de Westelijke Mijnstreek een vastgoedportefeuille van 15.000 huurwoningen beheert, wil deze spiraal doorbreken. Janine Godderij, directeur-bestuurder: “We willen het patroon van sociale armoede doorbreken, zodat de volgende generatie op een andere manier hun leven vorm kan geven.”

ZOWONEN LUXEMBURGSTRAAT 30 6135 LC SITTARD WWW.ZOWONEN.COM

58 / Alumni zuyd

Maatschappelijke functie Janine Godderij ziet ZOwonen dan ook meer als een sociaal-maatschappelijke onderneming dan een vastgoedbeheerder. Tegenwoordig is met 40% van de nieuwe huurders namelijk iets aan de hand. Dat loopt uiteen van gezinnen die statushouder zijn tot mensen met ernstige schuldproblematiek of gezinnen waar meerdere problemen spelen. “Wij komen bij 15.000 gezinnen over de vloer, zien wat er speelt en kunnen ze helpen of begeleiden naar de juiste instantie.” Doordat de

Dat biedt kansen voor medewerkers. Van de 130 fte’s heeft zo’n 45 een sociaal-maatschappelijke achtergrond. Door de standaard zaken, zoals het afhandelen van huurcontracten, zo efficiënt mogelijk te doen, creëert de corporatie ruimte voor de maatschappelijke functies. “Medewerkers krijgen alle ruimte om hun vak zelf in te vullen, maar we stellen wel vooraf doelen en meten resultaten. We veranderen van output naar outcome gericht.” Humaan zakelijk, zo bestempelt de directeur-bestuurder deze aanpak. Soms pakken de medewerkers een probleem zelf op om er met huurders mee aan de slag te gaan; de andere keer zoeken ze samenwerking met andere maatschappelijke organisaties. “We zoeken kansen en proberen te verbinden”, zegt Janine Godderij. Zo wil de corporatie het verschil maken voor de bewoners. “We willen samen een omgeving maken waarin mensen samen wonen, werken en leven en ze zich gelukkig en veilig voelen.”

Sociaal-maatschappelijke achtergrond ZOwonen biedt werk aan medewerkers met een sociaal-maatschappelijke achtergrond. Medewerkers die een groot sociaal hart combineren met resultaatgerichtheid. Janine Godderij: “We zoeken medewerkers die doorvragen totdat ze begrijpen wat voor de bewoners belangrijk is.” Scholing vindt ze vanzelfsprekend. Het ontwikkelbudget is hoog voor een organisatie als ZOwonen. “We spreken hier medewerkers aan op hun talent. We dagen ze uit meerwaarde voor onze huurders te creëren.”


Voeding

Lectoraten willen jongeren bewuster maken wat ze eten

Groenten uit de tuin of kant-en-klaar maaltijd Voedselproducenten spelen handig in op het chronisch tijdgebrek van mensen. Kant-en-klaar maaltijden liggen voor het grijpen in de winkelschappen. De maaltijd staat in een paar minuten op tafel. Het project Vitale (Lim)burgers wil jongeren kennis laten maken met gezond en onbewerkt voedsel. Want dat is gezonder. In het project Vitale (Lim)burgers, een initiatief van de lectoraten Voeding, Leefstijl en Bewegen en Gastronomy van Zuyd, draait het om hulp bij het veranderen van de leefstijl.

Oma’s erwtensoep, maar wel uit de fabriek “De meeste ouders werken allebei en vaak moeten kinderen na school naar allerlei clubs en activiteiten en is er weinig tijd om uitgebreid te koken. Dan schiet het bereiden van verse producten er vaak bij in”, zegt Jacques van Cuijk. Hij is eigenaar van restaurant Twines in Landgraaf en heeft al achttien jaar ervaring met kookworkshops, gebaseerd op het principe van koken met verse seizoensproducten. Hij helpt in het

project mee bij het ontwikkelen van een voedings- en kookmodule. Deze moet de Limburgse jeugd er bewust van te maken dat ultra processed food - sterk bewerkt voedsel uit de fabriek - ongezond is. Geen gemakkelijke opgave, want de supermarktschappen puilen uit met kant-enklare producten en de verleiding - ook voor de jeugd - is groot. Uit een onderzoek van de voedselwaakhond Foodwatch uit 2017 is gebleken dat circa zeventig procent van het voedsel in de schappen van de supermarkten bestaat uit ultra processed food. Voedsel waaraan veel suiker, vet en zout is toegevoegd. Oma’s erwtensoep, maar dan uit de fabriek. Het gevaar van ultra processed food is dat het meestal als

gezond, snel en goedkoop gepromoot wordt. “Dat klopt niet, als je gewoon kookt met de seizoensproducten van eigen bodem dan is dat écht goedkoper. Het veel consumeren van bewerkt voedsel verhoogt bovendien de kans op welvaartsziekten als overgewicht, diabetes en kanker”, vervolgt Van Cuijk.

Jongeren In het project - met een link naar duurzaamheid, gezondheid, biodiversiteit en het milieu - is met jongeren in de leeftijd van 12 tot 14 jaar gewerkt. Zij hebben meegewerkt aan een kookmodule. Deze is onderdeel van een lespakket voor basis- en middelbare scholen. Jacques van Cuijck: “Zij zijn de generatie die stráks de maaltijden op tafel zet. Door ze op school al met de principes achter gezond en duurzaam geproduceerd voedsel in aanraking te brengen, wordt de kiem gelegd voor later.” Omdat deze groep erg digitaal is ingesteld, onderzoekt Esther Laseur, vierdejaars studente Communication and Multimedia Design, of er een digitale tool ontwikkeld kan worden die het lespakket voor middelbare scholen ondersteunt. Bijvoorbeeld een app. Meer informatie:

Alumni zuyd / 59


Millennials

Het lijkt alsof de millennials het voor het uitzoeken hebben op de arbeidsmarkt. De huidige generatie afstudeerders komt immers veel sneller aan het werk dan de groep die zeven, acht jaar geleden op de arbeidsmarkt kwam. De krappe arbeidsmarkt van 2007 lijkt terug. Stellen de millennials dezelfde eisen als de generatie die toen werk zocht?

Alumni zoeken vooral banen met ontwikkelkansen en een goede werk-privé balans

Eist de millennial echt zoveel? In een Europees onderzoek door HR-dienstverlener Universum Global constateerden onderzoekers twee jaar geleden dat nog nooit eerder een generatie zoveel waarde aan een goede werk-privé balans heeft gehecht, dan de Generatie Y, beter bekend als de millennials. Bijna de helft zou zelfs een prestigieuze baan opgeven voor een betere werk-privé balans. Tegelijkertijd lees je regelmatig dat deze generatie verwend is, vooral bezig is met zichzelf en zodra ze van de opleiding af komt, denkt klaar te zijn voor managementbanen.

Mondiger “Ze zijn mondiger; ze weten wat ze wel en niet willen”, zegt Friso Antonides van Pragmatics, bureau

60 / Alumni zuyd

voor interim management en consultancy. De hbo’er die vandaag instroomt op de arbeidsmarkt verschilt van de groep van tien, twaalf jaar geleden vindt hij. “Bepaalde arbeidsvoorwaarden zoals een auto, zijn standaard geworden; daar is men niet meer onder de indruk van. Ze willen een baan waarin ze zich kunnen ontwikkelen.” Ook in de zorg weten de hbo’ers wat ze willen. Natascha Poels, HR-adviseur bij TBS-kliniek De Rooyse Wissel zegt: “Ze willen snel stappen zetten in hun loopbaan; zich snel ontwikkelen. Werken met TBS-patiënten kan erg complex zijn. Toch zijn veel schoolverlaters ervan overtuigd dat zij (ook zonder ervaring) dit wel aankunnen.’’ De groep die stopt met werken in de

TBS-kliniek, kiest vaak voor een functie waarbij niet meer onregelmatig gewerkt hoeft te worden. De werk-privé balans vindt deze generatie namelijk belangrijk. “Dit kan zowel binnen als buiten onze organisatie zijn. Omdat we een steeds breder zorgaanbod bieden (meer dan enkel TBS), zien we ook dat de mobiliteit binnen de organisatie toeneemt.” Bas Bergmans, commercieel manager bij Lybrae Consultants: “Eerst waren ze alleen met carrière en méér verdienen bezig. Nu kijken ze ook naar andere zaken, zoals persoonlijke ontwikkeling, ze hechten waarde aan vrije tijd en aan het milieu.” Fulltime werken is niet meer voor iedereen een gegeven, zo blijkt. Een dag in de week voor jezelf


of om vrijwilligerswerk te doen, komt steeds vaker voor.

Kortere dienstverbanden De millennials stellen zichzelf centraal, is een generieke typering die je vaak hoort. Het bewustzijn waarmee ze hun eerste baan zoeken, lijkt dit te onderstrepen. Natascha Poels, (De Rooyse Wissel) - zelf millennial - herkent dit nog in een ander feit. “Bij de jongeren zien we dat ze vaker en sneller van baan wisselen. Als ze niet snel genoeg vooruitkomen in hun carrière, kiezen ze voor een andere baan.” Dat kan wel eens tot teleurstelling leiden. “We moeten de junior consultants goed begeleiden, duidelijk maken dat ze niet meteen CFO in een organisatie kunnen zijn”, zegt Bas Bergmans. De realiteit in een organisatie is vaak weerbarstiger dan de studenten denken en gewend zijn. “Welkom in de echte wereld”, zegt Oscar Scipio, P&O-adviseur bij AZL, lachend. Hij is zelf acht jaar geleden afgestudeerd.

Toen was je blij met elke baan in je vakgebied, ook al moest je concessies doen. Dat wil de huidige groep niet doen, die komt voor zichzelf op. “In gesprekken met mogelijke stagiairs merk ik al dat ze gebrand zijn op de vraag wat heeft de organisatie mij te bieden? Tien jaar geleden was dat omgekeerd.”

Limburg versus Randstad Rob Senden en Marion Schroeder, respectievelijk HR directeur en recruiter bij Obvion Hypotheken, zien dat veel jongeren met een goede werk-privé balans worstelen - “maar doen dat niet veel meer mensen”, vraagt Rob zich af. Toch denken zij dat de beeldvorming van de huidige generatie afstudeerders erg bepaald wordt door hetgeen media schrijven. “Merken we echt dat ze anders zijn of is het wat verteld wordt over millennials?”, vraagt Marion zich af. “Ik denk dat de studenten die in Limburg willen blijven helemaal niet veeleisend zijn.” Daarmee doet zij

ook een pleidooi om niet te generaliseren. Er zijn ook millennials die de meer klassieke waarde van werk belangrijk vinden zoals een fijne werksfeer met leuke collega’s, interessant werk en goede werkomstandigheden. De krapte valt volgens haar mee. “Dat verschilt natuurlijk per vakgebied. ICT is altijd problematisch, maar als het om administratieve functies gaat, is het minder spannend dan je leest.” Rob Senden merkt wel dat er verschillen zijn tussen de houding van hbo’ers in Limburg en overige delen van het land. “In Limburg zijn ze meer bereid compromissen te zoeken.” Hij schrijft dit toe aan de keuze die ze maken om hier te blijven wonen en leven. “Misschien dat degenen die naar de Randstad uitvliegen veeleisender zijn”, voegt Marion toe. Heeft het te maken met de beschikbaarheid van hbo-functies? Oscar Scipio heeft zelf vroeger voor een organisatie gewerkt met vestigingen in de Randstad. “Daar merkte ik dat in

Alumni zuyd / 61


Interview Millennials

Limburg baanzekerheid belangrijker is dan in de Randstad. Mensen zijn daar geneigd sneller te switchen omdat als het tegenvalt er wel weer een nieuwe kans komt.”

Invloed van millennials De HR-professionals proberen de verwachtingen van de millennials weliswaar te managen; de groep heeft tegelijk wel degelijk invloed op organisaties. “We zullen er deels in mee moeten want we hebben ze nodig”, zegt Bas Bergmans. Een 32-urige werkweek is voor sommige opdrachtgevers lastig bespreekbaar, net zoals thuiswerken. Het projectconsultancybureau moet daar dus belangen van opdrachtgevers en jonge werknemers in balans houden. “Omdat ze minder hechten aan vastigheid, moet je aan de voorkant goed de behoeften in kaart brengen om ze vast te houden.” Pragmatics brengt de jonge hbo’ers via intervisiegroepen in contact met de ervaren consultants. “Daarin laten we letterlijk zien wat er in het verschiet ligt”, aldus Friso Antonides. De gesprekken die het management met de hbo-kandidaten voert, zijn evenwel anders dan enkele jaren terug. Ze zijn breder; het gaat niet direct over het werk, meer over wat ze belangrijk vinden in hun leven. Friso: “We hebben ondertussen een aardig deel millennials in dienst. De organisatie past zich aan en zij passen zich aan.” Dat betekent echter niet, dat de millennials de dienst uitmaken, relativeert hij.

Hoe zoeken werkgevers de alumni LinkedIn is momenteel wel hét instrument waar recruiters mee werken. Maar er zijn ook andere middelen. Marion Schroeder vindt een belangrijk deel van de kandidaten via haar sociale netwerk en LinkedIn. Daarnaast krijgen Obvion-medewerkers een bonus als ze een nieuwe medewerker aandragen die voor Obvion kiest. “Zelf mensen benaderen of een vacature op LinkedIn zetten en die delen, is een beproefde methode.” Er zijn ook nog steeds kandidaten die reageren via vacaturesites. “LinkedIn is echter het beste kanaal, daar krijg je betere respons op”, zegt Rob Senden.

Meet & Greet Bij De Rooyse Wissel probeert men vooral ook kandidaten binnen te halen om ze een beeld te schetsen van het werk in een TBS-instelling. Natascha Poels organiseert bijvoorbeeld Meet & Greets voor mensen met een zorgachtergrond. Sinds kort wordt er ook geëxperimenteerd met functievideo’s. “Dit geeft een inkijkje in hoe een functie er uitziet. We willen namelijk laten zien wat er hier

gebeurt, want het beeld verandert als mensen eenmaal hier zijn geweest of na het zien van deze functievideo.” Ook Obvion heeft recent positieve ervaringen opgedaan met een Meet-Up.

In de opleiding contact leggen Daarnaast proberen de bedrijven al zo vroeg mogelijk in de opleiding contact te leggen met de studenten. Obvion Hypotheken heeft zelfs al een ICT-student na zijn stage een contract op uitzendbasis aangeboden, zodat hij de ‘perfecte bijbaan’ heeft. “Het is belangrijk dat we zo vroeg mogelijk in hun opleiding al in contact komen”, merkt Rob Senden op. “Als we als werkgever al in het tweede jaar een goede indruk maken, blijft dat beeld hangen.” Obvion zoekt daarom steeds meer samenwerking met Zuyd, bijvoorbeeld voor stages, afstudeeropdrachten en onderzoeksopdrachten. Marion: “Maar belangrijk blijft dat ze bij ons passen. Wij zoeken nuchtere types die passen bij ons bedrijf en cultuur, maar ook snappen dat je moet werken voor je geld.”

ze e on g e Vanw , zoeken i groe JOU! wij

62 / Alumni zuyd


Interview Werken bij

Als ambitieuze trainee bij RichtingZuid werk je aan zaken die er toe doen in Limburg

Een traineeship als kickstart van je carrière Babette (opleiding: integrale veiligheid): “Mijn traineeopdracht past heel goed bij mijn interesses. Ik onderzoek waarom woninginbraken gemiddeld genomen vaak in de gemeente Sittard-Geleen voorkomen. Hierbij werk ik samen met politie, handhaving en wijkcoördinatoren. Een erg interessante en dynamische opdracht! Tegelijkertijd leer ik ook veel van mijn mede trainees waarmee ik het trainingsprogramma doorloop; geen dag is hetzelfde!” Het traineeship RichtingZuid richt zich op de Limburgse publieke sector. Limburg is een regio die voor vele interessante uitdagingen staat. Overheden zijn nauw betrokken bij actuele maatschappelijke thema’s. Denk aan een veiligere leefomgeving, een grensoverschrijdende

OV-verbinding, onderwijs, of het verduurzamen van steden en woningen.

Het traineeship in een notendop: • Je werkt aan 3 verschillende opdrachten van elk 8 maanden • Je leert diverse overheidsorganisaties binnen Limburg kennen waaronder in ieder geval de Provincie Limburg • Je bouwt een groot netwerk op binnen de publieke sector • Je ontdekt in het leer- en ontwikkelprogramma waar je talenten liggen en hoe je die effectief kunt benutten

Enthousiast geworden? Op www.richtingzuid.nl lees je meer over de ervaringen van onze trainees.

Zet jouw talent in bij de overheid! INFO@IGOM.NL WWW.IGOM.NL T. 045-5608040

WIJ ZOEKEN VERNIEUWERS!

De jongere generatie hbo’ers die communicatief sterk is ingesteld, past perfect in de nieuwe bedrijfsfilosofie.

Heb jij je ideale baan al gevonden óf denk je dat er meer is? Zoek je nieuwe uitdagingen, persoonlijke groei, of juist een baan met iets meer stabiliteit?

IGOM bundelt de kracht, kennis en ervaring van ruim 300 managers en 6.000 medewerkers binnen de Zuid- en Midden-Limburgse overheid. Op IGOM.nl staan alle openstaande vacatures, klussen en stageplekken van de 33 aangesloten (semi)overheidsorganisaties.

IGOM is het antwoord op je vragen! De deelnemende IGOM organisaties werken samen met het doel om talenten van medewerkers te ontwikkelen en talentvolle nieuwe medewerkers te werven. Als één sector bijna alle disciplines kent, dan is het de (semi)overheid. Door de vergrijzing enerzijds én de omslag naar nieuwe werkwijzen anderzijds, liggen uitgerekend hier kansen voor hbo-professionals.

Door de diversiteit in taken die bij de overheid liggen, zijn er vacatures vanuit uiteenlopende disciplines. Gemeenten en ook semioverheden zoals de Veiligheidsregio, Waterschappen en de GGD hebben een complexe werkomgeving. Het gaat niet alleen om veel verschillende disciplines. Het gaat ook om verschillende belangen waar telkens de goede balans in gevonden moet worden De uitdagingen zijn niet minder dan in het bedrijfsleven!

Vacatures Zoals wel vaker is de eerste stap de belangrijkste. Je hebt een account nodig om gebruik te maken van al het moois dat IGOM te bieden heeft. Schrijf je dus snel in op www.igom.nl en ervaar direct de voordelen. Met een persoonlijk account bij de Banenzoekers op de website krijg je, door het instellen van de e-mailservice, de vacatures als eerste in je mailbox. Volg IGOM op Facebook, LinkedIn en Twitter, dan zie je de vacatures ook voorbij komen!


Joblinks

Méér uitdagende hbo-jobs vind je bij deze organisaties

www.dpdhl.jobs

www.maandag.nl

www.prm.nl

ARE YOU READY TO WORK FOR THE MOST INTERNATIONAL COMPANY IN THE WORLD? Check out our jobs at www.dpdhl.jobs

64 / Alumni zuyd


Contact met Zuyd Nieuw Eyckholt 300 Postbus 550 6400 AN Heerlen Telefoon: 088-9893000 info@zuyd.nl www.zuyd.nl www.zuydprofessional.nl

Het Kennis- en Informatiecentrum van Zuyd Hogeschool is 50 weken per jaar bereikbaar via: www.zuyd.nl/voorbedrijven kic@zuyd.nl Telefoon: 088-9893000 Nieuw Eyckholt 300 Heerlen C.0.209, centrale hal, hoofdgebouw Zuyd Hogeschool

Colofon Alumni Zuyd Magazine is een uitgave van Borgerpark Media in samen­werking met de dienst Marketing en Communicatie van Zuyd Hogeschool.

Concept en realisatie Borgerpark Media Vlodropperweg 62 Postbus 8027 6060 AA Posterholt Telefoon: 0475-711362 info@borgerparkmedia.nl www.borgerparkmedia.nl Coördinatie vanuit Zuyd Corine Castenmiller, communicatieadviseur Redactie VOF Franc Coenen Publiciteit, Elsloo E-mail: franc.coenen@fcp.nl Franc Coenen (teksten en fotografie) Jo Goossens (fotografie) Marie-Louise Vrancken

Dit Alumni Zuyd Magazine wordt je aangeboden door Zuyd Hogeschool omdat je daar geregistreerd bent als alumnus. Heb je tips of opmerkingen, mail ze dan naar alumni@zuyd.nl Overname van artikelen is toegestaan mits bronvermelding en toezending van bewijsexemplaar. 2019

Verkoop en marketing Borgerpark Media www.borgerparkmedia.nl Arno Römers Lydia Bevers Ilona Schmitz Vormgeving Made by Sacha www.madebysacha.nl


Profile for Borgerpark Media

Alumni Zuyd Carrièremagazine 2019  

Alumni Zuyd Magazine editie december, het carrièremagazine voor Limburgse HBO-professionals.

Alumni Zuyd Carrièremagazine 2019  

Alumni Zuyd Magazine editie december, het carrièremagazine voor Limburgse HBO-professionals.

Advertisement