__MAIN_TEXT__

Page 21

Koken

Rijsttaart TEKST: RIA MASSY · FOTO’S: LUC VAN PEER

op grootmoeders wijze

Hoewel hij hier nog maar een week of drie echt woont, is hij al een redelijk bekende Borgerhoutenaar. We schuiven namelijk aan bij Koen Speltinckx, beter bekend als de creatieve kracht achter en in - Borgo Gelato, het ijswinkeltje aan het Krügerplein. Aha, hoor ik u denken, die man, ja, die kennen we ...

DE FAVORIET VAN KOEN SPELTINCX Tot voor kort woonde hij in Merksem met zijn vrouw en twee kinderen. Of ze hier kunnen wennen, in een kleiner huis en zonder tuin? Jazeker, want hier leef je meer buiten. Ze wonen aan de rand van het Krügerplein, waar heb je dan nog een tuin voor nodig? En hier leer je de buren snel kennen. Al tijdens de verbouwing kwamen ze thee aandragen en kennismaken. Dat is wel heel speciaal hier in Borgerhout, vindt hij. Koen maakt ijs in de meest uiteenlopende smaken, een honderdtal ondertussen. In nog geen jaar tijd. Zijn passie voor smaken deed hem de ijswereld inrollen, en hij ging zich bijscholen in Italië om het echte Italiaanse ijs te leren maken: gelato. Dat is een pak zachter en luchtiger dan het typisch Belgische ijs waar veel meer room en suiker in zit. Dus daarom heb ik nooit zo’n beladen maag als ik bij hem bij wijze van aperitief een bolletje ijs ga halen!

Familietrekje

Gelato = chemie + rekenen + creativiteit Niet dat die Italianen in zo’n cursus hun recepten zomaar vrijgeven, maar hij leerde er zelf recepten samenstellen. Ijs maken is een combinatie van wetenschap en creativiteit. Juist dat is er zo leuk aan, vindt Koen. Je moet een creatief idee hebben, maar een recept samenstellen is voor een groot stuk rekenen en chemie. Wie altijd hetzelfde smaakje wil, zal op zijn neus kijken, want zo’n man is Koen niet. Er moet uitdaging en passie in zijn werk zitten, anders wordt het snel saai.

Eerlijkheid eerst Vandaag zijn we hier niet voor ijs, maar voor rijsttaart, en wel naar het recept van zijn grootmoeder. Pure nostalgie. Zijn grootouders hadden niet veel geld, maar wel een moestuin vol heerlijke groenten, en daar mocht Koen dan in helpen. Er waren ook kippen en konijnen, die zich vrolijk liepen voor te bereiden op hun lot. Zijn voorliefde voor pure geuren en smaken en voor eerlijke producten is hier geboren. In zijn ijs vind je dan ook geen siroopjes of kunststof smaakjes. De producten waar hij mee werkt komen zoveel mogelijk uit eerlijke handel. En hij houdt rekening met zijn ecologische voetafdruk.

Ook de liefde voor ijs komt van de moemoe. Met verse eieren van de kippen maakte ze al heerlijk ijs. Niet met een machine. Gewoon een basis die de vriezer in en uit ging en regelmatig omgeroerd moest worden om ijskristallen te vermijden, een intensieve bezigheid. Het werd niet dat zachte Italiaanse wat Koen nu maakt. Grootmoeders ijs was een beetje hard, maar oh zo lekker. Taarten bakte ze ook veel. En Koens absolute favoriet is haar rijsttaart, die hij op dit moment in de oven aan het bakken is voor ons. Nu hij ‘groot’ is, kan hij bellen naar zijn moemoe voor het recept, maar vroeger mocht hij niet aan het vuur staan. Hij mocht meehelpen met de voorbereidingen. Maar koken? Nee, dat deed zijn grootmoeder zelf. Die passie en aanleg voor koken is trouwens een familietrekje. Op familiefeestjes steekt men elkaar de loef af om het lekkerste gerecht op tafel te zetten, en sinds een paar jaar wordt er zelfs jaarlijks een familiekookboek gemaakt met de lekkerste recepten van dat jaar.

Boek en taart Door al dat getetter met die interessante man is de taart klaar! We snoepen een stuk heerlijke warme rijsttaart. Ons geanimeerd gesprek valt er even stil van. Mmmm. Ze is heel puur van smaak. Gewoon no nonsense lekker. Is ze moeilijk te maken? Nee, heel simpel eigenlijk. We kletsen nog wat verder en dan blijkt Koen ook schrijver te zijn. Hij bracht in eigen beheer het boek Sneeuwzucht uit, een roman gebaseerd op zijn ervaringen als verpleegkundige in de Free Clinic. Veelzijdig, dat is wel het minste wat je van deze man kan zeggen. Een volgend boek komt er ook ooit eens aan, maar nu gaat alle passie en energie naar ijs maken en zijn huis verbouwen. Niet dat we dat erg vinden. Want we zijn fan van zijn ijsjes. En wij niet alleen. Zijn grootste fan is natuurlijk ... zijn grootmoeder.

Wat heb je nodig? • 1 liter melk • 125 gram dessertrijst • 3 pakjes vanillesuiker • 150 gram suiker • 100 gram boter • 3 eieren • chapelure (paneermeel)

Hoe maak je het? • Breng melk, dessertrijst, suiker en vanillesuiker samen aan de kook. • Laat 20 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. • Laat ondertussen de oven voorverwarmen tot 200 graden. • Neem de pot van het vuur en roer de eieren en de boter door de hete rijstpap. • Vet een taartvorm in met wat boter en strooi er een laagje chapelure overheen. • Giet de rijstpap in de taartvorm en schuif in de voorverwarmde oven. Laat 40 minuten bakken. • Haal de rijsttaart uit de oven. Nu is er een dilemma. De taart is heel lekker als je ze warm eet, maar dan krijg je ze moeilijk mooi uit de vorm. Als je de taart laat afkoelen, krijg je ze wel makkelijker uit de vorm. Aan jou de keuze.

Smakelijk! 21

Profile for BorgerBlad

BorgerBlad 6 - juni 2018  

BorgerBlad 6 - juni 2018  

Advertisement