Page 1

Buurtkrant voor en door Borgerhout

Verschijnt vier keer per jaar Nummer 4 December 2017

BengelBlad

Twee pagina’s vol spelletjes, tekeningen en weetjes, gemaakt door de leerlingen van het zesde leerjaar van basisschool De Kleine Wereldburger.

Bekende Borgerhoutenaar Art director Kurt Loyens verzorgde al het decor van vele bekende films en tv-series. LEES VERDER OP PAGINA 5

LEES VERDER OP PAGINA 16

Koken

Smul mee van de Braziliaanse keuken met Fatima. LEES VERDER OP PAGINA 21

Een mens is een verhaal Op stap met buurtvader Wafik. LEES VERDER OP PAGINA 7

Enquête

Wat vind jij van BorgerBlad? Vul snel onze enquête in en druk je stempel op de volgende jaargang van deze gratis krant.

FOTOREPORTAGE Herbeleef de herfst in Borgerhout. KIJK VERDER OP PAGINA 13

LEES VERDER OP PAGINA 10

Sport

Maak kennis met de voetballende meisjes van Kras. LEES VERDER OP PAGINA 18


Dag lieve lezers, Woesj! En mijn jaartje loopbaanonderbreking was voorbij. Sinds 1 september sta ik terug voor de klas bij mijn geweldige anderstalige cursisten. In Borgerhout. Een van hen kent BorgerBlad - hoera! - maar ze zei me dat het toch wel wat moeilijk is om te lezen. Zo van die feedback vinden we heel tof om te horen. Want we willen echt een krant maken voor en door Borgerhout. Voor en door JOU! Misschien is schrijven of fotograferen niet je ding, maar heb je wel een duidelijke mening over wat we goed doen en wat we nog beter kunnen doen? Dan mag je die mening op papier of digitaal spuien. We hebben er zelfs een hele pagina voor vrijgehouden (p. 10). En we zullen ons best doen om met alle suggesties rekening te houden. Dit is trouwens al het vierde BorgerBlad. De eerste jaargang is gewoonweg achter de rug. En ik moet toegeven, het is even snel voorbij gevlogen als mijn jaar vrijaf. Het is ook zo fijn om te zien hoe onze vrijwilligers elk hun eigen accenten leggen en hun eigen talenten ontwikkelen. Er zijn helaas wel een paar mensen van wie we afscheid nemen. Geniet dus nog van de laatste column van Kamal (p. 3) en van de getekende column van Barbara (p. 6). Ze kozen allebei voor een kerstthema maar vulden het heel anders in.

Tijdens mijn jaartje vrij ben ik een aantal keer op reis geweest - vandaar de foto - maar ook onze Borgerhoutse buren gaan internationaal! Lees maar over Kopspel (p. 15), of ontdek de projecten van Kurt Loyens (p. 5). Ik vermoed trouwens stiekem dat ze aan hetzelfde project werken. En natuurlijk het recept niet te vergeten (p. 21) dat ons volgens Ria helemaal naar exotische stranden brengt. Tja, we zijn allemaal wereldburgers. Ha, toevallig verzorgt basisschool De Kleine Wereldburger ons BengelBlad (p. 16-17). De dagen worden korter en dan is het leuk om met een boek in een hoekje te kruipen. Net zoals veel andere mensen (p. 3) ga ik dat zeker doen. Een beetje wereldliteratuur uit Borgerhout misschien? Of al wat lezen over een geweldige volgende reisbestemming. Lieve groeten, Leen co-hoofdredactrice

Fotovraag Zoek de zes verschillen. Gevonden? Kijk op pagina 24 voor de oplossing. FOTO: MARYSOL CONTRERAS DIAZ BEWERKING: MARNIX VAN RUYSSEVELDT

Wil je nog spelen? Blader naar pagina 24 en puzzel verder.

( ADVERTENTIE )

Benieuwd naar de waarde van uw eigendom? Vraag nu een GRATIS SCHATTING aan!

Bel of mail ons 03 233 33 00 | info@walls.be


STRAATBABBELS TEKST: ILONA PLICHART · FOTO’S: YI-HSIN SHEN

Borgerhout

Kamaliteiten TEKST: KAMAL KHARMACH BEELD: KOEN HUYBREGHTS

Advent: vier weken geluk voor kerst “Het is weer zover, het is weer advent. Kijk hoe het eerste kaarsje brandt. Een vuurtje dat loopt, dat maakt ons bekend. Licht zal er komen, licht in het land.” Dit is een versje uit een van de adventsliederen die we vroeger zongen op school. Voor de duidelijkheid: ik ben moslim. Maar jullie weten ondertussen dat ik op een Jezuïetencollege heb gezeten. En dit is belangrijk voor mij. Want aangezien de kerstsfeer stilletjes aan begint te woeden in ons land, wil ik jullie eraan herinneren dat NIETS zomaar komt. Zelfs Kerstmis niet. Kerst is een dag die in het teken staat van naastenliefde, familiale banden en lekker eten. En die dag wordt voorafgegaan door maar liefst vier weken van warme hoop, van verwachtingsvol uitkijken naar een feest. Kerstmis krijg je immers niet zomaar. Zoals een goed klimaat of deftige politici.

LEEST Kranten, boeken, e-readers, tablets: letters en verhalen zijn overal. Wat lezen mensen in Borgerhout zoal? Waar lezen ze het liefst, en waar vinden ze inspiratie? We trokken de straat op en kwamen heel verschillende lezers tegen. Je vindt ze verspreid in dit BorgerBlad! Farah en Billy zitten in het zesde leerjaar in De Zevensprong en zijn echte leesbeesten. Farah houdt van Geronimo Stilton. Billy leest vooral graag boeken met avontuur, of het nu echte avonturen zijn, of verzonnen. Ze komen vandaag met de school naar de bib. Allebei komen ze vaak met hun gezin naar de bib. Farah: “Als ik mijn boeken uit heb, kom ik snel nieuwe titels halen.” Billy: “Als ik een boek lees, dan beleef ik het avontuur helemaal mee, dan zit ik echt in het boek.”

Carina vindt het in Bar Brul gezellig en knusjes. Gisteren kwam ze voor het eerst in dit café. Nu is ze hier al opnieuw, omdat het zo gezellig is om iets te drinken en tegelijkertijd door de krant te bladeren.

Ik vond kerst leuk op school. Niet omwille van Kerstmis zelf, maar net omwille van de adventsperiode die daaraan voorafging. Ik vond het leuk om als moslim tussen mijn katholieke klasgenootjes op de speelplaats rond een krans te zingen. Ik wist trouwens nooit echt waarom er een krans was. Ik dacht dat dat we een krans hadden omdat een kampvuur niet brandveilig genoeg was. En ik deed graag mee. Want ik vond die sfeer van zachtheid onder ons minderjarige onwetenden wel aangenaam. Het bizarre van advent is altijd dat een hoopvol feest wordt voorafgegaan door een nog hoopvollere sfeer. Alsof je geluk moest verdienen door vier weken gelukkig te zijn. Alsof het licht zich enkel kon manifesteren door al voor licht te zorgen. Advent is een beetje zoals de samenleving, vind ik. We weten dat er ooit een maatschappelijke Kerstmis komt. Een situatie waarin er hoop is, licht, naastenliefde, broederliefde en lekker eten. Maar we moeten dat allemaal verdienen. We moeten het licht van het geluk afdwingen door volop te gaan voor een maatschappelijk advent. Eentje waarin we streven en snakken naar het geluk door simpelweg nu al gelukkig te zijn. We kunnen maar een goede samenleving voorzien voor de kinderen door nu zelf een fijne samenleving te creëren. Laat dat mijn boodschap zijn voor mijn laatste column in BorgerBlad. Laat ons niet treuren omdat het nog eventjes duurt vooraleer het Kerstmis is. Kerstmis is later. Nu is het advent. En als we met zijn allen collectief zorgen voor de warmte van een maatschappelijke advent, hebben we die Kerstmis misschien niet meer nodig.

Ebru werkt in bib Vredegerecht en vindt het heerlijk om in de bib boeken te doorbladeren. Ze krijgt altijd verse inspiratie. Lezen en boeken zijn ongelooflijk belangrijk voor haar. Ze is één van de trekkers van de nieuwe islamitische bibliotheek Bieb Sabiel. Samen met andere vrijwilligers verzamelt Ebru boeken die juiste info geven over de islam. Ze zoeken sponsors en boeken - kijk zeker eens naar Bieb Sabiel op Facebook.

Tot gauw en prettige feesten! Kamal

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

3


BORGERKORT

Kort nieuws uit Borgerhout

TEKST: WILFRIED DEFILLET

Laar Nouveau, deel twee Een nieuwe invulling voor de Peperbus Op een zaterdagochtend kwamen de buren van de Sint-Janskerk ook gekend als de Peperbus - naar de kerk om na te denken over wat er met de leegstaande kerk kan gebeuren. Voor de brainstorm begon, somde schepen van patrimonium, cultuur en erediensten Carolien Bastiaens de voorwaarden op waarmee ze rekening moesten houden. Zo is het een beschermd monument dat dringend aan renovatie toe is, moet de nieuwe invulling vooral nuttig zijn voor de buurt en moet de uitvoerder zelf zorgen voor de financiën. Ideeën als een versmarkt of een kinderoppas passeerden de revue. Kandidaten kunnen nog tot 15 december 14u een eerste voorstel indienen bij AG VESPA.

Naast de Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuwkerk is een nieuw tuintje aangelegd. Het tuintje, een zakdoek groot, heeft een bloemenperk, banken en een tafel om te picknicken en een bib-kastje waaruit mensen boeken kunnen meenemen en andere in achterlaten. Het idee komt van ex-buurtbewoner Tom Naeyaerts die het in 2008 als project ‘Laar Nouveau’ indiende voor het wijkbudget. Zijn voorstel werd goedgekeurd en een eerste deel achter de kerk werd enkele jaren geleden al aangelegd. Ondertussen is Tom verhuisd maar hij kwam wel even terug om deel twee mee in te huldigen. Een andere buurtbewoner, Michael Pas, hield de openingstoespraak.

Wegen worden afgeschaft Twee vriendinnen schrijven gelijktijdig een boek Patricia Jozef en Lenny Peeters uit Borgerhout zijn vriendinnen, even oud en bovendien collega’s als leraressen Nederlands aan anderstaligen. Ze hebben elkaar leren kennen tijdens een masterclass van De Bezige Bij. En nu hebben beide vrouwen ook nog eens elk een boek geschreven. Lenny schreef het boek Dochter over een minderbegaafd meisje dat haar gewone leventje leidt tot ze iets verschrikkelijks doet. Patricia pende de roman Glorie neer, over een man en een vrouw die elk iemand willen worden. Het leuke is dat de twee vriendinnen tijdens het schrijven elkaars pennenvruchten lazen en suggesties konden doen.

In Borgerhout zullen een aantal wegen worden afgeschaft. Het zijn wegen met namen als Buurtweg 1, Voetweg 22 of Route d’Anvers à Breda en Route d’Anvers à Turnhout. Het gaat om wegen die geen functie meer hebben of in onbruik zijn geraakt. Sommige bestaan zelfs niet meer. Zo is Buurtweg 1 gelegen tussen de Buurtspoorweglei en de Parkweg (Rivierenhof). Hij werd reeds gedeeltelijk afgeschaft in 1932 en doorkruist op plan een bestaand gebouw. De Route d’Anvers à Turnhout verbindt de Turnhoutsebaan intra muros met de Turnhoutsebaan extra muros. Maar die verbinding werd verlegd met de aanleg van de Ring. Dus bestaat deze weg niet meer.

Belgisch kampioen pannavoetbal Borgerhoutenaar Ilyas Touba is voor de derde keer op rij Belgisch Kampioen in het pannavoetbal. Dat zijn één-op-één wedstrijdjes in een arena waarbij je zo veel mogelijk doelpunten moet scoren. Trap je de tegenstander door de benen - een panna - dan heb je sowieso gewonnen. Eerder dit jaar kroonde de 21-jarige Touba zich ook al voor de derde keer tot wereldkampioen in het pannavoetbal. De kersverse kampioen wordt over de hele wereld uitgenodigd om te komen spelen. Op zijn lijstje staan onder meer Duitsland, Dubai en Mexico. En uiteraard zal de Borgerhoutenaar volgend jaar zijn wereldtitel gaan verdedigen.

Nieuwe cafés

Verhuis in Gitschotelhof Eind oktober vond in woonzorgcentrum Gitschotelhof een gigantische verhuis plaats. De ruim 160 residenten verkasten van het oude naar het nieuwe gebouw. Samen met hen moesten ook alle diensten van plaats gewisseld worden. Het nieuwe woonzorgcentrum neemt de plaats in van het oude. Dat gebouw wordt in een volgende fase afgebroken. Op termijn komen er op de site ook nog een nieuw dienstencentrum en een zeventigtal serviceflats. Zorgbedrijf Antwerpen voorziet een ondergrondse parking onder de serviceflats. Ook buurderij Gitschotelhof verhuisde mee. Tot de nieuwe cafetaria gebruiksklaar is, leveren de boeren hun producten in de inkomhal.

Het moet zijn dat de Borgerhoutenaars grote dorst hebben. Want de bars schieten als paddenstoelen uit de grond. Op de hoek van de Gitschotellei en de Karel De Preterlei opende Bar Brul de deuren. Dat gebeurde met een feestje waarop een massa volk aanwezig was. Bar Brul vervangt café Wilson dat daar sinds mensenheugenis biljarters onderdak verleende. Op de hoek Moorkensplein-Eliaertsstraat ging bar-restaurant Bar Luca van start. Ook daar kwamen veel mensen mee proeven van de kleine gerechtjes die je er kan bestellen. Bar Luca is open op maandagavond. Het districtscollege liet al horen om er na de districtsraad te komen ‘navergaderen’.

Ratten Bewoners in de buurt van de Noordersingel zijn een petitie gestart. Ze zijn het spuugzat dat ratten hun woningen binnendringen. Volgens een initiatiefnemer duurt het probleem nu al ruim een jaar. Een vertegenwoordiger van de dienst Dierenoverlastbeheer van de stad Antwerpen zegt echter dat er niets aan te doen is omdat de beestjes op privéterrein zitten en dus de verantwoordelijkheid zijn van de bewoners zelf. Volgens de man komen de ratten in deze buurt uit de kokers en van tussen de kabels van de spoorwegen maar wil Infrabel, die de spoorwegen beheert, daar niets aan doen. Infrabel antwoordt dan weer dat het aan de stad is om haar burgers te beschermen tegen alle vormen van overlast.

4

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Creatieve ondernemer Opticien Yourec Verschueren van Optiek Yourec is misschien wel de meest out of the box denkende ondernemer van de Gitschotellei. Waar andere winkeliers promotiecampagnes gebruiken als ‘twee kopen en een gratis’, gooide Yourec er een gratis bril tegenaan voor het eerste koppel verkleed als cowboy en indiaan dat in november aan zijn deur stond. Als ze ook per paard kwamen, kregen ze een tekening van Michèle Van Eggermont erbij. Al wie daarna gekleed in westernstijl kwam, kreeg 10% korting. “Volgend jaar worden het misschien wel Japanse samoerais”, verklapte Yourec aan BorgerBlad.

Bedrijf met wereldfaam Borgerhout is een creatief district. Wat weinig mensen weten, is dat tussen al dat artistieke talent ook mensen met wereldfaam zitten. In de Prins Leopoldstraat is het hoogtechnologische bedrijf Cyborn gevestigd. Het produceert 3Danimatiefilms voor landen over de hele wereld. Het bedrijf telt vandaag zeventig werknemers maar schat dat dit aantal over twee jaar misschien wel eens boven de 100 kan uitkomen. Cyborn werkt met een IJslands bedrijf aan een eigen animatiefilm Ploey, you never fly alone. Hier werken vijftig 3D-artists al twee jaar aan. Als alles verloopt volgens plan is de film klaar in februari 2018.


Bekende Borgerhoutenaar TEKST EN FOTO’S: CIEN SCHELKENS

Art director Kurt Loyens “IK HEB EEN DROOMJOB”

De naam Kurt Loyens doet waarschijnlijk niet meteen een belletje rinkelen. De films en televisieseries waaraan hij de afgelopen jaren meewerkte misschien wel. Denk maar aan Loft, Ben X, Everybody Happy, Frits en Freddy, Van vlees en bloed, Salamander en Den elfde van den elfde. En dat zijn dan nog maar enkele van de vele producties waar Loyens zijn stempel als art director op drukte. Met succes. Want enkele weken geleden kregen hij en zijn ploeg in Oostende nog een Ensor (de belangrijkste filmprijs in Vlaanderen, red.) voor Storm, een Nederlandse speelfilm met onder andere (Borgerhoutenaar) Peter Van den Begin.

Wat doet een art director juist? “Ik bepaal mee welke sfeer een film of televisieserie uitstraalt. Daarvoor ontwerpen en bouwen mijn team en ik decors of kleden we bepaalde locaties aan. Eigenlijk is production design een juister woord.” Wanneer start jouw aandeel in een productie? “Van in het prille begin zit ik samen met de regisseur en de cameraman. We lezen het scenario, wisselen ideeën uit, inspireren elkaar en veranderen soms wat zaken in het scenario. We gaan naar locaties kijken of bekijken plekken die omgebouwd kunnen worden. Op die manier proberen we een zo goed mogelijk overzicht te hebben van de sfeer die we in de film willen steken. De tijd waarin de film of de serie zich afspeelt, is natuurlijk bepalend omdat alles daaraan wordt opgehangen. Speelt het verhaal zich af in de jaren 1970 of anno 2017?” Heb je zelf een voorkeur? “Nee. Het boeiendste is dat ik me voor elk nieuw project in een bepaalde periode of tijdsgeest kan verdiepen. Opzoeken, onderzoeken, zaken aan elkaar linken … ik leer elke dag bij. Wie zou daar niet voor tekenen? De afwisseling is ook heel fijn. Elk project heeft een andere achtergrond en vraagt een andere aanpak. Dat houdt me fris. En het creëren zelf blijft ook boeiend.” De lijst van producties waaraan je meewerkte is ellenlang: Van vlees en bloed, Den elfde van den elfde, Frits en Freddy, Loft in de Vlaamse, Nederlandse en Amerikaanse versie, Salamander 1, en ook de nieuwe reeks van Salamander die vanaf januari op televisie komt. Heb je een stiekeme favoriet? Het is moeilijk om namen te noemen. Maar aan Storm heb ik heel graag gewerkt. Niet alleen omdat ik daarmee afgelopen september een Ensor heb

verdiend, nee. De film speelt zich af in Antwerpen in de jaren 1520. Op een braakliggend terrein in de buurt van de Katoennatie hebben we de ruien en een deel van de Antwerpse binnenstad nagebouwd. We hadden een grote vrijheid en zijn helemaal van nul begonnen. Dikwijls ben je verplicht om op locatie te draaien omdat er geen budget is. Dan kan je daar wel wat aanpassingen doen, maar ben je vaak nooit helemaal tevreden. Nu konden we zelf bouwen en alles naar onze hand zetten. Voor die productie had ik een team van meer dan veertig mensen rond mij. Dat geeft een kick.

downtown. Meer Borgerhout kan het grondgebied waar ik woon niet zijn. Het beweegt hier. Er gebeurt hier vanalles: zowel positief als negatief. Maar het beweegt. Ik heb het gevoel dat in Borgerhout alles ontstaat en de rest volgt. Ik ben de enige van mijn familie die hier nog woont. De rest is de stad uit getrokken. Mij krijgen ze met geen stokken meer de stad uit. Ik woonde ooit enkele jaren in het Waasland. Nee, het was snel duidelijk dat mijn hart hier ligt.

Wat is jouw band met Borgerhout? Ik ben er geboren en heb heel mijn leven op Zurenborg gewoond, waardoor ik Borgerhout altijd als een belangrijk deel van mijn heimat ben blijven zien. Onlangs kocht ik een huis in Borgerhout

En dan een eigen film? Tja. Wie weet (lacht).

Heb je favoriete plekken? Ik ga niet vaak op café, maar Bar Leon vind ik een fantastische plek. Ik hou Was het fijn om die Ensor te krijgen? van de sfeer en de onbezonnenheid. Uiteraard. De erkenning is fijn, maar Mombasa is natuurlijk ook top en wat het is vooral een mooi moment om mijn ze in het eetcafé september doen is ploeg in de bloemetjes te zetten. Het toonaangevend: lokale producten, was de vierde keer dat ik genomineerd kleinschalig met een groot hart voor was, maar de eerste hun publiek en voor keer dat de nominatie de buurt. Er gebeuren verzilverd werd. fijne dingen in BorgerMij krijgen ze hout. En ik heb een Wat waren je andere heerlijk huis met een met geen stokken nominaties? grote binnentuin en In België al eens een een dakterras. Als ik meer de stad uit. keer voor Frits en Freddaar zit, voel ik me op dy. En in Nederland vakantie. - daar heet dat het Gouden Kalf - voor Zou Borgerhout het decor van een film Knielen op een bed violen, een verfilmd kunnen zijn? boek, beetje klassiek noodlotsdrama over liefde en religie, en voor Soof, Natuurlijk. Dat is ook al gebeurd. Afgeeen geweldig populaire romcom met lopen zomervakantie nog. Toen hebben topacteurs als Lies Visschedijk (Gooiwe in Borgerhout gefilmd voor een sche Vrouwen) en Fedja Van Huet, ook grote internationale productie met Brian een prachtige theateracteur trouwens. De Palma. Domino is een spannende politiethriller met onder andere Nikolaj Is er een genre dat je graag eens zou Coster-Waldau, bekend uit Game of doen? Thrones. De film zou in februari 2018 Ik merk dat ik de laatste jaren iets meer klaar moeten zijn voor het filmfestival in het semi-commerciële circuit zit. van Berlijn. Terwijl mijn allereerste film in 1999 De Heb je dan veel contact met de Verlossing van Hugo Claus was, met hoofdrolspelers? Jan Decleir en een piepjonge Peter Van den Begin. Dat soort arthousefilms zou Een internationale cast wordt meestal ik wel meer willen doen. meer afgeschermd dan onze acteurs. Er is iets van contact, maar niet voldoende Is er een recente film die je graag had om vrienden te worden. Van sommige gedaan? Vlaamse acteurs kan ik dat wel zeggen. Le fidèle. Ik heb een gesprek gehad met Ambieer je een internationale carrière? Michael R. Roskam, maar ik was natuurlijk niet de enige met interesse. Het is Voorlopig komen de internationale ook logisch dat elke regisseur vaak met producties naar België. Nu werk ik hier dezelfde mensen werkt. bijvoorbeeld aan een Noors project. Zo zit ik geen maanden in het buitenland, Wat vond je uiteindelijk van Le fidèle? maar heb ik toch een ‘internationaal’ Mooi gemaakt, dat is zeker. Maar de gevoel. Zolang mijn kinderen van 16 en grootste pluim gaat voor mij toch naar 12 jaar mij nog nodig hebben, vind ik dat het schitterende camerawerk. prima.

Ik vermoed dat het scenario al in je hoofd zit? Tja. Wie weet (lacht).

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

5


Š Barbara Rottiers


Een Mens is een Verhaal TEKST: JEF VANDERMOSTEN · FOTO’S: MARYSOL CONTRERAS DIAZ

Buurtvader Wafik “ Niet alleen mijn leven is belangrijk, dat van anderen ook” Als je met Wafik op de Turnhoutsebaan bent, zie je voortdurend voorbijgangers knikken of autobestuurders wuiven. De Borgerhoutenaar loopt met een glimlach rond, want hij is nergens liever dan in zijn dorp in de stad. Als geboren optimist zet hij zich ook in voor de buurt: als buurtvader werkt hij elke dag samen met buurtjongeren. “Ik heb nochtans niet heel mijn leven in Borgerhout gewoond”, begint Wafik Aassmi Abdelafik (34) aan zijn levensverhaal. “Ik ben in 1983 geboren in Merksem, in een groot gezin met nog één broer en vier zussen. Mijn ouders zijn allebei in Marokko geboren, mijn vader is hier opgegroeid en heeft als arbeider en garagist gewerkt. Mijn moeder is in 1979 naar België gekomen voor haar huwelijk en is huismoeder. Toen ik een kleuter was, woonden wij in Verviers en ging ik in het Frans naar school. Nadien verhuisden we naar Borgerhout, maar mijn ouders vonden het belangrijk dat ik in het Frans onderwijs bleef volgen. Daarom zat ik van het eerste tot en met het derde leerjaar op internaat, van mijn negen tot mijn negentien jaar ging ik elke dag met de trein naar school in Brussel. Nederlands leerde ik op straat spreken, met mijn vrienden en vriendinnen.”

GEEN DIPLOMA Hoewel zijn ouders veel investeerden in het onderwijs van hun zoon, heeft Wafik de school toch moeten verlaten zonder diploma. “Ik volgde in Brussel de ASO-richting informatica. Toen ik na het vijfde leerjaar een C-attest kreeg, wilde ik in Antwerpen overschakelen naar het technisch onderwijs. Maar ik kreeg van geen enkele directie de toelating om te starten. Mijn Nederlands was zogezegd niet goed genoeg. Uiteindelijk ben ik begonnen in het vierde jaar BSO, deeltijds onderwijs. Dat was niet wat ik wou en na drie maanden ben ik er mee gekapt, ik was volledig gedemotiveerd. Het is bijzonder jammer dat ik vandaag de dag zie dat Marokkaanse jongeren nog steeds te laag worden ingeschat. Nu zijn het niet meer de schooldirecties die hen afwijzen, maar wel het CLB dat leerlingen met veel potentieel veel te snel doorstuurt naar het BSO.”

rol eigenlijk van de politie moet kunnen verwachten. Maar ik moet eerlijk toegeven dat de situatie het laatste anderhalf jaar is verbeterd. De situatie is niet perfect, maar ze is ook niet slecht. De agenten geven ons nu het signaal ‘we staan achter jullie’, en dat is goed.”

BEGRIP VOOR FRUSTRATIES Wafik vond intussen de ‘job van zijn leven’ als koerier bij Coolblue, maar is na zijn werkuren nog steeds als buurtvader actief. “Ik besef nu dat niet alleen mijn leven en mijn persoonlijke problemen belangrijk zijn, maar ook die van anderen. Ik ben altijd een heel sociale persoon geweest, ik spreek graag met mensen en ik luister graag naar hun verhalen. Maar ik kan daar nu ook iets positiefs mee doen. Ook ik werd buitengegooid op school en gepest door de politie. Dus ik begrijp hun frustraties, want het is niet leuk als een combi vijf keer passeert als je rustig op een pleintje zit en je uiteindelijk gedwongen wordt om je pas te tonen. Het is oneerlijk dat je verplicht wordt om een BSO-richting te volgen en je uit verveling liever op straat rondhangt dan in de klas te zitten. Maar jongeren moeten niet leren uit mijn fouten, ze moeten leren uit hun eigen fouten. Ik kan hun alleen maar oplossingen voorstellen, zo probeer ik hen duidelijk te maken dat ze met een foert-houding nergens komen en dat ze ook rekening moeten houden met anderen. ‘Ge leeft niet alleen in Borgerhout’, zeg ik dan.”

GOEDE VERANDERINGEN INTERIMJOBS Zijn verhaal klinkt dus heel herkenbaar voor veel Marokkaanse jongemannen uit Borgerhout. Toch is Wafik altijd bezig geweest en pakte hij de kansen die hij kreeg. “Op mijn negentien ben ik dan maar beginnen werken, de ene interimjob na de andere. Eerst als magazijnier en inpakker, nadien bij General Motors. Ik haalde een attest via de VDAB en kon daar dan aan de slag als heftruckchauffeur. Ik werkte nog een tijdje in sorteercentrum Post X en nadien terug aan de band bij GM. Maar in 2010 sloot de fabriek en stond ik op straat. Opnieuw via de VDAB schoolde ik mij om tot buschauffeur. Rondrijden voor De Lijn was te stresserend, maar daarna heb ik drie jaar lang met plezier bij busmaatschappij De Polder gewerkt.”

FOUTJE IN DE NAAM Door problemen met zijn dubbele nationaliteit, kon Wafik echter niet als buschauffeur blijven werken. “Op documenten van het Marokkaans consulaat stond mijn achternaam Aassmi met maar één a genoteerd. Ik moest dat

gaan rechtzetten in Marokko en kon er enkel geraken als ik mijn job opzegde. Toen ik terugkwam, zat ik zonder werk en ben ik via mijn goede vriend Ali betrokken als vrijwilliger bij Samen op Straat.”

BEMIDDELEN IN FLUOVESTJE De buurtvaders werden aanvankelijk ingezet om de gemoederen te bedaren tijdens de ramadan. Veel jongemannen leven dan op straat en zorgen voor overlast. “Ik doe mijn ronde langs o.a. het Krugerplein, het Terloplein en het Vinçotteplein. Ik spreek jongeren aan bij overlast of conflicten. Iedereen kent mij en ik ken iedereen, dat maakt het gemakkelijker. Het vertrouwen met de politie is geleidelijk aan gegroeid. De eerste keer dat ik met een fluovestje moest bemiddelen, tijdens het Suikerfeest op het Terloplein, was het vertrouwen er niet. ‘Uw klotefeest interesseert mij niet’, zei een agent mij toen letterlijk. Hoe kan je dan verwachten dat de jongeren respect opbrengen voor de politie? Zo heb ik geleerd mij heel neutraal op te stellen, terwijl je die

Hoe ziet Wafik de toekomst? “Ik woonde alleen in Deurne, maar zonder vrouw en kinderen miste ik het thuisgevoel. Nu woon ik terug bij mijn ouders in de Gravinstraat, want Borgerhout is altijd mijn ‘terugplek’ geweest. Als ik heel eerlijk ben, zie ik mezelf over tien jaar wel naar Marokko verhuizen en een nieuw leven beginnen. Borgerhout zal het ook zonder mij redden, daar ben ik zeker van. Ik heb het hier alleen maar ten goede zien veranderen. Dat merk ik aan de jongeren zelf, die zich bijvoorbeeld steeds vaker bij ons aanmelden om mee steward te zijn op grote evenementen. Ik schat dat 70 à 80 procent zich goed in zijn vel voelt, als Marokkaan én als Borgerhoutenaar. De meeste jongeren weten heel goed hoe zich te gedragen. Het helpt ook dat de Vlaamse Borgerhoutenaars nu heel anders zijn dan toen ik jong was. Ze staan niet vijandig tegenover ons, maar juist heel open. Ze weten dat als ze hier komen wonen, dat ze dan moeten samenleven met andere culturen en respectvol met iedereen moeten omgaan. Je moet niets geloven van wat je allemaal in de kranten leest, in Borgerhout weten we wel beter.”

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

7


( ADVERTENTIE )

THOMAS RAU

5 DEC ÉCHT NIEUWS IN TIJDEN VAN CONFLICT MO*LEZING MET AMIRA HASS (HAARETZ) LAILA BEN ALLAL (CNN) TINE DANCKAERS SAMIRA BENDADI GIE GORIS (MO*) i.s.m. Vlaams-Nederlands Huis deBuren

13

DAAU & SLUMBERLAND

DEC

15 DEC 17

GESPREKSAVOND MET THOMAS RAU CHRISTL’ JORIS (ETAP LIGHTING) PETER GARRE (BOPRO) i.s.m. Curieus & Vermeylenfonds

DEC

GOE GEGEVEN! Ruil- en Weggeefbeurs

EEN HARTVERWARMENDE DAG i.s.m. Samenlevingsopbouw

WELL FED SINGALONG met de WIM OPBROUCK SINGALONG SONGBOOK

DOCU MET CENTRALE VRAAG: IS HET MOREEL VERDEDIGBAAR OM TEGEN GENETISCHE MODIFICATIE TE ZIJN?

TOMATITO

23 JAN

12

JAN

14

JAN

22 DEC

FILM& VINYL BEURS

2 FEB 27 JAN LA VIE EST RIGUELLE

PARIS L’AMOUR Roma_5beau_nov17.indd 1

HUELGAS ENSEMBLE

EN ALBION DE FLUNS ENVIRONEN

14 FEB

KAPITEIN WINOKIO

BELLE 5 FEB

BLIJ BANG BOOS BEDROEFD

AND SEBASTIAN

DE ROMA · TURNHOUTSEBAAN 286, 2140 BORGERHOUT HET VOLLEDIGE PROGRAMMA & TICKETS: WWW.DEROMA.BE + 03 600 16 60

10/11/17 15:22


LOPEND VUUR TEKST: KIM FRANCK · FOTO: © AMNESTY INTERNATIONAL

Slam poetry is de verzamelnaam voor gedreven en ritmische poëzie die dichters op een podium brengen. Zo’n performance heet poetry slam of poëzieslag en heeft veel weg van een boksmatch met woorden. En laat Borgerhout nu net een kweekvijver van getalenteerde boksers én poëten zijn!

Zwart op wit. door Kim Franck

Podiumdichters met een boon voor Borgerhout geven de fakkel van het woord door aan elkaar. Hind Eljadid koos in de vorige editie voor Kim Franck. Kim werkt al enkele jaren met jongeren uit Borgerhout. Als actief jeugdwerker geven de pleintjes haar meer dan genoeg inspiratie voor het schrijven van haar teksten. Het zijn plekken waar mensen volledig zichzelf kunnen zijn, verzamelplaatsen waar verhalen samenkomen. En verhalen zijn er om verteld te worden. Ze houdt je een spiegel voor en dwingt je dan recht in je eigen ogen te kijken. Haar verhalen deelt ze op open mics doorheen Vlaanderen. De eerste editie van haar eigen podium Zonderwolk i.s.m Hind Eljadid vindt plaats op 27 januari in café Papa Jos. Natuurlijk met een open mic! Meer info: Facebook Kim Franck of via mail: zonderwolk@hotmail.com

STRAATBABBELS

Kim: “Als opvolger heb ik gekozen voor Joost Hoekaf. Hij is vooral bekend als hiphopartiest, maar is daarnaast ook slam poëet. Ik vind hem heel inspirerend. Hij heeft een unieke, eigen stijl. En belangrijk: hij woont aan de rand van Borgerhout!”

Ze zoeken liefde, in de scheuren van het beton. Ze zoeken vriendschap, in de restjes, in de vuilbak als het even kon. Ze spreken in tongen, die enkel de eerste treden verstaan. In hun gedachten, is er enkel de wil om te bestaan. Het gras is niet altijd groener aan de overkant, aan de stadsrand. Een gespannen sfeer neemt de overhand. Ongehoorde stemmen, zijn moeilijk te herkennen. Maar de stilte is aan het wennen. “Moeders voor moeders” achter elkaar wachtend in de rij, achteloos wandelen wij ze voorbij. Ik hoor de mensen schreeuwen, kwaad op wat de ander zei. Ze lijken in de verste verte, stuk voor stuk, allemaal op mij. Achter de hoek staan valse beloften te brullen, alsof zij de gaten nog kunnen vullen. De greep van letters wordt steeds weer verdraaid, wij oogsten, wat media heeft gezaaid. Maar angstzweet breekt kleurloos uit. Letters worden vergeleken, met de kleur van huid. Zwart op wit.

Dina, Khadija en Kaoutar zitten in het vierde leerjaar en komen met de klas naar de bib: een uitstap die hun woensdagochtend een glimlach geeft. De drie meiden delen een passie voor strips: Suske en Wiske, FC De Kampioenen … Nieuwe strips ontdekken ze in de bib. Daarnaast inspireren ze elkaar: “Soms leest één iemand een strip, en dan vertelt die aan de anderen hoe geweldig het verhaal is.” ’s Avonds lezen ze strips in bed. “En soms valt de strip van mijn bed als ik in slaap val.” Als Lies binnen enkele jaren voor de klas staat, zal ze beslist veel met boeken werken. Deze studente lerarenopleiding heeft altijd en overal een boek bij: “Ik lees altijd: op de trein, op de tram, tijdens een springuur. Ik lees overal.” Lies leest nu in 13 minuten (Sarah Pinborough), een boek dat ze ontdekte op de Boekenbeurs. Als het van Lies afhangt, gebruikt ze later in elke les een boek. Dat is alvast fijn nieuws voor de leerlingen van De Esdoorn, waar Lies nu stage loopt.

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

9


Enquête

Wat vind JIJ van BorgerBlad? Ik lees het liefste over

Dag lezer! Ik lees BorgerBlad ...

Dit is al de vierde editie van BorgerBlad. De eerste jaargang zit erop. En omdat het een blad is voor en door Borgerhout, willen we heel graag weten wat je ervan vindt. Daarom hebben we hiernaast een aantal vragen gezet. We zetten die vragenlijst ook online. Doe je hem liever op papier, dan mag je je antwoorden en suggesties sturen naar Bianca De Wolf, Muggenberglei 232, 2100 Deurne. Of naar redactie@borgerblad.be Stuur ons je antwoorden vóór 1 januari en maak kans op een mand vol lekkers uit Borgerhout. (Daarna zijn je antwoorden ook nog welkom natuurlijk, maar dan zonder kans op de mand :-) )

helemaal van voor naar achteren en terug soms. Ik blader er eens door nooit. Het is enkel oud papier Ik vind BorgerBlad ... super leuk ok saai BorgerBlad is nu 32 pagina’s dik. Dat is ... te weinig net goed te veel De kleuren in BorgerBlad vind ik ...

Dit vind ik goed aan BorgerBlad:

Dit mag er nog meer in BorgerBlad:

Ik woon ... intramuros extramuros Er staan ook advertenties in. Dat zijn er ... te veel te weinig net genoeg

Ken je bekende of onbekende Borgerhoutenaars die we moeten spreken? En waarom moeten we hem of haar zeker interviewen?

De pagina’s met vooral beeld (fotopagina, getekende column, achterpagina) zo moeten er meer zijn vind ik maar saai net genoeg

( ADVERTENTIE )

Deurne Wintert Komen, gaan en bijven in Deurne-Noord

Van welke Borgerhoutenaar zou je graag columns lezen?

Wil je ons nog iets vertellen?

korte artikeltjes lange artikels allebei

www.ccdeurne.be

Mijn favoriete artikel of rubriek in BorgerBlad is:

leuk, fris en vrolijk kinderachtig

Ik lees graag

6-17 december 2017

geschiedenis bekende mensen onbekende mensen sport cultuur natuur koken knutselen kinderen districtsnieuws plekken in Borgerhout niets, ik doe spelletjes niets, ik kijk naar de foto’s andere: ...


Buur Natuur TEKST: JENS VERWAERDE Turkse tortel met typisch “nekbandje”. Foto: Schankar S

Vergeet David Attenborough of het Amazonewoud. Trek eropuit in je eigen buurt, zet je een uurtje op een bank in tuin of park en laat je verrassen door wat er allemaal bloeit, groeit, vliegt en verschijnt.

Ratten plagen Ratten maken - net zoals eekhoorns - deel uit van het ecosysteem. Bij sommige mensen hebben de beestjes een slechte naam. Ratten zouden ziektes overbrengen, kruipen met honderden uit de riolering over de straat om doelgericht vuilniszakken te verscheuren en knabbelen je tenen ’s nachts af terwijl je slaapt. Klinkklare onzin natuurlijk. Ratten komen waar er eten is. En … ze eten alles. Steden zijn voor hen dus een paradijs. Zeker als bepaalde burgers hondendrollen niet opruimen en voedselresten weggooien of laten liggen. Schrik niet als je eens een of zelfs vier ratten ziet lopen langs het

De tortel uit Turkije Krugerplein, Te Boelaerpark of de spoorwegberm. Dat is géén overlast noch plaag! Soms zitten er ergens tijdelijk meer ratten. En soms willen we dat niet. Strooi dan geen gif, want dat werkt niet goed. Leg ook geen gifbuizen want daar geraken eekhoorns ook in. Let er gewoon op dat er geen afval of hondendrollen op straat liggen. Dat is veel goedkoper en beter, want zo houdt de natuur zichzelf in evenwicht. Natuurlijke vijanden zijn immers uilen, vossen en marters. En als we die dieren meer kansen bieden, houden ze automatisch de rattenpopulatie in toom. En ’ t is nog goed voor de biodiversiteit ook.

Wie niet alleen kijkt, maar ook luistert, zal midden in de winter al eens het roe-koe-koe herkennen van een paartje grijze duiven. Een zwart, smal bandje over de nek en een egaal grijze kleur maakt ze erg herkenbaar. Deze vogel vind je overal in Borgerhout. Zeker vanaf februari hoor je ze, vaak in

paartjes, druk doende om te paren of een nest te bouwen. Ik heb ooit eens iemand een broedende vogel uit het nest weten grijpen om klaar te maken. Maar ik heb ze ook al weten broeden op het informatiebord van het station van Berchem. De Turkse tortel is pas midden de 20ste eeuw in België verschenen. Ze leefde oorspronkelijk meer naar het oosten, maar is er sinds 1952 in geslaagd gans België te veroveren. Samen met de rest van West-Europa. Gewoon, vanzelf, niet omdat iemand dat dier overal kweekte! Turkse tortels komen af op graan dat je op de grond strooit. Maar doe dat strooien niet in een park, straat of plantsoen, want dan trek je ratten aan. En op hun beurt worden ook Turkse tortels al eens gevangen en gegeten door de slechtvalken van één van onze torens in Borgerhout: de kerk aan het Koxplein en de Peperbus aan het Krugerplein. De natuur is overal, zélfs in Borgerhout.

Eeuwige herfst of vroege lente? De herfst van 2017 bleek lang uit te lopen, want eerste nachtvorst viel laat én oktober was opvallend warm. Gevolg: bladeren bleven lang aan bomen hangen. Maar in januari, als je dit leest, zullen de blaadjes er wel af gevallen zijn, zeker? Vanaf februari is het weer uitkijken naar de eerste blaadjes. De vlier is zo een van de eerste die je blad zal zien krijgen, later gevolgd door beuk en hazelaar. De eik wacht relatief lang, tot in april, om zijn blaadjes open te vouwen.

Ontluikende blaadjes van vlier. Foto: Per

En terwijl die hoge bomen er lang over doen om hun blaadjes te ontvouwen, staan zogenaamde voorjaarsbloeiers al groen en wit te worden. Zo profiteren ze van de periode waarin ze nog niet door die grote bomen worden overschaduwd. Zoek dus in februari maar eens naar bosanemonen, daslook, speenkruid en andere vroegbloeiers. Je vindt ze in de wat rustigere delen van oude parken zoals het Te Boelaer- en Boekenbergpark. Zelfs langs de ring kan je speenkruid vinden. Bruine rat. Foto: Jean-Jacques Boujot

Speenkruid. Foto: Katya

( ADVERTENTIE )

van nieuwbouw naar renovatie

www.ecoverbo.be


STRAAT in de kijker TEKST: DIRK WOLTERS & LEEN LESIRE · FOTO’S: MARYSOL CONTRERAS DIAZ

De redactie kreeg een enthousiaste mail van Koen. Samen met een paar buren adopteerde hij een boom in de Sint-Marcusstraat. Dat leek ons het perfecte excuus om deze straat eens in de kijker te zetten.

Sint-Marcusstraat Adopteer eens een boom

SINT MARCUS In deze editie zoomen we dus in op de Sint-Marcusstraat. Dat is een van de straten rond de Peperbus die officieel Sint-Jan-Evangelistkerk heet. Sint Marcus? Wikipedia leert ons dat het een van de vier evangelisten was, mannen die stukken van het Nieuwe Testament geschreven zouden hebben. Er waren er vier: Marcus, Johannes, Mattheüs en Lucas. Tiens… en hoe heten de straten rond de Peperbus? Oh ja: Sint-Janstraat, Sint-Marcusstraat, Sint-Mattheusstraat en Sint-Lucasstraat. Kwestie van goed omringd te zijn.

BUURTBOOM In de Sint-Marcusstraat stonden vroeger geen bomen, zoals we kunnen zien op deze foto die we vonden op Krugerpleinpeperbus.blogspot.be. Sinds een aantal jaren staan er wel boompjes. Dat geeft toch een beetje extra zuurstof aan de buurt. En wat meer kleur.

Trotse adoptievader Koen Braspenning bij ‘zijn’ boom.

De buren wilden nog meer kleur en sfeer in hun straat. Ze begonnen hun vensterbanken te voorzien van planten en bloemen in felle kleuren. Maar ook dat was niet genoeg. Dus zetten enkele bewoners de stap om een boom te adopteren. Van Stadsmakers - het vroegere Opsinjoren - kregen ze een klein budget en een lintje en de adoptie was een feit. De groendienst kwam nog even de boomspiegel vrijmaken (de boomspiegel is de grond rond de boom, red.) en vanaf die dag zorgen initiatiefnemers Saliha en Koen en de buren voor deze boom. De boomspiegel kreeg alvast een nieuw laagje aarde en fleurige bloemen. In hun jeugdig adoptie-enthousiasme namen ze meteen ook de boom aan de overkant van de straat onder hun vleugels.

POMPOENEN?

STRAATBABBELS

“St. Marcusstraat, Borgerhout. St. Janskerk - 1958.” Gepost door Bea De Clerck (tweede van links)

Sofie en Olivier komen bijna elke namiddag naar Bar Brul. Ze genieten hier duidelijk van de novemberzon. Elke dag brengen ze hun krant mee. Samen vullen ze het kruiswoordraadsel in. Ze vinden dat heel ontspannend, zeker als je dat met twee kan doen. Na enkele jaren kruiswoordervaring zijn ze experts, die dagelijks de juiste woorden blijven zoeken.

12 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

De reacties uit de buurt zijn heel positief en hebben de initiatiefnemers op ideeën gebracht. Zo is het de bedoeling om volgende lente bloemen in de boomspiegels te planten om zo op termijn de hele buurt letterlijk in de bloemetjes te zetten. Ze dromen er zelfs van om kruiden en pompoenen te kweken. Volgend jaar halloweenfeest in de Sint-Marcusstraat?

Wil jij ook een boom adopteren? Wat houdt een adoptie in? Je onderhoudt je buurtboom: je verwijdert zwerfvuil en zet er leuke plantjes. Dit doe je zo lang het roze lintje rond de boom hangt. Hoe adopteer je? Zoek een paar buren die samen met jou een buurtboom willen adopteren. Contacteer Hanne Vissers. Wat krijg je? Je groep krijgt eenmalig 15 euro en het roze lintje natuurlijk. Je kan ook alleen adopteren, maar dan krijg je alleen het lintje. Meer informatie: Stadsmakers Borgerhout - Hanne Vissers 03 633 85 20 hanne.vissers@stad.antwerpen.be elke dinsdag tussen 13.30 uur en 16.30 uur (behalve schoolvakanties) in het Buurtsecretariaat Borgerhout (Wijkcentrum De Shelter, Langstraat 102, 2140 Borgerhout). www.antwerpen.be/nl/overzicht/stadsmakers/ buurtgroen

Waarom laat de stad bomen adopteren? Hanne Vissers: “Er is niet zoveel ruimte voor mensen om hun groene vingers op los te laten. Daarom bieden het Ecohuis, district Borgerhout en Stadsmakers alternatieven zoals buurtbomen aanplanten en geveltuinen aanleggen. Momenteel zijn er al ongeveer 85 geregistreerde ‘gevelgroen initiatieven’. Dat zijn geveltuinen en buurtbomen samen.


2 1 3

7

5

Herfstfoto’s 6

4

12

10 8

10 13 14

15

11

16

17

18

19 22

20

21

© FOTO’S: YI-HSIN SHEN: 3,4,6,14,21 • LUC VAN PEER: 2,7,18 • TOM DELSAER: 5,20 MARYSOL CONTRERAS DIAZ: 1,8,10,11,12,13,15,16,17,19,22,23,24

24

23

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

13


( ADVERTENTIE )


In de kijker TEKST: VEE-AN · FOTO’S: LUC VAN PEER

KOPSPEL In Brede School Het Keerpunt in de Prins Leopoldstraat huizen veel organisaties samen. Een ervan is Kopspel. BorgerBlad ging op bezoek bij hun hout- en metaalatelier en sprak met Guy Swaegers. Wat zijn jullie nu aan het maken? “We zijn bezig aan een ijzeren kooi in opdracht van Guido Slabbinck, een pyrotechnicus. Hij is specialist in alles wat met vuur te maken heeft en werkt voor film, theater, evenementen en festivals. In deze ijzeren kooi zetten we een gastank. Daaraan komen ijzeren buizen met gaatjes in zoals bij een gasbrander. De hele constructie gaat in een draak zodat die vuur kan spuwen.”

met de vaste techniekers op die plaatsen. Het decor van de operavoorstelling Falstaff wordt opgebouwd door een ploeg van ons én een ploeg van de opera zelf. Zo leren ze dat de interactie met een toneelchef helemaal anders is dan die tussen leraar en leerling. Wij noemen dat leermeesterschap en dat is van onschatbare waarde voor hun toekomst.”

Kunnen wij die draak ergens zien? “Op 6 januari tijdens het slotfeest van wintervuur! Het voordeel van dit soort projecten is dat ze zichtbaar zijn want het komt in het nieuws en in de krant. De jongens zien zeer snel resultaat, krijgen appreciatie, hun zelfvertrouwen stijgt én het allerbelangrijkste: ze worden erdoor gemotiveerd.”

Je spreekt over ‘de jongens’. Wie werkt er bij jullie? “We hebben een achttal mensen, verspreid over drie ateliers: hout, metaal en schilderen. Dat houdt het overzichtelijk. Onze medewerkers zijn leerlingen van het deeltijds onderwijs. Ze moeten twee dagen naar school en drie dagen werken. Daarnaast hebben we mensen in een artikel-60 statuut. Zij krijgen via het OCMW een contract voor een jaar om een eerste werkervaring te hebben. Daarna worden ze verder begeleid door VDAB.”

Werken jullie altijd voor dergelijke zichtbare projecten? “Sinds kort werken we ook mee aan films en tv-series. Zo hebben we decorstukken gemaakt voor de VTM-serie De bende van Jan De Lichte en voor de nieuwe film van Brian De Palma. Volgende week beginnen we onderdelen te maken van een boorplatform voor een nieuwe Noorse televisieserie. Meestal werken we voor de culturele of de socioculturele sector: Zomer van Antwerpen, kleine festivals, De Roma, Matterhorn, de Opera enzovoort. Vorige zomer hebben we de hele backstage van het openluchttheater opgefrist, nadat we vorig jaar de roosters voor het podium hadden gelast. ” Jullie werken regelmatig voor dezelfde opdrachtgever? “Ja. Die langlopende contracten zijn zeer interessant want die geven onze jongens de kans om samen te werken

En doen jullie nog iets behalve metaal-, hout- en schilderwerken? “Ja, we verzorgen ook infrastructuur. Zo zijn we nu de laatste hand aan het leggen aan de bibliotheek van Ekeren. Ongeveer tien jaar geleden zijn we begonnen met een aantal bibliotheken te moderniseren. We hebben overal vergaderplaatsen en koffie- en leeshoeken gemaakt. Behalve de ateliers hebben we ook onze werking op Spoor Oost. Daar werken we samen met de jongerenorganisaties van het Terloplein zoals Samen op straat, Kras en Jes.” Wat doen jullie daar? “We willen het plein opwaarderen. We werken nu vooral met de wagons die

“ Jongeren leren dat ze iets kunnen betekenen voor de buurt. Dat is zo belangrijk.”

daar staan en vorige zomer hebben we daar een zomerbar georganiseerd. In de toekomst zullen er nog meer activiteiten voor jongeren plaatsvinden. Zo gaan we in samenwerking met Jes een soort droomhut maken naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Daarbinnen kunnen dan een twintigtal jongeren debatteren met politici, bedrijfsleiders of met jongeren van andere steden. Het is ook de uitvalsbasis voor het festival Wintervuur. Onze jongeren gaan daar actief aan meewerken. Ze doen dan niet alleen de opbouw van het festival, maar zullen ook stewardtaken aangeleerd krijgen.” Dat is iets helemaal anders dan de ateliers. Waarom doen jullie dat?

“Die samenwerking met de organisaties op het Terloplein bepaalt mee ons succes. Het project Wintervuur doen we bijvoorbeeld grotendeels met die jongeren. Zo verdienen ze niet alleen een beetje zakgeld, maar leren ze dat je ook iets kan betekenen voor de buurt. En dat is veel belangrijker.” Het valt me wel op dat de samenwerking tussen de verschillende Borgerhoutse organisaties zeer goed verloopt. “Ja dat is zo. Er is een opvallend grote drive tot samenwerken en we helpen elkaar waar we maar kunnen. Alle organisaties werken ook uitzonderlijk goed samen met de mensen van Borgerhout zelf. Dat is, denk ik, redelijk uniek binnen Antwerpen.”

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

15


l e g n e B lad B

EEN PAGINA VOOR EN DOOR KINDEREN Deze pagina wordt verzorgd door de leerlingen van het zesde leerjaar uit een Borgerhoutse school. Deze keer is het de beurt aan basisschool De Kleine Wereldburger in de Generaal de Wetstraat. www.dekleinewereldburger.be FOTO’S: LUC VAN PEER

Onze school . Wij ... is een Steinerschool bij ons vieren veel jaarfeesten we erg op school. Dat vinden n: Sint leuk. De jaarfeesten zij advent Michaël, Sint Maarten, n en kerst, carnaval, Pase n da n ge en Sint Jan. Wij zin en liedjes, de ouders mak de we muziek. Zo vieren seizoenen van het jaar.

drie Op school hebben we dieren: een olifant, bijen en en een Bambi. Nee, ge maar , lijk ur echte dieren natu in elke klas mooie tekeningen die ons dat we hangen. De bijen leren r bereiken. De met samenwerken mee goed moeten olifant leert ons dat we onszelf. luisteren naar elkaar en fouten Bambi vertelt ons dat we mogen maken. tuurlijk rekenen, Wij leren in de klas na geschiedenis. taal, aardrijkskunde en te schilderen Wij leren ook veel door sde klas maken en te tekenen. In de ze pop tijdens we allemaal een eigen een stempel handwerken en gaan we en. maken met houtbewerk toneel. Dan gaan Elke klas speelt bij ons n drie weken we een hele periode va elvoorstelling. werken aan onze tone ar komen kijken: Daar mag iedereen na rs en zussen, onze mama, papa, broe s is dit het oma’s en opa’s. Voor on de lagere laatste wat we doen op school. hoolreis naar Dit jaar gaan we op sc de klas. Vorig de Ardennen met heel samen, dit jaar jaar gingen klas 5 en 6 gelukkig niet meer. Onze zesde klas is top! 16 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen


Woordzoek er

D E K L N E R E D L I C H S E I N E W E R E L D B U R G E R S Z I I E A B J W J B R A B N D V I N C T O R E P L E S Z I E R J L O L O A K C K I P R N Q U P I L K S E M J R E R E O O M N L O O R E A M I L P I A T G E N A M H O O E I Z L O E N R O L U M A E I S A S T O K Z L U P H E O I G A O T P R E N S E H N W I O R S N T E N Z N I J N H L E K C K E R E E N E J I J B E T N L O O H C S T H E E R L K R A A R V R E O E M U Z A G L E U V Y E Z L O P R J E N S I N T J N N C O N T T H O E B O E N J I E J N O E E O R I S M B C B U M C J N L A B V R Y N H O I B R O S T O E L R E I S I E T P N E N N Y O L U T T I H G E O Q D W P R E U T U A V N Y M I N N J N O N O R R O D O D E B A L L O N E E N B I A Q Y V W R T J A O K E E E B N N K K O E R E I P A P H E E F T E A N T H E A H O A I T I N P H O P ARDENNEN • BENGEL EN • BORGERHOUT • DENKEN • KINDEREN LOL • PAPIER • PL ANTE N • PLEZIER • SCHILD EREN • SCHOOL SCHOOLREIS • SPEL • STOEL • VORMTEKE NEN

Raadsels s weg r streepje ie v l a a over. H 1 vierkanten e ri d u o h en

2 Verplaats drie bolletjes zodat

de punt naar boven wijst.

er? anten zijn rk ie v l e e 3 Hoev

(OPLOSSINGEN OP PAGINA 24)

WIST J

E DAT ..

• een uur mot verbrandt orijden even veel c alorieën als een uu r m o u n • een koa tainbiken? la 22 uur p er dag sla • een bab apt? y kangoer o e geboren w blauw is a ls die ordt? • je auto k an rijden o p scheetg as?

.

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

17


SPORT TEKST: LEEN LESIRE · FOTO’S: MARYSOL CONTRERAS DIAZ

“Het gaat om de bal, niet om wie erachter loopt.” In buurtsporthal All-Inn worden de grijze schermen vlotjes voor de ramen van de cafetaria gerold. Zo houden ze nieuwsgierige blikken buiten en kunnen de meisjes zorgeloos voetballen. We zijn op bezoek bij de damesvoetbalploeg van Kras. Vanaf dit seizoen spelen ze in de A-reeks. Dat is de hoogste klasse voor recreatieve ploegen. Elke week is er een training en een wedstrijd. Best intensief dus. Trainster Fatima Nassiri geeft de meisjes eerst wat opwarmingsoefeningen. Daarna legt ze een tactiek uit die ze inoefenen. Na de pauze is het tijd voor een wedstrijdje. “Hier kijken de meisjes altijd naar uit”, vertelt ze enthousiast.

SAMENHORIGHEID Tijdens de training knallen de ballen soms van de ene naar de andere kant van de zaal. Regelmatig klinkt er applaus of een uitbundige ‘jeej’ en high en low fives worden lachend gedeeld. Deze meisjes amuseren zich. Die samenhorigheid vinden ze belangrijk. De speelsters zijn tussen de 16 en 27 jaar. De meeste meisjes hebben een migratieachtergrond. Fatima: “Sommige

meisjes zijn heel gedreven en komen omdat ze echt graag voetballen. Andere meisjes doen het meer omdat een vriendin voetbalt of om aan hun conditie te werken. Iedereen is welkom. Iedereen is gelijk. Dat is het gevoel dat we hier willen creëren.”

STIEKEM VOETBALLEN Vrouwenvoetbal is aan een opmars bezig en daar zijn de dames zich heel bewust van. Fatima: “Ik heb zelf zeven jaar gevoetbald bij Kras en ik werk er nu al vijf jaar. Ik heb het vrouwenvoetbal inderdaad op een hele positieve manier zien groeien. In het begin was het echt taboe. Dan kwamen meisjes soms stiekem omdat ze niet mochten van thuis.” Maar gelijkheid is er nog lang niet. Kapitein Anissa El Boumassaoudi speelt hier al twee jaar. Ze vindt de sfeer geweldig, want er is geen stress en iedereen is welkom. Vroeger speelde ze op een hoger niveau in Brussel. De mannen op haar niveau werden betaald, maar zij niet.

meegeven. Ik wil de deuren openzetten en laten zien dat voetballen als vrouw heel gewoon is. Ik ben vrouw, ik ben daar trots op en ik kan doen wat ik wil.”

TEAMBUILDING MET MATTHIAS? In de lente gaan ze een week naar Kroatië. Niet om wedstrijden te spelen, maar als teambuilding. Een reis kost veel geld, dus gaan ze activiteiten organiseren. Een bekende naam kan misschien wel helpen om meer volk op de been te brengen. Ze vragen zich af … wil Matthias Schoenaerts niet even langskomen?

Meer informatie: Kras Borgerhout Generaal Eisenhowerlei 47 2140 Borgerhout 03/271 07 82 info.borgerhout@krasjeugdwerk.be

Judotoernooi bij Yoshi-Kwai Op 25 februari 2018 is het feest bij judoclub Yoshi-Kwai. Ze organiseren dan hun jaarlijkse jeugdtoernooi en zetten de deuren open voor al wie nieuwsgierig is naar de judosport. De club bestaat al sinds 1996 en heeft in de loop der jaren een uitgebreid aanbod aan trainingen uitgebouwd. Zo hebben ze ondertussen vier lesmomenten voor kinderen vanaf vijf jaar. De groep voor volwassenen begint vanaf 14 jaar. Op verzoek organiseren ze ook zelfverdedigingslessen. Al hun lessen vinden plaats op donderdag en vrijdag in sporthal Luisbekelaar in Borgerhout. Dat is trouwens ook de plek waar het toernooi doorgaat. Allen daarheen!

TROTS OP DE VROUWEN Haar zus Laila vindt dat niet kunnen: “De focus moet liggen op de sport en niet op het feit dat het vrouwen zijn. Het is de bal die belangrijk is. Niet wie erachter loopt.” Fatima benadrukt ook dat zij extra kwetsbaar zijn als vrouwen met een migratieachtergrond. En dat is net de reden waarom ze haar werk zo graag doet: “Ik wil de meisjes iets

Meer informatie? 03 235 16 64 of 0494 36 42 72 info@yoshi-kwai.be www.yoshi-kwai.be

70 jaar Squirrels Baseballclub Borgerhout Squirrels viert dit jaar haar zeventigjarige bestaan. Het is een erg diverse club. De beste baseballers van België spelen er, maar ook recreatieve ploegen van alle leeftijden. Deze zomer wonnen ze al een Europese titel in Valencia. In november deden ze daar nog een schepje bovenop en werden ze Belgisch kampioen. Dat is pas een feestjaar!

Kickbokser van wereldformaat In onze eerste editie interviewden we kickbokser Jamal Ben Saddik als bekende Borgerhoutenaar. En op zaterdag 9 december vecht hij in Rotterdam voor de wereldtitel tegen Rico Verhoeven. Wordt hij de nieuwe Heavy Weight Champion of the world?

18 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen


GRENSGEVAL

Wie woont er op de grens van Borgerhout?

TEKST EN FOTO’S: CHRISJE STULTIENS

Ben jij benieuwd naar de bewoners van Borgerhout? Wij ook! Wij stappen langs de grens van ons district, bellen lukraak aan en maken kennis met onze Borgerburen.

“ Al die geuren en kleuren geven me een instant vakantiegevoel” Een klik

Deur dicht

“Sinds 2004 wonen we hier. We wilden iets kopen binnen ons budget. In de inkomhal dacht ik: ‘Hier kom ik nooit wonen’, maar boven voelde ik een ‘klik’, ken je dat? Ik hou van dit ruime appartement, het prachtige uitzicht, vensters tot op de grond en natuurlijk onze open haard. Nu kijken we uit op veel groen, maar sinds twee jaar staan er zestien windmolens. Niet zo’n fraai zicht ondanks de goede bedoeling voor groene stroom.”

“Ik vind het jammer dat onze buren zo gesloten zijn. De meesten gaan overdag werken en ‘s avonds gaat de deur dicht. Sinds april zit ik in de raad van mede-eigenaars en we kennen weinig problemen. Ja, onlangs is er iemand ‘s nachts door het venster geduwd in het andere gebouw, maar dat negatieve nieuws stond dan ook in alle kranten.”

Vakantiegevoel

“Tegenwoordig heeft iedereen zo’n kort lontje. Het is moeilijk om met zoveel diversiteit vreedzaam samen te leven. Maar geen enkel boek roept op om te haten, dat geloof ik niet. Laat ons niet iedereen over dezelfde kam scheren en sta vooral open voor elkaar.”

“Eerlijk gezegd voelen we weinig binding met Borgerhout. Ik voel me vooral Antwerpenaar. We zitten nét over de ring en worden niet betrokken bij den overkant. De Turnhoutsebaan blijft een smeltkroes van heel wat culturen met alle voor- en nadelen. Bij de meeste evenementen - zoals de Reuzenstoet - ben ik paraat! Al die geuren en kleuren geven me een instant vakantiegevoel.”

Hali Makine

Vergeten stukje Aan het Rivierenhof ligt er nog een klein stukje Borgerhout met twee appartementsgebouwen waar heel veel mensen wonen. Het ligt zo in een hoekje dat de bewoners spijtig genoeg regelmatig vergeten worden. Op de parking ontmoeten we Charline.

Pas gehuwd “Als jij me helpt mijn boodschappen mee naar boven te dragen, dan drinken we daarna een tas koffie.” Deal! Charline Lacroix woont al 25 jaar samen met Rudy Goverde. Onlangs zijn ze gehuwd. “We vonden het tijd om ons jawoord te geven en hebben een fantastische dag beleefd met ons tweetjes.” Charline glundert.

“In ons salon brengen we de meeste tijd door. Hier zitten we vaak een boekske te lezen met de radio op de achtergrond. Ik heb een hoek ingericht met spulletjes van onze vele reizen. In Turkije zagen we lang geleden bijvoorbeeld deze drie tapijtjes voor duizend Belgische frank. Op de terugweg lachten andere verkopers ons uit: ‘hali makine’ (machinaal tapijt). Aan de douane tikte een beambte mij op de vingers: ‘Mevrouw, u moet taksen betalen: duizend Belgische frank.’ Charline riep verbaasd: ‘duizend frank taks? Hou ze zelf maar!’  De beambte kon ermee lachen en we mochten doorlopen. Met de tapijtjes!”

Het bladert zo gezellig! “Ik heb niet echt een voorwerp, waaraan ik gehecht ben ... behalve mijn man dan! (lacht) Als ik toch iets kies, dan zijn het mijn fotoalbums. We reizen graag en na elke trip komt mijn creatieve kant boven en maak ik een album. Iedereen heeft foto’s op de computer. Maar een album bladert zo gezellig!”

( ADVERTENTIE )

promotie!

VIZI OPTICIENS

volledige bril (montuur en glazen) vanaf € 120 VIZI OPTICIENS Turnhoutsebaan 220 2140 Borgerhout - T. 03 236 08 37 optic2012@skynet.be Niet te cumuleren met andere voordelen of kortingen.

Sta open voor elkaar


( ADVERTENTIE )

www.promocon.be

BERCHEM

BERCHEM

BERCHEM

Fruithoflaan 107 12eV, app (90m²), 2 slpks (16 en 10m²), inkomhal met vestiaire en toilet, te moderniseren keuken en badkamer, terras (12m²), kelder, EPC 195 kWh/m², € 145.000 (*)

Diksmuidelaan 10, ruime woning met 3 slpk en garage. CV op aardgas, houten schrijnwerk en dubbele beglazing, EPC: 261 kWh/m². € 320.000 (*)

Coremansstraat 1, verzorgd app (72m²) met 1 slpk, woonk, ingerichte kkn, terras (5m²), inkomhal met vestiaire, apart toilet, vernieuwde badk, verhuurd, EPC: 205 kWh/m², € 149.000 (*)

BORGERHOUT

BORGERHOUT

Collegelaan 83/V1, instapklaar appartement met 2 slpks, elektriciteit conform, kelder incl., klein beschrijf mogelijk ! MK: € 200 EPC: 182 kWh/m². € 145.000 (*)

De Schans 4 V1, ruim 3 slaapkamer appartement met kelderberging . Gelegen in rustig woonproject. Heden verhuurd. EPC: 129 kWh/m². € 209.000 + € 20.000 garage (*)

BORGERHOUT

BORGERHOUT

BORGERHOUT

DEURNE

DEURNE

Stenenbrug 115 V4 (4E), licht op te frissen app met 2 slpk, terras en kelderberging , CV collectief op aardgas, PVC en dubbele beglazing, MK € 120. EPC: 124 kWh/m². € 149.000 (*)

Gitschotellei 240- 250. Handelsgelijkvloers van 130m² op centrale locatie. Ruime etalageruimte. € 169.000 (*)

Turnhoutsebaan 457 V7, Aangenaam app met 2 slp, terras en kelder, PVC en dubbele beglazing, Cv collectief op aardgas, dak vernieuwd ! MK: € 217, EPC: 104 kWh/m² € 134.000 (*)

Dascottelei 51 V5, Prachtig dakappartement met riant terras en 2 slaapkamers. Aparte meters gas en elektriciteit. Optioneel staanplaats aan € 20.000. EPC: 265 kWh/m². € 237.000 (*)

Jozef Verbovenlei 70, opbrengsteigendom bestaande uit 3 app met 3 slpks, dubbel glas in PVC, aparte meters gas, elektriciteit en water. EPC: 247 (1ste)- 133 (2de) - 234 (3de) kWh/m². € 575.000 (*)

(*) Prijzen zijn steeds excl. aankoopkosten, voor de stedenbouwkundige info verwijzen wij u graag door naar www.promocon.be

Kantoor Deurne Ruggeveldlaan 711 03 808 37 50

Kantoor Borgerhout Karel de Preterlei 1 03 217 23 00

www.promocon.be info@promocon.be 03 443 21 15


Koken TEKST: RIA MASSY · FOTO’S: LUC VAN PEER

Moqueca Baiana met pirão en okra met liefde bereid door Fatima Cavalieri

We voelen het meteen als we bij Fatima binnenkomen: dit wordt iets speciaals. De Braziliaanse sfeer zit er al in en we zijn hier niet alleen. Dat is dan ook direct de clou van het verhaal: mensen worden zonder poespas bij aan tafel uitgenodigd en het hele proces is één groot feest. Van samen kokkerellen tot eten en drinken. En de muziek, die hoort er ook bij. Terwijl Fatima ons alvast een kommetje maïssoep voorschotelt, maakt jeugdvriend Rone een caipirinha van cachaça (een soort jenever van suikerriet). Vele Brazilianen stoken dit sterke goedje zelf. Ondertussen is Fatima al maniokfrietjes aan het bakken. Er wordt grof zout over gestrooid en ze smaken heerlijk bij ons aperitiefje.

OP HET STRAND Ze vertellen honderduit over wat ze aan het doen zijn, hoe ze hier verzeild zijn geraakt, wat ze belangrijk vinden in ’t leven en hoe het eten wordt gemaakt. Ze kibbelen lachend over het bereiden van de okra. Overweldigend, zo voelt het. En hoewel het buiten miezerig en fris is, lijkt het alsof we ergens op een Braziliaans strand zitten, ergens in Bahia, de streek waar zij vandaan komen. Een streek met veel Afrikaanse invloeden.

jeugd in Brazilië, al zijn de verschillende culturen daar beter vermengd. Veel culturen, je wordt er alleen maar rijker van, vindt ze. “Hier leven is luxe: Antwerpen is een kleine grootstad, met supermarkten en buurtwinkeltjes in alle maten en soorten. Alles is gemakkelijk bereikbaar met de fiets. Wat een comfort!”

GEHEIM DESSERTJE Tijdens het vertellen zijn haar handen druk in de weer met het bereiden van de moqueca. Fatima heeft al veel op feesten gekookt. De eerste keer dat ze dat in België deed, maakte ze dit gerecht. Ze had een advertentie gezet in de koopjeskrant. Dat mensen haar konden vragen om voor feesten te koken. In het begin was het wel wat improviseren want ze had maar weinig materiaal. Dit gerecht is lekker en toch redelijk eenvoudig te maken, daarom had ze er toen voor gekozen. En nu weer. We kijken toe hoe het eten vorm krijgt. De magen beginnen te grommen, meer van goesting dan van grote honger. En wat hebben we ervan genoten. Zo lekker! We werden ook nog verwend met een lekker dessertje, waarvan we jullie helaas het geheime recept niet mogen verklappen. Na de koffie gingen we terug de gewone frisse Belgische herfst in. Spijtig, maar we waren wel een paar uur op een exotische bestemming geweest.

VAN BRAZILIË NAAR ANTWERPEN Fatima kwam 28 jaar geleden naar hier, met de bedoeling een jaar of drie te blijven. Maar de liefde hield haar hier. En hoewel die niet bleef duren, is zij er nog altijd. Ze woont in Borgerhout, op een boogscheut van Zurenborg. Ze heeft Marokkaanse, Belgische, Poolse en Roemeense buren. Dat is herkenbaar vanuit haar

Fatima Cavalieri en Nina Serebrenick schrijven samen een boek vol recepten en verhalen: Eten en feesten op zijn Braziliaans. Laat het niet aan je voorbijgaan als het uitkomt, dit boek wordt onweerstaanbaar.

Wat heb je nodig? voor 6 personen Voor de moqueca: - 6 moten vis, ongeveer 200 gr. per moot (best een vaste witte vis, redelijk dikke moten, want anders gaan ze kapot tijdens de bereiding, haal de graat eruit en hou bij voor de bouillon) - 18 ongepelde scampi’s (pel ze en hou de pellen bij voor de bouillon) - palmolie - 150 gr. ajuinen (in ronde heel fijne plakjes gesneden) - 1 groot blik kokosmelk - een dikke kilo tomaten (gepeld en ontpit, de pitten mixen en dan zeven, de tomaten in partjes snijden) - wat zeekraal (lekker erbij, maar niet echt typisch Braziliaans) - een bosje koriander, gehakt - wat teentjes look met zout in de vijzel gestampt - peper en zout Voor de pirão en de okra: - ongeveer 200 gr. maniokmeel - 6 okra per persoon (in grove stukken gesneden) - een kleine gesnipperde ajuin - 1 chilipepertje (gesnipperd - voorzichtig: pikant!) - zout - arachide- of maisolie

Hoe maak je het? De moqueca maak je in een brede pot met dikke bodem. Je begint er ’s morgens aan. Stoof de ajuinringen in palmolie, en leg daarop de verse, in stukken gehakte tomaten. Niet roeren! Giet daarover de kokosmelk. Je kan ook het chilipepertje toevoegen. Laat stoven tot de tomaten gaar zijn en de kokosmelk wat is ingedikt. De gezeefde pitten mogen er ook bij. Laat trekken tot het moment dat je bijna aan tafel gaat, dan terug op het vuur zetten. Ondertussen maak je de bouillon voor de pirão: De graten van de vis , de pelletjes van de scampi en een chilipepertje overgiet je met water en laat je een beetje inkoken. Daarna zeef je de bouillon. Het maniokmeel wordt met een houten spatel door de hete bouillon geroerd tot er een puree-achtige massa ontstaat. Als de pirão wat te droog wordt, doe je er gewoon wat saus van de moqueca bij. Die staat ondertussen ook te pruttelen en daar leg je nu de moten vis en later ook de scampi in. De moten vis kruid je eerst met de geplette look met zout. Het geheel breng je verder op smaak met peper en zout, omdat de tomaat, de ajuin en de kokos een beetje zoetig zijn. Voeg op het einde ook de gehakte koriander en de zeekraal toe. Nog steeds niet roeren! Het gerecht blijft in laagjes liggen. Nu nog de okra: Zet een pan met maisolie op het vuur, en fruit daar de ajuin in. Als die glazig is bak je de stukken okra, tot ze beginnen te ‘kraken’. Dan blussen met een klein beetje water. Een beetje zouten en vier keer met de pepermolen over draaien (tenzij je Braziliaan bent, dan mag het gerust wat pikanter zijn.) Okra wordt een beetje slijmerig, dat klinkt niet smakelijk, maar het hoort zo. Voilà. Klaar. Mooi uitscheppen op een bord, en genieten maar.

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

21


DO IT YOURSELF TEKST EN FOTO’S: GILLES DEFIEUW

Een blik vol De eindejaarsfeesten komen eraan en dan is sfeer heel belangrijk. Met deze simpel te maken sfeerlichtjes ga je zonder twijfel een hele gezellige en warme vakantie tegemoet.

STRAATBABBELS

sfeer

Mirre leert lezen in het eerste leerjaar, en nu leest ze ook boeken van de KJV, de Kinderen Jeugdjury Vlaanderen. “Die boeken zijn meestal grappig, en soms een beetje moeilijk.” Ze mag bij elk KJV-boek een tekening maken en dat doet ze heel graag. Mirre hoopt dat ze voor Kerstmis een nieuw leeslampje krijgt, dan kan ze ’s avonds in haar bed lezen.

WAT HEB JE NODIG? - een leeg blik (bv. een koffieblik) - verf - een blad papier - een boormachine of priem en hamer - lijm - een schaar - theelichtjes

Jimmy checkt zijn Facebookberichten: “Zowat mijn hele familie is nu jarig, dus er komen veel berichtjes binnen. Die lees ik hier nu.” Het is fijn om snel vanalles te kunnen checken op je smartphone, vindt ook Rani.

ZO MAAK JE HET: 1 Knip het papier zodat het rond het blik past. Lijm het vast aan het blik. 2 Schilder het blik. 3 Maak gaatjes in het geschilderde blik met de boormachine of de priem en hamer. Zie dat er zeker genoeg gaatjes in het blik zitten. 4 Nu is je sfeerlampje zo goed als klaar. Het enige wat je nog moet doen is er een brandend theelichtje indoen en het op een donkere plek zetten.

Sfeer verzekerd! ( ADVERTENTIE )

Enkel een beetje sporten... Zin in fitness, zumba, pilates, burn, bodytonic of bootcamp...? Of zoek je eerder yoga, qi gong of tai chi in een groen kader? En wat dacht je van Samba - Fit, een nieuwe les van Mano Amaro?

Je vindt het allemaal @The Park, temidden van het paradijselijke Boekenbergpark (Deurne)!

Naast sport bij Didi Yordanova en haar team kan je @The Park ook terecht voor workshops rond sport en welzijn, een latte miel of een frisse pint. Je kan onze prachtige zalen ook huren voor een feest.

Alle info: www.the - park.be Groepslessen en Fitness Personal & Small group - training Sport - en Welzijnsworkshops

... of ook graag een brokje cultuur di 5/12

BoekenClub @The Park : bespreking “In elke vrouw schuilt haar moeder” van Marnix Peeters, 20u (gratis)

zat 9/12

“Wintertulpen”, theatermonoloog door Marleen Merckx, 20u (VVK: 12€/ kassa: 15€)

di 12/12

Schrijvers @The Park : Marnix Peeters te gast bij Ingrid Vander Veken, 20u (10€) Literaire ontmoeting

vr 19/01

“Van hoeren en boeren”, theatermonoloog door Marilou Mermans, 20u (VVK: 12€/ kassa: 15€)

di 30/01

BoekenClub @The Park: “De Mensengenezer” van Koen Peeters, 20u (gratis) Lezers komen samen en bespreken het meest recente boek van de schrijver

di 6/02

Schrijvers @The Park: Koen Peeters te gast bij Jelle Van Riet, 20u (10€) Literaire ontmoeting met de kersverse winnaar van de ECI literatuurprijs 2017

@The Park Unitaslaan 84 2100 Deurne info@the-park.be www.the-park.be 03 336 43 49

Zaalverhuur & Events

agen! Fijne feestd

@The Park is gesloten van zondag 24 december t.e.m maandag 1 januari 2018


Geschiedenis TEKST: GEERT JANSSENS · FOTO’S: HEEMKUNDIGE KRING BORGERHOUT

Verdwenen gangetjes en plaatsen van Borgerhout 5

In Antwerpen kennen we allemaal de gezellige Vlaeykensgang. Maar wist je dat er in ons eigen district ook zo van die kleine gangetjes en plaatsen waren? GANGETJES Net zoals de Vlaeykensgang een deur heeft aan de straatkant, hadden onze gangen dat ook. Als je die open deed, kwam je in een kleine gang met aan een kant lage huizen. Die hadden een kleine leefruimte en vlak onder het dak een slaapkamer. Voor het water moesten de mensen tevreden zijn met het pompwater van buiten op de koer, op het einde van de gang. Daar was ook het gemeenschappelijke toilet. De Beukengang werd voor de eerste keer genoemd in 1883. Deze kwam uit in de Beukenstraat. De Smalle Gang 1 bevond zich in de Blijde Inkomststraat, achter nummer 87. De Sint-Antoniusgang werd vermeld in 1887 en werd gebouwd op de gronden van dhr. Van Looy. Via de Hoge Weg 20 kwam je binnen en hij bestond uit vijf schamele huisjes en een heiligenbeeld. Want de gang werd vernoemd naar Sint-Antonius-Abt, patroonheilige van de slagers. Borgerhout was een echte beenhouwersgemeente. De heilige

werd ook aanroepen tegen de pest en het Sint-Antoniusvuur, een ziekte die vooral arme mensen kregen als ze besmet rogge aten. Nog via de Hoge Weg kwam je in de Tiengebodengang. Die werd voor het eerst vermeld in 1883 en kreeg zijn naam omwille van de tien huisjes die er stonden. De grond hoorde toe aan dhr. Verhoeven. De Victoriagang was gelegen in de huidige Generaal Eisenhowerlei, nu ter hoogte van de Ferdinand Berckmansplaats. De Violettengang 2 kon men via de Borgerhoutsestraat 59 bereiken. Hij werd gebouwd op gronden van dhr. De Coster van Gingelen. De Watergang bevond zich in de Bleekhofstraat en werd genoemd naar de oude watergangen van de nabijgelegen bleekerij.

PLAATSEN De plaatsen waren al iets beter ingericht en werden opgetrokken door eigenaars van de gronden zelf. Zo hoopten ze toch een stukje van de hemel te verdienen. Meestal waren de huizen iets ruimer dan in de gangetjes en typisch was de aanwezigheid van een heiligenbeeld. Vaak was er een toilet in ieder huisje. De Corneliusplaats 3 lag in de Helmstraat vlak over de Huybrechtsstraat. Deze plek werd reeds in de zestiende eeuw vermeld. Zoals de naam doet vermoeden, stond hier het beeld van de Heilige Cornelius. Hij is de beschermheilige van boeren en rundvee, wat ook weer niet verwonderen is met de slagers in Borgerhout. Mensen vragen hem om hulp bij epilepsie (de Corneliusziekte), kramp, zenuw- en oorkwalen. De Poortersplaats 4 is genoemd naar de eigenaar van het stuk grond. De plaats kwam uit in de Blijde-Inkomststraat. De Verboden Plaats 5 was op de grond van dhr. J. Swaenen. Het was niet verboden om er te komen, maar er werd wel vaak verboden om er te bouwen, vandaar de naam. Toch werden er 24 huisjes opgetrokken. Deze plaats werd in 1914 onteigend en verdween in 1925 voor het aanleggen van de Ferdinand Berckmansstraat.

punt a naar punt b gaat, zonder vertakkingen, deur of binnenplaats. De Duivensteeg was gelegen tussen de Turnhoutsebaan 6-8 en de Van Geertstraat 27. De Sint-Rochusstraat veranderde in 1920 in Sint-Erasmusstraat omdat er verwarring was met de Antwerpse gelijknamige straat. In de volksmond heette de straat Sint-Erasmussteeg. (Kan je nog volgen?) Dit is het stuk tussen de Kroonstraat en de Van Leentstraat. Tegenwoordig heet het enige overgebleven stukje Van Leentstraat. Toen de saneringsdrang op zijn hoogtepunt was, dreigde heel deze buurt te verdwijnen. Er kwam protest tegen en in 1979 hield pater Luc Versteylen zelfs twee weken een hongerstaking. Met een gedeeltelijk succes.

3

WAT KAN JE ER NOG VAN ZIEN? Ondanks het schilderachtige karakter van deze gangen en plaatsen was het leven er bijzonder hard en soms ook onhygiënisch. Na de Tweede Wereldoorlog begon de overheid grondig op te ruimen en moesten die pittoreske plekken plaats ruimen voor modernere gebouwen en infrastructuur. Die grote saneringsdrang duurde tot ongeveer 1976. Toch is er hier en daar nog een klein overblijfsel: de voormalige toegangsdeur van de Violettengang, de watergang als toegangspoort naar een lokaal bedrijf, de Duivensteeg kan je in de Van Geertstraat opmerken en in de Van Leentstraat tref je nog de laatste woningen van de Sint-Erasmussteeg aan.

4

HEB JIJ MEER INFORMATIE, DOCUMENTATIE OF VERHALEN OVER DEZE PLAATSEN? NEEM DAN ZEKER CONTACT OP MET DE HEEMKUNDIGE KRING BORGERHOUT: 03/236.34.13 OF JANSSENS.GEERT1@HOTMAIL.COM.

1

STEEGJES

2

Een steeg is een heel smalle straat in een stad of een heel smalle landweg op het platteland. Meestal komt er geen verkeer door. Het verschil met een gangetje is dat een steeg meestal van Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen 23


Puzzel

1 2

3 4 5 6 7 8

1. 2. 3. 4.

9

5. 6. 7. 8. 9.

Oplossing fotovraag

Wat is de familienaam van de Belgische kampioen panna? Hoe heet de rubriek op pagina 11? Een andere naam voor de Sint-Janskerk? Naar waar gaat het zesde leerjaar van De Kleine Wereldburger op schoolreis? Hoe heet de voorstelling van Martine Vandervelden? Hoe heet het nieuwe café op de plek van café Wilson? Hoe heet het gerecht waar Ria zo van smulde? Voor welke film kreeg Kurt Loyens een Ensor? Wat is de voornaam van de slam poet in deze editie?

WIN WIN WIN: Je maakt kans op een etentje voor twee in: - Volkskeuken in Zermatt, Terloplein - Volkskeuken in 't Werkhuys, Zegelstraat 13 - Eethuisje Mokkakapot, Sergeyselsstraat 2 Vul in, vind het 9-letterwoord en stuur de oplossing voor 31 december naar Bianca De Wolf met als titel ‘kruiswoordraadsel’. Vermeld ook zeker waar je het liefst zou eten. mail: bianca@borgerblad.be post: Muggenberglei 232 in 2100 Deurne

Oplossingen raadsels Bengelblad

1

3

( ADVERTENTIE )

2

5 / 14 / 30


STRAATBABBELS Nousria is elf jaar en leest graag dikke boeken. Ze is fan van Roald Dahl en heeft bijna al zijn boeken gelezen. Nousria heeft net in de bib nieuwe boeken gekozen. Ze leest vooral in de klas: “Wij mogen elk uur lezen. Dus heb ik nu een boek mee over een kind met gescheiden ouders, en ook een boek over dieren. Dan heb ik weer genoeg letters voor de komende week.”

IN THE PICTURE TEKST: LEEN LESIRE · FOTO: LUC VAN PEER

BorgerBlad ligt er elke keer dankzij de geweldige inzet van een team vrijwilligers. Ze verdienen het dan ook om in de schijnwerpers te staan! In elke editie staat er een recept. Maar het is meer dan een recept, het is een belevenis. Vlotjes neergepend door Ria en in beeld gebracht door Luc. Een topduo.

Vertelster Ria

Meester Tim komt met zijn kinderen van het vierde leerjaar van De Esdoorn naar bibliotheek Vrede. Zelf leest hij alles op iPad, hij kiest vooral voor actualiteit. Hij schuimt op de trein de digitale kranten af. Zo heeft hij nooit meer ongelezen papieren kranten in zijn tas: “Alles digitaal, zo heb ik altijd alles bij.”

Mies en Noura zijn - net als heel wat klasgenoten - in de ban van Niek de Groot. Eén klasgenootje ontdekte dit boek, was enthousiast en heeft het leesvuur over de hele klas verspreid. Mies en Noura lezen dagelijks een kwartiertje in de les, en dat is bijna hun favoriete moment van de dag.

Stiekem ken ik Ria al een tijdje. We zijn collega’s bij Open School en toen ik bij Wablieft werkte, kreeg ik daar haar manuscript in handen. Ik was meteen verkocht. De Taart van Tamid is dan ook een geweldig boekje. Als we vragen waarom ze graag schrijft, zegt ze: “Gewoon, omdat ik dat graag doe.” Ria schrijft zoals ze spreekt. Vlot, grappig en positief. Ze woont nog maar anderhalf jaar in Borgerhout, maar ze is er verzot op. “Ik hou van die mix van vanalles … Borgerhout is een heel mini wereldstadje.” Alleen is het soms wat te druk. Dan glipt ze weg

naar haar vijver ‘op den buiten’ om haar batterijen op te laden in de rust van de natuur. Waar wordt Ria blij van? “Van een glimlach van de buren, voelen dat je iets kan bijdragen aan de samenleving, het zonneke op mijn gezicht, een onverwacht bezoekje, een ijsvogeltje dat over mijn vijver vliegt, het besef hoe goed ik het eigenlijk heb.” Je kan meer van haar lezen op tijdrover.blogspot.be.

Fotograaf Luc Als kleine jongen was Luc al gefascineerd door fotografie. Het is een passie geworden. Hij deelt zijn foto’s dan ook graag met de lezers van BorgerBlad. Borgerhout kent hij wel: “Ik heb een aantal jaren voor Rataplan gewerkt en ik woon hier al bijna vier jaar. Ja, er zijn een paar minpuntjes aan wonen in Borgerhout. Maar toch vind ik het fijn om deel uit te maken van de divers gepluimde Borgerhoutse inwoners.” Luc is ondertussen met pensioen. In zijn vrije tijd houdt hij zich natuurlijk bezig met fotografie. Maar daarnaast duikt hij graag in een goed boek of gaat hij naar een theater- of dansvoorstelling. Als hij in het land is natuurlijk. Want af en toe geniet hij ook van een korte vakantie.

Colofon Werkten mee aan dit nummer: Barbara Rottiers, Basisschool De Kleine Wereldburger, Chrisje Stultiens, Cien Schelkens, Dirk Wolters, District Borgerhout, Dorien Ivens (eindredactie districtspagina’s), Geert Janssens, Gilles Defieuw, Heemkundige Kring Borgerhout, Ilona Plichart, Jef Vandermosten, Jens Verwaerde, Kamal Kharmach, Katleen Clé, Kim Franck, Lies Van Gasse, Luc Van Peer, Marnix Van Ruysseveldt (vormgeving districtspagina’s), Marysol Contreras Diaz, Ria Massy, Rob Marcelis, Tom Delsaer, Vera Andries, Wilfried Defillet, Yi-Hsin Shen. Hoofdredactie: Bianca De Wolf & Leen Lesire Eindredactie: Leen Lesire Communicatie en advertentiewerving: Bianca De Wolf

Verdeling in Borgerhout: Basketbalclub De Willibies (intramuros) & Scouts den 30 (extramuros) Druk: Printing Partners Brussels nv Papier: Verbeterd dagbladpapier, iso 80 Oplage: 24.000 BorgerBlad wordt gemaakt met de steun van het district Borgerhout en adverteerders. Het wordt vier keer per jaar gratis verdeeld in alle brievenbussen van Borgerhout. Uitgave: December 2017 V.U.: Bianca De Wolf, Muggenberglei 232, 2100 Deurne Contact: redactie@borgerblad.be www.facebook.com/Borgerblad

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen 25


CULTUUR Tekst: Ria Massy · Foto’s: Katleen Clé

Zoeken naar ware liefde In haar eerste monoloog Bijt vertelt Martine Vandervelden over de pijn van het single zijn en de hunkering naar ware liefde. Martine, een uit Limburg ingevoerde Borgerhoutse, kijkt vanaf de tiende verdieping uit het raam van haar appartement. Alleen, en verlangend naar de warmte van een geliefde om samen gezellig de avond door te brengen, onder een fleecedekentje in haar zetel. Moet zij eeuwig single blijven? Ze gaat op zoek naar de ware, op het internet en in de echte wereld. Kwetsbaar, moedig, en vol humor vertelt Martine over een wervelwind aan dates en de bijbehorende emoties. Een straffe, ontroerende voorstelling die nooit verveelt en iedereen met ervaring in de huidige datingwereld - soms groen - doet glimlachen van herkenning.

HOE HET ALLEMAAL BEGON Martine vertelde haar vrienden over de gekke dingen die ze meemaakte in haar zoektocht naar liefde. Over de regenboog van emoties bij die reis. Later begon ze het ook op te schrijven, als een soort dagboek. Maar dat was niet genoeg. Ze wou méér, ze wou spreken, haar verhaal vertellen en delen met een publiek. Martine was al langer thuis in de theaterwereld, maar een monoloog schrijven én spelen, dat was een onvervulde droom. Na wat aanmoediging van vriendinnen, verwerkte ze haar teksten tot scènes aan de Academie in Borgerhout. Het groeide uit tot een echte voorstelling. Koen Bollen - een al even Limburgse Borgerhoutenaar - schreef sfeervolle muziek bij het stuk.

STAANDE OVATIE EN LOVENDE WOORDEN In juni bracht ze Bijt voor de eerste keer als eindexamen aan de Academie. Ze

TIPS & WIN

TEKST: BIANCA DE WOLF

Wintervuur: Essai de Cirque

Speelman: Pluche (3+)

Van 28 december tot en met 6 januari is het Wintervuur op Spoor Oost in Borgerhout. Hedendaags circus, theater op locatie, veel muziek en bijzondere vuurinstallaties zijn de vaste ingrediënten. Uniek aan deze editie is dat alle theatergezelschappen uit Borgerhout komen. Een van de circusvoorstellingen is Le vide van Essai de Cirque: je raakt volledig in de ban van het vallen en opstaan van een acrobaat die manisch blijft klimmen en afdalen. Hij blijft gaan, stopt nooit. Bestrijdt hij zo de zinloosheid van het leven? Is het uit passie? Of omdat hij moet en niet anders kan? Klare antwoorden moet je niet verwachten in deze fysieke interpretatie van de mythe van Sisyphus.

De Ursus adulans ad dormiendum - vrij vertaald de Knuffelbeer of kortweg Knuffel - bestaat uit stof, draad, een te verwaarlozen percentage plastic en voor het overgrote deel uit … pluche! Speelman heeft bij extreem jonge eigenaars onderzoek gedaan over hun leven met hun knuffel: ze vertellen over gevoelens van geborgenheid, troost, veiligheid en ja, zelfs liefde voor deze samenstelling van stof, draad en… pluche! De vraag dringt zich steeds dwingender op: leven ze? Speelman, een Borgerhouts theatergezelschap, jaagt de fantasie de hoogte in en sleurt zijn jong publiek mee in een humoristisch, magisch, wonderbaarlijk, wetenschappelijk experiment, uitgevoerd op de hoogstpersoonlijke knuffels van de kinderen. Die knuffels brengen ze mee naar de voorstelling en lenen ze voor één keer uit aan de wetenschap. Nà de voorstelling krijgen ze hun knuffel ongehavend terug, al zullen ze hem nét ietwat anders bekijken.

28, 29, 30 DECEMBER • 21:00 CIRCUSTENT WINTERVUURPLEIN, SPOOR OOST • WWW.WINTERVUUR.BE

2 duokaarten te winnen! Stuur vóór 15 december een mail met je naam, adres, telefoonnummer en een datum naar keuze naar bianca@borgerblad. be. Je wordt verwittigd als je bij de gelukkigen bent.

RATAPLAN • WO 17 JANUARI • 14:00 & 16:00 WWW.RATAPLANVZW.BE

5 duokaarten te winnen (volwassene + kind)! Stuur vóór 1 januari een mail met je naam, adres en telefoonnummer en uur naar keuze naar bianca@borgerblad.be. Je wordt verwittigd als je bij de gelukkigen bent.

26 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

kreeg een staande ovatie van het publiek. De jury bekroonde haar werk met de grootste onderscheiding en sprak lovende woorden als: maatschappelijk relevant, ontroerend, fijne humor. Dat gaf haar de moed om eraan verder te werken met steun van Fameus (Fonds voor Talentontwikkeling) en de Cultuurantenne van Borgerhout. Ze organiseerde in eigen beheer maar liefst acht voorstellingen, waarvan vijf in Borgerhout. De meeste waren zelfs snel uitverkocht.

EN IN DE TOEKOMST, MARTINE?

Winterland 76: A tribute to the music of The Band

Für Alina: Arvo Pärt voor kinderen (4+)

“Ik wilde een ei leggen, en kijk, de mensen waren geraakt. Dat is een heerlijk gevoel. Daarvoor alleen al zou ik nog eens opnieuw beginnen. Het geeft je een soort van bestaansrecht als je een juweeltje aan je leven kan toevoegen.” Wil je deze voorstelling ook zien? Vrijdag 2 februari: Winterfestival Academie Borgerhout (gratis) tickets: bijt.tickets@gmail.com www.facebook.com/BIJT.tickets

Heli Jakobson is een Estse pianiste met een eigen pianostudio in Borgerhout. Zij is ervan overtuigd dat muziek bijzondere kracht en moed geeft. Ze speelt exclusieve stukken van Arvo Pärt voor een jong publiek. THEATERGARAGE • ZA 17 MAART • 15:00 WWW.THEATERGARAGE.BE

Belgische topmuzikanten brengen een warm eerbetoon aan de iconische groep The Band. Na dertig jaar nog steeds een onschatbare inspiratie voor generaties van muzikanten. Met hun soulvolle stoofpot van rock, country, folk en blues veroorzaakte de voormalige begeleidingsband van Bob Dylan destijds een muzikale revolutie die tot vandaag blijft nazinderen. Met het nakende jubileum van hun legendarische concertfilm The Last Waltz (uitgebracht in ‘78, maar opgenomen in ‘76) bedachten zes Vlaamse muzikanten dat de tijd rijp was voor een passend eerbetoon aan deze unieke groep. Het is een tribute, wat betekent dat de muziek terug tot leven wordt gebracht in persoonlijke interpretaties. En vooral met veel speelplezier! DE ROMA • VR 26 JANUARI • 20:00 WWW.DEROMA.BE

3 duokaarten te winnen! Stuur vóór 6 januari een mail met je naam, adres en telefoonnummer naar bianca@borgerblad.be. Je wordt verwittigd als je bij de gelukkigen bent.

2 duokaarten te winnen! Stuur vóór 28 februari een mail met je naam, adres en telefoonnummer naar bianca@ borgerblad.be. Je wordt verwittigd als je bij de gelukkigen bent.

Romantiek in woord en muziek Al meer dan twintig jaar maken Dimitri Leue en Antoon Offeciers samen theater. Wat Leue met woorden doet, doet Offeciers met muzieknoten. Op deze avonden grasduinen ze in hun romantische zelf: Maura of de zeven magen der eenzaamheid, Het Kleine Sterven, Azen, Fink of het uniform van de liefde, Het Lortchersyndroom … Maak je klaar voor een intense belevenis. THEATERGARAGE • ZA 24 MAART • 19:30 WWW.THEATERGARAGE.BE

2 duokaarten te winnen! Stuur vóór 28 februari een mail met je naam, adres en telefoonnummer naar bianca@ borgerblad.be. Je wordt verwittigd als je bij de gelukkigen bent.


AGENDA DECEMBER di 5 • 20u MO*lezing: Écht nieuws in tijden van conflict De Roma www.deroma.be wo 6 • 20u Aka Moon: 25th Anniversary tour Rataplan www.rataplanvzw.be wo 6 • 19.30u cloud Nothings + The Hotelier Trix Club www.trixonline.be do 7 • 20u Maggid + Kundish/Brinkmann: Bad times are good Rataplan www.rataplanvzw.be do 7 • 21u Grimmsons (farewell Show) + San Diablo Trix Café www.trixonline.be vr 8 • 20u Piet Verbist Trio Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet/ vr 8 • 14u Sinterklaasdansfeest met dj Tinny Dienstencentrum De Vrijgeweide www.facebook.com/ DienstencentrumDeVrijgeweide vr 8 & za 9 • 18u Kolektiv Kreativ: Expo kunst cadeau ‘t Werkhuys www.werkhuys.be za 9 & zo 10 • 10u tot 18u Cadeaudagen Oxfam Wereldwinkel Vosplein Zaal Drakenhof, Boekenberglei 213 Deurne www.facebook.com/WereldwinkelDeurne za 9 • 20u Modern Times: Party like Gatsby De Roma www.deroma.be zo 10 • 15u Fluitkwartetten van Teleman en Quantz (Quator Société Mozart) Theatergarage www.theatergarage.be zo 10 • 17.30u MTV Headbanger’s Ball Tour Trix Zaal www.trixonline.be wo 13 • 14.30u LeesLekker: sprookjes, prinsessen, ridders en kastelen Bib Vrede www.facebook.com/BibVrede do 14 • 19.30u Try-out Nieuwe Nederlandstalige cd Neeka Theatergarage www.theatergarage.be vr 15 • 20u Birds that change colour: duo met Peter Verhelst Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet/ vr 15 • 20u Eigen Makelij Presenteert: Volume 9 Trix Club www.trixonline.be za 16 • 19.30u Bistro Brassens speelt George Brassens Theatergarage www.theatergarage.be za 16 • 13u Kerstmarkt met optreden van Hubert Franck & co Dienstencentrum Den Bleek www.facebook.com/ DienstencentrumDenBleek za 16 • 20u Ben Sluys Quartet - JazzLab Series Rataplan www.rataplanvzw.be za 16 • 12u Ska-rocksteady afternoon: Soulboys vs Rudeboys Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet/

CREATIEF

LITERATUUR

za 16 • 20u Les Triplettes de Belleville: ciné-muziek De Roma www.deroma.be wo 20 • 14.30u Verhalen in alle talen Bib Vrede www.facebook.com/BibVrede do 21 • 14u Kerstmarkt met kerstshow van Hubert Franck & co Dienstencentrum Den Drossaert www.facebook.com/ DienstencentrumDenDrossaert vr 22 • 12u Kerstmenu met animatie Twilight Duo Dienstencentrum de Fontein Weg www.facebook.com/ DienstencentrumDeFonteinenHogeWeg vr 22 • 20u Mod Sound Session X*mas Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet/ vr 22 • 20u Wim Opbrouck: Singalong De Roma www.deroma.be di 26 • 20u Meuris Tirade 2017 De Roma www.deroma.be vr 29 • 20u 30 jaar Soulsister De Roma www.deroma.be do 28 tot zo 31 Wintervuur: circus, muziek, theater en vuur Spoor Oost Borgerhout https://www.facebook.com/wintervuur/

JANUARI ma 1 tot zo 6 Wintervuur: circus, muziek, theater en vuur Spoor Oost Borgerhout https://www.facebook.com/wintervuur/ za 6 • 15u en 20u Antwerp Symphony Orchestra: Nieuwjaarsmuziek De Roma www.deroma.be

COMEDY

FAMILIE

FILM

MUZIEK

ma 15 tot vr 19 Wollige Week: workshops, instuifateliers voor kinderen, handwerknamiddag ’t Werkhuys www.werkhuys.be di 16 jan • 14u Worstenbrood en appelbollen Dienstencentrum De Fontein www.facebook.com/ DienstencentrumDeFonteinenHogeWeg wo 17 • 20u Carla Bruni De Roma www.deroma.be wo 17 • 14.30u Verhalen in alle talen Bib Vrede www.facebook.com/BibVrede do 18 • 19.30u Peter Holvoet Hanssen: De terugkeer van Houdini Theatergarage www.theatergarage.be vr 19 • 20u Brasserie Croque Notes: Sa mauvaise reputation Rataplan vzw www.rataplanvzw.be vr 19 • 20u Peaky Blinders Event Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet/ za 20 • 14u Workshop: zeefdrukken Het atelier van eva v. www.hetateliervanevav.be za 20 • 20u Djangofollies: Nathan Daems Trio Rataplan vzw www.rataplanvzw.be zo • 15u Ensor strijkkwartet & Anne Cambier: Wien bleibt Wien De Roma www.deroma.be zo 21 • 15u Djangofollies: Samson Schmitt Trio Rataplan vzw www.rataplanvzw.be wo 24 • 20u UB40 De Roma www.deroma.be

wo 10 • 14u Driekoningenzang door zangkoor De Genieters Dienstencentrum De Vrijgeweide www.facebook.com/ DienstencentrumDeVrijgeweide

do 25 • 20u Gedichtendag door aspirant-schrijvers van de Academie van Borgerhout ’t Werkhuys www.werkhuys.be

wo 10 • 20u Workshop: borduren op kleding Het atelier van eva v. www.hetateliervanevav.be

vr 26 • 20u Winterland 76: A tribute to the music of The Band De Roma www.deroma.be

wo 10 • 14.30u LeesLekker: Games & boeken Bib Vrede www.facebook.com/BibVrede

vr 26 • 20u Lindy Hop Bar Bakeliet www.facebook.com/BarBakeliet/

do 11 • 20u Martha!tentatief: Ne merel op nen tak De Roma www.deroma.be

za 27 • 14u Workshop: tapijtje knopen Het atelier van eva v. www.hetateliervanevav.be

vr 12 • 12u Nieuwjaarsfeest met menu en dj Tinny Dienstencentrum Den Bleek www.facebook.com/ DienstencentrumDenBleek

za 27 • 20u La vie est Riguelle: Paris l’amour De Roma www.deroma.be

vr 12 • 12u Nieuwjaarsfeest met menu en optreden Van Acker Dienstencentrum Den Drossaert www.facebook.com/ DienstencentrumDenDrossaert vr 12 • 20u Johan Heldenberg speelt Karl Marx Rataplan vzw www.rataplanvzw.be zo14 • 15u Cloudboy (8+) + Inleiding hoofdrolspeler Daan Roofthooft Theatergarage www.theatergarage.be

za 27 • 19u Nothing But Thieves Trix Zaal www.trixonline.be zo 28 • 20u Djangofollies: Maurizio Geri Swingtet De Roma www.deroma.be zo 28 • 15u De Roovers & Villanella: Het verloren voorwerp Rataplan vzw www.rataplanvzw.be

EXPO

THEATER

PARTY

SENIOREN

FEBRUARI do 1 + 8 + 15 • 20u Workshop: wallhanging weven Het atelier van eva v. www.hetateliervanevav.be vr 2 • 20u Huelgas Ensemble: En Albion de fluns environen. De Roma www.deroma.be vr 2 • 19.30u Cults Trix Club www.trixonline.be za 3 • 13u Medialab: workshop radio maken, vloggen en minecraft Bib Vrede www.facebook.com/BibVrede za 3 • 19.30u Tjens Matic Trix Club www.trixonline.be 6 + 12 • 14u Boho Strings: open repetitie neem een kijkje achter de schermen ’t Werkhuys www.werkhuys.be di 6 • 20u De Roma en Nostalgie presenteren: Tony Hadley (ex-Spandau Ballet) De Roma www.deroma.be za 3 • 15u Speelman: Pluche (3+) Theatergarage www.theatergarage.be za 10 • 15u Roodvonk: Wervelkind (6+) Theatergarage www.theatergarage.be za 24 • 19.30u Radio Cachot Theatergarage www.theatergarage.be vr 9 • 12u Carnavalfeest met menu en Frank Mortier & co Dienstencentrum Den Bleek www.facebook.com/ DienstencentrumDenBleek vr 9 • 14u Carnavalbal Dienstencentrum De Fontein www.facebook.com/ DienstencentrumDeFonteinenHogeWeg wo 14 • 14u Kapitein Winokio: Blij Bang Boos Bedroefd De Roma www.deroma.be wo 14 • 14u LeesLekker: Valentijn, liefde, liefhebben, houden van, ... Bib Vrede www.facebook.com/BibVrede vr 16 • 19.30u Kraantje Pappie Trix Club www.trixonline.be za 17 • 19.30u Girls In Hawaii Trix Zaal www.trixonline.be wo 21 • 14.30u Verhalen in alle talen Bib Vrede www.facebook.com/BibVrede vr 23 • 20u Stef Kamil Carlens De Roma www.deroma.be za 24 • 15u Dimitri Leue met Brussels Jazz Orchestra & Antwerp Symphony Orchestra: Boom-Boom (kidMuziek) De Roma www.deroma.be

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen 27


Districtnieuws

#samenborgerhout

Een warme winter in Borgerhout Kom tijdens de kerstvakantie genieten van Wintervuur Het schitterende openingsfeest met Reuskensparade en het slotfeest met de Nieuwjaarsdrink van het district zijn alvast twee niet te missen momenten. In vier stoeten naar Spoor Oost.

Feest, gratis taart en een vuurspuwende draak

Theater, circus, gratis concerten

Reuskensparade Wintervuur

Nieuwjaarsdrink

Wintervuur

Vanop vier locaties in Borgerhout vertrekken stoeten naar Spoor

Alle Borgerhoutenaars zijn uitgenodigd op de Nieuwjaarsdrink

Van 28 december tot 6 januari verwelkomt Wintervuur een bont

Oost voor de spetterende opening van Wintervuur. Wandel

op 6 januari. Er is gratis driekoningentaart voor iedereen. Eerder

allegaartje van artiesten op Spoor Oost. Hedendaags circus,

samen je buren en een Borgerhoutse reus in een parade met

zin in iets warms? Koop dan soep en drank voor het goede doel.

theatervoorstellingen, gratis concerten en bijzondere vuurin-

lichtjes en vuur. De parades starten op het Moorkensplein met

Swing mee met Borgerhoutse fanfare ’t Akkoord en laat je

stallaties zijn de vaste ingrediënten voor een divers programma.

Reuzin, in de Tuinwijk (pleintje Griffier Schobbenslaan) met

verrassen door de vuuracts van Ell Circo D’ell Fuego. De

www.wintervuur.be

Reus, op het Laar met Kinnebaba en aan het Te Boelaarpark

Burning Dragon, een grote vuurspuwende draak, sluit de Nieuw-

(hoek Gitschotellei – Karel De Preterlei) met Dolfijn.

jaarsdrink spectaculair af.

Ontdek het parcours op www.borgerhout.be. Je kan ook onder-

Wintervuur

weg aansluiten. Of breng sfeer langs de routes van de parade

Van 28/12 tot en met 6/1, Spoor Oost

en hang lichtjes aan je voorgevel. Om 18 uur start Wintervuur op Spoor Oost met een spetterend vuurspektakel, circus en muziek.

Reuskensparade en openingsfeest Donderdag 28/12 vanaf 17 uur

De openingsavond van Wintervuur zetten we feestelijk in. Om 18 uur brengt het concert van Spiral Consort je in hogere sferen met hun prachtige schelpen en trapt fanfare ’t Akkoord samen met de madammen van Majoretski het feest op gang. Na de circusvoorstellingen neemt El Juntacadaveres je in The Barn mee op muzikale reis door Zuid-Amerika.

Nieuwjaarsfeest Zaterdag 6/1 van 17 tot 20 uur www.borgerhout.be

Kleuterateliers

Speltrappers

Speelse en creatieve workshops voor kleuters

Leef je uit in de Krokusvakantie!

Wil u zeker zijn van een plaatsje? Schrijf uw kleuter dan snel in via jeugddienst.borgerhout@stad.antwerpen.be of 03/338 17 41. U kan telkens inschrijven voor 1 maand.

Van 12 tot 16 februari zijnalle kinderen welkom voor gratis spelplezier op de Boergerhoutse pleinen.

Mamamuziek Muziek maken met potten en pannen? We mak-

Haal je muts en handschoenen boven en kom buiten spelen!

en de mooiste klanken met alles wat er in de keuken te vinden

Je vindt de Speltrappers van de Borgerhoutse jeugddienst van

is. Op 13/12 in de Floraschool.

maandag tot vrijdag op het Koxplein en het Luisbekelaar. Ze komen af met een bakfiets vol spelmateriaal, telkens van 13 tot

Dansen met Ultima Wurm Deze workshop is een fijne mix

17 uur. Touwtrekken of gewoon verstoppertje spelen, knutsel-

van bewegingsexpressie en de heerlijke gekheid van Erwin

en of dansen, de Speltrappers zorgen elke dag weer voor een

Wurm. Wat dacht u van rondlopen als een groeiende komkom-

nieuw en divers aanbod. Geen tijd om kou te krijgen, kom mee

mer? Op 13/12 in de Vlinderboom.

springen en rennen! Wie weet kunnen we wel een sneeuwman maken?

Zingen met Edward Munch Ga aan de slag met ‘de

Praktisch

In de Borgerhoutse kleuterateliers maken kinderen van 3 tot

Schreeuw’ van Edward Munch. Wees maar zeker dat de stem-

6 jaar tijdens speelse workshops kennis met muziek, mode,

banden lekker gesmeerd zullen zijn. Op 20/12 in de Floraschool

toneel, fotografie, theater, architectuur… Elke woensdag van 14

en 10/01 in de Vlinderboom.

Luisbekelaar en Koxplein, 2140 Borgerhout

Masquerade volgens Ensor Een workshop over alles met

www.borgerhout.be

tot 16 uur kan uw kleuter terecht in de Vlinderboom en in de Floraschool om te proeven van verschillende creatieve activiteiten en om hun eigen talenten te ontdekken. De workshops zijn

maskers. Heeft uw kleine spruit nog een leuk masker liggen

gratis en worden georganiseerd in samenwerking met Cocco-

thuis? Breng het mee! Op en 20/12 in de Vlinderboom en 10/01

larte. Ontdek hier het programma voor december en januari:

in de Floraschool.

28

Van 12 t/m 16 februari van 13 tot 17 uur E: jeugddienst.borgerhout@stad.antwerpen.be Gratis

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen 29


Werken in jouw buurt Nieuwe open ruimte, veiligere straten en kruispunten Het district wil waar mogelijk extra open ruimte creëren en bestaande pleinen, parken en straten kwaliteitsvol en duurzaam inrichten. De straten, pleinen, voet- en fietspaden worden veilig, efficiënt en volgens duidelijke criteria (her)aangelegd. In lange rechte straten aan de kruispunten komen verkeerplateau’s, zodat het verkeer vertraagd wordt. En waar nodig komen verbredingen aan de voetpaden zodat voetgangers beter zichtbaar

De Bloemstraat wordt een Tuinstraat Een tuinstraat is een groenere straat, met meer planten, bomen … een straat waar zo veel mogelijk groen komt, door een deel van de verharding te vervangen door plantvakken, bomen, grasperkjes of klimplanten. De straat blijft wel toegankelijk, ook met de auto. Voor dit pilootproject werd in Borgerhout heel toepasselijk gekozen voor de Bloemstraat. Na een bevraging bleek

worden en veiliger kunnen oversteken.

dat heel wat inwoners interesse hadden. De uitvoering van

In 2018 worden deze straten en pleinen heraangelegd:

voorzien in 2019.

deze straat en de aanpassing van het speelterrein is

Pleinen: Lt. Naeyaert, Engelselei, Moorkensplein, Jan Borluutplein

Woonstraten: Kroonstraat, Hoge Weg, Van Daelstraat, Millisstraat, ’s Herenstraat en Millisstraat, Arthur Matthyslaan.

Jan Borluutplein wordt groter en kindvriendelijker Het districtscollege van Borgerhout wenst het Jan Borluutplein heraan te leggen wegens de nood aan een vernieuwde riolering en de verouderde staat van het plein met omliggende straten. De riolering wordt vervangen in de Florastraat en op het Jan Borluutplein. Ook de verlichting wordt volledig vernieuwd volgens het lichtplan. Daarnaast is het de bedoeling om een veilige en kindvriendelijke verbinding te creëren tussen het Jan Borluutplein, het Terloplein en de Floraschool. Dit gebeurt door het plein aan de zuidzijde te knippen. Het plein wordt hiermee vergroot in oppervlakte waardoor er ruimte ontstaat voor sport en spel voor de allerkleinsten. De bestaande bomen worden behouden, de plantenbakken worden verwijderd en er wordt ingezet op zo groot mogelijke boomspiegels. Als spelaanleiding en rode draad door het

Breder voetpad en hinkelbaan in de Bothastraat

ontwerp wordt er een “loopslinger” voorzien om

De Bothastraat kreeg een nieuwe riolering en wegdek. Vóór de

het plein op een speelse manier vorm te geven.

heraanleg was het comfort voor de voetgangers beperkt.

Het thema “sport/multimove” wordt ook doorgetrokken in de keuze van de makkelijk toe-

De voetpaden werden waar mogelijk verbreed tot minstens

gankelijke speeltoestellen.

1,80 m. Waar de straat te smal was, werd de minimale breedte van 1,50 m gehaald. Aan het kruispunt met de Turnhoutsebaan werden stukken van de voetpaden extra verbreed. Zo ontstaat er zo meer ruimte voor voetgangers en fietsers en is er bovendien plaats voor meer groen. Op het kruispunt met de Kattenberg kwam er dan weer een hinkelpad, een spelaanleiding die in de stoep verwerkt werd. Om de leefkwaliteit te verhogen wordt ingezet op groen. De parkeervakken worden begrensd door groenvakken met telkens een boom.

Nieuwe groene (speel)ruimte in Borgerhout

Laar Om iets te doen aan het groentekort op het openbaar domein, heeft het district Borgerhout in samenspraak met de kerkfabriek besloten om de voortuin van de kerk open te stellen voor het publiek. Hierbij werd het aanwezige hekwerk weggehaald en kwam er een picknicktafel en enkele zitbanken in de groenzone te staan die verbonden zijn door middel van een halfverhard pad.

Joe English Met een buurtpicknick opende op 16 oktober het nieuwe speelplein in de Joe Englishstraat. Het speelplein werd groter, meer open en groener. Via het verharde fiets- en wandelpad kan je rechtstreeks naar het ringfietspad. Aan de kant van het ringfietspad kwamen speeltoestellen. Zo ontstond een grotere groene zone met speeltuigen tussen de achtergevels en het ringfietspad.

29


Aan de perceelgrenzen kwam een hoge groenbuffer. De blinde gevels van huisnummers 42 en 44 krijgen nog een begroeid hekwerk of een muurschildering. Er zijn twee speelzones, één zone voor de allerkleinsten tot 6 jaar, met een zandspeelhuisje, zandkraan en glijbaan. In de zone kunnen oudere kinderen, van 6 tot 12 jaar, schommelen, klimmen, glijden, springen en balanceren. Aansluitend een traject met kleine hindernissen (stapstenen, stelten, wiebelbrug) en aan de andere kant van het centrale pad komt een informele speelzone die bijvoorbeeld als trapveldje kan worden gebruikt.

Luisbekelaar Eind november krijgen jongeren meer ruimte om te voetballen aan het Luisbekelaar. Het district besliste om een nieuw trapveldje te voorzien op een gedeelte van de parking. Dit veldje kwam er na een enquête bij de Borgerhoutse jongeren en enkele vragen van de omwonenden zelf over de mogelijkheid om extra voetbalaccommodatie te voorzien.

Luitenant Naeyaertplein Ook het Luitenant Naeyaertplein wordt vernieuwd. Het speelterrein wordt groter en zal doorlopen tot onder de spoorwegberm. Waar nu de hondenloopzone is, komt een rustige zitplek. Een groot speeltuig zorgt voor extra spelplezier en twee verkeersplateaus maken het verkeer veiliger (start begin 2018).

Werken in De Hoge Weg, de Engelselei en de Kroonstraat en omgeving De Hoge Weg wordt volledig heraangelegd en wordt een eenrichtingsstraat tussen de Appelstraat en de Fonteinstraat. Er komt een breder voetpad en een nieuwe fietsstalling voor De Roma.

Computerlessen voor senioren Haal meer uit uw computer of tablet Wil u graag met de computer leren werken of uw eerste e-mail versturen? Of wil u graag met een tablet aan de slag, maar weet u niet waar te beginnen? Kom dan naar de gratis computerlessen. Er zijn cursussen voor iedereen en voor elk niveau. De lessen vinden plaats in het ABC-lokaal van het districtshuis. Sommige tablet/iPad lessen gaan door in een dienstencentrum. Vooraf inschrijven doet u via senioren.borgerhout@stad.antwerpen.be of 03 338 17 43. Ontdek hier het programma van januari tot mei:

In december starten de werken in de Engelselei, waar zowel straat als voetpad worden aangepakt vanaf de Stenenbrug tot

Starten met computer

Excel / boekhouden voor verenigingen

aan de Oudstrijdersstraat. Er komt bovendien een doorgang

Deze cursus is ideaal voor wie zijn/haar eerste stappen wil

Maak kennis met Excel en leer hoe u de boekhouding van uw

naar de Oudstrijdersstraat. De werken zullen in verschillende

zetten in de computerwereld.

vereniging op uw pc kan beheren.

fases gebeuren, de rest van de straat wordt heraangelegd nadat

Op dinsdag van 13 tot 16 uur op 16/1, 23/1, 30/1, 6/2, 20/2 en

Op donderdag van 9.30 tot 12 uur op 8/3, 15/3, 22/3, 29/3

de centers afgewerkt zijn.

27/2

Ook in de Kroonstraat en omgeving wordt hard gewerkt vanaf

De Verkenner

begin 2018. De rijweg en voetpaden in de Kroonstraat worden

PC Plus / Word

heraangelegd tot aan de Zonstraat. Er komen overal voetpaduit-

Tijdens deze praktische cursus leert u onder meer teksten ver-

op een makkelijke manier terugvindt? Volg dan deze basis-

stulpingen en verkeersremmers, op elk kruispunt komt een

werken, brieven en uitnodigingen opmaken en versturen, be-

cursus Verkenner.

verkeersplateau. De werken in de Millisstraat en ’s Herenstraat

standen openen, teksten aanpassen, knippen en plakken.

Op dinsdag van 13u tot 16u: 17/4, 24/4 en 08/05

volgen tegen de zomer. Ook daar worden de voetpaden en

Op donderdag van 09.30 tot 12 uur op 18/1, 25/1, 01/02, 8/2,

rijweg vernieuwd.

22/2 en 1/3

Wil u weten hoe u foto’s, documenten en bestanden opslaat en

Tablet / iPad lessen Moorkensplein

Starten met mailen

Het Moorkensplein wordt groter. In de Mellaertsstraat wordt

U leert hoe u een e-mailaccount aanmaakt en hoe u berichten

het plein tot aan de gevels doorgetrokken. De Mellaertsstraat

verstuurt en ontvangt. Verder ontdekt u hoe u bijlagen kan

wordt dus een doodlopende straat. De Maréestraat wordt een

opslaan en toevoegen aan uw e-mail.

woonerf. Op het plein zijn de bomen met veel zorg gekozen:

Op dinsdag van 13 tot 16 uur op 6/3, 13/3 en 20/3

U leert de basisprincipes en maakt kennis met leuke apps. U leert surfen en mailen, foto’s maken en bewerken. •

Drossaert, 6/6 in De Fontein, 31/1 en 21/3 in het Districtshuis •

ze zullen heel het jaar door voor kleur zorgen. Ook het nieuwe

Voor beginners op 17/1 in DC Den Bleek, 7/3 in DC Den

Voor gevorderden op 24/1 in DC Den Bleek, 14/3 in DC

lichtplan brengt kleur op het plein. De horeca aan het plein

Den Drossaert, 13/6 in De Fontein, 7/2 en 28/3 in het

krijgt meer ruimte voor terrassen. Op het plein zijn er uiteraard

Districtshuis, telkens van 9.30 tot 12 uur.

voldoende zitbanken en speelaanleidingen. De voorbereidende werken zijn gestart. Als alles volgens schema verloopt, is het plein in het najaar van 2018 klaar.

Oproep sportlaureatenviering Gezocht: sportkampioenen en supervrijwilligers

Borgerhout

Won uw zoon of dochter in het

Ook de inzet van vrijwilligers zetten we graag in de verf. Zo kan

kalenderjaar 2017 een beker of

u de secretaris nomineren die al 25 jaar de administratie van

werd uw zaalvoetbalteam kampi-

uw club op orde houdt of de materiaalmeester die ervoor zorgt

oen? Allemaal topprestaties die

dat het veld er altijd piekfijn bij ligt. Stuur uw nominaties voor 15

het district Borgerhout graag in

december 2017 naar de sportantenne.

Blijf op de hoogte

de bloemetjes zet. In het voor-

Werken in jouw buurt?

jaar van 2018 worden sportieve

Sportantenne Borgerhout

Blijf op de hoogte via www.borgerhout.be.

topprestaties gevierd tijdens de

T: 03/338 18 04

Buurtbewoners krijgen voor de start van de werken een

jaarlijkse ‘Sportlaureatenviering'.

E: sportantenne.borgerhout@stad.antwerpen.be

infobrief met de laatste informatie.

Kent u verdienstelijke sporters of teams die een titel of ereplaats

Voorwaarden en digitaal indienen van uw kandidatuur:

E: Wijkoverleg.borgerhout@stad.antwerpen.be

behaalden? Aarzel dan niet om

www.borgerhout.be

T: 03/633 85 17

hen kandidaat te stellen.

30 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen


Verenigingstoelage Vraag uw toelage voor 1 maart Borgerhout ondersteunt verenigingen Bent u lid van een vereniging uit Borgerhout? Dan komt uw vereniging misschien in aanmerking voor een verenigingstoelage van het district. Borgerhout telt veel actieve verenigingen. Week na week zetten ze zich in om inwoners aan het sporten te krijgen, cultuur te laten proeven, elkaar te ontmoeten… Het districtsbestuur ondersteunt deze verenigingen graag met een verenigingstoelage. De volgende indiendatum voor deze toelage is 1 maart 2018.

Door te scoren op een aantal vragen, bouwt de vereniging een bepaald ‘krediet’ op. Volgen de begeleiders van de vereniging een opleiding? Zet de vereniging zich extra in tijdens districtsactiviteiten? Draagt ze haar steentje bij aan armoedebestrijding? Heeft ze een divers publiek? Legt ze ecologische accenten in haar werken? U kan reëel gemaakte kosten inbrengen tot aan

Bib aan huis

het bedrag dat u zo bij elkaar sprokkelt.

Boeken, films en cd’s komen naar u toe Bent u minder mobiel en daardoor niet in staat de bibliotheek

Komt u graag onder de mensen en kan u zich op geregelde tijd-

te bezoeken? U bent lid van de bibliotheek of wil lid worden?

stippen vrijmaken? Dan is vrijwilliger bij Bib aan Huis misschien

Bib aan Huis brengt uw lievelingsboeken, films of cd’s tot in uw

iets voor u! Bib Vrede voorziet de nodige begeleiding. Neem

woonkamer. Als minder mobiele klant van de bib Vrede maakt u

gerust contact op met ons.

Vanaf 1 januari kan u in de verenigingendatabank aan de slag om het dossier voor uw vereniging aan te maken. Wil u meer gedetailleerde informatie voor u eraan begint? Of wil u hulp bij het indienen van uw dossier? Kom dan op 1 februari naar een van de infomomenten. Onze deskundigen staan voor u klaar om u te begeleiden bij het indienen van uw aanvraag.

gratis gebruik van deze dienst.

Meer info

Meer info

U maakt een afspraak en een bibmedewerker komt voor een

Bib Vrede, Turnhoutsebaan 92, 2140 Borgerhout

Info- en indienmomenten verenigingstoelage

kennismakingsgesprek langs bij u thuis. Vanaf dan bezorgt een

E: bib.vrede@stad.antwerpen.be

Woensdag 1/2 om 15 uur en om 19 uur

vrijwilliger de gewenste materialen en haalt ze een maand later

Stedelijk contactcenter:

Districtshuis Borgerhout

weer op.

T: 03 22 11 333 (en vraag naar bib Vrede)

Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout www.borgerhout.be/subsidies

Winterwarm in SC Plantin Moretus Zwemplezier voor het hele gezin In de eindejaarsperiode geniet u in het zwembad of de sporthal

Meer info

van sportcentrum Plantin Moretus van heerlijke winterse

9/12 – 8/01: kerstsfeer in sportcentrum Plantin Moretus

gezelligheid en sfeer. Woensdag 20/12: Op woensdag 20 december zijn bezoekers welkom om zich te

13.30 – 20u: gratis lekkere soep voor alle bezoekers

verwarmen aan een kom dampende, lekkere soep. En er zijn

13.30 – 16u: speelzwemmen voor kinderen en jongeren

ook heel wat leuke activiteiten in het zwembad. Waagt u zich op

16 – 20u: baantjes trekken in kerstsfeer

de loopmat in het water om te testen hoe lang u droog blijft? Of ren op de opblaasstructuur en glij er weer af.

Sportcentrum Plantin Moretus

Zwempret voor het hele gezin verzekerd! Ook in het ondiepe

Plantin en Moretuslei 343, 2140 Borgerhout

bad zullen de kindjes zich niet vervelen. Van 16 tot 20 uur is het

T: 03/270 75 20

aan de baantjeszwemmers om zich al sportend een weg door de

E: zwembad.plantinmoretus@stad.antwerpen.be

kerstsfeer te banen.

www.borgerhout.be

Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

31


Soms is het koud tussen de sanseveria's, liefste vogel,

en dan probeer ik je niet te missen

32 Borgerhoutse buurtkrant voor iedereen

Borgerblad 4 december 2017  
Borgerblad 4 december 2017  
Advertisement