Page 1

A mi csapatunk a fogyatékosok célcsoportját választotta. Ők jelen vannak a mindennapjainkban, de csak akkor szembesülhetünk igazán a gondjaikkal, ha közeli ismerős, netalán családtag sorsán vagy saját élményeinken keresztül éljük át a problémáikat. Helyzetüket egy riport segítségével és saját tapasztalatainkon keresztül ismertetjük. Riportalanyunk egy világtalan ember, aki helyt áll a mindennapokban, és teljes életet él fogyatéka ellenére is. Kovács József születésétől fogva világtalan, de ettől függetlenül élete kiegyensúlyozott, dolgozik, kirándul, segít egészséges embereken.


Riport: A gyengénlátóknak van-e olyan szervezete Nagyváradon, amely az érdekeiket képviseli? -Természetesen van: a Bihar és Szilágy Megyei Vakok Egyesülete. A vezetőség 2 havonta találkozik, a tagok bármikor fordulhatnak hozzánk, megtalálnak minket hétfőtőlcsütörtökig bármelyik nap. Tudna-e kronkrét példákat mondani arra, hogy hogyan segítenek családokon? -Például családokat hozzásegítünk állami lakásokhoz, esetleg vak gyerekek iskoláztatásához. Gyengébb családokat különféle élelmiszerekkel, ruházati segélyekkel támogatunk. De ügyintézesekben is segítünk, ha esetleg törvényszéki problémáik vannak, akkor hozzánk jönnek, és mi képviseljük őket. Ez a szervezet alkalmakat, ünnepségeket szervez-e ennek a közösségnek ? -Igen, kulturális versenyeket, sportversenyeket. Segítünk sakkozóinknak a felkészülésben az országos bajnokságra . A fiatalok mennyire aktív tagjai az egyesületnek? -Ők annyira nem aktívak, hisz mi, mikor ide kerültünk, nem volt annyi lehetőségünk, nem volt számítógép, tv .Mi gyakrabban találkoztunk, összeszoktunk. A mai fiatalok jobban beilleszkednek a látó társadalomba, és kevessebben is vannak.


Nagyváradon vannak munkahelyek gyengénlátóknak? -Ma már megszűnt a Munkaszövetkezet, ezért jelenleg munkalehetőség, ami adódik a fiataloknak, az a gyógymasszázs. A Félix fürdőben dolgoznak leginkább. Ha a mindennapokban gondolkozunk, milyen fejlesztésekre lenne szükség, mely megkönnyítené az önök életét? -1-2 példát tudok most mondani: több lámpát kellene hangos jelzéssel felszerelni, jó lenne 1-2 bankautomata, melyre rá lenne telepítve a képernyőolvasó ahhoz, hogy egy vak egyedül is tudja kezelni a bankautomatát. Ez sok helyen van már a világon , de még itt nincs. Lehetne több munkalehetőség is a végzősöknek ,ha megértené a látó társadalom, hogy ezek az emberek szakmailag nagyon fel vannak készülve, és nem utasítanák el őket mondjuk első látásra… Meg persze biztos lennének dolgok az ügyintézésben ,ahol lehetne könnyebíteni a vakok helyzetén, de ezen megpróbálunk mi segíteni a szövetségünkkel. Milyen személyes tapasztalatai vannak arról, hogy a nagyváradiak hogyan viszonyulnak a gyengénlátókhoz? -Úgy mondanám ,hogy vegyesek. Sok ember nincs tudatában annak, hogy mire képes egy vak, és ott segítenenek, ahol nincs szükség, és ott nem, ahol nagyobb szükség lenne rá. Mennyire tudják érvenyesíteni akaratukat, hogy tudnak szavazni? - A szavazáson meg van engedve, hogy valaki jöjjön be velünk a fülkébe, tehát ez nem olyan nagy akadály számunkra.


Problémák: Munkanélküliség: míg az Unióban a foglalkoztatásuk eléri az 50%-60%-ot, addig Romániában kevesebb mint 10%, pedig fogyatékuk ellenére jó minőségű munkát végeznek el, lelkiismeretesek, türelmesek, szakmailag felkészültek. A világtalanok tájékozódása, fizetési lehetősége eléggé korlátozott: bankautomatából nem tudnak önállóan pénzt felvenni, közintézményekben, bevásárlóközpontokban nincsenek Braille-írással készült információs térképek, az élelmiszerek, gyógyszerek ilyen fajta feliratozása is hiányzik, a közlekedésben hangos kijelzők hiányában gyakran segítségre szorulnak, a magas járdaszegélyek, meredek feljárók, villamossínek komoly kihívást jelentenek a kísérők számára is. A mozgássérültek vagy halmozottan fogyatékosok utaztatása is nagy tortúrával jár. A tavalyi év folyamán összesen 6 ingyenes vasúti jegyet adtak el Romániában, talán azért ilyen keveset, mert a tolószékek szélesebbek, mint a szerelvények, kisebb állomásokon pedig nincs segítőszemélyzet, amelyik a mozgássérülteket lesegítené a vonatról. Így történhetett meg az az eset, hogy bár egész vagon volt lefoglalva mozgássérültek számára, a leszállásnál nem vették ezt figyelembe, és a vonat elindult anélkül, hogy az összes utas leszállt volna. Személyes tapasztalataink alapján talán a legnagyobb gond az egészséges embertársak passzivitása a fogyatékosokkal szemben.


Megoldási javaslatok: Uniós támogatásokból munkahelyek létrehozása, illetve azoknak a munkaadóknak, akik ilyen személyeket foglalkoztatnak, kiemelt adókedvezmény biztosítása. A villamos- és buszmegállókban hangszórók elhelyezése, amelyek jelezzék az érkező közlekedési eszköz számát és irányát. Az utak, járdák és épületek korszerűsítése, illetve építése tervekbe foglalt akadálymentesítések, úgy mint mozgássérültek feljárója, illetve a lift megfelelő szabványok szerinti felszerelése. A pénzintézetek alakítsanak ki olyan fizetési lehetőségeket, amelyek biztosítanák a világtalanoknak a pénzutalást. A fontosabb ipari termékeken kötelező módon tüntessék fel a termék nevét és szavatossági idejét Brailleírással is.


Tevékenységek: Nevelési tevékenységek óvodákban, iskolákban: rendhagyó órák meghívott vendégekkel, olyan fogyatékos személyekkel, akik példát tudnak mutatni életükkel, illetve fogyatékosok életét bemutató interaktív foglalkozások tanintézetekben (pl. közlekedés kerekesszékkel akadálymentesítés nélküli pályán, szituációs játékok a jelbeszéd megismertetésére) Fogyatékos Emberek Világnapja (dec. 3.): egész napos rendezvények városszerte, lehetséges programok: nyíltnap a kisegítő iskolában és óvodában, közös programok a kisegítő és a hagyományos iskolák diákjai és tanárai számára, kerekasztal- beszélgetés a polgármesteri hivatal dísztermében a város vezetősége és fogyatékkak élők részvételével, a Vakrepülők színházi társulat előadása. Önkéntesség a fogyatékosok mindennapjainak megkönnyítésére (pl. számlák rendezése, kisebb bevásárlások). Pályázati lehetőség sérültek házainak átalakítására, akadálymentesítésére.

Kozos varosunk LZSXIA  

4. proba megoldas lzsxia