Page 1

Nagyvárad, a Zöld Város A történelem folyamán oly sok névvel, jelzővel illették már városunkat. Volt már a tegnap városa, a szecesszió városa, „Pece-parti Párizs”, de 2011-ben újabb névvel gazdagodott a Nagyváradot minősítő címlista, ugyanis városunk elnyerte a legzöldebb város titulust, természetesen romániai viszonylatban. Szeretnénk viszont, hogy városunk európai viszonylatban is megtarthassa pozitív jelzőjét. A továbbiakban olyan elképzeléseket, ötleteket mutatunk be, melyek fejleszthetik Nagyvárad környezetvédelmét.


Szelektív hulladékgyűjtők és azok helyes használata


Véleményünk szerint a szelektív kukák széleskörű használata segítséget jelenthet. Jellemző, hogy csak hivatalos intézmények és egyes tömbházak udvarán találkozni szelektív hulladékgyűjtőkkel.


Fontos lenne viszont, hogy a szelektív hulladékgyűjtőket a város összes lakosa igénybe vegye. Viszont ezek csak akkor nyújtanak valós segítséget, ha megfelelően használják őket. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy csak nagyon kevesen vannak tisztában a


A városvezetésnek lépéseket kellene tennie e téren. Gondolunk itt különböző tájékoztatók szervezésére. Az iskolákat, kollégiumokat látogathatnák ún. Zöld Csapatok, melyek egyéb környezetvédelmi témák megbeszelése mellett, szemléltetnék a szelektív hulladékgyűjtők helyes használatát.


Különböző tájékoztató jellegű nyomtatványok, kiskönyvek, esetleg plakátok készítése szintén segíthetne megismertetni a nagyváradi lakosságot a speciális kukák helyes használatával.


Zöld táborok szervezése


A környezettudatosságra való nevelést célszerűbb minél hamarabb elkezdeni. A Zöld Tábor éppen ebben segít, ráadásul teljesen díjmentesen. A Félix- Fürdő „zöldje” tökéletes helyszíne lehetne különböző Zöld Táboroknak. Ezeket a nyári vakációban tartanánk két korcsoportban. (gyerekek, fiatalok)


Egy ilyen környezettudatosságra ösztönző tábor sokféle színes programból állna. A következőkben felsorolunk néhány olyan tevékenységet, foglalkozást melyeket mindenképpen belefoglalnánk a programsorozatba. (Természetesen a megfelelő korcsoportban)


Kézművesfoglalkozások, workshopok: Néhány programcím ebben a témában: 1.„Fából vaskarikát”, avagy, hogyan készítsünk szemétből ékszereket és dísztárgyakat. 2. Barkácsoljunk! – Madáretetők készítése 3. Hogyan hasznosítsuk újra elnyűtt tárgyainkat?


Öko-szépségápolás előadások, tanácsok Programcímek: 1. Hogyan ápoljuk testünket természetes alapanyagokat használva? 2. Krémek, teák készítése különböző növényekből


Túrázás a természetben Programcímek: 1. Facsemeték ültetése 2. Hulladékgyűjtő verseny 3. Játssz a szabadban!


Kreatív foglalkozások, versenyek Programcímek: 1. Természetképek festése 2. Főzés 3. Csapatok versenye – egy természetvédelmi téma bemutatása


A légköri szennyezés problémája


Sajnos Nagyvárad egyik legnagyobb környezeti problémája a légköri szennyezettség. Nem ok nélkül választottuk ezt a képet az írásunk hátteréül. A kép a nagyváradi C.E.T., azaz a Hő- és Áramerőmű kéményét ábrázolja, amint annak füstje elrontja az amúgy gyönyörű látványt. De hasonló képeket lehetne készíteni az ipari negyed majdhogynem minden épületéről.


A gyárak korszerűsítése megoldás volna. Bár országunk évek óta tagja az Uniónak, városunk egyes részei, főleg az ipari negyed korántsem felel meg az Európai Uniós szabványoknak. Uniós fínanszírozású pályázatok révén talán lépéseket lehetne tenni Nagyvárad ipari korszerűsítését illetően.


A gyárak korszerűsítésénél kisebb lépések is sokat segíthetnének. Gondolunk itt a következőkre: • Több utcaseprő alkalmazása • A zöldövezeteket gondozó alkalmazottak bővítése • Gépjárművek városból való kitiltása vasárnapokon; helyette villamosokkal, biciklivel, hintóval vagy gyalogosan lehetne közlekedni


“A természet nem a vagyontárgyunk: úgy kell átadnunk gyermekeinknek, ahogy kaptuk.” Oscar Wilde


Köszönjük a figyelmet!

A képeket Marcu András (Foto Oradea) készítette.

KGB 3 fordulo  

KGB 3 fordulo