Page 1

..

VIKTIG SAMHÄLLSINFORMATION OM AVFALLSHANTERINGEN TILL

nr

2

•2

01

7

ALLA MEDBORGARE I BOLLNÄS OCH OVANÅKERS KOMMUNER

T S O P P A R SK

T E M MatavfalA l

   

KRÖNIKA MARIA G NILSSON: - Jag längtar tills vi får sortera ut matavfallet!

Textilåtervinning När det BRINNER på BORAB Höstens sopor fossilfritt på sävstaås

Alla är #återVINNARE


Lätt som en plätt! Jag har fått många frågor om kommande matavfallsinsamling. ”När får vi i Bollnäs och Ovanåker en brun tunna för matavfallet? I min dotters, kusins, farbrors, svägerskas, brorsas eller polares kommun sorterar man ut matavfallet.” DET ÄR EN JÄTTEBRA FRÅGA

Vi vill gärna att du provar att sortera ut matavfallet. Det är ju ändå för miljön vi sorterar, för att följa satta miljömål. Det är värt ett försök. Vill du ändå inte ha matavfallssortering när du provat så ringer du till oss och meddelar detta så hämtar vi in materialet.

och vi har ett glädjande svar. Först ut är området Björktjära i Bollnäs, som kommer att börja redan nu i månadsskiftet. Under 2018 kommer alla villahushåll (10 600 villor) i Bollnäs och Ovanåker att kunna välja att sortera sitt matavfall. Införandet kommer att ske etappvis och vi kommer genom taxan att uppmuntra till att välja det miljömässigt bästa alternativet.

”Fränt att rädda världen lite grann

VAD KOMMER DET ATT KOSTA? brukar vara fråga nr 1. Fråga nr 2 är om man måste. Fråga nr 3 är hur man gör om man har egen kompost.

Att sortera matavfall är superenkelt och bra för miljön. Hemma hos mig har vi redan börjat öva. Jag tycker det är häftigt att vi kan hjälpa till så att det går att köra bilar och bussar på bananskal. Att vi räddar världen lite grann. Magnus Westlin, projektledare Matavfall, BORAB. Bara genom att flytta handen en Att ha matavfallskärl och grönt kärl, eller om man har egen liten bit och slänga kycklingskrovet och äppelskruttet i den varmkompost och grönt kärl kommer kosta ungefär lika bruna papperspåsen i stället för i vanliga soppåsen. Lätt som mycket och vara billigare än om man bara har ett grönt.. en plätt. Och det ger en riktigt skön känsla i magen. Det dyraste alternativet i taxan kommer att vara att enbart Alla villaägare kommer att få information direkt hem i brevha osorterat brännbart avfall. Taxan kommer att fastlås i lådan innan det är dags. Sedan körs det ut ett särskilt kärl för kommunfullmäktige i december. De som redan har egen matavfallet och ett startpaket som ska underlätta sorteringkompost hemma och vill fortsätta med det kommer absolut en i köket. För att alla ska få den avfallshantering de önskar, kunna göra det. Då behöver vi bara ett intyg från kommukommer man ha möjlighet att välja abonnemangsform. Vill nens miljökontor att du har en godkänd kompost. man sortera matavfall till biogas är det bara att sätta igång. ALLA VILLAHUSHÅLL KOMMER ATT FÅ Vill man inte ha möjligheten att sortera ut matavfallet så hör en brun tunna hem, en årsförbrukning av matavfallspåsar, man då av sig till oss så hämtar vi in materialet. en påshållare, sorteringsinformation och en slaskskrapa. Att ställa ut till alla hushåll är ett sätt för oss att ge er möjligDet här kommer bli superbra! het att prova på och känna efter. Nu hjälps vi åt att rädda världen lite grann! // Magnus

"Det lönar sig att bry sig om miljön

Innehåll

Lätt som en plätt! 2 3 Borab kör fossilfritt bränsle Sävstaås

Renare, billigare och mer effektivt.

10

Bollnäs och ovanåkers matavfall blir

Gamla textilier till återvinning

4

Sopkärlen måste stå fritt

5

till fordonsbränsle 11 12 Trädgårdsavfall, möbler och trävirke.

Europa minskar avfallet vecka 47

6

Farligt när avfall lämnas på fel ställe

15

25 Miljoner Stora elefanter

6

Frågor & svar om matavfall

16

Är du Ekosmart? 7 KRÖNIKA 8

2

Nr 2 • 2017

Korsord och tävling 18 Sista sidan Öppettider och hämtdatum

#återvinnare


Omslagsbild: Frida Löberg Utgivare: Bollnäs Ovanåkers Renhållning AB Ansvarig utgivare: Dan Nordin Redaktion: Frida Löberg, Ida Blomqvist, Linda Jonsson Grafisk produktion: Linda Jonsson

BORAB kör fossilfritt bränsle på avfallsanläggningen HVO bidrar till en fossilfri fordonsflotta, med mycket låga CO2-utsläpp. HVO är ett förnybart drivmedel som ersätter fossil diesel. Bränslet är vätgasbehandlad vegetabilisk olja och/eller animaliska fetter. HVO är dessutom helt fossilfri och innehåller inga aromatiska och polycykliska kolväten. HVO minskar växthusgasutsläppen med upp till 90 % jämfört med fossil diesel. Emissionerna är avsevärt lägre än från fossil diesel, HVO är inte giftigt för vattenlevande organismer, samt fritt från svavel och aromatiska kolväten. HVO har lite lägre densitet, men uppfyller i övrigt bränslestandarden för svensk MK1 diesel. HVO har goda köldegenskaper och har en vinterkvalitet som klarar -34ºC.

”Vi ser detta som mycket viktigt för att lyckas med omställning mot mer klimatsmarta transporter. DAN NORDIN, VD

HVO 100% är ett helt förnybart dieselbränsle som passar i både små och stora dieselmotorer utan anpassning. Råvaran utgörs av animaliska fetter, samt rapsolja. HVO står för ”Hydrotreated Vegetable Oil” och framställs genom att råvaran behandlas med vätgas och bildar en syntetisk diesel. HVO har samma bränsleegenskaper som fossil diesel, låga emissioner och hög klimatnytta. HVO uppfyller bränslestandarden ASTM D975. -Vi ser detta som mycket viktigt för att lyckas med omställning mot mer klimatsmarta transporter, säger Dan Nordin, VD på BORAB

SKRÄPPOST är en tidning med samhällsinformation om avfallshanteringen i Bollnäs och Ovanåkers kommuner. BORAB är ett kommunalt företag där ägandet är fördelat mellan Bollnäs (2/3) och Ovanåker (1/3). Anläggningen är godkänd av miljödomstolen. Tillsynsmyndighet är Länsstyrelsen i Gävleborg. BORAB (Bollnäs Ovanåkers Renhållnings AB) ansvarar för kommunernas avfallsverksamhet och driver dessutom avfallsanläggningen med återvinningscentralen på Sävstaås samt återvinningscentralen i Edsbyn. Nr 2 • 2017

#återvinnare

3


Gamla textilier går till återvinning Visste du att det krävs 10 fyllda badkar med vatten plus massvis med kemikalier för att producera en enda t-shirt? *Genomsnittssvensken gör av med ca 14 kg textil per person och år. I Sverige beräknas ca 100 000 ton textil hamna i soporna. En betydande mängd av detta är kläder. Istället för att slänga dina gamla textilier i de brännbara soporna så kan du från och med nu komma med dom till BORAB. På BORAB går det att lämna begagnade saker och textilier till vårt återbruk som ombesörjs av Erikshjälpen och Röda korset. Nu går det också att lämna begagnade och även trasiga kläder och textiler till återvinning och återbruk via biståndsorganisationen Human Bridge.

FINNS ÄVEN VID ÅTERVINNINGSSTATIONERNA Det är ett viktigt och mycket enkelt steg mot en mer hållbar hantering av textilier som alla innevånare i Bollnäs och Ovanåker kan göra. Du kan inte bara lämna kläderna till oss på BORAB utan dessa behållare finns även utplacerade vid utvalda återvinningsstationer (gröna behållarna) i våra kommuner (se FTIs eller BORABs hemsida för station närmast dig). BORABs Renhållningschef Ida Blomqvist berättar mer: - Alla textilier som samlas in i behållarna kommer att sorteras och packas i Human Bridges anläggningar för att sedan gå till second hand eller skickas som bistånd till länder i Afrika och Östeuropa. Övriga textilier kommer att återvinnas till nya material.

vid våra återvinningscentraler eller återvinningsstationer. Dock tar vi inte emot nedsmutsade och blöta textilier, mat�trasor och kuddar och täcken. -Vi tycker att det här är ett jättebra projekt och att det är en mycket viktig avfallsfraktion att samla in, just med tanke på dom stora miljövinsterna som textilinsamlingen ger säger renhållningschef Ida Blomqvist. Vi hoppas på positiv respons i och med detta nya insamlingssystem och kan redan nu efter 2 månaders insamling konstatera att vi fått in stora mängder som annars skulle ha förbränts. Bra jobbat Bollnäs- och Ovanåkersbor och tack för att ni hjälper till att spara på och hushålla med jordens resurser!

Ida Blomqvist, renhållningschef, BORAB

VAD KAN JAG LÄMNA Du kan lämna både hela och trasiga begagnade klädesplagg, underkläder, sängkläder, handdukar och hushållstextilier. Du kan även lämna hela skor och accessoarer till behållarna

4

Nr 2 • 2017

*Källa: Naturvårdsverket

#återvinnare


Sopkärlen måste stå fritt inför tömning Att lyfta fram ett sopkärl från en snödriva går kanske en gång men sen börjar ryggen säga ifrån. Det handlar om miljöarbetarnas säkerhet och är viktigt för att undvika arbetsskador. Sanda och skotta där dina sopkärl står. Ställ dina sopkärl där det är gott om utrymme. Tunnan sveps flera meter upp i luften när sopbilens griparm lyfter den. Ställ den därför inte vid träd, utskjutande tak, parkerad bil, lyktstolpe eller liknande.

TÖMNING AV SOPKÄRL Ställ ut ditt kärl senast klockan 06.00 på tömningsdagen. Tänk på att ställa kärlet så att det är lätt att tömma.

GÖR SÅ HÄR NÄR KÄRLET SKA TÖMMAS •

Dra fram sopkärlet senast klockan 06.00 samma dag soporna ska tömmas.

Ställ kärlet så att det går lätt att tömma.

Vänd hjulen mot gården så att lockets öppning är mot gatan. Detta är viktigt eftersom bilen annars inte kan tömma sopkärlet.

Placera kärlet så att det står fritt från till exempel staket, bilar, häck, postlåda. Det ska vara minst 80 cm fritt runt om. Vid flera kärl - minst 40 cm.mellan dem. På vintern när det är snö och isigt är det extra viktigt att sopkärlet står så att hämtningen kan ske så smi digt som möjligt. Skotta bort snö och sanda.

skotta sanda

Om vägen där sopkärlet ska tömmas inte är skottad, sandad eller på annat sätt inte är framkomlig så kör vi inte på den vägen. då får du inte kärlet tömt.

HAR DITT KÄRL INTE BLIVIT TÖMT? Om dina sopor inte hämtats, kontaktar du oss. Men innan du gör det undersök först om det kan bero på att hämtningen försvårats på något sätt. Var kärlet inte framkört eller fanns det något hinder i vägen? Om vi har missat att tömma ditt sopkärl och det inte beror på något som du har orsakat, så ser vi till att dina sopor blir tömda så snart som möjligt. Du behöver inte betala något extra för det.

EXTRA TÖMNING Har du mycket sopor vid något tillfälle, kan du mot avgift beställa en extra tömning.

Nr 2 • 2017

#återvinnare

5


Europa minskar avfallet vecka 47 varje år

EU

-projektet ”Europa minskar avfallet” startade 2009 med syftet att minska avfallet i hela Europa. Alla länder som deltar genomför under en och samma vecka aktiviteter för att förebygga avfall och för att minska mängden farliga ämnen i avfallet.

I Sverige är vi duktiga på att återanvända, återvinna och utvinna energi ur vårt avfall. Ändå står vi inför samma stora utmaning som resten av världen: våra avfallsmängder måste minska. Stora avfallsmängder innebär en enorm förbrukning av jordens resurser. De senaste tio åren har hushållsavfallet ökat med över 30 procent i Sverige. Då hjälper det inte att Sverige har en mycket bra avfallshantering. Minskade avfallsmängder medför minskat behov av material och energi, vilket ger minskade utsläpp från produktion, från transport och från avfallshanteringen. Forskning visar att om mängden hushållsavfall i Sverige minskar 5 procent kan de årliga utsläppen av växthusgaser minska med 300 000 ton. Det motsvarar de årliga utsläppen av växthusgaser från en medelstor svensk kommun!

25 miljoner stora elefanter Visste du att det finns 150 miljoner ton plastskräp i haven? Det är lika mycket som 25 miljoner stora elefanter. Om de skulle ställa sig på kö med sina snablar utsträckta blir sträckan med elefanter 200 000 km - det är lika långt som 5 varv runt jorden.

LÅT DIN PANT GÖRA NYTTA! 6

Nr 2 • 2017

KOM TILL OSS PÅ BORAB MED DIN PANT SÅ SKÄNKS PENGARNA TILL NATURSKYDDSFÖRENINGENS PROJEKT FÖR ATT STÄDA HAVEN ♻️

#återvinnare


ÄR DU EKOSMART? BÄST FÖRE-DATUM OCH RESTER Du tittar på mjölkförpackningen och ser att den gick ut igår. Hur gör du? Slänger du den direkt eller provar du om den är okej? Fakta: Produktion av mat har en stor påverkan på miljön. Att slänga mat är inte ekosmart. Det bästa är helt enkelt att göra som förr i tiden – titta, lukta, smaka och lita på våra egna sinnen.

VÅGAR DU BE OM EN DOGGYBAG? Du har ätit en god middag på restaurang men du pallar inte hela portionen. Det blir massor kvar på din tallrik. Hur gör du? Lämnar du maten eller ber du om en doggybag?

FRYSER DU IN KORVSNUTTEN? Du har ätit makaroner och korv och det blir två korvskivor kvar. Hur gör du? Slänger du bort korvskivorna eller lägger du dem i frysen för att en annan dag laga hemgjord pyttipanna?

LITAR DU PÅ DINA SINNEN?

TAR DU KESON SOM HAR BÄST-FÖRE-DAG IMORGON? Du ska köpa keso för att laga mat av den imorgon. Tittar du efter en kesobruk med bäst-före-dag långt fram eller tar du den som har bäst-före-dag imorgon?

TROR DU ATT DU BLIR SJUK AV UPPVÄRMD PIZZA? Du har ätit pizza och halva pizzan ligger kvar i kartongen. Hur gör du? Slänger du pizzaslatten eller vågar du värma och äta pizzan till lunch imorgon?


8

Nr 2 • 2017

Foto: Selfie #återvinnare


Kan man längta efter en brun tunna? KAN man längta efter en brun tunna? Beror min längtan på färgen på kärlet? När jag var liten var det alltid brun som tog slut först på vattenfärgspaletten. 3 År ung och brun var favoritfärgen. Det är den fortfarande. Eller beror min längtan på att bidra till någonting bättre i en stor helhet, bli tillfreds med att göra rätt? Mest troligt, efter noga analys, är det för att lätta mitt dåliga samvete att jag idag är för lat för att kompostera min egen mat.

Det tar ca 1 minut och 36 sekunder att gå till komposten våran, öppna locket och tömma min lilla låda med mat och traska in igen.

Papper går bra, liksom glas, batterier och metall. Det går ju på vana sen alltid.

Men hör här vad jag hittar på: Det är för varmt, för kallt, för blött, för kladdigt, för snöigt, det rinner gammal kompost över händerna, det luktar illa, det kan var råttor eller ormar i gräset på vägen dit. Jag hittar lika många bortförklaringar som när jag tror jag ska börja träna. Jag berättar tydligt för mig själv vilket ”lat-arsel” jag är och sen är det bra med det.

Trots att jag bor i Knôa, i ett asgammalt vitt hus med gröna knutar och med en tomt så stor att sambon ser det som ett träningspass att klippa gräset, klarar jag det inte. På baksidan, strax nedanför ladan, finns en kompost som tidigare ägare fixat så bra. Jag tar mig inte dit.

Ja, jag har ju rätt i det. Verkligen riktigt riktigt lat men inget jag ändå gör något åt.

Jag hittar lika många bortförklaringar som när jag tror jag ska börja träna.

Men nu kamrater, nu ska vi få det mina vänner i Torshälla har haft en längre period och som jag tycker verkar så utomordentligt bra.

Tro mig, jag har försökt. Jag samlade matrester i en liten låda vid soporna i köket. Den blir såklart överfull blixtsnabbt och jag borde tömma den i komposten.

Ja, jag längtar tills att den finns en vid min gård. Den får göra sällskap med den gröna lilla tunnan.

Omsorgsfullt ska jag ta hand om den och fylla den med möglade grönsaker som jag köpte den där gången jag var på affären och hade bestämt mig att bli nyttigare i mina matvanor men som inte blev av. Med rester som skulle ätas upp men står kvar i kylskåpet och strax kan gå ut därfrån själva. Förmodligen en och annan tacosås som jag köpte ny till fredagsmyset trots 5 öppnade och halvätna i kylskåpet. Det kommer blir så bra, jag längtar till min bruna fina tunna, vi kommer bli de bästa av vänner. /Maria G Nilsson PS. Jag vill förtydliga att äta upp all mat som bärs hem från affären alltid kommer i första hand

BRUNA TUNNOR!

ilsson

Om Maria G N

nikatör nadskommu rk a m f, ra g malt vitt hus sambo, foto a, i ett asgam 2-barnsmor, ô n K i r o B . sambon ser rad jänta mt så stor att och engage to n e d e m utar och t. med gröna kn klippa gräse ingspass att n ä tr tt e m det so

Nr 2 • 2017

#återvinnare

9


Bollnäs och Ovanåkers fordonsbränsle

Renare, billigare och mer effektivt. Biogas är en typ av fordonsgas som består av metan och koldioxid och bildas av mikroorganismer när organiskt material bryts ner i en syrefri miljö. I framställningen av biogas kan matavfall, restprodukter från industri och livsmedelindustri, avlopsslam, gödsel och restprodukter från lantbruk användas. I jämförelse med andra alternativa energikällor för fordon så anses biogas vara ett färdigutvecklat och beprövat alternativ, med goda möjligheter för lokal produktion. Det fungerar väl med både tunga och lätta fordon, och bilbranschen lanserar nya bilmodeller för fordonsgas på bred front.

FÖRDELAR Biogasen har flera fördelar gentemot flytande och fossila bränslen. Att tanka dina fordon med gas är nämligen både ekonomiskt och miljövänligt.

ENERGIINNEHÅLL Metan är det energibärande ämnet i biogas och det kan användas för att till exempel producera värme, elektricitet eller som drivmedel i fordon. Energiinnehållet i 1 kg biogas motsvarar cirka 1,5 liter bensin.

RESTPRODUKTER Vid framställningen av biogas ur avslopsslam blir restprodukten ett rötslam med högt näringsinnehåll som kan

användas för gödning i jordbruket. Därigenom minskar behovet av konstgödsel som kräver stora energimängder vid produktionen.

10 GÅNGER RENARE ÄN EN MILJÖBIL Biogas tillför inga växthusgaser utan ingår i det naturliga kretsloppet. För att en bil ska klassas som miljöbil får den högst släppa ut 120 gram koldioxid per kilometer, och kör du på ren biogas så släpper din bil bara ut ungefär en tiondel av det gränsvärdet. Det är Inte bara koldioxidvärdet som är lägre, utan gasen har också lägre utsläpp av tungmetaller, kväve, sot och svaveloxid. Biogasen är dessutom billigare att köpa. Ca 20% billigare per mil än bensin faktiskt, och om du dessutom använder fordonsgas i din tjänstebil så får du 40% lägre förmånsvärde.  *Källa: Ekogas


matavfall blir till


TRÄDGÅRDSAVFALL, MÖ BETTAN ÄR REDO FÖR HÖ Tänk på det här: ÆÆ Släng inte saker som är hela. Det är bättre att sälja eller skänka dem! ÆÆ Glasflaskor och burkar ska lämnas till glas-igloon vid återvinningsstationen, och inte till deponi. Återvinning är bättre för miljön! ÆÆ Däck kan enbart lämnas på återvinningscentralen i Bollnäs, ej i Edsbyn. Cykeldäck och slang slängs som brännbart avfall! ÆÆ Allt som drivs av ett batteri eller har en sladd räknas som elektronik. Det ska lämnas på anvisad plats på återvinningscentralerna! ÆÆ Märk gärna behållaren med vilket farligt avfall den innehåller om det är annat i än vad förpackningen visar.

INGA SÄCKAR MED TRÄDGÅRDSAVFALLET För att underlätta hanteringen och öka miljönyttan är det viktigt att tömma ur säckarna när man lämnar löv och ris. Då hamnar allt på sin rätta plats. Man kan lämna ris, kompost och trävirke på två platser vid Bollnäs återvinningscentral. I Edsbyn ansvarar kommunen för risplanen och det är öppet året runt.

RENT TRÄ ELLER IMPREGNERAT? Rent trävirke kan lämnas trots att det kan finnas lite spikar, skruvar eller beslag kvar. Metall sorteras ut från trämaterialet i ett senare skede. Tryckimpregnerat virke ska däremot

lämnas i en särskild container då det klassas som ett farligt avfall och innehåller giftiga ämnen.

BESÖKSREKORD Antalet besökare under sommaren har varit rekordartat, endast under juli månad besökte hela 13 029 personer Bollnäs och Edsbyns återvinningscentraler.


ÖBLER OCH TRÄVIRKE. ÖST OCH VINTER! ELISABETH LINDÉN, ARBETSLEDARE ÅVC BORAB: Ålder? 34 år Hur bor du? Jag bor med min sambo, två barn och hund i ett grått hus i Hårga, Kilafors

Vad tycker du om att göra på fritiden? Förutom att umgås med familj och vänner tycker jag om att baka och äta chips i soffan

Vad tittar du helst på? Grey’s anatomy, Bron och svenska kriminalserier

Vad är ditt bästa baktips? Frusen marängbakelse. Se recept nedan.

Frusen marängbakelse 10 st. MARÄNG: 3 äggvitor, 1 dl strösocker, 2 msk kakao, 2 dl strösocker GLASS: 3 äggulor, 2 msk strösocker, 2 dl vispgrädde, 2 msk vaniljsocker GARNERING: vispgrädde, färska bär. 1.Sätt på ugnen på 150 grader. Vispa ägg vitor och 1 dl av sockret hårt till ett fast skum. 2. Sikta ner kakao i resten (2dl) av sockret och rör ner det i äggvispet. 3. Klicka eller spritsa ner smeten i stora muffinsformar (10 cm i diameter). 4.Sätt in på andra falsen i ugnen. Grädda i 30 minuter, låt dem därefter svalna. 5.Gör glassen: Vispa äggulorna med sockret. Vispa grädden, smaksätt med vanilj socker och blanda sedan ner äggulorna i grädden. Tryck hål i mitten på de avsvalnade marängerna. 6. Klicka ner glassen i formarna. Skaka formen så att fyllningen fördelar sig. 7. Ställ in formarna i frysen. 8. Tag fram vid servering och garnera med vispgrädde och färska bär.

Hoppas det smakar! // Bettan


Farligt när avfall lämnas "Tänk på vart ni slänger ert avfall och varför det är så viktigt att rätt avfallslag hamnar på rätt plats. Både för oss och för miljöns bästa!

Några av de egenskaper som utmärker farligt avfall är att det kan vara giftigt, cancer­framkallande, frätande, fosterskadande, ekotoxiskt, smittförande eller brandfarligt. Dessa produkter har ofta en varningsmärkning:

14

Nr 2 • 2017

#återvinnare


s på fel ställe?

Var sak på sin plats, det är ett uttryck som är användbart i dom flesta sammanhang. Dock är det aldrig så viktigt att tänka på som när det gäller vart du lägger ditt avfall. Att lämna fel typer av avfall på fel ställen kan få stora konsekvenser. Vid våra avfallsanläggningar i Bollnäs och Edsbyn hanteras i snitt 500 ton avfall varje dag. Dels från insamlingen via våra sopbilar som tömmer avfallstunnorna runt om i våra kommuner, men också från företag och privatpersoner som kommer upp till våra återvinningscentraler med avfall. Att avfallet är ordentligt sorterat och att det sedan läggs på den plats där avfallet är avsett att ligga är oerhört viktigt för att undvika att okontrollerade och även giftiga utsläpp sker till luft och vatten.

BRÄNDER KAN UPPSTÅ Tidigare erfarenheter av uppkomst av brand vid våra anläggningar och i våra sopbilar har visat sig vara bland annat på grund av att avfall lagts på fel ställe, oftast rör det sig om farligt avfall som lagts tillsammans med brännbara sopor. Det kan tex röra sig om dunkar med bensinrester, trassel indränkt i lin- och träolja, färgrester, tjära och diverse annat lätt/självantändligt material. Dessa material har då slängts bland de brännbara avfallet istället för att lämnas in som farligt avfall. Det händer också att vi får in grillkol som inte är tillräckligt släckt med det brännbara avfallet. En konsekvens av detta är att bränder kan uppstå i våra avfallslager där insamlat avfall lagras inför krossning.

Fredric Brolin, produktchef på BORABs avfallsanläggning

- Vi har tillstånd och förhållningsregler när det gäller lagringen av insamlat material och goda brandskyddsrutiner med regelbundna kontroller och okulära besiktningar av upplagen sker dagligen. Trots det gediget brandförebyggande arbete som BORAB dagligen bedriver är det mycket svårt för oss att upptäcka avfall som sorterats fel av kunder eller leverantörer och hamnar i våra stora avfallsupplag, berättar Fredric Brolin som är produktionschef på avfallsanläggningen i Bollnäs.

FARLIGT AVFALL OCH UTSLÄPP TILL LUFT När det har uppstått bränder vid avfallsanläggningen på Sävstaås har stora mängder avfall med olika typer av innehåll brunnit. Detta avfall skulle normalt ha förbränts under kontrollerade former i Säverstaverkets förbränningsugnar där rökgaserna reduceras i flera steg innan utsläpp sker till luften. Men även där kan skadliga ämnen släppas ut till luft om till exempel farlig avfall förbränns i en ugn avsedd för brännbara material. -Det som förbränns under icke avsedda former och bildar rökgaser kan vara skadligt för människor och omkringliggande miljö och det är något som till varje pris skall undvikas och förebyggas säger Fredrik Brolin. - Som ett av många led i detta har vi därför vidtagit strängare åtgärder och ökat mottagningskontrollen samt information vid våra anläggningar både för företag och privatpersoner. BORAB debiterar straff- och sorteringsavgifter för felsorterat avfall.

Nr 2 • 2017

#återvinnare

15


Frågor & svar om

MATAVFALL Vad kommer det kosta? Det vi vet är att taxan kommer att vara miljöstyrande, vilket innebär att det billigaste alternativet kommer att vara det bästa för miljön. Ett grönt kärl kombinerat med ett brunt kärl eller en varmkompost kommer att vara billigare än enbart ett grönt kärl med osorterat brännbart avfall. Avfallstaxan kommer att antas i kommunfullmäktige i december, därefter kommer vi att veta vad kostnaderna blir.

Måste man ha en brun tunna? Kunden får själv välja vilken typ av abonnemang som denne föredrar. Även varmkompost kommer vara ett alternativ, liksom att fortsätta att lägga all mat och brännbart i den gröna tunnan som vi gör idag. Abonnemanget med en brun tunna är bara ett av alternativen som finns.

Vilka abonnemangsalternativ kommer det att finnas? •

Källsortering

• •

Varmkompost Osorterad

Vi har inga matrester, måste vi ha en brun tunna som ändå kommer vara tom? I den bruna tunnan läggs självklart mat, men även andra typer av komposterbara rester. Sopor som exempelvis potatisskal, fruktskal, kaffesump, tepåsar och dylikt. Dessa ska läggas i avsedda påsar för matavfall och läggas i den bruna tunnan.

Kommer matavfallet tömmas var fjortonde dag som tidigare? Ja, matavfallet kommer att tömmas med samma intervall som idag.

När kommer insamlingen påbörjas hos oss? Insamlingen kommer att påbörjas på Björktjära hösten 2017, därefter ska resten av villorna få möjlighet att samla in sitt matavfall under 2018 (lägenheter 2019, verksamheter 2020). Innan utställningen av de bruna kärlen kommer att ske i just ditt område kommer ett utskick att göras, så att du vet vad som kommer ske och när det är dags.

Psst...Tunnorna ska stå en

halvmeter ifrån varandra!

BIOGAS

16

Nr 2 • 2017

#återvinnare


BRA ATT VETA

Hur kommer införandet gå till? Införandet kommer att ske i etapper. 10 600 villor i Bollnäs och Ovanåker kommer att delas in i 10 områden.

När får vi i lägenheter sortera ut matavfallet? Lägenheter får möjlighet att sortera ut matavfall under 2019.

När det är dags för ditt område kommer information hem till dig om när materialet kommer och hur du ska göra. Du får en brun tunna, en ventilerad påshållare, ett års förbrukning matavfallspåsar och en slaskskrapa.

Hur kommer tömningen att fungera?

Kommer det inte att lukta illa?

Både det bruna och det gröna kärlet kommer att tömmas vid samma tillfälle. En sopbil med två fack kommer att tömma en tunna i taget i olika fack. På så vis kommer avfallet aldrig att blandas i bilen utan rent material kommer att gå till biogasoch fjärrvärme

Påsarna som kommer att ingå i abonnemanget är tillverkade av vattenavvisande papper. Den är både fukttålig och hållbar. Även en ventilerad påshållare kommer att ingå.

Kommer BORAB ansvara för rengöring av kärlet? Precis som tidigare så ansvarar fastighetsinnehavaren för rengöring av kärlet.

Vad händer om djur river ur tunnan? Har du inte några problem med att djur river i din tunna sedan tidigare, så kommer det förmodligen inte heller vara något problem när maten stoppas i en separat tunna. Precis som idag så ansvarar fastighetsinnehavaren för att avfallet ligger i kärlet vid tömning, borabs personal städar inte runt tunnan.

Jag komposterar redan mitt matavfall, måste jag ha en tunna ändå? Nej, det måste du inte. Redan tidigare har ett komposteringsalternativ funnits. Detta ansöker du om hos kommunen och det innebär att mat komposteras och kärlet töms enbart 4 ggr/år. I och med införandet av matavfall kommer en ny typ ? varmkompost. av komposteringsmöjlighet införas: Även detta ansöks tillstånd ansöks hos kommunen, och det innebär att du komposterar din mat medan det gröna kärlet töms som vanligt varannan vecka.

Det bruna kärlet har ventileringshål på sidorna, allt för att hålla matavfallet luftigt och för att förebygga illaluktande sopor. Vi har varit i kontakt med andra kommuner som har bruna tunnor, och de är generellt mycket nöjda med den här metoden.

Vad får man lägga i den bruna tunnan? I det bruna kärlet kan du lägga: matrester (pasta, ris, potatis, kött, fisk, skaldjur, bröd, skal). Rester av frukt och grönsaker, kaffesump, filter, teblad, tepåse.

Hur får man sina matavfallspåsar? När du får materialet kommer du att få påsar som räcker ett helt år. Sedan kommer vi att hjälpa dig att få tag i påsar på ett enkelt sätt.

matavfall blir biogas Nr 2 • 2017

#återvinnare

17


KORSORD SAKNAR RYGG AVSNITT PÅ PUB GRANSKAR UNG SKOTTE

ÄTBART KARL I WESTERN- VINGEPITET ÅKER

HÄNGER DET SNEDA PÅ

KAN UTTALAS SLAGORD SOM HOT

SARG OMGES AV IS

DEN SKA GE FLER GAS OCH MÅTT

HISTORIEKVINNA

MAS

HÄCKAR I HOLK ÄR RISRIK GÖR TVEKSAM

INLOPP PLATTFISK

PRECIS SOM PRECIS SOM

HON ÄR GRÄLSJUK GALOPPBANA

KASTAS ÖVER BORD I DET FRIA SILVER

”KING” COLE GULLIGA KNÄPPS INNAN MATCH

SKÅDAR ORNITOLOGER PÅ STRANDEN OKLARA

KORTHUS TVÄRSLÅ

TÄTA

RUTER EN ANKUNGE AV TRE

INTE KINES MEN JAPAN

TRUMPETOPERA KALL VITLÖKSSÅS

FRAKTSATS KINESVÄG

DYRKAD POPIKON FÖRMÅR SIG

KAN VARA X ÅRARBETA

LITTERÄR GESTALT TRIVS MAN I

ÅTERFÖRLED BLI LJUST DREV MED VINDEN LÄGG MÄRKE TILL

FASON TRÄD OCH FISK JINDER

ÄR VÅR FLAGGA OND ELLER GOD SNOTT PLAGG

PLAKAT KORT I MOBIL

WC UTAN W

SVANTE DREJENSTAM 2017 ©MEDIAKRYSS

Skicka in de gulmarkerade orden till tavling@borab.se eller skicka per post tilll BORAB, 821 80 Bollnäs. Märk mailet/kuvertet med *korsord* och skicka in senast 31 OKTOBER 2017. Det svar som öppnas först när tävlingen är avslutad och har rätt lösning vinner 1:a pris. Det andra vinner 2:a pris och tredje vinner 3:dje pris. Uppge ditt namn, din adress, ditt telefonnummer och din mailadress.

Namn: Adress: Telefon: E-post (frivilligt):

KORSORDSVINSTERNA KOMMER FRÅN

2.

1.

Redskapskruka Gerbera och redskap Morberg i ek.

Linnehanddukar 2 st Kardelen och kökstvål Klockargårdens.

3.

Lykta Lord Nelson med klotljus


BANAN

VINST: 2 BIOBILJETTER TÄVLINGSBIDRAGEN SKA VARA INLÄMNADE SENAST: 31/10 2017

BIOGAS

LODRÄTT VÅGRÄTT DIAGONALT

MARKERA ORDEN NEDANFÖR. ÖVERBLIVNA BOKSTÄVER BILDAR EN MENING. SKICKA IN MENINGEN TILL TAVLING@BORAB.SE ELLER MED POST TILL BORAB, 821 80 BOLLNÄS. SENAST DEN 31 OKTOBER VILL VI HA DITT SVAR.

B A N A N T S A L P G M O L D G U K T A S N R A R A Ö M D O T M I F Ö T A K R J L R Ö N T I N A

BLÖJA BORAB BRÖD FILTER FISK FRUKT

FÖRPACKNING GRÖNSAKER KAFFE KAPSYL KOMPOST KORV

B S B T A V K A A L S N

KÖTT

I G L S R C S T T T A N

MAT

O G B O A L I E O E K I

NUDLAR

G Ä P P L E F I P R E V

PLAST

A O R M R F R U K T R R

POTATIS

S Ö R O A N T E P Å S E

RIS

F I Y K A P S Y L T T T

SOPOR

S A D N Ä V N A R E T Å

TEPÅSE ÅTERVINNA ÅTERANVÄNDA ÄGGSKAL

Finn 5 fel!

ÄPPLE

PÅ HÖGER BILD FATTAS 5 DETALJER. RINGA IN DEM.


AVSÄNDARE BORAB

ÖPPETTIDER

(SEP 2017 - MAR 2018)

BOLLNÄS ÅTERVINNINGSCENTRAL

EDSBYNS ÅTERVINNINGSCENTRAL

Mån, ons, fre Tis, tors 1:a lör varje mån (2:a lörd i nov)

Mån, Ons Tis, Tors Lördag

Din soptunna töms även på röd dag eller afton.

07.00–15.30 07.00–19.00 10.00–14.00

11.00-19.00 11.00-16.00 10:00-14:00

(21/4, 2/5, 2/9, 20/10)

ALLA HELGONS AFTON STÄNGER 15:30 • ALLA HELGONS DAG STÄNGT • JULHELGEN STÄNGT • NYÅRSHELGEN STÄNGT • TRETTONDAGEN STÄNGT • SKÄRTORSDAG STÄNGER 15:30 • PÅSKHELGEN STÄNGT

KONTAKTA BORAB: Tel 0278-255 22 • info@borab.se • www.borab.se AVFALLSANLÄGGNING FÖR FÖRETAG ÖPPET MÅN-FRE 07.00–15.30

gROVSOPSHÄMTNING 2017 BOLLNÄS NORR

RING OCH BESTÄLL SENAST TORSDAGEN VECKAN FÖRE 15, 19, 23, 27, 31, 35, 39, 43, 47, 51 HÄMTNING I DITT alla villaområden, Eriknäsbo, Annefors, Hertsjö, Hällbo, Lenninge, OMRÅDE!

Vecka: 40, 44, 48, 2, 6, 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34, 38, 42, 46, 50 T ex: Yxbo, Rengsjö, Växbo, Arbrå gamla kommundel, Lottefors, Växsjö, Röste, Norrborn

BOLLNÄS SÖDER

Vecka: 41, 45, 49, 3, 7, 11, T ex: Centrala Bollnäs inkl. Söräng, Freluga, Gruvberget, Kilafors gamla kommundel, Segersta, Vevlinge, Bollnäs Rabo

ALFTA Vecka 38, 42, 46, 50, 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, T ex: Alfta gamla kommundel, Viksjöfors, Svabensverk, Centrala Alfta, Galven, Långhed, Runemo, Gäddvik, Grängsbo, Söderomsjön

EDSBYN Vecka: 39, 43, 47, 51, 5, 9, 13, 17, 21, 25, 29, 33, 37, 41, 45, 49, T ex: Edsbyn gamla kommundel, Voxnabruk, Voxna, Öjung, Centrala Edsbyn, Kyan, Knåda, Ovanåker, Ämnebo

BORAB • Tel 0278-255 22 • info@borab.se • www.borab.se

Borab kundtidning nr 2 Höst 2017  

SKRÄPPOST är en tidning med samhällsinformation om avfallshanteringen i Bollnäs och Ovanåkers kommuner. BORAB är ett kommunalt företag där...

Advertisement