Skräppost nr 1 2018

Page 1

nr

1

•2

01

8

..

SKRAPPOST ALLA ÄR #återVINNARE

.. tavla & vinn

TITIYO ÅTERVINNER TITIYO - Det känns omodernt att inte recycla.

STOR SORTERINGSGUIDE! Sid 8-9 Vad ska vart?

Tema: Beteenden Klädbytardag 14 april Samarbete över kommungränserna #ingesläng Restaurangskolan kampanjar Farligt avfall och grovavfall SCHEMA

VIKTIG SAMHÄLLSINFORMATION OM AVFALLSHANTERINGEN TILL ALLA MEDBORGARE I BOLLNÄS OCH OVANÅKERS KOMMUNER


Från grå till grön vardag Vad ska jag skriva om? Hur ska jag berätta om avfallshantering, som för övrigt nog är ett av det minst snygga ord som finns? Samhällsinformation är inte heller ett supersexigt ord. Hur ska jag prata om avfall och återvinning och samtidigt motivera och inspirera dig som medborgare till att bli en #återvinnare? Hur smittar bra beteenden? Hemma hos mig återvinner vi (såklart). Mina barn är sorteringsproffs och vet precis vad som ska vart. Min son Oliver som är 10 år berättar stolt för kompisar och lärare om hur återvinning går till, och han tycker att det är så häftigt att vi, bara genom att slänga på rätt ställe, kan minska vår miljöpåverkan och kan bidra till en bättre värld. Det är liksom fränt att genom att matavfallet sorteras ut så kan bilar och bussar köra på bananerna. Att gödslet går tillbaka till böndernas åkermark, maten går tillbaka till åkern och blir mat. Jag tävlar med mig själv. Jag har den minsta tunnan (såklart). Jag utmanar mig själv varje vecka att slänga så lite som möjligt i den. Det är faktiskt riktigt kul. Prova vettja!

DU KAN HJÄLPA TILL Sociala sammanhang är viktiga för oss människor. Vi vill gärna göra som de i vår närhet gör, helst lite bättre. Det innebär att om du och jag berättar för vår omgivning om hur självklart vi tycker att det är att sortera och slänga så lite som möjligt – så påverkar det beteendet hos andra. Vi kan alltså göra våra grannars vardag lite mindre grå och lite mera grön.

DET BEHÖVDES LITE KOLERA I SVERIGE Det behövdes lite kolera för att dramatiskt förändra synen på avfall och latrin. Koleran kom till Sverige 1834. I Sverige drabbades mer än 25 000 människor. Ungefär hälften av dessa dog. Det räcker alltså inte med att jag som informatör talar om att och hur man ska sortera för en bättre miljö. Det behöver få en konsekvens. Koleran var en konsekvens, och krävde en beteendeförändring. Bland annat fick svinmat, döda djur och sopor inte längre kastas i vattendrag eller på gator och torg. Ännu viktigare var att Stockholm startade kommunal renhållning 1859. I de flesta av Sveriges städer organiserades renhållningen i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Den sista koleraepidemin i Sverige inträffade 1873. En bra konsekvens.

Årets earth hour-tema: One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet Har du tänkt på hur våra livsstilar lämnar avtryck på jorden? Faktum är att om alla på jorden levde som vi i Sverige gör så skulle det krävas 4,2 planeter.

Linda Jonsson, Informatör, BORAB

VINTERKRÄKSJUKA ELLER SÖTA KATTUNGAR Genom att personifiera avfallet och sätta det i ett annat perspektiv kan vi förbättra förutsättningarna för en god sortering. Tänk dig att du (eller jorden) får vinterkräksjuka om du inte sorterar. Eller, lite mindre extremt, som Titiyo: ”man kan ju bara tänka på barnen och deras framtid. Eller så kan man tänka på djur, en liten oskyldig kattunge eller en valunge” Det som har störst inverkan på hur man som person väljer att göra är de konsekvenser som beteendet får. En bra konsekvens av att sortera sitt avfall är att det ger en härlig känsla i magen att göra rätt. En annan skön konsekvens är att du är med och drar ditt strå till stacken för en hållbar framtid. För nästa generation. Och nästa.

DU ÄR VIKTIG! EN STOR GULDSTJÄRNA TILL DIG.

//Linda

Men vi har bara en. Därför behöver vi ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av – ett One Planet Life. /WWF

2 Från grå till grön vardag Klädbytardag 14/3 3 Titiyo tog varningen på allvar 4 Storhelger på G 6 Matavfallsinförandet 6 Restaurangskolans kampanj #ingesläng 10 11 Skolorna sorterar! Samarbete över kommungränserna 2

Nr 1 • 2018

Ovanåker och Bollnäs 13 Matavfall + brun tunna = Biogas & biogödsel 14 Roligt för barn 16 Korsord 17 18 Grovsopshämtning 2018 Farligt avfall 19 Öppettider på BORAB 2018 20

#återvinnare


Klädbytardag 14/4 Kulturhuset i Bollnäs

Har du kläder som krympt i garderoben eller som du rent av tröttnat på? Då har vi lösningen för dig! Kom till vår populära och uppskattade klädbytardag som vi anordnar i samband med naturskyddsföreningen för tredje året i rad. Där kan dina gamla kläder komma någon ny människa till nytta och du kanske även kan få med dig nåt hem som du har bättre användning för eller som du funderat på att köpa. Allt detta utan att något nytt behöver produceras, plaggen får ett längre liv och du är med och bidrar till en mer hållbar konsumtion och miljö. Har du tur så kan du ju dessutom helt kostnadsfritt förnya din vårgarderob! En klädbytardag är precis vad det låter som, en dag då man byter kläder med varandra. Klädesplagg som man har tröttnat på eller som inte längre passar byts så att någon annan får användning av dem. Detta gör att plaggen får ett längre liv och vi bidrar till en hållbar miljö.

SVERIGES STÖRSTA KLÄDBYTARDAG År 2017 arrangerades klädbytardagen på många platser i Norden och bara i Sverige fick 40 500 plagg nya ägare. I Bollnäs lämnades hela 520 klädesplagg in på bara fyra timmar. Succén fortsätter självklart år 2018 och datumet som gäller är lördag den 14 april.

HUR GÅR DET TILL? −− Du tar med dig fina och fräscha plagg −− För varje plagg får du en biljett (max 10) som du kan byta mot ett nytt plagg −− Det är helt gratis −− Plagg som inte väljs skänks till Röda Korset. Du får inte tillbaka kläderna −− Man har möjlighet att diskutera matavfallsinsamlingen med BORABs personal

NÄR: Lördag den 14 april, kl. 11-14 (inlämning sker från kl. 10) VAR: Bollnäs kulturhus, Peter Stormare-salen ”Jag har varit med och anordnat klädbytardagen i Bollnäs i tre år nu, och det är grymt roligt. Inte bara fördelarna med att förlänga klädernas liv och att tänka på miljön, utan man får även träffa så många andra människor som vill göra en insats när det handlar om att minska vår Frida Löberg, BORAB konsumtion”

SKRÄPPOST är en tidning med samhällsinformation om avfallshanteringen i Bollnäs och Ovanåkers kommuner. BORAB är ett kommunalt företag där ägandet är fördelat mellan Bollnäs (2/3) och Ovanåker (1/3). Anläggningen är godkänd av miljödomstolen. Tillsynsmyndighet är Länsstyrelsen i Gävleborg. BORAB (Bollnäs Ovanåkers Renhållnings AB) ansvarar för kommunernas avfallsverksamhet och driver dessutom avfallsanläggningen med återvinningscentralen på Sävstaås samt återvinningscentralen i Edsbyn. Omslagsbild: Viktor Flumé Utgivare: Bollnäs Ovanåkers Renhållning AB (BORAB)

#återvinnare

Ansvarig utgivare: Dan Nordin

Grafisk produktion: Linda Jonsson

Redaktion: Frida Löberg, Ida Blomqvist, Linda Jonsson Nr 1 • 2018

3


Förut åkte en del i soppåsen automatiskt – men inte längre. Vägen till att bli ”en som återvinner allt” har gått via Gotland. Titiyo och hennes kille har ett hus där, på Bungenäs nära Fårösund. Huset är modernt, byggt av delvis återvunnet material. ”För kan man välja material som är miljömässigt bra så är det ju bara att göra det”, som hon säger. Av lokalbefolkningen fick de höra att om de slarvade med återvinningen skulle de få skäll och böter från de som har hand om sophanteringen. Titiyo och sambon tog varningen på allvar.

gör man av alla förpackningar och tidningar om man bor i en etta eller tvåa och inte kan ha det utanför dörren? Jag hoppas det kommer lite fler smarta förvaringssystem.

– Då skärper man ju sig verkligen. Innan vi byggde ETT HELT RUM FYLLT MED TOMGLAS – HEMhus på Gotland så återvann jag också, men inte lika MA HOS MARIE FREDRIKSSON Under 2016 ändrades insamlingssystemet av farligt avfall. Tidigare år var det den röda mycket. Men nu återvinner vi också smågrejer, allt Titiyo har lärt sig om miljön och återvinning bit för som går.tomtgränsen Förut åkte en del som i soppåsen automatiskt, lådan vid gällde – men så är inte grund av bit det och nu har längre. det blivit På ett självklart sätt säkerhetsrisatt leva. men inte längre. Att slänga förpackningar soporna skulle avsluta kännas ker och ofullständiga transportdokument valde BORAB, istället iför att helt densjukt konstigt, helt absurt, säger hon. Men det fanns Titiyo älskar att slänga och rensa bort. Kläder och na servicetjänst, att ha en lastbil som står på utvalda stationer runt om i kommunerna en tid när hon var betydligt mindre medveten. I prylar hon inte använder skänker hon glatt till Myunder vår höst. mitten av 90-talet hyrde hon Marie Fredrikssons rorna ochoch andra behövande. Men även hon tycker lägenhet efter en separation. En 140 kvm stor att återvinningen är påfrestande ibland. Vi träffar Mats Hamberg, uppvuxen i Alfta men numera etagevåning i centrala Stockholm – ett hem som ÄR BARA GÖRA bosattDET i Rengsjö. Med ATT sig till FA-bilen har han sitt barnbarn gjort för fester. ”Klart vi ska ha fest hos dig, sa alla.” Tunga jobbigast. Och sånt som till man Elliot.–Mats ärgrejer en av är dem som snabbt har tagit sigvill denna Mycket Känslan att bli av det med– sitt ärtomflaskor. också en anledning till fester blev och avfall mycket Ett sköljaoch ur ordentligt, Men det är förändring nyttjar dentyp tillsardinburkar. fullo. att rum Matsfaktiskt, besökerfyllt FA-bilen. helt med vinflaskor. Hon minns bara att göra, hur sugen man än är att bara skicka lite skamset: - Det vi har med oss nu är batterier, lampor, sprayburkar DET ÄR nedENKELT den i soppåsen. flaska rengöringsmedel. Ja,var lite av varje. – och Mannågon kom till slut med inte ens in i rummet, det - Det Till här vardags fungerarbor klockrent Vilkeni Stockholm. service det är Titiyo iför en oss. hyresrätt Det äri så skönt att överallt. bli av med sådant som annars flaskor pappkassar Och det var ingen dörrbara att få Närmsta färg, oljaåtervinningsstation och spray hämtat nära hemmet istället för är några kvarter bort. liggersåoch skräpar i förrådet, Mats. heller, man såg allt. Det blevförklarar bara värre och värre att åka till återvinningscentralen det. blir så enTitiyo tror att folk struntar imed att gå tillDet återvinningsoch värre. Jag kom aldrig iväg. Till slut behövdes typ kelt. stationen Det är trevligt att är få för ett ansikte på dem som kör om den långt bort. Att lathet får våra enPROVPERIOD lastbil. sopormänniskor också, berättar Mats han ochMen Elliot lämnar att låta bli medan att återvinna. också brisRenhållningschef Blomqvist det nya Det här var på den Ida tiden man fickkommenterar pant för vinflassitt farliga vid lastbilen står placerad i centrala ten påavfall bra utrymmen försom förvaring av förpackningar insamlingssystemet av farligt avfall: kor på Systembolaget. En killkompis till Titiyo hade Rengsjö. ochhemma. tider för kommande hämtning finns i ochPlatser tidningar dåligt med pengar sig att hyra van BORABs tidning och på sidan 15. - Vi är nöjda överoch att erbjöd ha arbetat fram deten här systemet. – Vi har olika väskor utanför ytterdörren för vår och köra iväg med flaskor. Alternativet hadealla varit att avsluta den här typen av service återvinning; glasburkaroch flaskor, plastförpackDIREKTKONTAKT MED CHAUFFÖRERNA men det valde att inte då vi villungemöta våra – helt, I slutändan fick han vi pengar förgöra en fjärdedel ningar, pappersförpackningar, metallförpackningar kunder utanför våra egna anläggningar. Vi provar I och med det nya systemet får kunderna en direkt kontakt fär… det var många flaskor det inte var pant på. Mendet här och tidningar. Vi bor högst upp och ingen annan sättet sedan analysera med de chaufförer som vanligtvis kör sopbilarna, en konjag blevnu, av och medfår flaskorna i alla fall! användandet På den tiden för att störs direkt av det. Sen när en väska är full är det se om det här är rätt mottagningsmöjlighet det farliga takt som de tidigare inte har haft. Nu överlämnas avfallet var jag inte bra på återvinning. När jag nu serav folk bara att ta den till återvinningsstationen. Men var avfallet. direkt till personalen och frågor kan besvaras på plats.

”Det är så skönt att bli av med skräpet”

”Man drömmer lite om en bättre värld och undrar, ska det verkligen se ut så här?”

TITIYO.

4

Nr 1 • 2018

#återvinnare


”– Man kan ju bara tänka på barnen och deras framtid. Eller så kan man tänka på djur, en liten oskyldig kattunge eller en valunge.” *Titiyo Yambalu Felicia Jah, artistnamn Titiyo, född 23 juli 1967 i Stockholm och uppvuxen i Solna, är en svensk pop- och soulsångerska. Titiyos genombrott kom med 1989 års ”Talking to the Man in the Moon”, och hon har totalt vunnit fyra Grammisar. KÄLLA:Wikipedia

som inte recyclar, då brukar jag lyfta på ögonbrynen. ”Jaha, ni gör sådär.” Jag tänker att de är omedvetna, men de känns omoderna. Det känns omodernt att inte recycla.

TÄNK PÅ DET SOM RÖR DIG I HJÄRTAT Men hur ska man göra då, om man tycker det är för jobbigt att skölja ur sardinburkar, inte har förvaringsplats i sin trånga lägenhet och långt till närmsta återvinningsstation? Titiyo tycker inte att det finns några godtagbara ursäkter att låta bli att återvinna. – Man kan ju bara tänka på det man tycker bäst om, det som rör en i hjärtat. På barnen och deras framtid. Eller så kan man tänka på djur, en liten oskyldig kattunge eller en valunge. Tänk på dom varelserna. När det gäller miljön kring en – kring oss alla – vilket det här handlar om, så får man ta sitt ansvar helt enkelt. Återvinning handlar om att tänka cirkulärt, och på samma sätt tycker

Titiyo att hon nu gått varvet runt med ”Man in the moon”. Hon tycker att den känns mer angelägen nu än någonsin tidigare. Texten handlar om planeten och världen, men på ett gulligt, naivt vis, säger hon. – Man drömmer lite om en bättre värld och undrar, ska det verkligen se ut så här? Kanske säger texten nåt om världen på ett lite drömskt sätt. Det tycker jag passar bra i tiden. Titiyo hoppas att en ny generation kan upptäcka låten när den nu fått liv igen, i en version som skiljer sig en hel del från originalet. – Det här sluter cirkeln, nu gillar jag att göra den, jättemycket. Och jag tycker om att sjunga den för första gången… någonsin tror jag. Det känns skitkul. Men jag vete fan vad Kjell Alinge hade tyckt om den här nya versionen!?

Nr 1 • 2018

#återvinnare

5


Storhelger på G Våren innebär högsäsong och besökarantalet ökar på våra återvinningscentraler. När trädgården tinar fram efter vintern städar och förbereder vi oss för nya härliga vår- och sommardagar. På Bollnäs återvinningscentral kan ni lämna ris, kompost och trävirke på två platser. I Edsbyn är det Ovanåkers kommun som ansvarar för risplanen och den är öppen för privatpersoner året runt. Den finns mittemot återvinningscentralen i Edsbyn.

SÄCKARNA SLÄNGER MAN I BRÄNNBART Se till att tömma eventuella säckar och lämna dem till den brännbara fraktionen. Då hamnar allt på sin rätta plats och materialet kan tas tillvara på ett mer miljöriktigt sätt.

Det går bra att lämna trämaterial, även om det eventuellt sitter lite spikar, skruvar, färg eller beslag kvar. Metallrester sorteras sedan ut från trämaterialet i ett senare skede. Tryckimpregnerat virke däremot skall alltid lämnas i en särskild container då det innehåller giftiga ämnen.

DU VET VÄL ATT DU KAN BUDA TRÄDGÅRDSAVFALLET? Då hämtar vi avfallet hemma hos dig (läs mer om hur det går till på vår hemsida). Från och med årsskiftet så är det avgift på grovsopshämtning. Det innebär att det kostar 100 kr per hämtning.

Matavfallsinförandet Det är 10 600 villor i Bollnäs och Ovanåker som ska få bruna tunnor under 2018. Dessa är uppdelade i 10 områden utifrån sopbilarnas ruttlistor. Planeringen och prognosen är att genomförandet i varje område tar ca 5 veckor. Vi gör brevutskick områdesvis till de som berörs utifrån ruttlistorna, och brevet kommer 1-2 veckor innan bruna tunnan ställs ut.

33 v 42

6

START 2017 Björktjära

33 v 2

Område 1: Kilafors

33 v 7

Område 2: Öjung, Voxna, Norra Edsbyn

v 12

Område 3: Arbrå, Lottefors

v 17

Område 4: Bogården, Undersvik, Vallsta

v 22

Område 5: Edsbyn

2019 påbörjas matavfallsinsamlingen i flerbostadshusen

v 27

Område 6: Alfta, Viksjöfors, Bollnäs

v 32

Område 7: Rengsjö, Växbo, Ren

v 37

Område 8: Landafors, Hällbo, Gruvberget

v 42

Område 9: Långhed, Galven

v 47

Område 10: Nedre Voxna, Ämnebo, Svabensverk

Nr 1 • 2018

#återvinnare


T T A A R B A VET DE ALLRA FLESTA VÄLJER BRUNT KÄRL Det tycker vi är fantastiskt bra! Det innebär att vi skapar biogödsel, som är utmärkt för gödsling på åkermark och för återföring av näringsämnen som t ex kväve och fosfor.

FLERA SPRÅK http://www.borab.se/ sopfakta/dont-speakswedish/

AVGIF T VID BUDNING Grovsopor och elavfall kan hämtas hemma efter budning till BORAB. Det man kan få hämtat sorteras i tre fraktioner: • BRÄNNBART (även trädgårdsavfall) • EJ BRÄNNBART • EL OCH VITVAROR Det kostar 100 kronor per fraktion att få grovavfallet hämtat hemma.

En påse matavfall ger kväve från biogödseln som räcker för att odla havre till ca 18 portioner havregrynsgröt. En biogasbil kan köra nästan 2 km på 1 kg matavfall.

1 BIL 2 FACK

I sopbilen som tömmer matavfall finns en skiljevägg som chauffören skiftar med en knapptryckning. Matavfallet hamnar på ena sidan och restavfallet på den andra sidan.

Sommarstuga? Sophämtning vid fritidshus sker under v 18-39 Nr 1 • 2018

#återvinnare

7


SORTERINGSGUIDE - VAD SKA VART? Textilier till återvinningsstation eller återvinningscentralen BORAB

Second hand till second-handbutik eller återvinningscentralen BORAB

Till exempel:

Bara hela och rena saker!

Till exempel

hela och trasiga begagnade kläder och underkläder sängkläder, handdukar, hushållstextilier, filtar Endast hela skor (om möjligt i par och hopknutna) hattar, handväskor, bälten, accessoarer

• •

Wellpapp till återvinningsstation eller återvinningscentralen BORAB

kläder möbler lampor husgeråd gardiner mattor leksaker

Elavfall och vitvaror till återvinningscentralen eller budning BORAB Sådant som drivs med sladd eller batteri.

Till exempel: • •

• • • • • • •

Elektriska och elektroniska produkter kan innehålla freoner, farliga metaller andra ämnen som är skadliga för människor och miljön.

stora kartonger wellrullar

Till exempel:

Byggavfall till återvinningscentralen BORAB Saker som man normalt inte tar med sig när man flyttar, alltså fasta installationer. Kan ej budas.

• • • • • •

leksaker m batteri kylskåp diskmaskin tvättmaskin dator kaffebryggare

! BUDNING:

Till exempel: • • • • • •

fasta installationer rivningsvirke golv jord, sten, grus kakel, tegel, betong isolering

Brännbart Ej brännbart Elavfall

Grovavfall till återvinningscentralen eller budning, BORAB

100kr/fraktion

Saker som man normalt tar med sig när man flyttar, alltså lösöret man har hemma som är trasigt och för stort för soptunnan eller inte brännbart. Till exempel:

Farligt avfall till återvinningscentralen eller mobil insamling Alla hushåll har farligt avfall hemma. Är du tveksam om det är farligt eller inte, ta kontakt med oss eller ta med det till återvinningscentralen så får du hjälp. Oftast handlar det om sådant som de flesta av oss känner igen. Till exempel • • • • • •

• • • • •

möbler cyklar och pulkor utslitna mattor stekpannor och kastruller porslin

!

lösningsme­del färgrester rengöringsmedel bekämp­ningsmedel hushållskemikalier batterier

8

Nr 1 • 2018

#återvinnare


SORTERINGSGUIDE - VAD SKA VART? I matavfallspåsen

I soppåsen

bara matavfall

bara brännbart

Till exempel

Till exempel

• • • •

• • • • • • • • • • •

gamla matrester kött, korv, fisk och liknande Frukt- och grönsaksrester Kaffesump, kaffefilter, teblad/tepåsar Pasta, ris, potatis Skal Bröd Hushållspapper Ofärgade servetter kött, -fisk och kycklingben

• • • • • •

Metallförpackningar till återvinningsstation

dammsugarpåsar krukväxter kuvert disktrasor cd-skivor fimpar och snus servetter blöjor bindor fotografier diskborstar

Pappersförpackningar till återvinningsstation

Till exempel

Till exempel

• • • •

• • • • • •

konservburkar aluminiumfolie burklock folie från keso, creme fraiche mm tuber kapsyler

• •

mjölkförpackningar toarullar flingpaket mjölpåsar juiceförpackningar pastakartonger

Glasförpackningar till återvinningsstation

Tidningar till återvinningsstation Till exempel • • • • • •

reklamblad dagstidningar broschyrer kontorspapper magasin kataloger

Plastförpackningar till återvinningsstation

Viktigt att skilja färgat och ofärgat åt annars förstörs återvinningen. • •

burkar flaskor

Ta bort korkar och lock och lägg dem i rätt kärl.

Pant till pantcentral eller återvinningscentralen BORAB

Till exempel • • • • • • • • •

plastpåsar schampoflaskor burkar, ex keso, creme fraiche, smör saftflaskor plastlock plasttallrikar plastmuggar pastapåsar chipspåsar

Alla burkar och flaskor som har pantmärke på sig kan pantas i en pantautomat eller på något av alla de ställen som tar emot pantförpackningar på annat sätt. På återvinningscentralen kan du även lämna burkar som är utan pant.

Nr 1 • 2018

#återvinnare

9


Foto www.torsbergsgymnasiet.se

Restaurangskolans kampanj #ingesläng Under vecka 5 rullade ett utekök fyllt med lokala råvaror och ett gäng glada elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Torsbergsskolan, runt i Bollnäs. Deras budskap var tydligt; SLUTA SLÄNGA MAT! - Det slängs alldeles för mycket mat, konstaterar Simon Eismar som går första året på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Torsbergsskolan. Mycket av den mat som slängs är fullt möjlig att använda även fast bäst före datum är passerat. Många slänger även delar av råvaror som går alldeles utmärkt att använda i matlagning. Ett exempel som restaurangskolan lyft fram är vissa skal som innehåller alldeles för mycket näring och smak för att slängas bort.

Programmet har fått jättebra respons från högstadielärare och rektorer som redan är inne på hållbarhetsspåret. Margareta Englund, yrkeslärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, gillar att bollen är i rullning i skolorna för att öka medvetenheten inom området kring matsvinn och vad vi väljer att slänga och inte. I kombination med källsorteringsmöjligheter i de kommunala verksamheterna (som ni kan läsa mer om på sidan 12-13) så bidrar detta till ett helhetstänk gällande miljö och hållbarhet.

TIPS FRÅN RESTAURANGSKOLAN:

10

Nr 1 • 2018

Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. Bäst före datum ska användas som riktlinje. Oftast håller mat längre än så. (Observera att detta inte gäller känsliga livsmedel med sista förbrukningsdag.)

#återvinnare


Skolorna sorterar!

Var sak på sin plats. Det är så ett antal utvalda förskolor och skolor i Bollnäs kommun nu ser på sin hantering av avfall.

Elsa, 8 år, tycker att det är jättebra att det har kommit källsortering till deras skola och hon tycker att det är roligt och viktigt att sortera.

I de lokala miljömålen för Bollnäs kommun fastlades att källsortering av avfall ska införas i kommunens verksamheter. Projektet drivs av Teknik- service- och fritidsförvaltningen i Bollnäs kommun. Pengar avsattes och tillsammans med BORAB startade man upp projektet och skapade en plan för själva genomförandet under verksamhetsåret 2017. ÅR 2021 BERÄKNAS SAMTLIGA KOMMUNALA VERKSAMHETER HA KÄLLSORTERINGSMÖJLIGHETER I SIN FASTIGHET. I år startade de första 9 verksamheterna med sin källsortering av förpackningsmaterial. En av de utvalda pionjärerna var Björktjära skola. Där går Elsa Åkerlund som är 8 år gammal och går i klass 2 på Björktjära skola. Hon tycker att det är jättebra att det har kommit källsortering till deras skola och hon tycker att det är roligt och viktigt att sortera.

”Jag går på scouterna och där får vi lära oss att vara rädd om naturen, när vi sorterar hjälper vi jorden att leva” När vi kommer till Elsas skola sitter hon och ritar, hennes bästa ämne i skolan är bild.

- Om jag ritar fel på pappret försöker jag rätta till, om inte det går ritar jag på andra sidan, men ibland måste man slänga pappret och då lägger man det i återvinningen. Det känns skönt i magen när man hjälper planeten och träden att leva, säger hon. Dom andra barnen på skolan håller med:

- Det är bättre att slänga skräpet så det kan användas många gånger till än att man bara eldar det! Vi vill vara rädd om jorden!!

ALLA ÄR ÅTERVINNARE Eleverna och personalen på Björktjära skola gör ett jättebra och viktigt jobb med sin källsortering och tillsammans med de andra 8 verksamheterna bidrar dom till att Bollnäs kommun kan bli en grönare och mer hållbar kommun, där alla är återVINNARE.

Nr 1 • 2018

#återvinnare

11


Ovanåker och Bol över kommu Stora förändringar kan vara svåra, men tillsammans går det lite lättare. Detta är något som Bollnäs och Ovanåkers kommuner har tagit till vara på. BORAB ägs av båda kommunerna och strävar efter ett samförstånd i de beslut som fattas, och samarbetet mellan kommunerna är bra. Även AB Bollnäs Bostäder och Alfta-Edsbyns Fastigheter AB, de båda kommunala fastighetsbolagen, strävar efter ett hållbart samarbete. FNI projektet som startade upp i Bollnäs kommun som du har läst om på sid 11 innebär att att förpackningar och tidningar ska hämtas nära fastigheten. Möjligheten till källsortering inne i fastigheten är något som Ovanåkers kommun redan har i nästan alla kommunala verksamheter, tillsammans med det kommunala bostadsbolaget Alfta-Edsbyns Fastigheter AB, AEFAB. Även Bollnäs Bostäder, som är det kommunala fastighetsbolaget i Bollnäs Kommun, har infört källsortering i nästan alla sina fastigheter. Nu är det Bollnäs kommuns tur att börja källsortera i sina verksamheter.

BORABs målsättning är att finnas till hands vid frågor och projekt som handlar om hållbarhet och miljö, och att kommunerna med bolag kan vända sig till dem för att få hjälp och stöd. Samverkan mellan kommuner och bolag ska vara en självklarhet. Det finns snarlika möjligheter och problemområden i de båda kommunerna, liksom hos bolagen. Dessa likheter är någonting värt att arbeta med tillsammans, för att slippa att arbeta med samma saker på två olika platser. Genom att arbeta tillsammans kan man få mer resurseffektiva lösningar.

Att ta del av varandras kunskap och erfarenheter gör att genomföranden av projekt blir enklare. Det här är någonting som man har gjort i och med införandet av FNI. Ovanåkers kommun, AEFAB och Bollnäs Bostäder har bidragit med tips och idéer som Bollnäs kommun har förvaltat och tagit med i projektet – en viktig faktor som har förenklat arbetet.

BORAB SKA: verka för att Bollnäs och Ovanåker ska uppfattas som attraktiva kommuner att bo i och att driva näringsverksamhet i. ha en hög servicenivå gentemot kommunmedborgarna, avseende öppettider på avfallsanläggningarna samt bra insamlings- metoder avseende kommunernas hela geografiska område. ha en prisnivå på sina tjänster som är i paritet med jämförbara kommuner i regionen tekniskt vara i framkanten och delta direkt eller indirekt i utvecklingen av nya behandlingss metoder avseende avfall aktivt arbeta kommungränsövergripande för att bidra till en förbättrad miljö i regionen ta fram underlag och insamlingsmetoder som främjar kommunernas arbete med miljömålen samarbeta med övriga kommunala bolag och förvaltningar för att möjliggöra att kommunernas mål och visioner uppnås 12

Nr 1 • 2018

#återvinnare


llnäs samarbetar ungränserna

Robert Rubensson, miljöansvarig, AEFAB

UR AEFABS HÅLLBARHETSBOKSLUT Som företag har vi ett socialt ansvar, miljöansvar och ekonomiskt ansvar för att hitta långsiktiga lösningar inom alla våra verksamheter. Vi ska bidra till ett hållbart samhälle där människor mår bra, har förutsättningar att utvecklas som individer och förstår sina egna möjligheter att påverka sin livssituation och sitt boende.

Helena Norlin, bovärd, och Fredrik Spinnars, miljö- och kvalitetssamordnare Bollnäs Bostäder

UR BOLLNÄS BOSTÄDERS MILJÖPOLICY Miljö och hållbar utveckling kommer alltmer i fokus, både internationellt, nationellt och lokalt. Som Bollnäs kommuns största bostadsföretag anser Bollnäs Bostäder att vi har ett särskilt stort ansvar för miljön i vårt lokalområde, men också i ett vidare geografiskt perspektiv. Nr 1 • 2018

#återvinnare

13


Matavfall + brun tunna Biogas & biogödsel Det första området att få matavfallsinsamling var Björktjära i Bollnäs. Insamlingen påbörjades i oktober 2017. Under 2018 införs matavfallsinsamlingen i nya villaområden i Bollnäs och Ovanåkers kommuner var femte vecka. Brännbart avfall processeras och transporteras till Bollnäs Energis värmeverk, medan matavfall tas tillvara och omvandlas till biogas och biogödsel hos Ekogas, Forsbacka. Tidigare slängdes allt brännbart hushållsavfall i den gröna tunnan och gick till förbränning i Säverstaverket. Nu delas avfallet upp i två fraktioner – matavfall som slängs i den bruna tunnan och det brännbara restavfallet som slängs i den gröna tunnan. Liksom tidigare går avfallet i den gröna tunnan till förbränning där materialet omvandlas till värme och elektricitet. Innehållet i den bruna tunnan skickas däremot till Ekogas i Forsbacka där det omvandlas till biogas och biogödsel.

”Biogödsel används som ett näringsrikt gödselmedel vid ekologiskt jordbruk.” Brännbart avfall som uppkommer i Gästriklands kommuner skickas av Gästrike Återvinnare till BORABs avfallsanläggning där materialet bearbetas och sedan eldas i värmeverket. Utbytet av material gör att hanteringen kan gå till på bästa miljömässiga sätt.

UPPSTART OKTOBER 2017 Gästrike Ekogas AB är en ny biogasproducent som hade sin uppstart i oktober 2017, och Bollnäs och Ovanåkers kommuner var några av de första kommunerna som skickade sitt matavfall dit. Eftersom produktionen av biogas och biogödsel fortlöpte på ett mycket mer effektivt sätt än man tidigare förutsett ledde det till att delar av biogasen gick till fackling. Vid överflöd av gas facklas den, vilket innebär att gas som inte kan tas tillvara bränns i en gasfackla. Då utvinns istället energi och endast koldioxid släpps ut i atmosfären. Detta är ett fenomen som är vanligt vid uppstart där man utökar produktionen.

14

Nr 1 • 2018

Restmaterialet från vårt matavfall går till biogödsel vilket används som ett näringsrikt gödselmedel vid ekologiskt jordbruk, och är just nu är under process för att bli SPCR120-certifierat.

FLER TANKSTATIONER Ekogas arbetar för att systemet med tankningsstationer ska byggas ut i de kommuner som väljer att skicka sitt matavfall till dem. Målet är att ha ett fullt utbyggt system år 2020 då all gas som produceras går att tanka i kundernas närhet. Ekogas har nyligen gjort en ansökan till Klimatklivet för att undersöka möjligheten att bygga 4 nya mackar som ska placeras i Sandviken, Bollnäs och Gävle. Till att börja med. I nuläget är lokaltrafiken i Gävle en stor användare av biogasen; Sopbilar, stadsbussar, taxibilar och kommunfordon drivs med hjälp av biogas. Man har även sett att åkerier har börjat visa intresse för gasen.

VIKTIGT MED REN SLUTPRODUKT Matavfallet som skickas från BORAB till Ekogas har ett krav på renhet. Det innebär att endast mat får skickas och felmarginalen får vara endast 1 % (renhetsgraden ligger på 99 %). Det är därför viktigt att man sorterar redan i hemmet, så att slutprodukten blir så bra som möjligt och att allt går att ta vara på.

”Framförallt plast är ett problem som försämrar kvaliteten på vår gödsel” Jonas Hellström, VD Gästrike Ekogas AB

#återvinnare


Tänk på att ta bort från bananskal och äppelskrutt! 50 CM MELLAN KÄRLEN OCH HÄMTNING MELLAN 6-22 Ställ ut det bruna kärlet tillsammans med det gröna med en halvmeters mellanrum. Det spelar ingen roll i vilken ordning tunnorna står. Anledningen till varför det bör finnas en god marginal mellan kärlen är för att det andra kärlet inte ska välta då den sidlastande sopbilen lyfter det första. Eftersom hämtning sker mellan 06.00 och 22.00 bör du dra fram kärlet till gatan kvällen innan för att inte riskera att missa när sopbilen kommer förbi.

SOPBILEN HAR TVÅ FACK Vid tömning av brun och grön tunna använder vår entreprenör så kallade tvåfacksbilar där matavfall hamnar i det ena facket och övrigt restavfall i det andra. På så sätt hålls transporterna nere och det blir en resurseffektiv hantering.

Created by Solominphoto - Freepik.com Nr 1 • 2018

#återvinnare

15


t g i l Ro En praktisk liten soptunna som du själv bygger ihop, inklusive motor. Den åker omkring om du placerar den på en plan yta och öppnar och stänger sitt lock samtidigt. Experimentlådan innehåller allt du behöver förutom ett AAA-batteri som du behöver komplettera med. Från 8 år. Instruktioner på engelska.

n r a b r ö f BARNTÄVLING R ÄKNA EKOR R AR HUR MÅNGA EKORRAR HAR GÖMT SIG I TIDNINGEN?

VINN EN RAR LITEN VANDRANDE SOPTUNNA ATT BYGGA IHOP Skicka in ditt svar per e-post till: tavling@borab.se Märk mailet med BARNTÄVLING i ämnesraden

KORSORD "Allting har en ände utom ________* (svar längst ner på sidan)

som har två."

VISSTE DU ATT Under påsken äter svenskarna som mest godis under hela året. Socker och påsk har länge varit nära sammankopplade. Förr fastade folk före påsk och när fastan var över åt de sötsaker för att fira. PSST... När godiset blivit gammalt slänger du det som matavfall. (Ta bort godispappret)

GLAD PÅSK! VINN ETT SMART OCH ROLIGT KORTSPEL om energi och hållbar utveckling med ledtrådar som ska lösas och kopplas ihop med bilder.

Skicka in ditt svar i korsordet per e-post till: tavling@borab.se Märk mailet med BARNKORSORD i ämnesraden Nr 1 • 2018

*korven

16

#återvinnare


Korsord

TAVLING@BORAB.SE

Skicka in de blå orden till tavling@borab.se. Märk mailet med #earthhour. Senast den 31 april 2018 vill vi ha ditt svar. Vinst: Hälsingekruka från:

Hälsingekrukan: ”Har förälskat mig i Hälsingland och har i mitt senaste skapande inspirerats av kurbitsmålning och allmoge. Det blir en serie krukor där jag arbetat fram mönster tagna från målningar och gamla krön på skåp. Jag kallar den Hälsingekrukan. Mitt bidrag till att föra landskapets vackra traditioner och arv vidare.”

Nr 1 • 2018

#återvinnare

17


SCHEMAN FÖR HÄMTNING AV GROVSOPOR OCH FARLIGT AVFALL Grovsopshämtning 2018 BOLLNÄS NORR Vecka: 2, 6, 10, 14, 18, 22, 26, 30, 34, 38, 42, 46, 50 T ex: Yxbo, Rengsjö, Växbo, Arbrå gamla kommundel, Vallsta, Lottefors, Växsjö, Röste, Norrborn

BOLLNÄS SÖDER Vecka: 3, 7, 11, 15, 19, 23, 27, 31, 35, 39, 43, 47, 51 T ex: Centrala Bollnäs inkl. alla villaområden, Eriknäsbo, Söräng, Freluga, Gruvberget, Annefors, Hertsjö, Hällbo, Lenninge, Kilafors gamla kommundel, Segersta, Vevlinge, Bollnäs Rabo

ALFTA Vecka 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48, T ex: Alfta gamla kommundel, Viksjöfors, Svabensverk, Centrala Alfta, Galven, Långhed, Runemo, Gäddvik, Grängsbo, Söderomsjön

EDSBYN Vecka: 5, 9, 13, 17, 21, 25, 29, 33, 37, 41, 45, 49, T ex: Edsbyn gamla kommundel, Voxnabruk, Voxna, Öjung, Centrala Edsbyn, Kyan, Knåda, Ovanåker, Ämnebo

BRA ATT VETA GROVSOPOR KAN DU FÅ HÄMTADE HEMMA HOS DIG. DET KOSTAR 100 KR PER KATEGORI OCH HÄMTNING. Grovsoporna delas upp i tre kategorier: Brännbart, Ej brännbart och Elektronik

18

Nr 1 • 2018

#återvinnare


.. S A N L OL

INSAMLINGSPLAT SER BOLLNÄS KOMMUN 2018

B

HÄMTNINGSDATUM

TID

BOLLNÄS, ORT

PLATS

Måndag 9 april Måndag 20 augusti

17.00-17.45 18.00-18.45 19.00-19.30 19.45-20.30

Björktjära Brånan/Gärdet Söräng Granberg/Sävsberg

ÅVS* Bollnäs Norr ÅVS* Ica Kvantum Byagården ÅVS* Willys

Tisdag 10 april Tisdag 21 augusti

17.00-17.30 17.45-18.30 18.45-19.30 20.00-20.30

Hällbo Kilafors Segersta Lenninge

ÅVS* ÅVS* Stationen ÅVS* Affären Bastun

Onsdag 11 april Onsdag 22 augusti

18.00-18.30 19.00-19.30 20.00-20.30

Gruvberget Annefors Hertsjö

Pumpstation Gamla skolan Hertsjögården

Tisdag 17 april Tisdag 28 augusti

17.00-17.45 18.15-18.45 19.00-19.45 20.00-20.30

Ren Glössbo Rengsjö Växbo

ÅVS* Ica Info-tavlan ÅVS* Löten ÅVS* Isbanan

Onsdag 18 april Onsdag 29 augusti

17.15-18.00 18.15-18.45 19.00-19.30 20.00-20.30

Arbrå Norränge Flästa Lottefors

ÅVS* Forum Skeppstan Bygdegården ÅVS*

Torsdag 19 april Torsdag 30 augusti

18.00-18.45 19.00-19.30 19.45-20.30

Simeå Bogården Vallsta

Gamla macken Föreningshuset ÅVS* Affären

Farligt avfall

INSAMLINGSPLAT SER OVANÅKERS KOMMUN 2018

OVANA . KER

HÄMTNINGSDATUM

TID

OVANÅKER, ORT

PLATS

Måndag 7 maj Tisdag 4 september

17.00-17.30 18.00-18.30 19.00-19.30 19.45-20.30

Runemo Galven Långhed Alfta, Kvarnbackarna

ÅVS* Bygdegården Bygdegården Ishallen

Tisdag 8 maj Onsdag 5 september

17.00-17.30 18.00-18.30 19.00-19.30 19.45-20.30

Svabensverk Mållångsta Grängsbo Viksjöfors

Rastplatsen Infarten till Gläntan Bygdegården IP

Måndag 14 maj Torsdag 6 september

17.00-17.30 18.00-18.30 19.00-19.30 19.45-20.30

Ryggesbo Knåda Ovanåker Alfta C

Mitt i byn Knåda Sport Parkering vid kyrkan ÅVS* Järnvägsgatan

Tisdag 15 maj Måndag 17 september

18.15-18.45 19.15-19.45 20.00-20.30

Öjung Roteberg Edsbyn, Barnängen

Parkering vid kapellet ÅVS* Räddningsstation

Onsdag 16 maj Tisdag 18 september

17.30-18.15 18.45-19.30 20.00-20.30

Lobonäs Voxnabruk Edsbyn, Lillboskolan

Gamla skolan ÅVS* Skolan Nr 1 • 2018

#återvinnare ÅVS* =Grön återvinningsstation där du lämnar dina förpackningar

19


AVSÄNDARE BORAB

Fråga oss som jobbar på återvinningscentralen om du har några funderingar. Vi hjälper dig gärna! // Mattias, anläggningsskötare

Öppettider på BORAB 2018 Dag före röd dag så stänger vi 15.30. Stängt röd dag. BOLLNÄS ÅTERVINNINGSCENTRAL Mån, ons, fre 07.00–15.30 Tis, tors 07.00–19.00 1:a lörd varje mån undantag januari och november (2:a lördagen) 10.00–14.00 EDSBYNS ÅTERVINNINGSCENTRAL Måndag + onsdag 11.00–19.00 Tisdag + torsdag 11.00–16.00 Lördagsöppet Edsbyn 2018 KL 10.00–14.00 21/4, 26/5, 22/9, 20/10 KUNDTJÄNST TELEFONTID 08:00-12:00, 13:00-15:00, 0278-255 22 ÖPPETTIDER FÖR FÖRETAG, SÄVSTAÅS AVFALLSANLÄGGNING: MÅN-FRE 07.00–15.30

KONTAKTA BORAB: Tel 0278-255 22 • info@borab.se • www.borab.se

DIN SOPTUNNA TÖMS ÄVEN OM HÄMTNINGEN INFALLER PÅ EN RÖD DAG ELLER AFTON.