Page 1

Ledentijdschrift van de Royal North Sea Yacht Club Oostende - 29ste jaargang - december 2013

North Sea News Antwerp Race, 3 podiumplaatsen An essay: the theory of Darwin applied to the Dragon and the Dragoner

Drakenzeilers kennen geen seizoen SB20... een ‘klasse’ jaaroverzicht

Mercator Marina, jachthaven in verandering North Sea News 1


2 North Sea News


Voorwoord Beste leden, 2014 staat voor de deur. Steeds een goed moment om terug te blikken op het voorbije jaar. Hoe het onze club en haar leden verging op het water kan u verder in dit magazine lezen. We kunnen zonder twijfel stellen dat het een prachtig zeiljaar is geweest en het mooie zomerweer hielp ons daar natuurlijk bij. Het bestuur staat ondertussen al met één been in het nieuwe jaar. De voorbereiding van het seizoen is reeds volop aan de gang en we bouwen voort op een verdere modernisering van onze clubfaciliteiten. Daar waar de investeringen vorig jaar voornamelijk "achter de schermen" gebeurden, denk maar aan de renovatie van onze douches, het plaatsen van een nieuwe zonneboiler en dergelijke, wordt de vooruitgang nu een stuk zichtbaarder. We beginnen eerstdaags met het centraliseren van het secretariaat en het havenkantoor dat voortaan de plaats van de benedenvloerse vergaderzaal zal innemen. Het secretariaat van de club zal daarmee een stuk "toegankelijker" worden en ook onze bezoekers worden voortaan ontvangen in een

gemoderniseerd havenkantoor . Ook op vlak van communicatie met onze leden gaan we er op vooruit. De RNSYC is nu immers ook op de sociale media actief via Facebook, de website wordt binnenkort grondig opgefrist maar ook het North Sea News magazine wordt verder uitgebreid en zal voortaan 4 maal per jaar verschijnen. Dit alles om u nog sneller en beter te informeren over alles wat onze club aanbelangt. Als laatste kondigen we u ook aan dat de club voor de komende drie jaar het vertrouwen heeft gekregen van een nieuwe hoofdsponsor OPTIMA. Het is onder meer dankzij onze sponsors dat wij de financiële ademruimte krijgen om het sportieve aspect verder uit te bouwen. U leest het, de RNSYC is in volle beweging en staat helemaal klaar om het nieuwe jaar met u goed te starten! Rest ons u en uw familie een prettig eindejaar te wensen. Het RNSYC bestuur Arnaud, Cédric, Hubert, Jean, Jean-Pierre, Luc en Nico

Inhoud Overzicht wedstrijden en wat voor volgend jaar... p. 4 Drakenzeilers kennen geen seizoen. p. 10

An essay: the theory of Darwin applied to the Dragon and the Dragoner. p. 14 Antwerp Race, 3 podiumplaatsen voor RNSYC. p. 19 SB20... een “klasse” jaaroverzicht. p. 22 Mercator Marina, jachthaven in verandering. p. 24 North Sea News 3


Wedstrijdnieuws

Zomerwedstrijden op woensdagavond De vierde editie van de woensdagavondwedstrijden in de zomervakantie werd een succes, met niet minder dan gemiddeld 16 boten aan de start. In augustus hadden we een paar keer de pech dat de wind er volledig uitviel naarmate de avond vorderde zodat de wedstrijd moest afgebroken worden. Wat de sfeer van de après-sail en het avondmaal in een telkens weer tot de nok gevulde zaal of op de pontons niet minder gezellig maakte. Op 28 augustus werd de overall uitslag van het seizoen bekend gemaakt. Ragazza van het trio Jan Gabriel, Bert De Bie en Alexis Malchair werd verdiend winnaar met 5497 punten, gevolgd door onze Commodore Luc Maes met James en 3480 punten en als derde Alain Poncelet met Denebola die 1 slechts één enkel puntje minder behaalde. Bij de Draken won Herbie van Xavier Vanneste, Go with the flow van Tobias Tytgat was de beste in SB20.

Open Belgisch Kampioenschap Europe Tijdens het weekend van 14 en 15 september werd in Oostende het Open Belgisch kampioenschap Europe gevaren. 24 deelnemers verschenen aan de startlijn. De weersvoorspellingen beloofden een bewogen weekend, en dat werd het ook. Twee fronten met stormachtige wind zouden over onze kuststrook doorkomen. Zaterdag tegen de middag, op het moment dat de boten op het water zouden moeten gaan, werden windvlagen tot voorbij de 30 knopen gemeten. Teveel om de vloot de zee op te sturen, uitstelvlag dan maar. Start eerste reeks op zondag .

Na drie uren wachten was het zover: op zee werd wel nog een goede 20 tot 24 knopen gemeten, een strakke 5 BF, én was er een meer dan stevige zeegang met brekende golven, maar het grootste (gevorderde) deel van de vloot werd geacht deze omstandigheden in wedstrijd aan te kunnen. De slipway werd geopend en 17 zeilers gingen uiteindelijk de zee op. Een aantal minder ervaren zeilers besloten aan de wal te blijven omdat ze nog onvoldoende bootbeheersing hebben. Onder deze omstandigheden varen vergt vooral met ruime wind en voor de wind in Europe heel wat techniek. Wie besloot niet uit te varen kon echter als extra bemanning mee op de rescue boten. Zaterdag werden zo onder zeer pittige omstandigheden twee reeksen gevaren. Alle deelnemers kwamen zonder problemen terug aan wal. Zaterdagavond leidde Joachim D’Hondt het voorlopig klassement. Het comité besloot de start op zondag met een uur te vervroegen: de windvoorspellingen gaven immers aan dat in de loop van de namiddag de wind opnieuw zeer sterk zou toenemen. Om 9 u start betekent om 8 u klaar staan om te vertrekken: alle zeilers waren dus vroeg uit de veren!


North Sea News 5


Maar deze keuze bleek een goede: het werd een zeer mooie zeilvoormiddag, zonnig, kleine 3 tot strakke 4 BF, kalme tot stilaan opbouwende zee, plus een opvallend sterke vloedstroming (het moest doodtij zijn?). Vooraleer de wind opnieuw stevig door kwam zetten, stonden alle zeilers al veilig én tevreden op de wal na 4 spannende reeksen afgewerkt te hebben. Jasper Simoens (Gavermeer) won verdiend met 12 punten van Mattijs Van Hooreweghe (VVW Inside - 15 ptn) en Joachim D’Hondt (BRYC - 19 ptn). Eerste meisje werd Margot Declerck!

Bij Europe zeilers zit de sfeer er steeds in.

Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) en Belgisch Kampioenschap IRC De week nadien werd de vijfde manche van het ONZK, dat tevens gold als Open Belgisch kampioenschap voor de IRC klasse, gevaren. Zaterdag voormiddag stond er, zoals voorspeld, een zwakke wind van rond de 10 knoop uit noordwestelijke sector. De CR klasse kreeg een eigen baan rond de vaste betonning. De IRC zeilde upwind-downwind banen. In de eerste reeks in IRC1&2 ging de strijd tussen Manta van Michel Lefebvre, Ragazza van Jan Gabriel, Bert de Bie en Alexis Malchair en Oxygen van Axel de Cock. Bij de kleinere broers uit IRC3, won Red Cloud van Jeremy Florizoone afgetekend van Sorcier Noir van Jacques Lemaire en Général Tapioca van Philippe Pilate. Gedurende de tweede reeks viel de wind nog verder weg. Oxygen kaapte hier de overwinning weg bij IRC1&2. Later op de dag ging de wind iets krimpen en terug iets aanwakkeren waardoor nog 2 korte reeksen konden gevaren worden, Manta en Mad Mum wonnen er elk één. In IRC3 bleek Sorcier Noir outstanding door de drie laatste reeksen van zaterdag op zijn naam te schrijven. In de CR klasse won zaterdag Mahabharata van Dimitri Vanvyve de eerste reeks en Boatox van Philippe Melis de tweede.

6 North Sea News

’s Avonds kon genoten worden van een lekker diner en zij die nog energie over hadden waagden zich aan enkele danspasjes op de muziek van Fré. Zondagmorgen was het mistig en nagenoeg windstil. Maar rond half tien trok de mist op en kwam er een zwak briesje opzetten. De CR klasse zeilde opnieuw twee reeksen rond vaste boeien, beide gewonnen door Katmandu, die voor het eerst deelnam aan een ONZK evenement. In de IRC klasse werd het moeilijk starten door het springtij dat richting bovenwindse boei liep en de boten over de startlijn duwde. Nog twee upwind-downwind reeksen werden er gevaren. In IRC 3 wist Red Cloud de eerste te winnen. In de tweede reeks van de dag won Sorcier Noir opnieuw, drie halftonners lieten zich vangen aan de zwarte vlag. Bij de IRC1&2 domineerde het Manta Sailing team. Om de dag af te sluiten werd er na het keren van de stroming nog een korte coastal van 6 mijl gevaren die door dezelfde boten gewonnen werd. Podium IRC1&2: Manta Sailing – Michel Lefebvre Oxygen – Axel De Cock J-bie – Frank Cleeren Podium IRC3: 1. Sorcier Noir – Jacques Lemaire 2. Red Cloud – Jeremy Florizoone 3. A-plus – Alexis Goubeau Winnaar CR 1&2: Boatox – Philippe Melis Winnaar CR 3-6: Mahabharata – Dimitry Vanvyve Winnaar Halfton klasse: Red Cloud – Jeremy Florizoone We mogen terugblikken op een mooi kampioenschap. In IRC3 viel Sorcier Noir op, een “one-off” die volledig zelf gebouwd werd door Jacques en die zeilde met een team waarvan iedereen actief meegewerkt had aan de bouw ervan. Verder een sterke opkomst van de Halftonners, een klasse met sterke zeilers die leeft.


Opmerkelijke prestaties van zeilers van onze club

Het “Ragazza” team werd zevende op 83 deelnemers in de prestigieuze Fastnet Race.

Wat voor volgend jaar SAILING FOR OSTEND Als een gevolg van de tegenvallende deelnamecijfers voor Sailing for Ostend en de moeilijkheden van de locatie op de oosteroever, gekozen als gevolg van de problemen op het vroegere “klein strand” werd na 30 jaar onafgebroken te zijn ingericht beslist geen uitgave 2014 in te richten. SFO wordt niet zomaar opgedoekt en de RNSYC wil geen einde maken aan zijn inzit voor zwaardboten doch er wordt gezocht naar een aangepaste formule samen met de andere Oostendse clubs. De mogelijkheden die door de vernieuwde havendammen op het klein strand worden geschapen zijn veelbelovend voor de toekomst doch moeten nog worden uitgewerkt. OPTIMA CUP Onze wedstrijden op de woensdagavonden van juli en augustus worden omgedoopt tot de “OPTIMA cup”. Het concept is verder onveranderd waarbij het eindklassement bekomen wordt door de zes beste resultaten in acht te nemen met Oostenrijkse puntentelling. Alleen blijft nog de vraag of we een rating moeten toekennen aan de draken en SB20 en hen zo de gelegenheid geven zich te rangschikken samen met de jachten.

8 North Sea News

Simon De Gendt klimt in de Belgische Optimisten ranking op naar de derde plaats.

Tot slot rest mij nog jullie prettige feestdagen toe te wensen en een gezond en gelukkig jaar 2014 met veel zeilplezier. Dirk Sledsens


ONZK Daar de Vlaamse Yachting Federatie (VYF) niet aanwezig zal zijn op de Belgian Boat Show in Gent, moest het ONZK uitkijken naar een andere locatie voor de prijsuitreiking van vorig seizoen.

Deze zal doorgaan op vrijdag avond 31 januari bij ons in de Royal North Sea Yacht Club met receptie, proclamatie, eetgelegenheid en orkest. De kalender Zeezeilen ziet er als volgt uit:

OSTEND CUP Na het succes van de “Indian Summer Race� die het laatste weekend van september georganiseerd samen met de Twinsclub, werd besloten volgend jaar gezamenlijk zes wedstrijd weekends in te richten in het kader van de Ostend Cup. Bedoe-

ling is op zaterdag en zondag namiddag 2 of 3 reeksen te varen met een eenvoudige maaltijd op zaterdagavond, drie keer bij de Twins en drie keer bij ons. Het eindklassement wordt bekomen door de vier beste weekendresultaten in acht te nemen met Oostenrijkse puntentelling.

BELGISCHE KAMPIOENSCHAPPEN Volgend jaar richt onze club het Open Belgisch kampioenschap

Draak in, de Open Belgian Nationals voor SB20 en samen met de Twinsclub Bredene het Open Belgisch kampioenschap Europe.

North Sea News 9


Drakenzeilers kennen geen seizoen Na een succesvolle Gold Cup in 2011, was 2012 een ideaal moment om een nieuw hoofdstuk op te starten en een nieuw bestuur op te lijnen voor de komende successen van Belgian Dragon Association. De aandacht ligt nu zowel op het maximaal ondersteunen van de “die-hard” wedstrijdzeilers alsook op onze lokale drakenzeilers en dit alles rekening houdend met de financiële armslag van de BDA. Hiervoor zijn verschillende initiatieven uitgewerkt zoals het deelnemen aan de Belgische bootshow, het EDEN evenement zijnde een initiatieweekend waar (wedstrijd)zeilers, die nog niet gezeild hebben op een draak, een laagdrempelige mogelijkheid hebben om de draak beter te leren kennen. Er wordt steeds een gedegen uitleg gegeven en de zeilers kunnen genieten van een voor- of namiddag drakenzeilen op de Noordzee. Dit jaar hadden we ongeveer 40 zeilers die genoten hebben van deze initiatie, een aantal hebben ondertussen hun weg gevonden als bemanning. Verder hebben we de 5 Nations Cup wedstrijden, 18 wedstrijden in België en de landen om ons heen, met de doelstelling om met de Belgische draken samen wedstrijden te zeilen en tijdens deze wedstrijden ook de buitenlandse draken terug warm te maken om in België te zeilen. Toonbeeld dynamisme In 2013 was onze kleine Belgische drakenvloot weer een toonbeeld van dynamisme door het ganse jaar door te zeilen. Verschillende teams hebben hun winter doorgebracht in het gezellige Cascais, anderen hebben gewacht tot het ijs weg was in Aalsmeer om het seizoen te starten, in mei hadden we 5 draken in het Franse Douarnenez voor de GP Guyader waar we een heuze Belgische avond hadden in aanwezigheid van mr Guyader himself. In juni hadden we na de Denk Race een eerste deelname aan de Nieuwpoort week met als afsluiter van deze 3 daagse een verbindingsrace van Nieuwpoort naar Oostende. In Deauville waren ook 3 teams te zien en in juli amuseerden verschillende team zich met het zeilen van de RNSYC clubwedstrijden op woensdag of zondag. Om zich klaar te stomen voor het Belgisch

10 North Sea News

Kampioenschap was de Internationale Brugse Zot cup ideaal, er was dan ook een goede opkomst met een 10-tal boten. Iedereen was nu opgewarmd en het Belgisch Kampioenschap was goed georganiseerd met een grote Belgische opkomst maar iets te weinig buitenlanders oa. omwille van de drukke agenda met Goldcup en WK. En nog hadden onze drakenzeilers er niet genoeg van en waren ze te zien in Medemblik, Cannes, Essen, Torbole aan het prachtige Gardameer en Cazaux. Onze Draken teams hebben tijdens het ganse seizoen schitterende resultaten neergezet en dit is ook te zien in de internationale draken ranking. Het wel en wee van de drakenklasse is steeds uitgebreid te volgen via de sociale media Facebook, twitter, … ook is er dit jaar met een “track & trace” systeem geëxperimenteerd om zodoende het zeilen nog dichter bij de supporters aan land te brengen en om de zeilers de kans te geven hun wedstrijd nadien te analyseren.


Overwinteren in Oostende... Wij hebben de oplossing Uw boot verkopen... Wij hebben de oplossing Wij bieden u een winterbergingsloods van 2560 m2 aan op de Oosteroever nabij het vuurtorendok, te OOSTENDE zodat uw zeil- of motorjacht beschut is tegen wind, weer en …sneeuw. Wij bieden u onze Marina Brokerage activiteit aan waarbij wij via onze links uw boot in heel Europa te koop aanbieden en dit in 9 talen!

TE KOOP A VENDRE FOR SALE ZU KAUFEN PARA LA VENTA PER LA VENDITA PARA VENDA SATILIK Продается

Voor verdere info zie onze website:

www.marina-oostende.be MARINA Yachting Center Dr. E. Moreauxlaan 3 - 8400 OOSTENDE Tel : 059 32 00 28 - www.marina-oostende.be North Sea News 11 e-mail: info@marinayachtingcenter.be


Historisch jaar 2014 wordt weer een historisch jaar. De BDA zal tijdens de Belgische bootshow de kick-off geven van de 85ste verjaardag van de draak en dit tijdens de vrijdagnocturne. Tijdens deze nocturne zullen ook de winnaars van de 5 Nations Cup 2013 bekend worden gemaakt. Winnaars in 2012 waren: Best Team: BEL80 Blackout (Ben, Manu & Thibaud), Best Crew: Jan De Bie en Best

12 North Sea News

Het EDEN evenement, een initiatieweekend waar wedstrijdzeilers een laagdrempelige mogelijkheid krijgen om de draak beter te leren kennen.

Tekst: Steven Vermeire

Nation: Rusland) en zal de 2014 versie van de 5 Nations Cup worden voorgesteld. Het bestuur van de BDA doet er ondertussen alles aan om enkele speciale aankondigingen te kunnen brengen tijdens deze Nocturne‌. Wait and See :) We nodigen iedereen die de spitse en klassevolle draak een warm hart toedraagt dan ook uit om op 14 januari aanwezig te zijn op onze stand aan de ingang van de bootshow.


“Geld alleen heeft nog niemand rijk gemaakt.” - Seneca

Belangrijk is immers ook: het optimaal beheren van dat geld, zodat het kan groeien en u er de vruchten van plukt. Eis daarom een financieel plan dat u beschermt tegen alle uitdagingen van vandaag en morgen. Dat plan optimaliseert uw financiële situatie, geeft u een duidelijk overzicht en brengt uw inkomen, vermogen, pensioen en nalatenschap in evenwicht. Zo ziet u de toekomst met vertrouwen tegemoet. Want u weet altijd perfect hoe u ervoor staat en waar u naartoe wil.

Vraag daarom geen advies, maar eis een plan. Bel Optima op 0800 97 536. Of verneem meer op www.optima.be.


Oostende voor Anker 2014 viert bevrijding van Oostende Van 29 mei tot 1 juni 2014 organiseert de VZW Oostende voor Anker het grootste maritiem festival van België met als thema de 70ste verjaardag van de bevrijding van Oostende. Naast de 150 deelnemers zoals de kathedralen van de zee, Artemis, Mercedes, Etoile du Roy, Marjory II en de Belle Espoir, zal Oostende overspoeld worden door het maritiem erfgoed met meer dan 100 standen opgeluisterd door meer dan 80 optredens op de pleinen, schepen en in het stadscentrum. Kom deze unieke sfeer opsnuiven van 29 mei tot 1 juni, dagelijks van 10 tot 18 uur in het centrum van Oostende op amper 250 meter van het station. Dus allen daarheen met het openbaar vervoer, want opnieuw wordt er veel volk verwacht. (180.000 bezoekers in 2013) Het bezoek aan de site en de schepen is volledig gratis en wordt U vriendelijk aangeboden door de Oostendenaars.

OVA 2014 ‘Le 70ème anniversaire de la libération d’Ostende’

14 North Sea News

Du 29 mai au 1er juin 2014, l’ASBL ‘Oostende voor Anker’ organise le plus grand festival du patrimoine maritime de Belgique avec comme thème ‘le 70ème anniversaire de la libération d’Ostende’. Il y aura 150 vieux gréements dont les cathédrales de la mer ‘Artemis’, ‘Mercedes’, ‘Etoile du Roy’, ‘Marjory II’ et le ‘Belle Espoir’. Ostende accueille aussi plus 100 stands ayant trait au patrimoine maritime, de plus, vous aurez le plaisir d’entendre plus de 80 prestations musicales dans le centre de la ville. Venez découvrir ce festival du 29 mai au 1er juin, tous les jours de 10 à 18 heures. Le festival est situé à 250 mètres de la gare, alors privilégiez le train, car l’organisation attend beaucoup de monde (180.000 visiteurs en 2013). Le festival et la visite des navires sont gratuits et offerts par les Ostendais.


nv Algemene Ondernemingen SOETAERT-SOILTECH Esperantolaan 10A B-8400 OOSTENDE T: +32 [0]59 55 00 00 F: +32 [0]59 55 00 10 info@soetaert.be www.soetaert.be

WWW.DAPACONSTRUCT.BE

A team of people for people

-sanitair /centrale verwarming -zonneboilers -warmtepompen / hybridesystemen -klimaattechnologie -totaalprojecten op maat -erkend energieadviseur

Energieprestatiecertificaat nodig voor de verkoop of verhuring van uw woning? Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvende offerte!

info@DaPaConstruct.be

0496/91 94 69


Opinie

The Evolution of the Dragon and the Dragoner

An essay: the theory of Darwin applied to the Dragon and the Dragoner Some forty three millions of minutes before the last AGM of the IDA, dragons and dragoners began their existence in the yachting world. Our purpose is to find an answer to the simple question: where is the dragon going? What is a minute in a dragon’s life? A bad start! (unknown)

Charles Darwin has theorized that all species after their origin are submitted to constant evolution. During the evolution some morphe into other species, some simply disappear, whereas others survive and multiply. It is accepted that first there was the dragon, but that immediately afterwards appeared the dragoner. It is not clear which species has more survival chances, as dragoners rarely suffer from osmose. However the biodegradability of the dragoner is higher than the one of the dragon. Paleontologic studies suggest that the dragon was a natural downsizing of such dinosaurs like 12M International or 6M Int.

16 North Sea News

unable to survive in a world where pocketsizes shrank rapidly and fifteen-more-men crews nearly disappeared. Biogeography is the study of the geographical distribution of living creatures, that is, which species inhabit which parts of the planet and why.� Based on the data gathered by the biogeographical studies, it can now safely be stated that the dragon is a water species


Gedaan met schuren ! Wij verwijderen de antifouling van uw boot Op basis van revolutionaire sodablasting techniek Verwijdert oude lagen 100% ecologisch Tijdsbesparend, klaar op één dag ! Budgetvriendelijk

De Linde BVBA tel.: 059/27.60.13 www.de-linde.com info@de-linde.com

Restauratie van klassieke houten schepen En nog veel meer...

Interieurbouw Casco afbouw Polyester reparaties Boegschroeven - stabilizatoren Onderhoud motoren Navigatie en marine elektronica Winterberging

Complete Yacht Care

Shipyard Lowyck – Nieuwewerfkaai 5 – 8400 Oostende Tel. +32 59320821 – www.shipyard-lowyck.be

North Sea News 17


and that it can only survive in watery surroundings, whereas the dragoner is totally inhibited by water. Although observation has shown that in certain very specific circumstances, the dragoner needs a lot of water, which usually is vehemently and frantically refused by his fellow mates.

Dragons live in fleets. Dragoners in clubs. The majority of the species is to be found in the northern hemisphere. In the beginning they thrived in cold northern waters, but more and more large fleets migrate to the south where warmer weather conditions prevail. In the southern hemisphere there is a large colony living in harmony with kangaroos and hobbits. Some smaller colonies are observed more northwards and they show a great vitality. At this point it becomes interesting to examine the morphology of the dragon and the dragoners. It was assumed at the beginning of the study, that the dragon was not changing or, if there were any changes, they were so small so as to be easily assimilated through the whole species. However the morphing of the dragon has been baffling from the start. The mast has crept forward, the jib grew to a genoa. The cabin doors have disappeared, the runners have slid backwards, the mainsail lost its gaskets, the cockpit has grown in two halves separated by an unsurpassable rail. Nervous and muscular systems have more and more centralized into an incredible juxtaposition of multicolor ends and bits of strings. Even the pump handles evolved into hiking mediums. Dragons do not pump any more. They have “battery” boxes which eliminate all superfluous fluids. Mahogany became glass fibers. Oregon pine spars melted into extruded aluminum. Cotton wooved into nylon. The evolution of the morphology of the dragon is far from finished. In a not too recent IDA paper it was quoted: “... continued to develop and produce even better boats. The intrinsic meaning of this is: that elder dragons are not as good and nearing the stage of obsolescence. Although it was always believed that any dragon was as good as any other. The only differences between dragons were the dragoners! Research in the field of the evolution of the dragoner, was also undertaken. With a bias to find out if there was a correlation between the two evolutions. At the beginning dragoners were yachtsmen racing together in a gentleman’s way as can be deducted from the Beken of Cowes pictures. When the cabin doors were jettisoned and the jib became a genoa, rules had to be invented to avoid clashes but they still wore a tie and a white cap. Then there was a murky period of 5 years, from which the dragon-

18 North Sea News

er emerged with a very competitive spirit. That was the boom when dragons spread over the whole world and dragoners became Royalist Olympic Gods. After some eventful years a great Olympic exclusion glaciation overtook the dragoners. While most of them became again normal mortal men the dragon morphed into glass fiber and wooden masts disappeared for ever. When the dragon developed a spi-hatch, forces were at work in the dragoners world which unleashed innumerable modifications and adaptations, which were all vehemently objected to, but all accepted by the God fathers. Since then, rules and contra rules and changes of rules have ruled the species. The IDA is very agile in adapting rules to new conditions suggested by specific species of dragoners. Different sub-species have been catalogued as: homo constructorii (with two major branches: boressensis and petticrowii), homo professionalopitèques, homo top-notch limitada, homo amatorii universalis, of which the latter are representing the large majority of the total population. An endangered species? Assembled in a symposium the panel of scientific observers, have formulated their visions, their feelings, their findings, as follows. Constant growth The number of dragons being in constant growth, it is to be expected that dragoners will multiply in numbers too. The dragon will most probably continue its evolution till, it will be unrecognizable, incomparable with the dragon of the origins, even with the dragon of the Olympics, nor even with the end of century ones. The top-notch fleets will mobilize all the energies of the IDA to avoid that races end up in downsized Americas-Cup matches. These fleets will be smaller because topnotchii and professionalopitèques will come together in special races where familii of 4 and other amatorii will not get their kick and will no longer attend. (Organizers still do not take into account that the last boat is the most important one.)


At the same time there will be a build-up of an old classic specie and a neo-classic specie as the first fiber glass dragons are now over 30 years old. These dragons are usually seen in company of amatorii. These fleets will slowly separate themselves from the IDA, as the IDA is too involved in subjects which no longer respond to their expectations. Unless of course, the IDA, undergoes a revolution and takes some wise steps to adapt to this evolution. As amatorii and familii are looking for good camaraderie amongst them, they will prefer local events, which top-notchii usually shun as being too carousel. If organizers of local events are imaginative, enterprising, less money drawn and manage a healthy buoyant atmosphere, they may end up with major events and they may well be the saviors of the endangered species of the dragon. Waterloo, First draft January 2006 Revised 19th November 2013

Patrick D. Admiral de todas las Flottas De la Gran Clein Playa y de los Tres tornados Illustre Dinosaur de la Especie en Gran Peligro Fervente Defensor de los Amatorii

10% korting op onze pvc* ramen en deuren tijdens de wintermaanden, exclusief voor RNSYC-leden (*) op PVC wit en crème in de massa

North Sea News 19


RNSYC club polo’s nog steeds beschikbaar via het secretariaat

Geschenkidee!

Voor

Achter

Diverse maten beschikbaar voor vrouwen en mannen (S, M, L, XL) Prijs: 65â‚Ź

Deze collectie is ontwikkeld in samenwerking met Gaastra Pro. We hebben slechts een beperkt aantal op voorraad dus wees snel. 20 North Sea News


26ste Antwerp Race drie podiumplaatsen voor RNSYC De 26ste Antwerp Race is alweer voorbij. Onder een stralende zon en lichte bries werd er gespinakkerd en opgekruist maar naarmate de wedstrijd vorderde, minderde de wind waardoor de finish werd verlegd naar “boei 105”. Altijd spijtig natuurlijk zo’n vervroegd einde. Het blijft een machtig moment om te finishen tegenover de kathedraal. Helaas was dat dit jaar dus niet het geval.

De Cruiser Rating (CR) klasse blijft tot nader order populairder dan de IRC klasse. De strijd is er dan ook, zoals gewoonlijk, hevig. Toch aanhalen dat de Antwerp Race een heel diverse vloot op het water brengt en dat geeft wel eens wat kleine aanvaringen en een aantal protesten. Grootste slachtoffers zijn de topteams die op internationale wedstrijden heel wat successen boeken maar zich nu op zandbanken laten drummen. We zijn heel fier dat op de 225 deelnemers de bemanning van de Ragazza, Katmandu en XTRMLY 3 podiumplaatsen bemachtigden. Een dikke proficiat aan de drie teams van de schippers Jan, Freddy en Arnaud. Ragazza eindigde op de derde plaats in de IRC 2B klasse, Katmandu en Xtrmly respectievelijk tweede en derde plaats in de CR1 klasse. Op naar volgend jaar waar de 27ste editie doorgaat op zaterdag 11 oktober 2014. bravo zoeloe Sint Hubert du Bassin

Wist u dat … Er uiteindelijk 212 boten hebben deelgenomen in deze 2103 editie ? De RNSYC kwam aan de start met 8 deelnemers, dus bijna 4% van het totale deelnemersaantal ! Met dank aan Juliette, Katmandu, Balados, Comme tu Veux, Ragazza, Tintamare, Mr. Sandman en Xtremely om de clubvlag te verdedigen ! Dit betekent eveneens dat meer dan 50% van de RNSYC vaste liggers heeft deelgenomen aan de Antwerprace. Een record!

Verslag “uit de kuip” door R.Pieters, bemanningslid van de ‘Xtrmly’ De dag start gunstig met een prachtige zonsopgang en heldere hemel in tegenstelling met de vrijdag waar de ochtend gehuld was in een dikke mist die bleef aanhouden tot de middag. Was het omdat wij vroege vogels zijn of waren er inderdaad minder deelnemers, feit is dat er heel wat minder personen deelnamen aan het ontbijt in het clubhuis van de jachthaven? De innerlijke mens versterkt, onze “stores” aan boord, goed gekleed en vol enthousiasme wordt er vertrokken richting startlijn. Er staat een vier beaufort en eenmaal in de buurt van de startlijn wordt er wat gediscussieerd over welke genua men zal inzetten. De start is altijd een kritisch moment en de schipper kiest om wat afstand te nemen van de bovenwindse boei om dan

North Sea News 21


snelheid te maken en vervolgens een opening te zoeken tussen de wirwar van schepen. Zo gezegd zo gedaan met als resultaat een heel goede start op een vijfde plaats. Maar we slagen er niet in om ons volledig vrij te zeilen en blijven geplaagd door de “vuile wind” van de andere deelnemers. Hiierdoor gaan er reeds vlug een paar plaatsen verloren. Een eind verderop komt de eerste confrontatie met de beroepsvaart, de kopgroep moet flink uitwijken voor een containerschip. Ook wij moeten wijken maar iets minder dan de eersten en kunnen zo enkele verloren plaatsen terugwinnen. Wat volgt is een rak wisselend tussen scherp en vol aan de wind waarbij er in de kopgroep weinig verandering optreedt en er omzeggens bij iedere te ronden boei wel wat “close encounters” zijn. Dank zij de goede zeiltrim van onze Paul en de opvolging van het parcours perfect op kaart gezet door Frank blijft Xtrmly ook bij de kopgroep. Spi en spanning aan boord De zon komt onze leden verwarmen, alles verloopt zoals het hoort, Frank zorgt voor de innerlijke mens en dus iedereen tevreden op naar het spi rak. Een spi hijsen zorgt steeds voor wat spanning aan boord maar alles loopt gesmeerd. Terug het spel van trimmen en een perfecte lijn proberen te varen. Na dit rak komt er terug een stuk vol aan de wind met daaropvolgend een twijfelachtige koers, omzeggens halve wind en de grote vraag “ met of zonder spi”. Ons team opteert om de spi maar achterwege te laten en dit resulteert in een behoud van onze plaats gezien de meeste schepen die wel onder spi varen met de regelmaat van een klok uit het roer lopen. Enkel deze die over een halfwinder beschikken lopen verder uit. Intussen komt de groep die gestart is in Terneuzen ook in het vaarwater. Meer schepen is gelijk aan minder water, het spel van

22 North Sea News

de ideale lijnen varen, voorrangsregels respecteren en toch vrij blijven wordt ten top gedreven, leuk maar af en toe ook frustrerend omdat er een verkeerde beslissing wordt genomen en/of moet worden uitgeweken voor de beroepsvaart. Intussen neemt de wind af wat in het nadeel is van Xtrmly. Uiteindelijk komt er steeds minder wind en beslist de organisatie om het parcours in te korten. Eenmaal over de finish zijn wij ons ervan bewust dat er een goede tijd is gevaren. Naar de thuishaven Gezien het goede weer wordt beslist om meteen naar huis terug te varen, er wordt nog wat nagepraat, de eerste pintjes komen boven en iedereen is tevreden! Een deel van de bemanning wordt afgezet in Breskens, Tom Mares, Arnaud en ik varen het schip terug naar zijn thuishaven. Onderweg wordt Arnaud opgebeld met de melding dat wij derde zijn binnen onze klasse. De terugweg wordt een stuk leuker, meteen worden er mogelijke verbeteringen in trim, zeilvoering enz. besproken voor de volgende Antwerprace! Op naar de volgende, wij zijn er klaar voor! Beter doen wordt moeilijk, maar waar de gedachte niet komt, komt het lichaam nooit.


Diederik Eggers

Specialiteit Zeevruchtenschotels

Groentemarkt 14 - B-8400 Oostende Tel. 059 50 14 18 - Fax 059 51 84 62 www.vishandel.be - E-mail: info@vishandel.net

North Sea News 23


SB20… een “klasse” jaaroverzicht De SB20 eenheidsklasse heeft zijn naamsverandering goed verteerd. Het bedrijf Sportsboatworld werkt immers hard aan de vernieuwing met stijlvolle aanpassingen. Rob White bouwt opnieuw de 20-voeters in Engeland. Rob en zijn vader Reg zijn legendes in de botenbouw door hun jarenlange suprematie met de olympische Tornado catamaran.

Op het water blijft dit ontwerp van Tony Castro zijn waarde behouden, degelijk en snel. Met meer dan 700 actieve boten zijn er nog steeds geen alternatieven in zicht bij de sportkielboten. Pure eenheidsklasse want geen enkele boot blijkt sneller dan een andere, de wedstrijdresultaten tonen vaak dezelfde topzeilers vooraan - soms met een andere romp of zeilen. Het maakt iedere serie zeer spannend tot aan de laatste wedstrijd. Het internationaal karakter neemt toe. Hoewel de nieuwe wereldkampioen Craig Burlton opnieuw een Brit is, bevat de rest van de top tien alleen maar verrassingen. De Fransen hadden zich in Hyères degelijk voorbereid met 4 super teams, waarvan er drie in de top 7 zaten.

De SB20 eenheidsklasse heeft zijn naamsverandering goed verteerd. Deze series houden wel een resem internationale zeilers op de been. Velen kijken er naar uit om opnieuw Oostende te kunnen bezoeken. Een circuit is de ruggengraat van iedere eenheidsklasse.

Wie Sébastien Col kent, weet om welke zeiltalenten het gaat. De Russen zijn ook in aantocht. Het WK 2014 gepland in StPetersburg is daar niet vreemd aan. De Italianen hebben ook topteams en daarmee komen we bij de echte amateurs die bewijzen dat het nog mogelijk is om aan de top mee te draaien. Als je maar voldoende traint en wedstrijdritme haalt. Grand Slam Het Grand Slam circuit was nieuw dit jaar. Drie series verspreid in Europa begonnen in mei in het Italiaanse Torbole. Hyères volgde enkele weken later. Voor Cowes Week in augustus verkreeg de klasse een uniek privilege. Er werden 2 wedstrijden per dag gehouden, midden het gigantische zeilcircus op de Solent. Bedoeling is dat dit circuit jaarlijks op gerenommeerde locaties wordt gehouden. Met 25 tot 35 deelnemers is dit niet vergelijkbaar met het WK, waar toch opnieuw 97 boten op één startlijn uitkwamen. Het is het aantal deelnemers dat de Oostendse Huysman’s Cup haalde.

2424North North Sea Sea News News

Bij onze noorderburen is het aantal SB20-teams gedaald. Dit is te wijten aan een acuut gebrek aan wedstrijden. Hun structuur is anders, de klasse heeft het moeilijk om wedstrijden van clubniveau, laat staan internationale allure op te zetten. In België stagneert de klasse. Letterlijk, telkens er eentje bijkomt is er een ander die zijn boot verkoopt. In de periode van crisisverwerking is dit helemaal niet zo slecht. Het enthousiasme blijft, dankzij de centrale structuur rond de RNSYC. De mogelijkheid om het ganse seizoen aan activiteiten deel te nemen is hierin de rode draad. De woensdagavondwedstrijden zijn voor de SB20-klasse leuk en toegankelijk en daar bewijzen deze kielbootjes over serieuze zeewaardigheid te beschikken tussen de cruisers in. De interesse van de Twins club en de spontane samenwerking om rond de Patins en cats ook jachten en kielboten uit te nodigen, kunnen we enkel toejuichen.

Tekst: Frank Dobbels en Paul Jonckheere

Laat ons hopen dat de RNSYC er in 2014 opnieuw in slaagt om het aanbod vol te houden. Vanuit de Belgische SB20 klasse is er de moed om opnieuw aanwezig te zijn op de Belgian Boat Show, een opendeurdag te houden en in de zomer enkele series opnieuw een internationaal cachet te geven. Meer nieuws en weetjes vind je op de website www.SB20Class.be


North North Sea Sea News News2525


Mercator Marina, Oostende: een jachthaven in verandering Mercator Marina is in goeden doen, vorig seizoen noteerde de jachthaven een respectabele stijging van het aantal bezoekende jachten. Alle bezoekers waren heel lovend over de jachthaven en haar diensten. Maar een positieve beleving komt niet zomaar uit de lucht vallen. Tijd om te polsen wat aan de basis ligt van deze bemoedigende resultaten. ,,Ik heb een mooie erfenis gekregen van mijn voorganger Jan Van Speybroek�, stelt de huidige havenmeester Erik Vandenbriele. ,,Jan heeft in de korte periode dat hij havenmeester was de grote beleidslijnen van de Mercator Marina uitgewerkt. Toen ik de dagelijkse leiding in handen kreeg stonden er tal van projecten op de sporen en die gingen gelukkig allemaal de juiste richting uit.�

Mercator Marina heeft de intentie de beste en meest gastvrije jachthaven van de Belgische kust te worden.

De laatste jaren is er veel veranderd in en om Mercator Marina en werden ook broodnodige investeringen doorgevoerd. Alles is er op gericht om de belangrijkste doelstelling van de beheerders van de jachthaven te realiseren; van Mercator Marina de beste en meest gastvrije jachthaven van de Belgische kust maken. Geen geringe uitdaging, maar Erik en zijn team zijn aardig op weg om die doelstellingen waar te maken. Daar komt niet alleen vakkennis bij kijken, maar ook inzet en motivatie en aan geen van deze factoren is er enig gebrek. Met een achtergrond in de reisindustrie en ruime ervaring in de horeca, gekoppeld aan een goede technische kennis is Erik de geknipte persoon om een team aan te sturen. Het hele jaar door heeft de haven drie vaste medewerkers in dienst. Tussen 1 april en 1 september komen daar nog twee extra krachten bij en in de hoogseizoenmaanden juli en augustus maken nog eens tweemaal twee jobstudenten de dienstverlening rond. Erik is ook een zeiler in hart en nieren. Daardoor kwam en komt hij regelmatig in andere havens en kan hij vaststellen welke diensten en welke aanpak uitnodigend is maar ook hoe het niet moet.

26 North Sea News

Havenmeester Erik Vandenbriele komt als fervent zeiler regelmatig in andere havens en ondervindt daar onder meer hoe het niet moet.

Zijn technische kennis heeft haar nut reeds bewezen, bij de sluisdeuren die intussen meer dan 30 jaar in dienst zijn, deden zich deze zomer geen haperingen voor. Deze winter krijgen ze nog een grondige opknapbeurt, waardoor de komende jaren alle sluisperikelen verleden tijd zijn. Mr. Proper De dokken zijn proper, daar zorgt een dagelijks rondje met het schepnet voor. Alle pontons werden voor de aanvang van het seizoen met hoge druk gereinigd. Erik wil niet de naam Mr. Proper krijgen, maar hij staat er wel op dat alles netjes en verzorgd oogt. ,,Gasten die iets proper aantreffen gaan daar ook zorgzaam mee om en zijn geneigd het ook schoon achter te laten. We krijgen daar trouwens heel positieve reacties op van onze gasten. Nederlandse bezoekers komen 1 nachtje kijken hoe het er hier aan toegaat en we zien dat ze wat later terugkomen en meteen voor een hele


week boeken. De inspanningen die wij doen, leveren goede resultaten op, zowel wat de appreciatie van onze gasten betreft als op vlak van bezoekerscijfers. Dit jaar hebben we na een lamlendig voorjaar wel een prachtige zomer gekend en kregen we heel wat extra bezoekers over de vloer. De Nederlanders op kop uiteraard, maar ook Britten, Franse en Duitsers komen regelmatig langs.” Flottieljes welkom Van de 220 vaste ligplaatsen die Mercator Marina telt zijn er 180 voorbehouden aan vaste ligplaatshouders en zijn er 40 beschikbaar voor passanten. Wanneer vaste ligplaatshouders een reis plannen dan zijn ook hun plaatsen beschikbaar voor gasten. ,,Wij trachten onze beschikbare ruimte optimaal te benutten”, benadrukt Erik. ,,Dat betekent dat kleine plaatsen voorbehouden worden voor kleine boten en grote plaatsen toegewezen worden aan grote jachten. In de plus 15 meter klasse zien we sinds dit jaar ook een lichte toename van bezoekers en vaste ligplaatshouders.” Alle plaatsen zijn voorzien van elektro en water. En ook het nieuwe sanitair complex dat dit voorjaar werd ingehuldigd, ontlokt aan bezoekers zeer positieve commentaren. Met vijf gescheiden douches en toiletten voor mannen en vrouwen, een wasmachine, een droogkast en zelfs een babytafel is in alle comfort voorzien. En heel belangrijk, de netheid van het sanitair wordt heel nauwgezet opgevolgd, wat de gasten ook heel erg weten te waarderen. Erik kende uit zijn periode in de reisbusiness het bestaan van zeilers die in ‘konvooi’ een zeiltocht ondernamen, 5 à 10 zeilboten gaan samen een reis plannen en waar nodig elkaar bijstaan, wat vertrouwen geeft aan de minder ervaren toerzeilers. Wanneer deze flottieljes de jachthaven aandoen, zorgen zij mee voor een goede bezettingsgraad. Een promotie actie gericht op deze flottielje zeilers leverde vorig seizoen al 12 flottieljes op, voornamelijk uit Engeland.

Een ligplaats in het hart van de stad weet flottieljes te bekoren.

Actiepunten Bij de actiepunten die tegen volgend seizoen gerealiseerd worden, is er vooreerst een verbetering van de WiFi verbinding. Die is vandaag al aanwezig, maar onvoldoende krachtig. In de kuip is de ontvangst goed, maar binnen in de boot, die fungeert als een soort ‘kooi van faraday’ die de straling tegenhoudt, dringt het signaal niet door. Daar wordt nu een onderzoek naar een nieuwe antenne infrastructuur voor opgezet zodat overal in de haven een onberispelijke WiFi ontvangst te voorzien is. Er wordt ook druk gewerkt aan een nieuw computerprogramma om de bezoekers te registreren en de ligplaatsen toe te wijzen. Streefdoel is dat wanneer de jachten de sluis verlaten ze alle gegevens bij de hand hebben, code, ligplaats… kortom dat ze meteen weten waar naartoe. Daardoor zal de volledige afhandeling vlotter verlopen. Wie een langere periode wil verblijven in de haven zal zijn ligplaats online kunnen reserveren via de totaal vernieuwde website. Ten slotte wordt er ook werk gemaakt van camerabeveiliging doorheen heel de jachthaven. Dat zal visuele controle van de steigers toelaten en de veiligheid ten goede komen. Het interieur van het havenkantoor, dat boven de sluis uittorent, zal mee evolueren. De achterwand zal ingenomen

North Sea News 27


worden door een aantal beeldschermen waarop alle activiteiten te volgen zijn. Mercator Marina maakt dus werk van het opvoeren van de veiligheid. Zo werden dit jaar niet minder dan 15 extra noodladders geplaatst. Wie per ongeluk in het water sukkelt, heeft een opstapje binnen bereik om er weer uit te klimmen. Verder worden in het kader van de veiligheid op de brug en de sluis luidsprekers geïnstalleerd waardoor het contact met de jachtlui en de toeristen vlot kan verlopen. ,,Toeristen beseffen te weinig hoe gevaarlijk het is wanneer de brug draait. In het hoogseizoen zien we mensen het rode licht en het belsignaal negeren, wat tot gevaarlijke toestanden kan leiden. Die zullen we nu rustig kunnen toespreken via de luidspreker en het zal niet langer nodig zijn om van op het dak van ons havenkantoor te zitten schreeuwen. Die folklore zal gelukkig tot het verleden behoren. Een haven in het hartje van de stad is een aantekeningspunt waar veel toeristen blijven naar kijken. Maar alles moet veilig verlopen’’, benadrukt Erik. ,,We hebben een goed seizoen achter de rug en kunnen met vertrouwen naar de toekomst kijken”, besluit hij. ,,We kregen veel positieve reacties en heel wat bezoekers beloofden terug te komen.” Dat dit geen loze beloften zijn, wordt bewezen door de reservaties voor volgend seizoen die nu al vlot binnenlopen, of hoe gastvrijheid loont.

Denis Seurynck, voorzitter Mercator Marina: ,,Onze investeringen zijn erop gericht om van onze jachthaven de aantrekkelijkste van de kust te maken.”

Complementaire functies Mercator Marina en de jachthaven van de Royal North Sea Yacht club vervullen een perfect complementaire rol. Zij steunen beiden op een verschillend concept. Mercator staat voor individuele gastvrijheid. Bij North Sea zijn het de clubgeest en de bijhorende activiteiten die de jachthaven tot een aantrekkelijke verblijfplaats maken. Er bestaat een positieve wisselwerking tussen beiden. De clubleden kunnen aan interessante voorwaarden een winterrustplaatsje vinden in de goed beschermde binnenkom van de Mercator Jachthaven. ,,Zo maken wij ons goed nabuurschap waar”, aldus nog Erik Vandenbriele. ,,Wij zitten samen op dezelfde golflengte en dat is belangrijk. Onze gasten moeten zich thuis voelen in onze haven en voor de RNSYC leden biedt de clubsfeer dit aangename thuisgevoel.”

Mercator Marina benut de beschikbare ruimte optimaal. Kleine plaatsen worden voorbehouden voor kleine boten en grote plaatsen worden toegewezen aan grote jachten. In de plus 15 meter klasse is er een lichte toename van bezoekers en vaste ligplaatshouders.

28 North Sea News


North Sea News 29


Dagcursus VHF/SRC op zaterdag 11 januari 2014

Opgelet! De plaatsen zijn beperkt tot 14 deelnemers dus wees er snel bij!

De RNSYC, in samenwerking met het Sail Training Centre, organiseert op algemeen verzoek opnieuw een dagcursus marifoon voor Digital Selective Call (DSC) gebruik. Meer dan 40 cursisten hebben de afgelopen twee jaar deze opleiding gevolgd, met succes ! Schrijf dus nu in op deze cursus en verhoog je slaagkansen op het examen. De cursus gaat door in de polyvalente zaal van de RNSYC, Montgomerykaai 1, 8400 Oostende op zaterdag 11 januari 2014 tussen 09h en 18h. Cursus inhoud: Global Maritime Distress and Safety System (GMDSS met inbegrip van marifoon (VHF) met Digital Selective Calling (DSC), Emergency Position Indicating Radio-beacon (EPIRB), Search & Rescue Radar Transponder (SART), gebruik en functies NAVTEX en praktijkoefeningen op echte VHF toestellen met DSC functie (met attest voor bij examen BIPT).

Dit is de juiste en meest volledige voorbereiding voor het behalen van het Short Range Certificate (SRC). Tarief leden: 125 euro pp. en niet-leden 145 euro pp. Gelieve in te schrijven via het secretariaat (secretariaat@rnsyc.be ) en het bedrag te storten op rekening nr BE50 3840 0518 2918 BIC: BBRUBEBB.

ROYAL NORTH SEA YACHT CLUB RACING CALENDAR 2014 Date 29-May 31 may - 1 june

Event Oostende-Ramsgate Opening Regatta

Organising Club RNSYC TWINSCLUB/RNSYC

12-13 july

Bar Race

RNSYC/TWINSCLUB

9-10 aug

Depoorter Cup

15-17 aug

Brugse Zot Cup

COQ-O-BEACH/ TWINSCLUB/RNSYC RNSYC/TWINSCLUB

21-24 aug 22-24 aug

OBK Dragon Open Belgian Nationals SB20 Wednesday Evening Races Commodores Cup

RNSYC RNSYC

OBK Europe Oostende Sailing Weekend Indian Summer Cup

TWINSCLUB/RNSYC RNSYC

juli-aug 6-7 sept 13-14 sept 20-21 sept 27-28 sept

Class IRC/CR

Selective ONZK 2014 Dragon, SB20, Patin, Ostend Cup 2014 Multihull, Cruisers Dragon, SB20, Patin, Multihull, Cruisers Dragon, SB20, Patin, Multihull, Cruisers Dragon, SB20,Patin, Multihull, Cruisers Dragon

Ostend Cup 2014 Ostend Cup 2014 Ostend Cup 2014

SB20

RNSYC

All classes

Optima Cup 2014

RNSYC/TWINSCLUB

Dragon, SB20, Patin, Multihull, Cruisers Europe

Ostend Cup 2014

IRC/CR

ONZK 2014

Dragon, SB20, Patin, Multihull, Cruisers

Ostend Cup 2014

TWINSCLUB/RNSYC

Note: this calendar may be subject to change. All changes will be communicated as soon as practicable on www.rnsyc.be

30 North Sea News


BANDENHOTEL

● Opslag onder ideale omstandigheden ● De banden zijn bij QTS zelf opgeslagen en dus niet op een andere locatie (geen transportkosten) ● De opgeslagen banden zijn verzekerd ● Zeer korte wachttijden voor het wisselen met persoonlijke afspraak ● Steeds volledige opkuis van gedemonteerde sets ● Wisselen, incl. wielbouten/moeren aanhalen met voorgeschreven moment, bandenspanning op peil brengen en gedemonteerde wielen markeren met stickers ● All-in tarief voor opslag

Quality Tyre Service

MONTAGE

autobanden motobanden aluminium velgen verlagingsveren wegliggingskits remmen accessoires

SERVICE

uitbalanceringen uitlijningen herstellingen machinale velgenreiniging

Brugsesteenweg 81 8450 Bredene Tel 059/255.120 - Fax 059/255.129 www.qts-bredene.be info@qts-bredene.be Openingsuren : ma - vrij : 08u30-12u00 / 13u00-18u00 zat : 08u30-12u30 North Sea News 31


DC INDUSTRIAL NV is het aannemingsbedrijf van Group De Cloedt. DC Industrial beschikt over een A8 klasse en voert civiele bouwkundige en baggerwerken uit in BelgiĂŤ en het buitenland. DCI specialiseert zich in strandsuppleties, onderhoudsbaggerwerken, ruiming en milieubaggerwerken in havens en waterlopen. Het vervuild slib afkomstig van dergelijke projecten wordt behandeld in de eigen recyclagecentra van de milieudivisie DC Environment.

Strandsuppletie in Westende. DC Industrial voerde sinds 2007 verschillende strandsuppletiewerken uit in binnen- en buitenland. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de multifunctionele baggerschepen van DC Dredging, die zand rechtstreeks droog gelost of nat opgespoten in het werk aanbrengen.

Sloop en saneringsproject in Mechelen. De opdracht voorzag in het slopen van gebouwen op de site na voorafgaandelijke verwijdering van asbest. Daarna vond een ontgraving plaats van ca. 14000 ton grond die gedeeltelijk afgevoerd werd naar het watergebonden Grond-Reinigingscentrum van de milieudivisie te Bornem. Aansluitend werd een in-situ bioremediatie opgestart voor het reinigen van het grondwater.

Saneringsbaggerwerk voor de aanleg van een nieuwe sluis in Lanaye. Een oude arm van de Maas diende vrijgemaakt van ca. 125.000 M3 slib. Deze werd verwerkt en gevaloriseerd via het eigen slibverwerkings- en laguneringscentrum in Meerhout langs het Albertkanaal.

Onderwaterafdichting van een oude toxisch- chemische lagune met vervuild slib en het geotechnisch stabiliseren van een talud in het Verenigd Koninkrijk.

Group De Cloedt Gachardstraat 88 B12 1050 Brussel T +32 (0)2 647 12 34 F +32 (0)2 640 48 13 Email: office@groupdecloedt.be WWW.GROUPDECLOEDT.BE 32 North Sea News

North Sea News, winter 2013  

NSN winter - december 2013 Ledentijdschrift van de Royal North Sea Yacht Club, Oostende - 29ste jaargang - winter 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you