Page 40

We besluiten het eiland wat te verkennen. Aan land gaan geeft altijd een ander perspectief. Zeker omdat het hier heuvelachtig is, heb je direct een prachtig zicht op de baai waar je boot ligt. Het water lijkt nog blauwer en helderder, en je boot ziet er nietig uit in het wilde landschap. Bovenop de heuvel ligt een stijlvol kerkje met een bijna 360 graden zicht op de milde zee. De enige twee levende zielen die we tegenkomen zijn een moeder en dochter die bloemen komen leggen op het graf van een geliefde. Het zou een scène uit een betere film kunnen zijn.

,,

We zeilen verder zuidwaarts door het bloedstollend mooie landschap van de Kornati-eilanden. Dag 3: Rava – Telascica Het weer is clement: bij een zalige halve wind van twaalf tot vijftien knopen trekken we verder zuidwaarts. We varen nog steeds tussen de twee eilandengroepen, zodat golfslag te verwaarlozen is. Aan zes tot zeven knopen vliegt het landschap voorbij, zodat we al iets na de middag nationaal park Telascica binnenzeilen. Dit natuurwonder bestaat uit drie opeenvolgende baaien, waarvan de ingang steeds smaller wordt, zodat je aan het einde ervan het gevoel hebt op een meer te zitten. Dit is een van de mooiste baaien van de Middellandse Zee. In de zomer kan het hier vrij druk worden, maar nu hebben we nog het rijk voor ons alleen, zodat we een boei vinden in het hoekje dat ons het best beschermt tegen de aantrekkende oostenwind. Een uurtje later zien we beweging in het water. Een groepje dolfijnen vindt deze afgesloten

40 aug. - sept. - okt. 2017 BOOT

plek blijkbaar ook niet mis en komt ons even begroeten. Ook een superjacht van minstens vijftig meter lang komt van het landschap genieten. Naar verluidt komt Warren Buffett hier af en toe wel eens langs, om de befaamde verse inktvis te gaan proeven bij Goro, het intussen misschien iets overprijsde restaurant in het uiterste puntje van de baai. We halen de verrekijker boven, en de man die in kamerjas wat raad staat te geven aan zijn piekfijn uitgedost personeel, zou met enige verbeelding inderdaad de Amerikaanse superbelegger kunnen zijn. Enkele dagen later zullen we het superjacht terugzien in Zadar, waar we te horen krijgen dat de eigenaar niet Warren Buffett, maar een Russische miljardair is, die minstens een keer per maand een weekendje komt overvliegen om hier wat rond te cruisen. Dag 4: Telascica – Kornati Vandaag moet het hoogtepunt worden van de reis: we zeilen verder zuidwaarts door het bloedstollend mooie landschap van de Kornati-eilanden. Dit is een van de topuitstappen voor toeristen die Kroatië bezoeken, merken we aan de talrijke omgebouwde vissersschepen die volgepropt met toeristen uit

Bootmagazine editie 50 - aug./sept./okt. 2017  

Tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld.

Bootmagazine editie 50 - aug./sept./okt. 2017  

Tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld.

Advertisement