Page 30

Breskens in rouw Het kapseizen van het zeiljacht Capella tijdens de Light Vessel Race op zaterdag 1 juli 2017 voor de kust van Oostende heeft het leven gekost aan drie zeilers. Het gebeuren dompelde Breskens en de hele zeilwereld in België en Nederland in diepe rouw. Een afgebroken kiel lag aan de basis van dit ongeluk. De Capella, onder Nederlandse vlag, werd ontworpen door de 79-jarige schipper Frans Maas, erelid van de Watersportvereniging Breskens vanwege zijn grote verdiensten voor de vereniging. Frans was ook een gerenommeerd zeiler en wereldvermaard ontwerper en bouwer van zeilschepen. Ook bemanningslid Freddy Franssens, tuiger en vriend van vele zeilers in Breskens, is hierbij om het leven gekomen. Het lichaam van het zesde bemanningslid, de 18-jarige talentvolle zeiler Hannes Goegebeur werd een paar weken later teruggevonden. Maas’ kleinzoon Andréas Zwanenburg, bemanningsleden Robert Tan en Jan Toussein werden onderkoeld opgenomen in het ziekenhuis maar overleefden het ongeluk.

Capella een one off ontwerp van Frans Maas uit 1993.

Het ongeluk veroorzaakte heel wat commotie omtrent veiligheid en communicatie bij wedstrijden op zee, de betrouwbaarheid van kieljachten… maar allesoverheersend was de diepe verslagenheid en het grote verdriet om het verlies van drie prachtmensen die zoveel voor de zeilsport betekenden. In Bootmagazine van september 2015 brachten we in samenwerking met het toenmalige e-magazine ‘de Classic Zeiler’ een uitgebreid artikel over het leven en werk van Frans Maas. Als hommage aan de man hebben we dit artikel integraal online gezet op onze site www.bootmagazine.be.

Foto: Freddy Frans (15/12/1945), Frans Maas (25/07/1937), Hannes Goegebeur (18 jaar)

30 aug. - sept. - okt. 2017 BOOT

Bootmagazine editie 50 - aug./sept./okt. 2017  

Tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld.

Bootmagazine editie 50 - aug./sept./okt. 2017  

Tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld.

Advertisement