Page 16

Column: Exclusieve mediadeal komt populariteit America’s Cup niet ten goede

D

e 34ste America’s Cup kreeg in 2013 veel publiciteit en was een fantastische promotie van de zeilsport. En daarbij het bewijs, dat technologische ontwikkelingen, in combinatie met aanzienlijke investeringen kunnen bijdragen aan wezenlijke veranderingen. Door het water zeilen, veranderde in één klap in óver het water vliegen. Een doorbraak. We konden onze ogen niet geloven. Ik heb het online van a tot z kunnen meebeleven en ervan genoten. En ik was de enige niet. Zodoende had ik me al verheugd op de 35ste editie van de strijd om de ‘Auld Mug’. Maar het zat in Nederland nog anders in elkaar. De rechten op de live America’s Cup-beelden bleken in hun totaliteit verkocht te zijn aan de betaalzender Fox Sports. En wel op zo’n drastische wijze, dat er ‘due to our TV Network partner rights’ online niets live te volgen was. Volgens schattingen in 2016 zou het betaalkanaal Fox Sports (in handen van 21st Century Fox van de familie Murdoch, op drie na het grootste mediabedrijf ter wereld) in Nederland in totaal 600.000 aansluitingen hebben. Voornamelijk voor de voetballerij in de Eredivisie, waarvoor Fox voor tien jaar 68 miljoen euro betaald zou hebben (tot 2022). Maar de aansluitingen blijven ver achter bij de verwachting. Daardoor zou het voetbalkanaal volgens de Financiële Telegraaf ongeveer vijftien miljoen euro per jaar verlies maken. De doorbraak van de America’s Cup in 2013, die van dat type zeilen een echte kijksport heeft gemaakt, kun je een verdienste noemen. Maar het kennelijk hiermee samengaande ‘professionalisme’ – in dit 16 aug. - sept. - okt. 2017 BOOT

geval de handel in beeldrechten – is het plezier in de America’s Cup op deze wijze niet ten goede gekomen. Via die 600.000 Nederlandse Fox-aansluitingen om het voetbal, zullen relatief maar weinig zeilliefhebbers bereikt zijn, en is de 35ste America’s Cup in Nederland een marketing-flop geworden. En dat is erg jammer voor zo’n spannend zeillaboratorium. Voormalig Oracle baas en America’s Cup inspirator Larry Ellison (goed voor 56 miljard dollar) zal er niet wakker van liggen. Noch de familie Murdoch. Zij spelen met belangen die de zeilsport ver te boven gaan. Een goede kans dat de 2013-interesse voor de America’s Cup als exclusief Fox Sports product in Nederland en België weer zal wegebben. Burling, Spithill? Het zal wel! Want hoe groter de exclusiviteit, hoe kleiner de kans dat de massa er iets voor voelt. De Tour de France is het beste bewijs hoe een drempelloos evenement naar een grenzeloze populariteit groeit.

Bert Kuijpers,

schipper van Nauticlink

Bootmagazine editie 50 - aug./sept./okt. 2017  

Tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld.

Bootmagazine editie 50 - aug./sept./okt. 2017  

Tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld.

Advertisement