Page 14

Zijn het de ‘fietsers’ die de doorslag gegeven hebben? Niet echt, New Zealand als tactisch superieur. Foto ACEA 2017 / Ricardo Pinto.

De America’s Cup is zowel een ontwerp- als een zeilwedstrijd. De beste zeilers in de wereld nemen het tegen mekaar op, Franck Cammas voor Frankrijk en winnaar van de Jules Verne Trofee in 2010 en de Volvo Ocean Race in 2011-12, Jimmy Spithill, Australië als schipper van het Amerikaanse team of de Nieuw-Zeelander Dean Barker nu aan het roer van Softbank Team Japan. En met de Olympisch medaillewinnaars op de eerste rij, Ben Ainslie (Groot-Brittannië), Nathan Outteridge (Australië), Peter Burling (Nieuw-Zeeland). De ontwerpteams spelen echter ook een bepalende rol. De klassevoorschriften laten voldoende ontwerpruimte om significante verschillen mogelijk te maken. Het high-tech gehalte zal waarschijnlijk nog opgevoerd worden, vast staat dat de America’s Cup de speerpunt zal blijven in de ontwikkeling van de zeilsport. 14 aug. - sept. - okt. 2017 BOOT

was zowel technisch

*Bij de vorige editie van de America’s Cup, in de herfst van 2013 in San Francisco, ging Dean Barker met Emirates Team New Zealand de strijd aan tegen Oracle Team USA. Barker nam een 8-1 voorsprong en hoefde nog maar één wedstrijd te winnen om de Cup na tien jaar weer terug te brengen naar Nieuw-Zeeland. Team Oracle USA won na een technische update van de boot vervolgens acht wedstrijden op rij en versloeg hiermee Emirates Team New Zealand. En wie zat er in het team als tacticus bij deze heropstanding van de Amerikanen? Niemand minder dan de Brit Sir Ben Ainslie die daar waarschijnlijk de smaak te pakken kreeg en het Britse team Land Rover BAR uitbouwde.

Bootmagazine editie 50 - aug./sept./okt. 2017  

Tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld.

Bootmagazine editie 50 - aug./sept./okt. 2017  

Tijdschrift voor watersport en -recreatie: nieuws over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld.

Advertisement