Page 5

Belgian Search and Rescue

Gratis app voor onbetaalbare veiligheid op zee

N

BELSAR, voluit BELGIAN SEARCH AND RESCUE, is een mobiele iOS en Android applicatie voor watersporters die de Vlaamse Zeehavens willen bezoeken. De fraai vormgegeven en functionele app levert actuele weersinformatie en handige veiligheidschecklists, alsook nautische én recreatieve haveninformatie voor Zeebrugge, Blankenberge, Oostende en Nieuwpoort. Iedereen die zich regelmatig op zee begeeft, weet dat een goede voorbereiding essentieel is. Een kleine extra inspanning vooraf kan achteraf van levensbelang blijken.

Over de BELSAR app De BELSAR app kan gratis gedownload worden in de App store (voor iPhone) en op Google Play (voor Android toestellen).

“O Captain ! My Captain ! Our fearful trip is done, the ship has weathered every rock, the prize we sought is won, the port is near, the bells I hear, the people all exulting.” Walt Whitman, Amerikaans dichter

De Vrijwillige Blankenbergse ZeeReddingsdienst vzw hangt financieel volledig af van lidgelden en donaties. Alle medewerkers zetten zich kosteloos in voor de veiligheid van de watersporter, en in geval van nood kunnen zij binnen de tien minuten uitrukken. Hun werkgebied strekt zich uit over de halve Belgische kust, van Cadzand in Nederland tot aan Oostende.

Wordt “Redder aan de wal” of volwaardig lid met uw vaartuig

BELSAR geeft een extra zetje door de gebruiker aan te sporen om zich in de BELSAR-database te registreren. Als een schip vooraf bekend is bij de reddingsdiensten, kan dat in geval van een calamiteit kostbare tijd besparen. En in geval van nood (en bij afdoend gsm-bereik) kan met één druk op de knop contact gemaakt worden met de Kustwacht in Oostende.

Het redden van mensenlevens wordt altijd gratis gedaan! Bootmagazine lanceert een oproep tot solidariteit. Voor slechts 10 euro per jaar wordt men “Redder aan de wal” en steunt men niet alleen de VBZR redders maar bij uitbreiding alle collegawatersporters.

Redders. Zonder geld redden ze het niet. Wees gerust. Ondanks het dramatische kopje hierboven blijven de redders watersporters in nood wel degelijk redden. Maar “redden” is geen goedkope aangelegenheid. De vrijwilligers van de VBZR rukken per jaar gemiddeld 160 keer uit om watersporters met problemen te helpen. Gelukkig zijn er slechts in een klein aantal gevallen acuut mensenlevens in gevaar. Doorgaans gaat het om “banale” problemen zoals een motorstoring of een net in de schroef. Veel - en met name buitenlandse - watersporters weten echter niet dat er bij niet-levensbedreigende interventies kosten aangerekend kunnen worden. Het operationeel houden van de reddingsdienst kost dan ook handenvol geld, zo verstookt een reddingsboot gemakkelijk 200 liter brandstof per uur.

Over de Kustwacht en de VBZR vzw De Belgische Kustwacht - voluit Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum Search and Rescue - coördineert vanuit Oostende de nautische veiligheid over de gehele Belgische kustlijn.

Geheel in lijn met het positief vrijwilligersprincipe, werd de applicatie kosteloos ontworpen door

Kandesign, een Belgisch ontwerpbureau dat zich

specialiseert in brands & apps voor bedrijven en organisaties.

Voor bootbezitters is een lidmaatschap een stevige aanrader. Voor slechts 70 euro worden zij samen met hun vaartuig volwaardig lid en daar zijn een aantal belangrijk voordelen aan verbonden. Met uitzondering van berging, lichting en duikwerk kunnen leden rekenen op gratis hulpverlening binnen de 5 mijl zone tussen Cadzand NL en Oostende. Buiten deze zone of buiten de 5 mijl zone wordt een kleine vergoeding aangerekend per uur tot aan de 5 mijl zone. Voor niet-leden wordt een vergoeding gevraagd. Naast uw registratie kan je ook steunend lid worden via de website http://vbzr.belsar.eu/ of Stort 70€ op rekening 472-7385531-30 of IBAN BE154727 38553130 BIC code KREDBEBB en stuur een mail met uw gegevens naar: vbzr@skynet.be

5

ergens op aarde loopt de mens meer gevaar dan op zee. Nergens op aarde is de onderlinge solidariteit groter. Zeemanstradities en maritieme conventies overstijgen nationale grenzen. Van oudsher gidsen vuurtorens schepen naar veilige havens. Sinds mensenheugnis varen of vliegen plaatselijke redders - vaak vrijwilligers - uit om mensen in nood te helpen.

BOOT 2013 mei - juni

Met BELSAR, een gloednieuwe gratis app, loodsen de Vrijwillige Blankenbergse ZeeReddingsdienst vzw en de Belgische Kustwacht het concept veiligheid op zee resoluut de 21ste eeuw binnen. ‘Een verwittigd man is er twee waard’, wordt wel eens gezegd. Maar een verwittigd zeeman (m/v) kan het verschil maken tussen leven en dood. En hij of zij kent uiteraard de beste adresjes aan wal…

Bootmagazine 33 - mei / juni 2013  

Bootmagazine, tijdschrift voor watersport en -recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde w...

Bootmagazine 33 - mei / juni 2013  

Bootmagazine, tijdschrift voor watersport en -recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde w...

Advertisement