Page 46

Wijn aan boord

46 mei - juni 2013 BOOT

Wijnen om de winter te vergeten Ook dit keer houden we ons aan de oorspronkelijke koers! 3 wijnen met bepaalde voorwaarden: een witte, een rosé en een rode wijn (voor iedereen wat) uit één van de 3 wijdverspreide supermarkten (Carrefour, Colruyt en Delhaize) aan een zachte prijs. Als eindelijk de lente haar intrede doet dan houdt niets ons nog tegen om gezellig met familie en vrienden aan boord de winter uit te wuiven en te dromen of plannen te smeden voor de komende mooie maanden. Wij selecteerden alvast 3 wijnen die u de winter doen vergeten.

ROOD: « Monferrato - Dolcetto » – Castello del Poggio - 2011 – 12,5% alc Colruyt - Prijs: 5,92 euro De Italiaanse wijnregio “Piemonte”, net onder Turijn, is wereldberoemd voor haar rode wijnen. Een minder gekende autochtone blauwe druif aldaar is de DOLCETTO. Ondanks de naam is dit geen ‘zoete’ (dolce) wijn maar wel de ‘minst zure’ druif van de regio. Deze kersrode wijn geeft ons sappig rood van vooral rood besfruit en heel wat structuur met een licht getoast tintje. Mooie fles rode wijn die helemaal niet zal misstaan op uw tafel met allerlei fijne charcuterie, gerechten met tomatensauzen en gegrild gevogelte. Mag lichtjes gekoeld geserveerd worden.

ROSE: Mateus ‘Rosé’ – Portugal – alc. 11 %vol – schenken bij 5°C Carrefour - Prijs: 5,25 euro Dit is voor mij pure nostalgie! Heel lang geleden zag ik mijn ouders samen met vrienden van deze Mateus genieten bij de gezellige feestjes onder elkaar. Ooit opgericht aan het eind van WO II kende de Mateus wijn zijn hoogtepunt in de late jaren ’80 met een topverkoop van 39 miljoen flessen per jaar. Deze licht zoete en licht sprankelende rosé wijn uit Noord-Portugal (Vila Real) wordt best goed koel geschonken. Gemaakt van verschillende druivenrassen uit de Vinho Verde regio biedt hij naast fruit ook wat kruidigheid. Dat maakt hem geschikt bij licht gekruide zuiderse hapjes of zelf Aziatische gerechtjes.

WIT: Moschofilero – Domaine Skouras – (IGP Peloponnesos) alc. Vol 11% Delhaize - Prijs: 5,15 euro actieprijs (terug te vinden op: http://nl.delhaizewineworld.com/ Met deze Griekse “landwijn” zal Delhaize zeker scoren tijdens deze actie periode. George SKOURAS heeft jaren in Frankrijk (de Rhône vallei) verbleven en maakt nu wijn met Franse deskundigheid in combinatie met Griekse traditie. De inheemse druif ‘Moschofilero’ geeft een mooie wit-gele, frisse en florale witte wijn met heel wat kamperfoelie aroma en fruit die mij doet denken aan de ‘muskaat’ druif. In de mond komt een tedere witte peper toets de wijn wat aanscherpen. Heerlijke wijn, zowel gewoon goed gekoeld alsook in combinatie met allerlei lekkere zomerse hapjes of bij een visje op de grill.

Ice Bag voor aan boord Zeker voor de witte wijn mag een wijnkoeler niet ontbreken aan boord. Luc Antheunis, actief bij de Zeescouts Antwerpen, vertegenwoordigt voor Vlaanderen Girbal-Le Soin du Vin, het huis dat alles brengt voor de wijn, behalve de wijn. Hij signaleerde ons een stevige en mooie Ice Bag uit zijn assortiment. Met zuignapjes aan de onderzijde waardoor hij stevig staat tijdens een bootreisje. Opvouwbaar en flexibel en dus makkelijk op te bergen. Handig formaat ook, 11x11x25,5 cm, kost 10,49 euro. Meer info bij Luc, 0473 617 816 horecapack@skynet.be. Tekst: Mark Vekemans Foto’s: Paul Bolsius

Bootmagazine 33 - mei / juni 2013  
Bootmagazine 33 - mei / juni 2013  

Bootmagazine, tijdschrift voor watersport en -recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde w...

Advertisement