Page 36

36 mei - juni 2013 BOOT

Nautische berichten

Nieuwe studierichting Zeesport

Het tij keert

Nergens in Vlaanderen konden leerlingen die gebeten zijn door golven, de zee en het water proeven van een opleiding die vele facetten van watersporten combineert met een degelijke ASO-opleiding. Het Maerlant Atheneum afdeling De Haan start daarom vanaf 1 september 2013 met de nieuwe studierichting 1A Zeesport.

Rond het rijke watergebonden erfgoed langs beide oevers van de Rupel werd een cross over project opgezet onder de vlag “Het tij keert!”. Dit project haakt enerzijds in op het streekverhaal “Rupelstreek” maar verbreedt dit rivierverhaal ook naar Willebroek, Puurs en Bornem. Erfgoed, mondelinge geschiedenis, landschapsbeleving en toeristische spin-offs lopen hier samen van stapel.

Het doel van de richting is fervente watersporters, leerlingen die gepassioneerd zijn door de zee, in een professioneel kader op school en naschools te laten watersporten en hun talent te laten ontplooien. Tegelijk willen we een degelijke opleiding, binnen een ASO-structuur voor deze leerlingen voorzien. Na de 1ste graad A-stroom in De Haan krijgt de richting een vervolg in de sportwetenschappen in dezelfde school, maar dan in de vestiging in Blankenberge. De sporten die in het pakket zitten zijn: golfsurfen, windsurfen, zeilen, bodyboarden, zeilwagen, stand up paddle, kayak op zee, powerkiten, zwemmen in zwembad en in zee, stage op een zeiljacht. De Vlaamse Yachting Federatie (VYF), ondersteunt mee de opbouw van de richting en ook VVW InsideOutside (Spuikom Oostende), Twins surfclub Bredene en de Royal Scarphout Yachtclub Blankenberge zijn de partners die de leerlingen op een professionele manier kennis laten maken met de sporten

De reizende tentoonstelling vormt de ruggengraat van dit project. De initiatiefnemers plaatsen nautische en andere rivier gebonden relicten in een historische context en lichten per gemeente een aantal thema’s uit de watergebonden geschiedenis. De rode draad doorheen dit erfgoedverhaal zijn de vroeger veelvuldig aanwezige scheepswerven, zaten en killen.

‘Onder andere via #tijkeert en facebookpagina “Het tij keert – Watergebonden erfgoed langs de Rupel” en watererfgoed@trvl.be zijn we op zoek naar anekdotes en ongekend foto- en videomateriaal’, weet Joris Wachters, voorzitter van de Projectvereniging Erfgoed Rupel.

De tentoonstelling zelf is breed en belevingsvol opgevat. Hoek- en staande panelen (25), kisten met alaam en videoschermen (samen 20), een audiozuil met getuigenissen, een overzichtskaart van alle gekende scheepswerven lang de Rupel vormen samen een stijlvol en divers geheel.

Deze tentoonstelling gaat 2 jaar op reis langs alle partnergemeenten. Steeds bouwt de lokale partner verder rond de tentoonstellingsruggengraat. Zo diept men in Boom bvb het aspect van de bruggenbouwers verder uit, is er een belevingsfeest langs de vallei van de Benedenvliet in Schelle met o.a. oog voor de verdwenen scheepswerf Jacobs en Zonen en legt men in Hemiksem de link tussen 25 jaar Gilliot- en Roelantsmuseum en transport van tegels via de Rupel.

Om bezoekers actief te betrekken zijn er een reeks klapluikjes aangebracht. Er is ook “een evolutietafel” en een “kinderroute”. We nodigen bezoekers uit tot een dialoog met het verleden en heden van de Rupel.

Twee jaar op reis

Alle info & boekingen via toerisme@trvl.be.

INTERNATIONAL NAUTICAL SERVICES Onafhankelijke scheepsexperts en taxateurs ■

Aankoopkeuring

Schade expertise

Verkoop en herstelling van:

Bouwbegeleiding

- Schroeven en aslijnen - Vaanstandschroeven - Hydraulische besturing - Anodes - Elastische koppelingen - Motorsteunen - Boeg- en hekschroeven - Motoren en koppelingen - Hersteldienst schroeven - Winterberging

Transport van schepen

HAVENLAAN 84 B-9060 ZELZATE Tel: +32(0)9/345 61 71 Fax: +32(0)9/345 61 47 E-mail: info@carronmarine.be

www.carronmarine.be

www.ins-survey.com Grimaldilaan 69 B-2940 Stabroek Tel. +32 (0)3 568 81 69

info@ins-survey.com

INS Nederland ‘s-Hertogenbosch +31 (0)800 40 80 160

Bootmagazine 33 - mei / juni 2013  

Bootmagazine, tijdschrift voor watersport en -recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde w...

Bootmagazine 33 - mei / juni 2013  

Bootmagazine, tijdschrift voor watersport en -recreatie met alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde w...

Advertisement