Page 1

BOOTMAGAZINE tijdschrift voor watersport en -recreatie: alles over zeiljachten, motorboten en toervaren in België, Zeeland en de wijde wereld Driemaandelijks - Jaargang 9 - editie 4 okt. - nov. - dec. 2014 / € 4,90

De tunnels van Canal de Saint-Quentin

Vaarimpressie

Sea Ray Sundancer 305 en 350 SLX

Powerboat race Cowes - Torquay 2014 Op e Op n wa en

te r. .. es t

ge

Refit wordt ‘big’ business

1

Toervaren

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

# 39 Reisreportages Riviercruise Straatsburg - Wenen Op expeditie naar Sud de France


Création graphique : Rémi Bélair © Studio PRK - Photo Getty Images

E BADGO PR ORT

P PASS’ QUE* I NAUT

*BOAT INDUSTRY PROFESSIONALS, INFORMATION AND BADGE ORDER: WWW.PASSPORTNAUTIQUE.COM


In dit nummer

blz. 4

blz. 8 Refit wordt ‘big’ in bootbusiness

blz. 16 Vaarimpressie: Sea Ray Sundancer 305 en 350 SLX

3

Thomas Vandamme (driver) en Jean-Piere Neels (throttles) van het Marine Technics Racing Team werden met hun Birretta Due de eerste buitenlanders in de powerboatrace Cowes-Torquay 2014. De ‘Vector Martini’ ging als eerste over de finish in Cowes met een gemiddelde van 106,33 km/u. Smokin’ Aces werd tweede. (foto:Raymond Wiggers)

Het lijnenplan van de Sundancer 305 en de Sea Ray 350 SLX liegt er niet om, ze zijn duidelijk familie van elkaar. Wel met een eigen karakter. De Sundancer wordt gecatalogeerd als sportcruiser, de 350 SLX als dagcruiser.

Colofon: Bootmagazine Belgium -

blz. 20

driemaandelijks, 4 x per jaar

Special:

www.bootmagazine.be met gratis online

REISREPORTAGES

editie: BOOTmagazine PLUS

Drie reisreportages in dit nummer. Op expeditie naar Sud de France, de verkenning van de tunnels van het Canal de Saint-Quentin en een riviercruise van Straatsburg naar Wenen.

Hoofdredacteur: Leo Van Dorsselaer mob. + 32 (0)475 67 03 02 Medewerkers: Jef Beernaeert, Paul Bolsius, Marleen De Geest, Bart Deruyver, Herwig De Weerdt, Luc Hennebel, Georges Janssens, Tristan Van Dorsselaer (vormgeving). Coverbeeld: Sea Ray Sundancer 305 by Power Boats Center, Izegem

pg. 04

Powerboat race Cowes - Torquay 2014

pg. 08

Refit wordt ‘big’ bootbusiness

pg. 12

Toervaren: Tikoyo gaat ondergronds

pg. 16

Vaarimpressie: Sea Ray Sundancer 305 en 350 SLX

Redactie & administratie: KIM vzw /Bootmagazine - Zemstweg 10 B-1850 Grimbergen-tel. +32 (0)15 61 11 52 mail: editor@bootmagazine.be Advertenties nautische sector: Carine Devogelaere, Blankenberge +32 (0)475 34 30 20

pg. 20

Riviercruise... schipper op dieet

pg. 24

Riviercruise: langs Rijn, Main en Donau, van Straatsburg naar Wenen

pg. 30

Restauratie bakdekker (1927), een parel op de Dender

pg. 32

Het beste van de watervogels vind je op bed

pg. 36

Op expeditie naar Sud de France

pg. 41

Wijn aan boord: selectie Nieuw-Zeeland

Advertentiewerving mediacentrales & reclamebureaus: Cprojects, Antwerpen - Peter De Vester +32 (0)497 55 15 41 Individuele abonnementen in samenwerking met de vzw Vlaamse Pleziervaart Federatie, zie: www.VPF.be Groepsabonnementen, zie www.bootmagazine.be Verantwoordelijk uitgever: L. Van Dorsselaer, Zemstweg 10 B-1850 Grimbergen

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

Powerboat Race Cowes Torquay

Naast het ‘custom build’ segment is er nog een markt die aantrekt in de botenbranche, deze van de refits. Bootliefhebbers zijn steeds vaker bereid om te investeren in de vernieuwing of aanpassing van hun jacht aan de eisen van vandaag. Meer comfort, meer bedieningsgemak, het kan allemaal dankzij een degelijk uitgevoerde ‘refit’.

Editoriaal: ,,Realiteitszin treft watersportsector midscheeps.” Lees het editoriaal in BootMagazine Plus, de gratis online bijlage op www.bootmagazine.be


Powerboat racing

Birretta Due voluit in powerboat race Co

4 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Birretta Due, 1.200 pk krijgen de vrije hand.

De Cowes-Torquay-Cowes powerboat race is de oudste nog lopende powerboatrace in de wereld. Destijds gestart in 1961 door Sir Max Aitkin,nadat hij meedeed aan de Miami-Nassau Powerboat Race in Amerika. Sir Aitkin was een gerenommeerd jachtpiloot in wereldoorlog II. Na de oorlog nam hij het bestuur over van het familiebedrijf, de Daily Expres. Hij was medestichter van de London Boat Show. Dus duidelijk uit het goede hout gesneden en nu zorgt zijn familie er voor dat de race jaar na jaar verder gaat met telkens de nodige aanpassingen om up to date te blijven. Het is nog steeds zijn echtgenote Lady Violet die de prijsuitreiking verzorgt, pure traditie. Het powerboat racen leeft duidelijk op ‘the Isle of Wight’ en heel de zuidkust van Engeland kijkt uit naar dit jaarlijks evenement.

D

e Birretta Due is de raceboot van het Marine Technics Racing team uit Zeebrugge, een 42 voet ontworpen en gebouwd door racelegende Fabio Buzzi, met twee Cummings motoren, goed voor 1.200 pk. Piloot Thomas Vandamme brengt verslag uit van hun wedervaren. Donkergrijs is de hemel als we aankomen in Southampton. Vrijdag 30 augustus, vroeg vertrokken thuis, om 6 uur maar een uurtje in pand gekregen tot we terugkeren. Rond de middag, aan de oevers van de riviermonding komen we aan in een van de wel honderd jacht bedrijfjes die aan de havenmonding liggen en we voelen er ons onmiddellijk thuis. Onze Patrick en Danny staan er met de Birretta Due te wachten, ze waren donderdag reeds vertrokken, naast de Silverline, een Buzzi van Drew Langdon die zoals altijd naarstig aan het werk is om de boel samen te houden. Hij racet nu met zijn zoon Ali, de jongste racer in competitie, fantastisch. Wil je Drew spreken kijk dan in de machinekamer van zijn boot, daar is hij altijd te vinden. Het welkom is zoals altijd hartelijk. In de kraan hangt de Vector Martini, de gedoodverfde winner van de race. Ontworpen en gemaakt voor de “London To Monte Carlo” die jammer genoeg niet doorging als race, maar een prachtige boot, getekend door de bekende Ocke Mannersfelt, de Zweedse jachtontwerper, die de Batboat tekende, ondertussen een zeer bekend design.

Tekst: Thomas Vandamme Foto’s: Nigel Barnett / Tim Tapping.

De start in Cowes, over Solent racen tegen 120 tot 160 km per uur. Birretta Due in 4de positie.

Heiligdom van het Powerboat Racen Ondertussen wachten we op Driver’s (de kleine yachtwharf ) onze beurt af om onze Birretta Due in het water te laten. Dit gebeurt vlot en met de nodige professionaliteit. In de loop van de late namiddag steken we met de Birretta Due de Solent over naar Cowes, het Heiligdom van Powerboat Racen: Cowes, The Isle of White, de zetel van de BPRC, de British Powerboat Racing Club. Het water is wat woelig maar dat kan geen kwaad, even het ritme terug vinden, sinds Noorwegen zijn we immers nog niet op zee geweest en zo varen we in Cowes de haven van de Royal Yacht Squadron, binnen, “One of the most prestigious yachtclubs in the world,” gesticht 1 juni 1815. De meeste boten liggen er en het wordt terug een prettig weerzien met de andere deelnemers. Het haventje ligt praktisch vol en we draaien en keren tot we goed liggen. Eindelijk ter plaatse. Nog het hotel opzoeken, samen avondeten en na de nodige pints gaan slapen, in de Fountain Inn, ondertussen ons stamhotel geworden.


Reportage

owes-Torquay “One Mean Piece of Water” De zuidkust van Engeland, tussen de Solent en Devon staat bekend als “One Mean Piece of Water”. Haar reputatie om boten en bemanningen af te straffen is de laatste 2 jaar wat minder omdat het telkens redelijk weer was maar toch. Inderdaad de eerste 4 jaren dat we meededen met de eerste Birretta was het telkens slecht weer en dan krijg je daar een pak rammel.

Thomas Vandamme Jean-Pierre Neels Marijke D’Hondt Patrick Gequiere Danny Viaene Marc Vereecken Volledige uitslag: http://cowestorquaycowes.co.uk/

Drie trofeeën voor Thomas Vandamme en Jean-Pierre Neels, derde in hun klasse

en eerste buitenlan-

ders. Lady Violet, de echtgenote van de stichter van de race verzorgt nog steeds de prijsuitreiking.

Tweede plaats voor Smokin’ Aces, eveneens Ilmor-motoren, 1.250 pk.

voor 9 klinkt het kanonschot, afgevuurd door Tim Powell, een legende in powerboatracen. De gele vlag omhoog en de aanloop naar de start begint, we gaan in plané en tegen een 60 km per uur lijnen de boten op, links komt Silverline gevaarlijk dicht aanzetten, nog geen meter afstand, rechts Barwood, en de snelheid bouwt op tot we 90km per uur varen, de gele vlag verdwijnt, de groene verschijnt en weg zijn we. Als een versleten kasseiweg De krachtiger boten versnellen nog een stuk en we brengen onze 9,5 ton ook op topsnelheid, ongeveer 120km per uur. We razen de Solent af, er zijn kleine golfjes het is alsof je op een versleten kasseiweg rijdt, de boot stampt zich een weg naar Hurst castle waarbij we de beide Scorpions inhalen, en vol gas doorvliegen. Aan de Needles, bij het verlaten van de Solent, wordt de zee al heel wat onrustiger, de zwel van de vorige twee dagen slecht weer zit er nog duidelijk in en we moeten wat gas terug nemen, de flaps wat naar beneden trimmen om de boot in evenwicht te houden. We vinden het goede ritme en zij begint van golf naar golf te springen, meestal lukt dat goed maar soms kom je wat te kort en slaat zij tegen de volgende golf of vliegt ze erover met een harde klap, maar het gaat goed, we vinden een goede cadans tot we door de rumbles gaan, slag hier, slag daar en dan weer verder. Partland vlot gepasseerd en zo maar verder, wisselende zeeën, geconcentreerd varen tot een 30 km voor Torquay waar het rustiger wordt en we vlot kunnen doorvaren. Ondertussen wil de stuurboord motor niet echt mee, hij haalt maar 2500 toeren meer in plaats van 3000, de bakboord wil dan ook niet echt meer mee en we moeten een 10 knopen snelheid inboeten. We komen toch goed aan in Torquay, 5e over all, 3e in onze klasse, niet slecht. Gemiddelde snelheid 90 km per uur of 48,87 knopen, eigenlijk niet slecht het weer was wel redelijk goed maar sommige plaatse op zee was het toch woelig. We worden goed ontvangen in Torquay, het is er feest.

Om 12.45 opnieuw een korte briefing en terug in de boot, de start wordt gegeven, wat te laat en nogal rommelig, het bleek een hele klus om de baai vrij te krijgen van de honderden bootjes die er op uit waren om de start van dichtbij mee te maken. Volle snelheid terug naar Cowes en dat verliep zeer goed, terug enkele wat moeilijker stukken maar over het algemeen een vlotte reis terug. We waren in de Solent volop aan het cruisen voor dat we het echt beseften. Terug 5e over all, en definitief 3e in onze klasse, de eerste buitenlanders.

5

17 powerboten, meer dan 25.000 pk Zondagmorgen vroeg uit de veren, 6 uur opstaan, 6u30 ontbijt, 7 uur naar de boot, 7u45 een laatste weatherbriefing, en om 8u30 tegen max 6 knopen uit de haven naar de muster zone, een beetje ten oosten van Cowes in de Solent. Zoals vroeger wordt de start terug gegeven voor Cowes op de Solent. De supportboten moeten de Solent vrij krijgen van zeiljachten om ons door te laten, 17 powerboten, samen meer dan 25000 pk die over de Solent jagen tegen snelheden tussen 120 en 180 km per uur, dat is niet niks. Omstreeks 5

Marine Technics Racing Team:

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

Attesten en licenties Ondertussen is het zaterdag geworden in Cowes, dag van voorbereiding en administratie, registreren, alle papieren voorleggen, licenties, verzekeringen, toelatingen om te racen, attest VHF, attest Sea Survival, enz. Je begint er niet aan zonder goed voorbereid te zijn en dat is maar goed ook. Powerboats om op zee te racen, long-distance, staan bekend als de gevaarlijkste en krachtigste race machines in de wereld. Deze onder controle houden op zee in soms extreme omstandigheden vraagt kennis, ervaring en zelfbeheersing. Dit is powerboatracing, dat is de uitdaging. Zaterdagavond, 18 uur verplichte briefing, de laatste details worden door gegeven en nu enkel nog aftellen.


Nautische berichten

Nieuwe website Channel Sailing

Channel Sailing wil de drempel naar de zeilsport verlagen. Zeilen heeft onterecht de naam van een dure en “luxe-” sport te zijn. Bij Channel Sailing huur je al een zeiljacht (incl een ervaren schipper) met een capaciteit van 6 personen vanaf 220€ voor een dag!

6 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Channel Sailing is het grootste zeiljachtenverhuur bedrijf aan de Belgische kust en zet haar nieuwe website online. Het oogt mooi en is zeer overzichtelijk geworden. De detail van het aanbod van Channel Sailing wordt duidelijk aangegeven via verschillende pagina’s: Verhuur, Meezeiltochten, B2b en events, Opleidingen, Buy & Charter Het vaarseizoen gaat richting de rustigere maanden. De drukke maanden zijn voorbij en de nieuwe eigenaars van Channel Sailing kunnen terugkijken op een succesvol eerste seizoen.

Mercator Marina 10 jaar jong Zaterdag 30 augustus vierde de Mercator Marina CVBA haar 10 jarig bestaan. Tot 2004 was het de stad Oostende die de uitbating deed van de Marina, maar door de te hoge kosten zocht zij een organisatie die de uitbating wou overnemen. De RNSYC voelde zich geroepen en een CVBA werd opgericht waarvan de aandeelhouders allen lid moeten zijn van de club. Onmiddellijk werd onder impuls van Patrick Degryse , de eerste voorzitter, een programma opgestart om de uitgeleefde installaties weer op niveau te brengen . Vandaag zijn reeds vele verbeteringen uitgevoerd. Nieuwe plankbedekking , individuele water en elektriciteitsverdeling, Wifi, langere catways aangepast aan de grotere boten en nieuw sanitair maken van de marina een plaats waar het prettig verblijven is. Nieuwe investeringen

Toch staat de Marina niet stil. Nieuwe investeringen in camerabewaking en vervanging van de oude pontons staan nu op het programma. Al deze investeringen gebeuren met eigen kapitaal, zodat de CVBA een gezonde financiële structuur kan voorleggen .

Een bezettingsgraad van 70%, 90% van de offerteaanvragen worden omgezet in bestellingen, een forse stijging in het b2b volume en … tevreden klanten! De klanten zijn, naast Belgen, vooral Duitsers. Dit zijn meestal zeer goede zeilers die de Noordzee-ervaring willen opdoen.

De vloot van 8 jachten van Channel Sailing ligt in de gemakkelijk bereikbare jachthaven van Zeebrugge. www.channelsailing.be ; info@channelsailing.be Piet Lescrauwaet - piet@channelsailing.be 0477-676945

Neptunus op de afspraak

Op zaterdagmorgen begon onze feestdag onder een druilerige regen met een schippersbriefing op de Mercator. De afwezigen zouden later op de dag moeten vaststellen dat ze zoals meestal ongelijk hadden. Het weer verbeterde en alle activiteiten zijn vlot kunnen doorgaan. Na een opgelegd parcours voor Oostende waarbij reeds een aantal opgaven dienden te worden opgelost kwam de opgelegde voorstelling van de op elk schip als Neptunus verkleed bemanningslid. Ongelooflijk hoe creatief sommigen daarbij naar voor zijn gekomen. De verdere namiddag hadden de bemanningen nodig om antwoorden te zoeken op een reeks gestelde vragen . Op de talrijk bijgewoonde avondreceptie op het terras van de RNSYC werden de winnaars in de champagne gezet en werden de grote verhalen en belevenissen van de afgelopen dag verder besproken . Vele deelnemers hebben gevraagd in de toekomst elk jaar een dergelijke dag te organiseren. Gezien het succes zeker een overweging waard. Misschien tot volgend jaar….. Meer informatie: www.mercatormarina.be

Eerste nautisch bedrijvencentrum in België geopend in Nieuwpoort Op 18 juli werd in Nieuwpoort de nieuwe jachthaven ‘Westhoek Marina’ officieel in gebruik genomen. Het gloednieuwe havengebouw doet ook dienst als eerste nautisch bedrijvencentrum van ons land. De 80 vlottende aanmeerplaatsen op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. worden nog dit najaar uitgebreid met een technische zone , een slipway en bijkomende aanmeervoorzieningen. De aanmeersteigers werden gebouwd met duurzame materialen. De steigers zijn door de zachte helling van de looppaden erg comfortabel voor de gebruikers en ook toegankelijk voor andersvaliden. Aan een langsteiger van 240 meter werden vingersteigers van verschillende lengtes bevestigd. Zo kunnen in de toekomst verschillende types pleziervaartuigen aanmeren. Daarnaast werd ook de omgeving van het jachthavengebouw volledig heringericht. Jachthaven Westhoek Marina in Nieuwpoort werd ontwikkeld in samenwerking met de Vlaamse waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV. Het project werd ook ondersteund door het Europese Interreg 2 zeeën project Yacht Valley. Meer informatie: www.westhoekmarina.be


DESIGN THAT PERFOR

46

LONG CRUISE

THE NEW

LONG CRUISE

De Grand Soleil zeiljachten worden gebouwd door de Italiaanse kwaliteitswerf Cantiere del Pardo

Exclusief importeur Benelux: Dali Sailing, Antwerpen Oplevering en servicepunt: Breskens Yacht Service Middenhavendam 3 - 4511 AX Breskens ralph@breskensyachtservice.eu T +31 117 383126 M +31 6 132 07 913

Verkoop Nederland: For Sail Yachting Marina Port ZĂŠlande - Kabbelaarsbank steiger K1 - 3253 ME Ouddorp t: +31-111-676131 - f: +31-111-676185 - info@forsailyachting.nl

Grand Soleil Benelux www.grandsoleil.be / www.grandsoleil.nl


Reportage

8 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Refit wordt ‘big’ in bootbusiness De verkoop van nieuwe serie productie boten loopt niet zoals de Europese werven het zouden wensen. Naast economische factoren spelen nu ook politieke elementen een nefaste rol op de nieuw ontgonnen markten en dat drukt de omzet. In de top van het gamma, de plus 60 voet luxe cruisers, blijkt er wel nog wat beweging te zitten. Het gaat hier doorgaans om semi of volledig maatwerk. Maar naast het ‘custom build’ segment is er nog een markt die aantrekt in de botenbranche, deze van de refits. Bootliefhebbers zijn steeds vaker bereid om te investeren in de vernieuwing of aanpassing van hun jacht aan de eisen van vandaag. Meer comfort, meer bedieningsgemak het kan allemaal dankzij een degelijk uitgevoerde ‘refit’.

D

e refit markt is een apart segment waar niet zomaar elke werf kan op inpikken. ,,Het omvat echt wel wat meer dan de revisie van een motor”, aldus Ralph Berkmans, operationeel directeur Breskens Yacht Services . In 2008 werd deze werf in handen genomen door een team Antwerpse ondernemers die zich niet op de bouw van jachten toelegde, maar resoluut voor een service aanpak opteerde, zowel in de professionele markt als in de pleziervaart. En dat blijk tot vandaag een juiste keuze te zijn. Het bedrijf is onder meer opgenomen in het schade herstel netwerk van Delta Lioyd. Dit betekent dat ieder varend jacht verzekerd bij Delta Lloyd dat schade oploopt, zorgeloos zijn boot bij Breskens Yacht Service kan laten herstellen. Het heeft wat tijd gevraagd voor de werf tot het inzicht kwam welk potentieel de refit markt bood. Naarmate de verkoop van nieuwe boten in dalende lijn ging, steeg de vraag naar refit operaties en die opportuniteit liet Breskens Yacht Services niet liggen.

Om een refit te kunnen realiseren moet een werf heel wat in huis hebben, opslag, kraanwerk, uitrusting, materiaal - en technische kennis en vooral ook ervaren vakmensen.

mermannen worden steeds schaarser, binnen afzienbare tijd wordt dat een knelpuntberoep.” Klassiekers of custom build Komt elke boot nu in aanmerking voor een refit? ,,In feite wel,” aldus Ralp Berkmans, ,,maar men moet er op toezien dat men vertrekt van een intrinsiek goede basis. Anders is nieuwbouw een betere optie. We zien wel dat onze belangrijkste realisaties stuk voor stuk klassiekers betreffen. In de productieboten zijn dat de topmerken waaronder Swan, Baltic, Oyster...

Zijn tal van andere werven niet tot dezelfde vaststelling gekomen? ,,Niet iedereen kan een refit service aanbieden, daarvoor moet je heel wat in huis hebben. Wij beschikken over een scheepslift met een capaciteit van 80 ton, mobiele kraan, hoogtewerker, een spuit- en stralingscabine voor jachten tot 60 voet en 7.000 m² bootstalling. Dat maakt heel wat mogelijk. Maar dat alles betekent niets zonder de vakmensen, zij vormen de sterkte van onze werf. Onze mensen hebben hun hele leven in de jachtbouw gewerkt, zij zijn in hun vakgebied top professionals en dankzij hen kunnen wij de perfecte refit realiseren”, benadrukt Ralph Berkmans. ,,Bij een refit komen dan ook tal van technieken kijken, denk maar aan maken van nieuwe onderdelen in rvs of aluminium, complexe laswerken of het werken met composietmaterialen op basis van vacuüm injectietechniek. Steeds vaker wordt carbon gebruikt. Maar daarnaast is de expertise van de klassieke scheepstimmerman nog steeds ontzettend belangrijk. Goede scheepstim-

Tekst: Leo Van Dorsselaer.

Daarnaast krijgen we ook custom build jachten binnen met een paar tientallen jaren op de teller. Die hebben doorgaans aan degelijkheid nog niets ingeboet, maar vandaag is de ontwikkelingen op vlak van zeilvoering en elektronica dermate groot dat een refit een modern schip oplevert met alle gebruiks- en leefcomfort van vandaag. Dat alles zonder afbreuk te doen aan de mooie klassieke lijnen en zeewaardigheid van het jacht. We hebben ook al refits gerealiseerd van groot tot klein, van een Volvo Ocean Racer tot sportbootjes. Onlangs hebben we een J-122 volledig aangepast aan de wensen van de eigenaar. “ Het kostenplaatsje van een refit kan hoog oplopen, niet? ,,Dat kan inderdaad, maar de klant krijgt bij


wijze van spreken een nieuwe boot, strak in de lak met een gelikt teak dek, niet van nieuw te onderscheiden, soms zelfs nog met een paar esthetisch extra’s wat betreft kleur en striping. Met een volledig up-to-date uitrusting op elektronisch en zeiltechnisch vlak. Het is de klant die beslist hoe ver hij wil gaan. Belangrijk is dat je als werf een antwoord biedt op de wensen en verlangens van de klant.”

De meest recente refit waar de werf behoorlijk trots op is, betreft een Amel Super Maramu, een 54 voeter, bouwjaar 1994. Het zeiljacht wordt dit jaar dus net 20 jaar, tijd voor een grondige update, besliste de eigenaar. De Amel wordt door de gelijknamige werf gebouwd in het Franse La Rochelle en de jachten genieten een stevige reputatie als blue-water cruisers. Men treft ze aan op alle wereldzeeën. Na een motorrevisie kreeg de Amel niet alleen een elektronische update, ook op esthetisch vlak werd fraai werk geleverd. Het interieur kreeg een grondige make over. Het dek werd volledig bekleed met een prachtig uitgewerkt teak patroon met grijze naden. De masten kregen een nieuwe laklaag en North leverde 3DL zeilen. Een op maat gemaakt boeganker siert de piek. Er werd een gecombineerd hek- en boegschroef systeem ingebouwd waardoor op basis van gps signalen de boot ter plaatse kan blijven liggen en het aan- en afmeren stressvrij verloopt. Zelfs al het touwwerk werd op kleur gemaakt. Aan deze refit hangt een aardig prijskaartje, een investering die men moet zien in het licht van de nieuwprijs van dit zeiljacht die in de buurt van 1 miljoen euro ligt. De prijs van een refit is te verdedigen wanneer de intrinsieke waarde van het jacht dit verantwoordt. Die waarde kan zowel historisch als emotioneel zijn of geïnspireerd door het exclusieve kwaliteitsimago van het jacht. Meer informatie over refit mogelijkheden: Breskens Yacht Services Tel. +31 117 383126 - Mob. +31 6 132 07 913 info@breskensyachtservice.eu - www.breskensyachtservice.eu

De Amel Super Maramu kreeg onder meer een vakkundig gelegd teak dek, een op maat gemaakt boeganker en subtiele kleuraccenten.

9

Tenslotte is het belangrijk dat een refit binnen een redelijke termijn kan afgewerkt worden. Als klanten een langere tijd hun boot moeten missen omdat eraan gewerkt wordt, dan is dat niet prettig. Met genoeg gespecialiseerde medewerkers in huis in de verschillende vakdomeinen kan Breskens Yacht Service zowat elke grondige refit binnen de drie maanden realiseren. ,,Maar capaciteit en snelheid gaan nooit ten koste van de kwaliteit die wij afleveren”, besluit Ralph Berkmans. De vele refits die de werf de laatste paar jaar op haar actief heeft, zijn als het ware varende ambassadeurs van deze professionele aanpak.

Refit Amel Super Maramu, bouwjaar 1994

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

Vergelijk refit met verbouwing ,,Soms is een klant gewoon gehecht aan zijn boot. Na 10 of 20 jaar wil hij toch eens wat anders, maar hij heeft geen zin in een nieuwe boot omdat hij zo vertrouwd is met zijn bestaand vaartuig. Ik vergelijk een refit vaak met een verbouwing van en woning. Na een aantal jaren willen mensen hun interieur aanpassen of opfrissen, de indeling van de kamers anders bekijken, een nieuwe keuken of een veranda plaatsen… Bij een refit kunnen vergelijkbare stappen doorlopen worden.”


Nautische berichten

Delta Marina 50 jaar

10 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Jachthaven Delta Marina in Kortgene aan het Veerse Meer is 50 jaar geleden gestart als eerste moderne marina in Nederland. Een bij uitstek familiejachthaven met veel Belgische gasten op een beschutte idyllische plek aan het Veerse Meer. Na de totstandkoming van het Veerse Meer en het gereedkomen van de eerste Deltawerken aan beide zijden van de Zandkreek, kwam dit prachtige watersportparadijs tot ontwikkeling. Jachthaven Delta Marina ligt bij Kortgene op een mooie groene en beschutte plek. Deels in de oude heringerichte Landbouwhaven, nu Binnenhaven genoemd. Met mediterrane uitstraling door de moderne steigers en de bebouwing rondom. Al vanaf het eerste begin komen er veel Belgische gasten (nu ruim 60%). Naast Nederlandse maken ook Duitse, Franse en Engelse gasten graag gebruik van de haven en het mooie vaargebied. Delta Marina is een full service jachthaven met veel voorzieningen. Er is veel aandacht voor veiligheid,

Ouderhoek, 100-jarige in Antwerpen De Ouderhoek van Leon Verhaegen is 100 jaar geworden. De Ouderhoek is een mengeling van een poon en een Zeeuwse boeier en werd gebouwd in 1914 op de werf De Amstel in Amsterdam. Een eikenhouten schip van 10,55 m lang op 4,05 m breed.

privacy, duurzaamheid en milieu. Er zijn ca. 700 ligplaatsen met alle (sanitaire) voorzieningen, een kraan, een Service Center (o.a. Volvo Penta), spuitcabine, een Watersportwinkel met technische artikelen en kleding, een verhuurbedrijf van schepen (Waterfront Jachtcharters), een speeltuin met kleine kinderboerderij. En als horeca Watersport

eetcafé BooT en restaurant Het Veerhuis. Een op het water gericht (sta)caravanpark (ruim 50 plaatsen) maakt het watersportcentrum compleet. Delta Marina B.V. - Veerdam 3 4484 NV Kortgene - www.deltamarina.nl homeport@deltamarina.nl - +31 113 30 71 71

zijn botenverzameling. In het Bootmagazine van april-mei-2010 hebben we reeds ruim aandacht besteed aan het schip. Wat erg opvallend is dat het interieur werd uitgewerkt door Lion Cachet, één van de grondleggers van de Art Nouveau in Nederland.

De eeuweling ligt in de museumhaven Bonapartedok vlak naast het MAS in Antwerpen.

Ook de buitenafwerking is een prachtig staaltje van houtsnijwerk. Laat dit alles dan nog geaccentueerd worden door wat goudverf en je krijgt een geweldig waw-gevoel.

Het schip kwam in handen van de huidige eigenaar zo ongeveer 25 jaar geleden. Leon Verhaegen, een kunstverzamelaar uit Schilde, begon hiermee aan

Is het een poon of is het een boeier: dit is voer voor specialisten. Voor ons is het en blijft het een pracht van een schip.

Trintella Yachts te boek Trintella Yachts, Hollands Glorie uit Brabant geeft een rijk beeld van de ontwikkeling van Jachtwerf Anne Wever, later Trintella Shipyard uit ‘s Hertogenbosch waar sinds 1952, met veel passie voor vakmanschap, zeewaardige en luxe zeiljachten zijn gebouwd. Hoewel in 2002 de activiteiten van de werf gestopt zijn, leeft de merknaam Trintella met het behoud van deze duurzame jachten nog lang voort. In 1964 is met de start van de serieproductie in polyester. Ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van deze merknaam levert de auteur, Peter van der Waa met dit fraai vormgegeven boek een waardevolle bijdrage aan het behoud van het merk Trintella. Het boek is te verkrijgen via de website van de Trintella Vriendenkring: www.trintella.org voor een prijs van € 27,50. Exclusief verzendkosten. ISBN nummer: 978-90-9028101-8.


Kattendijksluis september 2011�

“Opening vernieuwde

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

11

Boothandelingen tot 38 ton

2011-2012 Winterberging 2014-2015 Winterberging 2012-2013 Reserveer tijdig! Reserveer tijdig Rerserveer tijdig! !

Jachthaven Antwerpen

Jachthaven Antwerpen

Linkeroever

Willemdok

Thonetlaan 133 2050 Antwerpen Tel. +32 3 219 08 95 Fax +32 3 211 08 14 Email jachthaven_linkeroever@skynet.be

Godefriduskaai 99 2000 Antwerpen Tel. +32 231 50 66 Fax +32 232 46 01 Email jaw@telenet.be

Algemene administratie: rycb@rycb.be

www.jachthaven-antwerpen.be


Toervaren

12 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Met de zon als compagnon (slot)

Ti Koyo gaat ondergronds

Tijdens de prachtzomer van 2013 zijn we nu reeds enkele weken onderweg door België en Frankrijk. We zijn intussen stilaan aan de terugtocht toe. We vertrekken waar we in ons vorige verhaal eindigden, in Bourg-et-Comin, op het Canal de l’ Oise à l’ Aisne.

poepsimpel! Toch vertikt een sluis het om in werking te treden, ‘t is te zeggen, ik heb op het verkeerde knopje gedrukt, stom! De sluis staat open aan de onderkant en wacht nu op invaart… die er niet is. Via het intercomsysteem op de sluis probeer ik de VNF (sluisbedieners) om hulp te vragen maar krijg een automatieke madam (antwoordapparaat) aan de lijn die mij niet helpen kan. Dan maar proberen met de truken van de foor. Met een tak bedek ik het elektrische oog een 10 tal seconden en simuleer zo de niet opdagende opvaart. Nu de sluis proberen op gang brengen door de blauwe stang te bedienen. En jawel, de deuren gaan dicht. De uitvaart simuleren we met het beproefde tak trukje. Daarna is het onze beurt om in te varen, alles loopt nu op wieltjes, ik kom er met een vingerwijzing van mijn eega vanaf en dien beter op te letten. Hoezo opletten, al het moois langs het jaagpad heb ik toch gezien… Of niet soms?

Za 10 aug.: We verlaten de mooie rustige ligplaats en krijgen kort na ons vertrek reeds een tunnel voorgeschoteld: Le Souterrain de Braye-enLaonnois, een van de 33 tunnels in het Franse waterwegennet, is 2,365 km lang en loopt onder het bekende Chemin des Dames, een spoorweglijn die het tijdens de oorlog zwaar te verduren kreeg. Ook de oude tunnel werd verwoest, de huidige is, naar Franse normen, dus nog nieuw. De tunnel ligt op het waterscheidingstelsel, vanaf nu dalen we richting Abbecourt en eigenlijk naar de Somme en de zee. Net achter de tunnel is een groot kunstmatig meer, dit meer moet de sluizen voorzien van het broodnodige water. Het is ook een plaats voor recreatie en vakantieplezier. Zo 11 aug.: Na een rustige nacht in het plaatsje Pinon, halverwege het kanaal, tuffen we verder. Ook hier treffen we regelmatig wegkwijnende overblijfselen van de ijzeren weg die vroeger werd gebruikt om schepen te jagen. Elektriciteitspalen, weggezakte sporen en overwoekerde wegroestende brugjes vergezellen ons over het volledige traject. Het verkeerde knopje Alle sluizen worden bediend met een télécommande. Dat systeem werkt uitstekend. Met een afstandsbediening die we meekregen bedien je van op je schip de sluis. Er zijn maar 2 keuzeknoppen, stijgen of dalen,

Tekst: Jef Beernaert Foto’s: Eartha Deruddre

Voor afvaart hebben we deze morgen nog wat proviand ingeslagen bij het warenhuis om de hoek, kwestie om scheurbuik aan boord te vermijden. We zijn nu van niets of niemand afhankelijk en kunnen afmeren waar we willen. We doen dit op de splitsing waar je de keuze moet maken tussen het Cnl de la Sambre en het Cnl de Saint Quentin, ver van de bewoonde wereld, zonder storende straatverlichting. We


Toervaren willen namelijk graag de voorspelde regen vallende sterren zien vannacht. Van romantiek gesproken!

13

Di 13 aug.: We liggen hier heel rustig en blijven nog een dagje liggen. We hebben geen voorzieningen zoals elektra en water, maar dat hebben we ook niet nodig. Water hebben we voldoende en als we geen elektriciteit hebben, wel, dan gebruiken we er geen, het leven kan eenvoudig zijn. Met de fiets trekken we in de voormiddag langs het jaagpad naar St-Quentin. Aan de ene kant van het jaagpad loopt het kanaal, aan de andere kant loopt de Somme, je ziet ze niet altijd, ze is er wel, weliswaar nog maar een beek, maar toch reeds met voldoende debiet om het kanaal te helpen voeden. De bron ligt vlakbij in Fonsomme. Het centrum van de stad verrast ons. We hadden verwacht om een grauwe stad te zien, niets is minder waar. Het centrum sprankelt en is mooi verzorgd. Opgeknapte historische gebouwen, winkels, brasseries voor ieders beurs, op de grote markt is zelfs een zandstrand aangelegd, in deze zomerse tijden een waar trekpleister. We vinden er ook een prachtige bakkerij, met open werkplaats en veel te veel lekkers in de toonbank. De plaatselijke jachthaven daarentegen stelt niet zoveel voor. Enkele vaste ligplaatsen in een niet zo aantrekkelijke omgeving nog een eind van het centrum weg. We zien maar weinig bezoekers, nog een geluk dat ons bootje een plaatsje vond wat verderop in de mooie natuur.

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

Ma 12 aug.: Geen vallende ster gezien… of we hebben ons vergist van dag, of door overvloed aan romantiek hebben we de sterren gemist, wie zal het zeggen? In elk geval, we zijn weer onderweg en kozen voor het Cnl de Saint Quentin. Dat is ook niet moeilijk, de Bovensamber is reeds jaren gestremd door een breuk in het pont-canal de Vadencourt. Hier heb je overal tweelingsluizen, maar er is er maar één die in gebruik is, die gaat dan wel uitzonderlijk vlot en zonder geweld. Dat schiet op. We genieten van het wisselende mooie uitzicht langs het kanaal. Hier en daar een mooie kerktoren met wat huizen rond, veel groen, maar niet verstikkend, helder water, af en toe een ligplaats (halte fluvial), maar toch net iets te zuinig. Je kan, en mag, wel telkens aan de sluis afmeren, dat doen we dan ook maar, boven sluis Fontaine, een 7-tal km boven St-Quentin. ‘s Avonds met het brommerke naar ‘t stad op zoek naar een meeneemmaaltijd, in die kleine dorpjes vind je namelijk niets, en ‘t vrouwtje hoeft niet steeds in de potten te roeren. Ik zou eigenlijk ook wel eens kunnen koken, maar de eieren zijn op.

Bij een zelfbedienings-

sluis is het niet onbe langrijk op de juiste knop te duwen...

Souterrain de Braye en Laonnois.

Woe 14 aug.: Het is opvallend dat ook hier weinig passage is. We zien maar een 5-tal jachtjes per dag en tot nu nog geen enkel vrachtschip passeren. Het is niet helemaal verwonderlijk dat dure onderhoudswerkzaamheden uitgesteld worden, van uitstel komt dan weer afstel, met alle gevolgen van dien. Na 5 sluisjes komen we in het bief de partage, het hoogste pand waar de stroming zich opsplitst, noordwaarts loopt het water richting Schelde en Noordzee, zuidelijk naar de Seine en de Atlantische Oceaan. We komen bij de twee tunnels, die van Lesdin, 1098 m lang maar bevaarbaar op eigen kracht, en ‘Le Grand Souterrain’, de tunnel van Riqueval, een gat van 5670 m lang waar je doorheen gesleurd wordt door een toueur, een schuit die zichzelf voorsleept aan een dikke ketting die vastligt op de bodem van het kanaal. Beroemd, berucht en door velen gevreesd, niet helemaal onterecht. Gezien de sterke verhalen die de ronde doen gaan we met een klein hartje en een verscherpte concentratie achter een geladen spits de tunnel binnen. Er bengelen nog 2 jachtjes aan onze kont. De eerste honderd meter verlopen niet naar wens. De spits voor ons loopt met de schroef op van baknaar stuurboord en terug. Wij worden meegetrokken en raken ij zo na de ronde kalkwand. Enkele strategisch opgehangen stootkussens brengen redding. Eens hij de motor afzet loopt alles beter. Een beetje rommelen met de touwen waarmee we aan onze gangmaker vasthangen brengt ons in het midden van het vaarwater. Vanaf dan loopt alles probleemloos. Koffietijd! Na de doortocht vinden we een plaats voor de nacht op een oude kanaalarm in Vendhuile naast een beek achter een graanschuur. Een bord vertelt ons dat die beek l’Escaut is. Bijna onwaarschijnlijk, maar toch de moeite om morgen eens de bron op te zoeken.


Het nietige ontstaan

van de ‘machtige’

14 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Schelde

Do 15 aug.: Na het ontbijt worden de fietsen opgetuigd voor de zoektocht naar de bron van de Schelde. De rit valt echt niet mee, het heuvelachtige karakter van de streek is niet weggelegd voor de papcoureurs die wij zijn. De eerste straat die we aandoen heet Rue du Calvaire, een teken aan de wand! Eens onderweg, op eigen tempo, genieten we desondanks van de mooie omgeving, en, wie zoekt die vindt, we hebben er geen spijt van. De bron ligt in Gouy, een Op amper 5 meter van de bron onooglijk dorpje op ontwaren we reeds een plastic fles… het plateau van Saintde Schelde krijgt maar een korte Quentin, niet eens zo ver van de tunnel, op maagdelijke loop toebedeeld! 97 meter boven de zeespiegel. Het glasheldere water stroomt uit een klein tunneltje op een plaats niet ver van een vroegere abdij. Opvallend is enerzijds het plaatselijke monument, geschonken door ‘Port of Antwerp’ en anderzijds het bordje waarop te lezen staat dat het verboden is om vuil in de Schelde te werpen??? links: centrum van Ze moesten eens weten! Saint Quentin. Op amper 5 meter van de bron ontwaren we reeds een eerste plastic rechts: De Schelde fles …De Schelde krijgt maar een korte maagdelijke loop toebedeeld! dichtbij de bron.

Als we in de namiddag verder varen zien we dat de jonge Schelde, hoe klein ze hier ook is, toch reeds een overloop heeft naar het hoogste pand in het kanaal. Dat betekent dat een deel van het Scheldewater ook onherroepelijk wordt afgevoerd naar het Seinebekken. We houden halt in Vaucelles, vlakbij de cisterciënzerabdij met Europa’s grootste kappitelzaal die ook bezocht kan worden. We laten deze beker aan ons voorbij gaan, gezien hier geen trappistenbier gebrouwen wordt. Fransen hebben een andere cultuur en geven het Scheldewater de vrije loop, want ook hier is een bron met kristalhelder water die de rivier helpt voeden. We liggen hier niet alleen, een jong NieuwZeeland’s stel met twee peuters vindt naast ons plaats met een aftandse trimaran. Ze zeilden niet de oceaan over maar kochten het ding 3 weken terug in Engeland. Het is hun eerste vaarervaring. Ze trotseerden niettemin reeds de onvoorspelbare Noordzee en zijn nu op weg, binnendoor, naar de Middellandse Zee. De equipage bestaat uit 6 fenders en 4 touwen, 2 lange en 2 korte, maar de kinderen dragen wel een zwemvestje. Van lef gesproken! Vr 16 aug.: In Frankrijk blijkt het ’s morgens soms een hele krachttoer om brood te vinden, en die baguettes zijn na een dag echt niet meer te vreten. Lang niet elk dorp heeft zijn bakker, een postkantoor daarentegen wel. Op die momenten biedt het brommerke uitkomst. Na wat rondtoeren kom ik bij een warme bakker terecht, een klein winkeltje waar de dag door vers gebakken wordt. Ook vandaag is het weer uitermate rustig op het water, we tellen 2 spitsen en 3 jachtjes. Tot


Toervaren begin de jaren 90 van vorige eeuw was dat even anders. De dagelijkse passage was gemiddeld 120 schepen, vooral beroepsvaart. De temperatuur flirt opnieuw met de 30°, veel te warm, het windscherm ligt omlaag, de parasol omhoog. Vergane glorie In Cambrai leggen we het blok erop. Gezien de vele mooie oude gebouwen en grote herenhuizen moet hier in vroegere jaren veel rijkdom geweest zijn. Duidelijk vergane glorie, vandaag de dag wordt de streek geteisterd door werkloosheid. Maar nu is het feest, de zuur verdiende centjes rollen op de jaarlijkse 10-daagse kermis. Alle straten en pleinen in het oude centrum zijn bezet met attracties. Een diepgaand bezoek van de stad is nu onmogelijk. Aan de waterkant blijft het opmerkelijk rustig,

platte rust en morgen weer een stapje verder, of dichter want we komen vervaarlijk dicht bij de grens. Za 17 aug.: Vanaf Cambrai zitten we officieel op de Gekanaliseerde Schelde. Naast de sluisjes zien we de barrages opduiken. In écluse Iwuy geven we onze télécommande af, dat gebeurt onbemand. Met een camera en intercom word je begeleid, het zelfbedieningsbakje schuif je door een gat in de muur, allemaal heel simpel, daarna wordt de sluis bediend, ook van op afstand. In La Douce France kan dat allemaal, bij ons is dit een brug te ver! Bijna ongemerkt laten we het heuvelachtige achter ons en komen in een licht glooiend landschap dat doorloopt tot de Vlaamse Ardennen. Tussen Cambrai en de Belgische grens valt wei-

Zelfs na de opkomst van de dieselmotoren op de schepen blijft het doorvaren op eigen kracht verboden. De tunnel heeft namelijk geen verluchtingssysteem om uitlaatgassen af te voeren. Hoe werkt de ‘toueur’ Boven in de tunnel lopen elektrische leidingen vergelijkbaar met de bovenleidingen van een tram. De toueur heeft een elektrische aandrijving die gevoed wordt door een sleepcontact. In het midden van het kanaal ligt op de bodem een 8 km lange ketting verankerd. De toueur trekt zijn sleep mee door de ketting binnen te halen met een elektrische lier net zoals wij een anker binnentrekken, de ketting verdwijnt achter de sleper terug naar de bodem van het

Achter de toueur volgen de schepen die aan elkaar verbonden zijn met (gekruiste) lijnen als een treintje met tussenafstanden van ongeveer 30 meter. Sommigen zweren bij een eigen lijnenconstructie, er zijn echter een beetje geluk, een goede voorbereiding en enkele stevige stootkussens mee gemoeid om schadeloos de tunnel te overleven. Hoge jachten kiezen wellicht beter een andere route, de tunnel heeft maar aan één kant een looppad, de andere kant is halfrond. De kalkstenen wand is over de volledige lengte getatoeëerd door duizenden confrontaties van langsschurende schepen. Vrachtschepen hangen vooraan, dan komen de grotere jachten, de kleinsten bengelen achteraan maar kunnen wellicht nog bijsturen omdat ze geen last meer achter zich hebben. De doorvaart van de tunnel is niet gratis, de scheepsgegevens worden genoteerd door de bedieners, een factuur van 26€ (in 2013) wordt nagestuurd.

15

Al vanouds worden de schepen in konvooi door de langste tunnel getrokken, eerst op mankracht. Een 8 tal mannen waren 12 tot 14 uur aan de gang met een doortocht. Die mannen werden later vervangen door een sleepstel dat werd gejaagd door paarden, daarna kwam met de komst van de stoommachine een stoomsleper het zware werk verrichten. Deze werd in 1906 wegens gevallen van rookvergiftiging definitief vervangen door de elektrische sleper of ‘toueur électrique’.

Eartha, Jef en scheepshond Loeka a/b Ti Koyo

kanaal. De snelheid is gemiddeld 2.5 km per uur. Een doortocht duurt ongeveer 2,5 uur.

Het kanaal van Saint-Quentin, vroeger Canal Crozat genaamd, verbindt de Oise met de Schelde of het Seinebekken en Parijs met Noord Frankrijk en de Lage Landen. Het is bijna 97 km lang en telt 35 sluizen plus 2 tunnels. Reeds in 1768 wordt gestart met het uitgraven van een tunnel die 13.7 km lang zou worden om de heuvel die de bronnen van Somme en Schelde scheiden te doorkruisen. Dit project wordt vroegtijdig stopgezet en pas in 1801 in opdracht van Napoleon Bonaparte heropgestart. Die ene immens lange tunnel worden er twee relatief korte, één van 1098 m in Le Tronquoy en één van 5670 m in Bellicourt, met ertussen een gekanaliseerd stuk waterloop. Ondanks deze aanpassing is die in Bellicourt nog de grootste in het Franse waterwegennet. Tot begin 1960 was er één van meer dan 7 km in het kanaal tussen Marseille en de Rhône, maar die is buiten gebruik gesteld.

Zo 18 aug.: Het einde van onze zomervakantie 2013 zit er zowaar op. Om het nog wat te rekken houden we een tussenstop in Oudenaarde en tot slot in Gent, steeds een waardige afsluiter. We arriveren in onze thuishaven Wachtebeke nog net op tijd om ons scheepje opnieuw klaar te stomen voor het najaar. Wat een leven!

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

LE SOUTERRAIN DE RIQUEVAL Kanaal van Saint-Quentin en de tunnel

nig aantrekkelijks te bespeuren. Valenciennes, toch een stad van aanzien, biedt omzeggens geen aanmeermogelijkheden voor de pleziervaart. We besluiten dan maar door te varen tot Antoing waar opnieuw Nieuw-Zeelanders liggen. Het is bij hen winter, dus komen ze hier de warmte opzoeken, dit jaar hebben ze geluk. De eeuwenoude Europese geschiedenis lokt hen hierheen.


Vaarimpressie

16 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Sea Ray Sundancer 305 en Sea Ray 350 SLX

Eentje voor de regen en eentje voor de zon... Sea Ray, de Amerikaanse jachtwerf met naar alle waarschijnlijkheid het grootste gamma van sportboten op de markt, stelde onlangs enkele vernieuwde creaties voor. We kregen de kans om ze grondig te bekijken en uit te testen op een nogal onrustige Middellandse Zee. We kozen er twee broertjes uit die niet alleen in zonnige oorden maar ook bij ons, waar de weergoden een nogal wispelturige aard hebben, hun mannetje kunnen staan. Sea Ray Sundancer 305

H

et lijnenplan van de Sundancer 305 en de Sea Ray 350 SLX liegt er niet om, ze zijn duidelijk familie van elkaar. Toch hebben ze een eigen karakter en naar alle waarschijnlijkheid komen ze terecht bij watersporters met op zijn minst een andere levensstijl en misschien zelfs op verschillende vaargebieden. De Sundancer wordt gecatalogeerd als sportcruiser, de 350 SLX als dagcruiser en daar kunnen we ons in vinden.

Sundancer 305 Zijn sportieve karakter zal maar weinig liefhebbers van het genre onberoerd laten. Met de vloeiende lijnen en soepele overgangen van voordek via het windscherm naar de kuip en het riante zwem- annex zonnedek krijgt de sportieveling een eigen silhouet. Gangboorden ontbreken, maar misschien moeten we dit toejuichen. Dit vraagt natuurlijk een kleine toelichting. Soms zie je op dit type schepen een gangboord zijn naam niet waardig, een soort gelamineerd antislipprofiel waarop vroeg of laat gevaarlijke uitschuivers gemaakt worden, plezant om zien, zolang het goed afloopt. Hier hebben we dit niet. De toegang richting voordek gebeurt langs het centrale deel van het windscherm. De schuifdeur, die de toegang moet verschaffen naar het interieur, heeft de vorm van een trap zodat de beklimming of afdaling van het voordek zelfs voor lumbago - patiĂŤnten nog haalbaar blijft. De hoogglans-

Tekst: Jef Beernaert Foto’s: Sea Ray / Jef Beernaert

leuning op het dek is acceptabel, hoger is beter, maar zou zeker afbreuk doen aan het lijnenspel. Op de preekstoel is, zoals het hoort, een elektrisch ankerlier gemonteerd. Achter het mooie gevormde windscherm bevindt zich het zenuwcenter van het schip: de stuurstand. Alle elementen zijn overzichtelijk binnen handbereik gemonteerd. Er is ruim plaats voor extra instrumenten of bedieningsknopjes.


De bediening voor de boegschroef had waarschijnlijk beter in de buurt van de gashendel gestaan, kwestie van ten allen tijde een hand op het stuurwiel te kunnen houden. De stuurstoel is niet verplaatsbaar maar deels opklapbaar, heel praktisch om rechtstaand te kunnen sturen, het opklapbaar deel doet dan dienst als steun. De stoffering in onderhoudsarm kunstleder is smaakvol en van een mooie kwaliteit. Net achter de stuurstoel staat een keukenblok opgesteld met koelkast, een afwasbakje en enkelpits kookvuurtje. Er tegenover, aan bakboord, is een lange bank voor de passagiers. Onder elke bank is opbergruimte, onder de achterbank zit de techniek verborgen. De motorruimte is uiteraard, volgens CE voorschrift, voorzien van een automatisch blussysteem. Verder heb ik nergens brandblussers gevonden, maar die kunnen uiteraard simpelweg achteraf bijgemonteerd worden.

De Sea Ray Sundancer heeft zijn naam niet gestolen.

Sea Ray 350 SLX

Om bij de riante zwemplateau te komen moet een deurtje geopend worden dat met een eenvoudig bajonetsysteem blijft staan in open of gesloten stand. Aan de onderkant van het deurtje is echter zoveel open ruimte dat er allerhande zaken kunnen onderdoor rollen, zelfs een fles wijn, en dat zou toch wel zonde zijn. Door het ontbreken van enige vorm van gangboord is het zwemplatform onontbeerlijk bij het afmeren. Dat vastmaken moet, zoals meestal bij dit soort sportboten, gebeuren aan pietluttige kikkers. Dat moet toch beter kunnen. Ons testschip is voorzien van een prachtig gelegde vloer in teak (optie). Toch moeten we hierbij opmerken dat in de hoeken waar het teak stopt een soort watergoot ontstaat die moeilijk te onderhouden valt en waar vroeg of laat problemen zullen ontstaan. Binnenin Deze Sundancer 305 is niet enkel gemaakt voor een namiddag vaarplezier maar is uitgerust om enige tijd aan boord te vertoeven. Benedendeks is een complete kombuis ingebouwd. Bijna rondom de kajuit zijn mooie zitbanken geplaatst. Vooraan is een neerklapbare tafel die je in een handomdraai tot een tweepersoonsbed kan omtoveren. Aan stuurboord is een toiletruimte ondergebracht met douchemogelijkheid,

alhoewel dit eerder primitief is en de volledige ruimte onherroepelijk zal ondergespat zijn na een deftige schrobbeurt, zeker na gebruik van manlief! Een tweede deur heeft toegang tot een nogal krap bemeten kajuit met tweepersoonsbed. Als optie kan een flatscreen TV opgehangen worden. Zelfs op een mindere nazomerdag zal het aan boord van dit schip nog best aangenaam zijn. Neerklapbare tafel om te vormen tot een tweepersoonsbed.


18 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Sea Ray 350 SLX Zoals reeds vermeld heeft dit raspaardje duidelijk dezelfde genen. Toch heeft hij een heel andere uitstraling. De standaard hard top, de vloeiende lijn, geaccentueerd met een doorlopende bies, de donkere ramen in de romp en de talrijke comfortabele zitplaatsen in mooi kunstleder stralen pure luxe uit. Dit scheepje is niet gemaakt om te toeren, het is voor pure fun, omringd met vrienden een dagje op het water, naar een eilandje, of ergens voor anker voor een zwempartij, om te zonnebaden, kortweg een feestbeest! Er zijn voldoende zetels voor 18 personen, 12 in de kuip, 6 in het voorschip. Verschillende daarvan kunnen in een handomdraai omgebouwd worden tot zonnebed, zijn in hoogte verstelbaar en kunnen omgedraaid worden, gemakkelijk om face a face een gesprek te voeren maar stuk voor stuk zijn ze vooral gericht op comfort. Ook hier weer veel bergruimte onder de zetels, telkens met afwatering naar een centraal punt, in geval er water komt wordt dit afgevoerd door een automatische lenspomp. Het voorschip en de kuip hebben dezelfde vloerhoogte, de doorgang is ook hier centraal maar ditmaal zonder trapje. Om bij zwaar weer de kuip droog te houden kan de doorgang afgesloten worden met een tussendeurtje .

Net zoals bij de Sundancer is een keukenblok met koelkast gemonteerd achter de stuurstoel. Als optie kan hier een grill ingebouwd worden, kan je meteen gaan kokkerellen voor 18 personen!!?? Onder de stuurconsole zit een praktische toiletruimte verstopt, handig bij hoge nood. Aan bakboord is er mogelijkheid om voor 1 persoon een slaapplaatsje te creëren, je weet maar nooit dat na een feestje iemand daar behoefte aan heeft. In het andere geval lijkt het een mooie bergruimte om de tassen van de talrijke meevaarders te herbergen. Meer kajuit is er niet te vinden in deze luxe speedboot.

Verdeler: Power Boats Center, Izegem (GPS: Kachtem) T: +32/(0)51.30.81.12 www.powerboatscenter.be

droog zullen naar huis gaan, ook al zet de boeg het meeste water opzij. De jachten zijn standaard uitgerust met krachtbronnen van Mercury, de Sundancer heeft een Twin MerCruiser® 4.3L MPI met 220 PK, de 350 SLX Twin MerCruiser® 350 MAG ECT met 300 PK vermogen. Motoren met meer vermogen, of desgewenst twee motoren, kunnen als optie gekozen worden. De basiskeuze laat de schepen moeiteloos planeren. De opgewekte golven zullen op binnenwater niet welkom zijn, op open water en op zee lijkt me dat geen probleem. Met de gashendels naar voor gedrukt worden snelheden tot 60 km/uur genoteerd, de SLX flirt zelfs met de 70 km/uur. Dat de motoren dan slokkoppen worden, hoeft geen betoog. Als de hendel iets teruggetrokken wordt, met een kruissnelheid van 20 km/uur en een motortoerental van 2500 tr/min wordt ongeveer 30 liter per uur geconsumeerd. Ben je op zoek naar een nieuw snelvarend jacht, laat zeker niet na deze eens uit te proberen, het loont beslist de moeite.

Zetels voor 18 personen, sommige in een handomdraai om te bouwen tot zonnebed. Keukenblok met koelkast gemonteerd achter de stuurstoel.

Vaarimpressie De twee vaartuigen hebben een vergelijkbare diepe V romp en liggen als gebeiteld op het water. Golven worden met gemak geabsorbeerd zolang snelheid en vaargedrag aan het vaarwater worden aangepast. Doe je dit niet, dan volgen er zware klappen en is alle comfort op slag verdwenen. Toch is er een merkelijk verschil tussen de twee types. Bij de Sundancer 305 zien we dat, zelfs bij een onrustige zee, praktisch geen buiswater bij de passagiers komt, die passagiers wordt echter alle zicht naar voor ontnomen. Alleen de stuurman kan in alle gemak het vaargebied aanschouwen.

Bij de Sea Ray 350 SLX is dit niet het geval, hier kunnen de gasten meegenieten, al moet gezegd dat die op het voorschip bij ruw weer niet gegarandeerd

Richtprijzen 2015: de 305 DAE start vanaf €171.100 De 350 SLX start vanaf €239.200. Deze prijzen zijn inclusief BTW.


Artois, de meest volledige leverancier van coatings en constructiematerialen in de nautische sector! Deelnemer Nieuwpoort International Boat Show 24, 25 en 26 oktober 2014

Comfortabele ligplaatsen in de Westhinder Marina te Zeebrugge Geen lidgeld, geen inkomgeld!

www.westhindermarina.be - tel. 00 32 (0)50 81 53 40 Moverbo Jachtwerf tel: 0031 (0)167 522 393 www.moverbo.nl info@moverbo.nl

Voor al uw nieuwbouw, restauratie, herstellingen en onderhoud. Gezellig en authentieke scheepswinkel. Kraanwerk tot 12 ton. Scheepswerven Jan Vandamme Werfkaai 45 B – 8380 Zeebrugge tel : + 32 50 37 58 50 info@scheepsbouw-vandamme.be

www.scheepswerven-janvandamme.com


Reisreportage

20 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Riviercruises... schippers op dieet Is een georganiseerde riviercruise iets voor schippers? Kan de gezagvoerder van een plezierjacht zich laten leiden door een programma dat anderen uitwerkten, met vaste afspraken en een traject waar hij niets over te zeggen heeft? Wij zochten het voor u uit en stuurden een van onze meest ervaren schippers op verkenningstocht. Georges Janssens, ruim dertig jaar eigenaar van een authentieke Scheldeschouw en co-schipper van de Vrouwe Nele een historische 32 meter lange tweemaster, monsterde aan op het cruiseschip ‘Beethoven’ van de Franse rederij CroisiEurope, met thuishaven Straatsburg en bestemming Wenen. Cruiseschip ‘Beethoven’ op Donau in Passau met het Oberhausmuseum op de berg.


Zeilimpressie

D

Eten en drinken In een groot restaurant wordt men bediend met de heerlijkste dingen. Volpension met drie maaltijden en zonder prijssupplementen voor de dranken. Het ontbijt is een buffet met ruime keuze van brood en toespijs, ontbijtgranen, fruit, gekookt ei of spek met ei, koffie, thee, chocolademelk, melk, gewoon te compleet om alles op te noemen. De lunch bestaat meestal uit een voorgerecht, een warme hoofdschotel, kaastafel, dessert en koffie, net als het diner. Daarbij kan men kiezen op de wijnkaart voor aangepaste wijnen. Water en frisdrank zijn eveneens beschikbaar.

Is men vegetariër, heeft men liever geen twee warme maaltijden per dag, of lust men iets niet: geen probleem, zeg het aan de verantwoordelijke van het restaurant en je krijgt een alternatief voorgesteld. Dit alles met de glimlach. De bar In een stille bar – met een vleugelpiano - staat een bibliotheek; hier kan je rustig wegmijmeren of je verdiepen in je geprefereerde literatuur. Verder is er nog een grote bar met regelmatig live muziek en met een dansvloer. Hier worden ook animaties gedaan voor de opvarenden. Echter vrijblijvend voor iedereen.

Een zonneterras bovenop het schip is voorzien van ligstoelen waar men lekker kan zonnen en genieten van het voorbijschuivende landschap. Een bar zonder drank kan niet natuurlijk. Waar men zich ook neervlijt staat alras iemand om te vragen wat je wil drinken. Het is inbegrepen in het forfait, dus geen gedoe met drankjes betalen en zo. Bij observatie van de ‘bar/hangers’ viel het op dat niemand misbruik maakte van het drankenaanbod. Ook nooit iemand dronken aan boord tegengekomen. De cabine Elke cabine heeft automatische verwarming of koeling. Een thermostaat kan men zelf instellen om de juiste temperatuur in de cabine te krijgen. Een semi-harde matras zorgt ervoor dat je zalig kunt slapen. Er is heel weinig of beter bijna niets te horen van het lawaai van het varende schip.

Aan een lange tafel kan men rustig de documentatie en informatie doornemen die dagelijks op de kamer wordt gedeponeerd. Er zijn twee stopcontacten voor 220 V die niet dienen om veelverbruikende toestellen op aan te sluiten. Een elektrische haardroger is er ook tegen de muur geplaatst naast een grote spiegel. Algemene verlichting is er maar ook persoonlijke lampjes boven het bed en sfeerverlichting. Slechts één comfortabele stoel om aan tafel te kunnen zitten. ’s Morgens, juist voor het ontbijt wordt men zachtjes gewekt door radiomuziek. De luidsprekers in de cabines geven ook de berichten door ten behoeve van de passagiers. In elke cabine zijn twee zwemvesten waarvan de gebruikswijze wordt uitgelegd bij de verwelkoming van de passagiers als ze de eerste dag aan boord komen. De keukenbrigade komt met de glimlach tegemoet aan individuele wensen.

21

Wat het zwaarste viel? Wellicht het opgeven van de eigen vrijheid, de mogelijkheid om in eigen tempo het traject en de bezoeken te plannen. Maar men moet zich ook bewust zijn van de limieten van deze vrijheid. Gebrek aan tijd, sterke stromingen die je boot niet aankan, grote afstanden die soms moeten worden afgelegd en dergelijke maken dat tal van verre en interessante contreien niet tot de mogelijkheden behoren met de eigen boot. En daarvoor zijn riviercruises een alternatief, lijkt mij. Het is genieten in een ander tempo”.

Neen, niet de bar, maar de brug van het cruiseschip droeg de interesse weg van onze ‘schipper op riviercruise’.

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

e rederij heeft 41 eigen boten die rondtoeren op de Europese binnenwateren. Maar intussen beperkt haar vaargebied zich niet langer tot Europa en staan exotische bestemmingen op het programma waaronder Vietnam of Afrika. De Europese vloot bestaat uit een 30-tal riviercruiseschepen. Afmetingen rond de 110 m lang en 11.40 m breed, voorzien voor 150 à 180 passagiers. De meeste schepen hebben 2 à 3 dekken en een zonnedek. Elke cabine heeft een dubbelbed of 2 enkele bedden, plus toilet en douche. Alle cabines liggen aan de buitenzijde van het schip en zijn 12 à 15 m² groot. De vensters zijn meestal gesloten omwille van de airconditioning. Uitzondering kan zijn op het bovendek waar schuiframen zijn ingewerkt. Elke cabine heeft 220 V elektriciteit, satelliet TV, radio, kluis en voldoende kasten. Het badlinnen en bedlinnen zijn inbegrepen. Zoals in een hotel is er dagelijks onderhoud van de cabine. Daar kan je als doorsnee pleziervaarder alleen maar van dromen. Maar valt het mee je onafhankelijkheid op te geven? We vroegen het Georges na afloop van zijn 9-daagse cruise. ,,Ik voelde me als een schipper op dieet, ook al mocht ik een bezoekje brengen aan de brug en was het contact met schipper en bemanning heel joviaal. Na de derde dag heb ik mezelf letterlijk op dieet gezet. Aan boord zijn lunch, diner, drankjes aan de bar, alles inbegrepen. Je leeft als een ‘Bourgondiër’ en dat mist zijn effect niet op je gewicht en conditie. Ik verving het avonddiner door een heerlijke groenteschotel en toen ik de wijnconsumptie een beetje beperkte, voelde ik me heel wat beter.


Reisreportage

22 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Riviercruise van Straatsburg na De meeste cruiseschepen van CroisiEurope hebben als thuisbasis Strasbourg in Frankrijk. Hier krijgen ze een jaarlijks winteronderhoud. Bij het begin van het vaarseizoen worden de schepen gepositioneerd in hun vaargebied. De beschrijving van de cruise hierna is een transfert van een schip van Strasbourg naar Wien. Deze transfer heeft een heel intensief vaargedeelte met enkele zeer korte excursies. De totale afstand bedraagt 1250 km en moet overbrugd worden in 9 dagen. Er zal dus zowel over dag als tijdens de nacht worden gevaren. In totaal varen we door 67 sluizen. Zulke lange tocht houdt risico’s in: lange wachttijden aan sluizen, kunstwerken die in panne zijn, enz. Voorheen werden voor deze positioneringen geen passagiers meegenomen voor heel de reis maar wel voor bv. het allerlaatste deel ervan. Deze keer heeft men de reis volledig aangeboden als cruise met een aantal excursies. Er zijn 145 passagiers aan boord en alle cabines zijn bezet. Een 30-tal bemanningsleden zal ervoor zorgen dat de passagiers het naar hun zin krijgen. De hele reis is goed verlopen en de Murphy-toestanden konden verholpen worden door aanpassing van het programma. Een lange wachttijd aan een sluis heeft ervoor gezorgd dat een geplande wandeling in een stemmig dorpje moest worden geannuleerd. Een andere sluis die twee dagen ervoor in panne was zorgde ook voor enige vertraging die kon verholpen worden door bij de volgende nachttocht vroeger te vertrekken. Maar zulke toestanden kennen de meeste watersporters ook en ze ergeren er zich niet meer aan. Aan passagiers op een cruiseschip moet nochtans met takt worden uitgelegd dat er veranderingen zijn aan het programma ; sommigen hebben daar wel moeite mee.

Het zonnedek.

Tekst en foto’s: Georges Janssens

Dag 1: trein- en tramdag We vertrokken ’s morgens vroeg van dag 1 met de trein van Brussel naar Strasbourg in Frankrijk. Met een comfortabele snelle trein komen we kort na de middag in het station Strasbourg aan.

Om aan de opstapplaats te geraken kan men het openbaar vervoer nemen (tram D tot terminus) of een taxi nemen (22 EUR). De opstapplaats bevindt zich aan het dok bij de Rue du Havre.

Bij de tocht van Straatsburg naar Wenen varen we over de Rijn, de Main, het Main-Donau-kanaal en tenslotte de Donau. Miltenberg aan de Main.


aar Wenen

We worden er vriendelijk onthaald, naar onze cabine gebracht en gewezen op enkele praktische details. Om 18 uur wordt iedereen aan boord verwacht en zodra iedereen er is wordt er vertrokken. De passagiers verzamelen in de ruime bar voor een welkomstdrink en de voorstelling aan het personeel. Ondertussen vertrekken we langszij Strasbourg, door de Bassin Vauban en Bassin des Remparts. Op het water in Strasbourg zitten honderden zwanen, een concentratie die men niet vlug tegenkomt. Ondertussen worden we uitgenodigd voor het avondmaal. We kiezen een wijn en water bij onze driegangenmenu: het dinner wordt vlot geserveerd. Het begint te schemeren en weldra is het helemaal donker. Via één van de grote sluizen van Strasbourg-Nord (VHF 11) komen we in de voorhaven en dan op de Rijn. Het gaat nu richting Mainz, het wordt een nachttocht en we overbruggen ongeveer 210 km. De Rijn vormt ook een ganse tijd de grens tussen Frankrijk en Duitsland en dit tot even voor Karlsruhe. De Rijn is hier gekanaliseerd en we hebben onderweg twee sluizen te doen: Gambsheim (km 309 – VHF 20) en Iffezheim (km 334 – VHF 18).

Het stadscentrum van Mainz ligt echt dichtbij en onder begeleiding van een plaatselijke gids trekken we de stad in ; de toegewezen gidsen spreken meestal Frans, Engels of Duits. Een kort bezoek aan de voornaamste bezienswaardigheden: de Mainzer Dom en het Gutenberg museum. We worstelen door de drukke Markt – het is marktdag (reuze aanbod van asperges) – en bezoeken de Dom. Allemaal vlakbij het Dommuseum en enkele gezellige straatjes met de bijhorende eetgelegenheden. Mainz heeft heel wat oude gebouwen maar ook heel wat gedurfde moderne bouwwerken. Het commerciëel centrum wordt stilaan wakker na 10 uur. Vele winkels zullen even later volstromen met kooplustigen. Rond de middag verlaten we Mainz en ook de Rijn, want we varen nu de rivier Main op. Het gaat nu oostwaarts richting Frankfurt dat niet heel veraf is: 35 km. Frankfurt, de Römerberg plaats met de Alte Nicolaikirche.

Bij het begin van de Main reeds een sluis Kostheim (km 3 – VHF 20). Daarna volgen nog de sluizen Eddersheim (km 16 – VHF 78) en Griesheim (km 29 – VHF 79).

23

Dag 2: Frankfurt, een grote bouwwerf De eerste avond hebben we nog even in de bar vertoefd en zijn vroeg gaan slapen. Een zalige nachtrust in een boot met heel weinig storende geluiden. Een verfrissende douche, waar steeds voldoende warm water uitkomt, maakt ons helemaal wakker. Omstreeks 9 uur ’s morgens tijdens het ontbijt komen we aan bij Mainz (207 km) waar onze eerste stop is gepland. Het ontbijt is alle dagen een zeer uitgebreid buffet waar zelfs de moeilijkste eter zijn gading moet vinden. Vele soorten brood, broodjes, croissants en stokbrood, diverse granen en cornflakes ; kazen, youghourt, charcuterie, fruit... Verder koffie, thee, melk, chocolademelk, fruitsap, enzovoort, teveel om allemaal op te noemen.

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

De waterlopen waarop we varen hebben een kilometertelling. Vertrek in Strasbourg op de Rijn aan km 297 bij de haven van Kehl en bij het verlaten van de Franse voorhaven. Met Frankrijk aan bakboord en Duitsland aan stuurboord gaat het tot km 350. In Karlsruhe zijn beide oevers Duitsland en het gaat zo verder tot km 497 in Mainz. Sedert de laatste sluis, ongeveer 200 km terug, heeft de Rijn een natuurlijk verval van ongeveer 47 meter.


24 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Nabij de voetgangersbrug Eiserne Steg in Frankfurt (km 240) maken we vast. Enkele autobussen wachten ons op, de passagiers worden erover verdeeld en een stadstoer begint. Frankfurt lijkt wel één grote bouwwerf: vele bouwkranen ontsieren het stadszicht. Er zijn vele moderne en hoge gebouwen: de stad meet zich een Europese status aan. Beide oevers van de Main in Frankfurt hebben hun eigenheid. De oude stad biedt heel wat charmes; ook aantrekkelijke bezienswaardigheden. Zoals in vele Europese steden is men hier ook bezig om een tramnet terug uit te bouwen.

Frankfurt is ook de thuisstad van de Internationale boekenbeurs, weerspiegeld door de illustraties op de panelen die de vele bouwwerven aan het oog moeten onttrekken.

Frankfurt is wel de vijfde stad van Duitsland maar is wel het centrum geworden op allerlei gebied. De Duitse beurs, de Deutsche Bundesbank, het wegenkruispunt Frankfurter Kreuz, een internationaal vliegveld en een groot spoorwegstation, maken dat deze Europese-Duitse stad het centrale knooppunt is geworden van Duitsland en Europa. Heel wat wolkenkrabbers overheersen de skyline van de stad : Frankfurt kreeg Manhattan als bijnaam. Ook in de voorbije eeuwen was Frankfurt al een belangrijke site. Keizers en koningen hebben er hun opwachting gemaakt en zich verankerd in de geschiedenis. Frankfurt is ook één van de steden met heel weinig werkloosheid. Zo zouden er bij de luchthaven Frankfurt meer dan 70000 personen werken in verschillende bedrijven. Een namiddagje Frankfurt is veel tekort, maar deze cruise diende slechts om een impressie te krijgen van wat er allemaal te zien is. De meeste cruises van CroisiEurope gaan wel rustiger. We verlaten dan ook wel enigszins onvoldaan deze grootse stad en gaan kort voor het avondmaal terug aan boord. Er wordt losgemaakt en een nieuwe nachttocht wordt aangevangen. Rustig varend komen we een reeks sluizen tegen: Offenbach (km 39 - VHF 81) ; Mühlheim (km 53 - VHF 82) ; Krotzenburg (km 64 - VHF 18); Kleinostheim (km 78 - VHF 20) ; Obernau (km 93 - VHF 22) ; Wallstadt (km 101 - VHF 78); Klingenberg (km 113 - VHF 79) ; Heubach (km 122 - VHF 81).

Dag 3: aanmeren in de Middeleeuwen In de vroege uurtjes wordt er aangelegd in Miltenberg (335 km). We lijken wel in de Middeleeuwen te zijn aangekomen.Het stadje langs de Main-oever wordt gedomineerd door de Mildenburg (1200). Zeer oude huisjes langs de hoofdstraat stralen een gezelligheid en gemoedelijkheid uit.

Miltenberg moet het blijkbaar hebben van het langskomende toerisme. Dit is evenzo voor het stadje Wertheim even verderop dat we niet bezochten. Enkele jaren geleden deden we dezelfde regio aan met de auto: hier terugkomen is absoluut geen déjà-vu. Kuieren door de straatjes, even de berg opklauteren, de oude kerk die binnenin modern hermaakt is en uitrusten langs de Main-oever. Het was een zalige voormiddag en een stralende zon en blauwe hemel hebben daar ook aan bijgedragen.

Miltenberg Mariabeeld

Straatzanger bij een waterput in Miltenberg.


Reisreportage

Na het middagmaal verlaat de Beethoven de aanlegplaats en vaart door tot in de vroege uurtjes naar Schweinfurt. De sluizen lijken zich kort na elkaar op te volgen: Randersacker (km 259 – VHF 22) ; Goszmannsdorf (km 269 – VHF 78) ; Marktbreit (km 276 – VHF 79) ; Kitzingen (km 284

In de late namiddag varen we verder naar Würzburg waar we de volgende morgen zullen aankomen.

– VHF 81) ; Dettelbach (km 295 – VHF 82) ; Gerlachshausen (km 301 – VHF 18) ; Wipfeld (km 316 – VHF 20) ; Garstadt (km 323 – VHF 22) ; Schweinfurt (km 332 – VHF 78).

Ook weerom de noodzakelijke sluizen te verwerken: Freudenberg (km 134 – VHF 82) ; Faulbach (km 147 – VHF 18) ; Eichel (km 160 – VHF 20) ; Lengfurt (km 175 – VHF 22) ; Rothenfels (km 186 – VHF 78) ; Steinbach (km 201 – VHF 79) ; Harbach (km 219 – VHF 81) ; Himmelstadt (km 232 – VHF 82) ; Erlabrunn (km 241 - VHF 18) ; Würzburg (km 253 - VHF 20).

Dag 4: op weg naar de Zwarte Zee Würzburg (460 km) na het ontbijt: autobussen brengen ons naar het stadscentrum. Het is een oude stad (700) van bisschoppen, prinsen en koningen; telt 125000 inwoners en ligt aan een meander van de Main. De ‘Fürstbischöfliche Residenz’ (1744) is een pracht van een kasteel, absoluut het bezoeken waard. Op de plafonds van de achterveranda werden prachtige schilderijen en ornamenten aangebracht. Het is al barok wat hier te zien is. De wijnkelders herbergen heel oude waardevolle wijnen. Een majestueuze trap leidt de bezoekers naar de bovenverdieping: Napoleon heeft er ooit nog geslapen. De tuin is prachtig aangelegd en het gebouw biedt langs alle zijden een prachtige aanblik. Op enkele stappen ervandaan een mooie kathedraal, de Sankt Kilian Dom. Boven op de berg prijkt een kasteel, de Marienburg, dat de stad lijkt te domineren, voor ze naar de

Mildenburg in Miltenberg

Dag 5: een sprookjesstad en Rauchbier Schweinfurt (540 km) ligt in wezen niet zo ver van Würzburg maar vanwege de vele kronkels van de Main was de laatste vaartocht toch heel wat kilometers. Na het ontbijt in Schweinfurt staan weerom de autobussen klaar om ons naar Rothenburg te brengen. Rothenburg is volledig omringd door wallen en mooi gelegen op een heuvelrug. Het sprookjesstadje Rothenburg ob der Tauber was omstreeks 1100 het politiek centrum van Franken en Zwaben, daarna komt het in handen van de Habsburgers en vervolgens wordt het de zetel van de keizerlijke rechtbank

25

Rond de middag is het bezoek afgelopen, de autobussen staan klaar en brengen ons terug naar de boot. De afgezonken Beethoven zonder bovenbouw ligt er eerder triest bij; de lage bruggen zijn de oorzaak. De Main is een drukke rivier met veel vrachtverkeer: 60 % van de binnenschepen zijn van Nederlandse origine en zelfs 10 % van Belgische oorsprong en het zijn bijna allemaal schepen van meer dan 100 m lang. Ook de duwkonvooien ziet men hier: vele sluizen zijn immers ongeveer 300m lang en verderop in het Donaukanaal zijn ze 12 m breed en 190 m lang. We bevinden ons op de weg naar de Zwarte Zee! De trafiek neemt jaarlijks toe.

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

Residenz verhuisden verbleven hier de prinsbischoppen. Eén van de vele bruggen over de Main is de Alte Mainbrücke, versierd met vele heiligenbeelden. De brug brengt ons van de kathedraal naar de oude binnenstad op de rechteroever. Kleine straatjes en gezellige cafeetjes en restaurants zijn uitnodigend voor aangename avonden.

Beethoven afgevlakt Vooraleer de bootreis verder te kunnen zetten moest onze boot enige transformaties ondergaan. Omwille van de lage bruggen waaronder we moeten doorvaren, moest het bovendek helemaal worden afgebroken. Ook werden er 225.000 liter water ingenomen om het geheel nog eens een heel stuk te laten inzinken. Het cruiseschip Beethoven kreeg hierdoor wel een ander uitzicht, iets minder fraai. Binnenin bleef het gelukkig even gezellig en comfortabel. Lunch en dinner smaakten weer optimaal: omdat we Bourgondiers zijn en door al dit overheerlijks overdaad deden, zochten we naar een oplossing. Even praten met de restaurantverantwoordelijke en voortaan zouden we voor avondeten een heerlijke groenteschotel krijgen in plaats van een vol menu. We beperkten ook de wijnconsumptie en voelden ons al heel wat beter. Ons voorbeeld werd alras hier en daar aan andere tafels gevolgd. Op het einde van de reis hadden we ons gewicht van bij de start herwonnen.


26 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Reisreportage en veel later, in 1803, wordt het ingelijfd in het keurvorstendom Beieren. 11000 inwoners en helemaal in Middeleeuwse stijl gebouwd. Opmerkerlijk is het zuidelijk smalle deel van de omwalling waarin zich een oud hospitaal bevindt. Dit deel is eerst veel later bij de stad gaan horen omdat het vroeger een leproserie bevatte. Het is gezellig kuieren door het stadje dat, ondanks heel wat parkings buiten de wallen, niet autovrij is. Artisanale winkeltjes en pittoreske drank- en eetgelegenheden vullen de straten. Vanop een deel van de wallen heeft men een uitzicht over berg en dal. Opvallend zijn wel de vele kunstige uithangborden aan de huizen. Een verlaat middagmaal wordt aan boord geserveerd en het schip vertrekt nu richting Bamberg. Een etappe van ongeveer 60 km met de gebruikelijke sluizen : Ottendorf (km 345 – VHF 80) ; Knetzgau (km 360 – VHF 1) ; Limbach (km 367 – VHF 2) ; Viereth (km 381 – VHF 18).

In de late avond komen we aan in Bamberg (600 km) waar we zullen overnachten. Een bezoek aan Bamberg is niet gepland, maar we kunnen op eigen initiatief de stad bezoeken. We bestellen een taxi met enkele geïnteresseerden, na enkele kilometers bevinden we ons in het centrum. Bamberg is een universiteitsstad met meer dan 17000 studenten ; 71000 inwoners en gebouwd op zeven heuvelen (waar hebben we dat nog gehoord !). Bij de bezienswaardigheden telt zeker de grote Romaanse Dom. Hendrik II, de laatste Ottoonse keizer van het Heilige Roomse Rijk ligt hier begraven ; hij was tevens de stichter van het bisdom Bamberg dat nu een aartsbisdom is. De vele cafeetjes, druk bezocht, verraden dat hier heel wat studenten vertoeven. Een Bambergse specialiteit is bier en in het bijzonder Rauchbier. Dag 6: Nürnberg, tribunaal en speelgoed Met Bamberg verlaten we ook de Main en varen we in het Main-Donau kanaal; een verbindingskanaal van de Rijn via de Main naar de Donau. Het kanaal is ongeveer 170 km lang en we moeten zo’n 175 m stijgen tot het hoogste punt na 100 km en dat op 406 m hoogte ligt ; in het totaal 11 sluizen stijgend en 4 sluizen afdalend naar de Donau. Alle sluizen zijn 190 m lang en 12 m breed, sommige sluizen hebben een verval van 25 meter. Een aantal bruggen hebben een doorvaarhoogte van slechts 6 meter. Onderweg komen we langs Nürnberg dat we ook zullen bezoeken. Sluizen: Bamberg (km 7 - VHF 60) ; Strullendorf (km 13 - VHF 61) ; Forchheim (km 26 - VHF 62) ; Hausen (km 33 - VHF 63) ; Erlangen (km 41 - VHF 64) ; Kriegenbrunn (km 49 - VHF 65) ; Nürnberg (km 69 - VHF 66).

Nürnberg (660 km) heeft 500000 inwoners ; we bezoeken het in de namiddag, met autobussen. Het is vooral bij ons bekend om zijn Nürnberger Tribunaal waar Nazi-leiders werden berecht na WO II. In de Middeleeuwen was het een bloeiende stad en de vele historische oude gebouwen zijn grotendeels verwoest door bombardementen op het einde van de oorlog, de stad is ondertussen heropgebouwd. In de jaren voor de oorlog was het ook een Nazi-centrum. Naar de wereld toe wil de stad zich nu profileren voor wereldvrede en reikt hiervoor een tweejaarlijkse prijs uit : Nürnberger Menschenrechtspreis. Nürnberg is ook de speelgoedstad: er is een jaarlijkse Spielwarenmesse en een speelgoedmuseum.

Een van de vele stadspoorten van

Rothenburg.

Boven op de berg ligt de Kaiserburg, een imposant kasteel met slottoren van waaruit de ganse stad en omgeving kan worden overschouwd. De vesten rond de burcht zijn droge vesten en liggen rond hoekige wallen om zo beter de eventuele aanvallers te kunnen afweren. De stad heeft ook heel wat patriciershuizen en zelfs een Joods kerkhof. Naast heel wat mooie en moderne gebouwen zijn er opmerkelijke juweeltjes van oudere makelij zoals bijvoorbeeld het stationsgebouw. Albrecht Dürer is hier geboren en het geboortehuis ligt vlakbij het kasteel. Een draak en een haas uit één van Dürers afbeeldingen kregen er een standbeeld. De Sankt Sebald Kirche is de grote domkerk in gotische stijl van Nürnberg. Ook het stadhuis en enkele andere kerkgebouwen zijn de moeite waard om te bezoeken. Op het marktplein staat een prachtige fontein, Schöner Brunnen, met aan weerszijden een losse ring ingewerkt die, na één ervan gedraaid


Residenz Würzburg.

en neemt ondertussen nog twee sluizen: Bad Abbach (km 2397 – VHF 19) ; Regensburg (km 2380 – VHF 21).

te hebben, een wens zou in vervullling kunnen laten gaan. Na het avondmaal aan boord, vaart onze Beethoven verder door het Main-Donau kanaal tot in Kelheim. Het is een nachttocht met een hele reeks sluizen: Eibach (km 73 - VHF 20); Leerstetten (km 84 - VHF 22); Eckersmühlen (km 95 - VHF 78); Hilpolstein (km 99 - VHF 79 en hoogste punt 406 m); Bachhausen (km 116 - VHF 81); Berching (km 123 - VHF 82); Dietfurt (km 135 - VHF 18); Riedenburg (km 151 - VHF 20); Kelheim (km 166 - VHF 22).

Dag 7: het Walhalla en de Dom In de loop van de nacht hebben we afgemeerd in Kelheim (765 km). We zijn helemaal door het Main-Donau kanaal gevaren en zullen weldra op de Donau varen. Na het ontbijt wachten ons de autobussen om ons naar het Walhalla in Donaustauf te brengen, boven op een berg met uitkijk op de Donau. Tijdens ons bezoek aan het Walhalla zal ons schip Beethoven verder varen naar Regensburg

Walhalla aan Donauoever in DonaustaufKelheim.

Het oude stadsdeel van Regensburg op de andere Donau-oever heet Stadtamhof; het werd samen met het oude centrum van Regensburg in het Werelderfgoed opgenomen. Dat er vroeger een naijver was tussen beide stadsdelen blijkt uit het feit dat het wapenschild van Regensburg twee sleutels toont en dit van Stadtamhof drie sleutels.

27

Draak en haas naast geboortehuis Dürer.

Na het bezoek worden we naar Regensburg gebracht. Regensburg (800 km) ligt aan de Donau, bij de monding van de Naab en de Regen, en telt 140.000 inwoners. Omdat het weinig last heeft gehad van het oorlogsgeweld, heeft de stad heel wat oude en historische gebouwen. Reeds bij het begin van onze jaartelling (omstreeks 79) zou er al een Romeinse nederzetting geweest zijn. De naam van de stad is Keltisch en was oorspronkelijk Ratisbonia ; de Franse naam is daarom Ratisbonne. Het stadhuis, de oude brug over de Donau, de Goldene Turm, e.a. dateren uit de 13e eeuw. De gotische Dom is één van de belangrijkste van Duitsland. Regensburg is een bisschopsstad sedert 739 gesticht door Bonifacius die ook de Benediktijnerabdij Sankt Emmeran oprichtte, een tot de Beierische Kreits behorende vorstelijke abdij in het Heilige Romeinse Rijk. Heel wat torens prijken in de stad; een toren bij een woning straalt de standing van de eigenaars uit. Regensburg was destijds ook een bloeiende havenstad met scheepsgerelateerde bedrijven. Oude museumschepen zijn hiervan nog de stille getuigen.

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

Het Walhalla is een tempel aan de Donau-oever, 600 traptreden hoger, en de bouw ervan werd gestart in 1830 (afgewerkt in 1842) naar het voorbeeld van de Griekse tempels. Het is koning Ludwig I die opdracht gaf voor de bouw om, na de opgelopen vernedering door Napoleon, de grote Duitse namen in het licht te stellen. In het gebouw, in de Ruhmeshalle, staan een 150-tal busten van bekende Duitsers. Walhalla betekent in het Duits Totenhalle, de plaats waar men de doden herinnert. Het is een imposant bouwwerk dat als curiosum waard is om te bezoeken.


Nautische berichten

28 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Het berglandschap verandert stilaan naar een vlakker land ; we zijn nu in Oostenrijk. Tegen de avond varen we langs Linz (1015 km), de derde stad van Oostenrijk met 190000 inwoners. Beeldhouwwerken sieren de oevers en aan de hoogbouw te zien lijkt het een moderne stad te zijn. De universiteit van de stad is genoemd naar de wiskundige Johannes Kepler en het conservatorium naar de musicus Anton Bruckner die allebei in de stad resideerden. Bij de cruise is hier geen stop voorzien.

Vanuit Stadtamhof lag van 1889 tot 1968 een stoomtramspoorlijn naar het Walhalla in Donaustauf. Een tentoongestelde locomotief is hiervan nog het enige restant.

Regensburg: Dom Sankt-Peter.

In de namiddag varen we werden richting Passau, de laatste Duitse stad voor de Donau in Oostenrijk stroomt. We genieten van de prachtige landschappen langsheen het water, een genot om hier te kunnen varen. Er wordt de hele nacht doorgevaren en we komen in de vroege uren aan in Passau.

Vanuit Wenen is het gemakkelijk om terug naar België te komen: op de luchthaven zijn er meerdere dagelijkse vluchten naar Brussel en met de ICE-trein is men in iets meer dan 8 uur ook in Brussel (met overstap in Frankfurt).

Vanaf nu zijn de sluizen op de Donau ongeveer 240 m lang en 24 m breed: Geisling (km 2354 – VHF 22) ; Straubing (km 2324 – VHF 18) ; Kachlet (km 2231 – VHF 20).

Dag 8: Langs de oevers van de Donau ’s Morgens leggen we aan in Passau (950 km), vlak naast het centrum van de stad en nabij de samenvloeiing van de Inn en Ilz die in de Donau uitmonden; de stad telt 50.000 inwoners. Het lager gelegen gedeelte van de stad langs de Donau-oever is dikwijls onderhevig aan overstromingen ; nog in 2013 stond het water ongeveer 2 m hoog aan het Raadhuis (14e eeuw). De Keltische naam was Boiodurum, de Romeinse naam Boiotro en uiteindelijk werd het Batavis (naar de Bataafse huursoldaten in het Romeinse kamp) ; Batavis werd dan later Passau.

Dag 9: eindpunt Wenen We komen ’s morgens aan in Wenen (1250 km) waar we bij het centrum aanleggen. Volgens het cruise-programma houdt hier de reis op. Ofwel vertrekt men met de reisbegeleiding terug naar Strasbourg per autobus, ofwel heeft men een andere persoonlijke optie. CroisiEurope staat echter de klanten bij met het zoeken naar zeer interessante oplossingen na het beëindigen van de cruise in Wenen. Een bezoek aan Wenen kan er dus gemakkelijk bij mits men één of meerdere overnachtingen neemt in een plaatselijk hotel.

Een aansluitende cruise naar de Zwarte Zee kan ook; dit is nog 1930 km verder !

Reis aangeboden op

ls ‘dieselaar’

basis van een vrije

De Sankt Stephans Dom (15e tot 17e eeuw) is een voorbeeld van barok gemengd met andere stijlen. De kerk herbergt het grootste orgel van de wereld. Twee burchten domineren de stad, het Oberhaus (13e eeuw) is een museum en het Niederhaus (14e eeuw) aan de samenvloeiing van Ilz en Donau is nog steeds privaat bezit. In de stad veel oude gebouwen en paleizen, en in het centrum een gezellige winkelstraat. Passau is het zeker waard om er een tijd te vertoeven. We zijn nog een 200 km van Wenen verwijderd en maken daarom al in de vroege namiddag los. Er zijn nog negen sluizen te nemen voor Wenen: Jochenstein (km 2203 – VHF 22) ; Aschach (km 2163 – VHF 18) ; Ottensheim (km 2147 – VHF 20) ; Abwinden/Asten (km 2120 VHF 22) ; Wallsee (km 2096 – VHF 18) ; Ybbs/Persenbeug (km 2060 –VHF 20) ; Melk (km 2038 – VHF 22) ; Altenworth (km 1980 – VHF 20) ; Greifenstein (km 1949 – VHF 22).

en niet gebonden verslaggeving.

Aanvullende informatie: www.croisieurope.com www.croisieurope.be U kan bij CroisiEurope een uitgebreide brochure aanvragen. Om de smaak te pakken te krijgen zijn er dagtrips of mini-cruises met één overnachting. infobel@croisieurope.com


BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

Geniet...

29

...van uw vrijheid en het zeer gevarieerde vaar-gebied waarvoor wij als jachthaven u en uw jacht de ruimte kunnen bieden. Ook na het vaarseizoen de plaats voor uw jacht Binnen in een van onze hallen of buiten. Kom vrijblijvend eens langs voor een gesprek en een bezichtiging van onze mooie uitvalsbasis.

VERHUUR ZEILJACHTEN (eigen vloot, Zeebrugge - schipper gratis) OPLEIDINGEN - B2B - privé EVENTS BUY & CHARTER

www.channelsailing.be - info@chanelsailing.be

www.dintelmond.nl • T +31 (0)167 522 894

050 - 51.56.51

Laat uw droom niet stranden. Wilt u ook een lekkere koffie, op elk moment van de dag? Aan boord het comfort van thuis ervaren? Wij controleren, ontwerpen, leveren én installeren uw volledige elektrische systeem. Wij zorgen er voor dat uw droom alvast niet strandt.

NAVEX ELEKTRO Kotterstraat 10 - 2030 Antwerpen www.navexelektro.com


Reportage

30 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Het beste van de watervogels aan bo Aan boord vind je het beste van de watervogels niet op je bord, maar op je bed. Klam en vochtig beddengoed voelt alles behalve prettig aan en maakt het verblijf en vooral het slapen aan boord minder aangenaam. Er bestaat echter een eenvoudige oplossing om hier voorgoed komaf mee te maken. Een natuurlijk donsdeken. Dons ‘groeit’ namelijk op het water.

N

iet letterlijk natuurlijk maar onder de pluimen van de watervogels vormt het dons een luchtlaag die de vogels warm en droog houdt. En een product dat zijn herkomst vindt bij de watervogels moet dus gewoon perfect zijn om te verwerken tot dekens waaronder men heerlijk slaapt op het water. Vanuit die wetenschap vervaardigt Fja-Oeyen uit Mol de puurste donsdekens en –kussens in eigen atelier. Dat doen ze niet van gisteren, vandaag treedt de vierde generatie op het voorplan. De voorletters van Fja-Oeyen slaan op de voornamen van de stichter van het bedrijf, overgrootvader Frans Jozef Albert Oeyen, een meester kleermaker van wie de zoon tijdens de oorlog op verplichte arbeid werd gestuurd naar Duitsland. Hij kwam er op een ganzenboerderij terecht en mocht ervaren hoe aangenaam het was om onder een donsdeken te slapen ook al werd er gebruik gemaakt van een combinatie van dons, pluimen en stro. Eenmaal terug in België waagde de vader-kleermaker zich ook aan donsdekens. Door de opkomst van confectiekleding liep het maatwerk terug en was er tijd voor iets nieuws. Hij koos van bij de start voor zuiver kwaliteitsdons. Dat leverde een superieur product op dat zijn gelijke niet kende. Frans Jozef Albert heeft de familie steeds op het hart gedrukt om geen toegift te doen op de kwaliteit van het product en die raad hebben de nazaten zeer ter harte genomen. Vandaag geeft het bedrijf een levenslange garantie op de vulling. Levenslang, dat is wel heel lang.

Een nestje aan boord... comfortabel en luxueus slapen onder een donsdeken.

Hoe groter het donspluisje, hoe sterker het isolerend vermogen. De producten van Fja-Oeyen worden uitsluitend verkocht in de showrooms in Mol en Antwerpen of op

beurzen waaraan het bedrijf deelneemt.

Fja-Oeyen, Asstraat 2 2400 Mol / Orgelstraat 5 2000 Antwerpen

www.fja-oeyen.be – info@fja-oeyen.be

Tekst: Leo Van Dorsselaer


oord vind je op bed Masters in Refit

31

de juiste temperatuur in bed.” Investering voor het leven ,,Op de vulling van onze donsdekens geven wij een levenslange garantie . Elk donsdeken dat geleverd wordt krijgt zijn uniek serienummer genoteerd in een stevig boekhoudschrift, waardoor we de historiek van al onze donsdekens precies kunnen bijhouden.” ,,Een donsdeken is geen aankoop maar een investering, maar dan wel een investering in je eigen comfort. Elke nacht opnieuw geniet je van een gezonde slaap. Het dons bewaart perfect je lichaamstemperatuur en zorgt voor voldoende ventilatie. Zeker aan boord van een jacht is dat een belangrijke troef”, weet Flip Oeyen uit ervaring.

,,Wij wijken uit voor watervogels!” ,,Het is een investering voor het leven”, vervolgt Flip. ,,Wij hebben een speciaal wasprocédé op punt gesteld waardoor we het dons perfect kunnen reinigen, iets wat in een gewone wasmachine niet lukt. Om de 6 à 7 jaar krijgen wij de donsdekens binnen voor een grondige opfrissing. Het omhulsel krijgt een aparte wasbeurt en kan na 10 of 15 jaar vervangen worden. Het omhulsel bestaat uit laterale kanalen die zonder koudezones aan elkaar gestikt worden. Vervolgens wordt ieder kanaal met een machinaal vulsysteem voorzien van een gelijke hoeveelheid dons. Bij een onderhoudsbeurt wordt, indien nodig, het gewassen dons aangevuld met nieuw dons tot weer het oorspronkelijk gewicht bereikt is. Zo heeft een donsdeken na tal van jaren niets aan kwaliteit ingeboet.” ,,Met een gewicht van net geen kilogram voor een tweepersoon donsdeken (200 x 240 cm) is het makkelijk overal mee te nemen. Eventjes opschudden en verluchten en klaar voor een comfortabele nacht. Op vraag van de booteigenaar maken wij donsdekens op maat, bijvoorbeeld voor een afgerond bed in de master bedroom. Daarnaast leveren wij ook aangepaste overtrekken, met zij- of voetflappen, alles op maat gemaakt in ons ambachtelijk atelier. In een stof die assorteert bij het interieur van de boot.” Je doet het spontaan als watersporter, maar nu je weet wat deze diertjes ons aan comfort leveren, kan je er zeker van op aan: ,,Wij wijken uit voor watervogels!”

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

,,Er zijn donsdekens en dekbedden”, verduidelijkt Flip Oeyen, zelf watersporter en samen met broer en zus de nieuwe generatie die aantreedt in het familiebedrijf. ,,Dekbedden worden uit synthetische materialen of een combinatie van pluimen en dons gemaakt, terwijl onze donsdekens een puur natuurproduct zijn. Toch zijn er veel verschillen in de kwaliteit van het dons en dat heeft dan uiteraard zijn weerslag op de kwaliteit van het donsdeken. Wij gebruiken alleen de beste kwaliteit. Het dons komt uit landen waar er een voldoende temperatuurverschil is tussen dag en nacht. Dan ontwikkelen de watervogels, in dit geval de ganzen, het beste dons als isolatie. Levende pluk van dons is verboden. Daarom worden ganzen gekweekt die ofwel bedoeld zijn als donsleveranciers ofwel als vleesleverancier. Wanneer een ganzenkweker van twee walletjes wil eten, levert dat inferieur dons op. Dat tref je ook aan op de markt aan lage prijzen. Maar het isolerend vermogen van deze dekbedden is niet te vergelijken met onze pure donsproducten. Wat doet dons? De lucht vasthouden want de lucht vorm de beste isolator die we ons kunnen inbeelden. Een donsdeken geeft dan ook winter en zomer

Breskens Yacht Service Middenhavendam 3 - 4511 AX Breskens Tel. +31 117 383126 Mob. +31 6 132 07 913 info@breskensyachtservice.eu www.breskensyachtservice.eu

Een greep uit onze diensten: • Liften en kranen - tot 80 ton lift - In & uit water - voor enkel knippen & scheren - kleine inspectie - op bootstoel voor stalling of werk - laden van of op vrachtwagen en verladen - buiten maten en officiële metingen • Masten en ontmasten • Inpakken • Winter & zomerstalling - binnen 7000m² vorstvrije ruimte & grote parking buiten • Schuren & antifoulen • Polijsten • Bootbetimmering -interieur & exterieur • Alle onderhoudswerkzaamheden en reparaties: - composiet - kevlar - carbon - gelcoat - epoxy -motoren - anodes - batterijen • Volledige refits • Insplitsen running rigging • Laswerken: rvs - aluminium - staal • Hoogglans polijsten van rvs • Draaien en frezen


Reportage

32 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Een bakdekparel op de Dender Koop nooit een boot zonder een grondige inspectie, een waarheid als een koe die echter aan Filip Van Kerkhoven niet besteed is. Toen hij een paar jaar geleden op een Nederlandse online veilingsite een oude bakdekker vond, deed hij een bod en een paar uur later was hij de ‘gelukkige’ eigenaar van een bakdekker gebouwd in 1927. Wel voor een zacht prijsje.

F

ilip woont in Pollare, een deelgemeente van Ninove, aan de mooie Dender. Dat Ninovieters niet voor niets de naam hebben eigenzinnig te zijn, geldt zeker voor hem. Maar hij getuigde ook van die andere karaktertrek van de ‘menschen’ van Ninove, het zijn doorzetters. Hij maakte van een oude roestbak zowat de gaafste bakdekker die er op de Belgische binnenwateren te vinden is. Een prachtig vaartuigje dat in een zacht warm beige en crème wit kleurstelling glanst als een pareltje op het water. Maar we zijn nu dan ook twee en een half jaar verder met vele, vele weekends werken daar tussenin.

Internetveiling ,,Ik had wel gezien dat de bakdekker in slechte staat was, maar dat er ook vuistgrote gaten in de romp zaten, dat was op de foto’s niet te zien.” Dat was dus even schrikken toen de boot geleverd werd en ondergebracht werd in een ruime werktent. De eerste van de vele klussen die zouden volgen was dan ook een paar dagen stevig lassen tot alle gaten gedicht waren. Intussen werd ook

Bakdekker uit 1927, een restauratie die naast een nieuwbouw mag staan, maar ook

een vergelijkbaar aantal uren werk vraagt.

Dat er vuistgrote gaten in de romp zaten

was op de foto’s op

internet niet te zien.

alles gesloopt wat zich in en op de boot bevond. Het resultaat was een roestig casco. Waar zijn we aan begonnen, speelde door het hoofd van Filip. Hij liet het casco professioneel zandstralen, een job die twee dagen in beslag nam. Pas toen kon hij voor het eerste herademen. Hij had een proper en gaaf casco. Nu kon de opbouw beginnen. Uitgaande van het type vaartochtjes dat hij wou maken – vooral dagtochtjes en af en toe een weekenduitstap – ontwierp Filip zijn interieur. De kuip kreeg ruimte en aandacht, de lamentabele overkapping werd gesloopt en van een nieuw dak met een afwerking met inleghout voorzien. Daarrond werd een afsluittent gemaakt in een kleurtint in harmonie met de romp. In het plafond werden twee stroken led-lampjes ingewerkt. Onder de centrale tafel werd de motor weggewerkt en langszij kwamen zitbanken met veel opbergruimte. Het interieur kreeg een kleine dinette, een dubbel bed in de piek met een chemisch toilet en een keukenblokje met granieten werkblad. Kleine keuken, grote koelkast. In Pollare weten ze dat bij het varen niet alleen het hoofd koel moet gehouden worden.


BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

Professioneel onderhoud

33

ONZE DEALERS ANTWERPEN Kant Marine en Industrie

NIEUWPOORT Kant Marine en Industrie Nieuwpoort

BLANKENBERGE Hydra bvba

ZELZATE Carron Marine BVBA

IZEGEM Powerboatscenter N.V.

NE I L ON HOP BS E W

VOLVO PENTA DE ZUINIGSTE EN SCHOONSTE MOTOR VOOR ELKE TOEPASSING BEZOEK ONZE WEBSHOP, KIJK OP volvopentashop.com/KantMarine/en-GB


34 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

De oorspronkelijk motor was een Ford T, waarschijnlijk ontleend aan de eerste automobiel die in serie gemaakt werd, van 1908 tot 1927 liep de Ford T of Tin Lizzie zoals hij in de Verenigde Staten werd genoemd, bij de Ford Motor Company van de band. Omdat Filip twijfels had omtrent de bedrijfszekerheid van deze antieke motor ging hij op zoek naar een nieuwe. Eerst liet hij zijn oog vallen op een motor uit China, maar die heeft de overtocht nooit gemaakt en Filip schoot er een voorschotje bij in. Het werd een degelijke tweedehandsmotor, een stevig Perkins diesel.

tje aan bijgedragen. Niet alleen plamuren werd zijn specialiteit, ook houtbewerking kreeg hij al doende steeds beter onder de knie. Hij is nu ook specialist in het maken van houttapjes voor afdekken van schroeven en in schuren en schilderen. Het houtwerk kreeg een ‘Riva’-behandeling. Zij maakten gebruik van Sterling vernis en verfproducten, net zoals de beroemde Italiaanse werf aan het Iseo meer. Om de onovertroffen glans te krijgen van de houten sportboten worden 16 lagen vernis aangebracht. Voor minder ging vader Dirk niet, soms moest zijn schuurdrift wat ingetoomd worden, maar het resultaat mag naast de Italiaanse voorbeelden schitteren.

Gaaf casco Maar eerst werd de romp grondig onder handen genomen. Daar stapte vader Dirk in het verhaal. Als een volleerd ‘plakker’ ging hij er keer op keer weer tegenaan tot de romp strak stond, iets waar maar weinig bakdekker restaurateurs in slagen. Het was een monnikenwerk, maar vader Dirk had dan ook wel wat goed te maken. ,,Als je stopt met roken, koop ik je een boot”, had Filip zijn vader uitgedaagd. En nu de boot er is, steekt Dirk nog steeds een sigaretje op als hij vanuit de kuip een vislijntje gooit.

In het zicht van de eindmeet van de restauratie doken nog tal van kleine problemen op. Zo ging de motor boven de 1500 toeren hevig aan het trillen. Uitlijnen van de aandrijfas leverde niets op. De silent-blocs te zacht? Een berekening van een motorleverancier leverde een nog zachter stel op. Wat bleek? Bij het aanvijzen van de koppeling werd door het niet symetrisch aanschroeven van de verbinding de koppeling scheef getrokken. Makkelijk te verhelpen, maar je moet eerst de oorzaak vinden natuurlijk.

Filip heeft een opleiding mechanica achter de rug en wat hij daar leerde kwam heel goed van pas. ,,Belangrijk is dat je geen schrik heb om aan iets te beginnen, aanpakken en dan zien we wel”, luidt zijn devies. En het resultaat mag gezien worden. Maar daar heeft vader Dirk meer dan zijn steen-

Gestopt met tellen Enig zicht op de kostprijs van het project? ,,Ik ben op een bepaald moment gestopt met tellen,” aldus Filip. ,,We hebben alles zelf gedaan, op het zandstralen na, maar er komen zoveel materialen en uitrusting bij kijken, een omvormen, de bestu-

Filip Van Kerkhove: ,,Zo ‘n restauratie doe je een keer, maar geen tweede maal.”

ring, hout, verven, isolatiematerialen, een schier onuitputtelijke lijst. Met een paar tienduizend euro ben je niet klaar.” Oorspronkelijk heette de boot ‘Jonge Jan’ en onder die naam gaat hij verder door het leven. Vader en zoon zijn het eens, zoiets doe je een keer maar geen twee keer. Ze zijn blij en terecht fier op het resultaat. Het is goed geweest. Nu komt de tijd om te genieten, te genieten van tochtjes op de Dender en belendende wateren. De rust die je ervaart als je zachtjes wegtuft is onovertroffen. ,,Nooit meer opnieuw, maar het is het waard geweest,” besluit Filip. Tekst en foto’s: Leo Van Dorsselaer

Inbouw van de vloer en een betrouwbare tweedehandsmotor. Leidingen en isolatie verdwijnen achter de houtbekleding., een Riva-afwerking waardig


Watersportboeken eenvoudige te bestellen op www.bootmagazine.be Een ruime keuze uit Nederlandstalige en Engelstalige watersportboeken kan je bestellen via de site van Bootmagazine. www.bootmagazine.be (zie rechterkolom ‘Alle watersportboeken eenvoudig bestellen…’)

Nieuwe uitgave ‘Vier zomers zeilen’ Een van de succesboeken van Henk Bezemer is nu in een vernieuwde uitgave beschikbaar. In ‘Vier zomers Zeilen’ beschrijft de oud-redacteur van het tijdschrift Zeilen zijn beroemde expedities met het mini zeiljachtje, een Waarschip 570. Behalve een boeiend verslag van een ongelooflijk avontuur op zee is het boek vooral een kennisbron met betrekking tot zeemanschap en navigatie. Henk Bezemer ging in de jaren negentig met een Waarschip 570 op pad voor vier bijzondere expedities. Hij toont aan dat zeewaardigheid weinig met de afmetingen van je schip te maken heeft, maar alles met de kennis en vaardigheid van de bemanning. De navigatietechnieken die hij aan boord gebruikte toen hij zonder kompas of andere navigatie-instrumenten naar de Azoren zeilde, worden uitgebreid beschreven. Vier zomers Zeilen, Henk Bezemer, ISBN 978 90 6410 595 1, € 18,95

Deelnemer Nieuwpoort International Boat Show 24, 25 en 26 oktober 2014

Verzekeringen

HDI -Gerling NL / Delta Lloyd AG / BDM / APA / DAS

polis op maat

tot 40% korting (no claim)

werelddeking

wedstrijddekking voor zeiljachten

ongevallen opvarenden

advies, begeleiding, taxatie

zekerheid en deskundigheid

,

Jachtmakelarij Het volledige aanbod zeil- en motorjachten vindt u op

www.indumar.be Thonetlaan 96 - 2050 Antwerpen Tel : 03/219.20.02 - Fax : 03/219.20.04 info-insurance@indumar.be info-brokerage@indumar.be

European certificated Yachtbroker (EMCI)


Reisreportage

Op expeditie naar Sud de France

36 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Sud de France, niet te verwarren met het zuiden van Frankrijk, is het keurmerk van de Région Languedoc-Roussillon, zuidelijk begrensd door Spanje, Andorra en de Middellandse Zee, in het oosten lopend tot aan de Rhône en Camargue, befaamd voor zijn lekkere wijnen, de zon, de zee en het Canal du Midi.

W

aarschijnlijk zal je denken, daar gaan we weer, de zoveelste keer wordt het Canal du Midi beschreven, en dat terwijl maar weinigen op eigen kiel zover kunnen komen. Toch is dit niet de bedoeling. Er is meer in Sud de France dan alleen het kanaal. Er zijn steden, wijnvelden, streekgerechten, een verleden met een enorm historisch erfgoed. Veel van die plaatsen waar je kan genieten van de rijkdom uit de streek zijn bereikbaar te voet of per fiets vanuit die centrale as, de gouden ader die het Canal du Midi ooit was voor de streek.

Ongetwijfeld zullen sommigen de streek bezoeken met de wagen, een camper of met een huurboot in plaats van met hun eigen schip. Er zijn tegenwoordig goedkope vliegtuigtickets met landingsmogelijkheid in Carcassonne, Perpignan, Montpellier en Nîmes, amper anderhalf uur ver. Het is onmogelijk om alle steden en bezienswaardigheden uit de streek te bespreken, we kiezen er enkele uit maar weet dat overal wel wat te ontdekken valt, de plaatselijke toeristische diensten kunnen u hierbij zeker verder helpen. Baken voor vissers en piraten We starten onze ontdekkingstocht bij de monding van het kanaal in het vissersplaatsje Sète, bij de berg van Sète, le Mont Saint Clair, een baken voor de vissers en piraten die er ooit hun thuisbasis hadden. In de 17de eeuw werd het Etang du Thau verbonden met de zee, een eerste aanzet tot het

Reportage: Jef Beernaert

uitgraven van het Cnl du Midi, waar gedurende meer dan 300 jaar de kostbare vrachten uit het binnenland een uitweg vonden naar de Middellandse Zee om wereldwijd verspreid te worden. De Italiaanse gastarbeiders, naar Sète gekomen om het kanaal te graven vormen samen met de vissers, de basis van de leefgemeenschap. Zelfs vandaag herken je nog de Italiaanse keuken in de typische ‘Sèteoise’ gerechten zoals de Maca-

Uit respect begroeven de Sètois hun doden op de mooiste plek, met zicht over de zee, aan de voet van de vuurtoren.

Les Baraquettes, de authentieke visserswijk in Sète.


De vissers hadden hun eigen onderkomens, eigenlijk hebben ze die nog steeds, in ‘les baraquettes’, een gehucht met kleine huisjes, bijna barakken, kriskras door elkaar gebouwd, met ertussenin reparatie- en onderhoudsplaatsen voor schip en netten. Als buitenstaander hoor je er niet thuis, dit is privéterrein. Tonijnvissers In de haven wordt je echter met open armen ontvangen. Tientallen eethuisjes nodigen je uit om van hun lekkernijen te proeven. Als je een vroege vogel bent kan je de kleine vissersscheepjes zien uitvaren en terugkomen met hun lading sardines, dorade, inktvis, rog… die levend vers verkocht worden op de dagelijkse overdekte markt, waar ook andere streekproducten aan de man worden gebracht.

Vuurtoren en ‘le cimetière marin’ in Sète

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

37

ronade, gebaseerd op vis en pasta, die je zeker moet geproefd hebben, liefst vergezeld van een streekwijntje dat je kan ontdekken in alle smaken, aangepast aan ieders beurs. De Sètois bouwden hun huizen op de flanken van de Mont Saint Clair, beschermd tegen ontij en met een magnifiek uitzicht over zee, op de haven, het Etang en de weidse omgeving. Uit respect werden hun doden begraven op de mooiste plek, met zicht over de zee, aan de voet van de vuurtoren.


Reisreportage

38 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Tussen de vissersschepen ligt een vloot tonijnvissers die vanaf 25 mei tot 25 juni uitvaren om met de kleine sardientjes als aas de grote rode tonijn te verschalken. De vissen, die gemakkelijk tot 600kg wegen, worden levend gevangen en verhandeld. Genieten van de gouden zandstranden, de zon en de zee kan zowel richting Agde, waar het Etang du Thau letterlijk van de zee gescheiden wordt door de strandstrook, alsook in de richting van Frontignan, een klein dorp nabij Sète met campings en horeca, berucht omwille van zijn Muscat de Frontignan, een zoete witte dessertwijn waar sommigen nooit genoeg van krijgen. Voor die genieters is een bezoek aan een van de wijnboeren, uiteraard met degustatie en mogelijkheid tot aankoop van het goudkleurige lekkers, een aanrader. We zetten onze tocht verder via het Etang du Thau en passeren de oesterkwekerijen van Marseillan. De delicatesse kan in zowat elk plaatselijk restaurantje geslurpt worden, met een fruitig droog streekwijntje als compagnon, heerlijk! Vanaf Agde verlaten we de zee en trekken min of meer landinwaarts. Op fietsafstand varen we langs mooie steden zoals Béziers, varen door de befaamde sluizentrap van Fonsérannes en glijden langs verschillende centra voor bootverhuur, meestal rustig gelegen onder de eeuwenoude majestueuze platanen.

p Etang de Gruissan op de achtergrond en een zoutmeer in Gruissan. q

In Port la Robine maken we een zijsprong richting Narbonne. Het Canal de la Robine, 32 km lang en evenals het Canal du Midi geklasseerd als UNESCO werelderfgoed, maakt een verbinding met de Middellandse Zee en loopt tussen de weelderig aanwezige wijnvelden van de Minervois door. Zomaar Narbonne voorbijvaren zou zonde zijn, je kan er afmeren in het hartje van de door de Romeinen gestichte stad aan de Aude om de talrijke monumenten te bezoeken. Na 13 sluizen mondt het kanaal uit in zee. Gruissan, ‘village escargot’ Vlakbij de monding, aan het Etang de Gruissan, ligt het oude vissersdorp Gruissan. In de moderne haven hebben de meeste vissersschepen plaats gemaakt voor pleziervaartuigen. Het oude dorp ligt langs de flanken van een helling. Bovenop staan de ruïnes van ‘La Tour Barberousse’. Om er te komen is het een flinke klim langs een weg die zich in een spiraal door het dorp slingert. (Gruissan is een zogenaamd ‘village escargot’). Van bovenaf heb je ook hier dat spectaculaire uitzicht over de haven en de zee, de stranden, zoutmeren, de uitgestrekte wijnplantages en het massief van La Clape. Als we spreken over de zoutmeren, dan hebben

Nog een zoutmeer, Les Salins de l’ile Saint-Martin


eentje uit de reeks bij

Fonsérannes.

39

Katharenland We keren op onze stappen terug richting Cnl du Midi waar we nog een stuk bergop varen tot Carcassonne, midden in Katharenland, doorspekt van geschiedenis, ruïnes, kastelen, veroveringen en godsdienstoorlogen maar ook van talrijke wandel- en fietspaden, de Montagne Noire, wijngaarden en overweldigend natuurschoon. Carcassonne bestaat uit twee delen. Enerzijds is er La Ville Basse, de nieuwe stad, die ook al zo nieuw niet meer is (13de eeuw), gekneld tussen de Aude en het Cnl du Midi, met een halte nautique bij de sluis. Aan de overkant van de Aude is er la Cité de Carcassonne, de grootste en best bewaarde Middeleeuwse burcht in Europa. Doordat de vesting nooit werd veroverd bleef ze zo goed bewaard, al moet opgemerkt worden dat er een volledige restauratie werd doorgevoerd in de jaren 1800. De complete citadel, met kathedraal, kasteel, school en andere folterdingen uit de Middeleeu-

Typisch sluisje aan het Canal du Midi. Hier

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

we het over zoutwinning uit zeewater. Er bestaan wereldwijd in hoofdzaak 3 manieren om zout te ontginnen. Je hebt echte zoutmijnen waar zout opgegraven wordt zoals ertsen of steenkool worden ontgonnen. Dan zijn er de natuurlijke zoutmeren, ontstaan door gedeeltelijk of volledig opdrogen van binnenzeeën en je hebt een derde soort, het winnen van zout uit zeewater zoals dat in Gruissan het geval is. Bij een bezoek met gids aan Les Salins de l’Ile Saint-Martin wordt met branie uitgelegd hoe in de enorme zoutpannen zeewater kristalliseert tot zout en daarna geoogst wordt of hoe de fleur de sel, het fijnkorrelige kwaliteitszout, ‘afgeroomd’ wordt.

Reis aangeboden op basis van een vrije en niet gebonden verslaggeving.

Meer informatie over de bestemming: www. destinationssudde france.com www.audetourisme. com

www.languedoc.com

wen is het bezoeken waard. De vele snuisterijwinkeltjes, restaurantjes en toeristen moet je erbij nemen, zij hebben de plaats van de stoere krijgers en frêle jonkvrouwen ingenomen. Al moet ik toegeven dat tussen de bezoekers ook stoere binken en bevallige…maagden??? zitten. De nieuwe stad Carcassonne huisvest als hoofdstad van het departement Aude heel wat officiële instanties. Grote rechte boulevards en pleinen doorkruisen de stad, tientallen even rechte straatjes verbinden die parken met elkaar. Heel wat ommuurde binnentuinen, scholen en kerken liggen verspreid over de stad, maar er zijn ook in verval zijnde onderkomens te zien, soms met charme. De crisis heeft zijn stempel gedrukt. Carcassonne heeft een vliegplein, met regelmatige vluchten op Charleroi. Daar maken we gebruik van en hiermee stopt onze tocht door Sud de France. Maar wees gerust, wij komen beslist nog terug.


40 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Bright Eyes! STERLING!  High-gloss, mirror-like finish

 Coats can be either sprayed or brush-applied

 Marine, aviation and industrial applications

 Low maintenance: only soap and water treatment necessary

 Over 100 colors and finish up to 3 times more durable than ordinary paint

STERLING EUROPE NV Hoek 76-unit 8 - 2850 Boom tel: 0473/366.377 - Fax: 03/844.60.36 info@sterling-europe.com

www.sterling-europe.com


Wijn aan boord

BOOT 2014 okt.-nov.-dec.

41

Nieuw Zeeland, mag het ietsje meer zijn... Als u dacht dat alleen wij hier een kille zomer hebben moeten verteren zal ik u verblijden met het nieuws dat onze tegenvoeters in Nieuw Zeeland het ook niet warm hadden afgelopen maanden. Maar natuurlijk, voor hen is dat doodnormaal, zij zitten onder de evenaar en het is daar winter! De oogst 2014 is daar reeds sinds de maanden maart en april binnen. U had het al door, na Australië gaan we in deze Boot editie nader kennis maken met drie Bootwijnen uit het land van de Kiwi’s. Koude en natte winters, vrij frisse lentes, warme zomers en zeer mooie nazomers met daarbij ongerepte uitgestrekte natuur maakt van Nieuw Zeeland een schitterend wijnland. Deze wijnen zijn een ietsje duurder dan de prijsvork waar we ons in deze rubriek aan houden, maar we zitten op Topniveau!

,,MATUA” Pinot Noir 2012 - Marlborough Alc. 13 %vol – Schenken rond 16- 18°C Carrefour : 11,99 euro

Matua was in 1969 de eerste wijngaard van NieuwZeeland die Sauvignon-Blanc heeft aangepland. Maar we gaan het over een andere druif hebben van dit huis. In rood is de Pinot Noir met 9,2¨% de meest aangeplante blauwe druif van Nieuw Zeeland. En het wijnhuis zelf beweert dat deze Matua 2012 de allerbeste Pinot Noir van het domein ooit is.

Zoals het een goede Pinot Noir behoort hebben we een lichtrode kersenkleur in het glas. Bij het passief ruiken werd ik zeer aangenaam verrast door een boterkaramellen geur. Na stevig walsen veranderde het aroma volledig en kreeg ik meer typische aroma’s van kers en rode vruchten. In de mond had ik naast dat fruit toch wat tannine, mooi uitgebalanceerd weliswaar met lekker zuurtjes. Zo wordt het een van de sappigste Pinot Noirs die ik reeds dronk. Blijkt dat de wijn een score kreeg van 89/100 van “Wine Spectator”.

,,STONELEIGH“ Sauvignon Blanc 2013 – Marlborough Alc. 13 %vol – koel schenken (8 - 11°C) Carrefour : 9,69 euro

Met een aanplant van maar liefst 68% kan je de “Sauvignon Blanc” het moeilijk kwalijk nemen dat zij de allerbelangrijkste druif van Nieuw Zeeland is. In tegenstelling met het gevoelig warmere Australië is dit echt wel de biotoop voor deze witte druif die het van haar frisse en vaak exotische fruitigheid met toch mooie zuurtjes moet hebben. Deze licht witgele wijn zal zeker in de smaak vallen van Sauvignon Blanc liefhebbers met zijn pallet aan tropische fruitaroma’s zoals o.a. passievrucht … ondersteund door citrus. Ook in de mond komen we deze aroma’s tegen en geven ons een volle wijn met een mooie lengte en een zeer mooie uitgebalanceerde acciditeit die deze fles perfect zal doen staan op elke na-zomer wijn-boot-tafel!

,,RENWICK” 2013 van Brancott estate uit Marlborough Druif: Sauvignon Gris - Alc. 13 %vol – koel schenken (10 – 12°C) Delhaize = 14,90 euro

De Sauvignon Gris, familie van de Sauvignon Blanc, is een oude druivensoort uit Bordeaux en wordt almaar populairder in Nieuw Zeeland en vooral in de wijnregio Marlborough. In het glas krijgen we een zeer heldere en frisse aanblik met toch wat gele tinten en in de neus vinden we die frisheid snel terug met toetsen van agrum met vooral wat limoen. Ook heel wat vegetale toetsen van fris bladgroen na een regenbuitje. Vanaf onze eerste slok proeven we een vrij complexe en evenwichtige witte wijn met wat exotisch fruit, citrus en zeer mooie zuurtjes die nooit storen maar integendeel aangenaam verrassen en ons snel verleiden tot een tweede slok. Hij brengt een waaier van smaken voort die doen denken aan de bladeren van braamstruik en in de mond is hij heel evenwichtig. Food pairing Deze Brancott Estate - Renwick past perfect bij gegrilde oesters, bij zalm of gamba’s, eventueel bij een mooie nazomer, op de barbecue.

Selectie en notities: Mark Vekemans


42 okt.-nov.-dec. 2014 BOOT

Marine Technics heeft alles bij de hand voor een perfecte refit van uw boot

Topmerken bij Marine Technics, Zeebrugge

Diensten Kraanservice: bootlift 45 ton Herstellingen: epoxy & polyester Algemeen onderhoud ALU en Inox Constructie Refits - Winterberging - Rib Repair Spuitcabine tot 25 meter

Aanbod Motorboten en zeiljachten Professionele, militaire en racing RIBS Motoren: inboard & outboard motoren Trailers Verven en Anti Fouling Watersportartikelen

De beste technische service, meer dan 30 jaar ervaring ISO 9001 - Certificatie

Marine Technics - Werfkaai 43 8380 Zeebrugge - Belgium T. + 32 (0)50 54 60 31 - F. + 32 (0)50 54 52 55 info@marine-technics.be - www.marine-technics.be

Bootmagazine nr. 39 - okt. / nov. / dec. 2014  
Bootmagazine nr. 39 - okt. / nov. / dec. 2014  

Bootmagazine nr. 39 - okt. / nov. / dec. 2014 Tijdschrift voor watersport en -recreatie, nieuws en achtergrond over zeiljachten, motorboten...

Advertisement